facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η απάντηση χωρίς ουσία του υπουργείου και η έκκληση του πατέρα της Μελίνας

Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας ότι χάθηκε ο φάκελος της υπόθεσης της 4χρονης Μελίνας αλλά χωρίς να αναφέρει τις απαντήσεις που ζητήθηκαν εξαρχής από το neakriti.gr.Eξάλλου κανείς δεν υποστήριξε ότι χάθηκε ο φάκελος της υπόθεσης του κοριτσιού, αλλά ότι "χάθηκε" της αναισθησιολόγου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το υπουργείο επισημαίνει ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση, είναι ακόμα σε εξέλιξη, οπότε, " δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι χάθηκε ο φάκελος της υπόθεσης, δεν ευσταθούν καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και συνεπώς δεν υπάρχει φάκελος.Η υπόθεση αυτή, δεν πρέπει να συγχέεται με αυτή της αναισθησιολόγου, Νεκταρίας Πολάκη, ο φάκελος της οποίας βρίσκεται στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο το οποίο και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη".

Μόνο που δεν διευκρινίζεται γιατί δεν έχει ακόμα επιστραφεί ο φάκελος από το Κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο, ερώτημα που έθεσε εξαρχής το neakriti.gr.Στην απάντηση σημειώνεται μόνο ότι δεν αποτελεί θέμα ευθύνης του υπουργείου.

Παράλληλα δεν απαντάται από το υπουργείο και το ερώτημα πότε θα ολοκληρωθεί η περιβόητη ΕΔΕ.

Έκκληση του πατέρα

Με πόνο ψυχής για την υπόθεση που έχει πάλι μείνει στάσιμη και έκδηλη την αγωνία να μην ξεχαστεί o φάκελος στο συρτάρι μιας ακόμα υπηρεσίας, ο πατέρας της άτυχης 4χρονης Μελίνας που «έσβησε» μετα από επέμβαση στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, επανέρχεται στο θέμα.

Αναρτώντας μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook το δημοσίευμα του neakriti.gr με την είδηση ότι η υπόθεση της αναισθησιολόγου μπήκε και πάλι στον «πάγο», ζήτησε από όλους να το κοινοποιήσουν για να μείνει στο προσκήνιο ,να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδώσουν ευθύνες, εάν και όπου αναλογούν.

Με την μαντινάδα που ανάρτησε στο facebook ο Μάνος Παρασκάκης συγκλόνισε και πάλι τους Κρητικούς με την υπόθεση θανάτου της κόρης του.

"Χάθηκε" και πάλι ο φάκελος

Yπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε την Πέμπτη το neakriti.gr «χάθηκε» και πάλι στη διαδρομή ο φάκελος της αναισθησιολόγου που συμμετείχε στην επέμβαση της μικρής Μελίνας Παρασκάκη .Ένα μήνα μετα την απόρριψή του από το Κεντρικό Πειθαρχικό συμβούλιο δεν έχει επιστραφεί, ούτε στη ΔΥΠΕ Κρήτης, ούτε στο νοσοκομείο. Έτσι στον "πάγο" παραμένει η υπόθεση πειθαρχικής δίωξης της αναισθησιολόγου του Βενιζελείου που κατηγορείται για κλοπή ναρκωτικών φαρμάκων καθώς ένα μήνα μετα τις δηλώσεις -καταπέλτη της προέδρου του Κεντρικού Πειθαρχικού συμβουλίου ο φάκελος… «αγνοείται».

Όπως επιβεβαιώνει ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ο φάκελος ο φάκελος δεν έχει επιστραφεί ώστε να δρομολογηθεί η ανασύστασή του και η επιστροφή του στο Κεντρικό Πειθαρχικό συμβούλιο.

Την ίδια ώρα η έρευνα για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη βαδίζει με τους ίδιους ρυθμούς όσον αφορά στο πειθαρχικό κομμάτι. Σύμφωνα με τον κ.Δημητρακόπουλο μέχρι στιγμής από την εσωτερική έρευνα του νοσοκομείου δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία αμέλειας.

«Υπάρχουν ευθύνες» επιμένει η οικογένεια

Ωστόσο η οικογένεια του παιδιού βασίζεται στο αποτέλεσμα της ποινικής δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από την αστυνομία, στο πλαίσιο της οποίας έχουν προσκομίσει στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με το συνήγορο αναδεικνύουν ξεκάθαρα και προσωποποιημένα ευθύνες για τη μοιραία κατάληξη.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κατατεθεί και υπόμνημα από την πλευρά της οικογένειας που ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων για συγκεκριμένα αδικήματα.




neakriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση χωρίς ουσία του υπουργείου και η έκκληση του πατέρα της Μελίνας"

Ελεύθερος με εγγύηση ο εκδότης που κατηγορείται για εκβίαση

Την προφυλάκιση του ενός εκ των δύο δημοσιογράφων, Π.Μ., αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας μετά τις απολογίες. Ελεύθεροι με εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα η απόφαση για τον δεύτερο δημοσιογράφο, Χ.Φ., και τον εκδότη Π.Μ.

Η εγγύηση ορίστηκε στις 50.000 για κάθε έναν.

Ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν μετά τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων πως προσωρινά κρατούμενος θα έπρεπε να παραμείνει το πρόσωπο που δείχνει να έχει τον πιο ενεργό ρόλο στο καταγεγραμμένο υλικό που έχει στα χέρια του ο ανακριτής της υπόθεσης.

Στο άκουσμα της απόφασης για τον γιο της η μητέρα του εκδότη, που βρισκόταν από το πρωί στα δικαστήρια, ανακουφισμένη δήλωσε πως «έλαμψε η αλήθεια και το παιδί μου είναι ελεύθερο», ενώ όπως ανέφερε «η δικαιοσύνη έλαμψε γιατί τον ξέσκισαν όλοι επειδή είναι φτωχός».

Ο συνήγορος του εκδότη, Αλέξης Κούγιας υπογράμμισε: «Τα στοιχεία σε βάρος του ήταν απειροελάχιστα και αυτό διαπιστώθηκε από την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος με εγγύηση ο εκδότης που κατηγορείται για εκβίαση"

Ανοιξαν οι αγρότες το τελωνείο του Προμαχώνα

Ανοιχτό είναι από το απόγευμα της Παρασκευής το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Στέργιος Λίτος, το τελωνείο θα παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, όταν και θα επανεξεταστεί το ενδεχόμενο κλεισίματός του.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξαν οι αγρότες το τελωνείο του Προμαχώνα"

Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια

Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες αυτή την ώρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι αριθμοί στην Ειδομένη με σχεδόν 4.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό και καθόλου ελεύθερο χώρο και άλλους περίπου 1.500 να περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Κατά δεκάδες συνεχίζουν να έρχονται με τα πόδια, την ίδια ώρα που οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι την ουδέτερη ζώνη.

Στα νησιά

Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού. Συγκεκριμένα στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτίριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Στο νησί της Λέσβου στις εννιά το πρωί καταγεγραμμένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1.766 άνθρωποι, οι οποίοι και διαμένουν στον καταυλισμό του hot spot και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ όσοι έχουν χρήματα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Στη Χίο έχουν μείνει 498 πρόσφυγες, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Σημειώνεται ότι περίπου 1.000 από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1», το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στον προαύλιο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας έχουν βρει κατάλυμα 680 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αναμένονται αύριο με το πλοίο της γραμμής 560 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.

Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης αναχώρησαν σήμερα 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου ογδόντα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.

Επίσης, στην περιοχή των Γρεβενών, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνονται προς την Κοζάνη. Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες .

Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έχουν φθάσει από χθες με οκτώ λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού.

Ομαλοποιημένη και χωρίς ένταση, είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται συνολικά 374 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί. Από αυτούς 150 περίπου είναι παιδιά. Χθες το βράδυ εγκατέλειψαν το κλειστό γυμναστήριο 40 περίπου πρόσφυγες, οι οποίοι με συνοδεία περιπολικών και με τα πόδια κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Περίπου 550 πρόσφυγες βρίσκονται στην Φθιώτιδα με κατεύθυνση τα σύνορα. Οι 250 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο κοντά στην είσοδο της Λαμίας και οι υπόλοιποι σε μοναστήρι στην περιοχή του Δομοκού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο νομό Λάρισας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεωφορεία με πρόσφυγες, καθώς αναχώρησαν όλα σταδιακά χθες το βράδυ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια"

Εισαγγελέας διαφθοράς στην ΕΒΖ

Προκαταρκτική έρευνα για τα πεπραγμένα παλαιότερων διοικήσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), παρήγγειλε στην Οικονομική Αστυνομία, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης. Η εισαγγελική έρευνα προκλήθηκε από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες η υφιστάμενη διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία στρέφεται εναντίον προηγούμενων στελεχών της επιχείρησης, καταγγέλλοντας ζημιά στην περιουσία της που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Στην παραγγελία του, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να καταθέσουν ως ύποπτοι (ανωμοτί) για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, πρώην πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΒΖ. Κατά πληροφορίες, στο «κάδρο» της έρευνας βρίσκονται έξι πρόσωπα, που, κατά το διάστημα από το 2007 έως τις αρχές του 2015, χρημάτισαν στα παραπάνω πόστα. Εξάλλου, για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία καλούνται να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις, οι διοικούντες τριών εταιριών που κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είχαν οικονομικές συναλλαγές με την ΕΒΖ.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων πρόσωπων στην Ελλάδα και με αίτημα δικαστικής συνδρομής στη Σερβία, όπου -επίσης- φαίνεται ότι υπήρχαν συναλλαγές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας διαφθοράς στην ΕΒΖ"

Αποχωρούν οι αγρότες από τα Τέμπη - Το μπλόκο της Νίκαιας καλεί στο Κιλελέρ την Κυριακή

Αποχωρούν το Σάββατο το πρωί στις 11, συντεταγμένα, από τα Τέμπη, τα τρακτέρ του μπλόκου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν το βράδυ της Παρασκευής τα μέλη της γενικής συνέλευσης σε συνεδρίαση τους.

Έπειτα από 37 ημέρες στους δρόμους, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προχώρησαν σε αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα τους και αποφάσισαν να αποχωρήσουν, προειδοποιώντας πάντως την κυβέρνηση ότι θα τους βρει μπροστά της, εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης, διατύπωσε την άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να «τελειώσει» τον αγροτικό κόσμο.

Όπως ανάφερε ο κ. Καλογιάννης, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που είχαν την περασμένη Δευτέρα, οι αγρότες του κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει με τον αγροτικό κόσμο, ενώ, αποτιμώντας τα οφέλη των 37 ημερών αγώνα τόνισε: «Πήραμε τα 9.500 αφορολόγητο. Καταφέραμε να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πήραμε παράταση ως προς την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ μέχρι το 2021 και πιο ομαλή μετάβαση. Πήραμε 5% κάτω από τις εισφορές που υπολόγιζε να βάλει η κυβέρνηση. Εξασφαλίσαμε πιο ομαλή φορολόγηση ως το 2021 και τέσσερις μονάδες κάτω από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, και εξασφαλίσαμε επίσης τη ρύθμιση επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για τα αρδευτικά, όπως και τη ρύθμιση δανείων των αγροτώνμ ώστε να δικαιούνται όλοι οι αγρότες "κάρτα αγρότη"».

Τα προβλήματα των αγροτών, υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης, είναι πολύ μεγάλα όσον αφορά στην προσπάθεια που καταβάλλουν να παράξουν και στην πορεία η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της, εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «

Να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι στην ψήφιση των νομοσχεδίων θα είμαστε παρόντες» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

Το μπλόκο της Νίκαιας καλεί στο Κιλελέρ την Κυριακή

Στις επάλξεις, από την άλλη, παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι μάλιστα καλούν την Κυριακή τους συναδέλφους τους από άλλα μπλόκα να γιορτάσουν μαζί την ιστορική επέτειο του Κιλελέρ, στις 12:30, στο χώρο του μνημείου του αγρότη.

Αυτό αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου οι αγρότες ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Κυριακή, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου, Ρίζος Μαρούδας, θα λάβουν όλοι μαζί τις αποφάσεις τους για την πορεία του αγώνα.

Στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ' αόριστον αποκλεισμός για φορτηγά και νταλίκες, ενώ η κυκλοφορία των ΙΧ και των λεωφορείων διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15:00-17:00 και από τις 22:30 έως τις 10:00 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχωρούν οι αγρότες από τα Τέμπη - Το μπλόκο της Νίκαιας καλεί στο Κιλελέρ την Κυριακή"

Κρέτσου: Είκοσι δισ. ευρώ στην Ελλάδα από κοινοτικά κονδύλια έως το 2020 για την ανάπτυξη

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και θα παρέχει όλη την αναγκαία υποστήριξη για μια βιώσιμη ανάκαμψη και για την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη».

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Τόνισε δε ότι «τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία, από τα οποία θα διατεθούν 20 δισ. ευρώ για επενδύσεις στη χώρα κατά την περίοδο 2014-2020, θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά ευημερίας». Επισήμανε δε ότι «το 2016 αποτελεί σημαντική χρονιά, καθώς πρέπει να κλείσουμε επιτυχώς την περίοδο 2007-2013. Πρέπει επίσης να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τα έργα της περιόδου 2014-2020».

Η κυρία Κρέτσου αναφέρθηκε εκτενώς στις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη: «Είχα την ευχαρίστηση να συναντηθώ εκ νέου με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Σταθάκη και τον Υφυπουργό, αρμόδιο για ζητήματα ΕΣΠΑ, κ. Χαρίτση. Έδωσα συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των προγραμμάτων της Πολιτικής για τη Συνοχή. Η Ελλάδα είναι τώρα πρώτη στην ΕΕ όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Κάλεσα επίσης την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει το σχέδιο του Προέδρου Γιούνκερ για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, με την χρηματοδότηση από την πολιτική της Συνοχής ύψους δύο δισ. ευρώ που έχει καταβληθεί στη χώρα μετά την έγκριση των έκτακτων μέτρων τον Οκτώβριο. Σήμερα όλοι πρέπει να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση όλων των έργων εντός του τρέχοντος έτους, και το αργότερο μέχρι να περατωθεί η περίοδος προγραμματισμού, στα τέλη Μαρτίου 2017».

Όπως είπε «επέστησα την προσοχή στην ανάγκη έγκαιρης υλοποίησης βασικών έργων, όπως οι πέντε παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, το μετρό της Θεσσαλονίκης καθώς και τα έργα για τα στερεά και υγρά απόβλητα στην Πελοπόννησο και την Αττική. Όσον αφορά τη νέα περίοδο 2014-2020, είναι σε καλή τροχιά, και έχουν οριστεί όλες οι αρμόδιες αρχές για την εκτέλεση των προγραμμάτων. Προέχει τώρα η δημοσίευση με ταχύ ρυθμό των προκηρύξεων για υποβολή προτάσεων».

Η κυρία Κρέτσου συναντήθηκε επίσης με το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προς το οποίο τόνισε τη σημασία του στενού και διαρκούς διαλόγου μεταξύ όλων των φορέων που συμμετέχουν στην υλοποίηση της πολιτικής Συνοχής στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είπε ότι «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και τα Ταμεία για την πολιτική Συνοχής μπορούν να βοηθήσουν, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Υπενθύμισα στους Υπουργούς ότι είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε ευελιξία και να τροποποιήσουμε τα προγράμματα, κατόπιν σχετικού αιτήματος».

Τέλος, ενημέρωσε σχετικά για τις νέες δυνατότητες συνδυασμού των Ταμείων της Πολιτικής για τη Συνοχή με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, ώστε γίνει δυνατή η άμεση εκκίνηση νέων έργων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρέτσου: Είκοσι δισ. ευρώ στην Ελλάδα από κοινοτικά κονδύλια έως το 2020 για την ανάπτυξη"

Προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από 4,3% έως 6,5% στην πρόθεση ψήφου

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά των πολιτών που κρίνουν αρνητικά την πορεία της χώρας, στην έρευνα της Metron Analysis. Το 85% δηλώνει ότι πάμε σε λάθος κατεύθυνση, το 63% υποστηρίζει ότι είναι σε χειρότερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το 78,3% κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και το 70,8% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο μείον 76% με το 88,4% να αξιολογεί αρνητικά την οικονομία και το 72,6% να κάνει αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον. 

Με αυτά τα δεδομένα η ΝΔ περνά μπροστά στην πρόθεση ψήφου (23,7% έναντι 19,4 του ΣΥΡΙΖΑ) και στην παράσταση νίκης (59% έναντι 25% του κυβερνώντος κόμματος).



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενισχύσει σημαντικά την εικόνα του, καθώς είναι ο μόνος με θετικό ισοζύγιο (έστω και οριακά) θετικών γνωμών ενώ πέρασε μπροστά και στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 22% έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα. Τον Ιανουάριο η εικόνα ήταν Τσίπρας 22% και Μητσοτάκης 20%.

Οι πολίτες δηλώνουν ξεκάθαρα πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και σε ποσοστό 64,7% ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ (73,2% έναντι 22,4% που προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή).

Οι πολίτες είναι πλήρως απογοητευμένοι από τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό (91,4%), κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης (59,4%), συμφωνούν με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ (54,9%) και ανησυχούν για την παραμονή μας στη ζώνη του Σένγκεν (66,7%)

Σε ότι αφορά στα αγροτικά μπλόκα το 58,3% δηλώνει αντίθετο με τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι συμφωνεί το 52% των νέων από 18 έως 34 ετών και διαφωνεί το 70% των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία 55- 64 ετών. 


Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει και μία σειρά ερωτημάτων για το Ποτάμι, το οποίο πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο του συνέδριο. Το 62,8% των ψηφοφόρων ζητά συνεργασίες, με το 44% να προτιμά τη ΝΔ, το 36% τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 30% τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. αυθόρμητες πολλαπλές αναφορές)


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας- ΣΚΑΪ


Προβάδισμα ΝΔ καταγράφει και η έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει το 24% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 17,5%, Χρυσή Αυγή 6%, ΚΚΕ 5,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,5%, Ένωση Κεντρώων 4.5%, ΑΝΕΛ 2,5%, Ποτάμι 2,0%, ΛΑΕ 2,0%, ΔΞ/ΔΑ 24%.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 42% ζητά οικουμενική χωρίς Τσίπρα, το 25,5% κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με τον Τσίπρα πρωθυπουργό και το 22% προτιμά τις εκλογές. 

Σε ότι αφορά στις δημοτικότητες πρώτος είναι ο Βασίλης Λεβέντης με 27% θετικές γνώμες και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης 25,5% και ο Αλέξης Τσίπρας με 23%.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από 4,3% έως 6,5% στην πρόθεση ψήφου"

Αμερικανική παρέμβαση σε Σόιμπλε: Ολοκληρώστε «χωρίς καθυστέρηση» την αξιολόγηση

Να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος «χωρίς καθυστέρηση» κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ζητώντας τους παράλληλα να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Ο Λιου συναντήθηκε σήμερα με τον τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και, λίγη ώρα έπειτα από το τετ-α-τετ που είχαν οι δύο άντρες, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τους Ευρωπαίους να ολοκληρώσουν "χωρίς καθυστέρηση" την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας».

Αν και παραδέχθηκε ότι απομένει ακόμη να γίνει «σημαντική δουλειά» μεταξύ των διαφόρων πλευρών, την ίδια ώρα, ο Τζακ Λιου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η αξιολόγηση».

«Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να θέσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω μέτρων για την ελάφρυνσή του» ήταν επίσης το μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανική παρέμβαση σε Σόιμπλε: Ολοκληρώστε «χωρίς καθυστέρηση» την αξιολόγηση"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Λυκαβηττό την Κυριακή

Λόγω διεξαγωγής του αγώνα δρόμου «2ος Lycabettus Run», θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, από τις 09:00 έως τη λήξη του αγώνα, στις εξής οδούς του Δήμου Αθηναίων:

•Κόνιαρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Μερκούρη και Νικοτσάρα και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
•Παλιγενεσίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
•Δασκαλογιάννη, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
•Σαρανταπήχου, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
•Ξανθίπου, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
•Ευέλπιδος Ρογκάκου, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
•Κλεομένους, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
•Μ. Μερκούρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αν. Πολέμου και Λάχητος και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Λυκαβηττό την Κυριακή"

Ελλείψεις υλικών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο «Αττικό» Νοσοκομείο

Ανεπαρκές είναι το απόθεμα του Νοσοκομείου «Αττικό» σε σύριγγες, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό ζήτημα διεκπεραίωσης των αναγκών της επικείμενης γενικής εφημερίας την προσεχή Κυριακή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, το απόθεμα των 1.000 συρίγγων δεν επαρκεί για να καλύψει τις ιατρικές πράξεις που αναλογούν στις 700 κλίνες του νοσηλευτικού ιδρύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών.

Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, σε επικοινωνία που είχε με το in.gr εξήγησε ότι «την Κυριακή έχουμε γενική εφημερία και δυστυχώς δεν έχουμε τον απαραίτητο αριθμό συρίγγων. Έχουμε ζητήσει από άλλα νοσοκομεία να μας δανείσουν, αλλά αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Θετική ήταν η ανταπόκριση από τον 'Ευαγγελισμό' αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι».

Όπως, επεσήμανε ο κ. Χαλβατσιώτης οι ελλείψεις βασικών υγειονομικών υλικών θέτουν σε επισφάλεια τις ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις. «Τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που πρέπει να διενεργηθεί μια αιμοληψία, απαραίτητη για την πορεία της υγείας του ασθενή; Και τι θα γίνει αν ο ασθενής αυτός χάσει τη ζωή του; Αντιλαμβάνεστε ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς αυτό να ευθύνεται ουσιαστικά για την ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού.»

Και ο εκπρόσωπος των γιατρών του «Αττικού» καταλήγει λέγοντας ότι «θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και όχι με οικονομικούς όρους».

Να σημειωθεί ότι, το πρόβλημα με τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία δεν είναι καινούριο, καθώς κατ' επανάληψη έχουν αναφερθεί ανεπαρκή αποθέματα, όχι μόνο σε σύριγγες, αλλά και σε φίλτρα αιμοκάθαρσης, καθώς και σε άλλο υγειονομικό υλικό. Αιτία του κακού θεωρούνται οι χαμηλές τιμές που έχουν καθοριστεί από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) στους διαγωνισμούς για την προμήθεια υγειονομικού υλικού.

Προς εξοικονόμηση πόρων, η ΕΠΥ επιλέγει τον προμηθευτή που προσφέρει την χαμηλότερη τιμή ανά υλικό. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η τιμή που καθορίζει η ΕΠΥ ως βάση είναι χαμηλότερη αυτής του προμηθευτή και έτσι ο διαγωνισμός καταλήγει άγονος.

Μάλιστα, τα συχνά διαβήματα των υγειονομικών φορέων προς το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις βασικών ειδικών από τα νοσοκομεία, υποχρεώσαν τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό να καταθέσει τροπολογία για την αύξηση της τιμής των συρίγγων ώστε να βρεθεί προμηθευτής.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλείψεις υλικών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο «Αττικό» Νοσοκομείο"

WSJ: Το Plan B της ΕΕ για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα

Αυξάνονται συνεχώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που φλερτάρουν με την ιδέα να εγκλωβίσουν στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να ανακόψουν την πορεία τους προς τη βόρεια Ευρώπη, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Πρόκειται για το λεγόμενο «Σχέδιο Β» (Plan B), σχολιάζει το δημοσίευμα το οποίο ως τώρα έβρισκε υποστηρικτές μόνο ακροδεξιούς Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτό δείχνει πως έχει αρχίσει να χάνεται και μάλιστα πολύ γρήγορα η πίστη στις δυνατότητες άλλων εναλλακτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης κρίσης, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία.

Αν και η Ελλάδα προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση τις τελευταίες ημέρες, μπροστά στην πιθανότητα να βρεθεί με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες παγιδευμένους στην ελληνική επικράτεια εντούτοις οι Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να υψώνει φράχτες.

Συγκεκριμένα, η Αυστρία αλλά και άλλες βαλκανικές χώρες προχωρούν πλέον σε στενότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων και άρχισαν να στέλνουν πίσω Αφγανούς μετανάστες, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην Ελλάδα πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιμένουν τώρα τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου ως τελευταία ευκαιρία για να βρεθεί λύση. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, προειδοποιούν, θα γίνει ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να σταματήσουν οι μετανάστες να ταξιδεύουν βορειότερα και θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να συνδράμουν την Ελλάδα σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η Ελλάδα δεν θα ήταν το χειρότερο μέρος για να εκδηλωθεί μια ανθρωπιστική κρίση για μερικούς μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ελληνες ειναι πολύ πιο φιλικοί προς τους πρόσφυγες συγκριτικά με άλλους λαούς των Βαλκανίων ή της ανατολικής Ευρώπης.

Επίσης, τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στην WSJ ότι η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε επίσης να λάβει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρώπη καθώς και άλλη βοήθεια, για να τα βγάλει πέρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ μόλις περάσει το μήνυμα ότι οι μετανάστες έχουν «κολλήσει» στην Ελλάδα, θα μειωθεί και η ροή από την Τουρκία.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Το Plan B της ΕΕ για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα"

Κίνδυνος «έξωσης» για χιλιάδες παιδιά στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη φιλοξενία χιλιάδων παιδιών στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» εξαιτίας της συσσώρευσης οφειλών από το κράτος, κρούει η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή.

Με ερώτησή που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών η «γαλάζια» βουλευτής, υπογραμμίζει τον κίνδυνο της «έξωσης» χιλιάδων παιδιών, εξαιτίας της μη έγκαιρης καταβολής της προβλεπόμενης χρηματοδότησης προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με την ίδια ενώ έχει ήδη διανυθεί κατά το ήμισυ η σχολική χρονιά οι σταθμοί έχουν λάβει μόλις το 30% του συνολικού προϋπολογισμού από το ΕΣΠΑ.

«Η συσσώρευση οφειλών προς τους παιδικούς σταθμούς έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις και μοιραία υπάρχει το ενδεχόμενο διακοπής της φιλοξενίας των παιδιών , γεγονός που θα φέρει χιλιάδες οικογένειες προ αδιεξόδου, ενώ απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας», σημειώνει η κα Καραμανλή.

Η ερωτώσα βουλευτής ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιοι υπουργοί για την άμεση εξόφληση της πρώτης δόσης της χρηματοδότησης καθώς και σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνει η εκταμίευση των κονδυλίων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνδυνος «έξωσης» για χιλιάδες παιδιά στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς "

Ράμα: Η Αλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν έχουμε ούτε τις συνθήκες ούτε την δυνατότητα και ούτε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να σώσει τον κόσμο, ενώ άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε τα παραπάνω, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι "Top Channel", διαψεύδοντας τις δηλώσεις της υπουργού για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Κλάιντα Γκιόσα, η οποία από την Κορυτσά χτες, εξέφρασε την ετοιμότητα η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα της για να υποδεχτεί τους πρόσφυγες σε συνεργασία με τους γείτονές της.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές έχουν λάβει αυξημένα μέτρα τόσο στα σύνορα με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, όσο και στους οδικούς άξονες που συνδέουν την Αλβανία με τους γείτονές της με περιπολίες και σημεία ελέγχου ώστε να αποφευχθεί η διέλευση των προσφύγων στην χώρα.

Χθες, η αστυνομία συνέλαβε 12 Πακιστανούς πρόσφυγες στην Κακαβιά που παραδόθηκαν μετά στις ελληνικές αρχές.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράμα: Η Αλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες"

Γερμανία: Οι αρχές δεν ξέρουν πού βρίσκονται περισσότεροι από 130.000 μετανάστες

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές δεν ξέρουν πού βρίσκεται το 13% του εκατομμυρίου των μεταναστών οι οποίοι καταγράφηκαν στη χώρα το 2015, καθώς αυτοί δεν παρουσιάστηκαν στις εστίες όπου έπρεπε να μεταβούν.

"Τα πιθανά αίτια (της απουσίας των μεταναστών αυτών) μπορεί να είναι για παράδειγμα η επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους, η συνέχιση του ταξιδιού τους προς άλλη χώρα ή το ότι πέρασαν στην παρανομία", εξηγεί η κυβέρνηση σε γραπτή απάντησή της προς βουλευτές του αριστερού κόμματος Ντι Λίνκε.

Μια άλλη πιθανότητα είναι η ύπαρξη διπλοεγγραφών στην EASY, την υπηρεσία που καταμετρά τους μετανάστες που θέλουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου και στη βάση της οποίας τους προσφέρθηκε εστία σε κάποια από τις γερμανικές περιφέρειες.

Το σύστημα αυτό κατέγραψε 1,09 εκατομμύριο μετανάστες το 2015, ένα ρεκόρ για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Αντιμέτωπες με την μεγάλη εισροή, οι αρχές υιοθέτησαν στα τέλη 2015 και αρχές 2016 σειρά μέτρων ώστε να επισπευσθούν η εξέταση των αιτήσεων ασύλου και οι απελάσεις αλλά και να διαμορφώσουν οι ίδιες μια καλύτερη συνολική εικόνα.

Η Γερμανία πολύ πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο της αρχείο που περιέχει τις ταυτότητες όλων των μεταναστών οι οποίοι έχουν καταγραφεί στο έδαφός της και όλοι πρέπει στο εξής να λάβουν μια ταυτότητα που ονομάζεται "τεκμήριο άφιξης".

Εξάλλου η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες νόμο που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οποιοσδήποτε μετανάστης που δεν θα παρουσιαστεί στην εστία που του έχει δοθεί, δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από όλα τα κοινωνικά επιδόματα.

"Λάβαμε τα μέτρα για την αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του φαινομένου (των μεταναστών των οποίων οι αρχές χάνουν τα ίχνη) και μελλοντικά θα συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

"Είναι ακόμη πολύ νωρίς για αποτίμηση των συνεπειών", υπογράμμισε καθώς ορισμένα από τα μέτρα αυτά τέθηκαν πολύ πρόσφατα σε ισχύ και άλλα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Ο εκπρόσωπος απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να περιοριστεί η ελευθερία κυκλοφορίας των μεταναστών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. "Δεν υπάρχουν στη Γερμανία νομικές βάσεις για στέρηση ή περιορισμό της ελευθερίας των αιτούντων άσυλο", επισήμανε.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις από τους συμπατριώτες της γιατί άνοιξε τις πύλες εισόδου της χώρας στους πρόσφυγες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Οι αρχές δεν ξέρουν πού βρίσκονται περισσότεροι από 130.000 μετανάστες"

Τις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου επισκέπτεται ο Ντ. Τουσκ - στις 3 Μαρτίου στην Αθήνα

Ολες τις πρωτεύουσες των χωρών που συγκροτούν τον βαλκανικό διάδρομο σκοπεύει να επισκεφθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε, θα ταξιδέψει σε Βιέννη και Λουμπλιάνα (1η Μαρτίου), Ζάγκρεπ και Σκόπια (2 Μαρτίου) και Αθήνα (3 Μαρτίου), για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ αλλά και τον επικεφαλής της Frontex την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου επισκέπτεται ο Ντ. Τουσκ - στις 3 Μαρτίου στην Αθήνα"

Αγρότες: Έκλεισαν ξανά τον Προμαχώνα

Την απόφαση να κλείσουν το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έλαβε η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο των αγροτών που βρίσκεται στο σημείο για περισσότερες από 35 ημέρες.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Στέργιος Λιτός "το τελωνείο επί ελληνικού εδάφους έκλεισε στις 2.30 το μεσημέρι για τα φορτηγά και τις νταλίκες" και πρόσθεσε "αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν φεύγουμε από το μπλόκο, παραμένουμε στη θέση μας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες: Έκλεισαν ξανά τον Προμαχώνα"

Κλείνουν τα σύνορα Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Κροατία

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η αστυνομία της Σλοβενίας οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι «υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν» ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν τα σύνορα Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Κροατία"

Κάτω από το 75% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ 11 ελληνικές περιφέρειες

Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2014 έντεκα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Στα κράτη-μέλη της ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2013 κυμάνθηκε από 30% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας ως 539% στο κέντρο του Λονδίνου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2014, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 72% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (99% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (80%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (50%). Ακολουθούν η Ήπειρος (51%), η Δυτική Ελλάδα (53%), η Θεσσαλία (55%), η Κεντρική Μακεδονία (56%) και το Βόρειο Αιγαίο (57%) και η Πελοπόννησος (58%). Η Στερεά Ελλάδα (61%), η Κρήτη (63%), η Δυτική Μακεδονία (66%) και τα Ιόνια Νησιά (67%).

Εξάλλου, οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία (από πέντε περιφέρειες η κάθε χώρα), στην Ουγγαρία (δύο περιφέρειες), στην Ελλάδα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σε μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (30% του κοινοτικού).

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (539% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (266%), οι Βρυξέλλες (207%) και το Αμβούργο (206%).

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτω από το 75% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ 11 ελληνικές περιφέρειες "

Φάιμαν:«Δεν μπορούν να μας στέλνονται όλοι οι πρόσφυγες»

Στη διαβεβαίωση που είχε δώσει πρόσφατα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα να εμποδιστεί μία πολιτική της λιτότητας, αλλά και στην αντίθεσή του να στέλνονται όλοι οι πρόσφυγες στην Αυστρία, αναφέρεται ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ".

Στη διάρκεια θερμής συνομιλίας τους στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει την Ελλάδα, όπως όμως επίσης του είχε πει, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία, σημειώνει ο καγκελάριος.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Αθήνα απέναντι στη στάση της Βιέννης,

ο καγκελάριος παρατηρεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000.

Κατά την άποψή του, στα Hotspots δεν αρκεί να λαμβάνονται αποτυπώματα από τους πρόσφυγες και κατόπιν αυτοί να μεταφέρονται από τα νησιά στη στεριά από όπου συνεχίζουν το ταξίδι για την Αυστρία, καθώς, όπως σημειώνει, τα Hotspots δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως πρακτορεία ταξιδίων, αλλά από αυτά θα πρέπει οι πρόσφυγες είτε να στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους είτε να κατανέμονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, στην Αυστρία ασκείται έντονη κριτική από την Ελλάδα και τη Γερμανία, επειδή θα τους ήταν πιο άνετο εάν αναλάμβανε όλους τους πρόσφυγες η Αυστρία, η οποία, όπως παρατηρεί, έχει στο πλευρό της μια σαφή πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ όταν η Βιέννη αναφέρει πως, λόγω έλλειψης μίας λύσης από την ΕΕ, πρέπει να αναλάβει δράση η ίδια.

Όπως συμπληρώνει ο Βέρνερ Φάιμαν, από την άλλη πλευρά, όταν η Αυστρία λέει πως υποστηρίζει την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, χάνει τους εταίρους της, κάτι που, για παράδειγμα, συμβαίνει με τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες στο μεν πρώτο ζήτημα είναι υπέρ της Αυστρίας, στο δεύτερο όμως, είναι εναντίον της.

Ο καγκελάριος διευκρινίζει για μία ακόμη φορά πως η χώρα του πρέπει να αναλάβει η ίδια δράση επειδή η ευρωπαϊκή λύση, την οποία ο ίδιος πάντα προτιμούσε, δεν έρχεται έγκαιρα και η Αυστρία είναι στη Διαδρομή των Βαλκανίων η πρώτη χώρα όπου οι πρόσφυγες όχι μόνον διέρχονται αλλά θέλουν και να παραμείνουν.

Προσθέτει δε, πως επιπλέον έχει αλλάξει τη στάση της η Γερμανία όπου την περασμένη χρονιά οι άνθρωποι βρίσκονταν στους σταθμούς με πανό καλωσορίσματος, όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πλέον, όμως η Αυστρία δεν μπορεί τώρα να αναλάβει το δικαίωμα στο άσυλο για ολόκληρη την ΕΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάιμαν:«Δεν μπορούν να μας στέλνονται όλοι οι πρόσφυγες»"

Ελιγμός της κυβέρνησης: Φέρνει ρύθμιση για υπό όρους παραγραφή των δικογραφιών παρακώλυσης συγκοινωνιών

Σε άλλο έναν ελιγμό για να πείσει τους αγρότες για τις.. καλές προθέσεις της προχώρησε η κυβέρνηση το μεσημέρι της Παρασκευής καθώς δεν βλέπει να κάμπτεται το φρόνημα των αγροτών που παραμένουν για περισσότερες από 40 ημέρες στα μπλόκα.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να προχωρήσει σε ρύθμιση με την οποία δίνεται «συγχωροχάρτι» αλλά «υπό όρους» στους αγρότες που έκλεισαν τους δρόμους και σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της εισαγγελέος του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη η οποία με παραγγελία στους συναδέλφους της είχε ζητήσει να παρέμβουν με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του εγκλήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών, «ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους».

Δεν θα πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες συσκέψεις σε Τέμπη και Νίκαια, στις οποίες οι αγρότες θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση κατανοεί τον κοινωνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων των αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων και πιστεύει πάντοτε ότι η ποινική καταστολή πρέπει να είναι μόνο ένα έσχατο μέσο παρέμβασης ενώπιον των διαταραχών της ζωής των πολιτών.

Επίσης θεωρεί ότι ο διάλογος είναι ο αποτελεσματικότερος όλων τρόπος αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πρόκειται άμεσα να εισαγάγει ρύθμιση, η οποία θα θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών που έχουν τελεστεί ως τώρα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελιγμός της κυβέρνησης: Φέρνει ρύθμιση για υπό όρους παραγραφή των δικογραφιών παρακώλυσης συγκοινωνιών"

Στους 139 οι νεκροί από γρίπη - Ακόμα τρεις άνθρωποι κατέληξαν σήμερα

Τους 139 έφτασαν οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης, αφού τρεις ακόμη άνθρωποι κατέληξαν σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Αυτή τη στιγμή, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 86 ασθενείς ενώ συνολικά από την αρχή που ενέσκηψε το κύμα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 373 ασθενείς.

Σημάδια υποχώρησης εμφανίζει το κύμα γρίπης, καθώς παρατηρείται μείωση της γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα, αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι η σταδιακή μείωση θα διαρκέσει έως αρχές Απριλίου, όπου αναμένεται σταθεροποίηση της κατάστασης.

Η πλειοψηφία των θυμάτων της γρίπης, όπως αναφέρει ο κ. Τσιόδρας και φέτος ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, που όμως δεν είχε εμβολιαστεί.

Από την άλλη παρατηρήθηκε αύξηση των ασθενών που δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σύμφωνα με στοιχεία περίπου ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον σοβαρά κρούσματα υπήρξαν και στον παιδικό πληθυσμό, νόσησαν 24 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών, 6 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ενώ ένα παιδί που κατέληξε δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως τα περισσότερα από τα παιδιά που καταγράφηκαν ως κρούσματα, είχαν ήδη σημαντικά προβλήματα υγείας. Η έξαρση της γρίπης οφείλεται στην επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α(Η1Ν1), ωστόσο οι επιστήμονες θα περιμένουν να κλείσει ο κύκλος της δραστηριότητας της γρίπης για ασφαλέστερα συμπεράσματα.


Σωτήρης Τσιόδρας: «Εμβολιάζομαι συστηματικά εδώ και 15 χρόνια»
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.

«Εγώ εμβολιάζομαι συστηματικά εδώ και 15 χρόνια» ανέφερε ο καθηγητής, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην επιστημονική κοινότητα για την αντιεμβολιαστική συμπεριφορά, που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία για το εμβόλιο της γρίπης, αναφέροντας ότι π.χ. για το εμβόλιο του τετάνου δεν ισχύσει το ίδιο.

Παραπληροφόρηση, άγνοια και υπερτονισμός των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι οι βασικές αιτίες για τα χαμηλά ποσοστά, που παρατηρούνται στον εμβολιασμό κατά της γρίπης, είπε ο καθηγητής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπερτονίζουμε τα αρνητικά και όχι τα θετικά».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης τη σημασία της έγκαιρης θεραπείας με την χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες)- κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών -χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.


Στοιχεία για την γρίπη προηγούμενων ετών
Ο ιός της γρίπης τύπου Α(Η1Ν1) που επικράτησε φέτος είναι ίδιος με αυτόν που κυκλοφόρησε και το 2010-2011, σε ποσοστό 97,7%, αφήνοντας πίσω του 180 νεκρούς με μέση ηλικία 56,7 έτη. Το επιδημικό κύμα είχε ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, κορυφώθηκε αρχές Φεβρουαρίου, όπου και καταγράφηκε σταδιακή μείωση της δραστηριότητας έως τέλη Μαρτίου.

Είχαν καταγραφεί συνολικά 368 περιστατικά γρίπης με εργαστηριακή επιβεβαίωση που χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία των ασθενών 50,4 έτη.
Επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α(Η1Ν1)pdm09 , είχαμε και την περίοδο 2013-2014 , με ποσοστό 79,4% και ακολούθησε ο ιός τύπου Α(Η3Ν2), με ποσοστό 20,6%.
Το επιδημικό κύμα ξεκίνησε τέλη Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε αρχές Μαρτίου και καταγράφηκαν 145 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν 60,4 έτη με εύρος ηλικιών (από 2 έως 88 έτη). Επίσης καταγράφηκαν 338 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 330 χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ τα 8 δεν νοσηλευθηκαν σε ΜΕΘ.. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 56,5 έτη.

Την περίοδο 2011-2012, το στέλεχος γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου Β, με ποσοστό 54,2% και ακολούθησε ο ιός τύπου Α (Η3Ν2), με ποσοστό 46,5%. Ο ιός τύπου Η1Ν1 κυκλοφόρησε σε ποσοστό 0,2%.

Το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου, και κορυφώθηκε αρχές Μαρτίου. Καταγράφηκαν 56 θάνατοι και η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν 63,5 έτη. (εύρος ηλικιών: από 7 μήνες έως 87 έτη). Συνολικά καταγράφηκαν 127 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης.
Την περίοδο 2012-2013, το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου και παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα μέχρι τέλη Μαρτίου. Το στέλεχος γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α, με ποσοστό 95,3%.
Καταγράφηκαν 113 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν 56,2 έτη.
Πέρυσι το στέλεχος γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου Β , με ποσοστό 59% και ακολούθησε ο ιός τύπου Α, με ποσοστό 41%. Καταγράφηκαν 111 θάνατοι. Τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανήλθαν σε 248, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 139 οι νεκροί από γρίπη - Ακόμα τρεις άνθρωποι κατέληξαν σήμερα"

Κομισιόν: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» ανακοίνωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Όπως πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται από 2.000-3.000.

Επιπλέον, η Ν. Μπερτό, χαιρέτισε τη δέσμευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου, ότι μέσα στο σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα"

Αλεξιάδης: Στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ

Στη δημοσιότητα θα δοθούν τα ονόματα όσων οφείλουν στο δημόσιο από 150.000 ευρώ και πάνω και δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση.

Αυτό προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σημείωσε ότι η δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας θα γίνει αρχές Απριλίου ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποσταλεί ηλεκτρονική επιστολή στους ενδιαφερόμενους με τη σχετική προειδοποίηση.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Κουτσούκου, μέσω της οποίας η κυβέρνηση καλείται να δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που έχουν οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, είπε πως τα σχετικά ζητήματα ως προς το χειρισμό τους ρυθμίζονται από νόμο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε, δεν είναι σωστό οι βουλευτές που είχαν ψηφίσει τον εν λόγω νόμο, τώρα να ασκούν κριτική στη σημερινή κυβέρνηση. Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης απέρριψαν το επιχείρημα, καλώντας την κυβέρνηση αν δεν συμφωνεί με τις πρόνοιες του συγκεκριμένου νόμου, να τον αλλάξει.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ"

Αποκάλυψη Βρούτση: Πάνε για εισφορά 27% και τις αγροτικές επιδοτήσεις

Σε παρέμβαση του στο Κοινοβούλιο πριν από λίγη ώρα και δίχως να διαψευστεί από τον παρευρισκόμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιώργος Βρούτσης υποστήριξε πως η κυβέρνηση προετοιμάζει και έχει αποφασίσει την πλήρη ενσωμάτωση στην εισφορά του 27% του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς κάτι τέτοιο προκύπτει από τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού.
 
«Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός να απαντήσουν άμεσα. Θα ενταχθούν στο 27% ή όχι οι επιδοτήσεις των αγροτών; Τι σημαίνει η φράση «σύνολο των εσόδων των αγροτών»;  Μιλάμε για κάτι πρωτοφανές για το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί καθαρά η κυβέρνηση» ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Βρούτσης.
 
Στον ΣΚΑΙ το πρωί ο τέως υπουργός δήλωνε πως «παρακολούθησα τη συνάντηση αγροτών και πρωθυπουργού. Χθες μετά τη συνάντηση αυτό που συνειδητοποίησα είναι ένα τεράστιο τρικ».

«Μέχρι τώρα το εισόδημα των αγροτών υπολογιζόταν ως έσοδα μείον έξοδα και ξεχωριστά το εισόδημα από επιδοτήσεις. Τώρα θεωρεί η κυβέρνηση ως εισόδημα τις επιδοτήσεις. Η εισφορά λοιπόν θα υπολογίζεται και στις επιδοτήσεις»
 τονίζει.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη Βρούτση: Πάνε για εισφορά 27% και τις αγροτικές επιδοτήσεις"

Ντάισελμπλουμ: Ελάφρυνση του χρέους μόνο όταν η Ελλάδα εφαρμόσει το ασφαλιστικό

Μόνον όταν η Ελλάδα εφαρμόσει ικανοποιητικά μια σειρά μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μπορεί η Ευρωζώνη να προχωρήσει σε κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, πριν την έναρξη της συνόδου της ομάδας των G20.

«Ενώ είναι πολιτικά δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη πρέπει να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών θεμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Στη συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και σε ένα ενδεχόμενο Brexit, σημειώνοντας ότι η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. πιθανώς να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπλοκ, σημειώνοντας ότι θα επηρέαζε την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως ανέφερε, αν συνέβαινε ένα Brexit, τότε η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα τίθεντο εκτός Ευρώπης και το αποτέλεσμα θα είχε αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε της μεγαλύτερες οικονομίες της G20 να λάβουν δράση για να αναβιώσει η παγκόσμια οικονομία, επικεντρωνόμενες περισσότερο στην εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τονώνοντας τις επενδύσεις, κυρίως στις υποδομές.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα νέων επενδυτικών ευκαιριών και η διατήρηση μιας φιλικής στην ανάπτυξη δημοσιονομικής στάσης, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξης των οικονομιών», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες από την πολιτική πλευρά έναντι των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση των οικονομιών, προσθέτοντας ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πλησιάζουν το τέλος του δικού τους σχοινιού.

«Δεν θεωρώ ότι η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στο τέλος της, μπορεί να κάνει περισσότερα, αλλά θα πρέπει να σχεδιασθεί με πολύ σωστό τρόπο για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά της, για να έχει τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε στην οικονομία», δήλωσε.

«Η ΕΚΤ ακολουθεί... μία επεκτατική νομισματική πολιτική, που επιτρέπει την ανάκαμψη της οικονομίας μας και πρέπει να έχουμε συνείδηση των δυνητικών κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης», σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Η ΕΚΤ τους γνωρίζει πολύ καλά αυτούς και από την πλευρά της πολιτικής, επίσης τους γνωρίζουμε. Δεν βλέπω καμία φούσκα στην Ευρώπη επί του παρόντος» πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Ελάφρυνση του χρέους μόνο όταν η Ελλάδα εφαρμόσει το ασφαλιστικό"

Πλαφόν 500 προσφύγων την μέρα βάζει η Κροατία

Την πραγματοποίηση συνάντησης στο Βελιγράδι των αρχηγών της Αστυνομίας χωρών που εμπλέκονται στην επίλυση του προσφυγικού με την συμμετοχή και της Ελλάδας, ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

«Την Τρίτη 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια που βρίσκονται στη διαδρομή απ όπου περνούν οι πρόσφυγες», ανέφερε ο ΥΠΕΣ της Σερβίας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "Pink".

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ο κ. Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε επίσης ότι η Κροατία ενημέρωσε, χθες αργά το βράδυ, τη Σερβία ότι από σήμερα θα δέχεται περιορισμένο αριθμό προσφύγων που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως. Η απόφαση αυτή -ανέφερε ο ίδιος- αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.

Ο ΥΠΕΣ της Σερβίας επισήμανε ότι υπάρχουν ασάφειες στη συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου των προσφύγων στη Γευγελή, και πρέπει να διευκρινιστεί αν όσοι λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση εισόδου μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν το ταξίδι. Ανέφερε δε ότι αυτή τη στιγμή στη Σερβία βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων μόνο οι 38 κατέθεσαν αίτηση για την παροχή ασύλου.

Ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς τόνισε, επίσης, ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν κανέναν πρόσφυγα και άλλες σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη», ανέφερε.

Ειδικότερα για την συμπεριφορά της Σερβίας τόνισε ότι «θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά πρωτίστως υπερασπίζεται τους πολίτες της, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα».

Ο Νέμοϊσα Στεφάνοβιτς αναφέρθηκε, στη συνέντευξη του στο "Pink", και στην απόφαση για τη χρήση του στρατού, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, μονάδες του στρατού θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών ή προσφύγων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαφόν 500 προσφύγων την μέρα βάζει η Κροατία"

Ξεκίνησε η νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο

Ξεκίνησε η αποστολή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για τον έλεγχο των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές μεταναστών - προσφύγων.

Συγκεκριμένα, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέφει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.

Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.

Επιχειρησιακός διοικητής της αποστολής ορίσθηκε ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Force Command - JFC) στη Νάπολη, ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον (Mark E. Ferguson) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο"

Μοσκοβισί: Εφαρμόστε τώρα τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς το κόστος θα αυξηθεί

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τώρα τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, για να αποφύγει μεγαλύτερο κόστος στο μέλλον», προειδοποίησε μιλώντας σήμερα από τους Δελφούς, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα, ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον» τόνισε ο Μοσκοβισί μέσω βίντεο που προβλήθηκε κατά την διάρκεια οικονομικού φόρουμ που διοργανώθηκε στους Δελφούς.

Ο ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε ότι μία ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε επίσης την πιθανότητα επιτυχίας και θα μείωνε την αβεβαιότητα.

«Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό», πρόσθεσε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Εφαρμόστε τώρα τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς το κόστος θα αυξηθεί"

Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων στη γεμάτη από πρόσφυγες πλ. Βικτωρίας

Κουβέρτες, υπνόσακοι, ρούχα απλωμένα στα κάγκελα της πλατείας και, φυσικά, δεκάδες άνθρωποι που παραμένουν εκεί υπό άθλιες συνθήκες χωρίς φαγητό και στοιχειώδη μέσα υγιεινής είναι και σήμερα το σκηνικό στην πλατεία Βικτωρίας.

Άνθρωποι εγκλωβισμένοι που δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη, λόγω των περιορισμών που αποφάσισαν να επιβάλουν χώρες των Βαλκανίων.

Ένας μίνι «καταυλισμός» έχει δημιουργηθεί στην πλατεία, όπου δεκάδες άνθρωποι περιμένουν χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο. Επιτροπές κατοίκων τούς πηγαίνουν τρόφιμα και νερά.

Η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της περιοχής στην πλατεία Βικτωρίας από τις εντάσεις που προκαλεί η αυξημένη παρουσία μεταναστών και προσφύγων και η ανεύρεση χώρων για προσωρινή διαμονή τους,συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Ο δήμαρχος ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, αίτημα το οποίο ο υπουργός φρόντισε να ικανοποιηθεί άμεσα ( ήδη αυξήθηκαν οι περιπολίες).

Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση χώρων διαμονής του μεταναστευτικού πληθυσμού και απομάκρυνσης τους από το κέντρο της πόλης , ο κ.Καμίνης ενημέρωσε τον υπουργό ότι θα επισπευθεί η αξιοποίηση του διευρυμένου κατά οκτώ στρέμματα χώρου στην περιοχή του Ελαιώνα που έχει διατεθεί για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια θα διερευνηθεί πιθανός, επιπλέον,χώρος σε άλλη περιοχή.
Σημειώνεται,ότι στην περιοχή του Ελαιώνα αρχικά είχε διατεθεί χώρος 12 στρεμμάτων για τη διαμονή 700 ατόμων και η επιπλέον επέκταση αποσκοπεί στη φιλοξενία περίπου 1.200 ατόμων συνολικά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων στη γεμάτη από πρόσφυγες πλ. Βικτωρίας"

Ο Κατρούγκαλος διαψεύδει δημοσίευμα των «Νέων» περί επιβολής έκτακτης εισφοράς στους συνταξιούχους

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, με δήλωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», υπό τον τίτλο «Έκτακτη εισφορά ειδικά για συνταξιούχους», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιβολή νέας εισφοράς στους συνταξιούχους».

«Τα μόνιμα κέντρα εξουσίας της χώρας διαπιστώνουν την προσωρινότητα τους και αντιδρούν σπασμωδικά. Μετά την ποινική δίωξη κατά του επικεφαλής του ΔΟΛ, πρώτα το Βήμα και σήμερα τα Νέα, σε πρωτοσέλιδο, γράφουν για προαποφασισμένες μειώσεις στις συντάξεις και για επιβολή, δήθεν, έκτακτης εισφοράς. Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για επιβολή νέας εισφοράς στους συνταξιούχους και η μη μείωση των κύριων συντάξεων ήταν και παραμένει κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. Δεν ανησυχούν όμως για τις συντάξεις. Για την Δικαιοσύνη ανησυχούν…», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γ. Κατρούγκαλος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κατρούγκαλος διαψεύδει δημοσίευμα των «Νέων» περί επιβολής έκτακτης εισφοράς στους συνταξιούχους"

Τζιτζικώστας: Δεν είναι δυνατόν να φτιάξουν ακόμα πέντε κέντρα προσφύγων στην Κ. Μακεδονία

Να μην επιβαρύνεται μια Περιφέρεια με όλους τους πρόσφυγες, αλλά και να μη ζούμε αυτές τις εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση, με τους ανθρώπους αυτούς εγκλωβισμένους στην εθνική οδό, με τα παιδάκια να μην έχουν να φάνε, ζήτησε ο περιφερειάρχης

«Απορώ με αυτή την κυβέρνηση! Όχι μόνο δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το ζήτημα το προσφυγικό και το μεταναστευτικό από την πρώτη στιγμή, με τον τρόπο που έπρεπε, όχι μόνο εγκατέλειψε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, με τα κέντρα φιλοξενίας, που αποδεδειγμένα είχε αποδώσει, αλλά σήμερα, στο 90' και χωρίς να έχει καθόλου χρόνο έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους μας, έρχεται και επιβάλει στις τοπικές κοινωνίες hotspots και κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, χωρίς να υπάρχει καμιά ενημέρωση και καμιά συζήτηση, καμιά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να βρεθούν χώροι οι οποίοι θα γίνουν αποδεκτοί από τους πολίτες» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Ανακοίνωσαν χθες και το πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι πρόκειται να δημιουργηθούν πέντε σημεία τέτοια στην Κεντρική Μακεδονία. Και σας ρωτώ: είναι ποτέ δυνατό να σηκώσει μια περιφέρεια της χώρας το πρόβλημα που δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα; Εμείς είχαμε προτείνει πριν από δύο μήνες -και από την εκπομπή σας- να γίνουν σημεία τέτοια κατά μήκος της εθνικής οδού, από την Αθήνα μέχρι τη Μακεδονία. Να γίνουν τρία, τέσσερα, πέντε σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού και σε άλλα σημεία στη χώρα και για να μην επιβαρύνεται μια Περιφέρεια με όλους τους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να μη ζούμε αυτές τις εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση, με τους ανθρώπους αυτούς εγκλωβισμένους στην εθνική οδό, με τα παιδάκια να μην έχουν να φάνε. Γιατί μιλάμε για μια ανθρωπιστική κρίση κι εμείς οι Ελληνες έχουμε ευαισθησία απέναντι στις προσφυγιές».
 
«Έχουμε την προχειρότητα μιας κυβέρνησης η οποία παραπαίει και δεν απολύτως κανέναν σχεδιασμό», τόνισε.
 
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό, ενώ κατηγόρησε και την ελληνική κυβέρνηση για «προχειρότητα» και «έλλειψη σχεδιασμού», εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Βλέπω να έχουμε δραματικές εξελίξεις μπροστά μας. Το μεταναστευτικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα και βλέπετε ότι πλέον η Ευρώπη αδυνατεί να λειτουργήσει ως ενιαίο σώμα κι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες, κράτη-μέλη της ΕΕ οι οποίες να κάνουν μονομερείς ενέργειες. Αν αρχίσουμε, κάθε χώρα ανάλογα με τα συμφέροντα της να κάνει μονομερείς ενέργειες και μάλιστα μονομερείς ενέργειες που αποβαίνουν σε βάρος μιας άλλης χώρας μέλους της ΕΕ, τότε κινδυνεύει να διαλυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όταν σήμερα το κάνει η Αυστρία, μπορεί αύριο να το κάνει μια άλλη χώρα» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, παρατήρησε: «Υπάρχει μια προχειρότητα. Εγώ θα ήθελα να δω τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, να βρίσκεται μέσα σε ένα αεροπλάνο και να τρέχει να επισκέπτεται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι να είναι κλεισμένος στο Μαξίμου και στο υπουργείο. Αυτή είναι η δουλειά του αυτές τις κρίσιμες ώρες και όχι να κάνει δημόσιες σχέσεις με ανθρώπους, οι οποίοι αντιδρούν σε τυχόν νομοσχέδια που θα έρθουν».

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις κατοίκων σε περιοχές που πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε ότι είναι καλό να προηγείται διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να αξιοποιηθούν χώροι που έχουν προταθεί από την αυτοδιοίκηση.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τζιτζικώστας: Δεν είναι δυνατόν να φτιάξουν ακόμα πέντε κέντρα προσφύγων στην Κ. Μακεδονία"

Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό τρακτέρ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Απίστευτο κομφούζιο επικρατεί από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες μπήκαν στην πόλη με τα τρακτέρ τους και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα. 

Κάποιοι μάλιστα έδεσαν με μεγάλες αλυσίδες την καγκελόπορτα του υπουργείου και προσπάθησαν να τη ρίξουν με τα τρακτέρ τους, προκαλώντας μεγάλη ένταση. Αρχικά, διέσχισαν την Παλαιά Παραλία της Θεσσαλονίκης στο ύψος του Λευκού Πύργου και στη συνέχεια προχώρησαν προς την πλατεία ΧΑΝΘ, όπου στάθμευσαν για λίγη ώρα.  Έπειτα ανηφόρισαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αποκλείοντας τον χώρο περιμετρικά του κτηρίου.  

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν μαζευτεί από 22 και πλέον μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας, στη συμπρωτεύουσα διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν ξέρει πότε θα φύγουμε. Όλα είναι ανοιχτά». 










Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής οκτώ μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, Δημήτρης Μόσχος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη εξέφρασε την απογοήτευσή από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αλλάζει τίποτα, μας επανέλαβε ό,τι είπε στους συναδέλφους μας στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα». 

«Άφησε από έξω από τη φορολογία τη συνδεδεμένη και την εξισωτική, ενώ το αφορολόγητο το έθεσε στις 12.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών) και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το μόνο θετικό είναι «το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν υπήρχε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα». 

 
 



Το σημερινό δελτίο κινητοποιήσεων είναι το εξής:
* Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

* Υπό κατάληψη είναι η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Δεν προβλέπεται προς το παρόν να κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 23:00.

* Στα διόδια των Μαλγάρων, που είναι ανοιχτός ο δρόμος, γίνεται γενική συνέλευση και δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και εκεί αγρότες στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης.
* Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

* Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Οι συνάδερφοί τους, που παραμένουν στη αερογέφυρα Αλεξιάδη στην Κατερίνη συνεδριάζουν το απόγευμα για το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής. Η διέλευση στο σημείο είναι ανοικτή.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Νίκαιας


Στο μεταξύ σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ανάλογα με το τι προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες ανέφεραν ότι οργανωμένος αγώνας τους «αφήνει παρακαταθήκη» για τα αιτήματά τους αλλά και για το ίδιο το κίνημα, «γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω». Παράλληλα, δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα και παραμένουν στα μπλόκα.

Επ' αόριστον αποκλεισμός για φορτηγά και νταλίκες στο τελωνείο της Εξοχής - Έκλεισε ξανά ο Προμαχώνας
Την ίδια ώρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοαλβανικά σύνορα έκλεισε ξανά έπειτα από 24 ώρες που παρέμεινε ανοιχτό. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι έπεσαν στο κενό οι προτάσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα στον πρωθυπουργός για θέματα κόστους παραγωγής, αφού «ούτε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά ούτε και χαμηλό ρεύμα συζήτησε ο πρωθυπουργός».

Αναφέρθηκε επίσης στα θετικά της συνάντησης, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και εξισωτική δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο του Προμαχώνα, το Σάββατο το μεσημέρι.

Σταθεροί στο πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει για τη διευκόλυνση των οδηγών ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και λεωφορείων, παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης.

Υπενθυμίζεται ότι επί ελληνικού εδάφους στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Καστίδης «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό τρακτέρ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news