facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ποιοι “καίγονται” από τη φοροκλίμακα των δανειστών

Ορισμένα κομμάτια του παζλ στο φορολογικό έχουν αρχίσει να κουμπώνουν. Συμφωνήθηκε, όπως αναφέρει το Euro2day, ότι δεν συζητείται ο ανώτατος συντελεστής 40% στα εισοδήματα από ενοίκια ή συντελεστής 60% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών. Το μεγάλο παζάρι των επομένων ημερών είναι ποιοι ακριβώς θα πληρώσουν τις αλλαγές στο φορολογικό οι οποίες κατά την πρόταση των δανειστών θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 1,9 δισ. ευρώ (με τον συνυπολογισμό 900 εκατ. ευρώ από τη μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) ή 1,7 δισ. ευρώ κατά την πρόταση της κυβέρνησης.

Οι δανειστές, σύμφωνα με το Euro2day, θέλουν να πληρώσουν περισσότερους φόρους και οι οκτώ στους δέκα φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν σήμερα λιγότερα από 15.000 ευρώ. Χαμηλώνουν το λογαριασμό των επιβαρύνσεων ακόμα και λίγο πάνω από τα 7.000-8.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος, όσο δηλαδή είναι το προτεινόμενο από αυτούς νέο σταθερό αφορολόγητο.

Η κυβέρνηση η οποία ξεκίνησε προτείνοντας διατήρηση του αφορολογήτου στα 9.500 ευρώ προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατό μικρότερη μείωσή του, παρεμβαίνοντας ενδιαμέσως στο ύψος των συντελεστών. Παράλληλα, στο πλαίσιο αναζήτησης πρόσθετων μέτρων για να κλείσει –το αδιευκρίνιστο ακόμα- δημοσιονομικό κενό μπαίνουν στο τραπέζι και ενδεχόμενες αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων στον κλάδο του αυτοκινήτου, με τις περισσότερες πιθανότητες επιβαρύνσεων να κερδίζουν επί του παρόντος τα μεταχειρισμένα.

Η πρόταση των δανειστών για την κλίμακα

Σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται έως τα 9.500 ευρώ, μέσω έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ την οποία δικαιούνται αυτούσια όσοι έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ, για κάθε 1.000 ευρώ πρόσθετου εισοδήματος και το αφορολόγητο σβήνει για όσους έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

Οι δανειστές προτείνουν η έκπτωση φόρου να μειωθεί στη χειρότερη περίπτωση στα 1.500 ευρώ, στην καλύτερη στα 1.800 ευρώ, αλλά να είναι σταθερή για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 7.000-8.000 ευρώ. Κάθε εκατό ευρώ συρρίκνωσης της έκπτωσης φόρου, έχει υπολογιστεί ότι οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 200-250 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η εξήγηση για τη διαπίστωση στελέχους που μετέχει στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την οποία «θα είναι επιτυχία αν μειωθεί η έκπτωση φόρου κατά 100-200 ευρώ»...

Το πρώτο παζάρι παίζεται σε αυτό ακριβώς το επίπεδο. Πόσο κάτω θα πάει το αφορολόγητο.

Το δεύτερο παζάρι έχει να κάνει με τους συντελεστές. Οι δανειστές πρότειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, την εξής κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους:

- 22% για εισοδήματα έως 22.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 22% επιβάλλεται έως τις 25.000 ευρώ),

- 32% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 22.001 έως και 42.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 32% επιβάλλεται στο κλιμάκιο 25.000 ευρώ έως και 42.000 ευρώ),

- 42% για εισοδήματα από 42.001 έως και 65.000 ευρώ (σήμερα 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ) και

- 50% για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.

Το σενάριο που διακινούσαν κυβερνητικά στελέχη για ενδεχόμενη επιβολή ανώτατου συντελεστή 60% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι.

Αν περάσει η πρόταση των δανειστών, προκύπτει φόρος ακόμα και για όσους έχουν εισοδήματα λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει λείανση των επιβαρύνσεων στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, με μεταφορά των νέων βαρών υψηλότερα. Οι επιβαρύνσεις άνω των 30.000 ευρώ τις οποίες προέβαλαν κυβερνητικές πηγές μέχρι πρότινος, φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως θα ξεκινούν από πολύ χαμηλότερα.

Τα βρήκαν για ενοίκια- αγρότες

Παρελθόν αποτελεί και το σενάριο για επιβολή συντελεστή 40%-45% για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ. Συμφωνήθηκε ότι θα υλοποιηθεί η πρόβλεψη του Μνημονίου για αύξηση των συντελεστών από το 11% στο 15% (έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για υψηλότερα εισοδήματα).

Για τους αγρότες, οι δανειστές αποδέχθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες την πρόταση της κυβέρνησης να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με το νέο αφορολόγητο. Καταργείται όμως η ξεχωριστή παροχή αφορολογήτου ορίου 12.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις θα αθροίζονται στο συνολικό εισόδημα.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες θα φορολογούνται και αυτοί με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως αφορολόγητο.

Ψάχνουν μέτρα 3% του ΑΕΠ

Στην παρούσα φάση, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ίσως και πριν από την 25η Μαρτίου. Μάλιστα, σύμφωνα με μία πηγή δεν αποκλείεται ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Επί του παρόντος κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ από φόρους (μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης), 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό και 1% από ψηφισμένα, αλλά μη εφαρμοσμένα ή πρόσθετα μέτρα όπως για παράδειγμα τα μεταχειρισμένα Ι.Χ. Συνολικά λοιπόν αναζητείται συμφωνία σε μέτρα της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, η μπάλα εκτιμάται ότι θα περάσει στο γήπεδο των δανειστών για να βρουν μεταξύ τους λύση στην εξίσωση μέτρων – χρέους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τις δηλώσεις του επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ, το νέο ορόσημο για ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι “καίγονται” από τη φοροκλίμακα των δανειστών"

Τους ελέγχους των καταθέσεων σε βάθος 15ετίας προωθεί η κυβέρνηση

Τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των καταθέσεων σε βάθος 15ετίας, από 10ετία που ισχύει σήμερα, προωθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών με αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Αναφερόμενο στην λίστα Μπόργιανς, το ίδιο στέλεχος, σημείωσε ότι για την αξιοποίησή της είναι καθοριστική η ψήφιση των διατάξεων για την αυτοκαταγγελία φοροφυγάδων.

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε το ίδιο κυβενρητικό στέλεχος το νέο πλαίσιο της αυτοκαταγγελίας θα πρέπει να προβλέπει φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30-40% για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων του εξωτερικού και έκπτωση μόνο για όσους επενδύσουν τα κεφάλαια αυτά σε ακίνητα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τους ελέγχους των καταθέσεων σε βάθος 15ετίας προωθεί η κυβέρνηση "

Θέλουν κατώτατη σύνταξη στα 180 ευρώ

Σάλο προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αγοράς» για την πρόταση- σοκ των δανειστών για κατώτατη εθνική σύνταξη στα 180 ευρώ. Ενώ το υπουργείο Εργασίας έσπευσε, όμως, να διαψεύσει με δριμύτητα την εφημερίδα, προφανώς δεν… συνεννοήθηκε με την «Αυγή της Κυριακής», η οποία με 24 ώρες καθυστέρηση έκανε λόγο για «εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για εξαέρωση της κατώτατης εθνικής σύνταξης στα 180 ευρώ»!



Σε ολοσέλιδο δημοσίευμά της, η «Αυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κατατέθηκαν απαιτήσεις σοκ από το ΔΝΤ για την καταβαράθρωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 180 ευρώ τον μήνα και για περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ». Το υπουργείο Εργασίας σιώπησε για την «Αυγή», ενώ αντίθετα ήταν λαλίστατο την προηγούμενη ημέρα για την «Αγορά», μιλώντας για «δημοσιεύματα εκτός πραγματικότητας».


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Θέλουν κατώτατη σύνταξη στα 180 ευρώ"

Συνεχίζεται το ευνοϊκό μετρό της απόσυρσης

Μετά από αναμονή περίπου τριών μηνών, λύνεται με ικανοποιητικό τρόπο το πρόβλημα της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων. Όπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πήγες, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, να παραταθεί το ευνοϊκό μετρό της απόσυρσης έως το τέλος Μαΐου αλλά να μειωθούν τα ποσά που αφορούν το όφελος του κάτοχου παλαιού αυτοκινήτου στη περίπτωση που αντικατασταθεί από καινούργιο αυτοκίνητο.

Ο προγραμματισμός προβλέπει η σχετική ρύθμιση να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχομένη Πέμπτη 17 Μαρτίου. Αν για κάποιους λογούς καθυστερήσει η ψήφιση του, θα επιδιωχθεί η άμεση ψήφιση του τις επόμενες ημέρες, ενώ είναι πιθανό να αναζητηθεί άλλος τρόπος για να προχωρήσει αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Η παράταση του ευνοϊκού μέτρου της απόσυρσης έως το τέλος Μάιου, θα δώσει μια καλή ανάσα στην αγορά του αυτοκινήτου και επιπλέον θα τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες που είχαν προκύψει μετά τις 20 Δεκέμβριου 2015.

Ειδικότερα, θα δοθεί η δυνατότητα να εκτελωνιστούν τα αυτοκίνητα που ήδη έχουν παραγγείλει οι εισαγωγείς. Επίσης, μέχρι τότε θα οδηγηθούν στα κέντρα ανακύκλωσης όσα παλαιά αυτοκίνητα έχουν απομείνει στους ιδιοκτήτες τους. Μέχρι το τέλος Μαΐου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες επιστροφής του φόρου που αναλογεί στα αυτοκίνητα τα οποία έχουν εκτελωνισθεί από τις 20 Δεκεμβρίου 2015 και μετά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εισαγωγέων και εμπόρων, είναι εγκλωβισμένοι περίπου 8.000 δικαιούχοι βεβαιώσεων απόσυρσης οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευθούν το ευνοϊκό μέτρο. Ανάμεσα τους είναι και εκείνοι που έχουν ήδη παραγγείλει καινούργιο αυτοκίνητο και αναμένουν την έγκριση για να μειωθεί η φορολογία και να πάρουν πινακίδες. Επίσης μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων- ανάμεσα τους και πολυτελή- έχουν ήδη πάρει πινακίδες μετά την καταβολή όλης της φορολογίας από τους εισαγωγείς. Με το μέτρο της απόσυρσης, θα υπάρξει επιστροφή φόρου και δεν θα επιβαρυνθούν με το επιπλέον κόστος.

Σχετικά με την μείωση του όφελος που προκύπτει ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου, εξετάσθηκαν διάφορα σενάρια έτσι ώστε να πεισθούν τα τεχνικά κλιμάκια για την απόδοση του μέτρου. Αυτό που απασχολεί τα τεχνικά κλιμάκια είναι το ύψος της συνολικής δαπάνης που αφορά το όφελος του καταναλωτή στη περίπτωση που θα συνεχισθεί η απόσυρση καθώς και το τελικό ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από την υψηλή φορολογία των καινούργιων αυτοκινήτων.

Ένα ισχυρό ατού στα χέρια των εκπροσώπων των ελληνικών υπουργείων είναι η άμεση καταβολή της φορολογίας που αφορά τα καινούργια αυτοκίνητα και μάλιστα με διαφανή τρόπο. Όπως είναι γνωστό, για να εκτελωνιστεί ένα αυτοκίνητο απαιτείται η άμεση κατάθεση του ποσού που αφορά την φορολογία.

Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο του αυτοκινήτου είναι τα αποτελέσματα των ταξινομήσεων του Φεβρουαρίου. Πήραν πινακίδες μόνο 3.310 καινούργια αυτοκίνητα. Η μείωση έφτασε το 32,4%, σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται το ευνοϊκό μετρό της απόσυρσης"

Ποιοι γλιτώνουν τα τεκμήρια για τα εισοδήματα 2015

«Ασπίδα» έναντι των φόρων για περιστασιακά απασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι κινδύνευαν να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, προβάλλει το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία την οποία συνυπογράφουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Με την τροπολογία προβλέπεται ότι εισοδήματα τα οποία αποκτούν περιστασιακά απασχολούμενοι ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, θα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Πρακτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, όπως είχε προ μηνών προαναγγείλει παρατείνει το περυσινό καθεστώς για να μην κληθούν να πληρώσουν φόρο –βουνό, περιστασιακά απασχολούμενοι με ελάχιστα εισοδήματα μόνο και μόνο επειδή πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.

Με τη διάταξη η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ορίζεται ότι «παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2015 (ίσχυε για το 2014) η διάταξη της παρ. 35 του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. που προβλέπει ότι, όταν το πραγματικό εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με (φορολογικός συντελεστής 22%, αντί 26%, και μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ).

Ο ανωτέρω τρόπος φορολόγησης εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Με άλλες διατάξεις της ίδιας τροπολογίας:

1. Υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων με συμμετοχή σε επιχειρήσεις. Προβλέπεται διαφορετική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Ορίζεται συγκεκριμένα ότι εξαιρετικά, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία μετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, τα οποία αποκτούν εισόδημα από τη διανομή κερδών στις 31 Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους, μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μετά την ημερομηνία που υποβάλλουν δήλωση τα νομικά πρόσωπα στα οποία συμμετέχουν, οπότε και καθίσταται η διανομή οριστική. Τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

2. Σύμφωνο Συμβίωσης. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης και στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τους έγγαμους εκτός και εάν έχει οριστεί διαφορετικά στο σύμφωνο συμβίωσης. (στην περίπτωση αυτή) ίδιας φορολογικής αντιμετώπισης με τους έγγαμους (κοινή κάλυψη τεκμηρίων και μεταφορά φορολογικών εκπτώσεων). Οι τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου η του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος ή το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα της συζύγου ή του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης αντίστοιχα.



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι γλιτώνουν τα τεκμήρια για τα εισοδήματα 2015"

Απίστευτο: Ο Μουζάλας αποκαλεί «Μακεδονία» τα Σκόπια

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε νέες δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τρίτης για το προσφυγικό, αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».

Κι όμως, ο κ. Μουζάλας χρησιμοποίησε τη λέξη «Μακεδονία» για να αναφερθεί στα Σκόπια, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο περιστατικό με το πέρασμα προσφύγων στα εδάφη της ΠΓΔΜ την Δευτέρα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σε αυτή την ιστορία». Όπως εξήγησε, «το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη δεν μετακινούνται γιατί προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα».

«Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που πράγματι βοηθούν και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία. Έχω εδώ την προκήρυξη -το χαρτί του τους μοιράσανε- τους δώσανε κανονικά ραντεβού. Η αστυνομία το διερευνά και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.




Ο χαρακτηρισμός «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ προκάλεσε μέσα σε λίγα μόνο λεπτά αίσθηση και αμέσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν «φωτιά», αφού πολλοί ήταν οι χρήστες του Διαδικτύου που έσπευσαν να σχολιάσουν μέσω Twitter την δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Μέσω Twitter σχολίασε την αναφορά Μουζάλα και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σε ανάρτηση που έκανε, έγραψε χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια;».


Το tweet του Άδωνι Γεωργιάδη


ΝΔ: Θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του
Έντονη ήταν και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, κάλεσε τον κ. Μουζάλα να παραιτηθεί.

Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι το γεγονός πως ο κ. Μουζάλας αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως "Μακεδονία", «ενίσχυσε την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων».

«Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα», τονίζει, σημειώνοντας: «Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως "Μακεδονία" Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων».

Σύμφωνα με την ΝΔ, «το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες» και καταλήγει: «Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του». 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Ο Μουζάλας αποκαλεί «Μακεδονία» τα Σκόπια"

Προσφυγικό: Παραχωρήσεις προς την Τουρκία από Ελλάδα και Κύπρο ζητά η Κομισιόν

Παραχωρήσεις προς την Τουρκία για να μπορέσει να διαχειριστεί το προσφυγικό, ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η νέα πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, προβλέπει σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο το άνοιγμα πέντε νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να γίνει «υπό όρους».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε στο Reuters, αυτό γίνεται για να κάμψει την απειλή του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ωστόσο, δεν διευκρίνισε τους όρους αυτούς.

Παράλληλα, παρά τις ενστάσεις πολλών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να κηρύξει την Τουρκία ως τρίτη ασφαλή χώρα.

Όπως τονίζει το Reuters, κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία. Ωστόσο, στο σχέδιο θα προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄ εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. Η συμφωνία προβλέπει πως για κάθε μετανάστη που επιστρέφεται στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας θα προωθούνται απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν θέλει να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες εντός ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο. Ωστόσο, «εμπόδιο» είναι οι σφοδρές αντιδράσεις της γαλλικής πλευρά, η οποία ζητά προηγουμένως να εκπληρωθούν 72 προϋποθέσεις από την Άγκυρα πριν επιτραπεί στα 80 εκατ. Τούρκων να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ακόμη, η Κομισιόν, προτείνει συμβιβαστικά να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμφωνίας ο όρος εφαρμογής μιας «κρίσιμης μάζας» των προϋποθέσεων, όπως στο δικαστικό σύστημα, χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής αριθμός.

Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν σε πολιτικό και νομικό επίπεδο για το προσφυγικό, στη νέα Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: Παραχωρήσεις προς την Τουρκία από Ελλάδα και Κύπρο ζητά η Κομισιόν"

Eξήντα 4θέσια οχήματα χωρίς οδηγό θα κυκλοφορήσουν στα Τρίκαλα

Μία νέα πρωτιά ετοιμάζεται στην πόλη των Τρικάλων καθώς μετά την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος του λεωφορείου χωρίς οδηγό, στους δρόμους της θα κυκλοφορούν από το επόμενο φθινόπωρο και εξήντα μικρά τετραθέσια οχήματα χωρίς οδηγό.

Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της απολογιστικής εκδήλωσης για το πρόγραμμα CityMobil2, o υπεύθυνος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας Αντριάνο Αλεσαντρίνι.

Τα εξήντα οχήματα θα μεταφερθούν στα Τρίκαλα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, του CityMobil3.
Η φιλοσοφία των οχημάτων αυτών είναι να καλύπτουν το λεγόμενο «last mile», δηλαδή τη διαδρομή από το σημείο εκκίνησης ενός επιβάτη μέχρι το Μέσο Μαζικής Μεταφοράς που τον εξυπηρετεί ή από την αποβίβασή του απ΄αυτό έως το σημείο προορισμού του.
Ο επιβάτης θα μπορεί να καλεί από το κινητό του τηλέφωνο ένα τέτοιο όχημα και να το μοιράζεται με άλλους, ενώ πιθανότατα η υπηρεσία θα παρέχεται με χρέωση.
Τις επόμενες ημέρες οι υπεύθυνοι του δήμου θα μεταβούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να κάνουν την πρώτη συνάντηση για το πρόγραμμα μαζί με άλλους πιθανούς υποψηφίους. Έως τις 17 Απριλίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η σχετική πρόταση ενώ τον Ιούλιο αναμένεται η αξιολόγησή της ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο HORIZON 2020, το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης με θέμα τον συνδυασμό της αυτοκίνησης και του IoT (Internet of Things).
Η πρόταση ήρθε από τον κ. Αλεσαντρίνι ύστερα από την επιτυχή πορεία της κυκλοφορίας του ειδικού λεωφορείου χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίοδο Σεπτέμβριος 2015 – Μάρτιος 2016, διεξήχθησαν συνολικά 1.490 δρομολόγια και διανύθηκαν 3.580 χιλιόμετρα, μεταφέροντας 12.138 επιβάτες, ενώ ο μέσος όρος πληρότητας του 12θέσιου οχήματος ήταν οκτώ άτομα.
«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα μεταφορών», σχολίασε ο Άγγελος Aμδίτης, διευθυντής έρευνας του ΕΠΙΣΕΥ, στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου του προγράμματος.
Ο κ. Αμδίτης υπογράμμισε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα της Google δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό, καθώς μέσα στο όχημα βρισκόταν οδηγός, ο οποίος – ανά πάσα στιγμή – μπορούσε να επέμβει στη λειτουργία του.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι μέχρι και το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ζήτησε πληροφορικό υλικό, ενώ ήδη υποβλήθηκε αίτημα στην ΕΕ για περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος.
Από την πλευρά τους, τόσο η υφυπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοβελώνη, όσο και η γενική γραμματέας Μεταφορών Π. Πέρκα αναφέρθηκαν στις θεσμικές προκλήσεις, αφού χρειάστηκαν νομοθετικές αλλαγές για να επιτραπεί η κυκλοφορία οχήματος χωρίς οδηγό, έστω και για πιλοτική εφαρμογή (νόμος 4313/2014).
Τέλος, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι, παρά την αρχική διστακτικότητα, οι κάτοικοι της πόλης «αγκάλιασαν» το νέο… μέσο.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Eξήντα 4θέσια οχήματα χωρίς οδηγό θα κυκλοφορήσουν στα Τρίκαλα"

Ο Πόποσκι κατηγορεί τις ελληνικές αρχές πως «μένουν απλοί παρατηρητές»

Σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακινητών επέρριψε τις ευθύνες για τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, αφήνοντας αιχμές κατά των ελληνικών αρχών για παθητική στάση.

Όπως είπε, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διακινητές μεταναστών επιθυμούν να επωφεληθούν από μία τέτοια κατάσταση.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι αρχές της όποιας χώρας σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή να μένουν απλοί παρατηρητές ενός τέτοιου φαινομένου» πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Σίτελ».

Ο κ. Πόποσκι σημείωσε ότι η χώρα του εντατικοποιεί τις επαφές με τους εταίρους της στην Ε.Ε., αλλά και με τις ελληνικές αρχές.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην αποφυγή του σοβαρού κινδύνου να ξεκινήσει μία νέα φάση της μεταναστευτικής κρίσης, με τη δημιουργία ενός ανταγωνισμού για το πόσοι μετανάστες θα διακινηθούν παράνομα από μία συνοριακή γραμμή σε μία άλλη. Η απάντηση θα πρέπει να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Πόποσκι.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να σταλεί αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η πρακτική να εγκαθίστανται επιπλέον μετανάστες σε σκηνές στην ίδια τη συνοριακή γραμμή» και συμπλήρωσε ότι «εάν συμβεί αυτό, θα μειωθεί πραγματικά ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πόποσκι κατηγορεί τις ελληνικές αρχές πως «μένουν απλοί παρατηρητές»"

Ο Φάιμαν ζητά από την Μέρκελ να στηρίξει το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων

Να μιλήσει «με καθαρή γλώσσα» καλεί την Άγγελα Μέρκελ ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος ζητά από τη Γερμανία να στηρίξει το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως αναμένει από τη Γερμανία να αποσαφηνίσει ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα μπορεί να επιλέξει την χώρα στην οποία θα μεταβεί, διότι διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα συνεχίσει να υπάρχει η μεγάλη πίεση στη Διαδρομή των Βαλκανίων και σε άλλες «εναλλακτικές διαδρομές».
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να καταστεί σαφές στους πρόσφυγες πως θα πρέπει να αποδεχθούν και άλλες προτάσεις για μετεγκατάστασή τους, όπως στη Γαλλία ή στην Πορτογαλία, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν 30.000 και 7.000 πρόσφυγες, αντίστοιχα, αλλά, στην μεν πρώτη έχουν φτάσει μέχρι σήμερα 1.000, στην δε δεύτερη μόλις 200, πρόσφυγες.
«Εν όσω υπάρχει η εντύπωση, πως όλοι επιτρέπεται να έλθουν στη Γερμανία, θα συνεχίσει να είναι δύσκολο για όλους τους άλλους να εφαρμόσουν το τέλος της προώθησης των προσφύγων», ανέφερε ο Βέρνερ Φάιμαν.

Αντίθετος στις παραχωρήσεις στην Τουρκία

Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, ο ίδιος αναμένει στήριξη για το τέλος της πολιτικής της «προώθησης» προσφύγων, ενώ θα χαιρέτιζε, όπως είπε, μία συμφωνία με την Τουρκία για μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων, ωστόσο, δεν θα ήθελε να γίνουν ουσιαστικές παραχωρήσεις, στην απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Στόχος της Αυστρίας παραμένει σαφής και είναι η από κοινού διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η εξασφάλιση μίας συντεταγμένης κατανομής και μίας μετάβασης των προσφύγων απευθείας από τα Hotspots, πρόσθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε πως η Αυστρία αποφάσισε για εφέτος μία «τιμή αναφοράς» (ένα ανώτατο όριο) 37.500 για τον αριθμό αιτούντων άσυλο, που μπορεί να αποτελέσει "πρότυπο" για την ΕΕ, ενώ ο ίδιος εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εθνική στήριξη που υπάρχει στο θέμα, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά και κατά τη σημερινή συνομιλία της ηγεσίας της κυβέρνησης με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Φάιμαν ζητά από την Μέρκελ να στηρίξει το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων"

Μέχρι τις 28 Μαρτίου η αποχή των δικηγόρων

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα Τρίτη, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για το ασφαλιστικό, αποφάσισε την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 και την σύγκληση νέας Συντονιστικής Επιτροπής, την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα βασικά αιτήματα του δικηγορικού σώματος για αυτοτέλεια του Ταμείου Επιστημόνων-Ελευθέρων Επαγγελματιών-Αυτοπασχολουμένων, κατάθεση αναλογιστικής μελέτης και ελάφρυνση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών. Αναμένεται από την κυβέρνηση η κατάθεση συγκεκριμένων, ποσοτικοποιημένων και δεσμευτικών προτάσεων επί του ασφαλιστικού των Δικηγόρων.

Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή, ενόψει των εξαγγελλόμενων αλλαγών στο φορολογικό, εξέφρασε την θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του φορολογητέου εισοδήματος των Δικηγόρων. Ζητεί επίσης να καθιερωθεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και να προβλεφθούν ευνοϊκές διατάξεις για τους νέους, έως 5 ετών Δικηγόρους καθώς και για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τις 28 Μαρτίου η αποχή των δικηγόρων"

Προχωράει η εφαρμογή του έξυπνου ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις αστικές συγκοινωνίες

Ξεμπλοκάρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας το διεθνή διαγωνισμό για το έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας που θα αντικαταστήσει το χάρτινο και την κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Ανάδοχος του έργου έχει ανακηρυχθεί η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ- LG CNS CO LTD».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η εταιρεία «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.-ΑΤΕΣΕ Α.Ε.» η οποία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό και στρεφόταν κατά του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ).

Η εν λόγω εταιρεία στρεφόταν κατά της διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού (προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ), για τη «μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρησης και την τεχνική διαχείριση, ενός ενιαίου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου» για τα μαζικά μέσα μεταφοράς.

Η εταιρεία «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.-ΑΤΕΣΕ Α.Ε.» κατά το στάδιο αξιολόγησης του επίμαχου διαγωνισμού είχε ασκήσει προδικαστική προσφυγή η οποία όμως απορρίφθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής της εταιρείας «ΜΕΤΚΑ Α.Ε. – ΑΤΕΣΕ Α.Ε.» από τον ΟΑΣΑ ήταν νόμιμη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ' Τμήματος με μια σειρά τεσσάρων αποφάσεων του (676-679/2016) απέρριψαν ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμούς της εταιρείας «ΜΕΤΚΑ Α.Ε. –ΑΤΕΣΕ Α.Ε.»

Ο επίμαχος διαγωνισμός περιλαμβάνει την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα χάρτινα μεμονωμένα εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
Το έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο ή οι «έξυπνες κάρτες» θα είναι δύο τύπων και η επικύρωσή τους θα γίνεται εξ αποστάσεως χωρίς ο επιβάτης να εισάγει την κάρτα στο μηχάνημα.

Αναλυτικότερα, το έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι μια κάρτα μνήμης χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC), στην οποία θα μπορούν να αποθηκεύονται χρηματική αξία (stored Value), χρόνος ή αριθμός μετακινήσεων.

Ο δεύτερος τύπος κάρτας, θα είναι χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) με μικροεπεξεργαστή, η οποία θα εξυπηρετεί διάφορους τύπους κομίστρου, όπως είναι ο ιαπεριόριστες διαδρομές, οι διαδρομές μεγάλης διάρκειας κ.λπ.

Η επαναφόρτιση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων θα γίνεται σε διάφορα σημεία πώλησης, ενώ και στους δύο τύπους καρτών θα μπορούν να αποθηκεύουν είτε εβδομαδιαίο ή μηνιαίο εισιτήριο ή αριθμό μετακινήσεων (εισιτήρια 10 μετακινήσεων).

Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα πρέπει να επικυρώνονται σε κάθε επιβίβαση, με τη χρήση τερματικής συσκευής που θα είναι εγκατεστημένη στο εσωτερικό των οδικών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ, κ.λπ.).

Στα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχίας (μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός σιδηρόδρομος) η επικύρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων θα γίνεται στις πύλες εισόδου και εξόδου των σταθμών.

Οι ελεγκτές κομίστρου θα έχουν στην κατοχή τους ειδική φορητή συσκευή ελέγχου μέσω της οποίας θα «διαβάζουν» την κάρτα που θα επιδεικνύει ο επιβάτης κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Παράλληλα, το όλο έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση επικυρωτικών μηχανημάτων και εγκατάσταση πυλών εισόδου στους σταθμούς του μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προχωράει η εφαρμογή του έξυπνου ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις αστικές συγκοινωνίες"

Νέο σύστημα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών

Ανατροπές στο σύστημα κινητικότητας των υπαλλήλων στη δημόσια διοίκηση φέρνει νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Βασική καινοτομία του σχεδίου είναι η δυνατότητα κάθε υπαλλήλου υπουργείου, δημόσια υπηρεσίας, ΝΠΔΔ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δήμου ή περιφέρειας να έχει πρόσβαση στο σύνολο των θέσεων που θα καλύπτονται μέσω του προγράμματος. Σε πρώτη φάση το νέο σύστημα προτείνεται να αφορά στην κάλυψη θέσεων εργασίας υπαλλήλων, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο σταδιακά να επεκταθεί και στην κάλυψη θέσεων προϊσταμένων εάν αρθούν οι υφιστάμενες ακαμψίες του συστήματος (µη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία εάν ο προϊστάμενος δεν παραιτηθεί από τη θέση του).

Το προτεινόμενο πλαίσιο κινητικότητας τέθηκε σε προνομοθετική δημόσια διαβούλευση (προδιαβούλευση), προκειμένου πολίτες και οργανισμοί να καταθέσουν σχόλια και προτάσεις, οι οποίες αφού αξιολογηθούν θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.

Οι κύριοι άξονες του νέου συστήματος είναι οι εξής:

α) Η κινητικότητα μεταξύ φορέων του δημοσίου θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη κενής οργανικής θέσης ορισμένου κλάδου (μετάταξη) και θα έχει αμιγώς εθελούσιο χαρακτήρα. Προτείνεται χρονικό διάστημα ενός έτους ως προστάδιο της μετάταξης, στο τέλος του οποίου θα οριστικοποιείται η τοποθέτηση στον νέο φορέα.

β) Η κινητικότητα εντός του ίδιου φορέα μπορεί να έχει τη μορφή απόσπασης (προσωρινή μετακίνηση) εάν υπάρχουν κενές θέσεις που δεν είναι δυνατή η άμεση κάλυψή τους και σε περίπτωση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών.

γ) Θα παρέχονται κίνητρα για κάλυψη θέσεων σε παραμεθόριες περιοχές και νησιά όπου παρατηρείται μειωμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Τα κίνητρα αυτά θα έχουν σχέση με μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, δυνατότητα επιλογής υπηρεσίας μετά από τρία χρόνια και μοριοδότηση σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων.

δ) Θα υπάρχει η υποχρέωση παραμονής σε μια θέση μετά από διορισμό ή μετάταξη για ορισμένο χρονικό διάστημα (προτείνεται η τριετία), ενώ θα προβλεφθεί ενιαίος καθορισμός ειδικών απαγορεύσεων για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού (όπως το νοσηλευτικό) ώστε να μην ανακύπτουν παρερμηνείες στη σχετική νομοθεσία.

Συντονιστικό ρόλο στην αξιολόγηση των αιτημάτων κάλυψης αναγκών σε προσωπικό στη δημόσια διοίκηση θα έχει η Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας που θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σε κάθε υπουργείο συστήνεται Υπηρεσία Κινητικότητας, η οποία θα διατηρεί βάση δεδομένων με τους υπηρετούντες υπαλλήλους με τα στοιχεία από το προσωπικό τους μητρώο (τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, εργασιακή εμπειρία κ.λπ.), ενώ θα ανακατανέμει εσωτερικά τους υπαλλήλους με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες και του εργασιακού προφίλ του καθενός.

Τα αιτήματα για την κάλυψη κενών θέσεων θα υποβάλλονται στην αρχή κάθε έτους στην Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας, η οποία αφού τα αξιολογήσει θα τα εισάγει σε βάση δεδομένων όπου θα καταγράφονται όλες οι διαθέσιμες θέσεις στο Δημόσιο. Έτσι οι υπάλληλοι θα γνωρίζουν πού ακριβώς υπάρχουν κενά και όσοι ενδιαφέρονται θα υποβάλλουν αιτήσεις μετακίνησης απευθείας στις υπηρεσίες που ζητούν προσωπικό.

Η εξέταση των αιτήσεων προτείνεται να γίνεται από τις υπηρεσίες υποδοχής βάσει καθορισμένων κριτηρίων, όπως είναι τα τυπικά προσόντα, ο χρόνος προϋπηρεσίας, η εμπειρία και η συνέντευξη.
Η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας δεν είναι τόσο απλή, καθώς απαιτείται γενική διοικητική αναδιάρθρωση, όπως η ηλεκτρονική "χαρτογράφηση" του προσωπικού και των κλάδων ανά φορέα και οργανική μονάδα, και η περιγραφή θέσεων εργασίας, στοιχεία απαραίτητα για τη συμμετοχή του κάθε φορέα στο νέο σύστημα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σύστημα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών"

Τζιτζικώστας: Να γίνει άμεσα εκκένωση της Ειδομένης, χωρίς βία

Για την ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, συνοδεύοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό αντίξοες συνθήκες, που επιδεινώνονται από την αδιαφορία της κυβέρνησης, προσπαθεί να παράσχει τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απάνθρωπη, απαράδεκτη και τραγική. Δυστυχώς, όμως, η ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα όσα ως Περιφέρεια έχουμε ζητήσει το τελευταίο διάστημα, η ανεπάρκειά της να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το προσφυγικό, αλλά και η αδιαφορία της απέναντι στο τεράστιο αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα την καθιστούν μέρος του προβλήματος κι όχι μέρος της λύσης. Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει άμεσα εκκένωση της Ειδομένης, χωρίς βία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης έμεινε στην Ειδομένη και κατά την επίσκεψη του επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Τζιτζικώστας τους ενημέρωσε για τις συνθήκες που επιδεινώνονται στην περιοχή, συζήτησε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ειδομένη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδράμει η ΕΕ στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης, ενώ ζήτησε από τον κ. Μουζάλα την άμεση εκκένωση της Ειδομένης και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα, αναλογικά σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζιτζικώστας: Να γίνει άμεσα εκκένωση της Ειδομένης, χωρίς βία"

Μπαλτάς: Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη είναι τιμητική για την Ελλάδα

Μια διαφορετική θεώρηση των όσων συμβαίνουν στην Ειδομένη φαίνεται ότι έχει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, αποκαλύπτοντας ίσως το πώς σκέφτονται στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κανείς δεν έχει νιώσει την ανάγκη να ζητήσει επισήμως «συγγνώμη» για τις εικόνες ντροπής που διαδραματίζονται καθημερινά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μπαλτάς προτίμησε να αναφερθεί αρχικά στα τεκταινόμενα στο προσφυγικό, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι η εικόνα της Ειδομένης δεν αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα, αλλά, αντίθετα, είναι τιμητική!

«Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα, όσο κι αν σας φανεί ίσως περίεργο» υπογράμμισε συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς. Και επιχειρηματολόγησε σχετικά: «Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι, με τα δεδομένα που είναι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που, με πυρετώδεις ρυθμούς, φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα».



Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ακόμη ότι στο προσφυγικό πρόβλημα «παίζεται η τιμή της χώρας», η οποία, όπως είπε, σε αυτήν την κρίση, δείχνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο προς τους χιλιάδες πρόσφυγες.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους πρόσφυγες να πάνε στους καταυλισμούς που δημιουργούνται με πυρετώδεις ρυθμούς στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα είναι πολιτική αλληλεγγύης και όχι βίας. «Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή για την ανθρωπότητα και τις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στη Νέα Καβάλα» είπε επίσης. «Πώς υποδέχονται οι κάτοικοι εκεί τους πρόσφυγες και πώς αυτή η υποδοχή σώζει την τιμή της Ελλάδας και δια της Ελλάδας την τιμή της ανθρωπότητας» συμπλήρωσε.

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα κάνει το παν μέσα σ' όλη αυτή την κρίση που κουβαλάει να ξαναδώσει αξιοπρέπεια στον κόσμο».

Με... διευκρινιστική ανακοίνωση... επιβεβαιώνει όσα είπε

Μετά τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Μπαλτάς θεώρησε σκόπιμο να κάνει και διευκρινιστική δήλωση, με την οποία επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, όσα ανέφερε νωρίτερα, αν και μιλάει για «απομόνωση» και «αλλοίωση» φράσεων και δηλώσεών του.

Στη δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού, ο κ Μπαλτάς αναφέρει συγκεκριμένα: «Προσωπικά, είμαι συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων από δηλώσεις μου με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους. Δεν με εκπλήσσει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση "παίζει" με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη. Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του».

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Υπουργού κατά τη συνέντευξη Τύπου:

«Νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα. Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει αντίθετα την τιμή να έχει βοηθήσει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όσο το δυνατό -που δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό αυτό το όσο το δυνατόν- ακόμα και έτσι, ακόμα και μέσα στις λάσπες, ακόμα και μέσα στο κρύο να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει -επαναλαμβάνω- να πάνε στους χώρους φιλοξενίας που χτίζονται με ραγδαίους ρυθμούς κοντά.
Για να αντιστρέψουμε λοιπόν το ερώτημα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στην Κόνιτσα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στη Νέα Καβάλα, πώς υποδέχονται οι κάτοικοι εκεί τους πρόσφυγες και πώς αυτή η υποδοχή σώζει την τιμή της Ελλάδας και, δια της Ελλάδας, την τιμή της ανθρωπότητας. Είδατε στις ειδήσεις ότι ακόμα και σε πολύ μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δίκτυα ζητούν να βοηθηθεί η Ελλάδα, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Αναφέρομαι στο ”Game of thrones”. Εχθές είδατε ένα βιντεάκι. Το ανάποδο συμβαίνει λοιπόν. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κάνει το παν κυριολεκτικά, μέσα στην κρίση, με όλη αυτή την ένδεια, με όλη αυτή την δυσκολία που έχει, να ξαναβρεί τη δική της αξιοπρέπεια και βρίσκοντάς την να ξαναδώσει και εκείνη αξιοπρέπεια στον κόσμο».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλτάς: Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη είναι τιμητική για την Ελλάδα"

Γ. Στασινός: Κάθε χρόνο 4.000 μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ

Κάθε χρόνο 4.000 μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξητικές τάσεις, ενώ δεν συνυπολογίζονται οι νέοι μηχανικοί οι οποίοι επιλέγουν να μην εγγραφούν καθόλου.

Από το βήμα της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Εξαγωγή Τεχνογνωσίας από Έλληνες Πολιτικούς Μηχανικούς» ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών επισημαίνοντας ότι «σήμερα είναι 26% από το πρώτο ευρώ, γίνεται σύντομα 29%, ενώ σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου που από 80% θα γίνει 100% είναι κάτι εντελώς παράλογο για επαγγελματίες χωρίς καμία σταθερή σχέση εργασίας και δεν ισχύει σε καμία σύγχρονη χώρα».

Πρόσθεσε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με τον νόμο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα γίνουν εξωπραγματικές και συγκεκριμένα 38.50% του εισοδήματος των μηχανικών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην « εκπληκτική καθυστέρηση Υπουργών της Κυβέρνησης να εκδώσουν έτοιμες διοικητικές πράξεις όπως η ΚΥΑ για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και το ΠΔ για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων που θα καταπολεμούσαν φαινόμενα διαφθοράς , θα διευκόλυναν τη ζωή των μηχανικών και θα μείωναν το κόστος των πολιτών».

Σχετικά με το φαινόμενο brain drain («διαρροή εγκεφάλων») και τους υψηλότατους δείκτες μετανάστευσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι «πολύ απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι σπουδάζουμε σε υψηλό επίπεδο Έλληνες "δωρεάν" για να τους βρουν έτοιμους χώρες του εξωτερικού».

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές οι διοργανωτές της ημερίδας, «περισσότερο από το 30% της ύφεσης συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις Κατασκευές. Σε όρους απασχόλησης, χάθηκαν και χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα στους Πολιτικούς Μηχανικούς, το φαινόμενο της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού («διαρροή εγκεφάλων» γνωστό ως brain drain) γίνεται εκρηκτικό με τους νέους απόφοιτους των Σχολών και των Τμημάτων να το προγραμματίζουν ως «μονόδρομο».

Το πρόβλημα δεν συγκεντρώνεται μόνον στους νέους μηχανικούς. Η επαγγελματική καθημερινότητα και οι ζημίες των τελευταίων ετών δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες και για τους παλαιότερους μηχανικούς, οι οποίοι μεταναστεύουν με τις οικογένειές τους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Στασινός: Κάθε χρόνο 4.000 μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ"

Τον Απρίλιο παρουσιάζεται το σχέδιο της Κομισιόν για τη Συνθήκη του Δουβλίνου

Για τον Απρίλιο μετατίθεται η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η ίδια σημείωσε ότι την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα γίνει μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος, ωστόσο η Επιτροπή θα αποκαλύψει «τo στρατηγικό της όραμα» επί των μεταρρυθμιστικών επιλογών στις 6 Απριλίου.

Αυτή θα είναι η αρχή της συζήτησης για την αναθεώρηση της εν λόγω Συνθήκης, η οποία καθορίζει κατά κύριο λόγο το κράτος-μέλος που είναι υπεύθυνο για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου.

Εν όψει της νέας Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη «νομική ανάλυση» του σχεδίου συμφωνίας, δηλαδή πώς θα είναι νομικά, πρακτικά και οικονομικά υλοποιήσιμη η συγκεκριμένη συμφωνία.

Τέλος, θα παρουσιάσει και την εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας των 28 κρατών-μελών για το μηχανισμό μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Απρίλιο παρουσιάζεται το σχέδιο της Κομισιόν για τη Συνθήκη του Δουβλίνου"

Μελέτη για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

Ειδική 16σελιδη έκδοση για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, στον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης, τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, τους Έλληνες ευρωβουλευτές, τους προέδρους των κομμάτων, την Τράπεζα της Ελλάδας, τις τράπεζες, τους κοινωνικούς φορείς, τα επιμελητήρια, τις οικονομικές σχολές και Τμήματα ΑΕΙ.

Η ειδική μελέτη με τις θέσεις του ΟΕΕ για το ασφαλιστικό σύστημα που εκπονήθηκε από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή, προβλέπει, μεταξύ άλλων:

- Το διανεμητικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το ασφαλιστικό σύστημα με διευρυμένα χαρακτηριστικά διαγενεακής και κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
- Τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών (κοινωνικοί φορείς, επιμελητήρια, κλπ), η οποία θα ποσοτικοποιεί πλήρως τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και θα οδηγεί σε εύρεση της βέλτιστης επιλογής.
- Τη διατήρηση των ποσοστών αναπλήρωσης σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην υφίστανται τόσο οι νέοι όσο και οι παλαιοί εργαζόμενοι σημαντική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου εξερχόμενοι από την αγορά εργασίας και εισερχόμενοι στο συνταξιοδοτικό βίο. Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να διαδραματίσουν τα συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά συστήματα και η πρόβλεψη για επαρκείς δυνατότητες θεμελίωσης συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και παροχών.
- Την ετήσια ενημέρωση των ασφαλισμένων για το ποσό του συσσωρευμένου αποθεματικού κεφαλαίου τους, αλλά και για συνολικό ποσό που συσσωρεύεται στους αποθεματικούς λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
- Τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης: Μισθωτών, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αγροτών, καθώς και ένα ταμείο επικούρησης και εφάπαξ με δύο αυτοτελείς κλάδους.
- Τις αλλαγές που μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, όπως η ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών-παροχών, η αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με τη μείωση των αντικινήτρων ασφάλισης, η αυστηροποίηση των ελέγχων και οργάνωση ενός ενιαίου φορέα είσπραξης των εισφορών, η ουσιαστική διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για τη μείωση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους, η αξιοποίηση των αποθεματικών και της περιουσίας των ταμείων με όλα τα σύγχρονα εργαλεία, ταυτόχρονα με τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο επίτευξης των βασικών του στόχων, πρέπει να είναι:
Βασική Σύνταξη: Χρηματοδοτείται από το κράτος και χορηγείται χωρίς κριτήρια.
Αναλογική Σύνταξη: Βασίζεται στο σύστημα των καθορισμένων παροχών το οποίο λειτουργεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, την κοινωνική δικαιοσύνη και έχει ως σημείο αναφοράς το διανεμητικό σύστημα. Χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών.
Επικουρική Σύνταξη: Αποτελεί το δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης. Χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα μετατροπής των ταμείων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης υποχρεωτικής προσχώρησης, στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν. 4052/2012, όπου το αναλογιστικό έλλειμμα θα κεφαλαιοποιείται σε βάθους χρόνου 30 ετών. Να διερευνηθούν, τέλος, οι δυνατότητες ανάπτυξης των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών σχημάτων και της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσω και των επαγγελματικών ταμείων (3ος πυλώνας κοινωνικής ασφάλισης).
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μελέτη για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης"

Αβραμόπουλος: Επιβεβαίωση της αλληλεγγύης και της στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα

Eπίσκεψη στην Ειδομένη πραγματοποίησε σήμερα ο Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μία πρωτοβουλία επιβεβαίωσης της αλληλεγγύης και της στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων. Ο κ. Αβραμόπουλος που συνοδευόταν από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές, ξεναγήθηκε στο στρατόπεδο όπου ενημερώθηκε άμεσα για την κατάσταση, και συναντήθηκε με μετανάστες που διαμένουν εκεί, όπως επίσης και με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, του ΔΟΜ, των Γιατρών χωρίς σύνορα, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) και της Frontex.

Στην δήλωσή του ο Αβραμόπουλος ανέφερε ότι: «Είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε ότι η κρίση επηρεάζει πάνω απ' όλα τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που συνάντησα σήμερα. Η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Πρέπει να επαινεθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές, οι οργανισμοί της ΕΕ, οι διεθνείς οργανώσεις και οι ΜΚΟ για την παροχή αρωγής. Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και να απαλύνουμε τα δεινά τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους που διαθέτουμε. Τώρα, προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη».

Σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου 45.000 άτομα, εκ των οποίων 12.000 στην Ειδομένη. Πρωταρχικό μέλημα της Επιτροπής είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της συνεχιζόμενης επί τόπου ανθρωπιστικής κατάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ικανοτήτων υποδοχής, της βελτίωσης της διαχείρισης των συνόρων και των επιχειρήσεων αύξησης της μετεγκατάστασης καθώς και των επιστροφών.

Σημειώνει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά μέσα για να παράσχει υποστήριξη επιτόπου, αφενός, στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και, αφετέρου, με τη νέα πρόταση για την επείγουσα βοήθεια εντός της ΕΕ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 2 Μαρτίου. Για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα θα λάβει 509 εκατ. ευρώ από το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των ταμείων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ. Το 2015 και το 2016 η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα 148 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής για τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και 21 εκατ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την υποστήριξη της μετεγκατάστασης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Επιβεβαίωση της αλληλεγγύης και της στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα"

Τουσκ σε Αναστασιάδη: «Ουδεμία τρίτη χώρα μπορεί να είναι πιο σημαντική από χώρα-μέλος της ΕΕ»

Με γεύμα εργασίας ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος, όπως δήλωσε, το απόγευμα μεταβαίνει στην Άγκυρα για νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αναστασιάδης και Τουσκ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές.

«Ουδεμία τρίτη χώρα μπορεί να είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε, σε δηλώσεις, ο κ. Τουσκ, ο οποίος ανέφερε ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του στην Κύπρο ήταν να συζητήσει τα περαιτέρω βήματα στα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να ασκήσω πίεση στην Κύπρο, αλλά για να ακούσω τις θέσεις της ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» επισήμανε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένωση 28 κρατών-μελών, προσέθεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι τόσο σημαντική, όσο η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και οποιοδήποτε άλλο κράτος- μέλος».

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε τη στήριξη του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και απένειμε τα εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για την οικονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Κύπρος βρισκόταν στην άκρη της αβύσσου και σήμερα έχει σταθεί στα πόδια της».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως διατυπώνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στο πρωτόκολλο της Άγκυρας».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος πάντοτε στηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο, να μετατοπισθεί το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Επισήμανε ότι η Κύπρος αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αποτέλεσμα της ροής μεταναστών και προσφύγων, και ιδιαίτερα τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με το κλείσιμο των οδών προς την Ευρώπη.

Επίσης, υπενθύμισε ότι η Τουρκία από το 2004 έχει αρνηθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών και ότι η άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο όσον αφορά την Κύπρο είναι ο λόγος, για τον οποίο το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να παγώσει οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Δεκέμβρη του 2006.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επίσκεψη Τουσκ ως «αντικειμενική προσέγγιση», ενώ είπε πως στη συζήτηση των δύο ανδρών αναφέρθηκε ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Κύπριο Πρόεδρο να σημειώνει πως η Κύπρος συγκατένευσε για το άνοιγμα κεφαλαίου 17, ενώ η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί και εκλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλειπούσα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ σε Αναστασιάδη: «Ουδεμία τρίτη χώρα μπορεί να είναι πιο σημαντική από χώρα-μέλος της ΕΕ»"

Δημοψήφισμα στη Σαλαμίνα για την υποθαλάσσια σύνδεση με Πέραμα

Δημοψήφισμα, προκειμένου οι πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους εάν θέλουν να γίνει το έργο της υποθαλάσσιας σύνδεσης της Σαλαμίνας με το Πέραμα, πραγματοποιεί ο δήμος Σαλαμίνας την Κυριακή, 20 Μαρτίου.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί από τις 8:00 έως τις 20:00 και oι δημότες θα μπορούν να προσέλθουν στο δημαρχείο και στα κοινοτικά καταστήματα για να ψηφίσουν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος, με σημερινή ανακοίνωσή του, καλεί τους πολίτες της Σαλαμίνας να επιδείξουν μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα, να συμμετάσχουν μαζικά με την ψήφο τους σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα και να προσέλθουν μαζικά στη διαδικασία.

«Ενόψει του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος, αλλά και της κρισιμότητας του θέματος, είναι ανάγκη οι πολίτες της Σαλαμίνας να ενημερωθούν έγκαιρα για όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου έργου, τις δυνατότητες και προοπτικές που αυτό θα δώσει στο νησί, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται, με σκοπό να πάρουν υπεύθυνα θέση με την ψήφο τους» τονίζει στην επιστολή του.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοψήφισμα στη Σαλαμίνα για την υποθαλάσσια σύνδεση με Πέραμα "

Την Ελλάδα βάζει και πάλι στο στόχαστρο για τους πρόσφυγες η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας

Συνεχίζοντας την πάγια τακτική της, των φραστικών επιθέσεων και απειλών εναντίον της Ελλάδας, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ασκεί εκ νέου κριτική στην Αθήνα επαινώντας ταυτόχρονα με ιδιαίτερα σαφήνεια την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τη στάση της στην προσφυγική κρίση.

«Η ΠΓΔΜ έχει συμβάλει έως τώρα στη σταθερότητα της Ευρώπης περισσότερο από κάποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει στις δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, «ασκώντας εμμέσως και κριτική στην Ελλάδα», όπως επισημαίνει το ίδιο το ΑΡΑ στο σχετικό τηλεγράφημά του.

«Υπεύθυνοι για αυτές τις δραματικές σκηνές είναι εκείνοι οι οποίοι συνεχίζουν να εγείρουν ψεύτικες προσδοκίες στους ανθρώπους στον καταυλισμό στην Ειδομένη» σημειώνει η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία καλεί τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, όποιος θέλει το καλό των ανθρώπων στον καταυλισμό, πρέπει να τους ενθαρρύνει να δεχθούν τα θερμαινόμενα στερεά καταλύματα που διατίθενται στην Ελλάδα και την περίθαλψη που τους παρέχεται. Αντ' αυτού, όπως αναφέρει η ίδια στις δηλώσεις της, συνεχίζεται μεμονωμένα να διαμηνύεται ότι κανείς μπορεί με δική του πρωτοβουλία να μεταβεί στη χώρα της επιθυμίας του, κάτι που, κατά τη γνώμη της, είναι ανεύθυνο και έντονα καταδικαστέο.

Οξεία κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα και ειδικότερα της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας είχε ασκήσει πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», στην οποία μάλιστα εξέφραζε ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Ελλάδα βάζει και πάλι στο στόχαστρο για τους πρόσφυγες η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας"

Πριν ληφθούν αποφάσεις από το Ευρ.Συμβούλιο η Κομισιόν ξεκίνησε «τεχνική προετοιμασία» για άνοιγμα κεφαλαίων με την Τουρκία

Ξεκίνησε η τεχνική προετοιμασία για το άνοιγμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου για την διεύρυνση Μάγια Κοτσίγιανιτς. Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου η εκπρόσωπος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στην προετοιμασία για το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου που καλούσε να «δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία προσχώρησης». Τα κεφάλαια αφορούν στην ενέργεια, το δικαστικό σύστημα, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Από την πλευρά της η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέγιεβα σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται διαρκώς με την Ελλάδα για την βελτίωση της κατάστασης στο μεταναστευτικό, παρέχοντας βοήθεια σε δύο μέτωπα. Αρχικά με την υποστήριξη της προσπάθειας για υλοποίηση επαρκών κέντρων υποδοχής για να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη και έπειτα βοηθώντας στη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, τα οποία ο πρόεδρος Γιούνκερ χαρακτήρισε ως «Σύνορα της Ευρώπης» σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ερωτηθείσα για της δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη στην κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο Τούσκ, η Μινα Αντρέγιεβα τόνισε πως δεν έχει τη πρόθεση να σχολιάσει για μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη.

Τέλος για το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες, η Μίνα Αντρέγιεβα δήλωσε πως δεν πρόκειται να γίνουν διευκολύνσεις προς την Τουρκία και πως σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιούνκερ πρέπει να τηρηθεί η υπάρχουσα διαδικασία. Για την Μίνα Αντρέγιεβα η ΕΕ «συμφώνησε την επιτάχυνση της διαδικασίας» αλλά η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πριν ληφθούν αποφάσεις από το Ευρ.Συμβούλιο η Κομισιόν ξεκίνησε «τεχνική προετοιμασία» για άνοιγμα κεφαλαίων με την Τουρκία"

Ερώτηση Χουντή σε Κομισιόν για το θέμα της μη απόδοσης ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο

Το ζήτημα της μη απόδοσης ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υπόθεση η οποία βρίσκεται σε μία ιδιότυπη εκκρεμότητα, ανακινεί ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, σχετικά με την επερχόμενη επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και της πώλησης μεριδίου των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνοντας ότι οι υποψήφιοι αγοραστές ίσως κληθούν να επιστρέψουν ΦΠΑ 500 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΛΑΕ, το ζήτημα της μη απόδοσης ΦΠΑ είχε παραπεμφθεί στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου (London Court of International Arbitration), το οποίο στις 27/02/2013 είχε δικαιώσει τη γερμανική Hochtief, κύριο μέτοχο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με βάση την ιδιωτική σύμβαση του Ελ. Βενιζέλος με την Hochtief και όχι με βάση την κοινοτική νομοθεσία, όπως οι ίδιοι οι δικαστές επεσήμαιναν.

Ο Νίκος Χουντής με παλαιότερες ερωτήσεις του καλούσε την Κομισιόν να πάρει θέση, αφού ο όρος αυτός της σύμβασης είναι αντίθετος με τους κανόνες περί ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η Κομισιόν, επικαλούμενη ότι δεν έχει επί του παρόντος αντίγραφο της διαιτητικής απόφασης και συνεπώς δεν μπορεί να περιγράψει τα βασικά σημεία της, απαντούσε πως δεν μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με τη συμβατότητα της εν προκειμένω διαιτητικής απόφασης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα με τους κανόνες ΦΠΑ και τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Με τη νέα του ερώτηση, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ επισημαίνει ότι «ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να απαλλαγεί μέσω συμφωνίας ή διαιτησίας από την υποχρέωση τήρησης των εφαρμοστέων ενωσιακών κανόνων, είτε αυτοί καθορίζονται στη Συνθήκη είτε σε συγκεκριμένες οδηγίες, όπως η οδηγία ΦΠΑ» και καλεί την Κομισιόν να υποδείξει αν «υπάρχει άλλο αεροδρόμιο στην ΕΕ που δεν πληρώνει ΦΠΑ για τις ίδιες υπηρεσίες που απαλλάσσεται το Ελ. Βενιζέλος».

Καταλήγοντας ο Νίκος Χουντής ζητεί από την Επιτροπή «να εξετάσει επιτέλους εάν η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία», καθώς και αν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και επομένως και οι υποψήφιοι αγοραστές-παραχωρησιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ίσως κληθούν να επιστρέψουν ΦΠΑ 500 εκατομμυρίων ευρώ».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση Χουντή σε Κομισιόν για το θέμα της μη απόδοσης ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο"

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. ενέκρινε τον έκτακτο μηχανισμό βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υιοθέτησε τον κανονισμό για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε., που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη τα οποία δέχονται πιέσεις από την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων στο έδαφός τους.

Το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι καθώς οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πάρει τέλος, περίπου 35.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι με τη σημερινή απόφαση δίνεται η δυνατότητα στην Ε.Ε. να παράσχει άμεση και αποτελεσματική στήριξη στην πολύ δύσκολη κατάσταση που αναπτύσσεται με ταχύτητα.

«Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου δείχνει ότι η Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Η ολλανδική προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι τα απαραίτητα κονδύλια της Ε.Ε. θα κινητοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Μπερτ Κέντερς, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου.

Η βοήθεια που θα παρασχεθεί στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού έκτακτης στήριξης, περιλαμβάνει τροφή, στέγη, νερό, φάρμακα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και θα παραδίδεται μέσω της Κομισιόν και οργανισμούς-εταίρους που επιλέγονται από την Επιτροπή και τις ελληνικές Αρχές.

Η σημερινή απόφαση έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη από την επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ε.Ε. στις 9 Μαρτίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Συμβούλιο της Ε.Ε. ενέκρινε τον έκτακτο μηχανισμό βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα"

Έντονη διαμαρτυρία από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) για τον αποκλεισμό των οδοντιάτρων του δημοσίου τομέα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση χαμηλού κόστους διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων.

Αυτός ο αποκλεισμός αποτελεί εφαρμογή υπουργικών αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και όπως αναφέρει η ΕΟΟ έχει σαν στόχο τον περιορισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, «συνιστά παρεμπόδιση άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος των οδοντιάτρων που εργάζονται στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που δεν θα μπορούν, πλέον, να γράψουν στους ασθενείς τους ούτε μία ακτινογραφία, ούτε μία απλή εξέταση αίματος».

Η ΕΟΟ καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αναθεωρήσει, πάραυτα, τον ως άνω αποκλεισμό των οδοντιάτρων του δημοσίου τομέα από τη συνταγογράφηση διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η απόφαση «υπογραμμίζει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το γεγονός ότι η δημόσια
πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη στη χώρα μας παραμένει εντελώς περιθωριακή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Έντονη διαμαρτυρία από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία"

Τι απαντά ο Γερμανός πολιτικός, που το όνομα του ήταν στο φυλλάδιο της Ειδομένης

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βλέπει προβοκάτσια πίσω από την έξοδο της Ειδομένης, κίνηση που ξεκίνησε με αφορμή ένα φυλλάδιο που έδινε οδηγίες στους πρόσφυγες για το πως θα περάσουν στην ΠΓΔΜ, η μυστηριώδης υπογραφή «Kommando Norbert Blüm» κάτω από αυτό προκαλεί ερωτηματικά.

Ο Νόρμπερτ Μπλυμ είναι πρώην υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, επί Χέλμουτ Κολ, ο οποίος το Σάββατο μετέβη στην Ειδομένη και κατασκήνωσε μάλιστα δίπλα στους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, εις ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και για να στείλει ένα μήνυμα ανθρωπιάς στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων.

H σημερινή εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, δημοσίευσε ένα άρθρο μέσω του οποίου διερωτάται «αν ενορχήστρωσαν Γερμανοί τη διανομή του επίμαχου φυλλαδίου στην Ειδομένη».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ένα «μυστηριώδες φυλλάδιο», γραμμένο στην αραβική γλώσσα και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υπογραφή που το συνοδεύει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, ο σύμβουλος του Προέδρου της FYROM Ιβάνοφ για θέματα ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο το φυλλάδιο να έχει συνταχθεί από Γερμανούς. Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι είναι άγνωστο πώς βρέθηκε το όνομα του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού στο επίμαχο φυλλάδιο, την ίδια ώρα όμως αποκλείει το ενδεχόμενο να εμπλέκεται στο σχεδιασμό της επιχείρησης.

Η απάντηση του Γερμανού πολιτικού

Ο Νόρμπερτ Μπλυμ, μιλώντας στο Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KNA), αρνήθηκε εμπλοκή του στην ενορχήστρωση της επιχείρησης εξόδου των προσφύγων από την Ειδομένη στην ΠΓΔΜ.

Όπως δήλωσε: «Έχω κατανόηση για την πράξη απόγνωσης, ωστόσο δεν πρόκειται για δική μου πρωτοβουλία».

Σε άλλη δήλωση του στην Bild, ο 81χρονος πρώην πολιτικός λέει: «Καταλαβαίνω τους ανθρώπους εκεί που προσπαθούν να συνεχίσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οι άνθρωποι είναι απεγνωσμένοι. Η κατάσταση είναι φρικτή. Δίπλα μου κατασκήνωναν οικογένειες με μωρά που μετρούσαν μόλις πέντε μέρες ζωής. Τα βρέφη πάγωναν μέσα στα βρεγμένα καταλύματα. Τι άλλο να πει κανείς;».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά ο Γερμανός πολιτικός, που το όνομα του ήταν στο φυλλάδιο της Ειδομένης"

Σκόπια: Και οι 1.500 που μπήκαν παράνομα χθες, επέστρεψαν στην Ελλάδα

Χάος επικρατεί για άλλη μια ημέρα σήμερα στο προσφυγικό ζήτημα. Την ώρα που η Αθήνα επιμένει πως θα ακολουθήσει την επίσημη διπλωματική οδό με τα Σκόπια για το αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που πέρασαν με τα πόδια χθες στην γειτονική χώρα, ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι όλοι, και οι 1.500, πρόσφυγες και μετανάστες που κατόρθωσαν να περάσουν χθες στο έδαφός τους επιστράφησαν στην Αθήνα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω».

Αντίθετα, η κυβέρνηση διαψεύδει κάτι τέτοιο, και διά στόματος του αρμόδιου υπουργού για τον Συντονισμό των δράσεων στο προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα τονίζει πως «θα ακολουθηθεί η διπλωματική οδός». «Εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο (σ.σ. ότι επέστρεψαν οι πρόσφυγες)», δήλωσε ο κύριος Βίτσας στον Σκάι και συνέχισε: «Όλα θα γίνουν επισήμως, με τη μέθοδο της διπλωματίας, τίποτα άλλο δεν γνωρίζουμε. Η εντολή είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις πρακτικές, οτιδήποτε άλλο, από την άποψη του διεθνούς δικαίου είναι παράνομο». «Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση της συνθήκη της Γενεύης» τόνισε.

Εάν γίνει αίτηση επανεισδοχής των προσφύγων από τα Σκόπια, θα την εξετάσουμε, τονίζει σε συνεντεύξεις του και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού της Κυβέρνησης Γιώργος Κυρίτσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί αίτημα και δεν υπάρχει καμία εκ των προτέρων συμφωνία για το ζήτημα.

Νωρίτερα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ποπόσκι, υποστήριξε πως πρόκειται για μια «οργανωμένη» και «ξεκάθαρη» προσπάθεια ενθάρρυνσης των μεταναστών να βρουν παράνομα περάσματα στον δρόμο προς την Ευρώπη. 

«Μαζική και οργανωμένη ώθηση σήμερα ομάδων μεταναστών στο να περάσουν στην Μακεδονία μέσω παράνομων περασμάτων. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η ενθάρρυνση να χρησιμοποιήσουν παράνομα περάσματα στον δρόμο για την Γερμανία και άλλους προορισμούς. Περισσότεροι μετανάστες που δημιουργούν καταυλισμούς με σκηνές στα σύνορα ενθαρρύνουν μόνο τους δουλέμπορους και χειροτερεύουν τις ανθρώπινες συνθήκες. Μόνο ενωμένη και ανθρώπινη απάντηση από την ΕΕ μπορεί να αποτρέψει τους δουλέμπορους να γίνουν καθημερινή πραγματικότητα σε κάθε χώρα της Οδού προς την Ευρώπη», έγραψε ο Ποπόσκι.



Ο κ. Βίτσας απάντησε στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter... Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν».

Σε νέα προκλητική δήλωση υπέρ των Σκοπίων προχώρησε σήμερα και η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ η οποία εκθείασε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το έργο της στον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι «μέχρι σήμερα η ΠΓΔΜ (σ.σ. στο κείμενο που μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ως Μακεδονία) έχει συνεισφέρει περισσότερο στη σταθερότητα της Ευρώπης από ό,τι ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ η κυρία Λάιτνερ συμβούλεψε ετους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα: «Όποιος θέλει το καλό αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στον καταυλισμό θα πρέπει να τους συμβουλεύει να δεχθούν φαγητό και ένα ζεστό καταφύγιο. Αντί γι' αυτό τους έδωσαν σήμα ότι είναι δυνατό να προχωρήσουν προς τον προορισμό που επιθυμούν. Αυτό είναι ανεύθυνο και θα πρέπει να καταδικαστεί». 

Το ελληνικό κράτος, όπως είναι το καθήκον του, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, σχολίασε το πρωί ο Γιώργος Κυρίτσης, απαντώντας τόσο στο χθεσινό δημοσίευμα της Λα Ρεπούμπλικα, όσο και στις πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά των Σκοπίων ότι η κυβέρνηση της γείτονος κατηγορεί την Αθήνα πως δεν εμπόδισε ως όφειλε, τους πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφός τους.

Εικόνες από την συγκλονιστική προσπάθεια των προσφύγων να ξεφύγουν από το αδιέξοδο:


Περίπου 600-700 πρόσφυγες εισήλθαν χθες στα Σκόπια
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ανέφεραν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ τους συνέλαβαν και αφού τους φόρτωσαν σε φορτηγά του στρατού τους οδήγησαν πίσω!
Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα. Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούσαν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωνε ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγούσε πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες πρόσφυγες/μετανάστες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της πΓΔΜ. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Το πρωί της Τρίτης βρήκε αρκετές δεκάδες ανθρώπων να έχουν διανυκτερεύσει στα σύνορα με τα Σκόπια, ακριβώς στον παραπόταμο του Αξιού, ενώ όσοι διασχίζουν τον ποταμό εξαναγκάζονται από την αστυνομία των Σκοπίων να επιστρέψουν πίσω. Αυτή τη στιγμή, μόνο μια ομάδα γύρω στα 10-15 άτομα έχουν μείνει στην απέναντι όχθη του χειμάρρου, ενώ αναμένεται να περάσουν πίσω από ώρα σε ώρα, ενώ στην Ειδομένη επιστρέφουν και όσοι πέρασαν την νύχτα στο Χαμηλό, περπατώντας πίσω τα 7-8 χιλιόμετρα.

«Είδαμε τον κόσμο και ακολουθήσαμε, αφού δεν μπορούμε να περάσουμε, θα γυρίσουμε πίσω», λένε οι πρόσφυγες.



Φυλλάδιο με οδηγίες για «περάσματα» στα Σκόπια κυκλοφόρησε στον καταυλισμό
Ένα χαρτί που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό και όπου αναγράφονταν ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι. 

Ολόκληρο το φυλλάδιο στα ελληνικά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες το εξής: 

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 

1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία. 

Η ΛΥΣΗ
1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης». 





Το φυλλάδιο σε μετάφραση, είναι το εξής:



 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Και οι 1.500 που μπήκαν παράνομα χθες, επέστρεψαν στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news