facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Μέχρι και το 40% του εισοδήματος θα ζητεί σε αποδείξεις η Εφορία

Αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματός τους θα πρέπει να συγκεντρώσουν για το 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την τελική πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών προς τους θεσμούς.

Επειτα από αρκετές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, το οικονομικό επιτελείο της Καραγεώργη Σερβίας έχει καταλήξει στην τελική πρόταση η οποία εκτιμάται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός Μαρτίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 9.500 ευρώ (που είναι σήμερα το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους) θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός τους.

Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 9.501 ευρώ ως 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.
Σκέψεις και για ενδιάμεση κλιμάκωση

Ωστόσο επειδή το ποσοστό θεωρείται υψηλό, μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών την περίπτωση να υπάρξει μια ενδιάμεση, ηπιότερη κλιμάκωση. Με τη συγκέντρωση των αποδείξεων οι πολίτες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.

Από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά οι αποδείξεις θα μετρούν μόνο εφόσον γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking. Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά.

Ωστόσο, για άτομα που έχουν γεννηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, δηλαδή για όσους είναι πάνω από 65 ετών, δεν θα ισχύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων.

Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα μπορεί να χρησιμοποιεί μετρητά προκειμένου να εξασφαλίσει σε αποδείξεις το 30% ή και λιγότερο του ετήσιου εισοδήματος για να τύχει την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί αυτόματα σε αφορολόγητο 9.550 ευρώ.

Μέσα στον Μάρτιο η υποβολή των δηλώσεων

Στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσει το σύστημα Taxis να ανοίξει και να ξεκινήσουν οι πολίτες να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις μέσα στον Μάρτιο ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις.

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων περιμένουν την ψήφιση των σχετικών διατάξεων που θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για να ανάψει το πράσινο φως για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι διατάξεις αυτές θα καλύψουν μία σειρά από εκκρεμότητες, όπως είναι για παράδειγμα η φορολόγηση των ανέργων, των φοιτητών και όσων αποκτούν εισόδημα περιστασιακά. Επίσης θα καλυφθούν οι περιπτώσεις για όσους έχουν προχωρήσει σε σύμφωνο συμβίωσης.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2015) δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τον κωδικό 049.

Πως θα γλιτώσουν την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Με την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως επαγγελματίες θα φορολογηθούν όσοι είχαν το 2015 περιστασιακά εισοδήματα ως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτά ως 9.500 ευρώ. Για αυτούς θα ισχύσει αφορολόγητο 9.545 ευρώ και δεν θα πληρώσουν ούτε 1 ευρώ φόρο.

Η σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και ουσιαστικά έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει για μια μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 26% από το 1 ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί πραγματικών, δηλαδή να θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες συν προκαταβολή φόρου 75%.

Περιστασιακά εισοδήματα θεωρούνται ότι έχουν φοιτητές, άνεργοι και όσοι μέσα στο 2015 είχαν μοναδικό εισόδημα από ενοίκια ή ελάχιστους τόκους καταθέσεων και φορολογούνται επί του τεκμαρτού εισοδήματος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι και το 40% του εισοδήματος θα ζητεί σε αποδείξεις η Εφορία"

Ηλεκτρονικό «δίχτυ» για μισθούς, εισφορές και οφειλές

Σε ενιαίο ηλεκτρονικό «δίχτυ» του ΙΚΑ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών μπήκαν οι μισθοί, τα ωράρια, οι εισφορές και οι οφειλές όλων των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Το πληροφοριακό σύστημα της «Εργάνης» - που απεικονίζει σε ημερήσια βάση τα στοιχεία απασχόλησης και αμοιβής 1.673.732 εργαζομένων στις 222.281 επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα- «άνοιξε» για τους ελεγκτές του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ. Δίνοντας, όπως δηλώνει στην «Ημερησία» ο διοικητής του ΙΚΑ Διον. Καλαματιανός, τη δυνατότητα «άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης και διασταύρωσης, σε πραγματικό χρόνο, όλων των πληροφοριών και να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη και η μαύρη εργασία που στερούν έσοδα 4-5 δισ. τον χρόνο».



Οι διασταυρώσεις

Η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων θα επιτρέψει να γίνονται επιτόπιοι στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις «υψηλής παραβατικότητας» ή όσες είναι ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή απασχόληση ανασφάλιστων. Άμεσα θα μπορεί να διαπιστωθεί αν ο εργαζόμενος απασχολείται την ημέρα και για τις ώρες που έχει «δηλωθεί» όπως και αν έχει «δηλωθεί». Θα ελέγχονται, ακόμη: Επιχειρήσεις που υποβάλλουν Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) χωρίς να καταβάλουν εισφορές αλλά και αν οι ΑΠΔ ανταποκρίνονται σε ό,τι δηλώνεται (όπως το ύψος του μισθού και τα ασφάλιστρα που αναλογούν, το είδος της απασχόλησης και το «πακέτο» κάλυψης) καθώς διαπιστώνονται αποκλίσεις με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα.

Τα στοιχεία των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνοι των εταιρειών και ο αριθμός των απασχολουμένων, με ονοματεπώνυμο και ανά ειδικότητα (έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εικονικών επιχειρήσεων όπως και ειδικότητες απασχολουμένων που είναι άσχετες με τις δραστηριότητες, π.χ. επιχείρηση καθαρισμού με απασχολούμενους μάγειρες, νοσοκόμους και... νηπιαγωγούς).

Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς να ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Μολονότι το ΚΕΑΟ έχει αναστείλει, μέσω διασταυρώσεων που έχει κάνει, τη δυνατότητα υποβολής Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε 395 επιχειρήσεις, η πρόσβαση στα στοιχεία της «Εργάνης» θα διευκολύνει τον άμεσο εντοπισμό ακόμη περισσότερων.



Γ. Κατρούγκαλος: «Το πρώτο βήμα»
«Η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας θα εξασφαλίσει νέους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα σε μια χρονική στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», δηλώνει στην «Ημερησία» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος. «Ενα από τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, αφού από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει ενιαίος μηχανισμός είσπραξης των εισφορών και των φόρων. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η οριζόντια λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων τραπεζών δεδομένων του υπουργείου Εργασίας για κοινή χρήση από το ΙΚΑ και το ΣΕΠΕ», καταλήγει.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικό «δίχτυ» για μισθούς, εισφορές και οφειλές"

Με περιορισμούς η διέλευση στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στην περιοχή του Ρίου-Αντιρρίου, με συνέπεια να δοθεί εντολή για τη διακοπή της διέλευσης από τη γέφυρα που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των πλοίων στο πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, ενώ έχουν τεθεί περιορισμοί στην κυκλοφορία οχημάτων στην γέφυρα.

Όπως ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι, έχει απαγορευθεί η διέλευση από τη γέφυρα σε δίκυκλα και τροχόσπιτα, καθώς και σε κενά φορτίου φορτηγά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Με περιορισμούς η διέλευση στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου"

Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη καθώς απομακρύνθηκαν μόνοι τους οι πρόσφυγες που την είχαν καταλάβει νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το βράδυ της Κυριακής, τα σύνορα άνοιξαν για λίγους «τυχερούς», ενώ οι υπόλοιποι -από τους περίπου 7.000 που βρίσκονται εκεί- θα πρέπει να συνεχίσουν να περιμένουν, υπό αντίξοες συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια θα επιτρέψουν την είσοδο συνολικά σε 400 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ τις επόμενες ώρες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση τρεις ώρες το απόγευμα του Σαββάτου, όταν πέρασαν περίπου 300 πρόσφυγες, κρατούσε κλειστό εδώ και τρεις ημέρες το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι προβαίνει σε τέτοια περιοριστικά μέτρα επειδή η Σερβία δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη"

Λαμία: Εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο επισκευάστηκε για να στεγάσει πρόσφυγες

Ένα εγκαταλελειμμένο από χρόνια ξενοδοχείο, με δυναμικότητα φιλοξενίας έως και 400 ανθρώπων, ανακατασκευάστηκε μέσα σε 48 ώρες στη Λαμία για να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες.
Πρόκειται για ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται στις Θερμοπύλες, κοντά στις ιαματικές πηγές, και το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από το 2012.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης την Παρασκευή το απόγευμα σε σύσκεψη φορέων και εθελοντικών οργανώσεων ανακοίνωσε την συγκεκριμένη επιλογή ορίζοντας το χρονοδιάγραμμα των 48 ωρών για να εγκατασταθούν εκεί οι πρόσφυγες. Έτσι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με δικές της δαπάνες, προχώρησε στον καθαρισμό και την ανακατασκευή των βασικών του λειτουργιών.

"Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε άμεσα και συντονισμένα" δηλώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης συμπληρώνοντας ότι "μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει και οι ενέργειές μας σε σχέση με την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων δείχνουν να αποδίδουν. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση".

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το βράδυ αναμένεται να είναι όλα έτοιμα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες οι οποίοι από την περασμένη Τρίτη βρίσκονται σε διάφορα σημεία στη Φθιώτιδα.

Πολυάνθρωπα συνεργεία δουλεύοντας νύχτα μέρα μέσα σε 48 ώρες επισκεύασαν όλες τις εγκαταστάσεις, υδραυλικές, ηλεκτρικές, θέρμανσης, παροχές ζεστού και κρύου νερού στα λουτρά των δωματίων, Επισκεύασαν και τοποθέτησαν τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, δηλαδή κρεβάτια και στρώματα, όπως επίσης επισκεύασαν τους χώρους εστίασης, δημιούργησαν ιατρείο και προχώρησαν σε εκτεταμένους καθαρισμούς στον περιβάλλοντα χώρο αλλάζοντας την εικόνα εγκατάλειψης του ξενοδοχείου.

"Πρόκειται για την καλύτερη μεταξύ όλων των άλλων επιλογών" σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραϊσκος που έχει τον συντονισμό των ενεργειών. "Έχουμε δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για έναν χώρο προσωρινής παραμονής" δηλώνει ο κ. Καραϊσκος και μάλιστα προσδιορίζει ότι από σήμερα το βράδυ θα δοθεί το πράσινο φως για να μετακινηθούν εκεί πρόσφυγες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο επισκευάστηκε για να στεγάσει πρόσφυγες"

Τίτλοι τέλους για τα περισσότερα αγροτικά μπλόκα

Έπειτα από σχεδόν ενάμισι μήνα στο δρόμο, οι αγρότες ανοίγουν τα μπλόκα και στρέφονται σε «νέες μορφές πάλης», όπως επιβεβαίωσε την Κυριακή από το Κιλελέρ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Νωρίτερα την Κυριακή, οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά τους συναδέλφους τους στα Τέμπη και άλλες περιοχές της χώρας. Αποκλιμάκωση αποφάσισαν, επίσης, οι αγρότες του μπλόκο των Μουδανιών, αλλά και της Πελοποννήσου.

«Ο αγώνας ούτε σταματάει ούτε αναστέλλεται. Απλά, όπως αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα, από αύριο αλλάζει η μορφή πάλης. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και με το όπλο παραπόδα» ανέφερε ο κ. Μπούτας στη σκιά του «μνημείου του Αγρότη» στο ιστορικό Κιλελέρ.

Εκπρόσωποι πολλών μπλόκων, από τα συνολικά 69 που συντάχτηκαν με το πλαίσιο των πέντε προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό, βρέθηκαν στο Κιλελέρ για να γιορτάσουν την 106η επέτειο απ’ τον ξεσηκωμό των κολίγων.

Ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε ότι η γραμμή πάλης πρέπει να συνεχιστεί σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Υποστήριξε ότι αποτέλεσμα του αγώνα των προηγούμενων ημερών ήταν να καθυστερήσει για δύο μήνες η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο. Συμπλήρωσε πάντως ότι αν οι αγρότες δεν το δουν σε νόμο δεν πρόκειται να πειστούν.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι αγρότες παραμένουν έτοιμοι να κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα όταν κατατεθεί προς ψήφιση το ασφαλιστικό και να δώσουν το «παρών» μαζί με το εργατικό κίνημα για να αποτρέψουν την ψήφιση του. «Είμαστε με το όπλο παραπόδα μην τυχόν και η φορολόγηση έχει λεπίδες τροχισμένες και από τις δυο μεριές και μας αποκεφαλίσουν» είπε.

Ανοίγουν τα μπλόκα

Οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών ανακοίνωσαν στο μεταξύ ότι θα αποσύρουν τα τρακτέρ τους από τον οδικό κόμβο στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας.

Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ελήφθη σε γενική συνέλευση στο μπλόκο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από τις περιοχές του Αλμυρού, των Φαρσάλων και του Βελεστίνου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Μικροθηβών Χρήστος Πάντσιος, «οι αγρότες δεν αποχωρούν, αλλά αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, και περιμένουμε ο πρωθυπουργός να τηρήσει τα υπεσχημένα προς τον αγροτικό κόσμο, οι δε συντονιστικές επιτροπές δεν θα διαλυθούν, αλλά θα παρακολουθούν τις εξελίξεις».

«Με το κεφάλι ψηλά και συντεταγμένα, ακριβώς όπως ήρθαμε» αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών.

«Μετά από 43 ημέρες αγώνα ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τους συναδέλφους μας, που ενώ εμείς αγωνιζόμασταν για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, αυτοί παρέμεναν αμετακίνητοι στο καναπέ τους» ανέφεραν οι αγρότες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη γενική συνέλευσή τους.

Να αποχωρήσουν από τις εθνικές οδούς αποφάσισαν και οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου, διαμηνύοντας όμως πως ο «αγώνας μας για επιβίωση με αξιοπρέπεια συνεχίζεται».

Εκπρόσωποι των αγροτών από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου συναντήθηκαν το Σάββατο στην Τρίπολη και αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα μπλόκα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «μετά τις ασαφείς εξαγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου στις δυο αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων αγροτών απ' όλη την Ελλάδα, θεωρούμε πως τα δίκαια αιτήματα μας όχι μόνο δεν έχουν ικανοποιηθεί, αλλά χάσαμε και κεκτημένα πολλών χρόνων που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες».

Δηλώνουν ότι, «οι θέσεις μας παραμένουν αδιαπραγμάτευτες και καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στις προτάσεις μας».

Ακόμη οι αγρότες υπογραμμίζουν ότι, «θέλοντας να μην ταλαιπωρήσουμε άλλο τους συμπολίτες μας με κλείσιμο δρόμων, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με άλλες μορφές πάλης. Αποσύρουμε τα τρακτέρ απ' τους δρόμους προσωρινά και δίνουμε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επανεξετάσει το αγροτικό ζήτημα δίνοντας άμεσα λύσεις».

Τέλος τονίζουν πως, «εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην αδιάλλακτη στάση της και φέρει τα σχεδία νόμου του φορολογικού - ασφαλιστικού, μη παίρνοντας υπόψη της σοβαρά τις προτάσεις μας, θα μας βρει όλους απέναντι της».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Τίτλοι τέλους για τα περισσότερα αγροτικά μπλόκα"

Ποτάμι: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Σταύρος Θεοδωράκης

Με την επανεκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη στην ηγεσία του Ποταμιού ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του τριήμερου συνεδρίου της παράταξης, που είχαν παραταθεί νωρίτερα, λόγω του πλήθους των εθελοντών του κόμματος που ήθελαν να λάβουν το λόγο το βράδυ του Σαββάτου και δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος.

Προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράστηκε, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι ομιλίες και την Κυριακή, παράλληλα με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν για την εκλογή των νέων κομματικών οργάνων και του επικεφαλής του Ποταμιού -αξίωμα το οποίο, εκτός από τον ιδρυτή του Κινήματος Σταύρο Θεοδωράκη, διεκδικούσε και ο καθηγητής Παύλος Ελευθεριάδης.

Ο κ. Θεοδωράκης έλαβε 715 ψήφους, 96 ο κ. Ελευθεριάδης, ενώ υπήρξαν και 20 λευκά.

Μετά την εκλογή του, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι δεν υπάρχουν τρία Ποτάμια και δεν μπορεί κάποιος να απολαμβάνει τα προνόμια του «είσαι» και τη δημοσιότητα του «δεν είσαι», «φωτογραφίζοντας» τον κ. Θεοχάρη.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν είναι ούτε του ιδίου ούτε των βουλευτών, αλλά των εθελοντών και των μελών του.

Ο κ. Θεοδωράκης, τέλος, συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά να γίνει άμεσα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό. 

Στις τοποθετήσεις τους οι περισσότεροι εθελοντές χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις για τους βουλευτές του Κινήματος. Τα περισσότερα πυρά δέχτηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης ο οποίος, το βράδυ του Σαββάτου μίλησε για «τρία Ποτάμια», επιρρίπτοντας στον Σταύρο Θεοδωράκη τις ευθύνες για την πτώση των ποσοστών του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις κακές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.
 
Μερικές χαρακτηριστικές τοποθετήσεις στελεχών που πήραν το λόγο είναι οι ακόλουθες:  

Γιώργος Τσαούσης: Στελέχη που μέχρι πρότινος βρίσκονταν κοντά στον επικεφαλής και καθόριζαν προγραμματικές θέσεις, τώρα αντιπολιτεύονται κατηγορώντας την αυλή  που ο Σταύρος " δεν έχει". Έχουν προνόμια και διεκδικούν και άλλα. Τέρμα τα προνόμια, τα κακομαθημένα έξω από το Ποτάμι.


 
Κωνσταντίνος Γκράβας: Ο Κυριάκος και η Φώφη ήρθαν να αντλήσουν  στελέχη από το Ποτάμι. Στελέχη  που αν δεν τα είχε αναδείξει ο Σταύρος δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας της ΝΔ και του Πασοκ.
 
Άννα Ευφραιμίδου: 'Οταν ξεκινήσαμε το Ποτάμι, μέσα σε 40 μέρες αλωνίσαμε την Ελλάδα με το βανάκι και πήραμε 7%. Μετά μεταλλαχτήκαμε και οι βουλευτές επαναπαύθηκαν και πέσαμε στο 4%.
 
Γιάννης Λάζαρης: Αυτοί που έχουν σκοπό να φύγουν να μην ξεχάσουν ν' αφήσουν την έδρα τους  στο ταμείο. (...) Το Ποτάμι έχει μια γλύκα που ποτέ δεν θα την νιώσουν όσοι μπήκαν για να βολευτούν.

Λίλη Αγγελοπούλου:
 Ίσως κάποιοι να θέλουμε να αυτοκτονήσουμε. Δεν κατάλαβα τι εννοεί ο κ.Θεοχάρης. Η πρότασή του να φτιάξει ένα νέο Ποτάμι σταγόνα - σταγόνα ενώ έχουμε γύρω μας καταιγίδα είναι η συνταγή για την κόλαση.

Δημήτρης Τσιόδρας:
 Δεν υπάρχουν τρία Ποτάμια ή είναι ένα ή δεν υπάρχει. Με διαφορετικές φωνές, με απόψεις που συζητιούνται ανοιχτά αλλά είναι ένα. Αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε, αυτό που ξεκίνησε ο Σταύρος πριν δυο χρόνια δεν θα τα αφήσουμε στη μέση.
 
Δημήτρης Κοντοπίδης: 
Όποιος θέλει τα κλειδιά του Ποταμιού να μην τα ζητάει από τον Σταύρο να τα ζητάει από τους εθελοντές γιατί εμείς είμαστε το Ποτάμι.

Zαχαρούλα - Γιαβρούτα Λούδα: 
Εγώ καθησυχάστηκα που ο κ. Θεοχάρης μας διαβεβαίωσε ότι θα μαζέψει όλες τις ψήφους που χάσαμε. Αλλά να μας που επιτέλους κι αν θα μείνουν ή θα φύγουν από το Ποτάμι. Να μη ξυπνάμε το πρωί με βουλευτές που αμφισβητούν στα κανάλια το Ποτάμι. Φτάνει πια!




Δημήτρης Πιτούλης: 
Δεν έχουν κάνει λάθη οι βουλευτές; Μόνο ο Σταύρος φταίει; Αυτός τουλάχιστον έκανε αυτοκριτική. Εκείνοι;
 
Παναγιώτης Πιλάτος: 
Πόσο κοστολογούν οι επαγγελματίες της πολιτικής, τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος μας; Πόσες κοινοβουλευτικές θητείες επιζητούν; Κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε σκλάβοι και παραγιοί επειδή είμαστε πιστοί στις αξίες του Κινήματος.


 
Θεόφιλος Ιωάννου (ο νεότερος εθελοντής, 18χρονών από την Κω):
Όποιος μιλάει για άλλο Ποτάμι, δεν προσβάλει τον Σταύρο προσβάλει τους χιλιάδες των εθελοντών. 

Γιώργος Δημακόπουλος:
 Όποιος θέλει να ξεκινήσει από το μηδέν να φτιάξει το δικό του Ποτάμι, να το κάνει. Αλλά να ξεκινήσει πραγματικά απο το μηδέν. Να αφήσει την έδρα του. Όπως απο το μηδέν ξεκίνησε ο Σταύρος.






protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Σταύρος Θεοδωράκης"

«Βουλιάζει» από πρόσφυγες η χώρα

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, εκεί όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί, καθώς η ροή προς τα Σκόπια πραγματοποιείται με το σταγονόμετρο. Χθες, κατά το ολιγόωρο άνοιγμα των συνόρων, στη Γευγελή πέρασαν μόλις 300 άτομα. 

Την ίδια στιγμή, σε ένα απέραντο hot spot μετατρέπεται η χώρα μας, καθώς ξεπερνούν τους 25.000 οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί. 

Σλοβενία, Αυστρία Σκόπια, Κροατία και Σερβία έχουν σχεδόν σφραγίσει τα σύνορα τους μειώνοντας δραματικά τον αριθμό εκείνων που μπορούν να περάσουν ημερησίως. Συγχρόνως, σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας. 

Σε αυτό προβλέπεται φιλοξενία των προσφύγων στα πλοία, που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών έως την Κυριακή. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημειά της χώρας. 



Περίπου 6.000 άνθρωποι βρίσκονται στην Ειδομένη, ενώ πολλοί από αυτούς είναι αρκετές ημέρες στον καταυλισμό. Κάθε ώρα που περνά, ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Όλοι τους βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα. 



Μάλιστα, χθες απείλησαν να ρίξουν τον φράχτη προκειμένου να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Πολλοί έκαναν πορεία διαμαρτυρίας μέσα στον καταυλισμό. Στον καταυλισμό επικρατεί χάος, καθώς οι πρόσφυγες κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές, ενώ οι υποδομές είναι ελάχιστες και περιορισμένες οι προμήθειες σε τρόφιμα και νερό.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα καραβάνια των προσφύγων που ακόμα και περπατώντας επιχειρούν να φτάσουν στην Ειδομένη. Χθες το μεσημέρι, κοντά στα Τέμπη, όπου έχουν εγκλωβιστεί τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες εξαιτίας της ασφυξίας στην Ειδομένη, κάτοικοι της περιοχής μοίρασαν προμήθειες.





Στην Αττική, εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στο λιμάνι μετατρέποντας το σε ένα αυτοσχέδιο hot spot. Οικογένειες με μικρά παιδιά που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, παραμένουν εγκλωβισμένες μετά το κλείσιμο των συνόρων. Ίδια είναι η εικόνα και στην πλατεία Βικτωρίας, η οποία έχει μετατραπεί σε καταυλισμό για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στο Ελληνικό, το κέντρο φιλοξενίας είναι ασφυκτικά γεμάτο.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βουλιάζει» από πρόσφυγες η χώρα"

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από τον Πάπα

Στην προσφυγική κρίση, με μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας πριν από λίγο στους πιστούς που έχουν γεμίσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Πιο αναλυτικά ο Αργεντινός πάπας τόνισε: «Στην προσευχή μου και στη δική σας είναι πάντα παρούσα η δραματική κατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να απομακρυνθούν από πολέμους και άλλες απάνθρωπες καταστάσεις.

Ιδίως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών. Μια ομαδική, ενιαία απάντηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, για την ίση κατανομή των βαρών.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να θέσει ως στόχο, κανείς –χωρίς επιφυλάξεις και με αποφασιστικότητα– τις διαπραγματεύσεις.

Συγχρόνως, δέχθηκα με ελπίδα την είδηση της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία και καλώ όλους σας να προσευχηθείτε ώστε αυτή η ευκαιρία να μπορέσει να ανακουφίσει τον δοκιμαζόμενο λαό, διευκολύνοντας τις αναγκαίες ανθρωπιστικές βοήθειες. Και για να ανοίξει τον δρόμο στον διάλογο και στην τόσο επιθυμητή ειρήνη»

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από τον Πάπα"

Ειδομένη: Οι πρόσφυγες απέκλεισαν την σιδηροδρομική γραμμή

Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής πρόσφυγες που διαμαρτύρονται ζητώντας να αρχίσει η ροή διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Δεκάδες πρόσφυγες έχουν καθίσει πάνω στις γραμμές και προτρέπουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη παραμένει κλειστή από χθες, στις 20.00 ενώ προηγουμένως, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία.

Στο μεταξύ, ο καταυλισμός στην Ειδομένη «βουλιάζει» από 6.500 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη ήταν κλειστή από το βράδυ της Πέμπτης και άνοιξε το Σάββατο για λίγες ώρες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Οι πρόσφυγες απέκλεισαν την σιδηροδρομική γραμμή"

Εγκλωβισμό 50-70 χιλιάδων προσφύγων το Μάρτιο "βλέπει" ο Μουζάλας

Εγκλωβισμός 50.000 - 70.000 προσφύγων μέσα στο Μάρτιο υπολογίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας ότι θα επέλθει εξαιτίας των ροών προς τη χώρα και δεδομένου του κλεισίματος των συνόρων των άλλων κρατών των δυτικών Βαλκανίων.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κ. Μουζάλας επιβεβαίωσε ουσιαστικά τα σενάρια που διακινούνται στον κυριακάτικο Τύπο και τα οποία περιγράφουν σκηνικό φόβου με εγκλωβισμό ακόμα και 200.000 ανθρώπων στη χώρα μέχρι το καλοκαίρι. Διευκρίνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Για την εγκατάσταση του αυξημένου αριθμού των προσφύγων, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι δημιουργούνται χώροι "έκτακτης ανάγκης", "ούτε καν προσωρινής φιλοξενίας".

Ανέφερε ο υπουργός ότι στη Μακεδονία τα hotspot θα είναι τέσσερα, σε Κιλκίς, Διαβατά ενώ οι άλλοι χώροι αναζητούνται ενώ διευκρίνισε ότι οι υπόλοιπο χώροι υποδοχής θα είναι κατά μήκος του άξονα από Πειραιά και θα μοιραστούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπέβαλλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό", είπε.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ένας μεγάλος αριθμός θα φύγει από την Ελλάδα με το πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής κι αυτό θα αφορά κυρίως σε παράνομους μετανάστες, που αφορά στο 20% των ελεύσεων. Όπως είπε εφαρμόζεται ήδη με 3.000 επιστροφές.

Για την Ειδομένη είπε ότι υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν έχουν πειστεί οι άνθρωποι ότι έχει κλείσει ο ασφαλής δρόμος, αφού κάποιοι περνούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και όσοι φιλοξενούνται στα ειδικά κέντρα να θέλουν να μεταβούν στα σύνορα, ελπίζοντας ότι θα περάσουν.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μειωθεί η ροή προς την Ειδομένη καθώς θα μεταδοθεί και το μήνυμα ότι το σύνορο είναι κλειστό "και οι άνθρωποι θα ψάχνουν με άλλους τρόπους".



Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκλωβισμό 50-70 χιλιάδων προσφύγων το Μάρτιο "βλέπει" ο Μουζάλας "

Γ.Μουζάλας: Θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς - ΒΙΝΤΕΟ

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο Υπουργός μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας μίλησε στο Euronews και την Έφη Κουτσοκώστα για την αντιπαράθεση με την Αυστρία και την κλιμάκωση της κρίσης που πιέζει την Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι είμαστε σε μία κακή συγκυρία, δηλαδή ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο συγχρόνως με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που είχαμε σαν χώρα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είναι εκρηκτικό μίγμα. Θα το καταφέρουμε. Θα προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε μαζί με την Ευρώπη.



Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο Υπουργός μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας μίλησε στο Euronews και την Έφη Κουτσοκώστα για την αντιπαράθεση με την Αυστρία και την κλιμάκωση της κρίσης που πιέζει την Ελλάδα.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Κύριε Υπουργέ ας ξεκινήσουμε με το θέμα των ημερών που είναι η αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Αυστρία. Η Αυστρία η οποία αποφάσισε να λάβει κάποια μέτρα, να κάνει μία συνάντηση με διάφορες βαλκανικές χώρες χωρίς καν να συμπεριλάβει την Ελλάδα. Πώς ήταν η δική σας συνάντηση με την ομόλογό σας; Τι ειπώθηκε;

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μτανάστευσης:
Υπάρχει μία αντιπαράθεση της Αυστρίας με την ΕΕ με την έννοια ότι κάνει μία μονομερή ενέργεια. Αυτή η μονομερής ενέργεια που κάνει η Αυστρία κατά παράβαση των συμφωνιών στην ΕΕ πλήττει και την Ελλάδα. Έχω πει επανειλημμένα. Θεωρούμε την κίνηση αυτή της Αυστρίας εχθρική προς την Ευρώπη και τη χώρα μας. Δε θεωρούμε την Αυστρία εχθρό μας. Αναγνωρίζουμε στην Αυστρία ότι έχει δεχθεί 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ξέρουμε τις δυσκολίες της, γιατί είμαστε από αυτές τις χώρες που ζούμε συνέχεια αυτή τη δυσκολία. Μας έχει βοηθήσει στο παρελθόν. Αυτά όλα δεν αναιρούν το γεγονός ότι αυτή η κίνησή της είναι μια κίνηση εχθρική προς την ΕΕ και προς την Ελλάδα.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Παρόλα αυτά, ακούσαμε την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ευρωπαϊκό το οποίο να λειτουργεί και ότι δεν μπορούμε καν να βασιζόμαστε στη συνεργασία με την Τουρκία. Άρα προφανώς αποφάσισε να λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Θεωρείτε ότι έχει άδικο;

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μτανάστευσης:
Βέβαια. Το σχέδιο της ΕΕ, το οποίο υποστήριζε η Αυστρία, έλεγε όχι φράχτες, μετεγκατάσταση όχι σκυλιά στους μετανάστες επανεγκατάσταση, όχι κλειστά σύνορα αλλά καταγραφή. Υπάρχει σαφές σχέδιο.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Το οποίο δεν εφαρμόζεται όμως.

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μτανάστευσης:
Δεν εφαρμόζεται ακριβώς επειδή διάφορα κράτη μέλη και σήμερα και η Αυστρία αντί να ασχοληθούν με το σχέδιο της ΕΕ περιχαρακωνόντουσαν στον εθνικό τους χώρο. Το έχουμε πει επανειλημμένα. Ή είμαστε μέλη της ΕΕ ή λειτουργούμε α λα καρτ.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Λάβατε κάποια δέσμευση ανάκλησης, αλλαγής των μέτρων;

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μετανάστευσης:
Όχι. Δε λάβαμε και δε ζητήσαμε. Είπαμε ότι περιμένουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των γραπτών και προφορικών δεσμεύσεων που πήραμε στην περασμένη Σύνοδο. Η ευθύνη αν θα συμβεί ή όχι δεν αφορά την Ελλάδα. Εμείς τις υποχρεώσεις μας τις έχουμε κάνει. Περιμένουμε την αλληλεγγύη.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Θα μπορούσε η Ελλάδα να μπλοκάρει τη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία αν δεν έπαιρνε τις δεσμεύσεις ότι θα παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά. Τελικά αυτές οι προφορικές δεσμεύσεις που πήρε δεν τηρήθηκαν. Πώς μπορείτε να είστε σίγουρος ότι από εδώ και πέρα τα κράτη μέλη και βλέπουμε ότι και η Ουγγαρία ανακοίνωσε δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση και βλέπουμε ότι πολλά κράτη μέλη βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιθυμείτε; Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα;

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μτανάστευσης:
Δεν είμαστε σίγουροι αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη. Και θα επιμείνουμε. Δεν είμαστε αφελείς επίσης. Θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Θα μπορούσαμε στην προηγούμενη Σύνοδο να τινάξουμε στον αέρα την ευρωπαϊκή υπόθεση λέγοντας ότι δε θέλουμε να συζητήσουμε καθόλου. Πιστέψαμε σε αυτά που μας είπε η ΕΕ και σε αυτά που δεσμεύτηκαν τα συγκεκριμένα κράτη μέλη. Διαψευστήκαμε. Θα επιμείνουμε. Είναι σαφές ότι όσο αυξάνονται οι δεσμεύσεις μας θα οδηγηθούμε κι εμείς σε μονομερείς ενέργειες όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να διαπραγματευτεί ακόμα και με τέτοιου είδους προειδοποιήσεις και το λέω γιατί είναι σε μία αδύναμη θέση, όχι μόνο γιατί γιατί χρειάζεται βοήθεια ως πύλη εισόδου αλλά και λόγω της οικονομικής της κατάστασης;

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μετανάστευσης
Είναι αλήθεια ότι είμαστε σε μία κακή συγκυρία, δηλαδή ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο συγχρόνως με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που είχαμε σαν χώρα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είναι εκρηκτικό μίγμα. Θα το καταφέρουμε. Θα προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε μαζί με την Ευρώπη.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Τι μπορεί να συμβεί στη χώρα εάν η Ασυτρία και οι άλλες χώρες δεν επιστρέψουν στο προηγούμενο στάτους κβο ; Πόσο χρόνο δίνετε στην Ελλάδα ότι θα μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις ροές;

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μετανάστευσης:
Εμείς προετοιμαζόμαστε για να διαχειριστούμε την κρίση. Θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα, όχι πολύ μεγάλο που η Ελλάδα και οι άνθρωποι που έμειναν στην Ελλάδα, πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, θα έχουμε μία δύσκολη συγκατοίκηση. Θα τα καταφέρουμε όμως.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Αποχωρώντας η ομόλογός σας η Αυστριακή από το Συμβούλιο είπε ότι η Ελλάδα βασίζεται πάρα πολύ στη συνεργασία με την Τουρκία. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη Σύνοδο;

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μετανάστευσης:
Δε βασίζεται η Ελλάδα στην Τουρκία. Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει ένα action plan με την Τουρκία. Η Ευρώπη αποδέχτηκε, λίγο αργότερα από ότι θα‘πρεπε, αυτό που από τότε που εγώ είμαι υπουργός, δηλαδή πέντε μήνες τώρα φωνάζουμε στην Ευρώπη, ότι αντικειμενικά και όχι από πρόθεση, όχι σαν blame game, αντικειμενικά, οι ροές ξεκινάνε από τις ακτές της Τουρκίας.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Μήπως όμως και η Ευρώπη εθελοτυφλεί και ρίχνει όλα της τα φώτα στην Τουρκία γιατί η ίδια αδυνατεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση που είναι στο έδαφός της;

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μετανάστευσης:
Αν δε σταματήσουν και δεν ελεγχθούν οι ροές από την Τουρκία η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Οι ροές πρέπει να ελεγχθούν από την Τουρκία. Για να μπορέσει η Ευρώπη να ασχοληθεί σοβαρά με τον προσφυγικό πληθυσμό που θα μείνει στα εδάφη της. Να δημιουργήσει καινούριους χώρους, να δεχτεί καινούριους ανθρώπους με το σύστημα μετεγκατάστασης. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτή η άτακτη ροή προσφύγων και παράνομων μεταναστών είναι να ελεγχθεί η έξοδος από τις ακτές της Τουρκίας πριν μπουν στις βάρκες, πριν βγουνη από τα τουρκικά ύδατα.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Το ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει σε αυτό;

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μετανάστευσης:
Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται σαν μία ομπρέλα για να μπορέσει να λειτουργήσει η Frontex αλλά και η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τουρκία. Θα δούμε.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Θα προβάινει σε επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία;

Γ. Μουζάλας/ Υπουργός Μετανάστευσης:
Σε επανεισδοχές προς την Τουρκία είναι η σωστή έκφραση.

Euronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Μουζάλας: Θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς - ΒΙΝΤΕΟ"

Δρίτσας: Ισοκατανομή των βαρών, αν δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό

Αν δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για να ομαλοποιηθεί το σύστημα και η χώρα μας δεχτεί μεγαλύτερες πιέσεις από ό,τι δέχεται σήμερα, ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε είναι ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα, επεσήμανε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοοδωρής Δρίτσας.

«Παραμένουν περίπου 6.000 πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου ενώ απόψε εισήλθαν άλλα 2.156 άτομα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δρίτσας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δρίτσας: Ισοκατανομή των βαρών, αν δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό"

Φάιμαν: Η Ελλάδα ενεργεί ως γραφείο ταξιδίων στο προσφυγικό

Επιμένει στην σκληρή γραμμή που ακολουθεί στην προσφυγική κρίση ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα ότι δρα σαν γραφείο ταξιδίων.

"Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί", δηλώνει σε συνέντευξη ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Σημειώνει πως η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο για φέτος.

Επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ η αυστριακή ποσόστωση.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη της Βιέννης, λέει ότι "η μεμονωμένη δράση μας είναι καθαρή άμυνα, και επίσης μία κραυγή για βοήθεια" και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές ανεφάρμοστες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε άλλη του συνέντευξη μάλιστα, χαρακτηρίζει "σκανδαλώδη" τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, όπως λεει "έχει συνηθίσει να παρακολουθεί με θλίψη την Ελλάδα να στέλνει παρακάτω τους πρόσφυγες και ήταν ευχαριστημένη που βρέθηκε κάποιος ο οποίος σήκωσε τα μανίκια και βοήθησε".

Άσκησε κριτική και στη Γερμανία, επισημαίνοντας πως το Βερολίνο δεν υποστήριξε το αίτημα της Βιέννης να διαγραφούν κοινοτικές επιδοτήσεις εν μέσω της διένεξης ως προς τις ποσοστώσεις στην κατανομή των μεταναστών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάιμαν: Η Ελλάδα ενεργεί ως γραφείο ταξιδίων στο προσφυγικό "

Στα κέντρα φιλοξενίας Λέσβου και Χίου 3.150 πρόσφυγες - Περιμένουν να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα

Με 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες ταυτοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και την Καβάλα βρήκε η Κυριακή τη Λέσβο. Στο σύνολο τους διαμένουν στο χώρο παραμονής του hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο είναι στους 650 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι και διαμένουν στο hot Spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Και στα δυο νησιά τα ναυλωμένα από το υπουργείο ναυτιλίας «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης και «Terra Jet» στο λιμάνι της Χίου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ χθες και παρά την καλοκαιρία οι ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου ήταν χαμηλές. Στη Λέσβο έφθασαν 900 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι περισσότεροι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μέσα στα ελληνικά χορικά ύδατα, Αντίστοιχα στη Χίο πέρασαν 300 περίπου άτομα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα κέντρα φιλοξενίας Λέσβου και Χίου 3.150 πρόσφυγες - Περιμένουν να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα"

Καβάλα: Στους 1.500 έφτασαν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε αυτοσχέδια «hot spot»

Τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας μετά και τη χθεσινοβραδινή άφιξη 900 άνθρωποι από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος».

Τους νεοαφυχθέντες πρόσφυγες, προερχόμενοι από τη Συρία στο μεγαλύτερο μέρος τους, υποδέχθηκαν στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» μέλη της διασυλλογικής κίνησης εθελοντών και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι τους διένειμαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι αστυνομικές αρχές με λεωφορεία, μετέφεραν τους 200 πρόσφυγες στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, του Δήμου Παγγαίου, ενώ τους υπόλοιπους 700 τους μετέφεραν στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης» ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται πλέον σε αυτό στους 1.300.

Η νέα άφιξη των προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο προκάλεσε ένταση, καθώς επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση εκεί, αφού ήδη οι υποδομές λειτουργούν πλέον οριακά και πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν/τοποθετηθούν επιπλέον χημικές τουαλέτες (ο Δήμος ήδη νοίκιασε και τοποθέτησε δώδεκα) και να προστεθούν περισσότεροι νιπτήρες και ντουζιέρες.

Οι υπάλληλοι του Δήμου Καβάλας και οι δεκάδες εθελοντές υποδέχθηκαν με θέρμη τους νέους πρόσφυγες και τους πρόσφεραν κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να βελτιωθεί η παραμονή τους στην Καβάλα. Συγκινητική είναι, επίσης, η ανταπόκριση κατοίκων και επιχειρήσεων στον Δήμο Παγγαίου, όπου φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης οι άλλοι 200 πρόσφυγες.

Ο Δήμος Καβάλας για τέταρτη συνεχόμενη μέρα έχει αναλάβει την πλήρη σίτιση των 1.300 προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο, ενώ καθημερινά γίνεται διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, βρεφικών τροφών και γάλατος για τις αυξημένες ανάγκες βρεφών και παιδιών που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 250.

Επίσης, πολλοί γιατροί της Καβάλας, στο σύνολό τους όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και το παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας, ενώ οι υπάλληλοι του δήμου μεταφέρουν ακόμα και με τα αυτοκίνητά τους παιδιά και ενήλικες στο νοσοκομείο και σε ιδιωτικά ιατρεία, όπως συνέβη χθες το πρωί με την περίπτωση ενός νεφροπαθή Σύρου που έπρεπε να κάνει αιμοκάθαρση και ενός μικρού παιδιού που έσπασε το δόντι του και πονούσε.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα μετά και τη χθεσινή άφιξη των νέων προσφύγων σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «η Καβάλα από τη μια μέρα στην άλλη έγινε ένα ανοιχτό hot spot χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς υποδομές και προπάντων χωρίς κανείς να γνωρίζει για πόσο καιρό θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στην περιοχή».

Η κ. Τσανάκα τόνισε ακόμα ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίστηκαν στην πόλη μετά την απόφαση ανάσχεσής τους από τις αστυνομικές αρχές, από την στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα, ωστόσο συμπλήρωσε με έμφαση ότι «η παρατεταμένη παραμονή τους στην Καβάλα θα προκαλέσει πολλά προβλήματα», με πρώτο και βασικότερο αυτό της υγείας των ίδιων των προσφύγων αφού πλέον συνωστίζονται 1.300 άτομα σ’ έναν χώρο που οριακά μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 950 άτομα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Καβάλα: Στους 1.500 έφτασαν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε αυτοσχέδια «hot spot»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news