facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΠΟΜΙΔΑ : Πως θα γίνει πιο δίκαιος ο ΕΝΦΙΑ

Την αγωνία των ιδιοκτητών ακινήτων για τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και στο ασφαλιστικό εξέφρασαν τα στελέχη και μέλη της ΠΟΜΙΔΑ στο πλαίσιο του 33ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, παράλληλα με τον εορτασμό της “Διεθνούς Ημέρας Ιδιοκτησίας”.

Στο συνέδριο μετείχε πολυπληθής αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων από 15 ευρωπαϊκές χώρες η οποία, με διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα, καταδικάζει την υπερφορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας στη χώρα μας και επισημαίνει ότι αυτή συνιστά «σοβαρή παραβίαση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ανθρωπίνου Δικαιώματος της Ιδιοκτησίας». Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI κ. Στράτος Παραδιάς και οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ενώσεως έγιναν δεκτοί χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Κεντρικός ομιλητής για την «Ημέρα της Ιδιοκτησίας» ως Ανθρώπινο Δικαίωμα ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και τ. Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος παρουσίασε τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για θέματα προστασίας του ανθρώπινου δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

Ανήγγειλε ότι ο Δήμος πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην πρώτη αποδέσμευση ακινήτου που είχε δεσμευθεί επί 30 χρόνια χωρίς να έχει απαλλοτριωθεί, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ήδη καταρτισθεί νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ιδιοκτησιών με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αναφερόμενος εξάλλου στο προσφυγικό ο κ. Καμίνης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες, από τους οποίους 20.000 θα στεγαστούν σε ιδιωτικές κατοικίες. Χαρακτήρισε το σχετικό πρόγραμμα ως ευκαιρία να αναζωογονηθεί η αγορά ακινήτων, σημείωσε ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει διασπορά σε όλη την Αττική ώστε να μη δημιουργηθούν "γκέτο".

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) η ΠΟΜΙΔΑ και η Ιντεραμέρικαν παρέδωσαν στο Δήμο Αθηναίων επιταγές ύψους 4.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων (ΚΥΑΔΑ) του Δήμου.

Την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω κωλύματος του Αναπλ. Υπουργού κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Νίκος Ματζάκος, ο οποίος ανέφερε ότι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα λαμβάνει ως δεδομένο τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δις. ευρώ που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει το βάρος από τα χαμηλά και τα μεσαία στα υψηλά εισοδήματα και περιουσίες. Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη ρύθμιση που έγινε πρόσφατα για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη μείωση των αντικειμενικών τιμών στην πλειονότητα των περιοχών.

Χαιρετισμό στο συνέδριο των ιδιοκτητών ακινήτων απηύθυνε για λογαριασμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα και ο πρόεδρός του έχει δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30 % καθώς και για σταθερό φόρο μεταβίβασης 3 % για 15 χρόνια, που θα συμβάλει όπως είπε στην ομαλοποίηση της αγοράς ακινήτων. "Κατεύθυνσή μας, είπε είναι να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού. Δεν λέμε μεγάλα λόγια αλλά μετρημένα πράγματα και είμαστε δεσμευμένοι από τα λίγα και συγκεκριμένα που λέμε." Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε επίσης την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων που έγινε παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν ακόμη και εντός της κυβέρνησης καθώς και τη μείωση του κόστους για τα ενεργειακά πιστοποιητικά.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος "Το Ποτάμι" κ. Χάρης Θεοχάρης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ τον οποίο στη σημερινή του μορφή χαρακτήρισε "έκτρωμα". Ζήτησε ολοκλήρωση του κτηματολογίου, του χωροταξικού σχεδιασμού και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία.

Η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής κα Βασιλική Λάσκαρη ανήγγειλε ότι στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ θα προκηρυχθεί πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης από τα οποία τα 24 εκατ. θα κατευθυνθούν στον τομέα της στέγασης για την ενεργειακη αναβάθμιση έως 1400 κατοικιών. Προϋπόθεση για την προκήρυξή του ωστόσο αποτελεί η θέσπιση νέου Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΚΕΝΑΚ).

Χαιρετισμούς προς την εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος της "Δράσης" κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός και του Συλλόγου Συμβολαιογράφων κ. Γιώργος Ρούσκας ο οποίος επεσήμανε τη δραματική πτώση των συναλλαγών στην κτηματαγορά.

Τις προτάσεις και τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για τα προβλήματα που τους απασχολούν αλλά και για τις φερόμενες ως προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό και τη φορολογία μισθωμάτων ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επισημαίνοντας κυρίως τα εξής:

ΕΝΦΙΑ: Πρόσφατα «διέρρευσε» από το Υπουργείο Οικονομικών ότι 1,5 εκ. μικροοφειλέτες ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν το φόρο τους, ενώ η εισπραξιμότητα στους μεγαλοφειλέτες είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Γι΄ αυτό και το Υπουργείο εξετάζει την επαναφορά ενός δήθεν «πιο δίκαιου» ΦΑΠ στη βάση του να «επιβραβεύσει» με θέσπιση αφορολογήτου εκείνους που δεν πληρώνουν τα λίγα, επιρρίπτοντας τα βάρη, «τιμωρώντας» δηλαδή, εκείνους που «ματώνουν» πληρώνοντας τα πολλά, και που τώρα σχεδιάζεται να κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερα!

Ένας νέος ΦΑΠ όμως δεν πρόκειται να είναι «πιο δίκαιος» αν στείλει στην πόρτα των πλειστηριασμών ή και της φυλακής, εκείνους που θα φορτώσει με νέα ασύλληπτα φορολογικά βάρη. Μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε βέβαιο εισπρακτικό «Βατερλώ», απλά γιατί τα θύματα ενός ακόμη πιο ληστρικού ΦΑΠ δεν έχουν πια, δεν μπορούν και δεν θα πληρώσουν, με αποτέλεσμα σύντομα να αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα για να καλύψει τα νέα ελλείμματα, ακόμη και σε βάρος εκείνων που υποτίθεται ότι θα ευνοηθούν! Ακριβώς δηλαδή ότι έγινε με την κατάργηση του ΕΤΑΚ (1‰) το 2010, που μας οδήγησε στο «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ το 2011!

Ένας νέος φόρος ακινήτων μπορεί να γίνει «πιο δίκαιος» μόνον αν η Κυβέρνηση τολμήσει να κάνει αυτό που δεν τόλμησαν οι προκάτοχοί της:

1. Να νομοθετήσει να συνεισφέρουν ΟΛΟΙ, και ιδιαίτερα όλοι εκείνοι που μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν απολύτως ή σχεδόν τίποτε. Δηλαδή να τον πληρώνουν όχι μόνον οι κάτοχοι απρόσοδης, πλέον, αστικής ακίνητης περιουσίας, αλλά και οι κάτοχοι των εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτός σχεδίου γης, οι οποίοι σήμερα ουσιαστικώς και σκανδαλωδώς φοροαπαλλάσσονται, «πληρώνοντας», καθαρά προσχηματικά, μόλις ένα ευρώ (1€!) ανά στρέμμα το χρόνου. Όχι της γης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά της γης των τουριστικών και παραθεριστικών φιλέτων… των οποίων ο κάτοχος 100 στρεμμάτων φορολογείται με 100€ το χρόνο, περίπου δηλαδή το 1/2 της φορολογίας του κατόχου ενός υπογείου 60-70 τ.μ. σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας!

2. Να καταργήσει το συμπληρωματικό φόρο! Ο ΕΝΦΙΑ τέλος, μπορεί να γίνει «πιο δίκαιος» αλλά και πολύ πιο αποτελεσματικός μόνον αν πάψει να είναι ένας διπλός φόρος! Ο καταστροφέας της κτηματαγοράς, της οικοδομής, αλλά κυρίως της «κατεδάφισης» της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, που ήταν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας, έχει όνομα και λέγεται «συμπληρωματικός φόρος»! Αν τον καταργήσετε, αντί να επαναφέρετε τον ληστρικό ΦΑΠ, σε συνδυασμό με μια μικρή αύξηση της ετήσιας ανά στρέμμα φορολογίας των εκατομμυρίων στρεμμάτων της μη αγροτικής εκτός σχεδίου γης, θα έχετε συμβάλει στην επανεκκίνηση όχι μόνον της οικοδομής και της κτηματαγοράς, αλλά και ολόκληρης της οικονομίας μας!

3. Να δώσει στους φορολογούμενους που επιθυμούν, το δικαίωμα της εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεών τους, ιδίως από τον ΕΝΦΙΑ, με μονομερή εκχώρηση στο Δημόσιο, ακινήτου της πλήρους κυριότητάς τους!

Φορολογία Μισθωμάτων : Πρόσφατα ανώνυμος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών παρατήρησε ότι είναι άδικο η μισθωτή εργασία να φορολογείται με ανώτατο συντελεστή 42% και τα μισθώματα μόνον με 33%. Συμφωνούμε απόλυτα. Γι΄αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει στο ίδιο ποσοστό τη φορολογία των μισθωμάτων, αφού αυτό είναι το «δίκαιο», αλλά ταυτόχρονα, για λόγους ισότητας και δικαίου, ταυτόχρονα:

1.Να αναγνωρίσει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500€,

2.Να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους οι δαπάνες ασφάλισης, συντήρησης- επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, καθώς και οι αποσβέσεις τους, και φυσικά

3.Να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, γιατί η διασφάλιση της εισπραξιμότητάς του ήταν ο κύριος λόγος της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων!

Διαφορετικά, η θέσπιση ενιαίας κλίμακας με συντελεστές που θα φτάνουν το 50%, χωρίς αφορολόγητο, χωρίς έκπτωση δαπανών, χωρίς αποσβέσεις και με τον ΕΝΦΙΑ να «ζει και να βασιλεύει», θα υποδεικνύουν τη φοροδιαφυγή ή την εγκατάλειψη των ακινήτων ως μοναδικές διεξόδους…

Ασφαλιστικό με εισοδηματικό κριτήριο: Ανάμεσα στις προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο ισχύον Μνημόνιο, βρίσκεται και η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα η περικοπή των συντάξεων όσων έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από εκμίσθωση ακινήτων. Όμως η σχεδιαζόμενη Εθνική Σύνταξη δεν μπορεί να έχει προνοιακό χαρακτήρα, δεν είναι ένα είδος ΕΚΑΣ που καταβάλλεται μόνον στους αναξιοπαθούντες, πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και να αντιστοιχεί στις εισφορές, που καθένας έχει καταβάλει. Συνεπώς κάθε περικοπή της σύνταξης γιατί κάποιος εισπράττει σήμερα ένα ενοίκιο, που μάλιστα ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαφανιστεί, είναι κατάφωρα άδικη και κοινωνικά απαράδεκτη, γιατί θα είναι μια σκληρή τιμωρία στα «μυρμήγκια» της κοινωνίας αυτής. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διολισθήσει σε οποιαδήποτε τέτοια, εξόφθαλμα άδικη και παράλογη ρύθμιση!

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ : Πως θα γίνει πιο δίκαιος ο ΕΝΦΙΑ"

Ντομπρόβσκις όπως Σόιμπλε: Να μπει φόρος στη βενζίνη για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό

Την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την επιβολή πανευρωπαϊκού φόρου στη βενζινή προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Ένας φόρος καυσίμων, σε εθνικό ή πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα» δήλωσε ο Λετονός πολιτικός στο Der Spiegel.

Πρώτος την ιδέα αυτή είχε παρουσιάσει στα μέσα Ιανουαρίου σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τότε δήλωνε χαρακτηριστικά: «Αν οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν επαρκούν, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα, όπως ένας φόρος ορισμένου ύψους σε κάθε λίτρο βενζίνης. Η λύση του προβλήματος δεν θα πρέπει να αποτύχει λόγω περιορισμένων πόρων».

Με την πρόταση Σόιμπλε είχε διαφωνήσει ανοιχτά η Γιούλια Κλόκνερ, μια από τις πέντε αντιπροέδρους του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις όπως Σόιμπλε: Να μπει φόρος στη βενζίνη για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό"

Ματζάκος: Στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα το βάρος από τον νέο ΕΝΦΙΑ

Ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα λαμβάνει ως δεδομένο τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δις. ευρώ που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς αλλά θα μεταφέρει το βάρος από τα χαμηλά και τα μεσαία στα υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, ανέφερε σήμερα ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νίκος Ματζάκος μιλώντας στο Πανελλήνιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ο κ. Ματζάκος αναφέρθηκε ακόμη στη ρύθμιση που έγινε πρόσφατα για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη μείωση των αντικειμενικών τιμών στην πλειονότητα των περιοχών ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει φοροκαταιγίδα.

Στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, δεσμεύθηκε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30 % και για σταθερό φόρο μεταβίβασης 3 % για 15 χρόνια, για τα οποία όπως είπε έχει δεσμευθεί ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ ζήτησε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος "Το Ποτάμι" κ. Χάρης Θεοχάρης ενώ η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής κα Βασιλική Λάσκαρη ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ θα προκηρυχθεί πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει να συνεισφέρουν όλοι στο φόρο ακινήτων και ιδιαίτερα όσοι μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν απολύτως ή σχεδόν τίποτε και στην περίπτωση που καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων να καταργηθεί επίσης ο ΕΝΦΙΑ. Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη την πρόταση για θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου στο ασφαλιστικό που θα οδηγήσει όπως είπε σε περικοπή των συντάξεων όσων έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από εκμίσθωση ακινήτων.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες, από τους οποίους 20.000 θα στεγαστούν σε ιδιωτικές κατοικίες και χαρακτήρισε το σχετικό πρόγραμμα ως ευκαιρία να αναζωογονηθεί η αγορά ακινήτων. Τόνισε πάντως ότι πρέπει να υπάρξει διασπορά σε όλη την Αττική ώστε να μη δημιουργηθούν "γκέτο".

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ματζάκος: Στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα το βάρος από τον νέο ΕΝΦΙΑ"

Oι μπάτσοι του ΣΥΡΙΖΑ

Εν αρχή ήταν η... «ατυχής συγκυρία», όπως χαρακτηρίστηκε από την αριστερή κυβέρνηση, του ξυλοδαρμού συνταξιούχων έξω από τη Βουλή και της χρήσης «ήπιων» δακρυγόνων εναντίον τους...
Ακολούθησε το Σάββατο νέο βάναυσο επεισόδιο με πρωταγωνιστές άνδρες της Αστυνομίας που απέδειξε ότι το ξύλο δεν ήταν μονοπώλιο της Δεξιάς… «Βγαίνει» και σε αριστερή έκδοση παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει κατά των μέτρων καταστολής.

Οι άνδρες ΔΙ.ΑΣ που αιφνιδιαστικά όρμησαν σαν μπουλούκι στην πλατεία Βικτωρίας ποδοπατώντας, δέρνοντας και βρίζοντας όποιον βρέθηκε στο διάβα τους, ενεργούσαν προφανώς με εντολή «προληπτικής καταστολής», μέρα-μεσημέρι στην πλατεία Βικτωρίας, την οποία περιφρουρούσε ομάδα αντιεξουσιαστών, χωρίς να έχει γίνει, μέχρι τότε, κανένα απολύτως επεισόδιο.

Το βίντεο που εξασφάλισε το zougla.gr έχει καταγράψει τις σκηνές της αστυνομικής αλητείας. Από το μένος των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δεν γλύτωσαν ούτε οι φωτορεπόρτερ (προσήχθησαν χωρίς να προκαλέσουν) που κάλυπταν το ρεπορτάζ παρά το γεγονός ότι δήλωσαν την ιδιότητά τους. Ο ήχος που ακούγεται στο βίντεο είναι ο φυσικός (χωρίς μοντάζ), όπως τον κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ του zougla.gr.

Προφανώς, πρόκειται για ένα ακόμη γεγονός «ατυχών χειρισμών» όπως είχε δηλώσει μετά τον ξυλοδαρμό των συνταξιούχων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που παραπέμπει σε άλλες εποχές και νοοτροπίες. Ντροπή…

Θαυμάστε τους...




Καρέ-καρέ η αστυνομική επιχείρηση με τον φακό του zougla.gr:

Κάτω... από τους αστυνομικούς βρίσκεται διαδηλωτής που περιιφρουρούσε την πλατεία Βικτωρίας
Κάτω... από τους αστυνομικούς βρίσκεται διαδηλωτής που περιιφρουρούσε την πλατεία Βικτωρίας


Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις


Βία μέρα-μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας
Βία μέρα-μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας


Σύλληψη on camera στην Πλατεία Βικτωρίας
Σύλληψη on camera στην Πλατεία Βικτωρίας


Τέσσερις αστυνονικοί εναντίον ενός...
Τέσσερις αστυνονικοί εναντίον ενός...


Φωτορεπόρτερ προσαγάγεται στο τμήμα
Φωτορεπόρτερ προσαγάγεται στο τμήμα


Παρότι εξηγεί ότι είναι φωτορεπόρτερ η προσαγωγή γίνεται... κανονικά
Παρότι εξηγεί ότι είναι φωτορεπόρτερ η προσαγωγή γίνεται... κανονικά
zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Oι μπάτσοι του ΣΥΡΙΖΑ"

Οι αγρότες στα Τέμπη αποφάσισαν: 6ωροι αποκλεισμοί για αύριο Κυριακή σε δεκάδες αγροτικά μπλόκα - Κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα

Έτοιμοι να κατέβουν στην Αθήνα δηλώνουν οι αγρότες που συμμετείχαν στη μεγάλη σύσκεψη στα Τέμπη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 35 μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Όπως ανακοίνωσαν μετά τη σύσκεψη, ζητούν συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους.

Υπογραμμίζουν δε ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Παράλληλα από εβδομάδα αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με κύριο χαρακτηριστικό τον πολύωρο πλέον κλείσιμο του άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνες.

Ωστόσο τις ειδικές αποφάσεις για το πού και πόσο θα κλείνουν οι δρόμοι θα τις λάβουν οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων το πρωί της Δευτέρας.

Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματα τους» ενώ, όπως είπαν, τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις, «καρφώνοντας» τους συναδέλφους τους από την «Πρωτοβουλία Αγροτών» που τάσσονται θετικά στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό, κάτι που ζητά η κυβέρνηση αλλά αρνείται η πλειοψηφία των αγροτών μέχρι στιγμής, εκτός εάν αποσυρθεί εντελώς το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Υπενθυμίζεται ότι τα Τέμπη την Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα, θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπως δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος. Γνωστοποίησε δε, ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λίτος τόνισε ότι «το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος».

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 800 τρακτέρ, τα οποία «μπλοκάρουν» το δρόμο στο χρονικό διάστημα 16.00-20.00.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι στο δρόμο προς Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζονται οι αποκλεισμοί 12.00 - 14.00 και 19.00-21.00.

Στο νομό του Κιλκίς, περισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Όπως τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, 145 τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο θα είναι κλειστό τις ίδιες ώρες.

Στο Νομό Πιερίας, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, γίνεται αποκλεισμός 12.00-18.00. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι, στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19.30.
Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τσακίρογλου, την Κυριακή το βράδυ θα ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων, Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει ότι «την Κυριακή, θα κινηθούμε στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, δίνοντας ελευθέρας κατά τις ώρες 14.00-17.00».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ 10.00-12.00 το πρωί και 18.30-20.30 το βράδυ και 12.00-14.00 και 19.00-21.00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα αποκλεισμός 12.00-12.30.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες στα Τέμπη αποφάσισαν: 6ωροι αποκλεισμοί για αύριο Κυριακή σε δεκάδες αγροτικά μπλόκα - Κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα"

"Κουμούνι; Έτσι μ' έλεγε η Χούντα" Άγριος καυγάς Μανιού - Χρονόπουλου στον Αυτιά

Άγριος καυγάς μεταξύ Νίκου Μανιού και Γιώργου Χρονόπουλου στον Γιώργο Αυτιά (30/1/16):
Ανέβηκαν οι τόνοι στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ όταν ο γιατρός Γιώργος Χρονόπουλος που ήταν καλεσμένος στο στούντιο αποκάλεσε "κουμούνι" τον Νίκο Μανιό με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για χούντα.

"Πήρατε τη διακυβέρνηση της χώρας τάζοντας λαγούς και πετραχήλια. Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή και μετά από δεύτερη εκλογή, γιατί εγώ το δημοψήφισμα δεν το εκλαμβάνω ως εκλογή γιατί ήταν μια εξαπάτηση του ελληνικού λαού, πώς είναι δυνατόν να κοιτάτε τον κόσμο που σας ψήφισε στα μάτια. Γιατί δεν πάτε σε ένα μπλόκο να εμφανιστείτε;" είπε ο κ. Χρονόπουλος απευθυνόμενος τόσο στον Νίκο Μανιό όσο και στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο που ήταν επίσης καλεσμένος. "Που να πάει; Φοβάται τα αβγά! Και τα έχουν και τζάμπα οι αγρότες. Τολμήστε" συνέχισε.

"Πάμε να δούμε ποιος είναι ο λαοπρόβλητος γιατί τους αγρότες τους θυμηθήκατε τώρα. Και πάτε ψηφοθηρικά. Τους αγαπήσατε τώρα" απάντησε ο κ. Παπαχριστόπουλος ενώ ο κ. Μανιός είπε απευθυνόμενος στον Γιώργο Αυτιά ότι θα φύγει.

Στη συνέχεια η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός:

Χρονόπουλος: Είναι άδικο να γίνουν εκλογές τώρα. Το ποτήρι θα το πιείτε ολόκληρο. ..
Μανιός: Εσείς το πίνετε το ποτήρι και είναι πικρό. Έρχεσαι ως γιατρός εδώ και είσαι ο χειρότερος εκπρόσωπος της Ακροδεξιάς.
Χρονόπουλος: Με ξέρετε κύριε;
Μανιός: Σε ακούω, δεν χρειάζεται...
Χρονόπουλος: Δεν μου λες, είσαι κομμουνιστής; Πήγαινε στη Βόρειο Κορέα.
Μανιός: Τι είσαι εσύ ασφαλίτης και με ρωτάς τι είμαι; Μόνο η Χούντα...
Χρονόπουλος: Χούντα σας είπαν εσάς στη Βουλή χθες! Χούντα σας είπε ο Λοβέρδος στη Βουλή!
Μανιός: Ο Λοβέρδος... Η άλλη μεγάλη δημοκρατική μορφή...
Χρονόπουλος: Κόψε τους τόνους γιατί θα ακούσεις πολλά...
Μανιός: Τι θα ακούσω; Δεν σε φοβάμαι.
Χρονόπουλος: Εγώ σε φοβάμαι εσένα;
Μανιός: Με φοβάσαι, βέβαια.
Χρονόπουλος: Τί να φοβηθώ;
Μανιός: Με φοβάσαι, βέβαια, γιατί θα σε αποκαλύψω τώρα τι είσαι!
Χρονόπουλος: Τι να φοβηθώ; Κουμούνι! Εμένα θα μου πεις;
Μανιός: Κουμούνι; Έτσι με έλεγε η Χούντα! Εγώ θα σηκωθώ να φύγω! Θα φύγω με τέτοιους φασίστες!


Διαβάστε Περισσότερα » ""Κουμούνι; Έτσι μ' έλεγε η Χούντα" Άγριος καυγάς Μανιού - Χρονόπουλου στον Αυτιά"

Επιπλέον 2 δισ. ζητά η Άγκυρα για τους πρόσφυγες

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύσεις για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, η Άγκυρα ζητά, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στο έδαφός της.
Την ανάγκη επίλυση της προσφυγικής κρίσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισήμανε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι ο ίδιος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Γερμανία. Από τις αρχές του χρόνου, τόνισε, περνούν καθημερινά τα γερμανικά σύνορα δύο χιλιάδες άνθρωποι, ένας πολύ υψηλός αριθμός.
Τα γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Frontex Φραμπρίς Λετζιέρι. «Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες κάθε μέρα φθάνουν στην Ελλάδα δύο με τρεις χιλιάδες άνθρωποι», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel προειδοποιώντας ότι όσο επικρατεί πόλεμος στη Συρία οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται. Παράλληλα επέκρινε την Τουρκία για την χαλαρή της στάση έναντι των διακινητών: «Η Τουρκία δεν έπρεπε να κάνει τόσο εύκολη τη ζωή στους διακινητές. Στο κάτω κάτω έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο έγκλημα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Frontex.
Από την πλευρά της όμως η Αγκυρα ζητά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος περισσότερα χρήματα από την ΕΕ. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt η Τουρκία ζητάει τώρα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 3 δισεκατομμύρια, όπως είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης» με τις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα είχε δεσμευτεί για την καλύτερη προστασία των συνόρων, ενώ η ΕΕ να επισπεύσει της ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να διαθέσει βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Ήδη όμως την τελευταία εβδομάδα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου είχε ανακοινώσει ότι το ποσό δεν επαρκή και ότι το θεωρεί απλά ως ένδειξη της «πολιτικής βούλησης» της ΕΕ για την κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.
H EE δεν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα
Εκταμίεση της βοήθειας μόνο μετά από αυστηρούς ελέγχους ανακοίνωσε η ΕΕ
Εκταμίεση της βοήθειας μόνο μετά από αυστηρούς ελέγχους ανακοίνωσε η ΕΕ
Εκτός από το ύψος της βοήθειας ή Άγκυρα φαίνεται να διαφωνεί και με τον τρόπο εκταμίευσης των χρημάτων. Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται η Die Welt, η τουρκική κυβέρνηση «δυσκολεύεται να αποδεχτεί» ότι η βοήθεια για τους πρόσφυγες θα εκταμιεύεται σταδιακά και μετά από αυστηρό έλεγχο των αναγκών αλλά και της πορείας υλοποίησης έργων, πχ. την κατασκευή σχολικών κτηρίων.
Με τους αυστηρούς ελέγχους η ΕΕ θέλει αποτρέψει τον ενδεχόμενο μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων να αξιοποιείται για τους πρόσφυγες και το μεγαλύτερο να εξαφανίζεται σε σκοτεινά κανάλια, όπως για παράδειγμα του τουρκικού οικοδομικού κλάδου. Πάντως, όπως δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα μια υψηλά ιστάμενη διπλωματική πηγή της ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόθεση να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον 2 δισ. ζητά η Άγκυρα για τους πρόσφυγες"

Διαδήλωση δημοσίων υπαλλήλων κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Συγκέντρωση και πορεία κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό έκαναν δημόσιοι υπάλληλοι από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Βέροια, την Κοζάνη, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, το Κιλκίς και τις Σέρρες.

Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), τη στήριξη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και τη συμμετοχή της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Αγίας Σοφίας, πέρασαν έξω από την Εκθεση AGROTICA, διασχίζοντας την οδό Αγγελάκη, και μέσω της οδού Τσιμισκή έφτασαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου και έληξε η κινητοποίηση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδήλωση δημοσίων υπαλλήλων κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό"

Ξεκινούν ξανά τα πλοία από αύριο - Νέα απεργία της ΠΝΟ στις 4 και 5 Φεβρουαρίου

Αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν το Σάββατο οι ναυτεργάτες της ΠΝΟ κι έτσι τα δρομολόγια των πλοίων θα εκτελούνται και πάλι κανονικά από αύριο Κυριακή στις 06:00 το πρωί που λήγει η απεργία τους.

Τα μέλη της ΠΝΟ αποφάσισαν να μην συνεχίσουν τις κυλιόμενες 48ωρες απεργίες τους, αλλά ανακοίνωσαν πως θα συμμετέχουν με 48ωρη απεργία στις 4 Φεβρουαρίου, οπότε και έχει προκηρυχθεί η μεγάλη γενική απεργία της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό. Η απεργία της ΠΝΟ θα είναι 48ωρη και θα λήξει στις 06:00 το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν ξανά τα πλοία από αύριο - Νέα απεργία της ΠΝΟ στις 4 και 5 Φεβρουαρίου"

Μουζάλας: Οποιος κατηγορεί την Ελλάδα για ελλιπή προστασία των συνόρων, κατηγορεί τη Frontex

Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex, η οποία έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να σώζει τους πρόσφυγες, τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Ο Eλληνας αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας πως πραγματικά έχει κουραστεί να ακούει αυτούς τους ισχυρισμούς, απορρίπτει τα όσα επανειλημμένως έχει πει η Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πως είναι «μύθος» ότι δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Εάν διακρίνει κάποιος στο πέλαγος μία λέμβο προσφύγων, δεν μπορεί να απωθήσει τους ανθρώπους, όπως πρότεινε ο Βέλγος ομόλογός μου, καθώς αυτό παραβαίνει Διεθνές Δίκαιο, το «Push-back» είναι παράνομο και όποιος το θέλει, πρέπει να το πει, και ο μόνος που το έκανε έως τώρα ήταν ο Βέλγος ομόλογός μου, μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, όπου του απάντησε ο Ιταλός ομόλογός μου, επισημαίνει ο κ. Μουζάλας.

Παραπέμπει ταυτόχρονα και στην πρόταση του Βέλγου υπουργού Τέο Φράνκεν, για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός καταυλισμού με 400.000 πρόσφυγες, για την οποία ο Ιταλός ομόλογός του εξήγησε στον Τέο Φράνκεν μετά τη Σύνοδο, πως δεν είναι μόνον ένα ιδεολογικό αλλά και ένα τεχνικό πρόβλημα, καθώς κανείς θα χρειαζόταν 130.000 αστυνομικούς για να επιτηρεί έναν τέτοιο καταυλισμό, όπως επίσης πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως για τη διατροφή και τη φροντίδα των ανθρώπων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει στη συνέντευξή του πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και όμως αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση και είναι άδικο το να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο.

Μπορεί να έχει καθυστερήσει η δημιουργία των Hotspots και μπορεί η σχετική έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου να είναι σωστή, ωστόσο η καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκονταν τότε κάτω από το απαραίτητο επίπεδο και η Ευρωπαική Ενωση δεν έλαβε υπόψη της το γεγονός, ότι υπήρχαν μόνον 40 συσκευές Eurodac, ενώ η Ελλάδα είχε ζητήσει, ήδη πριν από ένα εξάμηνο, 100 μηχανήματα.

Το Νοέμβριο με τα 40 μόνον μηχανήματα μπορούσαν να λαμβάνονται ημερησίως 4.000 αποτυπώματα -καθώς ένα μηχάνημα Eurodac μηχάνημα μπορεί να λάβει 100 δακτυλικά αποτυπώματα την ημέρα, αν κανείς εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο- όμως τότε έφθαναν 10.000 πρόσφυγες την ημέρα, αναφέρει ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως κατά την αναζήτηση υπαιτίου πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από την Frontex 1.800 υπαλλήλους και έως τώρα έχει λάβει μόνον 800.

Σε σχέση με τη συμφωνία με τη Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων σημειώνει ότι δεν πιστεύει ότι αυτή λειτουργεί και αναφέρει ως παράδειγμα ότι μέσα στις προηγούμενες 25 ημέρες η Τουρκία δέχθηκε πίσω 130 πρόσωπα και το ίδιο διάστημα έφτασαν από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα 60.000 πρόσφυγες.

Όλοι στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών συμφώνησαν πως το «κλειδί» για τη λύση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Τουρκία, πρέπει να υπάρξει επιστροφή που να λειτουργεί, όπως επίσης μία κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι όταν φθάνουν οι λέμβοι οι πρόσφυγες θα οδηγούνται στα Hotspots, οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφονται την επόμενη ημέρα από την Ακτοφυλακή στην Τουρκία, ενώ οι άλλοι θα κατανέμονται.

Τέλος, ο ίδιος εκτιμά πως από τα μέσα Φεβρουαρίου θα λειτουργούν επιχειρησιακά τέσσερα έως πέντε Hotspots, ωστόσο, όπως επισημαίνει τα Hotspots δεν μπορούν να μειώσουν το προσφυγικό ρεύμα, κάτι που μπορεί να κάνει μόνον η Τουρκία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Οποιος κατηγορεί την Ελλάδα για ελλιπή προστασία των συνόρων, κατηγορεί τη Frontex"

Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση αγροτών στην Agrotica - Έκαψαν σημαία της ΕΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εντός των εγκαταστάσεων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η 26η Agrotica, πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ.

Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, εισήλθαν στις εγκαταστάσεις από την Πύλη Εμπορίου, φώναξαν συνθήματα και έκαψαν μία σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ύστερα από 15 λεπτά παραμονής στην έκθεση οι διαδηλωτές αποχώρησαν και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε.

Οι διοργανωτές διαμαρτυρήθηκαν ότι η Agrotica δεν απευθύνεται στους αγρότες, αλλά στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ τους στην Εγνατία, εκκινώντας από το άγαλμα Βενιζέλου και καταλήγοντας έξω από τη ΔΕΘ, αποκλείοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.


voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση αγροτών στην Agrotica - Έκαψαν σημαία της ΕΕ"

Το ΙΚΑ έχασε 5 δισ. € σε 6 χρόνια!

Το ποσό-μαμούθ των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ έχασε το ΙΚΑ την περίοδο 2009 - 2014 λόγω απολύσεων, μειώσεων μισθών και εισφορών, αντικατάστασης «ακριβότερων» από «φθηνότερους» εργαζόμενους με μερική και εκ περιτροπής εργασία, όπως και αδυναμία ελέγχου της αγοράς.

Οι μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 300.000 (11,54%) κι έχασαν 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ (31,53%) από τις αποδοχές τους, καθώς νέοι αντικατέστησαν παλιούς, με σημαντικά χαμηλότερους μισθούς και ελαστικές μορφές εργασίας, την ώρα που η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών αφήνει χωρίς... χαλινάρι την αγορά εργασίας.
Το... μάρμαρο πλήρωσαν οι μικρές επιχειρήσεις και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι (μείωση μισθού 52,84%). Αρκεί να αναφερθεί πως, ενώ από το 2012 οι ασφαλισμένοι αυξήθηκαν σε απόλυτους αριθμούς κατά 200.000, τα έσοδα από εισφορές συνέχισαν να μειώνονται... Η κατάρρευση των εσόδων του ΙΚΑ λόγω της διάλυσης της μισθωτής εργασίας «κούμπωσε» με την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης σε ποσοστό ακόμη και 300%, οδηγώντας το Ασφαλιστικό σε αδιέξοδο...
Τεράστιες απώλειες
Τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για «μάχη χαρακωμάτων», ώστε να κλείσει τον λογαριασμό για προσαρμογή ύψους 1,8 δισ. ευρώ για φέτος στο Ασφαλιστικό, το σύστημα έχει χάσει σχεδόν τα τριπλάσια από το 2009 λόγω της κρίσης. Αν οι απώλειες υπολογιστούν, μάλιστα, σωρευτικά από το 2009 ως και το 2014 αγγίζουν τα 26 δισ. στις αποδοχές των μισθωτών και τα 13 δισ. ευρώ σε εισφορές (με υπολογισμό μειώσεως κατ’ έτος από 2009-2014).
Τα στοιχεία που έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ είναι ενδεικτικά για το... κραχ που σοβεί στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, το οποίο ετοιμάζεται να απορροφήσει το σύνολο των Ταμείων. Η Ομοσπονδία προειδοποιεί πως η σχεδιαζόμενη ενοποίηση σε έναν Ενιαίο Φορέα των ήδη προβληματικών Ταμείων θα επιφέρει διοικητικό χάος, θα απειλήσει τα μειωμένα έσοδα και κατ' επέκταση τις συντάξεις, την ώρα που το ισχύον σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης εισφορών είναι αναποτελεσματικό. Σύμφωνα με τη μελέτη της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ:
-Ο αριθμός των ασφαλισμένων (εργαζόμενοι έστω και μία ημέρα) μειώθηκε από το 2009 έως το 2012 κατά 19,5% (- 489.702 άτομα) και μεταξύ 2009-2014 κατά 11,54% (-288.793 άτομα). Σημαντικά μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στις οικοδομικοτεχνικές επιχειρήσεις, αφού 7 στους 10 (70,90%) έχασαν τη δουλειά τους. Η μεγαλύτερη μείωση προκύπτει στους εργαζομένους στις μικρές επιχειρήσεις.
-Οι «ασφαλιζόμενες» αποδοχές των εργαζομένων, οι μισθοί επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές, μειώθηκαν κατά 31,53% στην 6ετία της κρίσης κι έπεσαν συνολικά στα 22,854 δισ. ευρώ από 33,379 δισ. ευρώ. Οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν κατά 22,60% (στις 10.320 ευρώ τον χρόνο, από 13.334 ευρώ που ήταν). Οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες (έως 32,50%) για όλους τους «νέους» που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των «παλαιότερων». Για όσους αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, η μεσοσταθμική μείωση άγγιξε το 52,84%, αντίθετα με τους υψηλόμισθους που παρατηρήθηκε μείωση 15,38%.
-Τα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 34,34% (έπεσαν στα 9,479 δισ. ευρώ από 14,437 δισ. ευρώ), παρά την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων που καταγράφεται από το 2012 και μετά. Αυτό εξηγείται, επειδή οι περισσότεροι δουλεύουν με μερική απασχόληση και μισό μισθό.
- Από την αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού διαπιστώνεται η καθολική μείωση των εργαζομένων σε ηλικίες από 55 έως 65 ετών.
-Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2015, αφού σε σύνολο 1.809.552 προσλήψεων οι 1.004.488 (ποσοστό 55,51%) έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης και «εκ περιτροπής» εργασίας.
Αδύνατοι οι έλεγχοι
«Το Ασφαλιστικό πέρα από τις στρεβλώσεις, τις παθογένειες, τα διοικητικά και λειτουργικά του προβλήματα αντιμετώπισε την περίοδο της κρίσης μεγάλη μείωση αποδοχών και εισφορών. Επιλέγονται από τις επιχειρήσεις εργαζόμενοι με μειωμένη απασχόληση σε μεγάλο ποσοστό, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα από τις υπηρεσίες μας ελέγχου των πραγματικών όρων απασχόλησης», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος. Η αδυναμία, λόγω υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, να ερευνούν τους όρους εργασίας-ασφάλισης των εργαζομένων, ειδικά με μειωμένη απασχόληση, μεγεθύνει αρνητικά την κατάσταση, τονίζει η Ομοσπονδία.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΙΚΑ έχασε 5 δισ. € σε 6 χρόνια!"

Φάκελος με ελλειπή στοιχεία για την ξαδέρφη του Πολάκη εστάλη στο Υπουργείο Υγείας

Έκπληξη και απορία προκάλεσαν στη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου οι χτεσινές καταγγελίες της γιατρού κας. Παγώνη αναφορικά με τα ελλειπή στοιχεία που προσκομίστηκαν στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με την αφαίρεση των πεθιδίνων από το φαρμακείο του νοσοκομείου και για την οποία ευθύνεται η γιατρός αναισθησιολόγος, συγγενής του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Το νοσοκομείο, εξήγησε στο cretalive ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, διενήργησε δύο ΕΔΕ που αφορούσαν την αφαίρεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων από το φαρμακείο του νοσοκομείου.

Πράγματι η πρώτη ΕΔΕ δεν απαντούσε ποιος έκανε την κλοπή αλλά σχεδόν αμέσως ακολούθησε και δεύτερη η οποία και περιείχε την ομολογία της γιατρού πως εκείνη ευθύνεται για την αφαίρεση των φαρμάκων. Οι δύο ΕΔΕ, πακέτο όπως μας είπε χαραχτηριστικά ο κ . Χαλκιαδάκης απεστάλησαν στην Αθήνα.

Μήπως κάποιοι δεν ήθελαν να το διαβάσουν ή να το αποκρύψουν για δικούς τους λόγους;
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάκελος με ελλειπή στοιχεία για την ξαδέρφη του Πολάκη εστάλη στο Υπουργείο Υγείας"

Πρεμιέρα στο Διαδίκτυο για την κίνηση Βαρουφάκη

«Το DiEM (Democracy in Europe | Movement 2025) είναι στον αέρα» ενημερώνει τους ακολούθους του στο Twitter ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης κα τους προσκαλεί να ακολουθήσουν και τον νέο λογαριασμό της κίνησης που έκανε πρεμιέρα στα social media. 

Η «Δημοκρατία στην Ευρώπη|Κίνημα 2025» με τα λατινικά αρχικά DiEM, θα έχει στο εξής παρουσία και στα κοινωνικά δίκτυα, με λογαριασμούς τόσο στο Twitter όσο και στο Instagram. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί», είναι το πρώτο μήνυμα που αναρτήθηκε και στους δύο λογαριασμούς. 

Στις 23 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ιταλικό περιοδικό L'Espresso, ο πρώην υπ. Οικονομικών είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του: «Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσω το κίνημα μου, που θα έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, με ένα στόχο: τον ριζικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να αποδείξω ότι υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση για όσους θέλουν την επιστροφή στο έθνος-κράτος και για εκείνους που αποδέχονται τις αυταρχικές πολιτικές των αντι-δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα στο Διαδίκτυο για την κίνηση Βαρουφάκη"

Παράταση αποχής των δικηγόρων έως και τις 8/02

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενημερώθηκε από το πρόεδρο της και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασ. Αλεξανδρή για τις έως τώρα εξελίξεις επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι δικηγόροι επανέλαβαν την θέση του ότι ένας ουσιαστικός διάλογος προϋποθέτει την απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης και την έναρξη των συζητήσεων από μηδενική βάση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας, δεν μπορεί να συνιστά βάση διαλόγου για ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, το σημερινό προσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, είναι αναξιόπιστο, στερείται αναλογιστικής μελέτης και οδηγεί απροσχημάτιστα σε δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων.

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης, η Ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και την 8ή Φεβρουαρίου 2016.
Επίσης την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016, θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα που τυχόν προκύψουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση αποχής των δικηγόρων έως και τις 8/02"

Οι Γερμανοί σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα

Μία εκδοχή του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ήταν και η βασική πρόταση των γερμανών συμβούλων που είχαν προσλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την περασμένη άνοιξη σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Νέων του Σαββάτου.

Παρά την αντιγερμανική ρητορεία, Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών δεν είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν με ένα μεγάλο γερμανικό γραφείο συμβούλων επιχειρήσεων που έχει άριστες διασυνδέσεις με κυβερνητικές πηγές, κομματικά στελέχη και οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας

Στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, οι γερμανοί μάνατζερ έκαναν συγκεκριμένη πρόταση: να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο ως όχημα για την προσέλκυση επενδύσεων. Ομως η πρόταση δεν έφτασε ποτέ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αντ' αυτού, σύμφωνα με την εκδοχή που περιγράφει στα «ΝΕΑ» πηγή της γερμανικής εταιρείας συμβούλων, αποφασίστηκε το δημοψήφισμα που οδήγησε στην απειλή του Grexit και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.
Ή άλλο νόμισμα ή ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων ήταν η πρόταση των δύο κορυφαίων μάνατζερ της εταιρείας Goetzpartners που ασχολούνταν τους κρίσιμους μήνες μέχρι τον Ιούλιο αποκλειστικά με την Ελλάδα.

Η εταιρεία είναι από τις σημαντικότερες γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιείται και διεθνώς. Η επαφή με τους Γερμανούς είχε γίνει μέσω ανθρώπου που ανήκε στον στενό κύκλο του Πρωθυπουργού και γνώριζε την εταιρεία, λέει πηγή της επιχείρησης στα «ΝΕΑ».

Η απάντηση του Μαξίμου
Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο στην οποία αναφέρεται ότι ουδέποτε προσελήφθη ως σύμβουλος γερμανικό γραφείο συμβούλων:
«Ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε ως σύμβουλο ή είχε οποιαδήποτε έμμισθη συνεργασία με την γερμανική εταιρεία συμβούλων Goetzpartners.Η εν λόγω εταιρεία πράγματι «χτύπησε» την πόρτα του Μαξίμου ζητώντας συνεργασία έναντι υποσχέσεων για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε είχε κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, επί κυβέρνησεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ .

Εντούτοις τόσο οι προτάσεις της όσο και η «αξιοπιστία» των υποτιθέμενων επαφών της, αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκείς».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Γερμανοί σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα"

Economist: Ετοιμόρροπη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Απειλή τα οικονομικά δεινά και σκάνδαλα

Ετοιμόρροπη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το περιοδικό Economist, ένα χρόνο μετά την «σαρωτική νίκη» του Αλέξη Τσίπρα. 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα οικονομικά δεινά και τα σκάνδαλα απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη αλλά και τους διορισμούς φίλων και συγγενών από στελέχη του κόμματος και βουλευτές.

Το περιοδικό μάλιστα σημειώνει ότι η «ξεσηκωτική» ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στη γιορτή για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης έκαναν ακόμη και τους αριστερούς να δυσανασχετήσουν με την «βαριά» προπαγάνδα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι δημοφιλείς, οι φόροι αυξάνονται, η ανεργία παραμένει στο 25% και τα capital controls είναι ακόμη σε ισχύ.

Ο Economist αναφέρεται και στις κινητοποιήσεις των αγροτών λέγοντας ότι ο κ Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με τους πρώην σύμμαχους του, ενώ συμπληρώνει ότι στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει επίσης και δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συνταξιούχοι.

«Την ίδια ώρα η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει και το κύμα των προσφύγων, με τους διεθνείς οργανισμούς και τους εθελοντές να κάνουν την περισσότερη δουλειά», γράφει. 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν στη ΝΔ ξεκάθαρο προβάδισμα» και αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «είναι ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, γνωστός για απολύσεις στο Δημόσιο όταν ήταν υπουργός. Είναι ευρέως δημοφιλής, αν και η απόφασή του να τοποθετήσει κάποιους εκκεντρικούς δεξιούς σε ρόλους-κλειδιά στο κόμμα απογοήτευσε τους κεντρώους».

Κλείνοντας το δημοσίευμα σημειώνει ότι «τον Φεβρουάριο το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τις περικοπές συντάξεων. Προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις διαπίστωσαν ότι η επιβολή σκληρών αλλά απαραίτητων μέτρων είναι ένας καλός τρόπος για να πέσεις από την εξουσία. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι έτοιμος να τις ακολουθήσει».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Economist: Ετοιμόρροπη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Απειλή τα οικονομικά δεινά και σκάνδαλα"

Νέα τραγωδία ανοικτά των τουρκικών ακτών - Νεκροί 39 μετανάστες σε ναυάγιο

Τουλάχιστον 39 μετανάστες πνίγηκαν σήμερα στ΄ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε ένα νέο ναυάγιο στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Λέσβο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 75 μετανάστες.
Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων.
Το ανατραπέν σκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τις τουρκικές ακτές και σωσίβια γιλέκα όπως και προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών που πνίγηκαν διακρίνονταν στην παραλία.
Μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου είναι και παιδιά, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP. Το άψυχο σώμα ενός βρέφους, το οποίο ήταν ντυμένο, ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στην πόλη Αϊβατζίκ και το σώμα άλλου μωρού περισυνελέγη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το νέο αυτό δράμα προστίθεται στα αλλεπάλληλα ναυάγια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος. Ήδη την Πέμπτη 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν σε ναυάγιο στ΄ανοικτά της Σάμου. Την Τετάρτη, επτά άνθρωποι, μεταξύ τους δύο παιδιά, πνίγηκαν στ΄ανοικτά της Κω και την περασμένη εβδομάδα 45 μετανάστες χάθηκαν σε τρία ναυάγια, στην ίδια θαλάσσια περιοχή.
Άγκυρα και Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου "σχέδιο δράσης" που προβλέπει ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους και να καταπολεμούν τα δίκτυα των διακινητών.
Ωστόσο η Ρώμη μπλοκάρει τη χρηματοδότηση αυτή, προκειμένου περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι από αυτούς που προβλέπεται επί του παρόντος να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των 3 δισεκτ. ευρώ. Μέχρι τώρα προβλέπεται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καλύψει το ένα τρίτο της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο ποσό να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ιταλία θέλει επίσης να έχει έλεγχο για το πώς χρησιμοποιούνται οι πόροι αυτοί από την Άγκυρα.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ απέκλεισε σήμερα οποιοδήποτε πρόβλημα με την Ιταλία και δήλωσε ότι τα χρήματα θα αποδεσμευτούν τον Φεβρουάριο. "Τα 3 δισεκ. ευρώ θα φτάσουν στην Τουρκία πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου", είπε ο υπουργός ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τραγωδία ανοικτά των τουρκικών ακτών - Νεκροί 39 μετανάστες σε ναυάγιο"

Τσίπρας στο Πέραμα: Ξεκινάμε σε συνεργασία με την MOMA έργα στην περιοχή

Μια σειρά δράσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί του Σαββάτου από το Πέραμα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο του Περάματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αρχή για την ενίσχυση του δήμου έγινε με την εξαίρεση της περιοχής των λιπασμάτων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Όπως ανακοίνωσε ο κύριος Τσίπρας, ξεκινά άμεσα πιλοτικό πρόγραμμα για 17 δήμους με μακροχρόνια ανεργία, που αναμένεται, όπως είπε, να ενισχύσει σημαντικά το Πέραμα.

Ανακοίνωσε ακόμα πως η κυβέρνηση ξεκινά άμεσα έργα στην περιοχή, ειδικά στο Άνω Πέραμα, με την βοήθεια του υπουργείου Άμυνας και της ΜΟΜΑ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, στάθηκε στην επαναλειτουργία του ανοικτού κολυμβητηρίου της πόλης, που επί χρόνια παραμένει ανενεργό, αλλά και στην προσφορά δωρεάν γευμάτων, στο πλαίσιο της δράσης «Ζεστό Γεύμα» στα σχολεία της περιοχής.

Τέλος, ο κύριος Τσίπρας επισήμανε ότι το Πέραμα, «μια περιοχή όπου συνυπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες, δεν θα το αφήσουμε στα χέρια της Χρυσής Αυγής και των ακροδεξιών ομάδων»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας στο Πέραμα: Ξεκινάμε σε συνεργασία με την MOMA έργα στην περιοχή"

Ντε Μεζιέρ: Αν σταματούμε τους πρόσφυγες στην Κροατία, αποκλείουμε την Ελλάδα από την Σένγκεν

Αν οι πρόσφυγες εμποδίζονταν στα σύνορα μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, αυτό θα σήμαινε εκ των πραγμάτων αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν, προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και τονίζει ότι σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανότατο να προκληθεί σημαντική συμφόρηση, είτε στην Ελλάδα είτε στην ΠΓΔΜ.

«Το να σταματήσεις τους πρόσφυγες μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας είναι μια ιδέα που συζητείται ιδιαίτερα από τις ίδιες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα πρέπει όμως να λάβει κανείς υπ' όψιν ότι η Ελλάδα θα αποκλειόταν έτσι εκ των πραγμάτων από την Σένγκεν και θα μπορούσε να δημιουργηθεί συμφόρηση, είτε στην Ελλάδα είτε στην Μακεδονία, όπου παρακολουθήσαμε ήδη αυτή την συνέπεια αυτή την εβδομάδα, ή αλλού στα Βαλκάνια. Δεν μπορεί κανείς απλώς να το αγνοήσει», δηλώνει ο κ. Ντε Μεζιέρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Der Spiegel».

Ο κ. Ντε Μεζιέρ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζει επίσης ότι «υπάρχουν ήδη μεμονωμένες προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στον βαθμό που αυτό θα ήταν απαραίτητο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντε Μεζιέρ: Αν σταματούμε τους πρόσφυγες στην Κροατία, αποκλείουμε την Ελλάδα από την Σένγκεν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news