facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Σκληρή απάντηση κύκλων του ΔΝΤ στην ελληνική επίθεση για το αφορολόγητο

Σκληρή απάντηση έδωσαν ανεπίσημοι κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Αθήνα στην επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του οργανισμού αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι εξέφραζαν την έκπληξη τους για τη στάση του Ταμείου και την επιθυμία του – όπως έλεγαν – το αφορολόγητο να ισχύει για όλους, ακόμα και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.

Πηγές από το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι αυτές οι δηλώσεις πετυχαίνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν είναι εποικοδομητικός ο ρόλος και η στάση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και οφείλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, αναφέρουν οι κύκλοι του Ταμείου από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσημη γραμμή του ΔΝΤ είναι να μην υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση για το θέμα όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση.

Άλλωστε, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, καταλήγουν οι κύκλοι του ΔΝΤ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή απάντηση κύκλων του ΔΝΤ στην ελληνική επίθεση για το αφορολόγητο "

Ψάχνουν έξτρα φόρους σε καύσιμα, ΕΝΦΙΑ και ΙΧ

Το μαρτύριο των φόρων, ακόμα και εάν δεν έχει συνέχεια η κόντρα με το ΔΝΤ για το αφορολόγητο- δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους θεσμούς αναζητούνται επιπλέον μέτρα για να κλείσει μια δημοσιονομική τρύπα 1% του ΑΕΠ, απαραίτητη για να βγαίνουν τα νούμερα – όπως αρέσκεται να απαιτεί το ΔΝΤ-για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ενώ έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αυξήσεις έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Τέτοιου τύπου μέτρα δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν τελικά για να βγει ο λογαριασμός στον οποίο θα πρέπει να δοθούν λύσεις και σε άλλα μεγάλα προβλήματα. Για παράδειγμα, η επιβολή τέλους πέντε λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ Α.Ε έχει φύγει από το τραπέζι ανοίγοντας «τρύπα» 210 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 100 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τις αρρυθμίες των VLT’s.

Αδιευκρίνιστο παραμένει άλλωστε τι θα συμβεί με τις αμυντικές δαπάνες, καθώς η αρχική πρόβλεψη περικοπής τους 400 εκατ. ευρώ είχε εγείρει ενστάσεις από τους ΑΝΕΛ της συγκυβέρνησης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψάχνουν έξτρα φόρους σε καύσιμα, ΕΝΦΙΑ και ΙΧ"

Σπίγκελ: Οι δανειστές είναι έτοιμοι να φύγουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία

Οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν πηγαίνουν καλά, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος σε ανάρτηση που έκανε το βράδυ της Παρασκευής στο Twitter άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την Αθήνα χωρίς συμφωνία. 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, η εμπλοκή προήλθε από το αυξανόμενο χάσμα που χωρίζει Αθήνα και ΔΝΤ όσον αφορά στο θέμα των περικοπών και οι συνομιλίες ίσως συνεχιστούν μετά το καθολικό Πάσχα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ στην... Ειδομένη.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, την ίδια ώρα ένας άλλος αξιωματούχος από την πλευρά των δανειστών ανέφερε: «δεν έχει σημειωθεί καμία σημαντική πρόοδος».

Το tweet του Πίτερ Σπίγκελ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίγκελ: Οι δανειστές είναι έτοιμοι να φύγουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία"

Ενταση στην Ειδομένη μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Συνόδου

Μπορεί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά να άργησαν να μάθουν ότι η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό δεν σήμαινε το άνοιγμα των συνόρων, ωστόσο, όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση του σχεδίου, που ίσως καθορίσει τις ζωές τους.

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ άρχισαν να διαμαρτύρονται, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Γερμανίας.

Μικρά παιδιά, με χαρτόνια και χάρτες της ΕΕ ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες προβλέπει τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες -τους υπάρχοντες 18.000, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μεταφορά του υπολοίπου των θέσεων από την Ουγγαρία, που είναι 54.000. Αυτό, σύμφωνα με το μηχανισμό «ένας προς έναν», σημαίνει ότι συνολικά 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστραφούν από τα νησιά της Ελλάδας στην Τουρκία και, συνεπώς, άλλοι 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία στην ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει πως, εάν φτάσουμε τον αριθμό των 72.000 Σύρων, ο μηχανισμός «θα επανεξεταστεί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση στην Ειδομένη μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Συνόδου"

Συνελήφθη διευθυντής του «Αγλαΐα Κυριακού» που ζητούσε φακελάκι για να χειρουργήσει παιδάκι

Συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, 61χρονος γιατρός, Διευθυντής Τμήματος Νοσοκομείου της Αθήνας, «Αγλαΐα Κυριακού», κατηγορούμενος για δωροληψία.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία γυναίκας ότι ο συγκεκριμένος γιατρός Γ.Η. απαίτησε από την ίδια και τον σύζυγό της, την καταβολή (350) ευρώ, προκειμένου να χειρουργήσει την ανήλικη κόρη τους.

Σήμερα, μετά τη χειρουργική επέμβαση του παιδιού, ο γιατρός κάλεσε στο γραφείο του την καταγγέλλουσα και τον σύζυγό της, όπου απαίτησε και έλαβε το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, το οποίο είχε νωρίτερα προσημειωθεί.

Άμεσα, επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιτηρούσαν διακριτικά το χώρο και συνέλαβαν τον γιατρό. Σε έρευνα που ακολούθησε βρέθηκε και κατασχέθηκε το ανωτέρω προσημειωμένο χρηματικό ποσό.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη διευθυντής του «Αγλαΐα Κυριακού» που ζητούσε φακελάκι για να χειρουργήσει παιδάκι"

Μέρκελ: Δεν έχω αυταπάτες, η συμφωνία θα έχει πισωγυρίσματα και νομικά κολλήματα

«Δεν έχω αυταπάτες, η συμφωνία θα έχει πισωγυρίσματα και νομικά κολλήματα» δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής με τις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει εμπόδια και μεγάλες νομικές προκλήσεις, μολαταύτα υποστήριξε πως έχει «αμετάκλητη ορμή».
Η Μέρκελ εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας στη διαπραγμάτευση για την οποία η ιδία συνέβαλε καθοριστικά. Η συμφωνία προβλέπει πως η Τουρκία θα προχωρά στην επανεισδοχή όλων των παράτυπων μεταναστών που περνούν από το έδαφός της στην Ελλάδα με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.
«Δεν τρέφω καμιά ψευδαίσθηση πως αυτό που συμφωνήσαμε σήμερα θα συνοδευτεί από περαιτέρω εμπόδια. Υπάρχουν μεγάλες νομικές προκλήσεις τις οποίες πρέπει τώρα να ξεπεράσουμε», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Όμως νομίζω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία η οποία έχει αμετάκλητη ορμή και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα, το ότι καταφέραμε να υπάρξει συμφωνία για όλα αυτά ανάμεσα στους 28 σήμερα», πρόσθεσε η Μέρκελ, κρίνοντας ότι η έκβαση της Συνόδου Κορυφής δείχνει ότι η ΕΕ είναι ακόμη ικανή να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και να διαχειρίζεται περίπλοκες κρίσεις.
Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μέρκελ ανέφερε ότι η επιστροφή θα γίνει μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ο τρόπος λειτουργίας του οποίου είναι ακόμη υπό διαβούλευση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό.
Η Α. Μερκελ ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να παραμένουν εκεί και τους απηύθυνε έκκληση να αποχωρήσουν.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ανέφερε πως η Ελλαδα μέσω της διμερούς συμφωνίας για την επαναπροώθηση την έχει αναγνωρίσει τονίζοντας εκ παραλλήλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει στο σύνολο της τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
Ως προς την Κύπρο η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ταχείας επίλυσης του κυπριακού, ενώ σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες άφησε σαφώς να εννοηθεί οτι θα εξαρτηθεί από το αν και πως η Τουρκία θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό. Η σημερινή συμφωνία είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερβαίνει μεγάλες κρίσεις δηλωσε επίσης η Α. Μερκελ.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Δεν έχω αυταπάτες, η συμφωνία θα έχει πισωγυρίσματα και νομικά κολλήματα"

«Σκοτεινή μέρα για την ανθρωπότητα»… Τα κείμενα της συμφωνίας των Βρυξελλών

Δυναμικό, μαζικό και διακριτό αγωνιστικό «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν οι αγρότες σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχει ήδη αποφασιστεί, όταν κατατεθεί προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αυτό αποφάσισαν σήμερα στην διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των 69 μπλόκων που κατά τον πρόσφατο αγώνα των αγροτών συντάχθηκαν πίσω από το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων «για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Έντονα αγωνιστικό ήταν το κλίμα που κυριάρχησε στην σημερινή πολύωρη σύσκεψη όπου συζητήθηκε μία σειρά από θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

Επίσης, αποφασίστηκε η επιτροπή των 69 μπλόκων που συγκροτήθηκε κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έληξαν τον προηγούμενο μήνα, να εξακολουθήσει να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να συντονίζει ενέργειες και δράσεις των αγροτών οι οποίοι άλλαξαν μεν μορφή πάλης. αλλά όπως επεσήμαναν και σήμερα «ο αγώνας συνεχίζεται». Και προς την κατεύθυνση αυτή, ως πρώτο βήμα αποφάσισαν την επόμενη Τετάρτη συντονισμένα ανά την Ελλάδα να πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ διεκδικώντας άμεση καταβολή των οφειλομένων ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκοτεινή μέρα για την ανθρωπότητα»… Τα κείμενα της συμφωνίας των Βρυξελλών"

«Σκοτεινή μέρα για την ανθρωπότητα»… Τα κείμενα της συμφωνίας των Βρυξελλών

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες μετά τις έντονες διαβουλεύσεις των «28» ηγετών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Σφοδρή αντίδραση από τη Διεθνή Αμνηστία.
Η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες -τους υπάρχοντες 18.000, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μεταφορά του υπολοίπου των θέσεων από την Ουγγαρία, που είναι 54.000.
Αυτό, σύμφωνα με το μηχανισμό «ένας προς έναν», σημαίνει ότι συνολικά 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστραφούν από τα νησιά της Ελλάδας στην Τουρκία και, συνεπώς, άλλοι 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία στην ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει πως, εάν φτάσουμε τον αριθμό των 72.000 Σύρων, ο μηχανισμός «θα επανεξεταστεί».
Παράλληλα, η κάθε περίπτωση αίτηση ασύλου θα εξετάζεται ατομικά και για το λόγο αυτό υπάρχει η διάθεση κινητοποίησης από τη μεριά της ΕΕ για τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα όχι μόνο σε υποδομές και υλικά, αλλά και σε καταρτισμένο προσωπικό, όπως δικαστές και μεταφραστές.
Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου, όταν και όλοι οι νέοι μετανάστες θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται από τα νησιά στην Τουρκία.

Το κείμενο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
print_screen_synodos2
print_screen_synodos3
print_screen_synodos4
και στα ελληνικά
Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας
Τους όρους βάσει των οποίων θα υπάρξει η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση των παράνομων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, διευκρινίζει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
Σε αυτήν την ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό τους. Ήταν η τρίτη συνάντηση από τον Νοέμβριο του 2015, αφιερωμένη στην εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας αλλά και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στους πολίτες της Τουρκίας, αναφορικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα την Κυριακή. Καταδίκασαν με τον πιο σαφή τρόπο αυτή τη στυγερή ενέργεια και τόνισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις τις μορφές.
Τουρκία και Ε.Ε. επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του κοινού πλαισίου που ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Έχει καταγραφεί, ήδη, σημαντική πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος της τουρκικής αγοράς εργασίας στους Σύρους που βρίσκονται υπό προσωρινό καθεστώς προστασίας, της εισαγωγής του καθεστώτος βίζας για τους Σύρους αλλά και άλλες εθνικότητες, την ενίσχυση της δραστηριότητας των τουρκικών λιμενικών και αστυνομικών αρχών και το μοίρασμα πληροφοριών.
Επιπρόσθετα η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει την παροχή των κεφαλαίων των τριών δισ. ευρώ, βάσει του σχεδίου Facility for Refugees στην Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα projects, ενώ έχει υπάρξει πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, ενώ αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 τον Δεκέμβριο. Στις 7 Μαρτίου 2016, επιπρόσθετα η Τουρκία συμφώνησε να δεχθεί την ταχύτατη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν υπόκεινται στους διεθνείς νόμους προστασίας και έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά και να δεχθεί την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που πέρασαν μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ε.Ε. και Τουρκία συμφώνησαν, επίσης, να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στους διακινητές των μεταναστών και καλωσορίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα Τουρκία και Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων.
Προκειμένου να σπάσει το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών και να προσφερθεί στους μετανάστες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μία εναλλακτική λύση, Ε.Ε. και Τουρκία αποφάσισαν να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ε.Ε.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:
1. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων. Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτηση για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Τουρκία και Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής. Το κόστος της επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε.
2. Για κάθε Σύριο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα υπάρξει ένας Σύριος που θα εγκατασταθεί στην Ε.Ε., βάσει των αντίστοιχων κανόνων του ΟΗΕ. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμό, σε συνεργασία με την Κομισιόν, τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή ξεκινά να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε. Από πλευράς Ε.Ε., θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων, βάσει της συμφωνίας των κρατών-μελών στη Σύνοδο της 20ής Ιουνίου 2015, βάσει της οποίας είχαν δημιουργηθεί 18.000 «θέσεις» μετεγκατάστασης. Η μετεγκατάσταση θα αφορά επιπλέον 54.000 ανθρώπους. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τη δέσμευση της Κομισιόν να εφαρμόσει τη συμφωνία μετεγκατάστασης που ελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Εάν η όλη διαδικασία δεν κατορθώσει να έχει τα ζητούμενα αποτελέσματα ή εάν καλυφθεί ο αριθμός των θέσεων, τότε θα επανεξετασθεί.
3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης, ενώ θα συνεργαστεί με όλα τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς αυτόν τον σκοπό.
4. Μόλις σταματήσει η παράνομη διακίνηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή έστω μειωθεί σημαντικά θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Voluntary Humanitarian Admission Scheme (σ.σ.: το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης). Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα σε εθελοντική βάση.
5. Η εκπλήρωση του όρου απελευθέρωσης της βίζας θα εξετασθεί από κάθε κράτος-μέλος, με έως τα τέλη Ιουνίου 2016 και εφόσον η Τουρκία έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλύψει τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει.
6. Η Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με την Τουρκία θα επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και αυτό θα γίνει πριν από τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει να υπάρξει η δημιουργία μίας πρώτης σειράς υποδομών για τους πρόσφυγες στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, υποδομών, τροφής και άλλων θεμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής και μάλιστα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μόλις όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν με ορθό τρόπο η Ε.Ε. θα απελευθερώσει επιπλέον τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.
7. Ε.Ε. και Τουρκία καλωσορίζουν την εργασία που γίνεται για τη δημιουργία Καθεστώτος Άρσης Δασμών.
8. Ε.Ε. και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος τον Νοέμβριο του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν τις διαδικασίες για το Κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν την απόφαση της Κομισιόν να καταθέσει πρόταση γι’ αυτόν τον σκοπό εντός του Απριλίου. Έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστική διαδικασία για άλλα Κεφάλαια.
9. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη Συρία κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, κάτι που θα επιτρέψει στους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλείς περιοχές.
Όλα τα παραπάνω θα ξεκινήσουν παράλληλα και θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση».
prosfygiko_synodos_koryfis_eu_davutoglou
Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για το προσφυγικό (αγγλικά)
print_screen_synodos
print_screen_synodos1
και στα ελληνικά
Το κείμενο με τα συμπεράσματα της Συνόδου όσον αφορά στην προσφυγική κρίση δημοσιοποίησε η Ε.Ε.
1.Στο πρώτο σημείο του κειμένου υπογραμμίζεται ότι επιβεβαιώνεται η «αναλυτική στρατηγική» για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ σημειώνεται πως αρκετά στοιχεία είναι ήδη σε ισχύ και φέρνουν αποτελέσματα.
2. Η Ε.Ε. ζητεί περισσότερη δουλειά στα hotspots. «Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, με την πλήρη βοήθεια της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της υποστήριξης για τις ελληνικές δομές ασύλου».
Εν συνεχεία, ζητείται η χρήση όλων των μέσων για να στηριχθεί η Ελλάδα όσον αφορά στην επιστροφή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας (1/6/2016).
«Τα κράτη-μέλη δηλώνουν πρόθυμα να παρέχουν στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα, περιλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, ειδικών ασύλου και διερμηνέων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από την Κομισιόν να συντονίσει όλη την απαραίτητη στήριξη προς την Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή της ανακοίνωσης Ε.Ε.- Τουρκίας, και την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου».
Στην Ελλάδα θα δοθεί έκτακτη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και τα κράτη- μέλη καλούνται να συνεισφέρουν, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την παροχή διμερούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, ζητείται επιτάχυνση της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, με τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας.
3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψιν την οδηγία της Κομισιόν για τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα στη συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας στον τομέα της μετανάστευσης, και ειδικά στο πώς μια αίτηση ασύλου από έναν μετανάστη που περνά από την Τουρκία στην Ελλάδα μπορεί να απορριφθεί, βάσει της έννοιας της «πρώτης χώρας ασύλου», ή της «ασφαλούς τρίτης χώρας», βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
4. Η Ε.Ε. τονίζει ότι αναμένει η Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλότερα κριτήρια όσον αφορά στη δημοκρατία, την τήρηση του νόμου, τον σεβασμό προς τις θεμελιώδεις ελευθερίες, περιλαμβανομένης και της ελευθερίας της έκφρασης.
5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη στήριξή του στην Ιορδανία και τον Λίβανο.
6. Επίσης, ζητείται η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
7. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να παρουσιάσει τον Ιούνιο μια ειδική πρωτοβουλία με σκοπό την ταχεία χρηματοδότηση με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ζωτικές υποδομές και την κοινωνική συνοχή στη νότια Ευρώπη και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
8. Παράλληλα, τονίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σε επιφυλακή σχετικά με τις πιθανές νέες διαδρομές παράτυπων μεταναστών και ζητεί τη λήψη μέτρων που μπορεί να κριθούν απαραίτητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η δράση εναντίον των διακινητών οπουδήποτε και με κάθε κατάλληλο μέσο παραμένει εξαιρετικά σημαντική. «Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».
9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά του όσον αφορά στα διάφορα στοιχεία της αναλυτικής στρατηγικής του και δηλώνει ικανοποιημένο από την πρόοδο στην πρόταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, «που θα έπρεπε να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν». Επίσης, τονίζεται ότι θα «γίνει δουλειά πάνω στη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., περιλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Η Διεθνής Αμνηστία για τη συμφωνία
Το σχετικό tweet:
«Αυτή είναι μια σκοτεινή μέρα για τους Πρόσφυγες, μια σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη και μια σκοτεινή ημέρα για την ανθρωπότητα».
hellasforce

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκοτεινή μέρα για την ανθρωπότητα»… Τα κείμενα της συμφωνίας των Βρυξελλών"

Συνελήφθη ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, μετά από μεγάλη επιχείρηση των βελγικών αρχών στο προάστιο Μολενμπέκ των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Αμπντεσλάμ τραυματίστηκε στο πόδισε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς. Στην ίδια επιχείρηση συνελήφθησαν άλλα δύο πρόσωπα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής.

«Τον πιάσαμε» επιβεβαίωσε πρώτος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, μέσω του Twitter.

Ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας σε ένα διώροφο σπίτι στην οδό Κατρ Βεν στο Μόλενμπεκ, την κοινότητα όπου ζούσαν μόνιμα ή περιστασιακά πολλοί από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αποχώρησε βιαστικά από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις. Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε στο γραφείο του Βέλγου πρωθυπουργού για να ενημερωθεί.

Ποιος είναι ο Αμπντεσλάμ

Ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, ένας μικροκακοποιός που ριζοσπαστικοποιήθηκε αλλά δεν έφυγε ποτέ για να πολεμήσει στη Συρία, πιστεύεται ότι διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Την επομένη των επιθέσεων, με τη βοήθεια συνεργατών του ο 26χρονος διέφυγε από το Παρίσι και έφτασε στο Σάερμπεκ, μια άλλη κοινότητα των Βρυξελλών. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πιθανότατα παρέμεινε επί τρεις εβδομάδες κρυμμένος σε ένα διαμέρισμα όπου στις 10 Δεκεμβρίου, μετά από έρευνα των αστυνομικών, εντοπίστηκαν τα αποτυπώματά του.

Ένας τοπικός αξιωματούχος του Μόλενμπεκ περιέγραψε ότι σήμερα, αφού ξεκίνησε η επιχείρηση της αστυνομίας στο σπίτι, «ένας μικρόσωμος νέος, που φορούσε κασκέτο» προσπάθησε να ξεφύγει τρέχοντας αλλά χτυπήθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών και λίγο αργότερα τον παρέλαβε ένα ασθενοφόρο.

Πολύμηνο κυνηγητό

Οι βελγικές αρχές έφτασαν πολύ κοντά στον Αμπντεσλάμ στις αρχές της εβδομάδας όταν εντόπισαν, σε μια έρευνα ρουτίνας, τρεις βαριά οπλισμένους άνδρες σε ένα διαμέρισμα χωρίς νερό και ηλεκτρικό, στην κοινότητα Φόρεστ που γειτονεύει με το Μόλενμπεκ. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών με Καλάσνικοφ και τουφέκια, τραυματίζοντας ελαφρά τέσσερις από αυτούς. Ο ένας τους, ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, σκοτώθηκε από τα πυρά ενός σκοπευτή των ειδικών δυνάμεων αλλά οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν και καταζητούνται.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε σήμερα ότι στο διαμέρισμα του Φόρεστ εντοπίστηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Σήμερα διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ είναι κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο πρόσωπο με τον Σαμίρ Μπουζίντ, τον άνθρωπο που παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στους καμικάζι του Παρισιού. Χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όνομα Σαμίρ Μπουζίντ ο Μπελκαΐντ έστειλε 750 ευρώ από τις Βρυξέλλες στη Χάσνα Αϊτμπουλασέν, την εξαδέλφη ενός από τους δράστες, του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Η Αϊτμπουλασέν και ο Αμπαούντ σκοτώθηκαν την 18η Νοεμβρίου σε μια επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στο κρησφύγετό τους, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.

Ένας άνδρας με το όνομα Σαμίρ Μπουζίντ είχε περάσει από τα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία στις 9 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Σαλά Αμπντεσλάμ και κάποιον που χρησιμοποιούσε επίσης πλαστή ταυτότητα με το όνομα Σουφιάν Καγιάλ.

Σύμφωνα με τη δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT το όνομα του Μπελκαΐντ περιλαμβάνεται στις λίστες με τους μαχητές του ΙΚ που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο. Με βάση αυτούς τους καταλόγους, ο Αλγερινός είχε δηλώσει πρόθυμος να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας.

Οι βελγικές και οι γαλλικές αρχές αναζητούν έναν ακόμη ύποπτο, τον Μοχάμεντ Αμπρινί, 30 ετών ο οποίος θεάθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε ένα βενζινάδικο, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Παρίσι με τις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον Σαλά Αμπντεσλάμ.

Η Ουάσιγκτον βοήθησε τη Γαλλία 
O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια στις αρχές της Γαλλίας και του Βελγίου ώστε να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και ότι αυτού του είδους η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την αστυνομική επιχείρηση στις Βρυξέλλες σήμερα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν ήταν σε θέση να γνωρίσει εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Βέλγιο.

«Οι ΗΠΑ διαθέτουν προφανώς σημαντικούς πόρους και σημαντικές ικανότητες και τις χρησιμοποιήσαμε προκειμένου να βοηθήσουμε τους Γάλλους και τους Βέλγους καθώς διεξήγαγαν έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις και καθώς λάμβαναν μέτρα προσπαθώντας να προστατεύσουν την χώρα τους» τόνισε ο Έρνεστ.

«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τις στενές επαφές με εκείνους στο θέμα αυτό» πρόσθεσε.

ethnos

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ"

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πανελληνίων

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου και με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας γενικής παιδείας -τόσο για τους υποψήφιους που θα διαγωνισθούν με το νέο σύστημα όσο και για εκείνους που θα διαγωνισθούν με το παλιό- αρχίζουν φέτος οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, με το νέο σύστημα, το πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β’) με το παλαιό σύστημα, το πρόγραμμα ημερήσιων ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας με το νέο σύστημα, καθώς και το πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ A’) και ειδικότητας ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β’) με το παλαιό σύστημα (βλ. πίνακες ΕΔΩ).

Τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν ζητήματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.

Μέσα στον Απρίλιο, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πανελληνίων"

Συνταγματικές κρίθηκαν οι αναδρομικές περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι οι αναδρομικές περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς αυτό εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει κατά του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) ο οποίος στις 31.8.2010 αποχώρησε. Ο εν λόγω συνταξιούχος με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών και αφού είχε συνταξιοδοτηθεί έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ) αντί 47.569 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι περικοπές του εφάπαξ έγιναν αφού ο εκπαιδευτικός είχε συνταξιοδοτηθεί και ήταν στην λίστα αναμονής να πάρει το εφάπαξ του.

Ο απόμαχος εκπαιδευτικός υποστήριζε ότι οι περικοπές στο εφάπαξ που έγιναν λόγω των μνημονιακών νόμων (4024/2011, 4093/2012, κ.λπ.) είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ και ότι οι αναλογιστικές μελέτες που προηγήθηκαν των περικοπών είναι γενικόλογες και αόριστες, χωρίς να πληρούν τις επιταγές του Συντάγματος.

Ακόμη, υποστήριζε ότι η περικοπή του εφάπαξ, αποτελεί άδικη οικονομική επιβάρυνση στην ευπαθή πληθυσμιακή κατηγορία των συνταξιούχων τα εισοδήματα των οποίων έχουν υποστεί αλλεπάλληλες αναδρομικές περικοπές από τα μνημόνια.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, με την υπ΄ αριθμ. 734/2016 απόφασή της έκρινε ότι οι περικοπές του εφάπαξ βοηθήματος εντάσσονται μαζί με τις περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων «σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αφ΄ ενός για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και αφ΄ ετέρου για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, χάριν της βιωσιμότητας του».

Η θέσπιση των περικοπών αυτών, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και όχι απλώς το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι οι περικοπές του εφάπαξ οι οποίες συνολικά ανήλθαν στο 34,27%, δεν αντίκεινται στο άρθρο 22 του Συντάγματος (μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων), ούτε παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, «δεομένου μάλιστα ότι η μείωση (δεύτερη) του εφάπαξ βοηθήματος έγινε σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και απέβλεπε στην εξομάλυνση της αναλογίας εισφορών και εφάπαξ παροχών».

Ούτε όμως οι περικοπές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, καθώς το εν λόγω Ταμείο «αντιμετώπιζε άμεσα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα, συνεπεία των οποίων αδυνατούσε να ανταποκριθεί επικαίρως στις υποχρεώσεις του».

Η υπόθεση είχε οδηγηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010, ως πιλοτική-πρότυπη δίκη με διαδικασίες εξπρές. Η προσφυγή είχε κατατεθεί το 2013 και η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα, δηλαδή τρία χρόνια μετά.

Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τα περαιτέρω.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματικές κρίθηκαν οι αναδρομικές περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων"

Ερώτηση Παπαδημούλη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στις άλλες χώρες-μέλη

Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με την αποτυχημένη εφαρμογή το προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν τα οποία και επικαλείται ο κ. Παπαδημούλης, κάνουν λόγο για 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που είχαν αποφασιστεί και κατανεμηθεί αναλογικά τον περασμένο Σεπτέμβριο από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων μόνο οι 937 έχουν καλυφθεί ενώ 159.063 θέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ταυτόχρονα, οκτώ κράτη, δεν έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής ούτε έναν πρόσφυγα, καθιστώντας την "κατάσταση ιδιαιτέρως ανησυχητική καθώς στην Ελλάδα, και σε πολύ μικρότερο βαθμό στην Ιταλία, έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες".

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει την Κομισιόν σχετικά με την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος καθώς και για τον τρόπο που εκείνη σκοπεύει να καλύψει τις 6.000 θέσεις μέχρι τον Απρίλη και τις συνολικά 20.000 θέσεις μέχρι τον Μάιο.

Τέλος, ερωτάται η Κομισιόν αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος καθώς και για πιθανές κυρώσεις που εξετάζει για κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις κοινές Ευρωπαϊκές αποφάσεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση Παπαδημούλη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στις άλλες χώρες-μέλη"

Παράταση έως τα τέλη του 2016 για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Τη διαβεβαίωση ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη συνέχιση απασχόλησης του προσωπικού των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Αφορμή δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και αναφέρονταν στη διακοπή της λειτουργίας και της απασχόλησης του προσωπικού των ΚΗΦΗ, που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο γνωστοποίησε ότι για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει προβλεφθεί παράταση της λειτουργίας του έως το τέλος του 2016 και πρόκειται να ενταχθεί και αυτό στο νέο ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας ηλικιωμένων.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, «τα ΚΗΦΗ είναι μία από τις δομές-δράσεις κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης των διακρίσεων που εντάχθηκαν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ με ΠΝΠ (αρ. 5, ΦΕΚ 182Α/24-12-2015) ρυθμίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας τους με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, μέχρι τις 31-06-2015.

Λόγω της πρόθεσης της Πολιτείας να εφαρμόσει σύντομα ένα νέο ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας των ηλικιωμένων, που θα φέρει αλλαγές στον τρόπο παροχής μέριμνας στην τρίτη ηλικία, δημιουργώντας νέα καινοτόμα σχήματα και νέους τρόπους κάλυψης των αναγκών, όπου θα ενσωματωθούν όλες οι σχετικές δομές και προγράμματα, τα ΚΗΦΗ θα χρηματοδοτηθούν, ως έχουν, από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για έναν χρόνο, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα».

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση έως τα τέλη του 2016 για το «Βοήθεια στο Σπίτι»"

Σκληρή επίθεση του υπ. Οικονομικών στο ΔΝΤ

Μετωπική σύγκρουση του υπ. Οικονομικών και του ΔΝΤ ξεσπάει με αφορμή τις νέες σκληρές απαιτήσεις του ταμείου για μείωση του αφορολόγητου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τονίζει ότι το ταμείο δεν διαπραγματεύεται με σοβαρότητα και ότι οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν:

«Έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική.

Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40,000 ευρώ​, τ​ότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!

Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη - για την οποία Άνταμ Σμιθ, Τζον Μ​έιναρντ, Κέινς, Μίλτον Φρ​ίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα… - είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!»

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή επίθεση του υπ. Οικονομικών στο ΔΝΤ"

Νέα στοιχεία από Φαλτσιανί για τις λίστες Λαγκάρντ - Μπόργιανς

Σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τις έρευνες τόσο για τη λίστα Λαγκάρντ όσο και για τη λίστα Μπόργιανς, έδωσε στην Ελληνική δικαιοσύνη ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος της HSBC στη Γενεύη Εβρέ Φαλτσιανί.

Στη δεύτερη συνάντηση του στη Γαλλία με τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη, ο Φαλτσιανί έδωσε τους Έλληνες εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον πληροφορίες και διευκρινιστικές οδηγίες για την αξιοποίηση των δυο λιστών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η συνάντηση είχε μακρά διάρκεια καθώς οι Έλληνες εισαγγελικοί λειτουργοί βρίσκονται στο εξωτερικό εδώ και τρεις μέρες.

Τα νέα στοιχεία που προσκόμισε ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος της HSBC εκτιμάται ότι θα δώσουν νέα ώθηση στις έρευνες του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου για το μαύρο αφορολόγητο χρήμα που εντοπίστηκε σε τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό αλλά και στην παράλληλη έρευνα που διενεργείται με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου, για ενδεχόμενη δράση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα στοιχεία από Φαλτσιανί για τις λίστες Λαγκάρντ - Μπόργιανς"

Πρόσθετη παροχή στην κάρτα Αλληλεγγύης ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

Ακόμα μια παροχή για τους κατόχους της κάρτας αλληλεγγύης του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Με πρόσφατη απόφασή της, η Επιτροπή Διοίκησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Κ.Θ.) όρισε ότι σε όλες τις εγκαταστάσεις των Ε.Α.Κ.Θ, δηλαδή στο Αλεξάνδρειο, το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, το πρ. ΠΕΑΚ και το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η είσοδος, όσων έχουν την κάρτα αλληλεγγύης και ενδιαφέρονται να αθληθούν, θα είναι τελείως δωρεάν, απλώς με επίδειξη της κάρτας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του, «συνεχίζεται το "ντόμινο" θετικών ενεργειών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που ενώνουν τις δυνάμεις τους με το υπουργείο, για να συνδράμουν, όσους συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική κρίση και να τους εξασφαλίσουν αγαθά και υπηρεσίες που κάνουν καλύτερη τη ζωή τους».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσθετη παροχή στην κάρτα Αλληλεγγύης ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας"

Η Τουρκική ακτοφυλακή προσπαθεί να βυθίσει λέμβο με πρόσφυγες σε ελληνικά ύδατα!

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν στα νερά του Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα περιγράφει, στο λογαριασμό του στο Twitter, ο βρετανός ανταποκριτής του Channel 4 Άλεξ Τόμσον.

Ο Τόμσον περιγράφει λεπτό προς λεπτό πώς η τουρκική ακτοφυλακή προσπαθεί να βυθίσει μια προσφυγική λέμβο, και μάλιστα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, ενώ επισυνάπτει βίντεο και φωτογραφίες - ντοκουμέντα.

Όπως αναφέρει ο βρετανός δημοσιογράφος, στη λέμβο επέβαιναν 20 άνδρες, πέντε γυναίκες και 15 παιδιά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους τούρκους λιμενικούς...







skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκική ακτοφυλακή προσπαθεί να βυθίσει λέμβο με πρόσφυγες σε ελληνικά ύδατα! "

Αλεξιάδης για φορολογία: Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα!

Με ειλικρίνεια που σοκάρει, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχθηκε στη Βουλή ότι η φορομπηχτική πολιτική όχι απλώς θα συνεχιστεί αλλά θα φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Αν δεν αποτελεί κυνική ομολογία μπορεί να είναι ακόμα ένα γλωσσικό ολίσθημα... Σε κάθε περίπτωση η φράση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για θέματα φορολογίας Τρύφωνα Αλεξιάδη στην Βουλή ότι «τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα θα έβαζα τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας» έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις πληροφορίες που μιλούν για νέα φορολογική καταιγίδα.

«Σε ό,τι αφορά τον τίτλο που είπατε εγώ από τα 56 μου χρόνια ασχολούμαι τα 36 με ζητήματα φορολογίας. Αυτό που θα έβαζα σαν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας είναι: Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης τόνισε άλλωστε ότι «βεβαίως και θα υπάρχει -για τα εισοδήματα του 2016- επιβάρυνση αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική και από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω», απέφυγε ωστόσο να αναφέρει αριθμούς. Νωρίτερα πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός έδωσε μια τάξη μεγέθους για το τι θεωρεί η κυβέρνηση ως υψηλό εισόδημα, υποστηρίζοντας ότι μισθοί των 1.500 και 2.000 ευρώ δεν υπάρχουν στο δημόσιο τομέα και πως δύσκολα πλέον εντοπίζονται και στον ιδιωτικό.

«Αυτή την στιγμή συζητούμε με τους Θεσμούς νέες φορολογικές ρυθμίσεις για τα εισοδήματα του 2016 που εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Αυγούστου. Ακούω κάθε μέρα στα ΜΜΕ για εισοδήματα και επιβαρύνσεις. Όμως, καταλαβαίνουμε όλοι τι έλεγαν τα ίδια ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε βάρβαρες φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπή συνταξιοδοτικών επιδομάτων. Και ειναι υποκρισία να λένε τώρα τι θα γίνει με τους μισθούς των 1.500 και 2000 ευρώ. Βεβαίως είναι σημαντικοί αυτοί οι μισθοί αλλά δεν βλέπομαι πουθενά στον Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα να υπάρχουν αυτοί οι μισθοί. Ξέρετε εσείς κανέναν με μισθό 2.000 ευρώ;» είπε για να προσθέσει αμέσως μετά «Βεβαίως θα υπάρξει επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2016, θα είναι όμως δίκαιη και αναλογική και από ένα ύψος και άνω» είπε ο κ. Αλεξιάδης.

«Ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μόλις πάρει ΦΕΚ ο νόμος ξεκινάμε την υποβολή φορολογικών δηλώσεων» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Ξεκινάμε άμεσα για να τελειώσουμε γρήγορα και να σπάσουμε τις φορολογικές υποχρεώσεις σε πάρα πολλούς μήνες».

«Για τα εισοδήματα του 2015 δεν έχουμε κανένα νέο φόρο» διαβεβαίωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, ο Τρύφων Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις αφορούν τα εισοδήματα του 2016. «Αυτά συζητάμε και προσπαθούμε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο δίκαια και αναλογικά» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Το απόσπασμα της απίστευτης δήλωσης Αλεξιάδη από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής:

Για όσους αδυνατούν να πιστέψουν την κυνική ομολογία του κ. Αλεξιάδη, τα επίσημα πρακτικά της Βουλής λύνουν κάθε αμφιβολία:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη σημερινή μου ερώτηση, περιμένοντας εδώ μία ώρα για να έρθει η σειρά μου και να κάνω την ερώτηση, έβαλα έναν τίτλο. Ο τίτλος της ερώτησης είναι: «Φορολογική απόγνωση». Νομίζω ότι θα είναι δόκιμος όχι μόνο για αυτή την ερώτηση αλλά και για πολλά που θα ακολουθήσουν, γιατί θα έχουμε συνέχεια…»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):… Σε ό,τι αφορά δε τον τίτλο που είπατε -εγώ από τα πενήντα έξι μου χρόνια ασχολούμαι τριάντα έξι με τα ζητήματα φορολογίας-, αυτό που θα έβαζα σαν τίτλο στη φορολογική ιστορία της χώρας είναι «τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα».

Διευκρινίσεις Αλεξιάδη

Η προσπάθεια ορισμένων να απομονώσουν και να παρερμηνεύσουν μια φράση μου, που αφορούσε τις διαχρονικές υπερβολές-αντιφάσεις και αδικίες του φορολογικού συστήματος, με αναγκάζει να δηλώσω ότι:

1. Η συγκεκριμένη φράση, αφορούσε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, όπου οι πρόεδροί τους έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες χρεώσεις από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ (ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών) και τα επακόλουθα των χρεώσεων αυτών.

2. Δήλωσα με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει ανάλογα προβλήματα του φορολογικού συστήματος και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει, στα δεδομένα δημοσιονομικά πλαίσια και στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα.

3. Ευτυχώς υπάρχει το σχετικό video https://www.youtube.com/watch?v=3brCXAu4qtg (στο 7:16'') στο οποίο με σαφήνεια απεικονίζεται το ακριβές περιεχόμενο των όσων είπα, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ. Η ακριβής φράση μου είναι: «Σε ό,τι αφορά δε τον τίτλο που είπατε, εγώ από τα 56 μου χρόνια, ασχολούμαι 36 με τα ζητήματα φορολογίας. Αυτό που θα έβαζα σαν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας είναι: «Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα».

4. Δήλωσα με σαφήνεια ότι η καταστροφολογία και η παραπληροφόρηση για αναδρομικές φορολογίες κλπ για τα εισοδήματα του 2015 ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ, αφού ψηφίστηκε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων (και την Τρίτη εισάγεται στην ολομέλεια) η σχετική τροπολογία, για να ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2015.

5. Δήλωσα με σαφήνεια, ότι οι δεσμεύσεις του Ν. 4336/2015 (που τμήμα τους είναι στη διαπραγμάτευση) έχουν ψηφιστεί από 221 βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους τώρα, κάνουν κριτική στην υλοποίηση της συμφωνίας που ψήφισαν!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης για φορολογία: Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα!"

Τρίωρες στάσεις εργασίας στον σιδηρόδρομο την ερχόμενη εβδομάδα

Σε τρίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας για την Τρίτη και Τετάρτη 22 και 23 Μαρτίου και ώρες: 5:00- 8:00, 13:00 - 16:00 και 21:00 - 24:00.

Επίσης, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου από τις 12:00 έως τις 16:00.

Οι σιδηροδρομικοί κατανοούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο επιβατικό κοινό εξαιτίας αυτών των στάσεων, όμως η κυβερνητική αδιαλλαξία δεν αφήνει κανένα περιθώριο, όπως αναφέρουν.

«Η ιδιωτικοποίηση είναι προ των πυλών καθώς μέχρι τις 28 Μαρτίου 2016 κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ. Η πλήρης εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου δυσχεραίνει τη λειτουργία του φτάνοντας πλέον στα ελάχιστα απαιτούμενα όρια ασφάλειας. Η τραγική έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού έργου συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα.

» Αν σ αυτά προσθέσουμε και τα προβλήματα με την έλλειψη του προσωπικού, με τη μη υπογραφή ΣΣΕ, την εκπόνηση ενός Κανονισμού Κυκλοφορίας που ελαχιστοποιεί τα στάνταρντ ασφαλείας, σε συνάρτηση με τα ζητήματα του ασφαλιστικού και φορολογικού που αφορούν όλους μας, τότε οι προειδοποιητικές αυτές στάσεις εργασίας είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους.»

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίωρες στάσεις εργασίας στον σιδηρόδρομο την ερχόμενη εβδομάδα"

Αποστόλου: 95.000 αγρότες θα επιστρέψουν 215 εκατ. ευρώ για παράνομες επιδοτήσεις

«Μπαίνουμε στην διαδικασία της ανάκτησης» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην Βουλή αναφορικά με αγροτικές ενισχύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ που κρίθηκαν από την ΕΕ παράνομες αν και ο ίδιος στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου διαβεβαίωνε από την ίδια θέση πως «όσο είμαι εγώ υπουργός και όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις»!

Συγκεκριμένα, είπε ότι μόνο για το «πακέτο Χατζηγάκη» θα επιχειρηθεί η ανάκτηση περίπου 215 εκατ. ευρώ από 95.000 αγρότες που έλαβαν επιδοτήσεις άνω των 1.000 ευρώ.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε μάλιστα ότι σήμερα θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα αφορά τους πρώτους 12.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι τα «ραβασάκια» που θα σταλούν στους αγρότες θα τους ζητούν να επιστρέψουν το μέρος της επιδότησης άνω των 5.000 ευρώ (π.χ. αν ένας αγρότης πήρε 13.000 ευρώ θα του ζητηθεί να επιστρέψει τα 8.000 ευρώ). Πρόσθεσε δε πως η ανάκτηση θα γίνει μέσω παρακράτησης από τις νέες ενισχύσεις με πέντε δόσεις.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμούν ότι από την πρώτη απόπειρα ανάκτησης των ενισχύσεων από 12.000 αγρότες θα συγκεντρωθούν περι τα 40 εκατ. ευρώ και πως στο τέλος θα καμφθούν οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ και θα μειώσουν τις απαιτήσεις τους.

Εξηγούν δε ότι για το «πακέτο Χατζηγάκη» οι αρχικές απαιτήσεις ήταν για επιστροφή 421 εκατ. ευρώ από 725.000 αγρότες και πως μετά από διαπραγματεύσεις το ποσό κατέβηκε σε 215 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ο κ. Αποστόλου είπε ότι εκτός από το «πακέτο Χατζηγάκη» ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ ζητά την επιστροφή «του πακέτου Κοντού ύψους 108 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε 54 συνεταιρισμούς και του «πακέτου Μωραϊτη» ύψους 500 εκατ. ευρώ». Σημείωσε ωστόσο ότι «στον Επίτροπο είπα ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Είναι τέτοια η κατάσταση αυτών των συνεταιρισμών που δεν ξέρεις πού, ποιον και τι να κάνεις».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: 95.000 αγρότες θα επιστρέψουν 215 εκατ. ευρώ για παράνομες επιδοτήσεις"

Βίτσας: Κατασκευάζουμε ακόμη 12 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Στην κατασκευή 12 ακόμη κέντρων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συντονιστής της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

«Έχουμε ήδη 14 κέντρα φιλοξενίας. Τα χρήματα για την κατασκευή των υπόλοιπων είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα αναπληρωθούν από τα κοινοτικά κονδύλια» τόνισε στον Σκάι ο κ. Βίτσας.

«Έχουμε μείωση στις προσφυγικές ροές τις τελευταίες μέρες, αλλά λόγω καιρού» διευκρίνισε ο υπουργός.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Κατασκευάζουμε ακόμη 12 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων"

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Nα συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν

Σκληρότατη απάντηση στην «απαράδεκτη» – όπως τη χαρακτηρίζει – επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στην Ελλάδα αναφορικά με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Φαίνεται πως η Τουρκία πιστεύει ότι αν η Ιστορία δεν συμφωνεί με όσα αυτή υποστηρίζει, τόσο το χειρότερο για την Ιστορία», σχολίασε δηκτικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας στη χθεσινή δήλωσή του τούρκου ομολόγου ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται «ποτέ» να δώσει αξία σε όσους χρησιμοποιούν μία «παράνομη» γραμμή της Ιστορίας σε βάρος της τουρκικής ταυτότητας.

Η επίθεση της Άγκυρας ήλθε τη στιγμή που ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην προσπάθεια να «κλειδώσει» η συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Άγκυρας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με τον κ. Κούτρα να επισημαίνει στην τουρκική πλευρά ότι «οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για ανέξοδη και υποκριτική ρητορική».

«Η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει, προφανώς, να εγκαταλείψει τις εμμονές της και να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Στο δύσκολο αυτό έργο η Ελλάδα θα είναι στο πλάι της», καταλήγει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η πρώτη, ανεπίσημη ελληνική απάντηση είχε έλθει από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης, όπου όμως είχε ουσιαστικά γίνει προσπάθεια μερικής υποβάθμισης του θέματος, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναφέρουν μεν ότι «η ιστορία μιλάει από μόνη της», αλλά να συμπληρώνουν ότι «δεν είναι λόγος εντάσεων και δεν ανατρέπει την καλή σχέση με τη γείτονα χώρα».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Nα συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν"

Φυλλάδιο με οδηγίες διένειμε η αστυνομία στην Ειδομένη

Οκτώ νέους λυόμενους οικίσκους απέκτησε το βράδυ της Πέμπτης ο καταυλισμός της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ, όπου παραμένουν περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες, οι οποίοι με αγωνία αναμένουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας.

Οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό με οχήματα του στρατού και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση, θα χρησιμοποιηθούν ως εξής: δύο ως «info points» για την ενημέρωση των προσφύγων σχετικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, καθώς και την παροχή άλλων πληροφοριών, ένας για τους μεταφραστές και τους διερμηνείς και ένας για τις ανάγκες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι υπόλοιποι τέσσερις θα φιλοξενούν τους εργαζομένους σ' αυτές τις δομές.

Στο μεταξύ, η αστυνομία διένειμε σήμερα νέο φυλλάδιο στους πρόσφυγες, στα ελληνικά, τα αραβικά και τα φαρσί, όπου αναγράφονται τα εξής: «Τα σύνορα είναι κλειστά. Στους χώρους φιλοξενίας θα βρείτε τροφή και διαμονή. Μην εμπιστεύεστε ανεύθυνους που σας βάζουν σε κίνδυνο. Μην ταλαιπωρείστε χωρίς λόγο».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλλάδιο με οδηγίες διένειμε η αστυνομία στην Ειδομένη"

Σκληρή επίθεση Ερντογάν στην Ευρώπη: Να κοιτούν τα δικά τους και να μην μας λένε τι να κάνουμε

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες, ενώ τόνισε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη όσον αφορά τις επιδόσεις της στον σεβασμό των δικαιωμάτων όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο.

"Την ώρα που η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια (μετανάστες), αυτοί που είναι ανίκανοι να βρουν χώρο για μια χούφτα πρόσφυγες, που στη μέση της Ευρώπης κρατούν αυτούς τους αθώους σε επαίσχυντες συνθήκες, πρέπει πρώτα να κοιτάζουν τους εαυτούς τους", τόνισε.
Οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βορειοδυτική πόλη Τσανάκαλε, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, διατυπώνονταν την ώρα που ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα σχέδιο δράσης για τους μετανάστες.

Επίσης, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος άσκησε πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας της να αφήσει την πολιτική της "επιείκειας" που ακολουθεί για τους κούρδους αντάρτες, πέντε ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση.

"Δεν υπάρχει λόγος μια βόμβα (όπως αυτή) που εξερράγη στην Άγκυρα να μην εκραγεί μια ημέρα σε μια άλλη πόλη στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ερντογάν, "παρά την πραγματικότητά αυτή, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν προσέχουν, είναι σαν να χορεύουν μέσα σε ναρκοπέδιο".
"Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας είναι προσεκτικός και νόμιμος. Κάθε τρομοκρατική οργάνωση που δρα στην περιοχή μας και στην Τουρκία έχει ενωθεί κατά της Τουρκίας. Πολλά κράτη, πρωτίστως της Δύσης, ακόμη δεν μπορούν να έχουν μια πάγια στάση έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων".

Ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί οι βελγικές αρχές επέτρεψαν πρόσφατα σε υποστηρικτές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να υψώσουν σημαίες κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Είναι ανέντιμη και ανειλικρινής" η στάση της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατηγορώντας ορισμένα κράτη ότι υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα "τρομοκρατικές" οργανώσεις στην Τουρκία που έχουν ενωθεί εναντίον του κράτους. "Σήμερα σηκώνουν τις σημαίες και τις αφίσες. Ποιόν προσπαθείτε να ξεγελάσετε;", είπε με οργή. "Όλα αυτά σημαίνουν ότι ενέδωσαν στην τρομοκρατία", πρόσθεσε.

Το βράδυ της Κυριακής, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε στάση λεωφορείου στην πολυσύχναστη πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και πολλούς τραυματισμούς.

Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση που έχει αποσχιστεί από το ΡΚΚ, ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης που έγινε σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας εναντίον των κούρδων ανταρτών σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να "ξεριζώσει" το ΡΚΚ. Μετά την επίθεση στην Άγκυρα, άρχισε ξανά τον πόλεμό του εναντίον αυτών που θεωρεί "συνεργούς" του ΡΚΚ. Κάλεσε το κοινοβούλιο να άρει την ασυλία φιλοκούρδων βουλευτών και η τουρκική αστυνομία ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις συλλήψεις υποστηρικτών του κουρδικού ζητήματος.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή επίθεση Ερντογάν στην Ευρώπη: Να κοιτούν τα δικά τους και να μην μας λένε τι να κάνουμε"

Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών δημοσκοπήσεων εξήγγειλε ο Παππάς

Σαρωτικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισημαίνοντας ότι τα «ευρήματά» τους στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά και στις τελευταίες εκλογές είχαν «τερατώδεις αποκλίσεις» από το πραγματικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος δε υποστήριξε ότι ο τρόπος λειτουργίας των εταιρειών δεν χαρακτηρίζεται μόνο από «μεθοδολογική ανεπάρκεια» αλλά «κυρίως, από μεροληψία».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου είπε: «Στο δημοψήφισμα είχαμε τερατώδεις αποκλίσεις και μόνο μερικώς μπορούν δικαιολογηθούν από μεθοδολογική ανεπάρκεια και περισσότερο από μεροληψία. Και μετά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η έρευνα που έδειχνε ότι θα πληττόταν μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλου τύπου ελατήρια κι όχι καθαρά επιστημονικά».

Παράλληλα, ο κ. Παππάς επιτέθηκε στην ΝΔ υποστηρίζοντας πως ένας από τους λόγος που δεν συναίνεσε για την συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν για να εξακολουθούν να λειτουργούν άναρχα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.

«Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν την καθημερινή διαχείριση της πολιτικής με οδηγό τις δημοσκοπήσεις, οι δημοσκόποι να σταματήσουν να προσπαθούν να ασκούν πολιτική και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να σταματήσουν να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά τους αλλότρια συμφέροντα μέσω των δημοσκοπήσεων» σημείωσε με νόημα ο κ. Παππάς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών δημοσκοπήσεων εξήγγειλε ο Παππάς"

Απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου: Οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνουν τους εργοδότες για εργατικά ατυχήματα

Αλλάζει άρδην ο χάρτης των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, με δύο αποφάσεις-βόμβα του Αρείου Πάγου που ανατρέπουν πολλά από τα έως σήμερα νομικά κεκτημένα των ιδιωτικών υπαλλήλων. Πλέον η ζυγαριά της Δικαιοσύνης γέρνει επικίνδυνα κατά των εργαζομένων, καθώς η σχετική νομολογία των δικαστηρίων που μέχρι τώρα τους προστάτευε σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, σκληραίνει επικίνδυνα με τη βούλα του Αρείου Πάγου.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος ώστε οι εργοδότες να διεκδικούν πλήρη αποζημίωση από τους εργαζομένους τους για ζημιές που μπορεί να συμβούνάβουν χώρα εν ώρα εργασίας. Παράλληλα, με άλλη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου αναγνωρίζεται υψηλό ποσοστό συνυπαιτιότητας σε εργαζόμενο ο οποίος έχασε τη ζωή του και πάλι εν ώρα εργασίας, για τον θάνατό του! Οι δύο αποφάσεις προκαλούν ήδη τον σφοδρό αντίλογο καταξιωμένων νομικών, οι οποίοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους τις χαρακτηρίζουν βαθιά αντεργατικές, αντικοινωνικές και αντίθετες με το αίσθημα δικαίου.

Ειδικότερα, η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε από τον Αρειο Πάγο αφορά σε ατύχημα που είχε λάβει χώρα στην Ιταλία το καλοκαίρι του 2011 όταν οδηγός μεγάλης νταλίκας που μετέφερε (σε ψυγείο) γαλακτοκομικά προϊόντα, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα αυτό να εκτραπεί της πορείας του και να προσκρούσει στο στηθαίο ασφαλείας του αυτοκινητοδρόμου. Το όχημα, ιδιοκτησίας ελληνικής εταιρείας, κινούνταν με ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα στο εθνικό δίκτυο Μπολόνιας - Ανγκόνας. Από τη σύγκρουση το μεγαλύτερο μέρος της νταλίκας καταστράφηκε όπως και το φορτίο που μετέφερε, ενώ την τελευταία στιγμή ο οδηγός της κατάφερε να βγει από το φλεγόμενο όχημα και να σωθεί.

Η υπόθεση έφτασε στα αστικά δικαστήρια αλλά και στον Αρειο Πάγο, ο οποίος, υιοθετώντας πλήρως τη σχετική απόφαση που είχε λάβει προηγουμένως το Εφετείο, έκρινε ότι ο οδηγός της νταλίκας δεν εκτέλεσε την εργασία του με επιμέλεια ως όφειλε και γι’ αυτό ευθύνεται για τη ζημιά που προκάλεσε στον εργοδότη του, δηλαδή την καταστροφή του οχήματος αλλά και του εμπορεύματος. Το ποσοστό δε συνυπαιτιότητάς του στο ατύχημα είναι 99% και ως εκ τούτου ο εργοδότης μπορεί να αξιώσει αποζημίωση από τον υπάλληλό του.

Ο Αρειος Πάγος και συγκεκριμένα το Β2 Τμήμα του που εξέδωσε την απόφαση στηρίζει την κρίση του αυτή στο εξής σκεπτικό: «Υπαίτιος του ατυχήματος και των συνεπειών που προκλήθηκαν από αυτό είναι ο οδηγός του οχήματος, καθόσον αυτός παρότι έμπειρος και ικανός ασχολούμενος επαγγελματικά με την οδήγηση φορτηγών, επέδειξε αμέλεια κατά την εκτέλεση ελιγμού προς τα αριστερά και δεν συγκράτησε το όχημα που οδηγούσε, κατά τρόπο ώστε αυτό να παραμείνει κινούμενο εντός της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας, αλλά έχασε τον έλεγχο αυτού, τον οποίο δεν ανέκτησε, με τις περαιτέρω συνέπειες...».

Η μειοψηφία

Κατά πλειοψηφία οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί απέρριψαν τον ισχυρισμό του οδηγού ότι ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη και ότι η ζημιά πρέπει να βαρύνει τον εργοδότη του και όχι τον ίδιο «ως εμπίπτουσα στη σφαίρα του επιχειρηματικού κινδύνου». Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν και το βασικό επιχείρημα του οδηγού ότι τα λάστιχα που είχαν τοποθετηθεί στην νταλίκα ήταν προβληματικά εξαρχής και εξ αυτού του λόγου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του.

Αντίθετα, ένα μέλος του δικαστηρίου που μειοψήφησε εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη συνυπαιτιότητα του εργαζομένου σε εργατικό ατύχημα με το εξής σκεπτικό: «Ο εργοδότης με την αντιπαροχή του αμείβει την εργασία και όχι την ανάληψη κινδύνου. Ο μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος δεν αντισταθμίζει τους κινδύνους ζημιών στους οποίους αυτός εκτίθεται κατά την εκτέλεση της εργασίας του, μέσα σε συνθήκες ή καταστάσεις πίεσης τις οποίες αποκλειστικά διαμορφώνει και επηρεάζει ο εργοδότης. Ακόμη και για τον πιο επιμελή και ευσυνείδητο εργαζόμενο ενδέχεται να καταστεί αναπόφευκτη μια στιγμιαία χαλάρωση της προσοχής με εντελώς δυσανάλογες συνέπειες».

Συνυπαίτιος για τον θάνατό του!

Η δεύτερη υπόθεση που απασχόλησε τον Αρειο Πάγο ήταν ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς εν ώρα εργασίας έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος, οδηγός βυτιοφόρου. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα ενώ ο 41χρονος οδηγός εκτελούσε δρομολόγιο από το Ζάκρο Καρδίτσας στον Ταύρο Αττικής μεταφέροντας γάλα. Το όχημά του εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό με αποτέλεσμα ο οδηγός του, που μόλις είχε προσληφθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, να βρει ακαριαία τραγικό θάνατο αφού το τεράστιο όχημα τον καταπλάκωσε.

Οι γονείς του 41χρονου και τα αδέλφια του προσέφυγαν στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του γιου και αδελφού τους οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη. Και αυτό διότι, όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο, η εργοδότρια εταιρεία τον ανάγκαζε να εκτελεί συνεχή δρομολόγια πέραν του νόμιμου ωραρίου εργασίας του, επί οκτώ ώρες κάθε ημέρα και χωρίς ξεκούραση. Μάλιστα, όπως υποστήριξαν οι συγγενείς του, ο 41χρονος, φοβούμενος μη χάσει τη δουλειά του, εργαζόταν νυχθημερόν αδιαμαρτύρητα.

Από την πλευρά τoυς οι νομικοί παραστάτες της εργοδότριας εταιρείας προέβαλλαν στο δικαστήριο ως βασικό επιχείρημα ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το δυστύχημα έφερε και ο 41χρονος οδηγός, καθώς, όπως υποστήριξαν, κατά το μοιραίο δρομολόγιο δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, κάτι που ενδεχομένως και να του έσωζε τη ζωή. Η παράλειψη αυτή, σύμφωνα με τον ισχυρισμό που προέβαλε η εργοδότρια εταιρεία, θεμελιώνει συνυπαιτιότητα του θανόντος κατά 40% στην πρόσκληση του δυστυχήματος και η τυχόν αποζημίωση που θα επιδικάσει το δικαστήριο στους συγγενείς του θα πρέπει να είναι σε άμεση συνάφεια με το γεγονός αυτό.

Εξετάζοντας τα στοιχεία του φακέλου της τραγικής αυτής υπόθεσης -ανάμεσά τους και εξετάσεις που δεν ανίχνευσαν στο αίμα του θανόντος οινόπνευμα ή άλλες ουσίες- οι εφέτες έκαναν εν μέρει δεκτό τον ισχυρισμό της οικογένειας του 41χρονου. Αφενός έκριναν ότι η εργοδότρια εταιρεία ευθύνεται μόνο κατά ποσοστό 60% για το τραγικό δυστύχημα (συνυπαιτιότητα) επειδή ανάγκαζε τον υπάλληλό της να εργάζεται κατά παράβαση του ωραρίου εργασίας και αφετέρου απεφάνθησαν ότι υπάρχει και ευθύνη σε ποσοστό 40% του άτυχου 41χρονου. Και αυτό επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας όπως ήταν υποχρέωσή του, με αποτέλεσμα να συμβάλει στο δυστύχημα και στον θάνατό του! Ετσι, με βάση την απόφαση του Εφετείου η εργοδότρια εταιρεία ευθύνεται σε αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν οι συγγενείς του άτυχου οδηγού κατά 60% και μέχρι εκεί οφείλουν να αποζημιώσουν την οικογένειά του.

Καμία ευθύνη, ήταν ξεκούραστος

Ωστόσο, εντελώς διαφορετική ήταν η κρίση του Αρείου Πάγου, ο οποίος ανέτρεψε άρδην την εφετειακή απόφαση, εντοπίζοντας κενά και αντιφάσεις στην αιτιολόγησή της. Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, το Εφετείο δεν παρέθεσε στην απόφασή του «τα πραγματικά περιστατικά που να δικαιολογούν την κόπωση του θανόντος και την εξασθένηση των δυνάμεων των αντανακλαστικών του».

Κατά το Ανώτατο Δικαστήριο, ο άτυχος 41χρονος πράγματι εργάστηκε καθ’ υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας του, ωστόσο μόνο κατά 3,5 ώρες και κατά την ημέρα που έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν! Αυτό, όμως, σύμφωνα με την αρεοπαγίτικη απόφαση -«δεν επάγεται, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, λόγω και της ολιγόωρης απασχόλησης του θανόντος κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες του δυστυχήματος αλλά και της μη απασχόλησής του τέσσερις ημέρες πριν τον θάνατό του, τέτοιο αποτέλεσμα», δηλαδή την πρόκληση του δυστυχήματος!

Με το σκεπτικό αυτό ο Αρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Εφετείο και παράλληλα οι συγγενείς του άτυχου άνδρα έχασαν κάθε ελπίδα να δικαιωθούν σε αστικό επίπεδο για την απώλεια που βιώνουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου: Οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνουν τους εργοδότες για εργατικά ατυχήματα"

Η απάντηση της μητέρας Φύσσα στην αποφυλάκιση Ρουπακιά

Με αφορμή την αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, δημοσίευσε βίντεο για να εκφράσει την αντίθεσή της με τη συγκεκριμένη απόφαση και να υπενθυμίσει τον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε το παιδί της.

Να σημειωθεί, ότι το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με βούλευμά του, στις 19 Φεβρουαρίου, τον κατ’ οίκον περιορισμό του Ρουπακιά, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι θα του επιτρέπεται η μετάβασή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μόνο τις ημέρες που διεξάγεται η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και πάντα με αστυνομική συνοδεία. Παράλληλα, δεν θα μπορεί να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας, καθώς του έχει επιβληθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, απάντησε στις παραπάνω αποφάσεις, μέσω του συγκεκριμένου βίντεο, που αναρτήθηκε στη σελίδα του, Αθήνα 9,84 στο youtube.



Επί της ουσίας, το μικρής διάρκειας βίντεο, περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την ομολογία του Γιώργου Ρουπακιά, για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου, ενώ το πλάνο που σοκάρει περισσότερο είναι αυτό που δείχνει τον ματωμένο σουγιά του Ρουπακιά, με τον οποίο δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

enikos


Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της μητέρας Φύσσα στην αποφυλάκιση Ρουπακιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news