facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Επίθεση Τσίπρα σε Τουσκ για τα «κλειστά σύνορα»

Στην αντεπίθεση μέσω της ίδιας οδού (twitter) πέρασε ο πρωθυπουργός μετά τα τιτιβίσματα Ντ. Τουσκ με τα οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδινε «συγχαρητήρια» στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για το κλείσιμο των συνόρων.
«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», έγραψε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει:
Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο @eucopresident κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28. και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν», έγραψε ο πρωθυπουργός.






Τα tweets Τουσκ 

Το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν συνιστά μονομερή ενέργεια, αλλά εφαρμογή της κοινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τουσκ σημειώνει: "Οι άτακτες ροές προσφύγων στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν. Δεν είναι θέμα μονομερών ενεργειών αλλά κοινής απόφασης της ΕΕ των 28.
Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο κ. Τουσκ ευχαριστεί "τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την υλοποίηση μέρους της συνεκτικής στρατηγικής της Ε.Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης".



Σημειώνεται ότι η πΓΔΜ έκλεισε εντελώς τα σύνορά της μετά την ανακοίνωση Σλοβενίας, Κροατίας και Σερβίας για νέους περιορισμούς στη διέλευση των προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στα Σκόπια, ο βαλκανικός διάδρομος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.
Υπολογίζεται ότι από τις αρχές του περασμένου έτους μέχρι και σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.
Εν τω μεταξύ, περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στον καταυλισμό της Ειδομένης αναμένοντας πότε θα ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Κάποιοι από τους πρόσφυγες παραμένουν στο σημείο έως και δύο εβδομάδες. Όλοι έχουν να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση, τις κακές καιρικές συνθήκες, την πείνα, τις ιώσεις, την κούραση.

Αβραμόπουλος: Ανοιχτός ο διάλογος με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Κρατάμε ανοιχτό τον διάλογο», ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξουν άλλοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας λόγω των περαιτέρω περιορισμών που επέβαλαν χώρες βόρεια της Ελλάδας, σημείωσε ότι προς το παρόν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο υπάρχει προετοιμασία ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο.
«Το προσφυγικό πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Το θέμα τέθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και προσβλέπουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στην επόμενη», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Κουμουτσάκος: Εδωσε τη συγκατάθεσή του;

Στα tweets του Αλέξη Τσίπρα πάντως απάντησε άμεσα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ρωτώντας αν η κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεση για κλειστά σύνορα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Τσίπρα σε Τουσκ για τα «κλειστά σύνορα»"

Χωρίς Μετρό και Ηλεκτρικό το πρωί και το βράδυ της Πέμπτης

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) την Πέμπτη 10 Μαρτίου, διεκδικώντας ουσιαστικό διάλογο για τη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

H στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Έτσι, το μετρό (γραμμές 2, 3) και ο ΗΣΑΠ (γραμμή 1) θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθοριστεί και η περαιτέρω στάση των εργαζομένων.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς Μετρό και Ηλεκτρικό το πρωί και το βράδυ της Πέμπτης"

Κουμουτσάκος: Μείζον θέμα αν ο Τσίπρας δεν διαψεύσει τις δηλώσεις Τουσκ

«Εάν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των «28» για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.



Οι παράτυπες ροές μεταναστών και προσφύγων κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν, τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν μονομερής απόφαση ορισμένων χωρών, αλλά και των «28» της Ε.Ε.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουμουτσάκος: Μείζον θέμα αν ο Τσίπρας δεν διαψεύσει τις δηλώσεις Τουσκ"

Υπουργική απόφαση: Καμπάνα» 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Aκόμα και να τους χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού τους η αστυνομία, κινδυνεύουν όσοι αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των ασφαλιστηρίων των αυτοκινήτων τους. Όπως προβλέπει απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης , σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ιδιοκτήτη του οχήματος παρά τις ειδοποιήσεις του τόπου Υπουργείου οικονομικών , τότε εντός διμήνου από τη διενέργεια τις διασταυρωσης για τον εντοπισμό των ασφαλιτών οχημάτων , αποστέλλει τα στοιχεία του οχήματος για το οποίο δεν υφίσταται ασφαλιστική κάλυψη , αλλά και του ιδιοκτήτη του οχήματος, στην αρμόδια στη νομική αρχή προκειμένου να προχωρήσει σε βάρος του η επιβολή των κυρώσεων και των ποινών που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Καμπανα 250 ευρώ

Όπως προβλέπει η αποφαση του υπουργειου Οικονομικων με την οποια αναψε πρασινο φως για σαφαρι οσων κυκλοφορουν στους δρόμους ανασφαλιστοι:

- Το υπουργείο οικονομικών διενεργεί διασταυρωσεις σε ολες τις βασεις δεδομενων (ΓΓΔΕ, Επικουρικο Κεφαλαιο κλπ) και στη συνεχεια οσοι εντοπιστουν θα λαβουν ραβασακι.

- Ο ιδιοκτήτης οχήματος, ο οποίος λαμβάνει ειδοποιητήρια επιστολή, θα πρεπει να προβαίνει στην ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία του οχήματος του προσκομίζοντας σε ασφαλιστική επιχείρηση και το ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ και προαιρετικά την ειδοποιητήρια επιστολή.

- Ιδιοκτήτης που δεν υποχρεούται να προβεί σε ασφάλιση του οχήματός του για οποιοδήποτε νόμιμο λόγο, όπως σε περίπτωση που έχει τηρηθεί η υποχρέωση ασφάλισης του οχήματός του ή υπάρχει σύμφωνα με το νόμο απαλλαγή υποχρέωσης από την ασφάλισή του ή μπορεί να τεκμηριωθεί η ακινησία του ή έχει διαπιστωθεί λάθος στα στοιχεία ασφάλισης ή κυκλοφορίας του, απευθύνεται στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Ασφαλιστική Επιχείρηση, Αστυνομία) προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες κατά λόγο αρμοδιότητας τους ενέργειες για την ενημέρωση των δεδομένων τους και την εν συνεχεία ενημέρωση της Δ.ΗΛΕ.Δ. - από τις ανωτέρω υπηρεσίες - για τον αποχαρακτηρισμό του οχήματος ως ανασφαλιστο.

- Σε περίπτωση μη εμφάνισης και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος, η Δ.ΗΛΕ.Δ. σε εύλογο χρόνο και όχι πέραν διμήνου από τη διενέργεια της διασταύρωσης για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αποστέλλει τα στοιχεία του οχήματος για το όποιο δεν υφίσταται ασφαλιστική κάλυψη και του ιδιοκτήτη του στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, για την σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις του Π.Δ. 237/1986.

Σημειωτεον οτι αυτη η διαδικασια θα γινεται δυο φορες το χρονο.

Η υπουργική απόφαση για τα ανασφάλιστα οχήματα ΕΔΩ

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργική απόφαση: Καμπάνα» 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα ΙΧ"

Νέα εμπλοκή με τους Θεσμούς για την απόσυρση των ΙΧ

Αρνητικό είναι το πρόσημο από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων και της αντικατάστασης τους με καινούργια μοντέλα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος επαφών μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου και των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

Ομως, οι πολύωρες συζητήσεις και οι καταθέσεις επιχειρημάτων από την ελληνική πλευρά για συνέχιση της απόσυρσης, δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα. Οι τεχνικοί σύμβουλοι του κουαρτέτου εμμένουν στις αρχικές θέσεις τους και αρνούνται να δώσουν το πράσινο φως για να συνεχισθεί το ευνοϊκό μέτρο. Οι τοποθετήσεις τους είναι συγκεκριμένες και σε κάθε ευκαιρία τόνιζαν στην ελληνική πλευρά ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο πλέον είναι άνευ ουσιαστικής αξίας.

Επίσης, ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους για να ενισχύσει την αγορά του αυτοκινήτου καθώς και τα φορολογικά έσοδα.

Η ελληνική πλευρά ζητά παράταση του μέτρου για έκτη συνεχόμενη φορά και δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για τα οικονομικά οφέλη που έχουν προκύψει, καθώς και τα όσα θα προκύψουν εάν συνεχιστεί. Εντύπωση προκάλεσε στους εκπροσώπους των υπουργείων η στάση των τεχνικών συμβουλών καθώς και η επιμονή τους.

Πλέον, αυτό το θέμα αποκτά άλλη διάσταση διότι είναι δύσκολο έως αδύνατον, η ελληνική κυβέρνηση να αγνοήσει την θέση του κουαρτέτου και να προχωρήσει σε μια μονομερή ενέργεια που θα δίνει πρόσκαιρη ανάσα στην αγορά του αυτοκινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 4/3/2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου, τόνισε ότι αυτό το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση. Επίσης ανέφερε ότι ''είμαστε πεπεισμένοι πως όταν δεν έχουμε πωλήσεις αυτοκινήτων δεν έχουμε και έσοδα''.

Ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι σύντομα θα έρθει διάταξη στην Βουλή η οποία θα λύνει το πρόβλημα. Δεν δεσμεύτηκε όμως για το χρονικό διάστημα που θα ισχύει το ευνοϊκό μέτρο και άλλες λεπτομέρειες, όπως το ύψος μείωσης της φορολογίας στην περίπτωση αγοράς ενός καινούργιου αυτοκινήτου.

Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην ανανέωση της απόσυρσης έχουν φρενάρει την αγορά των αυτοκινήτων. Δυστυχώς τον Φεβρουάριο οι συνολικές ταξινομήσεις έκαναν αρνητικό ρεκόρ. Οι ταξινομήσεις έπιασαν πάτο και το κοντέρ ζορίστηκε για να δείξει 3.310 αυτοκίνητα. Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών τον Φεβρουάριο 2016 υπήρξαν μειωμένες κατά -32,4%, ως προς τον Φεβρουάριο 2015.

Η κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτου είναι τραγική, καθώς πολλές από τις ταξινομήσεις του περασμένου μηνός αφορούσαν αυτοκίνητα που είχαν τελωνιστεί στα τέλη του 2015.

Το Top 10 διαμορφώθηκε ως εξής: Toyota 417 πωλήσεις, VW 304, Opel 268, Peugeot 265, BMW 251, Ford 194, Fiat 184, Audi 180, Nissan 177, Mercedes 153.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εισαγωγέων και εμπόρων, είναι εγκλωβισμένοι περίπου 8.000 δικαιούχοι βεβαιώσεων απόσυρσης οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευθούν το ευνοϊκό μέτρο. Ανάμεσα τους είναι και εκείνοι που έχουν ήδη παραγγείλει καινούργιο αυτοκίνητο και αναμένουν την έγκριση για να μειωθεί η φορολογία και να πάρουν πινακίδες. Επίσης μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων- ανάμεσα τους και πολυτελή- έχουν ήδη πάρει πινακίδες μετά την καταβολή όλης της φορολογίας από τους εισαγωγείς. Αν το μέτρο συνεχισθεί, θα υπάρξει επιστροφή φόρου, αλλιώς θα επιβαρυνθούν με το επιπλέον κόστος.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια ζητάνε συνεχώς από την ελληνική κυβέρνηση να τους δώσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο καθορίζει διαφορετικό τρόπο υπολογισμού της φορολογίας των καινούργιων αυτοκινήτων. Επίσης, για πρώτη φορά αποσυνδέει την φορολογία από τον κυβισμό του κινητήρα και δίνει έμφαση στις εκπομπές ρύπων και στη κατανάλωση. Βασίζεται στην εργοστασιακή αξία του αυτοκινήτου και αν τελικά εγκριθεί αυτή η πρόταση θα αποκαλυφθούν πολλά για τις τιμολογήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα εμπλοκή με τους Θεσμούς για την απόσυρση των ΙΧ"

«Στον αέρα» το ασφαλιστικό μετά την πρώτη συνάντηση Κατρούγκαλου με τους θεσμούς

«Στον αέρα» βρίσκεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν σειρά ενστάσεων για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Αν και προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό θα λήξουν έως την Κυριακή, το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό μετά τη λήξη της συζήτησης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στη διασύνδεση εισφορών και παροχών, ουσιαστικά ζητώντας μείωση των συντάξεων δια της πλαγίας οδού, ενώ παράλληλα κρίνουν ότι το ύψος της εθνικής σύνταξης που προτείνει η Αθήνα είναι υψηλό.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές διαφωνούν στην ποσοτικοποίηση των προτάσεων Κατρούγκαλου, ζήτημα κρίσιμο, με δεδομένο ότι από την ποσοτικοποίηση των μέτρων θα κριθεί το δημοσιονομικό όφελος της μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι η διαφορά στους αριθμούς θα πρέπει να γεφυρωθεί γρήγορα, ώστε να μην προκύψει δημοσιονομικό θέμα στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.

Στο «αέρα» βρίσκεται επίσης το αν θα υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, όπως παραδέχτηκε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ την ίδια στιγμή οι δανειστές θέλουν να τεθούν επί τάπητος οι ελληνικές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα αρνητικά μηνύματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήλθαν τη στιγμή που κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι δανειστές μπορεί να θέσουν θέμα ομαδικών απολύσεων στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, αν και ο κ. Κατρούγκαλος διασκέδασε τις εντυπώσεις λέγοντας πως το θέμα των εργασιακών θα τεθεί προς συζήτηση τον Μάιο.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε ένα βαθμό στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει συσταθεί η επιτροπή που θα μελετήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στα εργασιακά.

Κοινός τόπος υπάρχει πάντως στο ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση, με τις δύο πλευρές να καταρτίζουν σε εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων σε βάθος τουλάχιστον επτά ημερών.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη, με δύο συναντήσεις. Η πρώτη θα αρχίσει στις 17:30 και θα έχει ως αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του φορολογικού, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση για το αναπτυξιακό σχέδιο του αγροτικού τομέα, στις 19:30.

Επίσης αύριο, στις 10:00 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μάξιμου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο Οργανισμός.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στον αέρα» το ασφαλιστικό μετά την πρώτη συνάντηση Κατρούγκαλου με τους θεσμούς "

Πρόγραμμα ενοικίασης σπιτιών σε 20.000 πρόσφυγες - Το κόστος αναλαμβάνει η Ε.Ε. [ΒΙΝΤΕΟ]

Φιλοξενία τουλάχιστον 20.000 προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και ξενώνες προβλέπει πρόγραμμα της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, που άρχισε ήδη να υλοποιείται. Τα πρώτα 300 διαμερίσματα έχουν ήδη ενοικιασθεί για το σκοπό αυτό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Kενά διαμερίσματα ή μονοκατοικίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα στεγάζουν σύντομα οικογένειες προσφύγων. Το νοίκι θα προκαταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού θα πληρώνονται μέχρι και το τελευταίο ευρώ στην ώρα τους.

Η Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη επικοινωνίας Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ δηλώνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα προσωρινής στέγασης προσφύγων που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα χρήματα διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία.



Η λίστα με τους ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να νοικιάσουν έστω και προσωρινά το ακίνητό τους σε οικογένειες προσφύγων είναι ήδη πολύ μεγάλη. Μέσα σε 2 -3 μέρες υπογράφηκαν 300 συμβόλαια.

Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρει ότι οι κατοικείες που αναζητώνται πρέπει να είναι πάνω από 60 τετραγωνικά ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαμονής τουλάχιστον 4 έως 6 ατόμων. Θα υπογράφονται συμβόλαια έως το τέλος του χρόνου με δυνατότητα παράτασης και με ανώτατο ποσό ενοικίου τα 400 ευρώ. Η μίσθωση δηλώνεται στην Εφορία ενώ καλύπτεται και η παραμικρή ζημιά.

Ο Τζανέτος Αντύπας πρόεδρος ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ τονίζει ότι οι πρόσφυγες εχουν και μηνιαία ενίσχυση για την αγορά τροφίμων από 90 έως 110 ευρώ το άτομο και τζάμπα εισιτήρια.

Επιδότηση έως 800 ευρώ το μήνα προβλέπεται και για όσους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους οικογένειες προσφύγων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα ενοικίασης σπιτιών σε 20.000 πρόσφυγες - Το κόστος αναλαμβάνει η Ε.Ε. [ΒΙΝΤΕΟ]"

Σακοράφα: Είναι προσβολή να χαρακτηρίζετε τη FYROM ως αξιόπιστο εταίρο

Σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα στη συζήτηση προόδου για τη FYROM, που διεξάγεται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με αιχμή το προσφυγικό ζήτημα, η ευρωβουλευτής καλεί τους συναδέρφους της ευρωβουλευτές να κάνουν μια αυτοψία στην Ειδομένη, προκειμένου να δουν πώς συμπεριφέρεται ο εταίρος που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν αξιόπιστο: «Είναι προσβολή να χαρακτηρίζετε τη FYROM ως αξιόπιστο εταίρο, όταν καθημερινά παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες με κλειστά σύνορα, ποσοστώσεις στους πρόσφυγες και περιστατικά βίας εναντίον τους.»

Στο ίδιο πλαίσιο η ευρωβουλευτής κατέθεσε δύο τροπολογίες, οι οποίες υποστηρίζονται από την ομάδα της ευρωαριστεράς και για τις οποίες ζήτησε και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία αύριο.

Η πρώτη αφορά την απαλοιφή του χαρακτηρισμού ως ‘‘αξιόπιστου’’ εταίρου στη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ παράλληλα καλεί τη FYROM να σεβασθεί τις διεθνείς συνθήκες και να παρέχει ασφαλείς διαδρόμους σε όλους τους πρόσφυγες.

Η δεύτερη αφορά την ενσωμάτωση στην Έκθεση της απερίφραστης καταδίκης των μονομερών ενεργειών, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με τη Συνθήκη για τους πρόσφυγες.

Η Τρίτη τροπολογία, που αφορά με έμμεσο τρόπο την ονοματολογία, προτείνει την αντικατάσταση του επιθετικού προσδιορισμού ‘‘μακεδονικός’’ που υιοθετεί η έκθεση, από τη λέξη ‘‘της χώρας’’.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακοράφα: Είναι προσβολή να χαρακτηρίζετε τη FYROM ως αξιόπιστο εταίρο"

Την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στο Digital Economy Forum 2016 , που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) .

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται και άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως η κατάρτιση της ψηφιακής στρατηγικής, ωστόσο σημείωσε ότι ήδη γίνονται σημαντικά βήματα, σημειώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να απελευθερώσει την δυναμική ενός σημαντικού κλάδου της, της ψηφιακής οικονομίας που όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα σημασία του, και αυτό έχει κοστίσει,.

Αν συνεργαστούμε σωστά μπορούμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο που να απογειώσει τις δυνατότητες της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση της πληροφορικής και των επικοινωνιών, είπε ο πρωθυπουργός .
Πρόσθεσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο εθνικής ψηφιακής πολιτικής που πρέπει να βασίζεται σε θεσμούς να σέβεται και να προστατεύει τα ψηφιακά δικαιώματα και να δίνει τη δυνατότητα στους νέους να εργαστούν και να καινοτομήσουν εδώ στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να χάσει αυτή την ιστορική ευκαιρία, πρέπει να δράσει τώρα για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Οφείλουμε , πρόσθεσε, να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς την οικονομία της γνώσης και τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα μπορούν να το πετύχουν και αυτό, το αποδεικνύουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Επίσης, είπε ο κ. Τσίπρας, το αποδεικνύουν και όσοι βρίσκονται στη χώρα μας και δραστηριοποιούνται συχνά χωρίς κεφάλαιο αλλά έχουν επιτύχει σημαντικά αποελέσματα.

Η κυβέρνηση , είπε ο πρωθυπουργός, δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε κοντόφθαλμη διαχειριστική λογική, αλλά εργάζεται και σχεδιάζει για την μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στη νέα οικονομία της γνώσης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας"

Κυρίτσης: Προτεραιότητά μας να αδειάσει η Ειδομένη

"Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Διαψεύδοντας ωστόσο δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία ο κ. Κυρίτσης διευκρινίζει ότι "σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους". Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.

Αύριο θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα,τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Επίσης σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο 300 με 400 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Εξάλλου γίνονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό και σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρίτσης: Προτεραιότητά μας να αδειάσει η Ειδομένη"

Ανδρουλάκης: Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ανεφάρμοστη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Δεν βλέπουν κάποιοι πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι ανεφάρμοστη, υπογράμμισε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφορικά με την Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Επεσήμανε δε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί όταν αποκρύπτει τον ρόλο του κ. Ερντογάν τόσο στην αστάθεια της Συρίας όσο και στην καταβαράθρωση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως "στην αίθουσα του Κοινοβουλίου όπως και στο Συμβούλιο υπάρχουν εκπρόσωποι λαών που φαίνεται ότι ξέχασαν την ιστορία τους και το γεγονός ότι ήταν πρωταγωνιστές τεράστιων προσφυγικών ροών για πολλές δεκαετίες. Εάν λοιπόν δεν θυμούνται πως δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό όραμα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα διαρθρωτικά ταμεία θα πρέπει να τα ξεχάσουν κι αυτά όσο δεν εφαρμόζουν τις κοινές αποφάσεις για την μετεγκατάσταση".

"Όσο αυτό το τραγικό έργο συνεχίζεται το πρώτο θύμα θα συνεχίσουν να είναι οι πρόσφυγες και το δεύτερο ο ηθικός, νομικός και πολιτικός πολιτισμός της Ευρώπης", τόνισε ο Ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας όμως πως ο ελληνικός λαός κάτω από δύσκολες συνθήκες, "αποδεικνύει σε συντριπτικό ποσοστό ότι η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ και είναι χρήσιμη όταν τη δέχεσαι αλλά πάνω από όλα λυτρωτική όταν την προσφέρεις".

Ολόκληρη η ομιλία

"Στην αίθουσα του Κοινοβουλίου όπως και στο Συμβούλιο υπάρχουν εκπρόσωποι λαών που φαίνεται ότι ξέχασαν την ιστορία τους και το γεγονός ότι ήταν πρωταγωνιστές τεράστιων προσφυγικών ροών για πολλές δεκαετίες.

Εάν επίσης δεν θυμούνται πως δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό όραμα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα διαρθρωτικά ταμεία θα πρέπει να τα ξεχάσουν κι αυτά όσο δεν εφαρμόζουν τις κοινές αποφάσεις για την μετεγκατάσταση.

Κάποιοι άλλοι δεν βλέπουν ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι ανεφάρμοστη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί όταν αποκρύπτει τον ρόλο του κ. Ερντογάν τόσο στην αστάθεια της Συρίας όσο και στην καταβαράθρωση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία.

Όσο αυτό το τραγικό έργο συνεχίζεται το πρώτο θύμα θα συνεχίσουν να είναι οι πρόσφυγες και το δεύτερο ο ηθικός, νομικός και πολιτικός πολιτισμός της Ευρώπης.

Ως Έλληνας το μόνο παρήγορο που μπορώ να σημειώσω είναι ότι ένας λαός που ζει σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία με μεγάλα ποσοστά ανεργίας όπως ο Ελληνικός, αποδεικνύει σε συντριπτικό ποσοστό ότι η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ και είναι χρήσιμη όταν τη δέχεσαι αλλά πάνω από όλα λυτρωτική όταν τη προσφέρεις."



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδρουλάκης: Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ανεφάρμοστη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο"

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα από τη Γαλλία

Το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Γαλλία απέστειλε σήμερα στη χώρα μας ανθρωπιστική βοήθεια, σε απάντηση του ελληνικού αιτήματος για αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής πλευράς σήμερα στη χώρα μας εστάλησαν σκηνές, γεννήτριες, αντλίες, κοντέινερ αποθήκευσης, μηχανισμοί διανομής νερού και κοντέινερ στέγασης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα από τη Γαλλία"

Κούλογλου: Η κυβέρνηση θα πέσει από απειρία και ανικανότητα

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει από το ασφαλιστικό, ούτε ίσως από το προσφυγικό που άλλοι μας φόρτωσαν. Θα πέσει επειδή, από απειρία, ανικανότητα ή απλώς εγκληματική αδιαφορία, δεν μπορούμε να λύσουμε τα απλούστερα προβλήματα του κόσμου» ανέφερε σε χθεσινή ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Σε εισήγησή του σε συζήτηση με θέμα «H Αριστερά στην κυβέρνηση: ποιες προοπτικές για το 2016;» που διοργανώθηκε από την κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» αναφέρθηκε σε μια σοβαρή περιπέτεια υγείας συγγενικού του προσώπου και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε me το σύστημα υγείας. «Πώς είναι δυνατόν να αφήνουμε εκατοντάδες ανθρώπους, χιλιάδες μαζί με τις οικογένειες τους, να αγωνιούν για τη ζωή τους; Τι θα γίνει αν στο διάστημα που επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος, κάποιοι πεθάνουν από την καρδιά τους ή ο καρκίνος τους κάνει μετάσταση;» διερωτήθηκε ο κ. Κούλογλου.

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε ακόμη: «Η κυβέρνηση δεν έχει την δυνατότητα να ακυρώσει το μνημόνιο. Θα μπορούσε όμως να καταργήσει σε 6 μήνες τις λίστες αναμονής στο ΙΚΑ, τις ουρές στις Εφορίες και όλα τα γραφειοκρατικά βασανιστήρια που ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες. Nα επιβάλλει αξιοκρατία και αντικειμενικά κριτήρια στις λίστες των εγχειρήσεων στα νοσοκομεία. Να δείξει ότι ενδιαφέρεται και κάνει αλλαγές εκεί που οι άλλοι αδιαφορούσαν επιδεικτικά. Αυτούς που κανονικά δεν θα είχαν δικαίωμα να ομιλούν, αλλά τους κάνουμε μάγκες σιγά - σιγά, καθώς οι πολίτες αρχίζουν να πιστεύουν ότι είμαστε μία από τα ίδια.

» Σε αυτό το έδαφος ευδοκιμεί η, κατά τα άλλα ευτελής, προπαγάνδα περί μετακλητών υπαλλήλων. Και οι ευθύνες είναι τεράστιες: αν η κυβέρνηση αποτύχει, η ελληνική αριστερά θα υποστεί μια στρατηγική ήττα ανάλογη με αυτήν μετά της δεκαετίας του ’40, όταν από την εποποιία της εθνικής αντίστασης οδηγήθηκε στον εμφύλιο πόλεμο.

» Η κυβέρνηση δεν θα πέσει από το ασφαλιστικό, που όλοι καταλαβαίνουν ότι κάποια δραστικά και οδυνηρά μέτρα χρειάζεται να ληφθούν. Ούτε ίσως από το προσφυγικό, που άλλοι μας φόρτωσαν. Θα πέσει επειδή, από απειρία, ανικανότητα ή απλώς εγκληματική αδιαφορία, δεν μπορούμε να λύσουμε τα απλούστερα προβλήματα του κόσμου, όπως την προεδρία των κάθε ΚΕΣΥ. «Όταν είμαστε στην αντιπολίτευση, το βασικό είναι να παράγουμε ιδέες που δημιουργούν ελπίδες και να τις ενσαρκώνουμε», έγραφε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας Aλβάρο Γκαρσία, σε ένα σχετικό αφιέρωμα του Monde Diplomatique για τις ήττες της αριστεράς. «Στην εξουσία, όλα αυτά είναι αναγκαία, αλλά πρέπει επίσης να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε την οικονομία. Η απάντηση των επαναστατών της Λατινικής Αμερικής στην πρόκληση αυτή, θα καθορίσει τη μοίρα τους».

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούλογλου: Η κυβέρνηση θα πέσει από απειρία και ανικανότητα"

Τσαβούσογλου: «Άδικες» οι επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας για το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις κατά τις οποίες η κυβέρνησή του εξαργύρωσε στις Βρυξέλλες τη δέσμευσή της να αναχαιτίσει τη ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βλέπουμε (να διατυπώνονται) άδικες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας (...). Είναι σαν αυτά τα χρήματα να παραχωρούνται στην Τουρκία. Σαν η Τουρκία να επαιτεί», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Εδώ κι εβδομάδες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει τις επιφυλάξεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά την παράδοση της υπεσχημένης βοήθειας.

Πέραν της καταβολής αυτών των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Τουρκία ζήτησε επίσης να καταργηθούν από τον Ιούνιο οι βίζες για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν αλλά και να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα δεσμεύτηκε ότι θα προχωρά στην επανεισδοχή στο έδαφός της όλων των μεταναστών και των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων, που ταξιδεύουν παράτυπα από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, υπό τον όρο η ΕΕ να δέχεται ισάριθμους αιτούντες άσυλο με αυτούς που η Τουρκία θα παίρνει πίσω.

Το μέτρο αυτό βάσει τουλάχιστον του σχεδίου συμφωνίας θα ωθήσει τους αιτούντες άσυλο να πάψουν να προσπαθούν να περάσουν παράτυπα από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.

Ωστόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όπως και πολλές ΜΚΟ, εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τη νομιμότητα αυτών που προτάθηκαν, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «υπέκυψαν στον εκβιασμό» της Άγκυρας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μολαταύτα υπερασπίστηκε σήμερα το σχέδιο αυτό, εκτιμώντας πως μπορεί να «γίνει αποδεκτό από τα δύο μέρη». «Η συνεργασία μας με την ΕΕ είναι σημαντική. Ο βασικός στόχος μας είναι να σταματήσουμε την παράτυπη μετανάστευση», επέμεινε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: «Άδικες» οι επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας για το μεταναστευτικό"

Ο Τουσκ δίνει συγχαρητήρια στις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα

Τελικά η Ευρώπη ύψωσε φράχτες, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Μετά το πέρας της Συνόδου τα ξημερώματα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας πανηγύρισε γιατί, όπως είπε, απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη» είναι μία από τις φράσεις που χρησιμοποίησε.

Διαβάστε τι... κατάλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός:

«Η συζήτηση μπήκε ξανά σε μία σωστή βάση,  η Ελλάδα, όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες εκείνες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη». Δεν δίστασε, μάλιστα, να μιλήσει για μια  ιστορική συνάντηση και απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής ώστε η Τουρκία να παίρνει πίσω τους παράνομους μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό, πανηγύρισε γιατί «σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, που είχαν χαραχθεί από κοινού ως στόχοι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, επετεύχθη η συντριπτική πλειοψηφία τους.

«Πετύχαμε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση της ανάγκης η Ελλάδα να στηριχθεί, πλήρη οικονομική στήριξη, τεχνική στήριξη, υλικοτεχνική στήριξη, στήριξη προσωπικού ειδικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πετύχαμε τη σαφή αναφορά στην ουσιαστική ενίσχυση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ. Πετύχαμε, και αύριο θα το επικυρώσουμε με την Τουρκία, επικαιροποίηση για fast track επανεισδοχή. Τα αποτελέσματα της Συνόδου είναι ένα βήμα μπροστά, εντούτοις, γεγονός είναι πως χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά».

Ευχαριστώ Τουσκ σε όσους έκλεισαν τα σύνορα
Με τον πρωθυπουργό, όμως, διαφωνεί ο Ντόλαλντ Τουσκ. «Οι παράτυπες ροές κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίστηκαν. Δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερούς ενέργειας αλλά κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter. 

Και για όσους δεν κατάλαβαν προσέθεσε: «Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».





Η κοινή δήλωση των 28 δικαιώνει τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου:

Δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ

1. Μετά από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ εξέτασαν την κατάσταση σε σχέση με τη μετανάστευση, ειδικότερα όσον αφορά την οδό των δυτικών Βαλκανίων. Εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συζήτησή τους με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και την σημειωθείσα πρόοδο στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης. Η Τουρκία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην υλοποίηση της διμερούς ελληνοτουρκικής συμφωνίας επανεισδοχής ώστε να δεχθεί την ταχεία επιστροφή όλων των προσφύγων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και μεταβαίνουν από την Τουρκία προς την Ελλάδα και να κάνει δεκτούς στο έδαφός της όλους τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται σε τουρκικά ύδατα.

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι απαιτούνται τολμηρές ενέργειες για να κλείσουν οι οδοί λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, να εξαρθρωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών, να προστατευθούν τα εξωτερικά μας σύνορα και να δοθεί τέλος στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Πρέπει να υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό τόνισαν τη σημασία της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που σήμερα κατέστη επιχειρησιακή. Κάλεσαν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να την στηρίξουν έμπρακτα. Δέχθηκαν με ικανοποίηση τις συμπληρωματικές προτάσεις που παρουσίασε σήμερα η Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Συμφώνησαν να εργαστούν με βάση τις αρχές που περιέχουν:

• να εξασφαλίζουν την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά· το σχετικό κόστος θα καλύπτεται από την ΕΕ,
• για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφισταμένων δεσμεύσεων,
• να επιταχύνουν την εφαρμογή του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με όλα τα κράτη μέλη, με στόχο να αρθούν οι απαιτήσεις θεώρησης για τους Τούρκους υπηκόους το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016,
• να επισπεύσουν την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά εγκριθεί ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μιας πρώτης δέσμης έργων πριν από το τέλος Μαρτίου και να λάβουν απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες όσον αφορά τους Σύρους,
• να προετοιμαστούν για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015,
• να εργαστούν από κοινού με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία που θα έδινε τη δυνατότητα στον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προωθήσει τις προτάσεις αυτές και θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες με την τουρκική πλευρά πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Οι εργασίες αυτές θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν επίσης με τον Τούρκο Πρωθυπουργό την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

2. Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων υπενθύμισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την επάνοδο σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του κώδικα συνόρων του Σένγκεν από όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και τον τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through). Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει.

3. Προκειμένου το γεγονός αυτό να καταστεί διατηρήσιμο, πρέπει να αναληφθεί δράση στους ακόλουθους άξονες:

(α) στήριξη της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για τη διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης. Πρόκειται για συλλογική ευθύνη της ΕΕ που απαιτεί ταχεία και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και πόρων της ΕΕ και των συνεισφορών των κρατών μελών·

(β) παροχή άμεσης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην εξαιρετικά δυσχερή ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργείται με ταχείς ρυθμούς στην περιοχή. Έκτακτη στήριξη θα παρασχεθεί επειγόντως από την Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, τα άλλα κράτη μέλη και μη κυβερνητικές οργανώσεις, βάσει εκτίμησης των αναγκών, από την Επιτροπή και την Ελλάδα, και βάσει σχεδίου έκτακτης ανάγκης και ανταπόκρισης. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων εκφράζουν ικανοποίηση για την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ και ζητούν από το Συμβούλιο να την εγκρίνει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, διευρύνοντας έτσι το φάσμα των χρηματοδοτικών μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Καλούν δε την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο επακολούθησης·

(γ) παροχή περαιτέρω συνδρομής στην Ελλάδα ως προς τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία, τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των κέντρων πρώτης υποδοχής, με 100% ταυτοποίηση, καταγραφή και ελέγχους ασφαλείας, και την παροχή επαρκών ικανοτήτων υποδοχής. Ο Frontex θα απευθύνει νέα πρόσκληση για εθνικούς προσκεκλημένους υπαλλήλους το συντομότερο δυνατόν, στην οποία όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν πλήρως το αργότερο έως την 1η Απριλίου. Η Ευρωπόλ θα προβεί στην ταχεία τοποθέτηση προσκεκλημένων υπαλλήλων σε όλα τα κέντρα πρώτης υποδοχής για την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας και τη στήριξη των ελληνικών αρχών στην καταπολέμηση των διακινητών·

(δ) συνδρομή προς την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστούν οι διεξοδικές, ευρείας κλίμακας και ταχείες επιστροφές προς την Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και, από την 1η Ιουνίου, της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας·

(ε) σημαντική επιτάχυνση της εφαρμογής της μετεγκατάστασης προκειμένου να ανακουφιστεί το φορτίο που βαρύνει την Ελλάδα σήμερα. Η EASO θα απευθύνει νέα πρόσκληση για την αποστολή εθνικών εμπειρογνωμόνων προς υποστήριξη του ελληνικού συστήματος ασύλου, στην οποία όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν ταχέως και στο ακέραιο. Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να προβλέψουν επειγόντως περισσότερες θέσεις για μετεγκατάσταση. Η Επιτροπή θα υποβάλλει μηνιαίες εκθέσεις στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων μετεγκατάστασης·

(στ) συνέχιση της στενής συνεργασίας με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που είναι εκτός ΕΕ και παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας·

(ζ) εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων επανεγκατάστασης και συνέχιση των εργασιών για ένα αξιόπιστο εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία·

(η) άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης και εντατικοποίηση της καταπολέμησης των διακινητών·

(θ) προώθηση, κατά προτεραιότητα, όλων των στοιχείων του χάρτη πορείας της Επιτροπής σχετικά με το πρόγραμμα «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν», ούτως ώστε να τερματιστούν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν από το τέλος του έτους.

Με το παρόν έγγραφο τα κράτη μέλη δεν αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

4. Αυτά είναι επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με δεδομένη την παρούσα κατάσταση στην περιοχή και να τελούν υπό επανεξέταση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο μεταναστευτικό ζήτημα σε όλες τις πτυχές του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ώστε να παγιωθεί περαιτέρω η κοινή ευρωπαϊκή εφαρμογή της συνολικής μας στρατηγικής για τη μετανάστευση.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τουσκ δίνει συγχαρητήρια στις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα"

Για ποια νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι Έλληνες

Κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των παιδιών και των ενηλίκων για συγκεκριμένα νοσήματα αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Υγείας. Σε ειδική εγκύκλιο που θα εκδοθεί προσεχώς θα αναφέρονται λεπτομερώς οι οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες υγείας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συνεκτίμησε τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, τα επιδημιολογικά στοιχεία και την κατάσταση στη χώρα μας και συνέστησε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των παιδιών για α) ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα και β) διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα. Συνέστησε, επίσης, τον εμβολιασμό των ενηλίκων κατά προτεραιότητα για τα παραπάνω νοσήματα καθώς και τον εμβολιασμό των νεογνών για φυματίωση.

Θα ακολουθήσει επεξηγηματική εγκύκλιος προς τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες υγείας. Οι συστάσεις θα επικαιροποιούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε επίσης το ζήτημα της επάρκειας των απαραίτητων εμβολίων για όλο τον πληθυσμό και επανεξέτασε το ζήτημα των αναγκών εμβολιασμού των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο λόγω της ενδεχόμενης παραμονής τους στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Για ποια νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι Έλληνες"

Ψινάκης: Δεν θα αφήσω τον Μαραθώνα να γίνει Λέσβος

Δε θα εγκατασταθούν σήμερα οι πρώτες είκοσι οικογένειες προσφύγων στην 4η Κατασκήνωση του Άγιου Ανδρέα, όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω καθυστέρησης στη μεταφορά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να μεταφερθούν στην περιοχή αύριο, στις 4.00 το μεσημέρι.

Όπως έγινε γνωστό στους δημοσιογράφους αλλά και στα στελέχη του δήμου που βρίσκονται στην κατασκήνωση από το πρωί, τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες... κόλλησαν στην κίνηση, λόγω του συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ωστοσο ήταν προγραμματισμένο.

Έτοιμες είναι οι πρώτες είκοσι σκηνές για τις οικογένειες προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στην 4η Κατασκήνωση του Άγιου Ανδρέα στην περιοχή Ζούμπερι, στη Νέα Μάκρη.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Μαραθώνος κ. Ηλία Ψινάκη και μαζί με τη βοήθεια του στρατού, από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση των πρώτων 20 οικογενειών, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η άφιξη άλλων 20.

Κατόπιν συνεννόησης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν περισσότεροι άνθρωποι, δήλωσε ο δήμαρχος Μαραθώνα στο protothema.gr. Όπως είπε ο κ. Ψινάκης«προς τιμήν του κ. Βίτσα και της κυρίας Φωτίου, οι αρμόδιοι υπουργοί δέχτηκαν το επιχείρημά μου, που ήταν ότι οι βασανισμένες αυτές οικογένειες αξίζουν φιλοξενία και αξιοπρέπεια και όχι στρατόπεδα συγκεντρώσεως».

«Έχω ένα σπίτι μεγάλο και μπορώ να φιλοξενήσω μάξιμουμ 10 ανθρώπους, για να περάσω και εγώ αλλά και αυτοί καλά. Αν βάλω χίλιους θα είναι δυστυχισμένοι οι καλεσμένοι, δυστυχισμένος και εγώ. Θα καταστραφεί όχι μόνο το σπίτι αλλά ολόκληρη η γειτονιά. Ο δήμος Μαραθώνα έχει πολύ τουρισμό και ειδικά το καλοκαίρι. Σχεδιάζω με επενδυτές να τον κάνουν τούμπανο και δεν θα αφήσω κανέναν να τον κάνει Λέσβο, Κω ή λιμάνι του Πειραιά», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Μαραθώνα.



Δηλώσεις Ηλία Ψινάκη







Σχετικά με την φιλοξενία των προσφύγων στην 4η Κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα, ο κ. Ψινάκης έθεσε ορισμένους όρους που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων τα εξής:

- Να οριστεί αυστηρό χρονικό περιθώριο της διαμονής των προσφύγων μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, αφού τότε ξεκινάει η υλοποίηση των κατασκηνωτικών προγραμμάτων. Ο προσωρινός χαρακτήρας της λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας υποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην 4η Κατασκήνωση θα στηθούν μόνο σκηνές

- Τη διοικηση του χώρου να αναλάβει μόνο ο στρατός και όχι ΜΚΟ

- Η δομή του χώρου φιλοξενίας να περιλαμβάνει διοικητική υπηρεσία, υγειονομική υπηρεσία, υπηρεσία υποδομών, υπηρεσία διαχείρισης και ομάδα φύλαξης

- Να πραγματοποιηθούν εργασίες και συγκεκριμένα να πραγματοποιηθεί επισκευή στα δίκτυα και τις υποδομές και να τοποθετηθεί περιμετρικός φωτισμός

- Τα κατασκηνωτικά προγράμματα να λειτουργήσουν κανονικά και στην ώρα τους

Η σημερινή πρωτοβουλία του δημάρχου γίνεται έπειτα από την κοινοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν οι κατασκηνώσεις ως χώροι φιλοξενίας προσφύγων, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση στους δήμους που επηρεάζονται.

Η πληροφόρηση των δημάρχων έγινε την Παρασκευή στις 4 του μήνα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε αυτό το στενό χρονικό πλαίσιο, ο κ. Ψινάκης κατάφερε να υλοποιήσει ένα αρχικό πλάνο για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.







protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψινάκης: Δεν θα αφήσω τον Μαραθώνα να γίνει Λέσβος"

Στο Σύνταγμα διαδήλωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες για το Ασφαλιστικό

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Από τις 15:00 μέχρι τις 16.30 περίπου έλαβε χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στην οποία συμμετείχαν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστημονικοί φορείς, που πραγματοποίησαν, έπειτα από κάλεσμα της ΓΣΕΒΕΕ, προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας

Σημειώνεται πως ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν λάβει ήδη απόφαση για 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία, όταν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή

Στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι «προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, έρχονται να διαλύσουν ό,τι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα» ενώ η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι «η συνέχιση του αγώνα, έως ότου σταματήσει η δογματική εμμονή της κυβέρνησης στις μνημονιακές πολιτικές, είναι μονόδρομος».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, τέλος, και οι λιμενεργάτες με την ΟΜΥΛΕ να ζητά «την απόσυρση του απαράδεκτου και μη βιώσιμου ηθικά ασφαλιστικού νομοσχεδίου που απειλεί να φέρει σε χειρότερη κατάσταση την κοινωνική ασφάλιση κάθε είδους στη χώρα μας... Να ακουστεί για άλλη μια φορά ακόμα η φωνή των εργαζομένων στα λιμάνια όλης της χώρας για το σταμάτημα του ξεπουλήματος των λιμανιών και την ακύρωση των διάτρητων διαγωνισμών πώλησης των μετοχών τους».

Δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη
 

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το συλλαλητήριο








protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Σύνταγμα διαδήλωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες για το Ασφαλιστικό"

Το Μαξίμου δίνει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Τσίπρα στην Σμύρνη περί casus belli

Όλα καλά τα βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας -κι όσα άκουσε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου- κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Σμύρνη.

«Από την πλευρά του Πρωθυπουργού υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις και ανοιχτή κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Υπήρξε επίσης ανοιχτή αναφoρά του Πρωθυπουργού στο ζήτημα του Casus belli» αναφέρεται στο σημείωμα που εστάλη πριν λίγο από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να... αυτοαποθεωθεί ο κ. Τσίπρας για όσα είπε κι έκανε στην Σμύρνη.

Και προφανώς για τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει κανένα λάθος όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας αγνοεί από πότε ισχύει η απειλή πολέμου εναντίον της χώρας του από ένα άλλο γειτονικό κράτος. Κατά την άποψη που εξέφρασε δημοσίως ο κ. Τσίπρας το «"casus belli" είναι «κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, από τη δεκαετία του '60» και «δεν συνάδει με τις προσπάθειες για φιλία και συνεργασία».

«Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα ένα μέτρο (σ.σ. το casus belli) που αφορά ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να πείσω και τον Αχμέτ γι’ αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, το «casus belli» δεν είναι «κατάλοιπο από τη δεκαετία του '60». Από το 1982 που ψηφίστηκε η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, δυνητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει οριοθετήσει χωρική θάλασσα στα 12 ναυτικά μίλια από την κοντινότερη ξηρά, την στιγμή που η Ελλάδα θεωρούσε χωρικά ύδατα της τα 6 ναυτικά μίλια. Το θέμα πήρε διαστάσεις στις 8 Ιουνίου 1995, όταν η τουρκική εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, από 6 μίλια που είναι σήμερα το εύρος της ελληνικής χωρικής θάλασσας (όπου η απόσταση από τα τουρκικά παράλια είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων).

«Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά μέσα στην Τουρκία. Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Άγκυρα» αναφέρεται στο σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς όλοι οι πρωθυπουργοί περιτριγυρίζονται από κόλακες που τους εξυμνούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ποιος ξέρει, ίσως και να πληρώνονται για αυτές τους τις στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες. Είναι άλλο όμως να αυτοθαυμάζονται με διθυραμβικά λόγια για τα λεκτικά τους επιτεύγματα κι άλλο να αγνοούν ότι την ανάγκη περί απόσυρσης του casus belli (απειλή πολέμου) την επικαλούνται όλοι οι Έλληνες πολιτικοί που έχουν επισκεφθεί την Τουρκία τα τελευταία 20χρόνια. Σας διαβεβαιώ. Αυτή όμως η επίκληση στην ανάγκη απόσυρσης του casus belli δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα διότι οι Τούρκοι συνδέουν την απόσυρση της απειλής με την εγκατάλειψη εκ μέρους της Ελλάδας του δικαιώματος να επεκτείνει -κάποτε, κι εφόσον η ελληνική πολιτεία το αποφασίσει- τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Προφανώς για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ανάξια σχολιασμού τα όσα δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου για τον εθνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μπροστά στον κ. Τσίπρα η τουρκική στρατιωτκή ηγεσία θεωρεί αυτό που εσείς αποκαλείτε δικό σας εναέριο χώρο τουρκικό εναέριο χώρο. Ο κ. Νταβούτογλου δεν είπε ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι διεθνής, αλλά ισχυρίστηκε ότι είναι τουρκικός! Απίστευτο δεν είναι;

Κατά την άποψη του πρωθυπουργικό γραφείου όμως «οι συναντήσεις, έγιναν σε θετικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάνω σε θετική ατζέντα, ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην βάση κλίματος εμπιστοσύνης».

Υποθέτουμε ότι για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ.Νταβούτογλου ότι θα ενταθεί η διμερής συνεργασία στα ραδιοτηλεοπτικά και μεταξύ των κρατικών πρακτορείων ειδήσεων. Περιέργως πώς, για το θέμα της στήριξης που προσέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τουρκική πλευρά την ώρα που η Άγκυρα επικρίνεται απ'όλη την διεθνή κοινότητα για το κλείσιμο της Zaman δεν περιέχεται ούτε λέξη στην σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση.

Ίσως -ποιος ξέρει- μπορεί να κατάλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μάλλον δεν είναι η ορθότερη πρακτική να αναζητούν συνεργασίες στον τομέα των Μέων Ενημέρωσης με μια χώρα η οποία επικρίνεται πως δεν σέβεται τον πλουραλισμό, ούτε και αντιλαμβάνεται ποια είναι τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την λειτουργία του Τύπου.

Το γεγονός ότι δεν βρήκαν μια λέξη να πουν σήμερα για την συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας στο τομέα των πρακτορείων ειδήσεων και των ραδιοτηλεοπτικών να αποτελεί έμμεση -σιωπηρή- αναγνώριση του λάθους του. Διότι δεν θεωρούμε ότι πρέπει κάποιος να αμφιβάλλει πως γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου πως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κατέχει σημαίνουσα θέση σε αυτό που αποκαλείται σεβασμός στους δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές...

Διαβάστε το σημείωμα που δημοσιοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας:

«Οι συναντήσεις, έγιναν σε θετικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάνω σε θετική ατζέντα, ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην βάση κλίματος εμπιστοσύνης.
Από την πλευρά του Πρωθυπουργού υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις και ανοιχτή κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Υπήρξε επίσης ανοιχτή αναφoρά του Πρωθυπουργού στο ζήτημα του Casus belli.
Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά μέσα στην Τουρκία. Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Άγκυρα.
Στο πεδίο της στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, προωθήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και η υπερταχεία Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης. (Σιδηροδρομική Εγνατία). Επίσης αποφασίστηκε να ξαναρχίσουν οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.
Σε ότι αφορά το Προσφυγικό: Υπήρξε επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας. Έτσι καθιερώνεται η ταχεία και άμεση επανεισοδοχή των μεταναστών που δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, σε τουρκικό έδαφος, γεγονός σημαντικό για την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Μαξίμου δίνει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Τσίπρα στην Σμύρνη περί casus belli"

Εγκρίθηκε η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα

Τον νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το Συμβούλιο συμφώνησε «σε έναν μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την κρίση των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται, αυτός ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα πληγέντα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στόχος την ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

«Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ με την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς.

Την έγκριση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη μόλις μια βδομάδα μετά την πρότασή της, χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπενθυμίζει πως η πρόταση αφορούσε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, έτσι ώστε να στηριχθούν τα κράτη-μέλη στα οποία ασκούνται πιέσεις λόγω των επειγουσών και πρωτοφανών συνθηκών.

Σε δήλωσή του, ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, καλωσόρισε τη συμφωνία του Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι τα ευρωπαϊκά κράτη «μοιράζονται την επείγουσα ανάγκη για παροχή έκτακτης βοήθειας όσο το δυνατόν συντομότερα και όπου χρειάζεται, για παράδειγμα στην Ελλάδα».
«Τώρα προσβλέπουμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει επίσης την πρότασή μας για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να μπορούμε να αρχίσουμε γρήγορα την παροχή κεφαλαίων σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, στους βασικούς εταίρους που μπορούν να διοχετεύσουν την υποστήριξη στους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη», κατέληξε ο επίτροπος Στυλιανίδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα"

Μάρδας για Τουρκία: «Ζητάμε διπλωματική επίλυση των θεμάτων, διαφορετικά, πόλεμος!»

Λίγες ώρες μετά το διπλωματικό φιάσκο στη Σμύρνη, όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα δικαιολόγησε ωμά τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου δείχνοντας παράλληλα απρόθυμος για την άρση του "casus belli", ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μιλάει για πόλεμο.

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο κ. Νταβούτογλου, ο κ. Μάρδας είπε ότι «κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος!».

Και συνέχισε: «Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως (σ.σ.: πόλεμος).
Εγώ δεν βλέπω καμία υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα. Υποχώρηση θα ήταν να πηγαίναμε στο ΝΑΤΟ και να λέγαμε πράγματι η Τουρκία, έχει δίκιο».

Ερωτηθείς για τη στάση του πρωθυπυοργού όσον αφορά τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί casus belli ο κ. Μάρδας είπε: «Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται».

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Μάρδα στον Βήμα FM:

Για τις σχέσεις με την Τουρκία και το casus belli
To casus belli είναι κατ’ αρχάς αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό το θυμάμαι από τα ακαδημαϊκά μου, είναι ή το άρθρο 2 ή το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη, που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας. Αυτό είναι δεδομένο, λοιπόν από εκεί και πέρα, αυτό το απάντησε (ο πρωθυπουργός)… Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται.
Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εδώ και δύο χρονιές, από ό,τι θυμάμαι, είναι πλέον κοινοτικό κεκτημένο. Που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, αυτό το κοινοτικό κεκτημένο, το έχει ως δεδομένο, σε ό,τι αφορά δε τα χωρικά ύδατα, εδώ έχουμε πάλι το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε, όπου όλες οι οδηγίες, που αναφέρονται σε διάσωση και αλιεία, προβλέπουν - και είναι ένα από τα κεφάλαια, δεν θυμάμαι το νούμερο, που έχει να εξετάσει η Τουρκία, για να ενταχθεί στην Ε.Ε. - όχι έως τα 12 μίλια χωρικά ύδατα, 12 μίλια χωρικά ύδατα.

Για τις παραβιάσεις, στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης
Αυτό το θέμα, δεν το ακούμε για πρώτη φορά και όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει «δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις», να μου δώσει τη λύση. Τι θα έπρεπε να κάνουμε, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία έχει οργανωθεί με ένα μεγάλο σύνολο θεσμών, οι οποίοι επιδιώκουν να λύσουν όλα τα προβλήματα, με ειρηνικό τρόπο.
Αν κάποιος προτείνει κάποια άλλη λύση, να μου δώσει τη λύση σε αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε. Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως (σ.σ.: πόλεμος).
Εγώ δεν βλέπω καμία υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα. Υποχώρηση θα ήταν να πηγαίναμε στο ΝΑΤΟ και να λέγαμε «πράγματι η Τουρκία, έχει δίκιο».

Για την επιλογή του πρωθυπουργού να μη σχολιάσει τις παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου
Έχουμε μία κυβέρνηση, αυτή εδώ η απόφαση έτσι έπρεπε να ληφθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και καλώς έγινε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας για Τουρκία: «Ζητάμε διπλωματική επίλυση των θεμάτων, διαφορετικά, πόλεμος!»"

Παπαδημούλης: Το δράμα της Ειδομένης αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο στo πλαίσιο της Συζήτησης με θέμα «Προετοιμασία της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Μαρτίου 2016 και αποτέλεσμα της διάσκεψης κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας».

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας που ξεκίνησε με Δηλώσεις εκ μέρους του Συμβουλίου (Jeanine Hennis-Plasschaert) και της Επιτροπής (Valdis Dombrovskis), ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κύριοι του Συμβουλίου, επενδύετε υπερβολικές προσδοκίες στο ανατολίτικο παζάρι με το αντιδημοκρατικό καθεστώς Ερντογάν, επειδή εσείς, οι 28 κυβερνήσεις, αποδεικνύεστε ανίκανες να εφαρμόσετε τις δικές σας αποφάσεις. Τις αποφάσεις που εσείς πήρατε τον Σεπτέμβριο για μια Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, σύμφωνα με όσα πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησε και πίεσε να εφαρμοστούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

»Έτσι η χώρα μου η Ελλάδα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων, με κλειστά τα βόρεια σύνορά της και με το δράμα της Ειδομένης να αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη.

»Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα και πολύ περισσότερο, εναντίον της Ελλάδας. Ο Ευρωπαϊκός Βαλκανικός διάδρομος πρέπει να ανοίξει τώρα αμέσως για τους πρόσφυγες, και όχι εν καιρώ όπως μας είπατε. Οι χώρες του Βίσενγκρατ που παραβιάζουν τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις πρέπει να υποστούν κυρώσεις σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

»Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Συνθήκης Σένγκεν και φυλάσσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Γι' αυτό χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και όχι τιμωρία.

Κουραστήκαμε εμείς οι Έλληνες να ακούμε λόγια και να δεχόμαστε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Θέλουμε επιτέλους έμπρακτη αλληλεγγύη και πράξεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι».

Η ομιλία του κ. Παπαδημούλη:


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: Το δράμα της Ειδομένης αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη"

Περισσότεροι από εκατό πρόσφυγες περισυνελέγησαν ανοιχτά της Σαμοθράκης

Περίπου 110 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά διαφόρων ηλικιών (ακόμη και νεογέννητα), εντοπίστηκαν σε ξύλινο σκάφος κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης.

Το ξύλινο σκαρί, που έπλεε υπό βροχή, εντόπισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο φρόντισε άμεσα για την ασφαλή μεταφορά των επιβαινόντων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στον χώρο του λιμένα έγινε η καταγραφή και ταυτοποίηση των ανθρώπων, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Είδη πρώτης ανάγκης από το «Πολυκοινωνικό Κέντρο» του Δήμου Αλεξανδρούπολης δόθηκαν στους διασωθέντες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότεροι από εκατό πρόσφυγες περισυνελέγησαν ανοιχτά της Σαμοθράκης "

Πρόγραμμα για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων θέτει σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ.

Ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτροπής τροχαίων ατυχημάτων, μέσω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των επικίνδυνων παραβάσεων, θέτει σε εφαρμογή η Ελληνική Αστυνομία, από την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων που αναπτύσσει στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι ο δραστικός περιορισμός των τροχαίων ατυχημάτων, που έχουν ως επακόλουθο θανάσιμους και σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε με βάση την ποιοτική ανάλυση και αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων και δεδομένων για τα τροχαία ατυχήματα και η εφαρμογή του αποσκοπεί στην αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη μέριμνα στο σχεδιασμό, αλλά και στην εφαρμογή του προγράμματος, έχει δοθεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών για το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων και των επιπτώσεων τους, με στόχο τη βελτίωση και την παγίωση ορθής οδηγικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

Οι επικίνδυνες παραβάσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι:

*Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
*Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
*Μη χρήση ζώνης ασφαλείας και μη χρήση παιδικών καθισμάτων
*Μη χρήση κράνους
*Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
*Υπερβολική ταχύτητα
*Κυκλοφορία οχήματος που δεν έχει υποστεί τεχνικό έλεγχο
*Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Με την εφαρμογή του προγράμματος και σε εβδομαδιαία βάση, κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας θα ενημερώνουν τους οδηγούς και θα ενεργούν ελέγχους στο οδικό δίκτυο αναφορικά με τις επικίνδυνες παραβάσεις, υπό τον επιτελικό συντονισμό και εποπτεία της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει και την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίησή του, με τη διάθεση του απαραίτητου προσωπικού της Τροχαίας, του αναγκαίου αριθμού περιπολικών και συμβατικών οχημάτων, καθώς και μοτοσικλετών με ανάλογο εξοπλισμό.
Παράλληλα, η Η ΕΛ.ΑΣ υπενθυμίζει στους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων θέτει σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ. "

Χίος: Αφίχθησαν πάνω από χίλιοι πρόσφυγες σε ένα 24ωρο

Πλημμύρισαν και πάλι από πρόσφυγες και μετανάστες οι ακτές της Χίου, καθώς η βελτίωση – από χθες το βράδυ – των καιρικών συνθηκών έφερε δεκάδες βάρκες στο νησί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του λιμεναρχείου Χίου ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων τις τελευταίες ώρες υπερβαίνει τους 1200 – εκ των οποίων περίπου οι μισοί περισυλλέγησαν (διασώσεις) από τα σκάφη του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή, ενώ οι άλλοι είχαν αποβιβασθεί στις ακτές.

Οι εξελίξεις αυτές και με το δεδομένο ότι στο νησί βρίσκονταν άλλοι 1050 πρόσφυγες και μετανάστες θέτουν σε σκληρή δοκιμασία τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αφού πλέον οι αριθμοί αρχίζουν και ανεβαίνουν σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα. Άλλωστε, οι επίσημη εκδοχή του συντονιστικού οργάνου κάνει λόγο για δυνατότητες φιλοξενίας 1100 ατόμων, ενώ πλέον ο συνολικός αριθμός έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 2.250 άτομα.

Το γεγονός της σχεδόν πλήρους διακοπής στην έκδοση εισιτηρίων για τον Πειραιά, χθες Τρίτη έφυγαν μόλις 50 άτομα με το τακτικό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μη προβλέψιμε και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

Στο νησί βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 2.250 πρόσφυγες και μετανάστες, καθιστώντας – πλέον – επιτακτικό το ζήτημα να αρθεί το ιδιότυπο εμπάργκο στην έκδοση εισιτηρίων και στην αναχώρησή τους για τον Πειραιά.

astraparis

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Αφίχθησαν πάνω από χίλιοι πρόσφυγες σε ένα 24ωρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news