facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Νέοι περιορισμοί στην είσοδο προσφύγων από Σλοβενία και Σερβία

Η απόφαση της Σλοβενίας για περιορισμό στην είσοδο προσφύγων στο έδαφός της αναμένεται να προκαλέσει νέα «ασφυξία» στον Βαλκανικό Διάδρομο ενώ αντίστοιχη αντίδραση ήρθε και από την Σερβία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Σλοβενίας από τα μεσάνυχτα, θα επιτρέπεται η είσοδος σε σλοβενικό έδαφος μόνο όσων προσφύγων έχουν σκοπό να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή φτάνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.
Κάθε υπόθεση θα εξετάζεται ξεχωριστά, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Σερβία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει παρόμοια μέτρα με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση της Σλοβενίας σημαίνει ότι «η βαλκανική οδός για τους μετανάστες έκλεισε».

Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις έρχονται μία ημέρα μετά τη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό, στο ανακοινωθέν της οποίας αναφερόταν η «λήξη της ακανόνιστης ροής μεταναστών στον Βαλκανικό Διάδρομο».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέοι περιορισμοί στην είσοδο προσφύγων από Σλοβενία και Σερβία"

Νομοσχέδιο για τη δημοσιοποίηση των ποσών που δίνουν οι τράπεζες για διαφήμιση

Την υποχρέωση να δημοσιεύουν οι τράπεζες αναλυτικά στοιχεία για τις διαφημίσεις και τις χορηγίες προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία σε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Σύμφωνα με το έκτο άρθρο του νομοσχεδίου τα τραπεζικά ιδρύματα θα υποχρεούνται στις ετήσιες εκθέσεις τους και στις ιστοσελίδες τους να δημοσιεύουν το συνολικό ποσό που δαπάνησαν για την διαφημιστική τους προβολή καθώς και αναλυτικά στοιχεία - ποσά ανά ΜΜΕ.

Συγκεντρωτικά στοιχεία θα δημοσιεύονται μόνο αν οι τελικοί αποδέκτες είναι φυσικά πρόσωπα.

Επίσης προβλέπεται πως με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και αρμόδιου για ΜΜΕ μπορούν να εξειδικευτούν οι υποχρεώσεις των τραπεζών ως προς την αναλυτική παρουσίαση των καταχωρήσεων τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδιο για τη δημοσιοποίηση των ποσών που δίνουν οι τράπεζες για διαφήμιση"

Σε Μαλακάσα και Άγιο Ανδρέα τα δυο νέα hot spots για τους πρόσφυγες

Το στρατόπεδο πυρομαχικών Γερακίνη στη Μαλακάσα και οι παιδικές κατασκηνώσεις στο Άγιο Ανδρέα θα είναι τα σημεία όπου θα δημιουργηθούν τα νέα κέντρα φιλοξενίας – εκτός του Ελαιώνα - για τους πρόσφυγες που έχουν «εγκλωβιστεί» στη χώρα μας. 

Η καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση των νέων hot spot από την κυβέρνηση είναι η επόμενη Κυριακή, οπότε και οι δομές θα πρέπει να είναι έτοιμες για να φιλοξενήσουν περίπου 4.500 πρόσφυγες (4.000 στο στρατόπεδο Γερακίνη  και 500 στον Άγιο Ανδρέα).

Στη Μαλακάσα ήδη γίνεται επιθεώρηση των εγκαταστάσεων για να υπολογιστεί το κόστος και οι προδιαγραφές για τη διαμόρφωση του χώρου, ενώ το πρωί της Τρίτης επισκέφθηκε το στρατόπεδο πυρομαχικών και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπεύθυνος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας.


Το στρατόπεδο πυρομαχικών Γερακίνη στη Μαλακάσα θα φιλοξενήσει περίπου 4.000 πρόσφυγες 

Οι παιδικές κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα θα υποδεχτούν 500 πρόσφυγες

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε Μαλακάσα και Άγιο Ανδρέα τα δυο νέα hot spots για τους πρόσφυγες"

Αύριο στις 2 το ραντεβού Τσακαλώτου-Σταθάκη με το Κουαρτέτο στην Αθήνα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Η «αυλαία» των συναντήσεων αναμένεται να ανοίξει με τη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη το μεσημέρι (πιθανώς στις 2 μμ) στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι κ.κ. Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, που κατέφτασαν σήμερα στην Αθήνα.

Αύριο το πρωί αναμένεται η κάθοδος όλων των στελεχών προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα των συνομιλιών που θα συμφωνηθεί αύριο.

Επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι, με το πρώτο ραντεβού του υπουργού Εργασίας κυρίου Γιώργου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο στις 2 το ραντεβού Τσακαλώτου-Σταθάκη με το Κουαρτέτο στην Αθήνα"

Αμεση πρόσληψη 3.362 ατόμων για τα hot spots

Στην άμεση πρόσληψη 3.362 συμβασιούχων διαφόρων ειδικοτήτων προχωρά η κυβέρνηση για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας προσφύγων (hot spots).

Σύμφωνα με το σχέδιο Μουζάλα, 1.600 άτομα θα προσληφθούν μέσα στον Απρίλιο ως έκτακτοι μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, με συμβάσεις οκτώ μηνών, ενώ ταυτόχρονα θα προκηρυχθούν ακόμη 262 θέσεις εποχικών υπαλλήλων που θα εργαστούν στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

Ακόμη 1.500 θέσεις θα δημιουργηθούν σε κοινωνικές δομές δήμων.

Οι προσλήψεις θα καλύπτουν πλήθος ειδικοτήτων, όπως διοικητικούς, οδηγούς, γενικών καθηκόντων, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, τεχνολόγους, μηχανικούς και τοπογράφους, δασκάλους και νηπιαγωγούς, διάφορους τεχνίτες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.λπ.), προσωπικό καθαριότητας, φύλακες κ.λπ.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμεση πρόσληψη 3.362 ατόμων για τα hot spots"

Πέντε χώροι προτάθηκαν για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Ήπειρο

Έγγραφο με το οποίο προτείνονται πέντε συγκεκριμένοι χώροι για τη μετατροπή τους σε κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών έφτασε στην Περιφέρεια Ηπείρου, από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Πρόκειται για στεγασμένους και ανοιχτούς χώρους, οι οποίοι είναι, το οικοτροφείο και το γήπεδο στο κεφαλοχώρι Δολιανά, που απέχει 3 χιλιόμετρα από το Καλπάκι, η μαθητική εστία που έκλεισε το 2010 στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, ένα τμήμα του διαδρόμου προσγείωσης του παλαιού αεροδρομίου στην Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών, το κλειστό στρατόπεδο στην Φιλιπιάδα και δημοτικό αγροτεμάχιο στο Λουτρό Πρέβεζας.

Το σχετικό έγγραφο του Συντονιστικού Οργάνου, απέστειλε η Περιφέρεια προς του δημάρχους, προκειμένου άμεσα να παραθέσουν τις παρατηρήσεις τους, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαμόρφωση των χώρων. Ο δήμαρχος Πωγωνίου είχε άμεση ανταπόκριση για τους δύο χώρους στα Δολιανά.

Ο δήμαρχος της Πρέβεζας, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνει πως ο χώρος του αγροτεμαχίου στο Λουτρό χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις και ειδική διαμόρφωση, καθώς δεν υπάρχει εκεί καμία υποδομή. Την Τετάρτη (9/3), θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιου Ζηρού, όπου βρίσκεται το παλιό στρατόπεδο της Φιλιπιάδας.

Στον Δήμο Ιωαννιτών, το ζήτημα τέθηκε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με θέμα το συντονισμό και την καλύτερη διαχείριση του ζητήματος, ενώ εκφράστηκαν αντιρρήσεις για την επιλογή μέρους τού διαδρόμου προσγείωσης στην Κατσικά, με την αιτιολογία πως είναι ακατάλληλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε χώροι προτάθηκαν για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Ήπειρο"

Σε επτά μηνιαίες δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Το οικονομικό επιτελείο προτείνει την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε επτά μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων, ώστε να μοιραστούν τα βάρη. Μάλιστα την πρόταση αυτή έχει γνωστοποιήσει στους Θεσμούς και αναμένεται απάντηση.

Επτά δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάιο αντί για 3 διμηνιαίες προβλέπει το σχέδιο που έχει δοθεί προς έγκριση στους Θεσμούς.

Μόλις ανάψει το «πράσινο» φως θα ανοίξει και η εφαρμογή του taxis για την υποβολή των δηλώσεων περίπου στις 15 Μαρτίου με καταληκτική διορία τη 15 Μαΐου.

Όσο για τα μισθώματα η ελληνική πρόταση θέλει τους συντελεστές να παραμένουν αμετάβλητοι. Φορολόγηση δηλαδή, των ενοικίων με 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 33% για τα υψηλότερα.

Με σχετικές διατάξεις θα καθοριστούν άμεσα και η προστασία φοιτητών και περιστασιακά απασχολούμενων από τα τεκμήρια διαβίωσης, όπως επίσης η φορολογική εξίσωση των ζευγαριών με σύμφωνο συμβίωσης με τα έγγαμα ζευγάρια.



Παράλληλα με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα καταβάλλονται και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η πληρωμή του φόρου ακινήτων σχεδιάζεται για τους περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές. Με δεδομένο όμως ότι και φέτος θα πρέπει να εξασφαλιστούν έσοδα, ύψους 2,65 δισ. ευρώ, δεν αποκλείονται αυξήσεις στους συντελεστές, που θα επηρεάσουν κυρίως φορολογούμενους με -μεσαίας και υψηλής αξίας- ακίνητα.

ΕΡΤ

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επτά μηνιαίες δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος"

Προς επίλυση το θέμα των δεδουλευμένων των γιατρών του 251 ΓΝΑ

Προς επίλυση βαίνει το θέμα με την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των ειδικευόμενων γιατρών πολιτών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι ειδικευόμενοι για άμεση διευθέτηση του θέματος έχει διακοπεί η επίσχεση εργασίας.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ, οι ειδικευόμενοι γιατροί πολίτες του 251 ΓΝΑ έλαβαν διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι το ζήτημα με την μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών από τον περασμένο Νοέμβριο θα διευθετηθεί από την ενιαία αρχή πληρωμών που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την καταβολή των εφημεριών, όπως συμβαίνει με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Το ΓΕΑ αποδίδει το πρόβλημα στην χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης των πληρωμών, καθώς και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται με την εμπλοκή όλων των συναρμοδίων φορέων για την καταβολή των εφημεριών κάθε 15 του επομένου μηνός.

«Το θέμα του συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών αναμένεται να επιλυθεί σύντομα ώστε να μην παρατηρηθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον» επισημαίνουν πηγές του ΓΕΑ.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Προς επίλυση το θέμα των δεδουλευμένων των γιατρών του 251 ΓΝΑ"

Κλείνει για έναν μήνα η εθνική οδός Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου

Κλειστή θα παραμείνει, από τις 15 Μαρτίου και για έναν μήνα, η εθνική οδός Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου, από το ύψος των Γουρνών έως και τη Χερσόνησο Ηρακλείου, λόγω εργασιών για την κατασκευή διπλού κλάδου κυκλοφορίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει για έναν μήνα η εθνική οδός Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου"

Μουζάλας: Μέχρι και για 70.000 πρόσφυγες μπορούμε να βρούμε χώρους, αλλά έχουμε και όρια!

Η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό και δεν το προκάλεσε η Ελλάδα, η οποία δεν πρόκειται να ανεχθεί να μετατραπεί σε ελληνικό πρόβλημα, διαμηνύει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε πολιτικά να το αποδεχθούμε. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μία κρίση της Ευρώπης, στο σύνολό της».

O αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει πως η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι άσχημη, αλλά η Ελλάδα καταβάλει προσπάθειες να την ελέγξει, ενώ εκείνο που εξέπληξε ήταν η παράβαση των προηγούμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης -σύμφωνα με τις οποίες τα σύνορα θα παρέμεναν ανοικτά, τουλάχιστον προσωρινά- που αγνόησαν η Αυστρία και οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ, ενεργώντας μεμονωμένα.

Ο κ. Μουζάλας προσθέτει πως έτσι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προετοιμαστεί έγκαιρα για να περιορίσει μία ανθρωπιστική κρίση, η οποία είναι στις αρχές της, είναι μία «μίνι» κρίση, που, όμως, μπορεί να ενταθεί και η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία και ταυτόχρονα οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Όπως τονίζει, η Ελλάδα βρίσκεται απέναντι σε αυτήν την πρόκληση, στην οποία ανταποκρίνεται, θεωρώντας πως είναι καθήκον της, με τους πρόσφυγες να χρειάζονται τρόφιμα, δυνατότητες διαμονής, φροντίδα υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς, για τα οποία η χώρα έχει ανάγκη από βοήθεια.

Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί όσο δεν μειώνονται οι αριθμοί των προσφύγων που φθάνουν από την Τουρκία, διότι εάν συνεχίσουν να έρχονται καθημερινά στην Ελλάδα 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα είναι, πλέον, δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως υποστηρίζει Έλληνας αναπληρωτής υπουργός. Η Ελλάδα πρέπει να καταγράφει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και αυτό κάνει, αναφέρει και υπογραμμίζει πως η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει ώστε οι άνθρωποι να κατανεμηθούνσε αυτήν και οι μετανάστες να επαναπροωθούνται. Δηλαδή, απαιτούνται τρία πράγματα, καταγραφή, κατανομή και επαναπροώθηση, στα δύο από τα οποία, κατανομή και επαναπορώθηση, δεν συμβαίνει τίποτε απολύτως.

Σε ερώτηση πότε θα φτάσει απειλητικό μέγεθος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απαντά ότι σήμερα βρίσκονται στη χώρα 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες και εάν γίνουν 50.000 θα δημιουργηθούν ανάλογες δυνατότητες καταλυμάτων, όπως και εάν φθάσουν τις 70.000, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς υπάρχει ένα όριο επιβάρυνσης, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το «φρούριο Ευρώπη» και τα συναισθήματα που τον διακατέχουν βλέποντας στην Ευρώπη του 2016 να υπάρχουν κλειστά σύνορα, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει πως ενόψει αυτών των εξελίξεων στην Ευρώπη και του εξευτελισμού και της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να αισθανθεί τίποτε άλλο παρά οργή και ταυτόχρονα βαθιά θλίψη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Μέχρι και για 70.000 πρόσφυγες μπορούμε να βρούμε χώρους, αλλά έχουμε και όρια!"

Παρατείνεται ως τις 14 Απριλίου η προστασία των κόκκινων δανείων

Νέα παράταση ενός μήνα και συγκεκριμένα έως τις 15 Απριλίου έναντι 15 Μαρτίου που προβλεπόταν, δίνει το Υπουργείο Οικονομίας, στην αναστολή για την εφαρμογή της δυνατότητας πώλησης και μεταβίβασης «κόκκινων δανείων» από πιστωτικά ιδρύματα σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα καθώς και σε Εταιρίες Μεταβίβασης Απαιτήσεων.

Η παράταση προβλέπεται σε σχετική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας, η οποία κατατέθηκε πριν από λίγο στο νομοσχέδιο που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια με τίτλο «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για συνεργασία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται ως τις 14 Απριλίου η προστασία των κόκκινων δανείων "

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco

Στην Cosco περνά πλέον και τυπικά το 67% του ΟΛΠ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία πώλησης του οργανισμού στην κινεζική εταιρεία κρίνοντας νόμιμες όλες τις διαδικασίες που κινήθηκαν.

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η έγκριση του φακέλου από την επιτροπή ανταγωνισμού προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και να έλθει στη Bουλή.

Στελέχη της λιμενικής αγοράς σχολιάζοντας την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρία ανέφεραν ότι ο Πειραιάς θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και το γεγονός αυτό θα βοηθήσει την απασχόληση και την οικονομία μετά και τη συγχώνευση της Cosco με την China Shipping.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται από την πλευρά του και το υπουργείου Ναυτιλίας να προχωρήσει στη δημιουργία σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση Δημόσιας Αρχής Λιμένα, για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα επιφορτιστεί με την άσκηση της δημόσιας εξουσίας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι υποχρεωτική και προβλέπεται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco "

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε την ανάκτηση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης από τους έλληνες αγρότες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι επικυρώνει την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει από τους Έλληνες αγρότες την παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, κρατική ενίσχυση ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είχε χορηγηθεί το 2009, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που - σύμφωνα με τους τότε ισχυρισμούς των ελληνικών Αρχών - είχαν επικρατήσει στη χώρα κατά το 2008.

Με τη σημερινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θεωρεί ότι το 2008 υπήρξαν στην Ελλάδα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ικανές να δικαιολογήσουν αυτά τα μέτρα.

Επίσης, δεν δέχθηκε την ελληνική επιχειρηματολογία ότι λόγω της σοβαρής κρίσης που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία το 2009 δεν επικρατούσαν κανονικές συνθήκες αγοράς και συνεπώς η κρατική ενίσχυση ήταν νόμιμη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε την ανάκτηση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης από τους έλληνες αγρότες"

Στάσεις εργασίας την Πέμπτη σε μετρό και ηλεκτρικό

Σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας προχωρούν μεθαύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και μετρό, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8.00 π.μ. και από τις 21.00 μέχρι και τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, "χωρίς προαπαιτούμενα από την πλευρά της διοίκησης".

Παράλληλα, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση των Δημόσιων Συγκοινωνιών και ο επιβάτης να απολαμβάνει ασφαλείς μεταφορές με φθηνό εισιτήριο".

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας την Πέμπτη σε μετρό και ηλεκτρικό"

Guardian: Να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Μία κίνηση στήριξης του κινήματος υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα από την [πιο σημαντική της εφημερίδα, τον Guardian.

«Από τα Ελγίνεια Μάρμαρα έως τον κόκορα του Κέιμπριτζ, είναι καιρός τα κλοπιμαία να επιστραφούν», είναι ο τίτλος που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος του Guardian Jonathan Glennie, σε ένα άρθρο με το οποίο καλεί τη χώρα του να κάνει αυτό που χρόνια ζητά η Ελλάδα.

Όπως λέει πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης. «Τα μουσεία μας δεν αντιμετωπίζονται σαν αποθήκες κλοπιμαίων. Αντιθέτως παρουσιάζονται σαν φροντιστές ιστορικών αντικειμένων για το καλό της ανθρωπότητας», σημειώνει.

Ο δεύτερος λόγος που αναφέρει έχει σχέση με το δικαίωμα άλλων λαών στη γνώση της ιστορίας τους. Όπως σημειώνει οι Λονδρέζοι είναι προνομιούχοι, καθώς έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά τόσων χωρών από κοντά.

«Ας γίνουμε μια φορά γενναιόδωροι και ας συμμετάσχουμε στην αναδιανομή του πολιτισμικού πλούτου για λόγους ηθικής ακεραιότητας», καταλήγει

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα"

Περίπου 3.000 μετανάστες στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ

Περίπου 3.000 άτομα φιλοξενούνται σήμερα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, μετά την άφιξη τριών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά με 1.330 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Από το πρωί μέλη, του Ερυθρού Σταυρού έχουν διανείμει ξηρά τροφή στους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς, ενώ υπάρχει διαρκής παρουσία των Γιατρών του Κόσμου και του Χαμόγελου του Παιδιού, προκειμένου να υπάρξει ιατρική φροντίδα. Καθημερινά, αντιμετωπίζονται περίπου 100 με 150 περιστατικά σε όλους τους σταθμούς του ΟΛΠ, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ιώσεις και γαστρεντερίτιδες σε μικρά παιδιά αλλά και εγκύους.

Εντός της ημέρας, ο προκάτ οικίσκος που έχει τοποθετηθεί στην πύλη Ε-2, προκειμένου να λειτουργήσει ως πολυιατρείο, αναμένεται να συνδεθεί με ρεύμα και δεν αποκλείεται να υπάρξει 24ωρη παρουσία των εθελοντών γιατρών.

Γιατροί του Κόσμου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σχολιάζοντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με περιστατικά εμπύρετων παιδιών, τόνισαν ότι όταν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό, καλό είναι να ειδοποιείται το ΕΚΑΒ, καθώς υπάρχει συνεργασία με τα τρία περιφερειακά νοσοκομεία γι' αυτόν τον λόγο.

Το μεσημέρι, περίπου 150 μετανάστες και πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία στο λιμάνι του Πειραιά, από την πύλη Ε-1 προς την Ε-2. Κρατώντας πλακάτ και μικρά παιδιά στην αγκαλιά φώναξαν συνθήματα, όπως «Ανοίξτε τα σύνορα, είμαστε άνθρωποι».

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία πραγματοποιούν εκδήλωση, αφιερωμένη στις γυναίκες πρόσφυγες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα με σύνθημα «Διασχίζουμε τα σύνορα του σεξισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 3.000 μετανάστες στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ"

Η κοινή δήλωση των αρχηγών μετά τη Σύνοδο για το προσφυγικό

Η ευρω - τουρκική Σύνοδος Κορυφής για την προσφυγική κρίση μεταξύ των 28 ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, μετά από ένα σκληρό «πόκερ» που κράτησε 17 ώρες, αλλά χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία.

Οι 28 συμφώνησαν ωστόσο, στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Οι αποφάσεις πλέον, μετατίθενται για τη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 17 - 18 Μαρτίου.

Το κοινό ανακοινωθέν

1. Μετά από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ εξέτασαν την κατάσταση σε σχέση με τη μετανάστευση, ειδικότερα όσον αφορά την οδό των δυτικών Βαλκανίων.

Εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συζήτησή τους με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και την σημειωθείσα πρόοδο στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης. Η Τουρκία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην υλοποίηση της διμερούς ελληνοτουρκικής συμφωνίας επανεισδοχής ώστε να δεχθεί την ταχεία επιστροφή όλων των προσφύγων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και μεταβαίνουν από την Τουρκία προς την Ελλάδα και να κάνει δεκτούς στο έδαφός της όλους τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται σε τουρκικά ύδατα.

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι απαιτούνται τολμηρές ενέργειες για να κλείσουν οι οδοί λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, να εξαρθρωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών, να προστατευθούν τα εξωτερικά μας σύνορα και να δοθεί τέλος στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Πρέπει να υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό τόνισαν τη σημασία της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που σήμερα κατέστη επιχειρησιακή. Κάλεσαν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να την στηρίξουν έμπρακτα. Δέχθηκαν με ικανοποίηση τις συμπληρωματικές προτάσεις που παρουσίασε σήμερα η Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Συμφώνησαν να εργαστούν με βάση τις αρχές που περιέχουν:

• να εξασφαλίζουν την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά· το σχετικό κόστος θα καλύπτεται από την ΕΕ,

• για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφισταμένων δεσμεύσεων,

• να επιταχύνουν την εφαρμογή του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με όλα τα κράτη μέλη, με στόχο να αρθούν οι απαιτήσεις θεώρησης για τους Τούρκους υπηκόους το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016,

• να επισπεύσουν την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά εγκριθεί ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μιας πρώτης δέσμης έργων πριν από το τέλος Μαρτίου και να λάβουν απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες όσον αφορά τους Σύρους,

• να προετοιμαστούν για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015,

• να εργαστούν από κοινού με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία που θα έδινε τη δυνατότητα στον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προωθήσει τις προτάσεις αυτές και θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες με την τουρκική πλευρά πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Οι εργασίες αυτές θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν επίσης με τον Τούρκο Πρωθυπουργό την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

2. Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων υπενθύμισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την επάνοδο σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του κώδικα συνόρων του Σένγκεν από όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και τον τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through). Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει.

3. Προκειμένου το γεγονός αυτό να καταστεί διατηρήσιμο, πρέπει να αναληφθεί δράση στους ακόλουθους άξονες:

(α) στήριξη της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για τη διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης. Πρόκειται για συλλογική ευθύνη της ΕΕ που απαιτεί ταχεία και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και πόρων της ΕΕ και των συνεισφορών των κρατών μελών·

(β) παροχή άμεσης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην εξαιρετικά δυσχερή ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργείται με ταχείς ρυθμούς στην περιοχή. Έκτακτη στήριξη θα παρασχεθεί επειγόντως από την Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, τα άλλα κράτη μέλη και μη κυβερνητικές οργανώσεις, βάσει εκτίμησης των αναγκών, από την Επιτροπή και την Ελλάδα, και βάσει σχεδίου έκτακτης ανάγκης και ανταπόκρισης. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων εκφράζουν ικανοποίηση για την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ και ζητούν από το Συμβούλιο να την εγκρίνει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, διευρύνοντας έτσι το φάσμα των χρηματοδοτικών μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Καλούν δε την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο επακολούθησης·

(γ) παροχή περαιτέρω συνδρομής στην Ελλάδα ως προς τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία, τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των κέντρων πρώτης υποδοχής, με 100% ταυτοποίηση, καταγραφή και ελέγχους ασφαλείας, και την παροχή επαρκών ικανοτήτων υποδοχής. Ο Frontex θα απευθύνει νέα πρόσκληση για εθνικούς προσκεκλημένους υπαλλήλους το συντομότερο δυνατόν, στην οποία όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν πλήρως το αργότερο έως την 1η Απριλίου. Η Europol θα προβεί στην ταχεία τοποθέτηση προσκεκλημένων υπαλλήλων σε όλα τα κέντρα πρώτης υποδοχής για την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας και τη στήριξη των ελληνικών αρχών στην καταπολέμηση των διακινητών·

(δ) συνδρομή προς την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστούν οι διεξοδικές, ευρείας κλίμακας και ταχείες επιστροφές προς την Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και, από την 1η Ιουνίου, της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας·

(ε) σημαντική επιτάχυνση της εφαρμογής της μετεγκατάστασης προκειμένου να ανακουφιστεί το φορτίο που βαρύνει την Ελλάδα σήμερα. Η EASO θα απευθύνει νέα πρόσκληση για την αποστολή εθνικών εμπειρογνωμόνων προς υποστήριξη του ελληνικού συστήματος ασύλου, στην οποία όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν ταχέως και στο ακέραιο. Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να προβλέψουν επειγόντως περισσότερες θέσεις για μετεγκατάσταση. Η Επιτροπή θα υποβάλλει μηνιαίες εκθέσεις στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων μετεγκατάστασης·

(στ) συνέχιση της στενής συνεργασίας με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που είναι εκτός ΕΕ και παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας·

(ζ) εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων επανεγκατάστασης και συνέχιση των εργασιών για ένα αξιόπιστο εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία·

(η) άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης και εντατικοποίηση της καταπολέμησης των διακινητών·

(θ) προώθηση, κατά προτεραιότητα, όλων των στοιχείων του χάρτη πορείας της Επιτροπής σχετικά με το πρόγραμμα «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν», ούτως ώστε να τερματιστούν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν από το τέλος του έτους.

Με το παρόν έγγραφο τα κράτη μέλη δεν αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

4. Αυτά είναι επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με δεδομένη την παρούσα κατάσταση στην περιοχή και να τελούν υπό επανεξέταση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο μεταναστευτικό ζήτημα σε όλες τις πτυχές του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ώστε να παγιωθεί περαιτέρω η κοινή ευρωπαϊκή εφαρμογή της συνολικής μας στρατηγικής για τη μετανάστευση.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κοινή δήλωση των αρχηγών μετά τη Σύνοδο για το προσφυγικό"

ΙΚΑ: Διαθέσιμες στην ιστοσελίδα οι βεβαιώσεις συντάξεων για το 2015

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει ότι οι Βεβαιώσεις Συντάξεων για το Οικονομικό Έτος 2016 (αποκτηθέντα εισοδήματα έτους 2015) των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) και των ενταχθέντων ταμείων τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΑΠΙΛΤ, ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ και ΤΥΔΚΥ είναι ήδη διαθέσιμες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Συντάξεις της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).

Επισημαίνεται ότι τα ποσά συντάξεων θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην Δήλωση Φόρου Εισοδήματος (Ε1). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα προσυμπληρωμένα ποσά της Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος με αυτά της Βεβαίωσης Συντάξεων, παρακαλούνται οι συνταξιούχοι να απευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του Υποκ/τος ΙΚΑ–EΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους, για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διόρθωση και εμφάνιση του ορθού ποσού στη Δήλωση Φόρου Εισοδήματος.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: Διαθέσιμες στην ιστοσελίδα οι βεβαιώσεις συντάξεων για το 2015"

Πόλα Ρούπα: Πώς έστησα την επιχείρηση με το ελικόπτερο

Με μια επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η Πόλα Ρούπα, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα μιλάει για την επιχείρηση με το ελικόπτερο που έστησε, προκειμένου να βοηθήσει τον ίδιο αλλά και άλλους κρατούμενους από τις φυλακές Κορυδαλλού, να αποδράσουν.

Παραδέχεται επίσης ότι η ίδια είχε κάνει τη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στο νοσοκομείο Σωτηρία για να οργανώσει και να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων αυτών για την επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο.

Περιγράφει και η ίδια αυτά που είπε ο πιλότος ότι κινδύνευσαν να σκοτωθούν με το ελικόπτερο πλησιάζοντας σε ηλεκτροφόρα καλώδια και προσθέτει ότι θα μπορούσε να είχε σκοτώσει τον πιλότο αλλά δεν το έκανε, παρότι διακινδύνευσε τη ζωή της.

Η Ρούπα υποστηρίζει ότι μέσα στο ελικόπτερο βρέθηκαν δύο γεμιστήρες, δηλαδή ότι πυροβόλησε και ο πιλότος στον αέρα, λέγοντας τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ένα τέταρτο μετά την απογείωση στην Αργολίδα και ο πιλότος αντέδρασε όταν του είπε πάμε να πάρουμε το Μαζιώτη και άλλα άτομα από τη φυλακή.

Τέλος διευκρινίζει πως ούτε στη ληστεία ούτε στην απόπειρα είπε το όνομά της, αλλά στο εξής θα το κάνει για να γνωρίζουν όσοι βρίσκονται μπροστά της ποια έχουν να αντιμετωπίσουν.

Η επιστολή της Πόλας Ρούπα δημοσιεύεται στο Indymedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλα Ρούπα: Πώς έστησα την επιχείρηση με το ελικόπτερο"

Επίσχεση εργασίας γιατρών στο 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας

Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από την 1η Μαρτίου οι ειδικευόμενοι γιατροί του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, λόγω καθυστέρησης της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών.

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες εφημερεύουμε απλήρωτοι» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας ότι σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία (στρατιωτικά και μη), η αποπληρωμή των εφημεριών Νοεμβρίου τουλάχιστον έχει ολοκληρωθεί. Κάνουν λόγο για απαξίωση, αναφέροντας ότι η αμοιβή του ειδικευόμενου γιατρού για μια εφημερία αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 3 ευρώ/ ώρα εργασίας.

Επιπλέον «στο 251 ΓΝΑ, σε αντίθεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εν ώρα εφημερίας παρίστανται και εργάζονται μόνο ειδικευόμενοι γιατροί, καθώς οι στρατιωτικοί ειδικευμένοι γιατροί εφημερεύουν από το σπίτι τους σε καθεστώς «ετοιμότητας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι « οι ειδικευόμενοι γιατροί (που θεωρούνται ταυτόχρονα εκπαιδευόμενοι θεωρητικά) εγγυώνται επί της ουσίας τη λειτουργία του νοσοκομείου, επωμιζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που τους αναλογεί».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα, επισπεύδοντας τη διαδικασία αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσχεση εργασίας γιατρών στο 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news