facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΓΣΕΕ: Ταφόπλακα για το ασφαλιστικό η μεταρρύθμιση

«Ταφόπλακα» για το ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και την κατηγορεί ότι με «επικοινωνιακά φτιασιδώματα επιχειρεί να “σερβίρει” το “πικρό ποτήρι”».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΕ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι δεν θα μείνει «με σταυρωμένα τα χέρια, ως απλός παρατηρητής της κατεδάφισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που επιχειρούν κυβέρνηση και δανειστές». Όπως αναφέρει, θα εντείνει «τον αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο, ώστε να αποκαλύψουμε και να αποτρέψουμε ένα ακόμη προμελετημένο έγκλημα».

«Αγνοώντας για πολλοστή φορά τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικότερα τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τους θεσμικούς εκπροσώπους αυτών, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί έναν κατ΄ επίφαση διάλογο για να περάσει προειλημμένες αποφάσεις. Αγνοεί μάλιστα τους θεσμούς κοινωνικής διαπραγμάτευσης με προκλητικό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, που σημειώνει ότι το ασφαλιστικό δεν λύνεται με επικοινωνιακά τερτίπια και συνεχείς περικοπές αλλά με ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Ταφόπλακα για το ασφαλιστικό η μεταρρύθμιση"

Θέση στη διαμάχη για τις λίστες πήρε ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων

Στη διαμάχη για τις περίφημες λίστες παρενέβη με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος, στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, καυτηρίασε τη ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση τέτοιων αποδεικτικών μέσων σε ορισμένες υποθέσεις αρμοδιότητας του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και του εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη διάταξη προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος με τον δικηγορικό και νομικό κόσμο.

Ο κ. Αλεξανδρής είπε ότι το Δικηγορικό Σώμα, όπως και η Ένωση Εισαγγελέων, παρεμβαίνει σε μείζονα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση, όταν προδήλως παραβιάζεται το Σύνταγμα. Πρόσθεσε δε ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι "λάστιχο", ανάλογα με σκοπιμότητες και ευκαιριακές επιλογές του κοινού νομοθέτη επισημαίνοντας πως για τον εντοπισμό όσων έχουν φυγαδέψει παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, υπάρχουν ένδικες ενέργειες που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε ότι το Δικηγορικό σώμα δεν θα αγνοήσει την ρύθμιση αυτή που πάσχει από αοριστία και έλλειμμα συνταγματικότητας και η οποία θα τεθεί ως αντικείμενο συζήτησης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Θέση στη διαμάχη για τις λίστες πήρε ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων"

Το δημόσιο κόβει την χρηματοδότηση στους αυτοκινητοδρόμους

Περίπου 26 εκατομμύρια λιγότερα καλείται να εισπράξει ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου από την συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου, με απόφαση που έλαβε παραμονές Χριστουγέννων ο υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης. Η περίπτωση του αυτοκινητοδρόμου είναι η μόνο αρχή καθώς σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, έπεται συνέχεια και στις άλλες τρεις συμβάσεις παραχώρησης (Ολυμπία Οδό, Ιόνια Οδό, Ε65) τους επόμενους μήνες. Το ύψος της δαπάνης που θα "κουρευτεί" συνδέεται με την βελτίωση των εσόδων από την περίοδο επανεκκίνησης των έργων μέχρι σήμερα αλλά και με την ωριμότητά τους αφού οι υπολογισμοί για την μείωση της κρατικής στήριξης, γίνονται με την συμπλήρωση εκτελεσμένου έργου σε ποσοστό άνω του 90%. Ας δούμε όμως με ποιες διαδικασίες το δημόσιο περιορίζει τα κεφάλαια που θα καταβάλλει στους εργολάβους.

Ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός -Κλειδί) που κατασκευάζεται από τις Hochtief, Vinci, Άκτωρ, J&P Άβαξ και Αθηνά είναι το πρώτο από τα οδικά έργα που θα κληθεί να εισπράξει μόνο τα 5,7 εκ. ευρώ από τα συνολικά 30,6 εκ. ευρώ που ήταν η τελευταία χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου στο έργο. Συνολικά στον οδικό άξονα, η πρόσθετη δαπάνη του δημοσίου, με βάση τις αναθεωρημένες συμβάσεις ανήλθε σε πάνω από 401 εκ. ευρώ.

Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις που έλαβε τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία προκειμένου να αντιμετωπίσει "τις τρύπες" που είχαν παρατηρηθεί στα έσοδα από τα διόδια, οδήγησαν στην βελτίωση του "ταμείου" της συγκριτικά με τις προβλέψεις των χρηματοοικονομικών μοντέλων, όπως αυτά είχαν υπολογιστεί στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων πριν δύο χρόνια. Για παράδειγμα τα μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων συνδέσεων με τα οδικά έργα αλλά και η τοποθέτηση πλευρικών διοδίων που είχαν θετικό αντίκτυπο με αύξηση κατά 20% στα έσοδα και στην Ολυμπία Οδό φαίνεται ότι έσωσαν την... παρτίδα στις συμβάσεις παραχώρησης, βελτιώνοντας σε τέτοιο βαθμό το επίπεδο εσόδων που για πρώτη φορά, δίνουν τη δυνατότητα στο δημόσιο να μειώσει την συνεισφορά του στα έργα. Πρόκειται για την διαδικασία του claw back, που προβλέφθηκε στις συμβάσεις τροποποίησης του 2013, βάσει της οποίας η χρηματοδοτική ενίσχυση του δημοσίου θα μπορούσε να μειωθεί σε ένα έργο, εφόσον εμφάνιζε καλύτερη εικόνα από τις προβλέψεις της αναθεωρημένης σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι για το restart των τεσσάρων οδικών αξόνων (Ολυμπία Οδό, Ιόνια Οδό, Ε65, Μαλιακός Κλειδί) το δημόσιο κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες των έργων και να αντικαταστήσει μέρος των δανείων που είχαν επωμιστεί οι τράπεζες αλλά και το κενό που δημιουργούσαν τα μειωμένα λόγω κρίσης, έσοδα των παραχωρήσεων.

Κατά πληροφορίες για τον υπολογισμό του claw back στο Μαλιακός Κλειδί, χρειάστηκε να εργαστούν μέχρι αργά το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να μην καταστεί ισχυρή η θέση του παραχωρησιούχου στην διεκδίκηση του συνολικού ποσού της δημόσιας δαπάνης. Το δημόσιο δια των νομικών του υπηρεσιών αμφισβητεί την μεθοδολογία υπολογισμού του Claw Back, με βάση τα στοιχεία και τις πηγές κεφαλαίων που προσκόμισε ο παραχωρησιούχος για την χρηματοδότηση του έργου κατά την περίοδο της μελέτης-κατασκευής. Για παράδειγμα το δημόσιο απορρίπτει ποσό 15,3 εκ. ευρώ που περιλαμβάνεται στις χρήσεις κεφαλαίων από κινήσεις ΦΠΑ. Ο λόγος, είναι ότι ο ΦΠΑ δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο κόστος του έργου καθώς επιστρέφεται στον παραχωρησιούχο. Κατά συνέπεια, επισημαίνεται στην απόφαση, οι χρήσεις κεφαλαίων πρέπει να μειωθούν κατά το αντίστοιχο ποσό. Σύμφωνα με τους νομικούς ισχυρισμούς, ο χρόνος υπολογισμού του Claw back είναι 94 μήνες από την έναρξη της περιόδου παραχώρησης και αυτό για να υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ του παλιού και του νέου χρηματοοικονομικού μοντέλου.

Κατόπιν τούτων με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια και φέρει ημερομηνία 24 Δεκεμβρίου, το δημόσιο εξαιτίας της διαφωνίας του με τον παραχωρισιούχο έχει καταθέσει στους εργολάβους μόνο τα 5,7 εκ. Ευρώ της τέταρτης και τελευταίας χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου στο έργο. Το υπόλοιπο έχει τοποθετηθεί σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος που θα αποδεσμευτεί εφόσον υπάρξει δικαστική διεκδίκηση μέσω διαιτησίας υπέρ των εργολάβων. Ο παραχωρησιούχος έχει δικαίωμα να προσφύγει σε διαιτησία εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης. Εάν η περίοδος αυτή περιέλθει άπρακτη τότε θεωρείται ότι είναι πλήρως αποδεκτή η απόφαση πληρωμής.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Το δημόσιο κόβει την χρηματοδότηση στους αυτοκινητοδρόμους"

Περιπολίες από Ουγγαρία, Σερβία και Κροατία στα σύνορα με την Ελλάδα

Αστυνομικοί από την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Κροατία διενεργούν ήδη περιπολίες, από κοινού με αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Γευγελής-Ειδομένης, σχετικά με τον έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Περίπου 20 αστυνομικοί από τη Σερβία και άλλοι δέκα από την Κροατία βρίσκονται στα σύνορα εδώ και μερικές ημέρες, ενώ σήμερα έφθασαν και 31 αστυνομικοί από την Ουγγαρία, εφοδιασμένοι με θερμικές κάμερες για παρατηρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι αστυνομικοί από την Ουγγαρία θα παραμείνουν στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει απευθύνει σχετικό αίτημα σε σειρά χωρών για την αποστολή αστυνομικών, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα σύνορα με την Ελλάδα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποστείλουν αστυνομικές δυνάμεις η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τσεχία και κάποιες ακόμη χώρες με τις οποίες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διεξάγει σχετικές συνομιλίες.

Η ΠΓΔΜ έχει ανυψώσει δύο συρμάτινους φράχτες στα σύνορα με την Ελλάδα (στα σημεία μεταξύ Γευγελής-Ειδομένης και Μετζίτλια-Νίκης) με σκοπό τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιπολίες από Ουγγαρία, Σερβία και Κροατία στα σύνορα με την Ελλάδα"

«Πόλεμος» του υπ. Δικαιοσύνης με τους εισαγγελείς - Τι απαντούν στον Παπαγγελόπουλο

Σε πόλεμο δηλώσεων εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ηγεσίας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για τη χθεσινή επίμαχη ανακοίνωση της τελευταίας, στην οποία αναφερόταν στην πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή (Ν. 4356/2015) για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο.

Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και Δημήτριος Ζημιανίτης, αντίστοιχα (οι οποίοι υπέγραφαν την επίμαχη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης), πριν από λίγες ώρες δέχθηκαν τα πυρά τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου όσο και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, σε ανακοίνωση-απάντηση, αντικρούουν την έμμεση πλην σαφή μομφή που τους αποδίδει ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι τάσσονται υπέρ της μείωσης των μισθών και συντάξεων και επικροτούν τους φοροφυγάδες. Κάτι, εξάλλου, για το οποίο δεν γίνεται ούτε λόγος στην επίμαχη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης, ούτε καν υπαινιγμός.

Παράλληλα, οι κ.κ. Τζαβέλλας και Ζημιανίτης διευκρινίζουν ότι είναι υπέρμαχοι (όπως και όλοι οι εισαγγελείς) της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, όμως αυτό, μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών.

Ακόμη, οι δύο εισαγγελείς τονίζουν ότι στη χθεσινή ανακοίνωση γίνεται αναφορά «σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων», σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ν. 4356/2015 που ψηφιστήκαν από τη Βουλή και όχι σε κάποια συγκεκριμένη υπόθεση.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των κ.κ. Τζαβέλλα και Ζημιανίτη αναφέρει:

«Α) Ουδέποτε, είτε προσωπικά, είτε μέσω της από 4.1.2016 ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δηλώσαμε, άμεσα ή έμμεσα, ότι προκρίνουμε τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με αβάσταχτους φόρους, έναντι της πληρωμής των φόρων εκ μέρους φοροφυγάδων και της εκπλήρωσης των νομίμων υποχρεώσεων εκ μέρους των διαπλεκομένων και των κλεπτών του δημοσίου χρήματος, όπως εσφαλμένα μας αποδίδεται.

Αντίθετα, με την επίμαχη ανακοίνωση δηλώσαμε ρητά την προσήλωσή μας, ως Ελλήνων Εισαγγελέων, στο στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς –όπως και όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων-, πλην όμως πάντοτε εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος και με όρους που προϋποθέτουν νομοτεχνική και δογματική συνέπεια.

Β) Η από 4.1.2016 ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος -η οποία υπογράφεται από εμάς, υπό τις ιδιότητές μας ως προέδρου και γενικού γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του καταστατικού της και, επομένως, όχι προσωπικά- αναφέρεται σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 65 Ν. 4356/2015».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόλεμος» του υπ. Δικαιοσύνης με τους εισαγγελείς - Τι απαντούν στον Παπαγγελόπουλο"

ΠΑΣΟΚ: «Στημένα μυθεύματα» τα 15 εκατ. στο χρηματοκιβώτιο του κόμματος

Με τρεις ημέρες καθυστέρηση, το ΠΑΣΟΚ απαντά στα δημοσιεύματα σχετικά με τα 15 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στα ταμεία του κόμματος, κάνοντας λόγο για «στημένα μυθεύματα».

«Τα τρέχοντα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι λιτά, η διαχείρισή τους απολύτως διαφανής και αυτό δεν επιτρέπει αμφισβήτηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

«Όσον αφορά στο πόρισμα του ελέγχου που με δική μας πρωτοβουλία έγινε για την περίοδο 2007-2012, βρίσκεται από τις 11/10/2013, δηλαδή επί 27 μήνες στα χέρια των εισαγγελικών αρχών» προσθέτει και ζητεί από τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, να ολοκληρώσουν το ταχύτερο τη διαδικασία ελέγχου.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: «Στημένα μυθεύματα» τα 15 εκατ. στο χρηματοκιβώτιο του κόμματος"

Μαριάς κατά Μοσκοβισί: «Άλλα έλεγε και άλλα λέει» για το Ασφαλιστικό

«Άλλα έλεγε και άλλα λέει» ο Πιέρ Μοσκοβισί για το Ασφαλιστικό της Ελλάδας. Το «ύφος» του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε. έχει υποστεί πλήρη μετάλλαξη και αποδεικνύει περίτρανα πλέον τον κυνισμό και την διπροσωπία των δανειστών και των εκπροσώπων τους” αναφέρει σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης με τους δανειστές για την μεταρρύθμιση του συστήματος.

Ο κ. Μαριάς επικαλείται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί “για την κυοφορούμενη δήθεν μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος, που επιχειρεί βίαια την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και μία νέα ανελέητη σφαγή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις”, όπως σημειώνει και προσθέτει:

“Άλλα έλεγαν οι δανειστές και ο κύριος Μοσκοβισί για το Ασφαλιστικό παλιότερα και άλλα δηλώνουν μετ’ επιτάσεως σήμερα. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 κατέθεσα Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τις πιέσεις που ασκούσε τότε η τρόικα, για μείωση των επικουρικών συντάξεων των Ελλήνων, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μου απάντησε επί λέξει: «Οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων μέτρων για τη συμμόρφωση με τους όρους πολιτικής του προγράμματος αποφασίζονται, εν τέλει, από τις Ελληνικές αρχές». Χθες ο Μοσκοβισί δήλωσε σε απαράδεκτα επιτακτικό και κυνικό ύφος για το θέμα αυτό στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTele ότι «η Ελλάδα ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει σε πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος».

Ο κ. Μαριάς επισημαίνει ότι “κατά πως φαίνεται το θέμα και οι χειρισμοί στο Ασφαλιστικό έπαψαν πλέον να είναι «ζήτημα των Ελληνικών αρχών» και έγιναν «ΠΡΕΠΕΙ» των δανειστών. Οι μάσκες πέφτουν πλέον και όλοι μπορούν να καταλάβουν τη διπροσωπία των δανειστών στο Ελληνικό ζήτημα. Εν τούτοις, υπάρχουν άλλες λύσεις για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που μπορούν να διασφαλίσουν και να περισώσουν στο ακέραιο τις συντάξεις των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια. Ήδη από χθες πρότεινα να γίνει άμεσα ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, με το σκεπτικό ότι υπέστησαν ζημιές λόγω PSΙ.

Όπως ακριβώς συνέβη με τις Τράπεζες. Ταυτόχρονα, πρότεινα την ουσιαστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, (η αξία της αποτιμάται σε 1,4 δις ευρώ) αυτοτελώς από τα ίδια τα Ταμεία, χωρίς παρέμβαση και εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ. Τα μελλοντικά έσοδα θα πρέπει να τιτλοποιηθούν και να εκδοθούν αντίστοιχα ομόλογα-ακινήτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, μπορεί να στηρίξει αυτά τα ομόλογα και να έρθει ρευστότητα στο Ασφαλιστικό σύστημα. Οι πόροι αγοράς των ομολόγων-ακινήτων, που θα εκδώσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μπορούν να αντληθούν από το κονδύλι του 1,1 τρις ευρώ, που διαθέτει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι αυτό το διάστημα”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριάς κατά Μοσκοβισί: «Άλλα έλεγε και άλλα λέει» για το Ασφαλιστικό"

Η Γεροβασίλη επιμένει: Καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις - Από το 2018 αυξήσεις!

“Η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε χθες για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ κύριες και επικουρικές συντάξεις” τονίζει σε νέα δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αντιδρώντας έτσι έντονα στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για την πρότασή της σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επιρρίπτει δε “πολύ θράσος” στον πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που “κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος που διέλυσαν εκείνοι”.

Η κυρία Γεροβασίλη σημειώνει μάλιστα ότι “για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική καθώς από το 2018 και με την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται σε αντίθεση με ότι συνέβη τα τελευταία χρόνια που οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40 και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50%.

Συγκεκριμένα λοιπόν: Η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1480 Ευρώ και όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν την κυβερνητική εξουσία είχε φτάσει τα 863 Ευρώ. που ήταν τότε ο κύριος Πλακιωτάκης και η κυρία Γεννηματά;”

Καλεί δε την αντιπολίτευση και ιδίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ “να συστρατευθούν όλοι στον εθνικό αγώνα και να μην παίρνουν διαρκώς το μέρος της Τρόικας. Να σταματήσουν να δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές και να απαντήσουν:

Πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποφύγουμε την μείωση ή πρέπει πάλι να πληρώσουν την κρίση τα συνήθη υποζύγια. Αυτό είναι το δίλημμα της περιόδου και εμείς το έχουμε απαντήσει. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πάλι από τη λάθος μεριά”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γεροβασίλη επιμένει: Καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις - Από το 2018 αυξήσεις!"

Παραιτήθηκαν 5 μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων

Έντονα αντέδρασαν σήμερα τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία αναφερόταν στην πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από την Βουλή για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.

Παράλληλα, από το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, παραιτήθηκαν πέντε μέλη του, εκφράζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «παρέμβαση» η οποία «εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης» τη νέα διάταξη που περιληφθεί στο νόμο 4356/2015 για την επέκταση του σύμφωνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, και επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων που έχουν συλλεγεί με παράνομο τρόπο σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Παράλληλα, η Ένωση χαρακτήριζε αμφιβόλου συνταγματικότητας την επίμαχη διάταξη.

Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης και καλεί «τη Δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες».

Η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου έχει ως εξής:

«Σύμβολο της Δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και η προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του.

Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο-δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.

Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει , ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».

Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος θέτει το ερώτημα εάν ο πρόεδρος της Ένωσης Κ. Τζαβέλλας και ο γενικός γραμματέας Δ. Ζημιανίτης στη χθεσινή ανακοίνωσή τους αναφέρονται σε συγκεκριμένη υπόθεση, και εάν ναι, ποια είναι αυτή, καταλήγοντας: «Προς το παρόν… αυτά».
Παραιτήσεις στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Με κοινή επιστολή παραιτήθηκαν τους πέντε μέλη του ΔΣ της Ένωσης. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο Παρασκευά Αδάμη, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Γεώργιο Νούλη, τον ταμία Ιωάννη Παναγόπουλο και τα μέλη Ευθυμία Σωτηροπούλου και Αντώνιο Παπαματθαίου.

Στην επιστολή παραίτησής τους οι πέντε, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλούνται λόγους απτόμενους της εσωτερικής λειτουργίας του ΔΣ ως συλλογικού οργάνου και δη του τρόπου λήψεως αποφάσεων επί θεμάτων μείζονος σημασίας για τον κλάδο, χωρίς ωστόσο να κάνουν καμία αναφορά στο περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης της Ένωσης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκαν 5 μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων"

Handelsblatt: Γιατί η πολιτική λιτότητας βλάπτει την Ελλάδα

Τα μέτρα λιτότητας δεν έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση για την αναζωπύρωση της οικονομίας. Αλλά και οι κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν τους όρους που θα έκαναν τη χώρα ανταγωνιστική. Η Ελλάδα διολισθαίνει συνεχώς στην ύφεση.

Στην αρχή της νέας χρονιάς ο έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταδώσει αισιοδοξία. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προανήγγειλε ότι το 2016 η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την κρίση και θα βγει από την κηδεμονία των δανειστών. Βέβαια, την ίδια υπόσχεση έδωσε ο πρωθυπουργός όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν από ένα χρόνο και το ίδιο υποσχέθηκε πριν από αυτόν το 2013 ο τότε συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Βέβαια ο Σαμαράς, είχε κατά μία έννοια δίκιο, εφόσον το δεύτερο τετράμηνο του 2014 η ανάπτυξη επέστρεψε στην χώρα, που μπόρεσε να βγει στις αγορές και να δανειστεί με αποδεκτούς όρους.

«Ανώφελη η συγκρουσιακή πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη»
«Η συγκρουσιακή πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη δεν ήταν επωφελής»
«Η συγκρουσιακή πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη δεν ήταν επωφελής»
Η εκλογική νίκη του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τέλος του περασμένου Ιανουαρίου έπνιξε την όποια ανάκαμψη αποκλείοντας τη χώρα από τις αγορές. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κατά πολύ χειρότερη από ό,τι πριν ένα χρόνο» διαπιστώνει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Μπέρενμπεργκ στην εφημερίδα Handelsblatt. «Η χώρα έχει υποπέσει σε ένα είδος πολιτικά υποκινούμενης ύφεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με την ανώφελη συγκρουσιακή πολιτική τους έχουν σπείρει τόσο φόβο και έχουν διώξει τόσο κεφάλαιο από τη χώρα που η Ελλάδα πολύ αργά μπορεί πλέον να ανακάμψει από αυτήν την ‘αφαίμαξη’». Οι Έλληνες πέρασαν επτά δύσκολα χρόνια με απανωτά μέτρα λιτότητας. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι εντυπωσιακό. Οι κρατικές δαπάνες μειωθήκαν από 79,4 δις ευρώ το 2009 στα 55,7 δις το 2015. Στο ίδιο διάστημα το κρατικό έλλειμμα συρρικνώθηκε από το 15,4 στο 4,6% του ΑΕΠ. Καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν κατάφερε τέτοια επίδοση.
Αλλά το τίμημα ήταν υψηλό. Η Ελλάδα υπό την πίεση των μέτρων λιτότητας των δανειστών έφτασε σχεδόν στα όρια της εξαθλίωσης. Η οικονομική της επίδοση το 2008 από 233 δις ευρώ έπεσε στα 175, 6 δις ευρώ πέρυσι, υπέστη δηλαδή μείωση της τάξης του 25%. Καμιά άλλη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν βίωσε μια τόσο βαθιά και μακράς διάρκειας ύφεση. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Μεγάλη Ύφεση αρχές της δεκαετίας του 1930 στις ΗΠΑ.
Στραγγαλίστηκε η οικονομία από τα μέτρα λιτότητας
Υποσχέθηκε έξοδο από την κρίση, και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργός
Υποσχέθηκε έξοδο από την κρίση, και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργός
Παράλληλα με την ανεργία αυξάνεται το χρέος. Παρά το κούρεμα το 2012 το ύψος του χρέους είναι συγκριτικά με την οικονομική επίδοση της χώρας υψηλότερο από ποτέ άλλοτε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι φέτος θα φτάσει το 199,7% του ΑΕΠ σε σχέση με το 157%, αμέσως μετά το κούρεμα του 2012. Με το τρίτο πακέτο βοήθειας το χρέος διογκώνεται ακόμη περισσότερο. Το ποσό που έχει καταβάλει η Ελλάδα για την αποπληρωμή του ισοδυναμεί με το πενταπλάσιο των φορολογικών εισπράξεων της περσινής χρονιάς. Και όμως η Αθήνα δεν μπορεί να ορθοποδήσει σε σύγκριση με άλλες χώρες σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Επικριτές της πολιτικής λιτότητας υποστηρίζουν ότι η στρατηγική διάσωσης της Ελλάδας ήταν μονομερής γιατί επικεντρώθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς αναπτυξιακές ωθήσεις. Ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχθηκε εσχάτως ότι υποβαθμίσε τον κίνδυνο «στραγγαλισμού» της οικονομίας από τα μέτρα λιτότητας.
Αυτό είναι βέβαια η μισή αλήθεια. Η Ελλάδα διολίσθησε τόσο βαθιά στην ύφεση επειδή οι διάφορες κυβερνήσεις της αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή εκείνων των διαρθρωτικών μέτρων, που θα έκαναν την οικονομία της ανταγωνιστική και θα την οδηγούσαν πίσω στο μονοπάτι της ανάπτυξης.
Απαισιόδοξες προοπτικές
Τα μέτρα λιτότητας δεν ήταν ισορροπημένα και χωρίς αναπτυξιακή ώθηση
Τα μέτρα λιτότητας δεν ήταν ισορροπημένα και χωρίς αναπτυξιακή ώθηση
Πολλούς από τους όρους που τώρα ο Αλέξης Τσίπρας υπό την πίεση των δανειστών αναγκάζεται να εφαρμόσει, υπήρχαν και στα προηγούμενα προγράμματα. Μόνο που πάντα αναβάλλονταν, γιατί ήταν αντιλαϊκοί. Θα είναι ο Τσίπρας αυτός που θα τους εφαρμόσει; «Πιθανότατα ένα μίνιμουμ των όρων για τους οποίους επιμένουν οι δανειστές», πιστεύει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ. «Η διαδικασία είναι τόσο επώδυνη που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Και ελλείψει ενός πραγματικά μεταρρυθμιστικού ζήλου η κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή τους». Τα συμπέρασμα του γερμανού οικονομολόγου ηχεί απαισιόδοξα: «Πραγματική ώθηση για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να έρθει, η χώρα θα παραμείνει καταρχήν καθηλωμένη στο έδαφος».

Handelsblatt / Deutsche Welle
Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: Γιατί η πολιτική λιτότητας βλάπτει την Ελλάδα"

Θολό το τοπίο για το πλαστικό χρήμα

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου με αγορές που πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών.

Το 2016 «τρέχει» και οι φορολογούμενοι ακόμη δεν γνωρίζουν ποιες δαπάνες από αυτές που πραγματοποιούν καθημερινά θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση κάρτας ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ποιες δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη για το αφορολόγητο όριο εισοδήματος του 2016, τι θα γίνει με τις αποδείξεις που έχουν λάβει όσοι έχουν κάνει αγορές από την αρχή του έτους, αλλά και ποιοι τελικά θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε χθες ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές.
Ποσοστό εισοδήματος
Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι η διάταξη με το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
«Θέλουμε όλα να γίνονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα», επανέλαβε ο υπουργός και είπε πως το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται από αγορές με πλαστικό χρήμα θα προκύπτει ως ποσοστό του εισοδήματος του φορολογουμένου.
Οπως είπε, «θα υπάρχει αναλογική σχέση με το εισόδημα που δεν έχει καθοριστεί ακριβώς», για να προσθέσει ότι όποιος έχει μικρό εισόδημα θα έχει πολύ μικρότερο ποσό δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται με πλαστικό χρήμα. «Αν κάποιος έχει 25.000 ευρώ εισόδημα, δεν θα του πούμε ''φέρε μας το 10% με πλαστικό χρήμα'', θα του πούμε για παράδειγμα ''φέρε 9.500 ευρώ'' που είναι και το πιθανό ποσό για το αφορολόγητο όριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.
Ωστόσο, στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι δαπάνες ύψους 9.500 ευρώ αποτελούν το 38% του ετήσιου εισοδήματος.
Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει καθορίσει:
Το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης POS.
Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. Εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.
Τις κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα. Εξετάζεται από την «υποχρέωση» χρήσης των καρτών να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν διαθέτουν ούτε ΑΤΜ.
Προμήθειες
Επίσης αναζητείται λύση στο θέμα με τις υψηλές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στους επαγγελματίες και στα καταστήματα για τον τζίρο που πραγματοποιούν μέσω καρτών. Οπως είπε ο κ. Αλεξιάδης βρίσκεται σε συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να «πείσουν τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που κρατούν από τους εμπόρους για τη χρήση POS».
Για τις δαπάνες
Διευκρινίσεις Αλεξιάδη
Οσον αφορά τις δαπάνες με βάση τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο και θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται με κάρτες ή μέσω e-banking στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν - σβήνουν τη λίστα. Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει ότι όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού συστήματος. Χθες δήλωσε ότι για αποφυγή μπερδεμάτων, η σκέψη είναι να περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες -ακόμη και οι αγορές από σούπερ μάρκετ και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ- πλην αυτών που στη φορολογική δήλωση συμπληρώνονται σε άλλο κωδικό όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θολό το τοπίο για το πλαστικό χρήμα"

Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 36.000 ανέργους

Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για συνολικά 36.000 ανέργους παρουσίασε η διοικητής του οργανισμού Μαρία Καραμεσίνη.

Σύμφωνα με όσα είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega, το πρώτο πρόγραμμα αφορά σε 10.000 ανέργους άνω των 50 ετών και προβλέπει την επιχορήγηση των επιχειρήσεων κατά 50% του μισθολογικού κόστους, για 18 και 30 μήνες, με την προϋπόθεση ότι κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση.

Επιπλέον, "τρέχουν" προγράμματα για 18.000 νέους ανέργους, ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα για 8.000 άτομα.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά σε νέους ηλικίας 18-24 ετών που έχουν τελειώσει γυμνάσιο ή γενικό λύκειο, το δεύτερο νέους που έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν έχουν κάνει πρακτική εξάσκηση και το τρίτο νέους ηλικίας 25-29 ετών, απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως τόνισε η κ. Καραμεσίνη, σύμφωνα με το megatv.com, αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ 1.050.000 άτομα, από τα οποία τα 845.000 αναζητούν εργασία. Επίδομα ανεργίας λαμβάνει το 10% των εγγεγραμμένων.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 36.000 ανέργους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news