facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ντοκουμέντο: Το ΔΝΤ ζητούσε νέα μέτρα από τον Νοέμβριο

Να λάβει νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αξιώνουν από την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές, οι οποίοι ήδη από το Νοέμβριο είχαν ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόθεσή τους αυτή με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου να αναφέρεται ρητά σε συνεδρίαση του Euroworking Group στην ανάγκη κάλυψης κενών για το 2015.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το euro2day.gr και στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών στη συνεδρίαση του EWG της 8ης Νοεμβρίου στο οποίο συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις.

«On fiscal there seemed to be shortfalls, some compensation may be needed in 2015, and some measures needed to cover the gaps going forward» (για τα δημοσιονομικά υπάρχουν ορισμένες ελλείμματα, ορισμένες αποζημιώσεις ίσως χρειαστούν το 2015 και κάποια μέτρα ίσως χρειαστούν για να καλύψουν τα κενά του μέλλοντος) αναφέρεται στο έγγραφο ότι υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο κάνοντας ευθεία αναφορά σε δημοσιονομικό κενό για το 2015 και στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή φαίνεται να είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τρεις εβδομάδες αργότερα δεχόμενος τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να εφαρμόσει γρήγορα όσα έχουν συμφωνηθεί. Παραλλήλως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προϊδεάσει για μια βασανιστική αξιολόγηση χρησιμοποιώντας την ως μοχλό πίεσης για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων καθώς όπως επισήμανε η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος στη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου ελέγε σύμφωνα με το έγγραφο ότι «καμία εκταμίευση δεν θα είναι δυνατή μέχρις ότου να υπάρξει πλήρη συμφωνία για όλους τους στόχους και τους υπόλοιπους σημαντικούς όρους» (No disbursement at all would be possible unless complete agreement would be reached on all the milestones and other important conditions).

Υπό το πρίσμα αυτό δημιουργούνται ερωτήματα για τις χθεσινές δηλώσεις Τσακαλώτου ότι «δεν ξέρουμε τίποτα για πρόσθετα μέτρα» όταν φαίνεται ότι είναι επίσημα καταγεγραμμένο πως το ΔΝΤ μιλά ευθέως για ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Την ίδια ώρα, δε, ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε δραματική προειδοποίηση ότι αν η αξιολόγηση δεν γίνει γρήγορα το πρόγραμμα δεν θα βγει και κατά συνέπει η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά σε αχαρτογράφητα νερά διότι αν αποτύχει το πρόγραμμα ουδείς γνωρίζει από πού θα καλυφθούν τα κονδύλια για την αναχρηματοδότηση των παλαιότερων δανειων.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο 3 δεν έχει προβλεψεις για κάλυψη τυχών νέων ελλειμμάτων και οι δανειστές έχουν δεσμευθεί να καλύψουν την αναχρηματοδότηση μόνο των παλαιων δανείων.

Υπό αυτές τις συνθήκες όσα αποκαλύπτονται στο έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το euro2day.gr ότι οι δανειστές έχουν ήδη αναφερθεί σε ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων δημιουργούν πρόσθετη πίεση στην κυβέρνηση μαζί με το ασφαλιστικό στο οποίο η πίεση δεν προέρχεται μόνο από τους δανειστές αλλά και από το εσωτερικό με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις όλων των κλάδων που επηρεάζονται από τις σαρωτικές επί τα χείρω αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντοκουμέντο: Το ΔΝΤ ζητούσε νέα μέτρα από τον Νοέμβριο"

Σκέψεις για φορολόγηση 2-4% στους υπολογιστές

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στον χώρο της τεχνολογίας η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει φόρο στην αγορά κάθε νέου υπολογιστή ή tablet ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική «πειρατεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιβαρύνει με ειδικό τέλος 2% επί της αξίας κάθε υπολογιστή και με 4% κάθε tablet για τα πνευματικά δικαιώματα.

Όπως είναι λογικό το συγκεκριμένο θέμα έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας. Σημειώνεται πως στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συνδέσμου, στην οποία έδωσε το παρόν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ έκανε λόγο για μέτρο εντελώς παράλογο και όπως σημείωσε: "είναι σα να ποινικοποιύμε τα μηχανάκια επειδή τα χρησιμοποιούν συχνότερα οι ληστές μετά τις ληστείες".

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκέψεις για φορολόγηση 2-4% στους υπολογιστές"

Τα πρώτα 30 «ραβασάκια» της λίστας Μπόργιανς έφτασαν στους παραλήπτες

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οι 14 από τους παραλήπτες αποδέχθηκαν ότι έχουν «μαύρα» εισοδήματα και υπέβαλλαν συμπληρωματική δήλωση εισοδήματος ώστε να τους καταλογισθούν οι αναλογούντες φόροι.

9 εξ ΄αυτών ζήτησαν προθεσμία ώστε να συγκεντρώσουν στοιχεία, ενώ 7 δεν έδωσαν σημεία ζωής.
Συνολικά στη λίστα βρίσκονται 10 500 φυσικά πρόσωπα που την περίοδο 2006 -2008 διέθεταν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες άνω του 1ος εκατομμυρίου ευρώ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πρώτα 30 «ραβασάκια» της λίστας Μπόργιανς έφτασαν στους παραλήπτες"

Δεν πέρασε η πρόταση Βούτση για τα μέλη του ΕΣΡ

Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 4/5, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ και το Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

«Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει τη σχετική ρύθμιση», δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής:

«Δεν θα γίνουμε συνεργοί στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, ούτε συνυπεύθυνοι στη γελοιοποίηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας ζητάμε να φέρετε τώρα την Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών καθώς και την αλληλογραφία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νόμο Παππά. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμία σύνθεση του ΕΣΡ εάν δεν υπάρχει καθαρό και διαφανές τοπίο. Ζητώ να μην βάλετε το θέμα σήμερα σε ψηφοφορία. Εάν όμως επιμείνετε τότε να ξέρετε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ΚΑΤΑ.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν πέρασε η πρόταση Βούτση για τα μέλη του ΕΣΡ"

Κλείνουν όλα τα οινοποιεία στην Ελλάδα τη Δευτέρα

Η Ένωση Ελλήνων Οινολόγων με αφορμή την απόφαση για επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, συμπαρίσταται στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου και στους οινοπαραγωγικούς συνεταιριστικούς και ιδιωτικούς φορείς της χώρας, στο προειδοποιητικό, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, συμβολικό κλείσιμο των οινοποιείων της χώρας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Ο ειδικός φόρος στο κρασί αποτελεί μία βεβιασμένη και χωρίς διαβούλευση απόφαση, παράλογη για εθνικό προϊόν οινοπαραγωγικής χώρας, αντιαναπτυξιακή σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και στην πράξη αναποτελεσματική και δυσεφάρμοστη, λόγω των ανυπέρβλητων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται, χωρίς αυτές να έχουν εκ των προτέρων οριστεί και επιλυθεί. Γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος το κράτος να οδηγηθεί σε απώλειες αντί για αύξηση εσόδων, την ώρα που θα αποτελέσει καταστροφή για τον κλάδο του κρασιού.

Η Ε.Ε.Ο., ο επιστημονικός σύλλογος που επί 90 χρόνια είναι δίπλα στους Έλληνες αμπελουργούς και οινοποιούς, βλέπει για πρώτη φορά τον άμεσο κίνδυνο «ξεριζώματος» του ελληνικού αμπελώνα, όχι από ασθένειες ή πόλεμο, αλλά ως θύμα οικονομικού διωγμού, τη στιγμή που αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα της χώρας στην οικονομική ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα, στην οργανωμένη παραγωγή και συλλογική προβολή του, στις εξαγωγές. Μία προσπάθεια των ανθρώπων του ελληνικού κρασιού, που αποτελεί ιστορική συνέχεια του μακροβιότερου αμπελώνα στον κόσμο.

Η Ε.Ε.Ο. καλεί όλα τα μέλη της, Οινολόγους, Γεωπόνους, Χημικούς, Χημικούς Μηχανικούς, Επιστήμονες και Τεχνολόγους Τροφίμων, που εργάζονται ως οινοποιοί, στελέχη οινοποιείων, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί στα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα από τα οποία αποφοιτούν Οινολόγοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, να συμμετέχουν συμβολικά στις κινητοποιήσεις των παραγωγών, ως ελάχιστο «φόρο» τιμής και σεβασμού στο ελληνικό κρασί και στους εκατοντάδες χιλιάδες αμπελουργούς και οινοποιούς. Όταν διακυβεύεται η επιβίωση του ελληνικού αμπελώνα και της εθνικής οινοπαραγωγής, μας αφορά όλους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν όλα τα οινοποιεία στην Ελλάδα τη Δευτέρα"

Ματαιώθηκε και η δεύτερη προσπάθεια έναρξης του διαλόγου για την Παιδεία

Στη ματαίωση, για δεύτερη φορά, της έναρξης του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία προχώρησαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, καθώς στην είσοδο του κτιρίου συγκεντρώθηκαν ομάδες εκπαιδευτικών, αναπληρωτών και φοιτητών, για να διαμαρτυρηθούν για τον «προσχηματικό», όπως ανέφεραν, χαρακτήρα του εθνικού διαλόγου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού αναπληρωτών - αδιόριστων εκπαιδευτικών, στόχος τους ήταν «να σπάσει το κλίμα αποδοχής και νομιμοποίησης που επιδιώκει να καλλιεργήσει το υπουργείο Παιδείας» και παράλληλα επισημαίνεται η άρνηση τους να συμμετέχουν στον διάλογο «την ίδια ώρα που η αγωνία χιλιάδων ανέργων συναδέλφων μας αντιμετωπίζεται ως πρόσφορο έδαφος για κάλπικες υποσχέσεις μόνιμων διορισμών, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνεται αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο για όλο το 2016».

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά την απόφαση ακύρωσης της εκδήλωσης και σε έντονο ύφος, γίνεται λόγος για «ολιγομελείς ομάδες» που «εμποδίζουν βίαια» τη διεξαγωγή του διαλόγου. Ακόμη, η ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου αναφέρει: «Ο διάλογος για την παιδεία θα διεξαχθεί, ανοίγοντας όλα τα μικρόφωνα σ' αυτούς που νοιάζονται για το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά του, θα καταλήξει σε πορίσματα και σύντομα θα αναληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες για την αναγέννηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, προσερχόμενος στη Βουλή, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα επιμείνουμε. Είναι δημοκρατική αξίωση. Ο διάλογος θα συνεχιστεί στη Βουλή, στα σχολεία, στις γειτονιές. Θα γίνει με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των νέων, με ενεργό το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να εμπλέξουν την εκπαίδευση στην πολιτική αντιπαράθεση. Η συνεννόηση για την Παιδεία είναι αναγκαία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ματαιώθηκε και η δεύτερη προσπάθεια έναρξης του διαλόγου για την Παιδεία"

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ

Με διευρυμένη πλειοψηφία εγκρίθηκε η υπουργική τροπολογία για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ από επτά σε εννέα καθώς εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ στήριξε την ρύθμιση. Αρνητικά, ψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων κατά την οποία επιχειρείται η επίτευξη συναίνεσης των 4/5 των μελών για την στελέχωση των οκτώ θέσεων του ΕΣΡ, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει και να ξεκινήσει την διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με τον συσχετισμό δυνάμεων για να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία απαιτείται η θετική ψήφος της ΝΔ.

Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων άρχισε με την πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την σύνθεση του ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα, ο κ. κ. Βούτσης πρότεινε τους: Λαοκράτη Βάσση για την θέση του προέδρου ΕΣΡ και Ροδόλφο Μορώνη για την θέση του αντιπροέδρου.

Για μέλη πρότεινε τους: Βασίλης Καραποστόλη, Γιώργο Κόλλιας (στέλεχος Εθνικής Τράπεζας στον τομέα για τα οικονομικά των media), Λίλιαν Μήτρου, Φάνη Πετραλιά (γραμματέας μορφωτικού ιδρύματος ΕΣΗΕΑ), Γιώργος Πλείος, Γιάννης Τζανετάκος (πρώην διευθυντής 9,84).

Πάντως, νωρίτερα την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσερχόμενος στη Βουλή κάλεσε την ΝΔ να συναινέσει για την στελέχωση του ΕΣΡ, υποσχόμενος πως αν το κάνει τότε η Βουλή θα είναι αυτή που θα καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας και όχι ο ίδιος.

Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, ποιο κοινοβουλευτικό όργανο και με ποιο τρόπο θα λάβει την συγκεκριμένη απόφαση το Σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει την όλη διαδικασία, αριθμού τηλεοπτικών αδειών και διαγωνισμού, να την αναλάβει το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, αν η ΝΔ δεν επιδείξει συναίνεση, θα φέρει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα αναλαμβάνει ο ίδιος όλες τις σχετικές αρμοδιότητες.

Η δήλωση του Νίκου Παππά


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ"

Στους 13 οι νεκροί από την γρίπη και 44 ασθενείς σε ΜΕΘ

Με ταχύτητα κινείται ανοδικά το κύμα της γρίπης, όπως μαρτυρούν οι ασθενείς αλλά και οι νεκροί που προστίθενται συνεχώς στο πέρασμά του.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ακόμη και τώρα την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολίου, ιδίως στα άτομα με χρόνιες παθήσεις που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι προστέθηκαν σήμερα στη θλιβερή λίστα των θυμάτων της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέληξαν λόγω των επιπλοκών της νόσου ανέρχεται πλέον σε 13.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σήμερα καταγράφηκαν νέα 16 κρούσματα της νόσου θέτοντας σε συναγερμό τους ειδικούς και σε ό,τι αφορά το σκέλος της εξάπλωσης της γρίπης στην κοινότητα όσο και αναφορικά με τη διαθεσιμότητα κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, σήμερα νοσηλεύονται 44 ασθενείς με βαριές επιπλοκές από τη γρίπη στις ΜΕΘ του ΕΣΥ. Από αυτούς, τουλάχιστον το 70% είναι ηλικίας κάτω των 60 χρόνων.

Σημειωτέον ότι τουλάχιστον 200 κρεβάτια σε ΜΕΘ είναι ουσιαστικά ανενεργά, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Από τον περασμένο Οκτώβριο που είχαν λήξει οι συμβάσεις των νοσηλευτών και των γιατρών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κάλυψε τα κενά. Την περασμένη εβδομάδα και μετά την... τρομακτικά μακρά λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘ που έφτασε σχεδόν τους 80 ανακοινώθηκε εσπευσμένα συμφωνία του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών για παραχώρηση 40 κλινών για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποσχέθηκε δε ότι θα προκηρύξει τις θέσεις για 400 επαγγελματίες υγείας μέσα στον Φεβρουάριο, με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την κάλυψή τους να μετατίθεται τον Μάρτιο -και σε κάθε περίπτωση μετά την κορύφωση της εφετινής επιδημίας γρίπης.

Απροστάτευτοι έναντι των ιών της γρίπης οι Έλληνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει και έχουν καταλήξει, δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι φέτος ο ιός ΑΗΝ1 είναι πιο επιθετικός παρά το γεγονός ότι καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ειδικοί για μία ακόμη φορά συστήνουν την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, τον αντιγριπικό εμβολιασμό έστω και τώρα, την άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν -και μετά τη συμβουλή του- στην έγκαιρη χρήση αντι-ιικών φαρμάκων προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 13 οι νεκροί από την γρίπη και 44 ασθενείς σε ΜΕΘ"

Τουσκ: Δύο μήνες για να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, αλλιώς η Σένγκεν καταρρέει

Περιθώριο δύο μηνών έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, αλλιώς η ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν θα καταρρεύσει, ανέφερε σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η προσφυγική κρίση και κυρίως οι προσφυγικές ροές οι οποίες περνούν μέσω Ελλάδας προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε ελέγχους από εθνικές αρχές στα σύνορα μεταξύ χωρών της συνθήκης Σένγκεν, οι οποίοι κινδυνεύουν να ακυρώσουν στην πράξη την ελεύθερη μετακίνηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Δύο μήνες για να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, αλλιώς η Σένγκεν καταρρέει"

H Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει 80 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα

Στην αντιπλημμυρική θωράκιση των Δήμων της Αττικής προχωρά η Περιφέρεια, διαθέτοντας 80 εκατομμύρια ευρώ για αντίστοιχα έργα.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, υπέγραψε την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, σχετικά με την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Η πρόσκληση, που δημοσιοποιείται μέσω της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, αφορά σε έργα συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων Ευρώ, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το ΠΕΠ «Αττική» 2014-2020.

Τα έργα εντάσσονται στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 5 (Επενδυτική Προτεραιότητα 5α) της νέας Προγραμματικής Περιόδου «2014-2020», με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του μικροκλίματος της Αττικής.

Στόχος των έργων είναι η υλοποίηση:
- Παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν στην ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της προηγούμενης περιόδου, εφόσον καλύπτουν τις απαιτήσεις του σχεδίου αξιολόγησης κινδύνων πλημμύρας κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ.

- Παρεμβάσεων κατά προτεραιότητα στις χαρτογραφημένες ζώνες υψηλού κινδύνου πλημμύρας και σύμφωνα με την ιεράρχηση και προτεραιότητα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

- Στοχευμένων δράσεων για την εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκάνων Απορροής Ποταμών και την προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αττικής.

Τα απαραίτητα αυτά αντιπλημμυρικά έργα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία της ζωής των πολιτών και των περιουσιών τους, αντιμετωπίζοντας χρονίζουσες ελλείψεις υποδομών με τη σοβαρότητα και το σύστημα που απαιτούνται.

Η υποβολή των προτάσεων θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ το πλήρες υλικό της πρόσκλησης θα αναρτηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στον ιστότοπο: www.pepattikis.gr.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "H Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει 80 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα"

Νέες κινητοποιήσεις από επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων στο ΤΕΕ.
Οι εκπρόσωποι των φορέων κάλεσαν όλους τους αυταπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες αλλά και όλη την κοινωνία να αντιδράσουν στο προτεινόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι επιστημονικοί φορείς τηνΠέμπτη  στις 11:30πμ στα Προπύλαια.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επεσήμανε ότι οι επιστημονικοί φορείς δίνουν κοινό αγώνα για την επιβίωση. Για να μη μείνει η χώρα χωρίς επιστήμονες, καθώς με την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων –που οδηγούν σε πληρωμές φόρων και εισφορών της τάξης του 90% εώς140%- οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, τόνισε πως με τα όσα προβλέπονται δεν υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης και θα επέλθει μεγάλη υγειονομική κρίση στον τόπο.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει χωρίς καμιά αναλογιστική μελέτη και τόνισε πως εκ των πραγμάτων –λόγω φυσικής αδυναμίας- δεν θα καταβάλλονται οι προτεινόμενες εισφορές.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κων/νος Κόλλιαςείπε πως δεν μιλάμε για ασφαλιστική μεταρρύθμιση –όπως παρουσιάζεται- αλλά για φοροεισπρακτική και κεφαλικό φόρο.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων/ νος Λουράντος, χαρακτήρισε το προσχέδιο νόμου αντιδημοκρατικό, φοροεισπρακτικό, τιμωρητικό, άδικο, που ενισχύει τη φοροδιαφυγή.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κατσίκης επεσήμανε ότι το εν λόγω ασφαλιστικό δεν θα προσφέρει λύση, αλλά θα αυξήσει την ανεργία και θα πλήξει τις νέες γενιές.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήληυπογράμμισε πως δεν μιλάμε για μεταρρύθμιση, αλλά απορρύθμιση, δηλώνοντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα επιβιώσουν...
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γιώργος Ρούσκας δήλωσε ότι «δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε και για αυτό και εξεγειρόμαστε».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθύμιος Πρεκετές, τόνισε πως όταν φτάσουν στην εξαθλίωση οι δικαστικοί επιμελητές, το έργο τους θα αναλάβουν εισπρακτικές εταιρίες με μαφιόζικες μεθόδους...
Το μέλος της διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Διονύσης Γκούτης, υπογράμμισε πως ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί την ταφόπλακα των ελευθέρων επαγγελματιών και γι αυτό πρέπει να αποσυρθεί.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Φιλένια Σιδέρη δήλωσε πως με τα προτεινόμενα μέτρα εξοντώνονται οι μικρές επιχειρήσεις και το νομοσχέδιο έχει καθαρά αντι-αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιάννης Μαρμαράς είπε με έμφαση πως αν εφαρμοστεί το εν λόγω ν/σ θα σαρώσει όλη την αγορά...
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος Δημήτρης Γαβαλάκης τόνισε πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου στοχεύει στην περαιτέρω φτωχοποίηση και έχει αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα.
Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Γιώργος Χριστόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την υπερβολική αύξηση των εισφορών και τόνισε πως υπερφορολόγηση και φοροδιαφυγή είναι «αδέλφια».
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κινητοποιήσεις από επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους"

Ο χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα

Κλιμακώνουν από την Τετάρτη τις κινητοποιήσεις τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία.

Θεσσαλία

Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την έξοδο των αγροτικών μηχανημάτων αύριο Τετάρτη στα Τέμπη, βρίσκεται η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας.

Το μπλόκο των Τεμπών θεωρείται ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας και ως εκ τούτου ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους. Η συγκέντρωση τρακτέρ σε χωριά του νομού, όπως λένε οι διοργανωτές, έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και αύριο αναμένεται εκατοντάδες τρακτέρ να οδεύσουν προς την κοιλάδα των Τεμπών και να παραταχθούν εκατέρωθεν του δρόμου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, τα τρακτέρ προερχόμενα από έξι διαφορετικά σημεία εκκίνησης θα οδεύσουν σταδιακά και κατά φάλαγγες προς τα Τέμπη, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στην γενική κυκλοφορία. Ενώ και στην Κοιλάδα, η διάταξη θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην Κοιλάδα πάντως υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται όλα τα τρακτέρ μετά τις 1.30 το μεσημέρι.

Στις προθέσεις των οργανωτών είναι να παραμείνουν εκεί εκατέρωθεν του οδοστρώματος, αναμένοντας μέχρι και το Σάββατο οπότε και θα ολοκληρωθεί η προσέλευση σε όλα τα μπλόκα που συντονίζονται από την Συντονιστική Επιτροπής Ελλάδας των αγροτικών φορέων και πιθανώς την Κυριακή θα υπάρξει μία συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Οι αγρότες τονίζουν ότι ανοίγουν διάλογο με την κυβέρνηση από μηδενική βάση και με τρακτέρ στον δρόμο, ενώ πέραν του ασφαλιστικού, του φορολογικού και του κόστος παραγωγής, θέτουν και επιμέρους αιτήματα όπως αυτά προκύπτουν από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ανά περιοχή.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν σε χθεσινή σύσκεψη τους οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, την έξοδο τους στον κόμβο Νίκαιας θα κάνουν και τα τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα.

Ήδη υπάρχουν προσυγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων σε χωριά, τα οποία συντεταγμένα την Πέμπτη θα κινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας. «Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας. Κανείς να μην λείψει από την μάχη για την επιβίωση του. Η θέση κάθε μικρομεσαίου αγρότη είναι στο μπλόκο Νίκαιας.

Όλοι στον αγώνα να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα μέτρα του Μνημονίου και της ΚΑΠ που μας ξεκληρίζουν» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Σε πλήρη ετοιμότητα και με «αναμμένες» τις μηχανές των τρακτέρ, οι αγρότες της Μαγνησίας δηλώνουν έτοιμοι, για να στήσουν από αύριο τα μπλόκα τους στην περιοχή. Στόχος των αγροτών της περιφέρειας Αλμυρού είναι ο στρατηγικής σημασίας οδικός κόμβος των Μικροθηβών, επί της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αλλά και ο κόμβος του Αερινού για τους αγρότες του κάμπου και του Βελεστίνου.

Περισσότερα από 130 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην περιοχή Πλατάνια του Αλμυρού και αύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν πορεία για τον κόμβο Μικροθηβών, όπου είναι το προγραμματισμένο ραντεβού.

Οι αγρότες του Πηλίου θα καθορίσουν τη στάση τους την ερχόμενη Κυριακή. Στις 11 το πρωί της Κυριακής θα συγκεντρωθούν στο "Πορφυρογένειο Ίδρυμα" Αγριάς για να συζητήσουν για τις συνέπειες στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και θα καθορίσουν το πλαίσιο των δικών τους κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, δυο προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν αύριο οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος Απόστολος Θωμόπουλος.

Η πρώτη θα είναι στο Μεγαλοχώρι στις 11 το πρωί για τα τρακτέρ από την πόλη των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής και η δεύτερη η τελική, στο Ζάρκο, για τα τρακτέρ της υπόλοιπης γεωγραφικής περιφέρειας.

Μακεδονία-Θράκη

Διαρκώς ενδυναμώνεται το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 900 τρακτέρ και όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αγροσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός «καθημερινά γίνονται διάφορες ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα -χθες κτηνοτρόφοι του μπλόκου έριξαν γάλα και σανό στο οδόστρωμα- αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να κλείσουμε το τελωνείο».

Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε άλλες περιοχές του νομού Σερρών και ο σχεδιασμός είναι να κατευθυνθούν από αύριο σε σημεία που χρειάζονται ενδυνάμωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

«Δουλεύουμε για να στηθούν λίγα, δυνατά και σε κομβικά σημεία μπλόκα. Ένα τέτοιο πολύ δυνατό είναι αυτό που στήνεται στον κόμβο Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού. Η Πανελλήνια Συντονιστική θα έχει δυναμική παρουσία και στα μπλόκα του κόμβου της Χρυσούπολης στην Καβάλα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στο Αγρίνιο, στη Θεσπρωτία, στο Ηράκλειο, ακόμα και στον Ισθμό της Κορίνθου και στα Μάλγαρα», αναφέρει. Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα.

Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής Βασίλης Μαυροσκάς, «αποφασίσαμε να κάνουμε προσυγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών στις 23 Ιανουαρίου 2016 και στις 26 του μήνα θα συγκεντρωθούμε όλοι στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο "Μακεδονία", οπότε και θα αποφασίσουμε αν τελικά θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τον Λευκό Πύργο».

Προσυγκεντρώσεις με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών σήμερα, και κάθοδό τους σε κομβικά σημεία επί της εθνικής οδού, αποφάσισε σε χθεσινοβραδινή της σύσκεψη η Πρωτοβουλία Αγροτών που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

«Να θεωρείται βέβαιο ότι θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο νομό Ημαθίας, ενώ δυναμικό παρόν θα δοθεί και στους κόμβους Μαυροβουνίου και Παλιού Μηλοτόπου Πέλλας» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας.

Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ αύριο θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν.

Τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν αρχικά στο ύψος του πέμπτου χιλιομέτρου Κομοτηνής-Ξάνθης και τις βραδινές ώρες της Τρίτης θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Κομοτηνής, όπου και θα καταλάβουν θέσεις στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας. Εκεί θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται η άφιξη στην Κομοτηνή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η σύσκεψη στην παλαιά Νομαρχία Ροδόπης στις 10.30 το πρωί της ίδιας μέρας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Ροδόπης που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, αποφάσισαν την πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων με αποκορύφωμα τη διοργάνωση περιφερειακού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί.

Δυτική Ελλάδα

Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας θα παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους αύριο στις 12.00 το μεσημέρι.

«Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση» είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, προσθέτοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, διότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία, τα αγροτικά μας προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά».

Στην Ηλεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς αύριο το πρωί οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου. Όπως είπε ο Ανδρέας Τσουκαλάς, «αν εφαρμοστούν τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη φορολογία, τότε θα μπει ταφόπλακα στο αγροτικό επάγγελμα γι' αυτό και εμείς είμαστε μια γροθιά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Στην Αιτωλοακαρνανία, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκαν δράσεις και κινητοποιήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου όπως είπαν οι συμμετέχοντες «να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό». Επίσης, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τους τρόπους των κινητοποιήσεων.

Ήπειρος

Στα Ιωάννινα, με δυο προσυγκεντρώσεις στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης -στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και στην Ανατολή- οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Στην συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου και σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές, θα καθορίσουν την στάση τους. Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 6, θα συμμετέχουν σε συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις.

Τις δυνάμεις τους μετρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, για να ξεκινήσουν, όπως υπογραμμίζουν, δυναμικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Εγνατία. Μάλιστα, για το σχεδιασμό της κινητοποίησης σήμερα το απόγευμα, έχουν γενική συνέλευση των συλλόγων στην Ηγουμενίτσα.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Γκίκας, παρά το γεγονός ότι, σε βάρος του ιδίου και άλλων συναδέλφων του αγροτών και κτηνοτρόφων, υπεβλήθησαν μηνύσεις για παρεμπόδιση κυκλοφορίας σε προηγούμενες κινητοποιήσεις του 2014 , δεν πτοούνται και οργανώνονται δυναμικά.

Στην Άρτα, οι παραγωγοί οργανώνονται δυναμικά για να βρίσκονται στις 10.00 αύριο το πρωί, στην Εθνική Οδό στο χωριό Κομπότι. Με τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κώστας Τσίρκας, θα παραταχθούν στο δρόμο και θα βρίσκονται σε συντονισμό με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι κινητοποιήσεις στην Πρέβεζα, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ετοιμάζουν οι σύλλογοι αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, στο Φόρο, την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος στην Πανελλήνιας Ένωση Κτηνοτρόφων Γεράσιμος Λιόλης, θα αποφασιστεί σε ποια σημεία του Νομού θα παρατάξουν τα τρακτέρ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Πελοπόννησος

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τρένου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν από αύριο οι αγρότες της Αργολίδας από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου.

Την ίδια ημέρα οι αγρότες της Αργολίδας έχουν αποφασίσει να κάνουν αρχικά πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του αργολικού κάμπου στις πόλεις και στην συνέχεια θα δημιουργήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου.

Στη Λακωνία, οι αγρότες ομόφωνα αποφάσισαν, να συμμετάσχουν αύριο στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις και να ενώσουν την φωνή τους με τους υπόλοιπους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.

Κρήτη

Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες το πρωί της Τετάρτης, ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.

Η απόφαση ελήφθη στις Αρχάνες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Κρήτης. Οι αγρότες τόνισαν ότι θα μεταβούν και πάλι στα γραφεία του ΟΓΑ και να προχωρήσουν σε μια νέα κατάληψη μετά από αυτή που έγινε στις 13 του μήνα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να δώσουν δυναμικό «παρών» στην 26η AGROTICA Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώνοντας τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους. Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται, επίσης, και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους

Αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία, ανοίγουν στα Χανιά την αυλαία των κινητοποιήσεων. Ήδη ανακοίνωσαν την διοργάνωση συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Κέρκυρα

Παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας αποφάσισε για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κέρκυρας.

Με την οργάνωση συσκέψεων, περιοδειών και συζητήσεων σε διάφορα χωριά της Κέρκυρας, οι αγρότες της Κέρκυρας, προετοιμάζουν και οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα φορολογίας και του ασφαλιστικού που προτείνει η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Κέρκυρας Βασίλης Αρμένιακος, «στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Κέρκυρας οι αγρότες με την παρουσία τους, χωρίς αγροτικά μηχανήματα, πρόκειται να δώσουν ένα βροντερό παρόν, δηλώνοντας την αντίθεσή τους για τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικώντας την κοινοτική ενίσχυση που δεν έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών του νησιού».

Στερεά Ελλάδα

Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα. Στη Βοιωτία έχει συγκροτηθεί προσυγκέντρωση με περίπου 130 τρακτέρ μεταξύ της Λιβαδιάς και του Ορχομενού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπου είναι και ο κόμβος της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας και Λιβαδιάς.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή κ. Γιάννη Βάγγο, οι αγρότες συντονίζονται μαζί με συναδέλφους τους από τα Βάγια, τη Θήβα και τον Ορχομενό και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν έως αύριο, θα γίνουν και οι κινήσεις τους. Στόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Στα Βάγια υπάρχει προσυγκέντρωση με περίπου 40 τρακτέρ, όπως επίσης προσυγκέντρωση υπάρχει και στην περιοχή της Θήβας κοντά στο εθνικό δρόμο στο 90ό χλμ με λιγότερα αγροτικά μηχανήματα. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.

Επίσης, έχουν αποφασιστεί προσυγκεντρώσεις στην περιοχή του Μώλου και της Στυλίδας, όπου τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι. Οι επιτελείς αναμένουν τα τρακτέρ για να εκτιμήσουν την κατάσταση, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους, με κεντρικό στόχο να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης. Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αλιείς

«Ραντεβού» με τα καΐκια τους στην προβλήτα Νέα Κρήνης στην Καλαμαριά Χαλκιδικής έχουν δώσει για αύριο στις 10.00 το πρωί οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης, και όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Μάνθος Παγώνης, «κατεύθυνσή μας θα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκη, όπου και σκοπεύουμε να εγκατασταθούμε επ' αόριστον. Θα συγκεντρωθούμε όλοι οι παράκτιοι αλιείς από την ευρύτερη περιοχή του νομού μας, αλλά και τις τριγύρω περιοχές».

Με προσυγκέντρωση απέναντι από το δημαρχείο Βόλου, όπου οι αλιείς έχουν δεμένα τα καΐκια τους, θα ξεκινήσει η κινητοποίηση στο Βόλο, και όπως επισήμανε ο επικεφαλής του οικείου Συλλόγου, Χρήστος Ξηραδάκης, «στο σημείο θα φτάσουν και αγρότες από το Πήλιο και μετά όλοι μαζί θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα"

Νομικά θα στραφεί η ΔΕΗ κατά των «μπαταχτσήδων» καταναλωτών

Με προσφυγές στα δικαστήρια, θα στραφεί η ΔΕΗ κατά των λεγόμενων "μπαταχτσήδων" καταναλωτών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το κενό νόμου που υπάρχει και προσφεύγουν σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος, αφήνοντας πίσω ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδη «υπάρχει η διαδικασία που κάποιος μπορεί να αλλάξει και πάροχο ανεξάρτητα αν έχει εξοφλήσει το λογαριασμό του στον προηγούμενο. Εμείς έχουμε ζητήσει από την πολιτεία να μην έχει το δικαίωμα κάποιος να αλλάξει πάροχο εφόσον χρωστά στον προηγούμενο»

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, μέχρι τώρα υπήρξε διακοπή 100.000 συνδέσεων σε καταναλωτές, που χρωστούσαν πάνω από 1.000 ευρώ και είχαν 8 μήνες να εξοφλήσουν το λογαριασμό, να προβούν σε διακανονισμό ή να ενταχθούν σε κοινωνικό τιμολόγιο. Είπε, ακόμα, ότι περίπου 5,5 εκατ. πελάτες, στο σύνολο των 7,5 εκατ., είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη ΔΕΗ.

«Αυτά τα χρήματα πρέπει να διεκδικηθούν» ξεκαθάρισε ο κ. Αδαμίδης, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ κανονικά θα έπρεπε να δεσμεύει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς καταναλωτών, που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά επιλέγουν να μην εξοφλούν τους λογαριασμούς τους.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην απόφαση της ΔΕΗ για επιβράβευση των καλοπληρωτών καταναλωτών που εξοφλούν το λογαριασμό στην ώρα του, είπε ότι με την επιστροφή του συνόλου των παγίων τους μπορεί να κερδίσουν μέχρι και 40 ευρώ και χαρακτήρισε την κίνηση ως «επιθετική πολιτική» απέναντι στους ανταγωνιστές ιδιώτες.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομικά θα στραφεί η ΔΕΗ κατά των «μπαταχτσήδων» καταναλωτών"

Ακτιβίστρια... άφησε μια κότα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου!

Ένα τραγελαφικό γεγονός εκτυλίχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθως ο πρωθυπουργός περίμενε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τη συνάντησή τους.

Μια ακτιβίστρια έφτασε μπροστά στην πόρτα του πρωθυπουργικού μεγάρου, κρατώντας στα χέρια της ένα κουτί. Από αυτό έβγαλε μια κότα.

Την πήρε στα χέρια της και την έσπρωξε μέσα στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, η ακτιβίστρια ακούστηκε να λέει: "Έλα Αλέξη, μπες μέσα...".

Η ακτιβίστρια προσήχθη αμέσως από τους αστυνομικούς και απομακρύνθηκε.

Η κότα έμεινε για λίγο στον προαύλιο χώρο, ενώ η γυναίκα που την άφησε στο Μέγαρο Μαξίμου οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος...








protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακτιβίστρια... άφησε μια κότα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου!"

Ευ. Τσακαλώτος: Έχουμε συμφωνήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όμως δεν επιθυμούμε την καθυστέρηση

«Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο ελληνικό πρόγραμμα, έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο της 13ης Ιουλίου. Όπως ανέφερα και στη συνέντευξή μου στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόβλημα έχουμε στην περίπτωση που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία αξιολόγησης».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, απαντώντας σε παρεμβάσεις του Δημήτρη Σταμάτη της Νέας Δημοκρατίας και του Χάρη Θεοχάρη του Ποταμιού.

Προσέθεσε επίσης, ότι όπως πληροφορήθηκε από το CNN, το ΔΝΤ δεν έχει αξιολογήσει έως τώρα την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε επίσης ότι η συζήτηση για την αξιολόγηση πρέπει να είναι σύντομη, γιατί ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί κατά τις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση για την εξεύρεση λύσης και όχι για τη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων. Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν εκφράστηκε υπέρ της καθυστέρησης, όμως δεν έδειξε την κατανόηση που έδειξαν οι άλλοι ότι ο χρόνος είναι σημαντικός».

Απαντώντας σε ερώτηση της κας Ντόρας Μπακογιάννη, για το αν οι δανειστές επιδεικνύουν, όπως λέγεται, διάθεση για αναβολές στην αξιολόγηση, έως ότου υπάρξουν χειροπιαστά στοιχεία, για θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό και η αγροτική μεταρρύθμιση, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης, την Επιτροπή, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όχι μόνο δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο, αλλά «το ακριβώς αντίθετο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευ. Τσακαλώτος: Έχουμε συμφωνήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όμως δεν επιθυμούμε την καθυστέρηση"

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια για τον συζυγοκτόνο της Χαλκιδικής

Στη συνάντηση του με τον δράστη της ανθρωποκτονίας στη Χαλκιδική αναφέρεται ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Λόγω του γνωστού θέματος της συναντήσεώς μου με το δράστη της ανθρωποκτονίας στη Χαλκιδική, ο οποίος μετά τη διάπραξη του εγκλήματος πήρε μαζί τον τετράχρονο γιο του, έχω να δηλώσω, για να σταματήσει κάθε παραφιλολογία, τα εξής:
Στις 8/1/2016 ήμουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου ως συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των 2 νεαρών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν διπλή ανθρωποκτονία σε περιοχή της Μάνης το καλοκαίρι του 2014.
Μου τηλεφώνησε η γραμματέας μου και μου είπε ότι ο δράστης του εγκλήματος της Χαλκιδικής τηλεφώνησε στο δικηγορικό μου γραφείο και ζητά να με συναντήσει, για να μου αναθέσει την υπεράσπισή του, και γι’ αυτό το λόγο ζητά το κινητό μου τηλέφωνο, για να συνεννοηθούμε απευθείας πού θα συναντηθούμε.
Είπα στη γραμματέα μου να δώσει το κινητό μου τηλέφωνο στο πρόσωπο που ισχυριζόταν ότι είναι ο δράστης του εγκλήματος της Χαλκιδικής, και μετά μου τηλεφώνησε ένα πρόσωπο, το οποίο μου είπε ότι ονομάζεται Κλοντ (δηλαδή είχε το ίδιο όνομα με τον καταζητούμενο δράστη) και με ρώτησε πότε μπορούσα να συναντηθούμε.
Του απάντησα ότι μπορούσαμε να συναντηθούμε το βράδυ της ίδιας ημέρας, αφού ευρισκόμουν στο Γύθειο και υπολόγισα ότι για μεταβώ στη Βόρεια Ελλάδα, χρειαζόμουν τουλάχιστον 6 ώρες.
Μου απάντησε ότι βρισκόταν στην Αθήνα και ότι μπορούσαμε να συναντηθούμε σε κάποιο μέρος κατά τη διαδρομή μου από το Γύθειο προς την Αθήνα, αφού είχε δικό του αυτοκίνητο και μπορούσε να μετακινείται, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα ήταν και ασφαλέστερο γι’ αυτόν.
Δέχτηκα και συνεννοηθήκαμε ότι θα μου τηλεφωνούσε περίπου στις 5 το απόγευμα και θα συναντιόμασταν σε κάποιο μέρος που αυτός θα επέλεγε, μεταξύ Κορίνθου και Αθηνών.
Πράγματι, μόλις πέρασα την Κόρινθο, δέχτηκα νέο τηλεφώνημα και το ίδιο πρόσωπο μού είπε να βγω από την Εθνική Οδό στην έξοδο των Μεγάρων και να περιμένω να με ειδοποιήσει πού θα συναντηθούμε.
Μετά από λίγη ώρα έφτασα στην έξοδο των Μεγάρων και ακινητοποίησα το αυτοκίνητό μου περιμένοντας τηλεφώνημά του.
Πράγματι, μετά από λίγο μου τηλεφώνησε και μου είπε να κατευθυνθώ προς την Πάχη Μεγάρων και θα με περίμενε στην πρώτη διασταύρωση μέσα σε ένα πράσινο αυτοκίνητο.
Αφού πέρασα το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Πάχη Μεγάρων στο αριστερό μου χέρι (εάν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, είναι βέβαιο ότι θα έχει καταγραφεί η κίνηση του αυτοκινήτου μου) είδα μπροστά μου ένα πράσινο αυτοκίνητο, του οποίου ο οδηγός μου έκανε νόημα να τον ακολουθήσω.
Μέσα στο αυτοκίνητο δεν είδα άλλο πρόσωπο, παρά το ότι προσπάθησα να δω με μεγάλη προσοχή, πιθανολογώντας ότι μαζί του θα ήταν και το μικρό παιδί.
Το αυτοκίνητο του φερόμενου ως δράστη κινήθηκε δεξιά, δίπλα στη θάλασσα και μετά από 500 μέτρα περίπου σταμάτησε και πίσω του σταμάτησα κι εγώ.
Αμέσως μετά ο οδηγός του αυτοκινήτου κατέβηκε από το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό μου, άνοιξε την πόρτα και κάθισε στη θέση του συνοδηγού.
Είχε τη σωματική διάπλαση του καταζητούμενου δράστη και στο κεφάλι του φορούσε ένα μάλλινο σκούφο που κάλυπτε το μέτωπο και τ’ αυτιά του. Ήταν ξυρισμένος και τα χαρακτηριστικά του έμοιαζαν με τα χαρακτηριστικά του δράστη.
Μου είπε ότι είναι ο Κλοντ. Πριν προλάβει να μου πει κάτι άλλο, τον ρώτησα πού είναι το παιδί και αν είναι καλά. Μου είπε ότι το παιδί δεν είναι μαζί του, αλλά είναι πολύ καλά.
Τον ρώτησα τι θέλει από εμένα και μου είπε να συζητήσουμε αν δέχομαι να αναλάβω την υπεράσπισή του, να συζητήσουμε το θέμα της αμοιβής μου και με ποιο τρόπο θα του εξασφαλίσω ότι θα έχει μια δίκαιη δίκη και δεν θα καταδικαστεί σε ισόβια λόγω των όσων, κατά τους ισχυρισμούς του, ψεμάτων γι’ αυτόν είχαν δημοσιοποιηθεί.
Του απάντησα ότι κανείς δεν μπορεί να του εξασφαλίσει την οποιαδήποτε ποινή, αλλά πριν συζητήσουμε το ο,τιδήποτε, θα πρέπει άμεσα να παραδώσουμε το παιδί και αμέσως μετά να συζητήσουμε το θέμα της αμοιβής μου, το οποίο, του είπα, είναι δευτερεύον, αφού για μένα το πρώτο, το οποίο ήταν προαπαιτούμενο, ήταν η ασφαλής παράδοση του παιδιού πρώτα στις αρχές και ακολούθως στους συγγενείς του θύματος.
Συμφώνησε και μου είπε ότι θα με καλέσει σε δύο ώρες, για να μου πει πού θα συναντηθούμε μαζί με το παιδί, ώστε να κινήσω τη διαδικασία της παραδόσεώς του και της ασφαλούς παραδόσεως του παιδιού.
Έφυγε προς την Αθήνα κάτω από υπόγεια διάβαση που διαπερνά την Εθνική Οδό. Έκτοτε δεν μου τηλεφώνησε.
Επειδή πολλοί προβαίνουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, γιατί δεν δημοσιοποίησα προσωπικά αυτή τη συνάντηση και γιατί δεν ενημέρωσα τις αρχές, έχω να απαντήσω τα εξής:
1. Ουδέποτε σε όλες τις δεκαετίες της επαγγελματικής μου καριέρας συνεργάστηκα είτε με τις αστυνομικές αρχές είτε με οποιαδήποτε άλλη διωκτική αρχή, αφού τόσο το απόρρητο του λειτουργήματός μου όσο και το προσωπικό μου σύστημα αξιών ως ανθρώπου και υπερασπιστή μού επιβάλλει να εξαντλώ τις γνώσεις μου και το όποιο επαγγελματικό μου κύρος υπέρ των ανθρώπων που με εμπιστεύονται (οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται πολλές υποθέσεις που ακόμη και με κίνδυνο της ζωής μου έκανα προσωπικά ραντεβού με καταζητούμενους, τους οποίους πάντα με τη δική τους συναίνεση, με ασφάλεια και με επιτυχία παρέδιδα στις διωκτικές αρχές, με τις οποίες συνεννοούμην προηγουμένως, ώστε να κριθούν δίκαια μόνο από τη Δικαιοσύνη).
2. Από τη στιγμή, κατά την οποία ο άνθρωπος αυτός δεν επανεμφανίστηκε και δεν υπήρχε η απόλυτη βεβαιότητα από εμένα ότι πράγματι ήταν ο δράστης του εγκλήματος και ο άνθρωπος που έχει το παιδί μαζί του, αφού τον συνάντησα ελάχιστα λεπτά, έστω και αν αυτός ήταν κατά την κρίση μου, η μεν δημοσιοποίηση της συναντήσεως θα μπορούσε να εκληφθεί σαν μια προσπάθεια διαφήμισής μου με εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης του ανθρώπου που με εμπιστεύθηκε, και τελικώς θα απέβαινε σε γελοιοποίησή μου, αν αυτός δεν ήταν τελικά ο δράστης, η δε για μένα απαράδεκτη και ηθικά και νομικά ενημέρωση των διωκτικών αρχών θα μπορούσε να είναι και ένας έμμεσος τρόπος παραπλανήσεως των διωκτικών αρχών με μια έξυπνη χρησιμοποίηση από το δράστη της προσωπικότητός μου, ο οποίος είτε ερχόμενος ο ίδιος είτε στέλνοντας κάποιον που του έμοιαζε, να παραπλανήσει τις διωκτικές αρχές για τον τόπο, όπου ευρίσκετο, οι οποίες θα επικεντρώνονταν σε έρευνες στην περιοχή των Αθηνών, ενώ αυτός θα κινείτο με το παιδί σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, πιθανότατα στη Βόρεια Ελλάδα, με τελικό αποτέλεσμα τη μη σύλληψή του και τη διαφυγή του εκτός της Χώρας.
Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό και σαφές, είναι ότι η δημοσιοποίηση του λεπτού αυτού θέματος έγινε από πολύ γνωστό άντρα παρουσιαστή του καναλιού Ε, ο οποίος αρχικά μέσω γυναίκας συνεργάτου του και αμέσως μετά προσωπικά ο ίδιος επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι γνωρίζει χωρίς καμία επιφύλαξη και χωρίς να μου πει από πού, ότι τη συγκεκριμένη ημέρα είχα ραντεβού με το δράστη σε περιοχή των Μεγάρων και ότι θα το δημοσιοποιήσει, ζητώντας μου συγχρόνως να κάνω δήλωση.
Εγώ αρνήθηκα να κάνω οποιαδήποτε δήλωση, αλλά μετά από λίγα λεπτά της ώρας από αυτή την επικοινωνία μας το θέμα δημοσιοποιήθηκε αστραπιαία σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προς τα οποία ουδέποτε μέχρι σήμερα έχω δεχτεί να κάνω οποιαδήποτε δήλωση.
Όλα αυτά τα έχω γνωστοποιήσει τόσο στον Ανακριτή Χαλκιδικής που χειρίζεται την υπόθεση, όσο και στον Ταξίαρχο κο Μανωλά που είναι επικεφαλής των ερευνών, αλλά και στη συνήγορο της οικογένειας του θύματος και προσωπικά στον πατέρα του θύματος και παππού του παιδιού κύριο Μαυρομάτη.
Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια για την τραγική αυτή ιστορία και μακάρι ο δράστης του εγκλήματος να επικοινωνούσε μαζί μου, ώστε να έχω βοηθήσει με όποια δύναμη έχω, για την ασφαλή παράδοση του παιδιού στην οικογένειά του και την ασφαλή παράδοση του δράστη στις διωκτικές αρχές, ώστε να κριθεί μέσα από μια δίκαιη δίκη από τη Δικαιοσύνη.
Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι έκανα για άλλη μια φορά το καθήκον μου και όσα ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγόρων επιβάλλει.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια για τον συζυγοκτόνο της Χαλκιδικής"

Δένουν κάβους τα πλοία, Τετάρτη και Πέμπτη

Την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που εντάσσει τους ναυτικούς στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ζήτησε σήμερα, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γιάννης Χαλάς, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ προειδοποίησε ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι το τέρμα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία είδους υποχώρηση, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «αυτά που ως αντιπολίτευση πιστεύανε ότι οι άλλοι δεν τα κάνουν, τα κάνουν τώρα αυτοί εδώ».

Τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θίγονται όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ αναφερόμενος στην ένταξη του ΝΑΤ στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είπε ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, καθώς αυτή τη στιγμή το πρωτογενές μητρώο ασφαλισμένων τηρείται στο υπουργείο Ναυτιλίας και δεν θα μπορεί να ελέγχεται το εργασιακό και ασφαλιστικό βιογραφικό του ναυτικού.

Ο γγ της ΠΝΟ είπε εξάλλου ότι σε όλα τα κράτη της ΕΕ αυτή τη στιγμή διατηρείται αυτοτελή και ανεξάρτητο ασφαλιστικό ταμείο για τους ναυτικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, καθώς δεν υπάρχουν μόνο κατηγορίες πλοίων αλλά και μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αυτά.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το Ταμείο των ναυτικών (ΝΑΤ) δεν εισπράττει εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών μόνο από πλοία με ελληνική σημαία, αλλά και από πλοία με συμβεβλημένα ασφαλιστικά με το Ταμείο, αλλά και από εξαγορές θαλάσσιας υπηρεσίας από ανασφάλιστα πλοία με ξένη σημαία.

Ο κ. Χαλάς αναφερόμενος στην ανεργία των ναυτικών είπε ότι αυτή τη στιγμή, ξεπερνά το 40%, ενώ δήλωσε ότι ο αριθμός των εν ενεργεία ναυτικών (είτε εργάζονται είτε είναι άνεργοι) είναι περίπου 17.000-18.000.

Σε αυτό το σημείο είπε επίσης ότι πως πολλοί ξεκίνησαν ως ναυτικοί αλλά σήμερα ασχολούνται με άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ πολλοί σπουδαστές που φοιτούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ταξιδεύουν μεν με πλοία, «αλλά ως... επιβάτες με προορισμό τα νησιά το καλοκαίρι».

Μέλη των συνδικαλιστικών σωματείων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου δήλωσαν απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση, και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, διαπιστώνουν ότι για χρόνια προβλήματα για τα οποία ζητούσαν λύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και με τη νέα κυβέρνηση «δεν υπάρχει φως στο τούνελ» και απλά περιορίζεται σε διάλογο, αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Μείζον ζήτημα για τους ναυτικούς εκτός από το ζήτημα της διατήρησης της αυτονομίας του ΝΑΤ είναι και η περιουσία του Ταμείου, και σημειώνουν ότι έτσι όπως έχει αναφερθεί στη πρόταση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, υπάρχουν νομικά κωλύματα. Σημειώνεται ότι στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας «Εταιρεία Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών» που θα τελεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου.

Η απεργία των ναυτικών θα ξεκινήσει στις 06.00 το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου.
Επίσης για την Πέμπτη στις 11.00 το πρωί η ΠΝΟ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση εντός του λιμανιού, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου αντιπροσωπεία της ΠΝΟ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ.

Επισημαίνεται ότι από την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών δεν εξαιρούνται τα πλοία μεταφοράς προσφύγων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένουν κάβους τα πλοία, Τετάρτη και Πέμπτη"

Πτυχιούχος ΤΕΕ άλλαξε φύλο και πλέον δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο του

Την έντονη έκπληξη και διαμαρτυρία του εκφράζει, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) για την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο στη γνωμοδότηση 180 του 2015 αποφάσισε πως για πρόσωπο που έχει κάνει μη αναστρέψιμη επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου και είναι πτυχιούχος των ΤΕΕ, δεν είναι δυνατή η χορήγηση νέου πτυχίου με αναγραφόμενα τα νέα στοιχεία ως προς το φύλο και το όνομα.

Όπως επισημαίνει το ΣΥΔ, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί άμεση αναγκαιότητα που δεν μπορεί να περιμένει άλλο, καθώς το υπάρχον νομικό καθεστώς είναι η βασική αιτία διακρίσεων, αποκλεισμών και βίας που δέχονται οι τρανς άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου:

  *Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων της ταυτότητας πτυχιούχου Τεχνικού-Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ), λόγω αλλαγής φύλου, δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση νέου πτυχίου, στο οποίο θα αναγράφονται τα νέα στοιχεία της ταυτότητας, διότι τούτο αποκλείεται από τη διάταξη του άρθρου 19, παρ. 3 του ΠΔ 323/2003 (Α' 272) (πλειοψ.)
 *Επιτρεπτή είναι η χορήγηση αποδεικτικού πτυχίου υπό τα νέα στοιχεία της ταυτότητας, ύστερα από αίτησή του/της ενδιαφερομένου/νης και προσκομιδή των αναγκαίων δικαιολογητικών, από τα οποία προκύπτει ταυτοπροσωπία με το πρόσωπο, στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί ο πρωτότυπος τίτλος. Για τη χορήγηση του εν λόγω αποδεικτικού, ληπτέα υπόψη είναι τα υποδείγματα της υπ' αριθμ. 42982/Γ2/14.4.2009 απόφασης του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β' 813) και όχι αυτά της υπ' αριθμ. Γ2/660/15.2.1999 (Β' 187) απόφασης του ιδίου υπουργού, που δεν ισχύει πλέον. Περαιτέρω, προς διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής, στο αποδεικτικό αυτό δεν θα πρέπει να αναγράφονται τα προηγούμενα στοιχεία της ταυτότητας, ούτε και ο λόγος της μεταβολής τους.

Σε αυτήν τη γνωμοδότηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επικαλείται το άρθρο 19, παρ. 3 του ΠΔ 323/2003, το οποίο αναφέρει, πως «τα πτυχία των Α' και Β' κύκλων για τους μαθητές των ΤΕΕ εκδίδονται μία φορά και δεν αλλάζουν» διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως είναι δυνατή η έκδοση αποδεικτικού πτυχίου με νέα στοιχεία ταυτότητας, στα οποία δεν θα πρέπει να αναγράφονται τα προηγούμενα στοιχεία. Ωστόσο, αυτή η «νομιμοφανής» αιτιολόγηση δεν λαμβάνει υπόψη ότι το πτυχίο του προσώπου παραμένει στα ίδια στοιχεία, γεγονός που προσβάλει τη προσωπικότητα του τρανς προσώπου, ενώ το υπάρχον πτυχίο δεν αντικατοπτρίζει τα νέα πραγματικά νομικά δεδομένα του προσώπου που πλέον βρίσκονται σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα έγγραφά του, τα οποία έχουν ήδη αλλάξει (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) όπως υπογραμμίζει το ΣΥΔ. Δεδομένου, δε πως το παλαιό πτυχίο μπορεί ήδη να έχει κατατεθεί σε υπηρεσίες ή σε τυχόν αιτήματα στο παρελθόν, αυτό δημιουργεί σύγχυση, προσβάλει το πρόσωπο, ενώ τούτο από μόνο του παραβιάζει την ιδιωτική ζωή του.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το ΣΥΔ, η συγκεκριμένη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναδεικνύει με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα της νομοθέτησης της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, και της δυνατότητας αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), για «πλήρη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως θεμελιώδους διάστασης της προσωπικότητας του προσώπου και της δυνατότητας αλλαγής των εγγράφων ταυτοποίησης των διεμφυλικών ατόμων με βάση τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου τους, χωρίς την προϋπόθεση μη αναστρέψιμων χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου ή άλλων ιατρικών διαδικασιών».

Το ΣΥΔ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στη νομοθέτηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου για τους τρανς ανθρώπους, ακολουθώντας τις προτάσεις της ΕΔΔΑ, αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 22 Απριλίου του 2015, η οποία, μεταξύ άλλων, καλεί τα κράτη μέλη «να υιοθετήσουν γρήγορες, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, βασισμένες στον αυτοπροσδιορισμό, δίχως καμία προϋπόθεση βασισμένη στα χαρακτηριστικά ενός προσώπου».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πτυχιούχος ΤΕΕ άλλαξε φύλο και πλέον δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο του"

ΕΣΕΕ: Κινητοποιήσεις στις 4 Φεβρουαρίου ενάντια στο προωθούμενο ασφαλιστικό

Κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την χώρα καθώς και συλλαλητήριο αποφάσισε για την 4η Φεβρουαρίου 2016 η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ενάντια στην εφαρμογή του προτεινόμενου ασφαλιστικού σχεδίου της Κυβέρνησης.

Η Συνομοσπονδία αναδιπλώνεται λέγοντας ότι με την αρχική συμφωνία με τον πρωθυπουργό για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δόθηκε πίστωση χρόνου για να κατατεθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό, όμως ο εμπορικός κόσμος αντιδρά απέναντι σε ένα ασφαλιστικό σχέδιο που κατατέθηκε χωρίς να βγάζει πουθενά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΕΕ: Κινητοποιήσεις στις 4 Φεβρουαρίου ενάντια στο προωθούμενο ασφαλιστικό "

Μίχαλος: Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις

Τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου ότι θα εξετάσει με προσοχή την πρόταση των επιμελητηρίων για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και αναπτυξιακό απέσπασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες μαζί του, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα της ΚΕΕ Παναγιώτη Αγνιάδη.

Αυτό υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με αφορμή την παρουσίαση, στον υπουργό, της αναλυτικής πρόταση της ΚΕΕΕ για το ασφαλιστικό. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση δίνει έμφαση στη σύνδεση των εισφορών με την εργασία (μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης) αντί για τις συντάξεις.

Στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, όπως αναφέρει η ΚΕΕΕ, ετέθη το θέμα των αυξημένων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο όπως είπε ο κ. Μίχαλος "θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα" για την επαγγελματική τους επιβίωση, και τονίσθηκε από πλευράς ΚΕΕ ότι προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί στην ένταξη όσο των δυνατόν περισσότερων ασφαλισμένων στο σύστημα, αντί για την αποχώρηση κι αυτών που σήμερα πληρώνουν.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, η μελέτη των επιμελητηρίων αποτελεί μια πρόταση νέας αρχής, καθώς περιγράφει ένα τελείως νέο σύστημα που θα μπορούσε να αναβαπτίσει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος και να χτίσει από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους του. Για να πετύχει αυτό όμως, πρέπει να ενσωματωθεί οργανικά σε μια αναπτυξιακή πρόταση, δηλαδή, να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα και να επιταχύνει την ανάκαμψη.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα μέτρα για την επίλυση του ασφαλιστικού που προτείνονταν ή νομοθετούνταν είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα, που δεν μπορούσαν να δώσουν ριζικές λύσεις, ενώ παρέπεμπαν σε πρακτικές παρελθουσών δεκαετιών. Η προσέγγιση που παρουσιάζουν τα Επιμελητήρια δεν εστιάζει μόνο στον κοινωνικό ρόλο των συντάξεων αλλά δίνει έμφαση και στη σχέση τους με την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, θέτουν τις συντάξεις στην υπηρεσία της οικονομίας.

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, τόνισε ο κ. Μίχαλος, είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι επιθυμία της Κυβέρνησης η καθιέρωση ενός λογικού συστήματος το οποίο θα συνδέεται - σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες- , με τα εισοδήματα τους, και για το λόγο αυτό μελετάται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών το θέμα, για να συνεκτιμηθούν οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι δυσβάστακτο για τους ασφαλισμένους ενώ θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του συστήματος, για την οποία είναι αναγκαία η εξασφάλιση των πόρων του.

Επίσης τονίστηκε επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού εντός του Φεβρουαρίου, καθώς η διατήρηση του θέματος σε εκκρεμότητα βλάπτει τόσο την ουσία του όσο και το οικονομικό κλίμα της χώρας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίχαλος: Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις"

Δεύτερη ευκαιρία από την κυβέρνηση για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων

Τη δυνατότητα να «τακτοποιήσουν» αυθαίρετα κτίσματα θα αποκτήσουν όσοι ιδιοκτήτες δεν υπαχθούν στις προβλέψεις της ρύθμισης που εκπνέει στις 8 Φεβρουαρίου. Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με το Έθνος, θα προβλέπει πρόστιμα κλιμακούμενα βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση των προστίμων για τους πιο αδύναμους οικονομικά ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Στόχος είναι όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν καταφέρει να τακτοποιήσουν τα κτίσματά τους έως και τις 8 Φεβρουαρίου -οπότε και λήγει η ετήσια παράταση που έχει δοθεί- λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους.

Αντίθετα, αντιμέτωποι με αυξημένα πρόστιμα θα έρθουν οι ιδιοκτήτες που αμέλησαν ή αδιαφόρησαν να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους, ενώ αποδεδειγμένα μπορούσαν να το κάνουν.

Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων για αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις για τα επόμενα τρία χρόνια, διάστημα μέσα στο οποίο εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες, οι οποίοι, πάντως είναι αναρτημένοι σε ποσοστό που ξεπερνά μόλις το...1%.

Όπως επισημαίνεται, η αναστολή των κατεδαφίσεων δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό ή οριοθετημένα ρεύματα, αλλά θα καλύπτει περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει διαφωνία σε περιοχές όπως η Γλυφάδα ή το Γαλάτσι.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερη ευκαιρία από την κυβέρνηση για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων"

«Εχασε κάθε αξιοπιστία ο Σκουρλέτης»

Για «απώλεια και του τελευταίου ίχνους αξιοπιστίας» κατηγορεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουλρέτη, ο πρόεδρος του σωματείου των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αγία Βαρβάρα», Γιώργος Χατζής, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική.

«Η αξιοπιστία όλων μας κρίνεται καθημερινά. Η αξιοπιστία του κ. Σκουρλέτη κρίνεται από τα λεγόμενα του ότι έχουμε 600 συναδέλφους μας που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ, επιχείρημα που κατά κόρον χρησιμοποιεί το "Παρατηρητήριο Μεταλλευικών Δραστηριοτήτων" και οι υπόδικοι διαχειριστές του. Εγκληματικό όταν υπουργός κυβέρνησης δεν αντλεί τις πληροφορίες του από τις υπηρεσίες του και από τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά αντί γι αυτό τις αντλεί από επιτροπές κατά της εξόρυξης χρυσού» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Χατζής και προσθέτει:

«Όχι, λοιπόν. Δεν έχουμε ανάμεσά μας εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ. Έχουμε ήδη όμως πρώην εργαζομένους που πληρώνονται πια με τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και έτσι όπως πάτε, κύριε Σκουρλέτη, σε 2 μήνες εκεί που 2.000 άτομα πληρώνανε εισφορές, αυτοί οι 2.000 θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων, με όρους και προϋποθέσεις, ενώ κατηγόρησε την εταιρεία χρυσού για τακτικές "ωμού εκβιασμού".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εχασε κάθε αξιοπιστία ο Σκουρλέτης»"

Χανιά: Διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου

Την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της πόλης, αλλά και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, εξέφρασαν για μία ακόμα φορά σήμερα εκπρόσωποι και των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων καθώς και πολίτες που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο αφίξεων του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης».

Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τον σύλλογο εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη σήμερα στα Χανιά οκταμελούς κλιμακίου της «fraport» στην οποία περνάει η διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Έξω από τον χώρο αφίξεων είχε αναρτηθεί πανό με το οποίο οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ εξέφραζαν την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ στον επικεφαλής του κλιμακίου της «fraport» ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης παρέδωσε κείμενο που συνυπογράφει το σύνολο των αιρετών του νομού κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επανέλαβε τη θέση της ομοσπονδίας κατά της ιδιωτικοποίησης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου έχουν προσφύγει η ΟΣΥΠΑ , περιφέρειες, δήμοι και φορείς θα κρίνει παράνομη την σύμβαση παραχώρησης. Πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία θα προσφύγει τόσο στην ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού καθώς και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ΟΣΥΠΑ θα διοργανώσει στην Αθήνα συγκέντρωση αιρετών και φορέων από περιοχές όπου παραχωρούνται αεροδρόμια με στόχο να καθοριστεί, όπως είπε, μια πανελλαδική στάση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου"

Αβραμόπουλος: Το αργότερο σε ένα μήνα πρέπει να είναι έτοιμα τα «hotspots»

Το αργότερο, σε τέσσερις εβδομάδες θα πρέπει να είναι έτοιμα τα «hotspots» σε Ελλάδα και Ιταλία, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος και προειδοποιεί για αύξηση της προσφυγικής ροής τους επόμενους μήνες.

«Δεν έχουμε περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου να επιτύχουμε αποτελέσματα στα σύνορα» δηλώνει ο κ.Αβραμόπουλος στην Sueddeutsche Zeitung και αναφερόμενος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχονται να συνεισφέρουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, τονίζει ότι κάποιες κυβερνήσεις λένε «όχι» σε όλα, αλλά αποσιωπούν από τους λαούς τους τις συνέπειες αυτής της άρνησης.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει σε αυτές τις χώρες κάθε δυνατή στήριξη: «Πήγα σε κάθε χώρα, υποσχέθηκα παντού στήριξη, οικονομική, τεχνική και σε υποδομές» δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ευθύνεται η ΕΕ για το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει εξευρεθεί λύση. Εξηγεί μάλιστα ότι δεν είναι ακόμη ορατό το τέλος του μεγάλου προσφυγικού κύματος και εκφράζει την ανησυχία του ότι «τους επόμενους μήνες ο αριθμός θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Το αργότερο σε ένα μήνα πρέπει να είναι έτοιμα τα «hotspots»"

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι

Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι στο κέντρο της Αθήνας.

Αντιδρώντας στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν από την πλατεία Κοτζιά και έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για λίγη ώρα έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.






Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συνάντησε τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ζητώντας του να αρθούν κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Εξερχόμενοι του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΣΕ, του ΝΑΤ, των ΕΛΤΑ και του ταμείου των Δημοσιογράφων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι"

Ελληνικός Χρυσός: «Μας αιφνιδίασαν οι δηλώσεις Σκουρλέτη-Νιώσαμε σαν εταιρεία γκάνγκστερ»

Αιφνιδιασμένη από τις τοποθετήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, περί «ωμών εκβιασμών», δηλώνει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, επισημαίνοντας ότι όσα ειπώθηκαν «μας έκαναν να νιώθουμε εταιρεία-γκάνγκστερ».

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό "νιώσαμε ότι ξεκινάει ένας διάλογος μέσα σε ειλικρινή διάθεση" και η εντύπωση που εξελήφθη ήταν ότι και το υπουργείο μίλησε για θετική συνάντηση, "ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε μια κουβέντα".

Σήμερα ωστόσο, είπε, ακούστηκαν πράγματα "που μας έκαναν να νιώθουμε εταιρεία γκάνγκστερ, είμαστε εταιρεία που απαρτίζεται από Έλληνες μηχανικούς, δεν θέλουμε σύγκρουση".

Τόνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται πλέον στο στάδιο υλοποίησης της απόφασης αναφορικά με Σκουριές που αφορά σε "μάζεμα της δραστηριότητας", ώστε σε 2-3 μήνες να παραμείνουν μόνο τα άτομα που θα εργαστούν για τη συντήρηση του έργου, δηλαδή 30-40 άτομα από 600 που είναι στις Σκουριές.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να απορροφηθούν οι περισσότεροι από αυτούς, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Θα υπάρξει -ανέφερε- σύντομα ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου που θα καλύψει αυτά που ειπώθηκαν στην πρωινή εκπομπή του Mega από τον υπουργό.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικός Χρυσός: «Μας αιφνιδίασαν οι δηλώσεις Σκουρλέτη-Νιώσαμε σαν εταιρεία γκάνγκστερ»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news