facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

DW: 600 ειδικοί από τη Γερμανία και τη Γαλλία στα ελληνικά νησιά

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ζητούν την αποστολή προσωπικού υποστήριξης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Μια έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» τονίζουν οι υπουργοί.

Η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να βοηθήσουν την Ελλάδα με 600 συνολικά υπαλλήλους στη γραφειοκρατική διαχείριση της κρίσης. Αυτό προκύπτει από μία επιστολή που έστειλαν από κοινού στην Κομισιόν το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ και ο γάλλος ομόλογός του Μπερνάρ Καζνέβ.

Οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να αποστείλουν ειδικούς στα ελληνικά νησιά «ώστε να δοθεί η απαραίτητη έμφαση στο επείγον της κατάστασης» αναφέρεται στο γράμμα. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να θέσει στη διάθεση της Ελλάδας 200 επιπλέον αστυνομικούς και 100 υπαλλήλους από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Και η Γαλλία είναι επίσης πρόθυμη να στείλει 200 άτομα από την Frontex και 100 από την EASO».

Επιπλέον Γερμανία και Γαλλία είναι έτοιμες για «τεχνική υποστήριξη», ώστε να βοηθήσουν την Αθήνα στις διαδικασίες επαναπροώθησης. «Αποτελεί μια προσφορά λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης στην Ελλάδα καθώς και μία έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ελπίζουμε ότι και άλλα κράτη-μέλη θα ακολουθήσουν παράδειγμά μας».

«Το ζήτημα της βαλκανικής οδού λύθηκε»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε το Σάββατο ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ήταν μια μεγάλη επιτυχία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και ένα σημείο καμπής: «Το ζήτημα της βαλκανικής οδού λύθηκε. Κι αυτό αποτελεί τώρα κοινή ευρωπαϊκή θέση».

Επίσης ο γερμανός πολιτικός τόνισε ότι ο αριθμός των προσφύγων έχει πλέον μειωθεί, «κάτι που δεν πρέπει πλέον να αλλάξει, γι' αυτό θα πρέπει να αποκλειστούν οι εναλλακτικές διαδρομές». Νωρίτερα ο ντε Μεζιέρ είχε ήδη ανακοινώσει ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα με αστυνομικούς και προσωπικό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BAMF).

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: 600 ειδικοί από τη Γερμανία και τη Γαλλία στα ελληνικά νησιά "

Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό

Η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γ.Κυρίτσης, το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο το συντονισμό για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας, την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν ως μέλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας (αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς).

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτική μετέχουν, επίσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, και όσα άλλα μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί καλούνται κάθε φορά από τον πρωθυπουργό.

Μπορεί, επίσης, να καλούνται για παροχή γνώμης στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Για τη σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου έχει ήδη σταλεί πράξη υπουργικού συμβουλίου η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης, αποφασίστηκε ότι σε επίπεδο επιτελικών οργάνων θα γίνει λεπτομερές επιχειρησιακό πλάνο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση και πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, ωστόσο επισήμανε ότι για να προχωρήσει θα χρειαστεί η μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια. Τέλος, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη την άμεση συνδρομή τους για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό"

Στα όριά τους οι κάτοικοι της Ειδομένης - Καθημερινά τα κρούσματα ληστειών

Σε απόγνωση βρίσκονται όχι μόνο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής.

Και αυτό, καθώς, όσο παρατείνεται η παραμονή των αλλοδαπών στην Ειδομένη, τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους εξαντλούνται κι έτσι τα φαινόμενα ληστειών και διαρρήξεων είναι πλέον καθημερινά στην περιοχή.

Κάτοικοι της Ειδομένης, που μίλησαν στην κάμερα του ΑΝΤ1 και το σχετικό ρεπορτάζ προβλήθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, εξέφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους για τα καθημερινά φαινόμενα παραβατικότητας, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ζουν πλέον με ασφάλεια.

Παράλληλα, κατήγγειλαν την απουσία του κράτους και ζήτησαν να γίνει κάτι, προκειμένου να εκκενωθεί η περιοχή τους από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εκεί, αρνούμενοι να δεχτούν ότι τα σύνορα έχουν κλείσει...



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα όριά τους οι κάτοικοι της Ειδομένης - Καθημερινά τα κρούσματα ληστειών"

Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας

Δύο αντιρατσιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο της διεθνούς μέρας δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

Η μία πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Βικτωρίας και η δεύτερη, που διοργανώθηκε από την ΚΕΕΡΦΑ από την πλατεία Ομονοίας, στέλνοντας οργισμένο μήνυμα κατά τη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Και οι δύο κατέληξαν στο Σύνταγμα. Στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια συμμετείχαν και πρόσφυγες, ενώ έκλεισε για λίγη ώρα το κέντρο της Αθήνας.

Στην κεντρική ομιλία της ΚΕΕΡΦΑ, τονίστηκε ότι το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες μαζί με το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα θα δώσουν την μάχη «για να ακυρωθεί στη πράξη η συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας. Δεν θα αφήσουμε να ανοίξουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και να γίνουν μαζικές απελάσεις προς την Τουρκία».

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο έγινε και στη Θεσσαλονίκη από την ΚΕΕΡΦΑ με αίτημα «να πέσουν οι φράχτες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να ανοίξουν τα σύνορα, να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες».

Το συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν και προσφυγές που μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από τα Διαβατά, όπου φιλοξενούνται, έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης για «αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ενάντια στην Ευρώπη του ρατσισμού, των φραχτών και της ξενοφοβίας» που οργανώθηκε σε πολλές πόλεις, σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Μέσης Ανατολής.

Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Χιλιάδες διαδήλωσαν, επίσης, σε Λονδίνο, Γλασκώβη, Βιέννη, Λευκωσία, Ζυρίχη και Βαρκελώνη.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας"

Ξεκίνησε επιχείρηση άμεσης εκκένωσης των νησιών από τους μετανάστες μέχρι αύριο

Σε εφαρμογή έχει τεθεί πριν από λίγες ώρες, επιχείρηση της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την εκκένωση μέχρι αύριο Κυριακή 20 Μαρτίου, των νησιών του Αιγαίου από τους μετανάστες.

Ήδη στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταφέρονται μετανάστες από το Hot – Spot της Μόριας, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να μεταφερθούν στην Καβάλα.

Να σημειώσουμε ότι τα ταξιδιωτικά πρακτορεία ενημερώθηκαν ώστε να μην κόβουν πλέον εισιτήρια σε κανένα πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Lesvosnews.gr, το Hot – Spot της Μόριας θα λειτουργεί από αύριο σαν κέντρο κράτησης και όχι φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίοι αφού συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.


lesvosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε επιχείρηση άμεσης εκκένωσης των νησιών από τους μετανάστες μέχρι αύριο"

Πάταξη της διαφθοράς μεν, αλλά... 23 εκατ. ευρώ λιγότερα τα έσοδα το 2015!

«Λόγια του αέρα» αποδεικνύονται για την ώρα οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί πάταξης της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς και οι υποσχέσεις της περί διάθεσης των «κλεμμένων» για την ενίσχυση των αδύναμων πολιτών.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκαν στη Βουλή λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή.

Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τα έσοδα του 2015, προερχόμενα από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ανήλθαν μόλις σε 4.003.914,93 ευρώ, εκ των οποίων διατέθηκαν σε δράσεις εκπαίδευσης, έρευνας, υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης τα 3.470.000 ευρώ.

Στο ίδιο έγγραφο ο κ. Χουλιαράκης παραδέχεται ότι τα αντίστοιχα έσοδα το 2014 ήταν 26.809.826,71 ευρώ και διατέθηκε όλο την ίδια χρονιά σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, νοσοκομεία, ΟΚΑΝΑ και για την στήριξη πολύτεκνων, υπερήλικων κλπ.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που κατατέθηκαν προς απάντηση σχετικού ερωτήματος του κ. Χρήστου Σταϊκούρα (ΝΔ) αναφέρουν πως τα 3,47 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν το 2015 διατέθηκαν ως εξής:

- ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με το ποσό των 735.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για τη σίτιση φοιτητών και σπουδαστών

- ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με το ποσό των 735.000 ευρώ για την προμήθεια επιστημονικών συγγραμμάτων και βοηθημάτων

- επιχορήγηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) με το ποσό του 1.000.000 ευρώ για αποκλειστική κάλυψη υποχρεώσεων δημοσίων ΙΕΚ

Να σημειωθεί πως τα 26,8 εκατ. ευρώ διατέθηκαν το 2014 ως εξής:

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:

- επιχορήγηση ΑΕΙ (κάλυψη δαπανών λειτουργίας ΑΕΙ και πανεπιστημιακών νοσοκομείων -Αιγινήτειο και Αρεταίειο- καθώς και δαπάνες προμήθειας καυσίμων για θέρμανση 4.140.000 ευρώ

- επιχορήγηση ΤΕΙ (κάλυψη δαπανών λειτουργίας και δαπάνης προμήθειας καυσίμων για θέρμανση) 1.600.000 ευρώ

- Ενίσχυση ΑΕΙ-ΤΕΙ για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, για τη σίτιση φοιτητών – σπουδαστών 2.000.000 ευρώ

- Ενίσχυση ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων 1.000.000 ευρώ

Ενίσχυση της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχν/κης Εκπαίδευσης και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες 260.000 ευρώ

Υπουργείο Υγείας:

- Χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε τρίτους και σε ασφαλιστικά ταμεία καθώς και για την αγορά φαρμακευτικούς – υγειονομικού υλικού και αναλώσιμων 8.900.000 ευρώ

Υπουργείο Εργασίας:

- Κάλυψη δαπανών μετακίνησης ατόμων ειδικών περιπτώσεων (πολύτεκνων, υπερήλικων κλπ) 8.900.00 ευρώ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάταξη της διαφθοράς μεν, αλλά... 23 εκατ. ευρώ λιγότερα τα έσοδα το 2015!"

Κωνσταντινούπολη: Έκρηξη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ - 5 νεκροί και 37 τραυματίες

Η Κωνσταντινούπολη προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη: 5 νεκροί και 37 τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Μεγάλη Οδό του Πέρα (Ιστικλάλ) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, απέναντι από το ελληνικό προξενείο.

Η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, o οποίος βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, με Τούρκους αξιωματούχους να δείχνουν το PKK ή άλλη οργάνωση που σχετίζεται με αυτό.

Από τους 36 τραυματίες, οι 7 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι 12 ξένοι υπήκοοι - οι 3 Ισραηλινοί. Η νέα επίθεση σημειώνεται μία μόλις εβδομάδα μετά την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στην Άγκυρα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 37 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 120.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.



Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινούπολη: Έκρηξη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ - 5 νεκροί και 37 τραυματίες "

Δημοσκόπηση Alco: Στο 3,8% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντική πτώση εμφανίζουν τα ποσοστά αποδοχής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την ελληνική κοινωνία, ενώ προβάδισμα παίρνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της για το "Πρώτο Θέμα".
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο σχηματισμός άλλης κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή επιλέγεται από το 38% των πολιτών, ενώ στο 21% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που προτιμούν τις εκλογές και στο 22% όσοι θεωρούν προτιμητέα επιλογή να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όσο για την απογοήτευση που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, είναι χαρακτηριστικό ότι το 72% των πολιτών εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα θα επιδεικωθεί το επόμενο εξάμηνο.
Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ, με ποσοστό 21,1%, διευρύνει τη διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 17,3%. Στο 6,1% ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ «πέφτει» στο 5%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 3,6%, η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, οιΑΝΕΛ και η Λαϊκή Ενότητα με 2,2% και το Ποτάμι με 1,8%.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Στο 3,8% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ"

Στοπ σε έργα ψηφιακών υποδομών ύψους 60 εκατ.

Στο κενό οδηγεί η κυβέρνηση την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, ακυρώνοντας δεκάδες έργα υποδομών, με οδυνηρές συνέπειες τόσο για την απώλεια κονδυλίων όσο και για την απασχόληση. Εργα αξίας τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου πληροφορικής, τους τελευταίους μήνες ενώ υποδομές συνολικής αξίας άνω των 186 εκατ. ευρώ βρίσκονται καθηλωμένες εξαιτίας καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ ως έργα-γέφυρα.

Αιτία, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, είναι η αδυναμία της κυβέρνησης στη θεσμοθέτηση της νέας διαχειριστικής αρχής, της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, που αποτελεί προϋπόθεση για να εκτελεστούν τα έργα τεχνολογίας του νέου ΕΣΠΑ. Η νέα αυτή γραμματεία θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό με απώτερο σκοπό να μετατραπεί σε αυτόνομο υπουργείο. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) επισήμανε ότι η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής θα απελευθερώσει πόρους συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ποια έργα ακυρώθηκαν

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποδομών που ξεγράφτηκαν από τη λίστα της νέας κυβέρνησης είναι το έργο της ασφάλειας και εξοπλισμού αποθήκευσης δεδομένων της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) που ακυρώθηκε από το ίδιο διοικητικό συμβούλιο το οποίο το είχε επικυρώσει!

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ είχε προκηρυχθεί τον Δεκέμβριο του 2014 και είχε κατακυρωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στην εταιρεία Cosmos Business Systems. Ωστόσο, τον περασμένο Γενάρη με νεότερη απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ακυρώσει το έργο.

Στην εισήγηση που έφερε στο Δ.Σ., στις 12 Ιανουαρίου του 2016, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΧΑ Βασίλης Βεσκούκης επισφράγισε τη ματαίωση του έργου επικαλούμενος την αλλαγή αναγκών και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις σε υποδομή πληροφοριακών συστημάτων της ΕΚΧΑ, οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Η απόφαση της εταιρείας τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του προσωρινού αναδόχου, ο οποίος έχει προσφύγει εναντίον της απόφασης. Δεν είναι όμως ο μόνος. Βροχή ενστάσεων δέχεται τελευταία και ένας ακόμη διαγωνισμός που αφορά την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για τον στρατηγικό σχεδιασμό των ψηφιακών υποδομών της ΕΚΧΑ. Ο διαγωνισμός δεν έχει ακυρωθεί, ωστόσο οι συμμετέχουσες εταιρείες αφήνουν υπόνοιες για μεθόδευση και φωτογραφικές διατάξεις.

Αφορμή είναι οι απαιτητικοί όροι της διακήρυξης που εκ των προτέρων θέτουν εκτός ακόμη και πολυεθνικές εταιρείες όπως η ΙΒΜ Ελλάδας. Από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις είναι πρόβλεψη ότι οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ύψους 80.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν εκτελέσει τρία αντίστοιχα έργα ύψους 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή αξίας 125 φορές μεγαλύτερης από την αντίστοιχη του επίμαχου έργου.

Τα «περίεργα» συνεχίζονται και σε άλλους όρους της διακήρυξης, όπως το 40% της ομάδας έργου να κατέχει διδακτορικό, χωρίς να αποσαφηνίζεται, με βάση τις ενστάσεις, ο ελάχιστος αριθμός μελών που θα συγκροτούν την ομάδα, αλλά και η πρόβλεψη ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος πρέπει να έχει εμπειρία διοίκησης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια σε φορέα με αρμοδιότητα την εκτέλεση αντίστοιχων έργων.

Πέραν όμως του Κτηματολογίου, που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προς ακύρωση βαίνει και διαγωνισμός του υπουργείου Ναυτιλίας, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, που αφορά το Σύστημα Ενιαίας Ναυτιλιακής Θυρίδας. Για το έργο έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως πριν από έναν μήνα υπήρξε προφορική ενημέρωση για ακύρωση του διαγωνισμού. Το υπουργείο διατείνεται την τελευταία εβδομάδα ότι καταβάλλει προσπάθειες διάσωσης και ότι βρίσκεται σε αναζήτηση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων!

Αγνωστη παραμένει η τύχη και μιας σειράς άλλων μεγάλων έργων τα οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Από τις πρώτες περικοπές υποδομών ήταν το πολυδιαφημισμένο ασύρματο δημόσιο δίκτυο Wi-Fi του υπουργείου Υποδομών που είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προϋπολογισμού 14,9 εκατ. ευρώ. Τον ενταφιασμό του είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης το περασμένο καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν αδύνατο ο εξοπλισμός που θα προμηθευόταν το Δημόσιο να φυλαχτεί.

Παρόμοια τύχη είχε και ο διαγωνισμός για το Ψηφιακό Σχολείο, ύψους 34,8 εκατ. ευρώ. Αν και ο διαγωνισμός του υπουργείου Παιδείας είχε προχωρήσει και είχε φτάσει στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, η διαδικασία πάγωσε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις της προηγούμενης περιόδου έχουν στοιχειώσει τα έργα πληροφορικής, με αποτέλεσμα η υλοποίηση κρίσιμων υποδομών της χώρας είτε να ακυρώνεται είτε να μεταφέρεται στη νέα προγραμματική περίοδο. Υπολογίζεται ότι περίπου το μισό από το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης θα μετακινηθεί στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και έργα όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ για τη διασύνδεση της δημόσιας διοίκησης, το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για το ΕΣΥ, το Εθνικό Ληξιαρχείο κ.ά.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοπ σε έργα ψηφιακών υποδομών ύψους 60 εκατ."

Δεν «έκλεισε» η συμφωνία για το ασφαλιστικό - Νέα συνάντηση αύριο, Κυριακή

Αύριο, Κυριακή θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πιστωτών για το ασφαλιστικό, αφού η σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι χωρίς να βγει «λευκός καπνός».

Στο ραντεβού της Κυριακής θα καθοριστεί και το επόμενο πρόγραμμα συναντήσεων με τα στελέχη των θεσμών, τα οποία ετοιμάζουν ήδη τις βαλίτσες τους προκειμένου να αναχωρήσουν ενόψει του καθολικού Πάσχα της 27ης Μαρτίου.

Όπως όλα δείχνουν -και εκτός εξαιρετικού απροόπτου- η συνολική συμφωνία δεν θα κλείσει σε αυτή τη φάση και θα μετατεθεί για αργότερα.

«Έγινε σήμερα συζήτηση για τις συντάξεις η οποία συνεχίζεται στα τεχνικά κλιμάκια. Θα συζητήσουμε και αύριο Κυριακή για τις συντάξεις. Αύριο θα συζητήσουμε και για το πώς βλέπουμε το επόμενο πρόγραμμα των συζητήσεων. Προφανώς επειδή είναι το Πάσχα των Καθολικών και Διαμαρτυρόμενων, θα πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι κάποτε να φύγουν και να κάνουν Πάσχα με την οικογένειά τους», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Κατρούγκαλος: Οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και αύριο συνάντηση με τους θεσμούς, ωστόσο, διευκρίνισε ότι από την αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό, αλλά θα τεθεί ένας «οδικός χάρτης», για να κλείσει η συμφωνία στο προσεχές διάστημα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, τονίζοντας ότι τέτοιο θέμα δεν έχει μπει στο τραπέζι του διαλόγου ούτε από τους δανειστές. Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η βασική διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παραμένει το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, θα είναι το σύστημα.

«Ανοιχτά» τα ποσοστά αναπλήρωσης

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι υπάρχει μία ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι και το θέμα της αύξησης των εισφορών εξακολουθεί να είναι ένα από τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει μεν κάθετη άρνηση από την άλλη πλευρά, αλλά δεν έγινε και αποδεκτή.

Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ύψος της είναι 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία.

«Υπάρχει, όμως, μία συζήτηση για το αν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, διαψεύδοντας, με αυτόν τον τρόπο, τα σενάρια που έκαναν λόγο για εθνική σύνταξη στα 288 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία.

Σημειώνεται ότι, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το ασφαλιστικό από μόνο του θα μπορούσε να τελειώσει, αλλά εμπλέκεται στο συνολικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν «έκλεισε» η συμφωνία για το ασφαλιστικό - Νέα συνάντηση αύριο, Κυριακή"

Εισφορές και ποσοστά αναπλήρωσης τα «αγκάθια» στο ασφαλιστικό

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ενώ ορίστηκε νέο ραντεβού για την Κυριακή.

Εξερχόμενος από την συνάντηση ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως:

«Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις και δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα ούτε από την πλευρά των δανειστών.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους μελλοντικούς συνταξιούχος καθώς οι δανειστές απαιτούν χαμηλότερα ποσοστά.

Kυβέρνηση: Σχεδόν συμφωνήσαμε σε όλα στο φορολογικό

Η Εθνική Σύνταξη για 20 χρόνια ασφάλισης θα είναι 384 ευρώ ενώ μένει ανοικτό ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα διαμορφωθεί για όσους έχουν 15 έως 20 χρόνια καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Σε καμία περίπτωση δεν θα κυμανθεί στα 288 ευρώ. Δεν υπάρχουν αυτά τα σενάρια.

Άλλο αγκάθι παραμένει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που οι δανειστές μέχρι τώρα δεν την έχουν αποδεχθεί με τον κ.Κατρούγκαλο να παραμένει αισιόδοξος ότι θα γίνει εν μέρει αποδεκτή για λιγότερο από 1 μονάδα.

Η διαπραγμάτευση δεν θα ολοκληρωθεί ενώ για αύριο έχει οριστεί νέα συνάντηση για να καθοριστεί ο οδικός χάρτης των επόμενων κινήσεων αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Να υπενθυμίσουμε πως αύριο οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποχωρήσουν για να γιορτάσουν το Πάσχα των Καθολικών.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισφορές και ποσοστά αναπλήρωσης τα «αγκάθια» στο ασφαλιστικό"

«Ιδού τα χειρότερα», φοροεπιδρομή από μισθούς 670 ευρώ

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για περίπου 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από… 9.333 ευρώ αναμένεται να προκύψουν αν εφαρμοστεί η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος την οποία πρότεινε η κυβέρνηση στους επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών.

Στόχος της κυβερνητικής πρότασης είναι να διατηρηθεί πάνω από τα 9.300 ευρώ το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και των συνταξιούχων και το βάρος της αύξησης των φόρων να πέσει σε όλα τα εισοδήματα που βρίσκονται πάνω από το επίπεδο του σημερινού αφορολογήτου των 9.545 ευρώ.

Ωστόσο, η πλευρά του ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά ακόμη μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις και για επίπεδα εισοδημάτων πολύ πιο χαμηλά από τα 9.300 ευρώ, καθώς εμμένει στην πρότασή της για σημαντική μείωση του αφορολογήτου ορίου, προβάλλοντας το απίστευτο επιχείρημα ότι αν το αισθητά μειωμένο αφορολόγητο όριο ισχύσει για όλα τα επίπεδα εισοδημάτων, ακόμη δηλαδή και για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ θα… ωφεληθούν οι φτωχοί!

Με τη νέα κλίμακα που πρότεινε η κυβέρνηση στους δανειστές το έμμεσο αφορολόγητο όριο που δικαιούνται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι «χαμηλώνει» από τα 9.545 ευρώ περίπου στα 9.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ενώ οι συντελεστές του φόρου που επιβάλλονται πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ αυξάνεται καά 8 έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών είναι να προκύπτουν για πρώτη φορά επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν εισοδήματα από 9.000 έως 9.545 ευρώ το χρόνο και να αυξάνονται υφιστάμενες επιβαρύνσεις για όλους όσοι δηλώνουν πάνω από 9.545 ευρώ.

Οι αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων κυμαίνονται από 25 έως και 200 ευρώ για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 9.545 έωα και 20.000 ευρώ, από 125 έως 1.125 ευρώ το χρόβο για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 32.000 ευρώ και μέχρι 60.000 ευρώ και από 1.125 έως και 4.325 ευρώ για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 60.000 έως 100.000 ευρώ...

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ιδού τα χειρότερα», φοροεπιδρομή από μισθούς 670 ευρώ"

«Φέσια» 532 εκατ. ευρώ προκάλεσαν οι φόροι στα ΙΧ!

Πριν ακόμη φθάσει στη Βουλή η επίμαχη διάταξη που ενεργοποιήσει το μέτρο της απόσυρσης ΙΧ νέα σενάρια για επιπλέον φόρους στα αυτοκίνητα έρχονται να προκαλέσουν «τρικυμία» σε μια «παγωμένη» αγορά που έχει στερήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το κράτος.

Μάλιστα τα «φέσια» από τους ιδιοκτήτες οχημάτων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 532 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου που θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα καθώς ήδη πάνω από 870.000 ιδιοκτήτες χρωστούν 252 εκατ. ευρώ από ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας στα οποία θα προστεθούν και περίπου 280 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι έχει να γίνει σε περίπτωση αύξησης της φορολογίας στην κτήση αλλά και στην χρήση...

Στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου εκτιμούν πως οι διαρροές περί νέων φόρων στον κλάδο θα προκαλέσει νέο «πάγωμα» στις πωλήσεις καθώς οι καταναλωτές που είχαν αποφασίσει να αποκτήσουν αυτοκίνητο θα περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κλάδο αλλά και για τα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia η φορολόγηση των αυτοκινήτων θα τεθεί στο τραπέζι από μηδενική βάση και θα εξεταστούν από τον αρχή όλοι οι φόροι που επιβάλλονται στην κτήση αλλά και στην χρήση.

Ωστόσο στελέχη από την αγορά αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την απόδοση της νέας φορολογίας καθώς εκτιμούν πως μπορεί τελικά να επιφέρουν τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα στα έσοδα.

Ειδικότερα το Ειδικό Τέλος στα καύσιμα έχει προταθεί από το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπορέσουν να μειώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο το Ειδικό Τέλος στα καύσιμα αναμένεται να αυξήσει την τιμή στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης κατά 0,03 και 0,05 ευρώ αλλά σύμφωνα με τα λίτρα που καταναλώνονται στην Ελλάδα τα έσοδα θα ανέλθουν σε μόλις 161 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο για να καλυφθούν τα 550 εκατ. ευρώ που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο οι τιμές διάθεσης της αμίλυβδης και του πετρελαίου κίνησης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 0,23 και 0,17 ευρώ αντίστοιχα...

Αν το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει στις αυξήσεις αυτές τότε υπάρχει κίνδυνος να καταγραφεί μεγάλη μείωση στην κατανάλωση οπότε τα έσοδα θα καταρρεύσουν...

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το Ειδικό Τέλος στα καύσιμα αναμένεται να κυμανθεί μετά 0,10 και 0,15 ευρώ ώστε να αντληθούν περίπου 300-350 εκατ. ευρώ και να μειωθεί ο κίνδυνος μεγάλης μείωσης της κατανάλωσης. Βέβαια στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η τιμή του αργού που ορίζει και την τελική τιμή διάθεσης η οποία αυτή την στιγμή κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Απόσυρση ΙΧ έως 31 Μαΐου αλλά με μειωμένο όφελος έως 50%

Εγκρίθηκε από την τρόικα η παράταση του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ μέχρι τις 31 Μαΐου σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia και έως την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομθετική ρύθμιση ώστε να ψηφιστεί.

Μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από την τρόικα το οικονομικό επιτελείο αμέσως κινητοποίησε τους μηχανισμούς ώστε σήμερα να έχει υπογραφεί η σχετική τροπολογία από τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και να προχωρήσει άμεσα στη Βουλή για ψήφιση. Η κατάθεση της σχετικής ρύθμισης δεν μπορεί να γίνει άμεσα καθώς εξαιτίας της ύπαρξης ποσών στην παράταση της απόσυρσης πρέπει να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση.

Ωστόσο όπως είχε αποκαλύψει το Enikonomia το όφελος της απόσυρσης που περιλαμβάνει η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι μειωμένο έως και 50% και έχει καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής το τέλος Μαΐου.

Το νέο όφελος της απόσυρσης αναμένεται να κυμαίνεται από 250 έως 1.460 ευρώ έναντι 300 έως 2.800 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη απόσυρση.

Ειδικότερα το νέο όφελος της απόσυρσης θα κυμανθεί:

'Εως 250 ευρώ από 300 ευρώ αν αγοράσει κανείς καινούριο αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 16,6%.

'Εως 770 ευρώ από 960 ευρώ αν αποκτήσει κανείς καινούριο αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 19,79%.

'Εως 1.320 ευρώ από 1.430 ευρώ αν αγοράσει κανείς αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 9,5%.

'Εως 1.400 ευρώ από 2.800 ευρώ αν αποκτήσει κανείς αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 50%.

«Φέσι» 252 εκατ. ευρώ μόνο από τα Τέλη Κυκλοφορίας

Πάνω από 252 εκατ. ευρώ χρωστάνε στο Δημόσιο οι ιδιοκτήτες οχημάτων καθώς δεν έχουν καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας!

Ειδικότερα σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο Τρύφωνας Αλεξιάδης με στοιχεία της 18ης Φεβρουαρίου 2016 οι οφειλές από τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 252.826.757,82 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Προϋπολογισμού τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας το 2016 ανήλθαν σε 1,071 δισ. ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν από 3,7 εκατ. αυτοκίνητα.

Ο μέσος όρος των Τελών κυκλοφορίας ανά όχημα ανέρχεται σε 289,4 ευρώ.

Αν υπολογίσει κανείς πως τα χρέη στο κράτος από Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε πάνω από 252 εκατ. ευρώ τότε πάνω από 870.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν καταβάλει Τέλη Κυκλοφορίας!

Ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα

Πάνω από 700.000 ιδιοκτήτες οχημάτων τα κυκλοφορούν ανασφάλιστα και χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να τους έχουν αποσταλεί τα πρόστιμα.

Ωστόσο το πρόβλημα σύμφωνα με στελέχη της αγοράς δεν είναι λογιστική χρέωση των προστίμων στους κατόχους τους αλλά με ποιο τρόπο θα καταφέρει το οικονομικό επιτελείο να τα εισπράξει.

'Οπως επισημαίνουν στο Enikonomia.gr στελέχη από τους κλάδους: «Οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ είναι πολύ πιθανό να χρωστούν ήδη πάρα πολλά χρήματα στο κράτος. Η βεβαίωση νέων προστίμων δεν θα οφελήσει σε τίποτα καθώς είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό που θα πληρώσει τα πρόστιμα με αποτέλεσμα το κράτος να εμφανίζει πως του χρωστούν οι παραβάτες ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό το οποίο όμως θα παραμείνει "λογιστικό" και δεν πρόκειται να εισπραχθεί».

'Οσον αφορά στον ακριβή αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως θα ξεπεράσουν τις 700.000 ενώ τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για περίπου 500.000 οχήματα.

'Οπως και να έχει το ζήτημα τα έσοδα στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή 700.000 οχήματα, αναμένεται να εμφανίσουν λογιστικά έσοδα 175 εκατ. ευρώ ενώ στην δεύτερη περίπτωση, 500.000 οχήματα, τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 125 εκατ. ευρώ!

Πάντως ούτε το οικονομικό επιτελείο αλλά ούτε και τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως θα αντλήσουν έσοδα που κυμαίνονται μεταξύ 125 και 175 εκατ. ευρώ καθώς οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες είναι ήδη υπερχρεωμένοι και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα έσοδα θα ανέλθουν στο 30% του συνόλου των προστίμων.

Δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού μόλις 180.000 από τους τουλάχιστον 800.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων αναμένεται να πληρώσουν τα πρόστιμα ή 3 στους 10 παραβάτες!

'Οσον αφορά στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ υπολογίζονται σε περίπου 700.000 στους οποίους και θα επιβληθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα για τα ΚΤΕΟ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 105 εκατ. ευρώ!

Επιπλέον έσοδα 114 εκατ. ευρώ από τα ΙΧ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016

'Εσοδα 1,346 δισ. ευρώ από τα αυτοκίνητα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στις 5 Δεκεμβρίου τα οποία είναι αυξημένα κατά 114 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015.

Ειδικότερα τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας υπολογίζονται σε 1,087 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015 που ανήλθαν σε 1,089 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο λόγος μείωση των εσόδων από τα Τέλη Κυκλοφορίας οφείλεται σε εκτίμηση για αύξηση κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας.

Τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης το 2016 υπολογίζονται σε 102 εκατ. ευρώ από 103 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα ανέλθουν το 2015.

Η μείωση των εσόδων κατά 1 εκατ. ευρώ οφείλεται σε εκτίμηση για μικρή πτώση στις πωλήσεις καινούριων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Αμετάβλητα εμφανίζονται τα έσοδα από τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης στα αυτοκίνητα το 2016 τα οποία το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα ανέλθουν σε 32 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από το Φόρο Πολυτελείας (επιβάλλεται κατά τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων) υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν σε 9 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 8 εκατ. ευρώ το 2015.

Σημαντικά είναι τα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός 2016 από τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ αλλά και τα ανασφάλιστα καθώς για την επόμενη χρονιά υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 61 εκατ. ευρώ (56 από ΚΤΕΟ και 5 από ανασφάλιστα) ωστόσο έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως για το 2015 το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει πως θα έχει εισπράξει 55 εκατ. ευρώ (40 εκατ. ευρώ από τα ανασφάλιστα και 15 εκατ. ευρώ από τα ΚΤΕΟ)!

Τα συνολικά έσοδα από τους δύο κλάδους για το 2016 θα ανέλθουν σε 116 εκατ. ευρώ καθώς το 2015 δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ!

Συνολικά ο προϋπολογισμός για το 2016 με υπολογισμένα τα έσοδα από τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα προβλέπει έσοδα 1,346 δισ. ευρώ από τα αυτοκίνητα έναντι 1,232 δισ. ευρώ που αναμένεται να έχουν εισπραχθεί μέχρι τέλη του 2015. Δηλαδή τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 114 εκατ. ευρώ.

Τέλος να επισημάνουμε πως στο προϋπολογισμό του 2016 υπάρχει και ο Κωδικός εσόδων με τίτλο «Τέλος Περιβαλλοντικής Επιβάρυνσης ΙΧ» χωρίς ωστόσο να υπάρχουν καταγεγραμμένα έσοδα για το 2016...

Υπέρογκο το κόστος των τσιπ στα αυτοκίνητα

Πάνω από 78 εκατ. ανέρχεται το κόστος απόκτησης μόνο των τσιπ για τα οχήματα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr

Ειδικότερα όπως έχουμε δημοσιεύσει το σχέδιο τοποθέτησης τσιπ στα αυτοκίνητα αποτελεί «παλιά κολώνια» καθώς η πρόταση προήλθε από επιχειρηματία προς το οικονομικό επιτελείο το 2013.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση το κόστος για την προμήθεια κάθε τσιπ ανέρχονταν στα 10 ευρώ ενώ ιδιαίτερα ακριβός ήταν και ο εξοπλισμός που αφορούσε στα μηχανήματα που θα έπρεπε να τοποθετηθούν στους δρόμους τα οποία θα «διαβάζουν» τα τσιπ των αυτοκινήτων.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "«Φέσια» 532 εκατ. ευρώ προκάλεσαν οι φόροι στα ΙΧ!"

Νέες καταγγελίες προσφύγων για ξυλοδαρμό από τις αρχές της ΠΓΔΜ

Δεκατρείς πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, με τραύματα από ξυλοδαρμό, φρόντισε χθες το βράδυ η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη.

Όπως είπαν οι ίδιοι στους γιατρούς, ξυλοκοπήθηκαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ, μέσω της οποίας προσπάθησαν χθες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, εξήγησε ο Γιόχαν Χάνγκενσεν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Τρεις από τους τραυματίες, οι οποίοι προσήλθαν στο ιατρείο που βρίσκεται εντός του καταυλισμού της Ειδομένης, διακομίστηκαν -σύμφωνα με τον ίδιο- στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Ειδομένη: Ένα αλλιώτικο «καταφύγιο»

Το δικό τους μικρό «καταφύγιο» έχουν βρει οι γυναίκες και τα παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Πρόκειται για δύο πορτοκαλί σκηνές, σε σχήμα κορμού δέντρου, που μοιάζουν με όαση μέσα στα λασπωμένα χωράφια κι εκεί, γυναίκες και παιδιά αναζητούν καθημερινά μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς μακριά από τη δύσκολη καθημερινότητά τους στην Ειδομένη.

Τις σκηνές έστησε η International Rescue Committee και, όπως εξηγεί εκ μέρους της μη κυβερνητικής οργάνωσης η Λούσι Κάριγκαν, στόχος αυτής της κίνησης ήταν να δώσουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να έχουν το δικό τους μέρος, όπου μπορούν να «δραπετεύουν», έστω και για λίγο, από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν από τότε που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ακολουθήσουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

«Σε κάθε περίπτωση κρίσης, όπως αυτή, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων κι αυτό που θέλει η IRC είναι να διασφαλίσει ότι θα λάβουν την απαιτούμενη προστασία» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λούσι Κάριγκαν.

«Οι γυναίκες έρχονται εδώ και μιλούν είτε μεταξύ τους είτε με το προσωπικό του IRC για ό,τι αυτές επιθυμούν, είτε για τη ζωή στην Ειδομένη είτε για την ίδια τη ζωή γενικά. Πέρασα μερικές ώρες μαζί τους και συζητούσαμε για μουσική, για τα χόμπι τους, για τα όνειρά τους και έμοιαζαν να το απολαμβάνουν» λέει.

«Μακριά από τον πόλεμο και την καταστροφή»

Η 28χρονη Σάρα από το Ιράκ είναι μία από τις γυναίκες που επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά τις σκηνές της IRC. «Μου αρέσει εδώ γιατί είναι πολύ άνετα, μαζευόμαστε όλες οι γυναίκες και μιλάμε, γελάμε, ξεφεύγουμε λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας εδώ, στον καταυλισμό» εξηγεί.

«Μαθαίνουμε και αγγλικά» λέει και μας δείχνει τις σημειώσεις της σ' ένα μικρό τετράδιο, ενώ έχει «κατεβάσει» κι ένα ηλεκτρονικό λεξικό στο κινητό της απ' όπου προσπαθεί, καθημερινά, να απομνημονεύσει και μία καινούργια λέξη.

Της αρέσει επίσης να ακούει τραγούδια της Elissa και της Asala (γνωστές τραγουδίστριες του αραβικού κόσμου) και να ονειρεύεται τη νέα της ζωή, «μακριά από τον πόλεμο και την καταστροφή».

Τελικός προορισμός του ταξιδιού της είναι η Γερμανία, όπου ελπίζει να φτάσει για να μπορέσει να σπουδάσει, όπως λέει, και να γίνει σχεδιάστρια ρούχων. «Στο Ιράκ σχεδίαζα και έραβα ρούχα και θέλω να εξελιχθώ ακόμη περισσότερο» λέει.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες καταγγελίες προσφύγων για ξυλοδαρμό από τις αρχές της ΠΓΔΜ"

Καθυστερούν οι νέες βιομετρικές, αστυνομικές ταυτότητες

Παράταση για 27 και πλέον μήνες, ως τις 30 Ιουνίου του 2018, δόθηκε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο θέμα της έκδοσης των νέων βιομετρικών ταυτοτήτων.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισαν χθες ότι έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται πρόταση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέας γενιάς ταυτοτήτων.

Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο ο νέος τύπος δελτίου ταυτότητας να περιλαμβάνει, εκτός από δακτυλικό αποτύπωμα, και πρόσθετα βιομετρικά στοιχεία, όπως το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου καθώς και η τοποθέτηση μικροτσίπ.

Όσο για κόστος αντικατάστασης των παλαιών ταυτοτήτων με νέες, εκτιμάται ότι πρόκειται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθυστερούν οι νέες βιομετρικές, αστυνομικές ταυτότητες"

Συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία με 62 νεκρούς (βίντεο)

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Flydubai επιβεβαίωσε τη συντριβή ενός από τα αεροπλάνα της -τύπου Boeing- νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Ροστόφ ον Ντον, στη νοτια Ρωσία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησε να τους προσφερθεί κάθε βοήθεια από τις αρχές, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκρόσωπο του Κρεμλίνου.

«Η Flydubai με λύπη της επιβεβαιώνει ότι η πτήση FZ981 συνετρίβη κατά την προσγείωση, καθώς και τον απολογισμό των θυμάτων αυτού του τραγικού δυστυχήματος» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι το απόγευμα της Παρασκευής (20:20 ώρα Ελλάδας) και συνετρίβη στο Ροστόφ ον Ντον γύρω στις 02:50 τα ξημερώματα του Σαββάτου.



Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο LifeNews, το αεροπλάνο συνετρίβη σε απόσταση εκατό μέτρων από τον διάδρομο προσγείωσης, κατά την δεύτερη απόπειρά του να προσγειωθεί σε συνθήκες κακής ορατότητας.

Oι περισσότεροι επιβάτες ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί.

Η Flydubai, η οποία ανήκει στην κυβέρνηση του Ντουμπάι, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2008.

Γνώρισε σημαντική ανάπτυξη στη σκιά της μεγάλης αδελφής της, της εταιρείας Emirates, πρώτης στον κόσμο σε όρους διεθνών επιβατών.



Κύπριος ο πιλότος του Boeing που συνετρίβη στη Ρωσία

Ο Κύπριος Άριστος Σωκράτους, 38 ετών, είναι ο πιλότος του Boeing της εταιρείας Flydubai που συνετρίβη στην πόλη Ροστόφ ον Ντον στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ο ρώσος πρέσβης στην Λευκωσία επιβεβαίωσε το όνομα του Κύπριου πιλότου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα, Γιώργος Κασουλίδης, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Sputnik

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία με 62 νεκρούς (βίντεο)"

Διαδηλώσεις υπέρ των προσφύγων σε όλη τη χώρα

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες πραγματοποιούνται το Σάββατο, 19 Μαρτίου, σε όλη τη χώρα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού. Οι εκδηλώσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη επικαιρότητα λόγω και της απόφασης που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής, η οποία δέχθηκε πολλές επικρίσεις τόσο από τη Διεθνή Αμνηστία όσο και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις, με στόχο στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν κοινή πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.

Eργατικές ομοσπονδίες, κοινωνικές, πολιτικές, μεταναστευτικές οργανώσεις οργανώνουν ένα 4ήμερο εκδηλώσεων 18-21/3 στη σχολή Καλών Τεχνών και καλούν για τις 2 μμ στην πλ. Βικτωρίας. Επίσης, η ΚΕΕΡΦΑ καλεί στις 3 μμ στην Ομόνοια συγκέντρωση και πορεία εντάσσοντας το πλαίσιο του καλέσματος στη διεθνή συνάντηση που έγινε στο Λονδίνο ενάντια σε ρατσισμό, ξενοφοβία, την Ευρώπη των φραχτών, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

Στη Θεσσαλονίκη, η κοινή συγκέντρωση και πορεία ξεκινά στις 3 το μεσημέρι από την πλατεία Βενιζέλου και σε αυτήν καλούν όλες οι συλλογικότητες της πόλης. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στον Βόλο, τα Χανιά και άλλες πόλεις της χώρας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδηλώσεις υπέρ των προσφύγων σε όλη τη χώρα"

Πάνω από 47.500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα

Πάνω από 47.500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, μέχρι τις 8.00 το πρωί σήμερα είχαν καταγραφεί 47.536 πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αττική βρίσκονται 13.360 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 4.665 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην Κεντρική Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 1.494 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 24.446. Από αυτούς οι 10.500 παραμένουν στην Ειδομένη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 47.500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα"

«Πράσινο φως» για ψαλίδι στα εφάπαξ

«Κουτσουρεμένα» εφάπαξ θα εισπράξουν οριστικά εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (και όχι μόνο), καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικά ανεκτό το γενναίο «κούρεμα» (πάνω από 35%) που επέφεραν οι νόμοι 4024/11 και 4093/12, αλλά και την αναδρομική εφαρμογή τους.

Αυτό σημαίνει ότι το «ψαλίδισμα» του εφάπαξ ισχύει και για όσους μετά τη συνταξιοδότησή τους λόγω της καθυστέρησης καταβολής για 2-3 χρόνια, τους πρόλαβαν οι νομοθετικές περικοπές.

Η συνταγματική ανοχή του ΣτΕ απέναντι στις μειώσεις των εφάπαξ στηρίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας«Εθνος», σε λόγους δημοσίου συμφέροντος εξαιτίας της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, των τεράστιων ελλειμμάτων των Ταμείων, της ανάγκης να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους αλλά και να εξορθολογιστεί η δαπάνη στη λογική της ανταποδοτικότητας καθώς τις περισσότερες φορές το ύψος του εφάπαξ ήταν σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές.

Το ΣτΕ «έκλεισε» την πόρτα σε περίπου 600 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει ενώ απέρριψε και την παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» για ψαλίδι στα εφάπαξ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news