facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Δυνατότητα διπλής εξεταστικής για τους επί πτυχίω φοιτητές

Τη δυνατότητα διπλής εξεταστικής στους προπτυχιακούς φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει την κανονική τους φοίτηση, δίνει το υπουργείο Παιδείας.

Έτσι, οι φοιτητές επί πτυχίω θα εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδου του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, σε όλα τα μαθήματα που όφειλαν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονταν στο χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.

Τα παραπάνω προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 30-12-2015 (ΦΕΚ Α' 184/30-12-2015). Ο δικαιολογητικός λόγος της διάταξης αυτής, που περιλήφθηκε στην παραπάνω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν, «δεδομένης της υφιστάμενης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, να διευκολυνθούν οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις, στην περάτωση των σπουδών τους και κατά συνέπεια στην απόκτηση του πτυχίου τους», όπως αναφέρει το υπουργείο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυνατότητα διπλής εξεταστικής για τους επί πτυχίω φοιτητές"

Επιστολή Αλεξιάδη στις τράπεζες για μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με επιστολή που θα αποστείλει άμεσα, θα ζητήσει την μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και για τη μείωση του κόστους αγοράς και συντήρησης των μηχανημάτων για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ( Pos).

Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στις απαραίτητες διατάξεις και παρεμβάσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ώστε να ενισχύσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και του λαθρεμπορίου.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε πως οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συνεργαστούν για την αλλαγή της νοοτροπίας και για την εφαρμογή των ρυθμίσεων και όχι για να αυξήσουν κάποιοι τα κέρδη τους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε συνάντηση που έγινε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, υπήρξε συμφωνία για το θέμα και θα ακολουθήσει και συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τα στοιχεία από έρευνα στο διαδίκτυο για τις προμήθειες των τραπεζών. Οι προμήθειες των τραπεζών πηγαίνουν αναλογικά με το μέγεθος του πελάτη και δεν είναι σταθερές, όπως θα έπρεπε να είναι, είπε ο υπουργός. Τα στοιχεία που κατέθεσε είναι τα ακόλουθα:

Εθνική Τράπεζα: 159-182 ευρώ για σταθερό μηχανάκι, 329-429 ευρώ για ασύρματο.
Τράπεζα Πειραιώς: 156-226 ευρώ για σταθερό μηχανάκι, 357 ευρώ για ασύρματο.
Alpha Bank: 157 ευρώ για σταθερό μηχανάκι, 263 ευρώ για ασύρματο.
Eurobank: Δεν βρέθηκαν στοιχεία.

«Θα σταλεί επιστολή σε όλες τις τράπεζες και θα προχωρήσουμε σε δημοσιοποίηση των απαντήσεών τους. Θα πρέπει να υπάρχει μείωση στην αγορά και στη συντήρηση των POS όπως και στις προμήθειες των τραπεζών», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προωθηθεί διάταξη στη Βουλή που θα αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ακατάσχετο για ένα λογαριασμό ανά επιχείρηση μέσω του οποίου γίνονται οι πληρωμές μέσω POS και για ηλεκτρονικές αγορές που θα εξυπηρετούν ανάγκες της επιχείρησης.

«Αν επεκτείνουμε τις τραπεζικές συναλλαγές, θα υπάρξει κοινωνικό όφελος. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως είχαμε στην αύξηση των εσόδων Δημοσίου και στα τέλη κυκλοφορίας παρά τα όσα λέγανε διάφοροι», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Αλεξιάδη στις τράπεζες για μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες"

Δεν διαψεύδει το Μαξίμου την τοποθέτηση της συζύγου του Γιώργου Τσίπρα στο Δημόσιο

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες ότι ο ξάδερφος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, διόρισε τη γυναίκα του στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το liberal.gr, ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τον ξάδερφό του Γιώργο Τσίπρα, διόρισε στο Δημόσιο και την (εξ αγχιστείας) ξαδέρφη του, κυρία Αθανασία Ψαρουδάκη.

Πρόκειται για τη σύζυγο του κ. Γιώργου Τσίπρα, η οποία προσελήφθη με σύμβαση μετακλητής υπαλλήλου στο γραφείο του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη!

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Τσίπρας, ο σύζυγός της και ξάδερφος του πρωθυπουργού, έχει διοριστεί γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ζήτημα ανέδειξαν το Ποτάμι και η ΝΔ, με την κυβέρνηση να επιλέγει να απαντήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -δίχως πάντως να διαψεύδει το διορισμό- ως εξής: «Νέο ρεκόρ θράσους από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία φτάνει στο σημείο να κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας για δήθεν διορισμό συγγενικού του προσώπου στο Δημόσιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να προσάψουμε την ίδια κατηγορία στον κ. Μητσοτάκη. Πολύ απλά, διότι, έχοντας εκθρέψει επί δεκαετίες το πελατειακό κράτος, η οικογένεια Μητσοτάκη είναι το Δημόσιο».

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για διορισμό, γιατί είναι μετακλητή υπάλληλος και η θητεία της στο υπουργείο Υποδομών ολοκληρώνεται ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της θητείας του υπουργού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν διαψεύδει το Μαξίμου την τοποθέτηση της συζύγου του Γιώργου Τσίπρα στο Δημόσιο"

Τι απαντούν στον Π.Σκουρλέτη αυτοί που «έχασαν την ταξική τους συνείδηση»

Την αντίδραση των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, ότι έχουν χάσει την ταξική τους συνείδηση.

Με σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι των τριών σωματείων υποστηρίζουν ότι ο κ. Σκουρλέτης χρησιμοποιεί φράσεις βγαλμένες από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, για να μιλήσει στις 2.000 οικογένειες των μεταλλωρύχων, που «ξαναέβγαλε στον δρόμο».

Διερωτώνται, δε, αν ο υπουργός «θα μάθει επιτέλους ότι είναι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και όχι στις Σκουριές, οι οποίες είναι το ένα από τα τρία μεταλλεία, τα οποία με τις αποφάσεις του κλείνει».

Ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την Τετάρτης τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για τη στάση της κυβέρνησης έναντι της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold, λέγοντας ότι «έχουν χάσει την ταξική τους συνείδηση».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι του Σωματείου Επιστημονικού Προσωπικού Δ.Μπάλλας, του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γ.Χατζής και του Σωματείου Υπογειτών Χρ.Ζαφειρούδας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντούν στον Π.Σκουρλέτη αυτοί που «έχασαν την ταξική τους συνείδηση»"

Στ.Παπασταύρου: Καταγγέλλει θεωρίες συνωμοσίας και προσωπική στοχοποίηση

Τη δική του εκδοχή για την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έδωσε, για πρώτη φορά, σε άτυπη ενημέρωση που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, παρουσία των συνηγόρων του, Οββαδία Ναμία και Ασπας Μάλλιου, αλλά και του επενδυτή Σάμπυ Μιωνή.

Καταγγέλλοντας «νοσηρό πολιτικό κλίμα, θεωρίες συνωμοσίας αλλά και προσωπική στοχοποίηση, με χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης», ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλους και σε όλα. Τελεί εξάλλου εν αναμονή της τελικής κρίσης των φορολογικών αρχών στις 7 Φεβρουαρίου 2016, και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος καταλογισμού σε βάρος του, καθώς και μελών της οικογενείας του, ποσού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, για φοροδιαφυγή.

Έχοντας ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα στο Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου μόλις στις 7 Ιανουαρίου 2016 (σσ.: το ΚΕΦΟΜΕΠ διενεργεί έλεγχο 13 ετών), ο κ. Παπασταύρου αμφισβητεί ευθέως τα νέα στοιχεία που έχουν εμφανιστεί, τα χαρακτηρίζει μάλιστα ως δήθεν στοιχεία», τα οποία τον παρουσιάζουν ως τελικό δικαιούχο - ιδιοκτήτη (beneficial owner), και όχι μόνον ως πληρεξούσιο, της εταιρείας STABRI, μέσω της οποίας εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο ίδιος επιμένει ότι το στοιχείο αυτό είναι «αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου γνησιότητας και χωρίς κανένα διακριτικό γνώρισμα, καμία σφραγίδα και υπογραφή» (σσ: πηγές εκτιμούν ότι ίσως πρόκειται για στοιχεία που έχει παραδώσει στις αρχές ο Ερβέ Φαλτσιανί), «όταν εκείνος από την άλλη πλευρά έχει φροντίσει να αποδείξει με εμπεριστατωμένο τρόπο την ανάμειξή του ως πληρεξουσίου και μόνον της εταιρείας STABRI, ιδιοκτησίας του Σάμπυ Μιωνή».

«Με βάση το εν λόγω στοιχείο» είπε ο κ. Παπασταύρου, «επιχειρείται να του καταλογιστεί φορολογικά ως προσωπική του περιουσία το υπόλοιπο του λογαριασμού της STABRI, των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ποσά που αντιστοιχούν σε ελληνικούς λογαριασμούς του, κινήσεις των οποίων δεν έχει καταστεί εφικτό να αιτιολογήσει λόγω της ασφυκτικής πενταήμερης προθεσμίας που ετέθη από τις φορολογικές αρχές, χωρίς δυνατότητα παράτασης».

Ο κ. Παπασταύρου κοινοποίησε φάκελο με οικονομικά στοιχεία (σσ: είναι στη διάθεση του Βήματος), προκειμένου να τεκμηριώσει τη θέση του:


  • Τις καρτέλες της HSBC - λίστα Λαγκάρντ στις οποίες αναφέρεται το όνομα του: σε έναν προσωπικό λογαριασμό που είναι κλειστός, μηδενικός από τις 8 Αυγούστου 2005, και στον οποίο είναι δικαιούχος, και σε ένα δεύτερο υψους 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων στον οποίο είναι πληρεξούσιος (attorney) της εταιρείας STABRI.
  • Το μετοχολόγιο της STABRI που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του Σάμπυ Μιωνή και την ιδιότητα Παπασταύρου ως εμπιστευματούχου (trustee).
  • Τα εμβάσματα προς τον λογαριασμό STABRI που δείχνουν ότι ο μόνος που τον τροφοδοτούσε ήταν ο Μιωνής. Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, κατατέθηκε στις αρχες η αναλυτική κίνηση του λογαριασμού, η ροή του χρήματος με άλλα λόγια, βασει της οποίας προκύπτει ότι «ουδεμία κίνηση έλαβε χώρα απο τον Σταύρο Παπασταύρου η/και τους γονείς του, ούτε και προς όφελός τους, ενώ τα χρήματα παρέμεναν στον λογαριασμο αποταμιευόμενα».
  • Τη μεταφορά όλων των χρημάτων του λογαριασμού της STABRI σε προσωπικό λογαριασμό του Μιωνή, τον Δεκέμβριο του 2011, προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.
Ο άλλοτε στενός συνεργατης του Αντώνη Σαμαρά δεν έκρυψε την πεποίθησή του περί πολιτικού δακτύλου, παρουσιάζοντας ακόμη και ΦΕΚ που αναφέρει ότι εις εκ των δυο ελεγκτών της υπόθεσής του, αποσπάσθηκε από Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Πάντα κατά την εκδοχή Παπασταύρου, ήταν ο ελεγκτής εκείνος που επιφυλάχθηκε, και ζήτησε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, αποτρέποντας την αρχειοθέτησή της. Λύση που είχε προτείνει στις 10 Ιουλίου 2015, η έκθεση του ΣΔΟΕ, ύστερα απο «εξονυχιστικό» έλεγχο δέκα μηνών, καθώς δεν προέκυψαν - όπως τονίζεται - στοιχεία απόκρυψης εισοδήματος.

Τον λόγο πήρε και ο κ. Μιωνής που στάθηκε στο ηθικό σκέλος που τον βαραίνει, καθώς με δική του απόφαση έχρισε τον κ. Παπασταύρου και τους γονείς του πληρεξουσίους στον τραπεζικό λογαριασμό της STABRI, σε  φάση της ζωής του κατά την οποία η υγεία του διέτρεχε κίνδυνο. «Εάν ό μη γένοιτο, κάτι μου συνέβαινε, εκείνοι θα εκτελούσαν τις εντολές μου, υπό τη μορφή μεταθανάτιας πληρεξουσιότητας» υποστήριξε.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ.Παπασταύρου: Καταγγέλλει θεωρίες συνωμοσίας και προσωπική στοχοποίηση"

ΔΝΤ: Μένουμε Ελλάδα... με δύο όρους

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε πως πρόθεση του Ταμείου είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό, όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο, μόλις υλοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις που ήδη έχει θέσει, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους και η εφαρμογή του «γενναίου μεταρρυθμιστικού πακέτου».

Ο Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε πως έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στο Νταβός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες που ανέφεραν πως το ΔΝΤ εξετάζει την αποχώρησή του από την Ελλάδα απάντησε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθώς όπως είπε η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, «γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, δήλωσε πως το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. Όπως είπε «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης». «Το Ταμείο προσπαθεί να είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα», υποστήριξε και πρόσθεσε: «οι συζητήσεις είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Μένουμε Ελλάδα... με δύο όρους"

Αντιδράσεις για την μεταφορά των μεταναστών στο ανενεργό στρατόπεδο Λιόση

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον καθαρισμό του χώρου στο ανενεργό στρατόπεδο Λιόση στον οικισμό Γεννηματά στην περιοχή Άνω Λιόσια, με σκοπό να εγκατασταθούν εκεί 1.000 μετανάστες για την αποσυμφόρηση των κεντρικών πλατειών της Αθήνας. 

Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2015 είχε γίνει γνωστή η είδηση ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης  Μουζάλας, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενέταξε το ανενεργό στρατόπεδο στην δικαιοδοσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα ο  χώρος για τους μετανάστες.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίρρηση τους για την εγκατάσταση προσφύγων,  τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να αποτελέσει κατάλληλο μέρος για τη φιλοξενία τους, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως η χωματερή και η υψηλή  παραβατικότητα της περιοχής. 

Το απόγευμα της Τετάρτης οι κάτοικοι του οικισμού μαζί με παράγοντες της περιοχής πραγματοποίησαν συμβούλιο στο οποίο αποφάσισαν κινητοποιήσεις και διεμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των έργων, «για να για να μην μετατραπεί η περιοχή τους σε μια νέα Αμυγδαλέζα».   

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο στο δήμο Φυλής, στο οποίο θα συμμετάσχουν και κάτοικοι από τον οικισμό του Γεννηματά, για να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της εγκατάστασης των μεταναστών στην περιοχή. 

Πάντως, τα μηχανήματα του στρατού που μετέβησαν πριν από δυο ημέρες στο ανενεργό στρατόπεδο Λιόση, καθάρισαν το χώρο προκειμένου να στηθούν τα κοντέινερ που θα φιλοξενήσουν τους μετανάστες.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος εξέφρασε άγνοια για το θέμα. Τη διαβεβαίωση ότι θα δώσει αγώνα για να μην εγκατασταθούν μετανάστες στην περιοχή,  εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Καμπόλης, τονίζοντας ότι τόσο ο δήμος όσο και η δημοτική αστυνομία δεν θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των εργασιών.

Τέλος, ο πρώην δήμαρχος της Φυλής, Δημήτρης Μπουραϊμης, δήλωσε στο protothema.gr ότι προτείνει τις θερινές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, ως λύση, για την εγκατάσταση των προσφύγων. 

«Υπάρχουν έτοιμες εγκαταστάσεις και κατάλληλες υποδομές προκειμένου να φιλοξενηθούν οι μετανάστες. Στο στρατόπεδο Λιόση δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την εγκατάσταση χιλίων προσφύγων, καθώς γνωρίζουμε ότι η αρχική φιλοξενία θα οδηγήσει με μόνιμη εγκατάσταση, τύπου Αμυγδαλέζας», είπε και πρόσθεσε: «Επίσης, πρέπει κάποτε να τελειώσει η χωροταξική στοχοποίηση της περιοχής. Ούτε μπορούμε να τα δεχόμαστε όλα αρκεί να δώσει η κυβέρνηση χρήματα, όπως ακούστηκε ότι ενδέχεται να δοθούν 1000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που προορίζεται να εγκατασταθεί σε ένα οργανωμένο χώρο».





συγκέντρωση, οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, κάτοικοι, στρατόπεδο Λιόση, αντιδράσεις, δήμος Φυλής










Γιώργος Αβράμης, Εύπολις

συγκέντρωση, οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, κάτοικοι, στρατόπεδο Λιόση, αντιδράσεις, δήμος Φυλής










Δημήτρης Τσιουμπρής, Λαική Συσπείρωση
doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις για την μεταφορά των μεταναστών στο ανενεργό στρατόπεδο Λιόση"

Σύλληψη υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με προσημειωμένα χαρτονομίσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε και έλαβε 100.000 ευρώ από επιχειρηματία για την προώθηση της εκταμίευσης έργου που αφορά χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών μέσω ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υποψήφιος βουλευτής συνελήφθη και στην κατοχή του βρέθηκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο έργο είχε εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία αλλά υπάλληλοι του υπουργείου παρέπεμψαν τον επιχειρηματία για την εκταμίευση του ποσού, στον υποψήφιο βουλευτή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με προσημειωμένα χαρτονομίσματα"

Καϊλή-Ανδρουλάκης καταγγέλλουν τα Σκόπια για την δημιουργία ομάδας «Φίλων της Μακεδονίας» στην Ευρωβουλή

Άμεση ήταν η αντίδραση των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Έυας Καϊλή και Νίκου Ανδρουλάκη, στην δημιουργία ανεπίσημης Ομάδας Φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας». Με επιστολή τους, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επισήμαναν την πάγια στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναφέρεται στα Σκόπια με τον όνομα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (πΓΔΜ), την προσωρινή ονομασία με την οποία έγινε δεκτή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993 κατόπιν σχετικής σύστασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως σημειώνουν, τέτοιες κινήσεις στέλνουν λάθος μήνυμα, ειδικά όταν γίνονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους , υπενθυμίζοντας ότι οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής στα Ελληνικά:

«Ίδρυση Ανεπίσημης Ομάδας Φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας»

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να τονίσουμε την αντίθεση μας με την πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού από την Κροατία, Marijana Petir, να δημιουργήσει ανεπίσημο ομάδα φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζουν την γείτονα χώρα με την προσωρινή ονομασία με την οποία έγινε δεκτή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993 κατόπιν σχετικής σύστασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπογραμμίζουμε ότι με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που συνομολόγησαν τα δυο μέρη διεξάγονται διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου τα Ηνωμένα Έθνη είναι το μόνο διεθνές φόρουμ αρμόδιο για την επίλυση του ζητήματος αυτού.

Η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, του δικαστικού συστήματος, και της οικονομίας. Προϋποθέτει επίσης σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αυτής. Και συνεπώς τίθεται το ερώτημα για το αν επιτρέπεται να διατίθεται αίθουσα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συναντήσεις της ανεπίσημης αυτής ομάδας με ονομασία που δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε συναδέλφους. Τέτοιες κινήσεις στέλνουν λάθος μήνυμα, ειδικά όταν γίνονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών κανόνων που πρέπει ισχύουν για όλους

Με εκτίμηση, Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή»


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καϊλή-Ανδρουλάκης καταγγέλλουν τα Σκόπια για την δημιουργία ομάδας «Φίλων της Μακεδονίας» στην Ευρωβουλή"

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Κινητοποιήσεις προαναγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση και υποστέλεχωση του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, για όλους τους κωδικούς πλην των φαρμάκων, καθότι τα ακριβά φάρμακα θα χορηγούνται πλέον από τα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα Νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δισ. ευρώ και λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (blackout), με το εναπομείναν προσωπικό να είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.

«Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.α.). Αναστέλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Οσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού τονίζει ότι «η μία οργανική θέση στις τρεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν, σύμφωνα με τις μνημονιακές προβλέψεις με κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, κλινών και κλινικών. Το προσωπικό σήμερα στα Νοσοκομεία είναι 45.000. πριν τα μνημόνια ήταν 65.000».

Τέλος η ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εφέτος θα κλείσουν κάτω του 5% του ΑΕΠ και η ιδιωτική θα αγγίξει το 4% του ΑΕΠ, ενώ στα Συστήματα Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Δημόσιες Δαπάνες είναι 7,5% και 1% η ιδιωτική. Επιπλέον σημειώνει, ότα τα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης επιχορηγούνται με 2,9% του ΑΕΠ εν αντιθέσει με τα Νοσοκομεία της χώρας μας, που εφέτος θα είναι κάτω του 1,5% του ΑΕΠ.

in/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία"

Πάτρα: Αντιδράσεις κατοίκων για το σχέδιο αποτεφρωτηρίου νεκρών

Τις αντιδράσεις κατοίκων του νοτίου διαμερίσματος της Πάτρας έχει προκαλέσει η απόφαση του δήμου να προχωρήσει στην δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών μέσα στον χώρο του βιοτεχνικού πάρκου.

Το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή σε συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας δεκάδες κάτοικοι των νότιων συνοικιών.

«Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, διότι είναι αίτημα πάρα πολλών πολιτών, οι οποίοι έχουν απελπιστεί, αφού οι εξαγγελίες άλλων δήμων της χώρας δεν υλοποιούνται» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία όχληση, διότι η κοντινότερη κατοικία απέχει 500 μέτρα από το βιοτεχνικό πάρκο, που είναι μία εγκατάσταση χαμηλής όχλησης» διαβεβαίωσε.

Το κέντρο αποτέφρωσης, πρόσθεσε, θα κατασκευαστεί σε έκταση 10 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός δημοτικού οικοπέδου, το οποίο αρχικά είχε προβλεφθεί για κατασκευή βιολογικού καθαρισμού. Ανέφερε ότι η νομοθεσία προβλέπει πράσινη ζώνη πέντε μέτρων, ενώ ο δήμος έχει τη δυνατότητα να την επεκτείνει στα 15 μέτρα.

Τόνισε ακόμα είπε ότι το αποτεφρωτήριο δεν θα έχει καμινάδα, αφού θα βασίζεται σε κλιβάνους με ειδική καύση.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι αντιδρούν διότι όπως υποστηρίζουν «η περιοχή μας συνεχώς υποβαθμίζεται και θέλουν να μας μετατρέψουν σε πολίτες τρίτης κατηγορίας». Υποστηρίζουν ακόμα δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για τα σχέδια του δήμου.

Στη συνεδρίασης της επιτροπής, κάτοικοι υποστήριξαν ότι σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το βιοτεχνικό πάρκο βρίσκονται νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και κατοικίες.

Αντιπρότειναν επίσης στη δημοτική αρχή να κατασκευάσει το κέντρο αποτέφρωσης στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας.

Τελικά, η επιτροπή ποιότητας ζωής αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να εγκρίνει την πρόταση για την δημιουργία του κέντρου, η οποία στην συνέχεια θα εισαχθεί προς συζήτηση, σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σχετικά με την κατασκευή του κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, ο Παύλος Στάμος ανέφερε ότι το κόστος φτάνει τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στην χρηματοδότηση, ο αντιδήμαρχος είπε ότι θα αναζητηθούν πόροι από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα , ενώ πρόσθεσε ότι το κόστος μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Σήμερα, είπε ο Παύλος Στάμος, μεταφέρονται στην Βουλγαρία προς αποτέφρωση 3.000 σοροί από την Ελλάδα.

Στη Βουλγαρία, συνέχισε, η αποτέφρωση κοστίζει περίπου 600 ευρώ, ενώ στην Πάτρα το κόστος εκτιμάται στα 400 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Αντιδράσεις κατοίκων για το σχέδιο αποτεφρωτηρίου νεκρών"

Διόρισε και την γυναίκα του στο Δημόσιο ο εξάδελφος Τσίπρας!

Στην καταγγελία ότι ο Αλέξης Τσίπρας διόρισε και ξαδέρφη του στο Δημόσιο προχώρησε ο επικεφαλής του ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που αποκάλυψε πως σήμερα έγινε γνωστό ότι διορίστηκε στο Δημόσιο, στο γραφείο του κυρίου Σπίρτζη, ακόμα ένας «Τσίπρας», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το liberal.gr, ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τον ξάδερφό του Γιώργο Τσίπρα, διόρισε στο Δημόσιο και την (εξ αγχιστείας) ξαδέρφη του, κυρία Αθανασία Ψαρουδάκη. Πρόκειται για τη σύζυγο του κ. Γιώργου Τσίπρα, η οποία προσελήφθη με σύμβαση μετακλητής υπαλλήλου στο γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη!

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Τσίπρας, σύζυγος της Αθανασίας Ψαρουδάκη και εξάδελφος του πρωθυπουργού, έχει διοριστεί γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.



Το Ποτάμι μάλιστα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: 
«Ο κ. Τσίπρας δίνει το σύνθημα: Διορίστε!
Μέχρι να δώσει εξηγήσεις ο κ.Τσίπρας για τον διορισμό της εξαδέλφης του -συζύγου του επίσης διορισμένου εξάδελφου Γιώργου Τσίπρα- ως μετακλητής στο γραφείο του κ. Χρ. Σπίρτζη οφείλουμε να επισημάνουμε τη σύμπτωση με τη λαϊκή παροιμία "από το κεφάλι μυρίζει το ψάρι".
Το "δάσκαλε που δίδασκες" έχει πλέον ξεπεραστεί.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δίνει το σήμα "διορίστε, διορίστε, διορίστε"
».

Δείτε εδώ το ΦΕΚ του διορισμού 
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διόρισε και την γυναίκα του στο Δημόσιο ο εξάδελφος Τσίπρας!"

Συνεχίζουν μέχρι τις 22 του μήνα την αποχή οι δικηγόροι

Ως την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, όποτε θα αποφασίσουν εκ νέου, συνεχίζουν τις κινητοποιησεις τους οι δικηγόροι της χώρας μετά από
σχετική απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Η Ολομέλεια συνεδρίασε μετά το τέλος της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν δικηγόροι και άλλοι επιστημονικοί σύλλογοι κατά των διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζουν μέχρι τις 22 του μήνα την αποχή οι δικηγόροι"

Κάνει πίσω η κυβέρνηση για το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στις Σέρρες

«Πάγος» μπαίνει στην πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει το παροπλισμένο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» στην Ροδόπολη Σερρών, σε Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών, αφού αυτό βρίσκεται εντός οικισμού και δίπλα σε … νηπιαγωγείο.

Ο σύμβουλος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, Συνταγματάρχης Παύλος Αδακτυλίδης, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον δήμαρχο Σιντικής κ.Φώτη Δομουχτσίδη, και μετά από επιτόπια επίσκεψη στην Ροδόπολη, ανακοίνωσε στα τοπικά ΜΜΕ πως το παροπλισμένο στρατόπεδο δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να φιλοξενήσει μετανάστες.

Στον ίδιο χώρο νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής, όπου εξέφρασαν την αντίθεση τους, προς τον απεσταλμένο της κυβέρνησης.

Ωστόσο ερωτηματικά δημιουργούνται από το γεγονός, πως αν και το παροπλισμένο στρατόπεδο φαίνεται πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών, αφού βρίσκεται εντός οικισμού, η διαδικασία παραχώρησης του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέμα της παραχώρησης έχει «κολλήσει» στο αντίτιμο που ζητάει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το τελικό «ΟΚ».

«Η ξεκάθαρη θέση του συμβούλου του υπουργού κ.Τόσκα μας ικανοποιεί πλήρως. Του παραθέσαμε διεξοδικά τα επιχειρήματα μας και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι πως μόνο προβλήματα για την τοπική κοινωνία θα επιφέρει η μετατροπή του στρατοπέδου της Ροδόπολης σε Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών» δήλωσε ο δήμαρχος Σιντικής κ.Φώτης Δομουχτσίδης, καταλήγοντας πως: «Εφόσον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρεί πως το πρώην στρατόπεδο της Ροδόπολης δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει για τις δικές του ανάγκες τότε θα πρέπει να δει σοβαρά και με ενδιαφέρον το αίτημά μας να παραχωρηθεί η χρήση του στην τοπική κοινωνία».

Να σημειωθεί πως το στρατόπεδο αν και από τις αρχές του 2013 δεν λειτουργεί ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, εξακολουθεί να φυλάσσεται από προσωπικό του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να μην πέσει θύμα λεηλασίας όπως συνέβη με άλλα παροπλισμένα στρατόπεδα στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάνει πίσω η κυβέρνηση για το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στις Σέρρες"

Ξανακλείνουν τις εθνικές οδούς τα τρακτέρ των αγροτών

Μπλόκα σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου ξαναστήνουν από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου οι αγρότες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όπως αποφάσισαν στην πανελλαδική συνδιάσκεψή τους στην Θεσσαλονίκη.

Όπως προανήγγειλε η πανελλήνια επιτροπή, οι αγρότες θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή της κινητοποιήσεις μικρότερης κλίμακας, βγάζοντας στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ. Στις 20 του μηνός οι αγρότες θα κατέβουν στις εθνικές οδούς, στήνοντας μπλόκα σε κομβικά σημεία.

Μάλιστα στις 28 Ιανουαρίου, οι αγρότες σκοπεύουν να εγκαινιάσουν «μόνοι τους» την έκθεση «Αγρότικα» στην Θεσσαλονίκη, παρεμποδίζοντας την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη. Επιπλέον απειλούν να κατέβουν ομαδικά στην Αθήνα μετά τις 28 Ιανουαρίου.

Στον Προμαχώνα Σερρών, εκτός από την πανελλήνια ένωση, ανεξάρτητα μπλόκα εξήγγειλαν και οι αγρότες της γύρω περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες μπλόκα επίσης θα στηθούν στα διόδια Μαλγάρων, στους κόμβους των Μικροθηβών αλλά και στο κάστρο Βοιωτίας.

«Θα πιέσουμε σε όποια σημεία της χώρας μπορούμε, δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανακλείνουν τις εθνικές οδούς τα τρακτέρ των αγροτών "

Με λίστα οι επόμενες εκλογές αν γίνουν μέχρι τον Ιούλιο

Με λίστα - και όχι «σταυρό» προτίμησης - θα διεξαχθούν τυχόν πρόωρες εκλογές εάν αυτές προκηρυχθούν έως τον Ιούλιο 2016, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η σχετική πρόβλεψη της εκλογικής νομοθεσίας (για εκλογές με λίστα εάν αυτές γίνουν εντός 18μήνου από τις τελευταίες εκλογές) ισχύει όχι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, που έγιναν με λίστα, αλλά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, που έγιναν με «σταυρό».

Το θέμα ετέθη από τον βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή. Όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης υπάρχει μια ασάφεια για το θέμα ενώ επικαλέστηκε και τις διιστάμενες απόψεις των συνταγματολόγων. Μεταξύ αυτών είναι η άποψη Λοβέρδου κ.ά. σύμφωνα με την οποία για τον υπολογισμού του 18μηνου λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες εκλογές που έγιναν με «σταυρό», δηλαδή εν προκειμένω οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Η άλλη ερμηνεία που δίδεται λέει ότι εάν ο νομοθέτης θεωρούσε πως πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τελευταίες εκλογές που έγιναν με «σταυρό», θα το ανέφερε ρητά. Πάντως, όπως προέκυψε από την συζήτηση, ο κ. Κουρουμπλής συντάσσεται με την ερμηνεία Λοβέρδου και γι’ αυτό δήλωσε ξεκάθαρα ότι «το 18μηνο ξεκινάει από τις εκλογές που έγιναν με ‘σταυρό’». Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι η σχετική νομοθετική πρόβλεψη «παράγει ασάφεια», ωστόσο, όπως σημείωσε, «ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει».

«Η θέση μου είναι ότι το 18μηνο αρχίζει από την ημέρα των εκλογών που έγιναν με ΄΄σταυρό΄΄», υπογράμμισε και με βάση αυτή την οπτική «θα πρέπει να κινείται η όποια διαδικασία, νομοθετική ή άλλη», είπε, καθώς ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική αποσαφήνιση του θέματος. «Αν υφίσταται τέτοιο θέμα (νομοθετικό) θα το λύσουμε», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αστειευόμενος είπε στον κ. Κακλαμάνη ότι «φοβάται την …σταύρωση». «Ούτε εγώ ούτε εσείς φοβόμαστε την σταύρωση. Στην Α΄ Αθήνας είμαι ο παλαιότερος βουλευτής με εννέα επανεκλογές», του απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι χρειάζεται να ξεδιαλύνουμε το όλο θέμα, το οποίο, όπως είπε, «δεν είναι θέμα κομματικής αντιπαράθεσης», ενώ ρώτησε αν θα ενταχθεί σε νέο εκλογικό νόμο.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διαβεβαίωσε ότι «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας». «Η κυβέρνηση έχει ισχυρή συνοχή. Έχει εκλεγεί δεσμευμένη να βγάλει τη χώρα από την μεγάλη κρίση που την ταλανίζει με σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Ενώ πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια της ριζικής ανασυγκρότησης και επαναθεσμοποίησης των θεσμών, το υπουργείο έχει στον σχεδιασμό του μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν να κάνουν και με τον εκλογικό νόμο», ο οποίος, όπως διευκρίνισε, «πρώιμα πρέπει να έρχεται στη Βουλή για να μην βάζει σε πειρασμό τις κυβερνήσεις να επιχειρούν εκλογικούς νόμους με βάση την συγκυρία της τελευταίας στιγμής».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Με λίστα οι επόμενες εκλογές αν γίνουν μέχρι τον Ιούλιο"

Πέντε οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης

Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία μέχρι σήμερα ευθύνεται για πέντε θανάτους και 35 νοσηλείες ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχει εισέλθει η χώρα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1), και όπως αναφέρεται το στέλεχος αυτό επικρατεί σε όλη την Ευρώπη και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων τα οποία είναι τα εξής:

- Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.
Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

- Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι γιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.

- Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης"

Στο εδώλιο και πάλι οι «36» για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, θα δικαστούν και πάλι τα 36 εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση με τις μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που είχε προτείνει να αναιρεθεί η ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία αθωώθηκαν οι 36 κατηγορούμενοι.

Κατά τους Αρεοπαγίτες, η επίμαχη εφετειακή απόφαση δεν έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο και πάλι οι «36» για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου"

«Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου» - Στους δρόμους γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί

Με μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας άνευ προηγουμένου εξέφρασαν σήμερα οι δικηγόροι την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. 

Κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας διατρανώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αποτελεί ταφόπλακα για την επαγγελματική και οικονομική τους πορεία. Μαζί τους, στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο για το ζήτημα, ήταν και οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί. 
Αφού ξεκίνησαν από τα γραφεία του Δικηγορικού Συμβουλίου Αθηνών στην οδό Σταδίου, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου όπου φώναζαν συνθήματα κατά του υπουργού λέγοντας: «Αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στον υπουργό Εργασίας», «Πάμε τώρα σε αποχή, δεν έχουμε άλλη αντοχή», «Έλα πίσω στη δικηγορία, να σου πούμε πώς γράφεται η ιστορία», «Κάτσε καλά Κατρούγκαλε», «Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου» και «Εσύ ξεχνάς το εργολαβικό, εμείς δεν ξεχνάμε το ασφαλιστικό».

Στη συνέχεια συνέχισαν την πορεία τους προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των δικηγόρων υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επισκέφθηκε την αντιπρόεδρο της Βουλής , Τασία Χριστοδουλοπούλου και της εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του επιστημονικού κλάδου. 

Της επέδωσαν μάλιστα και σχετικό ψήφισμα, ζητώντας την στήριξή της για να μην ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο στο ελληνικό Κοινοβούλιο. 
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου από την πλευρά της υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για το καλύτερο. 

Να επισημανθεί ότι μόνο οι δικηγόροι της Αθήνας είναι περίπου 21.500 και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε την Τετάρτης όλους τους Αθηναίους δικηγόρους να είναι παρόντες στο σημερινό πανδικηγορικό-πανεπιστημονικό συλλαλητήριο.

Ήδη οι δικηγόροι από την περασμένη Τρίτη βρίσκονται σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα τους μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. 



Η τριήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων λήγει σήμερα, αλλά μετά την σημερινή πορεία, θα συνέλθουν και πάλι για να αποφασίσουν για την τύχη της αποχής, δηλαδή εάν θα μετατραπεί  ή όχι σε αόριστης διάρκειας πανελλαδικής εμβέλειας.




Πάντως, η πρόταση τόσο της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι  η 3μέρη πανελλαδική αποχή μετά την λήξη της να μετατραπεί   σε αόριστης διάρκειας.

Παράλληλα, σε κοινή συνάντηση που είχαν όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας πριν από λίγες μέρες (11.1.2016) στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ομόφωνα απέρριψαν, «με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο», το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα ζήτησαν  από την Κυβέρνηση να το αποσύρει  και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.





Οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι «η  τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Με το επίμαχο νομοσχέδιο, τονίζουν οι φορείς, επιχειρείται εισφοροδοτική επιδρομή, που   «οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας».



Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι η «κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις» και προσθέτουν ότι «οι προτάσεις της Κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες».

Στη επίμαχη συνάντηση των φορέων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος και το μέλος του Δ.Σ Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθαν. Κατσίκης, ο πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθ. Πρεκετές, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κκτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ι. Μαρμαράς. 
         
Πάντως, την ερχόμενη  Παρασκευή σε νέα συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΤΕΕ (11 π.μ) οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει.

Την ίδια ώρα στάση εργασίας από τις 12:00-15:00 θα πραγματοποιήσουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στα τρένα και τον προαστιακό. 

Το  ψήφισμα  της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που κατατέθηκε στη Βουλή

 
Σύσσωμο το δικηγορικό σώμα απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα που επέδωσε η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και των άλλων επιστημονικών φορέων στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Παράλληλα, οι δικηγόροι  καλούν την Κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.
 
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος  της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που κατατέθηκε στη Βουλή έχει ως εξής:

«ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 14.1.2016
ΨΗΦΙΣΜΑ
 
Σύσσωμο το δικηγορικό σώμα απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα.

Αντιτιθέμεθα με τη συνολική λογική του σχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου.
Οι δικηγόροι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές. Η σκοπούμενη νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, αύξηση προκαταβολής φόρου, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)., συνιστά εν τοις πράγμασιν δήμευση του εισοδήματος.  
Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται θα οδηγήσει σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών.

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε πρόταση για το ασφαλιστικό θα έπρεπε να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη και πλήρη τεκμηρίωση, στην προκειμένη περίπτωση τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν παντελώς.  
Κατόπιν αυτών, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο, και να συζητήσει καλόπιστα, στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων, το ασφαλιστικό από μηδενική βάση».
 
Στη συγκέντρωση και πορεία πήραν μέρος αντιπροσωπεία των Δικαστικών Επιμελητών ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι άλλων επιστημονικών φορέων, όπως ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δ. Πατούλης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων Γ. Ρούσκας, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κ.ά.».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου» - Στους δρόμους γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί"

Νέα 48ωρη απεργία, για το ασφαλιστικό, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ

Νέα 48ωρη απεργία, με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Έτσι, αύριο Παρασκευή 15/01 και τη Δευτέρα 18/01, οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού οργανισμού των ναυτικών δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, ενώ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Πάντως από την απεργία των εργαζομένων του ΝΑΤ, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην έκδοση πιστοποιητικών ελευθεροπλοΐας για τα πλοία της ακτοπλοΐας. Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού εξουσιοδότησε στην τελευταία συνεδρίασή του τον πρόεδρο του ΝΑΤ να μπορεί μετά από έλεγχο και αν δεν υπάρχουν οφειλές εισφορών για κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, να εκδίδει πιστοποιητικό ελευθεροπλοΐας.

Οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ σε σημερινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι είναι ήδη στην 6η ημέρα απεργίας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν λυθεί το ζήτημα της αυτοτέλειας και της αυτονομίας του Ταμείου.

Προσθέτουν ότι «η ιδεοληψία ότι το Ταμείο πρέπει να ενταχθεί στον ενιαίο φορέα φαίνεται να απευθύνεται μόνο σε υποτελείς, αφού σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ιδιαίτερο ταμείο για τους ναυτικούς και όταν μάλιστα δεν έχουν ναυτιλία ανάλογα με την ελληνική».

Οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ που συμμετέχουν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συντονισμό κοινής δράσης, ζητούν από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία και τις ενώσεις των συνταξιούχων ναυτικών, να ξεκινήσουν ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων, του πρωθυπουργού και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με πορείες και καταλήψεις.

«Πρέπει να ενημερώσουμε την κοινωνία ότι δεν αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε τις θέσεις μας, αλλά να αποτρέψουμε την πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και της ναυτιλίας», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους. Στη σημερινή γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΝΑΤ παραβρέθηκαν και οι εκπρόσωποι του συλλόγου της εστίας των ναυτικών.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 48ωρη απεργία, για το ασφαλιστικό, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ"

«Όχι» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην καύση των νεκρών

«Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο», απεφάνθη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη σημερινή, τρίτη συνεδρία της για τον μήνα Ιανουάριο, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Η Εκκλησία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε, θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα «όχι ως "στερεό απόβλητο", όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της».

Υπενθυμίζεται, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι κατά τη σύγχρονη διαδικασία τής κατ' ευφημισμόν "αποτεφρώσεως " μετά την καύση της σορού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές «της σύγχρονης "αποτέφρωσης νεκρών" και της διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων».

Κατά τη σημερινή συνεδρία, η ΔΙΣ επικύρωσε τα πρακτικά της προηγουμένης συνεδρίας και εν συνεχεία ασχολήθηκε με το εκκρεμές νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», κατά το άρθρο 21 του οποίου καθένας μπορεί να επιλέξει, μεταξύ άλλων, τον «τύπο τελετής της κηδείας» του και η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα ή υπηρεσίες «που επιμελούνται της ταφής του νεκρού», αρκεί να μην προσκρούει σε «κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη». Σύμφωνα με τη ΔΙΣ, «με την παραπάνω γενική διατύπωση παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς της οποίας δεν μπορούν δια νόμου να υποχρεωθούν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος ζήτησε θρησκευτική κηδεία, αλλά με την ίδια ή άλλη δήλωση είχε επιλέξει την αποτέφρωση της σορού του».

Δυστυχώς, υπογραμμίζει σχετικά η ΔΙΣ, ορισμένοι δήμοι αντί να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, σπεύδουν να δηλώσουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης, ουσιαστικά υπονοώντας ότι όποιος επιμένει στην παράδοση της ταφής, θα συνεχίσει να υφίσταται απαξιωτική μεταχείριση.

«Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας μέριμνα για τον ορθόδοξο λαό, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα υποβάλλει σχετική εισήγηση, ώστε να υπάρξει διαβούλευση της Εκκλησίας με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς», σημειώνεται στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.
Επίσης, η ΔΙΣ ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, οι μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Καστορίας Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, καθώς και ο ειδικός νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου Θεόδωρος Παπαγεωργίου επισκέφθηκαν τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, για να του επιδώσουν επιστολή που περιέχει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, η οποία υιοθέτησε την εισήγηση και την πρόταση του μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην καύση των νεκρών"

Μοσκοβισί: Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Πιερ Μοσκοβισί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι έχει ξεκινήσει πλέον η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. «Το καλοκαίρι μιλούσαμε ακόμη για Grexit, στο τέλος όμως επικράτησε η λογική» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινείται «δραστήρια και εποικοδομητικά». Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Μοσκοβισί παραδέχεται ότι η Αθήνα καλείται να δρομολογήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Μόνον τότε όμως, όπως τονίζει, οι δανειστές θα ασχοληθούν με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος». Διότι πέρα από το ασφαλιστικό, η διευθέτηση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί για την επιτυχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων», λέει ο κοινοτικός επίτροπος. Ο ίδιος τονίζει την ίδια ώρα ότι «θέλω να παραμείνει το ΔΝΤ». Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς, η Κομισιόν θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ταμείο, λέει ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία».

Ο ίδιος ο Π. Μοσκοβισί πάντως, απευθύνει την εξής προειδοποίηση προς την Αθήνα: «Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ». Για τον ίδιο το 2015 ήταν ήδη αρκετά σύνθετο και γι΄ αυτό το λόγο το 2016 θα πρέπει να είναι «μια χρονιά των λύσεων».

Ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρεται και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι «το 2015 η Ευρώπη απάντησε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά και με εγωισμό». Η προσφυγική κρίση, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει τροφή στους λαϊκιστές. «Θα πρέπει όμως να προστατεύσουμε την Ευρώπη από εκείνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την εξαθλίωση για να πετύχουν τους στόχους τους».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ"

Φίλης: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για επιβολή διδάκτρων στη δημόσια εκπαίδευση

«Προσωπικές θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φιλης, τις απόψεις περί επιβολής διδάκτρων στη δημόσια εκπαίδευση, όπως διατυπώθηκαν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τριανταφυλλίδη σε άρθρο του.

Εξάλλου, ο κ. Φίλης, σε ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, καθώς και η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για επιβολή διδάκτρων στη δημόσια εκπαίδευση "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news