facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

«Μπαράζ» φόρων σε βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο

Λίγο θεωρούν, προφανώς, στο υπουργείο Οικονομικών, ότι το 70% της τελικής τιμής της βενζίνης είναι φόροι και γι' αυτό το λόγο σκέφτονται να τους αυξήσουν.

Η... φαεινή ιδέα που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο επανέρχεται στο τραπέζι, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της διαφοράς του δημοσιονομικού κενού, ενώ τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η είδηση για πρόταση-σοκ από πλευράς των Θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 23%, παρά την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η πρόταση για αύξηση του φόρου στο ρεύμα συναντά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε εκφραστεί και στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου, με το επιχείρημα πως, με βάση τον τζίρο της ΔΕΗ στην ηλεκτρική ενέργεια για το 2014, θα μπορούσε να προκύψει ένα επιπλέον ποσό.

Με ΦΠΑ 13% το Δημόσιο είχε έσοδα 730 εκατ. ευρώ, ενώ με το συντελεστή 23% τα έσοδά του θα ανέρχονταν στα 1,3 δισ. ευρώ.

Ήδη, η βιομηχανία και παράγοντες της αγοράς βρίσκονται «στα κάγκελα», μετά τη φημολογία και για αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Εκφράζουν τη σφοδρή αντίθεσή τους, εκτιμώντας ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.

Σήμερα, στην τελική τιμή του φυσικού αερίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αντιπροσωπεύει περίπου το 40%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται στο 10%. Θυμίζουμε μελέτη του ΙΟΒΕ, που υπολόγιζε πως, αν ο φόρος στο φυσικό αέριο περιοριζόταν στο ελάχιστο όριο που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, θα παράγονταν 754 εκατομμύρια «περισσότερο» ΑΕΠ το χρόνο, θα δημιουργούνταν 12.500 θέσεις εργασίας και θα οδηγούσε σε πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 1,9% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 2,1%.

Σχετικά με τη βενζίνη, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μία αύξηση στο φόρο θα ανέβαζε πάλι τη μέση τιμή σε 1,5 ευρώ. Σήμερα, η τιμή βρίσκεται στα περίπου 1,329 ευρώ, που είναι ο μέσος όρος τιμής της βενζίνης πανελλαδικά και οι φόροι ισούνται με 93 λεπτά (70%).

Μάλιστα, σχετικά με την τιμή της αμόλυβδης, προ φόρων, η Ελλάδα είναι η 15η φθηνότερη στην Ευρώπη των «28», ενώ, μετά τις φορολογικές επιβαρύνσεις, φτάνει να είναι η 8η ακριβότερη στην Ευρώπη, υψηλότερη απ' ότι σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, με σαφώς άλλες μισθολογικές απολαβές.

Παράλληλα, μια ενδεχόμενη αύξηση στους φόρους εκτιμάται ότι θα μειώσει την κατανάλωση, άρα και τα εκτιμώμενα έσοδα για το κράτος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπαράζ» φόρων σε βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο"

Ειδομένη: Ένταση και επεισόδια με πρόσφυγες - Φεύγουν οι ΜΚΟ

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η κατάσταση τις τελευταίες ώρες στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς η πολυήμερη αναμονή και η απουσία πληροφόρησης για το άνοιγμα των συνόρων έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση. Αποτέλεσμα είναι να μειώνουν σταδιακά τις δυνάμεις τους οι Μ.Κ.Ο, όπως και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Ειδικότερα οι ΜΚΟ, εμφανίζονταν αποφασισμένες να αποχωρήσουν, δημιουργώντας σημαντικό έλλειμμα στην κάλυψη των αναγκών αυτών των ανθρώπων. Το μεσημέρι, μία ομάδα σκληροπυρηνικών προσφύγων επιτέθηκαν με πέτρες σε μέλη της ΜΚΟ που επιχείρησαν να τους δώσουν τις καθιερωμένες μερίδες με το φαγητό, φωνάζοντας το σύνθημα «No food, no water», σε μία προσπάθεια να πιέσουν με όλα μέσα, ούτως ώστε να αποφασιστεί το άνοιγμα των συνόρων. Ως εκ τούτου, οι πρόσφυγες δεν προμηθεύτηκαν με γεύματα, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα και με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, γεγονός που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στους υπολοίπους, οι οποίοι έχουν παιδιά και οικογένειες, οι οποίες πρέπει να τραφούν. Η κατάσταση είναι έκρυθμη στην περιοχή, καθώς επικρατεί μεγάλος αναβρασμός ανάμεσα στους απελπισμένους πρόσφυγες.

Με εντολή Βίτσα, αναλαμβάνει δράση ο στρατός στην Ειδομένη
Η μερική αποχώρηση των ΜΚΟ και των γιατρών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες, προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία, μέσω του κ. Βίτσα, έδωσε εντολή να αναλάβει δράση ο στρατός, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων και να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση και επεισόδια. Η κυβέρνηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επανέλθουν οι ΜΚΟ, καθώς θεωρεί τη δράση τους πολύτιμη, κάνοντας ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ένταση και στη Μυτιλήνη
Ένταση επικράτησε και στο κέντρο φιλοξενίας της Μυτιλήνης, όταν μία μερίδα προσφύγων κατέλαβε την κεντρική είσοδο, απαιτώντας να καταγραφούν τα στοιχεία τους άμεσα, ώστε να αναχωρήσουν για την Αθήνα. Η έλευση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας λειτούργησε καταλυτικά, καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος διαλύθηκε, φωνάζοντας συνθήματα στα αγγλικά για την ελευθερία τους. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τη δημιουργία κέντρου κράτησης στη Μόρια, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τους ίδιους μετά τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Διαμαρτυρία και στη Σάμο
Κινητοποιήσεις των προσφύγων υπήρξαν και στη Σάμο, καθώς μία ομάδα προσφύγων προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική πύλη του κέντρου φιλοξενίας, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι προτίθεται να αναστείλει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της επειδή αντιτίθεται στη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συγκεκριμένα στη μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές.

Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Μελίσα Φλέμινγκ σε σχετική συνέντευξη Τύπου, με τη νέα συμφωνία τα hot spots στα νησιά μετατρέπονται σε δομές κράτησης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «σε συμφωνία με την πολιτική της ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση» ανέστειλε κάποιες από τις δραστηριότητές της σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από και προς τα κέντρα αυτά.

Όπως διευκρινίστηκε, η Ύπατη Αρμοστεία θα διατηρήσει την παρουσία της για τη διενέργεια ελέγχου ώστε να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις διαδικασίες όσων σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο. Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχίσει επίσης να είναι παρόν στις ακτές και τα λιμάνια, προκειμένου να παράσχει βοήθεια για τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στα νοσοκομεία, όπου χρειάζεται. Επίσης, θα εξακολουθήσει να παρέχει συμβουλές στους νεοεισερχόμενους για το άσυλο στην Ελλάδα, την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση στις υπηρεσίες και επίσης θα εντοπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Ένταση και επεισόδια με πρόσφυγες - Φεύγουν οι ΜΚΟ"

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Απειλή για τη δημόσια υγεία η παραμονή 4.800 προσφύγων στο λιμάνι

Οι χώροι που διαμένουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι οι κατάλληλοι και η συνεχή παραμονή των ανθρώπων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης.

Προσθέτει ότι η πολιτεία θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς σε οργανωμένους χώρους, προκειμένου να μπορεί να υπάρχει ατομική υγιεινή, αφού ενόψει του καλοκαιριού αυξάνονται οι κίνδυνοι για θέματα υγείας και λόγω της ζέστης.

Ο Νίκος Πλατανησιώτης είπε ότι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα μικρά παιδιά είναι προς το παρόν σε σταθερά επίπεδα, 5 με 6 περιπτώσεις την ημέρα, ενώ αναφορικά αν τίθεται θέμα νυχτερινής βάρδιας γιατρών, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το ιατρικό προσωπικό μπορεί να καλύπτει την κατάσταση από το πρωί έως αργά το βράδυ.

Αν υπάρξει κάποιο έκτακτο περιστατικό οι επικεφαλής των εθελοντικών οργανώσεων μπορούν να καλούν τον ΕΚΑΒ, ενώ ήδη τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν ενημερωθεί για το θέμα, πρόσθεσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1 βρίσκεται σε 24ωρη βάση ασθενοφόρο όχημα.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονται σε 4.800 άτομα.

Λόγω των αυξημένων αναγκών από αύριο θα διανέμει μερίδες φαγητού και ο στρατός, ενώ η διοίκηση του ΟΛΠ τοποθέτησε ήδη περισσότερες παροχές νερού.

Σήμερα πέντε πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να μεταφέρουν 300 μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Πιερία, 200 στη Λάρισα και 100 στα Γιαννιτσά.
Από τα πέντε πούλμαν με δυσκολία γέμισαν τα δύο, καθώς πολλοί από τους μετανάστες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν σε κάποιο κέντρο.

Στις 8 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 131 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Στο ίδιο πλοίο υπήρχαν επίσης 150 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι με κλούβες της αστυνομίας μεταφέρθηκαν στο κέντρο αλλοδαπών της Κορίνθου.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πρόκειται για υπηκόους Πακιστάν, οι οποίοι κρατούνται για να επαπροωθηθούν στην χώρα καταγωγής τους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Απειλή για τη δημόσια υγεία η παραμονή 4.800 προσφύγων στο λιμάνι"

«Όνειδος η αποφυλάκιση Ρουπακιά»

Τα μαντάτα του έστειλε στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ο Βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος από το Βήμα της Ολομέλειας και κατά τη διάρκεια της συζήτησης ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών είπε μεταξύ άλλων: «…Αφού ομόφωνα και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε την συνδικαλίστρια –και μόνο αυτό το χαρακτηριστικό θα έπρεπε να την έθετε εκτός του πίνακα των υποψηφίων-κα Θάνου ως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, εν συνεχεία θεσμοθετήσατε πρωτοφανείς εξουσίες για αυτήν, δίνοντάς της τη δυνατότητα πειθαρχικού ελέγχου όλων των δικαστών. Τι κάνατε δηλαδή στην ουσία; Επεκτείνατε τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί των δικαστών σε ολόκληρη την ιεραρχία. Έτσι διασφαλίζετε το αίτημα για περισσότερη δικαιοσύνη και διαφάνεια; Ενώ από την άλλη πλευρά, η ίδια η κα. Θάνου ξεχνά να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την τραγική αργή απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στο όνειδος της αποφυλάκισης Ρουπακιά; Ενός κατά ομολογία του δολοφόνου, που μάλιστα λάμβανε και εντολές και από κόμμα της Βουλής; Όπως το ίδιο το κόμμα αυτό αποδέχθηκε, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη;».

Σ’ αυτό το σημείο οι χρυσαυγίτες Βουλευτές άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα με πρώτο τον Γιάννη Λαγό που έδειχνε να είχε βγει από τα ρούχα του. Ο κ. Δανέλλης ωστόσο συνέχισε: «Ο αρχηγός σας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Ελέγξε αυτόν. Με παρασύρατε και ανοίγω διάλογο μαζί σας. Είναι θέμα αρχής να μην συνομιλώ μαζί σας. Δεν φταίτε εσείς που βρισκόσαστε εδώ μέσα. Το μόνο ελαφρυντικό σας είναι αυτό».

(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής)

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όνειδος η αποφυλάκιση Ρουπακιά»"

Την ενοχή του Τομπούλογλου ζήτησε η εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», Χάρη Τομπούλογλου, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για το «φακελάκι» των 25.000 ευρώ που κατηγορείται ότι απαίτησε το 2013 από διαφημιστική εταιρία.

Πρόκειται για την εταιρία που είχε αναλάβει έργο του νοσοκομείου χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ σχετικά με την προώθηση προγράμματος για την παιδική παχυσαρκία.

«Ένοχος χωρίς αμφιβολία»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χ. Τομπούλογλου ζήτησε τα 25.000 εύρω ώστε να μην κηρύξει «έκπτωτη» την εταιρία.

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του και για τα τρία αδικήματα με τα οποία βαρύνεται, δηλαδή για το κακούργημα της απόπειρας εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια και τα πλημμελήματα της παθητικής δωροδοκίας και της παράνομης οπλοκατοχής.

«Αποδείχθηκε χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο Χάρης Τομπούλογλου, ερχόμενος μέσω τρίτου ατόμου σε επαφή με την διαφημιστική εταιρεία προσπάθησε, επιχείρησε, απειλώντας να κηρύξει έκπτωτη την εταιρία, να του καταβάλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αρχικά το πόσο των 30.000 ευρώ και στη συνέχεια των 25.000 ευρώ».

Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης την ενοχή του Χρήστου Τριαναταφύλλου, συνεργάτη του Χάρη Τομπούλογλου, για τα αδικήματα της απλής συνέργειας στην απόπειρα εκβίασης και την παθητική δωροδοκία, καθώς και για αντίσταση κατά της αρχής και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Αντίθετα, ζήτησε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών ο γιατρός Στέφανος Μιχαλάτος, καθώς όπως σημείωσε, δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία πως είχε γνώση των ενεργειών του πρώτου κατηγορουμένου.

Τομπούλογλου: «Δάκτυλος Σαμαρά»

Νωρίτερα, στις απολογίες τους ενώπιον του Δικαστηρίου και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίας. Ειδικότερα, ο Χ. Τομπούλογλου ισχυρίστηκε πως στήθηκε «πλεκτάνη» σε βάρος του η οποία ξεκινούσε από τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: «Εγώ δεν ήμουν του περιβάλλοντος Σαμαρά, ήμουν του περιβάλλοντος της Ντόρας, το λέω ευθέως!» είπε, επιμένοντας ότι μπήκε στο «στόχαστρο» για πολιτικούς λόγους.

Για το «δώρο» των 25.000 ευρώ ο κατηγορούμενος ανέφερε πως επρόκειτο για «χορηγία» που θα έδινε ο σύλλογος εργαζομένων της Alpha Bank στο νοσοκομείο. Τους ισχυρισμούς Τομπούλογλου απέρριψε ο νομικός παραστάτη της διαφημιστικής εταιρίας, Άγης Τάτσης, χαρακτηρίζοντάς τους «αποκυήματα φαντασίας και φτηνά σενάρια».

Όπως είπε, «αυτές οι πράξεις και τέτοια πρόσωπα οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Καταρράκωσαν την εμπιστοσύνη της νεολαίας μας στα δημόσια πρόσωπα και σε αυτούς που τάχθηκαν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ζητούμε την καταδίκη των κατηγορούμενων», κατέληξε ο κ. Τάτσης.

Αρνούνται όλοι

Τις κατηγορίες αρνήθηκαν και οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι. «Έχω παραπεμφθεί σε αυτήν την άκρως δυσάρεστη θέση και δεν ξέρω γιατί» τόνισε ο Στέφανος Μιχαλάκος, ενώ, ο Χρήστος Τριανταφύλλου αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για τις παράνομες πράξεις που αποδίδονται στον Χάρη Τομπούλογλου, προσθέτοντας πως πήγε μαζί του στο επίμαχο ραντεβού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της διαφημιστικής εταιρίας γιατί ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείο φοβόταν μην τον ληστέψουν. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Την ενοχή του Τομπούλογλου ζήτησε η εισαγγελέας"

Χωρίς μετρό η Αθήνα την Πέμπτη

Χωρίς μετρό θα μείνει την Πέμπτη η Αθήνα λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας των εργαζομένων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών διαμαρτύρεται για «τη διαρκή υπονόμευση δομών και υποδομών, καθώς και για τη στοχοποίηση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ με ηθικό αυτουργό την πολιτική ηγεσία συγκοινωνιών».

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς μετρό η Αθήνα την Πέμπτη"

Πρόσφυγες στην Ειδομένη αποπειράθηκαν να αυτοπυρποληθούν

Δύο άνθρωποι στην Ειδομένη, στον καταυλισμό προσφύγων, επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν.

Οι δύο νεαροί άνδρες περιέλουσαν τα ρούχα τους με βενζίνη και επιχείρησαν να βάλουν φωτιά. Άμεση ήταν η παρέμβαση άλλων προσφύγων που βρίσκονταν στο σημείο και τους εμπόδισαν.

Η πράξη απόγνωσης των δύο νεαρών πυροδότησε ένταση στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα για άνοιγμα των συνόρων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσφυγες στην Ειδομένη αποπειράθηκαν να αυτοπυρποληθούν"

Ανησυχία της UNICEF για τη συμφωνία για το προσφυγικό

Την ανησυχία ότι η νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα μπορούσε να αφήσει τα παιδιά εκτεθειμένα σε κίνδυνο εκφράζει με ανακοίνωσή της η UNICEF.

Η συμφωνία, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, δεν θα αντιμετωπίσει «τις πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες των 19.000 παιδιών προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται αποκλεισμένα στην Ελλάδα». Επίσης, η νέα συμφωνία θα μπορούσε «να ωθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες να επιλέξουν άλλες, πιο επικίνδυνες διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής Μεσογείου».

Η UNICEF καλωσορίζει τη δέσμευση των ηγετών της ΕΕ για εξέταση της ατομικής κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών, αντί να καταφύγουν σε μαζικές απελάσεις, σε πρακτικές απώθησης ή στη λήψη άλλων μέτρων που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά.

Ζητάει ωστόσο να ληφθούν υπόψη μια σειρά από προτεραιότητες, όπως η σωστή ταυτοποίηση και φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών, η παροχή εκπαίδευσης, ακόμα κια βραχυπρόθεσμης, για τα παιδιά που βρίσκονται αποκλεισμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, και ο εμβολιασμός των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, κυρίως κατά της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία της UNICEF για τη συμφωνία για το προσφυγικό"

"Αν οι Έλληνες ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα υποστούν τις συνέπειες"

Ένα mail που απευθύνεται προς την τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και περιγράφει τις θέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την ελληνική κρίση το 2012, αποκαλύπτει το Wikileaks.

Το εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο είχε προγραμματιστεί να αποχαρακτηριστεί τον Μάιο του 2027, προκύπτει όπως αναφέρει από συζητήσεις με τον Σόιμπλε και ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

Μάλιστα όπως τονίζει το έγγραφο, οι πληροφορίες προέρχονται από ιδιαίτερα ευαίσθητη πηγή και πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και να μην γίνει γνωστό σε μέλη ή σε όσους σχετίζονται με την γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που απηχεί τις απόψεις του Σόιμπλε, και αναφέρεται στην περίοδο του Μαΐου του 2012, 12 με 15 από τις χώρες της ευρωζώνης οδηγούνται στην ύφεση και οι αγορές δεν θα περιμένουν τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία για να απαιτήσουν πολιτικές λύσεις για το μέλλον της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το έγγραφο ο Σόιμπλε επανειλημμένα προειδοποίησε την Μέρκελ ότι η παρούσα αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε αναστάτωση τους επενδυτές και να βάλει τους ηγέτες της ΕΕ αντιμέτωπους με την απώλεια της διεθνούς εμπιστοσύνης.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η στάση των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση είναι αμφίσημη, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα ότι θα παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το έγγραφο, και αξιωματούχοι σε Βερολίνο, Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να βλέπουν τις εκλογές στην Ελλάδα σαν δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε, ανέφερε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι παρά την εκπεφρασμένη θέση για παραμονή στο ευρώ, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν υπέρ μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά της λιτότητας, τότε θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το έγγραφο, ο Σόιμπλε αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει ένα προβληματικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα. Ο ίδιος έβλεπε δύο δρόμους και κανείς δεν είναι ευχάριστος για τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα άνοιγε το δρόμο για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Ο Σόιμπλε σύμφωνα με το έγγραφο, αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου και σταδιακά έδειξε μεγαλύτερη μετριοπάθεια στο ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής λύσης μέσα στην ΕΕ. Ζήτησε από τους «πέντε σοφούς» της Γερμανίας να αναθεωρήσουν το ενδεχόμενο ενός Ευρωπαϊκού Πακέτου Σωτηρίας.

Αυτή η ιδέα είχε αναπτυχθεί από το 2011, ωστόσο αρχικά ο Σόιμπλε ήταν αντίθετος σε αυτό το σενάριο εξαιτίας των ανησυχιών του για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα είχε στο εσωτερικό της Γερμανίας. Παράλληλα εκτιμούσε πως αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους με πραγματικούς όρους.

Η δεύτερη λύση, ήταν εξίσου προβληματική για τον Σόιμπλε καθώς περιλάμβανε σχέδιο για Ευρώπη δύο επιπέδων με μία πολύ πιο μικρή νομισματική ένωση. Αυτό το σχέδιο θα ήταν επικίνδυνο για την κυβέρνηση της Γερμανίας και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει το κείμενο, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι μία κατάρρευση της νομισματικής ένωσης δεν θα ήταν αποδεκτή από τη Γερμανία.

Όπως αποκαλύπτει το έγγραφο, ο Σόιμπλε προετοιμαζόταν για όλα τα σενάρια, το ενισχυμένο σχέδιο σωτηρίας, την ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, αλλά και για την κατάρρευση. Ο Σόιμπλε φαινόταν ανήσυχος και από την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου και εξέφρασε φόβους για καθυστέρηση στις αποφασιστικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Επίσης επισημαίνει ότι ο Μάριο Μόντι είναι κοντά στις θέσεις της Μέρκελ και εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να ολισθήσει στην ύφεση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » ""Αν οι Έλληνες ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα υποστούν τις συνέπειες""

Εξάμηνη παράταση για την καταβολή των αναπηρικών συντάξεων

Την εξάμηνη παράταση στις αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα των δικαιούχων, που εκκρεμούν οι υποθέσεις στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους, λόγω αναπηρίας, παρατείνεται για έξι μήνες. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι, πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

Στην ανωτέρω ρύθμιση υπάγονται οι συνταξιούχοι, λόγω αναπηρίας, εφόσον αθροιστικά πληρούν τα κατωτέρω:

α) Το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους, λόγω αναπηρίας, έχει λήξει ή λήγει, μέχρι την 30.6.2016 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητά τους.

β) Είχαν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα σύνταξη, λόγω αναπηρίας, κατόπιν κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ισχύουν τα εξής:

α) Η παράταση καταβολής που αναφέρεται στην κοινοποιούμενη διάταξη, εφαρμόζεται, πέραν από τις συντάξεις, λόγω αναπηρίας, για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται, λόγω αναπηρίας (ενδεικτικά: Προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα απόλυτης αναπηρίας, κλπ), καθώς και για τις συντάξεις που χορηγούνται με αιτία την αναπηρία (ενδεικτικά: Συντάξεις ν. 612/1977, συντάξεις σε παιδιά που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία).

β) Τα οικονομικά αποτελέσματα από τη ρύθμιση αυτή αρχίζουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4369/2016 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ήτοι από 27.2.2016.

γ) Τα οικονομικά αποτελέσματα από την κοινοποιούμενη ρύθμιση λήγουν:
- Είτε με τη συμπλήρωση έξι μηνών παράτασης χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας, βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης.
- Είτε πριν τη συμπλήρωση των έξι μηνών, εφόσον στο μεταξύ εκδοθεί νέα οριστική κρίση υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ και απόφαση συνταξιοδότησης.

δ) Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της χορήγησης της σύνταξης, λόγω αναπηρίας, βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης, εξακολουθούν να γίνονται οι κρατήσεις υπέρ ασθένειας και παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

ε) Εάν μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ, κριθεί ότι οι ανωτέρω συνταξιούχοι, που η χορήγηση της σύνταξής τους παρατάθηκε, βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης, δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (συντάξιμο, βάσει της νομοθεσίας, που διέπει κάθε ασφαλιστικό φορέα) ή φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας μικρότερο από το προγενεστέρως κριθέν (67%), οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών. Στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάμηνη παράταση για την καταβολή των αναπηρικών συντάξεων"

Δραγασάκης: Tο 2014 οι τράπεζες έδωσαν διαφήμιση 1,5 εκατ. ευρώ σε δημοσιογραφικό συγκρότημα

Κρατικοί φορείς και ΔΕΚΟ παίρνουν σειρά μετά τις Τράπεζες για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση αναλυτικών καταλόγων με τα ποσά που διαθέτουν για τη διαφημιστική τους προβολή.

Αυτό προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου που εισάγει το συγκεκριμένο μέτρο μόνο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την ρύθμιση οι Τράπεζες θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν ετήσιους καταλόγους με τα ποσά που διαθέτουν ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Τροπολογία μάλιστα της τελευταίας στιγμής προβλέπει πως όσα ιδρύματα δεν εφαρμόζουν το μέτρο θα τιμωρούνται με πρόστιμα έως και 1.000.000 ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι η ρύθμιση υιοθετήθηκε γιατί «Ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών ανέδειξε μια σειρά παθογενειών. Το ιδιαίτερο είναι ότι η διαφημιστική δαπάνη είναι μεγάλη και επηρεάζει όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και την αγορά των ΜΜΕ. Δηλαδή οι τράπεζες επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα ΜΜΕ αλλοιώνοντας τον ανταγωνισμό». Πρόσθεσε πως «πρέπει γίνει μελέτη και να αναφερθεί στο παρελθόν ιδίως στο 2000 και να βάλει από την μια στήλη τα δάνεια των τραπεζών προς ΜΜΕ, τους τόκους και σε μια άλλη τις διαφημίσεις προς τα ίδια τα ΜΜΕ. Μόνο από μια περίπτωση για ένα έτος προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα ευρήματα: η τράπεζα έδινε δάνεια σε ένα συγκρότημα και με διαφημίσεις προς το ίδιο συγκρότημα κάλυπτε τους τόκους του δανείου. Αυτό είναι στρέβλωση της τραπεζικής λειτουργίας γιατί δίπλα μπορεί να υπάρχει μια καινοτόμα επιχείρηση που δεν μπορεί να πάρει δάνειο».

Σε άλλο σημείο είπε πως «το 2014 ένα συγκρότημα πήρε 1,5 εκατ. ευρώ διαφήμιση από τράπεζες. Ένα άλλο πήρε 1 εκατ. ευρώ και ένα τρίτο 800 χιλ. ευρώ».

Ο κ. Δραγασάκης απαντώντας σε αίτημα των κομμάτων να επεκτείνει τη ρύθμιση και σε οργανισμούς του Δημοσίου είπε «πολιτικά ως κυβέρνηση συμφωνούμε με το να επεκταθεί το μέτρο και πέραν των Τραπεζών. Ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να το κάνει με δική του πρωτοβουλία. Το ίδιο και οι ΔΕΚΟ. Θα πρότεινα να υπάρξει η έκκληση προς τις ΔΕΚΟ και άλλους φορείς οικειοθελώς να κάνουν τη δημοσίευση μέχρι να φέρουμε ειδική νομοθετική ρύθμιση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Tο 2014 οι τράπεζες έδωσαν διαφήμιση 1,5 εκατ. ευρώ σε δημοσιογραφικό συγκρότημα"

Νέο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Βέροια

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ενημέρωσε τον δήμαρχο Βέροιας Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη ότι πρόκειται να δημιουργηθεί στο δήμο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.

Το κέντρο θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» και πρόκειται να φιλοξενεί 300-500 άτομα.

Η επιστολή του κ. Βίτσα έχει ως εξής:

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθήνα, 20 Μαρ 2016
Κύριο Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη
Δήμαρχο Βέροιας

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως σας είναι ήδη γνωστό, η χώρα μας το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κρίση σε ότι αφορά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία αντικατοπτρίζεται μέσα από τις συνεχώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές, οι οποίες εισέρχονται στην Ελληνική επικράτεια.

Η Ελληνική πολιτεία προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να ανταπεξέρθει αποτελεσματικά και άμεσα στα ανακύπτοντα προβλήματα, τα οποία δυστυχώς καθημερινώς διογκώνονται και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους προϋποθέτουν την αγαστή συνεργασία όλων των κρατικών δομών συμπεριλαμβανομένης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με βάση το πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Ελληνικής Πολιτείας, που αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι, στην περιοχή του Δήμου σας και ειδικότερα στο χώρο του «Στρατοπέδου Αρματολού Κόκκινου», θα δημιουργηθεί Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας.

Ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί για αριθμό προσφύγων από 300 έως 500, αφού πρώτα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσής του και αφού ληφθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι, οι αρχές του ανθρωπισμού και της φιλοξενίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εμείς ως υπερήφανοι απόγονοι των προγόνων μας θα πρέπει να τις ακολουθήσουμε.

Με εκτίμηση
Δημήτριος Βίτσας
Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας".

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Βέροια"

ΟΗΕ: Δεν συμμετέχουμε σε «κέντρα κράτησης» προσφύγων στην Ελλάδα

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα πως δε θα συμμετάσχει στα υποχρεωτικά «κέντρα κράτησης» προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πέρασε μια «κόκκινη γραμμή» σε πάγια πολιτική του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μελίσα Φλέμινγκ της Ύπατης Αρμοστείας τόνισε πως «στο πλαίσιο των νέων διατάξεων, αυτά τα λεγόμενα hotspots έχουν τώρα καταστεί εγκαταστάσεις κράτησης. Συνεπώς και βάσει της πολιτικής της Ύπατης Αρμοστείας κατά την οποία είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε αναστείλει κάποιες από τις δραστηριότητές μας σε όλα τα κλειστά κέντρα των νησιών».

«Δε θα λειτουργήσουμε σε κέντρα κράτησης» στην Ελλάδα και είναι «σαφές το ποιες κόκκινες γραμμές συνάδουν με τη λειτουργική μας δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Η Αρμοστεία αποκάλεσε το σύστημα ασύλου της Ελλάδας «νέο και αδύναμο», επισημαίνοντας ότι «δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί το αν θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν προστατευτικοί μηχανισμοί (για τα δικαιώματα των προσφύγων)».

Τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρόσφυγες έχουν αλλάξει πορεία από την Ελλάδα προκειμένου να φτάσουν στην Ιταλία μέσω Λιβύης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Δεν συμμετέχουμε σε «κέντρα κράτησης» προσφύγων στην Ελλάδα"

Έρχονται 21.000 λουκέτα πολύ μικρών επιχειρήσεων το β΄ εξάμηνο

Επιστροφή στις χειρότερες μέρες της κρίσης προοιωνίζεται η εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Από την έρευνα προκύπτει ότι έχει αρχίσει ένας νέος κύκλος στασιμότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατ' επέκταση για την ελληνική οικονομία και ότι η μόνη βεβαιότητα είναι η βεβαιότητα της επιδείνωσης όλων των μεγεθών που αφορούν στην πραγματική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αποτύπωση του δεύτερου εξαμήνου του 2015, 3 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους και ότι ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 20,6% ενώ ο ισολογισμός του 2015 για το 43,1% των επιχειρήσεων αυτών, των μικρών και πολύ μικρών, κατέγραψε ζημίες και σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις διαπίστωσαν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης 63,4% και των παραγγελιών 69,7%.
Τη μαύρη εικόνα που προκύπτει από την έρευνα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συμπληρώνει το γεγονός ότι 3 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσαν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας και ως φυσικό επακόλουθο ο δείκτης αποεπένδυσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα με μόλις το 3,4% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 9,4% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση για την πορεία της επιχείρησής του, ενώ το 61,2% αναμένει επιδείνωση και το 52,2% θεωρεί ως πολύ πιθανόν τον κίνδυνο του λουκέτου, εκ των οποίων άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει 18,1%.
Ως εκ τούτου από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η μείωση των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι 21.000 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ο κίνδυνος απώλειας 40.000 έως 45.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης είναι κάτι περισσότερο από ορατός.
Στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνεται ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη. 4 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το 2016 και αυτό βεβαίως δεν είναι άσχετο από το γεγονός ότι το 50,3% των μικρών επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει δημόσιο έργο έχει «λαμβάνειν» από δομές του δημοσίου (τοπικές- περιφερειακές αρχές, νοσοκομεία, σχολεία, στρατός, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.ά).
Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αποτυπώνεται στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι στις αρχές του 2016, το 61,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι διαθέτει e-banking, ενώ τερματικό POS διαθέτει το 39,9% των επιχειρήσεων. Τα ποσοστά αν και αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (48,5% και 28,1% αντίστοιχα), υποδηλώνουν τον χαμηλό βαθμό διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις μικρές επιχειρήσεις, την έλλειψη πλαισίου κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας/φορολογικών αρχών και τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών, που εκτείνονται από την αγορά, τη συντήρηση και τη χρησιμοποίηση των τερματικών συσκευών. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 37% των επιχειρήσεων επιβαρύνονται με προμήθεια 1,5% και άνω επί του τζίρου, γεγονός που αυξάνει το κόστος ανά επιχείρηση.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC Α.Ε. σε πανελλαδικό δείγμα 1007 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 03 έως 09 Φεβρουαρίου 2016 έχουν ως εξής:

A. Γενική οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων

1) Η αποτίμηση του β΄ εξαμήνου 2015 επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που ακολούθησε την κρίση διαπραγμάτευσης του περασμένου Ιουλίου, την εφαρμογή κεφαλαιακών περιορισμών και την αρχή υλοποίησης του 3ου εμπροσθοβαρούς μνημονιακού προγράμματος. 3 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης(μόνο το 4,8% δηλώνει βελτίωση), ένδειξη ότι οι μικρές επιχειρήσεις υπέστησαν δυσανάλογες ζημίες μέσα στο εξάμηνο. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
2) Ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 20,6%, σημειώνοντας χαμηλότερη μείωση από την αναμενόμενη, με ενδεχόμενη αιτία την αναδιάταξη του καταναλωτικού προγραμματισμού των νοικοκυριών και την παροδική αύξηση της κατανάλωσης κατά το γ' τρίμηνο του 2015. Σωρευτικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η συνολική μείωση από την έναρξη της κρίσης και μετά το 2010 αγγίζει μεσοσταθμικά το 75%. Ως προς την κερδοφορία, το 21,1% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι ο ισολογισμός κατέγραψε κέρδη στη χρήση του 2015, έναντι του 43,1% που κατέγραψε ζημίες.
3) Το πρόβλημα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης παραμένει σημαντικός ανασχετικός παράγοντας για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ο οποίος επιτείνεται από την πιστωτική ασφυξία και την αδυναμία αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων. 3 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσαν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας.
4) Ο δείκτης αποεπένδυσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ +2,31%, το ποσοστό απαξίωσης του εργοστασιακού δυναμικού παραμένει στο 35%. Μάλιστα, για το επόμενο εξάμηνο αναμένεται νέα συρρίκνωση των επενδύσεων για 1 στις 3 επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 3,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις. Η κατάσταση αυτή τροφοδοτεί ένα νέο σπιράλ ύφεσης - αποεπένδυσης - υποαπασχόλησης των παραγωγικών συντελεστών.
5) Στους υπόλοιπους δείκτες, σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης (63,4%) και των παραγγελιών (69,7%).
6) Οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο είναι αρνητικές, καθώς το 61,2% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση, και μόλις το 9,4% βελτίωση. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αρνητικές προσδοκίες συναρτώνται με τη βεβαιότητα λήψης νέων συσταλτικών μέτρων που θα μειώσουν εισοδήματα και κέρδη. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων διαμορφώνει όρους καλύτερης τοποθέτησης στην αγορά για ορισμένες επιχειρήσεις συγκεκριμένου μεγέθους και κλαδικής διάρθρωσης. Αυτές κατά τεκμήριο είναι νεότερες (17,2% αυτών προσδοκούν βελτίωση) και μεγαλύτερες (13,7% αυτών προσδοκούν βελτίωση).
7) Το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών προσδοκιών παραμένει σταθερά αρνητικό σε όλους τους επιμέρους δείκτες οικονομικών προσδοκιών (-50,0 για τζίρο, ζήτηση, παραγγελίες, ρευστότητα), με την υψηλότερη χαμηλή τιμή να σημειώνει η προσδοκία για το δείκτη ρευστότητας (-54,6).
8) Οι αποπληθωριστικές τάσεις αναμένεται να ενισχυθούν μέσα στο 2016. Το 26,1% των επιχειρήσεων αναμένει περαιτέρω μείωση του επιπέδου τιμών για τα αγαθά/ υπηρεσίες που προσφέρουν, το 61,6% των επιχειρήσεων προβλέπει σταθεροποίηση, ενώ μόλις το 4,3% προβλέπει αυξήσεις τιμών. Οι εκτιμήσεις των εθνικών και διεθνών οργανισμών για ανάσχεση των αποπληθωριστικών τάσεων μέσα στο 2016 φαίνεται να μην επαληθεύονται, με βάση τόσο τις εγχώριες τάσεις, όσο και τις τιμές των παγκόσμια εμπορεύσιμων αγαθών (πετρέλαιο, τρόφιμα). Η χαμηλή ζήτηση επιδεινώνει τις αποπληθωριστικές τάσεις.

Β. Επιχειρηματική δραστηριότητα

1) Ο ορίζοντας υπέρβασης της κρίσης παραμένει αρκετά μακρινός για τις επιχειρήσεις. Το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων, που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, σε βαθμό που θα κινδυνεύσουν να κλείσουν, αυξήθηκε στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, αντανακλώντας το πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Το 52,2% των επιχειρήσεων θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο λουκέτου (έναντι 46,3% στην αντίστοιχη έρευνα Ιουλίου 2015).
2) Άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 18,1% των μικρών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι η μείωση επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι 21.000 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 31,4% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να διακόψει ή να αναστείλει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το φαινόμενο αυτό προοιωνίζεται την αύξηση της συγκέντρωσης μεριδίων αγοράς σε λιγότερους και μεγαλύτερους οικονομικούς παίκτες.
3) Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το σενάριο βάσης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται κίνδυνο απώλειας 40-45.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Γ. Απασχόληση - Αγορά εργασίας

1) Παρά την αρχόμενη δειλή εμφάνιση ενδείξεων μείωσης της ανεργίας μέσα στο 2015, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις σημείωσαν σημαντικές απώλειες απασχόλησης -αν και μικρότερες του αναμενόμενου- το τελευταίο εξάμηνο. Μείωση προσωπικού κατά το τελευταίο εξάμηνο ανέφερε το 10,3% των επιχειρήσεων, ενώ αύξηση ανέφερε μόλις το 3,7%.
2) Σε απόλυτα μεγέθη η απώλεια θέσεων συνολικής απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσειςκατά το β΄ εξάμηνο του 2015 ανέρχεται στις 45.000 (εκ των οποίων οι 31.000 ήταν μισθωτής απασχόλησης), στοιχείο που εν μέρει επιβεβαιώνεται από τις ροές μισθωτής απασχόλησης που δημοσιεύει η Εργάνη, καθώς προκύπτει ότι το εξάμηνο Ιουλίου 2015- Ιανουαρίου 2016 σημειώθηκε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων μεγαλύτερο του αντίστοιχου διαστήματος 2014 (121.000 έναντι 77.000). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι επιχειρήσεις μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης (με τζίρο 100-300 χιλιάδες και επιχειρήσεις με 2-3 άτομα προσωπικό). Τούτο σημαίνει ότι διαμορφώνεται ένα οικονομικό πλαίσιο 2 ταχυτήτων, με σταδιακή εξαφάνιση των επιχειρήσεων με λίγα άτομα προσωπικό (2-5) και υψηλότερη κατανομή σε επιχειρήσεις- αυτοαπασχολούμενων μέχρι και 1 άτομο και σε επιχειρήσεις με περισσότερο προσωπικό.
3) Οι μελλοντικές ροές απασχόλησης δεν αναμένεται να ενισχυθούν, καθώς η προβολή στην αναλογία προσλήψεων-απολύσεων για το επόμενο εξάμηνο είναι 2:5. Ο κλάδος του εμπορίου σημειώνει τη χειρότερη επίδοση με αναλογία 1:5.
4) Από τα ευρήματα και τις επεξεργασμένες προβολές του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι οι προοπτικές μείωσης της ανεργίας είναι περιορισμένες. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας 14.000-18.000 επιπλέον θέσεων μισθωτής απασχόλησης πέραν των όσων προκύψουν από τα πιθανά λουκέτα στο επόμενο εξάμηνο. Συνολικά, αναμένεται να απολεσθούν 52.000-55.000 θέσεις απασχόλησης, αν συμπεριλάβουμε τις απώλειες από τον αριθμό όσων αναστείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι).
5) Η επέκταση των καθεστώτων ευέλικτης απασχόλησης εξηγεί τη μερική απορρόφηση της υφεσιακής επίδρασης που είχε το β΄ εξάμηνο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Το 45,2% (έναντι 39% στην έρευνα του Ιουλίου 2015) δηλώνει ότι έχει μειώσει χρόνο εργασίας για κάποιους υπαλλήλους μέσα στο εξάμηνο.
6) Καταγράφεται επαναληπτικά η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην έγκαιρη καταβολή των μισθών. 1 στις 2 επιχειρήσεις παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα χωρίς κάποια τάση εκτόνωσης και 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων στο προηγούμενο εξάμηνο. Επιπρόσθετα, 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας στο επόμενο εξάμηνο. Δεδομένης της έλλειψης προοπτικής για αύξηση της ζήτησης και των επενδύσεων, η πρακτική αυτή θα παραμένει μια ύστατη πράξη επιβίωσης για τις μικρές επιχειρήσεις.

Δ. Υποχρεώσεις - οφειλές

1) Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά τις υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία (28,1%). Αν υπολογίσουμε το συνολικό αριθμό των φυσικών προσώπων οφειλετών (που ενδέχεται να βρίσκονται στην ίδια εταιρεία Ο.Ε.,Ε.Ε.), τότε 4 στους 10 «μικρούς επιχειρηματίες» του ΟΑΕΕ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ασφαλιστικό τους ταμείο.
2) Υψηλές παραμένουν οι ληξιπρόθεσμές οφειλές προς ΔΕΚΟ, καθώς πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν αποπληρώνει εγκαίρως. Σήμερα, πάνω από επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
3) Ενισχύεται οριακά το ποσοστό των οφειλών επιχειρήσεων προς ιδιώτες (24,3% προς προμηθευτές και 23,3% προς μισθωτές), ένδειξη μετάθεσης του συνολικού όγκου του ιδιωτικού χρέους, που εκτιμάται σε πάνω από 200 δισ., στο σύνολο της οικονομίας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).
4) Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έχει το 14,5% των μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ , τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 110 δισ., εκ των οποίων οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ανοίγματα 20 δισ. ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ρύθμισης των δανείων αυτών με ένα συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς σημαντικές απώλειες και χωρίς αναγκαιότητα εγγραφών νέων προβλέψεων για το τραπεζικό σύστημα.
5) Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε, σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη. Παρά τις ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που μείωσαν εντός του 2015 το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένει η εκπεφρασμένη αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στο επόμενο εξάμηνο. 4 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016.
6) Αντίστροφα, η χαμηλή συμμετοχή στις δημόσιες συμβάσεις και το φαινόμενο των καθυστερημένων πληρωμών εκ μέρους του δημοσίου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 50,3% των μικρών επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει δημόσιο έργο έχει «λαμβάνειν» από δομές του δημοσίου (τοπικές- περιφερειακές αρχές, νοσοκομεία, σχολεία, στρατός, βρεφονηπιακοί σταθμοί κα).

Ε. Ειδικά θέματα μικρών επιχειρήσεων - Εμπόριο & ηλεκτρονικές συναλλαγές

1) Για ακόμη μια χρονιά τα οικονομικά αποτελέσματα από τις χειμερινές εκπτώσεις ήταν απογοητευτικά, καθώς μόνο το 5% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε αύξηση της κίνησης (61,3% δήλωσε μείωση). Σε αυτή τη συνθήκη συνετέλεσε και η περιορισμένη πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε ψηφιακές- ηλεκτρονικές συναλλαγές, που δημιούργησε όρους συγκέντρωσης σε ορισμένους κλάδους και μεγέθη επιχειρήσεων.
2) Συνολικά, στις αρχές του 2016, το 61,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι διαθέτει e-banking, ενώ τερματικό POS διαθέτει το 39,9% των επιχειρήσεων. Τα ποσοστά αν και αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (48,5% και 28,1% αντίστοιχα), υποδηλώνουν τον χαμηλό βαθμό διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις μικρές επιχειρήσεις, την έλλειψη πλαισίου κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας/ φορολογικών αρχών και τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών, που εκτείνονται από την αγορά, τη συντήρηση και τη χρησιμοποίηση των τερματικών συσκευών.
3) Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 37% των επιχειρήσεων επιβαρύνονται με προμήθεια 1,5% και άνωεπί του τζίρου, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με πολλαπλάσια αύξηση του ΦΠΑ, καθώς αυξάνει το κόστος ανά επιχείρηση αλλά διατηρεί και το ύψος του καταβαλλόμενου φόρου στα αρχικά επίπεδα.

ΣΤ. Ειδικό θέμα - Πολιτικό κλίμα / προοπτική χώρας

1) Μικρή υποχώρηση σημειώνεται ως προς την αναλογία εκείνων των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ευνοϊκότερες μέσα στη ζώνη του ευρώ ((50,4%), έναντι εκείνων που θεωρούν ότι είναι ευνοϊκότερες με εθνικό νόμισμα (23,9%).
2) Το παραπάνω εύρημα συναρτάται με τον ορίζοντα ανάκαμψης της οικονομίας. Η αίσθηση που έχει η απόλυτη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (άνω του 50%) είναι ότι για να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης θα απαιτηθούν τουλάχιστον ακόμη πέντε χρόνια (μετά το 2020).
3) Στο πολιτικό κλίμα, οι επιχειρήσεις φαίνεται να απορρίπτουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών, και προτιμούν την εξάντληση της τετραετίας, είτε από την παρούσα κυβέρνηση (15,2%), είτε από ένα κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης συνεργασίας (44,5%).
* Η έρευνα που παρουσιάζεται είναι η πρώτη για το 2016 που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC A.E. σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009. Έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.007 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 3 έως 9 Φεβρουαρίου 2016 και έχει ως βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται 21.000 λουκέτα πολύ μικρών επιχειρήσεων το β΄ εξάμηνο"

Κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου βλέπει ο Τσακαλώτος

Την εκτίμηση ότι έως τις 22 Απριλίου θα έχει βρεθεί λύση και θα κλείσει η αξιολόγηση, εξέφρασε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ενημερώνοντας τη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και οι συζητήσεις πάνω στα δύο ανοικτά θέματα, ασφαλιστικό και αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος αναμένεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σκοπός είναι να τελειώσει η πρώτη φάση, στις 12 με 13 Απριλίου, για να αρχίσει μετά στην Ουάσιγκτον η συζήτηση και να υπάρξει τελική συμφωνία για όλο το πακέτο που αφορά και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από την καλοκαιρινή συμφωνία και για το χρέος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου βλέπει ο Τσακαλώτος "

Εξόφληση φόρου κληρονομιάς με... ακίνητο

Την ενεργοποίηση διάταξης του νόμου 4276/14, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο, προκειμένου να καλυφθούν οφειλές από φόρο κληρονομιάς, φαίνεται πως εξετάζουν το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών.

Σύμφωνα με το έγγραφο: «Με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 82 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την παρ. 9 του άρθρου 184 του ν. 4261/2014 καθώς και με την παρ. 15 του άρθρου 52 του ν. 4276/2014 (Α' 155), ορίζεται ότι "Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου"».

Με την υπό έκδοση απόφαση αναμένεται να καθοριστούν, μεταξύ άλλων, η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος και να συγκεντρώσει ο αρμόδιος Προϊστάμενος ΔΟΥ παραλαβής της αίτησης, καθώς και το όργανο στο οποίο θα αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης, συμπληρωμένος καταλλήλως, προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή του αιτήματος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξόφληση φόρου κληρονομιάς με... ακίνητο"

«Πράσινο φως» για το έργο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα

Στην έγκριση της άδειας εγκατάστασης νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 36,5 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά, η έγκριση αυτή αποτρέπει το "κακό σενάριο” για το έργο που υλοποιεί στην Ολυμπιάδα η θυγατρική της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή την αναστολή των εκεί εργασιών και την απόλυση περίπου 500 εργαζομένων. Τον Ιανουάριο η Eldorado Gold είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει μέχρι το τέλος του Μαρτίου τις εργασίες στην Ολυμπιάδα εάν και εφόσον το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν χορηγήσει, εγκαιρα, τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
Ελληνικός Χρυσός: Το έργο μπορεί πλέον να συνεχιστεί
Από την πλευρά της, η Ελληνικός Χρυσός, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της έκδοσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των αδειών ρουτίνας που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για το έργο της Ολυμπιάδας
"Σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις της εταιρείας μας, το έργο μπορεί πλέον να συνεχιστεί κανονικά, έτσι ώστε από το πρώτο τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα (385.000 τόνων περίπου ετησίως) που θα παράγεται από το συγκεκριμένο μεταλλείο να κατεργάζεται στο ανακατασκευασμένο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας
Η Ελληνικός Χρυσός διαβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αταλάντευτη προσήλωσή της στη συνέχιση και την ολοκλήρωση της επένδυσης στη Χαλκιδική" αναφέρεται.
Τι προβλέπει η άδεια
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η άδεια χορηγείται για ένα έτος, από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης, με όρους και περιορισμούς, η παράβαση των οποίων μπορεί να έχει ως συνέπεια, για τη δικαιούχο εταιρεία, την ανάκλησή της.
Μεταξύ άλλων, η διάταξη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πρέπει να ανταποκρίνεται στα στοιχεία της οικονομοτεχνικής μελέτης και στα θεωρημένα από την Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σχεδιαγράμματα.
Επίσης, η εταιρεία κατά την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του θέματος πρέπει να λαμβάνει κάθε μέτρο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ακόμη το υπουργείο Περιβάλλοντος διαθέτει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετους όρους ή μέτρα, που θα έκρινε αναγκαία λόγω ύπαρξης νέων στοιχείων, για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στις υπόψη εγκαταστάσεις, όπως και για την προστασία του εργασιακού χώρου και του περιβάλλοντος γενικά.

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» για το έργο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα"

Έρχεται και το κτηματόσημο μέχρι το τέλος του έτους

Η πολυετής καθυστέρηση στην είσπραξη του τέλους κτηματογράφησης, ύψους 35 ευρώ ανά δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) παίρνει τέλος, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΕΚΧΑ Α.Ε., που διαχειρίζεται το κτηματολόγιο.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει (αν δεν υπάρξει και νέα αναβολή για πολιτικούς λόγους, όπως και στο παρελθόν...) η είσπραξη του τέλους για τα ακίνητα που μπήκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο με την πρώτη γενιά μελετών κτηματογράφησης, δηλαδή μέχρι το 2010.

Το ανταποδοτικό τέλος κτηματογράφησης (κτηματόσημο) θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιστοιχούν σε 6,7 εκατ. δικαιώματα των 3,6 εκατ. ιδιοκτησιών και βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα κ.λπ.

Εντός του έτους εκτιμάται πως θα ξεκινήσει και η είσπραξη του αναλογικού τέλους που εκκρεμεί από την κτηματογράφηση του 2008 και φτάνει στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το τέλος θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες περίπου ενός εκατομμυρίου ακινήτων.

Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΚΧΑ Χρ. Κλωνάρη, «σε ό,τι αφορά στο ανταποδοτικό των παλαιών πιλοτικών προγραμμάτων είμαστε στη διαδικασία επικαιροποίησης του τρόπου με τον οποίο θα εισπραχθούν τα τέλη αυτά, δηλαδή θα γίνει η είσπραξη με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους δικαιούχους και κατάθεση του τέλους στις Τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται και τα τέλη κτηματογράφησης στις περιοχές που βρίσκεται υπό εξέλιξη η κτηματογράφηση ή που πληρώθηκαν το 2008».

«Σε ό,τι αφορά το αναλογικό τέλος των κτηματογραφήσεων του 2008 που έχουν περαιωθεί, θα πρέπει να γίνει διασταύρωση των στοιχείων με τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στην Εφορία, γιατί είναι ένα τέλος το οποίο είναι συσχετισμένο με την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Τέλος, σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση των βάσεων του Κτηματολογίου με τη βάση του Ε9, πρόβλεψη η οποία υπάρχει στο Ν. 4164/2013, βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεργασίας με τις υπηρεσίες αλλά και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η πρόβλεψη προς όφελος και των δύο διαδικασιών», σημείωσε η κ. Κλωνάρη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται και το κτηματόσημο μέχρι το τέλος του έτους"

«Άλλα κόλπα» Κατρούγκαλου: Μικρότερες συντάξεις με περισσότερα χρόνια δουλειάς

Μετά τα 25 χρόνια εργασίας δεν θα συμφέρει κανέναν εργαζόμενο να ασφαλίζεται αν εφαρμοστεί (ως έχει) το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης χαρακτηρίζουν παγκόσμια πρωτοτυπία. 

Με το σχέδιο αυτό, όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης μετά τα 25 θα έχει ένας εργαζόμενος, τόσο αναλογικά μικρότερη σύνταξη θα λαμβάνει συγκριτικά με όσους έχουν λιγότερο εργασιακό βίο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα είναι να δημιουργηθεί αντικίνητρο για τη συνέχιση της ασφάλισης του εργαζόμενου μετά τα χρόνια αυτά και να διογκωθούν η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή. 

Αποκαλυπτικοί είναι οι πίνακες με τα παραδείγματα που δημοσιεύουν «Τα Νέα». Όπως προκύπτει από αυτούς, όσο αυξάνονται οι αποδοχές του ασφαλιστικού, τόσο μειώνεται η ανταποδοτικότητα των εισφορών, ενώ όσο αυξάνουν τα έτη ασφάλισης, τόσο μεγαλύτερη είναι μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης. 

Έτσι πχ εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ και 24 χρόνια εργασίας, σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου, προβλέπεται να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη περίπου όσο αυξάνονται τα χρόνια εργασίας, τόσο περισσότερο μειώνεται η σύνταξη, συγκριτικά με σήμερα. 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Άλλα κόλπα» Κατρούγκαλου: Μικρότερες συντάξεις με περισσότερα χρόνια δουλειάς"

Την έκδοση στην Κύπρο των δύο συνεργατών του Βγενόπουλου αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Το πράσινο φως για την έκδοση στην Κύπρο των δύο συνεργατών του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου άναψε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Με βούλευμά του το δικαστικό συμβούλιο άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση των συνεργατών του επιχειρηματία, Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, στη Λευκωσία, προκειμένου να λογοδοτήσουν για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε βάρος τους έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, τα οποία διαβιβάστηκαν στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δικαστικό συμβούλιο παρέστη ως δικηγόρος τους ο Αν. Βγενόπουλος κάνοντας λόγο για μια αστική διαφορά και για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, η οποία όμως θα αποκαλύψει την αλήθεια.

Οι δύο συνεργάτες του Αν. Βγενόπουλου θα ασκήσουν έφεση κατά του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου που έκρινε επαρκείς τους λόγους έκδοσής τους στην Κύπρο.

Έτσι, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι περιοριστικοί όροι που τους έχουν επιβληθεί για την υπόθεση έως ότου αποφασίσει ο Άρειος Πάγος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Την έκδοση στην Κύπρο των δύο συνεργατών του Βγενόπουλου αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών"

Ιωάννινα: Ένταση στα Δολιανά κατά της φιλοξενίας προσφύγων

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στα Δολιανά Ιωαννίνων, όταν έγινε γνωστό ότι μεταφέρονται με λεωφορεία 200 πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας. Κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο για να εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων.

Την ίδια ώρα, ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κατσικά Ιωαννίνων, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη στελεχών του κόμματος, καθώς και στον περιφερειάρχη Ηπείρου.

Η ένταση στα Δολιανά άρχισε όταν έγινε γνωστό ότι στο κέντρο φιλοξενίας μεταφέρονται ακόμη 200 πρόσφυγες. Κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και επιτέθηκαν φραστικά στις τοπικές αρχές, ενώ παρέμεναν στο δρόμο στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων.

Υποστήριξαν ότι η Μαθητική Εστία είναι ασφυκτικά γεμάτη από πρόσφυγες και αρνήθηκαν να επιτρέψουν να στηθούν σκηνές στο χωριό τους.

Μετά από 17 ώρες ταλαιπωρίας στις 4 τα ξημερώματα, οι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε ένα κλειστό γυμναστήριο στα Ιωάννινα για να περάσουν τη νύχτα. Ο στρατός προσέφερε φαγητό, νερό και υπνόσακους. Ένα παιδάκι με την οικογένειά του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω προβλήματος υγείας, ενώ Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού προσέφερε βοήθεια σε όσους το είχαν ανάγκη.

Το μεσημέρι οι περίπου 200 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και πάλι από το κλειστό γυμναστήριο στα Γιαννιτσά.

Την ίδια ώρα, ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κατσικά Ιωαννίνων, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση στελεχών του κόμματος για την οργάνωση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο στρατόπεδο όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Οι αντιεξουσιαστές έριξαν φυλλάδια, ενώ αποχωρώντας προπηλάκισαν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και έσπασαν τις τζαμαρίες των γραφείων. Όπως έγινε γνωστό, για το επεισόδιο προσήχθησαν 18 άτομα.

Νωρίτερα, ομάδα 50 αντιεξουσιαστών προπηλάκισε τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ.Καχριμάνη και επιχείρησε να τον εμποδίσει να εισέλθει στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στο παλιό αεροδρόμιο Κατσικά Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο περιφερειάρχης είχε μια έντονη συνομιλία μαζί τους και τα πνεύματα ηρέμησαν όταν αποχώρησε. Η ομάδα των αντιεξουσιαστών δήλωσε αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Ένταση στα Δολιανά κατά της φιλοξενίας προσφύγων"

Την Τρίτη 29/3 η συζήτηση στη Βουλή για την Δικαιοσύνη

Την αναβολή της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με την Δικαιοσύνη, που είχε προγραμματιστεί για απόψε στη Βουλή, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε την αναβολή της προγραμματισμένης για απόψε συζήτησης στη Βουλή για την Δικαιοσύνη, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Για την απόφασή του αυτή, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά . Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 29 Μαρτίου.

Η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί απόψε η συζήτηση που προκάλεσε η κυβερνητική πλειοψηφία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ανακοινώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη

Μετά την απόφαση αναβολής της συζήτησης για την Δικαιοσύνη και την διαφθορά, οι προαναγγελθείσες -από κυβερνητικές πηγές- συνταρακτικές αποκαλύψεις θα πρέπει να περιμένουν.



Μέχρι το πρωί της Τρίτης, από κυβερνητικά στελέχη διατυπωνόταν η διαβεβαίωση-υπόσχεση ότι θα δοθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «στοιχεία και παραδείγματα από την κυβέρνηση για τις αμαρτωλές σχέσεις παλαιού πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικών συμφερόντων», ενώ μιλούσαν και για αποκαλύψεις για «τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο να κουκουλωθούν υποθέσεις διαφθοράς.

Την επόμενη Τρίτη η προ ημερησίας για την Δικαιοσύνη
Η αναβολή προκαλεί έναν νέο πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς την ερχόμενη Πέμπτη έχει οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τα ζητήματα που απασχολούν την Δικαιοσύνη και την πρόσφατη αναφορά της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη περι πολιτικής εμπλοκής στην έρευνά της για την υπόθεση Βγενόπουλου.

Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να προηγηθεί η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και στην συνέχεια συνεδριάσει η κοινοβουλευτική επιτροπή. Γι αυτό και δεν αποκλείεται η αναβολή της προ ημερησίας να συμπαρασύρει και την συνεδρίαση της επιτροπής.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τρίτη 29/3 η συζήτηση στη Βουλή για την Δικαιοσύνη"

Χρ. Σπίρτζης: «Από εδώ και πέρα θα δείτε πράγματα να αποκαλύπτονται…»

«Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα πάει με πολύ ισχυρά πολεμοφόδια στη Βουλή σήμερα. Είναι προφανές (ότι ήρθε η ώρα της σύγκρουσης με τη διαπλοκή) και από τη στάση που κρατάμε και από τον εξορθολογισμό που θέλουμε να φέρουμε σε διάφορους τομείς π.χ. τηλεόραση, ραδιόφωνο, δημόσια έργα, στον χώρο των μεταφορών... Τα μέτωπα που έχουμε ανοίξει είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει θέμα που να μην έχεις ασχοληθεί και να μην τραβάς τα μαλλιά σου για το τι έχουν γίνει τα λεφτά… Θα υπάρχουν πειστήρια. Από εδώ και πέρα, θα δείτε πράγματα να αποκαλύπτονται… Είναι μία κυβέρνηση που δεν εφησυχάζει, θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και θα συγκρουστούμε με συμφέροντα» είπε στον Alpha 989 ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

«Στο προσεχές μέλλον θα γίνουν πάρα πολλές αποκαλύψεις στους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου. Στην προσπάθειά τους κάποιοι να χτυπήσουν τα στελέχη της κυβέρνησης τους παρουσιάζουν ως ανθρώπους που είναι βουτηγμένοι στη διαπλοκή, εμείς κάνουμε τη δουλειά μας» τόνισε και πρόσθεσε πως «η Δικαιοσύνη μπορεί να έχει αργές διαδικασίες, αλλά διασφαλίζει πολλά θέματα».

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την προμήθεια κοντέινερ για τη στέγαση των προσφύγων στα hotspots, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «λάσπη από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, που δεν έχει προηγούμενο αυτήν την περίοδο. Μας κατηγορούν γιατί κάναμε διαδικασίες πολύ σύντομες και αναρτήσαμε τον διαγωνισμό μόνο για μία μέρα, ενώ θα μπορούσαμε να πάρουμε τρεις εταιρείες και να τον αναθέσουμε. Η λάσπη πραγματικά δεν έχει προηγούμενο».

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων απάντησε πως «οι θεσμοί ζητούν πράγματα που είναι εκτός της συμφωνίας, που δεν είναι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, τα βάζουμε στο τραπέζι και συνεχίζουμε ακάθεκτοι τη διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνουμε. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Δεν είναι αυτός των προηγούμενων κυβερνήσεων της τελευταίας 5ετίας που έλεγαν «ναι» σε ό,τι ζητούσαν η τρόικα και οι θεσμοί».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «στόχος είναι μέσα σε καιρούς κρίσης και οικονομικής στενότητας να μετακινούνται με αξιοπρέπεια οι άνεργοι, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μακάρι να είχαμε χρήματα για να μετακινείται όλος ο κόσμος δωρεάν».

Προανήγγειλε μειώσεις στα πρόστιμα του ΚΟΚ λέγοντας: «Θα αλλάξουμε τα πρόστιμα του ΚΟΚ με μια διαφορετική λογική. Σήμερα υπάρχουν πολύ υψηλά πρόστιμα. Τα πρόστιμα πρέπει να συνδεθούν με το είδος των παραβάσεων και τι προκαλούν αυτές αλλά και με την οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη, να είναι αναλογικά. Εξαιρούνται, βέβαια, οι πολύ σοβαρές παραβάσεις».

Με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες ο κ. Σπίρτζης είπε πως «έχουν παρθεί μέτρα ασφαλείας, έχει ενημερωθεί η ΥΠΑ για το πώς πρέπει καλύτερα να οργανωθεί και για το αεροδρόμιο και για τις φυλάξεις».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρ. Σπίρτζης: «Από εδώ και πέρα θα δείτε πράγματα να αποκαλύπτονται…»"

Σε «νέα» Ειδομένη μετατρέπεται το λιμάνι του Πειραιά - Πάνω από 5100 οι πρόσφυγες και μετανάστες

Σε «νέα» Ειδομένη μετατρέπεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας καθώς ήδη οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο άτυπο κέντρο φιλοξενίας του λιμανιού του Πειραιά αριθμούν πάνω από 5.100 ανθρώπινες ψυχές. 

Ίδια παραμένει η εικόνα και σήμερα στις προβλήτες του Πειραιά όπου έχουν εγκατασταθεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. 



Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές με τους ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ ενώ οι μητέρες περιμένουν υπομονετικά να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για την αποφυγή των ιώσεων. 

Οι σκηνές που βρίσκονται μπροστά από κάθε προβλήτα πλέον είναι αμέτρητες και οι άνθρωποι στοιβάζονται μέσα σε αυτές για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες.  



Η Ε1, η Ε2 και σχεδόν όλα τα κτίρια των σταθμών επιβατών του ΟΛΠ είναι κατειλημμένα από τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα όπως με το θέμα του εξαερισμού των κτηρίων αφού από την πολυκοσμία η δυσοσμία είναι έντονη και ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων και των μικρών παιδιών.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μπει και μένουν μέσα στους σταθμούς αυτούς δεν αποχωρίζονται τις θέσεις τους καθώς εάν βγουν έξω θα χάσουν τον χώρο τους.  


Μάλιστα οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες που χθες δύο πρόσφυγες βούτηξαν στην θάλασσα για να πλυθούν όμως το λιμενικό έσπευσε και τους έβγαλε έξω από το λιμάνι. 

Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια ορισμένων οργανώσεων όπως του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που σε συνεργασία με το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Αθήνας και το Χαμόγελο του Παιδιού κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την κατάσταση κάτι όμως που φαίνεται ως βάρκα στον ωκεανό.  

Η πολιτεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαχειριστεί την κατάσταση με την μεταφορά των ανθρώπων σε κέντρα φιλοξενίας της Αττικής που παρόλα αυτά δεν τα καταφέρνει καθώς ο αριθμός ολοένα και γιγαντώνεται με την έλευση νέων προσφυγών και μεταναστών στην χώρα μας. 




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε «νέα» Ειδομένη μετατρέπεται το λιμάνι του Πειραιά - Πάνω από 5100 οι πρόσφυγες και μετανάστες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news