facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Φορολογική λαίλαπα σε κινητή - ακίνητη περιουσία και υπηρεσίες

ΙΧ, καύσιμα, ακίνητη περιουσία, κινητή τηλεφωνία, Internet και συνδρομητική τηλεόραση, είναι οι «στόχοι» του οικονομικού επιτελείου για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018 το οποίο έστω και αν κανείς δεν θέλει να το παραδεχθεί έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες από τα 1,7 δισ. στα 5,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα με τα οποία η Ελλάδα θα διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ (6,5 δισ. ευρώ) το 2018 βρίσκονται ακόμη στην πρώτη τους ανάγνωση και θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά τόσο στην ουσία τους όσο και στην απόδοσή τους από τους δανειστές.

Στην πρώτη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή για το κενό 2016 -2018 έπεσαν τα πρώτα από αυτά τα μέτρα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η επιβολή του τέλους 0,05% σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 500 εκ. ευρώ συναντά την έντονη αντίδραση των δανειστών. Μάλιστα σημείωσαν ότι δεν μπορεί από την μια να προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών να επιβάλλει την χρήση του πλαστικού χρήματος συνδέοντας τις ηλεκτρονικές τραπεζικές δαπάνες και την ίδια ώρα να αυξάνει το κόστος των συναλλαγών.

Πιο θετική είναι η τρόικα στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και της φορολόγησης των ΙΧ. Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει ένα σταθερό τέλος για όλους (πχ.100 ευρώ) και παράλληλα την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα ώστε να εισπράττονται περισσότερα από το 1,1 δισ ευρώ που είναι τα πάγια ετήσια έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το λίτρο καυσίμου να αυξηθεί κατά περίπου 20 λεπτά για να καλυφθεί το ποσό αυτό χωρίς βέβαια να υπολογίσει κάποιος την μείωση της κατανάλωσης, την φοροδιαφυγή και την απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων που θα κάνει τις τιμές λιανικής για τα υγρά καύσιμα απαγορευτικές.

Υψηλότεροι συντελεστές ή και αύξηση της προκαταβολής φόρου για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, για την κάλυψη της διαφοράς των 350 εκ. ευρώ που προκάλεσε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων πριν από δύο μήνες.

Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η επιβολή ενός ειδικούς τέλους για την συνδρομητική τηλεόραση και την παροχή υπηρεσιών ιντερνέτ που προσφέρονται είτε αυτούσια είτε ως πακέτο υπηρεσιών από τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης εξετάζεται και η αναπροσαρμογή του τέλους κινητής τηλεφωνίας.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το φορολογικό πακέτο με την νέα κλίμακα φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης η απόδοση του οποίου υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ ως πρόσθετη απόδοση από 400 - 450 εκ. που υπολογίζονταν η απόδοση της πρώτης πρότασης του οικονομικού επιτελείου.

Δεν τα βρίσκουν ούτε για το 2015

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που είναι επίσης ανοιχτό είναι και το θέμα της πρόβλεψης για τους δημοσιονομικούς στόχους και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που έχει για την ώρα κολλήσει στο 2015.

Η χθεσινή έκρηξη του ΓΓ δημοσιονομικής πολιτικής κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη αποκάλυψε ότι παρά το ότι υπάρχουν πλέον σίγουρα στοιχεία ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ το ΔΝΤ επιμένει στην δική του εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 0,6 % του ΑΕΠ.

Σε συνδυασμό με την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να επανεξεταστεί η απόδοση των μέτρων ύψους 4,2 δις ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για φέτος και να συμπληρωθούν με νέα μέτρα για να βγαίνει ο λογαριασμός.

Ακόμη πιο δύσκολη άσκηση είναι η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αφού όσο περισσότερα μέτρα αποφασιστούν τόσο θα μειωθεί και η κατανάλωση καθώς μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος θα γίνει φόρος.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογική λαίλαπα σε κινητή - ακίνητη περιουσία και υπηρεσίες"

Υπογράφηκε η τροπολογία για την παράταση της απόσυρσης ΙΧ

Στη Βουλή οδεύει η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την παράταση του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr την σχετική νομοθετική ρύθμιση υπέγραψαν χθες οι αρμόδιοι Υπουργοί η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις 29/3 και το όφελος από το μέτρο της απόσυρσης μειώθηκε από 5% έως και 50%.

Μάλιστα το μέτρο της απόσυρσης θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 με αποτέλεσμα όσοι έχουν αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έχουν χαρτί απόσυρσης θα τους επιστραφεί το όφελος της απόσυρσης.

Το μέτρο θα ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής νομοθεσίας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Παράλληλα μαζί με την σχετική νομοθετική ρύθμιση της απόσυρσης ΙΧ αναμένεται να κατατεθεί και η σχετική τροπολογία που θα δίνει νέα παράταση στον εκτελωνισμό των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ που πληρούν την οδηγία Euro5 με χαμηλό Τέλος Ταξινόμησης μέχρι και τις 31/12/2016.

Μειωμένο από 5% έως και 50% το όφελος της απόσυρσης

'Οπως είχε αποκαλύψει το Enikonomia το όφελος της απόσυρσης που περιλαμβάνει η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι μειωμένο έως και 50% και έχει καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής το τέλος Μαΐου.

Το νέο όφελος της απόσυρσης αναμένεται να κυμαίνεται από 250 έως 1.460 ευρώ έναντι 300 έως 2.800 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη απόσυρση.

Ειδικότερα το νέο όφελος της απόσυρσης θα κυμανθεί:

'Εως 240 ευρώ από 300 ευρώ αν αγοράσει κανείς καινούριο αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 20%.

'Εως 768 ευρώ από 960 ευρώ αν αποκτήσει κανείς καινούριο αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 20%.

'Εως 1.320 ευρώ από 1.430 ευρώ αν αγοράσει κανείς αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 5%.

'Εως 1.470 ευρώ από 2.100 ευρώ αν αγοράσει κανείς αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι 1.800 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 5%.

'Εως 1.400 ευρώ από 2.800 ευρώ αν αποκτήσει κανείς αυτοκίνητο από 1.801 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 50%.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπογράφηκε η τροπολογία για την παράταση της απόσυρσης ΙΧ"

Αλεξιάδης: Ανοιχτή η συζήτηση για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πειστούν τελικά οι δανειστές να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος σε επτά ή οκτώ μηνιαίες δόσεις, άφησε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στον Realfm 97,8, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια οι τρεις διμηνιαίες δόσεις να γίνουν περισσότερες δόσεις. Προσπάθεια γίνεται αυτή τη στιγμή, διαπραγμάτευση γίνεται. Μπορεί να το πετύχουμε, μπορεί και να μην το πετύχουμε». Όπως τόνισε, «θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες και τους επιχειρηματίες» για να προσθέσει:

«Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει αν στον αγώνα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι σύμμαχος ή αν στέκεται απέναντι. Διαφωνεί κανένας ότι πρέπει να κάνουμε τις τρεις διμηνιαίες δόσεις πολύ περισσότερες μηνιαίες;».

«Η πραγματικότητα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, «είναι ότι αυτήν τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για να έχουμε περισσότερες δόσεις και αν καταλήξουμε σε θετική συμφωνία θα πάει και η διάταξη στη Βουλή. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε θέματα φορολογίας. Δεν έχω να κρύψω τίποτα εγώ, δεν φοβάμαι τίποτα».

Στο ερώτημα πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση του προγράμματος, ο κ. Αλεξιάδης απάντησε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται μαντικές ικανότητες να έχει κάποιος, είναι μία διαπραγμάτευση και μία αξιολόγηση. Αλλά νομίζω ότι το όριο που έβαλε ο υπουργός Οικονομικών είναι ένα πολύ ρεαλιστικό όριο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Ανοιχτή η συζήτηση για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος"

Alpha: Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας

Δύο μεγάλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση είναι η εκρηκτική άνοδος της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Η μακροχρόνια ανεργία (άτομα άνεργα πέραν του έτους) προξενεί βλάβη στην κοινωνική συνοχή, ενώ η ανεργία των νέων οδηγεί στην απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας και στη διαρροή του επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain). Κατά συνέπεια, η χώρα στερείται υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση και φορολογικά έσοδα.

Αμφότερες οι ανωτέρω εξελίξεις συνδέονται με την αποεπένδυση και την αδυναμία σχηματισμού παγίου κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία, που με τη σειρά τους οφείλονται στην αβεβαιότητα και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην επιχειρηματικότητα και τη μισθωτή εργασία.

Την προηγούμενη χρονιά, η τόνωση των συνθηκών στην αγοράς εργασίας ως αποτέλεσμα της αυξημένης ευελιξίας που επετεύχθη στα προηγούμενα χρόνια και της βραχύβιας ανακάμψεως που σημειώθηκε το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015 οδήγησε σε μικρή κάμψη του ποσοστού της μακροχρόνιας ανεργίας στο 18% του εργατικού δυναμικού το 2015 έναντι 19,5% το 2014.

Ειδικότερα, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων καταγράφει μεν μικρή μείωση όλα τα τρίμηνα του 2015 σε ετήσια βάση (τέταρτο τρίμηνο 2015: 872,2 χιλ. τέταρτο τρίμηνο 2014: 909,4 χιλ.), αλλά παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Η αναλογία των μακροχρόνια ανέργων στο σύνολο των ανέργων υπεχώρησε στο 73,1% το 2015 (73,5% στο 2014). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωση του συνολικού αριθμού των ανέργων (6,1% το 2015) υπολείπεται της μειώσεως των ατόμων που παραμένουν χωρίς εργασία για περισσότερο από 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των μακροχρόνια ανέργων αφορά ηλικίες άνω των 30 ετών και προέρχονται από κλάδους και επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από τη μακρά ύφεση. Καθίσταται συνεπώς απαραίτητος ο περιορισμός της νέας υφεσιακής διαταραχής και της μεταβάσεως το ταχύτερο δυνατό σε μία διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας των νέων 15-29 ετών μειώθηκε σε 49,8% το 2015 από 52,4% το 2014, αν και το ποσοστό αυτό παραμένει πολύ υψηλό. Η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας και η αύξηση του ποσοστού απασχολήσεως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταβολών. Θετική επίδραση στη μείωση της ανεργίας θα έχουν η επέκταση των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και των προγραμμάτων καταρτίσεως.

Απόρροια των ανωτέρω παθογενειών της ελληνικής οικονομίας είναι η αύξηση της αναλογίας ατόμων που εκτίθενται στον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Σημειώνεται, βέβαια, ότι το συγκεκριμένο ποσοστό διατηρείται διαχρονικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και από το 2010 και έπειτα η απόκλιση μεταξύ τους διευρύνεται ανησυχητικά.

Ειδικότερα, το ποσοστό φτώχειας ανήλθε στην Ελλάδα στο 34% του συνόλου του πληθυσμού το 2014, έναντι 28,3% το 2007. Αναλυτικά όπως παρατηρείται στο Γράφημα 2, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ-28 έχει παραμείνει αμετάβλητο την επταετία 2007-2014, οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου που επλήγησαν από εντονότερη ύφεση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν άνοδο του ποσοστού φτώχειας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα ανήλθε στο 36% το 2014 (από 28,3% το 2007), ενώ στην Ισπανία στο 29,2%.

Από την ανάλυση των στοιχείων των νοικοκυριών σχετικά με την πηγή των εισοδημάτων τους προκύπτει ότι μεταξύ 2010 και 2015 τα άτομα που έχουν την εργασία ως πηγή εισοδήματος σημείωσαν μείωση κατά 19%. Αντίθετα, αυξήθηκαν τα άτομα με πηγές εισοδήματος από συντάξεις κατά 14% (2015: 315 χιλ.) και τα άτομα που συντηρούνται από τρίτους εντός ή εκτός του νοικοκυριού κατά 16% (2015: 2.616 χιλ.), τονίζει η Apha Bank.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Alpha: Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας"

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για το ασφαλιστικό

«Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο συμπληρωματικό πυλώνα για το ασφαλιστικό, καθώς η Ελλάδα παραμένει μία αγορά η οποία είναι υποασφαλισμένη», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους εταιρειών – μελών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ασφαλιστική αγορά είναι ξεκάθαρες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι, με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ν.Δ., ο κ. Σαρρηγεωργίου σημείωσε παράλληλα ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι έτοιμη να προσφέρει λύσεις σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρ. Μητσοτάκης: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για το ασφαλιστικό"

HRW: Η ΕΕ υπεύθυνη για την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων στον Πειραιά

Την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί υπεύθυνη για «την ανθρωπιστική κρίση που συντελείται στο λιμάνι του Πειραιά» το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), σε σημερινή του ανακοίνωση, λέγοντας πως η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων «συντελείται με τη σφραγίδα των ηγετών της ΕΕ».

Κλιμάκιο του Παρατηρητηρίου επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά από τις 8 έως τις 22 Μαρτίου και πήρε συνεντεύξεις από αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, υπάρχουν γυναίκες που κοιμούνται με τα παιδιά τους αγκαλιά, από φόβο μήπως τα απαγάγουν, τα ντους και οι τουαλέτες δεν επαρκούν, οι άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές, στο δρόμο ή ό ένας δίπλα στον άλλο στους χώρους του λιμανιού.

Η λειτουργία των πρόχειρων δομών στο λιμάνι βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αλληλέγγυους, αναφέρει το Παρατηρητήριο, καθώς δεν υπάρχει εμφανής κυβερνητική παρουσία, είτε ως προσωπικό είτε ως υποστήριξη, ενώ η ιατρική μέριμνα παρέχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εθελοντικές ομάδες. Η οργάνωση αναφέρει πως οι Αρχές με τη βοήθεια του στρατού «ανοίγουν το ένα κέντρο φιλοξενίας μετά το άλλο, αλλά παλεύουν να βρουν δομές που προσωρινά θα μπορούν να μείνουν οι αφιχθέντες από τα νησιά και οι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στο λιμάνι του Πειραιά».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Ελλάδα, στις ως τώρα δομές, μπορεί να φιλοξενήσει 36.910 αιτούντες άσυλο, όμως περίπου 50.000 άνθρωποι βρίσκονται στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Παρ' ότι η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα τη μετεγκατάσταση 6.000 αιτούντων άσυλο κάθε μήνα, το Παρατηρητήριο, παραθέτοντας στοιχεία από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, εκφράζει την ανησυχία του ότι η πρακτική της μετεγκατάστασης προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Επίσης, σημειώνει πως κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σταμάτησαν από τις 15 Μαρτίου να έρχονται στο λιμάνι του Πειραιά, εξαιτίας, όπως δήλωσε αξιωματικός της Υπηρεσίας στους ανθρώπους του Παρατηρητηρίου, του αυξανόμενου αριθμού των αιτήσεων μετεγκατάστασης.

Το Παρατηρητήριο ενώνει τη φωνή του με τις υπόλοιπες οργανώσεις που αντιτίθενται στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, λέγοντας πως ενισχύει την αβεβαιότητα των προσφύγων, καθώς «η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, ενώ καταπατείται το δικαίωμα στο άσυλο και αίρεται η απαγόρευση της ΕΕ για τις μαζικές απελάσεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας πως οι ελληνικές αρχές με τη βοήθεια της ΕΕ πρέπει επειγόντως να προχωρήσουν σε παροχή θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και μετανάστες, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης. Επιπλέον, υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο, οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλεται να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνήσει και να μην αφήνουν την Ελλάδα να σηκώσει όλο το βάρος μόνη της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "HRW: Η ΕΕ υπεύθυνη για την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων στον Πειραιά"

Αβραμόπουλος: Οι πολίτες της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο

Οι πολίτες της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο, προειδοποίησε ο Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του δύο ημέρες έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες κ. Αβραμόπουλος είπε πως η σημερινή Σύνοδος σημαίνει πως «είναι η ώρα να περάσουμε από τις λέξεις στις πράξεις» και τόνισε ότι «οι ζωές των πολιτών βρίσκονται σε κίνδυνο». Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο το αποτέλεσμα της Συνόδου θα «ανοίξει τις πόρτες για περισσότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα» και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε..

Ολλανδός ΥΠΕΣ: Σημαντικός ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην Ολλανδία

Την ίδια ώρα, σημαντικό κίνδυνο για μια ενδεχόμενη τρομοκρατική απειλή βλέπει ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε πως οι υπουργοί εσωτερικών της Ευρώπης είναι ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία και στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο θα ελέγξουν το κατά πόσο οι προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ τους εφαρμόζονται. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς είναι δυνατόν να έγινε διαθέσιμος τέτοιος οπλισμός εντός συνόρων της Ε.Ε. σε τρομοκράτες, ο Ολλανδός πολιτικός είπε ότι «δεν ζούμε σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος» και συνεπώς υπάρχουν άνθρωποι με τη δυνατότητα να προβούν σε «τρομερές πράξεις».

Ο Ρόναλντ Πλάστερκ τόνισε στη συνέχεια ότι είναι καθήκον των κρατών να ανταλλάσσουν πληροφορίες, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα σχέδια αυτών που θέλουν να βλάψουν πολίτες. Τέλος, ο Ολλανδός ΥΠΕΣ δήλωσε πως ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ολλανδία είναι «σημαντικός», καθώς η Ολλανδία είναι «γείτονας» του Βελγίου και υπάρχει ελευθερία μετακίνησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Οι πολίτες της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο"

30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων εντός 20 ημερών σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την προσεχή Τετάρτη η Κυβέρνηση καταθέτει στην Βουλη το νομοσχέδιο που θα διευθετεί τα ζητήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Εξάλλου από τις αρχές της εβδομάδας εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την ανακούφιση της κατάστασης στην Ειδομένη με ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και διάθεση μέσων μεταφοράς για την μετακίνησή τους στις δομές που μπορούν να φιλοξενηθούν.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, είπε ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απορρέουν από την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στο σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.


Real.gr ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ από realmedialive 

Σε ότι αφορά την Συμφωνία, η Ελλάδα κινητοποιήθηκε ήδη από το περασμένο Σάββατο και έχει σε μεγάλο βαθμό καλύψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία και αφορούν την εφαρμογή της.

Αποφασίστηκε ότι την Τετάρτη κατατίθεται στην Βουλή σχέδιο νόμου για την διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας και απαιτούν νομικές διευθετήσεις.

Προχωρά η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και τις επιμέρους δομές.

Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο ΓΓ του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Επίσης η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, σε Γενική Γραμματεία.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκε το σχέδιο για προσλήψεις πολιτικού προσωπικού που θα στελεχώσει την υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.
Σε ότι αφορά την Συμφωνία είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για την διαδικασία επανεισδοχής.

Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία εντός 20 ημερών 30.000 θέσεων φιλοξενίας πρόσθετων σε αυτές που ήδη υπάρχουν.

Επιπλέον προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη και για τον λόγο αυτό γίνεται άμεσα η προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και η διάθεση μεταφορικών μέσων για μετακίνηση σε θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτην την στιγμή σε δομές φιλοξενίας. 

Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις φιλοξενίας που δημιουργούνται.

Ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, ερωτηθείς «πως η κυβέρνηση θα καλύψει την φιλοξενία 14.000 ανθρώπων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ειδομένη, με δεδομένο το γεγονός ότι τα κέντρα φιλοξενίας στην Β. Ελλάδα είναι ασφυκτικά γεμάτα», είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν άμεσα πάνω από 2000 θέσεις σε υπάρχουσες δομές και από την Δευτέρα η δυνατότητα αυτή θα αυξηθεί καθώς θα εντατικοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Στο ερώτημα «αν θα υπάρξει δημιουργία Γενικής Γραμματείας για την Υπηρεσία Ασύλου» είπε ότι υπάρχουν σκέψεις αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ σε ερώτηση για τα στελέχη με τα οποία θα πρέπει να ενισχυθεί η χώρα μας από την Ευρώπη, είπε ότι η πρόβλεψη με βάση τα συμφωνηθέντα είναι να βρίσκονται στην χώρα μας ως τις 28 Μαρτίου, οι συνεννοήσεις είναι σε προχωρημένο επίπεδο, αλλά προς το παρόν δεν έχουν έλθει στην Ελλάδα να εγκατασταθούν.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι «και τα hot spot είναι κλειστά κέντρα», είπε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης ενώ σε ότι αφορά τα νησιά είπε «τα θεωρούμε κλειστές δομές, υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι υπό κάποιους περιορισμούς και να είναι στην διάθεση των ελληνικών Αρχών, η αντίληψη δεν είναι να φυλακίσουμε τους ανθρώπους».

Στο ερώτημα «αν η Ελλάδα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της Τουρκίας ως 'ασφαλούς τρίτης χώρας» ο κ. Κυρίτσης παρέπεμψε στα όσα είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ότι δηλαδή «η ελληνική πλευρά δεν κρίνει αναγκαίο να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο».
Ο κ. Κυρίτσης, ερωτηθείς αν αντίστοιχες κινήσεις με την Ειδομένη θα γίνουν και για την αποσυμφόρηση του Πειραιά, είπε ότι "η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς να πάψουν να υφίστανται.

«Αυτήν την στιγμή γίνεται προσπάθεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα της Ειδομένης πρέπει να πάρει μια σχετική προτεραιότητα. Αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά» είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών.

Αναφερόμενος στο αραβόφωνο δελτίο της ΕΡΤ, αλλά και στην πρωτοβουλία του ΑΠΕ-ΜΠΕ ώστε σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διαθέτει ελεύθερο Wi-Fi για δωρεάν πρόσβαση στη αραβόγλωσση σελίδα του πρακτορείου, είπε ότι «είναι πρωτοβουλίες που βοηθούν πάρα πολύ την εκστρατεία ενημέρωσης την οποία και η κυβέρνηση θέλει να εντείνει διότι θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον κόσμο που φθάνει στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να είναι απολύτως ενήμερος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του».

Ενίσχυση 2,8 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ λόγω προσφυγικού

Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προωθεί τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 2.800.000 ευρώ προς την τοπική αυτοδιοίκηση που σηκώνει το βάρος του προσφυγικού ζητήματος προωθεί .

Το ποσό θα λάβουν περιφέρειες και δήμοι που εντός των διοικητικών ορίων τους λειτουργούν δομές φιλοξενίας και θα κατανεμηθεί αναλογικά με τον αριθμό προσφύγων που διαμένουν σε αυτές. Ενδεικτικά τέτοιοι ΟΤΑ είναι η Αθήνα και ο Πειραιάς, η Λέσβος, οι δήμοι Παιονίας και Δέλτα (λόγω Ειδομένης και Διαβατών αντίστοιχα), η Καβάλα, τα Ιωάννινα κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική ενίσχυση αναμένεται να εγκριθεί και να εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Χειροπέδες σε κύκλωμα που εκμεταλλευόταν πρόσφυγες

Με 25 πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα και τέσσερα πλαστά δελτία αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού τα οποία φέρονται ότι σκόπευαν να πουλήσουν σε παράνομους μετανάστες, αποβιβάστηκαν σήμερα Πέμπτη το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης από το πλοίο της γραμμής, τρεις αλλοδαποί, ένας Αφγανός, ένας Πακιστανός και μια Ρουμάνα.

Και οι τρεις συνελήφθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα. Από τους τρεις συλληφθέντες κατασχέθηκαν επίσης εκτός από τα πλαστά έγγραφα, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, ένας φορητός υπολογιστής, ένα i-pad και ένα μαχαίρι.

Στα Ιωάννινα 247 μετανάστες

Αναχωρούν οι πρόσφυγες που προέρχονται από το Ιράκ και φιλοξενούνται τις τελευταίες δέκα ημέρες στο γυμναστήριο της Λευκόβρυσης στην Κοζάνη.
Πρόκειται για 247 άτομα από Ιράκ που ενημερώθηκαν από την αστυνομία για την μετακίνηση τους. 

Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην περιοχή του Κατσικά στα Ιωάννινα όπου έχει διαμορφωθεί προσφυγικός καταυλισμός. Οι πρόσφυγες έχουν ετοιμάσει τα πράγματα τους, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των εγγράφων και η ταυτοποίηση τους από την αστυνομία. Στην Κοζάνη, θα παραμένουν περίπου 100 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Συρία.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων εντός 20 ημερών σχεδιάζει η κυβέρνηση"

Τι απαντά ο Βενιζέλος για τον Βγενόπουλο - Η αντίδραση του Μαξίμου

Εξηγήσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ζήτησε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα που δημοσιεύει επιστολή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά στην οποία καταγγέλλει τις σχέσεις του πρώην προέδρου του κόμματος με τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Απάντηση σε ανακοίνωση του έδωσε ο Ευάγγελος Βανιζέλος ενώ το θέμα σχολίασε και η ΝΔ. Σε νέα του αντίδραση το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε ότι δεν δόθηκε καμία επί της ουσίας απάντηση.

Η απάντηση Βενιζέλου

Για το δημοσίευμα πήρε θέση και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην ανακοίνωση του το γραφείο του αναφέρει:

Στο περιοδικό «Επίκαιρα» του εκδότη κ. Λιβάνη δημοσιεύεται επιστολή του κ. Ν. Σηφουνάκη προς την κα Φώφη Γεννηματά με την οποία διαμαρτύρεται γιατί οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και μεταξύ αυτών ο Ευ. Βενιζέλος ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εισαγγελέως εφετών που καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμούς κατά την εκτέλεση των δικαστικών της καθηκόντων.

Η άποψη του κ. Σηφουνάκη είναι ότι όταν μια υπόθεση αφορά τον κ. Βγενόπουλο (με τον οποίο είχε ο ίδιος αντιδικία) ή κάποιον για τον οποίο έχουμε κακή γνώμη ή αντιπαθούμε δεν έχουν καμία σημασία οι καταγγελίες της αρμόδιας εισαγγελέως εφετών και ο κ. Παπαγγελόπουλος μπορεί να κάνει ότι θέλει. Η άσκηση ελέγχου επί της κυβέρνησης για προσβολή της διάκρισης των εξουσιών και του κράτους δικαίου συνιστά «ουσιαστική στήριξη στο Βγενόπουλο». Αυτό το θεσμικά ανατριχιαστικό λέει ο κ. Σηφουνάκης. Ο,τι ακριβώς λέει ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης και τα γνωστά φερέφωνά του.

Την επιστολή αυτή το περιοδικό του κ. Λιβάνη την κάνει πρώτο θέμα με χυδαίο τρόπο, αντάξιο του ρόλου που έπαιξε και παίζει το περιοδικό αυτό στη συγκρότηση του μετώπου της «αριστεροδεξιάς συνωμοσιολογικής αντιμνημονιακής δημαγωγίας» που οδήγησε τη χώρα στη δραματική οπισθοχώρηση των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών. Αναμενόμενο δυστυχώς λόγω της δυσκολίας στην οποία έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Το μέτωπο υποστήριξης του κ. Παπαγγελόπουλου είναι, όπως φαίνεται, περιέργως ευρύ και πολιτικά και επιχειρηματικά απροκάλυπτο. Μόλις κυκλοφόρησε το περιοδικό του κ. Λιβάνη έσπευσε προς «αξιοποίηση» το Μαξίμου του κ. Τσίπρα με επίσημο δελτίο Τύπου. Τέτοιος συντονισμός !

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη / ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχει σαφή θέση επί των θεμάτων αυτών που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών ατοπημάτων. Κανείς δεν θα κάνει τη δημοκρατική παράταξη ουρά των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, των εταίρων τους και των μεντόρων τους.

Το κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν ισχύουν a la carte και η Δικαιοσύνη δεν είναι πολιτικός βραχίονας του κ. Τσίπρα και των υποστηρικτών του.

Όλες οι συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με όσους ζητούν να τον δουν για πολιτικά και κοινοβουλευτικά θέματα γίνονται επίσημα στο γραφείο του, έτςι ώστε να είναι εφικτή η άμεση ενημέρωση του Διαδικτύου και όσων ΜΜΕ ενδιαφέρονται. Όποιος προτιμά τη μέθοδο των μυστικών ραντεβού σε διαμερίσματα όπου φιλοξενούνται συμπαθή κατοικίδια μπορεί να την ακολουθεί.

Αυτά για τα οποία ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο - προφανώς και άλλα πολιτικά πρόσωπα - ο κ. Βγενοπούλος θα γίνουν δημοσίως γνωστά πολύ σύντομα γιατί ο κ. Βγενοπούλος θα ζητηθεί να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αμέσως μετά την ακρόαση των κκ. Παρασκευόπουλου και Παπαγγελόπουλου για την οποία η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται. Εκεί θα δούμε και ποιος έχει σχέση με ποιόν

Αδυνατεί να καταλάβει η ΝΔ

Το δημοσίευμα αλλά και τις εξηγήσεις που ζήτησε το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου, «αδυνατεί» να καταλάβει η ΝΔ.

«Κάθε λογικός άνθρωπος, κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο αδυνατεί να καταλάβει τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη…», ανέφερε η ΝΔ σε σχόλιο της για το θέμα.

Μέγαρο Μαξίμου: Καμία απάντηση επί της ουσίας

Μετά την ανακοίνωση Βενιζέλου αλλά και το σχόλιο της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε στο θέμα.

«Όταν η συζήτηση έρχεται στα θέματα διαπλοκής, η ΝΔ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Από την άλλη, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε πριν από λίγο να εκδώσει μια ανακοίνωση, στην οποία βλέπει “φερέφωνα της κυβέρνησης” εντός του κόμματός του και, πουθενά, φυσικά, υποθέσεις διαπλοκής και απόπειρες συγκάλυψης», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

«Επί της ουσίας, βέβαια, καμία απάντηση», σχολίασαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι.

Και συνέχισαν:

«Μια επισήμανση μόνο: Δεν πρόκειται για “μια υπόθεση που αφορά τον κ. Βγενόπουλο” αλλά για “την αρχειοθέτηση μιας υπόθεσης που αφορά τον κ. Βγενόπουλο”. Ως δεινός χειριστής της ελληνικής γλώσσας, ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι διατυπώσεις έχουν την σημασία τους.

Κατά τα λοιπά, το αν έχουν υπάρξει παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, από ποιους, για ποιες υποθέσεις και για ποιόν σκοπό, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε την ερχόμενη Τρίτη στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού.

Το περιοδικό Επίκαιρα φέρνει στην δημοσιότητα επιστολή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά στην οποία καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο για τις σχέσεις του με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.»

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά ο Βενιζέλος για τον Βγενόπουλο - Η αντίδραση του Μαξίμου"

ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση της επικουρικής σύνταξης στους συνδικαλιστές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 660/2016 απόφασή του, έκρινε ότι η κατάργηση χορήγησης των επικουρικών συνδικαλιστικών συντάξεων που έγινε από την 1η Ιανουαρίου 2013 με το νόμο 4093/2012 και απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας, έγινε για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, αλλά παράλληλα είναι συνταγματική και σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς νομοθετικούς κανόνες.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 11 συνδικαλιστικά στελέχη κατά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) και ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ.λπ., η περικοπή της επικουρικής συνδικαλιστικής σύνταξης η οποία έγινε κατ’ επιταγήν του νόμου 4093/2012 που αφορά την «έγκριση μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013−2016 − Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013−2016».

Η χορήγηση των συνδικαλιστικών συντάξεων γινόταν σε συνδικαλιστικά στελέχη, που διετέλεσαν πρόεδροι, γενικοί γραμματείς πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, καθώς και μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ξεκίνησε το 1937 με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937 και με απόφαση του υπουργού Εργασίας του 1951.

Την σύνταξη ελάμβαναν οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων, καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Το 1999 επήλθε συγχώνευση Ταμείων και μετά την εφαρμογή του νόμου 2676/1999 τα συνδικαλιστικά στελέχη ελάμβαναν μόνο την επίμαχη επικουρική σύνταξη, η οποία κατ' ανώτατο όριο έφθανε τα 500 - 600 ευρώ. Όμως, την 1η Ιανουαρίου 2013 με απόφαση του υπουργού Εργασίας καταργήθηκε η παροχή της επίμαχης επικουρικής σύνταξης.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, απέρριψε την προσφυγή των 11 συνδικαλιστών και όπως αναφέρεται στην απόφαση, ορισμένοι από τους 11 ελάμβαναν δύο συντάξεις, μία λόγω της απασχόλησής τους κατά το παρελθόν και μια δεύτερη λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας.

Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι «η διακοπή καταβολής των ως άνω συντάξεων των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μειώνει μεν το ύψος του εισοδήματος των δικαιούχων αυτών από συντάξεις, δεν θίγει όμως τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, διότι οι δικαιούχοι αυτών εξακολουθούν να λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές λόγω απασχολήσεως».

Ακόμη, το ΣτΕ αναφέρει ότι η νομοθετική διάταξη που επέβαλε την περικοπή των επικουρικών συνδικαλιστικών συντάξεων, απέβλεψε σε σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται πρωτίστως στον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και δευτερευόντως στην εξοικονόμηση πόρων.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η νομοθετική ρύθμιση που σταμάτησε την παροχή της επικουρικής σύνταξης στους συνδικαλιστές, δεν παραβιάζει:

1) την αρχή της αναλογικότητας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 25 του Συντάγματος, 2) το άρθρο 22 του Συντάγματος που προβλέπει τη μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση, 3) την αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η οποία πηγάζει από το άρθρο 2 του Συντάγματος, 4) την συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) που προβλέπει την ομοιόμορφή μεταχείριση προσώπων, 5) τη Διεθνή Σύμβαση «περί του Ευρωπαϊκού Κώδικος Κοινωνικής Ασφάλειας», που είχε υπογραφεί στο Στρασβούργο στις 16.4.1964, 6) τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, 7) το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8) το άρθρο 1 του Πρώτου Πρoσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ με το οποίο κατοχυρώνεται ο σεβασμός της περιουσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση της επικουρικής σύνταξης στους συνδικαλιστές"

Πρόσφυγες κατασκήνωσαν στο άγαλμα Βενιζέλου

Περίπου 70 πρόσφυγες από τα Διαβατά βρέθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιώντας πορεία η οποία ξεκίνησε από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά.

Οι πρόσφυγες έστησαν πανό και σκηνές στο Άγαλμα του Βενιζέλου ανακοινώνοντας πως είναι διατεθειμένοι να κατασκηνώσουν για 1-2 μέρες μέχρι η κυβέρνηση να αλλάξει τακτική. Ζήτησαν, ακόμη, να ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να μπορέσουν να κατευθυνθούν στις χώρες που επιθυμούν.



Οι πρόσφυγες δήλωσαν στο Thestival.grότι έφτασαν στο κέντρο της πόλης προκειμένου να βρεθεί μία λύση για το πρόβλημά τους καθώς θέλουν να φύγουν προς την Ευρώπη και δεν μπορούν λόγω των κλειστών συνόρων.

Επίσης, τόνισαν ότι οι περισσότεροι έχουν οικογένεια, μικρά παιδιά, δεν έχουν καθόλου χρήματα και οι γυναίκες τους κλαίνε συνεχώς με την κατάσταση που επικρατεί. «Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ και να πεθάνουν τα παιδιά μας», λένε χαρακτηριστικά.



Παρ’ όλα αυτά οι πρόσφυγες έστησαν χορό, τραγούδησαν χτυπώντας παλαμάκια και φώναξαν συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα με απώτερο σκοπό να στείλουν ένα ηχηρό μήνημα προς την κυβέρνηση.

Τέλος, ανακοίνωσαν ότι θα μείνουν στο κέντρο της πόλης μέχρι να βρεθεί μία λύση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσφυγες κατασκήνωσαν στο άγαλμα Βενιζέλου"

Παραπέμπεται σε δίκη η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη

Στο «σκαμνί» θα καθίσει η αναισθησιολόγος, Νεκταρία Πολάκη, που κατηγορείται για κλοπή πεθιδίνης, το περασμένο καλοκαίρι, από το φαρμακείο του ΠΑΓΝΗ, η οποία εμπλέκεται και στην υπόθεση θανάτου της 4χρονη Μελίνας Παρασκάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, αφού οι δύο δικογραφίες για την κλοπή των ναρκωτικών σκευασμάτων συσχετίσθηκαν, ασκήθηκε δίωξη στη γιατρό για κλοπή και χρήση ουσιών, από μη τοξικομανή.

Η εισαγγελία με κλητήριο θέσπισμα παρέπεμψε την υπόθεση στο μονομελές πλημμελειοδικείο για να δικαστεί χωρίς πάντως να ορίσει ημερομηνία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραπέμπεται σε δίκη η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη"

Παρατείνεται έως τις 4 Απριλίου η αποχή των δικηγόρων

Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, για το θέμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αποφάσισε τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχή των δικηγόρων έως και τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016.

Ακόμη, την ερχόμενη Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016, θα συγκληθεί η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εκτιμήσει τις έως τότε εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στη σημερινή συνεδρίασή της επανέλαβε την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και την έναρξη διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς φορείς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τη δημιουργία επιτροπής για θέματα προσφύγων και μεταναστών, αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής επισκέφθηκε την πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης, σίτισης και υγιεινής των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται έως τις 4 Απριλίου η αποχή των δικηγόρων"

Συνελήφθη γιατρός δημόσιου νοσοκομείου για φακελάκι

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, 62χρονος γιατρός – χειρουργός δημόσιου Νοσοκομείου της Αττικής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία γυναίκας, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος γιατρός της απαίτησε την καταβολή 1.000 ευρώ, για χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στις 18 Μαρτίου.

Σήμερα, το πρωί η καταγγέλλουσα παρέδωσε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ στον γιατρό, ο όποιος στη συνέχεια συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το παραπάνω ποσό.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί σήμερα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη γιατρός δημόσιου νοσοκομείου για φακελάκι"

Μέσω Βουλγαρίας τα εμπορεύματα της Cosco εξαιτίας της κατάστασης στην Ειδομένη

Σε κίνδυνο βρίσκεται το εμπορευματικό έργο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα δεν εκτελούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια της εταιρείας μέσω Ειδομένης, μετά την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής από πρόσφυγες και μετανάστες όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση της Καθημερινής.

Από την Δευτέρα, οι συρμοί της Cosco που ήταν προγραμματισμένο να περνούν από την Ειδομένη, εκτελούν πλέον το δρομολόγιο μέσω Βουλγαρίας, ενώ την ίδια ώρα εξαντλείται η υπομονή των μεγάλων πελατών της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως η HP και η Sony που διαμαρτύρονται ότι «κάθε τρεις και λίγο κάτι συμβαίνει στην Ελλάδα».

Σημειώνεται πως η εναλλακτική οδός που είναι η βουλγαρική κοστίζει 5.000 έως 10.000 ευρω περισσότερα ανά συρμό, ενώ απαιτεί επιπλέον μιάμιση ημέρα διαδρομή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσω Βουλγαρίας τα εμπορεύματα της Cosco εξαιτίας της κατάστασης στην Ειδομένη "

Παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητεί η ΓΣΕΕ

Την παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζήτησε η ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας.

Στις 31 Μαρτίου λήγει και όπως τονίστηκε η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη δέσμευση της για 3μηνη παράταση της και στο διάστημα αυτό θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών φορέων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει η παράταση οι Συλλογικές Συμβάσεις των χιλιάδων εργαζομένων, θα γίνουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και έρμαιο οι εργαζόμενοι στα χέρια του κάθε εργοδότη.

Όπως έγινε σαφές και από την ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου θα επιδιωχθεί αρχικά η παράταση της Συλλογικής Σύμβασης και εν συνεχεία θα γίνει κάθε ενέργεια ώστε να επανέλθει το πλαίσιο των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μετενέργεια, η καθολικότητα και η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητεί η ΓΣΕΕ"

Σχέσεις Βενιζέλου - Βγενόπουλου αποκαλύπτει επιστολή - φωτιά του Σηφουνάκη προς τη Γεννηματά

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη Δικαιοσύνη με αφορμή την υπόθεση Βγενόπουλου. Το περιοδικό «Επίκαιρα» φέρνει στην δημοσιότητα επιστολή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά στην οποία καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο για τις σχέσεις του με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Ο πρώην υπουργός μιλά για «θάψιμο» των δηλώσεών του σχετικά με τη δικαστική διαμάχη του με τον Ανδρέα Βγενόπουλο - ο επιχειρηματίας του έχει κάνει πλήθος αγωγών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - ενώ κάνει λόγο και για μυστική συνάντηση των Βενιζέλου και Βγενόπουλου στο γραφείο του πρώτου στο Κολωνάκι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Επίσης το περιοδικό φέρνει στο φως και επιστολή του πρώην προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, Δημήτρη Τσιρώνη, προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Οι κ.κ. Σηφουνάκης και Τσιρώνης διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 2009 - 2012 σε υποθέσεις που αφορούσαν στον κ. Βγενόπουλο – είτε στη διερεύνηση των δανείων της Marfin Bank προς την Ιερά Μονή Βατοπεδίου από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης είτε στις συναλλαγές εταιρειών συμφερόντων Βγενόπουλου με το Ελληνικό Δημόσιο, όπως η συμμετοχή της Olympic Air στον διαγωνισμό για την αεροπορική σύνδεση των νησιών της άγονης γραμμής.

Η επιστολή Σηφουνάκη προς την Φώφη Γεννηματά

«Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, είμαι πεπεισμένος ότι η παράταξή μας με την καθοδήγησή σου, θα συμβάλει στην τήρηση των βασικών αρχών της Δημοκρατίας, με ελευθερία, και την επικράτηση της διαφάνειας και λογοδοσίας στο χώρο της δικαιοσύνης, που πρέπει να είναι αλλά και να αποδεικνύεται αδέκαστη.

Ενθυμίσε τις επιθέσεις που υπέστησαν στελέχη κυβερνητικά του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 2009-2012 από τον κ. Α. Βγενόπουλο, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, ο Δημ. Ρέππας και κυρίως ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, ο οποίος σήκωσε το βάρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και που αναδείχθηκε το παράπλευρο σκάνδαλο της Marfin Bank κ.ά.

Έκτοτε και επί πέντε χρόνια, ο Δημήτρης Τσιρώνης, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχει, στο όνομα της πολιτικής ηθικής του ΠΑΣΟΚ, την οποία υπηρέτησε, αντιμετωπίζει πλειάδα αγωγών από τον κ. Α. Βγενόπουλο, όπως και εγώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρόντος του τότε Αρχηγού και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλου, κατήγγειλα ότι στον επίσημο ιστότοπο του κόμματός μας δεν αναρτήθηκε δήλωσή μου σχετικά με τον κύριο Α. Βγενόπουλο.

Ο κ. Ε. Βενιζέλος, παρόντων όλων των βουλευτών, μου ζήτησε συγγνώμη για την απαράδεκτη παράληψη και επέπληξε τον ...υποτιθέμενο Υπεύθυνο που όλοι εξαρχής γνωρίζαμε.

Λίγο μετά ο κ. Ε. Βενιζέλος, στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής, μου δήλωνε εμφατικά: «Νίκο, πόσο δίκιο είχες, μεγάλος απατεών ο Βγενόπουλος, διέλυσε τα πάντα, πρόκειται για ανυπόληπτο πλέον πρόσωπο».

Βεβαίως ούτε μετά αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ η δήλωσή μου.

Πριν λίγο καιρό, στις 11 Δεκεμβρίου 2015 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η παρακάτω είδηση:

«…πριν από λίγο ο Ανδρέας Βγενόπουλος της M.I.G. πέρασε το κατώφλι της πολυκατοικίας που βρίσκεται το γραφείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οδό Μέρλιν στο Κολωνάκι. Στην είσοδο της πολυκατοικίας βρίσκονταν άνδρες της ασφάλειας του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπου υποδέχθηκαν τον επιχειρηματία…».

Ο κ. Ε. Βενιζέλος μετά τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στον Α. Βγενόπουλο, με δημόσιες δηλώσεις του, προσφέρει στην ουσία άμεσα στήριξη στο πρόσωπο που υποτίθεται ανυποληπτόταν.

Αγαπητή Φώφη,

Προσωπικά, όπως και οι πολίτες ελπίζουμε οι προσπάθειές σου να οδηγήσουν στην επανένωση του δημοκρατικού χώρου.

Η παράταξή μας που ανέδειξε τη συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς και που στελέχη της σύρονται στις αίθουσες δικαστηρίων επί πέντε χρόνια, δεν μπορεί να είναι ουδέτερη σε κακώς κείμενα για τα οποία πολύ σωστά, έχεις επισημάνει, ότι πρέπει να ελέγχονται και να στιγματίζονται και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πρόσωπα που γη Ελληνική κοινωνία γνωρίζει τον βίο και την πολιτεία τους.

Είμαι στη διάθεσή σου για όποια περαιτέρω ενημέρωση.

Νίκος Σηφουνάκης»

tvxs



Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέσεις Βενιζέλου - Βγενόπουλου αποκαλύπτει επιστολή - φωτιά του Σηφουνάκη προς τη Γεννηματά"

Αποχώρησαν οι πρόσφυγες που κρατούσαν κλειστή την εθνική στο Πολύκαστρο

Αποχώρησαν το πρωί της Πέμπτης οι πρόσφυγες, που κρατούσαν κλειστή από χθες το μεσημέρι την ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η αστυνομία έδωσε τον δρόμο στην κυκλοφορία και τη διέλευση από την αερογέφυρα Πολυκάστρου, που ήταν επίσης αποκλεισμένη.

Υπενθυμίζεται πως χθες περίπου 500 πρόσφυγες από το κέντρο προσωρινής μετεγκατάστασης Νέας Καβάλας πραγματοποίησαν πορεία ως την είσοδο του Πολυκάστρου και στη συνέχεια μια ομάδα 100-150 ατόμων προχώρησε σε αποκλεισμό της αερογέφυρας και λίγη ώρα αργότερα (γύρω στη μία μετά το μεσημέρι) και της ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης-Ευζώνων.

«Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στον ελληνικό λαό, απλώς θέλαμε να καταδείξουμε το πρόβλημά μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μανάρ από τη Συρία, εξηγώντας ότι οι συνθήκες διαμονής στη σκηνή είναι πολύ δύσκολες, ιδίως για τα παιδιά.

«Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν όπως όλα τα παιδιά. Να πηγαίνουν σχολείο για να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία και να επιστρέφουν σε ένα σπίτι, όπου θα αισθάνονται ασφαλείς» τόνισε.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησαν οι πρόσφυγες που κρατούσαν κλειστή την εθνική στο Πολύκαστρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news