facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Έρχεται νόμος για τη φορολόγηση των τουριστικών μισθώσεων κατοικιών

Mε καθυστέρηση και έπειτα από έντονες πιέσεις των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων της χώρας, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει με νομοθετική παρέμβαση το ζήτημα της τεράστιας φοροδιαφυγής που έχει διαπιστωθεί στον χώρο των τουριστικών μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών.

Το νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τον τρόπο φορολόγησης των τουριστικών μισθώσεων που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικές κατοικίες θα καταρτισθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών. Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έκαναν τόσο ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης. Ο κ. Τσακίρης ζήτησε από την κυβέρνηση να επισπεύσει τη σχετική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, με τη διευθέτηση του θέματος θα εισρεύσουν σε ετήσια βάση στα δημόσια ταμεία περί τα 250 εκατ. και θα μπορεί πλέον να υλοποιηθεί από το 2017 το αίτημα του κλάδου επαναφοράς του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικά επίπεδα με άλλους προορισμούς.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με το υπ. Οικονομικών για τη διαμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των τουριστικών μισθώσεων, αλλά και για τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνονται οι μισθώσεις. Υπέρ της φορολόγησης των εν λόγω μισθώσεων τάχθηκε και η αναπλ. υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Σε σχέση με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και σε άλλα νησιά, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την έξαρση των μεταναστευτικών ροών αντιμετωπίζει θετικά σχετική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας να παγώσει το θέμα. Οσον αφορά την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν νέο φόρο, τόνισε ότι θα είναι δικαιότερος για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Παράλληλα, προανήγγειλε πρωτοβουλίες σχετικά με το θέμα του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα από πέρυσι λόγω ακύρωσής του από το ΣτΕ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νόμος για τη φορολόγηση των τουριστικών μισθώσεων κατοικιών"

Πώς έγινε ο διαγωνισμός για τα κοντέινερ των hotspots -Τι απαντά ο Σπίρτζης

Στις υπηρεσίες του υπουργείου μεταθέτει την ευθύνη για την –τουλάχιστον ανορθόδοξη– διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια κοντέινερ για τα hotspots ο υπουργός Υποδομών.

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε ότι είχαν ειδοποιηθεί και οι 18 εταιρείες του χώρου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά μόνο 8 εκδήλωσαν τελικά ενδιαφέρον. Υποστήριξε δε ότι τα δημοσιεύματα που άσκησαν κριτική στον διαγωνισμό είναι στοχευμένα και απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 1.150 κοντέινερ πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου, με την προθεσμία υποβολής οικονομικών προσφορών να ορίζεται την επομένη και να διαρκεί μόλις λίγες ώρες. Στα δημοσιεύματα που υποδείκνυαν τα ζητήματα που ανακύπτουν από μια τόσο «κλειστή» διαδικασία, ο κ. Σπίρτζης απάντησε μέσω συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός ήταν καθ’ όλα νόμιμος και ο τρόπος πραγματοποίησής του ήταν επιλογή των υπηρεσιών του υπουργείου. «Η υπηρεσία θα μπορούσε να καλέσει τρεις εταιρείες όλες κι όλες και να κάνει απευθείας ανάθεση. Αντί να κάνει αυτό, κάλεσε όσες εταιρείες γνώριζε η υπηρεσία και όχι ο υπουργός προφανώς. Κάλεσε 18 εταιρείες τις προηγούμενες ημέρες, τις ενημέρωσε για τις προδιαγραφές. Ανταποκρίθηκαν στους χρόνους, στις ποσότητες και στις προδιαγραφές 8 εταιρείες και ειδοποιήθηκαν για την ημέρα που θα έκανε τη δημοπρασία η υπηρεσία».

Οπως υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης, στον διαγωνισμό ανταποκρίθηκαν τελικά 4 εταιρείες, οι οποίες κάλυψαν τις ανάγκες για τα 769 από τα 1.150 κοντέινερ (γι’ αυτό, ανέφερε, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί). Υποστήριξε δε ότι τα ρεπορτάζ για τον διαγωνισμό είναι κατευθυνόμενα με σκοπό να πλήξουν τον ίδιο ή να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, και απείλησε με μηνύσεις.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς έγινε ο διαγωνισμός για τα κοντέινερ των hotspots -Τι απαντά ο Σπίρτζης"

Ψάχνουν τρόπους για την διασφάλιση των εσόδων από ΟΠΑΠ και τηλεοπτικές άδειες

Η διασφάλιση των εσόδων ύψους 210 εκ. ευρώ, που έχει υπολογίσει από την επιβολή του τέλους 0,05 ευρώ στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες εξετάστηκαν σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Στο θέμα του ΟΠΑΠ εξετάστηκαν και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην αγωγή του Οργανισμού στο ελληνικό δημόσιο με το οποίο ζητά 1 δις ευρώ αποζημίωση για την καθυστέρηση λειτουργίας των 35.000 ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων ( VLT’s ) λόγω του θεσμικού πλαισίου που καθιστά την λειτουργία τους αντιοικονομική. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να αναζητηθεί λύση με την οποία θα καθίσταται οικονομικά βιώσιμη η λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου, η λειτουργία του οποίου υπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 230 εκ. ευρώ.

"Ψάχνουμε έναν καλύτερο τρόπο για να εισπράξουμε τα έσοδα που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ" διευκρίνισε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας μετά το τέλος της σύσκεψης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αλλαγή του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους ή ακόμη και για αντικατάστασή του με ένα άλλο ισοδύναμο! Το συνολικό ποσό που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό, ως εκτιμώμενο έσοδο από την επιβολή του τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, έμειναν όλοι σύμφωνοι να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός ώστε να εισπραχθούν το ταχύτερο δυνατό και τα έσοδα από το τίμημα που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι. Σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα που ψηφίστηκαν με τον προϋπολογισμό του 2016 ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς αποχωρώντας από την σύσκεψη τόνισε ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι να εισπραχθεί το υψηλότερο δυνατό τίμημα.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψάχνουν τρόπους για την διασφάλιση των εσόδων από ΟΠΑΠ και τηλεοπτικές άδειες "

Παρατείνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Αδύνατον φαίνεται να εφαρμοστεί το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2015 εντός του Φεβρουαρίου, καθώς εκτός από τα στοιχεία για τις συντάξεις και τους μισθούς που φορτώνονται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει και οι τράπεζες να ολοκληρώσουν την αποστολή και τόκους καταθέσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών τοποθετεί την έναρξη της διαδικασίας εντός του μήνα Μαρτίου.

Εάν η διαδικασία ξεκινήσει τον Μάρτιο τότε θα διαρκέσει 60 ημέρες και αναμένεται να κλείσει στο τέλος Απριλίου, όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα των δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος παραμένει ακόμα ανοιχτό, με το ισχύον πλαίσιο να προβλέπει μέχρι τρεις διμηνιαίες δόσεις ενώ υπάρχει η σκέψη από την κυβέρνηση οι δόσεις να γίνουν μέχρι και 10 ώστε να ελαφρυνθούν οι φορολογούμενοι. Ωστόσο το θέμα αφορά και τους δανειστές, οι οποίοι πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο νέος τρόπος καταβολής του φόρου εισοδήματος δεν θα έχει απώλειες για τα κρατικά έσοδα. Ενώ ακόμα παραμένει ανοικτό το ζήτημα του αφορολόγητου.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων"

Πανούσης για προσφυγικό: Ο Θεός να βάλει το χέρι του

Πυρά κατά πρώην «συναδέλφων» του στην κυβέρνηση εξαπέλυσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

«Διάφοροι σε μία νύχτα βαφτίζονται «αριστεροί». Εγώ δεν έχω καταλάβει το ηθικό πλεονέκτημα που μερικοί αντλούν από τον παππού τους. Η ηθική δεν «δανείζεται» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πανούσης σχολιάζοντας τα φαινόμενα νεποτισμού και ευνοιοκρατίας που ήρθαν στην δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα.

Αναφερόμενος στην «κάθαρση», είπε χαρακτηριστικά: «Οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν υπουργοί επί ΠΑΣΟΚ και λειτουργούσαν στο τότε σύστημα, μπορεί να ήταν διαπλεκόμενοι, να κουβαλούν αμαρτίες... πώς ακριβώς έγινε η κάθαρση και δεν το κατάλαβα; Δεν είναι πέντε που τα φορολογικά τους είναι μπερδεμένα, είναι 1.005. Δεν γίνεται έτσι η κάθαρση. Με το «δώσε αίμα στον λαό».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Αναφερόμενος στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ο κος Πανούσης δήλωσε: «Η διαφθορά είναι ζήτημα ποιότητας της κοινωνίας και των πολιτών. Δεν πίστευα ότι μια αριστερά θα ερχόταν να πολώσει την κοινωνία. Αν θες να κάνεις κάθαρση, κάνε πρώτα αυτοκάθαρση. Δεν θα κάνεις τα ίδια δημιουργώντας μια νέα διαπλοκή με νέο αριστερό πρόσημο και δεν θα φοβάσαι την πολυφωνία. «Διαφθορά» είναι η προδοσία του δημοσίου συμφέροντος για ιδιοτελείς λόγους ενώ «διαπλοκή είναι η υποκατάσταση του δημόσιου από κάποιους άλλους μηχανισμούς. Δεν γίνεται έτσι η τηλεοπτική κάθαρση. Άλλο να θέλουμε να τιμωρήσουμε ένα αμαρτωλό σύστημα και να απευθυνόμαστε σε ένα πιο αμαρτωλό σύστημα με μαύρο χρήμα για να αντικαταστήσει το παλιό. Αν νομίζει η Αριστερά ότι θα κάνει συμψηφισμούς, θα έχει την ίδια τύχη των προηγούμενων.

Προφανώς πρέπει να φτιάξεις έναν χώρο με πολιτική σύγκλιση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλύσεις το κράτος. Θα ακολουθήσουν τα ραδιόφωνα και τα πανεπιστήμια. Αυτές οι αντιλήψεις είναι Λαϊκής Δημοκρατίας. Πρέπει μερικοί να ξανακάτσουν στα θρανία της δημοκρατίας. Δηλαδή όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης είναι φασιστικές; Ανακάλυψαν την Λαϊκή Δημοκρατία του 21ου Αιώνα. Έχουμε μία ρητορική που φτάνει σε ταξική έχθρα, διάκριση».

Αναφέρθηκε σε φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουν τα δικά τους «παπαγαλάκια» που σε «σεντράρουν». Έχω πει για δικιά τους εφημερίδα πως «εκτελεί συμβόλαια θανάτου». Θέλει γερό στομάχι και να φυλάς τα νότα σου γιατί χτυπούν πίσω από την πλάτη. Οι δικές τους εφημερίδες και τα δικά τους ραδιόφωνα τί παρουσιάζουν, την αντικειμενική ή τη δική τους πραγματικότητα; Παρουσιάζουν ότι δεν υπάρχει καμία αυτοκτονία στην Ελλάδα από όταν έγινε κυβέρνηση η Αριστερά. Ηγεμόνας είσαι για όλη την Ελλάδα, δεν μπορείς να χωρίζεις τους Έλληνες, γιατί και εφοπλιστές και βιομηχάνους έχεις δικούς σου χρηματοδότες και τα ξέρουμε»

Και συνέχισε λέγοντας: «πώς νοεί μία Αριστερά τη λειτουργία των θεσμών μίας Δημοκρατίας, άρα του ελέγχου της; Θεωρεί ότι όλα αυτά μπορεί να τα ελέγξει η ίδια; Είναι άλλο να σπάσεις έναν θύλακα διαφθοράς και άλλο να φοβίζεις τη δικαιοσύνη. Τί κάνουμε, φοβίζουμε τα ΜΜΕ; Μετά θα φοβίζουμε και τα πανεπιστήμια. Ήδη έχει αρχίσει το «τα πιάνουν οι καθηγητές». Το θέμα είναι να αφήσεις τους θεσμούς της Δημοκρατίας να λειτουργήσουν. Το παράδειγμα ελέγχου των θεσμών της Δημοκρατίας δεν είναι καλό. Η Αριστερά δικαιολογημένα έχει το σύνδρομο του κυνηγημένου, μόνο που τώρα κυβερνάει. Έχει όλους τους μηχανισμούς για να διώξει. Άρα εσύ μπορείς να ελέγξεις το παρακράτος, αν υπάρχει. Εγώ μιλάω ως αριστερός της κοινωνίας και όχι των υπογείων και των θερμοκηπίων».

Σχολίασε την κυβερνητική πολιτική λέγοντας: «αντιλαμβάνομαι τις πιέσεις. Πολλές φορές είσαι υποχρεωμένος να αλλάξεις άποψη. Είναι μέσα στην πραγματικότητα. Το αντιμνημονιακό πόσο κράτησε; Είπαν, είπαν και γύρισαν ανάποδα. Μία είναι η επικοινωνία της Αριστεράς, η αλήθεια. Αν κάτι χτύπαγε η Αριστερά ήταν το κράτος έκτακτης ανάγκης, τις ΠΝΠ, τα πιστοποιητικά λαϊκών αγωνιστών. Έχουμε κράτος δικαίου, φιλελεύθερη Δημοκρατία, αυτά έπρεπε να ενδυναμώσει η αριστερά. Το πολιτικό σύστημα είναι αδύνατο».

Για ενδεχόμενο εκλογών και οικουμενικής

Για το ενδεχόμενο εκλογών ο κος Πανούσης είπε ότι δεν βλέπει λόγο να γίνουν εκλογές. «Η Ν.Δ. δεν είναι έτοιμη. Και από την άλλη, δεν πιστεύω στην κεντροαριστερά στην Ελλάδα. Είναι «μαγαζάκια» που κάνουν πως θα ενωθούν αλλά δεν κινούνται. Είναι και τοξικά κάποια από αυτά. Το νέο θα βγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα ψηφίζουμε αρνητικά, να φύγει κάποιος. Αυτό που ρισκάρει ο κ. Τσίπρας δεν είναι να πέσει η κυβέρνησή του αλλά να απαξιωθεί η Αριστερά, που πάντα ήταν η ελπίδα. Ο κόσμος δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα αντιδράσει. Ο κόσμος καταλαβαίνει και καλό είναι να μην εκφυλιστεί η Αριστερά. Υπάρχει Αριστερά στην χώρα αλλά είναι κάπου αλλού».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οικουμενικής, ο πρώην υπουργός είπε πως δεν βλέπει την αξία μιας οικουμενικής. «Μία κυβέρνηση με άτομα από την ίδια μήτρα δεν μπορούν να συνεννοηθούν, πώς θα συνεννοηθεί ένας υπουργός από το ΠαΣοΚ, από το πρώην τάδε. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να στήριζαν όλα τα κόμματα 10-15 ανθρώπους, εκτός πολιτικής, οι οποίοι θα έκαναν κάποια πράγματα και θα έφευγαν».

Για το προσφυγικό

Εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το προσφυγικό. «Ο Θεός να βάλει το χέρι του αλλά πάμε σε εθνική καταστροφή», είπε. Και συνέχισε: «Φαινόταν ότι έρχεται κάτι μεγάλο. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε. Τώρα όπως είπε και ο κ. Μουζάλας οι ροές είναι μεταναστευτικές όχι προσφυγικές. Υπήρχε το ιδεολόγημα ότι «τα σύνορα είναι ανοιχτά, μπορεί να έρθει και να μπει όποιος θέλει». Είχα πει αν «σπάσει» ο Λίβανος, τελείωσε η Κύπρος. Είχα πει αν «σπάσει» η Αίγυπτος θα έχουμε άλλο ένα εκατομμύριο. Όταν συναντώ τον πρέσβη της Τουρκίας και σου λέει «έχω στα παράλια 1 εκατ.», είναι αστείο να πιστεύεις ότι δεν θα σου στείλουν 500.000. Το δεύτερο ιδεολόγημα ήταν «δεν σταματάμε κανέναν».

Αναφερόμενος στο hotspots ο κος Πανούσης είπε χαρακτηριστικά «δεν κατάλαβα τί είναι οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Τώρα έχουμε Hot Spot που δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα μένουν εκεί και πώς θα φεύγει ο πρόσφυγας. Θα παίρνει αεροπλάνο από την Χίο για την Γερμανία; Επίσης, τί εννοούν με τα κέντρα κράτησης; Τί είναι; Η Αμυγδαλέζα ήταν κάτι απάνθρωπο. Υπό την πίεση, φτιάχνουμε δομές που δεν έχουμε καταλάβει πώς θα λειτουργούν».

Εκτίμησε ότι «σε μία χώρα που μπήκαν ένα εκατ. μετανάστες και έχουν μείνει 200.000, η Σένγκεν έχει σπάσει ήδη. Το προσφυγικό έχει διάφορες πλευρές, έχει και το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής. Έχει και ένα θέμα εθνικής ασφάλειας. Έχει μία πλευρά οικονομική, που σε διαλύει. Και έχει αυτό που έγινε, και το είχα γράψει, ότι θα πάμε σε συν-διοίκηση στο Αιγαίο. Είμαστε αδύναμοι, ζητάμε λεφτά. Τί θα κάνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ, θα πυροβολούν τους δουλεμπόρους και προς τα πού θα τους πάνε; Το Αιγαίο είναι το παράθυρό μας στον κόσμο. Δεν είναι νεκροταφείο ψυχών. Σήμερα ψάχνεις να δεις τί είναι το Αιγαίο. Δεν ξέρω ποιος κάθεται και σκέφτεται σε αυτή την κυβέρνηση. Ποιος σκέφτεται μακροπολιτικά; Ο πρωθυπουργός μέχρι την τελευταία μέρα έλεγε ότι «έχει δίκιο ο Πανούσης». Είπα για τον φράχτη στον Έβρο να μην πέσει, την τρίτη μέρα που ήμουν υπουργός και με κατηγόρησαν για εθνικιστή. Ας τον ρίξουν τώρα. Δεν είναι νίκη της εξωτερικής πολιτικής η υπόθεση με το ΝΑΤΟ».

Ο κ. Πανούσης υποστήριξε ότι «θα επωφεληθούν όλοι. Ο Ράμα λέει ας συζητήσουμε για την Ήπειρο. Τα Σκόπια κερδίζουν, αυτά είναι τώρα τα σύνορα της Ευρώπης».

Κλείνοντας την συνέντευξή του, αναφέρθηκε στα επεισόδια και την τήρηση της δημόσιας τάξης, είπε ότι «είμαστε η μόνη χώρα που μετά την μεταπολίτευση έχουμε αυτό το μόρφωμα που πανηγυρικά καταλαμβάνει τα Εξάρχεια, χτυπά τα Πανεπιστήμια. Είναι δυνατόν να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο; Τί συμβαίνει; Βλέπω υπουργούς της κυβέρνησης που δεν χρησιμοποιούν τον όρο αντιεξουσιαστές, μπαχαλάκηδες. Όταν ήταν η Δεξιά στα πράγματα οι κουκουλοφόροι ήταν ντυμένοι αστυνομικοί. Τώρα τί είναι»;

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης για προσφυγικό: Ο Θεός να βάλει το χέρι του"

Πυρά Φίλη για την παρουσία σχολείων σε διαδηλώσεις κατά των hot spots

Την αντίδραση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη προκάλεσε η συμμετοχή σχολείων μαζί με τους καθηγητές σε διαδηλώσεις κατά της δημιουργίας κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων, με αφορμή σχετική διαμαρτυρία στα Διαβατά.

«Μόνο θλίψη προκαλεί η χρησιμοποίηση της σχολικής κοινότητας από τοπικούς φορείς που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης προσφύγων. Το κλείσιμο σχολείων και η παρουσία μαθητών είναι ανεπίτρεπτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά Φίλη για την παρουσία σχολείων σε διαδηλώσεις κατά των hot spots"

Νέα διαμαρτυρία στα Διαβατά κατά του hotspot

Νέα κινητοποίηση κατά της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, πραγματοποίησαν κάτοικοι των Διαβατών.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Συμμαχική Οδό, κοντά στο στρατόπεδο, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Σε δηλώσεις τους, μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για υποβάθμιση της περιοχής, ζήτησαν να σταματήσουν οι εργασίες που γίνονται στο πρώην στρατόπεδο και να μεταφερθεί σε άλλο χώρο το κέντρο μετεγκατάστασης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα διαμαρτυρία στα Διαβατά κατά του hotspot"

Καταγγελία για διακοπή ρεύματος σε άνεργο με εννέα παιδιά

Την διακοπή ρεύματος σε άνεργο πολύτεκνο με 9 παιδιά από τον Αμπελώνα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΝΛ), τονίζοντας ότι λόγω της παρατεταμένης ανεργίας, αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς του, πόσο μάλλον να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και ζητά την επανασύνδεσή του.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΕΚΝΛ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διατυμπάνιζε παλιότερα ότι κανένα σπίτι βιοπαλαιστή δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα. Σήμερα όμως προχωρά σε διακοπές ρεύματος, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε φτωχούς ανθρώπους και όχι σε μπαταχτσήδες, ενώ για τις μεγάλες βιομηχανίες μείωσε δραστικά την τιμή της κιλοβατώρας.

Συγκεκριμένα το ΕΚΝΛ, καταγγέλλει την διακοπή του ρεύματος σε άνεργο πολύτεκνο με 9 παιδιά στον Αμπελώνα, ο οποίος, πολύ καιρό άνεργος τώρα, αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς του, πολύ δε περισσότερο να πληρώσει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ΕΚΝΛ, αξιώνει την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στον συγκεκριμένο πολύτεκνο άνεργο και σε κάθε οικογένεια ανέργου ή βιοπαλαιστή που δεν μπορεί να πληρώσει, είτε λόγω ανεργίας, είτε γιατί μειώθηκε δραστικά το εισόδημά του. Να μην γίνεται καμία διακοπή σε τέτοιες περιπτώσεις και να μειωθεί άμεσα το τιμολόγιο της ΔΕΗ κατά 50% σε άνεργους, απλήρωτους, χαμηλόμισθούς, χαμηλοσυνταξιούχους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία για διακοπή ρεύματος σε άνεργο με εννέα παιδιά"

Οι αγρότες έκοψαν την χώρα στα τρία!

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες οι οποίοι, εν μέσω των διασπαστικών κινήσεων της κυβέρνησης, έκοψαν την χώρα στα τρία αφού εκτός από το μπλόκο στον Μπράλο, έκλεισαν επ' αόριστον τη νέα και την παλαιά εθνική οδό στον Ισθμό.

Στη συνέλευσή τους την Τρίτη τα τέσσερα μπλόκα των αγροτών της Φθιώτιδας, τα οποία βρίσκονται στον Μπράλο, αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες ώρες θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας παρατάθηκε μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ για την ώρα ο κύριος όγκος της κυκλοφορίας των Ι.Χ. πραγματοποιείται μέσα από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους. Σε ό,τι αφορά τα φορτηγά αυτοκίνητα, ακινητοποιούνται από την τροχαία σε διάφορα σημεία είτε του εθνικού είτε του επαρχιακού δικτύου, ενώ οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των λεωφορείων, αλλά με αρκετά μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν τη μία ώρα.

Την ίδια ώρα, παραμένει αποκλεισμένη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Αμφίκλειας, καθώς και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στην περιοχή παλιός Λεβέντης.

Πλήρης αποκλεισμός της Μαγνησίας
Τη στάση τους σκληραίνουν και οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών οι οποίοι προχωρούν από την Τετάρτη σε πολύωρους πλήρεις αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη στην συνέλευση των αγροτών που έγινε στις Μικροθήβες την Τρίτη κατά την οποία οι αγρότες αποφάσισαν τον πλήρη αποκλεισμό ακόμη και των παραδρόμων που εξυπηρετούσαν τις συγκοινωνίες, αφού ο κόμβος παραμένει κλειστός από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Πιο αναλυτικά, οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών πήραν την απόφαση να κλείσουν από τις 12 αύριο το μεσημέρι και μέχρι τις 6 το απόγευμα και τους δύο παραδρόμους της εθνικής οδού, αλλά και τον παλιό δρόμο Βόλου-Αλμυρού. Η απόφαση αυτή σημαίνει πλήρες black out στις συγκοινωνίες μεταξύ βορρά-νότου, αφού και τα Τέμπη παραμένουν κλειστά εδώ και πολλές ημέρες.

Έκλεισαν επ' αόριστον νέα και παλαιά εθνική οδό στον Ισθμό
Αν και η κυβέρνηση περίμενε μια κίνηση ως απαρχή της διάσπασης του μετώπου των κινητοποιήσεων, και πολλοί θεώρησαν ότι αυτή έγινε χθες από τους αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίοι έστειλαν αντιπροσωπεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, φαίνεται πως οι ελπίδες του Μαξίμου δεν καρποφορούν, αλλά αντίθετα είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις. 

Η κίνηση αυτή των αγροτών του Πανελλήνιου Συντονιστικού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις συναδέλφων τους άλλων μπλόκων όπως των Μαλγάρων, της Νίκαιας -ο Βαγγέλης Μπούτας τους κατήγγειλε για υποκινούμενους από την κυβέρνηση- και των Τεμπών. Αλλά και οι αγρότες της Πελοποννήσου όπως άλλωστε και της Κρήτης δηλώνουν αντίθετοι και προειδοποιούν ότι δεν θα γυρίσουν με σκυμμένο το κεφάλι. 

Μάλιστα, την Τρίτη οι αγρότες έκλεισαν επ' αόριστον νέα και παλαιά εθνική οδό στον Ισθμό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς. Ακόμη, οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα.


Κλειστά τα Τέμπη
Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών που αποφάσισαν την παράταση του αποκλεισμού δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την κίνηση των συναδέλφων τους καθώς μάλιστα οι ίδιοι έχουν αποστείλει τις δικές τους προτάσεις από την περασμένη εβδομάδα και όπως λένε είχαν την συμφωνία 30 ακόμη μπλόκων. 

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και τονίζουν ότι δεν έχουν πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει. Έχουν μάλιστα αποφασίσει για δύο ώρες σήμερα, από τις 16:00 έως τις 18:00 να αποκλείσουν όχι μόνο την εθνική οδό αλλά και τους παραδρόμους, «κόβοντας» ουσιαστικά την Ελλάδα στα δύο. Πάντως ακόμη και εκείνοι εγκατέλειψαν την θέση για διάλογο από μηδενική βάση και ζητούν διάλογο επί των δικών τους προτάσεων, ενώ σημειώνουν ότι έκαναν προσπάθεια να ενοποιήσουν τα αιτήματα όλων των μπλόκων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο όποιος διάλογος μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα αφού από αύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις και για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες έκοψαν την χώρα στα τρία!"

Δήμαρχοι: «Όχι» σε άλλες μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης στο προσφυγικό

«Δεν θα ανεχθούμε άλλες μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι δήμαρχοι θύματα της αλόγιστης πολιτικής της» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης.

Τα παραπάνω ελέγχθησαν κατά τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, για την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Δέλτα, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ιδρύσει κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ καταδίκασε την επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Δέλτα το Σάββατο και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του. Στη σχετική συζήτηση ήταν επίσης παρόντες, ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Φωτόπουλος και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κυρίζογλου.



Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχοι: «Όχι» σε άλλες μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης στο προσφυγικό"

Τέλος στο λεωφορείο χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα - Τους μένει ο ποδηλατόδρομος

Οριστικό τέλος μπαίνει στο Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό στα Τρίκαλα στις 29 του Φλεβάρη.

Πάντως τα έργα που έγιναν για το Λεωφορείο δεν θα πάνε χαμένα. Οι Τρικαλινοί παίρνουν προίκα 2.600 μέτρα ποδηλατοδρόμου.

Κι αυτό καθώς εγκρίθηκε η μετατροπή του λεωφορειόδρομου σε ποδηλατόδρομο από την αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρικκαίων.

Με τον συγκεκριμένο ποδηλατόδρομο, η πόλη θα έχει ένα από τα μεγαλύτερα αστικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα.

Δικαστικές περιπέτειες για το λεωφορείο

Στο μεταξύ το λεωφορείο έχει και δικαστικές περιπέτειες. Το Τμήμα Τροχαίας διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τις «συνθήκες κυκλοφορίας και κινδύνου» μετά από μηνυτήρια αναφορά του «Μετώπου Λαού».

Το «Μέτωπο Λαού» έχει συγκεντρώσει και πάνω από 200 υπογραφές για να σταματήσει η κυκλοφορία του λεωφορείου. Κατέθεσε δε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Τρικάλων.

Σε εξέταση κλήθηκαν οι επικεφαλής του εγχειρήματος και δη ο διευθύνων σύμβουλος του e-trikala Οδυσσέας Ράπτης και ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στο λεωφορείο χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα - Τους μένει ο ποδηλατόδρομος"

Ο Ρίχτερ ξαναχτυπά: Όχι δεν σας χρωστά η Γερμανία, μας χρωστάτε κιόλας

Μετά τους… σεισμούς που προκάλεσε στην Κρήτη το βιβλίο του, ο ιστορικός Χάινς Ρίχτερ ξαναχτυπά.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt φιλοξένησε στο χθεσινό της φύλλο κύριο άρθρο στο οποίο ο συντάκτης της αναφέρεται στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Μόνο που ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απαιτεί αποζημιώσεις από τη Γερμανία αλλά - υπό προϋποθέσεις - θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο.

Για να στηρίξει, αυτό του το επιχείρημα, ο συντάκτης της εφημερίδας στηρίζεται σε ένα 10σελιδο άρθρο - ανάλυση του Χάινς Ρίχτερ που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στο περιοδικό THETIS (Themata Ellinika Technis kai Istorias) που εκδίδει ο ίδιος ο Ρίχτερ μαζί με τον Ράινχαρντ Στούπεριχτ από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα η Αθήνα αιτιολογεί τις απαιτήσεις προς τη Γερμανία με μία έκθεση της Τράπεζας του Ράιχ. Ωστόσο, όπως γράφει η Die Welt, ο φάκελος αποδεικνύει το αντίθετο.

Γράφει συγκεκριμένα: «διαφαίνεται ότι - καθαρά βάσει υπολογισμών - ενδέχεται να μην έχει η Γερμανία χρέη προς την Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό μάλιστα να ισχύει το αντίθετο: Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα - ανάλογα με το αν συνυπολογίσει κανείς τον τόκο και τον ανατοκισμό - να εμβάσει στο Βερολίνο από σχεδόν ένα έως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα στα πολλά δισεκατομμύρια που έχει λάβει (σ.σ.: η Ελλάδα) στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων διάσωσης».

Τα παραπάνω συμπεράσματα, όπως αναφέρει η Die Welt: «Είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης γερμανικών εγγράφων, κυρίως μιας έκθεσης της Τράπεζας του Ράιχ που διατηρείται στο αρχείο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τον ιστορικό από το Μανχάιμ, Χάινς Α. Ρίχτερ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ειδικός στη Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας επιστήμονας δηλώνει έκπληκτος για τις, κατά τη γνώμη του, εκ βάθρων λανθασμένες απαιτήσεις της Ελλάδας απέναντι στη Γερμανία σε αυτό το ζήτημα.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ρίχτερ ξαναχτυπά: Όχι δεν σας χρωστά η Γερμανία, μας χρωστάτε κιόλας"

«Αιμοραγία για το Δημόσιο το κλείσιμο υγιών καναλιών»

Την οικονομική αιμορραγία για το δημόσιο από το κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων, επισημαίνουν πηγές της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών. Τονίζουν δε, ότι από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, έχουν διατεθεί προς το ελληνικό δημόσιο επενδύσεις 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ετήσια συνεισφορά φτάνει στα 350 εκατομμύρια.

Το σύνολο των άμεσων και έμμεσων φόρων του κλάδου της τηλεόρασης ανέρχεται στα 2,15 δισεκατομμύρια ευρώ με μέσο όρο κατά έτος 93 εκατομμύρια ευρώ.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία (με αγγελιόσημο) 73 εκ. ευρώ ανά έτος και συνολικά για όλα τα χρόνια που δραστηριοποιούνται οι σταθμοί 1,7 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος έχει επενδύσει 4,1 δις. ευρώ και κατά μέσο όρο επενδύει 175 εκ ευρώ ετησίως μέσα από τη διαδικασία των παραγωγών τηλεοπτικού προγράμματος.

Από την πλευρά του ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών, ισχυρίσθηκε ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αιμοραγία για το Δημόσιο το κλείσιμο υγιών καναλιών» "

Υπέρ της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θέρμη τάσσεται ο Τζιτζικώστας

Υπέρ της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων σε τμήμα του στρατοπέδου Τ.Π. 561 στην περιοχή της Θέρμης τάσσεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Τη θέση αυτή εξέφρασε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ τη διατύπωσε και σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ενώ υπάρχει συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων δημάρχων της Περιφέρειας και του Δήμου της Θέρμης για το στρατόπεδο 561, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αυτό το στρατόπεδο» και«επιμένει να κάνει το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά με όλες αυτές τις αντιδράσεις» είπε χαρακτηριστικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί την παραπάνω επιλογή.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο λιμάνι, το 424 πρώην γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα (τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στους έξι χώρους που προτείνει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας), ο κ. Τζιτζικώστας είπε: «οι προτάσεις αυτές είναι εκτός συζήτησης».

«Δεν μπορούν αυτά τα κέντρα μετεγκατάστασης να γίνουν εντός του αστικού ιστού, ειδικά μέσα στο λιμάνι, στο οποίο μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε μια πολύ πετυχημένη ημερίδα για την κρουαζιέρα και την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας» πρόσθεσε.

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει: «Η Αποθήκη 9 στο Λιμένα Θεσσαλονίκης: πρώτον, δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και δεύτερον, δυσχεραίνει τις προσπάθειες που καταβάλουμε μεθοδικά και συντονισμένα όλοι οι φορείς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και τα Επιμελητήρια της περιοχής για την περαιτέρω αξιοποίηση του Λιμένα και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που αποτελεί κύρια πηγή εσόδων της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας. Ταυτόχρονα, κρίνουμε ως ακατάλληλο και δια αυτού του λόγου ως μη επιλέξιμο το στρατόπεδο 'Αναγνωστοπούλου' στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της μη σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τους πολίτες και τις αρχές της περιοχής».

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Γιάννης Ιωαννίδης εκτίμησε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, ενώ η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας διασκορπισμένων μικρών ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων. 

Ο Νίκος Χρυσομάλλης από την Ελληνική Αυγή τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο 561 στη Θέρμη για λόγους ασφαλείας καθώς, όπως είπε, το στρατόπεδο είναι κοντά στο αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ. Από την παράταξη «Συμμετέχω» ο Δημήτρης Μούρνος είπε ότι θα πρέπει οι χώροι να βρεθούν ύστερα από ενδελεχή συζήτηση και διαβούλευση, ενώ ο Γιάννης Ζιώγας από τη Λαϊκή Συσπείρωση σημείωσε πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών θα είναι προσωρινή. Την ανάγκη περιφρούρησης των συνόρων μας υπογράμμισε η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά», ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη» εξέφρασε την αλληλεγγύη της παράταξης προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι, όπως είπε, είναι ευάλωτοι, λόγω κατάστασης, σε διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης. «Ο χώρος στα Διαβατά δεν πληροί τις προϋποθέσεις ελεύθερης προσωρινής φιλοξενίας» είπε ο Θανάσης Αγαπητός από την «Ανταρσία» και ζήτησε να βρεθούν χώροι μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θέρμη τάσσεται ο Τζιτζικώστας"

«Μονομαχία» αρχηγών το Σάββατο στη Βουλή για το παράλληλο πρόγραμμα

Στους ρυθμούς της κυβέρνησης «χορεύει» η Βουλή και μάλιστα κατόπιν εορτής και αυτό γιατί οι βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαθαίνουν τις ανατροπές του κοινοβουλευτικού προγραμματισμού από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη και όχι από το αρμόδιο όργανο της Διάσκεψης των Προέδρων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρωινό briefing η κα Γεροβασίλη ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο με διατάξεις του παράλληλου προγράμματος δεν θα συζητηθεί Τετάρτη και Πέμπτη όπως επισήμως είχε αποφασίσει η Βουλή, αλλά την Παρασκευή και Σάββατο επειδή δεν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να τοποθετηθεί και να ενημερώσει το Σώμα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συγκάλεσε Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να επικυρώσει τυπικά την βούληση της κυβέρνησης. Υπό αυτά τα δεδομένα το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Πάντως, από την πλευρά της αντιπολίτευσης το ΚΚΕ αντέδρασε έντονα με τον κ. Θανάση Παφίλη να επισημαίνει πως «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ακυρώνει το πρόγραμμα της Βουλής για επικοινωνιακούς λόγους».

Ωστόσο, ζήτημα για το ότι η Βουλή λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης έθεσε και η ΝΔ. Ο κ. Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση πως χρησιμοποιεί την Βουλή για «κυβερνητική προπαγάνδα» με αφορμή δελτίο τύπου που εκδόθηκε και «διαφημίζει» διατάξεις του λεγόμενου «παράλληλου» προγράμματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μονομαχία» αρχηγών το Σάββατο στη Βουλή για το παράλληλο πρόγραμμα"

Μπλόκο Βούλγαρων οδηγών απέναντι στο μπλόκο των αγροτών του Προμαχώνα

Το δικό τους μπλόκο διαμαρτυρίας έστησαν Βούλγαροι οδηγοί που είναι εδώ και μέρες αποκλεισμένοι επί ελληνικού εδάφους εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων στο τελωνείο.

Οι οδηγοί απέκλεισαν το οδόστρωμα στην ελληνο-βουλγαρική μεθόριο, εμποδίζοντας τη διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και λεωφορείων από και προς την Ελλάδα.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11 το πρωί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό των οδηγών φορτηγών στο σημείο. Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο φορτηγό που πέρασε από το σημείο ήταν, χθες, στη μία μετά το μεσημέρι.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται εγκλωβισμένα στην περιοχή 600 φορτηγά επί ελληνικού εδάφους και 100 Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στο έδαφος της Βουλγαρίας είναι ακινητοποιημένα περί τα 700 φορτηγά και 100 Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο Βούλγαρων οδηγών απέναντι στο μπλόκο των αγροτών του Προμαχώνα"

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θες/νικης

Πέρασε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με 5 αποφάσεις του άνοιξε το δρόμο της ιδιωτικοποίησης -χωρίς ωστόσο να μπει στην ουσία της διαδικασίας- καθώς απέρριψε ως απαράδεκτες, για τυπικούς λόγους, τις προσφυγές φορέων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα οι δικαστές απέρριψαν τις προσφυγές ως εκπρόθεσμες, ενώ στο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς η πρόσκληση αυτή, «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκείμενης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του Δημοσίου και στρεφόντουσαν κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

real
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θες/νικης"

Βολές από τον δήμαρχο Αλεξ/πολης για την ενδεχόμενη εγκατάσταση μεταναστών στον Έβρο

Υπαρκτό θεωρεί ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, τον κίνδυνο «εγκλωβισμού» εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελλάδα και τελικά σημαντικού αριθμού και στον Έβρο, μετά το κλείσιμο των συνόρων με τη FYROM και τη Βουλγαρία, αλλά και με τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από τα νατοϊκά πλοία,.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αυτός ο κλοιός. Δημιουργεί την αίσθηση αλλά και τη λογική, ότι όταν εγκλωβιστούν αυτοί οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν και στον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Λαμπάκης, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του υφυπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σχετικά με την τοποθέτηση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης στο θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στον Έβρο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες εξακολουθούν να αγωνιούν και να ανησυχούν.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, η ανησυχία τους εδράζεται στην προσπάθεια εγκατάστασης, με σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον έξι χιλιάδων απ’ τους 86.000 πρόσφυγες στον Έβρο, όπως επίσης και στη δημιουργία προϋποθέσεων επέκτασης για τρία ακόμη χρόνια, της συμφωνίας διατήρησης των κέντρων υποδοχής, δύο εκ των οποίων είναι στη Θράκη (Ξάνθη και Ορεστιάδα).

Πρόσθετες πηγές ανησυχίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, αποτελούν η άρνηση του γραφείου πολιτικού ασύλου Αλεξανδρούπολης, να παράσχει πληροφορίες στη δημοτική αρχή για τον αριθμό των αιτούντων πολιτικό άσυλο, η προώθηση από την Αθήνα προσφύγων στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο και να παραμείνουν στον Έβρο, η διερεύνηση, μέσω κλιμακίων, άδειων κατοικιών σε όλο το μήκος του νομού «ακόμη και σε χωριά δίπλα στην Τουρκία» για να εγκαταστήσουν πρόσφυγες και το γεγονός πως, τέσσερις ημέρες μετά τη διάψευση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, απεστάλησαν στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, έγγραφα για τη δημιουργία από πλευράς τους, «της οικονομικής εικόνας που χρειάζεται προκειμένου να φιλοξενήσουμε, χρηματοδοτώντας η κυβέρνηση, καταλύματα για τους μουσουλμάνους που θα εγκατασταθούν στον Έβρο».

«Εάν ήθελαν να μας καθησυχάσουν, θα έπρεπε δια στόματος κυβερνητικής εκπροσώπου να μας πουν πως στον Έβρο δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα, ότι ακυρώνουν όλες τις συμβάσεις τις οποίες υπέγραψαν και όσες σας προείπα, για να είμαστε ήρεμοι και σε νομικό επίπεδο ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο» κατέληξε.

Αναφορικά με τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας πως «o κ. Λαμπάκης επανειλημμένως κάνει διάφορες δηλώσεις και μετά τα μαζεύει πίσω και ζητάει συγνώμη - εμένα μου χει ζητήσει τρεις φορές συγνώμη», ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης διέψευσε κατηγορηματικά ότι αφενός υπήρξαν οι τρεις συναντήσεις και αφετέρου ότι ζήτησε συγγνώμη, διερωτώμενος τι μπορεί να έχει κάνει ένας δήμαρχος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για να πρέπει να ζητήσει συγνώμη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βολές από τον δήμαρχο Αλεξ/πολης για την ενδεχόμενη εγκατάσταση μεταναστών στον Έβρο"

Χίος: Βραχιόλι με αριθμό στους πρόσφυγες του hot spot

Την επίσημη λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών της Χίου, σηματοδότησε η άφιξη των πρώτων 70 προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τους οδήγησαν στο εσωτερικό του κτιρίου προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους. 



Κατά την είσοδο στελέχη του οργανισμού NRC τους παρέδωσαν τα χαρακτηριστικά βραχιολάκια με τον αριθμό τους ενώ τους προσφέρθηκε εμφιαλωμένο νερό. 



Στη συνέχεια κλήθηκαν να συμπληρώσουν δελτίο με τα στοιχεία τους ενώ τέλος στελέχη της Frontex προχώρησαν στην καταγραφή και στην ταυτοποίησή τους.



Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι το νέο hotspot είναι συνδεδεμένο με την ηλεκτρονική βάση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία.



Στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, που επόπτευσε τις προηγούμενες ημέρες η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζ. Τσιριγώτη δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό καθώς η ροή της απογραφής θα είναι με τέτοιο ρυθμό ώστε να μη χρειάζεται η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί πάνω από 24 ώρες.



Με δεδομένο πάντως ότι το νέο κέντρο είναι χωρητικότητας 1095 ατόμων, οι αρχές εστιάζουν τον προβληματισμό τους κυρίως στην ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο τότε που οι μεταναστευτικές ροές αγγίζουν τις 2.500 έως 3.000 αφίξεις την ημέρα.

 politischios

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Βραχιόλι με αριθμό στους πρόσφυγες του hot spot"

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση θα βάλει «τάξη» σε ραδιόφωνο και ενημέρωση μέσω διαδικτύου

Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιό της για να βάλει τάξη στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπως επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυρία Γεροβασίλη εκλήθη να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα ενημέρωσης και υπογράμμισε: «Όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να μπει τάξη και στο πεδίο το οποίο περιγράφετε, όπως και στις ραδιοφωνικές συχνότητες, όπως και στις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, έχει ήδη αναγγελθεί από την κυβέρνηση και θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Μετά το πέρας, δηλαδή, του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας -για τις τέσσερις δηλαδή. Υπάρχουν σκέψεις, αλλά δεν έχει υπάρξει οργανωμένο και αποτυπωμένο το σχέδιο με το οποίο θα προχωρήσουμε. Επομένως, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για λεπτομέρειες σε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχει ως προσανατολισμός και ως σκέψη».

Συνεχίζοντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω για τεχνικές λεπτομέρειες ενός σχεδίου, το οποίο δεν έχει κατατεθεί και δεν υπάρχει» και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το άλλο σκέλος της ερώτησης: Είναι διαφορετικό πράγμα να λες ότι εγώ έχω αυτή την πολιτική θέση, αλλά γι` αυτούς τους λόγους στη συγκεκριμένη συγκυρία αναγκάζομαι να τροποποιήσω τη στάση μου και τη θέση μου και να το λες δημοσίως- και μάλιστα αυτό να το βάζεις και στον ελληνικό λαό για να το κρίνει δια των εκλογών- και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να παράγω ψευδή είδηση».

Μάλιστα, η Όλγα Γεροβασίλη εξήγησε και την άποψή της για αυτά που θεωρεί σαν ψευδείς ειδήσεις αναφέροντας: «Αν το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει; Το βλέπουμε. Το βλέπετε και εσείς, ενδεχομένως πιο πολύ και από μένα. Υπάρχουν γεγονότα, πάνω στα οποία πατάμε σαν αφορμή και κάνουμε μια μυθοπλασία πάνω σ` αυτό που τα εμφανίζουμε ως γεγονός. Αυτό είναι διαφορετικό. Τώρα, για το πώς ακριβώς θα κριθεί αυτό, πραγματικά είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ευαίσθητο και λεπτό, όπως το θέτετε. Χωρίς να έχουμε το σχέδιο δεν θα ήθελα να προχωρήσουμε παρακάτω στη συζήτηση αυτή».

Βερναρδάκης: Χρειάζεται ρύθμιση της πληροφόρησης και της ενημέρωσης
«Εγώ θεωρώ και εξακολουθώ να πιστεύω, για να μην έχετε καμία αμφισβήτηση επ' αυτού, ότι η βασική παθογένεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα - και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική και στην Ευρώπη και όπου αλλού θέλετε - είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων διαμέσου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία δεν είναι δημοκρατικά, αλλά κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Το τι ρύθμιση χρειάζεται είναι ένα άλλο θέμα, αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η βασική αφετηρία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στη Βουλή παράλληλα με όσα είπε στην αίθουσα ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η Όλγα Γεροβασίλη.

Ωστόσο, στην δήλωσή του για την ανάγκη ρύθμισης της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, ο κ. Βερναρδάκης δεν διευκρίνισε τι εννοεί ούτε πώς θα γίνει η ρύθμιση αυτή που επιδιώκει η κυβέρνηση δημιουργώντας ερωτήματα.

«Έχω την άποψη που έχω πολιτικά και θα σας διαβεβαιώσω και τώρα, ότι θεωρώ πως μια από τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η αυτονόμηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η κατάχρηση που γίνεται του δημόσιου χώρου ενημέρωσης» τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του στη Βουλή ο κ. Βερναρδάκης.

 

Διαβάστε ό,τι συζητήθηκε στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη:

«Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.

Θα ξεκινήσω με την ενημέρωση για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί, την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Προσφυγικό ζήτημα.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα και σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο θα τονίσει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι και οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτικές με όρους ενότητας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

Θα επιμείνουμε ότι τα προβλήματα της Ευρώπης δεν επιλύονται με την περιχαράκωση και την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων και δυνάμεων αλλά αντίθετα με την επιμονή στον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό θα ενημερώσουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην τελική φάση της ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Η προσπάθειά μας αυτή αναγνωρίζεται εξάλλου από την πλειοψηφία των εταίρων, αλλά η αναγνώριση αυτή δεν αρκεί.

Στη μεγάλη αυτή κρίση δεν αρκεί η Ελλάδα να τηρεί τις υποχρεώσεις της. Πρέπει όλοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και έχουν από κοινού συμφωνηθεί. Είναι ζήτημα επιβίωσης για την ίδια την Ευρώπη.

Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού είναι να εργαστούν όλα τα κράτη- μέλη για την υλοποίηση της πολιτικής που έχει αποφασιστεί και να απομονωθούν οι ακραίες φωνές που μιλούν για φράχτες, κλείσιμο συνόρων και κατακερματισμό του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου.

Επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά, την βασική θέση, ότι κλειδί για την ορθή διαχείριση του Προσφυγικού είναι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης μεταξύ Ε.Ε- Τουρκίας που έχει συμφωνηθεί και η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακίνησης, με εστίαση στα τουρκικά παράλια.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ.

Θα υπάρξει επίσης τριμερής συνάντηση της Ελλάδας με την Γερμανία και την Τουρκία, καθώς και διευρυμένη συνάντηση 11 κρατών- μελών της ΕΕ με συμμετοχή και της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Αγροτικό: Θεωρούμε εξαιρετικά θετική την ανταπόκριση ενός μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου στην πρόσκληση της κυβέρνησης για ειλικρινή διάλογο.

Στην κυβέρνηση έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο, ένα στις 10 Φεβρουαρίου και δύο στις 15 Φεβρουαρίου.

Εκτιμούμε ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πρόσκληση είναι πλέον πλειοψηφικό.

Καλούμε και τις υπόλοιπες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν την στάση τους και να μην παρασύρονται από πολιτικές, ή άλλου είδους σκοπιμότητες.

Η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα των αγροτών και αμέσως μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες, θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Πρωθυπουργό.

Ο απευθείας διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών και η παράκαμψη των φωνών αδιαλλαξίας, που προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα, ανοίγει την πόρτα της εκτόνωσης καθώς υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για διορθωτικές ή βελτιωτικές κινήσεις.

Θεωρούμε ότι σε αυτό θα συμβάλει ιδιαίτερα και η αποχή των αγροτών από ενέργειες που πλήττουν την οικονομία και την ομαλή ζωή του τόπου, όπως το κλείσιμο των συνόρων.

Ορισμένα καλά νέα από το χώρο της οικονομίας: Το στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν χτες, είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα:

*Το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε τον Ιανουάριο η εκτέλεση του προϋπολογισμού, είναι 1,193 δις ευρώ, έναντι 307 εκατ. Ευρώ που αναμενόταν. Τον Ιανουάριο του 2015, το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 443 εκατ. Ευρώ.

*Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,219 δις ευρώ, Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 397 εκατ. ή 10.4% έναντι του στόχου.

*ΟΙ δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 3.141 δις ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 484 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.,

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση: Η επικοινωνία με τους θεσμούς είναι διαρκής, με ανταλλαγή στοιχείων και δεδομένων. Με δεδομένη την πορεία των επαφών αυτών, έχουμε την βάσιμη αισιοδοξία, ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν πολύ σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Θεωρούμε ότι σχεδόν όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει το σταθερό βηματισμό της προς την έξοδο από την κρίση.

Σε αυτή την προσπάθεια όμως φωνές που αμφισβητούν, όχι απλώς την τήρηση της Συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και την ίδια τη Συμφωνία του Ιουλίου- Αυγούστου δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Ευρώπη και στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Επαναλαμβάνω λοιπόν για άλλη μια φορά: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει την Συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015 αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή.

Τηρούμε τη Συμφωνία, πράγμα που αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων, και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή και το Σάββατο, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο που υλοποιεί κάποια μέτρα του παράλληλου προγράμματος.

Το νομοσχέδιο αυτό, περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για πολλές αδύναμες κατηγορίες συμπολιτών μας και προωθεί λύσεις σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Περιμένουμε ,λοιπόν, εδώ με ενδιαφέρον και τη στάση της αντιπολίτευσης.

Τέλος, σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία έχει δρομολογηθεί και ολοκληρώνονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλλει τάξη και νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να συγκρουστεί με την διαπλοκή και φυσικά να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Και η αντιπολίτευση θα προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον ελληνικό λαό αν συντασσόταν μαζί μας σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Οι λόγοι που δεν το κάνει όμως νομίζουμε ότι είναι ευνόητοι.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας

«ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κυρία Εκπρόσωπε, εάν θεωρείτε στην κυβέρνηση, εάν συμφωνείτε με τις προβλέψεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι θα κλείσουν σύνορα, ότι κάποιες χώρες είναι αποφασισμένες και θα προχωρήσουν σε κλείσιμο συνόρων και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι ανησυχίες μας έχουν ήδη εκφραστεί και δεν είναι αβάσιμες, διότι, όπως ξέρετε κι εσείς, υπάρχουν αρκετές φωνές στην Ευρώπη που παλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, ξέρετε επίσης όλοι, ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δύο τάσεις, δύο φωνές. Η μία η οποία επιμένει ότι πρέπει να κινηθούμε στην αντιμετώπιση λύσης του προσφυγικού ζητήματος με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες και με βάση την ευρωπαϊκή πορεία και την ενότητα της Ευρώπης και την αλληλεγγύη των κρατών, η οποία είναι πλειοψηφική και διατυπώνεται από τα περισσότερα επίσημα χείλη των Ευρωπαίων. Και υπάρχουν και χώρες οι οποίες προτρέπουν στο κλείσιμο των συνόρων. Πρωτοστατεί σ’ αυτό η Ουγγαρία, που, όπως ξέρετε, οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι μια ακροδεξιά κυβέρνηση με τέτοιες λογικές. Απέναντι, λοιπόν, σ’ αυτές τις δύο λογικές υπάρχει μία διαρκής μάχη, στην οποία η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει και πρωτοστατεί, προκειμένου να μην δούμε μπροστά μας τους φράχτες. Να μην δούμε αυτού του τύπου την αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα σημάνει και ρήγμα στα θεμέλιά της. Η Ελλάδα πρωτοστατεί και θα συνεχίσει, βεβαίως, σ’ αυτή την κατεύθυνση.

ΖΟΡΜΠΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, είπατε, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, πως είναι διαρκής η επικοινωνία με τους θεσμούς και πως η κυβέρνηση έχει τη βάσιμη ελπίδα ότι θα επιστρέψουν σύντομα. Τι είναι αυτό που καθυστερεί το οριστικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ξέρουμε πότε επισήμως θα επιστρέψουν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το χρονοδιάγραμμα, που είχε τεθεί εξ’ αρχής, προέβλεπε αυτές τις ημέρες και για περίπου δέκα ημέρες να λείψουν οι θεσμοί, μετά την πρώτη τους επίσκεψη και στη συνέχεια να έρθουν και να εργαστούμε περίπου για δύο εβδομάδες. Μέχρι στιγμής, το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει τηρηθεί. Έχουμε βάσιμη ελπίδα, ότι θα επιστρέψουν εντός των χρονικών πλαισίων των συμφωνηθέντων. Δεν είμαστε σε θέση να το πούμε αυτό και να το καθορίσουμε ακριβώς πότε, πιστεύουμε, όμως, ότι θα είναι σύντομο το χρονικό διάστημα. Και αυτό, ξέρετε, δεν το πιστεύουμε επειδή θέλουμε να το πιστεύουμε, αλλά επειδή έχει διατυπωθεί και από την Κομισιόν και από ευρωπαίους ηγέτες και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι πρέπει γρήγορα να προχωρήσει και να κλείσει η αξιολόγηση. Οι δηλώσεις αυτές είναι γνωστές σε όλους σας και πιστεύουμε ότι έτσι θα γίνει.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει μία συζήτηση, που αποτυπώνεται κιόλας σε διάφορα δημοσιεύματα, ότι η κυβέρνησή σας παραδίδεται άνευ όρων στην ιστορία του Προσφυγικού μήπως κερδίσει κάποια ανταλλάγματα στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, με αιχμή πάντα και το Ασφαλιστικό. Θα ήθελα μία απάντηση από εσάς πάνω σ’ αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως αναφέρατε, υπάρχουν αυτά τα δημοσιεύματα. Κατά την άποψή μας δεν στηρίζονται πουθενά. Έχουμε επανειλημμένως διατυπώσει, εμείς αλλά και οι Ευρωπαίοι, ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν το συμψηφίζουμε με τα ζητήματα της αξιολόγησης ή της οικονομίας. Και δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ούτε προτιθέμεθα. Από την άλλη πλευρά, ξέρουμε ότι η Ευρώπη σήμερα, όπως και η χώρα μας, βρίσκεται εν μέσω δύο κρίσεων. Η μία αφορά την οικονομική κρίση, η άλλη κρίση αφορά το μεγάλο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο δεν είναι βεβαίως ζήτημα ελληνικό, είναι ζήτημα πανευρωπαϊκό, αλλά και πέραν των συνόρων της Ευρώπης και μ’ αυτό τον τρόπο ακριβώς το αντιμετωπίζουμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ανησυχεί την κυβέρνηση ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων για την αποτροπή των προσφυγικών ροών; Και πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ανησυχίες που εκφράζονται από διάφορες πλευρές; Έχει τον νου της σ’ αυτή την ιστορία μήπως ανοίξει κάποια υπόθεση με γκρίζες ζώνες, κλπ; Και πώς συνδέεται αυτή η κυβερνητική απόφαση, που αντανακλάται στις παραδοσιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και γενικότερα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξεκινάω από το δεύτερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε, και στις επίσημες θέσεις του έκανε κριτική από παλιά για τον ρόλο ύπαρξης του ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αυτή είναι μία θέση την οποία εξέφραζε από παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και παλαιότερα, όπως και στις εκλογές στις 25 Γενάρη που τέθηκαν διάφορα θέματα και διάφορα ζητήματα στην ατζέντα, είχε διατυπώσει και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν εκτιμάει πως πρέπει να το ανοίξει σήμερα (το σήμερα ήταν πέρυσι) πόσο μάλλον σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά σε πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα, σε πάρα πολλά μέτωπα. Αυτό που λέγεται για τη θέση ενάντια στο να υπάρχει ΝΑΤΟ, δεν αντιστοιχεί στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοιχεί σε άλλο κόμμα. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως γινόταν για τον λόγο ύπαρξης, αλλά μέχρι εκεί.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας: Δεν ανησυχούμε. Και δεν ανησυχούμε διότι στις μέχρι τώρα συζητήσεις, οι οποίες έχουν γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και οι θέσεις της Ελλάδα - οι θέσεις που έβαλε προκειμένου να συμπεριληφθούν και στο συμφωνηθέν κείμενο και να συμπεριληφθούν και ως θέσεις στο στρατηγικό σχέδιο, που βεβαίως δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, στο επιχειρησιακό μάλλον σχέδιο - σαφώς προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και τις αρμοδιότητες της χώρας και βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Επομένως, αυτά έχουν συμπεριληφθεί στο σκεπτικό και έχουν συμπεριληφθεί και στο κείμενο που έχει συνταχθεί και δεν έχουμε λόγους να ανησυχούμε. Θεωρούμε και εκτιμούμε ότι μ’ αυτές τις συμφωνίες και με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα μας, δηλαδή ότι η κάθε πλευρά επιχειρεί στα δικά της χωρικά ύδατα και το ΝΑΤΟ δραστηριοποιείται στις τουρκικές ακτές, προκειμένου να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές και κυρίως τη διακίνηση ανθρώπων από εμπόρους, είναι σε θετική κατεύθυνση.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, υπάρχουν δημοσιεύματα σήμερα που θέλουν την κυβέρνηση έτοιμη να φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση και του τοπίου στο διαδίκτυο για τα ΜΜΕ. Και υπάρχουν ενδιαφέρουσες δηλώσεις από τον κ. Κρέτσο, τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης, ο οποίος με τη δικαιολογία της κινητροδοσίας συνδέει την εξακρίβωση ψευδών ειδήσεων από διάφορες ιστοσελίδες με τη χορήγηση κρατικής διαφήμισης. Έχω δύο ερωτήματα: Ποιος επιφορτίζεται την ευθύνη της εξακρίβωσης των ψευδών ειδήσεων ακριβώς και τι γίνεται όταν, όχι ψευδείς, αλλά μη επαληθεύσιμες, εγώ θα το έλεγα, ειδήσεις, διακινούνται από την ίδια την κυβέρνηση. Θυμάμαι, λόγου χάρη, ότι πολλά non papers της περιόδου έως τον Ιούλιο του 2015, τελικώς σε ό,τι αφορά τη συμφωνία δεν επαληθεύτηκαν από τις μετέπειτα εξελίξεις και το ενδιάμεσο δημοψήφισμα. Τι θα γίνει με αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να μπει τάξη και στο πεδίο το οποίο περιγράφετε, όπως και στις ραδιοφωνικές συχνότητες, όπως και στις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, έχει ήδη αναγγελθεί από την κυβέρνηση και θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Μετά το πέρας, δηλαδή, του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας -για τις τέσσερις δηλαδή. Υπάρχουν σκέψεις, αλλά δεν έχει υπάρξει οργανωμένο και αποτυπωμένο το σχέδιο με το οποίο θα προχωρήσουμε. Επομένως, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για λεπτομέρειες σε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχει ως προσανατολισμός και ως σκέψη.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Εγώ επικαλούμαι επίσημες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, όμως, στα όσα σας είπα. Δεν είναι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν διαφώνησα σε αυτό, δεν είπα ότι είναι δική σας. Εκτιμώ ότι είναι η σκέψη του Γενικού Γραμματέα που διατυπώνει και την πρόθεση να συμβεί ακριβώς αυτό. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω για τεχνικές λεπτομέρειες ενός σχεδίου, το οποίο δεν έχει κατατεθεί και δεν υπάρχει.

Όσον αφορά το άλλο σκέλος της ερώτησης: Είναι διαφορετικό πράγμα να λες ότι εγώ έχω αυτή την πολιτική θέση, αλλά γι` αυτούς τους λόγους στη συγκεκριμένη συγκυρία αναγκάζομαι να τροποποιήσω τη στάση μου και τη θέση μου και να το λες δημοσίως- και μάλιστα αυτό να το βάζεις και στον ελληνικό λαό για να το κρίνει δια των εκλογών- και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να παράγω ψευδή είδηση.

Αν το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει; Το βλέπουμε. Το βλέπετε και εσείς, ενδεχομένως πιο πολύ και από μένα. Υπάρχουν γεγονότα, πάνω στα οποία πατάμε σαν αφορμή και κάνουμε μια μυθοπλασία πάνω σ` αυτό που τα εμφανίζουμε ως γεγονός. Αυτό είναι διαφορετικό. Τώρα, για το πώς ακριβώς θα κριθεί αυτό, πραγματικά είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ευαίσθητο και λεπτό, όπως το θέτετε. Χωρίς να έχουμε το σχέδιο δεν θα ήθελα να προχωρήσουμε παρακάτω στη συζήτηση αυτή.

ΠΟΛΑΚΗΣ: Είχαμε χθες και κάποια δημοσιεύματα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» συγκεκριμένα για την «απαγόρευση» της πτήσης και της προσγείωσης του Πρωθυπουργού στη Ρόδο. Έγινε μια ολόκληρη διαδικασία, σχεδόν διπλωματική και σε συνέχεια της συζήτησης για τη δραστηριοποίηση και της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσω του ΝΑΤΟ, μήπως η Τουρκία ενισχύει διαρκώς το ρόλο της έναντι της Ελλάδας και πλέον σπρώχνει την Ελλάδα, πιο δυτικά μονίμως;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι προκλήσεις, εκ μέρους της Τουρκίας, συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες. Εξακολουθεί και σήμερα η Τουρκία να ακολουθεί την ίδια τακτική. Και η χώρα μας, όμως, από όλες σχεδόν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όσον αφορά το θέμα της πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, πραγματικά επεβλήθη σχέδιο πτήσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου το αεροπλάνο να πετάξει πάνω από το τουρκικό έδαφος, το οποίο προέβλεπε ανεφοδιασμό στη Ρόδο. Ζητήθηκε από την πλευρά της Τουρκίας τροποποίηση του σχεδίου, ώστε να μη γίνει ο ανεφοδιασμός στη Ρόδο, με δεδομένο ότι αναγνωρίζεται ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ως στρατιωτικό. Ζήτησε αλλαγή του σχεδίου και να γίνει ανεφοδιασμός σε άλλο σημείο της Τουρκίας, όμως. Δεν έγινε δεκτό αυτό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν δόθηκε κανένα διαφορετικό σχέδιο. Ταυτοχρόνως έγινε και διάβημα διαμαρτυρίας. Και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος άλλαξε πορεία. Πήγε μέσω Αιγύπτου, έκανε ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο, υπολογίζοντας, βεβαίως, τα χιλιόμετρα, για να μπορεί μέσω του ανεφοδιασμού της Αιγύπτου να φτάσει στο Ιράν, και δεν έκανε ανεφοδιασμό στη Ρόδο. Αυτό ακριβώς συνέβη, με βάση, - όπως σας είπα και στην αρχή - και τις προκλήσεις που δεχόμαστε από την Τουρκία. Αλλά η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σθεναρή απέναντι σ` αυτό.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να σας ρωτήσω, το διάβημα γιατί άργησε κατά μιάμιση μέρα. Αν σας απάντησε η τουρκική πλευρά και για ποιο λόγο δεν είχε προβλεφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης αυτή η τουρκική κίνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το διάβημα δεν άργησε μιάμιση μέρα. Έγινε ταυτοχρόνως. Επίσης, το να προβλέψουμε πότε θα προκαλέσει η Τουρκία με κάποια της ενέργεια, νομίζω ότι θα νομιμοποιούσε ακριβώς αυτή τη στάση εκ μέρους της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ακριβώς, αυτά τα οποία είναι διατεθειμένη να κάνει, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα της χώρας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σε αυτό, επειδή προκύπτουν ορισμένες «ουρές» και από τον συνάδελφο κ. Μακρυγιάννη, αλλά και από τους υπόλοιπους συναδέλφους, να σας ρωτήσω πολύ πιο συγκεκριμένα: Αναφερθήκατε και στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το επιχειρησιακό σχέδιο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: …στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για το θέμα της ανακοπής των προσφυγικών ροών. Θέλω, με αφορμή και τα όσα συνέβησαν με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, να καταλάβω το εξής: Τα Δωδεκάνησα δέχονται μεγάλη πίεση από προσφυγικές ροές, η Κως και η Ρόδος. Επιμένει η ελληνική πλευρά ότι τα Δωδεκάνησα πρέπει να είναι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, να αναπτυχθεί και εκεί το ΝΑΤΟ, παρά τις ενστάσεις που έχει η Τουρκία; Θα το θέσετε αυτό το πράγμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα δραστηριοποιηθεί το ΝΑΤΟ στις ανατολικές ακτές των νησιών μας. Το ΝΑΤΟ, στο σχέδιο, προβλέπεται να δραστηριοποιηθεί στα παράλια της Τουρκίας, προκειμένου να ανακόψει τις ροές από εκεί και να δίνει πληροφορίες και να κάνει έλεγχο, ώστε να υπάρχει επιστροφή προς την Τουρκία όσων προσπαθούν να περάσουν προς την Ελλάδα. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ και αυτό έχει συμφωνηθεί.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, δεν ξέρω εάν σας ενημερώνω εγώ, γιατί το mail μας ήρθε το πρωί. Παράλληλα με τη συγκέντρωσή μας εδώ έχει και η ΚΕΔΕ και είναι ένα θέμα που αφορά την κάλυψη λουτρικών αναγκών των δημοσίων δομών υγείας ΟΤΑ και κάπου αναφέρεται ότι η τροπολογία επιχειρείται να περάσει στα κρυφά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν τροπολογίες που περνούν στα κρυφά. Όλα είναι στη Βουλή και στο φως της δημοσιότητας, ψηφίζονται ή δεν ψηφίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Επομένως, θέμα κρυφής τροπολογίας δεν υφίσταται. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο ότι επειδή πολλοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειες και Δήμοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να μπορέσουν να στηρίξουν, να συμβάλουν, να συνεργαστούν στην ενίσχυση των δομών υγείας, στον τόπο τους, δεν υπήρχε μέχρι στιγμής το νομικό πλαίσιο για να μπορούν να το κάνουν. Η τροπολογία δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα, χωρίς να σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος ο κάθε Δήμος ή η κάθε Περιφέρεια να το κάνει. Όποιος το επιθυμεί, όμως, να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, δίνεται η δυνατότητα και νομίζω ότι είναι μία τροπολογία προς τη σωστή κατεύθυνση. Ορθά την κατέθεσε το υπουργείο.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Είναι γνωστή στους Δήμους;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι και γνωστή στους Δήμους, διότι σας είπα ότι υπάρχουν πολλοί Δήμοι οι οποίοι ζήτησαν να μπορούν να ενισχύσουν δομές υγείας στην περιοχή τους. Γι’ αυτό και είναι γνωστό και ήταν αίτημα από πολλούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η τροπολογία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, άρα δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να περάσει κρυφά, η οποία –επαναλαμβάνω- κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ενισχύει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σχέση της με τις υποδομές της περιοχής της σε ένα ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι τα ζητήματα υγείας και το σύστημα υγείας σε κάθε περιοχή.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Επειδή δεν μου έγινε απολύτως σαφής και κατανοητή η απάντησή σας στην ερώτηση του συναδέλφου Βιτάλη, θέλω να την επαναλάβω: Εξαιρούνται πράγματι τα Δωδεκάνησα από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ανάπτυξης της δύναμης της Συμμαχίας; Και έχω και μια δεύτερη ερώτηση, γιατί άκουσα χθες τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Καμμένο, να επαναλαμβάνει ότι κατοχυρώνουμε και την περιοχή έρευνας και διάσωσης και ότι η κάθε μια από τις δύο πλευρές θα επιχειρεί στο χώρο έρευνας και διάσωσής της, σημαίνει αυτό ότι αποδέχεται η Συμμαχία ως χώρο έρευνας και διάσωσης δικό μας, το FIR Αθηνών, τα όριά του;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε κάνει συζήτηση. Επειδή, όπως εξήγησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πολύ αναλυτικά χθες, η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από την ανάγκη ενίσχυσης της FRONTEX και τη μετατροπή της σε ευρωπαϊκή δύναμη (ακτοφυλακή), κάτι, όμως, που, για πρακτικούς λόγους (παρόλο που κι εμάς είναι η θέση μας και θα θέλαμε να εξελιχθεί έτσι και ενδεχομένως να γίνει στο μέλλον), δεν μπορούσε να γίνει σύντομα και σε χρόνους που θα βοηθούσαν και θα έλυναν το οξύ προσφυγικό ζήτημα. Επομένως, δεχθήκαμε το ΝΑΤΟ. Όμως, έχουμε ήδη αναφερθεί σε αυτό, ότι επειδή επιχειρεί ταυτόχρονα και η FRONTEX στην περιοχή μας με συγκεκριμένους χάρτες, η θέση μας είναι ότι ισχύει η επιχειρησιακή δραστηριότητα ακριβώς, όπως και η FRONTEX μέχρι σήμερα.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Για τα Δωδεκάνησα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι δεν υπάρχει θέμα δράσης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα των ελληνικών νησιών και το ΝΑΤΟ θα δραστηριοποιηθεί στα παράλια της Τουρκίας, προκειμένου να κόψει τις ροές από την Τουρκία, γιατί αυτός είναι ο στόχος της επιχείρησης. Δεν είναι θέμα να επιστρέψει το ΝΑΤΟ να δώσει σήμα για το πώς θα επιχειρήσουμε εμείς στον δικό μας χώρο, όσο να ανακόψει τις ροές από τα τουρκικά παράλια.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Αυτό είναι σε συνέχεια της συζήτησης που κάναμε, γι΄ αυτό ρωτώ. Σήμερα τα τουρκικά Μέσα, οι τουρκικές εφημερίδες φιλοξενούν δημοσιεύματα στη λογική, σας διαβάζω έναν τίτλο «οι πρόσφυγες ανοίχτηκαν στη Μεσόγειο, καθώς το ΝΑΤΟ κλείνει το Αιγαίο» και μιλούν ουσιαστικά για την ενεργοποίηση ενός νέου περάσματος από το Κας προς το Καστελόριζο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχω την πληροφόρηση να σας πω για κάποιο πρόσφατο δημοσίευμα και για ένα συγκεκριμένο πέρασμα, δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω επ΄ ακριβώς. Όμως, σας εξηγώ ποιο είναι το γενικό πλαίσιο και βεβαίως το επιχειρησιακό σχέδιο δεν το έχουμε δει ακόμα. Έχουν συμφωνηθεί οι όροι, με τους οποίους θα συνταχθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και οι οποίοι –επαναλαμβάνω- σέβονται απολύτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τις αρμοδιότητες.

ΓΚΙΟΚΑΣ: Κυρία Γεροβασίλη, υπάρχει θέμα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Το επιθυμεί αυτό η κυβέρνηση ή μια απεμπλοκή του Ταμείου θα ήταν προς το συμφέρον όλων;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι θέσεις του Ταμείου και το αν αυτό ήταν χρήσιμο να λύνει ζητήματα της Ευρώπης, δεν ήταν στις δικές μας απόψεις και προθέσεις. Πιστεύαμε και πιστεύουμε πάντα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει από μόνη της να αντιμετωπίζει τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν και εν μέσω οικονομικής κρίσης. Από εκεί και πέρα, από τη Συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε δεχθεί την παρουσία του ΔΝΤ μέχρι και τον Μάρτιο του 2016, όπως έχει διατυπώσει το ίδιο το Ταμείο, ως τεχνικός σύμβουλος. Και τον Μάρτιο θα κριθεί και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης ενδεχομένως και μετά, το αν και με ποιους όρους το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Από ό,τι φαίνεται, η εκτίμηση είναι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Και σήμερα υπάρχει η διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Γνωρίζετε πόσο καθοριστική είναι η στιγμή, πόσο μεγάλο αγώνα δίνει η ελληνική κυβέρνηση για το γρήγορο και επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού, της οποίας υλοποιούμε τα στάδια και τα μέτρα τα οποία έχουμε δεχθεί, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση και να περάσουμε στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, το οποίο είναι το καθοριστικό, για τα επόμενα χρόνια, για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές της χώρας.

MIKE SZYMANSKI (SUDDEUTSCHE ZEITUNG): Στον γερμανικό Τύπο κυκλοφορούν δημοσιεύματα για ένα plan B μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, το οποίο θα συζητηθεί στην τριμερή την Πέμπτη (18/2) και σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα φυλάξει τα σύνορά της με την Ελλάδα καλύτερα, ώστε να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, εμείς οι Έλληνες θα μπορούμε να στέλνουμε πίσω στην Τουρκία πρόσφυγες και η Τουρκία φυσικά να τους δέχεται και πρόσφυγες να φεύγουν πλέον απευθείας από την Τουρκία στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Θα υπάρχει ένα αντικίνητρο, θα υπάρχει μια αντίστροφη αναλογία σε αυτή την περίπτωση, όσο περισσότεροι πρόσφυγες καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα από την Τουρκία προς την Ελλάδα που σημαίνει κακή φύλαξη από πλευράς Τουρκίας, τόσο λιγότερους πρόσφυγες θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες απευθείας από την Τουρκία και ταυτοχρόνως η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να δέχεται πίσω αυτούς τους πρόσφυγες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι plan B αυτό. Αυτά είναι τα συμφωνηθέντα. Το σχέδιο συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, το οποίο προβλέπει και τη συγκράτηση των ροών προς την μεριά της Τουρκίας, αλλά και τη μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους όρους που έχουν κανονιστεί και με τους αριθμούς που έχουν συμφωνηθεί. Και βεβαίως, επειδή ο όρος είναι να ελαττώσει η Τουρκία τις ροές προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη, προκειμένου να γίνεται η μετεγκατάσταση σε μεγάλο αριθμό κατευθείαν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το σχέδιο συνεργασίας. Δεν είναι plan Β.

MIKE SZYMANSKI (SUDDEUTSCHE ZEITUNG): Και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε εντοπίσει και όχι μόνο εμείς, γι’ αυτό το είπα και πριν, ότι το πρόβλημα σήμερα στη διαχείριση –επαναλαμβάνω- και όχι τη λύση του προσφυγικού ζητήματος, το κλειδί σήμερα στη διαχείριση της μείωσης των προσφυγικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η Τουρκία τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες, αυτές που αρνούνται σήμερα να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα ότι δεν τα τηρεί (δηλαδή, αυτά που έχουν συμφωνήσει για το πόσους πρόσφυγες θα υποδεχθούν που θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα) είναι εκείνο το οποίο θα ευνοήσει την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται σήμερα και η παρέμβαση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ελαττωθούν οι ροές οι οποίες μέχρι σήμερα είδαμε ότι δεν έχουν ελαττωθεί εκ μέρους της Τουρκίας και χρησιμοποιείται αυτό ως πάτημα από τις ευρωπαϊκές χώρες για να μη δέχονται να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα για τη μετεγκατάσταση. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι βήματα τα οποία εμείς, από πλευράς μας, παλεύουμε να υλοποιηθούν, έχοντας τηρήσει απαρέγκλιτα (τα συμφωνηθέντα). Και αύριο θα συζητηθούν αυτά και στη Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα, όσον αφορά τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει.

Σας ευχαριστώ».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση θα βάλει «τάξη» σε ραδιόφωνο και ενημέρωση μέσω διαδικτύου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news