facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Εφορία: Θολό τοπίο για αποδείξεις και αφορολόγητο

Το περιστατικό είναι πραγματικό. Σε καφέ της Λακωνίας, ξαφνικά μπαίνουν δύο κυρίες από τη ΔΟΥ Σπάρτης. «Θα μπορούσα να δω την απόδειξή σας;» ρωτά ευγενικά στο πρώτο τραπέζι η εφοριακός. Απόδειξη δεν υπάρχει. Το ίδιο και στο δεύτερο και στο τρίτο τραπέζι, το ίδιο και στο έβδομο, που ήταν γεμάτο εκείνη την ώρα. Σε χρόνο παράλληλο, η ιδιοκτήτρια του καφέ εκδίδει τη μία απόδειξη μετά την άλλη.
Όταν η ελεγκτής φτάνει στον χώρο της ταμειακής, όλες οι αποδείξεις είναι αραδιασμένες , η μία δίπλα στην άλλη, με την ώρα έκδοσης να προδίδει τη μαζική τους εκτύπωση ακυρώνοντας και την τελευταία πιθανότητα να γίνει πιστευτή η εκδοχή σύμφωνα με την οποία «έπεσε πολλή δουλειά, είμαι μόνη μου και τις έκοψα όλες μαζί...»
Με συνοπτικές διαδικασίες, με βάση τις νέες διατάξεις νόμου, το κλιμάκιο της εφορίας βεβαιώνει το πρόστιμο που αναλογεί: 32 ευρώ είναι ο ΦΠΑ για τους καφέδες και τα γλυκά που αντιστοιχούν στους πελάτες εκείνης της στιγμής, το πρόστιμο επομένως είναι ακριβώς το μισό: 16 ευρώ. Βεβαιώνεται το πρόστιμο, το κλιμάκιο φεύγει, η εισπραξιμότητα των προστίμων κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
Τα 16 ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα 250 ευρώ επί επτά τραπέζια που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.
Κρατήστε αυτό το σκηνικό από τη μία πλευρά, ως σημείο προβληματισμού για το εάν υπάρχει ουσιαστική επίπτωση για τους υπόχρεους στην περίπτωση που δεν εκδίδουν αποδείξεις, ή οι περιορισμένοι έλεγχοι (λόγω έλλειψης προσωπικού) σε συνδυασμό με τα μικρά πρόστιμα δημιουργούν «κίνητρο» μη έκδοσης αποδείξεων.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τοποθετήσουμε την άλλη όψη της πραγματικότητας. Οι φορολογούμενοι, φτάνοντας στις 8 Φεβρουαρίου του 2016 δεν γνωρίζουν το παραμικρό αναφορικά με τις αποδείξεις. Πρέπει να τις μαζεύουν φέτος και ποιες; Θα περνάνε οι χάρτινες ή θα πρέπει για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο να έχουν κάνει δαπάνες με κάρτες. Τίποτα.
Εκκρεμές μένει και το ερώτημα που καλλιεργήθηκε μέσω διαρροών το προηγούμενο διάστημα περί κληρώσεων έως και ακινήτων με βάση τον αριθμό της απόδειξης. «Τι να την κάνω την απόδειξη;» λένε πολλοί επιμένοντας να μην καταλαβαίνουν ότι εάν δεν ζητούν απόδειξη, τον φόρο που κλέβει ο επιτηδευματίας θα κληθούν να τον πληρώσουν οι ίδιοι.

Σχέδια επί χάρτου

Από τον περασμένο Δεκέμβρη, για να μην ανατρέξουμε στους προηγούμενους μήνες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε προαναγγείλει διασύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος, προκειμένου για τα εισοδήματα του 2016. Η σχετική διάταξη επρόκειτο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του περασμένου έτους. Όπως είναι γνωστό, κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Η εξήγηση που δίνουν αρμόδιες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας για την καθυστέρηση δείχνει προς την πλευρά των δανειστών. «Εμείς έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας στους θεσμούς και περιμένουμε»αναφέρεται σχετικά...
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι φέτος, για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο, όλοι οι υπόχρεοι -με εξαίρεση κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και υπερήλικες- θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες αξίας ίσης τουλάχιστον με το 10% του εισοδήματός τους μέσω πλαστικού χρήματος. Σε ορισμένα σενάρια μάλιστα το ποσοστό αυτό ήταν κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Σε χρόνο παράλληλο, υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας με πέντε χρόνια καθυστέρηση διάταξη νόμου η οποία ισχύει από το 2011.
Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί. Και οι φορολογούμενοι ακόμα αναρωτιούνται: τι αποδείξεις μαζεύουμε φέτος;
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Θολό τοπίο για αποδείξεις και αφορολόγητο"

Χιλιάδες άνεργοι ακάλυπτοι σε φορολόγηση 26% και προκαταβολή φόρου 75%

Ακάλυπτοι σε φορολόγηση 26% και προκαταβολή φόρου 75% βρίσκονται χιλιάδες άνεργοι και περιστασιακά εργαζόμενοι καθώς το ΥΠΟΙΚ δεν έχει καταθέσει - όπως πέρυσι - στη Βουλή διορθωτική ρύθμιση για την απαλλαγή τους από την αποφορολόγηση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία - αν δεν κατατεθεί νέα ρύθμιση στη Βουλή - οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά, ακόμα και για εισοδήματα από τόκους καταθέσεων μερικών λεπτών του ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή τους να προστατευθούν οι εν λόγω πολίτες εκφράζουν σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι προαναγγέλλουν ότι στόχος του υπουργείου είναι η έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, αν είναι δυνατόν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες άνεργοι ακάλυπτοι σε φορολόγηση 26% και προκαταβολή φόρου 75% "

Ειδοποιητήρια-φωτιά στέλνει το ΥΠΟΙΚ σε 600.000 οδηγούς ανασφάλιστων ΙΧ

Φορολογική «επίθεση» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Μεταφορών μέσα στο Φεβρουάριο για χιλιάδες οδηγούς ΙΧ.

Πρόστιμο θα αναγκαστούν να πληρώσουν όσοι δεν πέρασαν το αυτοκίνητό τους από ΚΤΕΟ αφού μέσα στις επόμενες ημέρες η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να ετοιμάσει λίστα με περισσότερα από 800.000 ΙΧ. Το πρόστιμο των 150 ευρώ θα εμφανιστεί απευθείας στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Taxisnet και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση.

Περίοδος «χάριτος» δέκα ημερών αναμένεται να δοθεί στους οδηγούς που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους μέσα στις οποίες πρέπει όχι μόνο να πληρώσουν το κόστος των ασφάλιστρων αλλά και πρόσθετος τέλος που ανέρχεται στα 250 ευρώ. Το ποσό θα δίνεται με τη μορφή παραβόλου και θα αποδίδεται στην ασφαλιστική εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης υπέγραψε τη σχετική απόφαση και μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται αποσταλούν τουλάχιστον 600.000 ειδοποιητήρια.

Τα ονόματα των οδηγών που θα ειδοποιηθούν θα προκύψουν ύστερα από διασταύρωση που θα γίνει ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της ΓΓΔΕ με την ηλεκτρονική βάση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών η οποία και εμπεριέχει όλα τα ΙΧ για τα οποία υπάρχει ενεργή ασφάλεια.

Αν κάποιος οδηγός ΙΧ παραλάβει το ειδοποιητήριο πρέπει μέσα σε 8 ημέρες είτε να αποδείξει πως είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του.

Αν παρέλθει το 8ήμερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα αντιμετωπίζει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ αλλά και τον κίνδυνο επιβολής σειράς διοικητικών συνεπειών οι οποίες είναι:

Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες

Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής

Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και

Χρηματική ποινή μέχρι €3.000

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδοποιητήρια-φωτιά στέλνει το ΥΠΟΙΚ σε 600.000 οδηγούς ανασφάλιστων ΙΧ"

Βίντεο του ΠΑΜΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τέρμα τα ψέματα, ως εδώ!

Όσα υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τη διεξαγωγή των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 και όσα πράττει σήμερα, έναν χρόνο και κάτι ως κυβέρνηση, τονίζει το ΠΑΜΕ σε βίντεο που δημιούργησε καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις της 13ης Φεβρουαρίου.

Το βίντεο φέρει τον τίτλο «Τέρμα τα ψέματα... Ως εδώ!» και παρουσιάζει τα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

Δείτε το βίντεο, με το οποίο καλούνται οι πολίτες να δώσουν δυναμικό «παρών» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της Παρασκευής.



Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο του ΠΑΜΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τέρμα τα ψέματα, ως εδώ!"

Κλείνουν επ’ αόριστον τα Τέμπη

Ανένδοτοι εμφανίζονται οι αγρότες των Τεμπών, οι οποίοι αποφάσισαν να κλείσουν την κοιλάδα «επ' αόριστον» από την Τρίτη στις 12:00.

Οι αγρότες αποφάσισαν η κοιλάδα να παραμείνει ανοιχτή το βράδυ της Δευτέρας και να μην κλείσει εκ νέου στις 21:00.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, μαζί με τους συναδέλφους τους από τις Μικροθήβες, τις δικές τους προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Βασικός αποδέκτης είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν επ’ αόριστον τα Τέμπη"

Παρά τους φόβους Τσακαλώτου οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» την αξιολόγηση το καλοκαίρι

Τους φόβους του Ευκλείδη Τσακαλώτου για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την έλευση του... θέρους, επιβεβαιώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους στο γερμανικό πρακτορείο MNI.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΜΝΙ, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, μιλώντας φυσικά ανώνυμα, υπογράμμισαν ότι οι πρώτες επαφές μεταξύ Αθήνας και επικεφαλής των θεσμών ήταν απλά διερευνητικές, ενώ μπορούν να διαρκέσουν πολλούς μήνες, εάν η Ελλάδα δεν δεχθεί τελικώς τις προτάσεις των δανειστών ή έστω εάν δεν κατορθώσει να παρουσιάσει μέτρα που θα έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Οι συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας ήταν απλά διερευνητικές», ξεκαθαρίζει η πρώτη ευρωπαϊκή πηγή, η οποία προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα έως τον Ιούνιο και ως εκ τούτου υπάρχει στη διάθεσή των δύο πλευρών αρκετός χρόνος έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αυτό ακριβώς, όμως, απεύχεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι «εάν η αξιολόγηση πάει για Μάιο-Ιούνιο... καήκαμε», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα και η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί είτε έως τα τέλη Φεβρουαρίου είτε στις αρχές Μαρτίου.

Εντελώς διαφορετική η εκτίμηση μίας ακόμη ευρωπαϊκής πηγής που μιλά στο ΜΝΙ, καθώς υποστηρίζει ότι υπάρχει διευρυμένο κενό μεταξύ αυτών που απαιτούν οι θεσμοί και αυτών που προτείνει η ελληνική πλευρά, με μία ακόμη δυσκολία να έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει υπολογιστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος στο οποίο θα φθάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Όσο για τη δυνατότητα η Αθήνα να καταθέσει κάποια άλλα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν κάποιες εκ των απαιτήσεων των δανειστών οι οποίες δεν φαίνεται να γίνονται εύκολα δεκτές από την κοινωνία, οι ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, καθώς «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το πράξει».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρά τους φόβους Τσακαλώτου οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» την αξιολόγηση το καλοκαίρι"

Άνθιμος: Κατάφερα να μην πληρώσω ΕΝΦΙΑ - Εμείς δεν έχουμε περιουσία

Στην αποκάλυψη ότι με ενέργειες που έκανε κατάφερε να ακυρώσει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το κτήριο της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ύψους 500.000 ευρώ, προχώρησε ο μητροπολίτης Άνθιμος.

"Ποια περιουσία; εμείς δεν έχουμε περιουσία... Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης δεν έχει περιουσία να δώσει, ούτε ένα τετραγωνικό (...) Το μεγαλύτερο έσοδο είναι από το κεράκι που ανάβουν οι πιστοί" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM.

"Το χρέος μας είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε, αλλά μέχρι εκεί που μπορούμε, μέχρι εκεί που δεν αρχίζει να αμφισβητούνται τα δικαιώματα ή ο τρόπος χρήσεως των περιουσιακών στοιχείων από κάθε άνθρωπο" τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό επισήμανε ότι η διευθέτηση του ζητήματος των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα δημιουργεί αναταραχή και αρνητισμό στους κατοίκους.

Όπως δήλωσε "θέλει το πράγμα κάποια προσοχή σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του κράτους να εξυπηρετήσει σε όλες τις περιοχές της χώρας τους ανθρώπους αυτούς".

"Θέλει το πράγμα κάποια προσοχή σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του κράτους να εξυπηρετήσει σε όλες τις περιοχές της χώρας τους ανθρώπους αυτούς" παρατήρησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνθιμος: Κατάφερα να μην πληρώσω ΕΝΦΙΑ - Εμείς δεν έχουμε περιουσία "

Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού του Αλ. Μητρόπουλου ζητά η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής

Άνοιγμα συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού που διαθέτει ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος σε τράπεζα του εξωτερικού, ζήτησε η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, καθώς τα μέλη της δεν πείστηκαν από τις αρχικές εξηγήσεις του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή είχε ζητήσει από τον κ. Μητρόπουλο τις κινήσεις του συγκεκριμένου λογαριασμού, ωστόσο στην απάντησή του δήλωσε μόνο το ποσό που έχει σήμερα στην συγκεκριμένη τράπεζα.

Εκτός αυτού, η επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον Νίκο Μίχο. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απέφευγε αρχικά να καταθέσει δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Τελικά μετά από παρατάσεις προθεσμιών κατέθεσε ελλιπές «πόθεν έσχες» και αγνόησε να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση της επιτροπής διαπιστώθηκε ότι για περίπου οκτώ χρόνια, ο γνωστός εκδότης Σταύρος Ψυχάρης δεν είχε καταθέσει «πόθεν έσχες. Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας και σύμφωνα με έγγραφο της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, ο κ. Ψυχάρης δεν είχε καταθέσει «πόθεν έσχες» από το 2001 εως και το 2008.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού του Αλ. Μητρόπουλου ζητά η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής"

Απόσυρση του ασφαλιστικού ζητούν επιστημονικοί φορείς και ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου οι επιστημονικοί φορείς-ελεύθεροι επαγγελματίες εμμένουν στην απόφασή τους για αποχή από το διάλογο με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρσή του.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι φορείς επανέλαβαν την απόφασή τους για αποχή από το διάλογο, «όπως επιχειρείται από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, ποσοτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου».

Παράλληλα θεωρούν ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «είναι φορολογικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι ασφαλιστικού» και προσθέτουν ότι διάλογος πρέπει «να γίνει επί τη βάσει ασφαλίστρου και παροχής και ουχί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος». Ακόμα, οι φορείς επαναλαμβάνουν ότι ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Την ίδια στιγμή, έπειτα από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, οι συμβολαιογράφοι της χώρας θα απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους πανελλαδικά από αύριο Τρίτη, 9/2 έως και την ερχόμενη Πέμπτη, 11/2 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Λόγω της αποχής δεν θα διενεργηθούν και οι προγραμματισθέντες για μεθαύριο, Τετάρτη, 10/2 πλειστηριασμοί.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόσυρση του ασφαλιστικού ζητούν επιστημονικοί φορείς και ελεύθεροι επαγγελματίες"

Χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας

Στη γωνία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει αφενός τα επιπλέον μέτρα που ζητούνται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και τις συντεταγμένες και αφετέρου, αυξανόμενες πιέσεις για νέες υποχωρήσεις στο προσφυγικό. Αμφότερες αναμένεται να τεστάρουν την αντοχή της, εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες υφίστανται επικρίσεις από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων τους ώστε να μη δέχονται μετανάστες στους κόλπους τους.
Κι ενώ κάποιοι θέλουν για τη χώρα μας τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, με το επιχείρημα ότι δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων, η ηγεσία της ΕΕ σιωπά εδώ και μήνες για την πραγματική κατάσταση που δεν είναι άλλη από τις ωμές απειλές της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου η Ευρώπη να υποχωρήσει στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της γείτονος χώρας.
Αποκαλυπτικά εμπιστευτικά έγγραφα του Euro2day.gr δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι από τις 16 Νοεμβρίου και όταν είχε ήδη συμφωνηθεί το λεγόμενο Action Plan μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν, ο κ. Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αττάλεια της Τουρκίας, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα:
1. Στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά να... πνίγονται στις ακτές της.
2. Δεν αποδέχεται τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.
3. Ζητά άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.
4. Η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.
Οι διάλογοι της συνάντησης είναι σοκαριστικοί (δείτε αναλυτικά στο τέλος του κειμένου τα σχετικά έγγραφα), και όπως μετέφερε ανώτερη πηγή, ο κ. Ερντογάν ήταν αλαζονικός, εριστικός και οι τόνοι της συζήτησης είχαν ανέβει επικίνδυνα, σε σημείο που η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. Εκανε λόγο για αποστολή προσφύγων με… λεωφορεία και ζήτησε περισσότερα χρήματα, λέγοντας ότι… η Ελλάδα πήρε βοήθεια 400 δισ. ευρώ από την Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το περιστατικό, που δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η στάση της Τουρκίας,αποσιωπήθηκε από την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη δεν ενημερώθηκαν ως έπρεπε (ούτε ο Ελληνας πρωθυπουργός που είχε επίσημο ταξίδι στη Τουρκία την επόμενη μέρα!), ενώ στους δημοσιογράφους δόθηκε διαφορετική ενημέρωση, ότι «η μπάλα κυλάει» καθώς διατάχθηκε πλήρης συσκότιση.

Οι νέες πιέσεις

Eκτoτε οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντάθηκαν και αναμένεται να κλιμακωθούν εκ νέου από αυτή την Τετάρτη, καθώς η ΕΕ διεκδικεί ενεργό ρόλο στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας και θέλει να φέρει χιλιάδες ξένους αστυνομικούς και φύλακες με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούμε μόνοι μας. Το σχέδιο για την Ελλάδα, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, ξετυλίγεται σιγά σιγά και αναμένεται να κορυφωθεί τον Μάιο.

Οι νέες απαιτήσεις της Τουρκίας και η «κακή» διαπραγμάτευση της ΕΕ

Από τα εμπιστευτικά έγγραφα διαφαίνεται ότι η Άγκυρα έφερε την ΕΕ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, έκανε μια συμφωνία βασισμένη σε υποσχέσεις και έκτοτε εκβιάζει και ζητάει περισσότερα προκειμένου να την υλοποιήσει. Υπάρχει από την πλευρά Ερντογάν η «καχυποψία» ότι η ΕΕ δεν θα εφαρμόσει τις υποσχέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πατάει εκεί ώστε να μην κάνει τίποτα για να ανακόψει τις ροές των προσφύγων. Αντιθέτως μάλιστα.
Η Γερμανία ρίχνει το φταίξιμο στην Κομισιόν για τις λάθος διαπραγματεύσεις. Η Ανγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται για τρίτη φορά σήμερα στην Τουρκία και έχει λάβει τα ηνία της διαπραγμάτευσης, φαίνεται να κινείται στη λογική ότι μόνο εάν ικανοποιηθεί η Τουρκία θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Οσοι γνωρίζουν την τουρκική διπλωματία, αντιλαμβάνονται ότι η λογική αυτή είναι λανθασμένη.
Αντιθέτως, προκαλεί απορία γιατί δεν γνωστοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη οι απειλές της Τουρκίας, ώστε τα πυρά να πηγαίνουν προς την Άγκυρα και όχι την Ελλάδα και να αποδυναμωθεί η λογική εκβιασμού της γείτονος χώρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο τουρκικό πλάνο θέλει να εμπλέξει την ΕΕ και στις στρατιωτικές επεμβάσεις που κάνει στη Συρία, με πρόσχημα το προσφυγικό, θέλει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ από «παγκόσμιους δωρητές» για να κρατήσει τους πρόσφυγές στα εδάφη της ενώ φέρνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να «λάβει» και από εκεί υποχωρήσεις που δεν άπτονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η στάση της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει αυτή τη διάσταση, ενώ ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να περιμένει «συμπάθεια και υποστήριξη» στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό σε δύο εβδομάδες, ακόμα και αν εμφανιστεί πλήρως έτοιμη στο θέμα των hot spots.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να λαμβάνει τα μηνύματα ακόμα και μετά το Λονδίνο, ότι η χώρα μας θα βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί η αξιολόγηση της οικονομίας. Η διαρροή ότι είπε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα δύο κρίσεις ταυτόχρονα, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.
Ο πρωθυπουργός αναμένει τις πιέσεις. Και προσπαθεί τουλάχιστον να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα,ώστε να μη συμπέσει με το αναθεωρημένο Action Plan για το προσφυγικό. Όμως αυτό δεν θα είναι εύκολο.
Παρά τις διαρροές ότι οι δανειστές ζητούν και πιέζουν, ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και στις συζητήσεις με τα ελληνικά κλιμάκια, το κουαρτέτο δεν έμπαινε στην ουσία της διαπραγμάτευσης, άκουγε, ζητούσε διευκρινίσεις, στοιχεία, αλλά δεν «έδινε γραμμή», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση. Αυτό ήταν και το ερώτημα που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός στην Ανγκελα Μέρκελ.
Πάντως, αξιωματούχος του ΔΝΤ μάς ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντέχει βάλει στο παζλ και το προσφυγικό, μετά από πίεση της Ουάσινγκτον.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος εξέπεμψε μήνυμα «κρατήστε την Ελλάδα μέσα»,αναφερόμενο στις πιθανές προεκτάσεις που μπορεί να έχει ένας προσωρινός αποκλεισμός από τη Σένγκεν. Και ενώ οι ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στο Euro2day.gr ότι οι διαρροές στα ελληνικά μέσα για τις απαιτήσεις των δανειστών είναι απλά «το σημείο στο οποίο σταματήσαμε τον Νοέμβριο».
«Δεν βλέπω κάτι καινούργιο και απορώ για τον θόρυβο που έχει προκληθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως η ΕΚΤ και ο ESM σπρώχνουν για να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τον Απρίλιο, με τον Μάριο Ντράγκι να κτυπάει το καμπανάκι για αυξημένους κινδύνους στην Ευρωζώνη από το εξωτερικό, ενώ τα στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ αναμένουν εντολές από τους επικεφαλής.
Η μεν Κομισιόν θέλει να εντάξει και το προσφυγικό στη διαπραγμάτευση, δίνοντας κάποια ανάσα στον κ. Τσίπρα και το ΔΝΤ αναμένει την τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ, που όμως δεν φαίνεται να υποχωρεί ως προς τις σκληρές απαιτήσεις σε ασφαλιστικό - δημοσιονομικό.
Ο πρόεδρος της Κομισιον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει διαβλέψει τη λάθος στροφή που πήραν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία (και ως ένα μεγάλο μέρος η Κομισιόν έχει την ευθύνη για την κακή διαπραγμάτευση και την τεράστια ανοχή που έδειξαν οι συνεργάτες του) και αποφάσισε να μην παρευρεθεί στη διάσκεψη του Λονδίνου, ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στη κ. Μέρκελ και τον κ. Τουσκ.
Ήδη οι σχέσεις του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Επιπλέον, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ερωτώμενος για το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι στη χειρότερη περίπτωση, «καλό είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως του κ. Παπαδήμου, που θα υιοθετήσει όλες τις αντι-λαϊκές αποφάσεις, αποφορτίζοντας το κλίμα».
Βεβαίως η σκέψη αυτή προέρχεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και έχει διπλή ανάγνωση, όμως τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος και στους δορυφόρους του Σόιμπλε, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τι έγινε στο κρίσιμο ραντεβού του Νοεμβρίου

Αποκαλυπτικοί για τη στάση της Τουρκίας είναι οι διάλογοι για το ραντεβού του Νοεμβρίου, τότε που Γιούνκερ και Τουσκ συναντήθηκαν με τον Ερντογάν.
«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση.Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.
Όταν ο κ. Τουσκ προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια ώστε να διασφαλιστεί και η Ευρωζώνη και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ο κ. Ερντογάν τον διέκοψε λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις.
Ο κ. Ερντογάν έδειξε πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα τη στιγμή που ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η ΕΕ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και ήδη κάποια κράτη-μέλη ήταν έτοιμα να καταργήσουν τη Συνθήκη Σένγκεν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.
Σε αυτό το σημείο ο Τούρκος πρόεδρος και πάλι διέκοψε λέγοντας ότι η Σένγκεν είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που δεν τον αφορά. Αναφέρουν τα έγγραφα: «Ο κ. Ερντογάν ρώτησε ρητορικά: Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες, εάν δεν φτάσουμε σε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε μια αμφιλεγόμενη απάντηση, λέγοντας ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει τον εαυτό της λιγότερο ελκυστικό για τους πρόσφυγες «αλλά αυτή δεν είναι η λύση που θέλουμε».
Ο κ. Ερντογάν σήκωσε κι άλλο τους τόνους λέγοντας ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. «Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;» είπε στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.
«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αφορούν τη φτώχια και τον αποκλεισμό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αμόρφωτοι αλλά θα συνεχίσουν να είναι τρομοκράτες για την Ευρώπη», συνέχισε.
Τότε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε υψηλούς τόνους, είπε στον κ. Ερντογάν ότι εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αποκάλυψε δε ότι η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, ώστε να βοηθηθεί ο κ. Ερντογάν στις εκλογές.
«Δεχθήκαμε κριτική για αυτή την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης. Και όσον αφορά στα κονδύλια ούτε εγώ, ούτε ο Ντόναλντ (Τουσκ) μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους αριθμούς. Χρειαζόμαστε διαύγεια μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια όπως το κεφάλαιο 17».
Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε τα σχόλια του κ. Γιούνκερ προσβλητικά και διέκοψε για ακόμα μια φορά λέγοντας ότι η καθυστέρηση της έκθεσης δεν τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές. Με θυμό είπε ότι «η έκθεση είναι μια προσβολή» και ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ εδώ και 11 χρόνια.
«Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η απάντηση που πήρε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η έκθεση προόδου καθυστέρησε μετά από αίτημα του ιδίου του κ. Ερντογάν, σήκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους καθώς ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται τώρα «εξαπατημένος».
«Είχα την εντύπωση ότι θέλατε να συμφιλιωθείτε με την Ευρώπη, γιατί πραγματικά σταθήκαμε στο ύψος των προκλήσεων», είπε ο κ. Γιούνκερ για να διακοπεί για ακόμα μια φορά από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος τον προκάλεσε να «αναφέρει έστω και μια παραχώρηση που έκανε η ΕΕ προς την Τουρκία».
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε τη δυνατότητα παροχής κονδυλίων, την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών, τη φιλελευθεροποίηση της βίζας, αποφάσεις οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για τα κράτη-μέλη.
Ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα για την Τουρκία, ότι τα κονδύλια ήταν για τους πρόσφυγες και όχι για τη χώρα. «Χρησιμοποιείτε προ-ενταξιακά κονδύλια. Πραγματικά αυτό είναι τίποτα. Δεν έχετε ανοίξει κεφάλαια. Περιμένουμε 53 χρόνια. Μας κοροϊδεύετε», φώναξε.
Ο κ. Γιούνκερ ανταπάντησε ότι οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο «σαν πρίγκιπα», για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα». Γυρνώντας προς τον κ. Τουσκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν «ασεβής» και ότι κατά την άποψή του η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της.
«Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες», ανέφερε και σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία».

- - 
- - 
- - 
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας"

Αγρότες της Μακεδονίας αντιμετωπίζουν με δυσφορία την τριήμερη κάθοδο στο Σύνταγμα

Με την παραμονή των τρακτέρ στα μπλόκα που έχουν στηθεί στη Μακεδονία, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες κατά του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, τα ο αποκλεισμός των μπλόκων συνεχίζεται με ανοίγματα των εθνικών οδών ανά χρονικά διαστήματα, όταν κρίνεται από τους αγρότες, πως επιβάλλεται η αποσυμφόρηση των δρόμων.

Πάντως και όπως αποκαλύπτει το zougla.gr οι αγρότες της Μακεδονίας, είδαν με δυσφορία την τελευταία ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων αγροτών από 68 μπλόκα που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση της Νίκαιας. Κρίνουν ως ιδιαίτερα δύσκολη την κάθοδό τους και ειδικά την τριήμερή παραμονή τους έξω από τη Βουλή. Επίσης, ερωτηματικά προκαλεί «το γιατί» θα πρέπει να βρίσκονται έξω από τη Βουλή τρεις ολόκληρες μέρες. Υπενθυμίζουμε πως οι αγρότες της Μακεδονίας είχαν απορρίψει την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής να παραβρεθούν στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής και τώρα τους δημιουργούνται ερωτηματικά, σε πολλά επίπεδα.

Ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες, θέλουν τους αγρότες από τα μπλόκα της Μακεδονίας, να διαχωρίζουν τη θέση τους και να μη μετέχουν στις τριήμερες κινητοποιήσεις έξω από το Σύνταγμα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες της Μακεδονίας αντιμετωπίζουν με δυσφορία την τριήμερη κάθοδο στο Σύνταγμα"

Διπλασιάστηκαν τα θύματα της γρίπης μέσα σε μια εβδομάδα - Στους 60 οι νεκροί

Ανεβαίνει με δραματικό ρυθμό το κύμα της γρίπης. Άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 60.

Μέσα σε μία εβδομάδα οι νεκροί εξαιτίας της γρίπης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί: την περασμένη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 34 θάνατοι και σήμερα ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 60. Κατά τους ειδικούς, η κορύφωση της γρίπης αναμένεται τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Ανάμεσα στα θύματα των τελευταίων δύο ημερών υπάρχει κι ένα μωρό που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Η εφετινή, λεγόμενη και πανδημική, λόγω του ότι κυριαρχεί ο ιός Α(Η1Ν1) που είχε κυριαρχήσει το 2009 σε παγκόσμιο επίπεδο, γρίπη έχει πλήξει με σφοδρότητα τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 χρόνων καθώς και μωρά, παιδιά και εφήβους. Συνολικά, μέχρι και σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 16 ανήλικοι, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν καταλήξει.

Ένας στους τέσσερις με γρίπη στην Εντατική πεθαίνει

Στο κόκκινο βρίσκεται η ζήτηση κρεβατιών σε ΜΕΘ (και) λόγω της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 112 ασθενείς, με βαριές επιπλοκές από την εποχική γρίπη. Συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 252 άτομα των οποίων η βαριά νόσηση επέβαλλε την εισαγωγή σε Εντατική, με τους 65 εξ αυτών να είναι απολύτως υγιείς και να μην συγκαταλέγονται σε ομάδα υψηλού κινδύνοιυ.

Από τους 252 ασθενείς, οι 60 έχουν καταλήξει. Μ’ άλλα λόγια, ένας στους τέσσερις που εισάγεται σε ΜΕΘ καταλήγει.

Επίσης, τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την αντιγριπική θωράκιση τους, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το χαμηλό εμβολιαστικό κίνημα: μόλις δύο είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των θυμάτων της γρίπης είναι 53,3 έτη – πρόκειται για τον χαμηλότερο ηλικιακό μέσο όρο των θυμάτων της γρίπης τα τελευταία χρόνια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλασιάστηκαν τα θύματα της γρίπης μέσα σε μια εβδομάδα - Στους 60 οι νεκροί"

Κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου «βλέπει» ο Ε. Τσακαλώτος

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του Φεβρουαρίου αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

«Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και εκτίμησε ότι «μόλις επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες για να κλείσουμε την αξιολόγηση».

Διευκρίνισε δε, ότι τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αθήνα, εξετάζοντας το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού.

«Πρέπει να τους πείσουμε για το πώς θα φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2018» συνέχισε ο υπουργός και κατέστησε σαφές ότι η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά σ’ αυτό το στόχο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου «βλέπει» ο Ε. Τσακαλώτος"

Με μη εκτέλεση παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ απειλούν οι φυσικοθεραπευτές

Πανελλαδική αναστολή εκτέλεσης των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στην τελευταία του συνεδρίασή του, ενώ την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 12:00 έχει προγραμματιστεί απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Η έναρξη της αναστολής εκτέλεσης παραπεμπτικών θα τεθεί σε εφαρμογή, στην περίπτωση κατά την οποία αποβεί άκαρπη η νέα συνάντηση της αντιπροσωπείας του Πανεληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δυο πλευρές θα συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις με στόχο την κατάργηση του clawback και των επιστροφών, καθώς όπως υποστηρίζουν οι φυσικοθεραπευτές τα μέτρα αυτά στερούν από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές έξι μήνες το χρόνο δεδουλευμένες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και καταστρέφουν τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας.

Τέλος, θα τεθεί επί τάπητος και η σύναψη νέας σύμβασης (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα) που θα επιτρέπει στον συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή να προσφέρει υπηρεσίες και να αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου για τις υπηρεσίες του.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Με μη εκτέλεση παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ απειλούν οι φυσικοθεραπευτές"

ΟΑΕΔ: Ζητά επικαιροποίηση βιογραφικού από ανέργους άνω των 50 ετών

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) καλεί άμεσα τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ανέργους άνω των 50 ετών, με χρονικό διάστημα ανεργίας άνω των 12 μηνών, να συμπληρώσουν βιογραφικό σημείωμα ή, όσοι ήδη διαθέτουν, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του βιογραφικού τους με τους εξής τρόπους:

- Μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.oaed.gr) - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - Είσοδος πιστοποιημένου χρήστη- Βιογραφικό Σημείωμα (προηγείται η λήψη κλειδαρίθμου από το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης –ΚΠΑ– της περιοχής τους).
- Με επίσκεψη στους εργασιακούς συμβούλους του ΚΠΑ στο οποίο ανήκουν, με τη βοήθεια των οποίων θα συμπληρώσουν τα στοιχεία του βιογραφικού τους σημειώματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, οι παραπάνω ενέργειες είναι αναγκαίες, καθώς ο Οργανισμός εγκαινιάζει τη χρήση εργαλείων και μεθόδων για τη σύζευξη ζήτησης και προσφοράς εργασίας, μέσω των ηλεκτρονικών του υπηρεσιών, προκειμένου να προσδιορίσει τους ωφελούμενους του προγράμματος «Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών», του οποίου επίκειται άμεσα η δημοσίευση της πρόσκλησης.

Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, για πρώτη φορά, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής υποψηφίων είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (πρόσβαση με τη χρήση κλειδάριθμου σε στοιχεία του βιογραφικού των ανέργων που αφορούν την ειδικότητα και τα προσόντα της θέσης εργασίας) είτε μέσω των εργασιακών συμβούλων στα ΚΠΑ.

«Με αυτά τα εργαλεία και τις μεθόδους σύζευξης ζήτησης και προσφοράς εργασίας, ο Οργανισμός φιλοδοξεί να βελτιώσει την υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης και να αλλάξει τον τρόπο προσέλκυσης εργοδοτών και ανέργων σε αυτά», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Ζητά επικαιροποίηση βιογραφικού από ανέργους άνω των 50 ετών"

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Να παύσει η Ελλάδα να αποτελεί το "οικονομικό πειραματόζωο" της Ευρώπης»

Έξι χρόνια μετά το καθεστώς των μνημονίων στο οποίο εισήλθε η χώρα μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφασίζει, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, να «παρέμβει» ενώνοντας τη φωνή της με τους επιστημονικούς φορείς.

Με ομόφωνη απόφασή του Δ.Σ. της Ένωσης, υπογραμμίζεται το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ελλάδα και ζητείται να σταματήσει να αποτελεί η χώρα μας το «οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης», με τη λογιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων τομέων, μεταξύ των οποίων και της Δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Το καθεστώς των μνημονίων, που έχει επιβληθεί στη χώρα μας οδηγεί, πλέον, σε αδιέξοδο. Μετά από έξι χρόνια παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε συγχρόνως θεσμική και αξιακή κρίση και διασάλευσης των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, από τις οποίες διαπνέεται η δημοκρατική έννομη τάξη μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, ως θεσμικός φορέας, έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων, επισημαίνει τα ακόλουθα:

- Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό-φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των
πολιτών.

- Η λογιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων τομέων της χώρας και ο προσανατολισμός μόνο στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης.

- Η οικονομική διάσωση της χώρας δεν θα επέλθει με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών (δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία κλπ.), δεν θα επέλθει με τη θέσπιση ενός ασφαλιστικού συστήματος εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα, όπως αυτό που προωθείται, ούτε με την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση των νέων επιστημόνων, με το μαρασμό της ελληνικής επαρχίας και του αγροτικού τομέα και τη φτωχοποίηση των πόλεων αλλά με τη σύνταξη ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης της χώρας, με τη καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα προσφέρει ασφάλεια σε πολίτες και επενδυτές, με τη σύνταξη ενός ανθρωποκεντρικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, που θα πληρεί τις βασικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και της αλληλεγγύης των γενεών, που πρέπει να διέπουν κάθε ασφαλιστικό σύστημα

Ειδικότερα ως προς το θεσμό της Δικαιοσύνης επισημαίνει τα ακόλουθα:

- Η συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή έννομης προστασίας περιορίζεται συνεχώς, αφενός ως προς τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες πολιτών με τη θέσπιση μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα (υψηλά παράβολα, ένσημα κλπ.), με συνέπεια να αμφισβητείται εάν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας υπηρετεί τις γενικές αρχές του Κράτους δικαίου διασφαλίζοντας όλα τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και αφετέρου με τη μη συμμόρφωση της Πολιτείας σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

- Η νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης.

- Η συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής, κατά τρόπο που επιφέρει την υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση, οικονομική εξόντωση και εν τέλει την αναξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου των δικηγόρων πλήττει τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή αυτής συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Ελλάδα πρέπει να παύσει να αποτελεί το «οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης», όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν επισημάνει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την άμεση απόσυρση διατάξεων που μειώνουν σε οποιονδήποτε βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, επαυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων και όλων των Κοινωνικών Ομάδων, που πλήττονται από το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου.»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Να παύσει η Ελλάδα να αποτελεί το "οικονομικό πειραματόζωο" της Ευρώπης»"

Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο

Πανελλαδικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου το ΠΑΜΕ. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 11.00 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

ΕΡΓΑΤΙΑ-ΑΓΡΟΤΙΑ
ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ, 11πμ Ομόνοια
Να μην περάσει ο νόμος-λαιμητόμος για το ασφαλιστικό!
Να μην περάσει η εξαθλίωση, η ανέχεια, η νέα σφαγή στη ζωή μας!
Ενωμένοι, δυνατοί, με πίστη στο δίκιο μας, μπορούμε να τους νικήσουμε!
Να δυναμώσει σε κάθε χώρο η αλληλεγγύη!

«…με τρακτέρ απ' το χωριό
για την πόλη μια και δυο..»

Οι αγρότες των αγωνιστικών μπλόκων σε όλη τη χώρα, αποφάσισαν μέσα από τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες και το συντονιστικό όργανο τους, να διαδηλώσουν στην Αθήνα ενάντια στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό!

Δε θα είναι μόνοι τους!

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας που έχει πληρώσει με αμέτρητες θυσίες τις συνέπειες της κρίσης τα τελευταία χρόνια, που βρίσκεται στο στόχαστρο του νέου ασφαλιστικού, να συμπαραταχθεί με όλες τις δυνάμεις της δίπλα στους αγρότες και να βουλιάξουμε την Αθήνα!

Μπλόκο στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ!
Να μην περάσει η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης!

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι έχουμε καθήκον και ευθύνη, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους αγρότες, με τους ελευθεροεπαγγελματίες, με όποιον πλήττεται και βασανίζεται από την πολιτική που μας πτωχεύει και γεμίζει τα σεντούκια των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενιαία, συντονισμένα, αγωνιστικά, ταξικά!

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας και των εργατών! Είναι αγώνας κατά της ίδιας πολιτικής που ενισχύει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που θέλει τους εργάτες και τους αγρότες στη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, με συμβολικές συντάξεις, με ελάχιστες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, επαγγελματικής προστασίας. Είναι η ίδια πολιτική που ξεκληρίζει την αγροτιά, που έχει στην ανέχεια τους εργαζόμενους με μισθούς των 300 και 400 ευρώ, που στέλνει στην ανεργία τους νέους, που βάζει λουκέτα στους ελευθεροεπαγγελματίες.

Ο αγώνας των αγροτών είναι μια σκληρή αναμέτρηση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων. Ενάντια στη συνεχή φοροληστεία που θερίζει τους φτωχούς αγρότες και ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα.
Η κυβερνητική πρόταση δε διορθώνεται!
Δεν παίρνει τροποποιήσεις! Δε βελτιώνεται! Μόνο ανατρέπεται!

Όσοι μιλούν για βελτιώσεις με δήθεν διαλόγους παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης!
Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να στηρίξουν τον κοινό αγώνα των εργατών-αγροτών, να αχρηστεύσουμε από κοινού την κυβερνητική προπαγάνδα των κατασκευασμένων στοιχείων, των τρικ, των ψεύτικων ελπίδων, της συκοφάντησης των αγώνων και των μορφών πάλης που μέσα από τις συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες επιλέγουμε!

Να νιώθουν την ανάσα μας παντού!

Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς σε όλη τη χώρα, οι πλημμυρισμένοι από λαϊκό κόσμο κεντρικοί δρόμοι φανέρωσαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα στο ασφαλιστικό, να βάλουμε μπρος για νέες διεκδικήσεις.
Η πρόσφατη απεργία αποκάλυψε το μεγάλο όπλο του λαού: Τη συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχομεσαίας αγροτιάς, γυναικών και νεολαίας. Η επιτυχία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ έδειξε το μέγεθος της δύναμης που έχει η λαϊκή συμμαχία, πόσο μεγάλη αξία έχει η συγκρότηση και το δυνάμωμά της, με αιτήματα και συνθήματα απέναντι στην καρδιά όσων σήμερα πλουτίζουν εις βάρος μας, των εκμεταλλευτών μας, ενάντια στα μονοπώλια, την μεγαλοεργοδοσία, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.
Το ΠΑΜΕ καλεί πιο μαχητικά, πιο ορμητικά στον αγώνα με πιο ανεβασμένες μορφές!
Να προσπεράσουμε τις ηγεσίες στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στη ΓΕΣΕΒΕ, στη ΠΑΣΕΓΕΣ, στη ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας, συκοφαντώντας την αξία συμμετοχής στα σωματεία και τους συλλόγους, της συλλογικής αγωνιστικής δράσης. Είναι φορείς ενσωμάτωσης στην προπαγάνδα της ΕΕ, συνεχές εμπόδιο στην οργάνωση, βάζουν φρένο στην ενημέρωση των εργαζομένων, των αγροτών!
Αρκετά πληρώσαμε! Αρκετά ματώσαμε!
Να πληρώσει τώρα το κεφάλαιο και το κράτος της!
Η εργατική και αγροτική οικογένεια, κάθε λαϊκή οικογένεια έχει πληρώσει ακριβά ως σήμερα για τη διάσωση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Να μην επιτρέψουμε να υπονομεύσουν τον αγώνα μας!
Ο αταλάντευτος, οργανωμένος αγώνας, η οργάνωση στα σωματεία, στις σωματειακές και απεργιακές επιτροπές, η συμμετοχή και η συμβολή όλων των εργαζόμενων στην υλοποίηση των αποφάσεων ανά κλάδο και χώρο δουλειάς, αποτελούν την ισχυρή, αναμφισβήτητη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει σχεδιασμούς, να κάνει την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, κουρελόχαρτο!
Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Για αυτό δεν πρέπει να κάνουμε εκατοστό πίσω από το σύνθημα «να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος», να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που διαλύει και ενταφιάζει την κοινωνική ασφάλιση.
Έχουμε τη δύναμη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, να συναντήσουν αδιαπέραστο λαϊκό τοίχος, ένα αρραγές διεκδικητικό μέτωπο που δε θα αναχαιτιστεί! Αν τολμήσει η κυβέρνηση και φέρει στη Βουλή το νόμο έκτρωμα για το ασφαλιστικό παρά τη γενική κατακραυγή, απαντάμε με 48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ! Να νεκρώσει όλη η χώρα!
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ, 11πμ Ομόνοια

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο"

Νέα πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό

Μια νέα βελτιωμένη πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε για επανεξέταση του ύψους των εισφορών σε τρία χρόνια (και όχι σε ένα, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη) ενώ κάλεσε εκ νέου σε διάλογο τους επιστημονικούς φορείς.


Οι νέοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν -βάσει της νέας πρότασης- χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ίσες με αυτές που καταβάλλουν οι αγρότες για τα πέντε πρώτα χρόνια εργασίας. 

Οι εκπτώσεις θα ξεκινούν από 50% για τα εισοδήματα των 10.000 ευρώ έως και 15% για τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Η μείωση των εκπτώσεων θα αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Για παράδειγμα, η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ και 30% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ. 

Στο τέλος της μεταβατικής περιόδου των τριών χρόνων, θα επανεξεταστούν συνολικά οι συντελεστές των εισφορών, εν όψει της απόδοσής τους και του κατά πόσο συνεισέφεραν στην αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης.

Διαβάστε ΕΔΩ τον αναλυτικό πίνακα του Υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το 66% των νέων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του εισοδήματός τους μετά την πληρωμή των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων.


Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι ο βασικός λόγος που οδήγησε στην αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών είναι τα σοβαρά ελλείμματα του ΕΤΑΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το ΤΣΑΥ είχε έλλειμα 53 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τα αποθεματικά του, ενώ το Ταμείο Νομικών παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το ΑΚΑΓΕ κατά 40 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο από τα αποθεματικά του.  

 Το κουαρτέτο σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο έχει ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης που συζητά κατά προτεραιότητα με την κοινωνία για να απαλύνει την επιβάρυνση των ασφαλισμένων από τις εισφορές.

Ανάλογες εκπτώσεις προβλέπεται να ανακοινωθούν και για τους αγρότες αλλά και για κλάδους επιστημόνων με ιδιαίτερα επαγγελματικά χαρακτηριστικά όπως οι δικηγόροι για τους οποίους θα προβλεφθεί μείωση εισφοράς υπέρ της επικούρησης και του εφάπαξ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ωστόσο των επιστημονικών φορέων για τη νέα πρόταση του υπουργείου είναι αρνητική και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Αν η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο ντυμένο ασφαλιστικό δεν μας απασχολεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, διαμηνύοντας ότι «δεν μπαίνουμε σε τέτοια κουβέντα” για “εκπτώσεις ενόψει Φεβρουαρίου τύπου σούπερ μάρκετ».

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, σε έκτακτη ειδική συνεδρίαση που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο για το ασφαλιστικό, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τον διάλογο με την κυβέρνηση, ζητώντας απόσυρση της πρότασης για το ασφαλιστικό. 


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό"

Νέα ναυάγια σήμερα στο Αιγαίο με τουλάχιστον 33 νεκρούς

Δύο νέα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες σημειώθηκαν σήμερα στο Αιγαίο και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι οι οποίοι ταξίδευαν από τα τουρκικά παράλια προς τις ακτές της Λέσβου, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Ενώ η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην Τουρκία για το προσφυγικό, συνολικά 22 άτομα πνίγηκαν όταν το σκάφος που τους μετέφερε ναυάγησε στα ανοικτά των δυτικών τουρκικών ακτών στην περιοχή Εντρεμίτ της επαρχίας Μπαλίκεσιρ.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της τουρκικής ακτοφυλακής οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούσαν να φθάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί.

Νωρίτερα το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan είχε μεταδώσει πως 11 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, ενώ τρεις διασώθηκαν όταν ένα άλλο σκάφος ναυάγησε νοτιότερα, στα ανοικτά της ακτής του Δικελί, στην επαρχία της Σμύρνης.

Όλα αυτά ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος έγινε σήμερα δεκτή στην Άγκυρα με στρατιωτικές τιμές από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε δηλώσεις της από την Άγκυρα η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα ορατές βελτιώσεις για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ενώ εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την φρίκη που αισθάνεται για τα δεινά των Σύρων λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία.



Νταβούτογλου: Η Τουρκία δεν θα σηκώσει μόνη της όλο το βάρος

Περίπου 30.000 άμαχοι έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στα κλειστά τουρκικά σύνορα, αφότου οι Σύροι αυτοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από την επιχείρηση που άρχισαν πριν από μια εβδομάδα οι κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από την πόλη του Χαλεπίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Σχεδόν 30.000 Σύροι είναι τώρα συγκεντρωμένοι σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Προφανώς, όπως πάντα, θα καλύψουμε τις ανάγκες των σύρων αδελφών μας και θα τους δεχτούμε όταν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός , τονίζοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές με την ιδέα ότι η Τουρκία θα δέχεται τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, ο Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του που έχει δεχθεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους, δεν θα σηκώσει μόνη της «όλο το βάρος» της υποδοχής των σύρων προσφύγων. «Κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί ότι, αφού η Τουρκία δέχεται τους πρόσφυγες και αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή, πρέπει να σηκώσει ολομόναχη το βάρος της υποδοχής αυτής».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Νταβούτογλου είπε ότι συμφώνησαν να υπάρξει «καλύτερη συνεργασία» για την καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων. Πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είναι μια προσπάθεια για άσκηση πίεσης στην Τουρκία και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για τα αρχικά προγράμματα που σχεδιάζει η χώρα του μόλις παραλάβει το ποσό των 3 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Μέρκελ: Άγκυρα και Βερολίνο θα ζητήσουν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

«Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής», είπε.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ταχεία και ορατή βελτίωση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Τόνισε ότι νιώθει φρίκη για τα δεινά που υφίστανται οι Σύροι που έχουν εγκλωβιστεί στα συροτουρκικά σύνορα, ενώ κατήγγειλε τους βομβαρδισμούς κυρίως από τη ρωσική πλευρά εναντίον της πόλης του Χαλεπίου πέρα από τις επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Είμαστε τώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, συγκλονισμένοι από τα δεινά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που υφίστανται και τους βομβαρδισμούς που προέρχονται από τη ρωσική πλευρά», είπε η καγκελάριος Μέρκελ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ναυάγια σήμερα στο Αιγαίο με τουλάχιστον 33 νεκρούς"

Νέα 48ωρη απεργία στα λιμάνια 16 και 17 Φεβρουαρίου

Κινητοποιήσεις, με αφορμή την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, προανήγγειλαν σήμερα οι υπάλληλοι των λιμανιών και οι λιμενεργάτες.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, με συγκεντρώσεις σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ο υπάλληλοι των λιμανιών και οι λιμενεργάτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Αθήνα και πορεία, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη.

H ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, εκτιμούν ότι «η εμμονή της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ στην πολιτική πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ δεν αποτελεί αναπτυξιακό λιμενικό μοντέλο αλλά πολιτικό και οικονομικό ξεπούλημα των λιμανιών».

Προσθέτουν επίσης ότι «η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους εργαζόμενους και το κορυφαίο θέμα των εργασιακών σχέσεων, ενώ έως τώρα δεν έχει προσδιορίσει και δεν έχει θεσμοθετήσει την αναγκαία δημόσια αρχή λιμένος».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 48ωρη απεργία στα λιμάνια 16 και 17 Φεβρουαρίου"

Καμμένος: Τα hot spots θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φλεβάρη

Η κατασκευή των hot spots δεν πρόκειται να διακοπεί, πρέπει να είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου, βάσει των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι «το υπουργείο δεν έχει κανέναν λόγο για το πού θα γίνουν τα hot spots ή τα relocation center», αλλά παραχώρησε τους χώρους που του ζητήθηκαν με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

«Αναλάβαμε την τελευταία στιγμή να ολοκληρώσουμε μια υποχρέωση του ελληνικού κράτους» είπε και αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τους δημάρχους Ωραιοκάστρου και Δέλτα, περιοχών που αντιδρούν στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε:

«Ξεκαθαρίσαμε ότι, αν υπάρχει άλλος χώρος, είμαστε διατεθειμένοι να το μεταφέρουμε, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να διακοπούν τώρα οι εργασίες, γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι στις 15 του μηνός».

«Έχουμε υποσχεθεί να είναι συντονισμένα τα κέντρα έως τις 15 Φεβρουαρίου και αυτό θα γίνει» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Τα hot spots θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φλεβάρη"

Δήμαρχος Κω: Αυτοί που έφεραν τα ΜΑΤ εδώ, θέλουν να υπάρξουν νεκροί

Τα επεισόδια μεταξύ αγανακτισμένων κατοίκων της Κω και της αστυνομίας σχολίασε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης. Οι κάτοικοι αντιτίθενται στην κατασκευή hot spot καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

«Απέναντι στους περιφερόμενους εργολάβους του hot spot, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να υβρίζουν τους πολίτες της Κω και το Δήμαρχο, οι Κώοι πρέπει να επιδείξουν περιφρόνηση», ανέφερε σε δήλωσή του στο kostoday.

«Αυτοί που έφεραν τα ΜΑΤ στην Κω, αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν τον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας σε αποθήκη ψυχών είναι βέβαιο ότι επιδιώκουν ένταση, ενδεχομένως να θέλουν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί», υπογράμμισε.

«Οι πολίτες της Κω δεν πρέπει να παρασυρθούν και να πέσουν σε αυτή την παγίδα. Καλώ όλους τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Η Κως ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει πρέπει να διδάξει ήθος και πολιτισμό», κατέληξε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Κω: Αυτοί που έφεραν τα ΜΑΤ εδώ, θέλουν να υπάρξουν νεκροί"

Βαριές ποινές σε όσους δεν δέχονται κάρτες

Με υψηλά χρηματικά πρόστιμα -που φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ-, κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο, ακόμα και με 6μηνη φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι αρνούνται να δεχθούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος» από τον περασμένο Ιούλιο -με την επιβολή των capital controls- σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών με κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες). Παράλληλα όμως υπήρξαν και πολλές καταγγελίες για επιχειρήσεις οι οποίες αν και ήταν εφοδιασμένες με POS δεν δέχονταν κάρτες.

Ποιες κυρώσεις προβλέπονται

- Επιβολή προστίμου από 1.500 ευρώ έως 1 εκατ. Το ανώτατο ποσό του προστίμου διπλασιάζεται σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου.

- Κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο

- Ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες

- Η επιχείρηση υποχρεούται να απαντά εγγράφως σε καταγγελίες που υποβάλλονται στη ΓΓ Καταναλωτή αν δεν το κάνει κινδυνεύει με πρόστιμο 500-5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται έως τις 50.000 ευρώ

Ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζει η Εφορία

Με βάση τη ρύθμιση που λέγεται ότι προωθείται η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες μόνο μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών ώστε μισθωτοί και συνταξιούχοι να κερδίσουν την έκπτωση φόρου ως και 2.100 ευρώ από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.

Ουσιαστικά για το αφορολόγητο οι πολίτες θα κληθούν να καταθέσουν στην φορολογική τους δήλωση ποσά ίσα με το 10% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαριές ποινές σε όσους δεν δέχονται κάρτες"

«Και ο αρχηγός του ISIS θα περνούσε ανενόχλητος!»

«Ακόμη και ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να περάσει ανενόχλητος από τα ελληνικά νησιά» αφήνει να εννοηθεί η εσωτερική έκθεση του Γερμανικού Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim), μια υπερυπηρεσία, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews- δραστηριοποιείται εδώ και εβδομάδες στα ελληνικά νησιά και στη λεγόμενη «βαλκανική οδό».
 
Κεντρικό ενδιαφέρον της υπηρεσίας αποτελεί όχι τόσο η μεταχείριση των προσφύγων, αλλά ο κίνδυνος να φθάσουν στην Ευρώπη μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. 

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews

               

real


Διαβάστε Περισσότερα » "«Και ο αρχηγός του ISIS θα περνούσε ανενόχλητος!»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news