facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΟΑΕΕ: Πόσο βαθιά μπαίνει το «μαχαίρι» σε πρόωρες-κατώτερες συντάξεις

Τις μειώσεις στα κατώτατα όρια συντάξεων για νέους ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Οι μειώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι έως και 50%, προκύπτουν από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου και αφορά όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, ανεξάρτητα από το πότε θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπό την προϋπόθεση ότι συνταξιοδοτούνται με 15ετία στα 62 ή με 20ετία στα 50 ή 55 για μειωμένη ή πλήρη αντίστοιχα.

Αναλυτικά, με εγκύκλιό του ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά (νέους ασφαλισμένους) ότι όσοι φεύγουν από 1/7/2015 (ανεξάρτητα από το πότε θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης) με τα κατώτατα όρια θα παίρνουν μέχρι τα 67 μόνο το οργανικό τμήμα της σύνταξής τους.

Καθώς βέβαια, το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών δίνει κατά κανόνα υψηλότερες από τα κατώτατα όρια συντάξεις, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι μειώσεις αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες ασφαλισμένων: όσοι συνταξιοδοτούνται στα 62 με 15ετή συντάξιμο χρόνο καθώς και όσοι συνταξιοδοτούνται στο 50ό ή 55ο έτος ηλικίας με 20ετή συντάξιμο χρόνο για μητέρες ή χήρους πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν μόνο το οργανικό ποσό της σύνταξης, μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Στη συνέχεια, θα καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο όριο. Σε περίπτωση δε, που το προκύπτον οργανικό ποσό είναι μεγαλύτερο του κατώτατου ορίου, καταβάλλεται το ποσό αυτό.

Η διάταξη εφαρμόζεται για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης (αρχίζει η σύνταξή τους) από 1/7/2015 και δεν λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματος. Διπλά χαμένοι θεωρούνται οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που αποχώρησαν από τον περασμένο Σεπτέμβρη και μετά, καθώς εμπίπτουν στον νέο τρόπο υπολογισμού και δεν θα πάρουν καν το πλήρες ποσό του οργανικού τμήματος.

Μάλιστα, η εγκύκλιος ορίζει ότι μέχρι την οριστικοποίηση των οδηγιών για τον τρόπο υπολογισμού των συγκεκριμένων συντάξεων, θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% του δικαιούμενου οργανικού ποσού, πλήρους ή μειωμένου. Σε περίπτωση, μάλιστα, που έχει ήδη εκδοθεί απόφαση οριστικής σύνταξης με ημερομηνία έναρξης από 1/7/2015 και μετά, στην οποία έχει αποδοθεί ποσό πλήρους κατώτατου ορίου, θα τροποποιείται η σύνταξη. Το ίδιο θα ισχύει και για αποφάσεις προσωρινής σύνταξης.

Να σημειωθεί ότι για τους παλαιούς (έως το 1992) ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ το κατώτατο όριο σύνταξης είναι στα 473,4 ευρώ και για τους νέους 486,29 ευρώ. Για το πρώην ΤΕΒΕ και το πρώην ΤΣΑ, το κατώτατο όριο υποχωρεί στα 406 ευρώ, για το πρώην ΤΑΕ φτάνει στα 470 ευρώ.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν νέος ασφαλισμένος με 15ετή συντάξιμο χρόνο από τα οποία 2½ έτη την τελευταία πριν την υποβολή της αίτησης πενταετία, υπέβαλε συνταξιοδοτικό αίτημα γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου, τον Ιούλιο του 2015 θα λάβει σύνταξη 201,60 ευρώ μηνιαίως, πλην σχετικών
κρατήσεων. Με τη συμπλήρωση του 67ου, το ποσό σύνταξης θα αναχθεί στο κατώτατο όριο, μειωμένο κατά 30%, δηλαδή σε 340,40 ευρώ.

Εάν ο ίδιος ασφαλισμένος υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/9/2015, επομένως ο υπολογισμός του ποσού εμπίπτει στις διατάξεις του ν. 3863/2010, θα λάβει προσωρινή σύνταξη ίση προς το 80% του δικαιούμενου μειωμένου οργανικού ποσού, δηλαδή 201,60 x 80% = 161,28 ευρώ
μηνιαίως, πλην σχετικών κρατήσεων.

Σε άλλο παράδειγμα, έστω νέα ασφαλισμένη, μητέρα παιδιού ανίκανου για κάθε βιοποριστική εργασία, με 20ετή συντάξιμο χρόνο, υποβάλει συνταξιοδοτικό αίτημα γήρατος με τη συμπλήρωση του 55ου, τον 6/2015. Από την ημερομηνία που η σύνταξη αρχίζει, δηλαδή από 1/7/2015, θα λάβει το πλήρες οργανικό ποσό σύνταξης, χωρίς μείωση (εξαιρείται της μείωσης 10%), το οποίο, αν προκύψει μικρότερο του κατώτατου ορίου, θα αναχθεί στο κατώτατο όριο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.


Σε κάθε περίπτωση, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι τα ποσά κατώτατων ορίων συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που καταβάλλονται από τους οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις, διατηρούνται μέχρι και την 31/12/2021 στο ύψος που ισχύει την 31/7/2015.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΕ: Πόσο βαθιά μπαίνει το «μαχαίρι» σε πρόωρες-κατώτερες συντάξεις"

Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα κατάσχουν επιστροφές φόρου αγροτικού πετρελαίου

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που προβλέπει ότι εάν ο αγρότης έχει οφειλές σε εφορία, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία, τότε το δημόσιο μπορεί να συμψηφίσει τις ανοικτές οφειλές με τα χρήματα που θα του επέστρεφε.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αφορά και συμψηφισμούς των (ήδη «ψαλιδισμένων» κατά 50%) επιστροφών φόρου πετρελαίου σε αγρότες, με ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, τις οποίες ενδεχομένως θα μπορούσαν να πληρώσουν και με δόσεις!

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, εφορίες και τελωνεία θα συμψηφίζουν τα ποσά που οφείλουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με ληξιπρόθεσμα ή και μη ληξιπρόθεσμα χρέη των δικαιούχων προς το Δημόσιο.

Στη συνέχεια, αν μετά τους συμψηφισμούς αυτούς με χρέη προς το υπουργείο Οικονομικών απομένουν ποσά προς επιστροφή, τότε αυτά θα μπορούν να συμψηφίζονται και με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων προς τον ΟΓΑ ή άλλα ασφαλιστικά ταμεία!

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα κατάσχουν επιστροφές φόρου αγροτικού πετρελαίου"

Νέα 8μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 49 δήμους

Σε 49 δήμους συνολικά, σε 17 σε πρώτη φάση που χαρακτηρίζονται θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, θα υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα προκηρύξει το Υπουργείο Εργασίας μέσα στο 2016.

«Τα προγράμματα», όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου, «θα έχουν διάρκεια 8 μηνών και όχι 5, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».

Μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με το ινστιτούτο Levy-economics institute και το Friedrich Ebert με θέμα «Εγγυημένη απασχόληση, μια εναλλακτική πρόταση στη λιτότητα» η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι «για να τονωθεί η ζήτηση εργασίας, από τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεν δύναται να δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας προκειμένου να περιοριστεί ουσιαστικά το ποσοστό ανεργίας, απαιτείται δημοσιονομική επεκτατική πολιτική.

Ωστόσο τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που απομένουν για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι πενιχρά, παρότι η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου Levy κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην εκτόξευση της ανεργίας την περίοδο της κρίσης , σημειώνοντας ότι στην εξαετία 2008-2014 χάθηκε η μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας και οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 800 χιλιάδες.

Οι μισθοί σημείωσαν ονομαστική μείωση κατά 23% και πραγματική μείωση κατά 27,8%.

Τα μεγέθη (κατανάλωση, εξαγωγές) θα συνεχίσουν να εμφανίζονται δυσοίωνα για τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμά ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής των προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης .

Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου βάσει ειδικών πολλαπλασιαστών της οικονομίας τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης με εργοδότη ύστατης προσφυγής το κράτος είναι:

- 250.000 θέσεις σε πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης «ανοίγουν» 100.000 νέες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα

- για κάθε 100 ευρώ που δαπανά το κράτος για το πρόγραμμα επιστρέφονται 205 ευρώ στην εθνική οικονομίας ενώ το ΑΕΠ μεγεθύνεται κατά 230 ευρώ.

Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αντιστοίχων προγραμμάτων στη Γερμανία. Ο οικονομολόγος κ. Hans Verbeek στέλεχος του ινστιτούτου τόνισε χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία σημείωσε κάμψη δύο ποσοστιαίων μονάδων μετά από 42 μήνες εφαρμογής του προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης .

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 8μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 49 δήμους"

Τουσκ σε μετανάστες: Μην έρχεστε στην Ελλάδα


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ευρώπη φάνηκε ακόμα πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Μονομερείς ενέργειες κόντρα σε όσα αποφασίσαμε προ δύο εβδομάδες συνέβαλαν στο να ανασχεθούν οι ροές και να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε «προκλητική» τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να εφαρμόσουν τη συμφωνία της μετεγκατάστασης.
Είναι ανάγκη να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό είναι η πιο βασική αρχή της Ευρώπης, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Οπως είπε, ενόψει συνόδου Κορυφής οι θέσεις της Ελλάδας είναι:
1) Η Ελλάδα έχει αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της, αλλά η ανταπόκριση ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο στις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ αλλά στο καθήκον μας απέναντι στις αξίες μας. Ετσι μάθαμε, προστατεύουμε τους ανθρώπους και δεν ασκούμε βία. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας, αλλά δυστυχώς δεν είναι ο πολιτισμός άλλων εταίρων.
2) Αναμένουμε να αναγνωρίσει ρητά η ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Βασική αρχή της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Θα απαιτήσουμε να γίνει σεβαστή από όλους η Συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν τη σεβαστούν. Πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων, αφότου έκλεισε η Ειδομένη. Απαιτούμε επιτάχυνση άμεσα της διαδικασίας μετεγκατάστασης από τη χώρα μας αλλά και από την Τουρκία για όσους δικαιούνται άσυλο. Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ζητούμε να προχωρήσει η επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης. Όπως είπε, θα δημιουργηθούν θέσεις φιλοξενίας αλλά προσωρινής. Δεν θα αναλάβουμε για μόνιμη εγκατάσταση ούτε λιγότερους αλλά ούτε και περισσότερους απ' όσους μας αντιστοιχούν.
3) Χρειάζεται χρηματοδότηση για την κατασκευή υποδομών, προσλήψεις και ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα δίνονται με ταχείς ρυθμούς.
4) Ζητάμε να σταματήσουν και να απορριφθούν ρητά μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη. Μόνο σεβόμενοι ο ένας τον άλλο θα προχωρήσουμε. Κατασκευάζουμε κέντρα προσωρινής διαμονής που υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εφαρμόσουμε τη συνθήκη Σένγκεν αλλά παράλληλα προασπίζουμε, σε αντίθεση με άλλους, το εθνικό δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης. Δεν θα πραγματοποιήσουμε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα διακινδυνεύοντας τις ζωές παιδιών. Προσβλέπουμε στη μετεξέλιξη της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προσβλέπουμε σε μείωση των ροών από την Τουρκία και με την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Είναι μια ιστορική στιγμή που απαιτεί ομοψυχία στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για την ανάγκη να κινηθεί η ΕΕ για κατάπαυση πυρός στη Συρία αλλά και την ενεργοποίηση της Τουρκίας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, την Τρίτη θα μεταβεί στη Σμύρνη για το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται και μια σημαντική συμφωνία για καθιέρωση ταχέων διαδικασιών επιστροφής μεταναστών.
Σταθερή πεποίθηση παραμένει ότι στους δύσκολους καιρούς πρέπει να κρατάμε τους διπλωματικούς διαύλους ανοικτούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τουσκ σε μετανάστες: Μην έρχεστε στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι ο σκοπός του ταξιδιού του στις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου είναι να αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο. Με το να βγάλουμε την Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν θα δοθεί καμία λύση. Αυτό το είπα και πριν από δύο εβδομάδες. Χρειάζεται συναίνεση, με βάση τους κοινούς κανόνες.
Πρέπει να αποφύγουμε την ψευδαίσθηση ότι χωρίς σεβασμό στους κανόνες Σένγκεν θα ξεφύγουμε από την κρίση. Κάνω έκκληση προς όλους τους πιθανούς παράτυπους μετανάστες: μην έρθετε στην Ελλάδα και μην πιστέψετε τους διακινητές. Μην ριψοκινδυνεύσετε τη ζωή σας. Οι κανόνες Σένγκεν θα εφαρμοστούν.
Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είπε ο Ντ. Τουσκ και γι' αυτό χαιρετίζω την απόφαση της ΕΕ για το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι δραματική. Η Ελλάδα είναι βασικό σημείο εισόδου και γι’ αυτό η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη. Θα πάω άμεσα στην Τουρκία για να συζητήσω το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ.-Τουρκίας. Είναι απόλυτη προτεραιότητα να πέσουν οι ροές και να επιταχυνθούν οι επιστροφές παράνομων μεταναστών.
Ο Ντ. Τουσκ παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ μεγάλο τίμημα για πρόβλημα που δεν δημιούργησε και γι’ αυτό η ΕΕ δεν θα την εγκαταλείψει.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ σε μετανάστες: Μην έρχεστε στην Ελλάδα"

Ντάισελμπλουμ: Οι συντάξεις έχουν κοπεί αρκετά – Πού θα φτάσουν;

Η Ελλάδα τον τελευταίο μήνα έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στην ολλανδική Βουλή.

"Οι θεσμοί συνεχίζουν τις εργασίες αλλά τον τελευταίο μήνα δεν καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις", σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι περιμένει "σύντομα" την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Σχολιάζοντας το θέμα του ασφαλιστικού, ο ίδιος είπε ότι έχουν γίνει ήδη πολλές περικοπές στις συντάξεις: «Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά δεν μπορεί να συνυπολογιστεί στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Οι συντάξεις έχουν κοπεί αρκετά – Πού θα φτάσουν;"

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την κατασκευή του TAP στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της σύμπραξης που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου TAP έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση κρίσιμων επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας.

Η Κομισιόν έκρινε ότι η υπογραφείσα σύμβαση δεν παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες περί παράνομης κρατικής βοήθειας και έτσι ουσιαστικά επέτρεψε την κατασκευή του TAP στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ο TAP θα αποφέρει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ, ενώ από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση του αγωγού θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα γίνουν τα έργα.

Το έργο χρειαζόταν την έγκριση της Κομισιόν καθώς η συμφωνία του κονσόρτιουμ με την Ελλάδα προβλέπει ειδικό φορολογικό καθεστώς για 25 χρόνια μετά την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Αν και οι Βρυξέλλες παραδέχονται ότι το επίμαχο φορολογικό καθεστώς θα ευνοήσει τον TAP σε βάρος ανταγωνιστών του, έκρινε ότι συνολικά ο αγωγός θα αποφέρει μεγάλα οφέλη για τον ανταγωνισμό και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο TAP αποτελεί κρίσιμο μέρος της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, από το 2020 ο αγωγός θα μεταφέρει στην Ευρώπη αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, που βρίσκεται στα ύδατα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα.

Ο TAP είναι το ευρωπαϊκό σκέλος του αποκαλούμενου Νότιου Διαδρόμου ενέργειας. Το ασιατικό σκέλος της διαδρομής είναι ο αγωγός TANAP, ο οποίος θα συνδέεται με τον TAP στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η αρχική χωρητικότητα του TAP θα είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος, αλλά ο μεταφερόμενος όγκος αερίου θα μπορεί να διπλασιαστεί σε βάθος χρόνου.

Πέραν της Ελλάδας, ο TAP θα περνά επίσης από την Αλβανία και την Ιταλία, όπου και θα συνδέεται με αγωγούς και υποδομές διανομής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την κατασκευή του TAP στην Ελλάδα"

Ράις: To ΔΝΤ επιστρέφει στην Αθήνα

Tην επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα προανήγγειλε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί, μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως χθες υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές» είπε.

Το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμησή του, όπως ανέφερε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα. «Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαπιστώνει ότι σημειώνεται "καλή πρόοδος" στις συνομιλίες για το χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και δεν επιμένει σε νέους, αυστηρότερους στόχους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

"Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους", δήλωσε ο Ράις.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράις: To ΔΝΤ επιστρέφει στην Αθήνα"

Μουζάλας: Μπορούμε να φτιάχνουμε 15.000 νέες θέσεις φιλοξενίας κάθε εβδομάδα

Το νεοσυσταθέν συντονιστικό όργανο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη γενική γραμματεία Μέσων και Ενημέρωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού.

Στο συντονιστικό όργανο, όπου θα ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα συμμετέχουν μια πλειάδα υπηρεσιών των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών, Βορείου Ελλάδος και Ναυτιλίας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα διυπουργικό όργανο το οποίο θα έχει σαν στόχο να συγκεντρώνει τις πληροφορίες και τα προβλήματα έτσι ώστε να προχωρά στην άμεση επίλυσή τους.

Για την ελληνική κυβέρνηση πλέον, όπως ανέφερε κι ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, όποιος στρατηγικός σχεδιασμός γίνεται από δω και πέρα, θα είναι με δεδομένο ότι τα σύνορα τις Ελλάδας με την ΠΓΔΜ είναι κλειστά. «Για μας η Ειδομένη έχει κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε ότι μέσα στην επόμενη μια εβδομάδα, αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, για τα οποία όμως οι δυο υπουργοί δε θέλησαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημεία στα οποία θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει έως τώρα στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 24.985 στην ηπειρωτική χώρα και οι 6.857 στα νησιά.

«Ολοκληρώσαμε την πρώτη υποχρέωση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν η δημιουργία των hotspots στα νησιά και τα δυο κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό και στα Διαβατά. Οι απαράδεκτες αποφάσεις, όμως, των κρατών των Βαλκανίων, με το κλείσιμο των συνόρων μας έδωσαν μια νέα κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί είχαν εισέλθει στη χώρα μας 2122 πρόσφυγες και από τα σύνορα της Ειδομένης προς την ΠΓΔΜ πέρασαν μόνο 100 άτομα. Ωστόσο θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, Η τακτική μας θα κριθεί και μετά τις αποφάσεις που θα παρθούν στις 7 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Παράλληλα δημιουργήσαμε άλλα δυο κέντρα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ από σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας και μια δομή που μας παραχωρήθηκε μετά από ενέργειες του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη. Βρισκόμαστε παντού. Οι ένοπλες δυνάμεις σιτίζουν καθημερινά 13.480 άτομα. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, το κράτος παρεμβαίνει με όλες τις δομές του», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε: «Η κρίση ήταν ξαφνική. Την περιμέναμε ένα μήνα αργότερα. Το ίδιο χάος συνέβαινε και το Σεπτέμβριο. Οργανωθήκαμε όμως και αντιμετωπίσαμε πλήρως την κατάσταση. Τα hotspots είναι έτοιμα και λειτουργούν πολύ καλά. Χτίζουμε χιλιάδες προσωρινές θέσεις φιλοξενίας προκειμένου να βγουν από το δρόμο οι μετανάστες. Η εικόνα θα αλλάξει. Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα έχουμε δημιουργήσει άλλες 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ανάλογο αριθμό θέσεων κάθε εβδομάδα.»

Σε ερώτηση αν τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας θα μετατραπούν σε μόνιμης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας απάντησε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να συντηρήσει ανάλογα με τον πληθυσμό της το νούμερο που της αναλογεί.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Βίτσα, και ο Μουζάλας τόνισε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ενώ παραδέχτηκε το μέγεθος του προβλήματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη. «Πρόκειται για μια άσχημη κατάσταση, ωστόσο αυξάνεται η υγειονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τα νέα κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Μπορούμε να φτιάχνουμε 15.000 νέες θέσεις φιλοξενίας κάθε εβδομάδα"

Αμετακίνητο το ΔΝΤ: Ζητά μέτρα έως 9 δις

Μέτρα 9 δις ευρώ έως το 2018 επιμένει να ζητά από την Ελλάδα το ΔΝΤ, παραμένοντας αμετακίνητο στις θέσεις του και εγείροντας νέα ερωτήματα για το πώς και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Παρά τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι υπήρξαν βήματα γεφύρωσης της κόντρας ΕΕ – ΔΝΤ κατά το χθεσινοβραδυνό δείπνο των εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επανέλαβε πριν από λίγο ότι για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πελόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ. Το κενό αυτό ισοδυναμεί με μέτρα 9 δις και αποτελεί επαναβεβαίωση των σκληρών θέσεων του διευθυντή του υρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Ο Τζέρι Ράις είπε μεν και εκείνος πως «υπήρξε προοδος στις συζητήσεις» μεταξύ των θεσμών και εκτίμησε ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, υπεραμύνθηκε όμως των σκληρών θέσεων που ειχε εκφράσει ο Πολ Τόμσεν στο γνωστό του άρθρο στις 11Φεβρουαρίου.

Το δείπνο των Βρυξελλών

«Υπήρξε γεύμα των θεσμών χθες το βράδυ με συμμετοχή του Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε οο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, προσθέτοντας: «Έγινε πρόοδος στις συζητήσεις και περιμένουμε γρήγορη επιστροφή των επικεφαλής. Δεν έχω ημερομηνία αλλά αναμένω να είναι γρήγορη».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο «συμμερίζεται την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο». Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει από το περασμένο καλοκαίρι, αποκρούοντας ουσιαστικά το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ έχει απαιτήσεις που κινούνται εκτός και πέραν των συμφωνηθεντων.
«Δεν ζητάμε τίποτα επιπλέον πέρα από τους συμφωνημένους στόχους», προσθέτοντας με νόημα ότι οι στόχοι που τέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι ήταν «πολύ φιλόδοξοι».

«Δημοσιονομικο κενό στο 4,5% του ΑΕΠ»

Ως εκ τουτου, είπε ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ για δημοσιονομικό κενό 4-5% έως το 2018 δεν έχει αλλάξει και έταξε ξανά το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους καθιστώντας σαφές πως εάν η ευωζώνη θέλει να επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αναλάβει και το κότος της μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους.

«Υποστηρίζουμε», είπε, «ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι μικρότερες αν υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους, όπως λέμε πάντα... Σε αυτό το σημείο είναι οι συζητήσεις. Ευρωπαίοι και Ελληνες πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία για αυτά τα δυο σκέλη».

«Εξαιρετικά απίθανη» η πολιτική διαπραγάτευση

Χαρακτήρισε, δε, ως «εξαιρετικά απίθανο» και το ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγατευσης, λέγοντας ότι η επικεφαλής τυ ΔΝΤ υποστηρίζει το προσωπικό του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Θα ήταν πολύ ασυνήθιστο η Γενική Διευθύντρια να πάρει αποστάσεις από το προσωπικό», τόνισε.

«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε ως σκληροί. Αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε ρεαλιστικά τα στοιχεία στο τραπέζι»κ, κατέληξε ο Τζέρι Ράις προσθέτοντας: «Πάντα προσπαθούμε να δουλέψουμε με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετακίνητο το ΔΝΤ: Ζητά μέτρα έως 9 δις"

Προσφυγικό, μνημόνιο και αναπάντεχη γερμανική κατανόηση

Έτοιμος για παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας, προφανώς στα συμφραζόμενα της προσφυγικής κρίσης, εμφανίζεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ναι» σε ισοδύναμα μέτρα, «αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί».
Μπορεί το Βερολίνο να διατείνεται επισήμως ότι το προσφυγικό δεν θα πρέπει να συνδέεται με την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος, εντούτοις ο ασυνήθιστα ήπιος τόνος γερμανών αξιωματούχων οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα.
Όταν προ ημερών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητούσε μέσω twitter από τους Ευρωπαίους να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ο υπουργός παρά τη καγκελαρία Πέτερ Αλτμάγερ απαντούσε άμεσα ότι «μπορώ μόνον να συμφωνήσω».
Ακόμη και από τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε είναι σχεδόν αδύνατο να αποσπάσει κανείς στην παρούσα φάση αιχμηρές δηλώσεις. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», είπε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών. Μέχρι πριν από λίγο καιρό την πρόταση αυτή θα ακολουθούσαν προειδοποιήσεις και νουθεσίες περί υλοποίησης του συμπεφωνημένου προγράμματος. Στο μεταξύ όμως ακούγονται απροσδόκητα ηπιότεροι τόνοι ακόμη και από το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, όπως κατέδειξε και η χθεσινή τοποθέτηση εκπροσώπου του υπουργείου στο πλαίσιο του καθιερωμένου μπρίφινγκ. Μπορεί η Αθήνα να έχει καθυστερήσει με τις μεταρρυθμίσεις, εντούτοις καταβάλλει προσπάθειες για την υλοποίησή τους και αυτό θα πρέπει να της αναγνωριστεί, λένε κύκλοι τους υπουργείου τους οποίους επικαλείται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Στη γερμανική πρωτεύουσα επισημαίνουν μάλιστα συχνά ότι εντέλει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει μεγαλύτερο έργο από πολλούς προκατόχους της. Εξάλλου, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν διαφαίνεται καλύτερη εναλλακτική επιλογή.
Θα υπάρξει χαλάρωση του προγράμματος;
Η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας εξελίσσονται εκ των πραγμάτων στον στενότερο σύμμαχο της καγκελαρίου στo προσφυγικό
Η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας εξελίσσονται εκ των πραγμάτων στον στενότερο σύμμαχο της καγκελαρίου στo προσφυγικό
Στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αποδίδει τεράστια σημασία στην αντιμετώπιση των διακινητών στο Αιγαίο. Αυτό όμως απαιτεί μια πολύ καλή, στενή και αποτελεσματική συνεργασία τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα που εξελίσσεται εκ των πραγμάτων στον στενότερο σύμμαχο της καγκελαρίου στo προσφυγικό. Στον αντίποδα όμως και η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης και δη στην παρούσα φάση που η ΠΓΔΜ έχει κλείσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Γεγονός όμως είναι ότι η χώρα που προσφέρει σήμερα τη μεγαλύτερη πολιτική στήριξη στην Αθήνα στο προσφυγικό είναι η Γερμανία.
Σημαίνει αυτό ότι μπορεί να υπάρξει και χαλάρωση των όρων του τρίτου πακέτου βοήθειας με τις «ευλογίες» του Βερολίνου; Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι η προσφυγική κρίση δεν θα πρέπει να συγχέεται με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα όμως το Βερολίνο τονίζει ασυνήθιστα συχνά ότι το τρέχον πρόγραμμα προσφέρει αρκετή ευελιξία. Πρόκειται για μια επισήμανση την οποία δεν άκουγε κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα μέχρι πρότινος.
Σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung μάλιστα έρχεται να προσδιορίσει την εν λόγω ευελιξία και να ενισχύσει τις εκτιμήσεις που θέλουν τον Β. Σόιμπλε να είναι έτοιμος να προχωρήσει σε παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας. Εκπρόσωπός του σημείωσε χθες Τετάρτη ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφασίζει με ευελιξία ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζει προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος. «Με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε αποδεσμεύει ουσιαστικά την Αθήνα από την υποχρέωση να υλοποιήσει μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό για να λάβει νέα δάνεια», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η SZ. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως τη μείωση συντάξεων, με ισοδύναμα. «Αρκεί στο τέλος να βγαίνουν οι αριθμοί».
Μια επικίνδυνη ακροβασία για Μέρκελ και Σόιμπλε
Το ΔΝΤ προειδοποιούσε ήδη από τις αρχές του χρόνου για τον «κίνδυνο» να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων λόγω προσφυγικού «κίνδυνο» να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων λόγω της προσφυγικής κρίσης
Το ΔΝΤ προειδοποιούσε ήδη από τις αρχές του χρόνου για τον «κίνδυνο» να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων λόγω προσφυγικού
Η ευελιξία αυτή όμως εξελίσσεται σε μια επικίνδυνη ακροβασία. Διότι το ΔΝΤ επιμένει στην απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων, αξιώνοντας πιο σκληρές παρά πιο ήπιες περικοπές. Οι εκπρόσωποι του Ταμείου προειδοποιούσαν ήδη από τις αρχές του χρόνου για τον «κίνδυνο» να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Στην περίπτωση αυτή απειλούν να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα και αυτό θα έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτική θέση τους Μέρκελ και Σόιμπλε στο εσωτερικό. Διότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν αποσπούσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα.
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό, μνημόνιο και αναπάντεχη γερμανική κατανόηση"

Αλ. Τσίπρας: Αυτές είναι οι θέσεις μας για τη σύνοδο κορυφής

Τις κυβερνητικές θέσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό, γνωστοποίησαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι κυβερνητικές πηγές τόνισαν την ανάγκη πίεσης της Τουρκίας για τήρηση της συμφωνίας, καταδίκασαν τις μονομερείς ενέργειες κρατών της Ε.Ε. και επανέλαβαν για άλλη μια φορά ότι η χώρα δεν θα γίνει «αποθήκη ανθρώπων».

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου μετεγκατάστασης αλλά και πως στη χώρα μας αντιστοιχεί το 1/50 των ροών αναλογικά, και πως δεν θα δεχτούμε να φιλοξενήσουμε περισσότερους.

Αναλυτικά το ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα αναφέρει:

«Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε με θέμα το προσφυγικό προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής.

Η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε. Κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε. Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα.

Τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα βόρεια σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ότι αφορά στο εσωτερικό, η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. Ωστόσο χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν στο εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία.

Κορμός των ελληνικών θέσεων στη σύνοδο κορυφής, είναι οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού

- Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

- Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

- Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

- Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.

2) Μετεγκατάσταση

- Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία.

Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη σύνοδο, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια

- Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία

- Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.

Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο: Υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα. Ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Βίτσας.

Είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά.

Πρέπει να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους. Είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Αυτές είναι οι θέσεις μας για τη σύνοδο κορυφής"

Μυστήριο με τον 21χρονο φοιτητή που βρέθηκε απαγχονισμένος - Τι οδήγησε έναν αριστούχο στην αυτοκτονία;

«Σαν μαχαιριά στην καρδιά ήταν το άκουσμα της είδησης για το θάνατο του γιου μου. Δεν είχε κανένα πρόβλημα το παιδί μου, όπως διαδίδουν κάποιοι. Ήταν αριστούχος φοιτητής. Είχε όμως κοινωνικές αναζητήσεις. Μου έλεγε "μάνα θα τελειώσω τη σχολή και μετά που θα πάω; Τι θα κάνω; Αυτό που ζούμε λέγεται ζωή;". Το παιδί μου ήταν ευαίσθητο και είχε κοινωνικές ευαισθησίες» λέει στο protothema.gr η Ελένη, μητέρα του Βασίλη Αντώνου, που βρέθηκε απαγχονισμένος στις 22 Φεβρουαρίου, εντός της σχολής του στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τα ερωτήματα γύρω από το θάνατο του 21χρονου νέου είναι πολλά, ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα προσπάθησε να «κουκουλώσει» το θέμα, ενώ ακόμα και σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος, αφού η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας από τα foititikanea.gr., έπειτα από καταγγελία.

Όπως περιγράφει η μητέρα του, ο Βασίλης δεν αυτοκτόνησε γιατί είχε ψυχολογικά προβλήματα, όπως βιάστηκαν κάποιοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ούτε γιατί έχασε τον πατέρα του πριν από δυο χρόνια εντελώς ξαφνικά από εγκεφαλικό.

Πήγαινε στη σχολή μαζί με τον αδερφό του, Νίκο, ο οποίος είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Οι συμφοιτητές του δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη πως ο Βασίλης δεν θα είναι πια ανάμεσά τους, ενώ τον περιγράφουν ως ένα ταλαντούχο παιδί, που αναζητούσε ένα καλύτερο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο. Συνεχώς όμως έπεφτε σε αδιέξοδο και ανησυχούσε πολύ για τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνία μας στα νέα παιδιά. Τον χαρακτηρίζουν φιλεύσπλαχνο, αφού το χαρτζιλίκι του το μοίραζε σε όσους του άπλωναν το χέρι μέσα στο μετρό ή στα παγκάκια της Αθήνας.

Από τα παιδικά του χρόνια ήταν ένας άριστος μαθητής, με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Υπήρξε απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, ενώ πέρασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με 19.145 μόρια.

Ευρισκόμενος στο 4ο έτος, πολύ σύντομα θα κρατούσε στα χέρια του το πτυχίο του με έναν καλό βαθμό, αφού οι βαθμολογίες που είχε συγκεντρώσει έως τώρα στα μαθήματα ήταν αρκετά υψηλές.

«Και μετά τι;» αναρωτιόταν συνεχώς, ενώ μοιραζόταν τις σκέψεις του με τους συμφοιτητές του, χωρίς να λαμβάνει μια ικανοποιητική απάντηση. Ούτε εκείνοι ξέρουν άλλωστε τι θα κάνουν τους επόμενους μήνες μετά το πτυχίο.

«Το Σάββατο το βράδυ είχαμε πάει κάπου μαζί. Μετά έφυγε και από τότε δεν τον ξαναείδα. Περίμενα να επιστρέψει στο σπίτι κάποια στιγμή, αλλά δεν ήρθε και ανησύχησα. Την Κυριακή πήγα στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσα την εξαφάνισή του. Ο αδερφός του, Νίκος, μοίραζε φωτογραφίες του Βασίλη στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, μήπως τον είχε δει κάποιος, λίγο πριν μάθουμε από την αστυνομία τι συνέβη» λέει η κυρία Ελένη Αντώνου και συνεχίζει, περιγράφοντας με παράπονο το διάλογο μεταξύ της αστυνομίας και του γιου της:

«Τηλεφώνησαν στο γιο μου, τον Νίκο, από το Τμήμα Ζωγράφου και του είπαν:
- Εντάξει, τον βρήκαμε.
- Είστε σίγουροι, φοράει γκρι φούτερ και μαύρα παπούτσια;
- Ναι, έτσι είναι.
- Ωραία, δώστε τον μου (εννοεί στο τηλέφωνο), να του μιλήσω.
- Δεν κατάλαβες, είναι απαγχονισμένος».

Το σώμα του 21χρονου φοιτητή εντοπίστηκε αρχικά από έναν επιστάτη στο χώρο του Πολυτεχνείου, κρεμασμένο από ένα δέντρο ανάμεσα σε κτίρια της σχολής. Στο σημείο αυτό υπάρχουν πολλά δέντρα και γι' αυτό δεν έγινε εξ αρχής αντιληπτός.

Η κηδεία του τελέστηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστήριο με τον 21χρονο φοιτητή που βρέθηκε απαγχονισμένος - Τι οδήγησε έναν αριστούχο στην αυτοκτονία;"

Μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα από ό,τι στις ΗΠΑ το 1929

Η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα σε επίπεδα υψηλότερα απ' ό,τι στην Αμερική την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, που ξεκίνησε με το Χρηματιστηριακό Κραχ του 1929, σύμφωνα με τα στοιχεία που επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των δύο περιόδων ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η ανεργία στην Αμερική από 4,8% το 1929 ανήλθε σε 23,6% το 1932 και το 1933 και επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα προς τα μέσα της περιόδου του Β' παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945), με τη μαζική αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης και των δημοσίων επενδύσεων που απαιτούσε η πολεμική προσπάθεια.

Στην Ελλάδα, η ανεργία από 7,8% το 2008 ανήλθε στο υψηλότερο σημείο (27,5%) το 2013 και έκτοτε διατηρείται σε σχετικά υψηλό επίπεδο (26,4% το 2015).

Όμως η χώρα μας βρίσκεται εκτός αγορών, δεν ασκεί νομισματική πολιτική και δεν έχει δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της. Γι αυτό απαιτείται η μαζική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

«Σήμερα, στην Ελλάδα, καλούμεθα να αναλάβουμε μία τεράστια προσπάθεια οικονομικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης που δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό πρέπει να γίνει εν μέσω ειρηνικής περιόδου και με ιδιωτικές επενδύσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ολιγωρία στην ανάληψη αυτής της μεγάλης εθνικής επενδυτικής προσπάθειας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής), μας φέρνει όλο και κοντύτερα στα πρόθυρα μιας εθνικής οικονομικής καταστροφής», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Τάσσεται επίσης υπέρ της πλήρους συμμόρφωση με το μνημόνιο, «ώστε να γίνει η χώρα πόλος έλξης επενδύσεων καθώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που παραμένουν λαμπρές» και της εφαρμογής ενός αναπτυξιακού σχεδίου διευκόλυνσης της εγκατάστασης ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Όπως τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση βρήκε τη δύναμη να μην εξοβελιστεί η χώρα στο χάος της δραχμής, έτσι και σήμερα πρέπει να βρει τη δύναμη να κάνει το σωστό», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα από ό,τι στις ΗΠΑ το 1929"

Κατρούγκαλος: Μόλις ψηφιστεί το ασφαλιστικό, θα ξεκλειδώσει το εφάπαξ

Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, θα ξεκινήσει και η διαδικασία καταβολής του εφάπαξ, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογες και εκτός της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού τις απαιτήσεις που προβάλλει το ΔΝΤ, μπλοκάροντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως είπε η καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ από το 2013, οφείλεται στον μαθηματικό τύπο που είχαν ορίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν λανθασμένος και πρακτικά ανεφάρμοστος.

«Για να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος πρέπει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όσο δεν ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έχουμε καθυστέρηση», είπε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM.

Επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν στα χέρια τους το σχέδιο για το ασφαλιστικό από τις 4 Ιανουαρίου και δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι «ο Μάρτης δεν μπορεί να φύγει χωρίς να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Μόλις ψηφιστεί το ασφαλιστικό, θα ξεκλειδώσει το εφάπαξ"

Ισόβια και 129 χρόνια κάθειρξη στο Νίκο Μαζιώτη

Ισόβια και επιπλέον 129 χρόνια κάθειρξης, ήταν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος καταδικάστηκε για κατηγορίες που σύμφωνα με τις Αρχές αφορούν το διάστημα που ήταν καταζητούμενος.

Το δικαστήριο μετά από πολύμηνη διαδικασία εξέδωσε σήμερα την απόφαση του για την αποκαλούμενη "δεύτερη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα", στην οποία συγκατηγορούμενοι του Νίκου Μαζιώτη ήταν ο Αντώνης Σταμπούλος που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και ο Γιωργος Πετρακάκος, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 34 ετών.

Συγκατηγορούμενη των τριών στην υπόθεση είναι και η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, που καταζητείται, για την οποία το δικαστήριο διαχώρισε την δικογραφία ως προς τα κακουργήματα που της έχουν απαγγελθεί, ώστε να δικαστεί για αυτά αν και όταν συλληφθεί. Στην γυναίκα επιβλήθηκαν ποινές μόνο για κάποιες πλημμελληματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

Η απόφαση των δικαστών εκδόθηκε απόντος του Νίκου Μαζιώτη ο οποίος δεν παρακολούθησε τις τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς δεν είχε νομική εκπροσώπηση.

Ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει διορισμό νέου δικηγόρου, καθώς η συνήγορος του δεν είχε λάβει άδεια παράστασης από τον ΔΣΑ, αίτημα που το δικαστήριο το απέρριψε ως "παρελκυστικό" με αποτέλεσμα ο Νίκος Μαζιώτης να αποχωρήσει.

Η δικογραφία για την υπόθεση αφορά πράξεις που καταλογίζονται από τις Αρχές στο Νίκο Μαζιώτη από το 2012, οπότε διαρκούσης της λεγόμενης πρώτης δίκης για τον Επαναστατικό Αγώνα παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, μέχρι την σύλληψη του, τον Ιούλιο του 2014.

Μεταξύ των κατηγοριών που αποδίδονται στους κατηγορούμενους αυτές της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της έκρηξης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής στις 10.4.2014, της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, των εκρήξεων καθώς και κατηγορίες για δύο ληστείες στη Κλειτορία και τα Μέθανα.

Ακόμα ο Νίκος Μαζιώτης κατηγορείται για απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά τη συμπλοκή του με αστυνομικούς στο Μοναστηράκι, οπότε και είχε συλληφθεί τραυματισμένος.

Το ζευγάρι Μαζιώτη-Ρούπα με δηλώσεις τους έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση της οργάνωσης του Επαναστατικού Αγώνα και στην πρώτη δίκη καταδικάστηκαν, τον Απρίλιο του 2013, σε κάθειρξη 50 ετών (εκτιτέα είναι τα 25) ο καθένας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισόβια και 129 χρόνια κάθειρξη στο Νίκο Μαζιώτη"

«Η δημοσιογραφική απάτη του Βαξεβάνη»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος της Mig, Ανδρέας Βγενόπουλος, καταγγέλλοντας τον Κώστα Βαξεβάνη για «δημοσιογραφική απάτη» και όσους «τον στηρίζουν στις εκβιαστικές προς τη Δικαιοσύνη και παράνομες πρακτικές του».

Η ανακοίνωση:

Μετά τη δημόσια αποκάλυψη του ποιού του και των πρακτικών του ο Βαξεβάνης έχει καταληφθεί από αμόκ λασπομπουρδολογίας κερδίζοντας επαξίως άλλες 6 μηνύσεις. Αποκορύφωμα το τεύχος 96 του περιοδικού Hot Doc το οποίο είναι μνημείο λάσπης, ανακριβειών, ποινικών αδικημάτων αλλά και δημοσιογραφικής απάτης. Με όλα αυτά θα ασχοληθούν οι δικηγόροι μου, άλλωστε είναι τόσα πολλά τα ψέματα και οι ανακρίβειες ώστε θα χρειαζόμουν και εγώ ένα περιοδικό για να του απαντήσω, όμως επιθυμώ να τονίσω απλώς το μέγεθος της δημοσιογραφικής απάτης του.

Δημοσιεύει λοιπόν, μεταξύ άλλων, μία απόρρητη έκθεση της PWC για διάφορα δάνεια και τις εξασφαλίσεις τους που έχει ημερομηνία 23-5-2012. Την έκθεση αυτή την είχε φέρει και στο δικαστήριο όπου καταδικάστηκε σε 26 μήνες φυλάκιση και εκρίθη ότι ήταν άνευ ουσίας, διότι το να είναι υποκαλυμμένα δάνεια πέντε και έξι χρόνια μετά την εκταμίευσή τους, προϊούσης της οικονομικής κρίσης, είναι απόλυτα φυσιολογικό, άλλωστε έτσι έχουν δημιουργηθεί τα κόκκινα δάνεια σε όλο το τραπεζικό σύστημα. Όμως, ο Βαξεβάνης την παρουσιάζει εκ νέου με απόλυτη γνώση και πρόθεση ότι διαπράττει μια μεγάλη δημοσιογραφική απάτη προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις στο κοινό του. Γνωρίζει δε και αποκρύπτει ότι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος και ο πραγματογνώμονας διαπίστωσαν ότι όλα τα δάνεια κατά τη χορήγησή τους ήταν επαρκώς εξασφαλισμένα.

Παράλληλα βέβαια αποκαλύπτει προστατευόμενα προσωπικά δεδομένα και απόρρητα στοιχεία διαπομπεύοντας ανθρώπους και επιχειρήσεις, όταν μάλιστα πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη εξοφλήσει τα δάνεια που αναφέρονται. Επίσης, κατά τη γνωστή του τακτική, δεν παραλείπει να επιτεθεί και να διαπομπεύσει ονομαστικά και την σύνθεση του δικαστηρίου που με μεγάλη επιείκεια τον καταδίκασε μόνο σε 26 μήνες φυλάκιση, εκφοβίζοντας έτσι και τους μελλοντικούς δικαστές του.

Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Βαξεβάνης αλλά αυτοί που τον καλύπτουν και τον στηρίζουν στις πρωτοφανείς εκβιαστικές προς τη Δικαιοσύνη και παράνομες πρακτικές του, που δεν βρίσκουν μία δήλωση για να τον αποδοκιμάσουν δημόσια και που δεν επεμβαίνουν για την δίωξή του λόγω διάπραξης σωρείας ποινικών αδικημάτων. Όμως η Ελλάδα που προσπαθούν ορισμένοι να δημιουργήσουν για να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις τους δεν συνάδει με Ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και οι στόχοι τους δεν πρόκειται να επιτευχθούν. Δεν πρόκειται να υπερισχύσει ο ολοκληρωτισμός και οι εκβιαστικές πρακτικές του υπόκοσμου και της αλητείας.

Υ.Γ. Ακόμη περιμένω πρόσκληση από τα αρμόδια όργανα της ευνομούμενης Ελληνικής Πολιτείας για να καταθέσω τα εμπιστευτικά στοιχεία που διαθέτω επί του θέματος και τα οποία δεν επιθυμώ, από σεβασμό στην έννομη τάξη, να δημοσιοποιήσω.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η δημοσιογραφική απάτη του Βαξεβάνη»"

Νέα ευκαιρία για ένταξη στις 100 δόσεις δίνει το υπουργείο Εργασίας

Ευκαιρία επανένταξης στο πρόγραμμα των 100 δόσεων δίνει το υπουργείο Εργασίας σε όσους οφειλέτες είχαν τεθεί εκτός της ρύθμισης λόγω νέων ασφαλιστικών οφειλών, που δεν σχετίζονται με τρέχουσες εισφορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου στα Ταμεία, «όσοι οφειλέτες έχουν απολέσει τη ρύθμιση του ν. 4321/2015, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών οφειλών που δεν αποτελούν τρέχουσες εισφορές, και εφόσον πληρούν και τις άλλες προϋποθέσεις του παραπάνω νόμου, δεν θεωρούνται έκπτωτοι και δύνανται να τη συνεχίσουν, εφόσον καταβάλλουν τις δόσεις που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί, αν αυτή δεν είχε απολεσθεί».

Όπως διευκρινίζεται, μετά την τροποποίηση που έγινε με το ν. 4324/2015, προβλέφθηκε η δυνατότητα ρύθμισης του συνόλου των ασφαλιστικών οφειλών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην ΝΑΤ, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 1-4-2015.

Ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση ήταν η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και ως λόγος απώλειας ήταν η μη καταβολή τρεχουσών εισφορών.

Με αυτά τα δεδομένα, η νέα ερμηνεία που δίνει το υπουργείο είναι ότι «η σχετική ρύθμιση δεν χάνεται σε περίπτωση μη καταβολής άλλων, πλην των τρεχουσών εισφορών, ασφαλιστικών οφειλών που προέκυψαν μετά την υπαγωγή σε αυτήν, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των επιβληθέντων προστίμων, καθώς τούτο αντίκειται στο γράμμα και το πνεύμα των εν λόγω διατάξεων».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ευκαιρία για ένταξη στις 100 δόσεις δίνει το υπουργείο Εργασίας"

Αδιέξοδο στην Ειδομένη: Εγκλωβισμένοι 12.000 πρόσφυγες - Με το σταγονόμετρο η διέλευση στην πΓΔΜ

Σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν προχωρήσει από τις 10:30 οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα.

Ο καταυλισμός είναι τις τελευταίες μέρες υπερπλήρης, παρ' όλα αυτά εκατοντάδες πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να προσέρχονται στο σημείο, απλώς για να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη και κάποια στιγμή να καταφέρουν να περάσουν στην πΓΔΜ ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αντίξοες οι συνθήκες στον καταυλισμό

Κάτω από αντίξοες συνθήκες ζουν οι τουλάχιστον 12.000 πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι ασφυκτική, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες στήνονται σε τεράστιες ουρές για ένα σάντουιτς. Οι μερίδες φαγητού που μοιράζουν εθελοντές και οργανώσεις δεν φτάνουν, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στην Ειδομένη αυξάνεται συνεχώς.

Οι σκηνές που έχουν στηθεί δεν επαρκούν για όλους, γι' αυτό και αρκετοί αναγκάζονται να κοιμηθούν έξω παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τη βροχή και την υγρασία.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να περιμένουν ώρες στην ουρά ακόμη και για να χρησιμοποιήσουν τις χημικές τουαλέτες που έχουν στηθεί στον καταυλισμό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών στην περιοχή. «Ανησυχούμε πολύ για υγειονομικά θέματα. Επειδή δεν επαρκούν οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες, πολύς κόσμος αναγκάζεται να πάει στο χωράφι. Όταν βρέχει όλα αυτά μεταφέρονται. Ειδικά για τα παιδιά που είναι συνέχεια μέσα στο χώμα, αυτό είναι απίστευτα τραγικό. Φοβόμαστε για ξέσπασμα επιδημίας που σχετίζεται με το νερό» είπε στο in.gr η υπεύθυνη Επικοινωνίας της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους Πρόσφυγες Β.Μαρκολέφα, που βρίσκεται στην Ειδομένη.

Με το σταγονόμετρο η διέλευση στην πΓΔΜ

Η διέλευση των προσφύγων από τα σύνορα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ 500 πρόσφυγες.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης και περιμετρικά στα χωράφια βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες. Παράλληλα, στα κέντρα φιλοξενίας σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.

Η εικόνα δεν προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα οι αρχές της πΓΔΜ έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη.

Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ανά διαστήματα πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού, ενώ στο σημείο εστάλησαν και αύρες εκτόξευσης νερού.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδιέξοδο στην Ειδομένη: Εγκλωβισμένοι 12.000 πρόσφυγες - Με το σταγονόμετρο η διέλευση στην πΓΔΜ"

Στη γγ Ενημέρωσης και στον εαυτό του έδωσε ο Παππάς την αρμοδιότητα για τις άδειες

Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού χορήγησης τηλεοπτικών αδειών.

Η ανάθεση έγινε με απόφαση του υπουργού Επικράτειας, Νίκου Παππά, με την οποία ορίζεται ότι η αρμοδιότητα θα ασκείται παράλληλα και από τον ίδιο.

Εν τω μεταξύ, απάντηση στα σχόλια του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για τα πόθεν έσχες δημοσιογράφων και καναλαρχών έδωσαν πηγές της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ), ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών-μελών της.

Οι ίδιες πήγες σημειώνουν ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ως αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή, τηρεί πλήρες και διαρκώς ενημερωμένο αρχείο σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων ΜΜΕ, γεγονός το οποίο μπορεί να διαπιστώσει ο ίδιος ο υπουργός απευθυνόμενος στο ΕΣΡ.

Όσον αφορά το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων, οι πηγές της ΕΙΤΗΣΕΕ παραπέμπουν τον κ Σπίρτζη στην ΕΣΗΕΑ, ως αρμόδια για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι αν η ΕΙΤΗΣΕΕ κοινοποιούσε προσωπικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα κατέκρινε την κίνηση ως καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη γγ Ενημέρωσης και στον εαυτό του έδωσε ο Παππάς την αρμοδιότητα για τις άδειες "

Ελληνικό: Εκκληση από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο για τους πρόσφυγες

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού:

Βοηθήστε μας να διαδοθεί το μήνυμα αυτό, ακόμα και εσείς οι ίδιοι να μην μπορείτε να βοηθήσετε, κάποιος που γνωρίζετε σίγουρα μπορεί!

Το ιατρείο μας και οι εθελοντές του δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι – και δεν έχουμε μείνει – στην όλο και διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε λόγω του εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Οι λόγοι του εγκλωβισμού αυτών των συνανθρώπων μας θα αναλυθούν, για άλλη μια φορά, σε μεταγενέστερη ανακοίνωση μας. Αυτή την ώρα όμως πρέπει άμεσα να βοηθήσουμε όλους όσους έχουν ανάγκη και να αναδείξουμε για πολλοστή φορά ότι ο Ελληνικός λαός είναι φιλόξενος.

Ζητάμε την βοήθεια σας ώστε να ανταπεξέλθουμε στις διογκούμενες ανάγκες, όχι μόνο των ασθενών μας, αλλά και των συνανθρώπων μας που συνωστίζονται στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στο παλιό αεροδρόμιο. Οι ανάγκες είναι πολλές, πιο συγκεκριμένα όμως χρειαζόμαστε άμεσα τα παρακάτω φάρμακα:

Εισπνεόμενα ( aerolin inh, flixotide inh, atrovent inh , rolenium )
Αντιβιοτικά για παιδιά σε σιρόπι (clarithromycin, amoxicillin, augmentin, cefuroxime, doxycycline, bactrimel).
Αντιβιοτικά για ενήλικες ( ciprofloxacin 500 και 750 mg, doxycycline, amoxicillin, amoxicillin-clavylanic acid, bactrimel, κεφακλόρη
Δερματικές κρέμες και αντιμηκυσιακές ( Fucidin acid, fucicort, daktarin cream, kenacomb κλπ)
Γαστροπροστατευτικά ( omeprazol, pantoprazol, maalox, simeco κλπ)
Κολλύρια ( tobrex, tobradex, )
Σιρόπια αποχρεμπτικά και αντιβηχικά.
Αποχρεμπτικά ( acetycysteine π.χ trebon , fluimucil κλπ)
Παυσίπονα – αντιπυρετικά σιρόπια για παιδιά ( depon, ponstan κλπ)
Παράλληλα, κάνουμε δραματική έκκληση προς όλους τους γιατρούς να βοηθήσουν, με όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει, τα κοινωνικά ιατρεία/φαρμακεία σε όλη τη χώρα, που δίνουν μια άνιση μάχη σε καθημερινή βάση. Το δικό μας ιατρείο έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από τις παρακάτω ειδικότητες γιατρών, τους οποίους και παρακαλούμε να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί μας:

– Παθολόγους
– Παιδιάτρους
– Δερματολόγους
– Γενικούς γιατρούς

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού λειτουργεί, με την βοήθεια και στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, από τον Δεκέμβριο του 2011 και μέχρι σήμερα, μέσα σε 4 χρόνια, έχει βοηθήσει σε πάνω από 48,000 περιστατικά, από όλη την Αττική (ακόμα και την επαρχία). Το ιατρείο μας λειτουργεί εξ ολοκλήρου με την βοήθεια που προσφέρει ο κόσμος και οι 300 εθελοντές του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση χρηματικές δωρεές, παρά μόνο σε είδος και υπηρεσίες, τις οποίες με την σειρά μας τις προσφέρουμε δωρεάν σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Οι άνθρωποι που ζητάνε την βοήθεια μας προέρχονται από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και είναι ανασφάλιστοι ή/και άποροι ή/και άνεργοι ή/και χαμηλόμισθοι-χαμηλοσυνταξιούχοι.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-9631-950 στις ώρες λειτουργίας του ΜΚΙΕ

(ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00)
(ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)

email mkiellinikou@gmail.com

Την ιστοσελίδα μας θα την βρείτε εδώ www.mkiellinikou.org

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό: Εκκληση από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο για τους πρόσφυγες"

Περίπου 5.391 άτομα περιμένουν στα νησιά του Β. Αιγαίου

Περίπου 5.391 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα Πέμπτη το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.307.

Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.268.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 940 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.227 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 5.391 άτομα περιμένουν στα νησιά του Β. Αιγαίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news