facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Έρευνα: 8 στους 10 καταναλωτές κάνουν περικοπές σε τρόφιμα, θέρμανση και ένδυση

Σε σημαντική μείωση των δαπανών για διασκέδαση, ένδυση-υπόδηση, τρόφιμα, διακοπές και θέρμανση έχουν προβεί οι καταναλωτές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα πού διενέργησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η εταιρία ερευνών και επικοινωνίας TOTHEPOINT, με θέμα «Οι επιπτώσεις της κρίσης στους καταναλωτές» προέκυψε ότι οκτώ στους δέκα έχουν μειώσει κι άλλο την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, το χρονικό διάστημα 29 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2016 και συμμετείχαν 765 καταναλωτές, από το Νομό Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα το 88,1% των καταναλωτών έχουν μειώσει, γενικά την κατανάλωση, τον τελευταίο χρόνο.

Από αυτούς, που δήλωσαν ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση, το 82,1% μείωσε τις αγορές ένδυσης – υπόδησης, το 70,0% τη διασκέδαση, το 63,1% την αγορά τροφίμων, το 43,5% τις διακοπές, το 39,1% τη θέρμανση, το 36,5% τα καλλυντικά, το 35,8% το ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, το 35% τις μετακινήσεις, το 32,8% τον οικιακό εξοπλισμό, το 30,9% τα είδη προσωπικής υγιεινής το 30,7% τα είδη καθαριότητας σπιτιού, το 23,6% την υγεία, και το 20,3% την εκπαίδευση.

Η σύγκριση με το 2015 είναι η παρακάτω:

Το 2015, 85,1% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν μειώσει, γενικά, την κατανάλωση. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 88,1%.

Το 2015, 70,5% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για ένδυση-υπόδηση. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 82,1%.

Το 2015, 54,6% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για διασκέδαση. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 70,0%.

Το 2015, 43,1% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για τρόφιμα. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 63,1%.

Το 2015, 20,9% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για μετακινήσεις. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 35,0%.

Το 2015, 26,2% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για θέρμανση. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 39,1%.

Το 2015, 41,5% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για διακοπές. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 43,6%.

Το 2015, 22,6% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 35,8%.

Το 2015, 15,8% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για είδη καθαριότητας σπιτιού. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 30,7%.

Το 2015, 12,4% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για είδη προσωπικής υγιεινής. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 30,9%.

Το 2015, 20,6% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για καλλυντικά. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 36,5%.

Το 2015, 14,2% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για οικιακό εξοπλισμό. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 32,8%.

Το 2015, 12,8% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για υγεία. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 23,6%.

Το 2015, 10,1% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για εκπαίδευση. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 20,3%.

Οι καταναλωτές, σε ποσοστό 48.3% χρησιμοποιούν την τιμή, ως πρώτο κριτήριο, για τις αγορές τροφίμων ενώ το 2015 το ποσοστό ήταν 37,7%. Το κριτήριο της ποιότητας το 2016 μειώθηκε από 32,6% σε 16,4%.


Το πλήρες κείμενο της έρευνας είναι διαθέσιμο εδώ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: 8 στους 10 καταναλωτές κάνουν περικοπές σε τρόφιμα, θέρμανση και ένδυση"

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου το νέο σύστημα διακανονισμών της ΔΕΗ

Εγκρίθηκε σήμερα από το ΔΣ της ΔΕΗ και τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου το νέο πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, που προβλέπει για μεταβατικό διάστημα 4 μηνών τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους χωρίς προκαταβολή σε 36 δόσεις.

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης όπως έχει γίνει ήδη γνωστό είναι τα εξής:

1. Για διάστημα 4 μηνών (από 1.4.2016 μέχρι και 31.7.2016) όλοι οι πελάτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή.
Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και όσοι έχουν ήδη κάνει διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα. Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι περιπτώσεις πελατών με ρευματοκλοπή.
2. Από την 1η Αυγούστου και μετά οι οικιακοί πελάτες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Διακανονισμών, ως εξής:
Πελάτες χωρίς αντισυμβατική συμπεριφορά:
* Προκαταβολή: 5% της συνολικής οφειλής
* Μηνιαίες δόσεις: ύψος ίσο κατ' αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.
Πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά (αυθαίρετη παραβίαση μετρητή):
* Προκαταβολή: 15% της συνολικής οφειλής
* 18 μηνιαίες δόσεις

Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι εποχικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, καθώς επίσης οι αγρότες, οι ενταγμένοι στο Μητρώο των ευάλωτων πελατών, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ), οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων.

3. Προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Σε περίπτωση που λόγω αδυναμίας, στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μια δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός του έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων -πλην μίας- των οφειλομένων δόσεων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης επισημαίνει σε δηλώσεις του τα εξής: «Όλοι έχουν πλέον την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της επιχείρησης, πράγμα καθοριστικής σημασίας για την οικονομική της ευρωστία. Με αυτό τον τρόπο, εκτός των άλλων, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση των καταναλωτών, με προοπτική τη μείωση και των τιμολογίων των συνεπών οικιακών πελατών, μετά την πρόσφατη μείωση των τιμολογίων των συνεπών επιχειρηματικών πελατών».

Η ΔΕΗ επισημαίνει ακόμη ότι ειδικά οι επιχειρηματικοί πελάτες (επαγγελματίες και επιχειρήσεις), εφόσον ενταχθούν σε ρύθμιση, εκτός του ότι επιλύουν μια χρονίζουσα σοβαρή εκκρεμότητα, εξασφαλίζουν και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιβράβευσης που εγκαινιάζει η ΔΕΗ από 1ης Απριλίου με το οποίο επιβραβεύει τους συνεπείς επιχειρηματικούς πελάτες παρέχοντας έκπτωση 10% στην αξία του ρεύματος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ισχύ από την 1η Απριλίου το νέο σύστημα διακανονισμών της ΔΕΗ"

Παράταση της αποχής των δικηγόρων έως τις 15 Απριλίου

Στον απόηχο των... προβλημάτων της Δικαιοσύνης που την ίδια ώρα βρίσκονταν στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή, οι δικηγόροι αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής τους έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της, Βασίλη Αλεξανδρή για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Οι δικηγόροι, αφού ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, διαπίστωσαν πως δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματά τους για την απόσυρσή του.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη 14 Απριλίου για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου απέναντι στο ασφαλιστικό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση της αποχής των δικηγόρων έως τις 15 Απριλίου"

Νέα έρευνα: Ένας στους δύο Γερμανούς θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ

«Οι Γερμανοί θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης», είναι ο τίτλος ενός δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα μια έρευνας που διεξήχθη.

Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί πολίτες ρωτήθηκαν για ακόμα μία φορά αν επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα εντός Ευρωζώνης. Το 49% απάντησε θετικά ενώ το 33% απάντησε πως δεν επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης.

«Περίπου ένα χρόνο πριν η πλειοψηφία των Γερμανών έμαθε τα πάντα γύρω από την ελληνική κρίση – ήταν τότε που ο Αλέξης Τσίπρας είχε πρωτοκαθίσει στο νέο του γραφείο ως πρωθυπουργός της Ελλάδα. Σε μια έρευνα που είχε πραγματοποιήσει τότε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov, για χάρη του FAZ.NET, τα αποτελέσματα έδειχναν πως το 60% των Γερμανών πίστευαν ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την νομισματική ένωση (Grexit). Ωστόσο, η διάθεση αυτή άλλαξε έπειτα και από το τρίτο πακέτο βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα, και τώρα οι περισσότεροι Γερμανοί θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» σχολιάζει η FAZ χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για την έρευνα.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα έρευνα: Ένας στους δύο Γερμανούς θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ"

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα διενεργήσει στις 8 Απριλίου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο θα διαχειρίζεται το εν λόγω κέντρο.

Στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά - όπως ονομάζεται - εκτιμάται σύμφωνα με τη διακήρυξη, ότι θα φιλοξενούνται 6.296 άτομα.

Η διαπραγμάτευση θα διενεργηθεί στις 8 Απριλίου μέσω της Ανωτάτης Επιτροπής Προμηθειών (ΑΕΠ) του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ) για την ανάδειξη μειοδότη αναδόχου για την κάλυψη αναγκών σίτισης στους πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται στο κέντρο, με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή (εκφρασμένη ως ποσοστό έκπτωσης επί του ημερήσιου χρηματικού αντιτίμου των 5,87 ευρώ ανά άτομο την ημέρα), εκτιμώμενου προϋπολογιζόμενου ποσού ύψους 997.853,04 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

Η παροχή σίτισης αφορά το χρονικό διάστημα, ή μέχρι αναλώσεως του προϋπολογιζομένου ποσού ή μέχρι ευοδώσεως ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως αναφέρει το κείμενο της διακήρυξης.

Σημειώνεται ότι στις 9 Μαΐου θα διενεργηθεί ανοικτός ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός, με έγγραφες ενσφράγιστες προσφορές - με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών (Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗ ΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr - και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

Σκοπός του διαγωνισμού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ, είναι η «Σύναψη Συμφωνίας - Πλαίσιο για Ανάδειξη Αναδόχων Παροχής Σίτισης σε Πρόσφυγες της Ανοικτής Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Σχιστού Περάματος Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, Λαυρίου Ανατολικής Αττικής και Τυχόν Έτερων Ανάλογων δομών από Φορείς του ΥΠΕΘΑ, Συνολικού Προϋπολογιζόμενου Κόστους 9.979.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και κρατήσεων, ενδεικτικά αντιστοιχούντος σε 1.700.000 ημερήσιες ατομικές μερίδες τροφής (1 μερίδα = 3 γεύματα)».

Η διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού περιγράφεται στο άρθρο 39 σε συμμόρφωση της χώρας στο άρθρο 31 οδηγίας 2004/18/ΕΚ, για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά"

Πορεία από τον Πειραιά στην Αθήνα κάνουν αύριο οι πρόσφυγες

Μετά από εβδομάδες εγκλωβισμού στην προβλήτα του Πειραιά οι πρόσφυγες αποφάσισαν να ξεκινήσουν την πορεία τους, όχι προς τα σύνορα, αλλά προς το κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με το κάλεσμα που διακινείται «σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες, πρόσφυγες και μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιούν με αφορμή το μεταναστευτικό την Τετάρτη 30/3, μεγάλη διαδήλωση στην Ομόνοια, στις 6.00 μμ, και πορεία στη βουλή και τα γραφεία της ΕΕ».

«Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στην επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή από την κυβέρνηση και προωθεί με συγκεκριμένες ρυθμίσεις την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» υποστηρίζουν οι διοργανωτές. «Έλληνες εργαζόμενοι και νεολαία μαζί με τους πρόσφυγες από το λιμάνι, τη Βικτώρια, το Ελληνικό διαδηλώνουμε στη βουλή και στα γραφεία της ΕΕ», αναφέρεται στο κάλεσμα.

Τις κινήσεις προσφύγων και αλληλέγγυων παρακολουθεί από πολύ κοντά η κυβέρνηση, που σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε να μετατραπεί το κέντρο της πρωτεύουσας σε πεδίο μάχης, όπως συνέβη το πρωί της Τρίτης στην Ειδομένη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία από τον Πειραιά στην Αθήνα κάνουν αύριο οι πρόσφυγες"

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη για εκβίαση σε βάρος πρώην οικονομικού επιθεωρητή

Ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα ασκήθηκε σε βάρος πρώην επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος κατηγορείται ότι ζητούσε και έπαιρνε «φακελάκια» πολλών χιλιάδων ευρώ από επιχειρηματίες εν όψει οικονομικών ελέγχων, αλλά και προκειμένου να «κουρεύει» βεβαιωμένα πρόστιμα. Ο κατηγορούμενος το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού ανακριτή.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, φέρεται ότι για μία περίπου δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2003, εκβίαζε Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, ζητώντας διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκών φορολογικών ελέγχων, ή στην περίπτωση που είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμων, να μεσολαβήσει για τη μείωσή τους. Η «ταρίφα» του ξεκινούσε από 10.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογα με την περίπτωση ξεπερνούσε και τις 20.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας των «αδιάφθορων» του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προκλήθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία, κατέθεσαν τουλάχιστον 20 επιχειρηματίες, ισχυριζόμενοι ότι έπεσαν θύματά του, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 40-50.

Παράλληλα, έγινε άρση του τραπεζικού του απορρήτου και βρέθηκαν καταθέσεις μεγαλύτερες του μισού εκατομμυρίου ευρώ, που δεν δικαιολογούνται με βάση τις νόμιμες αποδοχές του, ενώ προέκυψε ότι ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η έρευνα «έδειξε» ακόμη, ότι εμπλέκεται σε εταιρεία με έδρα τη Μεγαλόνησο.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, μελετώντας τα συγκεκριμένα ευρήματα παρήγγειλε σε βάρος του άλλοτε οικονομικού επιθεωρητή, ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), πράξεις για τις οποίες αναμένεται να απολογηθεί το προσεχές διάστημα σε ειδικό ανακριτή εγκλημάτων διαφθοράς.

Εξεταζόμενος πάντως, στο πλαίσιο της διενεργηθείσας έρευνας, ο ίδιος φέρεται ότι αρνήθηκε τα όσα καταγγέλθηκαν εναντίον του, τονίζοντας ότι ουδεμία σχέση έχει με εκβιασμούς, ενώ αναφορικά με τις «αδικαιολόγητες» τραπεζικές καταθέσεις είπε ότι προέρχονται από τη μισθοδοσία του.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη για εκβίαση σε βάρος πρώην οικονομικού επιθεωρητή"

Χουλιαράκης: Η αναμενόμενη ανάπτυξη θα «ακυρώσει» μέτρα λιτότητας

«Παράθυρο» για μη εφαρμογή μέτρων που θα έχουν ήδη ψηφιστεί σε περίπτωση που τα έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οπως είπε χαρακτηριστικά «Αν τα έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους, δημιουργείται χώρος ώστε κάποια μέτρα που θα ψηφίσουμε τώρα, τελικά να μην εφαρμοστούν».

Σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι θα κριθεί «αν είναι στη θέση του στα τέλη Ιουνίου» οπότε και θα έχει φανεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Απαντώντας στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος υποστήριξε ότι το πλεόνασμα που εμφανίζει η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων τους δύο πρώτους μήνες του 2016, οφείλεται στη μη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι «έως το τέλος του 2016, θα έχουν εξοφληθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες», επισημαίνοντας πως «ένα σημαντικό κομμάτι αυτών θα αποπληρωθεί μετά την αξιολόγηση».

Εξάλλου, τόνισε ότι «η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου» και συμπλήρωσε ότι το πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο του 2016, οφείλεται σε υπέρβαση του στόχου των εσόδων και σε υστέρηση των δαπανών κατά 900 εκατ. ευρώ σε τομείς όπως οι πληρωμές προς την Ε.Ε., και ο προγραμματισμός της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων σε οκτώ δόσεις.

Αναφερόμενος στους στόχους για είσπραξη εσόδων ο κ. Χουλιαράκης είπε πως «ο στόχος για έσοδα από ΕΝΦΙΑ είναι 2,67 δισ. ευρώ και 2,69 δισ. από τον φόρο περιουσίας».

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μια πολύ πιο ήπια προσαρμογή της προσεχούς διετίας συγκριτικά με εκείνη των προηγούμενων πέντε ετών και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει νέα φορολογία τα επόμενα χρόνια αλλά ανακατανομή πόρων». Μάλιστα πρόσθεσε πως «η κατανομή των κερδών από την ανάκαμψη θα δοθεί υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλιαράκης: Η αναμενόμενη ανάπτυξη θα «ακυρώσει» μέτρα λιτότητας"

Για προβλήματα εν όψει αντιπυρικής περιόδου μιλά η Ένωση Αξιωματικών ΠΣ

«Για άλλη μια μνημονιακή χρονιά ο πυροσβεστικός υπάλληλος μάχεται χωρίς να του έχει χορηγηθεί, εδώ και έτη στολή πυρκαγιάς, ένας μεγάλος αριθμός από το προσωπικό δεν έχει το σύνολο των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), το 1/3 του προσωπικού είναι μειωμένης εργασιακής αξιοποίησης, με δεδομένες τις υπάρχουσες πιστώσεις, ενώ εξακολουθεί η επαγγελματική τριχοτόμηση, με ότι αυτό σημαίνει για την αποτελεσματικότητά του και δεν έχει θεσμοθετηθεί κανένα πλαίσιο υγείας και ασφάλειας για να προστατέψει τους Πυροσβέστες που προστατεύουν την πατρίδα μας» αναφέρει η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ).

Και σημειώνει ακόμη ότι «η πυρόσβεση υποστηρίζεται από «ώριμα» πυροσβεστικά οχήματα, που αυτή τη στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός τους έχει ανάγκη επισκευής και η υποστήριξη των επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης θα γίνεται από τον μειωμένο αριθμό των «ώριμων» πυροσβεστικών αεροσκαφών.»

Η ΕΑΠΣ απέστειλε ανακοίνωση προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος με αφορμή πρόσφατη σύσκεψη για την φετινή αντιπυρική περίοδο τονίζει ότι «στην παραπάνω λίστα θα πρέπει να προσθέσουμε και την αδυναμία για άλλη μια χρονιά, να εξοπλιστούν με Μ.Α.Π. οι εθελοντές του Π.Σ. ώστε να δειχτεί έμπρακτα η βούληση της πολιτείας να ενισχύσει το θεσμό και να τους αξιοποιήσει πραγματικά στον επιχειρησιακό τομέα.»

Υπογραμμίζει επιπλέον ότι «θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι εξαιρετικής εννοιολογικής αξίας τα περί «σύζευξης με τον κρατικό μηχανισμό κ.λπ.», αλλά χωρίς να μας χαρακτηρίσετε «μικρόψυχους», το παράδειγμα της παραχώρησης των πυροσβεστικών ασθενοφόρων είναι ένα μικρό παράδειγμα. Από ότι πληροφορηθήκαμε, μήνες μετά, βρίσκονται αχρησιμοποίητα, από την υπηρεσία παραλαβής, (πηγή http://www.ekabnews.gr) ενώ παράλληλα η ίδια υπηρεσία, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε για «μνημόνιο συνεργασίας και υποστήριξης», αδυνατεί να υποστηρίξει ακόμα και μικρές και προγραμματισμένες δράσεις του Π.Σ.»

Όλα τα παραπάνω είναι μια μικρή σύνοψη των προβλημάτων, του Πυροσβεστικού Σώματος που προσπαθεί να διαχειριστεί τις απειλές της πολιτικής προστασίας της πατρίδας μας, υπό την νέα επιπρόσθετη παράμετρο του «μεταναστευτικού», για το οποίο σας παρουσιάσαμε τον προβληματισμός μας με ξεχωριστή επιστολή προ ολίγων ημερών.

Η Ένωση των αξιωματικών υπενθυμίζει ακόμη στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα την επιστολή που του είχε στείλει πριν λίγες ημέρες στην οποία ανέφερε ότι «οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις πληθυσμού (μετανάστες -πρόσφυγες), η διαβίωση, διαμονή και διανυκτέρευσή τους, εκτός «μονίμων οργανωμένων δομών» δημιουργεί μια νέα παράμετρο επικινδυνότητας, που δημιουργεί αύξηση των επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλευση της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και του φαινομένου των αγροτοδασικών πυρκαγιών που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, απαιτεί ενίσχυση των δομών και των πόρων του πυροσβεστικού οργανισμού προκειμένου να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις απειλές και τις τυχόν εκδηλώσεις τους.»

Η ΕΑΠΣ κατέθεσε μια σειρά προτάσεων όπως «πρόσληψη των συμβασιούχων Πυροσβεστών από την 1η Απριλίου και αύξηση του αριθμού τους στις Π.Υ. των περιοχών που έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν χώροι προσωρινής διαμονής προσφύγων-μεταναστών»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Για προβλήματα εν όψει αντιπυρικής περιόδου μιλά η Ένωση Αξιωματικών ΠΣ"

Παπασταύρου: Καταγγέλλει εκ νέου διαστρέβλωση της αλήθειας

Την έντονη αντίδραση του πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και κατηγορούμενου για εμπλοκή στην υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ" Σταύρου Παπασταύρου προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αποκαλύπτουν αλληλογραφία του για την εταιρεία Stabri LTD .

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος συνδυάζει την διαρροή με την σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη Διαφθορά, είναι λογικό να εμφανίζεται στην αλληλογραφία αφού ήταν εμπιστευματούχος της εταιρείας, ωστόσο όπως επαναλαμβάνει δρούσε για λογαριασμό του Σάμπι Μιωνή.

Η ανακοίνωση του κ. Παπασταύρου έχει ως εξής:

Για άλλη μία φορά λίγες ώρες πριν από μία πολιτική συζήτηση στη Βουλή διαρρέονται επιλεκτικά και αποσπασματικά «νέα στοιχεία» που και εγώ αν και κατεξοχήν ενδιαφερόμενος για πρώτη φορά μέσω του τύπου πληροφορούμαι! H αλήθεια διαστρεβλώνεται ή παρανοείται με προφανή στόχο την πολιτική εκμετάλλευση.

Αν πράγματι παρελήφθη από τις Ελληνικές Αρχές φάκελος δικαστικής συνδρομής αναφορικά με την εταιρεία Stabri Ltd, τότε σε αυτόν πρέπει να περιλαμβάνονται:

1. Το επίσημο μετοχολόγιο της εταιρείας που αναφέρει εμένα από την πρώτη ημέρα ίδρυσης της εταιρείας ως μέτοχο στο όνομά μου αλλά ως Trustee/Εμπιστευματούχο για λογαριασμό του Σάμπυ Μιωνή («Stavros N. Papastavrou as trustee for Sabby Mionis»).

2. Το πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, που ρητά αναφέρει ότι οι μετοχές αναλαμβάνονται από εμένα στο όνομά μου αλλά ως Trustee/Εμπιστευματούχος για λογαριασμό του Σάμπυ Μιωνή («Stavros N. Papastavrou as trustee of Sabby Mionis»).

3. Η Πράξη Εμπίστευσης/Trust Deed του Ιουνίου 2005, που αποδεικνύει τη σχέση εμπίστευσης μεταξύ του Σάμπυ Μιωνή και εμού και των γονιών μου.

Σε σημερινά δημοσιεύματα παρουσιάζεται επιλεκτικά ως «συνταρακτικό νέο καταλυτικό στοιχείο» αλληλογραφία μου που αφορά την εταιρεία Stabri Ltd (ίδρυση, λειτουργία, μεταβολές) η οποία όμως αυτονόητα γίνεται στο όνομά μου, αφού εγώ είμαι εμπιστευματούχος της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή αποσιωπώνται τα παραπάνω επίσημα καταστατικά έγγραφα της εταιρείας, τα οποία αποδεικνύουν καταλυτικά ότι οποιαδήποτε αλληλογραφία ή ενέργεια, γινόταν πάντα για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου της ως άνω εταιρείας επιχειρηματία και κατά τον τρόπο που προβλέπει ο θεσμός της εμπίστευσης (trust).

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπασταύρου: Καταγγέλλει εκ νέου διαστρέβλωση της αλήθειας"

Παρελθόν από τη νέα σχολική χρονιά η προσκόμιση πιστοποιητικού γέννησης

Τέλος στην υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικών γέννησης των μαθητών για την εγγραφή τους στο σχολείο φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαλλάσσοντας γονείς και εκπαιδευτικούς από ταλαιπωρία και το Δημόσιο από τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αυτό θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Παιδείας με το Εθνικό Δημοτολόγιο, με αποτέλεσμα από τη νέα σχολική χρονιά να αποτελεί παρελθόν η διακίνηση 600.000 πιστοποιητικών σε χάρτινη μορφή για την εγγραφή σε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Οι δοκιμές του νέου συστήματος έχουν ολοκληρωθεί, έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας των δύο υπουργείων και το καλοκαίρι αναμένεται να είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Ανάλογη διασύνδεση επιτεύχθηκε και με το υπουργείο Εξωτερικών και αφορά την έκδοση βεβαιώσεων γέννησης και οικογενειακής κατάστασης για τους απόδημους Έλληνες. Τα ανωτέρω ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 1ου ετήσιου συνεδρίου Smart cities-Digital Citizens που φέρει τον τίτλο «Η ελληνική πόλη συναντά τον 21ο αιώνα».

Όπως τόνισε ο υπουργός, από το 2001 δαπανήθηκαν 7 δισ. ευρώ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ υποσχέθηκε ότι φέτος θα γίνει σε αυτό τον τομέα ό,τι δεν έγινε τα τελευταία αυτά χρόνια.

Έως τα τέλη του 2016, ανέφερε, θα είναι έτοιμο το Μητρώο Πολιτών, δηλαδή η κεντρική βάση στην οποία θα περιέχονται σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα δεδομένα των δημοτολογίων και των ληξιαρχείων (γεννήσεις, γάμοι, διαζύγια, μεταδημοτεύσεις, θάνατοι κ.λπ.).

Πάνω σε αυτό θα «κρεμαστούν» αρχικά οι 15 μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, με την προοπτική να ενταχθούν σταδιακά σε αυτό το σύστημα το σύνολο των 280 μικρών και μεγάλων βάσεων δεδομένων του Δημοσίου.

Το Μητρώο Πολιτών είναι το σημαντικότερο έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς συνδέει ηλεκτρονικά (διαλειτουργεί) με σχεδόν όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, ανέφερε ο Στρατής Μαραγκός, διευθυντής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην τοποθέτησή του σε μία από τις παράλληλες συνεδριάσεις της σημερινής πρώτης ημέρας του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το υπουργείο βρίσκεται στη φάση των συζητήσεων με άλλα υπουργεία και φορείς με σκοπό την ένταξη δεδομένων στο Μητρώο ώστε να απαλλαχθεί ο πολίτης από τη γραφειοκρατία και την ανάλογη ταλαιπωρία, καθώς δεν θα είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει έγγραφα για τις καθημερινές συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Οι συζητήσεις αφορούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης (για τα ποινικά μητρώα), Οικονομικών (για την έκδοση ΑΦΜ), Μεταφορών (για τις άδειες οδήγησης), Εργασίας (για τα προνοιακά επιδόματα), καθώς και στη Στρατολογία (για τα μητρώα αρρένων), ΕΛΣΤΑΤ (για την παρακολούθηση των κινήσεων των πληθυσμών -γεννήσεις, θάνατοι, αλλαγή τόπου κατοικίας κ.λπ.), ΑΣΕΠ (για το τόπο γέννησης των υποψηφίων), ασφαλιστικά ταμεία (ασφαλιστικές ενημερότητες), ΟΑΕΔ (καρτέλες ανέργων) και ΗΔΙΚΑ (στοιχεία ΑΜΚΑ).

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στο χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των δήμων ως προϋπόθεση μετατροπής τους σε «έξυπνη πόλη». Ενδεικτικά ανέφερε ότι απαιτείται σχεδιασμός και χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους ενός προγράμματος ενίσχυσης κυρίως των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων για να αποκτήσουν την αναγκαία στελέχωση και τεχνική υποδομή, χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014-2020 της οργάνωσης και του λειτουργικού εκσυγχρονισμού των δήμων, καθώς και βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά τη διοίκηση, τις αρμοδιότητες και τις λειτουργίες των δήμων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρελθόν από τη νέα σχολική χρονιά η προσκόμιση πιστοποιητικού γέννησης"

Χουλιαράκης: Από ασφαλιστικό και φόρους θα βρεθούν τα 5,4 δισ.

Με νέα αφαίμαξη των μέσων ελληνικών νοικοκυριών σχεδιάζει η κυβέρνηση να καλύψει το δημοσιονομικό κενό ύψους 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δις ευρώ. Όπως παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τα 5,4 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν κυρίως από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα 3,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν κυρίως από την φορολογική μεταρρύθμιση και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επερχόμενη φορολογική καταιγίδα θα έχει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και πως θα «επιβαρύνει αρκετά μόνο τα εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ». Ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,6 δις ευρώ καθίσταται σαφές ότι η επιβάρυνση θα αγγίξει το σύνολο σχεδόν των εισοδημάτων. Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε μάλιστα ότι η εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό 3% το 2018 είναι ελληνικής εμπνεύσεως.

«Μια μεγάλη διαφορά της διαπραγμάτευσης είναι ότι η βάση συζήτησης για την εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού δεν είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ, αλλά η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που συμπίπτει με αυτή των θεσμών της ΕΕ» είπε ο υπουργός αν και στην συνέχεια υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική πορεία και πως εντός του 2016 θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος είπε ότι αν η « πορεία εσόδων είναι καλύτερη από αυτή που προβλέπεται τότε αρκετά από αυτά τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν. Θα νομοθετηθούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν» αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του επιβαλλόμενου φόρου στα δελτία του ΟΠΑΠ από τον οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει περί τα 500 εκατ. ευρώ και άρα θα μπορέσει να «ακυρώσει» την υλοποίηση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων.
Πέραν αυτών ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει «άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές» δηλαδή των capital controls. Τέλος υποστήριξε ότι «Η εκτίμηση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών - και πιστεύω ότι θα την επιβεβαιώσει την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ - για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ιδιαίτερα θετικός. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για -0,25% του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι τελικά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2 του ΑΕΠ υπέρβαση δηλαδή του στόχου κατά 830 εκ. ευρώ. Μεγάλη επιτυχία για τη δημοσιονομική ισορροπία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλιαράκης: Από ασφαλιστικό και φόρους θα βρεθούν τα 5,4 δισ."

Οταν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τα Σκόπια «Μακεδονία»

«Ο κόσμος το ’χει τούμπανο και ο ΣΥΡΙΖΑ κρυφό καμάρι». Η παραφθορά της λαϊκής ρήσης ταιριάζει απόλυτα με την προσπάθεια κυβερνητικών αξιωματούχων να υποβαθμίσουν προκλητικές θέσεις γνωστών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όχι μόνο αποκαλούν τα Σκόπια «Μακεδονία», αλλά ζητούν προκλητικά να αναγνωρίσει η Ελλάδα τους γείτονες με τη συνταγματική τους ονομασία.

           Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας,ο μοναδικός που ονόμασε τα Σκόπια «Μακεδονία», έστω και κατα λάθος. Ο πρωθυπουργός «κατανοεί και συμμερίζεται την ευαισθησία των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό ζήτημα με την ΠΓΔΜ», αλλά δυστυχώς αυτή είναι κυρίαρχη τάση εντός ΣΥΡΙΖΑ και η ιστορία πάει πολύ πίσω.  

Συγκεκριμένα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, αρχές Απριλίου του 2008, όπου η Ελλάδα αρνήθηκε να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία ακόμη και με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, διακόσια και πλέον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν προκλητικά κατά της εθνικής γραμμής, ζητώντας ευθέως από την Αθήνα να αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως «Μακεδονία». Επιχειρώντας να ικανοποιήσει τις εθνομηδενιστικές τους εμμονές, κόντρα στο κοινό αίσθημα και τις ευαισθησίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, η εφημερίδα «Αυγή» δημοσίευσε στις 13/3/2008 άρθρο-διακήρυξη με τίτλο «Οχι στον εθνικισμό και στις συναινέσεις που τον συντηρούν», την οποία υπέγραφαν γνωστά στελέχη του κόμματος, αλλά και της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. 
«Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα: δεν υπάρχει κανένα “εθνικό συμφέρον” που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία», ανέφερε μεταξύ άλλων το προκλητικό άρθρο-διακήρυξη στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατηγορούνταν για «εθνικισμό» όσοι υπερασπίζονταν στην Ελλάδα τις πάγιες θέσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, παραβλέποντας προκλητικά την ίδια ώρα τον εντεινόμενο εθνικισμό και τις αλυτρωτικές ενέργειες της κυβέρνησης Γκρουέφσκι. 

Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 4/2/2008, ο κ. Νίκολα Γκρουέφσκι είχε καταθέσει στεφάνι στον τάφο του κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ στα Σκόπια -που αν και Βούλγαρος οι Σκοπιανοί τον θεωρούν εθνικό τους ήρωα- μπροστά  από έναν  τεράστιο χάρτη-λάβαρο της «Ενιαίας Μεγάλης Μακεδονίας». Για εκείνη την προκλητική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους για τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι, τα τότε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξαν να ενοχλούνται ιδιαίτερα. Πολλά μάλιστα από αυτά τα στελέχη του τότε ΣΥΡΙΖΑ του 5% (2007) που υπέγραφαν το άρθρο-διακήρυξη στην «Αυγή», σήμερα είναι υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι βουλευτές Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κώστας Γαβρόγλου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος και Ελένη Σταματάκη. 

Υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και… παρατρεχάμενοι
Επίσης πρόσωπα τα οποία σήμερα έχουν διοριστεί σε διάφορες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό με μοναδικό προσόν την κομματική τους ταυτότητα ή την... αρθρογραφία τους στην «Αυγή», όπως οι κύριοι Κώστας Αθανασίου (γ.γ. Βουλής), Νίκος Καρανίκας (σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού), οι κυρίες Κατερίνα Αντωνίου (πρόεδρος ΕΟΦ), Ξανθούλα Καρανίκα (σύμβουλος ΟΛΘ), οι κύριοι Φώτης Παλαμιώτης (ειδικός συνεργάτης στο υπουργείο Εσωτερικών), Σταύρος Παπαγιαννόπουλος (Πολιτικό Γραφείο αναπλ. υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη), Αλέξης Πουλιάσης (Πολιτικό Γραφείο υπουργού Οικονομικών), Χρήστος Σίμος (Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ), Αγγελος Τσέκερης (διευθυντής Γραφείου Τύπου πρωθυπουργού), η κυρία Ζωή Χαλιδιά (επικοινωνιολόγος πρωθυπουργού). Τη φιλοσκοπιανή διακήρυξη υπέγραφαν επίσης και πολλά -πρώην πλέον- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Γιάννης Μηλιός που έως τον Μάρτιο του 2015 ήταν επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του κόμματος. Να σημειωθεί ότι το επίμαχο άρθρο-διακήρυξη «κατέβηκε» προεκλογικά από την ιστοσελίδα της «Αυγής».

Η λίστα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είτε αποκαλούν εκ παραδρομής είτε ευθαρσώς τα Σκόπια «Μακεδονία» έχει συνέχεια. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πράβδα» της Μπρατισλάβα ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης αποκάλεσε δύο φορές τα Σκόπια «Μακεδονία», προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα λόγω του προσφυγικού ζητήματος. 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου δήλωσε σε ιστοσελίδα των Σκοπίων: «Σας αποκαλώ “Μακεδονία”, όπως ο υπόλοιπος κόσμος». Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, που στα δημόσια άρθρα του στο Διαδίκτυο αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία». Προκλητικός στα social media και ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του πρωθυπουργού δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης που έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ποια πρώην; Ολοι Μακεδονία λένε, πλην εθνικιστών που πέτυχαν να συμβεί», για να το διαγράψει και στη συνέχεια να παραιτηθεί λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν.Εως πρόσφατα ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ -κάποιες αποχώρησαν από το κόμμα μετά τη φιλομνημονιακή στροφή του περασμένου καλοκαιριού- αποτελούσαν μόνιμο υποστηρικτή των Σκοπίων. Πρόκειται για τις:

■ ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά). Το 2008 το επίσημο όργανό της -η εφημερίδα «Εποχή»- δημοσιεύει άρθρο για διαδήλωση αντεθνικιστικών και αντιμιλιταρικών κινημάτων στα Σκόπια, από Ελλάδα και... «Μακεδονία», στην οποία θα συμμετάσχει και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

■ ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), με την πρώην βουλευτή Ιωάννα Γαϊτάνη να αποκαλεί ευθαρσώς τα Σκόπια «Μακεδονία» και να υποστηρίζει ότι πίσω από το θέμα της ονομασίας βρίσκονται  συμφέροντα Ελλήνων καπιταλιστών.

■ ΡΟΖΑ. Εχει ζητήσει μέσα στα κομματικά όργανα  του  ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει «το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε λαού (και επομένως και των εθνικά «Μακεδόνων») στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό».

■  Οικοσοσιαλιστές Ελλαδος. Ως «Οικολογική Παρέμβαση» το 2008 κατηγορούσε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι «ξεκίνησε εθνικιστική επίθεση εναντίον του γειτονικού κράτους της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας”».

Επίσης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ  συνεργάστηκε με τους Οικολόγους, τοποθετώντας υποψήφιο στην Α’ Θεσσαλονίκης τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι τα Σκόπια πρέπει να αναγνωριστούν ως «Μακεδονία» χωρίς κανέναν προσδιορισμό...



Εκδήλωση και στην Αθήνα πραγματοποίησαν όσοι θεωρούν ότι πρέπει τα Σκόπια να ονομάζονται «Μακεδονία»



Πορεία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα Σκόπια το 2008
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης και δείτε όλες τις υπογραφές

Η επικείμενη ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, χάριν της οποίας επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για μια νηφάλια αποτίμηση της -επίσημης και ανεπίσημης- ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης δεκαετίας: των εθνικώς αδιάλλακτων συλλαλητηρίων, των σχεδίων του Α. Σαμαρά για "σύνορα με τη Σερβία", του εμπάργκο στην ΠΓΔΜ επί Α. Παπανδρέου, της ταύτισης με το σερβικό μεγαλοϊδεατισμό του Μιλόσεβιτς, της συμμετοχής της χώρας μας στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του '99, με την έγκριση και των δύο μεγάλων κομμάτων-, αλλά και της δραστηριότητας του ελληνικού κεφαλαίου στις χώρες των Βαλκανίων, σ' ένα "ευνοϊκό" προς λεηλασία έδαφος που, όπως φαίνεται, δημιούργησε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ελληνικός εθνικισμός έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, η δημόσια συζήτηση περί τα Βαλκάνια ακόμα κινείται μεταξύ αντιαλβανισμού και σκοπιανοφαγίας από τη μια και ενός αντιαμερικανισμού από την άλλη, που περιγράφει αλλά δεν εξηγεί σχεδόν τίποτα. Είναι σ' αυτό το πλαίσιο που η γνωστή τρόικα Άνθιμου - Καρατζαφέρη - Ψωμιάδη, με τη συνδρομή μερίδας των ΜΜΕ που επί χρόνια "εκπαιδεύουν" την ελληνική κοινωνία στο σωβινισμό, μπορούν ακόμη να παίρνουν "εθνοσωτήριες πρωτοβουλίες" απολύτως νομιμοποιημένες για μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Το γεγονός πως πολύ συχνά πρόκειται για κοινές σαχλαμάρες δεν τις κάνει λιγότερο επικίνδυνες. Το αντίθετο, μάλιστα.
Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα: δεν υπάρχει κανένα "εθνικό συμφέρον" που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία και δεν υπάρχει καμιά "αλβανική απειλή" που δήθεν συνδέεται με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου -πόσο μάλλον που αυτή η τελευταία είναι προϊόν ενός πολέμου που φέρει και την ελληνική υπογραφή. Η απειλή για την ειρήνη και την πολυεθνική συμβίωση είναι, στην πραγματικότητα, η φονική μηχανή που λέγεται ΝΑΤΟ - αυτής που στηρίζει και η χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Προϋπόθεση για την άρση αυτή της απειλής, λοιπόν, είναι η διάλυση του ΝΑΤΟ~ με τη διατήρηση της εκατέρωθεν "εθνικής αδιαλλαξίας" και των διαιρέσεων, αυτό παραμένει ανέφικτο. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ο εθνικισμός -όχι μόνο "των άλλων", αλλά και ο "δικός μας" - έχει "νομιμοποιήσει" πολέμους, έχει "ενθαρρύνει" εθνοκαθάρσεις και έχει δημιουργήσει κύματα μεταναστών και προσφύγων, δηλώνουμε ότι δε θα αφήσουμε τους κατά φαντασία μακεδονομάχους να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία με πολεμικές ιαχές και να υπονομεύσουν ακόμα περισσότερο την ειρήνη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων.
Πρόδρομος Αβακουμίδης - Νέοι/ες ΑΚΟΑ, Θεόδωρος Αγγελίδης Π.Κ. ΣΥΝ Βύρωνα, Μάνος Αγγελίδης Π.Κ. ΕΜΠ Νεολαίας ΣΥΝ, Κώστας Αθανασίου Δίκτυο για τα Πολιτικά κ Κοινωνικά Δικαιώματα Αθήνας, Γιώργος Αλεξανδρίδης Π.Κ. Αιγάλεω - Περιστερίου Νεολ. ΣΥΝ, Σπύρος Αλεξανδρίδης, ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Βαρβάρας, Κλεονίκη Αλεξοπούλο Π.Κ. Μεταπτυχιακών Νεολ. ΣΥΝ, Γιάννης Αλμπάνης Δίκτυο Αθήνας, Κώστας Ανδριτσόπουλος - Π.Κ. Χαλανδρίου ΣΥΝ, Κατερίνα Αντωνίου Πανεπιστημιακός, ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Βιβή Αντωνογιάννη - εκπαιδευτικός, Σπύρος Απέργης Τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ, Γιώργος Αναδρανιστάκης Π.Κ. Δημοσιογράφων ΣΥΝ, Κώστας Αργαλιώτης- Δίκτυο. Αθήνας, Ανδρέας Αρναούτογλου Π.Κ. Νίκαιας ΣΥΝ, Βασίλης Αφεντούλης πολ. μηχανικός, Αλέξης Βάκης συνθέτης, Χρήστος Βαλλιάνος ΣΕ περιοδ. Θέσεις, Αβραάμ Βαμβακάς γραμ. Πόλης Θεσνίκης Νεολ. ΣΥΝ, Τερέζα Βεκιαρέλλη μεταφράστρια, Θεοδώρα Βελώνα - Π.Κ. Α' ΦΜΣ Νεολ. ΣΥΝ, Κώστας Βέττας Π.Κ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ Θεσ/νίκης, Ιωάννα Βίτσου ιδιωτική υπάλληλος, Μίτση Βρασιβανοπούλου Π.Κ. ΣΥΝ Κυψέλης, Παναγιώτης Βωβός Δίκτυο Αθήνας, Σίσυ Βωβού ΑΚΟΑ, Άκης Γαβριηλίδης μεταφραστής, Κώστας Γαβρόγλου πανεπιστημιακός, Αλέκος Γαϊτάνος Νομ. Χίου ΣΥΝ, Νίκος Γεννημάκης γιατρός (Σουηδία), Γιώργος Γιαννακόπουλος Νεολ. ΣΥΝ, Αρίστος Γιαννόπουλος δημοσιογράφος, Νίκος Γιαννόπουλος Νέοι/ες ΑΚΟΑ, Νίκος Γιαννόπουλος Δίκτυο Αθήνας, Χριστίνα Γιαννούλη - Δίκτυο Αθήνας, Αλί Γιλμαγιάν Δίκτυο Αθήνας, Παναγιώτης Γιούλης - Δίκτυο Αθήνας, Δημήτρης Γκιβίσης ΑΚΟΑ, Νίκος Γκλαρνέτατζης Δίκτυο Θεσ/νίκης, Μαίρη Γουδέλη Δίκτυο Αθήνας, Δήμητρα Γούναρη μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ, Διονύσης Γουσέτης πολιτικός μηχανικός, Γιάννης Γρηγοριάδης - Π.Κ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ Θεσ/νίκης, Νικολέτα Δανιά Γρ. Β' Αθήνας Νεολ. ΣΥΝ, Γιώργος Δεδεγκίκας Δίκτυο Μεταναστών, Δημήτρης Δημούλης - καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Σ.Ε. περιοδ. Θέσεις, Ιωάννα Δρόσου Νέοι/ες ΑΚΟΑ, Κώστας Ελευθερίου ανένταχτος, Μάριος Εμμανουηλίδης υπάλληλος ΙΚΑ, Αδάμος Ζαχαριάδης Δίκτυο Μεταναστών, Κώστας Ζυρίνης Π.Κ. Κουκάκιoυ ΣΥΝ, Έφη Θάνου γρ. Π.Κ. Πόλης Θεσ/νίκης Νεολ. ΣΥΝ, Σοφία Θεοδουλίδου Νομ. Ξάνθης ΣΥΝ, Νάσος Θεοδωρίδης Τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ, Μαρία Θεοδωρίδου - Επ. πόλης Θεσνίκης ΣΥΝ, Γιάννης Ζαρκάδης πανεπιστημιακός, Στέφανος Ιωάννου Π.Κ. Πανεπιστημίου Πειραιά Νεολ. ΣΥΝ, Βασίλης Kαγιάς οικονομολόγος, Δημήτρης Καλαντζόπουλος Π.Κ. ΕΚΠΑ Νεολ. ΣΥΝ, Πέτρος Καλκανδής- ΚΠΕ ΣΥΝ, Μαρία Καλυβιώτου Π.Κ. Υπολοίπου ΕΚΠΑ Νεολ. ΣΥΝ, Πέτρος Καούνης Π.Κ. Πετραλώνων-Θησείου Νεολ. ΣΥΝ, Νέλλη Καμπούρη, Αθηνά Καραγιαννίδη ΣΥΝ Δράμας, Θόδωρος Καραγιαννίδης Π.Κ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ Θεσ/νίκης, Χρήστος Καραγιαννίδης ΣΥΝ Δράμας, Μαριαλένα Καραμπάτσου Γρ. Σπουδάζουσας Νεολαίας ΣΥΝ, Νίκος Καρανίκας Π.Κ. Κεντρου Θεσνίκης ΣΥΝ, Ξανθούλα Καρανίκα Π.Κ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ Θεσ/νίκης, Γιώργος Καρατσιουμπάνης - ΚΣ Νεολ. ΣΥΝ, Μιχάλης Καστρινάκης Νομ. Βόλου ΣΥΝ, Ντία Κεραμειδά- Π.Κ. Δικαιωμάτων Θεσ/νίκης ΣΥΝ, Δημήτρης Κλαυδιανός - Νέοι/ες ΑΚΟΑ, Αντώνης Κοσμίδης Νομ. ΣΥΝ Ξάνθης, Λουκία Κοτρωνάκη Δίκτυο Αθήνας., Αφροδίτη Κουκουτσάκη πανεπιστημιακός Πάντειο, Γιάννα Κούρτοβικ Δίκτυο Αθήνας, Μάγδα Κουσιάντζα ΚΠΕ ΣΥΝ, Αλέκα Κρασοπούλου ΠΚ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ Θεσ/νίκης, Λίνα Κυργιαφίνη Δίκτυο Θεσ/νίκης, Θάνος Κυριακόπουλος Π.Κ. Ζωγράφου Νεολ. ΣΥΝ, Χάρης Κωνσταντάτος ΚΠΕ ΣΥΝ, Δημήτρης Λαβατσής Νομ. Χίου ΣΥΝ, Χρήστος Λάσκος ΚΠΕ ΣΥΝ, Άρια Λελάκη Δίκτυο Αθήνας, Δημήτρης Λεοντίου ΤΕΙ Χαλκίδας, Ζωή Λιανού - φοιτήτρια Παντείου, Ελισάβετ Λούντου Δίκτυο Αθήνας , Άννα Μάγκλαρη Π.Κ. Βύρωνα-Καισαριανής Νεολ. ΣΥΝ, Μακρόπουλος Κώστας, γραμματέας Π.Κ. Βύρωνα του ΣΥΝ,  Γιώργος Μανώλης Π.Κ. Φιλοσοφικής Νεολ. ΣΥΝ, Μυρτώ Μάλλη-Πολλάκη Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού, Ντιάνα Μάνεση Π.Κ. Μεταπτυχιακών Νεολ. ΣΥΝ, Γιώργος Μανιάτης Δίκτυο Μεταναστών, Αλεξάνδρα Μαντζούτσου ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Νανά Μανωλιδάκη ΣΥΝ, Ειρήνη Μαρκίδη φοιτήτρια Ψυχολογίας, Εύη Μαχαίρα Π.Κ. Υμηττού ΣΥΝ, Σταυρούλα Μελά "Λιμάνι της Αγωνίας" Πειραιάς, Πέτρος Μετάφας ανένταχτος, Γιάννης Μηλιός Ανεξάρτητος, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ, Ζινάρ Μιράν Δίκτυο Αθήνας, Βίλη Μιχελάκου Δίκτυο Αθήνας, Κλεάνθης Μοιρασγενίτης ΑΚΟΑ Θεσ/νίκης, Στράτος Μόρφης Π.Κ. Αγ. Δημητρίου ΣΥΝ, Νίκος Μορφονιός δημοσιογράφος, Ελένη Μουγιάκου Δίκτυο Αθήνας, Όλγα Μπαλαούρα Νέοι/ες ΑΚΟΑ, Εύα Μπαμπαλώνα Π.Κ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ Θεσ/νίκης, Μαρία-Άννα Μπαρσέφσκι Δίκτυο Αθήνας, Νίκος Μπελαβίλας Δημ. Σύμβουλος Πειραιά "Λιμάνι της Αγωνίας", Ισαβέλλα Μπερτράν περιοδικό Resistencias, Γιώργος Μπουρολιάς Δίκτυο Αθήνας, Μωυσής Μπουντουρίδης πανεπιστημιακός, Γιάννης Μπρούζος Π.Κ. Αλίμου Νεολ. ΣΥΝ, Χρήστος Νασιόπουλος ΣΕ του περιοδικού Θέσεις, Νίκος Νικήσιανης- Δίκτυο. Θεσ/νίκης, Γεωργία Ντούσια Δίκτυο Αθήνας, Ελένη Ξεφτέρη Δίκτυο. Θεσ/νίκης, Σταύρος Παναγιωτίδης ΚΣ Νεολ. ΣΥΝ, Φώτης Παλαμιώτης Π.Κ. Eξαρχείων, Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολ. ΣΥΝ, Βασίλης Πανάγου Δίκτυο Αθήνας, Φάνης Παπαγεωργίου Π.Κ. Β. Προαστίων Νεολ. ΣΥΝ, Σταύρος Παπαγιαννόπουλος Π.Κ. Αλίμου ΣΥΝ, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος ΚΣ Νεολ. ΣΥΝ, Γιάννης Παπαδημητρίου ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Νίκος Παπαδογιάννης Νεολαία ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδόπουλος πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Κάρντιφ, Χριστόφορος Παπαδόπουλος ΚΠΕ ΣΥΝ, Μαρία Παπαδοπούλου Π. Επιτροπή ΣΥΝ Θεσ/νίκης, Χρήστος Παπαθανασίου Π.Κ. Αγ. Παρασκευής ΣΥΝ, Θανάσης Παπαζαφείρης Δίκτυο Αθήνας, Σωτήρης Παπαμιχαήλ ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα, Δημήτρης Παπανικολόπουλος Νεολαία ΣΥΝ, Εύη Πάτκου Π.Κ. Εκπαιδευτικών Θεσνίκης ΣΥΝ, Γεωργία Πετράκη Π.Κ. Αγ Δημητρίου ΣΥΝ, Αγγελική Πολάτου, Σταυρούλα Πουλημένη Π.Κ. Πόλης Θεσσαλονίκης Νεολ. ΣΥΝ, Aλέξης Πουλιάσης ιδιωτικός υπάλληλος, Ευαγγελία Προκοπίου διδάκτωρ Πολιτιστικής Ψυχολογίας, Νίκος Ραδικόπουλος ΚΣ Νεολ. ΣΥΝ, Επιτροπή Δικαιωμάτων, Βασίλης Ρόγγας Π.Κ. Πετρούπολης Νεολ. ΣΥΝ, Άχιμ Ρολχόιζερ Δίκτυο Αθήνας, Άλκης Ρήγος Ανεξάρτητος, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Σακαλή Π.Κ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ Θεσ/νίκης, Νίκος Σαμανίδης Π. Επιτροπή Θεσνίκης ΣΥΝ, Μανώλης Σαρρής-Νομ. Πειραιά ΣΥΝ, Γιάννης Σδράνης ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Χρήστος Σίμος Νεολαία ΣΥΝ, Λίνα Σιπητάνου περιοδικό Resistencias, Παναγιώτης Σιώκος Π.Κ. Φιλοσοφικής Νεολ. ΣΥΝ, Σπύρος Σκαμνέλος ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Γιώργος Σκάνης- περιοδικό Resistencias, Μιχάλης Σκομβούλης (Παρίσι), Νεολαία ΣΥΝ, Ελένη Σταματάκη Γραμματεία ΑΚΟΑ, Πέτρος Σταύρου Π.Κ. Αγ. Παρασκευής ΣΥΝ, Σπύρος Σταύρου Νομ. Α. Αττικής ΣΥΝ, Δημήτρης Στεργιόπουλος Δίκτυο Αθήνας, Νίκος Στεφανή Μηχανικός, Γιώργος Στόγιας εκπαιδευτικός, Σταυρούλα Συράκου ΚΣ Νεολ. ΣΥΝ, Επιτροπή Δικαιωμάτων, Mιχάλης Σφυράκης Νομ. Χίου ΣΥΝ, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Ταλαίπωρος Π.Κ. Παντείου Νεολ. ΣΥΝ, Τάκης Τσαντήλας ανένταχτος, Τζεμίλ Τζιγέρ Δίκτυο Αθήνας, Ευκλείδης Τσακαλώτος Π.Γ. ΣΥΝ, Θανάσης Τσακίρης ανένταχτος, Σοφία Τσαουσίδου ανένταχτη, Άγγελος Τσέκερης ΚΠΕ ΣΥΝ, Βασίλης Τσιάνος πανεπιστημιακός (Αμβούργο), Δημήτρης Τσιάρας Δίκτυο. Θεσ/νίκης, Γεωργία Τσιλικοπούλου Π.Κ. Πετρούπολης Νεολ. ΣΥΝ, Μαρία Τσίπη Π.Κ. Α' ΦΜΣ Νεολ. ΣΥΝ, Θέμη Τσολάκου ΚΣ Νεολαίας ΣΥΝ, Γιάννης Φελέκης ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Ίλια Φόστερ Δίκτυο Μεταναστών, Γιώργος Φουρτούνης πανεπιστημιακός, Αντώνης Φράγγος ραδιοφ. παραγωγός "105,5 Στο κόκκινο", Διονύσης Φτεργιώτης Π. Επιτροπή ΣΥΝ Θεσ/νίκης, Κώστας Φώλιας Δίκτυο, Ζωή Χαλιδιά Δίκτυο Αθήνας Αλεξάνδρα Χαλκιά πανεπιστημιακός, Πάντειο, Έλμα Χαραλαμπίδου υποψήφια διδάκτωρ, Μάκης Χαρίσης Δίκτυο Αθήνας, Παύλος Χατζόπουλος ερευνητής, Χρυσάνθη Χειμώνα Π.Κ. Βύρωνα - Καισαριανής Νεολ. ΣΥΝ, Βαγγέλης Χερουβείμ Π.Κ. Δημοσιογράφων ΣΥΝ, Γιώργος Χονδρός Νομ. Τρικάλων ΣΥΝ, Ειρήνη Χόπλαρου εκπαιδευτικός, Χρήστος Χορταρέας Π.Κ. Φιλοσοφικής Νεολ. ΣΥΝ, Τασία Χριστοδουλοπούλου Ανεξάρτητη, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ. 

Νεολαία ΣΥΝ: «Αυτονόητο δικαίωμα για τους γείτονες» 

Επίσης τον Μάιο του 2008 αντιπροσωπεία της Νεολαίας του ΣΥΝ -που μετεξελίχθηκε σε Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ- συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια με κεντρικό σύνθημα: «Βέτο στον εθνικισμό, εμπάργκο στον μιλιταρισμό, έξω από το ΝΑΤΟ». Το δελτίο Τύπου έκανε λόγο για συμμετοχή οργανώσεων από την Ελλάδα και τη… Δημοκρατία της «Μακεδονίας». Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17/5/2008 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σκοπίων η κυρία Σίσσυ Βωβού, υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που το 2013 μάλιστα είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος απέναντι στον κ. Αλέξη Τσίπρα, τάχθηκε υπέρ των Σκοπιανών να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες», και μίλησε ευθαρσώς για «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. «Εμείς ζητάμε την αναγνώριση της “μακεδονικής εθνότητας” όσον αφορά στο τμήμα του λαού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι Μακεδόνες, αλλά και όσον αφορά στους Ελληνες ντόπιους Μακεδόνες που ζουν στον Βορρά της ελληνικής Μακεδονίας», δήλωσε προκλητικά.

Στο 5ο Συνέδριο της Νεολαίας του Συνασπισμού, τον Δεκέμβριο του 2007, εγκρίθηκε κείμενο θέσεων για το Σκοπιανό, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπερασπιζόμενοι και υπερασπιζόμενες την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, θεωρούμε πως το όνομα “Μακεδονία” μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τους γείτονές μας και είναι αυτονόητο δικαίωμά τους. Η ιστορική αυτή ονομασία έχει από χρόνια υιοθετηθεί από τους κατοίκους της περιοχής και αντιστοιχεί στη συνείδησή τους, αφού με αυτή γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Εξάλλου, το όνομα αντιστοιχεί σε πραγματικότητες των διεθνών σχέσεων που διαμορφώθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες, τις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακυρώσει». Για την ιστορία, θεωρητικά τουλάχιστον, οι θέσεις αυτές της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να ισχύουν. 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οταν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τα Σκόπια «Μακεδονία»"

Βαρουφάκης: Επί υπουργίας μου ο Κιμ Γκλέν δεν είχε απολαβές

«Επί υπουργίας μου ο κ. Κιμ Γκλεν δεν υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, ούτε είχε απολαβές» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που προσέλαβε τον κ. Γκλέν ως σύμβουλο.

«Για το τι συνέβη μετά την 6η Ιουλίου 2015 δεν γνωρίζω» προσθέτει, παρεμβαίνοντας στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης για το θέμα των συμβούλων και τον αμοιβών τους, με τελευταίο επεισόδιο την κόντρα μεταξύ Ν.Κακλαμάνη και Ευ.Τσακαλώτου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Επί υπουργίας μου ο Κιμ Γκλέν δεν είχε απολαβές"

Ο μετροπόντικας άνοιξε τρύπα στην αυλή μονοκατοικίας στη Νίκαια

Και ξαφνικά άνοιξε μια τρύπα στη γη από το... πουθενά στη Νίκαια. Αυτό που αντίκρισε η ιδιοκτήτρια μιας μονοκατοικίας στην περιοχή της Αττικής το πρωί της Τρίτης δεν είχε προηγούμενο. Μια τρύπα που έφθανε σε βάθος τουλάχιστον τριών μέτρων είχε ανοίξει στη αυλή του σπιτιού της που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ικονίου και Καραολη Δημητρίου και αιτία δεν ήταν άλλη από τον μετροπόντικα, που εδώ και δέκα ημέρες σκάβει τη σήραγγα της επέκτασης της γραμμής στη Νίκαια.

Μιλώντας στο protothema.gr η ιδιοκτήτρια του σπιτιού κυρία Λευκοθέα Χατζηνικολάου περιγράφει  πώς έντρομη βρέθηκε αντιμέτωπη με τον... Μετροπόντικα στο σπίτι της. 

Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, κυρία Λευκοθέα Χατζηνικολάου, το σπίτι της οποίας τρύπησε ο Μετροπόντικας  

Ο μετροπόντικας... τυφλώθηκε και τρύπησε αυλή σπιτιού στη Νίκαια 

«Η τουαλέτα είναι στην αυλή. Σηκώθηκα το πρωί να πάω στην τουαλέτα. Όλη τη νύχτα ο θόρυβος ήταν πολύ έντονος από τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ώρα που πλενόμουν στην τουαλέτα ακούω κάτι σαν μίξερ και πετάγεται όλη η αυλή πάνω. Σαν ένα συντριβάνι από λάσπες έρχονταν προς την τουαλέτα. Πανικοβλήθηκα και άρχιζα να ουρλιάζω. Μπορούσα να εγκλωβιστώ. Δεν μπορούσα καν να πάω στην κουζίνα μου. Σοκαρισμένη και προσπαθώντας να μη χτυπήσω, πέρασα στην κουζίνα και ενημέρωσα τους αρμόδιους οι οποίοι ήρθαν μετά από λίγη ώρα» λέει η κυρία Χατζηνικολάου στο protothema.gr και εξηγεί ότι όλη της η αυλή έχει μετατραπεί σε μια τεράστια τρύπα. «Τα ρούφηξε όλα κάτω» συνεχίζει η ίδια. Μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς η κυρία Χατζηνικολάου θα διαμείνει σε ξενοδοχείο του Πειραιά, με την εταιρεία να αναλαμβάνει τα έξοδα διαμονής της. 

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Αττικό Μετρό, επρόκειτο για ένα ανενεργό πηγάδι το οποίο είχε «μπαζωθεί» πρόχειρα στο παρελθόν (οι περίοικοι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του). Κατά τη διαδρομή του ο μετροπόντικας συνάντησε τον πάτο του πηγαδιού, με αποτέλεσμα το πηγάδι να... αδειάσει από τα υλικά που είχε μπαζωθεί.

Μηχανικοί της Αττικό Μετρό, που μετέβησαν στο σημείο για να ελέγξουν το περιστατικό, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι καθίζησης, ούτε κάποιος κίνδυνος για τα παρακείμενα κτίρια, καθώς τα εδάφη της περιοχής θεωρούνται καλής ποιότητας για τέτοιου είδους έργα. Το πηγάδι θα «κλείσει» και πάλι, αυτή τη φορά με τσιμέντο προκειμένου ο μετροπόντικας να συνεχίσει προς τα Μανιάτικα.








protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο μετροπόντικας άνοιξε τρύπα στην αυλή μονοκατοικίας στη Νίκαια"

Αποστόλου: Να καθιερωθεί η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος

«Υπάρχει πράγματι κρίση στην αγορά γάλακτος, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που έχει ως συνέπεια να πιέζονται οι τιμές παραγωγού. Από τη δική μας πλευρά, για να στηρίξουμε τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, επιμένουμε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καθιερωθεί στις συσκευασίες η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος». Αυτό τόνισε σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος κάλεσε τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας να υιοθετήσουν αυτή την πρακτική, έστω και σε προαιρετικό επίπεδο.

«Ο καταναλωτής», σημείωσε, «πρέπει να ξέρει από πού είναι το γάλα που αγοράζει και να αποφασίζει εκείνος εάν θέλει, πιθανόν, να πληρώσει κάποια λεπτά παραπάνω για να πάρει φρέσκο, αγνό ελληνικό γάλα».

Ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, προκειμένου «να γίνεται σωστή και εγγυημένη χρήση του "Ελληνικού Σήματος", του σήματος που είναι η σφραγίδα ποιότητας για το ελληνικό γάλα» και γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται «παρέμβαση στην αγορά ώστε να περιοριστούν κάποιες αρνητικές εμπορικές πρακτικές που πλήττουν τον κτηνοτρόφο, όπως είναι για παράδειγμα η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του προϊόντος του».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Να καθιερωθεί η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος"

Αποχωρεί από την αγορά γάλακτος η ΦΑΓΕ

Την οριστική αποχώρησή της από την αγορά του γάλακτος, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω δραστηριότητα ασύμφορη, αποφάσισε η ΦΑΓΕ. Η γνωστή γαλακτοβιομηχανία έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες πώλησης της μονάδας παραγωγής γάλακτος στο Αμύνταιο και αναμένεται να επικεντρωθεί στην κατηγορία του γιαουρτιού, με νέες επενδύσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, κυρίως για τις αγορές του εξωτερικού. 

Άλλωστε η πορεία της ΦΑΓΕ εκτός Ελλάδος συνεχίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και το 2015, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αποτελούν πλέον το 82,4% επί του συνολικού της τζίρου.

Το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο της Φλώρινας ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2005 και επρόκειτο για επένδυση ύψους 37 εκατ. ευρώ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις εκτείνονται σε οικόπεδο 52.000 τ.μ. και είναι συνολικού εμβαδού 15.732 τ.μ. Όταν εγκαινιάστηκε θεωρήθηκε μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής φρέσκου γάλακτος. 
Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ενάμιση περίπου χρόνο μετά, η ΦΑΓΕ αποχώρησε από την κατηγορία του φρέσκου γάλακτος και συνέχισε να δραστηριοποιείται στην κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς και στο σοκολατούχο γάλα. 

Το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μερίδιό της στην κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης ήταν 7% και στην κατηγορία του σοκολατούχου 4,3%. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2015, η εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει από την κατηγορία γάλακτος, καθώς, όπως αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεσή της για τη χρήση του 2015 «πρόκειται για δραστηριότητα εξαιρετικά μη κερδοφόρα».

Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες προκειμένου να πωλήσει τη μονάδα, το ακίνητο και τον εξοπλισμό, ενώ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο την αποτίμηση της αξίας του εργοστασίου. 

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, επισημαίνουν ότι δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής, καθώς η αγορά γάλακτος βρίσκεται σε διαρκή φθίνουσα πορεία, με το 2016 να έχει ξεκινήσει ήδη με υποχώρηση των πωλήσεων κατά 10% και πλέον. 



Σημειώνεται ότι η ΦΑΓΕ εντός Ελλάδος διαθέτει δύο ακόμη εργοστάσια, ένα στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου παράγεται γιαούρτι και ένα στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου παράγονται τυροκομικά προϊόντα. 

Σε ό,τι αφορά στις μονάδες που θα διατηρήσει η ΦΑΓΕ στην Ελλάδα, η εταιρεία αναφέρει στην έκθεσή της: «Προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε το χαμηλό εργατικό κόστος, την πλεονάζουσα δυναμικότητα και το υψηλά καταρτισμένο προσωπικό στις μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τις εξαγωγές των προϊόντων από την Ελλάδα στις υφιστάμενες, αλλά και σε καινούργιες διεθνείς αγορές».

Οι διεθνείς αγορές, άλλωστε, αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης και κερδοφορίας για τη ΦΑΓΕ. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, το 2015 έκλεισε με πωλήσεις 648,22 εκατ. δολαρίων (περίπου 578 εκατ. ευρώ), μειωμένες κατά 2,9% σε σύγκριση με το 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 14,74 εκατ. δολάρια (περίπου 13,1 εκατ. ευρώ).

Οι πωλήσεις της σε όγκο αυξήθηκαν το 2015 κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2014. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,8% στις ΗΠΑ, κατά 32% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 40,1% στην Ιταλία. Στην ελληνική αγορά, αντιθέτως, συνεχίστηκε η υποχώρηση των πωλήσεων, κατά 11,1% το 2015 σε σύγκριση με το 2014.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχωρεί από την αγορά γάλακτος η ΦΑΓΕ"

Πετροπόλεμος μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας στην Ειδομένη

Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (29/03) στον καταυλισμό της Ειδομένης, στη σιδηροδρομική γραμμή, την οποία έχουν καταλάβει πρόσφυγες εδώ και έντεκα ημέρες.

Στην προσπάθεια της αστυνομίας να εκκενώσει τις γραμμές, οι πρόσφυγες απάντησαν με πετροπόλεμο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ακολούθησε μικροσυμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας η αστυνομία έβαλε στο αυτοκίνητο για να προσαγάγει μία γυναίκα, αλλά οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες όρμηξαν και την έβγαλαν έξω.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετροπόλεμος μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας στην Ειδομένη"

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει»

«Tο ΕΣΥ αργοπεθαίνει», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, και σημειώνει ότι χρειάζεται οργανωμένη και άμεση παρέμβαση για τη σωτηρία του, προκειμένου η υγεία και η περίθαλψη των πολιτών να διαφυλαχθούν.

«Το ΕΣΥ χρειάζεται ενδυνάμωση, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού- οι ελλείψεις υπερβαίνουν τις 25.000 εκ των οποίων 6.000 αφορούν γιατρούς- αύξηση του προϋπολογισμού και μάλιστα σήμερα, που οι ανάγκες της περίθαλψης, λόγω και του προσφυγικού-μεταναστευτικού, είναι μεγαλύτερες».

Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει ο ΠΙΣ, ότι οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα «εμφανίζονται πλέον από το πρώτο τρίμηνο του έτους»,κλίνες εντατικής θεραπείας με υποδομή, παραμένουν κλειστές, ενώ, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, «παρά τις όποιες εξαγγελίες, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση».

«Η κοινωνία υποφέρει από ελλείψεις και αδυναμίες και η περίθαλψη των πολιτών στη δύσκολη αυτή περίοδο, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, με κοινές προσπάθειες κυβέρνησης, κομμάτων και κοινωνικών φορέων», σημειώνει ο ΠΙΣ και προσθέτει ότι οι συνέργειες όλων πρέπει να κατευθυνθούν στην επίλυση των προβλημάτων με οργάνωση, σχέδιο και στόχευση προς το μέλλον.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει»"

Αντίθετοι με τη μετατροπή των hotspots σε κέντρα κράτησης οι «Γιατροί του Κόσμου»

Την αντίθεσή τους στη μετατροπή των hotspots στα νησιά σε κέντρα κράτησης εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι «Γιατροί του Κόσμου». Ωστόσο, ανακοινώνουν ότι δεν θα αναστείλουν τις ιατρικές παρεμβάσεις τους σε Χίο και Λέσβο.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για τους άμεσους κινδύνους που θα έχει αυτή η ενέργεια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, όσο και για «τις συνθήκες άδικης κράτησης που αυτή συνεπάγεται».

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι είναι καθήκον τους να μην αναστείλουν τις ιατρικές παρεμβάσεις τους στα hotspots σε Λέσβο και Χίο, «αλλά αντιθέτως να συνεχίσουν να στηρίζουν το συγκεκριμένο πληθυσμό ο οποίος στερείται πρόσβασης σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες».

Σπεύδουν να διευκρινίσουν, όμως, ότι «η συνέχιση της δράσης τους σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αποδοχή του νέου τρόπου λειτουργίας των προαναφερθέντων κέντρων, ο οποίος βασίζεται στον περιορισμό της ελευθερίας προσφύγων και μεταναστών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετοι με τη μετατροπή των hotspots σε κέντρα κράτησης οι «Γιατροί του Κόσμου»"

Γεροβασίλη: Μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία θα μείνει αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα

Την άποψη ότι υπάρχουν βάσεις για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα χρονοδιαγράμματα «και πάντως πριν το τέλος Απριλίου» εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη.

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιο για τις 30.000 θέσεις ενώ ειδικά για την Ειδομένη σημείωσε ότι «έχει αρχίσει η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας με ρυθμούς που περιμένουμε να αυξηθούν».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα απάντησε ότι «έτσι κι αλλιώς η χώρα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια διαμονή προσφύγων ο αριθμός των οποίων είχε οριστεί σε 23.000 για τη χώρα μας με προηγούμενη συμφωνία».

Μιλώντας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό, στη βάση της πρόσφατης ευρωπαϊκής συμφωνίας η Όλγα Γεροβασιλη διευκρίνισε οτι δεν θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τον χαακτηρισμό της Τουρκίας ως "ασφαλούς χώρας".

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν συγκρατημένη για την πρόοδο υλοποίησης της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα ειναι προετοιμασμένη για μακρά παραμνονή των προσφύγων εδώ, με δεδομένα τα διάφορα προβλήματα στη στάση ευρωπαϊκών χωρών. Το νομοσχέδιο θα πριλαμβάνει διατάξεις για τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με γενικές γραμματείες και στελέχη.

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραμονή του Γιάννη Μουζάλα είναι γνωστή - υπέρ δηλαδή της παραμονής - και οτι η σχετική συζήτηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο θα γίνει μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σχετικά με τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η κυρια Γεροβασίλη είπε ότι ειναι λογικό να υπάρχει δυσπιστία και σημείωσε οτι το κυβερνών κόμμα δεν ειναι σοβιετικού τύπου, καλύπτοντας έτσι τους διαφωνούντες.

Δικαίωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές

«Είναι δικαίωμα του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές, αλλά πρέπει να σκεφτεί αν είναι προς το συμφέρον του λαού η προσφυγή στις κάλπες τώρα» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τις πληροφορίες περί ρελάνς του προέδρου της ΝΔ στο θέμα αυτό. Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόσφατα εκλεγμένη και σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα της προσπάθειά της με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Η συζήτηση με τον κ. Κουμουτσάκο πρέπει να είναι πολιτική

Για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή είπε ότι «η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήηση επί της ουσίας χωρίς μικροπολιτικά τεχνάσματα. Ελπίζουμε ότι η στάση της ΝΔ θα είναι η ανάλογη» ενώ για την κόντρα με τον κ. Κουμουτσάκο επέμεινε στην ανάγκη εξηγήσεων από τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. «Το αυτονόητο έπραξα με τη δήλωσή μου και να ζητήσω εξηγήσεις και να απαντήσουν επί της ουσίας. Αν ειχαν λόγο να στραφούν κατά κάποιου θα έπρεπε να ψάξουν για τις διαρροές ή το δημοσίευμα. Αντιθέτως επέλεξαν τη γνωστή ιστορία αγωγών, μηνύσεων. Πολύ σκόνη και καμία ουσιαστική απάντηση. Περιμένουμε σήμερα το βράδυ. Εκτιμώ ότι η αντίδρασή του είναι έλλειψη ψυχραιμίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεροβασίλη.

Σε επόμενη ερώτηση για το θέμα η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η συζήτηση ανάμεσα στην κυβερνητική εκπρόωπο και τον εκπρόσωπο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ειναι μόνο πολιτική, δήλωσε η Όλγα Γεροβασιλη, σχολιάζοντας την κατάθεση μήνυσης και αγωγής σε βάρος της από τον πρώτο, με αφορμή την υπόθεση των δημοσιογράφων, που κατηγορούνται ως εκβιαστές. Απέδωσε δε την ενέργεια του κ. Κουμουτσάκου σε προσπάθεια να αποφύγει απαντήσεις επί της ουσίας και σε έλλειψη ψυχραιμίας από την πλευρά του και τον κατηγόρησε οτι προσωποποιεί την υπόθεση. «Δεν έχω προσωπικά μαζι του, όφειλα, οφείλω και αν χρειαστεί θα το ξανακάνω να ζητήσω εξηγήσεις, είτε υπάρχουν αγωγές είτε όχι» σημείωσε.

Αναφερόμενη ειδικά στην υπόθεση των δημοσιογράφων - φερόμενων ως εκβιαστών - είπε ότι επί ένα μήνα η κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από τη ΝΔ, για τις έμμισθες σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίευσης με κάποιους εξ αυτών, χωρίς να έχει λάβει απαντήσεις. Και πρόσθεσε με νόημα «δεν μπορεί να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αποδίδοντας την τακτική της ΝΔ σε προσπάθεια να σηκώσει σκόνη και να αποφύγει την ουσία.

Αποστάσεις από Μάρδα και Μπαλαούρα

Νέες συστάσεις προς τον υφυπουργο Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα ή και γενικότερα σε κυβερνητικά στελέχη να προσέχουν τις δημόσιες δηλώσεις τους ώστε να μην αφήνουν περιθώρια παραποίησης απηύθυνε το Μέγαρο Μαξίμου, δια της κυβρνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, το μεσημέρι της Τρίτης και ενώ ο θόρυβος για τις περιβόητες δηλώσεις του πρώτου δεν έχει κοπάσει. Η κυρία Γεροβασίλη είπε οτι ο κ. Μάρδας εξέφρασε μία άποψη, αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε οτι δεν ειναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα αυτό. «Φυσικά δεν σχετίζεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη (σ.σ. η ιδέα να επενδύσουν στη χώρα οι πρόσφυγες) ξεκαθάρισε η κυρια Γεροβασιλη.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Μάκη Μπαλαούρα για την ονομασία των Σκοπίων η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε οτι και η κυβέρνηση και ο κ. Μπαλαούρας στηρίζουν τη θέση περί σύνθετης ονομασίας, «αδειάζοντας» έτσι έμμεσα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράλληλα κλείνοντας και το θέμα, χωρίς άλλες υποσημειώσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία θα μείνει αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα"

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη λήψη μέτρων 5,5 δισ.

Η κυβέρνηση συζητά στη βάση λήψης μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ήτοι 5,4 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μια ημέρα μετά τη σχετική αποκάλυψη από τα λόγια κυβερνητικού στελέχους.

Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τα 1,8 δισ. ευρώ από φόρους και ένα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

Είναι σταθερός μας στόχος όμως να μην πληγούν τα αδύναμα και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τόνισε, παραδεχόμενη πάντως ότι δεν είναι μέτρα που βοηθούν την ανάπτυξη, ούτε και μέτρα όμως που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα διάσταση με τους δανειστές για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ απέκλεισε το σενάριο να "σπάσει" η αξιολόγηση, εκτός κι αν η Τρόικα δεν έχει πρόβλημα να αποσυνδέσει κάποιο κομμάτι από την ολοκλήρωσή της, η οποία πρέπει να γίνει μέχρι το Πάσχα.

Η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε, τέλος, ότι υπάρχουν βάσεις για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα χρονοδιαγράμματα «και πάντως πριν το τέλος Απριλίου» υπενθυμίζοντας ότι το Σαββατοκύριακο έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των ελεγκτών προκειμένου από Δευτέρα να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη λήψη μέτρων 5,5 δισ."

Κάνουν τα ιδιωτικά σχολεία σαν τα διαλυμένα δημόσια

«Βεντέτα» έχει ξεσπάσει μεταξύ των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Αφορμή, νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει ο κ. Φίλης αυτή την εβδομάδα με παρεμβάσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίες θα τη φέρουν στα μέτρα της δημόσιας. 

Με τις νέες ρυθμίσεις, τα φροντιστήρια μετατρέπονται σε σχολεία, καθώς θα λειτουργούν περίπου τις ίδιες ημέρες, έχοντας τις ίδιες αργίες, και τα ιδιωτικά σχολεία σε δημόσια, μια που δεν θα μπορούν πλέον τόσο εύκολα να προσφέρουν περισσότερες ώρες σε απογευματινά τμήματα και επιπλέον δραστηριότητες. Μετά τα πρότυπα σχολεία, στο επίκεντρο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας μπαίνουν θέματα όπως απαγόρευση δραστηριοτήτων στα ιδιωτικά σχολεία, αυστηρότερο καθεστώς και συγκεκριμένο πλαίσιο απολύσεων, τα οποία φέρνουν τα πάνω κάτω στη λειτουργία των σχολείων και το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο επαναφέρει στην ουσία ρυθμίσεις που είχε επιχειρήσει να περάσει στην εκπαίδευση το δίδυμο Μπαλτά - Κουράκη, σηκώνοντας κύμα αντιδράσεων, καθώς, όπως υποστηριζόταν από τους επικριτές της επιχειρούμενης αλλαγής, κινούνταν στη λογική «αφού δεν μπορούμε να κλείσουμε τα ιδιωτικά σχολεία, θα τα κάνουμε αχρείαστα».

Το επίμαχο νομοσχέδιο προκαλεί τις αντιδράσεις των σχολαρχών, οι οποίοι θεωρούν ότι επανέρχεται η «ρήτρα μονιμότητας» των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, μια που οι απολύσεις θα εγκρίνονται από συμβούλια, η πλειοψηφία των οποίων θα είναι σε χέρια συνδικαλιστών, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) κρίνουν ότι οι ρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Με το νομοσχέδιο επανέρχεται η γραφειοκρατία καθώς, όπως λένε οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, δημιουργεί διαδικασίες γραφειοκρατικού ελέγχου για την πρόληψη παρανομιών, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να διαπιστώσει το υπουργείο παρανομίες όταν αυτές συμβούν και όχι από πριν. Θεωρούν ότι αυτή η κινδυνολογία είναι για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος, κρίνοντας ως θανάσιμο τον εναγκαλισμό Δημοσίου και ιδιωτικού σχολείου. 

Εως τώρα υπήρχε η ελευθερία, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, ότι σε περίπτωση που ιδιωτικό σχολείο ήθελε να αυξήσει μία ώρα π.χ. τα Μαθηματικά, το ζητούσε από τον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο και δινόταν ή όχι η άδεια. Με το νέο νομοσχέδιο η αδειοδότηση μπλέκεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και μέχρι να δοθεί μία άδεια για μάθημα σκακιού για παράδειγμα, δεν θα υπάρχει ο χρόνος να βρεθεί ο δάσκαλος, αλλά ούτε και οι μαθητές. 

«Παράλληλα ο υπουργός δίνει ένα “τυράκι” στους καθηγητές των φροντιστηρίων για να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους, προσμετρώντας τα μόρια εργασίας στα φροντιστήρια για τον διορισμό στο Δημόσιο. Το νομοσχέδιο Φίλη επαναλαμβάνει μόνο τις λέξεις “απαγορεύεται” και “δεν επιτρέπεται”», λέει στο «Θέμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης και συνεχίζει: «Το νομοσχέδιο θυμίζει άλλες εποχές. Οι αρχαίοι Ελληνες έλεγαν “παν μέτρον άριστον”, ενώ η εξομοίωση των ιδιωτικών σχολείων με τα δημόσια θα οδηγήσει στο να χαθεί το μέτρο». Ο κ. Κυραϊλίδης επισημαίνει ακόμα ότι θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε περίπτωση που δεν θα λειτουργούν απογευματινά τμήματα και δραστηριότητες, εστιάζοντας την κρισιμότητα της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας και το φάσμα της ανεργίας. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει με επίκεντρο την απόφαση Φίλη να απαγορεύσει την αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία, επισημαίνοντας ότι αυτή πρέπει να σταματήσει με αφορμή σχολείο που είχε ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες. 



Η συνέχεια, όπως θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, είναι η απαγόρευση φροντιστηριακών μαθημάτων στα ιδιωτικά σχολεία, ο περιορισμός χρησιμοποίησης των χώρων τους για επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός του ωρολόγιου προγράμματος και η μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων. Οι αλλαγές που φέρνει η διάταξη στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μεταξύ άλλων οι εξής: 

■ Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα μπορούν να απομακρύνονται από ένα σχολείο μετά την πρώτη διετία της πρόσληψής τους. Στην εξαετία μπορεί να απομακρυνθεί μόνο το 33% των εκπαιδευτικών ενός σχολείου. Μετά την εξαετία η απομάκρυνση ενός εκπαιδευτικού επιτρέπεται μόνο με την αιτιολογία της «διατάραξης σχολικού κλίματος» και με την έγκριση συμβουλίου, το οποίο έχει απαρτία εφόσον συμμετέχουν όλα μέλη του (εκπρόσωπος των ιδιοκτητών σχολείων, εκπρόσωπος των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών και ένα μέλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής). 

■ Ο έλεγχος της νομιμότητας των απολύσεων αφαιρείται από τα δικαστήρια και παραπέμπεται σε τριμελές ή πενταμελές όργανο. 



Οι αλλαγές στα φροντιστήρια
■ Τα φροντιστήρια πρέπει να δουλεύουν σε συγκεκριμένο χρονικό ωράριο, με αναγκαστικές διακοπές το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένες ώρες απασχόλησης των εκπαιδευτικών τους. Ειδικότερα γίνεται αναφορά για τις ημέρες από 24 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου, τα Θεοφάνια, την Καθαρά Δευτέρα, από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και την Τρίτη του Πάσχα, των Τριών Ιεραρχών, του Αγίου Πνεύματος, τον Δεκαπενταύγουστο, τις Κυριακές και τις αργίες, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι οι μαθητές κυρίως του λυκείου εκμεταλλεύονται τις σχολικές αργίες για να κάνουν φροντιστήριο. 

■ Τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών επίσης οφείλουν να καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων. 

■ Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών να καταθέτουν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει με τους διδάσκοντες. Ο έλεγχος των τυπικών προσόντων των διδασκόντων να γίνεται από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί διαβλέπουν ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε φροντιστήρια στο σπίτι με μαύρο χρήμα, έχοντας ως αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έξοδα από τη φορολόγηση. Ο κ. Φίλης πάντως σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των σχολαρχών τόνισε ότι τα ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποτελούν τμήμα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος και οι εργασιακές σχέσεις των διδασκόντων πρέπει να βρίσκονται υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών αρχών και όχι του υπουργείου Εργασίας. Η λειτουργία των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης θα ρυθμίζεται όπως στα σχολεία.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάνουν τα ιδιωτικά σχολεία σαν τα διαλυμένα δημόσια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news