facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Οι Γερμανοί έκαναν τον Τσίπρα άρμα στο καρναβάλι της Κολωνίας [εικόνες]

Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους διοργανωτές του δημοφιλούς καρναβαλιού «Rose Monday Parade» της Κολωνίας. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγινε άρμα από χαρτόνι και πρωταγωνιστεί στην παρέλαση, μαζί με Άνγκελα Μέρκελ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το φετινό καρναβάλι πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των γεγονότων της Πρωτοχρονιάς αλλά και των τρομοκρατικών επιθέσεων. 
Το καρναβάλι ξεκινά στις 8 Φεβρουαρίου στις 10:30 το πρωί και κάθε χρόνο το παρακολουθούν 500.000 θεατές.
Το 2015 το «Καρναβάλι της Ρηνανίας» ανακηρύχθηκε παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO και για πολλούς ντόπιους αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. 
O επιθεωρητής αρμόδιος για το καρναβάλι της Κολωνίας σημειώνει ότι για φέτος, έχουν στηθεί πελώριες εγκαταστάσεις φωτισμού ενώ στα νευραλγικά σημεία της πόλης θα υπάρχουν λεγόμενα «Security Points», όπου αστυνομικοί και ψυχολόγοι θα προσφέρουν βοήθειας σε όποιον έχει ανάγκη. Επιπλαίον η αστυνομία έχει πολύ περισσότερο προσωπικό και ενισχύσαμε κατά πολύ τα μέτρα ασφαλείας
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Γερμανοί έκαναν τον Τσίπρα άρμα στο καρναβάλι της Κολωνίας [εικόνες] "

Φθιώτιδα: Αγρότες σε μπλόκο δεν άφησαν γιατρό καρκινοπαθούς να περάσει;

Διαβάστε την καταγγελία αναγνώστη - ασθενούς στο LamiaReport.

«Θέλω να κάνω μια καταγγελία για ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό που έγινε στο μπλόκο της ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ με το οποίο δεν ασχολήθηκε κανείς.

Άνθρωποι καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να μεταβούν από τα γύρω χωριά στα νοσοκομεία ή το κέντρο υγείας. Τότε ειδοποιήθηκε ο μοναδικός Γιατρός του χωριού να μεταβεί στο χωριό Δρυμαία και δεν τον άφησαν να περάσει το μπλόκο.

Σας παρακαλώ πολύ να το δημοσιεύσετε αυτό σε ανάρτηση. Είναι πολύ σοβαρό θέμα και να ερωτηθούν άπαντες για πιο λόγο δεν άφησαν και δεν αφήνουν το γιατρό και ασθενείς να περάσουν το δρόμο. Να ερωτηθούν άπαντες γιατί;

Και να ακούσουν όλοι οι αγρότες ότι όλοι έχουμε ποιο σοβαρά προβλήματα και ειδικά με θέματα υγείας, χωρίς φάρμακα, αλλά δρόμους δεν κλείσαμε και δεν πάμε το πρωί να κάνουμε χωράφι και μετά πάμε και καλά και κλείνουμε το δρόμο».

Αναγνώστης ασθενής
Διαβάστε Περισσότερα » "Φθιώτιδα: Αγρότες σε μπλόκο δεν άφησαν γιατρό καρκινοπαθούς να περάσει;"

Δικαίωση φαρμακοποιών! Ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να καταβάλει τόκους υπερημερίας για πληρωμές πέραν των 60 ημερών!

Σε μια απόφαση - σταθμό προχώρησε πριν από λίγες μέρες το τριμελές εφετείο Αθηνών, απόφαση που οι Farmakopoioi φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με την 4233/2015 απόφαση - η οποία βρίσκεται στα χέρια μας - ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να καταβάλει τόκους υπερημερίας στα φαρμακεία εκείνα που προχώρησαν στην καταγγελία της σύμβασης!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράματα με τη σειρά... Οι φαρμακοποιοί έχουν συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την οποία πρέπει να πληρώνονται στις 60 μέρες από την ημέρα κατάθεσης των συνταγών τους. Η προθεσμία αυτή δεν τηρείται ποτέ τα τελευταία χρόνια, ενώ μόλις πρόσφατα ο χρόνος πληρωμής έχει πέσει λίγο κάτω από τις 90 μέρες. Τον καιρό δε που έγινε η καταγγελία, η εξόφληση ξεπερνούσε κατά πολύ ακόμα και τις 110 μέρες.

Έτσι λοιπόν πολλοί φαρμακοποιοί του Νομού Έβρου, περίπου 80 στον αριθμό, προχώρησαν μαζικά σε καταγγελία της σύμβασης όσον αφορά την καθυστερημένη εξόφληση λογαριασμών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2012 , η οποία εκδικάστηκε από το τριμελές Εφετείο Αθηνών στις 27 Ιουλίου 2015 και τελικώς τους δικαίωσε.

Επίσημη αντίδραση από πλευράς ΕΟΠΥΥ δεν έχει υπάρξει ως τώρα ενώ άγνωστο παραμένει αν σε αυτή την απόφαση θα δοθεί και συνέχεια σε ανώτερο βαθμό...


Διαβάστε και την επίσημη ανακοίνωση του ΠΦΣ:


Αθήνα, 3/2/2016
Αριθμ. Πρωτ. 208

ΠΡΟΣ
Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Φ.Σ. Έβρου εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμόν 4233/2015 και 4240/2015 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Τμήμα 9ο Τριμελές), δυνάμει των οποίων κρίθηκε ότι θα πρέπει να επιδικασθούν στους φαρμακοποιούς τόκοι υπερημερίας για την καθυστέρηση εξόφλησης των λογαριασμών μετά την παρέλευση των 60 ημερών από την υποβολή τους. Οι αγωγές που ασκήθηκαν από τους φαρμακοποιούς του Έβρου αφορούν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2012.
Ο Π.Φ.Σ. από την πρώτη στιγμή, με σχετική απόφαση του Δ.Σ., είχε ενθαρρύνει τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να ασκήσουν ανάλογες αγωγές για την καταβολή τόκων υπερημερίας, έχοντας αποστείλει στις 12.02.2013 υπόδειγμα αγωγής. Κοινοποιήθηκε μάλιστα η από 15.01.2013 εξώδικη δήλωση του ΠΦΣ προς τον ΕΟΠΥΥ με ανάλογο περιεχόμενο.
Πρόκειται αναμφίβολα για δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το Δημόσιο, και δη ο ΕΟΠΥΥ, δεν δύναται να αυθαιρετεί καθυστερώντας την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους χωρίς τίμημα.

Εκ της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΦΣ
Ηλίας Δημητρέλλος

Για να δείτε την απόφαση, πατήστε ΕΔΩ.

farmakopoio
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαίωση φαρμακοποιών! Ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να καταβάλει τόκους υπερημερίας για πληρωμές πέραν των 60 ημερών!"

Θα κλείσουν και τα λιμάνια οι αγρότες

Σε ήπιο κλίμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης η μεγάλη πανελλήνια συνέλευση των αγροτών στην Κατερίνη. Στην σημερινή συνάντηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00, πάρθηκαν οι αποφάσεις σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν από εδώ και στο εξής οι αγρότες, κυρίως αναφορικά με το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνέλευση αποφασίστηκε ομόφωνα η απόρριψη της πρότασης Κατρούγκαλου για τους αγρότες και η συνέχιστη των κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, οι αγρότες απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πανελλαδικά με κλείσιμο κεντρικών δρόμων επ' αόριστον.

Μάλιστα, οι αγρότες απειλούν όχι μόνο να συνεχίσουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα αλλά να κλείσουν τις επόμενες μέρες και τα λιμάνια, εάν η Κυβέρνηση δεν δεχτεί τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, κ. Χρήστο Σιδηρόπουλο, οι δρόμοι την Πέμπτη θα παραμείνουν ανοιχτοί, προκειμένου να συμμετάσχουν οι πολίτες στα συλλαλητήρια όλης της χώρας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα κλείσουν και τα λιμάνια οι αγρότες"

Σόιμπλε: Δύσκολη η ανάκαμψη της Ελλάδας χωρίς υποτίμηση

Είναι "δύσκολο" για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο, σημείωσε ότι είχε πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2011 ότι θα έπρεπε να εξετάσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για κάποια χρόνια, με αντάλλαγμα "τεράστια" βοήθεια.

Η έξοδος από το ευρώ θα έπληττε τη χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η "ατελείωτη διαδικασία" των σκληρών μέτρων για τους Ελληνες πολίτες, σημείωσε ο Γερμανός, επαναφέροντας ουσιαστικά τα σενάρια περί προσωρινού Grexit, σύμφωνα με το Bloomberg.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δύσκολη η ανάκαμψη της Ελλάδας χωρίς υποτίμηση"

Προσέλαβαν στο γραφείο του Δρίτσα τη σύζυγο του σκηνοθέτη του Τσίπρα

Δεν έχουν τέλος οι διορισμοί συγγενών και φίλων σε υπουργικά γραφεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την τοποθέτηση του συντρόφου της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείου του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα και η σύζυγος του προσωπικού σκηνοθέτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διορίστηκε παρά τον κ. Δρίτσα. Συγκεκριμένα, από τις 9 Δεκεμβρίου 2015 προσφέρει τις δημοσιογραφικές υπηρεσίες της με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων του συγκεκριμένου υπουργείου η κυρία Αθηνά Μαράκη, “για την κάλυψη των επειγουσών και επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών του γραφείου αυτού”, όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Μάλιστα, η κυρία Μαράκη περιλαμβάνεται με τον σύντροφο της κυρίας Σβίγγου στην πεντάδα των συνεργατών του κ. Δρίτσα για τους οποίους ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπέγραψε στις 15 Ιανουαρίου 2016 απόφαση συγκρότησης συνεργείου υπερωριακής απασχόλησης στο γραφείο του με την ισχύ της να ορίζεται έως 31 Δεκεμβρίου 2016. 

Η κυρία Μαράκη είναι σύζυγος του σκηνοθέτη της ΕΡΤ Μανώλη Παπανικήτα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποτελεί την “σκιά” του Αλέξη Τσίπρα φιλοτεχνώντας την πρωθυπουργική εικόνα στους τηλεοπτικούς δέκτες. Η μεταξύ τους συνεργασία ξεκίνησε το 2012 από το πολυήμερο ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λατινική Αμερική και έκτοτε ο κ. Παπανικήτας έχει καλύψει όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος έχοντας το γενικό πρόσταγμα σε όλες τις τηλεοπτικές εμφανίσεις αλλά και τις επισκέψεις του κ. Τσίπρα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσέλαβαν στο γραφείο του Δρίτσα τη σύζυγο του σκηνοθέτη του Τσίπρα"

«Παταγώδης αποτυχία» της Ελλάδας στο προσφυγικό

Εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας αναλύσεων Gasim για την παράνομη μετανάστευση ασκεί οξεία κριτική για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας.
Κατά την άποψη γερμανικών αρχών ασφαλείας, η Ελλάδα αποτυγχάνει «παταγωδώς» στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Όπως σημειώνει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel επικαλούμενη εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim), πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα άστεγοι και υπό αντίξοες συνθήκες. Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως «απάνθρωπη» και δεν διστάζει να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν ίσως και να αποτελούν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, δεδομένου ότι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα «κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ», όπως σημειώνεται.
Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί εν μέρει ακόμη και χρόνια. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομικά ούτε υλικά. Στηλιτεύεται ακόμη το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%, όντας ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει προς το παρόν αφήσει αναπάντητες σχετικές ερωτήσεις.
Αιχμές για πλημμελείς ελέγχους στην Ελλάδα
Για απάνθρωπες συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα -ενδεχομένως με πολιτική σκοπιμότητα- κάνει λόγο η γερμανική έκθεση
Για απάνθρωπες συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα -ενδεχομένως με πολιτική σκοπιμότητα- κάνει λόγο η γερμανική έκθεση
Οι εκθέσεις του κέντρου Gasim, στο οποίο εμπλέκονται η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους πρόσφυγες, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, εστιάζουν συχνά στις εξελίξεις στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης, σημειώνει το δημοσίευμα του Spiegel Online.
Όπως διευκρινίζεται, σύμφωνα με την έκθεση του Gasim το τελευταίο διάστημα κατέφθασε στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Μαρόκο, την Αλγερία και στην Τυνησία, οι οποίοι δήλωσαν ότι κατάγονται από το Ιράκ και τη Συρία με στόχο να λάβουν το ελληνικό πιστοποιητικό καταγραφής, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πορεία τους μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και η Κομισιόν έχει ασκήσει οξεία κριτική στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα (σ.σ. της ΕΕ)».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παταγώδης αποτυχία» της Ελλάδας στο προσφυγικό"

Ο κος «Δεν Πληρώνω» μιλά για το πρόστιμο των 22.000 ευρώ και την απογοήτευσή του από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με επιστολή που απέστειλε στο protothema.gr ο Γεώργιος Θεοφάνου, το «θύμα» της τακτικής «Δεν Πληρώνω» που καλείται να πληρώσει περίπου 22.000 ευρώ για απλήρωτα διόδια, τόκους κ.λπ, αποκαθιστά την αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωσή του.

Μολονότι εξακολουθεί να απευθύνει κάλεσμα σε κινήσεις ανυπακοής και καταγγέλλει το σύστημα και τους εκφραστές του, στο κείμενό του παρουσιάζεται ξεκάθαρα η διάψευση των ελπίδων που εκατομμύρια Ελλήνων, ακριβώς όπως ο Γεώργιος Θεοφάνου, επένδυσαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά, ο αρχαιολόγος κ. Θεοφάνου αναφέρει στην επιστολή του προς το protothema.gr: «Το κράτος αποκτά μια μαφιόζικη συμπεριφορά όπου τους νόμους τους κάνουμε για το στενό προσωπικό μας συμφέρον και όποιος τους παραβαίνει δεν θα γλυτώσει ποτέ. Την περίοδο αυτή ζούμε ξανά την εποχή πριν τις 25/01/2015 όταν η Τρόικα γύριζε σαν κυρίαρχος στα υπουργεία θέτοντας τους νόμους που θα ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όμως κάτι έχει αλλάξει, γιατί τα ψέματα έχουν κοντά πόδια, όλη η κοινωνία είναι σε αναβρασμό, η εμπιστοσύνη και η ελπίδα προς την κυβέρνηση της ‘Αριστεράς’ χάνεται μέσα στις κινητοποιήσεις. Σήμερα είναι ανάγκη να ριζοσπαστικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων και των μνημονιακών νόμων».

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του Γεώργιου Θεοφάνου προς το protothema.gr

«Μια απάντηση πριν καταντήσω βορά του συστήματος.
Ευχαριστώ για την συμπαράσταση και τη δημοσίευση, το θέμα μου μόνο αν πάρει διαστάσεις μπορεί να λυθεί. Και πρέπει να δώσω μερικές εξηγήσεις σε μερικούς που είναι η καλή και νόμιμη κοινωνία και σχολιάζουν με κακεντρέχεια αυτό που συμβαίνει σε μένα προσωπικά, αλλά και σε πολλούς άλλους.

Πρώτα να πω ότι δεν έθιξα κανέναν προσωπικά, κανένας από σας δεν πλήρωσε για τα διόδια μου, ούτε οι υπάλληλοι στα γκισέ των διοδίων δεν θα πάρουν σύνταξη εξ αιτίας μου. Δεν πλήρωνα γιατί δεν μου περίσσευαν να πληρώσω και γιατί νόμιζα ότι οι δρόμοι έχουν πληρωθεί από το δημόσιο πάνω από το κανονικό και ότι τα διόδια είναι ένα άλλο χαράτσι που δεν πρέπει να πληρωθεί γιατί τα χρήματα δεν πάνε στο κράτος αλλά στους μεγαλοεργολάβους και τους δανειστές.

Ό,τι έγινε ήταν στα πλαίσια της αντίστασης που αντέτασσε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ενάντια σε όλα τα χαράτσια. Το σύνθημα 'Δεν Πληρώνω' ήταν η πιο ριζοσπαστική έκφραση της κοινωνίας που εξαθλιωνόταν. Μέσα από την πρακτική του 'Δεν πληρώνω' καταλυόταν στην πράξη και το μνημόνιο και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Ήταν μια ριζοσπαστική πρακτική την οποία υιοθετούσε και το ΚΚΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ -και βέβαια το 'ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ' το οποίο γεννήθηκε από την ανάγκη να αγωνιστούμε συλλογικά.

Τα διόδια ήταν ένας μόνο τομέας αυτού του αγώνα γιατί σου στερούσαν την χρήση γρήγορων και ασφαλών δρόμων αν δεν πλήρωνες. Υπήρχε και κάτι άλλο στα διόδια πιο άμεσο, το οποίο βοήθησε το κίνημα να πάρει διαστάσεις: Ήταν η αίσθηση, τουλάχιστον έτσι το ένιωθα εγώ, ότι παίρνεις πίσω κάτι που σου ανήκε δικαιωματικά. Γιατί οι δρόμοι είναι κοινωφελή έργα και ανήκουν στους πολίτες και όχι στο κράτος και τους μεγαλοεργολάβους. Για όσους νόμιζαν ότι το κράτος είχε αλωθεί από την Τρόικα και η χώρα είχε παραδοθεί με το μνημόνιο στους εργολάβους, το να μην πληρώσεις ήταν πολιτική πράξη και όχι λαμογιά.

Όσοι δεν πλήρωναν δεν το έκαναν για μαγκιά αλλά γιατί αδυνατούσαν να πληρώσουν και γιατί δεν το θεωρούσαν σωστό. Το ότι αυτό το κίνημα είχε απήχηση στην κοινωνία φαίνεται από τον τρόπο που το αντιμετώπισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Έκαναν καινούργιους νόμους ποινικοποιώντας την αντίσταση και βάζοντας εξοντωτικά πρόστιμα. Όμως αυτό δεν έκαμψε την αντίσταση και δεν σταμάτησε την πορεία για τη νίκη της αριστεράς, όπως φάνηκε στις 25 Ιανουαρίου του '15. Ήταν η νίκη των κινημάτων που ενέπνεαν την ελληνική κοινωνία, όπως οι καθαρίστριες και οι απολυμένοι της ΕΡΤ, αλλά και όσων πίστευαν ότι με την Αριστερά στην κυβέρνηση θα αλλάξουν αυτοί οι τρομοκρατικοί νόμοι. Και πράγματι μερικές κινήσεις που έγιναν ήταν προς αυτή την κατεύθυνση με την απαλλαγή από τα πρόστιμα των ανέργων που πιάστηκαν χωρίς εισιτήριο ή με επαναπρόσληψη των καθαριστριών και το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Το καλοκαίρι, λοιπόν, του 2015 μου ήρθε να πληρώσω και εμένα το πρόστιμο από τα διόδια της Εγνατίας το ποσό των 21.787,20 ευρώ για 178 διελεύσεις κόστους 427,20. Πρώτη παράβαση 22/11/2013 και τελευταία 25/06/2015. Από αυτά, τα 8.400 βεβαιώθηκαν από την εφορία βάσει ενός νόμου που μετατρέπει τον κρατικό μηχανισμό σε εισπράκτορα προς όφελος των ΑΕ όπως είναι και η Εγνατία και τα οποία πρέπει να πληρωθούν έως τις 29/02/2015.
Φυσικά το ποσό είναι τεράστιο και, παρόλο που δεν έχω άλλα χρέη, μου είναι αδύνατο να το πληρώσω και αφού αποφάσισα να το δημοσιοποιήσω έγινε για λίγο πανελλήνιο θέμα. Από την μια πλευρά από αλληλέγγυους δημοσιογράφους όπως από το Κόκκινο Θεσσαλονίκης, την ΕΡΤ open και άλλους που στάθηκαν στην κοινωνική, ηθική και πολιτική διάσταση του θέματος. Και από την άλλη από συστημικά κανάλια όπως το MEGA ιδιοκτησίας του Μπόμπολα με άμεσα συμφέροντα από την καταβολή διοδίων και το Κανάλι Εpsilon, όπου ναι μεν καταλάβαιναν την κατάσταση (άνεργος με δυο παιδιά), αλλά το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν ήταν 'προσέξτε εσείς τηλεθεατές, βλέπετε τι παθαίνουν αυτοί που έχουν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές'. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο όπου πολλαπλασιάζονται οι δίκες προς τα μέλη του 'Κινήματος Δεν Πληρώνω' και που εξακολουθούν οι κατασχέσεις για χρέη τα οποία κανείς δεν κοιτά αν μπορούν να πληρωθούν.

Το κράτος αποκτά μια μαφιόζικη συμπεριφορά όπου τους νόμους τους κάνουμε για το στενό προσωπικό μας συμφέρον και όποιος τους παραβαίνει δεν θα γλυτώσει ποτέ. Την περίοδο αυτή ζούμε ξανά την εποχή πριν τις 25/01/2015 όταν η Τρόικα γύριζε σαν κυρίαρχος στα υπουργεία θέτοντας τους νόμους που θα ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όμως κάτι έχει αλλάξει, γιατί τα ψέματα έχουν κοντά πόδια, όλη η κοινωνία είναι σε αναβρασμό, η εμπιστοσύνη και η ελπίδα προς την κυβέρνηση της ‘Αριστεράς’ χάνεται μέσα στις κινητοποιήσεις. Σήμερα είναι ανάγκη να ριζοσπαστικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων και των μνημονιακών νόμων.

Εγώ σήμερα νιώθω στο πετσί μου τη βαρβαρότητα του συστήματος, την οποία πολεμούσα και θα συνεχίσω να πολεμώ. Η ανυπακοή σε καταχρηστικούς νόμους και ο αγώνας για την κατάργησή τους δεν πρέπει να καμφθεί. Η νίκη θα έρθει μέσα από αγώνες και συλλογικές δράσεις και με αλληλεγγύη σε κάθε συμπολίτη που έχει ανάγκη -και δεν μιλώ μόνο για εμένα, αλλά και όλους που βρίσκονται δίπλα μας και υποφέρουν σιωπηλά. Με εκτίμηση, Γιώργος Θεοφάνου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κος «Δεν Πληρώνω» μιλά για το πρόστιμο των 22.000 ευρώ και την απογοήτευσή του από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Τρεις φορές θα πληρώσουμε για τις καθαρίστριες

Ούτε που φαντάζονταν ίσως οι ένοικοι της πλατείας Συντάγματος το απίστευτο μπάχαλο που θα προκαλούσε η πρεμούρα τους να επαναπροσλάβουν τον Μάιο του 2015 τις 421 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, πετώντας ταυτόχρονα έξω όλα τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού που είχαν αναλάβει τον καθαρισμό των εφοριών και των τελωνείων της χώρας όσο εκείνες βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα.

Δύο μήνες μετά την αποκάλυψη από το «ΘΕΜΑ» της σύγκρουσης που ξέσπασε ανάμεσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και στους διευθυντές εφοριών και τελωνείων για το ποιους θα πληρώσει το κράτος και ποιους όχι, το αλαλούμ συνεχίζεται και, πλέον, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) λέει στον υπουργό Οικονομικών ότι όπως έγιναν τα πράγματα πρέπει το κράτος να τους πληρώσει όλους -καθαρίστριες και ιδιωτικά συνεργεία- είτε καθάριζαν είτε όχι, αλλιώς θα το επιβάλουν τα δικαστήρια. Ετσι, καλύπτει μεν τις υπηρεσίες, αλλά αφήνει έκθετη την κυβέρνηση που με τις αποφάσεις της προκαλεί ζημία στο Δημόσιο και στον Ελληνα φορολογούμενο. Αλλά το θέμα δεν σταματάει εκεί. Απασχολεί πλέον τις Υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου και ολόκληρο το υπουργείο Οικονομικών, μια και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέταξε να ξεκινήσει διοικητική έρευνα για το πώς διέρρευσαν τα επίμαχα έγγραφα που αποκάλυψε τον Νοέμβριο το «ΘΕΜΑ», καθιστώντας εν δυνάμει «υπόπτους» και στόχους διώξεων τους υπαλλήλους στις εφορίες και τα τελωνεία όλης της χώρας όπου είχαν σταλεί εγγράφως οι εντολές!

Και όλα αυτά ενώ τον Νοέμβριο ο κ. Τσακαλώτος υπέγραψε για να πληρώνονται άλλες 165 έκτακτες καθαρίστριες, προκειμένου να μαζεύουν αυτές τα «ασυμμάζευτα» που άφησαν τα ιδιωτικά συνεργεία όταν εκδιώχθηκαν, αλλά και οι μόνιμες καθαρίστριες που δεν έπιασαν καν σκούπα επειδή ζήτησαν μετάταξη σε άλλα υπουργεία (με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και τις αποφάσεις Βαρουφάκη - Βαλαβάνη) ή δεν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες όπου τους έστειλε το υπουργείο λόγω απόστασης από τον τόπο διαμονής τους κ.λπ.

Τη διαμάχη που ξέσπασε εντός του υπουργείου Οικονομικών επειδή δεν έχει πού να βάλει παλιές και νέες καθαρίστριες, ενώ θέλει να αφήσει απλήρωτους και τους ιδιώτες που καθαρίζουν τις εφορίες, αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς ήδη είχε ξεσπάσει ένα απίστευτο πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ του ΓΛΚ, των διευθυντών των εφοριών και της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ για το ποιος θα «καθαρίσει» για τον καθαρισμό του υπουργείου - και φυσικά ποιος θα πληρωθεί γι’ αυτό. 

Τα νομικά παρατράγουδα ξεκίνησαν όταν το ΓΛΚ απειλούσε να καταστήσει υπόλογους για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος τους προϊσταμένους των εφοριών, τελωνείων ή και άλλων υπηρεσιών εάν δεν διέκοπταν τις συμβάσεις έργου που είχαν με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού από τη στιγμή που με τον νόμο Κατρούγκαλου επαναπροσλήφθηκαν οι παλιές καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών. 

Ταυτόχρονα, το ΓΛΚ, με βάση τους κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης, έκοψε τα κονδύλια αφήνοντας απλήρωτα τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού για τις υπηρεσίες που προσέφεραν από τον Ιούλιο και μετά σε εφορίες, τελωνεία και κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου σε όλη τη χώρα. 

Στο έγγραφο που εξέδωσε το ΓΛΚ (με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη) δύο μόλις μέρες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου -και το οποίο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ»- τονιζόταν ότι «παραβιάζεται χωρίς αμφιβολία η αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης» εφόσον για την ίδια εργασία (καθαρισμός κτιρίων) από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πληρώνονται ταυτόχρονα και οι μόνιμες καθαρίστριες που επέστρεψαν στα πόστα τους, αλλά και τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού που είχαν σύμβαση έργου σε εξέλιξη.

Καθώς οι έφοροι «ανέβηκαν στα κάγκελα», αφού κάποιοι έδιωξαν τις καθαρίστριες των ιδιωτικών συνεργείων ενώ άλλοι τις είχαν να δουλεύουν (καθώς οι μόνιμες δεν έρχονταν) αλλά στο τέλος δεν μπορούσαν να τις πληρώσουν, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνδρομή του ΝΣΚ, που μέσα σε χρόνο-εξπρές αναγκάστηκε να εκδώσει όχι μία, αλλά δύο απαντήσεις για το ίδιο ακριβώς θέμα!

■ Η πρώτη απάντηση (ατομική γνωμοδότηση) επισήμαινε ότι πρέπει να πληρωθούν τα ιδιωτικά συνεργεία που προσέφεραν έργο καθαρισμού παρά την επαναπρόσληψη και τοποθέτηση καθαριστριών. Εφόσον δεν καταγγέλθηκε η σύμβαση, «πιθανολογείται σε βαθμό βεβαιότητος» ότι τα δικαστήρια θα το αναγκάσουν να τα πληρώσει. 

■ Λίγες μέρες αργότερα, όμως, ήρθε και δεύτερη και πιο σκληρή απάντηση (Α’ Τμήμα του ΝΣΚ), η οποία λέει τα εξής: Το ζήτημα της χρηστής διαχείρισης δεσμεύει μεν τους κρατικούς λειτουργούς (δηλαδή να μη διπλοπληρώνει ή τριπλοπληρώνει για κάτι το Δημόσιο), αλλά δεν συνιστά λόγο αθέτησης της υποχρέωσης πληρωμής στον δικαιούχο που περιμένει τα λεφτά του. 

Αν το κράτος αρνηθεί να του δώσει τα λεφτά του, παραβιάζεται ο κανόνας της χρηστής διοίκησης - πλην μόνον εάν κάποια σύμβαση προέβλεπε ρητώς πως θα διακοπεί εάν... 
επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες.  Για το αν μπορεί να διακοπεί πρόωρα «για εξαιρετικούς λόγους» η σύμβαση που είχε συναφθεί για τις καθαρίστριες της ιδιωτικής εταιρείας ώστε να μην πληρώσει τίποτε από εκεί και μετά το Δημόσιο, η πλειοψηφία του Α’ Τμήματος του ΝΣΚ λέει ότι δεν στέκει ως επιχείρημα η επαναπρόσληψη των καθαριστριών «διότι την προκάλεσε το ίδιο το Δημόσιο» και παραβιάζει τις αρχές «της καλής πίστης» επί των συμβάσεων. «Επομένως, δεν μπορεί να λύσει τις συμβάσεις το Δημόσιο», τονίζεται χαρακτηριστικά, εκτός αν τυχόν υφίσταται τέτοια πρόβλεψη.

Τις πταίει...
Ωστόσο, ενώ το ΝΣΚ καλύπτει τις υπηρεσίες να πληρώσουν όσους είχαν υπογράψει σύμβαση ή πρόσληψη με το Δημόσιο, αφήνει έκθετους τους πολιτικούς προϊσταμένους τους που προκάλεσαν πολλαπλάσιο κόστος στο Δημόσιο με τις αποφάσεις τους. Αλλωστε, όπως τονίζεται και στο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΓΓΔΠ) που αποκάλυψε τον Νοέμβριο το «ΘΕΜΑ», «η ταυτόχρονη απασχόληση των ανωτέρω με το αυτό παρεχόμενο έργο, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος (σ.σ.: με τονισμένα και υπογραμμισμένα γράμματα)». 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις φορές θα πληρώσουμε για τις καθαρίστριες"

Αποφάσισαν οι λογιστές – φοροτεχνικοί: Αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Προειδοποίησαν, εξέτασαν το ενδεχόμενο και τελικά το αποφάσισαν οι φορείς των λογιστών – φοροτεχνικών: Αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και μάλιστα κυλιόμενη, από την πρώτη ημέρα που θα ανοίξει το σύστημα, με ανανεώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπό τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Κόλλια.

«Απορρίπτουμε το προσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, το οποίο έχει φορολογικό και δημοσιονομικό χαρακτήρα, και σε καμία περίπτωση ασφαλιστικό. Ζητούμε την απόσυρση όλων των διατάξεων και την έναρξη διαλόγου με το Υπουργείο από μηδενική βάση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ «καλούνται οι λογιστές – φοροτεχνικοί να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή κινητοποίηση και στην αποχή από την υποβολή δηλώσεων.»

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι φέτος να κατατεθούν οι δηλώσεις «όσο πιο νωρίς μπορούμε», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο αν. υπουργός Τρ. Αλεξιάδης προ ημερών, τοποθετώντας την έναρξη υποβολής μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφάσισαν οι λογιστές – φοροτεχνικοί: Αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων "

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τέσσερα ακόμη θύματα της γρίπης

Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης στη χώρα μας, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έχοντας εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με γρίπη. Σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύονται σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει φθάσει πλέον στους 103 ασθενείς.

Την ίδια στιγμή το ΚΕΕΛΝΟ προειδοποιεί ότι «η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης». Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1).

Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με μέτρα για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, όπως τήρηση των μέτρων υγιεινής και συνέχιση του εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΕΛΠΝΟ: Τέσσερα ακόμη θύματα της γρίπης"

Έφαγε «πόρτα» ο Καμμένος στην Κω

Μάλλον αφιλόξενης υποδοχής έτυχε ο Πάνος Καμμένος στην Κω, καθώς οι κάτοικοι – εξοργισμένοι από τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή κέντρων καταγραφής προσφύγων στα νησιά – δεν επέτρεψαν αρχικά στο ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας να προσγειωθεί στο καθορισμένο σημείο.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας κατάφερε τελικά να προσγειώσει το Σινούκ πίσω από τον Ιππικό Όμιλο.

Στόχος της επίσκεψης του ΥΕΘΑ ήταν να επιθεωρήσει τον χώρο όπου σχεδιάζεται η κατασκευή του Hot Spot της Κω, συνοδεία υπηρεσιακών στελεχών. Μετά από σύντομη περιήγηση στο χώρο επιβιβάστηκε εκ νέου στο Σινούκ και αποχώρησε για τη Λέρο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», επειδή στην κυβέρνηση φοβήθηκαν πιθανή αντίδραση των κατοίκων με την άφιξη Καμμένου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε στείλει από το πρωί στο νησί μία διμοιρία των ΜΑΤ με C130.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι η ισχυρή αστυνομική δύναμη δεν επέτρεψε στους οργισμένους διαδηλωτές να πλησιάσουν το σημείο όπου τελικά κατάφερε να προσγειωθεί το Σινούκ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφαγε «πόρτα» ο Καμμένος στην Κω"

Κάτω από 1.000 ευρώ οι μισθοί για το 60% των εργαζομένων στην Ελλάδα

Κατά 80.410 άτομα αυξήθηκαν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα μεταξύ του 2014 και του 2015, σύμφωνα με τις καταστάσεις προσωπικού που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με αποτέλεσμα οι αμειβόμενοι με καθαρό μισθό κάτω των 1.000 ευρώ να φτάσουν στο 63,17% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, το 2015 αυξήθηκε και ο αριθμός των δηλωμένων εργαζομένων κατά 5,79% ή κατά 88.666 άτομα (1.619.845 άτομα από 1.531.179). Ωστόσο η μεγαλύτερη μερίδα των νεοπροσληφθέντων είναι χαμηλά αμειβόμενοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέγραψε το ΣΕΠΕ.

Ειδικότερα, ο χάρτης των μισθών στην Ελλάδα διαμορφώνεται ως εξής

Κατά 8,92% αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία, φτάνοντας τους 363.710

Κατά 13,24% αυξήθηκαν (στα 155.266 από 137.113 άτομα) οι αμειβόμενοι με μισθό από 501-600 ευρώ

Κατά 10,56% (151.887 από 137.376) αυτοί με μισθό από 601-700 ευρώ

Κατά 8% (139.596 από 129.257) όσοι αμείβονται από 701-800 ευρώ

Κατά 4,84% (115.777 από 110.434) αυτοί με μισθό από 801-900 ευρώ

Κατά 2,40% οι αμειβόμενοι με μισθό από 901-1.000 ευρώ.

Από 0,90% έως 5% ήταν η αύξηση των εργαζομένων που είχαν αμοιβές πάνω από 1.200 ευρώ,

Οι αμειβόμενοι με μισθό πάνω από 3.000 ευρώ έφτασαν τους 50.128 αποτελώντας μόλις το 3,09% του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτω από 1.000 ευρώ οι μισθοί για το 60% των εργαζομένων στην Ελλάδα"

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα αύριο Πέμπτη - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ημέρα της Γενικής Απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έναντι του ασφαλιστικού.

Επαγγελματίες, έμποροι και μισθωτοί στις επιχειρήσεις αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους. Στην απεργία συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί.

Επίσης, απεργούν ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ νέα 48ωρη απεργία εξήγγειλε η ΠΝΟ-ΝΑΤ με την κινητοποίηση να αρχίζει στις 6 το πρωί της Πέμπτης. Στην απεργία συμμετέχουν, ακόμη, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, οι οδηγοί ταξί.

Στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς

Στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκτός από τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και τα τρόλεϊ που θα μείνουν ακινητοποιημένα για όλο το 24ωρο.

Το Μετρό θα λειτουργεί από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα, όμως δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα μεταξύ Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από 9:00 το πρωί έως 21:00 το βράδυ, όμως η απόσυρση των οχημάτων θα αρχίσει νωρίτερα ώστε να βρίσκονται εγκαίρως στα αμαξοστάσια. Τις ίδιες ώρες θα εκτελούνται δρομολόγια στο Τραμ.

Δεν θα κινηθούν Προαστιακός και ΟΣΕ.

Κλειστά θα είναι τα βενζινάδικα λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Η κεντρική συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι στις 11:00 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ δική του συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10:30 στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.

Την Πέμπτη θα ακυρωθούν αρκετές πτήσεις της Ολυμπιακής με προορισμό νησιά, όπως η Πάρος, η Μήλος, η Κάλυμνος, η Λέρος, λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπάλληλων της ΥΠΑ, από τις 8:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απεργιακό κλοιό η χώρα αύριο Πέμπτη - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς"

Νέα ΦΕΚ με διορισμούς Κατρούγκαλου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διορισμοί στο Δημόσιο με βάση τον περιβόητο «νόμο Κατρούγκαλου», τη στιγμή που το Ασφαλιστικό που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος έρχεται να ισοπεδώσει και να αφανίσει ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους κατεβάζοντάς τους στον δρόμο και πυροδοτώντας κοινωνική αναταραχή. 

Ηδη με τον νόμο αυτό έχουν τακτοποιηθεί περί τους 7.500 δημοσίους υπαλλήλους που είχαν απολυθεί ή τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και 1.500 δημοτικοί υπάλληλοι των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει, επιστρέφοντας ως μόνιμοι σε προσωποπαγείς θέσεις, δηλαδή σε θέσεις που συστήνονται αποκλειστικά για λογαριασμό τους και για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις δημόσιες δαπάνες. Πρόκειται για την ευλαβική υλοποίηση της μόνης προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ περί επανασύστασης του κράτους, με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τη Διαύγεια να κατακλύζονται σε καθημερινή βάση από υπουργικές αποφάσεις βολέματος ημετέρων, κόντρα στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές.
Επιστροφή 73 πιλότων μέσω  Σπίρτζη

Τις τελευταίες μέρες 100 απολυμένοι του Δημοσίου επανεντάχθηκαν στο κράτος αυξάνοντας τον μακρύ κατάλογο της νέας στρατιάς κομματικών διορισμών. Ειδικότερα, με 4 αποφάσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, στις 19 Ιανουαρίου, επέστρεψαν σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας 73 πιλότοι. Η συνολική ετήσια δαπάνη σε βάρος των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού από τις αποφάσεις αυτές ανέρχεται στο ποσό των 2.236.543,20 ευρώ. Πρόκειται για την επαναφορά 43 χειριστών αεροσκαφών πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και απολύθηκαν επειδή είχε παρέλθει ο χρόνος της διαθεσιμότητάς τους και δεν είχαν μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία. 

Οι υπάλληλοι αυτοί επανήλθαν με τον ίδιο βαθμό και το ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τον χρόνο θέσης τους σε διαθεσιμότητα και πλέον «τίθενται στη διάθεση του υπουργού», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, με την εν λόγω δαπάνη ύψους 1.254.000 ευρώ να εξασφαλίζεται «με φροντίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». Στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιεύονται ακόμα δύο αποφάσεις του κ. Σπίρτζη, με τις οποίες επιπλέον 27 χειριστές αεροσκαφών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους δευτεροβάθμιας και τεχνολογικής εκπαίδευσης με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ξαναπερνούν την πόρτα του Δημοσίου ως μόνιμοι πλέον σε προσωποπαγείς θέσεις. Προηγουμένως, ο υπουργός είχε υπογράψει άλλη απόφαση επιστροφής ακόμα τριών πιλότων, με το ετήσιο κόστος της συγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης να είναι 188.971,20 ευρώ. 

Οι διορισμοί Τσακαλώτου
Στο ίδιο πλαίσιο, στις 22 Ιανουαρίου, με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέφερε στην υπηρεσία 16 πρώην υπαλλήλους της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., που υπηρετούσαν στη συγκεκριμένη εταιρεία με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και είχαν τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία το 2011. Η συνολική ετήσια δαπάνη σε βάρος των πιστώσεων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. είναι ύψους 369.239,52 ευρώ. Οι ειδικότητες των υπαλλήλων που τοποθετούνται σε προσωποπαγείς θέσεις είναι, μεταξύ άλλων, λεμβούχος, χειριστής αναβατήρων, συντηρητής-υδραυλικός, ναύτης, επιμελητής-κλητήρας. 

Την ίδια μέρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννης Ταφύλλης υπογράφει την επαναφορά σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις 5 υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Οι κλάδοι και ειδικότητες των συγκεκριμένων υπαλλήλων είναι ΥΕ εργατών/Γεμιστή-Ζυγιστή, ΥΕ Εργατών/Εργάτης Γενικών Εργασιών, ΥΕ Επιμελητών/Κλητήρων, ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας. Η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού φτάνει τα 66.740 ευρώ. Νωρίτερα, ο κ. Ταφύλλης είχε επαναφέρει στην ενεργό υπηρεσία και υπάλληλο του κλάδου υποχρεωτικής εκπαίδευσης προσωπικού καθαριότητας. 

Στο μεταξύ, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου συνεχίζεται η στελέχωση των δικαστηρίων της χώρας από πρώην καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Είχε προηγηθεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2015, με την οποία ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μετέφερε 17 καθαρίστριες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου ΠΕ Γραμματέων δικαστηρίων. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του κ. Παρασκευόπουλου, στις 29 Δεκεμβρίου, μεταφέρονται δύο καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης στον τομέα των υπαλλήλων των πολιτικών, ποινικών δικαστηρίων και εισαγγελιών σε «συνιστώμενες, με την παρούσα προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου ΥΕ Επιμελητών Δικαστηρίων, πλήρους απασχόλησης» τοποθετούμενες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης και στο Πταισματοδικείο Χαλκίδας αντίστοιχα. Με την ίδια απόφαση, καθαρίστρια του ΟΑΕΔ και εργάτης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού καταλαμβάνουν θέσεις επιμελητών στο Ειρηνοδικείο Μεγαλόπολης και στο Εφετείο Κρήτης αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, υπάλληλος του κλάδου Τουριστικών Επαγγελμάτων του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και μηχανικός αεροσκαφών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τοποθετούνται σε θέσεις γραμματέων δικαστηρίων. 

Το νέο μπαράζ διορισμών έρχεται να προστεθεί στους χιλιάδες απολυμένους που αποκαταστάθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., σε άμεση εφαρμογή του Ν.4325/2015. Τον χορό τακτοποίησης άνοιξε η επαναφορά 1.817 καθηγητών στα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠ.ΑΛ.), με την επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 14,050 εκατ. ευρώ ετησίως. Ακολούθησε η επανασύσταση 1.174 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων διοικητικού προσωπικού στα πανεπιστήμια, που είχαν καταργηθεί το 2013 με την προκαλούμενη ετήσια δημόσια δαπάνη να είναι 13.970.627,80 ευρώ. Στην ίδια φουρνιά διορισμών περιλαμβάνονται και οι 519 προσωποπαγείς θέσεις που επανασυστάθηκαν ύστερα από την κατάργησή τους στα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), με το σχετικό κόστος να φτάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο και φυσικά οι 421 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που επανήλθαν πανηγυρικά στα καθήκοντά τους, με την προκαλούμενη δαπάνη μισθοδοσίας τους να είναι 1,8 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στον οργασμό επαναπροσλήψεων εντάσσεται και η επανένταξη στις μισθολογικές καταστάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης 74 υπαλλήλων, που αύξησε τη μισθολογική δαπάνη κατά 1.460.384 ευρώ, 61 υπαλλήλων στον ΕΟΤ, με το αντίστοιχο κόστος να είναι της τάξης του 1,3 εκατ. ευρώ, 46 υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομίας και 24 στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στο ποσό των 673.000 ευρώ ετησίως, δε, φτάνει η πρόβλεψη για τις 59 προσωποπαγείς θέσεις που καλύφθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στα 593.160 ευρώ για την επαναφορά επιπλέον 29 υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομίας. 

Στο σύνολο των διορισμών προστίθεται και η κατηγορία των 1.500 σχολικών φυλάκων που εγγράφηκε ξανά στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων ύστερα από την ανασύστασή της με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και αφού η συγκεκριμένη ειδικότητα είχε καταργηθεί το 2013, αλλά και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με 1.559 πρώην υπαλλήλους της να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα επαναπρόσληψής τους, ασκώντας το με μια απλή αίτηση. Ετσι, ο σημερινός αριθμός των εργαζομένων της αριθμεί 1.930 άτομα. 

Το πλέον ενδιαφέρον της σπουδής με την οποία καταρτίστηκε ο συγκεκριμένος ρουσφετολογικός νόμος, σε αντίθεση με το προωθούμενο ισοπεδωτικό Ασφαλιστικό, είναι τα παραθυράκια που προέβλεψε ώστε να έχουν μονιμοποιηθεί έως σήμερα σε δήμους ανά την επικράτεια περί τους 1.500 υπαλλήλους, των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει εδώ και χρόνια. Με τη φωτογραφική ρύθμιση του άρθρου 39 άρθηκε το αξιόποινο κατά των αιρετών οι οποίοι αρνήθηκαν να ασκήσουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο εφέσεις στις θετικές πρωτόδικες αποφάσεις για τους συμβασιούχους. Το εν λόγω άρθρο «καθαρίζει», μεταξύ άλλων, τη δημοτική αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης για τους 499 διορισμούς σε προσωποπαγείς θέσεις που εντάσσονται σε σύνολο 745 αντίστοιχων περιπτώσεων σε διάφορους δήμους που δημοσιεύτηκαν στο ίδιο ΦΕΚ, τον Δήμο Αθηναίων για 661 θέσεις, τον Δήμο Νέας Σμύρνης για 103 θέσεις, τον Δήμο Διονύσου για 119 θέσεις και τον Δήμο Κηφισιάς για 21 θέσεις.

Νέοι διορισμοί συγγενών
Νέοι διορισμοί συγγενικών προσώπων κυβερνητικών στελεχών έρχονται στο φως μετά τις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος». Οπως φαίνεται, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου δεν έχει διορίσει μόνο τη σύζυγό του Κλειώ Παπαπαντολέων ως σύμβουλο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου αλλά και τον αδελφό του σε θέση δίπλα σε μέλος της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο δικηγόρος Νίκος Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε στις 26 Μαΐου 2015 από τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θεολόγο Λαμπριανίδη σε θέση ειδικού συνεργάτη στο γραφείο του, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας έξι μηνών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ΦΕΚ με διορισμούς Κατρούγκαλου"

Ελληνοϊταλικός «αντίλογος» για Σένγκεν


Σε μία πολύωρη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, Έλληνες και Ιταλοί ευρωβουλευτές «ανταποδίδουν» τα πυρά για πλημμελή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ωστόσο, η κριτική προς την Αθήνα συνεχίζεται.
Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση της «επιτροπής αξιολόγησης Σένγκεν» από την Κομισιόν, η οποία, όπως αναμενόταν, καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει τις διαδικασίες για την υποδοχή και καταγραφή των προσφύγων, αλλά και για την πιθανή επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Ιδιαίτερα η Ελλάδα, αλλά δευτερευόντως και η Ιταλία, δέχονται κριτική για «ελλειπή» σχετική προετοιμασία, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει και κριτική για πλημμελή φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία, που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Όλα αυτά συζητήθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, συχνά σε υψηλούς τόνους. Πριν καν αρχίσει η συζήτηση, ο ιταλός επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα θέλησε να δώσει το δικό του στίγμα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, και θυμίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνοκρατικό, αλλά και ανθρωπιστικό. «Κατηγορούν τώρα την Ελλάδα και την Ιταλία, παρότι για πολλά χρόνια είχαν αφήσει αυτές τις δύο χώρες εντελώς μόνες τους. Ναι, να συζητήσουμε κι αυτό, αλλά πριν λύσουμε τα νομοθετικά θέματα πρέπει να δούμε ένα πολιτιστικό ζήτημα: ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να νικηθεί από τον φόβο. Και τί ακριβώς φοβόμαστε; Ποιός είναι ο κίνδυνος; Ο φόβος είναι ο πραγματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε» τόνισε , ιταλός ευρωβουλευτής.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνοϊταλικός «αντίλογος» για Σένγκεν"

Γιούνκερ: Βοήθεια, όχι τιμωρία για την Ελλάδα

Την πρόθεσή του να βοηθήσει την Ελλάδα στο ζήτημα του Σένγκεν εξέφρασε σήμερα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με αφετηρία τη διαπίστωση ότι «μόνο αν όλοι τηρήσουν τους κοινούς κανόνες μπορεί να διασωθεί το Σένγκεν», ο Γιούνκερ τονίζει ότι ο μηχανισμός αξιολόγησης του Σένγκεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν και ότι, αν κατά την αξιολόγηση διαπιστωθούν λάθη, τότε θα πρέπει να διορθωθούν, αλλά χωρίς τιμωρητική διάθεση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατήρησε ότι δεν έχει νόημα «να στριμώχνει κανείς την Ελλάδα στη γωνία» και ότι σε καμία περίπτωση οι Έλληνες δεν μπορεί να «στιγματίζονται». «Ποτέ δεν ήθελα μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δεν θέλω ούτε μία έξοδο από το Σένγκεν» παρατήρησε σχετικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι πολλοί πρόσφυγες έχουν διασωθεί χάρη στην παρέμβαση του Λιμενικού και των ελληνικών αρχών.
Bελτίωση της συνεργασίας και με τις τουρκικές αρχές
Aπό τη σημερινή ομιλία Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Aπό τη σημερινή ομιλία Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης, κατά τον Γιούνκερ, η βελτίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές. Η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί «πολύ εντατικά» με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές, έως ότου τεθεί σε ισχύ η διμερής συμφωνία επανεισδοχής που έχουν υπογράψει Αθήνα και Άγκυρα. «Οι τουρκικές αρχές έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα υλοποιήσουν τα συμπεφωνημένα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Όλα αυτά στα πλαίσια συζήτησης, στο Στρασβούργο, για την προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει στις 18 Φεβρουαρίου. Αρχικά η επικείμενη σύνοδος κορυφής επρόκειτο να εστιάσει μόνο στο βρετανικό ζήτημα, μετά και τις τελευταίες προτάσεις Τουσκ προς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι στη σύνοδο θα συζητηθεί τελικά και η προσφυγική κρίση.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Βοήθεια, όχι τιμωρία για την Ελλάδα"

Η Ευρώπη θα έχανε 110 δισ. ευρώ σε 10 χρόνια με την κατάργηση της Σένγκεν

Σε περίπτωση που έρθει το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν και επιστρέψουν οι διασυνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη, τότε οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν, θα έχαναν περίπου 110 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, υποστηρίζει μελέτη του επίσημου think tank της γαλλικής κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει το France Strategie, το think tank που συνδέεται άμεσα με το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, η Συνθήκη Σένγκεν είναι η «καρδιά» της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως, υπό την πίεση των ψηφοφόρων που έχουν θορυβηθεί από τις προσφυγικές ροές από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αρκετές κυβερνήσεις έχουν ήδη επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους με άλλες χώρες της ΕΕ.

Η μελέτη αναφέρει ότι η μείωση στον διασυνοριακό τουρισμό και στο εμπόριο που θα επέφερε μια μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα δέκα ετών.

Για τη Γαλλία μόνο, το κόστος θα ανέρχονταν σε 1-2 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και 10 δισ. μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.

«Μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% επί του εμπορίου μεταξύ των χωρών της περιοχής Σένγκεν, που θα οδηγούσε σε δομική μείωση του εμπορίου κατά 10-20%», αναφέρει.

Το ήμισυ του κόστους θα οφείλεται στην μείωση του τουρισμού, το 38% στην επίπτωση των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% στα επιπλέον κόστη στις μεταφορές, σύμφωνα με την έκθεση.

Από τις 26 χώρες της περιοχής Σένγκεν, έξι μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα, λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών/προσφύγων.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρώπη θα έχανε 110 δισ. ευρώ σε 10 χρόνια με την κατάργηση της Σένγκεν"

Κυβέρνηση: Υπόσχεται και «κόκκινες γραμμές» και υλοποίηση της συμφωνίας

Με πιέσεις να ασκούνται από παντού και την αμφισβήτηση ακόμη και για την πολιτική της επιβίωσή να φουντώνει, η κυβέρνηση καταβάλλει τα τελευταία 24ωρα επίπονες προσπάθειες να κρατήσει τον έλεγχο των εξελίξεων και να πείσει ότι μπορεί να περάσει αλώβητη την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, διατηρώντας ταυτόχρονα το νήμα με τα κοινωνικά στρώματα, που την είχαν στηρίξει.

Οι κυβερνώντες έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι επικίνδυνων ισορροπιών, ελπίζοντας ότι μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα σε αποκλίνουσες δυνάμεις, που διαμορφώνουν το εκρηκτικό πεδίο, στο οποίο κινείται η χώρα: Από τη μία υπόσχονται – όπως είπε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ - ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία με τους δανειστές, προφανώς σε μία προσπάθεια να μην προκαλέσουν τη μήνη των Θεσμών και να αποφύγουν την καλλιέργεια ενός κλίματος αβεβαιότητας, ου μην και ρήξης με τους εταίρους.

Από την άλλη υπόσχονται – και πάλι σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στα στελέχη της Κουμουνδούρου – ότι θα διατηρήσουν «κόκκινες γραμμές», ιδίως στην υπεράσπιση των κύριων συντάξεων.

Την ίδια ώρα βέβαια και παρά τα όσα λέγονται ότι η τρόικα δεν ζητά μείωση συντάξεων, το «βουνό» γίνεται όλο και ψηλότερο για την κυβέρνηση: Οι δανειστές απορρίπτουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, βάζουν στην αξιολόγηση και το φορολογικό, ενώ εγείρουν και θέμα δημοσιονομικών στόχων, που πρακτικά οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων.

Παρότι οι αντιφάσεις των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων είναι εμφανείς, από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ψύχραιμοι και βέβαιοι ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να προχωρήσει καλά και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση στις αρχές Μαρτίου, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα στο εσωτερικό μέτωπο, η ηγεσία της κυβέρνησης επιχειρεί να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο, διαβεβαιώνοντας από τη μία ότι θα πείσει τελικά τις εξεγερμένες κοινωνικές ομάδες να υποστείλουν τη σημαία των κινητοποιήσεών τους και από την άλλη ότι δεν τίθεται θέμα εκλογικών ή άλλων σεναρίων, που θα ανατρέψουν το σημερινό σκηνικό.

Η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου της Όλγας Γεροβασίλη απηύθυνε πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κατατεθούν βελτιωτικές ρυθμίσεις επί των προτάσεων που έχουν παρουσιαστεί και ότι δεν πρόκειται να καταφύγει σε κατασταλτικά μέτρα για τα μπλόκα.

Ταυτόχρονα κλείνει άρον άρον την εκλογολογία και τη σεναριολογία για αναζήτηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού, αποδίδοντας τη συζήτηση στην επιδίωξη κέντρων και οργανωμένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, που θέλουν να «τελειώνουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε μάλιστα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ότι «πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό», κάτι που όπως σημείωσε, «σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν». Νωρίτερα η Όλγα Γεροβασίλη είχε αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε εκλογών, ούτε οικουμενικής.

Πάντως πολλοί επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός μετέβη χθες βράδυ εσπευσμένα στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να στείλει προσωπικά ένα σαφές μήνυμα σε όλες εκείνες τις πλευρές που είτε «πολεμούν» την κυβέρνησή του, είτε δεν πιστεύουν ότι μπορεί να πάει μακριά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Υπόσχεται και «κόκκινες γραμμές» και υλοποίηση της συμφωνίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news