facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Σταθάκης: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραταθεί η αξιολόγηση

Στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, αναφέρθηκε, μιλώντας στον realfm 97.8, ο υπουργός Οικονομίας, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου μέσα στον Μάρτιο.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραταθεί. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι επιδίωξη και της άλλης πλευράς», είπε ο υπ. Οικονομίας.

Στο ερώτημα αν συμμερίζεται τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι αν φτάσουμε Μάιο ή Ιούνιο «καήκαμε», ο ίδιος απάντησε:

«Τη συμμερίζομαι απολύτως. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση, είναι απόλυτα επιτακτικό για την οικονομία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κλείσει η αξιολόγηση».

Ερωτηθείς αν θα μπορέσουν να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ, αρκέστηκε να πει «περιμένουμε».

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου μέσα στον Μάρτιο, τονίζοντας:

«Είναι αδιανόητο να μην έχουμε αναπτυξιακό νόμο» και συνέχισε λέγοντας: «Ο νόμος έχει ολοκληρωθεί, έχει σταλεί στην Κομισιόν, πήραμε τα σχόλια πριν από τρεις ημέρες, τα οποία είναι γενικώς θετικά και θα τα χαρακτήριζα νομοθετικές βελτιώσεις, εκκρεμεί η αποτίμηση από τους θεσμούς γιατί έχει δημοσιονομικό κόστος και θα κατατεθεί στη Βουλή».

Παράλληλα, περιέγραψε τα τρία σημεία που διαφοροποιούν τον νέο αναπτυξιακό νόμο από τον προηγούμενο:

«1.Η φιλοσοφία αλλάζει στο γεγονός ότι ο προηγούμενος ήταν οριζόντιος με τους ίδιους κανόνες για όλες τις επενδύσεις, ενώ ο καινούργιος εισάγει το στοιχείο των στοχευμένων επενδύσεων που παίρνουν καλύτερα κίνητρα και αφορά στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις καινοτομικές επιχειρήσεις.
2.Αίρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τα ποσοστά των ιδίων κεφαλαίων, τις επιδοτήσεις κλπ.
3.Για μεγάλες επενδύσεις, ξένες και εγχώριες, διαμορφώνεται σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τα επτά χρόνια απόσβεσης ενώ ο επενδυτής θα φορολογείται με τον νόμο που ξεκίνησε».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραταθεί η αξιολόγηση"

Απειλούν με μπλόκο στις δηλώσεις οι φοροτεχνικοί

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στις προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το πρωί, οικονομολόγοι και λογιστές - φοροτεχνικοί απέκλεισαν συμβολικά τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, λέγοντας για ακόμα μια φορά «όχι» στα όσα σχεδιάζονται να εφαρμοστούν.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος επισημαίνει και το θέμα της δημιουργίας ελευθέρων επαγγελματιών δύο ταχυτήτων, μέσω της πέρα από κάθε λογική διάκρισης, που κάνει ο υπουργός Εργασίας, με τις εκπτώσεις μόνο σε τρεις κατηγορίες επιστημόνων, αφήνοντας έξω οικονομολόγους και λογιστές – φοροτεχνικούς, παρά το γεγονός ότι και οι οικονομολόγοι - όπως και οι υπόλοιποι επιστημονικοί φορείς - απορρίπτουν κάθε περίπτωση εκπτώσεων επί του 27% ασφαλίστρου.

Την ημέρα, που θα ανοίξει η σχετική εφαρμογή του TAXIS, οι λογιστές - φοροτεχνικοί θα ξεκινήσουν την αποχή διαρκείας από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ θα αποκλείσουν και εφορίες σε όλη τη χώρα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλούν με μπλόκο στις δηλώσεις οι φοροτεχνικοί"

Επτά εξώδικα σε Μέσα Ενημέρωσης ετοιμάζει ο Σπίρτζης

Επτά εξώδικα ετοιμάζει προς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που συνεχίζουν να «πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα» ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Flash.

Ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι είναι άλλο η πολιτική κριτική και άλλο η λάσπη και αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο, με συγκεκριμένα δημοσιεύματα τα οποία συνοδεύονται από επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών συνήθως της Νέας Δημοκρατίας όπως ανέφερε, χαρακτηρίζοντας στημένο το όλο σκηνικό. Μάλιστα, κατονόμασε περιπτώσεις, αναφέροντας τον συντάκτη της στήλης του «Βηματοδότη» και τον βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι, στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση και η θέσπιση κανόνων λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν κάποιοι να τυγχάνουν ιδιαίτερης περίθαλψης περί των τραπεζικών τους δανείων σε βάρος της κοινωνίας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφερόμενος στις ραδιοφωνικές άδειες, έκανε λόγο για την αρχή ενός μεγάλου διαλόγου με τις αρμόδιες Ενώσεις, τόσο για τον χάρτη συχνοτήτων, όσο και το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να θωρακιστούν στην πράξη οι ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας δέχονται τις παρεμβολές σταθμών γειτονικών χωρών, χαρακτηρίζοντας το θέμα εθνικής σημασίας.

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους των τηλεοπτικών σταθμών και σε τυχόν απολύσεις με τις νέες άδειες, ο υπουργός είπε ότι βάση του νέου νόμου μπαίνει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα τηρηθεί και στα ραδιόφωνα, ώστε να υπάρξουν θεσμοθετημένες σχέσεις εργασίας και να προστατεύονται οι εργαζόμενοι.

Τέλος, κάλεσε την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) να πάρει μια πρωτοβουλία διαφάνειας, μιλώντας για τα πόθεν έσχες δημοσιογράφων και καναλαρχών, «και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά εξώδικα σε Μέσα Ενημέρωσης ετοιμάζει ο Σπίρτζης"

Πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα αποφάσισαν οι τέσσερις των Δ. Βαλκανίων και η Αυστρία

Ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά τους αποφάσισαν στη δεύτερη συνάντησή τους οι αρχηγοί των αστυνομικών αρχών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας. Στόχος τους να αποτρέψουν τα φαινόμενα της παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στις χώρες.

Πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη συνάντηση που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη φορά η σύσκεψη έγινε στο Βελιγράδι, ενώ η πρώτη είχε διεξαχθεί στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, όταν είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.

Στη συνάντηση του Βελιγραδίου ήταν καλεσμένοι και η Ελλάδα και η Γερμανία, ωστόσο και οι δύο απέρριψαν την πρόσκληση, με την Ελλάδα να σημειώνει πως πρόκειται για εξωθεσμικές και μονομερείς ενέργειες και πως οι αποφάσεις αυτών των συνεδριάσεων παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα σχετικά με το θέμα των συνόρων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν πρόκειται να τις νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας», σημείωσε η Αθήνα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Σερβίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς σημείωσε πως έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που διασφαλίζουν την συνοριογραμμή με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία. «Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο μεταναστών» στα σύνορά της, είπε. Σημειώνεται πως η ΠΓΔΜ δικαιολογεί την πολιτική των κλειστών συνόρων επικαλούμενη τη στάση της Σερβίας που επίσης έχει κλείσει τα σύνορά της. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Σερβία στη χώρα έχουν εγκλωβιστεί 1000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να μπουν στη χώρα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα αποφάσισαν οι τέσσερις των Δ. Βαλκανίων και η Αυστρία"

Βαρύς ο απολογισμός της γρίπης: 115 άνθρωποι κατέληξαν τον Φεβρουάριο

Αργά αλλά σταθερά υποχωρεί το κύμα της γρίπης στη χώρα. Ο ιός Α (Η1Ν1) δεν κυκλοφορεί πια με την ίδια συχνότητα και την ίδια ένταση στον πληθυσμό, γεγονός που αποτυπώνεται στον αριθμό των σοβαρών περιστατικών γρίπης που εισάγονται για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή σε απλό θάλαμο. Ωστόσο, ο απολογισμός του περασμένου μήνα είναι βαρύς: από τους 149 θανάτους, οι 115 καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στις ΜΕΘ νοσηλεύονται σήμερα 73 ασθενείς με βαριές επιπλοκές από τη γρίπη.

Συνολικά, από την αρχή του έτους έχουν νοσηλευτεί 381 άνθρωποι σε ΜΕΘ, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι, παρά την αρχόμενη υποχώρηση της γρίπης, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών θα φτάσει τα 400 με 410 τον επόμενο μήνα και μέχρι να λήξει η εφετινή περίοδος της γρίπης.

Πάντως, ο μαύρος αριθμός-ρεκόρ των νοσηλειών σε ΜΕΘ της περιόδου 2010-2011 που θεωρούνταν ότι θα είναι η «οροφή» για την εφετινή περίοδο γρίπης έχει πια ξεπεραστεί: το 2010-2011 είχαν καταγραφεί 370 εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά στους θανάτους από την σύγκριση των δύο περιόδων γρίπης, δεν προκύπτει ακόμη ασφαλές αποτέλεσμα. Το 2010-2011 είχαν καταγραφεί 180 θανατηφόρα περιστατικά γρίπης, ενώ εφέτος και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 149.

Μάλιστα, η σημερινή ημέρα θα μπορούσε να καταγραφεί στα πρακτικά της εφετινής περιόδου γρίπης, καθώς έσπασε το... σερί των θανατηφόρων κρουσμάτων γρίπης των περασμένων 30 ημερών. Το τελευταίο 24ωρο δεν δηλώθηκε θάνατος, ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν και άλλες απώλειες τον Μάρτιο. Με δεδομένο ότι το 40% των ασθενών με γρίπη που εισάγονται σε ΜΕΘ καταλήγουν, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο «μοιραίος αριθμός» από 149 που είναι σήμερα θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον τρεις δεκάδες μέχρι το τέλος Μαρτίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρύς ο απολογισμός της γρίπης: 115 άνθρωποι κατέληξαν τον Φεβρουάριο"

Η Τουρκία δεν επιτρέπει στα ΝΑΤΟϊκά πλοία να μπουν στα χωρικά ύδατά της

Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα, διότι η Αγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ανέφερε διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από δεύτερο διπλωμάτη.

«Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι» στο θέμα αυτό, σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Οι τουρκικές Αρχές «ζήτησαν από τον γερμανό διοικητή», τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, «να πάει στην Αγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί» η δύναμη του. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων» πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Επιπροσθέτως, παρά τις διαβεβαίωσεις γερμάνων και ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία δεν επιτρέπει στα ΝΑΤΟϊκά πλοία να μπουν στα χωρικά ύδατά της"

Ενισχύουν τα μέτρα στα σύνορα οι Σκοπιανοί

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την μεριά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουδέτερη ζώνη από την μεριά της Γευγελής έφθασαν χθες και σήμερα επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Από χθες το μεσημέρι, όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, η χώρα δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων. Αστυνομικές πηγές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής θα παραμείνει κλειστό μέχρι την εκτόνωση της έντασης και την εξομάλυνση της κατάστασης στο τμήμα αυτό των συνόρων με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του BBC, ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας του αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων στην ουδέτερη ζώνη την Δευτέρα, καθώς, όπως υποστήριξε, μία ομάδα 400 ανδρών προσφύγων επιχείρησε να εισέλθει με τη βία στο έδαφος της χώρας.

Ο κ. Πόποσκι προσέθεσε ότι το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του από τα σύνορα με την Ελλάδα και να αφήσουν όλους τους πρόσφυγες να περάσουν και να κατευθυνθούν προς την Κεντρική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενισχύουν τα μέτρα στα σύνορα οι Σκοπιανοί"

Νέα πρόκληση: Η Τουρκία δεν επιτρέπει στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη

Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, καθώς δεν επιτρέπει την προσγείωση και απογείωση του ελικοπτέρου της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας στο νησί της Μυτιλήνης, η οποία θα έφτανε εκεί στις 6 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν προέβλεπε να φτάσει στο ελληνικό νησί του Αιγαίου, αλλά η Άγκυρα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη. Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, θα έφτανε στις 6 Μαρτίου στη Μυτιλήνη και από εκεί θα απογειωνόταν με νατοϊκό ελικόπτερο, για να επιβιβαστεί στη γερμανική ναυαρχίδα «Βόννη», η οποία μετέχει στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που έχει καταπλεύσει στο Αιγαίο, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων και στον εντοπισμό των διακινητών.

Είχε προηγηθεί αρνητική απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης σε αίτημα του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν να επισκεφθεί τα παράλια της χώρας και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τη δράση των διακινητών.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας εντασσόταν στο πλαίσιο της όλης επιχείρησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, από την Τουρκία, στην οποία έχει ενεργοποιηθεί και το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Πλέον αναμένεται η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου, ανάλογο επεισόδιο καταγράφηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν το αεροσκάφος του Έλληνα πρωθυπουργού θέλησε να ανεφοδιαστεί στο νησί της Ρόδου, με την Άγκυρα να αντιδρά. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία, διαφοροποιώντας ολοκληρωτικά το πρόγραμμά πτήσης του.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση: Η Τουρκία δεν επιτρέπει στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη"

Πλαφόν στα εισιτήρια πλοίων για πρόσφυγες που περιμένουν στα νησιά

Περίπου 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά μετά τον κατάπλου, το μεσημέρι της Τρίτης, δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 1.046 πρόσφυγες.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό για την εξυπηρέτηση των προσφύγων, ενώ από το πρωί υπάρχουν και στους τρεις σταθμούς εθελοντικές οργανώσεις και ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα.

Μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) κατέφθασαν σήμερα στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι πρόσφυγες, με στόχο να τους ενημερώσουν με τη βοήθεια μεταφραστή για τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και για το πώς μπορούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα έγγραφα που χρειάζονται.

Πλαφόν στα εισιτήρια

Από σήμερα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετά και την παρότρυνση του υπουργείου Ναυτιλίας για ελεγχόμενη επιβράδυνση στις προσφυγικές ροές από τα νησιά, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του θέματος, άρχισαν να εφαρμόζουν πλαφόν στη διάθεση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στους πρόσφυγες.

Στόχος είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής των προσφύγων σε διάφορα σημεία της χώρας.

Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάνδη» από Χίο και Μυτιλήνη και το «Blue Star 2» από Ρόδο, Κω, Λέρο και Πάτμο.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει επίσης στη διάθεσή του τρία ναυλωμένα πλοία για τη μεταφορά προσφύγων. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, το καταμαράν «Tera Jet» (βρίσκεται στη Χίο) και το «Blue Star Patmos» (Πειραιάς) που αναμένεται να φορτώσει προκάτ οικίσκους με προορισμό το λιμάνι της Κω.

Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 10 το βράδυ και αναμένεται να καταπλεύσει στις 9.30 το πρωί στην Κω, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σάμο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου στη Λέσβο, οι ταξιδιωτικές εταιρείες που εκπροσωπούν πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια στη γραμμή Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς δεν εκδίδουν από το μεσημέρι της Τρίτης και για το επόμενο 48ωρο εισιτήρια σε πρόσφυγες, σε εφαρμογή απόφασης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαφόν στα εισιτήρια πλοίων για πρόσφυγες που περιμένουν στα νησιά"

Συμβούλιο της Ευρώπης: Αποθήκες ανθρώπων οι φυλακές στην Ελλάδα - Υπέρμετρη η αστυνομική βία

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη νέα έκθεση-κόλαφο της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), στην οποία καταγράφεται με τα μελανότερα γράμματα για τη χώρα μας η υπερβολική αστυνομική βία, οι τραγικές συνθήκες στις φυλακές, που τις χαρακτηρίζει «αποθήκες ανθρώπων», η απαράδεκτη κατάσταση στις φυλακές ανηλίκων, ο υπερβολικός συνωστισμός στα καταστήματα κράτησης, η ελλιπής υγειονομική περίθαλψη, η βία ανάμεσα στους κρατουμένους κ.ά.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μέλη της CPT έκαναν αυτοψία σε Αστυνομικά Τμήματα και φυλακές σε όλη την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015.

Στην έκθεση επισημαίνεται η συνέχιση αστυνομικής βίας και η κακομεταχείριση, ειδικά από την Ομάδα Δέλτα (όσο λειτουργούσε) και η CPT καλεί τη χώρα μας να παραδεχθεί το πρόβλημα της βίας από την πλευρά της Αστυνομίας και να βελτιώσει τις συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι διαβιβάστηκαν αξιόπιστες καταγγελίες για «υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς κατά την προσαγωγή, αλλά και ύστερα από αυτήν, μερικές εκ των οποίων υποστηρίζονται από ιατρικές γνωματεύσεις».

Ακόμη, αναφέρεται στην έκθεση: «Η κακομεταχείριση από αστυνομικούς στα Τμήματα Ασφαλείας, ιδιαιτέρως εις βάρος αλλοδαπών, μεταξύ άλλων και για την απόσπαση ομολογίας, συνεχίζει να αποτελεί συνήθη πρακτική, κυρίως στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα και στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη».

Επίσης, αναφέρονται καταγγελίες για κακομεταχείριση από αστυνομικούς σε ανήλικους κρατουμένους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ανακρίθηκαν ή υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ομολογία χωρίς συνήγορο.

Ως προς τα καταστήματα κράτησης, της Κορίνθου κρίνεται ακατάλληλο για την κράτηση ανηλίκων, ενώ απαράδεκτη χαρακτηρίζεται και η κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων σε κέντρα, όπως είναι αυτό της Πέτρου Ράλλη.

Η CPT καλεί τις Αρχές να αναγνωρίσουν πλήρως το «διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των κακομεταχειρίσεων που διαπράττονται από την αστυνομία», ενώ εισηγείται την καταγραφή των ανακρίσεων της Αστυνομίας σε ηχητικά αρχεία ή βίντεο.

Φυλακές-«αποθήκες» ανθρώπων

Για τις φυλακές, η CPT καταγράφει υπερπληθυσμό και έλλειψη προσωπικού, ενώ σημειώνει ότι το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο και «οι φυλακές στην Ελλάδα λειτουργούν πλέον σαν αποθήκες ανθρώπων».

Στην έκθεση αναφορικά με τις φυλακές υπογραμμίζεται ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση), αλλά παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή» και προσθέτει ότι υπάρχει έλλειψης ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους.

Στις φυλακές διαπιστώθηκε μεγάλο πρόβλημα βίας και εκφοβισμού μεταξύ των κρατουμένων, ενώ περιγράφεται η τραγική κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, η οποία παρομοιάζεται «με καζάνι που σιγοβράζει και το οποίο εκρήγνυται βίαια κάθε λίγους μήνες».

«Αποθήκη αρρώστων» χαρακτηρίζει ουσιαστικά η έκθεση για το 2015 το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η κατάσταση στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού «ήταν τόσο ακραία, κυρίως ο υπερπληθυσμός, οι κάκιστες συνθήκες υγιεινής και η υποστελέχωση, που η εγκατάσταση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αποθήκη για άρρωστους κρατουμένους, που εν συνεχεία αφήνονται στην τύχη τους».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης


Το υπουργείο Δικαιοσύνης νίπτει τας χείρας του για όλα αυτά, επικαλούμενο ότι η έκθεση αφορά επίσκεψη της CPT στην Ελλάδα από 14 έως 23 Απριλίου 2015 και «αποτυπώνει μια κατάσταση που διαμορφώθηκε σε βάθος δεκαετιών εγκατάλειψης των φυλακών».

Ακόμη, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η έκθεση είναι μεν «γενικά επικριτική», όχι πάντως «όσο προηγούμενες, που είχαν οδηγήσει σε δημόσια δήλωση (public statement)».

Μάλιστα, σημειώνει το υπουργείο ότι «εντούτοις αναγνωρίζονται και τα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί».

Δεν παραλείπει να αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «εργάζεται εντατικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται και για το λόγο αυτό συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετήσει μέτρα βελτίωσης και να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του, το υπουργείο σημειώνει ότι από «τον Απρίλιο του 2015, όμως, πολλά έχουν αλλάξει στις φυλακές», καθώς ο αριθμός των κρατουμένων τον Απρίλιο του 2015, οπότε η Επιτροπή επισκέφθηκε την Ελλάδα, ήταν 11.569».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Μετά τη νομοθετική παρέμβαση, με το ν. 4322/2015, ο αριθμός των κρατουμένων σήμερα είναι 9.571. Στόχοι, που υλοποιήθηκαν ήταν: κανείς κρατούμενος στο πάτωμα, κανένα τριώροφο κρεβάτι. Σήμερα στη φυλακή Ναυπλίου κανείς κρατούμενος δεν κοιμάται στο πάτωμα (από 547 οι κρατούμενοι ανέρχονται στους 382). Ωστόσο, και πάλι ο χώρος συνολικά δεν επαρκεί».

»Οι φυλακές είναι πράγματι υποστελεχωμένες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη, κατ’ επανάληψη, ζητήσει την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και παράλληλα να λειτουργούν δράσεις απασχόλησης, εκπαίδευσης και εξωστρέφειας. Ελπίζεται ότι σύντομα οι προσπάθειες αυτές θα καρποφορήσουν. Εν τω μεταξύ επιδιώκεται η ορθολογική κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού.

Για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ κρατουμένων εκτός από το συνεχή έλεγχο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την ενεργοποίηση πειθαρχικών διαδικασιών, με το ν. 4322/2015 (άρ. 5) αυστηροποιήθηκε το ποινικό πλαίσιο, ώστε οι ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται για τέτοια αδικήματα να μην «συγχωνεύονται» αλλά να εκτίονται ολόκληρες. Σαφείς οδηγίες για την πρόληψη και την καταστολή οποιασδήποτε τέτοιας παραβατικής ενέργειας δίδονται τακτικά και με τη δέουσα ένταση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, όπως προτείνει η Επιτροπή, επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων, σ’ όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σ' αυτή τη βάση καταγράφηκαν και επανασχεδιάζονται όλες οι δομές υγείας στις φυλακές, όπως Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία και Ειδικά Κέντρα Υγείας. Τα δύο θεραπευτικά καταστήματα, πρώτα το Ψυχιατρείο και αμέσως μετά το Νοσοκομείο Κορυδαλλού, μεταμορφώνονται σε κανονικές μονάδες υγείας. Ήδη προστέθηκαν 6 γιατροί και άμεσα αναμένονται ακόμα 4, ενώ γίνονται και βελτιώσεις στις υποδομές.

Για την απεξάρτηση προωθείται το σχετικό νομικό πλαίσιο για την ουσιαστική λειτουργία του συστήματος ανίχνευσης, συμβουλευτικής και θεραπείας μέσα στις φυλακές. Ήδη λειτουργεί η νέα ολοκληρωμένη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στη φυλακή Θεσσαλονίκης.

Η κράτηση των ανηλίκων, με το ν. 4322/2015, περιορίστηκε στα πολύ σοβαρά εγκλήματα (ανθρωποκτονία, βιασμό). Σήμερα (16.2.2016) στη φυλακή παραμένουν 9 ανήλικοι. Η φυλακή ανηλίκων Κορίνθου βελτιώνεται στις υποδομές, εξοπλίζεται και εμπλουτίζεται με προγράμματα και δράσεις. Εξάλλου, η απομόνωση, καθ’ όλο το 2015, χρησιμοποιήθηκε μόνο για έναν κρατούμενο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβούλιο της Ευρώπης: Αποθήκες ανθρώπων οι φυλακές στην Ελλάδα - Υπέρμετρη η αστυνομική βία"

ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: «Ναι» στη χρήση βίας κατά των μεταναστών

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης των Σκοπίων να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσουν τη διέλευση μεταναστών και προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έριξε χθες δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων Σύρων και Ιρακινών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο φυλάκιο της Ειδομένης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Είδαμε περίπου 400 νεαρούς να προσπαθούν να περάσουν δια της βίας στο έδαφος της χώρας μας από την Ελλάδα", δήλωσε ο Πόποσκι στο BBC.

"Αν οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι αντιμέτωπες με μια κατάσταση βίαιης απόπειρας από εκατοντάδες νεαρούς προκειμένου να περάσουν στο έδαφός μας χωρίς να θέλουν να καταγραφούν ή να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής, δεν νομίζω ότι αυτό συνάδει με ό,τι έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

"Το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσει από τα σύνορα και να αφήσει όλους τους πρόσφυγες να περάσουν", δήλωσε ο υπουργός αναφέροντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση.

"Μας είπαν ότι θέλουν ένα αξιόπιστο σύστημα όσον αφορά τους μετανάστες", ώστε να καταγράφονται οι υποψήφιοι για χορήγηση ασύλου, δήλωσε ο Πόποσκι.

"Τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το σύστημα δείχνει να μην λειτουργεί. Καθένας ανάμεσά μας θα πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την επικράτειά του", επισήμανε.

Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας όπου περισσότεροι από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την ΠΓΔΜ και από χώρες των Βαλκανίων και της ΕΕ, στον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος στα εδάφη των χωρών αυτών.

Σε χωριστή συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o Πόποσκι εξέφρασε φόβους για τυχόν "συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων στην περίπτωση που ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι".

Στην αναμέτρηση αυτή, "η Σλοβενία στέλνει πίσω παράνομους μετανάστες προς την Κροατία, η Κροατία προς τη Σερβία και η Σερβία προς τη χώρα μας, κλπ.", εξηγεί και προσθέτει: "φοβάμαι μήπως ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφύγων".

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: «Ναι» στη χρήση βίας κατά των μεταναστών"

Δήλωση Δημητρακοπούλου για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση Βγενόπουλου

«Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα. Βασιλική Θάνου θα διενεργήσει πειθαρχική έρευνα σχετικά με τον δικονομικό τρόπο, που περιήλθε στην Εισαγγελέα Εφετών κα. Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία, που αφορά την υπόθεση της Λαϊκής, η οποία προ ολίγων ημερών ετέθη στο αρχείο, επειδή δεν υπήρξαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων.

Όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε ο εντολέας μου κ. Α. Βγενόπουλος, με ενέργειες του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βαξεβάνη, ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εναρμονισμένες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου για το ίδιο ως άνω δικονομικό θέμα διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση κατά της κας Τσατάνη, η οποία διεξήχθη από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, όπου επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών της κας Τσατάνη και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Κατόπιν των ανωτέρω, η πρωτοβουλία της κας Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι νομικά παραδεκτή, γιατί προβλέπεται σε πρόσφατο νόμο του κ. Ν. Παρασκευόπουλου, αλλά, με δύο σοβαρές ενστάσεις, που στηρίζονται στην πάγια πειθαρχική νομολογία του Αρείου Πάγου: α) η πειθαρχική διαδικασία διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα και δεν είναι θεσμικά επιτρεπτή η κοινολόγησή της. Β) Δεν έχει επαναληφθεί –νομολογιακά- στο παρελθόν αρχειοθετημένη πειθαρχική δικογραφία από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επαναξιολογείται, χωρίς να έχουν υπάρξει νεώτερα άγνωστα στοιχεία, πλην της έντονης διαφωνίας για την αρχειοθέτηση του άνω γνωστού δημοσιογράφου.» αναφέρει σε δήλωσή του ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση Δημητρακοπούλου για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση Βγενόπουλου"

Συνέχεια στην «ιερή» διαμάχη για το θέμα της αποτέφρωσης

Συνέχεια στην «ιερή» διαμάχη της Εκκλησίας με την κυβέρνηση για το θέμα της αποτέφρωσης δίνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) με ανακοίνωσή της. Η Σύνοδος αναφέρεται στις νέες διατάξεις του νόμου 4368/2016 τις οποίες χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές. Ταυτόχρονα σημειώνει πως η Εκκλησία είχε στείλει επιστολή στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας του να προστεθούν οι επιφυλάξεις της υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας, η οποία «έτυχε αδιαφορίας».

Η ανακοίνωση της Συνόδου: Η Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση του νέου νόμου 4368/2016, με τον οποίο: α) νομοθετείται η υποχρεωτικότητα της δηλωθείσας επιθυμίας του νεκρού για τον τύπο τελετής της κηδείας του, αρκεί να μην προσκρούει στη δημόσια τάξη, δημόσια υγεία και τα χρηστά ήθη, β) ρυθμίζεται η χωροθέτηση αποτεφρωτήριων ή τεφροφυλακείων μέσα σε κοιμητήρια (ακόμα και εάν ανήκουν κατά κυριότητα σε Ενορίες) και επιτρέπεται η ελεύθερη διασπορά ανθρώπινης τέφρας στην θάλασσα ή σε υπαίθριους χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών. Παρατηρείται ότι η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτεφρώσεως, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, περί των οποίων ο νομοθέτης σιωπά. Η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό με επιστολή, η οποία έτυχε αδιαφορίας, να προστεθεί επιφύλαξη υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας.

Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί τις παραπάνω διατάξεις ως αντισυνταγματικές. Η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θρησκευτική ελευθερία ισχύει για όλους, επομένως νομοθετικά μέτρα προς όφελος όσων είναι άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι, δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Διευκρινίζεται προς απόκρουση ψευδολόγων διαδόσεων, ότι τα έσοδα όλων των κοιμητηρίων των αστικών κέντρων εισπράττουν κατά νόμον οι τοπικοί Δήμοι και σε κάθε περίπτωση, εάν ήθελε η Εκκλησία να μην μειωθούν τα δήθεν έσοδά της, θα συμφωνούσε και δεν θα διαφωνούσε με την τέλεση κηδεύσεως και μνημοσύνων για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέχεια στην «ιερή» διαμάχη για το θέμα της αποτέφρωσης"

Ερευνα από Θάνου για απαλλαγή Βγενόπουλου

Αυτοπροσώπως θα διενεργήσει έρευνα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ( απέκτησε πρόσφατα με νόμο αρμοδιότητες για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών και εισαγγελέων) για τη νομιμότητα των ενεργειών της αντεισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου Γεωργίας Τσατάνη, η οποία προ ημερών, έθεσε στο αρχείο την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου που έγινε με πολυσέλιδη πορισματική αναφορά της κυρίας Τσατάνη, μετά από πολυετή έρευνα, πυροδότησε καταγγελίες από τον Ανδρέα Βγενόπουλο ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε σειρά μεθοδεύσεων σε βάρος του και προσπάθειες να μην κλείσει η υπόθεσή του.

Η παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου η οποία, μάλιστα, αναλαμβάνει η ίδια, να ελέγξει την αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου για τη νομιμότητα των ενεργειών της, αποτελεί απότοκο αναφορών που υποβλήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου και τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την απαλλαγή Βγενόπουλου.

Το αντικείμενο του πειθαρχικού ελέγχου της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου εστιάζεται στο γιατί χειρίστηκε την εν λόγω υπόθεση, ενώ θα μπορούσαν να διενεργήσουν την έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, οι εισαγγελείς Διαφθοράς η Οικονομικού Εγκλήματος.

Πάντως για τη νομιμότητα της επίμαχης έρευνας, πρόσφατα, ο αρμόδιος για την εποπτεία των οικονομικών εγκλημάτων ( εισαγγελέων Διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος) ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής εγγράφως αποφάνθηκε ότι η υπόθεση Βγενόπουλου, σωστά ερευνήθηκε από την αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Γεωργία Τσατάνη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα από Θάνου για απαλλαγή Βγενόπουλου"

FAZ: Ειδομένη, πλατεία Βικτωρίας: εικόνες ντροπής

Η φωτογραφία με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να ρίξουν, μέσα σε ένα σύννεφο από δακρυγόνα, τον συρμάτινο φράχτη για να περάσουν στην ΠΓΔΜ βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων. Τα δραματικά γεγονότα συνέπεσαν λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη της καγκελαρίου Μέρκελ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, όπου θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι παραμένει πιστή στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

Βλέπει αυτές τις εικόνες η Ευρώπη;

«Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην έγκυρη Frankfurter Allgemeine Zeitung που συνοδεύει και την φωτογραφία. «Θλιβερές εικόνες» σχολιάζει η εφημερίδα. «Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασπάσουν το διαχωριστικό φράχτη στη μεθόριο. Το ότι έφτασαν τα πράγματα εκεί, ήταν αναμενόμενο. Και είχε προβλεφθεί, με την προσδοκία κυρίως της Βιέννης, ότι τέτοιες θλιβερές εικόνες θα προκαλούσαν αλλαγή απόψεων στο προσφυγικό.

Συντελέστηκε αυτή η μεταβολή; Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας καταρράκτης αλληλοκατηγοριών», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος της Südwest Presse αναρωτιέται τι θα γίνει εάν και πάλι οι πρόσφυγες επιχειρήσουν να διασπάσουν το συνοριακό φράχτη. «Θα τους βάλουν στη φυλακή; Θα γίνει αιματοκύλισμα αόπλων στην καρδιά της Ευρώπης; Απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να δώσουν όλοι εκείνοι που εδώ και εβδομάδες διακηρύττουν ότι το παγκόσμιο πρόβλημα των προσφύγων δεν επιλύεται με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων».

Αλλά και η Landeszeitung από το Λίνενμπουργκ στρέφει τα πυρά της προς την Ευρώπη. «Αυτές οι εικόνες θα πρέπει να κάνουν να ντρέπονται όσοι βλέπουν την γηραιά ήπειρο ως νησίδα ευμάρειας», παρατηρεί η εφημερίδα. «Εάν παραμείνουν τα βαλκανικά κράτη σε αυτήν τη πολιτική περιχαράκωσης, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί».

«Η Μέρκελ με πλοία θα μας μεταφέρει στη Γερμανία»

Η άλλη πλευρά του δράματος εκτυλίσσεται στην Αθήνα, στην πλατεία Βικτωρίας, παλαιότερα στέκι ναρκομανών, ιεροδούλων και μεταναστών από την Α. Ευρώπη. Σήμερα τη θέση τους έχουν πάρει οι πρόσφυγες. Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung βρέθηκε εκεί και περιγράφει πως στην Ελλάδα της ύφεσης ορισμένοι θησαυρίζουν. «Send money Bagladesh, φωνάζει κάποιος, από 100 ως 500 ευρώ μόνο δύο ευρώ τα έξοδα αποστολής και οι άνθρωποι στέκονται ουρά έξω από το κατάστημα. Πιο κάτω στο Afghan Mobile Shop, όπου μπορεί κανείς να φορτίσει κινητά, να κάνει φωτοτυπίες και να βγάλει φωτογραφίες για διαβατήρια χρειάζεται να περιμένει για να κάνει τη δουλειά του. Για τα εμπορικά καταστήματα γύρω από την πλατεία Βικτωρίας οι πρόσφυγες είναι σωτηρία». Ο γερμανός συντάκτης μιλά με κάποιον Σύρο, που όπως λέει μέσω της Σμύρνης και της Χίου ήρθε στην Αθήνα και τώρα έχει εγκλωβιστεί στην πλατεία Βικτωρίας. «Εάν ήξερα ότι θα έκλειναν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ δεν θα ερχόμουν» παραδέχεται στον γερμανό ανταποκριτή. «Εδώ η κατάσταση είναι χάλια, αλλά στην Τουρκία είναι ακόμη χειρότερα. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι προσπαθούν να μας βοηθήσουν, αλλά στην Τουρκία όλοι σκέπτονται το εαυτό τους».

Ο Σύρος αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ εφημερίδας ότι οι περισσότεροι στην πλατεία Βικτωρίας, όταν ξεκίνησαν, πίστευαν πως θα έρθει η Άγκελα Μέρκελ με πλοία για να τους μεταφέρει στη Γερμανία. Ανάλογα μηνύματα δημοσιεύτηκαν και στο διαδίκτυο. «Το περασμένο Σεπτέμβριο η αστυνομία παρατήρησε ότι στα κινητά μιας ομάδας διασωθέντων στο Φαρμακονήσι υπήρχε ένα μήνυμα στα αραβικά με το γερμανικό θυρεό και την φωτογραφία της Μέρκελ που έγραφε ότι στις 3.9.2015 αποπλέει πλοίο του τέταρτου γερμανικού στόλου για να πάρει από την Τουρκία ένα μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων» αναφέρει ο Σύρος στη γερμανική εφημερίδα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: Ειδομένη, πλατεία Βικτωρίας: εικόνες ντροπής"

Ο Ψυχάρης απαντά στον Τσίπρα μέσω του Βήματος

«Απάντηση» στη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα δίνει σήμερα «Το Βήμα» με δημοσίευμα που έχει τίτλο «Δεν λέει την αλήθεια ο κ. Τσίπρας».

Ακολουθεί το δημοσίευμα:

Δεν λέει την αλήθεια ο πρωθυπουργός όταν δηλώνει ότι δεν ζήτησε ποτέ τίποτε από κανένα ή ότι δεν σήκωσε το τηλέφωνο προκειμένου να εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια του ή να απαιτήσει άλλη μεταχείριση από τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης.

Παρότι κατά καιρούς απαξίωνε δημόσια εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς παρασκηνιακώς, αυτός και το κόμμα του, διεκδικούσαν «καλύτερη μεταχείριση» και απαιτούσαν είτε αποκλεισμούς «ανεπιθύμητων» προσώπων είτε προωθήσεις φίλα προσκείμενων δημοσιογράφων και στελεχών.

Άπειρα είναι τα «αιτήματα» που κατά καιρούς οι κυβερνώντες προέβαλαν. Καημός τους ήταν να ελέγξουν την ενημέρωση, να δημιουργήσουν βάσεις προπαγάνδας παντού και να επιτύχουν την άλωση των μέσων ενημέρωσης εκ των έσω.

Και όταν αντιμετώπισαν άρνηση στις παράλογες απαιτήσεις τους - δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αποδέκτες οι απαιτήσεις τους από επαγγελματίες και οργανισμούς που υποτυπωδώς σέβονταν τον εαυτό τους - ξεκίνησαν πολεμική και πολιτική καθυπόταξης. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι παραδόθηκαν στους ένοικους του Μεγάρου Μαξίμου.

Φαίνονται άλλωστε. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας ψεύδεται για ακόμη μια φορά, όπως το έχει πράξει με τόσα άλλα ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Γι αυτό άλλωστε εισπράττει οργή και αμφισβήτηση. Ο καιρός θα φανερώσει την απόλυτη διεκδίκησή του από τα μέσα ενημέρωσης. Οψόμεθα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ψυχάρης απαντά στον Τσίπρα μέσω του Βήματος"

Πλαφόν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για πρόσφυγες και μετανάστες

Περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά μετά τον κατάπλου το μεσημέρι δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 1.046 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ από το πρωί υπάρχει και στους τρεις σταθμούς όπου βρίσκονται, εθελοντικές οργανώσεις ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα.

Μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO –υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργεί από το 2011) κατέφθασαν σήμερα στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι πρόσφυγες, με στόχο να τους ενημερώσουν με τη βοήθεια μεταφραστή για τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και για το πώς μπορούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα έγγραφα που χρειάζονται.

Από σήμερα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετά και την παρότρυνση του υπ. Ναυτιλίας για ελεγχόμενη επιβράδυνση στις προσφυγικές ροές από τα νησιά προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του θέματος, άρχισαν να εφαρμόζουν πλαφόν στη διάθεση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Στόχος, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής των προσφύγων-μεταναστών σε διάφορα σημεία της χώρας.

Αύριο το πρωί αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάνδη» από Χίο και Μυτιλήνη και το «Blue Star 2» από Ρόδο, Κω, Λέρο και Πάτμο. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει επίσης στη διάθεσή του τρία ναυλωμένα πλοία για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, το καταμαράν «Tera Jet» (βρίσκεται στη Χίο) και το «Blue Star Patmos» (Πειραιάς) που αναμένεται να φορτώσει προκάτ οικίσκους με προορισμό το λιμάνι της Κω. Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 10.00 το βράδυ και αναμένεται να καταπλεύσει στις 9.30 το πρωί στην Κω ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σάμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαφόν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για πρόσφυγες και μετανάστες"

«Όχι» της Ελλάδας στη δεύτερη βαλκανική σύνοδο αστυνομικών διευθυντών

Εν απουσία της Ελλάδας, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, πραγματοποιείται σήμερα στο Βελιγράδι η δεύτερη σύνοδος των αρχηγών της Αστυνομίας των πέντε βαλκανικών χωρών – ΠΓΔΜ, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Αυστρίας – σε συνέχεια της συνόδου του Ζάγκρεπ που διεξήχθη στις 18 Φεβρουαρίου για το θέμα των συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε καταγγέλλει ως μονομερή και εξωθεσμική ενέργεια τη σύνοδο του Ζάγκρεμπ, της οποίας οι αποφάσεις παραβίαζαν τα συμφωνηθέντα σχετικά με το θέμα των συνόρων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα αρνήθηκε να λάβει μέρος στη νέα συνάντηση, η οποία θα «νομιμοποιούσε» εμμέσως την προηγούμενη του Ζάγκρεπ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» της Ελλάδας στη δεύτερη βαλκανική σύνοδο αστυνομικών διευθυντών "

ΠΑΣΟΚ: Έρχεται περικοπή των εφάπαξ

Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις εφάπαξ παροχές προς συνταξιούχους και τα σενάρια που διακινούνται για περαιτέρω περικοπή τους καλεί την κυβέρνηση η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ» σε ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο εξηγεί πως «Προσφάτως δημοσιοποιήθηκε το από 17.2.2016 έγγραφό σας με το οποίο ζητείτε από το ΤΠΔΥ, το ΤΑΠΙΤ, το ΤΑΥΤΕΚΩ και το ΕΤΑΑ την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών λόγω «της αναγκαιότητας για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών και παροχών των κλάδων προνοίας», και δίδετε τρία διαφορετικά σενάρια, εκ των οποίων το πρώτο έχει ως αφετηρία τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού της παροχής, το δεύτερο έχει ως βάση τις αποδόσεις του κοινού κεφαλαίου της ΤτΕ και το τρίτο στηρίζεται σε καθορισμένες μεν παροχές, με άγνωστο όμως ποσοστό αναπλήρωσης».

Η ίδια υποστηρίζει ότι από το περιεχόμενο του εγγράφου προκύπτουν, τα εξής συμπεράσματα: «Σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα δημόσιες δηλώσεις σας, δεν έχετε εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό.

Ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ παροχών, καθώς και των αντίστοιχων εισφορών, στο «σχέδιο» ασφαλιστικού που δώσατε στη δημοσιότητα είναι παντελώς αίολος και ανεπέρειστος, δεδομένου ότι δεν γνωρίζετε τα αναλογιστικά ελλείμματα που θα χρειαστεί, ενδεχομένως, να καλύψετε. Με δεδομένο ότι ο τρόπος υπολογισμού των «εφάπαξ» κατά τις ισχύουσες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων οδηγεί, ως γνωστόν, σε καθορισμό παροχής μεγαλύτερης από ό,τι προκύπτει βάσει των μεσοσταθμικών αποδόσεων του Κοινού Κεφαλαίου της ΤτΕ, προεξοφλείτε σημαντικές μειώσεις των εφάπαξ παροχών, τις οποίες μέχρι σήμερα αποκρύπτετε».

Υπο αυτά τα δεδομένα ρωτά «σε ποια αναλογιστική μελέτη στηρίχθηκε η πρότασή σας για το ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά το ύψος των εφάπαξ παροχών, και των αντίστοιχων εισφορών; Σκοπεύετε να προβείτε σε μείωση των εφάπαξ παροχών, και αν ναι σε ποιο ύψος κυμαίνεται αυτή, βάσει των σεναρίων που προτείνετε;»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Έρχεται περικοπή των εφάπαξ"

Μέρκελ: Η διαμάχη για τους πρόσφυγες απειλεί το ευρώ

Η διαμάχη στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες απειλεί το ευρώ, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε κομματική συγκέντρωση στην πόλη Φολκμάρσεν, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με ορισμένες χώρες να τραβούν τον δικό τους δρόμο εις βάρος μίας άλλης χώρας, όπως η Ελλάδα, αυτός δεν είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος» τόνισε η καγκελάριος.
Με τις χώρες κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής διαδρομής να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν βόρεια της Ελλάδας, η κα Μέρκελ προειδοποίησε την Κυριακή άλλες χώρες της Ε.Ε. να μην επιτρέψουν να υπάρξει «χάος» σε μία χώρα που ήδη «έχει πολλά προβλήματα», σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι ηγέτες των 28 χωρών της Ε.Ε. σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για τον περιορισμό του πλήθους των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, η χώρα του οποίου βρίσκεται στη βαλκανική διαδρομή των προσφύγων, θα συναντηθεί με την κα Μέρκελ για συζητήσεις στο Βερολίνο αργότερα το βράδυ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κα Μέρκελ, συνεχίζει το Bloomberg, στέλνει το μήνυμά της στους ψηφοφόρους τριών γερμανικών κρατιδίων, στα οποία θα διεξαχθούν εκλογές στις 13 Μαρτίου. Οι μάχες στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία - Παλατινάτο και τη Σαξωνία - Άνχαλτ θα είναι εν μέρει μία δοκιμασία της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μείωση της υποστήριξης στην κεντροδεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) και κέρδη για το δεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Οι δημοσκοπήσεις στη Βάδη - Βυρτεμβέργη δείχνουν σχεδόν ισοδύναμα το CDU και το οικολογικό, κεντροαριστερό κόμμα των Πρασίνων, το οποίο κυβερνά το κρατίδιο αφού απομάκρυνε τους Χριστιανοδημοκράτες από την εξουσία πριν από πέντε χρόνια σε μία περιοχή όπου έχουν την έδρα τους επιχειρήσεις όπως η Daimler και η Porsche.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Η διαμάχη για τους πρόσφυγες απειλεί το ευρώ"

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν τη βοήθεια 700 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό

Δεν επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πληροφορίες της «Wall Street Journal» ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως για την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αν και το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εξετάσει αύριο Τετάρτη έναν μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη του Βαλκανικού Διαδρόμου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιο ποσό που θα δοθεί ως στήριγμα στην Ελλάδα.

«Βλέπω πολλούς αριθμούς τριγύρω», ανέφερε ειρωνικά ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στην πληθώρα εκτιμήσεων που υπάρχουν για τη βοήθεια που θα λάβει η χώρα μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, τα 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε βάθος τριετίας και θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ελληνικό έδαφος, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα η Ε.Ε. παρέχει ανθρωπιστική στήριξη σε εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική ή τη Μέση Ανατολή.

Επί του παρόντος, η Κομισιόν είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τέτοιου είδους φιλανθρωπικές δράσεις μόνο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, σύμφωνα πάντα με την WSJ, με δεδομένο τον κίνδυνο εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, αυτή η δυνατότητα θα δοθεί και για επιχειρήσεις εντός ευρωπαϊκών συνόρων.

Ερωτηθείς για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όταν σκοπιανοί αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χημικά για να σκορπίσουν πρόσφυγες που ζητούσαν να περάσουν τον φράχτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» των Βρυξελλών για τη βία.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε δηκτικά ότι όλα τα μέρα που λαμβάνονται στα σύνορα θα πρέπει να συμφωνούν με την διεθνή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε μία έμμεση βολή και προς την Αυστρία, η οποία ξεκίνησε το ντόμινο του ουσιαστικού κλεισίματος συνόρων θέτοντας αυστηρότατα πλαφόν στις ημερήσιες εισροές.

Τα επεισόδια «μας δείχνουν για μία ακόμα φορά ότι η λύση [στο προσφυγικό] είναι μία λύση συλλογική ευρωπαϊκή», συμπλήρωσε.

Η Κομισιόν έχει καταδικάσει τις αποφάσεις τις Βιέννης ως ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο, αν και η Βιέννη εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν τη βοήθεια 700 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό "

Γεροβασίλη: Το ασφαλιστικό έγινε δεκτό από τους θεσμούς [ΒΙΝΤΕΟ]

Το γάντι στο ΔΝΤ πετά η Αθήνα για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος στο σημερινό briefing κάλεσε το ταμείο να εξηγήσει επαρκώς γιατί εμμένει σε θέσεις που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού.

Η Όλγα Γεροβασίλη μάλιστα τόνισε ότι τα οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού είναι πολύ καλύτερα σήμερα, κάτι που δεν εναρμονίζεται με τα όσα ζητά το ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να επιδιώκει την εφαρμογή της συμφωνίας με τον λαό όρθιο.

Για το ασφαλιστικό

Η Όλγα Γεροβασίλη επιπλέον τόνισε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει.

Παρά το γεγονός ότι εξετάζονται ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες, εκτίμησε ότι για το ασφαλιστικό η διαπραγμάτευση έχει φτάσει κοντά στο όριό της και πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί θα μπορούσαν να έρθουν και να προχωρήσουμε».



Για το προσφυγικό

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η Όλγα Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον συμψηφισμό του προσφυγικού με την οικονομική κρίση αλλά πραγματικά είναι δυσβάσταχτο να σηκώσει μόνη της η Ελλάδα το βάρος του προσφυγικού. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα μέσα ώστε να αποφευχθεί αυτό.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για τον αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

Διέψευσε πάντως ότι ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε για «μονομερείς ενέργειες» και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν την αντιμετώπιση του προβλήματος.



Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφύγει από μόνη της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να προσφύγει σε βάρος της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών που έχουν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Όμως, σημείωσε ότι έχουν διατυπωθεί σκέψεις από ξένους διπλωμάτες προκειμένου, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και αυτό το εργαλείο.

Για το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Αναφερόμενη τέλος, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έχει προσδιοριστεί την ερχόμενη Παρασκευή η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος με τους πολιτικούς αρχηγούς.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Το ασφαλιστικό έγινε δεκτό από τους θεσμούς [ΒΙΝΤΕΟ]"

Συνέντευξη Τσίπρα στο Star: Τι είπε για μεταναστευτικό, τράπεζες, οικονομία, διαπλοκή - ΒΙΝΤΕΟ

Για όλα μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Α.Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο STAR, στην εκπομπή “ενικός” του Ν.Χατζηνικολάου.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο», ενώ εκτίμησε «ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας και τις δυνατότητες της κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες της Ε.Ε.».
 Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου και δήλωσε αισιόδοξος ότι «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την “Ανάσταση” της ελληνικής Οικονομίας». Άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ καταλογίζοντάς του ότι έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους θεσμούς
Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του προσφυγικού σε τουρισμό και οικονομία, έκανε λόγο για σχετική μείωση στις προκρατήσεις κυρίως στην Κω και τη Σάμο, η οποία όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί με ειδική καμπάνια για τα νησιά. Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις, στη Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο.
Στάθηκε στην ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής​. «Έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επιβεβαίωσε ότι ετέθη θέμα βέτο από την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό. «Είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι σήμερα δείχνουν όλοι με το δάχτυλο την Αυστρία.
Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην Ε.Ε. επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.
 «Στο πλευρό της Ελλάδας η Κομισιόν»
Εξάλλου, αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Γιούνκερ μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης από την Κομισιόν, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα​.
Όπως είπε ερωτηθείς σχετικά, οι προσφυγικές ροές δεν οφείλονται στις δηλώσεις της Τ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ καταλόγισε στη Δύση ότι διέλυσε συντεταγμένα κράτη στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε ο,τι αφορά τις δηλώσεις της για το προσφυγικό.
«Οι Έλληνες διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης επειδή έσωσαν χιλιάδες ζωές» ανέφερε εν συνεχεία και παρατήρησε ότι οι μεταναστευτικές ροές κινούνται προς την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς πολλά νησιά βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις τουρκικές ακτές.
«Με το ΝΑΤΟ τελειώνουν τα blame games»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν ήταν ποτέ αντίθετη με το να αναλάβει δράση η Frontex, ενώ εξήγησε ότι η Ελλάδα πήγε σχεδόν κατηγορούμενη στην Ε.Ε. για τα hotspots και την ταυτοποίηση προσφύγων, με τα κράτη – μέλη να επικαλούνται έκθεση της Κομισιόν που είχε γίνει τον Νοέμβριο. «Πράγματι τον Νοέμβριο, που έγινε το report δεν είχαμε καταφέρει να προχωρήσουμε αρκετά», παραδέχθηκε, ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στη Frontex, τονίζοντας ότι τότε είχε κάνει δεκτό μόλις το ένα τρίτο των ελληνικών αιτημάτων.
Εν συνεχεία εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για να σταματήσει το blame game και εκτίμησε ότι με το ΝΑΤΟ τελειώνουν τα αυτά τα παιχνίδια στο Αιγαίο. «Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας . Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.
Για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στη Ρόδο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε το σχέδιο πτήσης που πρότειναν οι τουρκικές αρχές. «Είμαστε αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες όμως πρωτοφανούς κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Σε δύσκολη θέση ο Φάιμαν»

Αναφερόμενος στον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, του καταλόγισε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και «κατάσταση πολιτικού» λόγω της ραγδαίας αύξησης της ακροδεξιάς. Επίσης τον κατηγόρησε ότι κάνει λανθασμένες σπασμωδικές κινήσεις.

«Δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά»

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του προσφυγικού σε τουρισμό και οικονομία, έκανε λόγο για σχετική μείωση στις προκρατήσεις κυρίως στην Κω και τη Σάμο, η οποία όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί με ειδική καμπάνια για τα νησιά. Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις, στη Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν βοηθάει η κινδυνολογία», ενώ εξήγησε ότι δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό «ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά». «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ανθρωπισμό το προσφυγικό πρόβλημα ακόμα κι αν δώσουμε από το υστέρημά μας», συνέχισε.

«Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γίνεται για να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή. 

Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις.

Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης, είπε ο Πρωθυπουργός.

«Εφαρμόζουμε τη συμφωνία κατά γράμμα»

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στο πρώτο επτάμηνο είχε λάβει εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου έλαβε εντολή υλοποίησης της συμφωνίας , διατηρώντας τις «κόκκινες» γραμμές. «Τη συμφωνία την τηρούμε κατά γράμμα», ανέφερε και άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ καταλογίζοντάς του ότι έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους θεσμούς.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για το PSI, καλώντας τον «αντί να κάνει δηλώσεις να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες που έχει».

«Κανένας κίνδυνος “κουρέματος” καταθέσεων»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ θετικότερα από τις εκτιμήσεις πριν κάνουμε τη συμφωνία» και εκτίμησε ότι «αν δεν είχαμε ολοκληρώσει εγκαίρως την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζές μας θα ήταν ευάλωτες». «Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το Ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες, ενώ εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, διαχώρισε την προσφυγική κρίση από την αξιολόγηση, αν και όπως είπε, η Ευρώπη δεν αντέχει να διαχειριστεί ταυτόχρονα δύο κρίσεις.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους θεσμούς να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ, ενώ σημείωσε ότι η χώρα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς το Ταμείο, την παρουσία του οποίου χαρακτήρισε συμβολική.

«Πιστεύω ότι η τρόικα θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου» 

Μετά τη Δευτέρα (και τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup) θα έχουμε μία καλύτερη εκτίμηση για το πότε θα γυρίσουν οι θεσμοί, ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιστρέψουν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, βάσει της ίδιας εκτίμησης, μέσα στον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση του ασφαλιστικού. «Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την “Ανάσταση” της ελληνικής Οικονομίας», υπογράμμισε. Προανήγγειλε επίσης ότι μέσα στον Μάρτιο θα έρθει στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος.

«Εντός του πλαισίου της συμφωνίας η πρότασή μας για το ασφαλιστικό»

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρόταση της κυβέρνησης εντός του πλαισίου της συμφωνίας, καθώς και για προστασία των χαμηλών συντάξεων. «Θα επιμείνουμε στην ανάγκη προστασίας των χαμηλών στρωμάτων» επανέλαβε και τόνισε ότι «η συμφωνία μας υποχρεώνει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές δαπάνες στο ΑΕΠ. Αυτό το επιτυγχάνουμε με μείωση εισφορών σε συμφωνία με τους εταίρους». Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση κατοχυρώνει τη βιωσιμότητα του συστήματος.

«Προστατεύουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι με την πρότασή της η κυβέρνηση προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, προσπαθώντας να αμβλύνει τις αδικίες για τις εισφορές. Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τα τεχνικά κλιμάκια για το φορολογικό των αγροτών και επανέλαβε ότι «αν δεν παράξουμε πλούτο, δεν θα βγούμε από την κρίση». «Δεν έχουμε ταξικό μίσος, μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

«Να τελειώνει η πλάκα για το δημοψήφισμα»
«Να τελειώνει η πλάκα ότι μετέτρεψα το “όχι” του δημοψηφίσματος σε “ναι”», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας. «Όταν συνειδητοποίησα μετά το δημοψήφισμα ότι η επιμονή μου θα έπαιζε το μέλλον της χώρας και το ελληνικού λαού, έκανα πίσω. Και όταν κάναμε τον συμβιβασμό, ζήτησα την έγκριση του ελληνικού λαού» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Όταν εγώ ήμουν με την πλάτη στον τοίχο και κάποιοι ακόνιζαν τα μαχαίρια για ειδικά δικαστήρια, εγώ έβγαινα και έλεγα την αλήθεια».
«Απολύτως ανόητη η κριτική Βαρουφάκη»
Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτήρισε «απολύτως ανόητη» την αναφορά του του περί επιθυμίας του Μαξίμου να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα, αλλά με μικρή διαφορά.
«Δεν δέχομαι επί του ηθικού πεδίου μύγα στο σπαθί μου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος ότι έκανε και λάθη σε επιλογές συνεργατών μου.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς του είπε ότι «η καρδιά των Σοσιαλδημοκρατών είναι μαζί σου, αλλά το μυαλό τους εναντίον τους».
«Υπάρχει ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα»
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα, ενώ αποκάλυψε ότι συζήτησαν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος και αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Πρότεινα στον κ. Μητσοτάκη να γυρίσουμε σελίδα στο θέμα της διαπλοκής. Να συμφωνήσουμε στο ΕΣΡ, να πάμε μαζί στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών», είπε.
Πάντως, του καταλόγισε ότι καλύπτει την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς, καθώς και ότι δεν συνεχάρη την αστυνομία για την υπόθεση των εκβιασμών.  Διερωτήθηκε επίσης για ποιο λόγο διακινούνταν το κρατικό χρήμα και προανήγγειλε αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα στην υπόθεση των εκβιασμών.«Ο λαός απεφάνθη τον Σεπτέμβρη έδωσε κυβέρνηση και Πρωθυπουργό», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμα 3,5 χρόνια».
Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, επανέλαβε ότι χρειαζόταν «να μπει τάξη», επικαλούμενος τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο, είπε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει κάποιους κανόνες. Κάλεσε επίσης όλους να περιμένουν να δουν τις γνωματεύσεις των συνταγματολόγων σχετικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα του πουλήσω όμως την ψυχή μου»
«Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα του πουλήσω όμως την ψυχή μου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές για συναντήσεις του με τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη. «Δεν θα κριθώ από το ποιον συναντώ, αλλά από το τι πράττω», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να σήκωσε το τηλέφωνο για να ζητήσει χάρη.
Σχολιάζοντας την υπόθεση που έχει ανακύψει με τον ΔΟΛ, ζήτησε από τον Στ. Ψυχάρη «να τα βγάλει όλα στη φόρα, δεν με απασχολεί». «Μεμπτό θα ήταν αν τον είχα ευνοήσει», συμπλήρωσε και αποκάλυψε ότι έχει απορρίψει προτάσεις για συναντήσεις τον τελευταίο χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου

Α΄μέρος
Β΄μέρος
Γ΄μέρος

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη Τσίπρα στο Star: Τι είπε για μεταναστευτικό, τράπεζες, οικονομία, διαπλοκή - ΒΙΝΤΕΟ"

Το Εφετείο ανέτρεψε την ιστορική δικαίωση της Κούνεβα

Τρία χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωνε την Κωνσταντίνα Κούνεβα και οκτώ χρόνια μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε, το Εφετείο έρχεται να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση και μαζί την ιστορική της δικαίωση.

Ακυρώνοντας το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, το δικαστήριο του Πειραιά απεφάνθη τελεσίδικα ότι για τη δολοφονική επίθεση στην τότε συνδικαλίστρια και νυν ευρωβουλευτή, Κωνσταντίνα Κούνεβα, δεν αποδεικνύεται η ευθύνη της εργοδοσίας, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Με την πρωτόδικη απόφαση χαρακτηρίστηκε εργατικό ατύχημα η επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008 από αγνώστους και το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 250.000 ευρώ.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα για την απόφαση

«Η ΟΙΚΟΜΕΤ καταδικάστηκε, γιατί από όλα τα γεγονότα, τα έγγραφα και τους μάρτυρες αποδείχτηκε ότι έχει ευθύνη, γιατί δεν πήρε μέτρα προστασίας μου. Από τότε που εκλέχτηκα στην ΠΕΚΟΠ, μου κήρυξε πόλεμο» δηλώνει η Κωνσταντίνα Κούνεβα και προσθέτει: «όλοι γνωρίζουν τι κατάσταση επικρατεί στα εργολαβικά συνεργεία: χαμηλές αμοιβές, καθυστερήσεις πληρωμών, μαύρη εργασία, μισό ένσημο, απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά, απολύσεις. Κι όλα αυτά πριν από τα μνημόνια, όταν ακόμη υπήρχαν εργασιακά δικαιώματα. Από τότε τα πράγματα έχουν χειροτερέψει κι άλλο. Γι’ αυτό και η πρωτόδικη απόφαση ήταν σημαντική όχι μόνο για μένα, αλλά για όποιον άλλο βρεθεί σε ανάλογη θέση στο μέλλον».

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα σημειώνει ότι το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό γι’ αυτό θα συνεχίσει τον αγώνα της, προσβάλλοντας την απόφαση στο ανώτερο δικαστήριο. «Αυτή η απόφαση στέλνει στην κοινωνία το μήνυμα ότι η εργοδοσία είναι πανίσχυρη κι ότι μπορεί να τιμωρεί τη συνδικαλιστική δράση, χωρίς καμιά συνέπεια. Αφού κι εγώ, ευρωβουλευτής σήμερα, δεν κατάφερα να δικαιωθώ, είναι μάταιο να παλεύουν οι εργαζόμενοι».

«Η ασυδοσία των εργολάβων θα μεγαλώσει. Ακόμα και σήμερα απειλούν τους εργαζόμενους ότι θα έχουν τη δική μου τύχη εάν δεν συμμορφωθούν, όπως έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στον ΗΣΑΠ. Ε, λοιπόν, ούτε η εργοδοσία είναι πανίσχυρη, ούτε οι εργαζόμενοι ανίσχυροι» τονίζει η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Εφετείο ανέτρεψε την ιστορική δικαίωση της Κούνεβα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news