facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Το ΔΝΤ κάνει λάθος... σε όλες τις προβλέψεις του, όχι μόνο για την Ελλάδα

Από το 2010 έως και σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει... βγει ποτέ αληθινό αναφορικά με τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.

Ακόμη και εάν για κάθε έτος προχωρά σε υποβάθμιση της αρχικής του εκτίμησης, τελικά αποδεικνύεται ότι και η «κομμένη» εκτίμησή του απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.

Δεν πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει κάποιος τυχαίος, αλλά περιλαμβάνεται στο Economci Report of the President, δηλαδή στην έκθεση των οικονομολόγων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία παραδίδεται κάθε έτος στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το δυστύχημα είναι ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται να έκανε λάθος μία ή έστω δύο φορές αλλά σε όλες του τις προβλέψεις κατά την τελευταία 5ετία. Όσο για φέτος, μένει να αποδειχθεί εάν θα διαψευσθεί ή όχι στην πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στο διάγραμμα η «κανονική» γραμμή αποτυπώνει την πραγματική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι διακεκομμένες τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ


newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ κάνει λάθος... σε όλες τις προβλέψεις του, όχι μόνο για την Ελλάδα"

Τσιπρας: Τήρηση συμφωνηθέντων από Ε.Ε. ή βέτο

Αλλαγή γραμμής από την κυβέρνηση που πλέον αντί να «ζητά» θα «απαιτεί» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή. Αποδέχτηκε το αίτημα για Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ, και μίλησε για την ανάγκη εθνικής γραμμής.

Παράλληλα ωστόσο έστειλε και μηνύματα στο εσωτερικό. Θα στηρίξουμε το 95% των αγροτών και όχι το 5% ξεκαθάρισε και αν και όπως είπε σέβεται τις κινητοποιήσεις μέμφθηκε τους αγρότες που αυτή τη στιγμή έκλεισαν τα σύνορα. Αιχμές άφησε και για την κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να καλέσει τους εισαγγελείς να εξετάσουν τυχόν παρανομίες, αν και αποδέχτηκε ότι στόχος της ήταν η τήρηση της νομιμότητας.

Απαράδεκτο...

Είναι απαράδεκτο χώρες με μεγάλη ιστορία στην Ευρώπη, όπως η Αυστρία να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» χωρίς συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για το προσφυγικό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε και εμείς, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν μιλά με λόγια σκληρά αλλά λόγια υπεύθυνα.

Από εδώ και στο εξής δυο μέτρα και δυο σταθμά δεν μπορεί αν γίνονται αποδεκτά, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ή θα έχουμε μια ένωση με κοινούς κανόνες για όλους ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

«Δεν θα δεχτούμε το δεύτερο ενδεχόμενο. Δεν θα συναινέσουμε σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός των βαρών αναλογικά στις χώρες μέλη.», τόνισε.

Θα κάνουμε το ανθρωπιστικό μας χρέος, αλλά δεν θα δεχτούμε μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών και στις Συνόδους Κορυφής να λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν θα ανεχτούμε χώρες να χτίζουν φράχτες και να μην δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα., τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πριν φύγει για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θα ζητήσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. «Σε αυτή τη συνάντηση θα ζητήσω από κοινού να συμφωνήσουμε η Ελλάδα να απαιτήσει απόφαση για υποχρεωτική συμμετοχή στην μετεγκατάσταση από όλες τις χώρες της ένωσης».

Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες γιατί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την οδήγησε σε αντικειμενική αδυναμία, να ξέρουν ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Δεν είμαστε απομονωμένοι, μια σειρά από χώρες συμπαραστέκονται στο δίκαιο αυτό αίτημα, σημείωσε.

Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, η άνοδος των νεοναζί είναι μια πραγματικότητα στην Ευρώπη και προαναγγέλλει εξελίξεις δυσάρεστες για το μέλλον. Ο σκοταδισμός έρχεται από τον Ευρωπαϊκό Βορρά και το Κέντρο και στο Νότο και τη χώρα μας, υποστήριξε και έκανε ειδική αναφορά στο ότι κάποιοι κρέμασαν κεφάλι ζώου στο Σχιστό. «Είναι πατριδοκάπηλοι, δεν τιμούν την πατρίδα, ούτε τον χριστιανισμό», υπογράμμισε.

Ο Προμαχώνας και ο Αρειος Πάγος

«Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα αλλά όταν μας απειλούν τα σύνορα, δεν μπορεί αυτό να το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για το μπλόκο στον Προμαχώνα.

Αιχμές άφησε και για την στάση της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, που ζήτησε διερεύνηση για ποινικά αδικήματα. «Σήμερα ενημερώθηκα για παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την οποία σέβομαι απόλυτα γιατί κίνητρο είναι η τήρηση της νομιμότητας. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με κινητοποιήσεις οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Μέσα από διάλογο λύνουμε τα προβλήματα», είπε.

Η συνάντηση με τους αγρότες

Αναφερόμενος στους αγρότες, σημείωσε ότι στην προχθεσινή συνάντηση τους είπε ότι έχουν δίκαιους λόγους να αγωνιούν και να διεκδικούν. Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η καταστροφή του πλούτου που έγινε τα τελευταία χρόνια. Αν δεν αντιστραφεί αυτό, δεν βγαίνουμε από την κρίση, σημείωσε.

Ο αγροτικός τομέας είναι προτεραιότητα, είπε, αλλά τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το 54% κάνει δηλώσεις ως 5.000 ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι 10.000 ευρώ και το 95% μέχρι 16.000 ευρώ.

«Κατέθεσα μια σειρά προτάσεων που αφορούν την ουσία και την επανεκκίνηση της παραγωγής αλλά και ως προς το εισόδημά τους (ασφαλιστικό, φορολογικό). Η πλειονότητα, αυτοί με εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ ευνοείται. Τα βάρη είναι 1.000 ευρώ λιγότερα από όσα πληρώνουν σήμερα.», επεσήμανε.

Πόσα δηλώνεις;

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια σκηνή από τη σύσκεψη με τους αγρότες:

Ρώτησα τους εκπροσώπους αν η πρόταση αυτή τους ικανοποιεί. Οι μισοί απάντησαν καταφατικά, οι άλλοι όχι. Ρώτησα έναν από αυτούς που διαφωνεί πόσα δηλώνει, μου είπε 50.000 ευρώ.

«Ξεκαθαρίζω δεν θα προστατεύσουμε το 5% του αγροτικού κόσμου», υπογράμμισε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αφορολόγητο όριο 24.000 ευρώ, για κανέναν, ούτε για τους αγρότες που πρέπει να προστατεύσουμε.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι αύριο θα συναντήσει τους αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, τους οποίους είπε ότι σέβεται γιατί ξέρει ότι αγωνιούν για τους μικρούς αγρότες.

Μίλησε επίσης και για μια μικρή ομάδα που οργανώνει παραστάσεις στις κάμερες. «Δεν είναι παραγωγικό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαγγελματίες, ούτε λαμόγια. Εχουν εκλεγεί μέσα από το λαό», τόνισε.

Το κύκλωμα των εκβιαστών

Κάτι κινείται, είπε ο πρωθυπουργός και έδωσε συγχαρητήρια στην αστυνομία για την γνωστή υπόθεση. Το σύστημα της διαπλοκής θα ξηλωθεί κλωστή - κλωστή, τόνισε.

Το νομοσχέδιο

Ξεκινάμε τη διοικητική μεταρρύθμιση με ένα νομοσχέδιο-τομή, υποστήριξε ο πρωθυπουργός για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απουσιάζει από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά το Δημόσιο Τομέα παρότι ήταν ο αρμόδιος υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν πειράζει, είναι σημείο των καιρών. Αν θέλει παράλληλο διάλογο, παράλληλο διάλογο.

Μίλησε για προσπάθεια να εμφανιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κομματικοποιεί το κράτος με αιχμή τους μετακλητούς που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Το 2014 το κόστος στο Δημόσιο από τους μετακλητούς ήταν 15 εκατ. ευρώ και τώρα 10,8 εκατ. ευρώ.

Γράμμα από Μπόργιανς

Σφοδρή ήταν η επίθεση για την υπόθεση της παροχής στοιχείων από τον Μπόργιανς. Όπως αποκάλυψε σήμερα πήρε επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου στην οποία αναφέρεται ότι όχι μόνο συνάντησε τον έλληνα πρόξενο κο Πλεξίδα αλλά και του προσέφερε βοήθεια «και για την επεξεργασία στοιχείων που ήταν τότε αποθηκευμένα σε CD» (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία και ο κος Μπούρας δήλωσαν ότι η παροχή βοήθειας αφορούσε μόνο την τεχνογνωσία).

Δεν θα αφήσουμε την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως τα ψέματα τελείωσαν.

Αιχμές άφησε και για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΟΛ με αφορμή την υπόθεση του Στ. Ψυχάρη. Κανένας μας δεν είναι προσωρινός στη Δημοκρατία, όλοι κρίνονται. Τελείωσε αυτό που νόμιζαν κάποιοι ότι θα είναι μόνιμο. Η εξουσία σας...



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιπρας: Τήρηση συμφωνηθέντων από Ε.Ε. ή βέτο"

Φοροδιαφυγή: Έχουν καταθέσεις 6 δισ. και δεν δήλωσαν ούτε το ένα δισ!

Ρεκόρ δέσμευσης εγκληματικού προϊόντος που ανήλθε σε 255.368.389 ευρώ πέτυχε η Αρχή για την Καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος το 2015, με την συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων να προέρχονται από υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Εκτός αυτών, από τα στοιχεία προκύπτει πως η Αρχή είχε στείλει ήδη από το 2014 στο ΣΔΟΕ 3.566 φακέλους «σχεδόν βέβαιες υποθέσεις φοροδιαφυγής»όπως ο ίδιος αναφέρει, με την αποκρυβείσα  φορολογητέα ύλη να ανέρχεται σε 5,1 δις ευρώ! Επισημαίνει δε το όφελος για τα δημόσια ταμεία που θα είχε η «ανταπόκριση των φορολογικών αρχών στις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς που διαβιβάστηκε στην Βουλή η Αρχή για το 2015 ανέλαβε 5.530 υποθέσεις εκ των οποίων ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 4.608. Στον εισαγγελέα εστάλησαν οι 402 ενώ παράλληλα εκδόθηκαν 403 διατάξεις για την δέσμευση των 255,3 εκατ. ευρώ.

Από το παραπάνω ποσό τα 253.930.541 ευρώ προέρχονται από υποθέσεις φοροδιαφυγής, 24.628 από υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ενώ 1.413.220 ευρώ από άλλες υποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι το 2014 το συνολικό δεσμευθέν ποσό ανήλθε στα 160,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων από τη φοροδιαφυγή μόλις τα 48,4 εκατ. ευρώ!

Ειδικά για την φοροδιαφυγή το 2015 εστάλησαν στον εισαγγελέα 398 υποθέσεις. Όπως δε αναφέρει στην έκθεση ο πρόεδρος της Αρχής και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Παντελής, το δεσμευθέν ποσό «αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο νούμερο εγκληματικού προϊόντος που εντοπίστηκε και δεσμεύτηκε από την Αρχή από τη σύστασή της εως σήμερα» ενώ πιστώνει την επιτυχία στην «αποτελεσματικότητα» και την «αξιοπιστία» του προσωπικού της Αρχής.

Αναφορικά δε με το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά και το εντυπωσιακό ύψος των δεσμευθέντων ποσών επισημαίνει ότι «ο εν λόγω αριθμός (σ.σ. 253,9 εκατ. ευρω) είναι διπλής όψεως, αποκαλύπτοντας μεν το εκτεταμένο εύρος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας αλλά την ίδια στιγμή και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της, και συγκεκριμένα το μέγεθος της επικουρίας της Αρχής στον εθνικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τη συστράτευση με τη βασική εθνική επιταγή για την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών».

Επίσης, η Αρχή διαβίβασε στην Βουλή και τα πεπραγμένα της για το 2014.

Σε εκείνη την χρονιά η Αρχή ανέλαβε 6.288 υποθέσεις, ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 5.564 και έστειλε στον εισαγγελέα 117.
Συνολικά, δέσμευσε ποσά 160.937.720 ευρώ εκ των οποίων:

-          48.468.088 ευρώ από φοροδιαφυγή

-          109.927.074 από άλλα αδικήματα που επιφέρουν ποινή στέρησης ελευθερίας ανω των 6 μηνών

-          2.200.313 ευρώ από εγκληματική οργάνωση

-          77.245 ευρώ από ναρκωτικά

-          80.000 απάτη με υπολογιστή

-          185.000 δωροδοκία αλλοδαπού δημόσιου λειτουργού

Από τις 117 που εστάλησαν στον εισαγγελέα οι 98 αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής.

«Μαύρο» χρήμα 5,1 δισ. ευρώ
Εντυπωσιακά στοιχεία έχει ο πίνακας με την αδήλωτη φορολογητέα ύλη. Σύμφωνα με την έκθεση σε τραπεζικές καταθέσεις 3.566 προσώπων εντοπίστηκαν 6.080.646.124 ευρώ αλλά και εμβάσματα ύψους 167.455.213 ευρώ. Τα ίδια πρόσωπα όμως δήλωσαν στην εφορία μόλις 948.915.522 ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση της Αρχής προς τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες τα ποσά που δεν έχουν φορολογηθεί ανέρχονται σε… 5.131.730.602 ευρώ!

Όπως δε αναφέρεται από τον τότε πρόεδρο της αρχής Παναγιώτη Νικολούδη«η Μονάδα μας διαβίβασε στο ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ 3.566 πλήρως επεξεργασμένες πληροφορίες για ισάριθμες, σχεδόν βέβαιες, περιπτώσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες προκύπτει καθαρά συνολικό ποσό προς φορολόγηση ύψους πέντε δισεκατομμυρίων εκατόν τριάντα ενός εκατομμυρίων επτακοσίων τριάντα χιλιάδων και εξακοσίων δύο ευρώ» για να προσθέσει με νόημα «Εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο μεγάλη σημασία θα είχε για την οικονομία της χώρας, η ύπαρξη δυνατότητας των αρμόδιων φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες, που τους διαβιβάζουμε».

Επισημαίνει μάλιστα ότι η Αρχή έχει στην διάθεσή της ακόμη 25.000 ανάλογες πληροφορίες προς επεξεργασία ενώ τονίζει πως «θεωρούμε κατεπείγουσα την ανάγκη για αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, δηλαδή των Δ.Ο.Υ και του Σ.Δ.Ο.Ε, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στη ροή πληροφοριών που τους παρέχονται από την Αρχή και να τις αξιοποιούν. Προς την ίδια κατεύθυνση θα βοηθούσε σημαντικά η παροχή στο ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας και της βεβαίωσης φόρων, σε αντίθεση με τα νυν ισχύοντα, όπου το ΣΔΟΕ μπορεί να κάνει ελέγχους και να διαπιστώνει φοροδιαφυγή αλλά στη συνέχεια παραπέμπει στις Δ.Ο.Υ για τη βεβαίωση των φόρων».

Διαβάστε εδώ το έγγραφο του 2014

Διαβάστε εδώ το έγγραφο του 2015


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροδιαφυγή: Έχουν καταθέσεις 6 δισ. και δεν δήλωσαν ούτε το ένα δισ!"

Τα κλειδιά χρεωμένων εταιρειών ζητούν οι τράπεζες

Δραστικό ρόλο και λόγο στις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια έχουν ήδη καταγγελθεί, ζητούν οι τραπεζίτες και έχουν ήδη καταθέσει την πρότασή τους για αλλαγή στον νόμο για τα κόκκινα δάνεια, όσον αφορά στο ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης των προβληματικών επιχειρήσεων.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν το πλαίσιο να γίνει πιο αποτελεσματικό, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι εκκαθαρίσεις εταιρειών που επί της ουσίας δεν οδηγούν στην επαναλειτουργία αλλά στον μαρασμό, στο κλείσιμο και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Προτείνουν, λοιπόν, πριν την εκκαθάριση και εφόσον το δάνειο της επιχείρησης έχει καταγγελθεί, ο νόμος να δώσει στους πιστωτές (κυρίως τράπεζες) που έχουν απαιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών υποχρεώσεων του οφειλέτη, δικαίωμα ψήφου στις μετοχές που κατέχουν έμμεσα μέσω του δανεισμού (σ.σ. σήμερα δικαίωμα ψήφου έχουν οι βασικού μέτοχοι).

Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να συγκαλέσουν γενική συνέλευση των μετόχων της υπερχρεωμένης εταιρείας με σκοπό:

* Πρώτον, την αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης και

* Δεύτερον, την εκκίνηση των διαδικασιών με στόχο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την εισροή φρέσκου χρήματος στην επιχείρηση.

Γνώστες της πρότασης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το υπουργείο Οικονομίας, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα, ενήμερη είναι και η αρμόδια για τα θέματα της βιομηχανίας υφυπουργός Οικονομίας Θ. Τζάκρη.

Σωσίβιο για την οικονομία

Το δικαίωμα της δραστικής παρέμβασης ένα βήμα πριν την εκκαθάριση θεωρείται από τις διοικήσεις των τραπεζών ζωτικής σημασίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις μεγάλου και μεσαίου μεγέθους θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους.

Οι εκκαθαρίσεις, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας στο Euro2day.gr, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο τελικό κλείσιμο της επιχείρησης και σήμερα δεν είναι αυτός ο στόχος. «Εξάλλου υπάρχουν κεφάλαια ξένων private equities που επιδιώκουν την είσοδό τους σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προοπτική. Γιατί, λοιπόν, να οδηγούμαστε στην εκκαθάριση, στην περίπτωση που οι βασικοί μέτοχοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη;», προσθέτει και καταλήγει: «Πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις στις κατασκευές, στο μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα τρόφιμα και στον τουρισμό. Η πρόταση των τραπεζών για αλλαγή του νόμου θα συμβάλει στην επιβίωσή τους, με αλλαγή βέβαια διοίκησης και μετόχων»...

Δεν κάθονται στο τραπέζι

Η δυνατότητα των πιστωτών/τραπεζών να αποκτούν δικαίωμα ψήφου των μετοχών που εμμέσως κατέχουν αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να λειτουργήσει εκβιαστικά για ορισμένους επιχειρηματίες-βασικούς μετόχους, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους ενώ οι ίδιοι απολαμβάνουν οφέλη. «Υπάρχει μία μερίδα επιχειρηματιών που αρνείται το οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης και επιβίωσης της επιχείρησής τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι υπάρχουν και επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και η επιχειρηματική τους δραστηριότητα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

«Και στις δύο περιπτώσεις, αρκετές επιχειρήσεις μπορούν να σωθούν, να αλλάξουν χέρια, χωρίς να καταλήξουν στην εκκαθάριση, επειδή τα δάνεια έχουν καταγγελθεί και ο νόμος προβλέπει τον μονόδρομο της εκκαθάρισης», αναφέρει.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα κλειδιά χρεωμένων εταιρειών ζητούν οι τράπεζες"

Kάλεσμα Τσίπρα για συνάντηση με τους αγρότες της Νίκαιας

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τους αγρότες της Νίκαιας, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Tετάρτης από το βήμα της Βουλής.

Νωρίτερα, σε άνοιγμα της Κοιλάδας των Τεμπών και της γέφυρας του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο, προχώρησαν, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών σε ένδειξη καλής θελήσεως, επειδή όπως επεσήμαναν, ο καιρός επιδεινώθηκε και η κίνηση από τις εναλλακτικές διαδρομές είναι πιο δύσκολη.

Αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των συναδέλφων τους από το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και άλλα μπλόκα που πήγαν στον Προμαχώνα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Kάλεσμα Τσίπρα για συνάντηση με τους αγρότες της Νίκαιας"

Την Πέμπτη το επίδομα σίτισης, την Παρασκευή το επίδομα ενοικίου

Αύριο Πέμπτη, πιστώνεται το επίδομα σίτισης και την Παρασκευή αναμένεται η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ειδικότερα, το ποσό των 17.427.000,00 ευρώ, θα πιστωθεί σε 147.981 δικαιούχους της κάρτας σίτισης. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και πιστώσεις για τους 2.659 δικαιούχους που δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις και σε αυτή την πληρωμή οι 2.403 από αυτούς λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί σε επιδότηση τριών μηνών (4η, 5η και 6η δόση) και 256 οι οποίοι θα λάβουν τις πρώτες έξι δόσεις της επιδότησης.

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γίνεται μέσω της χρήσης αυτής της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70 – 220 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

Επίσης, ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή θα γίνει η 7η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της Ανθρωπιστικής Κρίσης των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί.

Το ποσό των 2.708.149,49 ευρώ πιστώνεται στους λογαριασμούς 20.823 ιδιοκτητών ακινήτων. Στους ανωτέρω περιλαμβάνονται 372 δικαιούχοι που δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις και σε αυτή την πληρωμή οι 262 από αυτές θα λάβουν τρεις δόσεις του επιδόματος και οι 110 τις τέσσερις πρώτες δόσεις του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση -με ευθύνη των δικαιούχων- των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών, δεδομένου ότι το επίδομα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, ενώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με δικές τους βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Πέμπτη το επίδομα σίτισης, την Παρασκευή το επίδομα ενοικίου"

Aίτημα Μητσοτάκη για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

«Η κατάσταση στην πατρίδα μας κάθε μέρα γίνεται πιο κρίσιμη. Η Ελλάδα δέχεται, πέρα από τις δυνάμεις της, αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Η συνοχή της Ευρώπης δέχεται ισχυρά πλήγματα», ανέφερε σε παρέμβασή του για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι αναγκαίο να συγκληθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας».

«Ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει», τόνισε και ανέφερε: «Συζήτησα το θέμα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι απολύτως αναγκαίο να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης - Τουρκίας, για να έχει η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 6 Μαρτίου. Το ίδιο επανέλαβα σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Πρωθυπουργό της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη της Τουρκίας και τόνισε ότι η γειτονική χώρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Οφείλει να αντιληφθεί ότι η ανεμπόδιστη συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι προς αμοιβαίο όφελος. Δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες. Το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων πρέπει να σταματήσει τώρα», υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση, «καθήκον της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης. Να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια. Να δημιουργηθούν, όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα. Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος. Να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να “αναδειχθεί” η σημερινή πραγματικότητα».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν αντέχει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η συγκινητική στάση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού δεν αρκεί από μόνη της. Οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Aίτημα Μητσοτάκη για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής"

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: Να μην επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη γεμάτη σύνορα

«Μεγάλωσα σε μια Ευρώπη με πολλά σύνορα και δεν θέλω να επιστρέψουμε πάλι σε μια τέτοια Ευρώπη» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο νέος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι. Απηύθυνε έκκληση να αρθούν οι περιορισμοί για τους πρόσφυγες, να σταματήσει το κλείσιμο των συνόρων και να γίνει επιμερισμός των ευθυνών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Επικρίνοντας τις πολιτικές της ΕΕ, σημείωσε ότι ενώ έχουν ληφθεί ορθές αποφάσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αυτές δεν εφαρμόζονται.

«Πρέπει η ευθύνη να μοιραστεί. Πρέπει να εφαρμοστούν τα προγράμματα μετεγκατάστασης των προσφύγων, σεβόμενοι τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις της ΕΕ» τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων που κλείνουν τα σύνορα, βάζουν εμπόδια στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και «λειτουργούν κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά της προστασίας των προσφύγων».

«Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους πρέπει να το ξανασκεφτούν. Όλο αυτό συμβάλλει στην οπισθοδρόμηση της Ευρώπης και μειώνει την ισχύ της» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε νόμιμες οδούς, ανοίγματα για τους πρόσφυγες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε τρίτες χώρες με οργανωμένο τρόπο» συμπλήρωσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι «το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα».

«Εμείς εμμένουμε στη σημασία των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Λέσβο τόνισε την πρόοδο που έχει γίνει, αλλά και την οργάνωση των δομών στο νησί. «Πρέπει να γίνουν κι άλλα, αλλά είμαι εξαιρετικά χαρούμενος με αυτό που είδα στη Λέσβο« τόνισε.

Ο κ. Γκράντι εξέφρασε τη στήριξή του προς την κυβέρνηση, που όπως τόνισε, αντιμετωπίζει και οικονομικές προκλήσεις. «Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί στήριξη. Εμείς θα τη βοηθήσουμε είτε με προμήθειες, είτε με ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν» τόνισε.

«Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο πληθυσμός των προσφύγων στην Ελλάδα. Αν συμβεί αυτό μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις» κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: Να μην επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη γεμάτη σύνορα"

Οργή Γιούνκερ για τις μονομερείς δράσεις: Είμαστε σε «πόλεμο» με τη Βιέννη

Κατά των εθνικών λύσεων τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναφερόμενος στο ζήτημα των χειρισμών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει» σημείωσε και, αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με τη Βιέννη.

Αρνήθηκε, ωστόσο, πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. «Καταβάλλουμε προσπάθειες, έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την Ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και σε αυτήν θα κριθεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το μέλλον της Σένγκεν».

Επιπλέον, ο κ. Τουσκ επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός».

«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» είπε, ωστόσο προσέθεσε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

«Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού» σημείωσε ο k. Τουσκ και συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο στη μετεγκατάσταση όσο και στην επαναφορά σε μία κατάσταση, όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Για όλα αυτά, συνέχισε, θα χρειαστεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της.

Τέλος, επισήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή Γιούνκερ για τις μονομερείς δράσεις: Είμαστε σε «πόλεμο» με τη Βιέννη"

Χουντής: Η Κομισιόν έλεγε ότι το 2021 το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ και τώρα λέει ότι θα είναι στο 175%

Ενώ το 2012 η Κομισιόν προέβλεπε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ήταν στο 120% το 2020 και αρκετά κάτω από 110% το 2022, τώρα ξεκαθαρίζει ότι με το βασικό σενάριο, δηλαδή με τη συνεχή λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα φτάσει το 2020 το 175%. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι «η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους απαιτεί την ελάφρυνσή του σε εύρος που υπερβαίνει αυτό που προτάθηκε από τον ESM» και ότι «αν η Ευρώπη προτιμά να αποφύγει το κούρεμα, πρέπει να δώσει μία πολύ δραματική παράταση της περιόδου χάριτος ολόκληρου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της νέας βοήθειας», αλλά και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι, «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε 15% ΑΕΠ/έτος» και ζητούσε να πληροφορηθεί τη διαδικασία που προβλέπεται για την εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους, ποιο είναι το ετήσιο ποσοστό εξυπηρέτησης το δημόσιου χρέους άλλων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και πόσο εκτιμάται το 2020 το χρέος της Ελλάδας επί του ΑΕΠ.

Στην απάντησή του, ο κ. Μοσκοβισί, αφού δηλώνει ότι «στη σχετική εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους του Αυγούστου 2015, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προβλέπουν ότι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο ελληνικός δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ το 2020 αναμένεται να φτάσει στο 175 %», παραθέτει πίνακα από την Έκθεση Δημοσιονομικής Βιωσιμότητας της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αρκετές χώρες της ΕΕ, πληρώνουν ετησίως, για την εξυπηρέτηση του χρέους τους, ποσοστό επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 12% περίπου που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα, ακόμη και πάνω από 15% επί του ΑΕΠ ετήσια, ποσοστό που θεωρείται από το ΔΝΤ ως το όριο βιωσιμότητας του χρέους, και με βάση το οποίο αναμένεται να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους «διευθέτηση». Οι χώρες αυτές είναι η Ιταλία που πληρώνει 20,4% επί του ΑΕΠ, η Ισπανία 18,8%, η Κροατία 16%, η Γαλλία 14,5%, το Βέλγιο 13,9%.

Καταλήγοντας στην απάντησή του, στο ερώτημα του Νίκου Χουντή, σχετικά με τη διαφωνία που είχε παρουσιασθεί μεταξύ των θεσμών για το ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην αξιολόγηση του ελληνικού Δημόσιου χρέους, ο κ. Μοσκοβισί δίνει την ακόλουθη «σολομώντεια» απάντηση: «Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους βασίζεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS), που προβλέπει ότι η αξιολόγηση γίνεται από την Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και, «εφόσον είναι σκόπιμο και εφικτό», επίσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, παρουσιάζεται στην Ευρωομάδα και στο Συμβούλιο των Διοικητών του EMS, όπου εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής: Η Κομισιόν έλεγε ότι το 2021 το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ και τώρα λέει ότι θα είναι στο 175%"

Με νέες κατηγορίες η Αυστρία κατά της Ελλάδας στη Διάσκεψη για το προσφυγικό

Νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής εξαπέλυσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την έναρξη της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια που συγκάλεσε η Βιέννη πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Έπρεπε να προσκληθεί η Ελλάδα, λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, ο οποίος παρίσταται στις συνομιλίες. Δεν δράσαμε μονομερώς, υποστηρίζει η ΠΓΔΜ.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος συγκάλεσαν εξωθεσμικά διάσκεψη με τους ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων -συγκεκριμένα από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, με στόχο τον «συντονισμό» τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Στην ίδια γραμμή των τελευταίων εβδομάδων και μηνών με τις φραστικές επιθέσεις και τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσήλθε στις εργασίες της διάσκεψης κατηγορώντας την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης.

Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων» υποστήριξε.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η Αυστρία υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.

Απευθυνόμενος δε προς τη Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε πως αναμένει μία πλήρους σεβασμού στάση της και κατανόηση για το ότι η Αυστρία είναι υπερβεβαρημένη (με το προσφυγικό).

Νωρίτερα, ο Κουρτς είχε επικρίνει τη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό καλώντας το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει την στάση του. «Η Αυστρία είχε πέρυσι διπλάσιες αιτήσεις ασύλου κατά κεφαλή σε σύγκριση με τη Γερμανία, αυτό δεν θα συμβεί δεύτερη φορά» είπε ο Κουρτς μιλώντας στην Bild.

«Θέλουμε συνεργαία με τη Γερμανία, και για αυτό περιμένουμε να πει η Γερμανία εάν είναι ακόμη πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες και πόσους ή όχι, επειδή την Παρασκευή διαβεβαίωσε την Ελλάδα για ανοικτά σύνορα και τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος της μεθορίου με την ΠΓΔΜ» ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.

ΠΓΔΜ: Δεν δράσαμε μονομερώς - Ας μας πουν τι περιμένουν από εμάς

Πριν τη Διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι υπερασπίστηκε την στάση των Σκοπίων και αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του έδρασε μονομερώς.

«Δεν πήραμε καμία μονομερή απόφαση, αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες» είπε σε συνέντευξή του στην Bild ο Πόποσκι, δείχνοντας στις «αποφάσεις Κροατίας και Σερβίας να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο σε Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές».

Ο Ποπόσκι φάνηκε στο ζήτημα απόστασης μεταξύ Βερολίνου και Βιέννης να συντάσσεται με την Αυστρία, λέγοντας πως «η Γερμανία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσφυγική κρίση και πρέπει να καταστήσει σαφές τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης».

Η Κομισιόν και η ολλανδική προεδρία ανέφεραν, σε κοινή δήλωση του επίτροπου για τη Μετανάστευση Δ.Αβραμόπουλου και του προεδρεύοντα του Συμβουλίου, ολλανδού υπουργού Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, πως ενώ «κατανοούν την πίεση» που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων» αναφέρουν, υπογραμμίζοντας πως «όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις».

Σερβία: Έπρεπε να προσκληθεί η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη, εξέφρασε τη θέση πως «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση», ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Αυστρία για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στην πραγματοποιούμενη στις συνομιλίες.

«Εάν συμμετείχαν Έλληνες εκπρόσωποι στη Διάσκεψη στη Βιέννη θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν παρεξηγήσεις» αναφέρει.

Το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, και ο ίδιος, ζώντας σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του θεού», τονίζει ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη που συγκάλεσαν οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με τους ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων -συγκεκριμένα από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, με στόχο τον «συντονισμό» τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Στη συνέντευξή του ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών τονίζει πως εάν η Γερμανία και η Αυστρία δεν κλείσουν τα σύνορά τους, δεν θα το κάνει και καμία από τις χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες, όπως σημειώνει, θα συμπεριφερθούν ακριβώς όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας πραγματικός τρόπος για το σταμάτημα της μετανάστευσης, καθώς, όπως παρατηρεί, μπορεί μεν κάποιος να κλείσει ένα τμήμα των συνόρων, ωστόσο οι πρόσφυγες θα διέλθουν από άλλες χώρες, όπου υπάρχουν λιγότερη αστυνομία και λιγότεροι έλεγχοι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Με νέες κατηγορίες η Αυστρία κατά της Ελλάδας στη Διάσκεψη για το προσφυγικό"

Παράπονα Τσίπρα στην Μέρκελ για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων στο προσφυγικό

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με την προσφυγική κρίση εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα σήμερα.

Την ώρα που στην Βιέννη η Αυστρία και οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων -της Ελλάδας εξαιρουμένης αφού οι διοργανωτές Αυστριακοί απέκλεισαν την ελληνική πλευρά- σχεδίαζαν τρόπους για να σταματήσουν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ο κ. Τσίπρας ζητούσε από την κυρία Μέρκελ την βοήθειά της.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε και- σύμφωνα με το Μαξίμου- υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε την ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου για την επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Α. Μέρκελ, κατά την οποία της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράπονα Τσίπρα στην Μέρκελ για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων στο προσφυγικό"

Γραμμή παραπόνων για τα προβλήματα στις ΜΕΘ από τον ΙΣΑ

Στην τηλεφωνική γραμμή 2130117372 καλεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τους πολίτες να καταγγέλλουν τα προβλήματα που παρατηρούν στην λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ο ΙΣΑ με επιστολή του ενημερώνει επίσης το υπουργείο Υγείας για την περίπτωση ενός ακόμη ασθενή που λόγω γρίπης χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγω για την περίπτωση μοναχής η οποία έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί σε ΜΕΘ, πλην όμως δεν υπήρχε καμία θέση ΜΕΘ σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική, χωρίς να υφίσταται δυνατότητα μεταφοράς της σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας της.

«Η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι κάτι παραπάνω από τραγική, η έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια να μην υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και ασθενείς αναγκάζονται καθημερινά να μεταφερθούν σε Ιδιωτικές Κλινικές προκειμένου να παραμείνουν στην ζωή, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος αυτών» αναφέρει στην επιστολή και καλεί τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό «να πράξετε τα δέοντα και να επιληφθείτε για την περίπτωση της ανωτέρω μοναχής, μήπως και μπει μια τελεία στην μακροσκελή λίστα των θυμάτων από τον ιό της γρίπης».

Παράλληλα, καλεί τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μεταφορά ή εισαγωγή σε ΜΕΘ, να καλούν την τηλεφωνική γραμμή 2130117372 (από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ.), προκειμένου να καταγγέλλουν τις σχετικές δυσλειτουργίες.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Γραμμή παραπόνων για τα προβλήματα στις ΜΕΘ από τον ΙΣΑ"

Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργείται στα Τρίκαλα

Σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων μετατρέπεται το Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας, με εντολή που έφτασε από τα αρμόδια Υπουργεία στο Δήμο Τρικκαίων.

Το Κλειστό της Μπάρας θα φιλοξενήσει τους εκατοντάδες πρόσφυγεςπου αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή μας τις επόμενες ώρες και μέρες, σε μια προσπάθεια να τους παρασχεθούν στέγη και τα βασικά αγαθά, όπως νερό, φαγητό, χώροι για την ατομική τους υγιεινή κλπ..

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr ήδη έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες από το Δήμο Τρικκαίων για την υποδοχή των πρώτων «κυμάτων» προσφύγων, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος εθελοντισμού του Δήμου, δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Λάππας, απευθύνει έκκληση στους Τρικαλινούς να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργείται στα Τρίκαλα"

Ντομπρόβσκις: Ολοκληρώστε την αξιολόγηση για να φύγει η αβεβαιότητα

Την πεποίθηση του πως είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα με τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έτσι ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες σχετικά με το κατά πόσο είναι σε θέση η Ελλάδα να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της δεδομένης της πιθανότητας εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει «σοβαρότατες προκλήσεις» και είναι «πολύ σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει γρήγορα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου».

Ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνέχισε τονίζοντας πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την «καλύτερη χρηματοδότηση προγραμμάτων» ελαττώνοντας έτσι την αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην πρόοδο της αξιολόγησης ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η πρώτη αξιολόγηση συνεχίζεται και γίνεται δουλειά σε ζητήματα όπως οι ελληνικοί δημοσιονομικοί στόχοι, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου.

Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως ελπίζει ότι η πρόοδος στα ζητήματα αυτά θα «ανοίξει το δρόμο» για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα έτσι ώστε να συνεχιστεί η εργασία. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συζήτησης αναδιάρθρωσης του χρέους της Πορτογαλίας απάντησε ότι μόνο για την Ελλάδα προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Τέλος αναφερόμενος στη πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων για λειτουργία κέντρων υποδοχής (hotspots) o Βάλντις Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι έχει γίνει «αξιοσημείωτη πρόοδος» αλλά δεν πρέπει να διατηρούμε αυταπάτες καθώς χρειάζεται «περισσότερη προσπάθεια».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις: Ολοκληρώστε την αξιολόγηση για να φύγει η αβεβαιότητα"

Πως ο Μαζιώτης ετοιμαζόταν να αποδράσει

Αποδεικτικά στοιχεία για την προπαρασκευή απόπειρας απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη από τον Κορυδαλλό αποκάλυψε η έρευνα των αρχών σε χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή η φυγόδικη σύντροφος του κατηγορούμενου για τρομοκρατία , Πώλα Ρούπα επιστράτευσε ένα ελικόπτερο, επιχειρώντας να βοηθήσει τον Νίκο Μαζιώτη να αποδράσει.

Κομμένα κάγκελα εντόπισαν οι σωφρονιστικοί

Στοιχεία που δείχνουν προετοιμασία σχεδίου απόδρασης εντόπισαν οι σωφρονιστικοί στην έκτη πτέρυγα που βρίσκεται φυλακισμένος ο Νίκος Μαζιώτης. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε έρευνα που έγινε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε χώρο του παραρτήματος της πτέρυγας Στ΄ του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού βρέθηκαν κομμένα και επιμελώς καλυμμένα δύο κάθετα σίδερα κάγκελου, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες οδηγούσαν σε μια κοινόχρηστη κουζίνα.

Ήδη διατάχθηκε κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από Εισαγγελέα για τη διερεύνηση του συμβάντος και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε τυχόν εμπλεκόμενους.

Επιθεωρητές και ο επικεφαλής της εξωτερικής φρούρησης του Υπουργείου βρίσκονται ήδη στο σημείο και εξετάζουν επί τόπου τα δεδομένα. Παράλληλα, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας και προετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση εναέριων προσβολών των φυλακών.

Σε σχέση με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, σημειώνονται τα εξής:
- Στο προαύλιο του συγκεκριμένου παραρτήματος υπάρχουν υπερυψωμένα συρματόσκοινα για την αποτροπή προσέγγισης εναέριων μέσων.
- Κανένα πλέγμα δεν αφαιρέθηκε, τα τελευταία χρόνια, από το συγκεκριμένο προαύλιο.
- Κανένα προαύλιο δεν άλλαξε μέγεθος, τα τελευταία χρόνια.
- Η παραμονή στο Κ.Κ. Κορυδαλλού συγκεκριμένων κρατουμένων δεν είναι επιλογή του Υπουργείου αλλά νομική υποχρέωση λόγω της εκδίκασης των υποθέσεών τους σε δικαστήρια της Αθήνας.

Σταθερή θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης παραμένει ότι στη φυλακή πρέπει να υπάρχει ισόρροπα αφενός υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αφετέρου σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πως ο Μαζιώτης ετοιμαζόταν να αποδράσει"

Η εισαγγελική παρέμβαση άνοιξε τα μπλόκα

Η απειλή της ποινικής δίωξης για παρακώλυση συγκοινωνιών, μετά τη σχετική εντολή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις κατά τόπους Εισαγγελίες φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να οδηγήσει τους αγρότες σε «υποχώρηση» και άνοιγμα των μπλόκων.

Ήδη οι επιτροπές των μπλόκων σε Τέμπη, Προμαχώνα και Ισθμό αποφάσισαν να αποσύρουν τα τρακτέρ από τα σημεία όπου είχαν «στρατοπεδεύσει» για περίπου ένα μήνα θεωρώντας ότι μπορούν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους υπό άλλη μορφή.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, του πιο σκληροπυρηνικού από όλα τα αγροτικά μπλόκα, κάτι που δείχνει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις βαίνουν σε αποκλιμάκωση.

Η παρέμβαση Κουτζαμάνη

Παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών για διερεύνηση του ενδεχόμενου να συντελείται το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, ζητεί ο Αρειος Πάγος.

Οπως αναφέρει η Εισαγγελέας Ευ. Κουτζαμάνη, η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων.

Άνοιξαν τα Τέμπη

Σε άνοιγμα της Κοιλάδας των Τεμπών και της γέφυρας του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο, προχώρησαν λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών σε ένδειξη καλής θελήσεως, επειδή όπως επεσήμαναν, ο καιρός επιδεινώθηκε και η κίνηση από τις εναλλακτικές διαδρομές είναι πιο δύσκολη.

Αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των συναδέλφων τους από το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και άλλα μπλόκα που πήγαν σήμερα στον Προμαχώνα. Όπως αναφέρουν, η Κοιλάδα θα παραμείνει σήμερα ανοιχτή όλο το βράδυ και στην συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα πράξουν ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Αποκαστάθηκε η κίνηση στον Προμαχώνα

«Ελευθέρας» έδωσαν λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έχουν στήσει μπλόκο για περισσότερο από ένα μήνα επί ελληνικού εδάφους.

Η κίνηση έγινε σε «ένδειξη καλής θέλησης» και ενόψει του ραντεβού που ορίστηκε για αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Περνάνε όλα, τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία, αλλά και τα φορτηγά και οι νταλίκες», επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Ανέστης Κεμανετζόγλου, προσθέτοντας «ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που ήρθαν σήμερα στο Προμαχώνα από κάθε γωνία της χώρας».

Ανοιχτός ο Ισθμός

Μετά από 33 μέρες σκληρού αγώνα οι αγρότες της Κορινθίας ,οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από τα πιο σκληρά και συνεπή μπλοκ της Ελλάδας , αποχώρησαν σήμερα το πρωί από το μπλόκο του Ισθμού Κορίνθιου στα διόδια Καλαμακίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα parapolitikaargolida.gr, η γενική τους συνέλευση αποφάσισε να σταματήσουν την συγκεκριμένη μορφή κινητοποιήσεων και να συνεχίσουν πιο δυναμικά με διαφορετικούς τρόπους τον αγώνα τους.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η εισαγγελική παρέμβαση άνοιξε τα μπλόκα"

Μουζάλας: «Μίνι ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα λόγω του προσφυγικού

Η απόφαση των βαλκανικών χωρών να αναχαιτίσουν την εισροή των προσφύγων δημιουργεί μία «μίνι ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, κ. Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την Τετάρτη.

«Είναι σκανδαλώδες... ότι πέντε αρχηγοί αστυνομίας μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του θέματος», σημείωσε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι αστυνομικές αρχές της Αυστρίας, την Σλοβενίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ συναντήθηκαν στα Σκόπια για να συζητήσουν για το πώς θα επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά τους, προκειμένου να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, «εγκλωβίζοντας» τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: «Μίνι ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα λόγω του προσφυγικού"

Έκτακτη συνάντηση των δημάρχων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προτείνει ο Γ. Μπουτάρης

Έκτακτη σύγκληση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προτείνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM εξέφρασε την ελπίδα ότι η μετακίνηση προσφύγων προς τις χώρες της Ευρώπης θα εξελιχθεί ομαλά.

«Να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση με την ΠΕΔ, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, δεν ξέρουμε εάν θα αρχίσουν να έρχονται καράβια προς τη Θεσσαλονίκη. Για την ώρα δεν έρχονται καράβια, αν έρθουν, τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπουτάρης.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στον Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, είπε ότι οι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά, «είναι άνθρωποι, δεν είναι φυλακισμένοι» και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα για την πόλη από τη στιγμή που -όπως υπογράμμισε- οι πρόσφυγες έχουν κάθε δικαίωμα να επισκεφθούν και την αγορά της πόλης και γενικά να πάνε όπου θέλουν.

«Για αυτόν τον λόγο έγινε το στρατόπεδο, ας ελπίσουμε ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα και θα προχωρήσει η προώθηση των προσφύγων εκεί που πρέπει να προωθηθούν, με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το πρώην στρατόπεδο Διαβατών θα είναι -όπως είπε- χρήσιμο και βολικό, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την αγορά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, και υπογράμμισε ότι από 'δω και πέρα θα πρέπει να εξεταστούν οι προτάσεις για τη δημιουργία κι άλλων χώρων υποδοχής.

«Έχουν προταθεί χώροι και το θέμα είναι να προετοιμαστούν αυτοί οι χώροι και να γίνουν αποδεκτοί από την κυβέρνηση και να ετοιμαστούν, αλλιώς θα πλημμυρίσουν την πόλη» είπε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι, αν αυτοί οι άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές μέσα στα πάρκα της πόλης, είναι δεδομένο ότι θα προκληθεί δυσφορία και αναστάτωση στους κατοίκους.

«Εάν δείτε εσείς σκηνές με πρόσφυγες να κοιμούνται στα πάρκα, δεν θα αγριέψετε;» αναρωτήθηκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη συνάντηση των δημάρχων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προτείνει ο Γ. Μπουτάρης"

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μητσοτάκη για το προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο συμφώνησαν στην κρισιμότητα της κατάστασης και στο ότι το πρόβλημα είναι πλέον εθνικό.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τελευταίες εξελίξεις εν όψει του κλεισίματος των συνόρων πολλών ευρωπαϊκών χωρών και του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μητσοτάκη για το προσφυγικό"

Εισαγγελέας για τα μπλόκα: Στο αυτόφωρο οι αγρότες

Παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών για διερεύνηση του ενδεχόμενου να συντελείται το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, ζητεί ο Αρειος Πάγος.

Οπως αναφέρει η Εισαγγελέας Ευ. Κουτζαμάνη, η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων.

Αναλυτικά η Εισαγγελική Παραγγελία:

«Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους.

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κ.λπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει).

Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».

Η πρώτη αντίδραση των αγροτών

Σύσκεψη στο μπλόκο του τελωνείου του Προμαχώνα πραγματοποίησαν αγρότες από τα Μάλγαρα, το Αμύνταιο και την Νίκαια προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες που τους απασχολούν αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης.

Σχολιάζοντας την είδηση για την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τα μπλόκα, είπαν ότι πρόκειται για «χουντικές πρακτικές» και ότι οι ίδιοι δεν υποχωρούν.

«Θα γίνει πόλεμος», είπαν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το seleo.gr και πρόσθετε με νόημα: «Ας έρθουν τα ΜΑΤ».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας για τα μπλόκα: Στο αυτόφωρο οι αγρότες"

Τέλος στο μπλόκο του Ισθμού

Μετά από 33 μέρες σκληρού αγώνα οι αγρότες της Κορινθίας ,οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από τα πιο σκληρά και συνεπή μπλοκ της Ελλάδας , αποχώρησαν σήμερα το πρωί από το μπλόκο του Ισθμού Κορίνθιου στα διόδια Καλαμακίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα parapolitikaargolida.gr, η γενική τους συνέλευση αποφάσισε να σταματήσουν την συγκεκριμένη μορφή κινητοποιήσεων και να συνεχίσουν πιο δυναμικά με διαφορετικούς τρόπους τον αγώνα τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στο μπλόκο του Ισθμού"

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη νέα υφυπουργός Υποδομών

Η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη.

Η ορκωμοσία της έγινε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη νέα υφυπουργός Υποδομών"

Απογοητεύει με τις επιδόσεις της η ΕΡΤ: Aνύπαρκτη τηλεθέαση και έσοδα

Χαμηλή απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό και αμελητέα διαφημιστικά έσοδα, που πάντως δεν αποτρέπουν την καταβολή κοστοβόρων υπερωριών σε χιλιάδες υπαλλήλους – σαν να εργάζονται όλοι υπερωριακά φαίνεται – καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία για την ΕΡΤ, που δημοσιοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ο τελευταίος είχε ζητήσει με ερώτησή του στη Βουλή την αξιολόγηση της ΕΡΤ Α.Ε., τόσο στον τομέα της τηλεθέασης, όσο και στον τομέα των διαφημιστικών εσόδων.

Η απάντηση του κ. Παππά, είναι ενδεικτική: Παραδέχεται πως το μερίδιο τηλεθέασης της ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 είναι πολύ μικρό (μόλις 3,6% και 1% αντίστοιχα), τα διαφημιστικά έσοδα της ΕΡΤ Α.Ε. για το 2015 αμελητέα (μόλις 3.282.438,27 ευρώ επί συνόλου 329.061.000 ευρώ για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς), καθώς και ότι για το επτάμηνο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2015 κατεβλήθησαν υπερωρίες ύψους 320.000 ευρώ στους 2.269 υπαλλήλους και 32 μουσικούς της ΕΡΤ.

«Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, όπως καταδεικνύεται στην πλήρη απάντηση του Υπουργού Επικρατείας» σχολίασε ο κ. Κωνσταντινόλπουλος και πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι πολίτες, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, δεν ικανοποιήθηκαν από αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση ως ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και το ποσοστό είναι χαμηλό γιατί χρησιμοποιείται ως βραχίονας της κυβέρνησης. Ωστόσο, το τελικό «προϊόν» είναι πανάκριβο: για υπερωρίες και μόνο κατεβλήθησαν – μόνο για ένα εξάμηνο! – 2,7 εκ.ευρώ το 2015. Είναι προφανές πως για το 2015, η ΕΡΤ – παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με τις σχετικές κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες – δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού, ούτε ως προς την ενημέρωση ούτε ως προς την ψυχαγωγία. Άρα οι πολίτες πληρώνουν ένα φόρο χωρίς την παραμικρή ανταποδοτικότητα για κάτι που στην πλειοψηφία τους δεν παρακολουθούν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απογοητεύει με τις επιδόσεις της η ΕΡΤ: Aνύπαρκτη τηλεθέαση και έσοδα"

Βαγγέλης Αποστόλου: Οι αγρότες βγαίνουν κερδισμένοι από τις προτάσεις μας

«Η πρόταση που καταθέσαμε στους αγρότες, όχι μόνο δεν έχει επιβάρυνση, αλλά βγαίνουν και κερδισμένοι», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο υπουργός απέδωσε τις αντιδράσεις στην μη σωστή ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του «mega», εξήγησε ότι οι αγρότες θα πληρώσουν πολύ λιγότερο φόρο, τουλάχιστον αυτοί που είναι από 12 χιλιάδες ευρώ και κάτω.

«Από 12 χιλιάδες ευρώ και πάνω αρχίζει... να τσιμπάει σιγά σιγά. Η μεγάλη μάζα όμως είναι κάτω από τις 12 χιλιάδες», σημείωσε και κάλεσε ξανά σε διάλογο.

Τέλος απευθυνόμενος στους αγρότες είπε: «Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε υπογράψει μια συμφωνία που μας δεσμεύει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαγγέλης Αποστόλου: Οι αγρότες βγαίνουν κερδισμένοι από τις προτάσεις μας"

Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικές οι δηλώσεις - Στα τέλη Μαρτίου ο νέος διαγωνισμός

Σε επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού για τις 28 μελέτες κτηματογράφησης συνολικού ύψους 572 εκ. ευρώ, οδηγείται το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού οι προσπάθειες των μελετητών να αναστήσουν το έργο προσκρούουν στο βράχο Ισπανικών εταιρειών που έχουν καταγγείλει μεθόδευση της διαδικασίας και στημένους διαγωνισμούς.

Το αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε και κατά την χθεσινή συνάντηση μελετητών με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ και της ΕΚΧΑ με τους πρώτους να καταγγέλλουν προσχηματικό διάλογο και να υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας μάλιστα μερίδα των μελετητών αποχώρησε από την συνάντηση, αρνούμενη να συμμετάσχει στην πρόσκληση για καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών του νέου διαγωνισμού. Όπως επισημαίνουν, το υπουργείο δρομολογεί την επαναπροκήρυξη του ΚΤΗΜΑ13 που αφορά στο υπόλοιπο κτηματογράφησης της χώρας στα τέλη Μαρτίου, με μόνη επιδίωξη να εμποδίσει της ενστάσεις μεταξύ των εταιρειών ώστε να αποφύγει ένα νέο κύκλο καθυστερήσεων που θα ακυρώσει τον (χαμένο) μνημονιακό στόχο για κτηματολόγιο το 2020. Με αυτό τον τρόπο σημειώνουν, είναι σαν υποκινεί τις εταιρείες να συνεννοηθούν μεταξύ τους, και να πάψουν να ανταγωνίζονται, ότι δηλαδή είχε γίνει στον προηγούμενο διαγωνισμό που οδήγησε στο πάγωμα του έργου.

Την έναρξη διαλόγου με τις εταιρείες είχε ξεκινήσει το υπουργείο με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη, στις αρχές Φεβρουαρίου. Υπήρξαν τρεις συναντήσεις με τους εκπροσώπους συλλογικών φορέων των μελετητών (ΣΕΓΜ-Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών, ΣΕΓΕΚ –Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής-Κτηματολογίου, ΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Τοπογράφων ΠΣΔΑΤΜ) αλλά από την αρχή είχε διαφανεί ότι το υπουργείο κλείνει προς της λύση της ακύρωσης του διαγωνισμού υπό το βάρος των καταγγελιών για στήσιμο της προηγούμενης δημοπρασίας. Στην απόφαση για επαναδημοπράτηση υπεραμύνεται και η διοίκηση της ΕΚΧΑ, η οποία έχει εκπονήσει νέο σχεδιασμό προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να συντομεύσουν οι χρόνοι κτηματογράφησης. Το νέο σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων που μέχρι σήμερα γινόταν προαιρετικά, χωρίς έντυπη απεικόνιση, με τις εταιρείες να υποστηρίζουν ότι το σύστημα θα πατήσει πάνω στο Τaxisnet, θα βάλει στο παιχνίδι τους λογιστές και θα ανεβάσει το κόστος για τους πολίτες κατά το στάδιο των ενστάσεων. Επιπλέον, η ακύρωση του έργου υπογραμμίζουν ότι αφήνει χωρίς δουλειά 6.000 εργαζόμενους στις εταιρείες μελετών για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι να κατακυρωθεί ο νέος διαγωνισμός. Στο υπουργείο και στην ΕΚΧΑ ισχυρίζονται ότι εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις θα υπάρξουν συμβάσεις μέσα στο επόμενο 15μηνο, στόχος όμως εξαιρετικά φιλόδοξος.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αυτοδιαψεύδεται

Έκπληξη πάντως προκαλεί ο χειρισμός της ΕΚΧΑ σε ότι αφορά το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μισθολογικές περικοπές αλλά και τις παρατηρήσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις του διοικητικού συμβουλίου και των μηχανικών. Χθες μία μέρα μετά την δημοσιοποίηση από το newmoney της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ΕΚΧΑ σε πλήρη σύμπλευση με τον τέως Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρίας κ. Απόστολο Αρβανίτη διέρρευσε συμπληρωματικό έγγραφο παρατηρήσεων (!) με το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο ανασκευάζει όσα περιελάμβανε το αρχικό πόρισμα σχετικά με τις αμοιβές του Προέδρου -Διευθύνοντος Συμβούλου την περίοδο από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2012. Επί της ουσίας το νέο έγγραφο αδειάζει την εταιρεία και αυτοδιαψεύδει τους ελεγκτές καθώς υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής της ΕΚΧΑ δεν ελάμβανε αποζημίωση μεγαλύτερη κατά 800 ευρώ από τις μηνιαίες αποδοχές του Γενικού Γραμματέα όπως ρητά ανέφερε το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκε στις 21 Ιανουαρίου. Οι δύο ελεγκτές επικαλούνται την προσκόμιση μηνιαίων αποδείξεων δαπανών ΔΣ ύψους 5.000 ευρώ όταν αρχικά στο πόρισμα η αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου ήταν 5.800 και του Προέδρου 2.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι κατά την επίμαχη περίοδο τις θέσεις αυτές κατείχε ο κ. Αρβανίτης.

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι το ανώτατο δικαστήριο εμμένει στην αρχική του θέση σχετικά με την αποζημίωση του Προέδρου για τις συνεδριάσεις του ΔΣ όπως και για τις αμοιβές για τα οδοιπορικά των μηχανικών (λαμβάνουν ημερησίως 56 ευρώ όταν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα είναι 29,35 ευρώ). Όπως αναφέρεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση "στο πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου δεν συντρέχει και η ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ ώστε να δικαιούται αποζημίωσης ούτε του καταβάλλεται επιπλέον πρόσθετη αμοιβή σε περίπτωση ανάθεσης στο πρόσωπό του καθηκόντων Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου". Ωστόσο, με την ανασκευή του πορίσματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκύπτουν εύλογα ερωτήματα: Δεν γνώριζαν στην ΕΚΧΑ ότι η αποζημίωση δεν ήταν 800 ευρώ παραπάνω και χρειάστηκε συμπληρωματική κατάθεση για να το διευκρινίσουν; Γιατί αποσιωπάτε ότι για τις αμοιβές του ΔΣ έχει αποφανθεί με σαφήνεια από τριετίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικές οι δηλώσεις - Στα τέλη Μαρτίου ο νέος διαγωνισμός"

Στάση εργασίας δημοσιογράφων 11:00 - 16:00

Πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 16:00 έχει κηρύξει για σήμερα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας η Ένωση Συντακτών.

Η στάση κηρύχθηκε προκειμένου να μπορέσουν οι δημοσιογράφοι να παραστούν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ με θέμα το ασφαλιστικό.

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας δημοσιογράφων 11:00 - 16:00"

Στην τελική ευθεία η μείωση έως και 35% στο εφάπαξ

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει η περικοπή έως και 35% στα εφάπαξ καθώς το υπουργείο Εργασίας ζήτησε την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών από τα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίου, ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού τομέα.

Η εντολή δόθηκε πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, με εντολή Κατρούγκαλου που επικαλειταί διατάξεις του νόμου 2084/92 σύμφωνα με τις οποίες «αναλογιστικές μελέτες καταρτίζονται σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η μεταβολή των όρων χρηματοδότησης και παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Με το έγγραφο ζητείται από τα Ταμεία να υπολογίσουν μετρήσουν τι χρωστούν από καθυστερούμενα εφάπαξ και να υπολογίσουν το νέο ύψος της παροχής για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά στη βάση 3 σεναρίων τα οποία υποδεικνύονται και είναι τα εξής:

Σενάριο 1: α) το τμήμα της παροχής για δικαιώματα (σ.σ.: χρόνος ασφάλισης) ως το 2013 θα υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του κάθε Ταμείου και με τις περικοπές που ισχύουν, και β) το τμήμα της παροχής από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών με τις αποδόσεις του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο σενάριο 1, όσοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά, θα πάρουν ένα ποσό εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί (ως και 38% στο Δημόσιο) ενώ για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά θα πάρουν στην ουσία την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους. Οσο πιο αργά βγαίνουν οι υπάλληλοι στη σύνταξη (2015, 2016, 2017, 2018 κ.λπ.) τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η περικοπή για το τμήμα του εφάπαξ που αντιστοιχεί στα έτη από το 2014 και μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Με βάση το δεύτερο σενάριο που έρχεται στο φως όλο το ποσό του εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση τη συσσώρευση εισφορών και μόνο με τις αποδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το τρίτο και πιο σκληρό σενάριο από όλα προβλέπει για το τμήμα του εφάπαξ ως το 2013 υπολογισμό βάσει νέου ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους για όλα τα έτη και το υπόλοιπο ποσό από το 2014 και μετά με βάση τη συσσώρευση των εισφορών με τις αποδόσεις της ΤτΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην τελική ευθεία η μείωση έως και 35% στο εφάπαξ"

Παράταση 6 μηνών στις συντάξεις αναπηρίας

Παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου οι συντάξεις αναπηρίας των οποίων η αξιολόγηση εκκρεμεί στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης δίνεται νέα παράταση 6 μηνών στις συντάξεις αναπηρίας με ποσοστό άνω του 67%.

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει πως στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ η ιατρική αξιολόγηση χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου του 2016 το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν για το διάστημα που απαιτείται το ίδιο ποσό που ελάμβαναν πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Αν μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό από το προηγούμενο, τότε τα επιπλέον χρήματα που τους έχουν καταβληθεί θα πρέπει να επιστραφούν άτοκα.

Αυτό θα γίνει με συμψηφισμό μέσω μηνιαίας παρακράτησης 20% από τη νέα σύνταξη.

Στην περίπτωση που δεν δικαιούνται πλέον σύνταξη, τα χρήματα θα αναζητηθούν με αναγκαστικά μέτρα πληρωμής.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση 6 μηνών στις συντάξεις αναπηρίας"

Από Μάρτιο τελικά οι φορολογικές δηλώσεις

Οι διαβουλεύσεις με το Κουαρτέτο και οι... κοινές δηλώσεις των ομόφυλων ζευγαριών θα κρατήσουν κλειστό ως τον Μάρτιο το Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Παρά τους σχεδιασμούς για να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από 1ης Φεβρουαρίου, και παρότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων δεν έδωσε παράταση για την υποβολή των βεβαιώσεων μισθοδοσίας του 2015 από Ταμεία και εργοδότες, τελικά η έναρξη της υποβολής του Ε1 θα κρατήσει αρκετές μέρες ή και εβδομάδες ακόμη, μέχρι τουλάχιστον να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν νομοθετικές διατάξεις που είναι απαραίτητες πριν την υποβολή των δηλώσεων.

Στην χειρότερη περίπτωση, αν δεν βρεθεί νωρίτερα άλλο νομοσχέδιο, οι ειδικές διατάξεις που απαιτούνται θα προστεθούν –με μορφή τροπολογίας πιθανότατα- στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς για την κλίμακα φόρου εισοδήματος του 2016, τους αγρότες, τα ενοίκια κλπ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ως τα μέσα Μαρτίου να μην καταστεί εφικτή η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, αν και η διορία υποβολής τους τελειώνει βάσει νόμου στο τέλος Απριλίου –και αυτό επίσης μόνον με άλλο νόμο μπορεί να αλλάξει.

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να επιλυθούν με νόμους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1ον) «τεχνικά» προβλήματα όπως:

-Ποιος είναι ο κατά νόμο «υπόχρεος» στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η κλασική διάκριση «άνδρας-γυναίκα» πλέον δεν υπάρχει και, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα πρέπει να έρθει ειδική διάταξη που θα καθορίζει την διαδικασία ορισμού του υπόχρεους, αν είναι και οι δύο άνδρες ή και οι δύο γυναίκες. Η λύση που προκρίνεται είναι να κληθούν στις ΔΟΥ για να δηλώσουν και οι δύο ποιος θα είναι ο φορολογικά «υπόχρεος/-η» για την υποβολή της δήλωσης. Μετά τη δήλωση αυτή, οι χρεώσεις ή οι επιστροφές φόρου που θα προκύπτουν από την εκκαθάριση της κοινής δήλωσης θα γίνονται στο ΑΦΜ του υπόχρεου που θα επιλεγεί.

-Τι θα ισχύσει για τον κωδικό 049, δηλαδή για την δήλωση οικογενειακών δαπανών του 2015. Αν και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν προέβλεπε υποχρέωση συλλογής αποδείξεων για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε στην φόρμα δήλωσης Ε1 τον κωδικό 049, οπότε θα πρέπει να δώσει και οδηγίες για τον αν πρέπει να συμπληρωθεί με κάποιο ποσό όπως τις προηγούμενες χρονιές ή αν μείνει «κλειδωμένος» και ανενεργός χωρίς να συμπληρωθεί απολύτως τίποτε.

2ον) φορολογικές διατάξεις που θα πρέπει να συμφωνηθούν πρώτα με την Τρόικα, όπως:

- Αν θα απαλλαγούν τελικώς από τα τεκμήρια οι άνεργοι και όσοι έχουν πολύ χαμηλά ή περιστασιακά εισοδήματα (πχ για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» κλπ). Η διάταξη αυτή ίσχυσε αλλά αν δεν επικυρωθεί και φέτος από τους θεσμούς, ενδέχεται χιλιάδες φορολογούμενοι θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρο επί πλασματικών εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια, χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και εισηγήσεις για να ανοίξει ταχύτερα το σύστημα, να υποβληθούν κανονικά οι δηλώσεις χωρίς την απαλλαγή αυτή από τα τεκμήρια, αλλά αν προέκυπτε στην πορεία συμφωνία με τους δανειστές, να μπορούν οι φορολογούμενοι να απαλλαγούν από τον φόρο για το τεκμαρτό εισόδημα εφόσον στο μεσοδιάστημα θα ψηφιζόταν και η σχετική διάταξη.

- Να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος, από τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα (στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίο) σε έως και οκτώ δόσεις ανά μήνα, με τελευταία τον Δεκέμβριο. Και αυτό το θέμα συναντά αντιστάσεις των δανειστών, εφόσον διαταράσσει και τον προγραμματισμό καταβολής των επιστροφών φόρου, προκειμένου να μην υπάρξει διόγκωση των οφειλών του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους.

Η ίδια καθυστέρηση αναμένεται να υπάρξει όμως και για όλα τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν με την Τρόικα, αλλά αφορούν στην καθημερινότητα των φορολογουμένων, όπως οι διατάξεις για το "πλαστικό" χρήμα, ποιές αποδείξεις πρέπει να συλλέγονται και ποιες όχι, για ποια εισοδήματα θα ισχύσουν, με ποιες κλίμακες θα υπολογιστούν (πχ έως 10-15% για χαμηλά εισοδήματα και έως 40% για εισοδήματα 25.000-40.000 ευρώ) κλπ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από Μάρτιο τελικά οι φορολογικές δηλώσεις"

ΙΚΑ: Με δανεισμό για άλλη μία φορά οι συντάξεις Μαρτίου

Με «εσωτερικό» δανεισμό 210 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία των υπαλλήλων του Δημοσίου, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και της ΔΕΗ, θα καταβάλει το ΙΚΑ τις συντάξεις του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις το ΙΚΑ θα δανειστεί από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις Μαρτίου 100 εκατ. ευρώ από το ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, 70 εκατ. ευρώ από τον τομέα ασφαλισμένων του Δημοσίου και 40 εκατ. ευρώ από το ταμείο των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

Ο δανεισμός του ΙΚΑ αποτελεί, πλέον, συνήθη πρακτική, αφού τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές μειώνονται (7% κάτω ήταν τον πρώτο μήνα του 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015) ενώ περιορισμένα είναι και τα έσοδα έναντι των ρυθμισμένων οφειλών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τα χρέη από απλήρωτες εισφορές φτάνουν τα 15,353 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές που δεν έχουν μεταφερθεί από τα επιμέρους Ταμεία στο ΚΕΑΟ.

Τον Σεπτέμβριο οι οφειλές που είχαν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ ήταν 14,891 δισ. ευρώ, με βάση στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τ. Πετρόπουλος, ενώ οι οφειλές προς το ΙΚΑ ήταν 5,809 δισ. ευρώ (3,384 δισ. ευρώ στο ΚΕΑΟ και 2,425 δισ. ευρώ εκτός ΚΕΑΟ).

Στη λίστα των οφειλετών βρίσκονται 1.393 ιδιώτες με οφειλή 4,957 δισ. ευρώ, 66 επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, αγροτικοί συνεταιρισμοί, με χρέη 799 εκατ. ευρώ και το... Δημόσιο με οφειλή 53,3 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 1.468 οφειλέτες του ΙΚΑ μόνο οι 381 βρίσκονται σε λειτουργία.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: Με δανεισμό για άλλη μία φορά οι συντάξεις Μαρτίου"

«Σκληρό ροκ» από το ΔΝΤ για την αξιολόγηση

Το ΔΝΤ δίνει πλέον τον ρυθμό της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα με τους εκπροσώπους των υπολοίπων δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΕΜΣ) να συμφωνούν χωρίς να μπορούν να διαφοροποιηθούν.

Το παραδέχθηκε εμμέσως χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκδήλωση του BBC που συμμετείχε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης. «Το ΔΝΤ», είπε, «μας πιέζει και μας ζητά πολύ περισσότερα μέτρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο του καλοκαιριού».

Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας ολοκληρώσει τα δύο πρώτα πακέτα προαπαιτούμενων του μνημονίου στο τέλος του 2015 έκανε μια προσπάθεια να απαγκιστρωθεί από την αυστηρή εποπτεία του ταμείου. Ζήτησε επίσημα και πέτυχε την Διακοπή του προγράμματος του 2012. Θεωρώντας ότι υπάρχει το απαραίτητο πολιτικό κλίμα έκανε την πρόταση , το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης να γίνει αμιγώς «ευρωπαϊκό».

Λίγες μέρες νωρίτερα όμως είδαμε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ταμείου κ. Πολ Τόμσεν να θέτει όρους και στους ευρωπαίους. Ούτε λίγο ούτε πολύ απευθυνόμενος στους ευρωπαίους δανειστές είπε ότι αν αποφασίσουν να έχουν από την Ελλάδα ένα μικρό πακέτο μεταρρυθμίσεων τότε θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσετε σε μια γενναία απομείωση του χρέους. Διαφορετικά - εννοούσε - το χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο και το Ταμείου δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα.

Με δεδομένο όμως ότι κανείς από τους ευρωπαίους εταίρους δεν μπορεί να επωμιστεί το πολιτικό κόστος να εισηγηθεί μεγάλη απομείωση ή ίσως και κούρεμα του ελληνικού χρέους, όλοι σιωπούν αφήνοντας το ΔΝΤ να έχει τον πρώτο λόγο στις επαφές με την Αθήνα.

Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα επέβαλε η Γερμανία λόγω της τεχνογνωσίας του. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και οι φιλικές βόρειες χώρες είναι αυτές που επέμειναν στην παραμονή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αφού το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας παρά τα μεγάλα λόγια δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα γενναίο κούρεμα για το ελληνικό χρέος.

Τι ζητά το ΔΝΤ

Μοιραία λοιπόν οι απαιτήσεις των δανειστών από το μνημόνιο ταυτίζονται ή πρόκειται σύντομα να ταυτιστούν με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο πλέον διαπραγματεύεται για το δικό του τρίτο πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα.

Το πρώτο που ζητά το ταμείο είναι να διασφαλίσει περισσότερα μέτρα ώστε να είναι εξασφαλισμένοι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Με αυτό το σκεπτικό βλέπει ακόμη κενό 1,8 δισ ευρώ για το 2016, αν δεν υπάρξουν από τώρα περικοπές στις συντάξεις στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού και δεν υπάρξουν διασφαλίσεις με μέτρα όπως η περικοπή και των ειδικών μισθολογίων του δημοσίου και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όπως προβλέπεται άλλωστε από το μνημόνιο.

Για την περίοδο 2017 -2018 βλέπει την ανάγκη νέων μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ για να διασφαλιστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σήμερα καταφθάνουν όλα τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα αρχίσουν να τρέχουν εκτός από το δημοσιονομικό τις λεπτομέρειες του φορολογικού του ασφαλιστικού των «κόκκινων» δανείων και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκληρό ροκ» από το ΔΝΤ για την αξιολόγηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news