facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

«Βροχή» δικογραφιών προς τη Βουλή για υπουργούς και βουλευτές

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πήραν το δρόμο για την Βουλή δικογραφίες κατά νυν και τέως υπουργών, καθώς κατά βουλευτών.

Οι δικογραφίες αφορούν τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νικόλαο Ξυδάκη (για τη θητεία του ως αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού), τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Χαράλαμπο Αθανασίου, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη και Ιωάννη Ζαχινίδη.

Αναλυτικότερα, κατά του κ. Ξυδάκη έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά πολίτης μετά από δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν ότι στενός συνεργάτης της περιφεριάρχου Ρένας Δούρου, συμβασιούχος του Ελληνικού Φεστιβάλ, διορίστηκε ως μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο γραφείο του κ. Ξυδάκη. Ο πολίτης στην μήνυσή του κάνει λόγο για αξιοκρατία, κλπ.

Άλλη δικογραφία αφορά σε μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη, ο οποίος εγκαλεί τους κ.κ. Βενιζέλο και Αθανασίου, για εκβίαση, απάτη, παράβαση καθήκοντος και άλλα συναφή αδικήματα, με αφορμή το ότι δεν του κατέβαλε το Λιβυκό κράτος την αμοιβή του -16 εκατ. ευρώ- από την δικαστική διαμάχη που κέρδισε ως εκπρόσωπος του Λυβικού κράτος με αντίδικο τεχνικές εταιρείες.

Ακόμη, δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς, αφορά τον κ. Στυλιανίδη, ως υφυπουργό Εξωτερικών το 2004, μετά από αναφορά της Γενικής Διεύθυνσης ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με την αναφορά εντοπίστηκε χρηματοδότηση προς ΜΚΟ ύψος 50.000 ευρώ για αγιογράφηση του Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή, μετά από επιστολή του Μητροπολίτη Δαμασκηνού.

Για τον τέως υφυπουργό Ανάπτυξης Παναγιώτη Μηταράκη η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από δημοσιεύματα του Τύπου και σχετική ερώτηση στην Βουλή, αναφορικά με την προκαταβολική καταβολή επιχορήγησης για αιολικό σταθμό στην Εύβοια, χωρίς να υπάρχουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Η τελευταία δικογραφία αφορά στον κ. Σαχινίδη, μετά από μηνυτήρια αναφορά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, καθώς την εμφάνισε ως αυτουργό της δολοφονίας δυο συντρόφων του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βροχή» δικογραφιών προς τη Βουλή για υπουργούς και βουλευτές"

Aυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν για το Προσφυγικό

Έπειτα από 8 ώρες συνεδρίασης, οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Aυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν για το Προσφυγικό"

Κοτζιάς: Συμφωνήσαμε πως το προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον τούρκο ομόλογό του κ.Τσαβούσογλου. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε:

"Συζητήσαμε με τον κύριο Τσαβούσογλου για τα ζητήματα των σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ, όπως και για τη συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Με την Τουρκιά συζητάμε και την εξωτερική πτυχή του Κυπριακού, θέλουμε να βρεθεί λύση στο ζήτημα που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες τους καημούς και τις προοπτικές τόσο των ελληνοκυπρίων όσο και των τουρκοκυπρίων.

Είναι σαφές πως συζητήθηκε και ο πόλεμος στη Συρία αλλά και οι πιθανές λύσεις που πρέπει να δοθούν ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα και να σταματήσει ο πόλεμος.

Συμφωνήσαμε πως το προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδα και Τουρκίας. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού".

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κύριος Κοτζιάς αναφέρθηκε και σε δύο νέα έργα διασύνδεσης των δύο χωρών τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συζήτηση. Αναλυτικά πρόκειται για τη διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης με γρήγορο τρένο και το δεύτερο αφορά στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης.

Από την πλευρά του ο κύριος Τσαβούσογλου σημείωσε: "έχουμε υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής και υπογράψουμε κι άλλες. Μας είχατε υποβάλει 860 αιτήματα και τα έχουμε ικανοποιήσει κατά 99%". Ο κύριος Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με Μαρόκο, Αφγανιστάν και Πακιστάν για επανεισδοχή μεταναστών από τις χώρες αυτές".

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Συμφωνήσαμε πως το προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα "

ΠΓΔΜ: Να αδειάσει η Ελλάδα από πρόσφυγες, αλλά «από αέρος»

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε ότι για να διαφυλαχθεί η περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια, είναι αναγκαίο να «αδειάσει» το συντομότερο δυνατόν το έδαφος της Ελλάδας από μετανάστες και πρόσφυγες, όχι όμως μέσω της βαλκανικής διαδρομής, αλλά μέσω «εναέριων διαδρόμων».

Μιλώντας στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Ρώμη, ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ δεν θέλει να δοκιμαστούν οι σχέσεις της με την Ελλάδα και ότι είναι αναγκαία η παροχή υποστήριξης και στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα περιστατικά από μετανάστες να εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπως και αυξημένες περιπτώσεις με πλαστογραφημένα έγγραφα και κρούσματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

«Το παράδοξο είναι ότι αυτά συμβαίνουν από το έδαφος χώρας που είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν. Κατά κάποιον τρόπο, έχουμε οδηγηθεί σε μία κατάσταση όπου η 'Μακεδονία' πρέπει να προστατεύσει την Ευρώπη από την ΕΕ» είπε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εκθείασε τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ για τον σκοπό αυτό.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση. Για το λόγο αυτό η Αυστρία έστειλε 20 αστυνομικούς, ενώ το αυστριακό υπουργείο Άμυνας αξιολογεί αυτή τη στιγμή τις δυνατότητες να στείλει και αυτό βοήθεια» ανέφερε ο κ. Κουρτς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με την αντιπαράθεση Ελλάδας-Αυστρίας, ο κ. Κουρτς ισχυρίστηκε ότι η Αυστρία έχει καταβάλει προσπάθειες για να βοηθήσει την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση, με ευρωπαϊκή βοήθεια, να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα, από τα οποία πέρασαν στην Ευρώπη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες.

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας σημείωσε ότι το έργο των χωρών όπου οι πρόσφυγες ζητούν άσυλο και διεθνή προστασία είναι πολύ πιο δύσκολο από το έργο των χωρών διέλευσης.

«Πέρυσι η Αυστρία δέχθηκε 90.000 αιτήματα ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι κατά κεφαλήν είμαστε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα σε αιτήματα ασύλου, μετά τη Σουηδία. Ξεπερνάμε ακόμα και τη Γερμανία. Είμαστε ταυτόχρονα και χώρα προορισμού και χώρα διέλευσης. Και, πιστέψτε με, είναι πολύ πιο μεγάλη πρόκληση για μία χώρα όταν αποτελεί τελικό προορισμό των μεταναστών» ανέφερε ο κ. Κουρτς.

«Εγώ δεν είμαι μόνο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, αλλά και υπουργός Ενσωμάτωσης και ξέρω τι λέω. Η ενσωμάτωση όλων όσοι ζήτησαν άσυλο την περασμένη χρονιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλη την αυστριακή κυβέρνηση. Πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μαθήματα γερμανικών, να τους ενημερώσουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες και να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν να μπουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην αγορά εργασίας, ώστε να εγκριθούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΓΔΜ: Να αδειάσει η Ελλάδα από πρόσφυγες, αλλά «από αέρος»"

Στους 159 οι νεκροί από τη γρίπη - Σταδιακή μείωση κρουσμάτων

Αισθητά πτωτική τάση εμφανίζει η δραστηριότητα της γρίπης, καθώς παρατηρείται μείωση της γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα, των επισκέψεων σε γιατρό, αλλά και των ατόμων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Σωτήρης Τσιόδρας, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει, ωστόσο, να βρίσκεται σε επιφυλακή, τουλάχιστον έως αρχές Απριλίου, οπότε αναμένεται σταθεροποίηση της κατάστασης, καθώς, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, εγκυμονεί ο κίνδυνος κυκλοφορίας άλλου στελέχους, που μπορεί να προκαλέσει «μικρο-επιδημία». Η έξαρση της γρίπης φέτος οφείλεται στην επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α (Η1Ν1).

Περιστατικά με νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατοι από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη.
Σύμφωνα με στοιχεία τα ο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης ανέρχονται σε 159, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 59 ασθενείς. Συνολικά από την αρχή που ενέσκηψε το κύμα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 386 ασθενείς.

Η πλειονότητα των θυμάτων, όπως αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, και φέτος ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

in/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 159 οι νεκροί από τη γρίπη - Σταδιακή μείωση κρουσμάτων"

Μέσα στον Απρίλιο ολοκληρώνεται το έργο των «έξυπνων» στάσεων του ΟΑΣΑ

Ξεκινά έως τις 21 Μαρτίου η εφαρμογή του έργου της τηλεματικής και των «έξυπνων» στάσεων στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ της Αττικής, με το σύστημα να σε τίθεται σε πλήρη λειτουργία εντός του Απριλίου.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του τηλεματικού εξοπλισμού σε 1.800 οχήματα και έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση οθονών πληροφόρησης σε 700 στάσεις.

Σημειώνεται πως το έργο αφορά την εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ.

Οι επιβάτες θα πληροφορούνται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς επίσης και από το κινητό τους τηλέφωνο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Προβλέπεται επίσης, η εγκατάσταση τηλεματικού εξοπλισμού σε 2.000 οχήματα (1.750 θερμικά λεωφορεία και 250 τρόλεϊ) και η δημιουργία κέντρων ελέγχου, από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στα οχήματα αποτελείται από τον υπολογιστή οχήματος, την κονσόλα οδηγού, με την οποία θα μπορεί να επικοινωνεί με τα κέντρα διαχείρισης του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ και την οθόνη για την ενημέρωση στάσης, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες μέσω συνεχούς ενημέρωσης από το Κέντρο Εποπτείας ΟΑΣΑ. Επιπροσθέτως θα πραγματοποιείται αναγγελία επόμενης στάσης και ανακοινώσεις προς το κοινό.

Σημαντικός αριθμός οχημάτων θα διαθέτει καταμετρητή επιβατών με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων και γραμμών.

Οι «έξυπνες» στάσεις θα ενημερώνουν για την επόμενη άφιξη λεωφορείου ή τρόλεϊ όλων των γραμμών που διέρχονται από τη συγκεκριμένη στάση.

Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα ηχητικής ενημέρωσης, μέσω σχετικού κουμπιού στο στύλο της στάσης. Όσον αφορά την ενημέρωση των χρηστών των αστικών συγκοινωνιών, θα γίνεται επίσης με αντίστοιχη εφαρμογή, η οποία μέσω έξυπνων συσκευών θα ενημερώνει για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής πάνω σε χάρτη, για την άφιξη επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση στο χρήστη, καθώς και για τη βέλτιστη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως (Android, iOS, Windows). Επίσης, η ίδια δυνατότητα θα υπάρχει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από το site του ΟΑΣΑ (http://www.oasa.gr/).

Tέλος, υπενθυμίζεται πως η υλοποίηση και η λειτουργία του έργου γίνεται μέσω σχήματος ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), με τον ιδιωτικό τομέα να αναλαμβάνει το λεπτομερή σχεδιασμό, την αγορά και την εγκατάσταση του εξοπλισμού, τη συντήρηση, τη τεχνική υποστήριξη και τις απαραίτητες ανανεώσεις εξοπλισμού και λογισμικού για 10,5 έτη λειτουργίας.

Μετά τη πάροδο της αρχικής 12ετούς περιόδου κατασκευής και λειτουργίας, η υποδομή θα περάσει στον ΟΑΣΑ ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρησή της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσα στον Απρίλιο ολοκληρώνεται το έργο των «έξυπνων» στάσεων του ΟΑΣΑ"

ΕΕ: «Ένεση» 3,5 εκατ. ευρώ για προσλήψεις στα ελληνικά κέντρα υποδοχής

Έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συμβολή στην κάλυψη των δαπανών πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού στα πρώτα Κέντρα Υποδοχής που θα συσταθούν στην Κω, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέρο.

Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και στόχος είναι να ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές στη χώρα, διασφαλίζοντας την ικανοποιητική λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης, καταγραφής και υποδοχής των πολιτών τρίτων χωρών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: «Ένεση» 3,5 εκατ. ευρώ για προσλήψεις στα ελληνικά κέντρα υποδοχής "

«Περίπλοκη θαλάσσια περιοχή το Αιγαίο»

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Μπόρις Ναντ αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες του πεδίου δράσης της αποστολής του ΝΑΤΟ για τους πρόσφυγες στην περιοχή του Αιγαίου λέγοντας είναι μια «πολύ περίπλοκη θαλάσσια περιοχή, μια πολύ ευαίσθητη περιοχή».

Ο κ. Ναντ, αφού ενημέρωσε ότι βρίσκεται ήδη στην Αθήνα ο Γερμανός επικεφαλής της αποστολής Γεργκ Κλάιν προκειμένου να συζητήσει λεπτομέρειες της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, επανέλαβε ότι η Συμμαχία βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να προσφέρει μια πλατφόρμα, η οποία θα διευκολύνει τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας και την Frontex να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την δράση των διακινητών και διευκρίνισε ότι θα αναμιχθεί σε επιχείρηση διάσωσης μόνο στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση της έκτακτης ανάγκης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η προετοιμασία της επιχείρησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "«Περίπλοκη θαλάσσια περιοχή το Αιγαίο»"

Καστελόριζο: Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης

Το ενδεχόμενο να υπήρχε σχέδιο δολιοφθοράς με στόχο πιθανούς χώρους φιλοξενίας προσφύγων εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές στο Καστελόριζο, μετά την ανεύρεση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών τα οποία ήταν κρυμμένα σε δημόσιο χώρο. Για το λόγο αυτό, έχουν ενημερωθεί οι κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μεταβούν στο Καστελόριζο κλιμάκια της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ, αλλά και άνδρες της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας από τη Ρόδο, που θα διενεργήσουν λεπτομερείς έρευνες για να εξακριβώσουν ποιοι κρύβονται πίσω από την αποθήκευση των επικίνδυνων υλικών και ποιος ήταν ο στόχος τους.

Η εκρηκτική ύλη, που ήταν αμμωνιοδυναμίτιδα βάρους 205,5 κιλών, εντοπίστηκε από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος σε ένα χώρο που χρησιμοποιείται για την απόθεση απορριμμάτων και ήταν τοποθετημένη μέσα σε πλαστικές συσκευασίες οι οποίες εξετάζονται για δακτυλικά αποτυπώματα και ίχνη γενετικού υλικού.

Η προανάκριση έχει ήδη ξεκινήσει και κατ' αρχήν διερευνά το ενδεχόμενο τα εκρηκτικά να συνδέονται με την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης στο κτίριο που είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Καστελόριζου για να αποθηκεύονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς, τόσο το κτίσμα όσο και τα αποθηκευμένα υλικά.

Η πραγματογνωμοσύνη που διενήργησε η Περιφερειακή Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου της Πυροσβεστικής δεν έχει ολοκληρωθεί για να εξακριβωθεί αν η φωτιά ήταν τυχαία ή το ιστορικό κτίριο, που παλιότερα ανήκε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έγινε στόχος εμπρησμού. Πάντως, το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα οι εμπρησμοί σε δυο κέντρα φιλοξενίας στα Γιαννιτσά, δημιουργεί υπόνοιες για την αιτία της πυρκαγιάς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Καστελόριζο: Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης"

Πληροφορίες ότι η Τουρκία συμφώνησε στην επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, από ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο προσχέδιο της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, η Τουρκία αρνείται να δεχθεί την επαναπροώθηση προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Financial Times γράφει ότι η Άγκυρα είναι κοντά στην αποδοχή συμφωνίας που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Ύστερα από εβδομάδες πιέσεων του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» για την συστηματική επιστροφή των μη Σύρων μεταναστών και δεσμεύεται ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα για την πάταξη του δικτύου των διακινητών.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Financial Times αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δέχεται όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί "κλειδί" για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληροφορίες ότι η Τουρκία συμφώνησε στην επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών"

Άθλιες οι συνθήκες στην Ειδομένη: «Πόλη» 12.000 ψυχών στα λασπόνερα

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών ανά την Ελλάδα, την ώρα που οι «Γιατροί του Κόσμου» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση επιδημιών, και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως έως χθες, βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος πάνω από 32.000 άτομα, σχεδόν 12.000 στην Ειδομένη και 7.000 στα νησιά.

Ο ήχος που κυριαρχεί μέσα στους γεμάτους λάσπες καταυλισμούς είναι τα άρρωστα από τις κακουχίες μικρά παιδιά που βήχουν συνεχώς. Οικογένειες ψάχνουν ένα στεγνό σημείο, προκειμένου να ακουμπήσουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους. 




Στην Ειδομένη, όπου χθες έβρεχε για αρκετές ώρες και η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά, η κατάσταση είναι σήμερα ακόμα πιο δύσκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, περίπου 1.500 από τους περισσότερους από 12.000 που βρίσκονται στον απέραντο καταυλισμό, δεν έχουν ούτε σκηνή και πέρασαν το βράδυ αναζητώντας καταφύγιο από τη βροχή ακόμα και κάτω από τα δέντρα... Οι χαρακτηριστικές εικόνες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης σήμερα που βγήκε ο ήλιος είναι άνθρωποι να απλώνουν τα ρούχα τους όπου μπορούν για να τα στεγνώσουν... Μετά τη χθεσινή νεροποντή, ο καταυλισμός έχει μετατραπεί σε απέραντο βαλτότοπο, με παιδιά να παίζουν στην λάσπη και να προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν σε μικρές εστίες φωτιάς.

Φωτογραφίες που ανέβασε στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC Piers Scholfield




Το τελευταίο 24ωρο, οι αρχές των Σκοπίων, επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, σε μόλις 320 πρόσφυγες, ενώ αυτή την ώρα, η ουδέτερη ζώνη είναι κλειστή.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται 1.000 περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες σε σχέση με χθες, αν και σήμερα έφτασαν στον Πειραιά περίπου 1.100 άνθρωποι. Το γεγονός σημαίνει πως βάσει των γενικών υπολογισμών, το τελευταίο 24ωρο έφυγαν από τα νησιά 1.000, όμως ήρθαν περίπου 2.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία! 

Αναλυτικά, σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί μόνο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά βρίσκονται 6.238 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο αριθμός όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο αν και έχουν πιστοποιηθεί ανερχόταν στους 4067. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.127. Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί, πιστοποιήθηκαν 706 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.507 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 223 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 664 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής με τρία πλοία από τα νησιά έφτασαν στον Πειραιά περίπου 1.100 άνθρωποι. Στους τρεις επιβατικούς σταθμούς που έχει παραχωρήσει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων, βρίσκονται από χθες περίπου 2.500 άτομα. Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκαταστήσει σκηνές στην Ε2 λόγω του μεγάλου συνωστισμού στους επιβατικούς σταθμούς, που στερούνται συνθηκών υγιεινής, ενώ μόνον εθελοντές βρίσκονται εκεί προκειμένου να σιτίσουν και να ανακουφίσουν όπως μπορούν τους ταλαιπωρημένους και απελπισμένους αυτούς ανθρώπους. 

Συγκινητικό είναι το μήνυμα που έγραψαν πρόσφυγες και μετανάστες για την προσφορά των Ελλήνων πολιτών σε χαρτόνι που έχουν κολλήσει στην πόρτα ενός από τους σταθμούς επιβατών: «Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την απέραντη καλοσύνη και αγάπη που μας προσφέρετε...μας καλωσορίσατε σαν να είμαστε παιδιά σας, μας ανοίξατε την αγκαλιά σας και την καρδιά σας!!!Είστε άγγελοι, παρά την κρίση που περνά η Ελλάδα, οι Έλληνες για άλλη μια φορά δείχνουν τη μεγαλοψυχία τους!!!Αχ!Ελλάδα σ'αγαπώ!!!Ευχαριστούμε Ελλάδα!!!».



Οι περίπου 100 άνθρωποι που παρέμειναν την βροχερή νύχτα στην πλατεία Βικτωρίας προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο κάτω από μια τέντα, ένα δέντρο ή στις εισόδους των πολυκατοικιών... Αρκετοί ήταν εκείνοι που έφυγαν με τα λεωφορεία για το Ελληνικό, ώστε να περάσουν την κακοκαιρία σε ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον. 



Αβραμόπουλος: Διορία μέχρι τον Μάιο στην Ελλάδα για να ελέγξει τα σύνορα
Η Ευρώπη θα δώσει στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να καταγράψει όλους τους μετανάστες μεθοδικά, αλλιώς θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχους, δήλωσε στην Die Welt ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) μέχρι τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα», είπε ο Αβραμόπουλος στη γερμανική εφημερίδα. «Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαΐου. Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες έτσι ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη», είπε. Ο κύριος Αβραμόπουλος είπε ακόμα στην Die Welt ότι ο στόχος ήταν να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που είχαν τεθεί ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης στο εσωτερικό της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν, έως τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει στα μέσα Μαρτίου προσχέδια νόμου για την μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με τον οποίο οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξεταστούν στη χώρα όπου ζητείται αρχικά το άσυλο. «Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη», είπε.


Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εκπέμπουν SOS - Προειδοποιούν για κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών
Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν απαισιόδοξοι για την προοπτική ανοίγματος των ελληνοσκοπιανών συνόρων, οι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη συνεχίζουν να ελπίζουν, παρότι ζουν σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η διέλευση των προσφύγων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, με μόλις 500 άτομα να έχουν περάσει το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Όπως είναι λογικό, η υπομονή αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων εξαντλείται και δεν λείπουν οι εντάσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης εκατοντάδες άνθρωποι κατέλαβαν ξανά την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, κρατώντας μάλιστα, στα χέρια πλακάτ με συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά με τα οποία απηύθυναν έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας να τους βοηθήσει.  

Την ίδια ώρα, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εκπέμπουν SOS από την Ειδομένη και προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν για όλους. Πολλά παιδιά είναι άρρωστα, από το κρύο και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξάπλωση επιδημιών στην περιοχή, αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν πια για τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό.

Η εικόνα στην περιοχή μάλιστα προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.


«Για εμάς η Ειδομένη έχει κλείσει» λένε Βίτσας-Μουζάλας αλλά χαρακτηρίζουν «διαχειρίσιμη» την κατάσταση
Την ίδια στιγμή που τα περιθώρια από την ΕΕ δείχνουν να στενεύουν, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δηλώνουν ότι όποιος στρατηγικός σχεδιασμός γίνεται από δω και πέρα, θα είναι με δεδομένο ότι τα σύνορα τις Ελλάδας με την ΠΓΔΜ είναι κλειστά. 

«Για μας η Ειδομένη έχει κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νεοσυσταθέντος συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, υπό την ηγεσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα συμμετέχουν μια πλειάδα υπηρεσιών των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών, Βορείου Ελλάδος και Ναυτιλίας.

Όπως πρόσθεσε ο Γιάννης Μουζάλας, μέσα στην επόμενη μια εβδομάδα αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κ. Βίτσας, χωρίς ωστόσο να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημεία στα οποία θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει έως τώρα στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 24.985 στην ηπειρωτική χώρα και οι 6.857 στα νησιά. 

«Ολοκληρώσαμε την πρώτη υποχρέωση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν η δημιουργία των hotspots στα νησιά και τα δυο κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό και στα Διαβατά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας ότι οι «απαράδεκτες αποφάσεις των κρατών των Βαλκανίων, με το κλείσιμο των συνόρων μας έδωσαν μια νέα κατάσταση». Όπως τόνισε, η τακτική της κυβέρνησης θα κριθεί και μετά τις αποφάσεις που θα παρθούν στις 7 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.«Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, το κράτος παρεμβαίνει με όλες τις δομές του», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα διαχειρίσιμη.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό όμως χρησιμοποίησε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρόλο που παραδέχτηκε το μέγεθος του προβλήματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη. «Πρόκειται για μια άσχημη κατάσταση, ωστόσο αυξάνεται η υγειονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τα νέα κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν», είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, «η εικόνα θα αλλάξει. Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα έχουμε δημιουργήσει άλλες 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ανάλογο αριθμό θέσεων κάθε εβδομάδα».

Κοντά σε συμφωνία ΕΕ και Τουρκία για τους μη Σύρους πρόσφυγες
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τις Βρυξέλλες, οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την επαναπροώθηση όσων προσφύγων δεν δικαιούνται άσυλο, ή δεν προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία για την «επιστροφή» στην Τουρκία των προσφύγων που δεν προέρχονται από τη Συρία. Η Άγκυρα επίσης, φέρεται να έχει αποδεχθεί τον όρο επιστροφής σε τουρκικό έδαφος όσων προσφύγων διασώζονται σε τουρκικά ύδατα, ενώ δόθηκε ρητή δέσμευση να ενταθούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση των διακινητών.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Άθλιες οι συνθήκες στην Ειδομένη: «Πόλη» 12.000 ψυχών στα λασπόνερα"

Ηλεκτρονικό... ραντάρ θα εντοπίζει τους κακοπληρωτές

Ηλεκτρονικό σαφάρι αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή από το 2016 το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εντοπίσει τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό θα γίνει με τη χρήση ειδικού λογισμικού - «ραντάρ», το οποίο αρχικά θα βάλει στο στόχαστρο τους «κατ' επάγγελμα» κακοπληρωτές.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», το ηλεκτρονικό σαφάρι θα έχει σκοπό την πάταξη της στρατηγικά οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπραξιμότητας των Ταμείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΚΕΑΟ, που διαχειρίζεται βαρύ χαρτοφυλάκιο 15,3 δισ. ευρώ από 272.400 κακοπληρωτές, από φέτος θα έχει στη φαρέτρα του ένα καινούριο «όπλο».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα point system, το οποίο έχει στόχο να δείξει πόσα από τα πλέον των 15 δισ. ευρώ των οφειλών μπορούν να εισπραχθούν.

Το ειδικό λογισμικό θα συνδυάζει πέντε κατηγορίες κριτηρίων:
-Το ύψος, την παλαιότητα και άλλα χαρακτηριστικά της οφειλής
-Τη νομική μορφή, τη δραστηριότητα, τη συνέπεια καταβολής τρεχουσών εισφορών, την καταβολή ποσών έναντι οφειλής και άλλα χαρακτηριστικά
-Την ηλικία και χαρακτηριστικά υπευθύνων
-Την ύπαρξη ενεργής ρύθμισης, το ποσοστό ρυθμίσεων που έχουν χαθεί και άλλα χαρακτηριστικά
-Παλαιότητα μέτρων και άλλα χαρακτηριστικά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

Στόχος είναι η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων να κινείται σε ένα 3μηνο από τη δημιουργία της οφειλής, ενώ σύμφωνα με το ΚΕΑΟ για το 2016 κατά προτεραιότητα θα αντιμετωπίζονται και τα «φρέσκα» χρέη από ενεργές επιχειρήσεις, καθώς εμφανίζουν υψηλή εισπραξιμότητα.

Σημειώνεται ότι τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια που ξεκίνησαν από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν ήδη αποδώσει περί τα 5,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγελματική ιδιότητα του οφειλέτη, ως μέσο πίεσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικό... ραντάρ θα εντοπίζει τους κακοπληρωτές"

Από σήμερα και στην Αθήνα οι αυτόματοι πωλητές ΘΕΣγάλα

Σήμερα το απόγευμα ξεκινά η λειτουργία των δέκα πρώτων αυτόματων πωλητών με γάλα στην Αθήνα του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, παρέχοντας στους καταναλωτές έναν νέο τρόπο διάθεσης προϊόντων και αλλάζοντας τα δεδομένα στην αγορά.

Μετά τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, ο ΘΕΣγάλα θα προμηθεύει καθημερινά την αγορά της Αθήνας, με το φρέσκο, λίγων ωρών, συνεταιριστικό γάλα, στους αυτόματους πωλητές γάλακτος, μια καινοτομία την οποία εισήγαγε στην Ελλάδα πριν από 3 χρόνια και θα είναι πλέον εγκατεστημένη σε 10 γειτονιές της πόλης.

Το γάλα του συνεταιρισμού που διατίθεται στους αυτόματους πωλητές, παράγεται καθημερινά στις φάρμες των παραγωγών του ΘΕΣγάλα, μεταφέρεται και παστεριώνεται στις σύγχρονες, ιδιόκτητες, πλήρως πιστοποιημένες εγκαταστάσεις και φτάνει στα μηχανήματα διάθεσης σε λιγότερο από 24 ώρες από την παραγωγή του.

Αναλυτικά οι αυτόματοι πωλητές θα βρίσκονται στις παρακάτω περιοχές: Παγκράτι (Φιλολάου 85 & Ολυμπιάδος), Αμπελόκηποι (Πανόρμου 29 & Αλφειού), Ν. Κόσμος (Αγκύλης 50 & Ευδόξου), Γαλάτσι (Τράλλεων 128 & Παπαφλέσσα 28), Νίκαια (Καραϊσκάκη 6 & Περιστάσεως), Αιγάλεω (Δημοκρατίας 69 & Κορυδαλλού), Πειραιάς (Σκουλούδη 34 & Σερφιώτου). Στο Περιστέρι θα ανοίξουν δύο καταστήματα και συγκεκριμένα στην οδό Τζων Κέννεντυ 146 και στην οδό Αισώπου 31 & Ορφέως. Σημειώνεται ότι στο Χαλάνδρι (Λεωφ. Πεντέλης 48 & Διογένους 2) το κατάστημα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Οι αυτόματοι πωλητές λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και προσφέρουν στους καταναλωτές: γάλα πλήρες (ενός και μισού λίτρου), γάλα ελαφρύ (ενός και μισού λίτρου), ημίσκληρο τυρί (συσκευασμένο), λευκό αγελαδινό τυρί (συσκευασμένο) και το σοκολατούχο γάλα θεςCHOCO. Τόσο τα τυριά όσο και το σοκολατούχο γάλα παρασκευάζονται από 100% φρέσκο αγελαδινό γάλα από τις φάρμες του ΘΕΣγάλα. Στους αυτόματους πωλητές, διατίθενται επίσης γυάλινα μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων και πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης ενώ οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δικά τους μπουκάλια για την προμήθεια του γάλακτος.

Η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Αθήνα θα είναι από 1 ευρώ το λίτρο (με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας του ΘΕΣγάλα) έως 1,10 ευρώ (με τη χρήση μετρητών).

Με την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων στην Αθήνα, ο ΘΕΣγάλα, διαθέτει πλέον 43 καταστήματα στις τρεις πόλεις (Λάρισα 16, Θεσσαλονίκη 17 και Αθήνα 10), ενώ έχει ως άμεσο στόχο την προοδευτική επέκταση του δικτύου των καταστημάτων του, μέσα στο 2016, τόσο με την αύξηση της γεωγραφικής κάλυψης της Αθήνας όσο και με τη δημιουργία σημείων πώλησης και σε άλλα αστικά κέντρα.

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, ιδρύθηκε το 2011 και αποτελείται από 100 αγελαδοτρόφους και 50 φάρμες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, στις οποίες παράγονται καθημερινά 120 τόνοι φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, που αντιπροσωπεύουν το 10% της εγχώριας παραγωγής. Θεωρείται ο πλέον πρότυπος συνεταιρισμός στην Ελλάδα, που με την καινοτομία των αυτόματων πωλητών, που εγκατέστησε το 2013, σε πρώτη φάση στην Λάρισα, κατάφερε να διαθέτει καθημερινά, απ' ευθείας στους καταναλωτές, το φρέσκο γάλα που παράγεται στις φάρμες του.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Από σήμερα και στην Αθήνα οι αυτόματοι πωλητές ΘΕΣγάλα"

Καμίνης: Θα διαθέσουμε και άλλο χώρο, αρκεί να αδειάσει η πλ.Βικτωρίας

Έκκληση προς την κυβέρνηση για συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, με πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, κινδύνους και έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής, τόνισε ότι προτίθεται να παραχωρήσει και νέο χώρο για την φιλοξενία προσφύγων, υπό τον όρο ότι θα αδειάσει η πλ.Βικτωρίας.

Ειδικότερα, για την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες εκεί, ο δήμαρχος Αθηναίων διατύπωσε πολύ προσεκτικά την απάντησή του: «Φροντίζουμε να είμαστε παρόντες, να καθαρίζουμε, έχουμε ζητήσει την συνδρομή της αστυνομίας για την φύλαξη. Δεν θέλουμε να μοιράζονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Δεν θέλουμε να γίνει ατύπως [ένας καταυλισμός]».

Ο δήμαρχος Αθηναίων απηύθυνε προ ολίγων ημερών έκκληση να μην μοιράζονται τρόφιμα στους πρόσφυγες και μετανάστες από πολίτες, ζητώντας να απευθύνονται σε οργανωμένες δομές του Δήμου Αθηναίων ή σε εθελοντικές οργανώσεις.

Ως λύση στο πρόβλημα, ο δήμος προκρίνει την παραχώρηση ενός νέου χώρου για τη στέγαση προσφύγων και για το λόγο αυτό ο κ. Καμίνης προανήγγειλε πως θα έχει επικοινωνία με τον κ. Βίτσα, που ανέλαβε την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού.

Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει ο δήμος Αθηναίων και το καλοκαίρι, όταν διέθεσε τον χώρο στον Ελαιώνα προκειμένου να αδειάσει η πλ.Βικτωρίας στην οποία είχαν βρει «καταφύγιο» εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Πάντως, ο Ελαιώνας, όπως και τα υπόλοιπα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και μετεγκατάστασης, είναι ανοιχτές δομές, κάτι που σημαίνει ότι οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να αποχωρούν από αυτές και να πηγαίνουν όπου επιθυμούν.

Κλειστά κέντρα, όπως της Κορίνθου, προβλέπονται μόνο για τους παράτυπους μετανάστες, προκειμένου από εκεί να γίνονται οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία ή τις χώρες καταγωγής.

Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί, από τους δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην πλ.Βικτωρίας, έχουν φύγει από τον χώρο προσωρινής φιλοξενίας του Ελληνικού, θεωρώντας ότι στο κέντρο της Αθήνας έχουν περισσότερες πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με τους διακινητές που υπόσχονται ότι θα τους περάσουν από τα σύνορα.

Αντίστοιχα, εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για να βρεθούν στην Ειδομένη, υπό άθλιες συνθήκες, μόνο και μόνο με την ελπίδα ότι όσο πιο κοντά στα σύνορα βρίσκονται, τόσο πιο πιθανό είναι να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη.

Στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί ήδη 12.000 πρόσφυγες και στην πλατεία Βικτωρίας μερικές εκατοντάδες. Συνολικά, στη χώρα βρίσκονται τουλάχιστον 31.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με τον αριθμό αυτόν να αυξάνεται καθημερινά, καθώς στη χώρα εισέρχονται τουλάχιστον 1.000 άτομα, ενώ από τα σύνορα περνούν κατά μέσο όρο 100.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμίνης: Θα διαθέσουμε και άλλο χώρο, αρκεί να αδειάσει η πλ.Βικτωρίας"

e-σαφάρι και κατασχετήρια για τα χρέη στα Ταμεία

Στις 10.000 με 15.000 ευρώ βάζει τον πήχη των οφειλών το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Το μέτρο, που αναμένεται να περάσει υπό τη βάσανο της αξιολόγησης και της έγκρισης των εκπροσώπων των δανειστών, θα προταθεί από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Εφόσον εγκριθεί, γεγονός που δεν θεωρείται ιδιαίτερα εύκολο, θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017, όταν και θα εφαρμοστεί για όλους και κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους - επιστήμονες, το νέο σύστημα εισφορών, στο 20% του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματός τους. Την ίδια στιγμή βέβαια, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σχεδιάζεται ηλεκτρονικό σαφάρι για την είσπραξη μέρους από τα 15,3 δισ. ευρώ που χρωστούν στα ταμεία 272.468 οφειλέτες.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, από 1η Ιανουαρίου 2017, με την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, να προβλεφθεί δυνατότητα απόκτησης ασφαλιστικής ενημερότητας σε όσους καταβάλλουν τις νέες, τρέχουσες εισφορές τους, ακόμη κι αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που θα κατατεθεί στους εκπροσώπους των θεσμών, θα ορίζει πλαφόν οφειλών στις 10.000 ή έστω τις 15.000 ευρώ. Καθώς μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκάθαρα ταχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε νέα, ευνοϊκή μεταχείριση οφειλετών, ως δικλείδα ασφαλείας εξετάζεται το ενδεχόμενο η πρόβλεψη να αφορά μόνο χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της περιόδου της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία άλλωστε, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οφειλές έως 15.000 ευρώ (που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ) έχουν 104.596 οφειλέτες, που χρωστούν συνολικά 960,2 εκατ. ευρώ. Από τα συνολικά χρέη ύψους 15,3 δισ. ευρώ, το 19,8% (ποσό 2,9 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από το 2010 και μετά. Τα υπόλοιπα 80,82% (ποσό 12,4 δισ. ευρώ) είναι από το 2009 και πίσω.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΚΕΑΟ για το τρέχον έτος, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και της ανάπτυξης νέων μηχανογραφικών εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα επιδιωχθεί η είσπραξη τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, έναντι 632,8 εκατ. ευρώ το 2015.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα διαδραματίσει η συνεργασία του Κέντρου με τις φορολογικές αρχές, με στόχο την αξιοποίηση στοιχείων για τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, για τη λήψη αποτελεσματικών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Με τον τρόπο αυτό, θα εμπλουτιστεί το προφίλ του οφειλέτη με στοιχεία που αφορούν τη φερεγγυότητά του και την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των οφειλών του. Άλλωστε, μέσω της ανάπτυξης συστήματος Ανάλυσης Κινδύνου (Risk Analysis) θα μπορεί το ΚΕΑΟ να ταξινομεί τους οφειλέτες με βάση τη φερεγγυότητά τους, την εισπραξιμότητα αλλά και την παραβατικότητα και να σχεδιάζει τη δράση του.

Κριτήρια μεταξύ άλλων, θα είναι το ύψος και η παλαιότητα της οφειλής, νομική μορφή του οφειλέτη, η δραστηριότητα και η συνέπεια καταβολής τρεχουσών εισφορών, η ηλικία των υπεύθυνων (σε παραβατικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται υπερήλικες ως υπεύθυνοι επιχειρήσεων), ο αριθμός των απολεσθέντων ρυθμίσεων αλλά και κριτήρια που αφορούν στα χαρακτηριστικά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Βασική επιδίωξη του Κέντρου είναι εντός του 2016 να κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη. Σύμφωνα με την έκθεση επιχειρησιακού σχεδιασμού, προτεραιότητα θα έχουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με υψηλότερη εισπραξιμότητα. Συνολικά εντός του 2015 ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα για ποσά οφειλών της τάξης των 6,2 δισ. ευρώ.

Εντός του επόμενου διαστήματος, αναμένεται μαζική αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας τραπεζών, καθώς και παραγγελίες κατάσχεσης κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε ενεργές επιχειρήσεις με πρόσφατα γεννηθείσες οφειλές, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα, διότι εμφανίζουν υψηλότερη εισπραξιμότητα.

Παράλληλα, αναμένεται μαζική παραγωγή και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης μέσω νέας αυτοματοποιημένης προγραμματιστικής ροής, η οποία θα σταθμίζει παραμέτρους όπως π.χ. η καταβολή ποσών έναντι οφειλής (όσοι δηλαδή πληρώνουν έστω και κάτι έναντι θα έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση), υπαγωγή σε ρύθμιση, απώλεια ρύθμισης κ.λπ.

Επίσης, σχεδιάζεται η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγελματική ιδιότητα του οφειλέτη καθώς και την ατομική ή οικογενειακή του κατάσταση, ως μέσο πίεσης. Για παράδειγμα θα μπαίνει «φρένο» στη δυνατότητα μεταβίβασης περιουσίας σε παιδιά ή θα γίνεται κατάσχεση του ποσού που εισπράττει ο οφειλέτης αν πουλήσει σπίτι, κατάστημα κ.λπ. μέχρι του ύψους της οφειλής του.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "e-σαφάρι και κατασχετήρια για τα χρέη στα Ταμεία"

Αλβανία: «Δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά ούτε θα χτίσουμε τείχη»

«Η Αλβανία είναι μία μικρή χώρα, αλλά ποτέ δεν απέφυγε τις ευθύνες της απέναντι στους εταίρους της. Παραμένουμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης, αλλά εμείς δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά ούτε θα χτίσουμε τείχη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου. Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση, δεν είναι μια πρόκληση της Ελλάδας ή της Ιταλίας, ακόμη λιγότερο της Αλβανίας» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο κ. Ράμα προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψή της στα Τίρανα.

Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι ταξίδεψε, χθες το απόγευμα, για την Ρώμη, ύστερα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, για να συζητήσουν γύρω από ένα κοινό σχέδιο δράσης σε περίπτωση που μεταναστευτικές ροές κατευθυνθούν από Ελλάδα στην Αλβανία και καταλήξουν στην Ιταλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: «Δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά ούτε θα χτίσουμε τείχη»"

Αστυνομικοί απομακρύνουν τις σκηνές από την πλατεία Βικτωρίας

Έντονη είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία Βικτωρίας από το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, κάποιοι αστυνομικοί, ζητούν, μάλιστα, να απομακρυνθούν όλες οι σκηνές που έχουν στηθεί στην πλατεία Βικτωρίας, ύστερα από εντολές της κυβέρνησης.



enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί απομακρύνουν τις σκηνές από την πλατεία Βικτωρίας"

Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 592 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 270 από Χίο και 322 από Μυτιλήνη. Επίσης, στις 8:05 το πρωί έφτασε και το επιβατηγό οχηματαγωγό "blue star 2" που μεταφέρει 17 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 40 από τη Λέρο.

Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στους οποίους βρίσκονται από χθες περίπου 2.500 άτομα.

Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκαταστήσει σκηνές στην Ε2 λόγω του μεγάλου συνωστισμού στους επιβατικούς σταθμούς. Στην πύλη Ε2 από σήμερα αναμένεται να εγκατασταθούν δύο μετακινούμενα προκάτ σπίτια προκειμένου να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά και την εποπτεία του οποίου θα έχει πιθανότατα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει διαθέσει με δικά του έξοδα εθελοντές γιατρούς επι 24ωρου βάσεως.

Κινητές ιατρικές μονάδες βρίσκονται ήδη από το Χαμόγελο του Παιδιού και τους Γιατρούς του Κόσμου που παρέχουν και αυτές ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με μέλος εθελοντικής οργάνωσης τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά που έχει υποστεί ιώσεις της εποχής και είναι ταλαιπωρημένα.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης βρέθηκε χθες κοντά στους πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά, στο πλαίσιο δράσης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμαρχο Πειραιά Π. Μώραλη. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «we care», που αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, το οποίο υλοποιείται από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία", πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις στους πρόσφυγες, διανεμήθηκαν τρόφιμα και φάρμακα και έγινε εμβολιασμός σε βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 16 ετών. Στη δράση συνέδραμαν ο Δήμος Πειραιά, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά"

Αβραμόπουλος: Διορία ώς τον Μάιο στην Ελλάδα για την καταγραφή προσφύγων

Προθεσμία έως τις 12 Μαΐου θα δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα προκειμένου να καταγράψει όλους τους μετανάστες μεθοδικά, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν μεγαλύτεροι συνοριακοί έλεγχοι.

«Η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) έως τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαίου. Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τόνισε ότι ο στόχος ήταν να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που είχαν τεθεί ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης στο εσωτερικό της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν, έως τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει, επίσης, να παρουσιάσει στα μέσα Μαρτίου προσχέδια νόμου για την μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με τον οποίο οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξεταστούν στη χώρα όπου ζητείται αρχικά το άσυλο.

«Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη» είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Διορία ώς τον Μάιο στην Ελλάδα για την καταγραφή προσφύγων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news