facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Μ. Φύσσα: Επί 2,5 χρόνια δικαστές και πολιτικοί δεν κατάφεραν να αποδώσουν δικαιοσύνη για τη στυγερή δολοφονία

Συγκλονίζει η μητέρα του Παύλου Φύσσα, η οποία μίλησε στο Mega για την επερχόμενη αποφυλάκιση του δολοφόνου του παιδιού της, Γιώργου Ρουπακιά.

Η οργή και η αγανάκτηση της ξεχειλίζει, αφού όπως λέει νιώθει προδομένη γιατί επί 2,5 χρόνια δικαστές και πολιτικοί δεν κατάφεραν να αποδώσουν δικαιοσύνη για τη στυγερή δολοφονία.

«Κανείς δεν περίμενε ότι θα πέρναγαν 30 μήνες και δεν θα είχε γίνει τίποτα. Κανείς μας δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Και κανείς δεν ρωτάει πώς αντέχουμε όλοι εμείς εκεί 30 μήνες. Πώς αντέχουμε και πόσο ακόμα θα μας πάρει αυτό το πράγμα. Πρέπει κάποια στιγμή να σκύψουν το κεφάλι και να το δουν με σοβαρότητα. Να την δουν ότι είναι μία δίκη του αιώνα. Ότι δεν είναι μία απλή δίκη. Ο ίδιος είναι κατ' ομολογία δολοφόνος. Για ποιο λόγο βγαίνει, δεν μπορώ να καταλάβω. Ας μου εξηγήσει κάποιος αυτούς τους νόμους. Πώς εδραιώθηκαν αυτοί οι νόμοι και υπάρχουν; Όταν είναι κατ' ομολογία δολοφόνος και θα βγει σε λίγο, για ποιο λόγο να βγει», λέει η κ. Φύσσα με σπασμένη φωνή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Φύσσα: Επί 2,5 χρόνια δικαστές και πολιτικοί δεν κατάφεραν να αποδώσουν δικαιοσύνη για τη στυγερή δολοφονία"

Τη μείωση της έκπτωσης φόρου ζητά η τρόικα!

Τη μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, που φτιάχνει το αφορολόγητο των 9.950 ευρώ, ζητούν τώρα οι δανειστές στο πλαίσιο της επανεξέτασης των φοροαπαλλαγών που προβλέπει και το μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι το έμμεσο αφορολόγητο ισχύει στο ακέραιο για τα εισοδήματα μέχρι και τα 21.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω ακολουθεί μια φθίνουσα κλιμάκωση με την έκπτωση να μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 επιπλέον εισοδήματος. Κατά συνέπεια γίνεται μηδενικό από τα 42.001 ευρώ και πάνω.

Η πρόταση των δανειστών για πιο σίγουρα έσοδα είναι το αφορολόγητο να απαλείφεται για ένα χαμηλότερο εισόδημα (π.χ τα 30.000 ή τα 35.000 ευρώ). Έτσι εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί πιο εύκολα ο στόχος για επιπλέον έσοδα 550 εκ. ευρώ που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο με στόχο να ελαφρύνει την πίεση που ασκείται για περικοπές στο ασφαλιστικό.

Εκτός όμως από την επανεξέταση του αφορολόγητου για τα σχετικά υψηλά εισοδήματα, τα τεχνικά κλιμάκια θέλουν να επανεξετάσουν και τις υπόλοιπες φοροαπαλλαγές ύψους 2,2 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ισχύ. Τούτο με την προϋπόθεση ότι δεν θα άπτονται των επενδύσεων και δεν θα περικόπτουν δικαιώματα που έχουν σήμερα ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες όπως οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη φοροαπαλλαγή που άρχισε να μειώνεται από πέρσι είναι η κατάργηση της έκπτωσης του 30% στο ΦΠΑ των νησιών. Με αυτά τα δεδομένα θα επανεξεταστούν και οι φοροαπαλλαγές του ΕΝΦΙΑ που δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια ή κριτήρια τεκμαρτής αξίας και κοστίζουν στο δημόσιο περίπου 420 εκ. ευρώ φορολογικών δαπανών.

Εκτός από τις φοροαπαλλαγές, οι δανειστές ζητούν να επιταχυνθεί και η εφαρμογή του μέτρου για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και την σύνδεση του με το αφορολόγητο η οποία έχει κολλήσει στην άρνηση των εμπορικών τραπεζών (πλην της Εθνικής) να μειώσουν τις χρεώσεις τους για αγορές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα διευκολύνοντας την χρήση τους για καταναλωτές και επιχειρήσεις .

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Από την άλλη, δεν είναι κατ αρχήν αρνητικοί και με την πρόταση για την ενσωμάτωση στη βασική φορολογική κλίμακα των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με τον ανώτερο συντελεστή να αυξάνεται από το 8% στο 10% έστω και αν οδηγεί τελικά σε οριακά χαμηλότερα έσοδα κατά 46 εκ. ευρώ.

Η αποδοχή της πρότασης έχει την βάση της στο ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει ενταχθεί και στο τρίτο μνημόνιο αν και θέλουν πρώτα να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς.

Το σύστημα που προτείνεται είναι οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς να ακολουθούν την λογική των φορολογικών συντελεστών.Δηλαδή αν κάποιος είχε σήμερα εισόδημα 30.000 ευρώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα ήταν 1,4% δηλαδή 420 ευρώ.

Με το νέο σύστημα η εισφορά θα είναι 0,7% για τα εισοδήματα από τα 12.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, δηλαδή 56 ευρώ και για τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ μέχρι και τα 30.000 ευρώ θα πληρώσει 1,4% δηλαδή 140 ευρώ. Συνολικά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ίδιου μισθωτού θα είναι 196 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό από ότι πλήρωνε μέχρι τώρα.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη μείωση της έκπτωσης φόρου ζητά η τρόικα!"

Κενό 2,6 δισ. για το 2016 βλέπουν οι δανειστές

Μεγάλες διαφορές σε ασφαλιστικό, φορολογικό και ένα δημοσιονομικό κενό που φτάνει για το 2016 το 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή 2,6 δισ. ευρώ για φέτος, χωρίζουν ακόμη την κυβέρνηση και τους δανειστές από τη συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα φτάνουν τα υψηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Η χθεσινή τετράωρη τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές είχε ως στόχο να λάβουν οι δανειστές τα στοιχεία που αποτυπώνουν την ελληνική πρόταση σε κάθε ένα από τα πέντε μεγάλα θέματα.

Το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Αυτό άναψε το «πράσινο φως» για την επόμενη φάση της αξιολόγησης η οποία ξεκινά με όλα τα θέματα ανοιχτά.

Ειδικότερα, στο ασφαλιστικό παρουσιάστηκε χθες μια βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας που μειώνει κάπως το κενό των 500 εκ. ευρώ που βλέπουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με βάση την αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.

Η αλλαγή αφορά στην εθνική σύνταξη η οποία θα αποδίδεται μειωμένη σε συνταξιούχους οι οποίο βγαίνουν στη σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια εργασίας και σταδιακά να αναπληρώνεται μέχρι και το 100% όταν ο δικαιούχος φτάσει στα 67.

Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ακόμη ότι χωρίς περικοπές στις συντάξεις, τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Στο φορολογικό, παρουσιάστηκε μια συνολική πρόταση για τις νέες κλίμακες φορολογίας οι οποίες θα είναι τρεις αντί για μια που αναμένονταν αρχικά.

Θα υπάρχει δηλαδή μια για μισθωτούς και συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με στόχο επιπλέον έσοδα ύψους 550 εκ. ευρώ.

Μια άλλη κλίμακα θα είναι αυτή η οποία θα ακολουθεί τη λογική των φορολογικών συντελεστών και θα κλιμακώνεται από το 0,7% για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ μέχρι και 10% για τα εισοδήματα πάνω από τα 500 χιλιάδες ευρώ.

Μια τρίτη κλίμακα θα αφορά στα ενοίκια που θα φορολογούνται με συντελεστή 15% για εισόδημα μέχρι και 12.0000 ευρώ, με συντελεστή 35% από τα 12.001 μέχρι και τα 40.000 ευρώ και με συντελεστή 45% για τα εισοδήματα πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Το πρόβλημα με τα έσοδα είναι κυρίως ότι οι θεσμοί θέλουν να αντικαταστήσει το ΥΠΟΙΚ τα έσοδα ύψους 440 εκ. ευρώ από τη φορολογία του ΟΠΑΠ.

Από αυτά τα 210 εκ. ευρώ αφορούν στο τέλος των 5 λεπτών για κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του οργανισμού (ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση) και τα υπόλοιπα 230 εκ. ευρώ από τη φορολόγηση των κερδών στον ηλεκτρονικό τζόγο αφού τα μηχανήματα (VLTS) δεν έχουν καν εγκατασταθεί.

Βλέπουν διαφορά 2,6 δισ. ευρώ για το 2016

Με δεδομένα όλα αυτά, η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2016 που αναμένεται να αρχίσει στις αρχές Μαρτίου όταν προβλέπεται να φτάσουν και οι επικεφαλής των ομάδων της Ε.Ε, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ, θα ξεκινήσει με την επανεξέταση μέτρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
.
Το εκτιμούν στη συνολική διαφορά των εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ σε σχέση με τις εκείνες που κάνουν οι ίδιοι οι δανειστές σε μέτρα στα οποία έχουν προβλεφθεί από το μνημόνιο αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Πάντως, εκτιμήσεις στελεχών του ΥΠΟΙΚ θέλουν να υπάρχει μια σύγκλιση με τους δανειστές σε δύο θέματα: Τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Στα κόκκινα δάνεια, το υπουργείο ανάπτυξης έχει υποχωρήσει από την αρχική θέση για μόνιμη εξαίρεση των δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την αγορά δανείων. Πλέον το αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι μια μακρά περίοδος χάριτος πριν ενταχθούν και τα δάνεια αυτά στην αγορά δανείων.

Στο νέο υπερταμείο, το υπουργείο οικονομικών έχει δεχθεί την τοποθέτηση ατόμων που θα υποδείξει η τρόικα στη διοίκηση του ταμείου αλλά μένει ακόμη να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο ώστε το ταμείο να καταστεί λειτουργικό το συντομότερο δυνατό.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κενό 2,6 δισ. για το 2016 βλέπουν οι δανειστές"

Με «μπαλώματα» προσπαθεί να πείσει τους αγρότες η κυβέρνηση

Μία νέα σειρά προτάσεων, σχετικά βελτιωμένων σε σύγκριση με τις αρχικές, επεξεργάζεται η κυβέρνηση – Ύστατη προσπάθεια να σταματήσουν τα μπλόκα ή έστω και οριστικοποιηθεί η διαφαινόμενη διάσπαση των αγορών

Στην επεξεργασία βελτιωμένων προτάσεων προς τους αγρότες επιδίδεται η κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό, την ώρα, πάντως, που τα μπλόκα συνεχίζονται.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ημερησίας» επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, εντός του Σαββατοκύριακου οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και ο πρωθυπουργός θα έχουν σειρά συσκέψεων, ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί το νέο «πακέτο μέτρων» που θα προταθεί στους αγρότες.

Μεταξύ αυτών φέρεται ότι εξετάζονται τα ακόλουθα:

*Φορολογικός συντελεστής εισοδήματος 10% για τη διετία 2017-18
*Φορολογικός συντελεστής 15% για τη διετία 2019-2020
*Τελικός συντελεστής 20% από το 2021 και μετά.
*Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Σταθερά κατά της συνάντησης και της έναρξης διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι συγκαλούν και νέα πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Βαγγέλης Μπούτας, «εφόσον δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας 'διάλεξης' για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά». Στην πανελλαδική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στην Νίκαια, το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που είχε διαμορφωθεί είχε ως ακολούθως:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί - Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Με «μπαλώματα» προσπαθεί να πείσει τους αγρότες η κυβέρνηση"

Οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν κάρτες αλλά οι επιχειρήσεις δεν πήραν POS

 Ανέτοιμος είναι ο εμπορικός κόσμος της χώρας για τη διάδοση του «πλαστικού χρήματος» με την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για καθημερινές συναλλαγές. Το σχέδιο της κυβέρνησης για χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα του 2016 με βάση τις συναλλαγές με κάρτες προσκρούει στο χαμηλό ποσοστό διείσδυσης των μηχανημάτων POS σε μια μεγάλη κατηγορία εμπορικών καταστημάτων και κυρίως στην ανυπαρξία σχεδόν αντίστοιχων τερματικών σε επαγγελματικές κατηγορίες όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, δικηγόροι, στους οποίους συγκεντρώνεται και μεγάλος όγκος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η διάδοση της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών μπορεί να αποφέρει στο κράτος έσοδα από 700 εκατ. έως και 1,6 δισ. ευρώ –με βάση το αισιόδοξο σενάριο– από το πρώτο έτος και η ανετοιμότητα που διαπιστώνεται μετατοπίζει το βάρος στους συνεπείς φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», τα τερματικά που υπάρχουν στην αγορά ανέρχονται σε 220.000 και παρά την άνοδο της ζήτησης που προκάλεσε η επιβολή των capital controls, μόλις και μετά βίας καλύπτουν τη μισή αγορά των εμπορικών καταστημάτων. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών ανεβάζουν τον απαιτούμενο αριθμό τερματικών προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική γεωγραφική κάλυψη σε βασικές κατηγορίες μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών στις 450.000 - 500.000, στόχος που δείχνει απαγορευτικός για το 2016.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, σχεδόν καθολική είναι πλέον μετά τα capital controls η ύπαρξη χρεωστικών καρτών που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 έφτασαν τα 10,7 εκατομμύρια, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας. Στον αντίποδα είναι η εξέλιξη των πιστωτικών καρτών, που υπό το βάρος των υψηλών επισφαλειών που συγκέντρωσε ο κλάδος κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και εξαιτίας του περιορισμού των αριθμών των τραπεζών στη χώρα, συρρικνώθηκαν περαιτέρω το 2015 και υποχώρησαν στα 2,5 εκατομμύρια, από 3,1 εκατομμύρια το 2014 και 6 εκατομμύρια το 2009.

Το έλλειμμα σε τερματικά μηχανήματα που υπάρχει στα σημεία πώλησης είναι και η βασική αιτία για τη χαμηλή διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της εμπορικής δραστηριότητας και το μέγεθος των καταστημάτων. Ετσι το ποσοστό διείσδυσης των καρτών κυμαίνεται από το υψηλό 35% –από 15% πριν από την επιβολή των capital controls– στα σούπερ μάρκετ της χώρας, το σύνολο των οποίων δέχεται συναλλαγές με κάρτες, σε ποσοστό κάτω του 5%, όταν στη μέτρηση υπολογίζονται και τα μικρά καταστήματα τροφίμων.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους η αποδοχή καρτών βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 2%, ακόμη και μετά τα capital controls, που κινητοποίησε κάποιες κατηγορίες να προμηθευτούν τερματικά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα των καφέ, των μπαρ και εν γένει των κέντρων διασκέδασης, που κρατούν τα σκήπτρα για συναλλαγές με μετρητά με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά διείσδυσης του «πλαστικού χρήματος», αφού η συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχει καν POS. Με υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης του «πλαστικού χρήματος», που κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30% ανάλογα εάν είναι σημεία σε τουριστικές περιοχές, ακολουθούν τα καταστήματα εστίασης, ενώ στο 15% διαμορφώνεται ο βαθμός διείσδυσης σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ποσοστό που φθάνει όμως και στο 50% όταν οι αγορές γίνονται σε μεγάλα πολυκαταστήματα ή εμπορικά κέντρα.

Ο κατακερματισμός της αγοράς έτσι όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία για τον αριθμό των μικρών καταστημάτων, όπως τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής ή τα μικρά καταστήματα τροφίμων (μανάβικα, ψαράδικα κ.λπ.) που λειτουργούν, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ευρύτερη κάλυψη των σημείων πώλησης με τερματικά POS και ευνοεί την ανάπτυξη της φοροδιαφυγής. Εναλλακτικά, οι τράπεζες μελετούν τη διάδοση των πληρωμών μέσω κινητού, μια πρακτική που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρώπη και δίνει τη δυνατότητα για τη μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό μέσω κινητού. Η εφαρμογή αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Κίνητρα

Κατά τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα κίνητρα για τη διάδοση του «πλαστικού χρήματος» θα μπορούσαν να είναι η παροχή έκπτωσης επί της αξίας των συναλλαγών, που θα ξεκινά από 1% για αγορά αγαθών και υπηρεσιών από κλάδους με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής και θα κλιμακώνεται έως και 10% σε κλάδους υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Το κίνητρο μπορεί να συνδυαστεί με τη συμμετοχή των καταναλωτών σε λοταρία ειδικά για τις αγορές αγαθών ή υπηρεσιών από κλάδους που εμφανίζουν υψηλή φοροδιαφυγή, μεγιστοποιώντας τα δυνητικά οφέλη από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών, και μπορεί να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις με τη μείωση του φόρου εισοδήματος ή τη συμμετοχή τους επίσης σε λοταρίες. Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται η υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για συναλλαγές με αξία πάνω από 30 ευρώ σε κλάδους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, η υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών με επιδότηση για την εγκατάσταση τερματικών POS σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 150.000 ευρώ που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με μέτριο προς υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, η διάθεση τερματικών σε όλα τα καταστήματα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, η υποχρεωτική χρήση μεταφορών πίστωσης για τις εισπράξεις στα τελωνεία και η καθολική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις ΔΟΥ.

Παραοικονομία

Τη διασύνδεση της παραοικονομίας με την περιορισμένη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών επιβεβαιώνει η μελέτη του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, που αποκάλυψε ότι το «μαύρο» χρήμα που ήρθε στην επιφάνεια λόγω της επιβολής των capital controls και της αύξησης της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην αναχαίτιση της ύφεσης το 2015. Οπως μάλιστα διαπιστώνει, εάν η άνθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνεχιστεί, είναι ικανή να εξουδετερώσει το υφεσιακό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των νέων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής το 2016.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μια ετήσια αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών της τάξεως του 10% προσθέτει περίπου 0,2% κατά μέσον όρο στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Εάν μάλιστα οι ηλεκτρονικές πληρωμές έφθαναν κοντά στον μέσο όρο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή στο 12% από 6,8%, η αύξηση του ΑΕΠ σωρευτικά θα έφθανε τα 4,5 δισ. ευρώ έως το 2020 και τα φορολογικά έσοδα θα αυξάνονταν κατά 1,5 δισ. ευρώ. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 90%, περίπου, το δεύτερο εξάμηνο του 2015, μεγέθυνση που αντιστοιχεί σε αύξηση της τελικής δαπάνης άνω του 1 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται μάλιστα στη συντηρητική υπόθεση ότι περίπου το ένα τέταρτο της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών αντιστοιχεί σε συναλλαγές που πριν από τα capital controls εντάσσονταν στην παραοικονομία και κατά συνέπεια η καθαρή θετική επίδραση υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ του δεύτερου εξαμήνου του 2015.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν κάρτες αλλά οι επιχειρήσεις δεν πήραν POS"

Η Ελλάδα στην 3η θέση στο βάθρο της υπερφορολόγησης στην ΕΕ

Στο βάθρο της υπερφορολόγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ανέβει η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύουν «Τα Νέα», για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος, τα 39,9 ευρώ πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου, για φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές (κατά το σκέλος που αφορούν τους εργαζομένους) και έμμεσους φόρους.

Το εν λόγω ποσό αφορά μόνο όσα παίρνει το Δημόσιο με απευθείας παρακράτηση από τον μισθό υπό μορφή άμεσου φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αθροιστικά με τους έμμεσους φόρους στην κατανάλωση.

Δεν περιλαμβάνονται ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, οι έκτακτες εισφορές, τα δημοτικά τέλη και ότι άλλο επωμίζεται υπό μορφή τέλους ή φόρου ένας μισθωτός στην χώρα μας.

Στην Ελλάδα η συνολική φορολογική επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά και εισοδήματα της τάξης των 35.000 είναι η τρίτη υψηλότερη ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ, με τις Δανία και Σουηδία να είναι η μόνες χώρες που βρίσκονται υψηλότερα από την χώρα μας, με συνολική φορολογική επιβάρυνση να βρίσκονται αντίστοιχα στο 41,6% και στο 40,0%.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση είτε της άμεσης είτε της έμμεσης φορολογίας, έχουν εξαντληθεί.

Στον αντίποδα, την χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση έχουν η Τσεχία (17,8%), η Σλοβακία (17,5%) και η Ιρλανδία (16,1%). Η Γερμανία βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις 21 χώρες, με συνολική φορολογική επιβάρυνση που ανέρχεται στο 31,2%.


enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα στην 3η θέση στο βάθρο της υπερφορολόγησης στην ΕΕ"

Σλοβενία: Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της λειτουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων

Πολλές χιλιάδες Σλοβένοι διαδήλωσαν σήμερα κατά της έναρξης λειτουργίας ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων κοντά στη Λιουμπλιάνα, στη μαζικότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της δημιουργίας ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων από τον Οκτώβριο.

Η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μετά το κάλεσμα μίας οργάνωσης και με την υποστήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του κεντροδεξιού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) έλαβε χώρα ενώ η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα με στόχο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Την κινητοποίηση προκάλεσε η ανακοίνωση των αρχών σχετικά με τη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα παλιό κατάστημα κοντά στο Κρανζ, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Λιουμπλιάνα.

Τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο Slovenija, συγκεντρώθηκαν στον χώρο στάθμευσης του καταστήματος κρατώντας σημαίες της Σλοβενίας και πανό όπου αναγράφονταν τα συνθήματα «κέντρο για τους πρόσφυγες, όχι ευχαριστώ» ή «το καθήκον όλων των πατριωτών είναι να υπερασπίζονται την χώρα ενάντια σε αυτήν την κυβέρνηση».

Οι διαδηλωτές σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο μπροστά από το κτίριο όπου θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σλοβενία: Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της λειτουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων"

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του. Κατά, ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ, και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.

«Το πολιτικό στίγμα του νομοσχεδίου είναι σαφές: Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της ασφάλισης των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και την λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην τοποθέτησή του στην συζήτηση ψήφισης του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης.

Κατηγόρησε δε, την αντιπολίτευση για συστηματική προσπάθεια να απαξιωθεί η παρέμβαση αυτή και απάντησε στον αντίλογο της ΝΔ, ότι είχε ρυθμίσει, με δύο υπουργικές αποφάσεις το 2014, το ζήτημα της ασφάλισης των πολιτών, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.

«Υπήρξαν δύο υπουργικές αποφάσεις που δεν λειτούργησαν στην πράξη γιατί μπήκαν αποτρεπτικοί μηχανισμοί. Υπήρχε μια τριμελής επιτροπή που έπρεπε να προεγκρίνει την εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι αποφάσεις της οποίας υπόκειντο στον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Ο δεύτερος μηχανισμός ήταν η δήλωση αποδοχής χρέους για την νοσηλεία εκ μέρους του ανασφάλιστου που μεταφέρεται στη, εφορία» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Επανερχόμενος στο θέμα του εγγράφου, που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, του νοσοκομείου Ηρακλείου σύμφωνα με το οποίο καλούνταν οι ανασφάλιστοι πολίτες να υπογράψουν δήλωση αποδοχής χρέους για την νοσηλεία τους - και το οποίο αμφισβήτησε ο Κ. Μητσοτάκης - ο υπουργός Υγείας, είπε πως το κείμενο αυτό υπάρχει αναρτημένο στο ενεργό site του ΠΑΓΝΗ και αντίστοιχό του είναι αναρτημένο σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα»"

Αβραμόπουλος: Απαιτείται ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση του προσφυγικού

Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι μια συνεπής και συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Τα παραπάνω ανέφερε το Σάββατο ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ομιλία του στο Harvard.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέθεσε την εναρκτήρια ομιλία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στο Harvard Kennedy School με τίτλο: "Η Ευρώπη στα σταυροδρόμια της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης στην ασφάλεια".

Στην ομιλία του o κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική πρόκληση από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως λαμβάνοντας υπόψη την εκρηκτική αστάθεια στις περιοχές από όπου αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται, οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχισθούν και μάλιστα καθώς πλησιάζει η άνοιξη αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε το μήνυμα πως "όσο οι χώρες της ΕΕ ρίχνουν την ευθύνη η μία στην άλλη, η κατάσταση θα χειροτερεύσει" και έσπευσε να τονίσει πως η κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών οδηγεί σε επανεισαγωγή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων σε διάφορα κράτη-μέλη. "Αυτό σημαίνει ότι δοκιμάζονται τα θεμέλια της ΕΕ. Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία, τη στιγμή αυτή βρίσκεται υπό δοκιμασία" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας επίτροπος παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε Ελλάδα και Ιταλία για την καταγραφή των μεταναστών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα μέτρα που λαμβάνονται και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των συνόρων.

Ο κ. Αβραμόπουλος πολλές φορές θέλησε να στείλει προς τους εταίρους της ΕΕ το μήνυμα πως θα πρέπει να επιδείξουν κλίμα περισσότερης αλληλεγγύης και συνευθύνης. "Αν δεν αποδώσουμε σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα, κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε αντι-μεταναστευτικά αισθήματα κατά μήκος της Ευρώπης. Η ξενοφοβία δείχνει το άσχημο πρόσωπό της ξανά. Ο λαϊκισμός αυξάνεται. Αρχίζουμε να παρατηρούμε ξανά σκιές του παρελθόντος, που δεν πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να ξαναζήσουμε" τόνισε.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για πέντε τομείς στους οποίους εστιάζεται η πολιτική της ΕΕ: Πρώτον, σε ό,τι αφορά στο σύστημα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και την πολιτική ασύλου. Δεύτερον, στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων άσυλου για τις νέες αφίξεις.
Τρίτον, επιθυμούμε τη μείωση των παράτυπων μεταναστών χωρίς να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη φρούριο. Τέταρτον, αναλογιζόμενοι τα δημογραφικά στοιχεία και τη γήρανση του πληθυσμού, επιδιώκουμε να κάνουμε την ΕΕ πιο ελκυστική σε ξένα ταλέντα και πέμπτον, προτεραιότητά είναι η ένταξη, ένα πεδίο που συχνά λησμονούμε, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως "πρόκειται για μια συνεργασία που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν".

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν έκρυψε πάντως την ανησυχία του για τις "καταστρεπτικές επιπτώσεις του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού πάνω στο αξιακό σύστημα των Δημοκρατιών μας" που, όπως είπε, "υπονομεύουν όλες τις μεγάλες επιτυχίες του τελευταίου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου και του ευρωπαϊκού οράματος".

Σύμφωνα με τον επίτροπο, "όλοι πρέπει να ανησυχούν ότι ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο", ενώ εξέφρασε την αγωνία του για το "επικίνδυνο και εκρηκτικό μείγμα που μαζί με τον εθνικισμό προβάλουν εύκολες και απλοϊκές απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα".

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αυτές οι δυνάμεις του λαϊκισμού επικρατήσουν τότε ο κόσμος θα οπισθοδρομήσει στο σκοτεινό παρελθόν του. "Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σκεφτόμαστε, να δρούμε και αντιδρούμε, σύμφωνα με τις αξίες και τη λογική πάνω στις οποίες χτίστηκε η μεταπολεμική παγκόσμια κοινότητα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Για να το θέσω απλά: Ναι, χρειάζεται να ορθώσουμε φράχτες και τοίχους, αλλά για να εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν πραγματικά να χτίσουν τοίχους που θα διαιρέσουν και πάλι τα έθνη και τους πολίτες" είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στην ομιλία του επιτρόπου παρευρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος συμμετέχει και αυτός στις εργασίες του συνεδρίου. Μετά την ομιλία του επιτρόπου ακολούθησε ανοικτός διάλογος με φοιτητές, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, καθώς και με εκπροσώπους του προξενικού και διπλωματικού σώματος.
Σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος θα συμμετάσχει σε πάνελ για την μετανάστευση και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Χάγη, στα κεντρικά της Europol, για να εγκαινιάσει τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (European Migrant Smuggling Centre (EMSC).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Απαιτείται ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση του προσφυγικού"

Απάντηση από την Εκκλησία της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με δημοσιοποίηση νέας επιστολής απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο λεδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2015. Στην επιστολή αυτή ο κ.Ιερώνυμος εξηγεί ότι δεν δύναται να παραστεί στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Σαμπεζί της Γενεύης, τον Ιανουάριο, για «προσωπικούς λόγους».

Στη νέα επιστολή, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2016, δηλώνεται «κωλυόμενος» ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ότι θα εκπροσωπηθεί από μητροπολίτες.

Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης απαντάται:

«Για την καλύτερη πληροφόρηση των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως, σχετικά με δημοσιεύματά τους που αναφέρονται στην εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη της Ελβετίας και προκειμένου να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις: Σας αποστέλλουμε από το αρχείο της Ιεράς Συνόδου ακριβές αντίγραφο της τελευταίας και τελικής επιστολής Της, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2016, περί της εκπροσώπησης της Εκκλησίας μας στη Σύναξη των Προκαθημένων, η οποία πραγματοποιήθηκε από 21ης έως 28ης Ιανουαρίου 2016 στη Γενεύη της Ελβετίας.

Σε αυτήν δεν μνημονεύονται ‘’προσωπικοί λόγοι’’ απουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ από την ανωτέρω Σύναξη, καθώς οι εντωμεταξύ συνθήκες δεν επέτρεπαν μια τέτοια αναφορά. Αυτονόητο είναι ότι τις οριστικές θέσεις του αποστολέα τις διαμορφώνει η τελική του επιστολή και όχι κάποια ενδιάμεση».

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται: «Ἐξ αἰτίας ἐπανειλημμένων δημοσιευμάτων, σχετικῶς πρός τό ἀναφερόμενον εἰς τό Ἀνακοινωθέν τῆς πρότριτα συνελθούσης ἐν Γενεύῃ Συνάξεως τῶν Ὀρθοδόξων Προκαθημένων ὅτι ὁ Μακ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος ἀπουσίασεν ἐξ αὐτῆς διά προσωπικούς λόγους (τούς ὁποίους τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον σέβεται οἷοι καί ἄν ὦσι), συνοδικῇ ἀποφάσει δημοσιεύεται αὐτούσιον τό Γράμμα τῆς Α. Μακαριότητος πρός ἐπιβεβαίωσιν τῆς ὡς ἄνω ἀναφορᾶς».

Σημειώνεται ότι πριν από 10 ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέδωσε στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κλειστό φάκελο με τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφερόταν ότι «ο Μακαριώτατος κατέθεσε σφραγισμένο φάκελο, τον οποίο χαρακτήρισε απόρρητο, προκειμένου να φυλαχθεί στο εμπιστευτικό Αρχείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, χωρίς προς το παρόν να γίνει περαιτέρω χρήση του. Με το υλικό του φακέλου επιστηρίζεται ότι οι λόγοι για τους οποίους ο Μακαριώτατος δεν παρέστη στη Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν ήσαν προσωπικοί, όπως εγράφη στο επίσημο ανακοινωθέν, αλλά προέρχονταν από ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση από την Εκκλησία της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο"

Ανοικτά έως το πρωί της Κυριακής τα διόδια Μαλγάρων

Την απόφαση να ανοίξουν τα διόδια στα Μάλγαρα λόγω της έντονης βροχόπτωσης αλλά και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά χωριά της περιοχής, έλαβε η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου.

Οπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής Αχιλλέας Καμπούρης, τα διόδια στα Μάλγαρα θα παραμείνουν ανοικτά έως και αύριο το πρωί (20/02), αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτά έως το πρωί της Κυριακής τα διόδια Μαλγάρων"

«Αντίο Παντελή»: Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησαν τον Παντελίδη

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές στον Παντελή Παντελίδη, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, που άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο το πρωί της Πέμπτης. 

Στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου ψάλθηκε η εξόδιος ακολουθία βρέθηκαν χιλιάδες κόσμου, που αγάπησαν τον ίδιο και τα τραγούδια του όπου με εκδηλώσεις λατρείας και δάκρυα στα μάτια συνόδευσαν τον καλλιτέχνη στην τελευταία του κατοικία. 

Το φέρετρο τυλιγμένο με την γαλανόλευκη, συνόδευσαν στο κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης συμμαθητές του από το Πολεμικό Ναυτικό ενώ κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν κομμάτια με τις επιτυχίες του. Το πλήθος άλλοτε σιγοτραγουδούσε κι άλλοτε χειροκροτούσε φωνάζοντας «αθάνατος, αθάνατος». 

Τραγικές φιγούρες η μητέρα και ο πατέρας του τραγουδιστή. Η Αθηνά Παντελίδου υποβασταζόμενη ακολούθησε τη πομπή με τη σορό του παιδιού της στο κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης ενώ ο πατέρας του δεν άντεξε και έμεινε για λίγο στην εκκλησία μέχρι να νιώσει καλύτερα και μεταφέρθηκε αργότερα στο κοιμητήριο. 


Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα
Η σορός του Παντελή Παντελίδη, έφθασε στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στις 10, όπως ήταν προγραμματισμένο για να ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής -που έπαιζε το τραγούδι του «Είχα κάποτε μια αγάπη»- και χειροκροτήματα από δεκάδες θαυμαστές και φίλους που έχουν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας από νωρίς το πρωί.

Τραγική φιγούρα η μητέρα του Αθηνά, η οποία έφθασε υποβασταζόμενη και σχεδόν λιπόθυμη, ψιθυρίζοντας «παιδί μου, πού πας παιδί μου;».


Τραγική φιγούρα η μητέρα του αδικοχαμένου τραγουδιστή


Ο πατέρας του Παντελή Παντελίδη δε μπορεί να πιστέψει ακόμα ότι το παιδί του δε ζει πια

Την οικογένεια ακολούθησε πλήθος κόσμου στο εσωτερικό του ιερού ναού. Γονείς, συγγενείς, φίλοι αλλά και άνθρωποι που τον λάτρεψαν και τον γνώρισαν μέσα από τα τραγούδια του, θα συνοδεύσουν σήμερα τον αγαπημένο τους Παντελή στην τελευταία του κατοικία.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος συνοδεύει τον Παντελή Παντελίδη στη «γειτονιά των αγγέλων»
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στη Νέα Ιωνία βρέθηκε σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος για να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο του φίλο και συνεργάτη.

Στην εκκλησία βρέθηκε ο στενός του φίλος Αντώνης Ρέμος, στον οποίο ανήκε το μοιραίο τζιπ που του κόστισε τη ζωή, μαζί με την Υβόννη Μπόσνιακ.

Συντετριμμένοι έφτασαν στην εκκλησία η Δέσποινα Βανδή και ο Κώστας Μαρτάκης που βρίσκονταν μαζί με τον Παντελή Παντελίδη τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι τρεις τραγουδιστές έκαναν πρόβες για την πρεμιέρα τους, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή η οποία όμως δεν έμελλε ποτέ να γίνει αφού ο Παντελής Παντελίδης άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο.

Χαρακτηριστική ήταν και η εικόνας της Πάολα με την οποία ο Παντελής Παντελίδης συνεργάστηκε αρκετές φορές και η οποία έδειχνε συγκλονισμένη από τον χαμό του φίλου και συνεργάτη της.

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση η Ελένη Χατζίδου έφτασε στην εκκλησία κρατώντας δύο λευκά τριαντάφυλλα. Η τραγουδίστρια και ο Παντελής Παντελίδης διατηρούσαν στενές σχέσεις ενώ η Ελένη Χατζίδου τον είχε ευχαριστήσει πολλές φορές δημόσια για το κομμάτι που της είχε χαρίσει και ουσιαστικά την έκανε γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

Εκεί βρέθηκε και ο επιχειρηματίας Κώστας Πηλαδάκης μαζί με την σύντροφό του, Ειρήνη Παπαδοπούλου και την πρώην σύζυγό του Ντορέττα Παπαδημητρίου η οποία έμαθε στον αέρα της πρωινής εκπομπής της τα δυσάρεστα νέα.

Συγκλονισμένος έφτασε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα ο Γιώργος Μαζωνάκης, συνοδευόμενος από την Αμαρυλλίδα. Μάλιστα ο Παντελής Παντελίδης είχε κάνει την τελευταία δημόσια εμφάνισή του στο μαγαζί όπου εμφανίζεται ο καλλιτέχνης πριν από λίγες ημέρες.

Το «παρών» έδωσε όμως και η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη με τον Χάρη Σιανίδη ενώ εκεί βρέθηκαν, ο Πάνος Καλίδης και ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος.

Δίχως να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του ο Γιώργος Τσαλίκης, με τη σύζυγό του, Δώρα, αποχαιρέτησε τον φίλο και συνάδελφό του.

Στην τελευταία του κατοικία  συνόδευσε το πρώην σύντροφό της η Μαρία Γεωργακάκη, η κοπέλα που γι' αυτήν έγραψε ο τραγουδιστής πολλές από τις επιτυχίες του και που έχει συγκλονιστεί από την είδηση του θανάτου του.










                                                            Η Μαρία Γεωργακάκη

                                                Ο Αντώνης Ρέμος και η Υβόννη Μπόσνιακ



Ο Ηλίας Ψινάκης με την Ελένη Φουρέιρα



Η Πάολα


Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου


Ο Βασίλης Καρράς


Η Ελένη Φουρέιρα

Ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης με την Αμαρυλλίς


Η Δέσποινα Βανδή με τον Κώστα Μαρτάκη. Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας - χθες θα κάνανε πρεμιέρα με τον αδικοχαμένο Παντελή


Η Νατάσα Θεοδωρίδου


Ο Πάνος Καλλίδης με τη σύζυγό του


           O Κώστας Πηλαδάκης, η Ειρήνη Παπαδοπούλου και η Ντορέττα Παπαδημητρίου



Ο τραγουδιστής Μάκης Χριστοδουλόπουλος 


                                                 Ο Γιώργος Τσαλίκης και η σύζυγός του Δώρα 

                                                              Η Αγγελική Ηλιάδη με τον Χάρη Σιανίδη



Η τραγουδίστρια Τάμτα


«Λαοθάλασσα» στην εκκλησιά – Δύο κοπέλες έχασαν τις αισθήσεις τους 
Ήδη από τις 9:00 το πρωί του Σαββάτου ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στη Νέα Ιωνία είχε γεμίσει από κόσμο για να αποχαιρετήσει τον Παντελή Παντελίδη. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η προσέλευση πολλών νέων παιδιών τα οποία έσπευσαν στην εκκλησία προκείμενου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον αγαπημένο τους καλλιτέχνη.

Οι περισσότεροι κρατούσαν ένα λουλούδι στο χέρι ενώ χαρακτηριστική ήταν και η εικόνα μίας γυναίκας που κρατούσε στα χέρια της τα διακριτικά που υποδηλώνουν την ιδιότητα του Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού και τα οποία θέλησε να αφήσει στη σορό του. 




Από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην εκκλησία και ο στενός συνεργάτης του Παντελή Παντελίδη, Χάρης Λεμπιδάκης ο οποίος βρισκόταν μαζί του λίγες ώρες πριν συμβεί το τραγικό δυστύχημα στην λεωφόρο Βουλιαγμένης. Καθόλη τη διάρκεια ήταν στο πλευρό της μητέρας του Παντελή Παντελίδη. 




Να σημειωθεί πως εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου ζητήθηκε από τα μεγάφωνα του Ναού η συνδρομή γιατρού καθώς μία νεαρή κοπέλα έχασε τις αισθήσεις της μέσα στην εκκλησία. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ασθενοφόρο ώστε να της δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Χαρακτηριστικό του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο ήταν ότι έκλεισαν οι δρόμοι γύρω από την εκκλησία και για αρκετή ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

Από τον συνωστισμό σημειώθηκε όμως και δεύτερο λιποθυμικό επεισόδιο αφού κατέρρευσε ακόμη μία κοπέλα που βρισκόταν στα σκαλιά του ναού ενώ κάποια στιγμή επικράτησε ένταση καθώς ο ιερέας επισήμανε πολλές φορές από τα μεγάφωνα να μην συνωστίζεται ο κόσμος την είσοδο του Ναού.

Στο πατρικό του στη Νέα Ιωνία μεταφέρθηκε χθες η σορός του
Είχε μόλις πέσει το σκοτάδι, όταν χθες το απόγευμα η άσπρη νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του Παντελή Παντελίδη, έφτανε στο πατρικό του σπίτι στη Νέα Ιωνία. Αν κι έξω από τη δυόροφη οικεία που μένουν οι γονείς του και τα δύο του αδέρφια υπήρχαν εκατοντάδες άτομα που περίμεναν να... καλωσορίσουν το δημοφιλή τραγουδιστή δεν ακούγονταν το παραμικρό. Μια απέραντη βουβαμάρα κάλυπτε την οδό Σηλυβρίας.





Οι λέξεις με δυσκολία έβγαιναν από το στόμα, ενώ τα μάτια όλων ήταν δακρυσμένα. Άλλωστε τα λόγια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι περιττά. Οι όμορφες αναμνήσεις που στριφογυρνούν στο μυαλό του καθενός καλύπτουν τα όσα θα ήθελε να συζητήσει και να μοιραστεί με κάποιον άλλο. Ξαφνικά η σιωπή σπάει, από ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Είναι η στιγμή που το λευκό φέρετρο μέσα στο οποίο βρίσκεται η σορός του νεαρού καλλιτέχνη οδηγείται προς την είσοδο του σπιτιού που μεγάλωσε. Λίγη ώρα αργότερα κάποιοι από τους ανθρώπους που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του τραγουδιστή-φαινόμενο θα φύγουν από το στενό δρομάκι της Νέας Ιωνίας, αρκετοί όμως θα παραμείνουν εκεί για να περάσουν μαζί με το δικό του Παντελή ένα ακόμα βράδυ. Κάποιους θα τους βρει το ξημέρωμα έτοιμους να αναχωρούν προς της εκκλησία που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία. Σε απόσταση 100 μέτρων από το πατρικό του σπίτι, βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, η εκκλησία όπου από τις δέκα σήμερα το πρωί έως και για τέσσερις περίπου ώρες η σορός του Παντελή Παντελή θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Στις δύο το μεσημέρι θα τελεστεί στο ναό της Νέας Ιωνίας η νεκρώσιμος ακολουθία, ενώ στη συνέχεια όλοι θα συνοδέψουν τη σορό του αδικοχαμένου καλλιτέχνη μέχρι το κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή του.

  • Κηδεία Παντελίδη
  •  
  • Κηδεία Παντελίδη
  •  
  • Κηδεία Παντελίδη
  •  
  • Κηδεία Παντελίδη
  •  
  • Κηδεία Παντελίδη
  •  
  • Κηδεία Παντελίδη
  •  
  • Κηδεία Παντελίδη

Τι αποκάλυψε στην κατάθεση η συνοδηγός του τραγουδιστή
Μετά από 24 περίπου ώρες από το φονικό ατύχημα, μια εκ των δύο γυναικών που επέβαιναν στο μοιραίο τζιπ που οδηγούσε ο Παντελής Παντελίδης έδωσε την πρώτης της κατάθεση στους αστυνομικούς. Η 21χρονη Φρόσω Κυριάκου που νοσηλεύεται στην ορθοπεδική πτέρυγα του Ευαγγελισμού ανέφερε στους άνδρες της ΕΛΑΣ ότι αυτή κάθονταν στη θέση του συνοδηγού την ώρα του τροχαίου κι όχι η 30χρονη Μίνα Αρναούτη, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο δημοφιλής τραγουδιστής είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα λίγα μέτρα πριν από την το σημείο που έγινε το τροχαίο δυστύχημα, ενώ ομολόγησε ότι κι η ίδια δεν φορούσε ζώνη. «Φύγαμε από εκεί που ήμασταν και θυμάμαι μόνο ότι το αμάξι άρχισε να αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα», είπε η 21χρονη, η οποία ακόμα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Οι αστυνομικοί ωστόσο θα την επισκεφτούν και σήμερα προκειμένου να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες που θέλουν για να συνδέσουν το παζλ του μοιραίου τροχαίου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η 21χρονη φέρει κατάγματα, ωστόσο, πιο σοβαρή είναι η κατάσταση της 30χρονης Μίνας. H Μίνα Αρναούτη υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον δεξιό πνεύμονα και στο δεξιό άνω και κάτω άκρο. Η μετεγχειρητική της κατάσταση κρίνεται σταθερή, ενώ για την ώρα νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».



Ο πραγματογνώμονας της οικογένειας και τα ''μυστικά'' του τζιπ
Από το απόγευμα της Πέμπτης το Mercedes ML που οδηγούσε ο Παντελής Παντελίδης μεταφέρθηκε σε πάρκινγκ των Νοτίων Προαστίων. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να εξεταστεί από εμπειρογνώμονες της Τροχαίας, προκείμενου να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο νεαρός καλλιτέχνης και να τραυματιστούν οι δύο κοπέλες. Παρόλα αυτά η οικογένεια του θύματος κατέθεσε αίτηση στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιήσει και δικό της πραγματογνώμονα, καθώς ανάμεσα στις υποψίες των ανθρώπων που βρίσκονται στο οικογενειακό περιβάλλον του Παντελή Παντελίδη είναι κι αυτές που κάνουν λόγο για δολιοφθορά στο όχημα. Μάλιστα ο πραγματογνώμονας έχει βρεθεί και περιμένει να πάρει την άδεια από τις δικαστικές αρχές.

Προς το παρόν η έρευνα διεξάγεται από τους άνδρες της τροχαίας οι οποίοι βήμα - βήμα προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα ''ένοχα μυστικά'' του τροχαίου δυστυχήματος. Πάντως σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία, οι μπάρες πάνω στις οποίες έπεσε το μαύρο τζιπ ήταν σε πολύ κακή κατάσταση με αποτέλεσμα κατά την πρόσκρουση να μεταμορφωθούν σε... βέλη τα οποία έσκισαν σαν χαρτί το θηριώδης όχημα.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αντίο Παντελή»: Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησαν τον Παντελίδη"

Δρίτσας για Καστελόριζο: «Eίχαμε άμεσα ρεφλέξ» -Κικίλιας: «Aφήσατε το νησί στο έλεος των μεταναστών»

Για άμεσα «ρεφλέξ» της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στο Καστελόριζο έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας επιχειρώντας να απαντήσει στον κ. Βασίλη Κικίλια (ΝΔ) ο οποίος νωρίτερα τον κατηγόρησε ότι έχει αφήσει μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή στο «έλεος των μεταναστών».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει στιγμή της ημέρας που να μην έχουμε ειδική φροντίδα για περιοχές με ειδική ευαισθησία. Γι αυτή την ειδική φροντίδα συνεργαζόμαστε με τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη».

Παραδέχθηκε ότι «όντως τις τελευταίες 2-3 μέρες υπάρχει μια σχετική κινητικότητα στο Καστελόριζο. Σχετικά αυξημένη με βάση το τι γινόταν την προηγούμενη περίοδο» για να προσθέσει «Χθες πλοίο πήρε πάνω από 400 τακτοποιημένα άτομα Είδαμε ότι δεν αρκεί».

Ήδη, πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Πολεμικού Ναυτικού - αυτό που πρόσφατα παραλάβαμε - έχει καταφθάσει από τα ξημερώματα ενώ ακόμα ένα καταφθάνει και μπορεί να πάρει 200-300 άτομα. Έχουμε ειδική εποπτεία και άλλες παρεμβάσεις που δεν μπορώ να αναφερθώ σε αυτές. Αυτή η ειδική κινητικότητα δείχνει ότι τα ρεφλέξ μας ήταν άμεσα. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Να φωνάζουμε και να βγάζουμε ανακοινώσεις; Οι φύλακες έχουν γνώση. Πολιτικά και υπηρεσιακά δράσαμε άμεσα».

Κάλεσε τέλος την αντιπολίτευση να μην χρησιμοποιεί το προσφυγικό και «ευαίσθητες εξελίξεις» για πολιτική αντιπαράθεση και «καλλιέργεια αίσθησης κινδύνου» για να εισπράξει την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ που του υπενθύμισαν τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ την περίοδο της δικής τους αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας είχε επισημάνει νωρίτερα πως η κυβέρνηση άφησε το Καστελόριζο «στο έλεος των μεταναστών που πλέον είναι τριπλάσιοι από τους κατοίκους του νησιού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρίτσας για Καστελόριζο: «Eίχαμε άμεσα ρεφλέξ» -Κικίλιας: «Aφήσατε το νησί στο έλεος των μεταναστών»"

Κασιμάτης: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης. Κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να μην τον υπογράψει αλλά να τον αναπέμψει στη Βουλή, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κασιμάτης τόνισε ότι ο νόμος Παππά έχει όλα τα τυπικά στοιχεία αντισυνταγματικότητας και αποτελεί κλασική περίπτωση νόμου για αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαι βέβαιος - προσέθεσε - ότι ο κύριος Παυλόπουλος που ανήλθε με την αξία του στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα θα πράξει το καθήκον του».

Σύμφωνα με τον κύριο Κασιμάτη ο νόμος Παππά συνιστά κατάφωρο σφετερισμό Συνταγματικής αρμοδιότητας από Υπουργό και κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν έχουμε μία δικτατορία, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει με κάθε τρόπο τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τόνισε ο καθηγητής.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης ο νόμος Παππά παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος που ορίζει ρητά οτι το καθεστώς αδειοδότησης για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς υπάγεται στην έννοια του ελέγχου του κράτους, τον οποίον το Σύνταγμα υπάγει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Είναι σαφές ότι, βάσει της διάταξης του Συντάγματος και του σκοπού της συνταγματικής εγγύησης, τόσο ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατουμένων αδειών, όσο και η όλη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ» υπογραμμίζει ο κ. Κασιμάτης.

Ακόμη και αν τυφλωθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας – τόνισε ο καθηγητής – ο νόμος Παππά θα ακυρωθεί από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια διότι αντίκειται στην Ευρωπαϊκή έννομη τάξη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κασιμάτης: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news