facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Σταθάκης: Νέος κύκλος αστάθειας αν παραταθεί η αξιολόγηση

Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας πως όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, υπάρχουν αποστάσεις και προβλήματα κυρίως με το ΔΝΤ.

"Εκτιμώ ότι επειδή είναι τέσσερα τα θέματα της διαπραγμάτευσης (σ.σ.ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, ταμείο αξιοποίησης περιουσίας) η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα θέματα. Υπάρχει πιθανότητα να προηγηθεί σε επίπεδο νομοσχεδίων κάποιο από αυτά τα θέματα αλλά θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων" τόνισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA. "Και τα τέσσερα θέματα πρέπει να κλείσουν. Υπάρχουν αποστάσεις ακόμα. Έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο το φορολογικό και τα δημοσιονομικά από την περασμένη Τρίτη και τα τέσσερα όμως θέματα έχουν ανοιχτά θέματα που πρέπει να κλείσουν" πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια παράταση για τρία χρόνια της προστασίας των δανείων σχετικά με την πώληση στεγαστικών, μικρομεσαίων και καταναλωτικών, ενώ η άλλη πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να απελευθερωθούν πιο γρήγορα.

"H αξιολόγηση δεν μπορεί να παραταθεί πλέον, πρέπει να κλείσει, είναι καλό για όλες τις πλευρές" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης και παραδέχθηκε ότι "υπάρχουν προβλήματα κυρίως με το ΔΝΤ όσον αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα".

Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται τη ρήση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι εάν η αξιολόγηση πάει Μάιο-Ιούνιο καήκαμε, απάντησε: "Συμμερίζομαι ότι η πρώτη αξιολόγηση εάν παραταθεί θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας. Το θεωρώ δεδομένο γι' αυτό και πρέπει να κλείσει".

Για τις συντάξεις και για τις επικουρικές ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διατηρεί ακόμα κόκκινη γραμμή και τόνισε ότι η "δέσμευση στο μνημόνιο είναι για ένα συγκεκριμένο μέτρο για τις συντάξεις, 1,8 δισ μέχρι το 2018. Αυτή είναι δέσμευσή μας, βρίσκοντας τον τρόπο μέσω αύξησης των εισφορών ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Νομίζω ότι είναι βιώσιμο αυτό που έχουμε προτείνει".

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη εκλογών στην κυβέρνηση. "Το 2016 είναι ένα κρίσιμο έτος. Αν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει περίπου το 70% του προγράμματος. Οτιδήποτε επιτείνει ή προκαλεί αστάθεια είναι ένας παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε" είπε.

"Θεωρούμε ότι η στρατηγική μας είναι προσκόλληση στα συμφωνηθέντα" πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η μείωση των συντάξεων δεν ήταν στην συμφωνία.



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Νέος κύκλος αστάθειας αν παραταθεί η αξιολόγηση"

Spiegel: Τον Μάρτιο η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της ήδη στα τέλη Μαρτίου, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;».

«Το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα η προθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

«Το ΔΝΤ επιμένει στις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων των Ελλήνων και μπλοκάρει την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης, που πρέπει να δώσει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο γ΄ πακέτο διάσωσης. Οι ειδικοί του επισημαίνουν ότι οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το έτος. Επειδή δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν επαρκώς τους εύπορους, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις», καταλήγει το δημοσίευμα στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Τον Μάρτιο η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της"

Το Βερολίνο εξετάζει (;) χαλάρωση λιτότητας στην Ελλάδα, για καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού

Υπό την πίεση του προσφυγικού το Βερολίνο εξετάζει, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και την χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος για να μπορέσει η Αθήνα να ανταποκριθεί καλύτερα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αλλαγή στρατηγικής έναντι της Ελλάδας δείχνει να εξετάζει πλέον η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ λόγω των αφόρητων πιέσεων που ασκεί η προσφυγική κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γερμανία.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, σύμφωνα με το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση.

Η Ελλάδα μπορεί ωστόσο να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup, μόνο αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή στους στόχους της γερμανίδας καγκελαρίου είναι να αυξηθεί η πίεση προς τους ευρωπαίους εταίρους έτσι ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και ταυτόχρονα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας»

Μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζικών της ομάδας των G20 στη Σαγκάη, ερωτηθείς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αν θα χαλαρώσουν τώρα οι όροι του ελληνικού προγράμματος ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Τόνισε ωστόσο το ζήτημα Ελλάδα δεν ήταν θέμα στη σύνοδο, απασχόλησε ωστόσο τις συζητήσεις στο περιθώριο.

Ας σημειωθεί ότι δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται σε εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες τον Μάρτιο στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αναφερόμενος πάντως στην Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η παρά την «εξαιρετικά δύσκολη θέση» στην οποία βρίσκεται η χώρα «δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας».

«Γνωρίζω καλά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα από τη μια πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης και από την άλλη βρίσκεται υπό πίεση λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το γεγονός αυτό δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα, είπε ο Γερμανός υπουργός.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων ο Β. Σόιμπλε τόνισε με αφορμή την προσφυγική κρίση: «Η Ελλάδα είναι αποδέκτης μεγάλης αλληλεγγύης από τη Γερμανία, και μικρότερης από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Για το λόγο αυτό αγωνιζόμαστε, κυρίως από κοινού με την Κομισιόν για να τα βγάλουμε πέρα με αυτή την ευρωπαϊκή πρόκληση. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Βερολίνο εξετάζει (;) χαλάρωση λιτότητας στην Ελλάδα, για καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού"

Λιου σε Τσίπρα: «Τρέξτε» τις μεταρρυθμίσεις για να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αποτέλεσε το αντικείμενο της συνομιλίας που είχε το Σάββατο (27/2) ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Τζακ Λιου επισήμανε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αυτής αξιολόγησης για το 2016. Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αντρών έγινε παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε συνομιλήσει νωρίτερα, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για το θέμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζακ Λιου προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει την πρόοδο στο πεδίο της εφαρμογής ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε την ανάγκη, ώστε η Ευρώπη να τηρήσει την δέσμευσή της και να μπει η Ελλάδα σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας μέσω ελάφρυνσης του χρέους της.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την ελπίδα του για μία συμπαγή ευρωπαϊκή λύση, ώστε να αποφευχθούν περισσότερες δυσκολίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Λιου για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Ο κ. Λιου συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν οι Θεσμοί.

Παράλληλα, υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων, όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιου σε Τσίπρα: «Τρέξτε» τις μεταρρυθμίσεις για να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος"

Την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών ανακοίνωσε η ΠΟΕΣΥ

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αποφάσισαν οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ, οι οποίοι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποφασίσουν για το χρόνο που θα πραγματοποιηθούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που ορίστηκαν ως μέσο αντίδρασης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) «πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνδιάσκεψη των Ομοσπονδιών και Ενώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών για το Ασφαλιστικό.

Σ' αυτήν διατρανώθηκε η αταλάντευτη θέση του κλάδου για
" Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
" Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Καταδικάστηκε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.

Ταυτόχρονα εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματά μας.

Από τους περισσότερους ομιλητές κρίθηκαν αρνητικά και απορρίφθηκαν οι ρυθμίσεις που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, ως αντίθετες με τις θέσεις του κλάδου για το Ασφαλιστικό.

Κατόπιν αυτών, μετά και τις τοποθετήσεις των συμμετασχόντων στη συνδιάσκεψη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανομένων απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά από συνεννόηση με τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου, σε ό,τι αφορά το χρόνο πραγματοποίησης των απεργιών.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Ενημέρωση στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι τριτοβάθμιες οργανώσεις».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών ανακοίνωσε η ΠΟΕΣΥ"

Αποχωρούν οι αγρότες από τα μπλόκα

Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο των Τεμπών, μετά την απόφαση που έλαβαν χθες οι αγρότες για αναστολή των κινητοποιήσεων τους, στην παρούσα φάση, αναμένοντας από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στα ζητήματα που συμφωνήθηκαν κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η αποχώρηση των τρακτέρ γίνεται σταδιακά και υπό την επίβλεψη της τροχαίας, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Αποκαθίσταται η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό

Μέχρι το απόγευμα θα έχει ελευθερωθεί η Εγνατία οδός στο ύψος του κόμβου του Νησελίου, στο ρεύμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας, που τελούσε υπό επ΄ αόριστον αποκλεισμό από τους αγρότες, από τη 1 Φεβρουαρίου 2016.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Νίκος Βόλκος επισήμανε «είμαστε απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά και με σαφή τη θέση μας ότι τίποτε δεν τελείωσε. Παραμένουμε σε εγρήγορση».

Το μπλόκο στον κόμβο Νησελίου στήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2016 και η δύναμή του ανερχόταν στα 550 τρακτέρ.

Ανοιξαν τους δρόμους οι αγρότες της Βορείου Ελλάδας

Στα περισσότερα σημεία της Βόρειας Ελλάδα τα μπλόκα έχουν ανοίξει, ενώ και στα σημεία όπου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των τρακτέρ, δεν γίνονται αποκλεισμοί και δεν δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Για τελευταία ημέρα σήμερα γίνεται συμβολικός αποκλεισμός στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ (19.00-22.00), σημαντική καταγράφεται η παρουσία των αγροτών στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ στη θέση τους, χωρίς «κλείσιμο» βρίσκονται και τα μπλόκα στο νομό Πέλλας και συγκεκριμένα στους κόμβους Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου και Γυψοχωρίου.

Ανοιχτός ο Προμαχώνας

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει από χθες στις 18.00 το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ σε αυτό της Εξοχής τηρείται ακόμα το καθημερινό πρόγραμμα αποκλεισμών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στον Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος, επισήμανε ότι στη διάρκεια γενικής συνέλευσης, το μεσημέρι, θα καθοριστεί η επόμενή τους κίνηση. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ένας τελευταίος 24ωρος αποκλεισμός και την προσεχή Δευτέρα τα τρακτέρ να επιστρέψουν στα χωράφια.

Σταθεροί στο πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει για τη διευκόλυνση των οδηγών ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και λεωφορείων, παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης.

Στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Καστίδης «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχωρούν οι αγρότες από τα μπλόκα"

Ανοιξαν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για 300 πρόσφυγες

Aνοιξε νωρίς το απόγευμα το Σαββάτου η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία προς τη Γευγελή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ θα επιτρέψουν τη διέλευση μόλις 300 προσφύγων στη γειτονική χώρα.
Η κατάσταση στην ελληνική πλευρά είναι ασφυκτική, αφού περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες συνωστίζονται περιμένοντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
Τα σύνορα παραμένουν κλειστά τις τελευταίες ημέρες με ελάχιστη ή και καθόλου ροή προσφύγων, μεταφέροντας όλο το βάρος στην ελληνική πλευρά.
Νωρίτερα, περίπου 150 αφγανοί πρόσφυγες -για τους οποίους τα σύνορα παραμένουν κλειστά- έχουν φτιάξει ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των συνόρων.
Χιλιάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας το ταξίδι τους προς την Ειδομένη με τα πόδια. Οι συγκλονιστικές εικόνες μικρών παιδιών, ηλικιωμένων, ανάπηρων σε καροτσάκια να ταξιδεύουν πεζή προς τα σύνορα έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Βρέφη, γυναικόπαιδα, έφηβοι, άντρες, ηλικιωμένοι από το Αφγανιστάν και τη Συρία στην πλειονότητά τους, έχουν βρει καταφύγιο κατά εκατοντάδες και στην πλατεία Βικτωρίας, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων τουΑλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα οι περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Τέσσερα λεωφορεία βρίσκονται στο άτυπο hot spot της εθνικής οδού από την περασμένη Τρίτη, ενώ ένα πέμπτο έφθασε το βράδυ της Παρασκευής από τη Λαμία.

Ο Δήμος Αλμυρού προσπαθεί να βοηθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες με την παροχή τροφής και πρόχειρων σκηνών, αλλά και ιατρικής περίθαλψης από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Παράλληλα ζητήθηκε να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες, ενώ φορείς και οργανώσεις από τον Βόλο διανέμουν τρόφιμα και νερό για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι σε άθλια κατάσταση, έπειτα από τόσες ημέρες ταλαιπωρίας.

Στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», στην περιοχή της Νέας Καρβάλης του Δήμου Καβάλας, φιλοξενούνται από το βράδυ της Παρασκευής οι 700 πρόσφυγες που από την Τετάρτη το βράδυ έχουν καταπλεύσει με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος».

Μετά τη 48ωρη διανυκτέρευση τους στο Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας, οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 150 παιδιά και βρέφη, μεταφέρθηκαν στο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, καθώς οι υποδομές της αθλητικής εγκατάστασης δεν μπορούσαν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.

Ο Δήμος Καβάλας έχει αναλάβει εξολοκλήρου τη φιλοξενία, τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, ενώ δεκάδες κάτοικοι της Νέας Καρβάλης έχουν επισκεφθεί τους χώρους του εκθεσιακού κέντρου προκειμένου να προσφέρουν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

Το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Καβάλας άλλοι 700 πρόσφυγες και από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη όλων των τοπικών φορέων με θέμα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Εν μέσω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το κατ' ουσίαν κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με όποιον τρόπο μπορεί. Γι' αυτό και εφαρμόζει σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά.

Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Θ.Δρίτσα:
  • Ο ένας είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες.
  • Ο δεύτερος είναι τα τρία διαθέσιμα πλοία -στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο- να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.
Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέσβο και Χίο.

Το πλοίο παρέλαβε 270 άτομα από τη Λέσβο και 167 από τη Χίο.

Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 52 πρόσφυγες από την Κω.

Την ίδια ώρα στα Δωδεκάνησα έχουν περιοριστεί σημαντικά οι προσφυγικές ροές τις τελευταίες ημέρες, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετός κόσμος βρίσκεται στα απέναντι τουρκικά παράλια περιμένοντας να φτάσει στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα Δωδεκάνησα βρίσκονται το Σάββατο 585 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 486 φιλοξενούνται στη Λέρο, οι 78 στη Κω και οι 27 στη Κάλυμνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξαν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για 300 πρόσφυγες"

Σόιμπλε: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα - απαιτείται ευρωπαϊκή λύση

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε σήμερα για μια ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση εν μέσω νέων επικρίσεων που διατυπώνονται στο εσωτερικό για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα προκειμένου να μοιραστεί το βάρος του προβλήματος σε όλη την περιοχή.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλούσε για την "εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση" που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί συμφόρηση από εγκλωβισμένους μετανάστες, η οποία προστίθεται στα προβλήματα της χώρας καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μια επισφαλή οικονομική κατάσταση.

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαίρεση που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη πως δεν έχει επιδειχθεί "εξαιρετική" αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.

Η Αυστρία, τελευταίος σταθμός στον δρόμο προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς στα σύνορά της, προκαλώντας ένα αποτέλεσμα ντόμινο με τον περιορισμό της ροής των ανθρώπων με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Με τη σκέψη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Σόιμπλε είπε: "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μαχόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευθύνουμε αυτή την ευρωπαϊκή αποστολή".

Πίσω στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει εθνικά μέτρα, όπως η επιβολή ενός ορίου στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπεται να περάσουν στη Γερμανία, αν δεν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση.

"Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλες χώρες να λύσουν τα προβλήματά μας", είπε ο Ζεεχόφερ που ηγείται της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

"Οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι έχουν αναλάβει δράση. Μόνο εδώ όλα είναι αλλιώς", είπε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα - απαιτείται ευρωπαϊκή λύση"

«Αποστολή»: 10.000 μερίδες φαγητού για τους πρόσφυγες στο Ελληνικό

Την άμεση ανάγκη σίτισης 3.000 προσφύγων στο Ελληνικό για το διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου 2016, ανέλαβε ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή», μετά από επείγον αίτημα που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο διέθεσε άμεσα με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου 10.000 μερίδες φαγητού για να αντιμετωπιστούν με αυτό τον τρόπο οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες.

Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με την διαχείριση μιας άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης η οποία το τελευταίο διάστημα έχει λάβει σε ορισμένες περιπτώσεις ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η ΜΚΟ Αποστολή, Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την συνδρομή του ΙΟCC (INTERNATIONAL ORTHODOX CHRISTIAN CHARITIES ), έχει αναπτύξει και υλοποιεί συστηματικά πολύπλευρο πλάνο δράσεων που έχουν σαν στόχο την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Οι δράσεις αυτές, έχουν σαν βασικό σκοπό να διευκολύνουν την καθημερινότητα και την διαβίωση των χιλιάδων προσφύγων που συνωστίζονται καθημερινά στην Ελλάδα και εξελίσσονται τόσο σε νησιά που αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια προβλήματα, όπως είναι η Κως, η Σάμος και η Χίος αλλά και στην Αθήνα στον Ελαιώνα και το Ελληνικό.

Πιο συγκεκριμένα η «Αποστολή» ανέλαβε πρόσφατα μέρος της λειτουργίας του Κέντρου Επείγουσας Υποδοχής και Φροντίδας Προσφύγων (hot-spot), στην Σάμο καθώς επίσης το τελευταίο διάστημα μεταξύ άλλων έχει προσφέρει:

*περισσότερες από 3.500 συσκευασίες πόσιμου νερού
*περισσότερα από 7.000 πακέτα με τρόφιμα επιβίωσης
*περισσότερα από 2.010 πακέτα προσωπικής υγιεινής για βρέφη
*περισσότερους από 3.000 υπνόσακους
*περισσότερες από 1.000 σκηνές 2 ατόμων
*περισσότερες από 300 συσκευασίες βρεφικού γάλακτος/100 μπιμπερό
*περισσότερες από 12 φορητές τουαλέτες και ντουζιέρες
*προμήθεια και εγκατάσταση 2 δεξαμενών νερού χωρητικότητας 10.000 λίτρων για την εξυπηρέτηση των διαμενόντων και των διερχομένων προσφύγων.

Σε στενή συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές η «Αποστολή» με τη διαρκή ενίσχυση και υποστήριξη του IOCC παρακολουθεί από κοντά την προσφυγική κρίση και εργάζεται εντατικά προκειμένου να διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές ανάγκες που προκύπτουν.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αποστολή»: 10.000 μερίδες φαγητού για τους πρόσφυγες στο Ελληνικό"

Διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Αυστρίας για τη στάση της στο προσφυγικό

Πορεία προς το Μοναστηράκι πραγματοποίησαν τα περίπου 250 άτομα που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας επί της βασ. Σοφίας για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της Βιέννης στο προσφυγικό πρόβλημα και το κλείσιμο των συνόρων.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν έξω από την πρεσβεία, ενώ έκλεισε η μία λωρίδα κυκλοφορίας στη Βασιλίσσης Σοφίας προς το Χίλτον.

Την συγκέντρωση διοργάνωσε η Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος-Όχι στον πόλεμο».

Σε σχετική ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εικόνες στην Ευρώπη. Η μία είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης και η άλλη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η Ευρώπη που επιμένει να είναι ανοιχτή και φιλόξενη, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις -όπως αυτή της Συνθήκης της Γενεύης- και από την άλλη η Ευρώπη φρούριο, η Ευρώπη της ακροδεξιάς, των ταγμάτων εφόδου, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν να είναι εχθρικός στρατός, που στρατικοποιεί το Προσφυγικό με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

«Όσο αυτοί κλείνουν τα σύνορα, εμείς θα ανοίγουμε αγκαλιές» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Αυστρίας για τη στάση της στο προσφυγικό"

Αναστέλλει τις επιχειρήσεις στη Συρία η Ρωσία

Την αναστολή των αεροπορικών της επιχειρήσεων στη Συρία ανακοίνωσε η Ρωσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκεχειρία στην περιοχή.

«Οι επιθέσεις έχουν ανασταλεί εναντίον ένοπλων ομάδων, οι οποίες συμμετείχαν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού στρατού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλει τις επιχειρήσεις στη Συρία η Ρωσία"

Μητρώο Διαδικτύου προαναγγέλλει ο Νίκος Παππάς

«Τα λαθρόβια διαδικτυακά σχήματα δεν θα είχαν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση, αν υπήρχε Μητρώο Διαδικτύου» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στη «σκιά» των αποκαλύψεων για το κύκλωμα «δημοσιογράφων» εκβιαστών, που έστηναν sites και απειλούσαν ΔΕΚΟ, με σκοπό να αποκομίζουν κέρδη από κρατική διαφήμιση.

Με τη δήλωσή του αυτή, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Παππάς αποκάλυψε ουσιαστικά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας μάλιστα ότι «στη δημιουργία Μητρώου Διαδικτύου συμφωνεί και η Ένωση των Επιχειρήσεων Ενημέρωσης του Διαδικτύου».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των εκβιασμών, ο κ. Παππάς είπε ακόμη: «Πιο εκτεταμένο απ' ότι νομίζαμε το απόστημα. Δίνουμε τη μάχη με περισσότερη πίστη απ' ότι στην αρχή. Τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους», ενώ υποστήριξε ότι «συγκεκριμένο μιντιακό συγκρότημα βαράει το ταμπούρλο της σύνδεσής μου με το κύκλωμα εκβιαστών. Αθλιότητες».

Κάλεσε, δε, όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τη ΝΔ να απαντήσει και να δώσει εξηγήσεις για το κύκλωμα εκβιαστών, «που φαίνεται από δημοσιεύματα ότι συνδέονταν μαζί της». «Ώρα για απαντήσεις» συμπλήρωσε.

Ακολούθως, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, επιτιθέμενος εκ νέου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μεγάλος ο καημός της ΝΔ να προστατεύσει το υπάρχον status quo στο τηλεοπτικό τοπίο. Ο λαός και ακούει και βλέπει και κρίνει» υπογράμμισε, για να συμπληρώσει: «Η ΝΔ ναρκοθέτησε και υπονόμευσε την ύπαρξη του ΕΣΡ στην προσπάθειά της να εμποδίσει το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες».

Σημείωσε ακόμη πως «όλα τα δάνεια των ΜΜΕ ελέγχονται από την Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει για να προστατεύσει κανέναν. Είναι αστείο να προτάσσουν αυτοί που απολύουν, μειώνουν μισθούς, δεν πληρώνουν, το δίκιο των εργαζομένων».

«Υπάρχουν ελάχιστα όρια απασχόλησης για τα κανάλια για να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας» τόνισε ακόμη και ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση δεν παίρνει την άδεια κανενός, γιατί άδειες δεν υπάρχουν».

Όπως προανήγηγγειλε, «τις επόμενες 15 μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες».

Μετά τις άδειες για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, δε, όπως ανέφερε, ακολουθούν τα περιφερειακά. Στόχος τα ποιοτικά και βιώσιμα σχήματα, σημείωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρώο Διαδικτύου προαναγγέλλει ο Νίκος Παππάς"

Δημοσκόπηση της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες

Η έρευνα της ProRata καταγράφει ένα ρευστό και μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ.), εισπράττοντας την πολιτική δυσαρέσκεια αρκετών κοινωνικών ομάδων.
Η δυσκολία διαχείρισης μιας σύνθετης κατάστασης, η οποία επιβαρύνεται από τις πιέσεις του προσφυγικού θέματος, φαίνεται να οδηγεί τους ψηφοφόρους σε σκέψεις για αλλαγή σύνθεσης της κυβέρνησης, με πρώτη προτίμηση τη συγκρότηση οικουμενικής (51%), κάτι που πριμοδοτούν αυτή την περίοδο πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα κυρίαρχα ΜΜΕ.
Στην επιλογή αυτή συντελούν και η εκτίμηση των περισσοτέρων (42%) ότι η κυβέρνηση «δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», αλλά και η πεποίθηση ότι «δεν αντιστέκεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων».
Διαφωνούν με την άποψη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι «αριστερή» το 58% των συμμετεχόντων.
Η συντριπτική πλειονότητα (78%) δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ερωτήματα

■ Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε ότι θα συμβεί, εσείς θα θέλατε να αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης;», το 58% απαντά «ναι», το 31% «όχι» και το 11% «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το «όχι» είναι στο 64%, ενώ το «ναι» επιλέγει ο ένας στους τρεις (33%). Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το «ναι» φτάνει εύλογα το 73%.
■ Οσον αφορά τα σενάρια περί αλλαγής κυβέρνησης και το ερώτημα εάν τα δύο μεγάλα κόμματα θα φτιάξουν νέα συμμαχική κυβέρνηση, το 51% λέει «αποκλείεται» και «μάλλον όχι», το 29% «είναι σίγουρο» και «μάλλον ναι», το 14% «ίσως ναι, ίσως όχι» και το 6% «Δ.Ξ/Δ.Α». Σχετικά με το εάν θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες νέες εκλογές, το 49% λέει «μάλλον ναι» και «είναι σίγουρο» και το 36% «μάλλον όχι» και «αποκλείεται», ενώ το 4% «Δ.Ξ/Δ.Α».
■ Για το είδος της κυβέρνησης που θα επιθυμούσαν οι ψηφοφόροι, ο ένας στους δύο (51%) θέλει οικουμενική, το 23% «Δ.Ξ/Δ.Α», το 9% ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, το 8% ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., το 3% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, το 3% ΣΥΡΙΖΑ μειοψηφίας (χωρίς τους ΑΝ.ΕΛΛ.), το 2% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙ και το 1% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Η οικουμενική αποτελεί κυρίαρχη επιλογή και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (37%), ενώ για εκείνους της Ν.Δ. βρίσκεται στο 48%.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
■ Σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) απαντούν ότι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Το 18% απαντά θετικά και το 4% «Δ.Ξ/Δ.Α». Την απάντηση «όχι» δίνει το 94% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 72% της Ν.Δ.
■ Στο θέμα των «μεταρρυθμίσεων» και στο ερώτημα «η κυβέρνηση δεν τις εφαρμόζει αποτελεσματικά», το 64% απαντά «συμφωνώ πλήρως» και «μάλλον συμφωνώ», το 17% «διαφωνώ πλήρως» και «μάλλον διαφωνώ», το 17% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ» και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το «συμφωνώ πλήρως» και «μάλλον συμφωνώ» φτάνει το 46%, ενώ σε όσους απ’ αυτούς μετακινούνται σε αδιευκρίνιστη ψήφο, αποχή, άκυρο - λευκό στο 50%. Τέλος, στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. αγγίζει το 76%.
■ Σχεδόν έξι στους δέκα (58%) απαντούν «διαφωνώ πλήρως» και «μάλλον διαφωνώ» στη διατύπωση «η κυβέρνηση Τσίπρα αντιστέκεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων», το 22% «συμφωνώ πλήρως» και «μάλλον συμφωνώ», το 17% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ» και το 3% «Δ.Ξ/Δ.Α». Συμφωνεί το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ενώ σε εκείνους που μετακινούνται σε αδιευκρίνιστη ψήφο, αποχή, άκυρο-λευκό διαφωνεί ο ένας στους δύο (50%). Διαφωνεί, τέλος, και το 70% της Ν.Δ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
■ «Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια αριστερή κυβέρνηση»: το 58% διαφωνεί, το 21% συμφωνεί, το 18% «ούτε, ούτε», το 3% «Δ.Ξ/Δ.Α». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 συμφωνεί το 48% και διαφωνεί το 26%, ενώ στους «μετακινούμενους» διαφωνεί το 49% και συμφωνεί το 21%. Στη Ν.Δ. διαφωνεί το 57%.
■ «Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση του συστήματος»: συμφωνεί το 64%, διαφωνεί το 16%, «ούτε, ούτε» το 15%, «Δ.Ξ/Δ.Α» το 5%. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το 33% συμφωνεί και το 49% διαφωνεί. Στους μετακινούμενους το ποσοστό συμφωνίας φτάνει το 60%.
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες"

Μπόντο Ράμελοφ: Κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως στη Γερμανία

«Θεωρώ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η ελληνική κυβέρνηση ιδιαιτέρως άσχημο. Μετά το 1945 το χρέος της Γερμανίας κουρεύτηκε και ξεκίνησε μια "επενδυτική επίθεση". Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αρνούνται στην Ελλάδα παρόμοια εργαλεία τα οποία τότε βοήθησαν την Γερμανία» λέει στην αποκλειστική του συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελοφ, ενώ επισημαίνει ότι «στη Γερμανία έγινε λόγος επί μακρόν για την ελληνική πολιτική και τον Αλέξη Τσίπρα με αρνητικό τρόπο», ενώ «εμείς θέλουμε να χτίσουμε από κοινού γέφυρες».

Ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί «την αυστηρή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική με συνεχόμενα νέα όργια λιτότητας ως ελάχιστα πρόσφορη», προτείνει «μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για την κατάκτηση ελάχιστων κοινωνικών στάνταρ» και τονίζει πως χρειαζόμαστε την «ίδια αποφασιστικότητα με την οποία διασώθηκαν οι μεγάλες τράπεζες και για σταθερές αξιόπιστες θεμελιώδεις βεβαιότητες για όλους τους ανθρώπους».Πιστεύει δε ότι η «πολιτική λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδρά αρνητικά όχι μόνο στην Ελλάδα», αλλά και στη Γερμανία, για αυτό «χρειαζόμαστε επειγόντως μια «επενδυτική επίθεση», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Τονίζει ότι στο θέμα των προσφύγων «η αναλγησία βρίσκει όλο και περισσότερη υποστήριξη. Όταν μια Γερμανίδα πολιτικός απαιτεί ακόμα και να πυροβολούν παιδιά (σ.σ. πολιτικός του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία»/AfD) τίποτα δεν πλειοδοτεί περισσότερο σε σκληρότητα», προσθέτει πως «την ώρα που 60 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο της φυγής πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε για διεθνή μέτρα προκειμένου να καταπολεμηθούν τα αίτια της φυγής τους» και κρίνει πως «το μοντέλο του εναπομείναντος παγκόσμιου αστυνόμου δεν οδήγησε τον κόσμο σε ασφάλεια. Φράχτες, τείχη και χρήση πυροβόλων όπλων δεν θα συγκρατήσουν τα κύματα των προσφύγων. Μόνο ο στοχευμένος αγώνας κατά των αιτίων της φυγής θα φέρει μια μόνιμη λύση».

Για την απειλή εκδίωξης της Ελλάδας από τη Σένγκεν δηλώνει ότι «η μονομερής κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ελλάδας δεν περιέχει τη λύση. Μια χώρα η οποία αποτελείται αποκλειστικά από ακτές και είναι το πιο προκεχωρημένο τμήμα της ΕΕ, δεν είναι η υπαίτια του προβλήματος, αλλά απλώς εκεί το πρόβλημα γίνεται ορατό. Πριν κάποιος σκεφτεί να διώξει την Ελλάδα από τη Σένγκεν θα έπρεπε πρώτα να εκπονήσει ένα σχέδιο ειρήνης για της γειτονικές περιοχές».

Για την στάση των «χωρών του Βίζενγκραντ» λέει χαρακτηριστικά ότι «φαίνονται ως εάν να είχαν εγκαταλείψει εντελώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», η δε «πόλωση (στην Ευρώπη) του θυμίζει τον ψυχρό πόλεμο». Αυτό που χρειαζόμαστε κατά τον Ράμελοφ είναι «μια πανευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, η οποία όμως θα έχει εφαρμογή μόνον εάν υπάρξει μια πανευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική».

Για τα ακροδεξιά κινήματα που αναπτύσσονται λόγω του προσφυγικού πιστεύει ότι «πρέπει να αποφασίσουμε αν θα υπεραμυνθούμε της φιλελεύθερης και ανοικτής κοινωνίας ή θα αφήσουμε να μας γονατίσει». Πάντως το όνειρό του «παραμένει η αδελφική συνύπαρξη στις κοινωνίες μας και μεταξύ των εθνών μας».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπόντο Ράμελοφ: Κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως στη Γερμανία"

“Μη εξυπηρετούμενο το χρέος”

Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των χρεών της στα τέλη Μαρτίου βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο συνδέει αυτήν την εκτίμηση του Ταμείου με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;» είναι ο τίτλος του άρθρου, σε μια επανάληψη εικόνων από τον Μάρτιο του 2015, όταν είχαν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια τα πρώτα σενάρια περί Grexit και στάσης πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου στους διεθνείς πιστωτές. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, το ΔΝΤ επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ειδικά σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, προκειμένου να ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δανείων προς την Ελλάδα και το χρέος να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται λίγες ώρες μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και του τρόπου διαχείρισής του, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου. Ειδικότερα, η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Ευρωπαίους να ολοκληρώσουν «χωρίς καθυστέρηση» την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Δεν υπάρχει χώρος για καθυστερήσεις και «χαλάρωση»
Στο ίδιο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού επισημαίνεται ότι στελέχη του ΔΝΤ φοβούνται πως η προσφυγική κρίση και οι πιέσεις που προκαλεί αυτή στα δημοσιονομικά της χώρας, μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο «χαλαρή» στάση των Ευρωπαίων όσον αφορά στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

«Η προθυμία πολλών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά στους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση, ανησυχεί το ΔΝΤ» αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι «αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού».


«Κόψτε τις συντάξεις»


Σύμφωνα με το «Der Spiegel», το Ταμείο επιμένει στις μεταρρυθμίσεις και στην υλοποίηση των ελληνικών υποσχέσεων, μπλοκάροντας την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης, με την οποία θα δοθεί το «πράσινο» φως για τη συμμετοχή του στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι «οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο».



«Επειδή, όμως, δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν επαρκώς τους εύπορους, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις», καταλήγει το δημοσίευμα στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "“Μη εξυπηρετούμενο το χρέος”"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news