facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν αλλάζει η θέση μας για χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ

Η διαπίστωση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξελίσσεται ικανοποιητικά, προέκυψε από τη συνάντηση εργασίας στο Βερολίνο, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν έκανε λόγο για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης. Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για το ΔΝΤ


Δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν για το Βερολίνο παραμένει ως απαραίτητη προϋπόθεση.

«Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. 'Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η Κυρία Φον Τισενχάουζεν.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν αλλάζει η θέση μας για χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ"

Μήνυμα Ντράγκι: «Εάν δεν τελειώσει η αξιολόγηση, η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα»

Μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η προσήλωση στο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και η ανάληψη της κυριότητάς του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε απαντητική επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιο Κούλογλου.

Στην απάντησή του, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι αναφέρει τρία κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την ΕΚΤ, με πρώτο την επαναφορά της παρέκκλισης για να γίνονται αποδεκτοί οι τίτλοι αυτοί από την κεντρική τράπεζα, "σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής".

Ο κ. Ντράγκι σημειώνει επίσης ότι το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους την πραγματική οικονομία.

Η επιστολή του κ. Ντράγκι

Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη, κύριε Κούλογλου,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 21 Οκτωβρίου 2015.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα που εκδίδονται από κυβερνήσεις εφαρμόζονται συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας για αγορά στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP).

Το πρώτο από τα κριτήρια αυτά είναι η καταλληλότητα των εν λόγω τίτλων ως εξασφαλίσεων για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Καθότι η πιστοληπτική διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου δεν πλήρη προς το παρόν αυτό το κριτήριο, θα ήταν απαραίτητη η επαναφορά της παρέκκλισης όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Δεύτερον, για χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα όπως η Ελλάδα, η χρονική στιγμή ενδεχόμενων αγορών εξαρτάται από πρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με τις αξιολογήσεις του προγράμματος.

Τρίτον, πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα όρια αγορών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP. Τέλος, επισημαίνεται ότι ισχύουν διαφορετικά όρια επί των τίτλων ορισμένου εκδότη και διαφορετικά όρια εκφραζόμενα ως ποσοστό επί της έκδοσης. Τα εν λόγω όρια καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το οποίο λαμβάνει δεόντως υπόψη ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων και τη λειτουργία της αγοράς.

Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με τη χορήγηση ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία, η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, εκπληρώνει την εντολή που της έχει ανατεθεί έναντι των 19 χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις ελληνικές τράπεζες ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους την πραγματική οικονομία και ως εκ τούτου συμβάλλουν στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στις εξελίξεις στη ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που έχει χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2014.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω ότι όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις και έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η προσήλωση στο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και η ανάληψη της κυριότητάς του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών της αγοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επομένως για τη δημιουργία θετικών επιδράσεων στις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομίας.

Με εκτίμηση,
Μάριο Ντράγκι


ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Ντράγκι: «Εάν δεν τελειώσει η αξιολόγηση, η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα»"

Απίστευτο: Με το σχέδιο Κατρούγκαλου σε μπλοκάκι με έσοδα €7.000 απομένουν μόλις €1370!

Τον εξορθολογισμό του συστήματος εισφορών προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, χωρίς να ανατραπεί η αναλογιστική ισορροπία του νέου Ασφαλιστικού θα εξετάσει από τη Δευτέρα με κατεπείγουσες διαδικασίες( γιατί έρχονται οι θεσμοί) επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Στην σημερινή προπαρασκευαστική σύσκεψη διαπιστώθηκαν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και των αιτημάτων των κλάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί πρότειναν η επιβάρυνση, αθροιστικά από φόρους και εισφορές, να κυμαίνεται από 50-60% επί του τζίρου των επαγγελματιών. Δεν έγινε αποδεκτό πάντως το αίτημα να αφαιρεθούν έξτρα παρακρατήσεις υπέρ εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η επιβάρυνση, αθροιστική, ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος, να είναι ανάλογη με το εισόδημα αλλά να μην καταλήγει δημευτική.

«θα έχουμε ελαφρύνσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «εφόσον θα ελαφραίνουμε τις φτωχές και αδύναμες κατηγορίες πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αναπλήρωσης των χρημάτων αυτών πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα χρήματα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα, αλλά να μην έχουμε και ακραία πράγματα».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο οποίος τόνισε ότι εισφορές και η φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές με την πρόταση της κυβέρνησης είναι 38,45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 33% φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, για τα υψηλότερα εισοδήματα, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 104,5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς! Δηλαδή ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτήν την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος και θα χρωστά και κάτι ακόμη! ( ακολουθεί πίνακας)

Σημείωσε μάλιστα ότι για τους νέους μηχανικούς με το ελάχιστο εισόδημα η συνολική επιβάρυνση είναι στο 80,5% του εισοδήματος και καλούνται να ζήσουν με 114 ευρώ το μήνα, ενώ για έναν νέο μηχανικό ασφαλισμένο κάτω της 5ετίας με μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση είναι 75% του εισοδήματος και του απομένουν 495 ευρώ!

Συνολικά, στο παράδειγμα της αντιστοιχίας με τον κατώτατο μισθό 586,08 ευρώ, ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση και έξοδα (π.χ. με μπλοκάκι) ή αφού έχουν αφαιρεθεί τα επαγγελματικά έξοδα έχει:

ΕΙΣΠΡΑΞΗ (ελάχιστη τεκμαρτή) ΑΝΑ ΕΤΟΣ: 586,08 ευρώ Χ 12 μήνες = 7032,96 ευρώ

ΕΙΣΦΟΡΕΣ πρότασης ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ: 235,35 ευρώ Χ 12 μήνες = 2824,20 ευρώ -

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: (7032,96 – 2824,20) Χ 26% = 1094,28 ευρώ -

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος: (100% φόρου εισοδήματος) = 1094,28 ευρώ -

Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ ή 1000 ευρώ = 650,00 ευρώ -

Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης: 0 ευρώ (εισόδημα ως 12.000)= 0,00 ευρώ -

Καθαρό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές: 1370,20 ευρώ

Καθαρό εναπομείναν μηνιαίο εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές: 114,18 ευρώ

Δηλαδή ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός θα πρέπει να ζήσει με 1370 ευρώ το χρόνο ή 114 ευρώ το μήνα, αποδίδοντας το 80,5% του εισοδήματός του στο κράτος!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Με το σχέδιο Κατρούγκαλου σε μπλοκάκι με έσοδα €7.000 απομένουν μόλις €1370!"

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τρεις νεκροί από εποχική γρίπη

Σε περίοδο επιτήρησης για τη εποχική γρίπη, η οποία ευθύνεται μέχρι στιγμής για τρεις θανάτους και 31 νοσηλείες ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μπαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι επιστήμονες του οποίου εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς παρατηρούν φέτος την εμφάνιση του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης σε νεότερους ανθρώπους σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ, τρεις άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της γρίπης στις 27 Δεκεμβρίου, στις 09 Ιανουαρίου και στις 11 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 35 ετών που κατέληξε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα και για άλλους δύο ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, με επιβεβαιωμένη γρίπη, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας.

Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολόγιας Σωτήρης Τσιόδρας, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες φέτος, είναι το γεγονός ότι από τους 22 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται με επιπλοκές της γρίπης στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, αρκετοί είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έχουν προσβληθεί από το στέλεχος του ιού Η1Ν1. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, το στέλεχος του ιού έχει γίνει πιο επιθετικό για αυτό πλήττει συχνότερα και νέους ανθρώπους.

«Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή βαριά γρίπη θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους και να πάρουν αντιικά φάρμακα. Όσοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα γρίπης καλό θα είναι να κάτσουν σπίτι τους, για να μην κολλήσουν και τους υπολοίπους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Ερωτηθείς για την πιθανότητα ο ιός Η3Ν2 (που εντοπίστηκε σε ασθενή με γρίπη στην Λάρισα) να είναι «μεταλλαγμένος», εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένουν σε επιφυλακή, παρατηρούν το φαινόμενο της εποχικής γρίπης που φαίνεται ότι άρχισε να τους απασχολεί πιο έντονα μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα αρχίσει να κορυφώνεται από το τέλος του μήνα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΕΛΠΝΟ: Τρεις νεκροί από εποχική γρίπη"

Υπ. Εργασίας: Δεν θα υπάρξει μείωση στις καταβαλλόμενες συντάξεις

Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις νυν καταβαλλόμενες συντάξεις υπενθυμίζει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή ορισμένα, τρομολαγνικά όπως τα χαρακτηρίζει, δημοσιεύματα.

Ειδικότερα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι "και το άρθρο 10 της πρότασης της κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσπισης για πρώτη φορά ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους χωρίς κανένα διαχωρισμό. Τα τρομολαγνικά σημερινά δημοσιεύματα αποσιωπούν ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 10 ισχύουν ήδη για όσους εισήχθησαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993, που αυτή τη στιγμή αποτελούν άλλωστε και την πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Υπενθυμίζεται για μια ακόμα φορά ότι στις νυν καταβαλλόμενες συντάξεις δεν θα προκύψει καμιά απολύτως μείωση. Το ποσό της καταβαλλομένης σύνταξης θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται ως ακριβώς έχει. Είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν όλοι".

Αναφορικά με την "παραπληροφόρηση που έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες", το υπουργείο αναφέρει ότι "μόνο στόχο έχει να πλήξει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει ισότιμα και με ενιαίους κανόνες τους ασφαλισμένους. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για τη θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος που επιφυλάσσει ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους ασφαλισμένους και ενδυναμώνει την διαγενεακή αλληλεγγύη χωρίς άκριτους διαχωρισμούς".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας: Δεν θα υπάρξει μείωση στις καταβαλλόμενες συντάξεις"

Μετά την πίεση και τον σάλο ο Τριανταφυλλίδης παίρνει πίσω τα δίδακτρα

Στην πλήρη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», περί διδάκτρων στα δημόσια σχολεία, προχώρησε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή».

Συγκεκριμένα, παρά την άμεση διάψευση από το υπουργείο Παιδείας θέματος με τον τίτλο «Δίδακτρα στα Δημόσια Σχολεία» την 1η Νοεμβρίου 2015, με άρθρο του στην «Αυγή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδη, προτείνει την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία.

Το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» αποκάλυπτε ότι «εν μέσω του αλαλούμ για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Παιδεία, στο τραπέζι έπεσε μια καινοφανής ιδέα: η δημιουργία «ανεξάρτητων σχολείων», τα οποία θα είναι δηµόσια-ιδιωτικά, µε δίδακτρα που θα καταβάλουν οι γονείς.

Με αφορμή το δημοσίευμα περί «ανεξάρτητων σχολείων με δίδακτρα», ακολούθησε διάψευση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, που δήλωνε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι:

1. Ποτέ δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

2. Ο υπουργός ούτε σκέπτεται ούτε συζητά τέτοιου είδους «εμπνεύσεις» περί επιβολής διδάκτρων στα δημόσια σχολεία.

3. Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την ενίσχυση και την βελτίωση του Δημόσιου Σχολείου παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Στην «Αυγή», πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. καταθέτει μια αναλυτική πρόταση για την βελτίωση του συστήματος της Παιδείας στην χώρα μας, η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε σε δύο συνέχειες στην κυβερνητική εφημερίδα.

Βασικός άξονας όμως της πρότασής του είναι η θέση του πως πολλές παθογένειες του συστήματος θα εξαλείφονταν εάν επιβαλλόταν δίδακτρα στα δημόσια σχολεία. Μάλιστα, ο κύριος Τριανταφυλλίδης, καταθέτει και συγκεκριμένη, «κοστολογημένη» πρόταση ανά μαθητή και αναλόγως το οικονομικό υπόβαθρο και την άνεση των γονιών του: Με μέσο όρο, πάντως, τα 600 ευρώ ανά μαθητή, προβλέπει πως θα συγκεντρώνεται ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό που θα καλύπτει τους μισθούς εκπαιδευτικών που θα αναλαμβάνουν την πρόσθετη στήριξη, ώστε οι μαθητές να μην χρειάζονται φροντιστήριο, αλλά και θα... περισσεύουν, ώστε το σχολείο να προμηθεύεται με τον τρόπο αυτό και υλικοτεχνική υποδομή.

Το επίμαχο απόσπασμα που δημοσιεύθηκε στην Αυγή στις 9.1.2016:

«Το νέο ευέλικτο - αποτελεσματικό δημόσιο σχολείο
Κεντρικός στόχος είναι οι μαθητές να καλύπτουν όλες τις μαθησιακές τους ανάγκες, και όχι μόνο, μέσα στο σχολείο στη διάρκεια του πρωινού τους ωραρίου και να αποδεσμευτούν πλήρως από κάθε επιπλέον δράση που σχετίζεται με το σχολικό έργο και κοστίζει στους ίδιους και στην οικογένειά τους τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Με άξονα λοιπόν την ενίσχυση του κύρους του φιλόδοξου εκπαιδευτικού, εντός και εκτός σχολικής μονάδας, οι εκπαιδευτικοί αυτοί που ξεχώρισαν και αποφοίτησαν επιτυχώς από τις 13 Π.Σ. και επομένως διορίζονται στα σχολεία, ως αριστείς του κλάδου τους, θα αναλάβουν την υλοποίηση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.

Αναλυτικότερα τα ωρολόγια προγράμματα του σχολείου διευρύνονται στις 40 διδακτικές ώρες (5 μέρες Χ 8 ώρες για τους μαθητές) και οι εκπαιδευτικοί που τα υλοποιούν, χωρίς καμία αύξηση του ωραρίου τους, θα έχουν πλεονάζουσες αποδοχές από τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μέσα από μια διαδικασία δίκαιης - αναλογικής επιβάρυνσης με βάση τη φορολογική τους δήλωση.

Για παράδειγμα, κάθε τμήμα των 25 μαθητών Χ 60 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο (από 0 ευρώ για την άνεργη - άπορη οικογένεια μέχρι 120 ευρώ για την εύπορη οικογένεια) αποδίδει 15.000 ευρώ τον χρόνο. Επιβάρυνση για κάθε μαθητή /οικογένεια η μέση καταβολή των 60 ευρώ Χ 10 μήνες = 600 ευρώ τον χρόνο. Οι δύο καθηγητές αριστείς που αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν τις 40 ώρες λαμβάνουν το bonus των 600 ευρώ τον μήνα ο καθένας, ήτοι 6.000 ευρώ τον χρόνο. Τα εναπομείναντα 3.000 ευρώ αξιοποιούνται για τη φροντίδα υλικοτεχνικής υποδομής, εποπτικού υλικού, βιβλιογραφίας κ.λπ.

Σκοπός: Με αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά το δημόσιο σχολείο απορροφά και υπερβαίνει τις ανάγκες για εξωσχολική φροντιστηριακή υποστήριξη του μαθητή με εξοικονόμηση πόρων για τη μέση ελληνική οικογένεια, η οποία πλέον δεν αιμορραγεί οικονομικά πληρώνοντας φροντιστήρια σε γλώσσες, σε ιδιαίτερα κ.λπ».


Εκπαιδευτικό κουπόνι

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ για τα δημόσια σχολεία η χρηματοδότηση ενός σχολείου μπορεί να έχει διάφορες μορφές: να είναι άμεση ή έμμεση, προς το σχολείο ή/και τον μαθητή ή να δίνεται για την ανέγερση σχολικών εγκαταστάσεων, την κάλυψη της μισθοδοσία, των εργοδοτικών εισφορών, τη μετεκπαίδευσης εκπαιδευτικών, την αγορά βιβλίων και γραφικής ύλης, την παροχή γεύματος και υγειονομικής κάλυψης των μαθητών. Επίσης, μπορεί να γίνεται μέσω εκπτώσεων φόρων ή μη καταβολή ΦΠΑ που αφορά δίδακτρα σχολείων, καθώς και με παροχή εκπαιδευτικών κουπονιών (school vouchers).

Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα του ΙΟΒΕ περίπου 5.000 τον χρόνο κοστίζει ένας μαθητής δημοσίου Γυμνασίου στο ελληνικό κράτος. 7.197 ευρώ είναι το αντίστοιχο κόστος του μαθητή του ιδιωτικού Γυμνασίου που καταβάλλει ο γονιός. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ένας μαθητής δημοσίου σχολείου κοστίζει 3.763 ευρώ και ενός ιδιωτικού 5.801 ευρώ. .Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, καταγράφονται:

- Η μέση ετήσια δαπάνη ανά μαθητή για την προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση για την περίοδο 2008-2011 είναι ίση με 4.585 ευρώ, με το αντίστοιχο ποσό για την ιδιωτική να φθάνει στα 6.451 ευρώ.

- Η Ελλάδα έχει μηδενική κρατική χρηματοδότηση προς τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική, ένα μέρος των δαπανών για ιδιωτική εκπαίδευση καλύπτεται από δημόσιους πόρους.

Η έκθεση θέτει το ζήτημα της χορήγησης δημόσιας χρηματοδότησης στα ιδιωτικά σχολεία, στα οποία παράλληλα θα μπορούν να φοιτούν μαθητές από όλα τα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και όχι μόνο από τα υψηλότερα οικονομικά στρώματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν το βάρος των διδάκτρων, όπως συμβαίνει τώρα.

Η Ελλάδα έχει μηδενική κρατική χρηματοδότηση προς τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική, ένα μέρος των δαπανών για ιδιωτική εκπαίδευση καλύπτεται από δημόσιους πόρους. Χαρακτηριστικά, σε 26 από 29 χώρες του ΟΟΣΑ, καταγράφεται κρατική χρηματοδότηση προς τα ιδιωτικά σχολεία. Το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης διαφοροποιείται σημαντικά από χώρα σε χώρα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται σε Σουηδία (99,6%), Φινλανδία (97,4%) και Ολλανδία (96,4%). Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 57,6%.

Η νέα δήλωση του βουλευτή

Μετά τον σάλο ο βουλευτής κάνει πλέον λόγο για παραποίηση και διαστροφή των απόψεών του:
«Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τις απόψεις-προτάσεις μου για το χώρο της Δημόσιας Παιδείας σημειώνω τα εξής: "Ο τίτλος «προτείνει δίδακτρα…." αποτελεί πλήρη παραποίηση και διαστροφή των απόψεων μου. Όσοι μπουν στον κόπο να διαβάσουν το σύνολο των δύο άρθρων, που δημοσιεύτηκαν στην «ΑΥΓΗ» και στο tvxs.gr, θα αντιληφθούν ότι υπερασπίζομαι τη Δημόσια Παιδεία και την Ελληνική Οικογένεια, που αιμορραγεί για να σπουδάσει τα παιδιά της.

Η σημερινή κατ' επίφαση δωρεάν Παιδεία, κατ' ουσίαν παρακολούθημα της ιδιωτικής, η οποία τζιράρει ένα δις ευρώ(φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, ιδιαίτερα κτλ), είναι αυτό που ταλαιπωρεί και κοστίζει σε παιδιά και γονείς , τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Πουθενά στο κείμενο των δύο άρθρων μου δεν υπάρχει ο όρος δίδακτρα. Χρησιμοποιώ τη φράση «συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με αναφορά σε συγκεκριμένο παράδειγμα». Αν το παράδειγμα που χρησιμοποιώ, για να υποδηλώσω με σαφήνεια την ενισχυτική διδασκαλία, δεν είναι το ενδεδειγμένο, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, εντός του οποίου αρθρογράφησα, αναμένω τον αντίλογο.

Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον Σκοπό, ο οποίος, ενώ καταγράφεται στο άρθρο, αποσιωπήθηκε. Ποιος είναι αυτός ο σκοπός; Το ολοήμερο δημόσιο σχολείο(5 μέρες επί 8 ώρες) να απορροφήσει και να υπερβεί τις ανάγκες για εξωσχολική φροντιστηριακή υποστήριξη του μαθητή, με εξοικονόμηση πόρων για τη χειμαζόμενη ελληνική οικογένεια, η οποία πλέον δεν θα αιμορραγεί οικονομικά πληρώνοντας φροντιστήρια, γλώσσες και ιδιαίτερα.

Με ένα κείμενο 2400 λέξεων και μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων, που εκφράζουν την αγωνία μου να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα μιας γενικευμένης και επιβαλλόμενης μετριοκρατίας στο χώρο της Παιδείας, ζητώ, διεκδικώ και μάχομαι, με πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, για μια ελκτική Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Επιτέλους ας σταματήσει η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός. Στην παραπειστική εκδοχή του θεατρικού έργου του Λουίτζι Πιραντέλλο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» δεν θα λάβω μέρος. Συγχωρέστε με.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά την πίεση και τον σάλο ο Τριανταφυλλίδης παίρνει πίσω τα δίδακτρα"

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε λύση για το χρέος των 16,9 εκατ. ευρώ

Λύση όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ανέρχεται στα 16,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά νέα «μαύρη τρύπα» από την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης, βρέθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης στην Αθήνα.

Ο κ. Μπουτάρης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστα Πουλάκη, έλαβε τη διαβεβαίωση πως το ζήτημα του χρέους θα τακτοποιηθεί.

Αυτό που ζητά ο δήμαρχος είναι να πληρωθούν οι οφειλές που ανέρχονται σε 6,9 εκατ. ευρώ και όχι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που ανεβάζουν το ύψος του συνολικού ποσού στα 16,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η νέα «μαύρη τρύπα» αφορά εισφορές εργαζομένων που παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το χρονικό διάστημα 1999 - 2008 και εντοπίστηκαν στη διάρκεια πρόσφατης οικονομικής επιθεώρησης.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιούλη Ρανέλλα, στη διάρκεια των επαφών του δημάρχου στην Αθήνα αποφασίστηκε να δοθούν από την κύρια οφειλή των 6,9 εκατ. ευρώ εφάπαξ τα 5 εκατ. ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους που δεν έχουν αποδοθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τα άλλα 1,9 εκατ. ευρώ να μπουν στη ρύθμιση του νόμου και να εξοφληθούν σε 12 δόσεις, με προσαύξηση 10%.

«Εκεί που υπολογίζαμε με το τέλος του 2015 ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι καθαρός από όλες τις παλιές υποθέσεις και θα μπορούσαμε να έχουμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, μας ήρθε ξαφνικά αυτό το νέο ποσό το οποίο αναστατώνει την οικονομική διαχείριση και μας αναγκάζει να επαναπροσδιορίσουμε τους προϋπολογισμούς», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αρμόδια αντιδήμαρχος.

«Επειδή όμως ως Δήμος είμαστε οικονομικά υγιής θα το ξεχρεώσουμε σύντομα. Αυτό όμως που ελπίζουμε όλοι ως διοίκηση είναι να μην έρθει κάτι καινούριο», πρόσθεσε η κ. Ρανέλλα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε λύση για το χρέος των 16,9 εκατ. ευρώ"

Βαρουφάκης για Στουρνάρα: Γιατί δεν μας ενημέρωσε για το σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο;

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε με ανακοίνωσή του στις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στην εκπομπή «Ιστορίες» περί «διπλού νομίσματος», ενώ επιρρίπτει τις ευθύνες για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls αφενός στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αφετέρου στο Eurogroup και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γ. Βαρουφάκη:

«Με ενδιαφέρον διαβάζω ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) είχε πληροφορίες ότι κάποιοι, προφανώς ανόητοι, σχεδίαζαν «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο. Αναρωτιέμαι ποιοί ήταν αυτοί και γιατί οι συγκεκριμένοι πληροφοριοδότες του κ. Διοικητή, αλλά και ο ίδιος, έκριναν σκόπιμο να μην πληροφορήσουν επ’ αυτού τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση. (Εκτός αν εννοεί, οπότε τον προκαλώ να το δηλώσει δημοσίως, ότι τα σχέδια αυτά εκπονήθηκαν από τον Υπουργό Οικονονικών, τον Πρωθυπουργό και/ή το λοιπό οικονομικό επιτελείο).

Όσο για το άτυπο διπλό νόμισμα, αξίζει να σημειωθεί πως αυτό ακριβώς έχει η χώρα σήμερα! Με απόφαση μάλιστα της ΤτΕ της 18ης Αυγούστου (δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) σύμφωνα με την οποία απαγορεύται η μερική ή ολική αποπληρωμή δανείων (π.χ. στεγαστικών) με ευρώ που διαθέτει ο πελάτης σε τραπεζικό λογαριασμό της ημεδαπής – αλλά επιτρέπεται με μετρητά ή ευρώ του «εξωτερικού». Με αυτή την σκανδαλώδη απόφαση του περασμένου Αυγούστου, η ΤτΕ εγκαινίασε δύο ευρώ:

Ένα «ελληνικό» ευρώ που παραμένει εγκλωβισμένο (λόγω capital controls) στις ελληνικές τράπεζες, με το οποίο οι έλληνες απαγορεύεται να αποπληρώνουν χρέη τους εντός της χώρας (ακόμα και στην δική τους τράπεζα).

Κι ένα «ξένο» ευρώ, χάρτινο ή σε «συνάλλαγμα», με μεγαλύτερη αξία λόγω της δυνατότητάς του να αποσβαίνει εγχώρια χρέη.

Όσο για τον αντίκτυπο του δημοψηφίσματος στο τραπεζικό γίγνεσθαι, να θυμίσω ότι οι πολίτες δεν έτρεξαν στα ATM λόγω του δημοψηφίσματος. Έτρεξαν στα ΑΤΜ επειδή το Eurogroup και η τρόικα αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό με capital controls επειδή, άκουσον-άκουσον, τόλμησε να εκλέξει μια κυβέρνηση που έθεσε το απεχθές τηλεσίγραφο του Eurogroup της 25ης Ιουνίου στην κρίση του ελληνικού λαού.

Χαίρομαι που αποκαλύπτεται ποιος σχεδίασε, ενορχήστρωσε και επέβαλε τα capital controls. Εν αρχή ην η πρωτοφανής στα χρονικά των κεντρικών τραπεζών «προειδοποίηση» του κ. Διοικητή, στις αρχές Δεκέμβρη του 2014, για έλλειψη ρευστότητας που θα επέλθει (εννοώντας αν δεν επανεκλεγόταν ο κ. Σαμαράς), με την οποία «προειδοποίηση» επιβεβαίωσε πόσο εύκολα μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης μιας χώρας να πυροδοτήσει έξοδο καταθέσεων από τις τράπεζες (bank run). Την σκυτάλη ανέλαβε ο κ. Ντάιζελμπλουμ ο οποίος στην πρώτη συνάντησή μας (30 Ιανουαρίου) απείλησε ανοικτά πως μη συμμόρφωση στο παταγωδώς αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας θα σήμανε κλείσιμο των τραπεζών. Μέρες αργότερα, η ΕΚΤ απέσυρε το waiver για να εντείνει την ανασφάλεια των καταθετών.Στην συνέχεια, στελέχη της ΕΚΤ, και ο ίδιος ο Διοικητής της ΤτΕ, πίεζαν για την εισαγωγή capital controls ως θεραπεία του bank run που εκείνοι είχαν ξεκινήσει.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει η ταύτιση του κεντρικού τραπεζίτη με την άποψη Σόιμπλε-Ντάιζελμπλουμ, την οποία σήμερα καταδικάζει σύσσωμη η προοδευτική Ευρώπη, ότι η απόρριψη στις κάλπες ενός προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής που απέτυχε παταγωδώς «δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης για Στουρνάρα: Γιατί δεν μας ενημέρωσε για το σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο;"

«Δίδακτρα» στα δημόσια σχολεία πρότεινε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Θύελλα αντιδράσεων και δυσφορία στην κυβέρνηση προκάλεσε πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη για επιβολή «διδάκτρων» στα δημόσια σχολεία, στο πλαίσιο πρότασής του για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο βουλευτής, με άρθρο του στην Αυγή, πρότεινε την καταβολη ενός ποσού που αντιστοιχεί κατά μέσο όριο σε 600 ευρώ τον χρόνο ανά μαθητή/οικογένεια με σκοπό, όπως αναφέρει, «οι μαθητές να καλύπτουν όλες τις μαθησιακές τους ανάγκες, και όχι μόνο, μέσα στο σχολείο στη διάρκεια του πρωινού τους ωραρίου και να αποδεσμευτούν πλήρως από κάθε επιπλέον δράση που σχετίζεται με το σχολικό έργο και κοστίζει στους ίδιους και στην οικογένειά τους».

Με αυτό τον τρόπο θα καλύπτονται, σύμφωνα με τη πρόταση, οι μισθοί των εκπαιδευτικών που θα αναλαμβάνουν την πρόσθετη εκπαιδευτική στήριξη των μαθητών και θα περισσεύουν χρήματα που θα αξιοποιούνται για τη φροντίδα υλικοτεχνικής υποδομής, εποπτικού υλικού, βιβλιογραφίας κ.ά.

«Με αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά το δημόσιο σχολείο απορροφά και υπερβαίνει τις ανάγκες για εξωσχολική φροντιστηριακή υποστήριξη του μαθητή με εξοικονόμηση πόρων για τη μέση ελληνική οικογένεια, η οποία πλέον δεν αιμορραγεί οικονομικά πληρώνοντας φροντιστήρια σε γλώσσες, σε ιδιαίτερα κ.λπ.» αναφέρει.

«Προσωπικές απόψεις»

Απάντηση έδωσε, με ανάρτησή της στο twitter, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου τονίζοντας ότι βασική δέσμευση της Αριστεράς είναι η διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης απάντησε ότι πρόκειται για «προσωπικές θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας».

«Ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος διεξάγεται ώστε να γίνει πράξη η συνταγματική επιταγή για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, στο οποίο όλοι οι μαθητές θα φοιτούν χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Μέλημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η οποία έχει υποστεί βάναυση κακοποίηση από τις νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, καθώς και η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ώστε τα παιδιά μας να έχουν τη μόρφωση που τους αξίζει» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

«Οι απόψεις του κ. Τριανταφυλλίδη είναι προσωπικές και ο κάθε βουλευτής παίρνει την ευθύνη για ό,τι δηλώνει», ήταν το σχόλιο του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά είναι διαχρονικά υπέρ της αναβαθμισμένης δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, πρόσθεσε ο κ. Ρήγας μιλώντας στον Real fm.

Απάντηση Τριανταφυλλίδη

Παραποίηση των λεγομένων του καταγγέλει ο κ. Τριανταφυλλίδης μετά τις αντιδράσεις, λέγοντας πως «η συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μεταφράζεται-παραφράζεται σε "δίδακτρα"».

Ολόκληρη η απάντηση:

«Ο τίτλος «προτείνει δίδακτρα….» αποτελεί πλήρη παραποίηση και διαστροφή των απόψεων μου. Όσοι μπουν στον κόπο να διαβάσουν το σύνολο των δύο άρθρων, που δημοσιεύτηκαν στην «ΑΥΓΗ» και στο tvxs.gr, θα αντιληφθούν ότι υπερασπίζομαι τη Δημόσια Παιδεία και την Ελληνική Οικογένεια, που αιμορραγεί για να σπουδάσει τα παιδιά της.

Η σημερινή κατ’ επίφαση δωρεάν Παιδεία, κατ’ ουσίαν παρακολούθημα της ιδιωτικής, η οποία τζιράρει ένα δις ευρώ(φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, ιδιαίτερα κτλ), είναι αυτό που ταλαιπωρεί και κοστίζει σε παιδιά και γονείς , τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Πουθενά στο κείμενο των δύο άρθρων μου δεν υπάρχει ο όρος δίδακτρα. Χρησιμοποιώ τη φράση «συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με αναφορά σε συγκεκριμένο παράδειγμα». Αν το παράδειγμα που χρησιμοποιώ, για να υποδηλώσω με σαφήνεια την ενισχυτική διδασκαλία, δεν είναι το ενδεδειγμένο, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, εντός του οποίου αρθρογράφησα, αναμένω τον αντίλογο.

Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον Σκοπό, ο οποίος, ενώ καταγράφεται στο άρθρο, αποσιωπήθηκε. Ποιος είναι αυτός ο σκοπός; Το ολοήμερο δημόσιο σχολείο(5 μέρες επί 8 ώρες) να απορροφήσει και να υπερβεί τις ανάγκες για εξωσχολική φροντιστηριακή υποστήριξη του μαθητή, με εξοικονόμηση πόρων για τη χειμαζόμενη ελληνική οικογένεια, η οποία πλέον δεν θα αιμορραγεί οικονομικά πληρώνοντας φροντιστήρια, γλώσσες και ιδιαίτερα.

Με ένα κείμενο 2400 λέξεων και μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων, που εκφράζουν την αγωνία μου να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα μιας γενικευμένης και επιβαλλόμενης μετριοκρατίας στο χώρο της Παιδείας, ζητώ, διεκδικώ και μάχομαι, με πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, για μια ελκτική Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Επιτέλους ας σταματήσει η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός. Στην παραπειστική εκδοχή του θεατρικού έργου του Λουίτζι Πιραντέλλο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» δεν θα λάβω μέρος. Συγχωρέστε με.»

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δίδακτρα» στα δημόσια σχολεία πρότεινε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ"

Τραγωδία στο «Σωτηρία»: Ξεψύχησε περιμένοντας να βρει κρεβάτι σε εντατική...

Με τον πιο τραγικό τρόπο, με τον θάνατο ενός ασθενή, «συρρικνώθηκε» η μακρά λίστα αναμονής ασθενών για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), χθες το βράδυ ένας ασθενής σε βαριά κατάσταση και διασωληνωμένος κατέληξε σε θάλαμο του νοσοκομείου «Σωτηρία», περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η λίστα αναμονής για Εντατική υπερβαίνει τα 50 άτομα την ημέρα, χωρίς βεβαίως να καθίσταται γνωστό πόσα εξ αυτών κερδίζουν τελικά μια θέση σε ΜΕΘ και ίσως τη μάχη για τη ζωή. Μάλιστα, λόγω της έλλειψης κλινών ΜΕΘ αναβάλλονται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις η διενέργεια των οποίων απαιτεί στη συνέχεια νοσηλεία σε Εντατική. Εάν σε αυτήν την κατάσταση συνυπολογιστεί ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχική φάση της επιδημίας γρίπης, όπου τουλάχιστον τρία άτομα κάθε μέρα εκδηλώνουν συμπτώματα γρίπης και ίσως χρειάζονται εντατική νοσηλεία, αντιλαμβάνεται κάποιος το φορτίο που θα χρειαστεί να σηκώσουν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Το «αρνητικό ρεκόρ» του έτους καταγράφεται μέχρι στιγμής στον θλιβερό κατάλογο της περασμένης Κυριακής, με τους ασθενείς που χρειάζονταν ΜΕΘ να ανέρχονται σε 78! Στο κέντρο του ΕΚΑΒ, δίπλα στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», σήμανε «συναγερμός» - ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη, στην οποία μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Ζητούμενο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η λειτουργία των 187 κλινών ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογήθηκε προκήρυξη για τις προσλήψεις 500 συμβασιούχων νοσηλευτών και γιατρών μέσα στον Ιανουάριο ενώ υπό την ασφυκτική πίεση που δημιουργούν οι δεκάδες ασθενείς σε αναμονή ανακοινώθηκε συμφωνία με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών για τη διάθεση 40 κλινών ΜΕΘ προς τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των αναγκών βαρέως πασχόντων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο «Σωτηρία»: Ξεψύχησε περιμένοντας να βρει κρεβάτι σε εντατική..."

Πορεία των δικηγόρων αύριο για το Ασφαλιστικό

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους 21.500 περίπου Αθηναίους δικηγόρους να συμμετάσχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και στην πανδικηγορική-πανεπιστημονική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

Οι δικηγόροι, όπως και άλλοι επιστήμονες (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, γιατροί, δικαστικοί επιμελητές, κ.λπ.) θα συγκεντρωθούν αύριο το μεσημέρι στις 12 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, επί της οδού Ακαδημίας 60, και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.

Ο δικηγορικός κόσμος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΑ, απορρίπτει απόλυτα και κατηγορηματικά το κυβερνητικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα και μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, κλιμακώνει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόσυρση του και την επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ο ΔΣΑ ότι «τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις.

Πάντως, τόσο η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, όσο ο ΔΣΑ, έχουν προτείνει την μετατροπή της τριήμερης πανελλαδικής αποχής σε διαρκείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι από την περασμένη Τρίτη έχουν κατέλθει σε τριήμερη αποχή, που θεωρητικά λήγει αύριο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία των δικηγόρων αύριο για το Ασφαλιστικό"

Λαφαζάνης: Ριφιφί στο δημόσιο χρήμα διευκόλυνε ο ίδιος ο Γ.Στουρνάρας

«Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος με τις εξωφρενικές αυτές τοποθετήσεις του αναγνωρίζει ότι λειτουργούσε ως "παράκεντρο" και ως αντιδημοκρατική "παραεξουσία" στη βάση ψευδέστατων και σκόπιμων πληροφοριών και με στόχους που δεν έχουν καμιά σχέση με την αρμοδιότητά του» τονίζει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με αφορμή δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι γνώριζε τα περί σχεδίου εισβολής στο Νομισματοκοπείο.

Στη δήλωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων: «Προξενεί κατάπληξη αλλά και οργή το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας επανέφερε με συνέντευξή του στον Skai τις βρόμικες αθλιότητες περί εισβολής, τάχα, στο Νομισματοκοπείο για την επίτευξη ευφάνταστων στόχων. Τις ψευδείς αυτές αθλιότητες για εισβολή στο Νομισματοκοπείο, ως γνωστόν, διακινούσαν σε βάρος μου ο Αλ. Τσίπρας και η κλειστή ομάδα του Μαξίμου μαζί με συστημικά μέσα ενημέρωσης, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν το "θάψιμο" του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και τη συνθηκολόγηση του τρίτου, καταστροφικού μνημονίου».

Ο κ. Λαφαζάνης προσθέτει πως «το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας ομολογεί, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι προκειμένου να συγκροτήσει "ένα τείχος και μια άμυνα" απέναντι στην κατ’ αυτόν σχεδιασμένη "εισβολή στο Νομισματοκοπείο" και ενδεχόμενες εναλλακτικές επιλογές απέναντι στους εκβιασμούς των πιστωτών, "συγκάλεσε τους νομικούς συμβούλους της Τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί και μίλησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να φτιάξει αυτό το “τείχος”».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τέτοιου είδους δηλώσεις είναι αμείλικτα και εγείρουν μείζονα θέματα για την ίδια τη Δημοκρατία, εκτιμά το κορυφαίο στέλεχος της ΛΑΕ, που θέτει τα εξής ερωτήματα: «Από πού αντλούσε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος τις δήθεν πληροφορίες για εισβολή, τάχα, στο Νομισματοκοπείο; Ποιοι πρότειναν σύμφωνα με τους “πληροφοριοδότες” του αυτήν την εισβολή; Διαθέτει ο διοικητής της ΤτΕ παρακρατικό μηχανισμό πληροφοριών; Ποιους συγκεκριμένα παράγοντες του Δημοσίου που χρημάτισαν πρωθυπουργοί συγκάλεσε; Με ποια ιδιότητα και ποια εξουσιοδότηση; Μίλησε πράγματι γι’ αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και “έφτιαξε” μαζί του το περίφημο "τείχος" στο οποίο αναφέρεται; Το επιβεβαιώνει αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;».

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγορεί τον διοικητή της ΤτΕ ότι «προφανώς αποθρασύνεται από τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και την απλόχερη στήριξη και την εύνοια που του προσφέρεται από τη μεταλλαγμένη κυβερνητική ομάδα, η οποία τον αξιοποιεί ως το δεξί της χέρι στο καταστροφικό της έργο».

Και προσθέτει: «Ο Γ. Στουρνάρας αντί να αποκαλύπτει θρασύτατα το σκοτεινό αντιδημοκρατικό του ρόλο στη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης και τη μνημονιακή πορεία της χώρας και συκοφαντώντας, να εμφανίζεται, τάχα, ως τιμητής, θα έπρεπε να ήταν υπόλογος. Υπόλογος και κατηγορούμενος για πελώρια σκάνδαλα, τα οποία είχαμε καταγγείλει με στοιχεία».
Καταλήγοντας ο πρώην υπουργός τονίζει τα εξής: «”Ριφιφί” στο Νομισματοκοπείο δεν είχε προτείνει κανένας και κανένας δεν προετοίμαζε εισβολή στον Χολαργό, πολύ περισσότερο ο υπογράφων. Το “Ριφιφί” στο δημόσιο χρήμα το διευκόλυνε με τις πράξεις και τις παραλείψεις του ο Γ. Στουρνάρας σε σκάνδαλα όπως της ΑΤΕ, του ΤΤ και της Eurobank, για τα οποία πρέπει να συσταθεί στη Βουλή άμεσα Εξεταστική Επιτροπή, για να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και Αλ. Τσίπρας, που μάλιστα είχε καταθέσει γι’ αυτά και πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του σημερινού διοικητή της ΤτΕ, ενώ σήμερα αναγορεύει τον Γ. Στουρνάρα σε εκλεκτό συνεργάτη του».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Ριφιφί στο δημόσιο χρήμα διευκόλυνε ο ίδιος ο Γ.Στουρνάρας"

Πόσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 3.000 ευρώ

Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος σε απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά 2.550 συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.

«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που καλούμαστε να προχωρήσουμε σε επώδυνα για τον ελληνικό λαό οικονομικά μέτρα, είναι προκλητικό να υπάρχουν κατηγορίες συνταξιούχων που λαμβάνουν χρήματα 3 και 4 φορές περισσότερα από εν ενεργεία εργαζόμενους ή να λαμβάνουν ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό συντάξεων», ανέφεραν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας Α. Πετρόπουλου

*το πλήθος των συνταξιούχων με συνολικό μικτό ποσό συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ, για τον μήνα Ιούλιο του 2015, ήταν 2.550 από το συνολικό πλήθος των 2.663.445, αποτελεί δηλαδή το 0,096% περίπου του συνόλου των συνταξιούχων
*Το πλήθος των συντάξεων για τον μήνα Ιούλιο 2015, που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ, είναι μόλις 725 σε σύνολο 4.564.104 συντάξεων, αποτελεί δηλαδή το 0,016% του συνόλου των συντάξεων.

Ποια ήταν η εργασία τους

Πιο συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξεις πάνω από 3.000 ευρώ προέρχονται κυρίως από τους ακόλουθους φορείς:

*Το δημόσιο (ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων με υψηλές συντάξεις πχ δικαστές, βουλευτές κλπ)
*νομικών
*μηχανικών
*ιατρών/φαρμακοποιών
*και συνήθως λαμβάνουν επιπλέον και συντάξεις χηρείας.

Πάνω από τρεις συντάξεις

Όσον αφορά στους συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από τρεις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε:

*λαμβάνουν συντάξεις λόγω χηρείας παράλληλα με την αυτοδίκαιη σύνταξή τους
*ήταν ασφαλισμένοι σε περισσότερους από έναν κύριους φορείς ασφάλισης που θεμελίωσαν αυτοδίκαιο δικαίωμα σε κάθε έναν από αυτούς
*ανήκουν και στις δύο ως άνω περιπτώσεις

Πού διαφέρει η έννοια της σύνταξης από του συνταξιούχου

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η έννοια της σύνταξης διαφέρει από την έννοια του συνταξιούχου και ότι ένας συνταξιούχος δύναται να λαμβάνει μια ή και περισσότερες συντάξεις από έναν ή περισσότερους φορείς κύριας και επικουρικής συντάξεως.

Τα περισσότερα ποσά είναι μικτά

Σχετικά με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, και αντλήθηκαν από τους πίνακες του συστήματος Ήλιος, το υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι τα ποσά που αναφέρονται στους περισσότερους πίνακες αφορούν μικτά ποσά, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή των πέντε μνημονιακών περικοπών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τα τελικά πληρωτέα ποσά συντάξεων, τα οποία προκύπτουν μετά και την παρακράτηση του φόρου, υγειονομικής περίθαλψης και των λοιπών, προ και μετά φόρου, κρατήσεων που κάθε σύνταξη συνήθως έχει.

Ο κ. Πετρόπουλος απαντά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στις συντάξεις και τα επιμέρους θέματα σχετικά με το σχεδιασμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ότι θα αντιμετωπιστούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου που έχει ανοίξει με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της ταυτόχρονης επίτευξης της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας».

Άνευ διευκρινήσεων

Στους βουλευτές απάντησε εγγράφως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης παραπέμποντας τους βουλευτές στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρει επίσης ότι με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, δεν διευκρινίζεται εάν στις περισσότερες από μία συντάξεις που καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο, περιλαμβάνεται και σύνταξη του Δημοσίου και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες συνταξιούχων που λαμβάνουν περισσότερες από τρεις συντάξεις ή λαμβάνουν σύνταξη που υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Επισημαίνεται πάντως ότι, σύμφωνα με τη συνταξιοδοτική νομοθεσία δεν καταβάλλεται διπλή σύνταξη από το Δημόσιο, με εξαίρεση ελάχιστες κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου (βουλευτές, επιζώντες σύζυγοι που δικαιούνται σύνταξη από ίδιο δικαίωμα, παθόντες στην Υπηρεσία και ένεκα ταύτης, ιερείς).

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 3.000 ευρώ"

Γ. Στουρνάρας: Είχαμε φτιάξει άμυνες έναντι σχεδίων διπλού νομίσματος

Μέτρα για την αντιμετώπιση σχεδίων δημιουργίας παράλληλου νομίσματος είχε λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην εκπομπή «Ιστορίες», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η ΤτΕ είχε πληροφόρηση για σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους», τόνισε.

Επίσης, αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει πολύ καιρό πριν την κυβέρνηση για τον κίνδυνο επιβολής capital controls, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο διαπραγμάτευσης μη συνεπή με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει λάθη και από την ελληνική και από την πλευρά των εταίρων, με σημαντικότερο την υπαναχώρηση των εταίρων στο θέμα του χρέους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης χαρακτήρισε ως δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014, καθώς οι διαφορές ήταν μικρές. «Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ιστορικό ατύχημα. Δηλαδή οι δύο πλευρές, και οι δανειστές και η ελληνική πλευρά, ίσως υπερεκτίμησαν τη δυνατότητα της άλλης πλευράς να δεχθεί τις θέσεις της».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας το 2015, σημείωσε ότι «όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση στο πρώτο εξάμηνο, οδηγούσε σε πολύ μεγάλο πρόβλημα... Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι δίνονταν μάχες κάθε 15 ημέρες για να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τις τράπεζες. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα Grexit: «Υστερα από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, ο οποίος πήγαινε στα ΑΤΜ να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο».

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι υπάρχουν δεκάδες δισ. εκτός τραπεζικού συστήματος και εκτίμησε ότι μια θετική αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι ο καταλύτης για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. Για την ανακεφαλαιοποίηση σημείωσε ότι έγινε με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες και πέτυχε σε πολύ αντίξοες συνθήκες, ενώ τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Σήμερα, από τα 900 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει η Ευρώπη, περίπου τα 100 είναι δικά μας, οπότε καταλαβαίνετε πόσο βάρος πέφτει στις πλάτες μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν κλάδοι της οικονομίας σε ξένα χέρια, μέσω της πωλήσεως δανείων. Υπάρχει νομοθεσία, τόνισε, που προστατεύει τους αδύναμους: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να πληρώσουν αυτοί που έχουν δυνατότητα και δεν πληρώνουν, αυτοί που τους ονομάζουμε “στρατηγικούς κακοπληρωτές”». Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων (bail in), εκτίμησε ότι αυτό έχει αποφευχθεί. Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη συναίνεσης για την υλοποίηση της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής και είναι κρίμα, πολύ κρίμα να ξαναγυρίσουμε πίσω».


kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Στουρνάρας: Είχαμε φτιάξει άμυνες έναντι σχεδίων διπλού νομίσματος"

«Ναυάγιο» για τις Σκουριές-Σκουρλέτης: Δεν συζητάμε σε καθεστώς εκβιασμών - Eldorado: Ήρθαμε ως επενδυτές

Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και του επικεφαλής της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

Ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ως απαράβατο όρο για να ξεκινήσει ο διάλογος με την εταιρεία η Eldorado Gold να πάρει πίσω την απόφασή της αναστολή εργασιών στις Σκουριές.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε σε καθεστώς εκβιασμών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος επιβεβαιώνοντας το συγκρουσιακό κλίμα που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δυο πλευρών.

«Κάλεσα τον κ. Ράιτ να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες και νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους τους επενδύτες και όχι μια αποικία», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «με ευθύνη της Eldorado έχει δημιουργηθεί ένα πολύ βαρύ κλίμα».

«Τους είπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ μιας επενδυτικής εταιρείας και του δημοσίου. Αυτό λύνεται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο κ. Ράιτ, εξερχόμενος της συνάντησης είπε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και ξεκίνησε ένας διάλογος. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πολίτικη, άλλα ήρθαμε ως επενδύτες».

Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση που κράτησαν οι Καναδοί χθες, τονίζοντας πως «μπήκαν στα χωράφια της πολιτικής» και αυτό «βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του Περιβάλλοντος και τς θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι λίγες ώρες νωρίτερα από τη συνάντησή του με τον κ. Ράιτ, ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε κατηγορήσει την Eldorado Gold για αντιμετώπιση της Ελλάδας με όρους «μπανανίας».

«Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρώτη ερώτηση που θα θέσει στον κ. Ράιτ θα είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος μετά το πέρας της συνάντησης



Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Με τον κ. Wright είχα μια ειλικρινή συζήτηση. Καλωσορίζοντάς τον στο Υπουργείο του είπα ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες, με νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους και από τους επενδυτές προφανώς και δεν είναι μια αποικία.»

«Με ευθύνη της πλευράς της Eldorado έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ βαρύ κλίμα. Τους είπαμε ότι όταν υπάρχουνε προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα σε μία επενδυτική εταιρεία και το Δημόσιο, αυτά τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων. Πολύ δε, περισσότερο, ο κ. Wright μπήκε και σε άλλα χωράφια, στα χωράφια της πολιτικής και αυτό βάρυνε πολύ περισσότερο το κλίμα.«

«Θέσαμε ένα ερώτημα προς τον εκπρόσωπο της καναδικής εταιρείας. Εάν πράγματι τον ενδιαφέρει αυτή η επένδυση ή, συνυπολογίζοντας άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την πορεία της τιμής του χρυσού, θεωρεί ότι έχει κλείσει αυτός ο κύκλος της επένδυσης για την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση εμείς είπαμε ότι προϋπόθεση για οποιοδήποτε διάλογο από εδώ και μπρος είναι να πάρει πίσω την απόφασή της η εταιρεία. Δεν μπορούμε να συζητάμε κάτω από ένα καθεστώς εκβιασμών. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστούμε αυτό που κάναμε από την αρχή, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας και εκεί και αλλού. Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αταλάντευτα με αυτές τις αρχές.»

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράιτ, ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία της Χαλκιδικής οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους και από το πρωί της Τετάρτης είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο στην οδό Μεσογείων.

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι το υπουργείο λειτουργεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και εντός του πλαισίου της νομιμότητας. Τους πληροφόρησε ότι έθεσε στην εταιρεία ως όρο περαιτέρω συζήτησης την προστασία των θέσεων εργασίας.

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει το υπουργείο το ζήτημα των αδειοδοτήσεων και το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός σημείωσε ότι θα τηρηθεί η νομοθεσία και οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής εκφράζουν τη στήριξή τους στους Καναδούς



Σημειώνεται ακόμη ότι το πρωί της Τετάρτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες τάχθηκαν στις δηλώσεις τους υπέρ της συνέχισης της δραστηριότητας της καναδικής εταιρείας στην Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναυάγιο» για τις Σκουριές-Σκουρλέτης: Δεν συζητάμε σε καθεστώς εκβιασμών - Eldorado: Ήρθαμε ως επενδυτές"

Στο Δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα για τις χελώνες Caretta caretta

Ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα για ελλειπή προστασία για τις απειλούμενες χελώνες Caretta caretta.

Η υπόθεση αφορά σχέδια ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο, μια από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της καρέτα στη Μεσόγειο, η οποία προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων Medasset και Αρχέλων, αλλά και η WWF, σήμερα, Τετάρτη, δικάζεται στο Δικαστήριο της ΕΕ η από 11/11/2014 προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας φέρεται να έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ όσον αφορά την Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)» (GR2550005) και τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta.

Όπως υπογραμμίζουν ο Βασίλης Σταμογιάννης (εκπρόσωπος της Medasset) και η Παναγιώτα Θεοδώρου (εκπρόσωπος του Αρχέλων), ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας, καθώς περιλαμβάνει σπάνιους οικοτόπους θινών και αξιολογείται ως η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της caretta caretta στη Μεσόγειο.

Η ελληνική Πολιτεία όφειλε να έχει λάβει μέτρα και να έχει ήδη θεσπίσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την προστασία της περιοχής, σημειώνουν, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εντατικής οικοδόμησης σε «φιλέτα» που βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 100-200 μέτρων από τη θάλασσα, με κίνδυνο οριστικής υποβάθμισης του Κόλπου.

Πώς φτάσαμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Όπως εξηγούν στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις, η υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, όταν η Ελλάδα έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αιτιολογημένη Γνώμη (παράβαση 2011/2156), κατόπιν σχετικής αυτοψίας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής (Ιούλιος 2012), για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ αναφορικά με την θαλάσσια χελώνα και τις θίνες.

Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ (τότε ΥΠΕΚΑ) δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα προστασίας για την περιοχή, η κατάσταση κατά την περίοδο ωοτοκίας της caretta caretta το 2013 δεν βελτιώθηκε.

Ενόψει της έναρξης της περιόδου ωοτοκίας 2014, η Επιτροπή αποφάσισε τον Μάρτιο 2014 την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από το καλοκαίρι του 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την περιοχή, το οποίο και υπέβαλε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατά νόμο επεξεργασία.

Επί του προωθούμενου Π.Δ., το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε τον Απρίλιο 2015 Πρακτικό Επεξεργασίας (Π.Ε. ΣτΕ 32/2015), με το οποίο αφενός αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη έκδοσης του Π.Δ., αφετέρου διατυπώνει σοβαρές αντιρρήσεις τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί των περιλαμβανόμενων στο Π.Δ. ρυθμίσεων.

Δεδομένης της επικείμενης εκδίκασης της υπόθεσης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης έκδοσης αναθεωρημένου διατάγματος, την οποία κρίνει ιδιαίτερα επείγουσα.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει εκδοθεί από το ΥΠΕΝ αναθεωρημένο Π.Δ. για την περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, ενώ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, πολιτικά πρόσωπα τοπικής, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας, συνεχίζουν να αγνοούν της προειδοποιήσεις, κάνοντας δηλώσεις για δήθεν ανάπτυξη της περιοχής μέσω εντατικής οικοδόμησης που θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις η ανάγκη έκδοσης αναθεωρημένου Προεδρικού Διατάγματος είναι επιτακτική ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του εξαιρετικής οικολογικής σημασίας αμμοθινικού συστήματος, να διασφαλιστεί η προστασία των πολύτιμων φυσικών χαρακτηριστικών και να προωθηθεί η οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα για τις χελώνες Caretta caretta"

Άκαρπη η συνάντηση Κατρούγκαλου με αυτοαπασχολούμενους για τις νέες εισφορές

Δίχως αποτέλεσμα κατέληξε σήμερα η συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εργασίας με εκπροσώπους των Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών), για το φλέγον ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Ουσιαστικά, το μόνο που αποφασίστηκε είναι η σύσταση μιας ακόμα επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από όλες τις πλευρές και από το υπουργείο Οικονομικών, που θα αναλάβει να καταλήξει σε ένα τελικό σχέδιο προτάσεων.

Μάλιστα, η εν λόγω επιτροπή πρέπει να καταλήξει σε αποτελέσματα άμεσα από θα ξεκινήσει τις εργασίες της, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκου Φράγκου την ερχόμενη Δευτέρα και εντός της επόμενης εβδομάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της... Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο εξετάζονται βελτιώσεις στο άθροισμα φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης.

Επίσης, διαφαίνεται πεδίο συμφωνίας ειδικά στο σκέλος των νέων επιστημόνων, απομένοντας να αποσαφηνιστεί εάν θα πρόκειται για όσους βρίσκονται στην πρώτη τριετία ή στην πρώτη πενταετία του εργασιακού τους βίου.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων δεν έκρυβαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, τον προβληματισμό τους, καθώς θεωρούν υπερβολικό η επιβάρυνση για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν στο εξής να κυμαίνεται από 26,95% έως 38%, ανάλογα την ασφαλιστική κατηγορία.

Πρόσθεταν δεν ότι μαζί με τη φορολογική υποχρέωση, θα φτάσει στο 80% του ετήσιου εισοδήματός τους, η δαπάνη που θα κληθούν να καταβάλλουν στο κράτος, ποσοστό που κάνει αδύνατη τη συνέχιση άσκησης του επαγγέλματός τους.

Στις προτάσεις που κατατέθηκαν υπάρχει η προοπτική μείωσης του ορίου για τα μεσαία εισοδήματα, που σήμερα είναι στα 3.400 ευρώ το μήνα, κατά το ήμισυ, δηλαδή στα 1.700 ευρώ, με ανάλογη μείωση και της εισφοράς που θα καταβάλλεται.

Θεωρούν όμως υπερβολική την αύξηση από τα 4.100 ευρώ περίπου που είναι σήμερα στα 5.860 ευρώ για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Μάλιστα, οι φορείς των νέων επιστημόνων ετοιμάζονται για αυριανή δυναμική κινητοποίηση με συλλαλητήριο και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και προς τη Βουλή.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Άκαρπη η συνάντηση Κατρούγκαλου με αυτοαπασχολούμενους για τις νέες εισφορές"

Μοσκοβισί: "Η Ευρωζώνη… πιάστηκε στον ύπνο"

Τη θέση του ότι η Ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη στη ζώνη του ευρώ δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για την απορρόφηση των κραδασμών και την ανάσχεση της κρίσης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας να αποτύχουν.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδημούλης είχε ζητήσει από τον Πιερ Μοσκοβισί να αξιολογήσει τις κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων αλλά και την αλλαγή του μοντέλου δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Η τοποθέτηση του Γάλλου αξιωματούχου έρχεται να προστεθεί σε παρόμοιες παραδοχές κορυφαίων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία είχαν αναγνωρίσει λανθασμένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, καθώς εφαρμόστηκαν υφεσιακά μέτρα χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος. Πάντως, πριν από λίγες ημέρες ο Πιερ Μοσκοβισί είχε ξεκαθαρίσει εκ νέου πως η τήρηση των προαπαιτούμενων συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση της Αθήνας, ζητώντας την απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Μοσκοβισί:

«Η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και στις αποφάσεις του Συμβουλίου που αφορούν την Ελλάδα, βασίστηκε στην εξισορρόπηση των αναγκών για ελαχιστοποίηση των αναγκών χρηματοδότησης της προσαρμογής, μείωση της βραχυπρόθεσμης αστάθειας της οικονομίας, δημιουργία στέρεων βάσεων για βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και συγκράτηση του αρνητικού αντικτύπου στην οικονομία και στην κοινωνία βραχυπρόθεσμα.

»Επειδή το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής εκπονήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού 472/2013, το 2010 και το 2012 αντίστοιχα, ο λογιστικός έλεγχος και η αξιολόγηση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο που ίσχυε κατά τη φάση εκπόνησης των προγραμμάτων. Η Επιτροπή στηρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώνει τακτικά όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της και υπενθυμίζει ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να δώσουν συνέχεια, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, σε τυχόν παρατυπίες ή παραβάσεις που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Μοσκοβισί: "Η Ευρωζώνη… πιάστηκε στον ύπνο""

Κρούσμα μεταλλαγμένης γρίπης στη Λάρισα

Το πρώτο κρούσμα γρίπης (Η3Ν2 τύπου Α) για τη φετινή περίοδο, στη Λάρισα, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά σε 59χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ο 59χρονος νοσεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ίου της γρίπης, που σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα ευθύνεται σήμερα για τα περισσότερα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα. Γρίπη που προκάλεσε συναγερμό το 2009, με αφορμή την πανδημική κρίση του στελέχους Η1Ν1.

Ο ασθενής, με υποκείμενα νοσήματα, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα τελευταία 24ωρα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ όπου επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η γρίπη, με την κατάστασή του να κρίνεται σοβαρή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσμα μεταλλαγμένης γρίπης στη Λάρισα"

Τρίωρη στάση εργασίας και αύριο σε τρένα και προαστιακό

Ματαιώσεις και τροποποιήσεις θα υπάρξουν και αύριο Πέμπτη στα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού σιδηροδρόμου λόγω της τρίωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας, από τις 12.00 έως τις 15.00, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Την ίδια ημέρα, στις 12.30 το μεσημέρι προγραμματίζεται συγκέντρωση των εργαζόμενων έξω από το υπουργείο Μεταφορών.

Η ΠΟΣ αντιδρά στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ αλλά και την εκχώρηση δραστηριοτήτων του ΟΣΕ σε εργολάβους.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει την υπονόμευση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ από το υπουργείο Μεταφορών και τις Διοικήσεις αλλά και τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση» και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση.

Αναλυτικά τα δρομολόγια που ματαιώνονται την Πέμπτη είναι:

-Μεταξύ Αθηνών-Θεσσαλονίκης- Αθηνών τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών I/C:50,52,53,55. Η αμαξοστοιχία 56 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης εργασίας
-Μεταξύ Αθηνών-Καλαμπάκας- Αθηνών 884-885
- Μεταξύ Πειραιώς - Αφιδνών -Χαλκίδας - Αφιδνών - Πειραιώς τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού: 11544(Μεταξύ Οινόης-Χαλκίδας), 1549 (Μεταξύ Αθηνών-Πειραιώς), 1548/11548,1552/11552,11553/1553,11557/1557
-Μεταξύ Λάρισας-Βόλου-Λάρισας τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού: 1576,1577,1578,1579
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης-Λάρισας-Παλαιοφαρσάλου-Θεσσαλονίκης 1596,2590,2591,2593, 1599(Μεταξύ Λάρισας-Παλαιοφαρσάλου). Η αμαξοστοιχία 2592 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης εργασίας
-Μεταξύ Λειανοκλαδίου - Λαμίας -Στυλίδα - Λειανοκλαδίου 5522-5523,5524-5525
-Μεταξύ Θεσσαλονίκης-Φλώρινας-Θεσσαλονίκης IC81,IC84,IC83,IC86
-Μεταξύ Αλεξανδρουπόλεως -Δικαίων- Αλεξανδρουπόλεως 1682,1683. Η αμαξοστοιχία 1684 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης εργασίας
-Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρουπόλεως - Θεσσαλονίκης 600,IC91
-Μεταξύ Διακοπτού-Καλαβρύτων-Διακοπτού 1332,1333. Η αμαξοστοιχία 1336 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης εργασίας
-Μεταξύ Αθηνών-Λιοσίων-Αθηνών τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού: 4312,4316,4313,4317
-Μεταξύ Πύργου-Κατάκολου-Ολυμπίας-Πύργου 1384,1385
-Μεταξύ Αεροδρομίου-Κιάτου-Αεροδρομίου τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού 4410,4412,4414,4416,4413,4415,4417,4419
Η αμαξοστοιχία 4418 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης εργασίας
-Μεταξύ Αεροδρομίου-Λιοσίων-Αεροδρομίου τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού 4226,4228,4230,4232,4234,4236,4223,4225,4227,4229,4231,4233,4235

- Μεταξύ Αγ. Ανδρέα -Πάτρας -Ρίου - Αγ. Βασιλείου τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού: 2301,2302,2303,2304,2305-2306,2307,2308
Ματαιώνονται επίσης τα δρομολόγια των λεωφορείων μεταξύ Κιάτου-Πάτρας-Κιάτου: Λ10,Λ12,Λ14,Λ16,Λ9,Λ11,Λ13 καθώς και τα δρομολόγια των λεωφορείων μεταξύ Βόλου-Λάρισας-Βόλου Β575,Β576,Β577,Β570

Οι διεθνείς επιβατικές αμαξ/χίες 360/361 μεταξύ Θεσσαλονίκης-Στρυμόνα-Προμαχώνα- Κουλάτα - Θεσσαλονίκης θα εκτελεστούν με λεωφορεία.

Υπενθυμίζεται πως τις ώρες των στάσεων εργασίας δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.

Υπενθυμίζεται, πως οι επόμενες εξαγγελθείσες στάσεις εργασίας είναι οι εξής:

* Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 (05:00-08:00, 13:00-16:00, 21:00-24:00)
* Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 (05:00-08:00, 13:00-16:00, 21:00-24:00)
* Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 (05:00-08:00, 13:00-16:00, 21:00-24:00)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίωρη στάση εργασίας και αύριο σε τρένα και προαστιακό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news