facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Μπλόκο στη Νίκαια αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Μπλόκων από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας στον Παλαμά Καρδίτσας.

Σκοπός της ήταν η εκτίμηση της κατάστασης και η λήψη αποφάσεων για την ημερομηνία εξόδου των τρακτέρ στην εθνική οδό.

Οι αγρότες των Ομοσπονδιών έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ το κύριο μπλόκο θα στηθεί στην ΠΑΘΕ, στο ύψος της Νίκαιας, την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο στη Νίκαια αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες"

Βρυξέλλες: Αναμένουν τα στοιχεία για ασφαλιστικό και προϋπολογισμό

Εξετάσεις σε τρία θέματα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για να πετύχει την επίσημη έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος μέσα στον Ιανουάριο και ακόμη καλύτερα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Πρέπει να αποστείλει, όπως το Eurogroup υπέδειξε, επιπλέον στοιχεία για τους σχεδιασμούς της στο ασφαλιστικό, για το πως θα φτάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 (και σε δεύτερο χρόνο του 2017, 2018 κτλ) και να φροντίσει να περιορίσει το Δημόσιο.

Η έναρξη της αξιολόγησης δεν συμπίπτει με έλευση τεχνοκρατών των τριών οργανισμών στην Αθήνα (αυτό που τα μέσα ονομάζουν συνήθως «τεχνικά κλιμάκια»), αλλά με την συγκέντρωση των στοιχείων και των απαντήσεων που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για συζητήσεις με νόημα. Σε αυτό το σημείο δεν βρισκόμαστε σήμερα, αλλά η πρόθεση όλων των πλευρών είναι να βρεθούμε σύντομα.

Μόλις η αξιολόγηση ξεκινήσει, εκτός των παραπάνω θεμάτων, η κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει και σε μια σειρά από άλλα, όπως για παράδειγμα η διασφάλιση του ανοίγματος των αγορών, επαγγελμάτων, υπηρεσιών και προϊόντων, η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και άλλα.

Ειδικά σε σχέση με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, πηγές της Κομισιόν διευκρινίζουν στο Real.gr ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των όρων που προβλέπει η συμφωνία της 12ης Ιουλίου του 2014, στην οποία πρέπει να ανατρέχουν όσοι έχουν αμφιβολίες. Ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων δεν αλλάζει, ενώ κατά δήλωση του Eurogroup «κανείς δεν ζητά fire-sales, βιαστικές πωλήσεις», αλλά προετοιμασία για ιδιωτικοποιήσεις όταν οι συνθήκες των αγορών ωριμάσουν.

Σε σχέση με το management, και πάλι πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου επισημαίνουν στο Real.gr ότι «η συμφωνία που έπρεπε να διαλέξει η κυβέρνηση ήταν ή έδρα στο Λουξεμβούργο και ελληνική διοίκηση, ή έδρα στην Αθήνα και εποπτεία από την Κομισιόν», κάτι που θυμούνται όσοι κάλυψαν στις Βρυξέλλες τις δραματικές εκείνες 17 ώρες της διαπραγμάτευσης.

Αν μη τι άλλο οι δύο πλευρές θα έχουν πολλά να συζητήσουν.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό, ΔΝΤ και Κομισιόν έχουν τις ίδιες απόψεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο πλευρές κατανοούν ακριβώς τι πρέπει να γίνει και πιστεύουν τα ίδια πράγματα εδώ και χρόνια. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να επενδύσει, ούτε καν επικοινωνιακά στις «διαφορές μεταξύ των θεσμών», διότι αν το πράξει θα διαψευστεί επισήμως, κάτι που έχει ήδη συμβεί, σημειώνουν κύκλοι των Βρυξελλών.

To ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και μετά τη λήξη του τρέχοντος δικού του προγράμματος, με χρήματα και με τις ψήφους Ευρωπαίων και Αμερικάνων στο διοικητικό του συμβούλιο.

Τις λεπτομέρειες αυτής της διευθέτησης συζήτησε όλη την τελευταία εβδομάδα, με κομβικούς σταθμούς το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του τομέα Ευρώπης του ΔΝΤ και γνωστός από το ελληνικό πρόγραμμα Π. Τόμσεν. Ο κ. Τόμσεν ενημέρωσε μάλιστα σχετικά και το Eurogroup, ενώ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε με αρμόδιους Ευρωπαίους υπουργούς επιβεβαίωσε ότι «όταν το θέμα φτάσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, η υπόθεση θα λάβει τουλάχιστον το 60% των ψήφων».

Ο Π. Τόμσεν είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς η στάση των Ευρωπαίων εταίρων και ιδιαίτερα της Γερμανίας είναι εγνωσμένη, ενώ και οι ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Λιου, θα ψηφίσουν σαφώς υπέρ. ΗΠΑ και ΕΕ κατέχουν περίπου το 60% των ψήφων στο ΔΣ του ΔΝΤ.
Ως εκ τούτου σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr το ΔΝΤ θα κληθεί να κατασκευάσει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα συνοδευτεί με ένα ποσό της τάξης των 6 δις ευρώ, ασχέτως αν αυτά τα χρήματα τελικώς θα εκταμιευθούν όλα, ή εν μέρει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χρονική αλληλουχία των γεγονότων, πρόκειται να είναι η εξής:

• η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι το Καθολικό Πάσχα,

• η εκπόνηση σχεδίου βιωσιμότητας του χρέους, με παρεμβάσεις στα έτη με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης,

• συνεδρίαση του Δ.Σ του ΔΝΤ όπου θα “τεθεί υπόψιν των μελών η δέσμευση των ευρωπαίων” και θα κριθεί ως αξιόπιστη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης,

• η κοινοβουλευτική έγκριση από πλευράς εταίρων της αναδιάρθρωσης που θα προκύψει μέσω του ESM,

• η εκταμίευση της σχετικής δόσης, καθώς τα κοινοβούλια θα κρίνουν επαρκή τη δέσμευση για συμμετοχή του ΔΝΤ,

• τελική έγκριση από το ΔΣ του ΔΝΤ, της συμμετοχής του Ταμείου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρυξέλλες: Αναμένουν τα στοιχεία για ασφαλιστικό και προϋπολογισμό"

Οικονομολόγοι: 7 στα 10 ευρώ των εσόδων τους για εισφορές και φόρους!

«Για κάθε 10 ευρώ, που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές» αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έπειτα από μελέτη περιπτώσεων από όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως αναφέρεται, «αν συνυπολογίσουμε το φορολογικό συντελεστή επί των εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου - το τελικό καθαρό ποσό, που μένει, είναι μόλις το 30% ενώ ούτε στα χαμηλά εισοδήματα υπάρχει όφελος, με το ποσοστό να υποχωρεί κάτω από το 30%».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει κάνει προτάσεις που, όπως υποστηρίζει, "δε θα εξοντώνουν τους οικονομολόγους και τους ελεύθερους επαγγελματίες συνολικά". Αυτές είναι:

• Ένας μεικτός τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα τους (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.

• Να διατηρηθεί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο στο ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργούν τρία ταμεία, που θα περιλαμβάνουν επίσης αυτό των μισθωτών και των αγροτών.

• Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους (50% στα υψηλά εισοδήματα και σημαντικά χαμηλότερο όσο μειώνεται το εισόδημα), το οποίο διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

• Την απαλλαγή, για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, των νέων ασφαλισμένων από την καταβολή εισφορών τουλάχιστον για τον κλάδο σύνταξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομολόγοι: 7 στα 10 ευρώ των εσόδων τους για εισφορές και φόρους!"

ΕΤΕ: Εγκρίθηκε η πώληση της Finansbank

Την πώληση του μεριδίου της στις θυγατρικές Finansbank και Finans Leasing ενέκρινε σήμερα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε έκτακτη Γενική Συνεδρίαση που πραγματοποίησε, υπό την πρόεδρο του ΔΣ, κας Λούκας Κατσέλη και του διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΕ, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής:

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε σήμερα τη συναλλαγή πώλησης της κεφαλαιακής συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας και των εταιριών του Ομίλου στις αλλοδαπές θυγατρικές εταιρίες Finansbank και Finans Leasing.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2015, η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία πώλησης της κεφαλαιακής της αυτής συμμετοχής στην Qatar National Bank, με το ύψος της συναλλαγής να ανέρχεται σε €3.5δισ., αποτελούμενο από την καταβολή του τιμήματος των €2.75δισ. για την απόκτηση του πακέτου μετοχών, και $900εκατ. για την αποπληρωμή των δανείων μειωμένης εξασφάλισης που είχε δώσει η ΕΤΕ στην Finansbank.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΤΕ: Εγκρίθηκε η πώληση της Finansbank"

Πωλείται και το υπόλοιπο 10% του ΟΤΕ

«Μέγα deal» για την πώληση και του τελευταίου πακέτου 10% του ΟΤΕ, το οποίο υποσχέθηκε με επιστολή του στις 21 Δεκεμβρίου κρύβει η νέα αξιολόγηση, όπως αποκαλύπτει το «ραπόρτο» του κλιμακίου της Κομισιόν προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η έκθεση αποκαλύπτει το πώς έκλεισε η διαπραγμάτευση τον Δεκέμβριο του 2015 με την οποία δόθηκε το 1 δισ. ευρώ και από πού ξεκινά (όταν ξεκινήσει) η καινούργια διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα 7 της Έκθεσης των ελεγκτών «με επιστολή του στις 21 Δεκεμβρίου προς τον Π. Μοσκοβισί, ο Ε. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο πακέτο μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ» και, όπως αναφέρεται, οι δανειστές αναμένουν πλέον να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες νομικές κινήσεις και συνεννοήσεις με την Deutsche Telekom, ώστε η μεταβίβαση του 10% να γίνει … πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης!

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, αν και πήραμε το 1 δις ευρώ, υπάρχουν ακόμα 9 ανοιχτές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και η πώληση του τελευταίου μετοχικού πακέτου που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται ακόμη:

1. Η αξιολόγηση του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ από ανεξάρτητους συμβούλους, μετά από συνεννόηση με τους Θεσμούς. Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση της Κομισιόν, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα ζητηθεί η πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και αυτό θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

2. Συμπληρωματικά στοιχεία για το Νέο Μισθολόγιο που ήδη ψηφίστηκε.

3. Η δημιουργία Επιτροπής Πιστώσεων και Πλούτου, ως ανεξάρτητη Αρχή που θα ερευνά και θα εντοπίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί και Επιτροπή που θα εξετάζει τους μεγάλους οφειλέτες τραπεζών και Δημοσίου, εφαρμόζοντας ειδικά σχέδια για "κόκκινα" δάνεια.

4. Νέος νομοθετικός σχεδιασμός για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων.

5. Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων.

6. Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να εγκατασταθεί το ειδικό λογισμικό για την αντιμετώπιση της απάτης ΦΠΑ μέσω τριγωνικών συναλλαγών (Carousel).

7. Θα πρέπει να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για τα όρια των νοσοκομειακών δαπανών (claw back), που να καλύπτει και το 2017.

8. Οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις απομακρυσμένες περιοχές (κυρίως νησιά).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πωλείται και το υπόλοιπο 10% του ΟΤΕ"

Τόσκας: «Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ε.Ε.»

Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατήγγειλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και πρόσθεσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί παρά ελάχιστα.

Όπως σημείωσε ο κ. Τόσκας, η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, ενώ εξηγεί ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος έχει επιβαρυνθεί με 2 δισ. ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κρίση των προσφύγων δεν πρέπει να συνδέεται με το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Ο κ. Τόσκας στάθηκε στην ανάγκη τερματισμού της έντασης σε Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, εκτιμά πως θα συνεχιστούν οι ροές των περασμένων μηνών.

Ερωτηθείς για τον έλεγχο των συνόρων, ανέφερε ότι η πηγή του προβλήματος που έχει ενσκήψει με τα πλαστά έγγραφα δεν βρίσκεται εδώ. «Τα αποκτούν στη Συρία και στην Τουρκία. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν υφίσταται καμιά δυνατότητα να ελεγχθούν πλήρως τόσο μεγάλες ροές», συμπλήρωσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: «Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ε.Ε.»"

Για τους αγώνες των παππούδων μας στο ΕΑΜ διοριστήκαμε στο Δημόσιο

Κουτοπονηριά, αμοραλισμός, ένα περίεργο είδος ρεβανσισμού, επιτηδευμένη αγνόηση της πραγματικότητας, ακούσιο ξεμπρόστιασμα μίας ιδιοτελούς «επαναστατικότητας» ή απλώς ανοησίες για γέλια και για κλάματα;

Όπως και να ερμηνεύσει κανείς την «απάντηση», που επιχείρησε να δώσει ο νεαρός γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος, στις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για το διορισμό της οικογένειάς του (μητέρας, αδερφού και φίλης!) στον κυβερνητικό μηχανισμό, δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη, ίσως και οργή. Θλίψη και ίσως οργή για τη λογική ιδιοκτησίας του κράτους, ως αντάλλαγμα και «αμοιβή» των κομματικών αγώνων. Ακόμα χειρότερα ο νεοεκλεγείς γραμματέας «σκυλεύει» πάνω στους αγωνιστές της Αριστεράς, σαν να είναι διορισμένος από την ιστορία, εμφανιζόμενος να παίρνει εκ μέρους τους την ιστορική ρεβάνς, δια της κατάκτησης των προνομίων της εξουσίας.

Η λογική με την οποία προσπαθεί, διολισθαίνοντας μεν στη γελοιότητα, αλλά προδίδοντας έναν ολόκληρο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, να απαντήσει ο κ. Σχινάς Παπαδόπουλος στους διορισμούς των δικών του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάπως έτσι: «Επειδή οι πρόγονοί μου ήταν στην αριστερά, όπως η γιαγιά μου στην ΕΠΟΝ, ο προπάππος μου και ο παππούς μου αντάρτες και επειδή η μάνα μου και ο πατέρας μου δεν κατάφεραν να μπουν στο δημόσιο, τώρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία και στο μεταξύ έχει δώσει η οικογένειά μου κομματικούς αγώνες, έχουμε το δικαίωμα να διορίζουμε όσους και όποιους συγγενείς μας θέλουμε σε κυβερνητικές θέσεις. Δικαιούμαστε να έχουμε ο καθένας κι από ένα μισθό από το κόμμα ή την κυβέρνηση». Δεν τα λέει ακριβώς με αυτά τα λόγια, αλλά αυτό είναι το νόημα των όσων λέει, σε ένα κείμενο που περισσότερο παραπέμπει σε παραλήρημα, παρά σε τοποθέτηση ενός δημόσιου προσώπου, το οποίο υποχρεούται να δίνει λόγο και να στοιχειοθετεί κάθε πράξη, αλλά και να απαντάει με σύνεση και υπευθυνότητα στην κριτική που του ασκείται.

Ο κ. Σχινάς Παπαδόπουλος δεν νιώθει πουθενά την ανάγκη να μιλήσει για το πώς και γιατί βρέθηκαν σε θέσεις συμβούλων στην κυβέρνηση, η μητέρα του, ο αδελφός του, η φίλη του – ο δε πατέρας του είναι χρόνια έμμισθος υπάλληλος, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».

Μιλώντας με έπαρση και νομίζοντας ότι εκπροσωπεί τους ανιδιοτελείς ιστορικούς αγώνες της αριστεράς και μάλιστα ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος, που δικαιούνται κανονικό «μερίδιο», ο νεαρός ράπερ με την έφεση στην τυπική τιποτολογία μίας μερίδας της νέας γενιάς, που αρέσκεται στον επαναστατικό βαυκαλισμό και θεωρεί ως κανονικά ένσημα τις παρουσίες στις ασκήσεις της επαναστατικής γυμναστικής, του «μπάχαλου» και της καθολικής καταγγελίας, καταφέρνει να προσβάλει και τον ιστορικό χώρο, που υποτίθεται ότι υπερασπίζει και την κοινή λογική, αλλά και όλους όσοι δίνουν καθημερινή μάχη με την ανεργία για την επιβίωση.

Ο «επαναστάτης», αντιεξουσιαστής και δήθεν αντισυμβατικός του γλυκού νερού, που γοητεύτηκε από τα θέλγητρα της εξουσίας, θεωρεί «απάντηση» την επίθεση στον Τύπο, υιοθετώντας μία τακτική επιθέσεων και προσβλητικών (και ανορθόγραφων) αναφορών, εκπορευόμενη από την αντίληψη «πας μη δικός μας, βάρβαρος».

Η «αναφυλαξία» με την οποία αντιμετωπίζει την κριτική από τον τύπο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή και πλέον παροιμιώδης και ο νεαρός γραμματέας δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ακολουθεί τυφλά την «γραμμή», απλώς με τον άγαρμπο τρόπο μίας μπρουτάλ, τάχα μου παθιασμένης επαναστατικότητας, που μόνο νέα δεν είναι. Πρόκειται για την πιο παλιά και αποτυχημένη ιστορικά συνταγή στην οποία κατέφευγε ο χώρος που εκπροσωπεί, αυτή της συνωμοσιολογίας και του «για όλα φταίνε οι άλλοι»!

Διαβάστε την ανακοίνωση-ρεκόρ φαυλότητας και χυδαιότητας όλων των εποχών και των κυβερνήσεων


Όταν ήμουν μικρός τα χρόνια της ευημερίας στην Ελλάδα θυμάμαι τους γονείς μου να μου λένε για την αριστερά, για το κίνημα, για τις ρίζες μας και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε από που προερχόμαστε. Τότε ήμουν 10 χρονών και ακούγαμε το άξιον εστί και μου έλεγαν ιστορίες.Για την γιαγιά μου, την περήφανη επονήτισσα, βασανισμένη από τους χίτες στο χωριό της, που φθάνει σήμερα τα 90 και με καλημερίζει κάθε πρωί. Για τον προπάππο μου, που είχα την τύχη να τον γνωρίσω, δικαστή του ΕΑΜ και για τον παππού μου, αντάρτη στον Δημοκρατικό Στρατό που γλύτωσε την εκτέλεση στο τσακ αφού τον συλλάβανε τις μέρες της ήττας. Και μετά ώντας παππάς στην Αμαλιάδα οι φασίστες του λέγαν πως θα τον ξυρίσουν γιατί ήταν τραγόπαππας-κομμουνιστής και έπρεπε να φύγει να πάει αλλού, και δώστους δυσμενείς μεταθὲσεις από τους ιεροκήρυκες της αγάπης. Και θυμάμαι την μάνα μου να μου λέει πως της μάθαινε αντάρτικα στα κρυφά όταν ήταν ακόμη μωρό κι αυτός φορούσε ράσα και πως οι ανταρτες όταν χώρευαν στα βουνά γινότανε σεισμός.

Για τον δολοφονημένο θείο του πατέρα μου από φασίστες κάπου στα βουνά της ηλείας, το μάθαμε προφατα σε ένα βιβλίο και δεν ήξεραν καν που θάφτηκε και εαν θάφτηκε και το χειρότερο εαν έπρεπε να το πούμε στο αδερφό του. Για τον θείο-παππού Θοδωρή και τα μακρονήσια, την εξορία, τις κλειστές πόρτες μετά για δουλειά, γιατί αν ήσουν αριστερός σε κυνηγούσαν χωρίς αύριο και δεν είχες δικαίωμα να ταίσεις τα παιδά σου.

Για τις εκδρομές της ΕΔΑ μου μίλαγε ο πατέρας μου όταν ήταν αυτός μικρό παιδάκι, για το αντρίωμα του στο Πολυτεχνείο, στην ΟΜΛΕ, στη δικτατορία, για την δράση του στο δυναμικό φοιτητικό κίνημα, για την ΕΦΕΕ, για τον 815, τον Κουμή και την Καννελοπούλου, για την ΠΠΣΠ, για το ΚΚΕ-ΜΛ, για το χημείο, για τα όνειρα της τότε εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς... Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο της ζωής του, την Μητέρα μου που τον αντέχει κοντά 40 χρόνια...

Πάντα θυμάμαι πως και οι φίλοι των γονιών μου κάπου εκεί γύρναγαν στους αγώνες, στους δρόμους, άλλοι στην ΚΝΕ, άλλοι στον Ρήγα και άλλοι έξω από την βουλή και κάπου γύρναγε και η απογοήτευση, η ήττα, η ανασφάλεια. Γιατί κάποιοι πήγαν σπίτια τους, άλλοι όχι και το πράγμα προχωράει. Και δούλεψαν και έφτιαξαν οικογένεια και ποτέ δεν ζήτησαν λεφτά ούτε από τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ ούτε από τους δεξιούς. Γιατί είναι αυτοδημιούργητοι και δεν χρωστάνε σε κανέναν και γι αυτό είμαι περήφανος...

Και κάπου το 2006, 18 χρονών εγώ τότε, πρίν μία δεκαετία, ο αδερφός μου, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ μου λέει για το Δίκτυο, το άρθρο 16, τον αγώνα που έπρεπε να δώσουμε, και δίπλα μας στο δρόμο και τοτε και η μάνα μου και ο πατέρας μου (παρόλο που μια ζωή χοντρός είχε αρχίσει να κουράζεται στο περπάτημα και δεν άντεχε πολλά, πολλά).

Μετά στην Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, στον ΔΕΚΕΜΒΡΗ, στις πλατείες και δώσ του δακρυγόνο και ξύλο και η μάνα μου να τρέχει στα κρατητήρια να βγάζει κόσμο, και ο αδερφός μου δίπλα πάντα εκεί να με ζυμώνει να μου αγοράζει βιβλία για τον ΜΑΡΞ και να μου εξηγεί το κεφάλαιο και τεχνικά ώντας εκτός από αριστερός και τεχνοκράτης και πάντα τον ζήλευα γι αυτό...Γιατί ποτέ δεν έμενε στη θεωρία. Δεν θα ξεχάσω όταν έμεινε για 2 μήνες στο κρεβάτι επειδή αρρώστηκε από την κούραση επειδή κάθε μέρα ήταν στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ...

Και ο καιρός έτρεχε και έμαθα για το Φορουμ το 05, για την νέα αριστερά της νίκης, για το οτί εμείς πρέπει να δικαιώσουμε τα όνειρα και τους πόθους των ηττημένων, όχι μόνο αυτών από τους οποίους εγώ προέρχομαι αλλά για όλους όσους δίνανε την ζωή τους με αυταπάρνηση και με θυσία μία ζωή χωρίς να λογαριάζουν τίποτα.

Και έτσι περνάνε 10 χρόνια συναρπαστικά στα οποία δώσαμε το είναι μας, τη ζωή μας ολόκληρη, χωρίς να λογαριάζουμε λεφτά, εργατοώρες, την υγεία μας, χωρίς ποτέ να περιμέναμε πως το 12 θα έτριζε συθέμελα ο τόπος και μετά τον Γενάρη, μετά τον Ιούλη. Και μετά για εμάς η πρώτη ήττα και κουβέντα με τους συτρόφους, κουβέντα στην ΟΒΑ του σπιτιού μου και μαθαίνουμε και σήμερα να είμαστε εδώ στα δύσκολα, βάζοντας το κεφάλι μας σε έναν βαθύ κουβά με σκατά, δεν ζητάμε τίποτα απο κανέναν, δεν θα ζητήσουμε ποτέ...Ο καθένας με την δική του πορεία, με την δική του ιστορία με δικούς τους αγώνες, χωρίς φιλοδοξιες να γίνουμε κάποιοι. Πάντα για τό κόμμα, μόνο για το κόμμα, για κανέναν ρουφιάνο, για κανένα αφεντικό και σε αυτούς δεν θα απολογηθώ ούτε εγώ ούτε η οικογένεια μου. Γιατί ο καθένας έχει επιλέξει να βάλει πλατη για να μην χάσουμε συλλογικά, βάζει πλάτη για να αλλάξει αυτή η βρωμιά που υπάρχει γύρω μας και μας πνίγει. Και η μάνα μου 30 χρόνια μαχόμενη δικηγόρος δεν περίμενε τον ΣΥΡΙΖΑ για να ζήσει, γιατί ο πατέρας μου τόσα χρόνια δουλειά, δουλειά, δουλειά από τα 16 στην οικοδομή κόλλαγε ένσημα, μετά πούλαγε βιβλία για να ζήσει και μετά στα λεξικά, στην Καθημερινή, στο flash και θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο αλλά αυτό δεν έχει νόημα... Ποτέ όμως κρατικοδίαιτοι...

Κι ο αδερφός μου 10 χρόνια κοντά εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και τώρα εκεί που πρέπει να βοηθήσει κι αυτός βοηθάει... Ποτέ δεν ζητήσαμε, ποτέ δεν περιμέναμε ανταμοιβή, το κόμμα μας ζήτησε να βάλουμε πλάτη και βάλαμε, γιατί αυτό είναι το σωστό, γιατί πάντα στην αριστερά χρωστάμε και δεν μας χρωστάει...Και δεν θα απολογηθώ σε κανέναν ούτε για τις ριζες μου, ούτε για την οικογένεια μου, γιατί αυτή είναι η ιστορία μου, γραμμένη σε λιγες γραμμές, γιατί αυτή δεν είναι μόνο η δικιά μου ιστορία, γιατι δεν είδαμε φως και μπήκαμε, γιατί υπάρχουν πολλοί σαν εμάς, πάρα πολλοί με τις δικές τους ιστορίες, τις δικές τους κοινές ιστορίες... Έχω γνωρίσει πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες με ιστορίες πολύ πιο βαριές από την δικιά μου... Και είμαι περήφανος και νιώθω ευγνωμοσύνη για κάθε σύντροφο και συντρόφισσα που στέκομαι στο πλάι του και αγωνίζομαι μαζί του απέναντι σε κάθε λογής πρώτο Φλέμα. Μπροστά στη ρουφιανιά και τον κιτρινισμό στέκομαι περήφανος και τους γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια,

Κατάλαβες ρουφιάνε;;

Ο Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος είναι γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερη «διορθωτική» απάντηση από τον ράπερ γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με βάση την κομματική γραμμή
Σε δεύτερη, «διορθωτική» δήλωση, μετά το σάλο που προκάλεσε η πρώτη και οι αναφορές του στους αγώνες του ΕΑΜ, προχώρησε ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος.

Το κείμενο, που ανέβηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της «Αυγής», κινείται στην κομματική γραμμή, υποστηρίζοντας ότι οι διορισμοί συγγενών του και της φίλης του σε γραφεία υπουργών δεν είναι διορισμοί, αλλά πρόκειται για προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων.

Τη φορά αυτή, έχοντας προφανώς αντιληφθεί το σάλο που προκάλεσε η πρώτη του απάντηση και τις αντιδράσεις ακόμα και εντός της παράταξής του, που έφτανα μέχρι το Μαξίμου, ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «αναδιπλωθεί», λέγοντας ότι το θέμα είναι κατ' αρχήν πολιτικό -και όχι προσωπικό (σ.σ. βέβαια, σε προσωπικό το είχε αναγάγει ο ίδιος, με την πρώτη του απάντηση). Διαβάστε περισσότερα εδώ

Φυσικά, ο κ. Παπαδόπουλος δικαιώνει εκ νέου τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος», εξακολουθώντας να κάνει λόγο για δημοσιογράφους της διαπλοκής και άλλα τέτοια... γραφικά, επιλέγοντας προφανώς να παραβλέψει το γεγονός ότι ο ρόλος του Τύπου είναι να αποκαλύπτει...

Ολόκληρο το κείμενο του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοσης της Αυγής, με τίτλο «Ιάσ. Σχινάς: Δεν θα το βάλουμε κάτω, αντιθέτως θα τα βάλουμε κάτω», έχει ως εξής:

«Το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος, που με αφορμή την οικογένεια μου επιχειρεί να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει την αίσθηση στη κοινή γνώμη πως εν τέλει είμαστε όλοι "το ίδιο" με υποχρεώνει να τοποθετηθώ για ένα ζήτημα κατ αρχήν πολιτικό το οποίο επιχειρείται να εμφανιστεί προσωπικό. Οφείλουμε λοιπόν να επαναφέρουμε τον ορθό λόγο απέναντι στο λαϊκισμό, την σπέκουλα και την διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Η υπόθεση της διαχείρισης-μετασχηματισμού του κράτους, είναι μια κουβέντα που - λόγω της μεταπολιτευτικής εμπειρίας και του πελατειακού κράτους που δόμησαν τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού- αποτελεί ταμπού για τη κοινωνία. Σε αυτήν και μόνο, όπως και στους νέους που στήριξαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ είμαι υποχρεωμένος να δώσω μια απάντηση και αυτό θα κάνω.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μερικά πράγματα. Οι μόνοι διορισμοί που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει στο δημόσιο στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του είναι οι απολυμένοι της κυβέρνησης Σαμαρά και αυτό μετά από αγώνες του λαού και σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του αμιγώς κυβερνητικού μηχανισμού, οφείλω να είμαι ξεκάθαρος. Θεωρώ προφανή και απολύτως θεμιτή την τοποθέτηση σε αυτόν, ανθρώπων που πιστεύουν στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το έχουν επεξεργαστεί, παλεύουν για αυτό και έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να το φέρουν εις πέρας.

Τα ΦΕΚ τοποθέτησης προσώπων λοιπόν που οι δημοσιογράφοι της διαπλοκής έφεραν στο προσκήνιο και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ονόματα μελών της οικογενείας μου δεν είναι τίποτα περισσότερο από τοποθετήσεις ορισμένου χρόνου και έχουν ημερομηνία λήξης την εκάστοτε εκλογική διαδικασία γιατί πολύ απλά πρόκειται για πολιτικές-μετακλητές θέσεις (οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 25% από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και όχι για μόνιμους διορισμούς σε κάποια υπηρεσία ή οργανισμό. Κανένας διορισμός λοιπόν, κανένα ρουσφέτι. Είναι σαφές πως τον στενό κυβερνητικό σχεδιασμό καλούνται να υλοποιήσουν και να στηρίξουν άνθρωποι που χαίρουν της πολιτικής και προσωπικής εμπιστοσύνης του εκάστοτε υπουργού και του πρωθυπουργού. Εκτός εάν όσοι σήμερα καταγγέλλουν έχουν την απαίτηση να παραμείνουν οι δικοί τους ΕΚΛΕΚΤΟΙ στα κυβερνητικά επιτελεία την στιγμή που βάζουν τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Ελα πάλεψε μαζί μας στο δρόμο της φωτιάς / για κάθε ένα ρουσφέτι που ζητάει τη σιωπή σου». Εν ριπή οφθαλμού ξεθώριασαν οι στίχοι που τραγουδούσε ο οργισμένος ράπερ...
Μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος πετύχαινε τον διορισμό του αδελφού του αλλά και της μητέρας του...

Το δημοσίευμα του «Θέματος»


Ανώτερη... επιστήμη τείνει να κάνει το ρουσφέτι με τους διορισμούς στενών φίλων και συγγενών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βυθιζόμενη στα πιο βαθιά νερά της φαυλοκρατίας, του νεποτισμού και της ευνοιοκρατίας. Οι συνεχείς αποκαλύψεις περιπτώσεων αποκατάστασης στο κράτος των «δικών μας παιδιών» ξεπερνούν και τις πιο… ένδοξες ανάλογες στιγμές του παρελθόντος, όπως με τους «κουμπάρους» της καραμανλικής περιόδου, τους «κηπουρούς» και τα «αδέλφια» επί Γιώργου Παπανδρέου. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζουν τη διακυβέρνηση σαν να μην υπάρχει αύριο και πλέον δεν περιορίζονται σε ένα ρουσφέτι ανά οικογένεια, αλλά αρχίζουν οι διορισμοί ολόκληρων οικογενειών!

Μετά την αποκάλυψη ότι διορίστηκε και η γυναίκα του ξαδέλφου του κ. Αλέξη Τρίπρα, ήρθε η σειρά του νέου γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου να διορίσει ολόκληρη την οικογένειά του.

Ο άλλοτε αντισυμβατικός ράπερ, ο οποίος στα τραγούδια του με το συγκρότημα Salto Mortal κατήγγελλε τα ρουσφέτια και τους διορισμούς με στίχους όπως «Ελα πάλεψε μαζί μας στον δρόμο της φωτιάς / για κάθε ένα ρουσφέτι που ζητάει τη σιωπή σου», μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πετύχαινε τον διορισμό του αδελφού του αλλά και της μητέρας του. Την ίδια ώρα και ο πατέρας του απολαμβάνει την εργασιακή ασφάλεια στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, Στο Κόκκινο.

Ο αδελφός:  Ο 31χρονος Ορέστης Σχινάς-Παπαδόπουλος, αδελφός του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε ειδικός σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού την 1η Δεκεμβρίου του 2015. Μία εβδομάδα πριν, ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος κέρδιζε τις εκλογές για την ανάδειξη νέου γραμματέα, ενώ στις εργασίες του Κ.Σ. της Νεολαίας είχε απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός.
 
Η απόφαση διορισμού του αδελφού του δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (φ. 916), στις 15 Δεκεμβρίου 2015, και την υπογράφει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι μηνιαίες αποδοχές του ορίζονται σε ποσοστό 95% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, που αντιστοιχούν κάθε φορά στον α’ βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων, με τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις. Ο νέος ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος παρακολουθεί τη σωστή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έζησε μία περίοδο στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus.



Oρέστης Σχινάς-Παπαδόπουλος (31 ετών)
Αδελφός του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου
■  Σπουδές: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με εμπειρία στο εξωτερικό μέσω... Erasmus
■ Eιδικός σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού (από 1ης Δεκεμβρίου 2015)




Η μητέρα: Η κυρία Ξανθή Παπαδοπούλου, μητέρα του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, μέλος του Συντονιστικού του Τμήματος Δικαιοσύνης αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Αποτελεί όμως και εξ απορρήτων συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015 διορίστηκε ειδική σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού, με τον οποίο συνεργαζόταν από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν αυτός ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου λύθηκε αυτοδίκαια η συνεργασία τους όπως προβλέπεται, διορίστηκε όμως και πάλι όταν ο κ. Ξανθός ανέλαβε υπουργός, οπότε και υπέγραψε την απόφαση του νέου διορισμού της.



Ξανθή Παπαδοπούλου
Μητέρα του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος και μέλος του Συντονιστικού του Τμήματος Δικαιοσύνης, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής
■ Ειδική σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού (από 29 Σεπτεμβρίου)




Ο πατέρας: Ο κ. Στάθης Σχινάς, πατέρας του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, είναι οικονομικός αναλυτής στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, Στο Κόκκινο, όπου έχει εξηγήσει, μεταξύ άλλων, γιατί «το “Όχι” στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ», ενώ έχει υπάρξει ομιλητής σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με θέματα όπως η διαπραγμάτευση του χρέους.
 
Και μια κολλητή 25χρονη: Την ίδια στιγμή, ακόμη ένα μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον γραμματέα Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο εργάζεται σε γραφείο υπουργού. Την ώρα που η Ελλάδα χτυπάει πρωτιά στην ανεργία στους νέους με ποσοστό που αγγίζει το 60%, η 25χρονη Χρύσα Πάντου, μόλις τέσσερις μήνες αφότου πήρε το πτυχίο της από το τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας, όπου επίσης εργάζεται η μητέρα του γραμματέα της Νεολαίας. Ο διορισμός της δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2015 με το ΦΕΚ 780 και τον υπογράφει ο κ. Ανδρέας Ξανθός. Για άγνωστο λόγο με νέο ΦΕΚ τον Νοέμβριο παύθηκε από τα καθήκοντά της, δεν έμεινε όμως χωρίς δουλειά, καθώς λίγες ημέρες μετά διορίστηκε στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Η Χρύσα Πάντου συμμετείχε χρόνια σε διάφορες κοινωνικές και πολιτικές δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και την περίοδο που σπούδαζε στη Θράκη. Χαρακτηριστικά το 2011 σε πάνελ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης καλούσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Την περίοδο των άγριων νιάτων υποστήριζε ότι «είναι επίκαιρο το σύνθημα “Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία” γιατί κόβονται μισθοί, συντάξεις, παροχές», εξασφαλίζοντας μερικά χρόνια μετά το ψωμί της σε πολιτικό γραφείο. Επίσης, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθηνών. Σήμερα, εκτός των επαγγελματικών υποχρεώσεών της στο πολιτικό γραφείο του κ. Πολάκη, είναι βασικό στέλεχος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αγίων Αναργύρων-Καματερού, αλλά και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας.



Χρύσα Πάντου (25 ετών)
Φίλη του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, η 25χρονη άρτι αποφοιτήσασα από το τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Υποψήφια βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, βασικό στέλεχος στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Αναργύρων-Καματερού και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
■ Μετακλητή υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας - Τον Νοέμβριο διορίστηκε στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη




Κορόνες υπέρ νέων ανέργων

Και η ακόμη μεγαλύτερη ειρωνεία; Μόλις την περασμένη Παρασκευή, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το Ασφαλιστικό που καταθέτει η κυβέρνηση, την οποία καλεί «να λάβει μέριμνα για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους. Τη στιγμή που η ανεργία των νέων αγγίζει το 60% και η πλειοψηφία των νέων εργαζομένων βρίσκεται κάτω από καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, βιώσιμο μπορεί να είναι μόνο εκείνο το Ασφαλιστικό που θα δίνει τη δυνατότητα εργασίας στους νέους κάτω από συνθήκες πλήρης (sic) και σταθερής απασχόλησης». Ο,τι ακριβώς κάνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή, ο οποίος καταγγέλλει τα ρουσφέτια και το κομματικό κράτος τη στιγμή που διορίζεται ακόμη και η σύζυγος του ξαδέλφου του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Για τους αγώνες των παππούδων μας στο ΕΑΜ διοριστήκαμε στο Δημόσιο"

Οι θερμαινόμενοι χώροι για αστέγους στην Περιφέρεια Αττικής

Τη λειτουργία θερμαινόμενων χώρων για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και για όσο διαρκούν αυτά έχουν κοινοποιήσει οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής.

Οι σχετικές λίστες θα ανανεώνονται συνεχώς εφόσον προκύπτουν αλλαγές.

Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2015 


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι θερμαινόμενοι χώροι για αστέγους στην Περιφέρεια Αττικής"

Επαναφορά δώρων στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ζητεί το υπουργείο Εργασίας

Την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους εκπαιδευτικούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και κατ΄ επέκταση για όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ζητεί ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας.

Με έγγραφό του, ο κ. Ι. Σούκος, ανατρέπει την απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας, Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο οποίος μία ημέρα πριν λήξει η θητεία του είχε υπογράψει τη γνωμοδότηση 214/2012 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έπαψαν να λαμβάνουν δώρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.


Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Όπως είχαμε ανακοινώσει προ ολίγων ημερών, υπήρξε καταγγελία προς το υπουργείο Εργασίας για την κατάργηση των δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας των διοικητικών υπαλλήλων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που επεβλήθη από τον κ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την κατάργηση που επέβαλε στους εκπαιδευτικούς και αποφάσισε να την επιβάλλει μονομερώς και παρανόμως και στους διοικητικούς υπαλλήλους. 

Μετά την καταγγελία όμως το Υπουργείο Εργασίας με μια απόφαση-σταθμό αποκατέστησε τη νομιμότητα, επιβάλλοντας την αναδρομική (από το 2012) καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Έπειτα από την απόφαση αυτή, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΣΚΦΕ και ΣΔΝΦΕ) προχώρησαν σε έγγραφο αίτημα προς τον Πρόεδρο της Φ.Ε. κ. Μπαμπινιώτη που κοινοποιήθηκε και στον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας ζητώντας την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού προς αυτούς, επικαλούμενοι τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4, παρ. 1) που επιβάλλει την ισότητα αμοιβής για όμοια εργασία, ή εργασία ίσης αξίας. 

Αποδεχόμενος την επίκληση του Συντάγματος, αλλά και το γεγονός ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συνάπτουν ατομικές συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας με το έγγραφό του θεωρεί πως πρέπει να καταβληθεί και πάλι ο 13ος και 14ος μισθός στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Όπως γίνεται κατανοητό, η επαναφορά των Δώρων και του επιδόματος αδείας θα ισχύσει αναλογικά και στους υπόλοιπους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ακριβώς με το ίδιο νομικό σκεπτικό. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ράπισμα σε όσους επεχείρησαν να εξαθλιώσουν το 2012 τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για ίδιον όφελος.

Η απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας:

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναφορά δώρων στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ζητεί το υπουργείο Εργασίας"

Βόλος: Αποκλείουν το λιμάνι με καΐκια αλιείς και αγρότες

Το λιμάνι του Βόλου προτίθενται να αποκλείσουν με τα καΐκια τους την Τετάρτη οι αλιείς της Μαγνησίας, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη στεριά από ομάδες παραγωγών του Πηλίου και παραγωγών των λαϊκών αγορών Βόλου.

Σύμφωνα με τους αλιείς και τους παραγωγούς, οι κινητοποιήσεις θα είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων 20 ετών, επειδή, όπως δηλώσαν, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός δεν απάντησαν στο αίτημά τους για συνάντηση και διάλογο.

Σε ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι «την Τετάρτη θα καταλάβει η κυβέρνηση ότι αυτό το ασφαλιστικό και μετέπειτα το φορολογικό δεν πρόκειται να περάσουν εις βάρος του αγροτικού κόσμου της Ελλάδας».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Αποκλείουν το λιμάνι με καΐκια αλιείς και αγρότες"

Αμαρτίες χωρίς τέλος στο λιμάνι

Μια ακόμα υπόθεση κακοδιαχείρισης φέρεται να αναδύεται στον Πειραιά μετά τις πρώτες πληροφορίες από τον διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο, τον οποίο διέταξε ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε) και πρόεδρος της ΟΛΠ ΑΕ Γιάννης Κούβαρης την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράγοντες σε γνώση της πρώτης εικόνας που προκύπτει εκ του ελέγχου αλλά και της συνολικής λειτουργίας της , μιλούν για ενδείξεις αμφιλεγόμενων δαπανών, διαδικασιών και πεπραγμένων και απουσία ουσιαστικού έργου.

Οι πληροφορίες αυτές, εφόσον επιβεβαιωθούν, έρχονται να προσθέσουν τα έργα και τις ημέρες της Ε.ΛΙΜ.Ε στις υποθέσεις των προβλημάτων με το έργο κατασκευής και εξοπλισμού του προβλήτα Ι, -το οποίο παίρνει το δρόμο προς τη δικαιοσύνη-, άλλων μικρότερων έργων του ΟΛΠ - για τα οποία πραγματοποιεί έρευνα το Σώμα Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης- και τις δυο θυγατρικές του ΟΛΠ , τις ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε. και Logistics ΟΛΠ Α.Ε. -οι οποίες τέθηκαν σε λύση και εκκαθάριση από το νέο management της εισηγμένης εξαιτίας της απουσίας έργου και την επιβάρυνση της μητρικής με συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου λόγω της άνευ εσόδων λειτουργίας τους.

Υποθέσεις όλες που αναδύθηκαν στην επιφάνεια μετά την αλλαγή φρουράς στην διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ τον περασμένο Ιούνιο, κάποιες εκ των οποίων ελέγχονται από το Σώμα Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης ή και τις εισαγγελικές αρχές.

Τι έχει όμως συμβεί στην Ε.ΛΙΜ.Ε και ποιόν ακριβώς σκοπό εξυπηρετεί αυτή η εταιρεία;

Η ΕΛΙΜΕ είναι μια αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία που μέλη έχει 13 Οργανισμούς Λιμένων της Ελλάδας, ανώνυμες εταιρίες όλοι, και στόχο «τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των μελών της με σκοπό την ανάπτυξη λιμενικής πολιτικής ,τη συμμέτοχη των λιμένων στην περιφερειακή ανάπτυξη και την δημιουργία εύρωστων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων παροχής λιμενικών υπηρεσιών».

Το καταστατικό προβλέπει πως το έργο της θα εποπτεύεται από το αρμόδιο υπουργείο για την άσκηση λιμενικής πολιτικής και το κεφάλαιο της Ε.ΛΙΜ.Ε. προκύπτει από τις ετήσιες εισφορές των μελών που υπολογίζονται ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του κάθε μέλους. Συνολικά οι συνδρομές αυτές υπολογίζονται άνω των 200 χιλιάδων ευρώ ετησίως, εισπράττονται εδω και έξι χρόνια και χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες δημοσίου συμφέροντος, το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων ελέγχει πλέον το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Ε.ΛΙΜ.Ε έχει γενικό διευθυντή, γραμματέα και δικηγόρο και οι επικριτές της προηγούμενης διαχείρισης μιλούν για αμφιλεγόμενες δαπάνες για ταξίδια, εκπόνηση επουσιωδών μελετών, παράξενες συμμετοχές σε «ινστιτούτα» με μεγάλα έξοδα αλλά και για την διαχείρισή της εν γένει. Είναι χαρακτηριστικό πως τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας της τελευταίας δημοσιοποιημένης χρήσης της ΕΛΙΜΕ (2014) ανέρχονται στα 236 χιλιάδες ευρώ και οι ζημίες εις νέον ξεπερνούν τα 360 χιλιάδες ευρώ.

Πάνω απ’ όλα όμως πολλοί μιλούν για απουσία ουσιώδους έργου επί σειρά ετών και κατηγορούν την προηγούμενη διοίκηση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε όπως για παράδειγμα πως δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο ως όφειλε, δηλαδή τουλάχιστον τέσσερεις φορές κατ έτος. Στην τακτική γενική συνέλευση της 12ης Οκτωβρίου 2015 παρουσιάστηκε έκθεση πεπραγμένων η έγκριση της οποίας έγινε όμως κατά πλειοψηφία ενώ υπήρξαν και επιφυλάξεις που καταγράφτηκαν στα πρακτικά. Λίγες μέρες αργότερα η διοίκηση άλλαξε και την θέση του προέδρου της ΕΛΙΜΕ Γιώργου Ανωμερίτη -ο οποίος είχε αποχωρήσει από την διοίκηση του ΟΛΠ τον Ιούνιο- ανέλαβε ο νέος πρόεδρος του ΟΛΠ Γιάννης Κούβαρης. Μια από τις πρώτες ενέργειές του είναι ο εν εξελίξει διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος.

Ορισμένοι εκπρόσωποι μελών της Ε.ΛΙΜ.Ε εκφράζουν στην «Κ» την απογοήτευσή τους από το γεγονός πως αυτή δεν τους βοήθησε, όπως προσδοκούσαν από την ίδρυση της, σε σημαντικά θέματά τους: «Χρόνια προβλήματα όπως οι σχέσεις των λιμένων με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν λυθεί παρά τις επανειλημμένες αγωνιώδεις εκκλήσεις οργανισμών λιμένων προς την ΕΛΙΜΕ με αποτελέσματα όπως οι κατασχέσεις σε τράπεζες για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΗ από όμορους δήμους για αμφιλεγόμενες απαιτήσεις». Κυρίως όμως εκπρόσωποι μικρότερων λιμανιών της χώρας εμφανίζονται παντελώς αποκαρδιωμένοι από το γεγονός πως είδαν μηδενικό αποτέλεσμα στο κρίσιμο μέτωπο της αρωγής τους στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων παρά το ότι στο καταστατικό της Ένωσης αναφέρεται ως σκοπός της η υποστήριξη πολιτικών που ενισχύουν και επεκτείνουν τις ευκαιρίες για τα μέλη με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που προσφέρονται από τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων και επιδοτήσεων.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμαρτίες χωρίς τέλος στο λιμάνι"

Στους 9 οι νεκροί από την γρίπη

Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο από επιπλοκές της γρίπης, ενώ 39 παραμένουν οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι από την αρχή της εμφάνισης της εποχικής γρίπης και μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί συνολικά σε ΜΕΘ 57 ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω της φετινής γρίπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι φέτος ο ιός ΑΗΝ1 είναι πιο επιθετικός παρότι καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς κάνει επιπλοκές και σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών.

Οι ειδικοί για μια ακόμη φορά συστήνουν την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, τον αντιγριπικό εμβολιασμό έστω και τώρα, την άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν -και μετά τη συμβουλή του- στην έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου της εποχικής γρίπης, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Φεβρουάριο και να διαρκέσει έως και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 9 οι νεκροί από την γρίπη"

ΕΟΠΥΥ: Τετράωρη στάση εργασίας των γιατρών την Πέμπτη

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν την Πέμπτη τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ/ ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα και θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ) ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, από τις 11π.μ. έως τις 3μ.μ., που έχει προκηρύξει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους γιατρούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν όλοι οι Επιστημονικοί Φορείς, την ίδια ημέρα και ώρα 11π.μ. στα Προπύλαια, ώστε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Τετράωρη στάση εργασίας των γιατρών την Πέμπτη"

ΥΠΟΙΚ: Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών - ΒΙΝΤΕΟ

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών και δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει ενστάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης ως προς το ασφαλιστικό, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του ζητώντας να γίνει σαφές από την πλευρά του Ταμείου, αν οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι επίσημες και προέρχονται από το ΔΝΤ ή πρόκειται για δημοσιογραφικές διαρροές.

«Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για δικές του διαρροές»

«Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων. Δημοσιεύσεις ότι το ΔΝΤ απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είτε είναι διαρροή του ΔΝΤ είτε είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία, που δεν είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας» είπε.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πληροφορίες περί διαφωνιών του Ταμείου σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως οι θεσμοί δεν έχουν εκφράσει επισήμως ενστάσεις. «Δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση ... αν υπάρχουν τις περιμένω γραπτώς» πρόσθεσε.

Σημείωσε μάλιστα ότι και οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί ότι η διαπραγμάτευση δεν θα γίνεται μέσω διαρροών, κάτι που, όπως είπε, η ελληνική πλευρά τηρεί.

«Προς το συμφέρον όλων να βρεθεί λύση, είμαστε ανοιχτή να συζητήσουμε»

Ο κ. Τσακαλώντας υπογράμμισε πως είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί λύση ώστε να μην υπάρξει ξανά ελληνική κρίση, σημείωσε πως «έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να έχει συμμετοχή» στο πρόγραμμα και συμπλήρωσε πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη συζητήσει όλα τα θέματα, και για τις συντάξεις και για το πώς βγάινουν οι αριθμοί σε σχέση με το δημοσιονομικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό. Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε και εμείς "κόκκινες" γραμμές, είναι σημαντικό να μην μειωθούν για 12η-13η φορά οι συντάξεις, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους». Είπε ότι το ΔΝΤ βάζει πιο ψηλά τον πήχη και για το συνταξιοδοτικό και για το δημοσιονομικό, και σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις, η κυβέρνηση είναι ανοικτή για συζήτηση και συμβιβασμό για να «βγαίνουν οι αριθμοί» και να βρεθεί λύση. «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και το συνταξιοδοτικό, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι «εάν υπάρχει συνέπεια στις θέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση, επισήμανε.

«Να μην τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας»

Όπως είπε, το υπουργείο θεωρεί ότι ο χρόνος παίζει ένα σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του όλου προγράμματος και εξέφρασε ανησυχία «ότι ίσως δεν συμμερίζεται το ΔΝΤ την ανησυχία που έχουμε για τον χρόνο».

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα "τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας". Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε». Τόνισε μάλιστα ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι κατά την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης «είναι λογικό να υπάρχουν σκληρές θέσεις από το ΔΝΤ και προς εμάς και προς τους πιστωτές», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε εβδομάδες, «τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι», θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για το χρέος, εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.

«Πολύ σύντομα οι διευκρινίσεις στους θεσμούς»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «πολύ σύντομα» θα σταλούν στους θεσμούς τα στοιχεία που έχουν ζητήσει και περιμένουν να λάβουν προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής τους για την αξιολόγηση.
Διευκρίνισε πως τα στοιχεία που ζητούν είναι αυτά που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό, δηλαδή με το πώς θα κλείσει και για το 2016 αλλά και για το 2017 και 2018.

Όπως είπε, σε αυτά θα περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση στο φόρο εισοδήματος που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Ζητούν επίσης κάποια στοιχεία αναλογιστικά για τις συντάξεις, που αφορούν το πώς γίνεται βιώσιμο το σύστημα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Γενικότερα πάντως ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό που διαπίστωσε στο Eurogroup είναι ότι υπάρχει μεγάλη προδιάθεση να βρεθούν λύσεις.

Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών - ΒΙΝΤΕΟ"

Στο υπ. Εργασίας ενάντια στο «λουκέτο» οι εργαζόμενοι της Softex [ΒΙΝΤΕΟ]

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία Softex, για το «λουκέτο» στο εργοστάσιο και της απόλυσή τους.

Η μητρική εταιρεία Bolton Group, με έδρα την Ιταλία, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα.

Η εταιρεία επικαλείται το τεράστιο οικονομικό βάρος που προέκυψε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο στον Βοτανικό τον Ιούλιο.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας και εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανασταλεί το λουκέτο και να μη χαθούν οι περίπου 200 θέσεις εργασίας.

«Το Υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την πολυεθνική εταιρεία και δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο υπ. Εργασίας ενάντια στο «λουκέτο» οι εργαζόμενοι της Softex [ΒΙΝΤΕΟ]"

Χωρίς ελληνικά πανεπιστήμια η λίστα με τα «διεθνή» ιδρύματα στον κόσμο

Ούτε ένα ελληνικό δεν περιλαμβάνεται στα 200 πιο «διεθνή πανεπιστήμια» του κόσμου, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Times Higher Education (THE), εκπαιδευτικού ένθετου της βρετανικής εφημερίδας Times που κάθε χρόνο εκδίδει και μια λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Η σχετική λίστα πάντως κρύβει εκπλήξεις, καθώς το πλέον εξωστρεφές πανεπιστήμιο για το 2016 ανακηρύχθηκε αυτό του Κατάρ, ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Λουξεμβούργου και του Χονγκ Κονγκ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν το ελβετικό École Polytechnique Fédérale de Lausanne, το πανεπιστήμιο της Γενεύης επίσης από την Ελβετία, το πανεπιστήμιο του Μακάου, τα ETH Zurich και Σεντ Γκάλεν και πάλι από την Ελβετία, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το βρετανικό Imperial College.

Τα κριτήρια που λήφθησαν υπόψη για την κατάρτιση της λίστας είναι το ποσοστό ξένων καθηγητών του ιδρύματος, το ποσοστό ξένων φοιτητών και το ποσοστό των δημοσιευμένων ερευνών στις οποίες τουλάχιστον ο ένας συγγραφέας είναι ξένος.

Βάσει αυτών των κριτηρίων, τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία συνήθως κυριαρχούν στις λίστες με τα καλύτερα ιδρύματα, βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με τα πιο διεθνή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης βρίσκεται στην 90η θέση. Από την άλλη πλευρά το πανεπιστήμιο του Κατάρ, που είναι και το πλέον διεθνές, ήταν στις θέσεις 601-800 στη λίστα του Times Higher Education με τα καλύτερα πανεπιστήμια.

Η Ευρώπη εκπροσωπείται με 125 πανεπιστήμια στη λίστα με τα πιο διεθνή, ενώ ανάμεσα σε αυτά είναι και το πανεπιστήμιο της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται στην 150η θέση. Η χώρα με τα περισσότερα διεθνή πανεπιστήμια (38) είναι η Βρετανία. Στις πιο εξωστρεφείς χώρες ακολουθούν η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ελβετία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ελληνικά πανεπιστήμια η λίστα με τα «διεθνή» ιδρύματα στον κόσμο"

Στο όριο ασφαλείας η στάθμη του Εβρου

Με τη στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα να «αγγίζουν» τα έξι μέτρα και να καταγράφουν ανοδική τάση, ξεπερνώντας ήδη τα όρια ασφαλείας, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς προχώρησε σήμερα στο άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου.

«Αποφασίσαμε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων προκειμένου να προχωρήσουμε σε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα 3000 στρέμματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς.

Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στον, Έβρο καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου παραμένουν σε επιφυλακή μετά τη χθεσινή υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ στον ποταμό Άρδα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου μετέβη από το πρωί στο Διδυμότειχο και στη συνέχεια στο Πύθιο, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο όριο ασφαλείας η στάθμη του Εβρου"

Παραδίδεται η γέφυρα της Τσακώνας

Σε 10 ημέρες, περίπου, παραδίδεται στην κυκλοφορία η νέα εντυπωσιακή γέφυρα της Τσακώνας. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η κατασκευή των διαχωριστικών στηθαίων στα τμήματα προσπέλασης της Γέφυρας, αλλά και κάποια αποχετευτικά.

Από τα 390 μέτρα συνολικού μήκους της γέφυρας, τα 300 μέτρα είναι καλωδιακή, δηλαδή κρέμεται από τα δύο τεράστια κυκλικά τόξα και τα υπόλοιπα 90 (45 εκατέρωθεν) πατούν στά τσιμεντένια πέδιλα των βάσεών της.

Στο σημείο αυτό του οδικού άξονα Τρίπολης -Καλαμάτας, είχε σημειωθεί το 2003 μια απο τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στην Ελλάδα και χρειάστηκαν δύσκολες τεχνικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδίδεται η γέφυρα της Τσακώνας"

Στο τελικό στάδιο για την κινητοποίηση της 20ής Ιανουαρίου

Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την κινητοποίηση της 20ής Ιανουαρίου βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, με την πλειοψηφία αυτών να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «και με δέκα μέτρα χιόνι η κινητοποίηση θα γίνει και τα μπλόκα που θα στηθούν θα μείνουν στη θέση τους για όσο καιρό χρειαστεί». Υπενθυμίζεται, ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τα προωθούμενα μέτρα, κυρίως, στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται από την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, συγκεντρωμένα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «συνεχώς ενδυναμώνεται το μπλόκο, με τρακτέρ και συναδέλφους, που ούτε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα βγουν στους δρόμους».

«Δεν προτιθέμεθα να κλείσουμε τα σύνορα και να δημιουργήσουμε προβλήματα στους οδηγούς» ξεκαθάρισε ο ίδιος και διευκρίνισε ότι τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο πάρκινγκ του Προμαχώνα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αμπατζής σημείωσε ότι, καθημερινά, θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς με τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ενώ θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα γενικές συνελεύσεις σε όλα τα χωριά του νομού Σερρών.

Οι προσκείμενοι στην Πρωτοβουλία Αγροτών, η οποία αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, συνεδριάζει απόψε το βράδυ, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα βγούμε στους δρόμους και εμείς, απλώς μένει να ξεκαθαρίσουμε εάν αυτό θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου ή λίγο αργότερα, αλλά και να οριστικοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία όπου θα στηθούν τα τρακτέρ μας» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας.

Ξεκαθαρίζοντας ότι το «μπλόκο στην Κουλούρα θα στηθεί», ο κ. Χαλκίδης τόνισε ότι «παρόλο που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα, ωστόσο, ήδη, συνάδελφοι βγάζουν τα τρακτέρ τους σε πλατείες χωριών, δηλώνοντας έτσι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποίησεις».

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, αυτοί που συντάσσονται με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις 20 Ιανουαρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28 του τρέχοντος μήνα, οπότε εγκαινιάζεται η Agrotica, και στη συνέχεια κάθοδο στην Αθήνα.

Σε κοινή γραμμή με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων βρίσκονται η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, οι Σύλλογοι Νέων Αγροτών, οι Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής, Αργύρης Μαρίσιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στον νομό Σερρών, εκτός από τα τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στον Προμαχώνα, περισσότερα από 70 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στο 7ο χλμ Αμφίπολης-Δράμας, 26 στη Μαυροθάλασσα, 35 στο Ροδολίβους, πέντε στην Ευκαρπία, πέντε στη Νέα Ζίχνη, οκτώ στα Ίβηρα, 21 στο Αιγίνιο Πιερίας, συνολικά 15 στις δύο εισόδους στον νομό Κιλκίς, 24 στην Παλαιά Πέλλα, 100 στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών και άλλα 13 στον Μηλότοπο της περιοχής, ενώ στον νομό Ημαθίας βρίσκονται δύο στην Αλεξάνδρεια, 17 στην Καβάσιλα, 14 στην Κυψέλη, 12 στο Νησί και οκτώ στα Τρίκαλα.

Στον δρόμο κατεβαίνουν και οι αγρότες της Αργολίδας και της Λακωνίας

Μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στον σταθμό του τρένου, αποφάσισαν να στήσουν, από μεθαύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, οι αγρότες της Αργολίδας, από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου.

Σήμερα το απόγευμα, στο κτίριο της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των παραγωγικών φορέων και των εκπροσώπων της Αργολίδας στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, όπου θα συζητήσουν και θα γίνει ενημέρωση για το φορολογικό και το ασφαλιστικό και θα οργανώσουν τον αγώνα τους.

«Καλούμε όλους τους επιστημονικούς, εμπορικούς και επαγγελματικούς φορείς, να συζητήσουμε και αναλύσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει η προσπάθεια εξαθλίωσης που επιβάλλουν οι λεγόμενοι θεσμοί- δανειστές σε όλους τους τομείς» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι αγρότες της Αργολίδας, την Τετάρτη, έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν με πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του αργολικού κάμπου στις πόλεις και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου.

Στη Λακωνία, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ συγκέντρωση αγροτών από αγροτικούς συλλόγους της νότιας Λακωνίας, στο πνευματικό κέντρο της Σκάλας, όπου έγινε ενημέρωση τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό και για τα τεκταινόμενα στον χώρο των κινητοποιήσεων Ππνελλαδικά.

Οι αγρότες, ομόφωνα αποφάσισαν, από μεθαύριο Τετάρτη, να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό, θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, οι αγρότες υποστηρίζουν: «Είναι πλέον φανερό ότι η χώρα μας είναι σε κατοχή και δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Είναι απλά τα πράγματα. Αν δεν αγωνιστούμε θα εξαφανιστούμε. Αν όμως αγωνιστούμε έχουμε ελπίδες να καταφέρουμε να μείνουμε στη γη μας και να συνεισφέρουμε πραγματικά στην οικονομία της χώρας μας. Τουλάχιστον, ας πέσουμε μαχόμενοι και όχι "καναπεδόμενοι"».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τελικό στάδιο για την κινητοποίηση της 20ής Ιανουαρίου"

Γεωργιάδης-Χατζηδάκης οι αντιπρόεδροι της ΝΔ

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζονται αντιπρόεδροι του Κόμματος ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, με αρμοδιότητα τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος και ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με αρμοδιότητα το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου.

Δήλωση Α. Γεωργιάδη:

«Ο κ. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μου ανέθεσε μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Ένα υψηλό κομματικό αξίωμα, στο οποίο θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ. Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή σελίδας, χρειάζεται να δώσουμε ξανά στον τόπο ελπίδα. Και πιστεύω ότι με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό θα το καταφέρουμε. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και στον Κωστή Χατζηδάκη. Ευχαριστώ».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης-Χατζηδάκης οι αντιπρόεδροι της ΝΔ"

Αυξάνεται ο ΦΠΑ στο σοκολατούχο γάλα

Διαφορετικό ΦΠΑ θα έχει το γάλα αν είναι άσπρο η με πρόσθετες ύλες, όπως το κακάο, η σοκολάτα, ο καφές κλπ.

Σε εγκύκλιο της γενικής διεύθυνσης τελωνείων, αποσαφηνίζεται ότι το σκέτο γάλα, η κρεμά γάλακτος και τα συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης γάλατα θα έχουν ΦΠΑ 13%.

Εντούτοις, σε όλα τα σοκολατούχα γάλατα, καθώς και τα ροφήματα γάλακτος με γεύση καφέ, ο ΦΠΑ θα είναι δέκα μονάδες πάνω δηλαδή 23%.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνεται ο ΦΠΑ στο σοκολατούχο γάλα"

Αποστόλου: Η χώρα θα χρειαστεί να πιει το πικρό ποτήρι της υλοποίησης της συμφωνίας

Προσπάθεια να βελτιωθούν και να αλλάξουν πτυχές της συμφωνίας με τους δανειστές ώστε να μειωθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις για τους αγρότες, καταβάλλει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι θα χρειαστεί η χώρα να πιει «το πικρό ποτήρι της υλοποίησης της συμφωνίας» στεκόμενος ιδιαίτερα στην εξασφάλιση ποσού ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από χρηματοδότηση της Ευρώπης για τα αγροτικά θέματα.

«Αυτό ήταν το σοβαρότερο πράγμα που έπρεπε να σκεφτούμε και να λάβουμε υπόψη μας για τη συμφωνία» δήλωσε στο Mega. Αναγνώρισε ότι το δυσκολότερο τμήμα της συμφωνίας για τους αγρότες είναι το ασφαλιστικό, καθώς αυξάνονται οι εισφορές, από τα περίπου 940 ευρώ τον χρόνο που πληρώνει ο αγρότης για τη σύνταξη και την υγεία του, στα 1.540 ευρώ σταδιακά και σε βάθος τετραετίας.

Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ βασικό το στοιχείο της τετραετούς προσαρμογής δεδομένου, όπως είπε, σε μια περίοδο ανάκαμψης, όπως αυτή που αναμένεται, οι επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Η χώρα θα χρειαστεί να πιει το πικρό ποτήρι της υλοποίησης της συμφωνίας"

Αξιολόγηση υπό γερμανική επιτήρηση

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων και μάλιστα υπό την ασφυκτική επιτήρηση γερμανικού τεχνικού κλιμακίου ξεκινά σταδιακά από σήμερα, ανάμεσα σε δανειστές και ελληνική κυβέρνηση.

Τα ζητήματα-αγκάθια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολλά και το Βερολίνο εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Γερμανία θα αποστείλει διευρυμένο «εθνικό» κλιμάκιο στην Αθήνα, το οποίο θα επιβλέπει την όλη διαδικασία, πραγματοποιώντας παράλληλα ελέγχους στοιχείων στα δημοσιονομικά της χώρας και στην πορεία των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Όσον αφορά στο κουαρτέτο, προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία άφιξής του, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επισκεφθούν την Αθήνα σύντομα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Το ζήτημα που καλούνται να επιλύσουν άμεσα κυβέρνηση και δανειστές δεν είναι άλλο από το ασφαλιστικό, καθώς οι πιστωτές ζητούν ακόμα περισσότερες περικοπές στις συνταξιοδοτικές παροχές. Προτείνουν, δε, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη σύνταξη των 384 ευρώ και τη χορήγησή της στα 20 έτη ασφάλισης.

Το Υπουργείο Εργασίας, πάντως, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν προτίθεται να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει στο συνταξιοδοτικό και αφορούν στη διατήρηση της εθνικής σύνταξης και την αποφυγή οριζόντιων περικοπών στις κύριες συντάξεις.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά οι δανειστές φαίνεται πως σφίγγουν κι άλλο το… ζωνάρι, εισηγούμενοι νέα μέτρα για την κάλυψη των κενών που υπολογίζονται για το 2016.

Η διάρκεια του ελέγχου θα κριθεί από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται να ζητεί τη λήψη περαιτέρω μέτρων ύψους 1,8 δις ευρώ (1% του ΑΕΠ), εκτός αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Χαρακτηριστικές εξάλλου του κλίματος που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο είναι οι πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε η Αθήνα να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στο ασφαλιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων -συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού- αναμένεται σταδιακά από σήμερα και εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν και επίσημα οι διεργασίες για την αξιολόγηση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιολόγηση υπό γερμανική επιτήρηση"

Τσίπρας για μετακλητούς υπαλλήλους - ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας για μετακλητούς υπαλλήλους στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μιλαει παντα με ειλικρινεια και λεει παντα την αληθεια

«Αποσυμφορούμε το δημόσιο τομέα από τις στρατιές των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προωθούμε την στελέχωση των γραφείων υπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών από τις τάξεις των δημόσιων υπαλλήλων, της Δημόσιας Διοίκησης. Ερχόμαστε για να εμπιστευθούμε τη Δημόσια Διοίκηση, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκουν».



Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας για μετακλητούς υπαλλήλους - ΒΙΝΤΕΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news