facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

«Όχι» από τον Σόιμπλε στο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα

«Όχι» στις εκκλήσεις να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, λόγω του βάρους που έχει επωμιστεί για την προσφυγική κρίση, έδωσε το στρατόπεδο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το προσφυγικό και το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν πρέπει να αναμειγνύονται», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, απαντώντας στην πρόταση που έθεσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς για χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο, με δεδομένο ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ελληνικό έδαφος.

Αντίθετος στην πρόταση Σουλτς δήλωσε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, δηλώνοντας ότι «οποιοσδήποτε αποδυναμώνει την ευρωπαϊκή πολιτική [δημοσιονομικής] σταθεροποίησης παίζει με τη φωτιά».

«Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το χρέος δεν πρέπει να αποδυναμωθούν. Αυτό ισχύει και για τους όρους για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις, εφόσον όμως οι στόχοι επιτυγχάνονται. Υπέρ του να ληφθεί η προσφυγική κρίση υπόψη στην αξιολόγηση έχει τεθεί το ΔΝΤ, το οποίο όμως επιμένει στην ανάγκη μέτρων 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας, ή εναλλακτικά σε βαθύτερη μείωση του χρέους.

Περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό έδαφος, αν και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για αύξηση του αριθμού μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένο ότι η ΠΓΔΜ έχει ουσιαστικά κλείσει τα σύνορά της με τη χώρα μας, επιτρέποντας την είσοδο με το «σταγονόμετρο», ενώ παράλληλα εκατοντάδες άνθρωποι φτάνουν στα ελληνικά νησιά κάθε μέρα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τουλάχιστον από χθες Σάββατο οι σκοπιανοί συνοριοφύλακες έχουν αρχίσει να αρνούνται την είσοδο και σε Σύρους και Ιρακινούς οι οποίοι δεν προέρχονται συγκεκριμένα από εμπόλεμες ζώνες στις χώρες τους.

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος αύριο Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων όσον αφορά τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2018 έχουν «παγώσει» την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα.

Νωρίτερα πάντως μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που είναι υπεύθυνος για το κρίσιμο μέτωπο του ασφαλιστικού, δήλωσε ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όμως παραδέχτηκε ότι τα πιο «ακανθώδη» ζητήματα των ποσοστών αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης παραμένουν ανοιχτά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» από τον Σόιμπλε στο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα "

ΕΣΠΑ: Αιτήσεις σε 4 δράσεις για ΜμΕ επιχειρήσεις-νέους επιστήμονες

Αυτή την εβδομάδα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τις τέσσερις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας.

Τις σχετικές πληροφορίες για το θέμα, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να τις αναζητήσουν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr).
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, επισκέφτηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Το Σάββατο ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε ενημερωτική εκδήλωση για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων. Το απόγευμα της Κυριακής ακολούθησε αντίστοιχη εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι κομβικό σημείο γιατί θα δημιουργήσει ένα πολύ σταθερότερο μακροοικονομικό περιβάλλον ικανό να δώσει τη μεγάλη ώθηση στην οικονομία».Επεσήμανε, δε, ότι «το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, παρά το πιεστικό οικονομικό περιβάλλον, δείχνει μια δυναμική» η οποία, με τα κατάλληλα μέτρα, θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, το β' εξάμηνο του έτους. Στην κατεύθυνση αυτή κομβικό ρόλο έρχονται να παίξουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, στη φιλοσοφία και τους στόχους των οποίων αναφέρθηκε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «ο σχεδιασμός τους έγινε ώστε οι πόροι που θα διατεθούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία».
Τα νέα προγράμματα χαρακτηρίζονται από το τρίπτυχο ανάπτυξη-εργασία-αλληλεγγύη, με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτόμα, τη νεανική και την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, καθώς και την οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού. Ένα πρώτο στίγμα έδωσαν οι τέσσερις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες, για τις οποίες αυτή την εβδομάδα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων.
Στον πυρήνα της φιλοσοφίας των νέων προγραμμάτων βρίσκεται η υποστήριξη δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέων καινοτομικών παραγωγικών συστημάτων, όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα αλλά ως κρίκους μιας παραγωγικής αλυσίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος της αγροδιατροφής, όπου η οικονομία παρουσιάζει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και ζητούμενο είναι να αναπτυχθούν όλες οι δυνατές συνέργειες από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ειδική μέριμνα, βέβαια, αποδίδεται στον κλάδο του Τουρισμού, τόσο μέσω της στήριξης επιχειρήσεων, όσο και με την ανάπτυξη υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ειδική αναφορά στα έργα που αφορούν τους δύο νομούς.
"Αναφορά έγινε και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-13, οι οποίες επέτρεψαν στη χώρα να επιτύχει το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Εξέλιξη για την οποία πρόσφατα συνεχάρη την κυβέρνηση η αρμόδια Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου" όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους συναρμόδιους φορείς και κυρίως την κοινωνία των πολιτών, ώστε να σχεδιάζουν προγραμματίζουν και εκτελούν τις δράσεις που είναι απαραίτητες για την πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου. 'Αλλωστε κεντρική θέση στο σχεδιασμό των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ έχει η διαβούλευση με την κοινωνία, όπως ήδη συνέβη με την διαδικασία των προδημοσιεύσεων, που προηγήθηκε της δημοσιοποίησης των προσκλήσεων για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ και απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΠΑ: Αιτήσεις σε 4 δράσεις για ΜμΕ επιχειρήσεις-νέους επιστήμονες"

ΥΠΕΞ: Απορρίφθηκε συνολικά προκλητικό τουρκικό έγγραφο προς το ΝΑΤΟ

«Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ethem Buyukisik, στις 15.02.2016, ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ» απαντά το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή.

Και προσθέτει: «Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης»

Το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι με το εν λόγω έγγραφο «η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητάει από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ επιμένει φυσικά στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο».

«Πέραν όλων αυτών, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ. Όπως προκύπτει από το κείμενο, η Τουρκία, πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ». Απαιτεί επίσης από τη Συμμαχία να μη χρησιμοποιεί ονόματα, προφανώς νησιών, "με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων..."».

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Απορρίφθηκε συνολικά προκλητικό τουρκικό έγγραφο προς το ΝΑΤΟ"

Καταδίκη Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση Μαρκογιαννάκη

Ποινή φυλάκισης 1 έτους επέβαλε το Πλημ/κείο Αθηνών στον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Η υπόθεση αφορούσε σχόλια που ο καταδικασθείς δημοσιογράφος είχε καταχωρήσει στην ιστοσελίδα του και αφορούσε την εξιχνίαση της υπόθεσης απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009, όταν ο κ. Μαρκογιαννάκης ήταν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Δημόσια Τάξη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίκη Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση Μαρκογιαννάκη"

Δεν θέλουν μετανάστες στο Αττικό Άλσος

Μετά το εξώδικο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο που έστειλε ο Πλωτάρχης ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης για να σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί το στρατιωτικό προσωπικό και τα μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα hot spot, στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων-μεταναστών, 47 κάτοικοι της Νέας Φιλοθέης και των Τουρκοβουνίων ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή του Αττικού Άλσους.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στη σχετική προσφυγή τους, τριώροφο ιδιωτικό κτίριο στην συμβολή των οδών Γεωργίου Μπάκου και Αθανασίου Καρπενησιώτη, μισθώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (γραφείο Ελλάδος) για να φιλοξενήσει μετανάστες.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν τη σύσταση δομής φιλοξενίας αιτούντων εθελούσια επιστροφή στην περιοχή του Αττικού Άλσους του Δήμου Αθηναίων, τον κανονισμό λειτουργίας του hot spot, κ.λπ.

Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι υπουργικές αποφάσεις προσκρούουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς αλλάζει η χρήση του επίμαχου κτιρίου και μετατρέπεται από χρήση γενικής κατοικίας και γραφείων σε δομές φιλοξενίας μεταναστών, με αποτέλεσμα να επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, κάτι που δεν είναι ανεκτό, τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τη νομολογία του ΣτΕ.

Την ίδια στιγμή υποβαθμίζονται οι όροι διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής του Αττικού Άλσους, ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος τεχνικής υπηρεσίας για την επίμαχη εγκατάσταση, καθώς φαίνεται να έχει αυθαίρετες κατασκευές και θα εκτελεστούν έργα μικρής κλίμακας επί του εν λόγω κτιρίου

Σε άλλο σημείο τονίζουν ότι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για το hot spot παραβιάζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής, καθώς επιτρέπει ξενώνες και ξενοδοχεία μέχρι 100, ενώ οι μετανάστες στο Αττικό Άλσος θα ξεπεράσουν τον αριθμό αυτό.

Τέλος, αναφέρουν ότι μια από τις αποφάσεις που ζητούν να ακυρωθεί εκδόθηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου και εκ του λόγου αυτού είναι μη νόμιμη, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα να εκδίδει παρόμοιες αποφάσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θέλουν μετανάστες στο Αττικό Άλσος"

Σφοδρή σύγκρουση Ψυχάρη - Τσίπρα για τη διαπλοκή (μέρος δεύτερον)

Συνεχίζεται ο πόλεμος του Μεγάρου Μαξίμου με τον Σταύρο Ψυχάρη. Ο εκδότης έδωσε συνέχεια με το βασικό άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής» και με δισέλιδο δημοσίευμα του Παύλου Παπαδόπουλου. Και τα δύο άρθρα αναφέρονται στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα, όταν ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση, να δημιουργήσει ερείσματα στο εκδοτικό κατεστημένο, κάνοντας συναντήσεις με ιδιοκτήτες και εκδότες και προσπαθώντας να προωθήσει στον ΔΟΛ και σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης δικούς του δημοσιογράφους.

Εάν αυτά ισχύουν, τότε αποδομείται η όλη η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά την κατάκτηση της εξουσίας, περί διαπλοκής που τον πολεμά για την αριστερή του πολιτική. Από το Σάββατο το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με μία δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η οποία αναφέρει: «Ο κατήφορος συνεχίζεται. Τα πρωτοσέλιδα της διαπλοκής είναι ενδεικτικά για το επίπεδο και την ποιότητα των εμπνευστών τους. Ο αγώνας της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ αποδίδει και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

Στο ενυπόγραφο άρθρο του ο Σταύρος Ψυχάρης διαψεύδει την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που, απαντώντας στα προηγούμενα δημοσιεύματα, «διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Τσίπρας για να ζητήσει κάτι από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Στο άρθρο του ο κ. Ψυχάρης αναφέρει: «Ολη η δημοσιογραφική "πιάτσα" γνωρίζει ότι αρξαμένης της προεκλογικής περιόδου το έτος 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε την εκδίωξη από το Mega Channel του βασικού σχολιαστή του σταθμού. Ο λόγος ήταν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε πως ο δημοσιογράφος μεροληπτούσε εναντίον του κ. Τσίπρα. Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου του Mega με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν επιτρέπει στα στελέχη του να μετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις του σταθμού. Τελικώς έγινε μια προεκλογική εκεχειρία: ο ανεπιθύμητος δημοσιογράφος δεν θα μετείχε σε εκπομπές στις οποίες θα έπαιρναν μέρος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αναβάθμιση συγκεκριμένου πολιτικού συντάκτη στο Mega καθώς και την πρόσληψη στο δελτίο του σταθμού κεντρικού αρθρογράφου της «Αυγής». Η κρισιμότερη όμως παρέμβαση του κ. Τσίπρα ήταν η εκ μέρους του διατύπωση του αιτήματος να αντικατασταθεί ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χρηματίσει επί δεκαετίες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ. Η απαίτηση αυτή του κ. Τσίπρα απερρίφθη κατηγορηματικά».

Στο δικό του άρθρο ο Παύλος Παπαδόπουλος αναφέρεται εκτεταμένα στα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με στελέχη του ΔΟΛ αλλά και με παράγοντες του δημοσίου βίου που έχουν σχέση με τα μέσα ενημέρωσης. Αναφέρει και εκείνος την προσπάθεια του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ο «εμβληματικός» σχολιαστής του Mega Chanell και φωτογραφίζει και τον προτεινόμενο αντικαταστάτη του: «... Αλησμόνητα έχουν μείνει τα επίμονα αιτήματα για την απομάκρυνση του πιο εμβληματικού δημοσιογράφου μεγάλου καναλιού και την αντικατάστασή του από βετεράνο δημοσιογράφο και πολιτικό (που αργότερα ανέλαβε κορυφαία θέση στις μυστικές υπηρεσίες). Εντονα συζητήθηκε η μάταιη προσπάθεια του προέδρου να πείσει μια καλή φίλη του, μια ικανή δημοσιογράφο με βραχνή φωνή και μοιραία μάτια, να δεχθεί να «αποσταλεί» σε μεγάλο κανάλι για να μεταδίδει καθημερινά τις κομματικές θέσεις».

Αναφέρει και άλλη συνομιλία του πρωθυπουργού, επίσης με στέλεχος του ΔΟΛ, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση. Φέρεται να λέει ο πρωθυπουργός:

- «Αν ήσασταν λιγότερο επιφυλακτικοί μαζί μου, ίσως θα είχα κερδίσει τις εκλογές (του 2012). Γι' αυτό και με ενδιαφέρει η σχέση με τις εφημερίδες και με το κανάλι σας».

- «Θέλετε να συναντήσετε τον εκδότη και ενδεχομένως να διαλυθεί η επιφυλακτικότητα που πιστεύετε ότι υπάρχει; Αλλωστε, Δημοκρατία σημαίνει διάλογος».

- «Δεν νομίζω πως θα θελήσει ποτέ να συναντήσει έναν αριστερό πολιτικό όπως εμένα...».

- «Μάλλον κάνετε λάθος...».

Ο αρθρογράφος, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, δίνει και την εκτίμησή του για την πολιτική του πρωθυπουργού όσον αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης: «Οπως για όλα τα ζητήματα, έτσι και για τη διαχείριση του Τύπου ο πολιτικός εφάρμοζε τη λεγόμενη «διπλή στρατηγική», που τίμησε διεθνώς η κομμουνιστική Αριστερά: Δημοσίως συντηρούσε την εικόνα των μέσων ως «εχθρών του λαού» και ιδιωτικώς απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες τους να προβάλλουν θετικά τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του κόμματος!».

Για την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει τον ΔΟΛ αναφέρει: «Ολα ξεκίνησαν όταν ο πολιτικός κάλεσε στο γραφείο του έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας του εκδότη. Ηταν μέσα Οκτωβρίου του 2013” και παραθέτει τον διάλογο που διεμήφθει: “Ως πολιτικός της Αριστεράς δεν μπορώ να δίνω την εντύπωση ότι βρίσκομαι κοντά στους ισχυρούς του Τύπου, κοντά σε αυτούς που πολλοί νομίζουν ότι συγκροτούν τη λεγόμενη "διαπλοκή"» εξομολογήθηκε ο πολιτικός στον δημοσιογράφο. Ακολούθησε μια παύση για σκέψη. «Ωστόσο», συνέχισε με νόημα έπειτα από την εύγλωττη παύση, «με ενδιαφέρει να έχω καλές σχέσεις με τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και ιδίως με το ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα». Πώς θα μπορούσε να τετραγωνιστεί ο κύκλος;».

Ο αρθρογράφος συνεχίζει, λέγοντας ότι, για να το πετύχει αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, «ακολουθούσε ένα απόρρητο πρόγραμμα επαφών” και φωτογραφίζει ισχυρούς επιχειρηματίες των ΜΜΕ, δύο εκ των οποίων έχουν δραστηριότητες και στον αθλητισμό: “Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσε η πληροφορία πως δεν ήταν λίγοι οι ισχυροί που περνούσαν στα κλεφτά την κόκκινη πλαϊνή σιδερένια πόρτα που οδηγούσε στην εσωτερική αυλή φιλικού νεοκλασικού και από εκεί στο περίκλειστο, ζεστό και ευχάριστα παλιομοδίτικο σαλόνι του πρώτου ορόφου για να συζητήσουν μόνοι με τον πρόεδρο για... το μέλλον της Ευρώπης. Η γειτονιά είχε εντοπίσει μια διπλή προσωπικότητα (δηλαδή του αθλητισμού και της ενημέρωσης) να θεάται τρεις φορές. Το κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η... «αναμόρφωση» του καναλιού του για να προσαρμοστεί στη νέα εποχή, κάτι που τελικά δεν έγινε. Κάποιοι επιμένουν επίσης ότι δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τη γειτονιά και γόνος με εκρηκτική προσωπικότητα, πατριωτικές ανησυχίες, φαρμακευτικές γνώσεις και την ανάλογη αδυναμία για τον αθλητισμό και την ενημέρωση».

Ο δημοσιογράφος φωτγραφίζει και δύο ισχυρές κυρίες με τις οποίες συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας: «... Ενα ήταν βέβαιο: Η νυσταλέα κάθετος μιας ιστορικής λεωφόρου στη συνοικία της αμφισβήτησης είχε αναβαθμιστεί σε μαγνήτη διασήμων. Είχε γίνει μια... «Οδός Ονείρων» της πολιτικής και της ισχύος. Δεν ήταν η μοναδική οδός με αριστερές ανησυχίες. Εξίμισι χιλιόμετρα βορειότερα, στην οδό των Νυμφών των Δασών, οι επιβλητικές δρύινες εσωτερικές πόρτες του τριώροφου σπιτιού με τη θολωτή όψη, το κόκκινο κρασί Chateau Mouton Rothchild του 2004, ο ροφός και ο κρητικός σκάρος από το Λιβυκό Πέλαγος ψημένος σε χονδρό αλάτι, τα δερματόδετα βιβλία του 19ου αιώνα, τα ανέκδοτα με πρωταγωνιστές ένα προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ και η συλλογή κορυφαίων πούρων Αβάνας συμβόλιζαν την απατηλή γοητεία της εξουσίας. Μάλιστα η υποδοχή στην οδό των Νυμφών ήταν μεγαλοπρεπέστερη εκείνης που επεφύλαξε την ίδια περίοδο η βαθύπλουτη ώριμη κληρονόμος, πρώην σύζυγος σκεπτόμενου γόη του θεάτρου, στην έπαυλη-φρούριό της στα βόρεια προάστια (που είναι χτισμένη στο πρότυπο της κατοικίας του αείμνηστου Μπλέικ Κάρινγκτον από το σίριαλ της δεκαετίας του '80 «Δυναστεία»...)».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφοδρή σύγκρουση Ψυχάρη - Τσίπρα για τη διαπλοκή (μέρος δεύτερον)"

Βαφτίζουν δωρεές τις μίζες Χριστοφοράκου

Δωρεές και όχι... μίζες διψήφιου ποσού εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται ότι έδινε στα πολιτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, πρώην διευθυντής της Siemens Ελλάδας.

Το παραπάνω παράδοξο φέρεται σύμφωνα με τη Real News να αποφάσισε ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλος, ώστε να ζητήσει την άρση των δύο ενταλμάτων σύλληψης (τόσο για το αδίκημα της απάτης όσο και της δωροδοκίας) που είχαν εκδοθεί εις βάρος του φυγόδικου Χριστοφοράκου, ο οποίος ζει ελεύθερος στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «γενναιόδωρος» Χριστοφοράκος και η ακόμα πιο «γενναιόδωρη» Siemens, έδιναν εκατομμύρια σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (τουλάχιστον 10.000.000 ευρώ), από την καλή τους την καρδιά και όχι όπως νόμισε ο κόσμος -και παραδέχτηκε ο ίδιος ο Χριστοφοράκος τον Ιούλιο του 2009 για να ανακαλέσει αργότερα- για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η «Ζούγκλα» που έφερε στο φως τους διαλόγους μεταξύ του Χριστοφοράκου και των δικηγόρων του κατηγορήθηκε για υποκλοπή και η υπόθεση έφτασε μέχρι το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων για να αποδείξει τα αυτονόητα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαφτίζουν δωρεές τις μίζες Χριστοφοράκου"

Σε δίκη ο Μαρκογιαννάκης για τους «νταήδες» της Γαλακτοκομικής Σχολής

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος παραπέμπονται ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, της Εστίας, αλλά και ο πρώην βουλευτής Χανίων και υπουργός επί ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι υπεύθυνοι της σχολής και της εστίας φέρονται να «έριξαν στα μαλακά» έναν από την παρέα των σπουδαστών που είχε προκαλέσει φθορές στη σχολή και σύμφωνα με το βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα - παρέμβαση από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρώην βουλευτής αντιμετωπίζεται σαν ηθικός αυτουργός της συγκεκριμένης παράβασης καθήκοντος, αλλά και μίας ακόμη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, με παρέμβασή του, δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν άλλοι δύο φοιτητές, πέραν του φοιτητή για τον οποίο έκανε το τηλεφώνημα, για δύο σχολικές χρονιές δωρεάν στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής ως οικότροφοι, μολονότι δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα. Οι παρεμβάσεις του Χρ. Μαρκογιαννάκη δεν σχετίζονται βέβαια με τα «καψώνια» και τα βασανιστήρια που τράβηξε ο Β. Γιακουμάκης, ούτε ασφαλώς προκύπτει ότι μεσολάβησε σ' αυτό το σκέλος της υπόθεσης. Ομως στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον θάνατο του Β. Γιακουμάκη προκύπτει μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις ότι και οι 3 φοιτητές ήταν ανάμεσα στην παρέα των Κρητικών (όχι σαν πρωτοπαλίκαρα) που «πείραζαν» για μεγάλο διάστημα τον άτυχο νέο.
Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έχει παραδεχθεί το τηλεφώνημα στον τότε διευθυντή της σχολής, που έγινε τουλάχιστον 8 μήνες πριν από την εξαφάνιση του Βαγγέλη, χαρακτηρίζοντάς το σαν μια ανθρώπινη ενέργεια σε ανύποπτο χρόνο που δεν έχει καμιά σχέση με bullying ή βασανισμούς και απέδωσε την πράξη του σε μια απλή προσπάθεια να μην αποβληθεί από τη σχολή ένα παιδί χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων. Την αρχική του δίωξη την είχε χαρακτηρίσει «χονδροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη».
Ηθικός αυτουργός
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχει παραδεχθεί το τηλεφώνημα στον τότε διευθυντή της σχολής, το χαρακτήριζε όμως σαν μια ανθρώπινη ενέργεια που έγινε σε ανύποπτο χρόνο.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχει παραδεχθεί το τηλεφώνημα στον τότε διευθυντή της σχολής, το χαρακτήριζε όμως σαν μια ανθρώπινη ενέργεια που έγινε σε ανύποπτο χρόνο.
Ομως, το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων παραπέμπει τον Χρ. Μαρκογιαννάκη σε δίκη, θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό για την παραμονή των τριών σπουδαστών στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής, ενώ έπρεπε να έχουν αποβληθεί από το ξεκίνημα της φοίτησής τους, γιατί δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις για να μένουν εκεί. Στο βούλευμα που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρεται ότι ο πρώην βουλευτής θέλοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στους τρεις φοιτητές που κατάγονταν από την Κρήτη, όπου ο ίδιος έβγαινε βουλευτής συνεχώς από το 1989, εξασφάλισε την παραμονή τους στην εστία, ενώ δεν δικαιούνταν να είναι οικότροφοι, με ζημιά του Δημοσίου, αφού επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, διατροφή και εκπαίδευσή τους.
Το άλλο κομμάτι της ηθικής αυτουργίας του Χρ. Μαρκογιαννάκη, που είναι και το πιο σημαντικό, αφορά, την παραπομπή των τριών σπουδαστών στο Πειθαρχικό τον Μάιο του 2014 για φθορές που έκαναν σε κοινόχρηστους χώρους της σχολής, χαράζοντας τα ονόματα των χωριών τους σε τοίχους της Εστίας. Μέσα από το δικόγραφο-φωτιά προκύπτουν οι παρεμβάσεις του πρώην βουλευτή τις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού, τον Ιούνιο του 2014.
Οι τρεις φοιτητές, οι οποίοι αναφέρονται στη δικογραφία για τον θάνατο του 20χρονου Βαγγέλη ως μέλη του «πυρήνα» των σπουδαστών που συμμετείχαν στο «bullying», θα είχαν αποβληθεί από την Εστία της σχολής, όπως είχε γίνει και με άλλους που έκαναν μικρότερες φθορές και φασαρίες, αν δεν είχε προηγηθεί τηλεφώνημα-παρέμβαση του Χρ. Μαρκογιαννάκη. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική σύνδεση (από γραμματέα της Βουλής) του Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον διευθυντή της σχολής, στο οποίο ζητήθηκε επιείκεια για τον πρωταγωνιστή σπουδαστή και να μην αποβληθεί. Το τηλεφώνημα για την ηπιότερη αντιμετώπιση παραδέχθηκε και ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, αφού παρακλήθηκε γι' αυτό από τους γονείς του νεαρού.
Στη συνέχεια ο διευθυντής ενημέρωσε για το τηλεφώνημα τα υπόλοιπα μέλη του Πειθαρχικού, κι ενώ είχαν αποφασίσει αρχικά να προχωρήσουν σε αποβολή των τριών από την Εστία, έβαλαν τελικά ελαφρύτερη ποινή, 3ήμερης αποβολής από τα μαθήματα και αποκατάστασης των ζημιών. Ο διευθυντής της σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας είπαν ότι δεν επηρεάστηκαν από το βουλευτικό τηλεφώνημα και ότι η χαμηλότερη ποινή μπήκε, γιατί ο ένας ήταν ανήλικος και αν αποβαλλόταν από την εστία δεν είχε πού να μείνει, αφού οι δικοί του ήταν στην Κρήτη.
Ομως, το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα, γιατί το Πειθαρχικό μπορούσε να βάλει χαμηλότερη ποινή μόνο στον ανήλικο ή να ειδοποιήσει τους γονείς του. Επίσης, προσθέτει ότι οι 2 από τους 3 σπουδαστές είχαν και στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά στη σχολή κι ότι σε άλλους είχαν επιβληθεί αποβολές από την Εστία και για μικρότερα παραπτώματα.
Φορτικός ο πρώην υπουργός
Το βούλευμα καταλήγει ότι οι «παραβάσεις καθήκοντος της παραμονής χωρίς δικαίωμα στην εστία και της ελαφρύτερης πειθαρχικής ποινής έγιναν με προτροπές, πειθώ και φορτικότητα του πρώην βουλευτή που επηρέασε κι έπεισε τα αρμόδια όργανα να ανεχθούν τη μη αποβολή τους από την εστία».
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη ο Μαρκογιαννάκης για τους «νταήδες» της Γαλακτοκομικής Σχολής"

Έρχεται 48ωρο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στα δυτικά και βόρεια με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά, αύριο Δευτέρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους θα σημειωθούν από τις μεσημβρινές ώρες στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Μακεδονία και αργότερα πιθανόν στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία.

Την Τρίτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά περιόδους στην Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται 48ωρο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες"

Ιερώνυμος: Κατάντια της Ευρώπης η συμπεριφορά της στην προσφυγική κρίση

Επικριτικός προς την Ευρώπη και τους ευρωπαίους ηγέτες για τους χειρισμούς τους στην προσφυγική κρίση εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στους χώρους του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Δεν είναι πλέον η Ευρώπη που έγινε, αλλά η Ευρώπη που κατήντησε. Οι ιδρυτές της είχαν στόχο την αγάπη και τη συνεργασία αλλά οι βάσεις αυτές έχουν μετακινηθεί και έχουν πάει στο συμφέρον και την εκμετάλλευση» είπε ο κ. Ιερώνυμος.

«Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο το πρόβλημα για όλους τους ανθρώπους αλλα μια Ευρώπη πρέπει να δείξει τις αρχές της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας τόνισε ότι «εμείς πρέπει να απαιτήσουμε να δουν αυτό το πρόβλημα και να μην το βάζουν στις πλάτες ορισμένων μόνο ανθρώπων. Πρέπει αφού είμαστε άνθρωποι και οι άνθρωποι αυτοί είναι αδελφοί μας,  όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε. Λύσεις υπάρχουν πολλές φτάνει μόνο να το θέλουμε. Εκεί είναι η ευχή όλων μας, να βρεθεί κάποια λύση» 

Κατέληξε, τέλος, ότι «η σκέψη μου έρχεται σε αυτό που έχει λεχθεί από πολλές πλευρές ότι η κρίση δεν είναι πρώτα οικονομική αλλά ηθική και πνευματική».



Μαζί με τον κ. Ιερώνυμο βρισκόταν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την πόλη του Πειραιά, η παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και όχι μόνο η παρουσία του, αλλά και το μήνυμα το οποίο θέλησε να στείλει  με τις δηλώσεις του πριν λίγο στο λιμάνι, όπου παραμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.  Όλοι μαζί, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε αυτές οι ώρες και οι ημέρες παραμονής τους στο λιμάνι του Πειραιά να γίνουν ευκολότερες για εκείνους. Ευχαριστήσαμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, καθώς και τον κ. Δήμτσα, διότι είναι η δεύτερη φορά που κατεβαίνει στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε μια εβδομάδα, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή»,  προκειμένου να προσφέρει  γεύματα και να βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε μια σταθερή επικοινωνία και συνεργασία και θα έχουμε συνεργασία και τις προσεχείς ημέρες. Μακάρι να μην χρειαστεί βεβαίως και να παρθούν αποφάσεις στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, που θα βοηθήσουν τη χώρα και τους συνανθρώπους μας. Ωστόσο, αν χρειαστεί ξέρω ότι και η Εκκλησία και η «Αποστολή» θα είναι κοντά μας και αυτό είναι  πολύ σημαντικό. Σε κάθε επίσκεψη εδώ, είτε είναι η Εκκλησία είτε είναι κάποιος άλλος φορέας, αυτό που τονίζουμε είναι η ανάγκη για αλληλεγγύη και βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Ο Έλληνας δείχνει για ακόμα μια φορά τη φιλοτιμία και την ευαισθησία του, αλλά θα πρέπει να έχουμε ως μακροπρόθεσμο γνώμονα, ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απεμπλακούν από τη χώρα μας για να μπορέσουν να φτιάξουν τις ζωές τους εκεί που επιθυμούν».









protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος: Κατάντια της Ευρώπης η συμπεριφορά της στην προσφυγική κρίση"

Φάιμαν: Να θέσει και η Γερμανία ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων

Μία ημέρα πριν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", ζητά εκ νέου από τη Γερμανία να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο.

Η Γερμανία πρέπει, επίσης, να ανακοινώσει έναν αριθμό προσφύγων τον οποίο είναι έτοιμη να δεχθεί από τη Συρία και την Τουρκία, αναφέρει, προσθέτοντας πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει σαφήνεια από το Βερολίνο, διότι διαφορετικά οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να κατευθύνονται προς τη Γερμανία.

Εάν η Γερμανία λάβει ως πρότυπο την αυστριακή "τιμή αναφοράς" (ανώτατο όριο), θα μπορούσε να ανακοινώσει "περίπου 400.000 πρόσφυγες ως μερίδιο" που της αναλογεί, αλλά ενόσω δεν το κάνει οι πρόσφυγες θα συνεχίζουν να πιστεύουν πως έχουν ελεύθερη διέλευση, επισημαίνει ο Βέρνερ Φάιμαν.
Η αυστριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα μέσα Φεβρουαρίου πως θα δέχεται μόνον 80 αιτήσεις ασύλου την ημέρα και θα επιτρέπει τη διέλευση μόνον 3.200 προσφύγων από το αυστριακό έδαφος με προορισμό άλλες χώρες, ενώ μέσα στο 2016 θα δεχθεί συνολικά 37.500 αιτήσεις ασύλου, έπειτα από τις 90.000 που είχε δεχθεί την περασμένη χρονιά.
Ενόψει της κριτικής που έχει ασκήσει η Ευρωπαική Επιτροπή στην Αυστρία για παραβίαση από μέρους της του Ευρωπαϊκού Δικαίου με την επιβολή ανώτατων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν αποκλείει, όπως σημειώνει στη συνέντευξή του, να υπάρξει μία νομική διαμάχη με την Επιτροπή για το θέμα αυτό, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, η κυβέρνησή του παραμένει "συνεπής" στην απόφασή της.
Από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Βέρνερ Φάιμαν αναμένει κατά πρώτο, μία καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, όπου, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να καταπολεμηθούν από κοινού οι διακινητές και να γίνεται επαναπροώθηση εκείνων στους οποίους δεν θα χορηγείται άσυλο, ενώ, κατά δεύτερο πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στην ελεύθερη διέλευση.
Κατά τρίτο αναμένει πως, αντί της ελεύθερης διέλευσης, θα πρέπει πρόσφυγες εκτός ΕΕ, από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, να αναλαμβάνονται απευθείας από χώρες της ΕΕ με τη βοήθεια της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η νόμιμη είσοδος προσφύγων στη βάση ποσοστώσεων, πρέπει να αντικαταστήσει την "χαοτική και ασυντόνιστη" ελεύθερη διέλευση, τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα "μεγάλο κενό ανάμεσα στο μεγάλο στόχο και στην ευρωπαική πραγματικότητα" και η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει πως εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι σκέπτονται να φύγουν προς την Ευρώπη.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάιμαν: Να θέσει και η Γερμανία ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων"

Άδειασε από πρόσφυγες και μετανάστες η πλατεία Βικτωρίας

Σε ομαλούς ρυθμούς φαίνεται πως επιστρέφει η ζωή στην πλατεία Βικτωρίας, που εδώ και μήνες είχε μετατραπεί σε άτυπο καταυλισμό για πρόσφυγες και μετανάστες. 

Έπειτα από την τραγική και αφόρητη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί σε μια από τις πιο κεντρικές γειτονιές της Αθήνας, η Ελληνική Αστυνομία, σε ολονύχτια επιχείρησή της, που κράτησε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, απομάκρυνε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες και παρέδωσε την πλατεία στους κατοίκους της. 


 

Η απόφαση αυτή φαίνεται να ελήφθη, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές καταγγελίες για μετατροπή της πλατείας Βικτωρίας σε άνδρο παρανομίας με εγκληματικά κυκλώματα να δρουν ανενόχλητα και να εκμεταλλεύονται με διάφορους τρόπους το δράμα των ανθρώπων αυτών.



Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όλοι όσοι απομακρύνθηκαν, μεταφέρθηκαν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας εντός Αττικής, με τον κυριότερο όγκο να τον δέχεται το «relocation camp» στο Σχιστό. Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει μόνιμη αστυνομική παρουσία στην πλατεία Βικτωρίας, ούτως ώστε να μην υπάρξουν ξανά ανάλογες εικόνες.





Έτσι, άνδρες της αστυνομίας βρίσκονται συνεχώς επί ποδός και εξηγούν σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν ότι θα πρέπει να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, καθότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προστατευθούν οι άνθρωποι αυτοί από καιρικές συνθήκες και καιροσκόπους, εφόσον, λόγω των κλειστών συνόρων, αναμένεται να παραμείνουν στη χώρα μας για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.




















protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άδειασε από πρόσφυγες και μετανάστες η πλατεία Βικτωρίας"

Προβάδισμα 2,8% για τη ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Μπροστά με 2,8 μονάδες βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Rass για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρόν».

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 26,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,4%.

Στην τρίτη θέση ισοδυναμούν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, με 6,4%, ενώ ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,3% και η Ένωση Κεντρώων με 4,7%.

Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι ΑΝΕΛ, με 2,8%, το Ποτάμι με 2,3% και η Λαϊκή Ενότητα με 2%.

Το προβάδισμα της ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οφείλεται και στο μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανέρχεται στο 80,8% σε αντίθεση με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 57,2%.

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβάδισμα 2,8% για τη ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση"

Μας κοροϊδεύουν: Ετοιμαστείτε για μεγάλους αριθμούς προσφύγων λέει ο Μουζάλας

Πολύ ζοφερότερη φαίνεται ότι είναι ήδη η πραγματικότητα με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν ξεπερνούν τις 32.000, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η οργάνωση, δηλαδή, που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει αναλάβει μαζί με τις υπόλοιπες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εθελοντές να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος εν τη απουσία του κράτους, εκτιμά ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων προσεγγίζει ήδη τις 50.000.

«Είναι μία καθαρά ανθρωπιστική κρίση, ίσως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη διαχρονικά, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία» είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός, ο οποίος και ήταν αυτός που το πρωί της Κυριακής στο MEGA μίλησε για 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο η Θεανώ Φωτίου, μια από τις υπουργούς που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση της κατάστασης, επέμεινε λίγη ώρα αργότερα ότι ο αριθμός είναι 32.000 χωρίς, πάντως, να διαψεύδει κατηγορηματικά τον αριθμό για τον οποίο μίλησε ο πρόεδρος του ΕΕΣ.

Λίγες ώρες αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από όλους να ετοιμαστούν για ένα μεγάλο νούμερο προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα οι προοπτικές ολοένα και γίνονται πιο δυσοίωνες καθώς όπως αποκάλυψε η αυστριακή εφημερίδα Der Standard οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινώσουν το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η αυστριακή εφημερίδα αναφέρει ότι έχει δει προσχέδιο του ανακοινωθέντος στο οποίο αναφέρεται ότι η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων», όπως έχει γίνει πλέον γνωστή η διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα κλείσει άμεσα κι ότι θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.

Το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά δύο πλοία μεταφέροντας 1.018 ανθρώπους από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Συγκεκριμένα το πλοίο "Αριάνδη" κατέπλευσε στις 10:25 το βράδυ μεταφέροντας 325 άτομα από τη Μυτιλήνη και 276 από τη Χίο και το επιβατηγό οχηματαγωγό "Εξπρές Πήγασος" στις 11:15 το βράδυ με 417 άτομα από Αγ.Κήρυκο Βαθύ.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται, μάλιστα, να αυξηθεί καθώς στο λιμάνι του Πειραιά έχει προγραμματιστεί να καταπλεύσει σήμερα στις 23:50 το βράδυ το "Νήσος Μύκονος".

Και ενώ οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται χωρίς διακοπή από τα τουρκικά παράλια οι αρχές των Σκοπίων συνεχίζουν να εφαρμόζουν το «μαρτύριο της σταγόνας» επιτρέποντας μόνο σε δεκάδες μετανάστες να περάσουν από το συνοριακό σημείο ελέγχου στην Ειδομένη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου είχαν περάσει τα σύνορα εκατό πρόσφυγες ενώ στην «πόλη των προσφύγων» που έχει στηθεί στην Ειδομένη βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, οι άνθρωποι αυτοί είναι εκτεθειμένοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λασπότοπο τον καταυλισμό και όσοι δεν είχαν σκηνές, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο και τις λάσπες!

Πάνω από 5.000 περιμένουν να αναχωρήσουνγια τον Πειραιά

Με 5.245 μετανάστες και πρόσφυγες πιστοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά βρήκε η Κυριακή τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.550. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 542.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 389 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.422 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε κανείς νεοεισερχόμενος πρόσφυγας, ενώ στο νησί βρίσκονται μόλις 273 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μας κοροϊδεύουν: Ετοιμαστείτε για μεγάλους αριθμούς προσφύγων λέει ο Μουζάλας"

Βγενόπουλος: Ακόμη δεν μου έχει ζητηθεί να καταθέσω

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, σχετικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέως εφετών Γ. Τσατάνη για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Λαϊκής.

Αναλυτικά:

Μετά τις καταγγελίες της αρμοδίας Εισαγγελέως Εφετών που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις αποκαλύψεις και τα στοιχεία που παρουσίασα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, αλλά και τα στοιχεία που διαθέτω και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου δεν μου έχει ζητηθεί ακόμη να καταθέσω αρμοδίως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος ελέγχεται πλέον για την διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Μάλιστα με την επιστολή που ο ίδιος απέστειλε στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, προφανώς χωρίς να συμβουλευθεί ένα καλό ποινικολόγο, ήδη ομολογεί ένα μέρος των εναντίον του κατηγοριών που, σε συνδυασμό με πράξεις που επακολούθησαν, θα αξιολογηθούν κατά την διάρκεια της ποινικής του διευρεύνησης.

Στα πλαίσια αυτά οι πολιτικές ξυλινολογίες του τύπου «η διαπλοκή ψυχορραγεί» κλπ είναι άνευ αντικειμένου διότι η υπόθεση δεν είναι πλέον πολιτική αλλά ποινική.

Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου για τις απροκάλυπτες επεμβάσεις στην Δικαιοσύνη εις βάρος μου σε μία περίοδο μάλιστα όπου η MIG, από την οποία ζουν αμέσως ή εμμέσως 30.000 οικογένειες, διεκδικεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία ποσόν άνω του 1 δισ. Ευρώ, ενώ η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με την έγκριση της «φίλης» Κυπριακής Κυβέρνησης διεκδικεί από την Ελληνική Δημοκρατία περίπου 4 δισ. Ευρώ. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από αυτές τις παράνομες επεμβάσεις και με τι κίνητρα γίνονται, όταν μάλιστα τα ποσά που διακυβεύονται μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων είναι τεράστια;

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγενόπουλος: Ακόμη δεν μου έχει ζητηθεί να καταθέσω"

Πανελλαδική στάση εργασίας από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πανελλαδική στάση εργασίας, των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, πραγματοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αύριο Δευτέρα από τις 11:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 11.30 το πρωί, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η Ομοσπονδία ζητεί, μεταξύ άλλων, επαναφορά της διάταξης που αφορά στις μετατάξεις χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, νομοθετική ρύθμιση για τη μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (αναρρωτικές άδειες, θεσμοθετημένες άδειες, κ.λπ.), επέκτασή του σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων, καθώς και υπολογισμό του στις συντάξιμες αποδοχές, να υπάρχει βαθμολογική εξέλιξη στους εργαζόμενους της κατηγορίας Δ.Ε. που έχουν διοριστεί με τυπικό προσόν την εμπειρία, καθώς και να υπολογιστεί στις αποδοχές των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων που επέστρεψαν με τον νόμο Κατρούγκαλου η υπερβάλλουσα μείωση και μα επιστραφεί σε όσους κρατήθηκε αναδρομικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική στάση εργασίας από την ΠΟΕ-ΟΤΑ"

Κατρούγκαλος: Εμείς είμαστε έτοιμοι να εκτοξευθούμε, οι δανειστές φταίνε για την καθυστέρηση

Μέσα στο Μάρτιο θα κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος απέδωσε την καθυστέρηση στο ότι τα κλιμάκια των δανειστών δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει προ πολλού. Τώρα λένε οι πληροφορίες ότι τους περιμένουμε Τετάρτη ή Πέμπτη» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι η καθυστέρηση της αξιολόγησης που δεν βοηθάει την οικονομία γιατί, όπως είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, «εμείς είμαστε έτοιμοι να εκτοξευθούμε, αλλά όπως ξέρετε το 90% της οικονομίας είναι ψυχολογία».

Όσον αφορά την ουσία του ασφαλιστικού ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «όλες οι "κόκκινες" γραμμές παραμένουν. Έχουμε διαφορές για το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να ρίξει την ευθύνη για τις αντιδράσεις όσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ που «είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να αγνοηθεί».

Ομολόγησε, τέλος, ότι τον περασμένο Ιούλιο κάναμε «αναγκαστικό συμβιβασμό και τώρα σεβόμενοι τις υπογραφές μας θέλουμε να αδρανοποιήσουμε τις νεοφιλεύθερες πρακτικές».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Εμείς είμαστε έτοιμοι να εκτοξευθούμε, οι δανειστές φταίνε για την καθυστέρηση"

10.000 ακίνητα σε τροχιά πλειστηριασμού

Η Πόρσε ήταν παρκαρισμένη σε κεντρικό σημείο στην πλατεία επαρχιακής πόλης, δίπλα στο κατάστημα συστημικής τράπεζας. Ο ιδιοκτήτης της απολάμβανε τον εσπρέσο του σε ένα από τα καφέ του πεζόδρομου.

Μέσα στην τράπεζα, ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος -από τα κεντρικά της τράπεζας στην Αθήνα- είχε ανέβει στα Τρίκαλα για να ενημερωθεί από τον διευθυντή.


Η κουβέντα τους ήταν αυτή που γίνεται το τελευταίο διάστημα σε όλες τις τράπεζες: Πώς πάμε με τα «κόκκινα», πώς πάμε με τις ρυθμίσεις, υπήρξε ανταπόκριση από τους δανειολήπτες που έλαβαν τις πρώτες επιστολές για ρύθμιση; Το υψηλόβαθμο στέλεχος κοίταζε έξω από το παράθυρο και το βλέμμα του έπεσε στο πολυτελές αυτοκίνητο. Αυθόρμητα σχολίασε: να που κυκλοφορούν ακόμα Πόρσε...
«Α αυτό ανήκει στον τάδε, που έχει αφήσει να "σκάσουν" τα δάνεια που του δώσαμε -εκατοντά­δων χιλιάδων ευρώ-, ο ίδιος εξακολουθεί να ζει την πλούσια ζωή του και παρότι του ζητήσαμε επανειλημμένα να ρυθμιστεί δεν πληρώνει μία» ήταν η απάντηση του διευθυντή.
Οι συνεπείς. 
Το περιστατικό μάς το διηγήθηκε ο τραπεζίτης που είχε επισκεφθεί την επαρχιακή πόλη και μάλιστα σχολίασε χαρακτηριστικά: Αυτός είναι ένας από τους δανειολήπτες, που θα ενημερωθούν σύντομα ότι το ακίνητό τους βγαίνει στο σφυρί.
Και συνέχισε: Διότι με κάποιον τρόπο πρέπει να προστατευθούν και όλοι εκείνοι που αν και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ετσι λοιπόν δέκα χιλιάδες ακίνητα, που ανήκουν σε κατά σύστημα κακοπληρωτές, θα μπουν σε τροχιά πλειστηριασμού σταδιακά από τον Απρίλιο. Οι διαταγές πληρωμής βρίσκονται ήδη καθ' οδόν, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα κοινοποιηθούν στους «κόκκινους» δανειολήπτες και τα προγράμματα πλειστηριασμού.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν στα χέρια τους τις διαταγές πληρωμής θα σπεύσουν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Οπως είναι γνωστό, τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) έχουν ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών.
Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που θα πάρουν την άγουσα για πλειστηριασμό είναι κυρίως επαγγελματικά, ενώ δεν λείπουν και πολυτελείς κατοικίες.
Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι είναι έτοιμες οι λίστες με τα ακίνητα για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού και στέλνουν σαφές μήνυμα στους μπαταχτσήδες ότι «το πάρτι τελείωσε».
Ταυτόχρονα όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να βγάλουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Μάλιστα οι διοικήσεις έχουν επιστήσει στα στελέχη τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών, των ανέργων, των οικογενειών με μία κατοικία.
Να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση των δανείων «κόκκινων» και μη έχει ολοκληρωθεί. Από τους περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι 300.000 με 330.000 έχουν «κόκκινα» δάνεια.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το 20% αυτών των κόκκινων δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα, είναι συστηματικά κακοπληρωτές. Από αυτούς, το 50% είναι ιδιώτες και το 50% επιχειρηματίες. Τα 10.000 ακίνητα, για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί, ανήκουν σε μεγάλους οφειλέτες.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200 χιλιάδες ακίνητα τα οποία είναι εν δυνάμει υποψήφια να βγουν σε πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες, όπως αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη, έχουν ήδη έτοιμες τις λίστες με αυτά τα 10.000 ακίνητα.
Τα κριτήρια
Στο ερώτημα με ποια κριτήρια επιλέγεται το ακίνητο που θα βγει στο σφυρί, απαντούν ότι πρόκειται:
• Για μεγάλα δάνεια, τα οποία έχουν υποθήκες ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από τις 350.000 ευρώ.
• Για δανειολήπτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μία κατοικίες και γενικά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
• Για ακίνητα τα οποία έχουν κάποια εμπορευσιμότητα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά. Με απλά λόγια, η τράπεζα δεν θα πάρει το 3άρι στο Παγκράτι ή στο Κουκάκι, γιατί δεν θα μπορέσει να το πουλήσει και να πάρει πίσω τα λεφτά της, αντίθετα η μεζονέτα στη Βούλα ή την Κηφισιά, ή το εξοχικό στη Μύκονο έχουν καλύτερες προοπτικές πώλησης.
Και το πιο σημαντικό, ακίνητα που ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι είναι «μη συνεργάσιμοι».
Το σήμα που έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σαφές: Θα πρέπει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια οι καθυστερούμενες οφειλές να μειωθούν κατά 60 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 40 με 45 δισ. ευρώ, από τα 107 δισ. ε υρώ που υπολογίζεται σήμερα. Ωστόσο, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα και παρατείνονται οι συνθήκες ύφεσης ελλοχεύει ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» επιπλέον δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, 3 δισ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και 7 δισ. ευρώ στεγαστικά).
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "10.000 ακίνητα σε τροχιά πλειστηριασμού"

FAZ: Τουρκία και Ελλάδα θα συμφωνήσουν για επιστροφή οικονομικών μεταναστών μέσα σε 48 ώρες

Η Αθήνα και η Άγκυρα έχουν συμφωνήσει για την επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, στην Τουρκία. 

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Fraknfurter Allgemeine (FAS), επικαλούμενη διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου που θα συναντηθούν στη Σμύρνη την Τετάρτη θα ανακοινώσουν πως η Τουρκία θα δέχεται πίσω οικονομικούς μετανάστες μέσα σε 48 ώρες από την ταυτοποίησή τους στην Ελλάδα, έχοντας το δικαίωμα να αξιολογήσει κάθε περίπτωση, επίσης μέσα σε 48 ώρες. Το ιδανικό σενάριο είναι η επαναπροώθηση να ολοκληρώνεται μέσα σε μία εβδομάδα. 



Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ταχύτερος τρόπος για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό είναι η Ελλάδα να αυξήσει το προσωπικό της στα κέντρα ελέγχου στα νησιά και η Τουρκία θα πρέπει να τοποθετήσει επίσης αξιωματούχους- συνδέσμους σε hot spots στην Ελλάδα για να αντιμετωπίζονται γρηγορότερα τα όποια προβλήματα στην διαδικασία ταυτοποίησης.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: Τουρκία και Ελλάδα θα συμφωνήσουν για επιστροφή οικονομικών μεταναστών μέσα σε 48 ώρες"

Πιστοποιημένοι 5.245 πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά

Με 5.245 μετανάστες και πρόσφυγες πιστοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά βρήκε η Κυριακή τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.550. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 542.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 389 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.422 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε κανείς νεοεισερχόμενος πρόσφυγας, ενώ στο νησί βρίσκονται μόλις 273 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Στο μεταξύ, χθες Σαββάτο, συνοδεία αστυνομικής δύναμης οδηγήθηκαν με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στην Καβάλα άλλοι 50 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Στο σύνολο τους οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης στην Ξάνθη προκειμένου στη συνέχεια να απελαθούν στην Τουρκία μέσω του Έβρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιστοποιημένοι 5.245 πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά"

Την επιθετική πολιτική της κλιμακώνει η Τουρκία

Με απόρρητο έγγραφο 17 σημείων που κατέθεσε η Τουρκία στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου και παρουσιάζει σήμερα η «Κ», προκαλεί σημαντικές παρενέργειες, ουσιαστικά αποδυναμώνει καθοριστικά τη συνεισφορά της Συμμαχίας στο προσφυγικό, κυρίως όμως επιδεινώνει τις σχέσεις με την Ελλάδα, κλιμακώνοντας την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο.
Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας μικρών νησιών είναι η πιο επιθετική, όσο και παράλογη, από πολιτική και νομική άποψη, κίνηση και επισημοποιείται στο έγγραφο δημιουργώντας νέα δεδομένα. Διευκρινίζεται εξαρχής ότι η Ελλάδα ουδέποτε υποχώρησε στις τουρκικές αξιώσεις, ούτε όμως κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της Aγκυρας, που καθιστά γκρίζο το μέλλον των διμερών σχέσεων.
Η αναδίπλωση της Τουρκίας από την απόφαση των υπουργών Aμυνας του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση της Συμμαχίας στο Αιγαίο συνδυάστηκε με μια άκρως επιθετική ενέργεια, καθώς στο έγγραφο περιλαμβάνονται, άμεσα ή έμμεσα, το σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωσή μας δεν πρόκειται για μια άσκηση της Συμμαχίας, που τελικά σχεδιάζεται διαφορετικά. Πρόκειται για μια ανοιχτή, επίσημη, διεθνή πραγματική επιχείρηση, έστω και αν δεν είναι πολεμική, που εμπεριέχει τη στρατηγική κίνηση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο μισό Αιγαίο, ωστόσο το ΝΑΤΟ κρατάει αποστάσεις.
Η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητάει από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ επιμένει φυσικά στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.
Πέραν όλων αυτών, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ. Οπως προκύπτει από το κείμενο, η Τουρκία, πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».
Απαιτεί επίσης από τη Συμμαχία να μη χρησιμοποιεί ονόματα, προφανώς νησιών, «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων...». Προφανώς αναφέρεται έμμεσα στα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα, τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα –όπως Ιμια/Καρντάκ– και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις συνθήκες θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία. Είναι τόσο προκλητική η στάση της Αγκυρας, που φτάνει να ζητάει από τους ιθύνοντες για τον σχεδιασμό της επιχείρησης στο ΝΑΤΟ, αντί για τα ονόματα των νησιών, να χρησιμοποιούνται γράμματα ή και αριθμοί.
Η ελληνική κυβέρνηση κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στο τουρκικό έγγραφο, καθώς ήθελε να τονίσει τις ευθύνες της Τουρκίας στο προσφυγικό και να σημειώσει πως οι τουρκικές θέσεις δεν έγιναν ποτέ, ούτε γίνονται, δεκτές από την Αθήνα.
Οπως προκύπτει, η Τουρκία δεν δέχεται να εισέρχονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές έρευνας και διάσωσης που θεωρεί (παράνομα) αρμοδιότητά της, τα εναέρια μέσα της Συμμαχίας να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης και τα πλοία να κινούνται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.
Το πλήρες τουρκικό κείμενο με τα 17 σημεία
Το πλήρες κείμενο που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ethem Buyukisik (στις παρενθέσεις οι ερμηνείες των όρων), έχει ως εξής:
Αγαπητοί κύριοι,

1. Θα ήθελα να επεκτείνω την εκτίμησή μου εκ μέρους της TMAs (τουρκικές στρατιωτικές αρχές) για τη συνεχή στήριξή σας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο Πέλαγος και στα τουρκοσυριακά σύνορα. Σας πληροφορώ για το αίτημα των TMAs στις Αρχές της SHAPE (Ανώτατο Συμβούλιο - Αρχηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων) να λάβουν υπόψη τα παρακάτω θέματα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού σχετικά με την προαναφερθείσα επιχείρηση.

Α. Ζητάμε από τις Αρχές της SHAPE να λάβουν υπόψη την πολιτική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των φάσεων.
Β. Θα επιστήσω την προσοχή σας στις ενδεχόμενες αμφισβητούμενες πολιτικές περιοχές μεταξύ των συμμαχικών χωρών.
C. Οι θαλάσσιες δραστηριότητες αναμένεται να μεταφερθούν μακριά από τις προβληματικές περιοχές του Αιγαίου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση ανάμεσα στα συμμαχικά κράτη.
D. Οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές θεωρούν αναγκαίο ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα θα πρέπει να είναι σεβαστές δεόντως κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού. (Σ.σ. πιθανότατα αναφέρονται στο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ ή και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς άλλες συμφωνίες δεν υπάρχουν.)
E. Οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ξεχωριστό πλάνο γι’ αυτή την επιχείρηση. Μέχρι τότε η επιχείρηση αναμένεται να μεταφερθεί στη νομική δομή της Operation Active Endevour (επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο) και η προτεραιότητα θα έπρεπε να δίνεται στις τρέχουσες δραστηριότητες της SNF (μόνιμες ναυτικές δυνάμεις, δηλαδή αυτές που έχει σταθερά το ΝΑΤΟ σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Μεσόγειο), με συνεισφορά πλοίων από ορισμένα μέλη για τη στήριξη των Surge Operations. Η συμμετοχή των μονάδων OAE, που βρίσκονται σε ετοιμότητα, μπορεί να ληφθεί ως βάση αυτής της επιχείρησης.
F. Oι τουρκικές στρατιωτικές αρχές πιστεύουν στην ανάγκη να υπάρχει μια δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - Τουρκία - Ελλάδα και την Ε.Ε. (FRONTEX).Για να ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία, οι αναγκαίοι μηχανισμοί πρέπει να μπουν σε εφαρμογή πριν από την εκτέλεση της επιχείρησης.
G. Οι TMAs αναμένουν η μη πολεμική φύση της επιχείρησης να παραμείνει σε κάθε στάδιο αυτής.
H. Κατά τη διάρκεια της εκτελεστικής φάσης, οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα δεν θα πρέπει να επηρεαστούν με κανέναν τρόπο.
I. Οι TMAs θεωρούν ότι μόνο οι ISR (σ.σ. είναι τα αρχικά από Intelligence, Surveillance, Reconnaissance, δηλαδή πληροφορίες - επιτήρηση - αναγνώριση δραστηριοτήτων) επιτρέπονται στη διάρκεια της επιχείρησης που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση στο Αιγαίο.
J. Κατά τη διάρκεια της αποστολής ISR, οι μονάδες του ΝΑΤΟ αναμένεται να μην εμπλακούν στις ασυνήθιστες προσφυγικές δραστηριότητες πέραν των γεγονότων που περιέχονται στη SOLAS (συνθήκη ασφάλειας ζωής στη θάλασσα) και την υποχρέωση διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα. Στην περίπτωση πιθανών ISR δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, οι SAR (Search And Rescue - έρευνας και διάσωσης) περιοχές που η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) θα πρέπει να είναι σεβαστές δεόντως. Οι TMAs δεν θα δεχτούν τους ισχυρισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με τους Athens FIR Limitations (την ευθύνη της Ελλάδας στο FIR που δεν αναγνωρίζουν οι Τούρκοι).
Κ. Οι SNMG, HELOS και MPAs (δυνάμεις του ΝΑΤΟ) αναμένεται να λειτουργήσουν σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο. Ισχυρισμοί σχετικοί με «δήθεν» εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων δεν θα πρέπει να αναφέρονται στα OPGEN Directives (γενικές επιχειρησιακές οδηγίες). Οι αρχές του σχεδιασμού πτήσεων του ΝΑΤΟ MPAs κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εντολής και της σχετικής επικοινωνίας στη γραμμή του Athens FIR θα πρέπει να αποφευχθεί. Η χρήση του ATO/ACO (επιχειρησιακές οδηγίες) σε συμφωνία με τις σίγουρες διαδικασίες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχιστούν. Επίσης, ο εναέριος χώρος που θα χρησιμοποιηθεί στο Αιγαίο θα πρέπει να αναφέρεται ως εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ.
L. Οποιαδήποτε προσπάθεια σχετιζομένη με την επέκταση του TTW (Territorial Waters=χωρικά ύδατα) και του εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αναμένεται να αποφευχθεί.
Μ. Οι ΤMAs αναμένουν το ΝΑΤΟ να μη σχεδιάσει και μεταφέρει κάποια ναυτική/στρατιωτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ελλιμενισμών στις γεωγραφικές παρατάξεις και του αποστρατιωτικοποιημένου στάτους των νησιών του Αιγαίου, και οποιονδήποτε σχεδιασμό ο οποίος θα οδηγήσει στη φθορά του στάτους αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.
N. Οποιαδήποτε μορφή ελευθερίας, όπως αθώα μεταφορά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην πιο πιθανή της έκταση.
O. Η χρησιμοποίηση οποιωνδήποτε ονομάτων με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να εκληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων, αναμένεται να αποφευχθεί και μια πολύ πιο απλή και επιχειρησιακή λύση θα μπορούσε να βρεθεί, όπως χρησιμοποιώντας γράμματα ή/και αριθμούς.
P. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η επιχείρηση αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη: το ένα να μεταφερθεί στο Αιγαίο Πέλαγος και το άλλο είναι οι ISR δραστηριότητες να μεταφερθούν κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.
Q. Η στρατηγική διοίκηση αυτής της επιχείρησης θα μπορούσε να σχεδιαστεί και μεταφερθεί με ακρίβεια και προσοχή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους εκπροσώπους.
2. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά που λαμβάνετε υπόψη τις ανησυχίες μας πάνω στο θέμα. Ο σύνδεσμος είναι ο πλωτάρχης Halil AKSU.
Με σεβασμό,
Ethem Buyukisik
Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ
Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ethem Buyukisik, στις 15.02.2016, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης.
Η δήλωση Δαβάκη για το θέμα του ΝΑΤΟ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας, το απόρρητο έγγραφο των 17 σημείων που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, για να επαληθευτούν οι προειδοποιήσεις μας μπροστά στην απολύτως αβάσιμη αισιοδοξία του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Υπενθυμίζουμε ότι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο κ. Καμμένος μας διαβεβαίωνε ότι η συμφωνία, όχι μόνο δεν είχε κανένα πρόβλημα υλοποίησης, αλλά αυτονόητα περιελάμβανε και τα Δωδεκάνησα.
Μάλιστα έδειξε να απορεί και να ενοχλείται όταν διατυπώναμε τις επιφυλάξεις μας για όλα αυτά που σήμερα δυστυχώς επαληθεύονται από τη συγκεκριμένη διαρροή.
Αυτά ως προς τον κ. Καμμένο.
Όσον αφορά τον μοιραίο για τους Έλληνες κ. Τσίπρα, ελπίζουμε στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας στηριζόμενος στους υπάρχοντες συσχετισμούς και στη διεθνή, αλλά και γειτονική πραγματικότητα».
kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Την επιθετική πολιτική της κλιμακώνει η Τουρκία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news