facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ενιαία κλίμακα φορολογίας για κάθε λογής εισόδημα εξετάζει η κυβέρνηση

Ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για κάθε λογής εισόδημα προαναγγέλλει ότι μελετάται για το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Όπως είπε, κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία κλίμακα που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και θα επιβαρύνει τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση για το χτίσιμο του αφορολόγητου με ηλεκτρονικά μέσα.

Θα λαμβάνονται υπόψη, όπως είπε, ακόμα και οι αποδείξεις των σούπερ-μάρκετ και των ΔΕΚΟ αλλά όχι των ενοικίων και των ιατρικών εξόδων. Θα εξαιρούνται όσοι είναι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι θα μελετηθεί εντός του 2016 η αλλαγή στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας, αναφέροντας ως μία από τις πιθανές λύσεις και την αύξηση στην φορολόγηση των καυσίμων από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας πέρα της Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι 300.000 οχήματα δεν έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαία κλίμακα φορολογίας για κάθε λογής εισόδημα εξετάζει η κυβέρνηση "

Οι 10 βασικές φορολογικές αλλαγές του 2016

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επιχειρήσεων - μελών του, καταγράφει τις 10 βασικές φορολογικές αλλαγές του 2016.

Όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, όπου αναμένεται να τροποποιηθούν ορισμένοι κωδικοί όπως αυτός των αποδείξεων και των ανείσπρακτων ενοικίων. Ειδικότερα, το επιμελητήριο αναφέρει μία δεκάδα αλλαγών, οι οποίες έχουν ως εξής:
Εισφορά αλληλεγγύης
1. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρους 130 εκ. ευρώ, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ διαμορφώθηκαν στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.001 έως 500.000 ευρώ και 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
2. Φορολογία Επιχειρήσεων, Επαγγελματιών & Αγροτών
Τα τελευταία χρόνια οι 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποστεί τις περισσότερες φορολογικές αλλαγές. Το 2016 οι αλλαγές είναι ιδιαίτερα σκληρές και για τα «μπλοκάκια» δεδομένου ότι, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί θα πληρωθεί αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%. Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν το 2016 με νέο υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος αυξήθηκε σε 29% από το 26%. Οι Ο.Ε. και Ε.Ε. θα πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, από 55% στο 75%, ενώ το 2017 θα εκτοξευτεί στο 100%. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν οι αγρότες το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων αυξάνεται επίσης από το 55% στο 75%, ενώ φέτος αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20% και εν συνεχεία το 2017, στο 26%.
3. Εισοδήματα από ενοίκια
Περισσότερους φόρους ύψους 142,2 εκατ. ευρώ φέρνει το 2016 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια. Για τα εισοδήματα αυτά, θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ). Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας με περισσότερα κλιμάκια, με στόχο να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια είναι αναδρομική, καθώς αφορά τα εισοδήματα του 2015.
4. Η νέα φορολογική κλίμακα
Το πρώτο δίμηνο του 2016 θα ξεκινήσει ο διάλογος για τη γενική φορολογική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Η πρόθεση του ΥΠ.ΟΙΚ. είναι η θέσπιση προοδευτικότερης ενιαίας κλίμακας, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, ενώ σχεδιάζονται 10 κλιμάκια, με χαμηλό φορολογικό συντελεστή το 20% και υψηλό το 50%. Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθεί, για να μονιμοποιηθεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που θα επιφέρει αύξηση της επιβάρυνσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
5. Αφορολόγητο όριο
Το 2016 οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων τους καθώς σχεδιάζονται αλλαγές που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης. Το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα. Επίσης συζητείται με τους δανειστές το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός χαμηλού αφορολογήτου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα συνδυαστεί με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος», αλλά η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.
6. Το «πλαστικό χρήμα»
Από φέτος, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, αφού σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠ.ΟΙΚ. προβλέπεται θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με χρήση κάρτας. Εναλλακτικά, εξετάζεται όλοι οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν μέσω καρτών το 20% του εισοδήματός τους, προκειμένου να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ. Από το 2016 οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό χρήμα».
7. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Οι 630 από τις 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 3,1 δισ. ευρώ ετησίως, θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν ή να αντικατασταθούν με εκπτώσεις μόνον εκείνες που απευθύνονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Οι 123 απαλλαγές φυσικών προσώπων έχουν κόστος 329 εκ. ευρώ και οι 109 απαλλαγές για νομικά πρόσωπα μόνο 13,8 εκ. Οι 79 απαλλαγές στον Κώδικα Φ.Π.Α. έχουν δημοσιονομικό κόστος 850 εκ. ευρώ, οι 43 φοροαπαλλαγές στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης 972,4 εκ. ευρώ και οι 19 απαλλαγές στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. 426,4 εκ. ευρώ, ενώ υπάρχουν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις ακινήτων, τέλη χαρτοσήμου, τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης οχημάτων.
8. Φορολογία αδήλωτων εισοδημάτων και καταθέσεων
Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Όσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο, ενώ όσοι απλώς τα δηλώσουν και τα διατηρήσουν στο εξωτερικό θα έχουν μικρότερη έκπτωση. Το ίδιο ισχύει και για όσους αποκαλύψουν τα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα και βρίσκονται εντός ή εκτός τραπεζικού συστήματος. Στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.
9. Αναπροσαρμογή Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων
Τα πορίσματα των αρμόδιων επιτροπών καταλήγουν στη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς δεκάδες φόροι και τέλη υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Οι νέες τιμές που ενδεχομένως να τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 μέχρι και το τέλος του 2016,  θα αντικατασταθούν το 2017 από ένα νέο σύστημα που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Σύμφωνα με την επιτροπή, προτείνεται στις «φθηνές» περιοχές, η μείωση να είναι της τάξης του 5%-10%, στις «μεσαίες» περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτές που το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 1.550 έως 3.000 ευρώ, η μείωση θα είναι 15%-20%, ενώ στις «ακριβές» περιοχές η μείωση θα είναι της τάξης του 10%.
10. Αντικατάσταση ΕΝ.Φ.Ι.Α. με νέο φόρο ακινήτων και Περιουσιολόγιο
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και η δημιουργία ενός νέου φόρου που θα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιθυμεί να θεσπίσει αφορολόγητο όριο ύψους 50.000 ευρώ, κάτι όμως που ενδέχεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ως προς την είσπραξη των 2,65 δις ευρώ, δεδομένου ότι, οι περισσότερες περιουσίες κυμαίνονται μεταξύ 50.000 - 100.000 ευρώ. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε άλλωστε στην υπέρμετρη φορολόγηση των ιδιοκτητών, που κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και μικρό εισόδημα. Στα σχέδια του ΥΠ.ΟΙΚ. είναι η σύνδεση του νέου φόρου  με την ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου..
Δήλωση Β. Κορκίδη
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον επιχειρηματικό κόσμο:
 «...Στη φορολογική ατζέντα του 2016 περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στη φορολογία επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, αύξηση και μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης, νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αναδιάρθρωση αντικειμενικών αξιών, νέος φόρος ακινήτων και ενδεχομένως η ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου. Για  έβδομη συνεχόμενη χρονιά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς οι επιπλέον φόροι που καλούμαστε να πληρώσουμε, ξεπερνούν τα 2,2 δις ευρώ, την περίοδο μάλιστα που αποδεδειγμένα η φοροδοτική μας ικανότητα έχει ήδη εξαντληθεί. Το κλασικό μοντέλο, «οι έχοντες να πληρώσουν περισσότερα», μας δημιουργεί την απορία σε ποιο όριο εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας τίθεται η διαχωριστική γραμμή των εχόντων. Ευελπιστούμε το 2016, να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης, γεγονός, βέβαια, που προϋποθέτει: πολιτική σταθερότητα, εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αναθέρμανση του επενδυτικού τοπίου και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου για Ανάπτυξη με Απασχόληση. Καλή παραγωγική Χρονιά, με Υγεία…»
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 10 βασικές φορολογικές αλλαγές του 2016"

Τσίπρας: Μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων στο ασφαλιστικό

Θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, δήλωσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και συνολικά για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία των διεθνών επαφών της κυβέρνησης και του κόμματος, στην κατεύθυνση οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών.

Σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξαντλούνται μόνο στην κατάθεση της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα κόκκινα δάνεια.

«Τους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση θα προχωρήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, καθώς και στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στη συνεδρίαση της ΠΓ έγινε επίσης εκτεταμένη συζήτηση για τις δυσμενείς επιπτώσεις της Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ και αποφασίστηκε ότι στο επόμενο διάστημα, το κόμμα θα αναλάβει συναφείς πρωτοβουλίες σε επίπεδο κινήματος, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων στο ασφαλιστικό"

Ασφαλιστικό: Έρχονται μειώσεις σε συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικά και ΕΚΑΣ

«Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα» σημειώνει το υπουργείο στην πρότασή του, ωστόσο εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής.


Μειώσεις κατά 15%, στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ -που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και το 35%- για όσους βγουν σε σύνταξη με το νέο νόμο, αλλά και μειώσεις σε εφάπαξ, επικουρικά και ΕΚΑΣ, επέρχονται με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου σύμφωνα με εργατολόγους. Με βάση το νομοσχέδιο, που δημοσιεύει ολόκληρο το skai.gr, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα προσμετρώνται οι ασφαλιστικές εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. 

Στην 170 σελίδων και 64 άρθρων μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς επιβαρύνονται κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι. 

«Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα» σημειώνει το υπουργείο στην πρότασή του για το διάδοχο του ΙΚΑ, ωστόσο εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής για τους οποίους προβλέπεται ειδικό καθεστώς. «Για τους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νόμου θα ρυθμιστούν από τον Κανονισμό της Βουλής» αναφέρεται ρητά. 

Συντάξεις 
Στις συντάξεις έως 1.000 ευρώ, τα ποσοστά ανταπόδοσης υπολογίζονται γύρω στο 76%. Σε μισθούς όμως των 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο, το ποσοστά ανταπόδοσης υπολογίζονται στο 57,55%. 

Ενδεικτικά,
 ένας συνταξιούχος με μισθό 1.000 ευρώ θα παίρνει 764 ευρώ σύνταξη, ενώ ένας συνταξιούχος με μισθό 2.000 ευρώ θα παίρνει 1.151 ευρώ σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώνονται κατά 10% τα εφάπαξ, ενώ επέρχεται μείωση και στις καταβαλλόμενες συντάξεις μετά τη λήξη των μνημονίων. 

Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές οι συνταξιούχοι θα δεχθούν πλήγμα στις αποδοχές τους και με την κατάργηση του ΕΚΑΣ. 

Στις θεμελιώδεις αρχές του ασφαλιστικού στο ν/σ αναφέρεται ότι: οι κοινωνικές παροχές της Πολιτείας χορηγούνται στο πλαίσιο Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας με σκοπό την εξασφάλιση της κοινωνικής ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης με όρους ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης αναδιανομής και αλληλεγγύης των γενεών. Το Ενιαίο Σύστημα κοινωνικής Ασφάλειας περιλαμβάνει το ΕΣΥ για τις παροχές υγείας και το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις προνοιακές συντάξεις.

Όσον αφορά τα
 προνοιακά επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων στο κείμενο σημειώνεται ότι «στους ανασφάλιστους υπερήλικες και στους συνταξιούχους σύνταξης γήρατος αναπηρίας και Θανάτου που πληρούν τις προϋποθέσεις καταβάλλονται τα προβλεπόμενα στις ρυθμίσεις αυτών ειδικά προνοιακά επιδόματα η δαπάνη των οποίων βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Θεμελιώδεις αρχές του Ενιαίου Συστήματος Ασφάλειας
1.Οι κοινωνικές παροχές της Πολιτείας χορηγούνται στο πλαίσιο Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας, με σκοπό την εξασφάλιση κοινωνικής ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με όρους ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής και αλληλεγγύης των γενεών. Το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας περιλαμβάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις παροχές υγείας, το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις προνοιακές παροχές και το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για τις ασφαλιστικές, όπως ρυθμίζεται από το νόμο αυτό.
2.Η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια αποτελούν δικαίωμα όλων των πολιτών και όσων διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα. Το κράτος έχει υποχρέωση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας και για την παροχή των σχετικών παροχών σε όλους όσοι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
3.Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Τα θέματα του νόμου αυτού που αναφέρονται στους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, τους στρατιωτικούς και τους τακτικούς υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ., οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμίδας θα ρυθμιστούν μεόμοιο τρόπο με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο. Για τους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νόμου θα ρυθμιστούν από τον Κανονισμό της Βουλής.

ΕΣΥΚΑ

Βάσει πάντα του κυβερνητικού σχεδίου, συστήνεται Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας (Ε.ΣΥ.ΚΑ.) ως συμβουλευτικό όργανο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη χάραξη των πολιτικών της Πολιτείας, στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας. Όργανα του Ε.ΣΥ.ΚΑ. είναι ο Πρόεδρος, η Ολομέλεια και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Στους ανασφάλιστους υπερήλικες και στους συνταξιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 5 καταβάλλονται τα προβλεπόμενα στις ρυθμίσεις αυτών ειδικά προνοιακά επιδόματα, η δαπάνη για την καταβολή των οποίων βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.


ΕΚΑΣ
Όσον αφορά την καταβολή του ΕΚΑΣ σύμφωνα με το ν/σ πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.
β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ.
δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000)ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.
ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.
Για κάθε έτος, αρχής γενομένης από 1.1.2017 και μέχρι 31.12.2019, εξετάζεται το καταβαλλόμενο ως ανωτέρω ποσό συντάξεων κατά το μήνα έκδοσης της υπουργικής απόφασης της παραγράφου 4 ή το δικαιούμενο ποσό συντάξεων κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης, αν η συνταξιοδότηση χωρεί μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης.
στ. Προκειμένου περί αλλοδαπών, να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Εθνική Σύνταξη
1.Η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται σε όλους, όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων xωρών. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας.
2. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη γήρατος, ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
3. Για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, και με ποσοστό από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Οι προσαρμογές αυτές δεν έχουν εφαρμογή σε όσους συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του ν. 612/1977 (ΦΕΚ 164 Α`), καθώς και για τα πρόσωπα του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (ΦΕΚ 210 Α`).
4. Στις περιπτώσεις χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου, το ποσό της εθνικής σύνταξης προσδιορίζεται για τον επιζώντα σύζυγο και κάθε συνδικαιούχο με βάση το δικαιούμενο ποσοστό σύνταξης λόγω θανάτου σύμφωνα διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα προέλευσης, άλλως του κληρονομικού δικαίου. Προκειμένου για τέκνα, η καταβολή του εν λόγω ποσοστού της εθνικής σύνταξης λήγει με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που ορίζονται από το άρθρο 13. Το καταβαλλόμενο σε αυτά ποσοστό, μετά τη διακοπή χορήγησης του, προστίθεται στο ποσοστό που χορηγείται στο δικαιούχο επιζώντα σύζυγο και έως το ποσοστό της δικαιούμενης σύνταξης. Σε περίπτωση επιμερισμού της εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξης μεταξύ δικαιούχου και τέκνων, το ποσό της εθνικής σύνταξης κατανέμεται κατά τα ποσοστά του επιμερισμού.
5. Σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη. Στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούμενου μιας πλήρους σε ποσό και μιας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της χορηγούμενης εθνικής σύνταξης είναι πλήρες.
6. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) Ευρώ κάθε μήνα.

Ανταποδοτική σύνταξη
1.Οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης, που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης, όπως ορίζεται στο άρθρο 16 και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης υπολογιζόμενα επί των συντάξιμων αποδοχών του πίνακα ο οποίος ενσωματώνεται στην παράγραφο 3, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των επόμενων παραγράφων.
2.Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνονται υπόψη:
α. για τους μισθωτούς, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου, εξαιρουμένων των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας που τυχόν καταβλήθηκαν. Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, πλην του τελευταίου έτους ή τμήματος έτους, κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης, προσαυξαυνόμενες κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
β. για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές κατηγορίες βάσει των οποίων υπολογίζονταν οι εισφορές για κύρια σύνταξη, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο μέχρι την θέση σε ισχύ του νόμου αυτού, και, για το διάστημα μετά την δημοσίευση του νόμου, το εισόδημα, το οποίο υπόκειται σε εισφορές σύμφωνα με τα άρθρα 53 και 54 του παρόντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.
3. Το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης υπολογίζεται για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί στο άρθρο 15, όπως φαίνεται στον πίνακα που προσαρτάται στο τέλος της παραγράφου αυτής και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Ειδικότερα, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης εντός εκάστης κλίμακας ετών αντιστοιχεί στο ποσοστό που αναγράφεται στην τρίτη στήλη του πίνακα. Σε περίπτωση συμπλήρωσης των ετών ασφάλισης της δεύτερης στήλης, το ποσοστό αναπλήρωσης, στο ύψος που έχει διαμορφωθεί κατά τα ανωτέρω, προσαυξάνεται περαιτέρω κατά το προβλεπόμενο ποσοστό για την επόμενη χρονική κατηγορία ετών ασφάλισης (δείτε συνημμένους πίνακες).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ από κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, υπάρχει συμφωνία από τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τις γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, διατυπώνονται επιφυλάξεις από πλευράς ΔΝΤ, με «αγκάθια» την αύξηση των εισφορών και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Tα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους:






Όλο το προσχέδιο αναλυτικά ΕΔΩ  
skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλιστικό: Έρχονται μειώσεις σε συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικά και ΕΚΑΣ "

Ρουμπινί: «Σημείο μηδέν» η Ευρώπη το 2016 - Πιθανό ένα Grexit

Τις προβλέψεις του για τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ολόκληρος ο πλανήτης το νέο έτος κάνει σε άρθρο του ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζοντας πως οι γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, ενώ ζωντανό όπως εκτιμά παραμένει και το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Μέση Ανατολή φλέγεται και ένας πόλεμος μεταξύ σουνιτών-σιιτών γίνεται ολοένα και πιο ορατός. Επιπλέον, η άνοδος της Κίνας τροφοδοτεί ένα ευρύ φάσμα εδαφικών διαφορών στην Ασία, το ουκρανικό ζήτημα είναι πιθανό να αναζωπυρωθεί μέσα στο έτος, ενώ νέες επιδημίες είναι πιθανό να χτυπήσουν τον πλανήτη. Απειλή αποτελεί όμως και ένας διαδικτυακός πόλεμος.

Η Ευρώπη όμως είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει το «σημείο μηδέν» σε γεωπολιτικό επίπεδο το 2016 σύμφωνα με τον οικονομολόγο. Αρχικά, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί απλά να αναβλήθηκε το περασμένο έτος, αφού είναι πιθανό το ασφαλιστικό να αποτελέσει νέο σημείο τριβής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας το 2016. Ένα «Grexit», με τη σειρά του, θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της νομισματικής ένωσης, καθώς οι επενδυτές θα αναρωτιούνται ποιο κράτος θα είναι ο επόμενος που θα αποχωρήσει.

Αν συμβεί όμως ένα «Grexit», τότε σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί θεωρείται πολύ πιθανό και ένα «Brexit». Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και η μεταναστευτική κρίση έχουν κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποζητά ολοένα και περισσότερο την απομόνωσή του από την ΕΕ. Για τους Βρετανούς, η ΕΕ μοιάζει με ένα ένα πλοίο που βυθίζεται.

Και μετά και το Brexit, πιθανότατα να ζητήσει η Σκωτία την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα η Βρετανία να διαλυθεί. Αυτό θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλα αποσχιστικά κινήματα - αρχίζοντας από την Καταλονία – η οποία αποζητά την ανεξαρτησία της.

Όσον αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας, αυτό που απασχολεί την Ευρώπη και θα συνεχίζει να την απασχολεί δεν είναι μόνο αν θα αυξηθεί ο αριθμός των τζιχαντιστών που θα εισβάλουν σε αυτή, αλλά πότε και που θα είναι το επόμενο χτύπημα. Οι επανειλημμένες επιθέσεις δε, θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Για την μεταναστευτική κρίση, ο οικονομολόγος εκτιμά πως απειλεί την ίδια την υπόσταση της Ευρώπης. Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο οι εκατομμύρια νέοι που ήρθαν στην Ευρώπη το 2015. Πρόκειται για τους 20 εκατ. ακόμα ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τη βία και τον εμφύλιο πόλεμο και θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη το 2016.

Εν τω μεταξύ, η λιτότητα και η μεταρρυθμιστικής κόπωση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης συγκρούονται με την κόπωση που έχει επέλθει στον πυρήνα λόγω της προσπάθειας να διασώσει να αδύναμα μέλη της. Τα λαϊκιστικά κόμματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη καθώς οι προκλήσεις αυξάνονται. Κατά τον κ. Ρουμπινί ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην εξουσία, ο αριστερός συνασπισμός έχει ήδη εδραιωθεί στην Πορτογαλία και οι ισπανικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτική αβεβαιότητα.

Με λίγα λόγια, κατά τον οικονομολόγο η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη και αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι αυξάνεται και το χάσμα αυτό θα μπορούσε να να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα το 2016. Η Ευρωζώνη και η ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλές απειλές, οι οποίες απαιτούν μια συλλογική απάντηση. Ωστόσο, τα κράτη- μέλη της υιοθετούν όλο και περισσότερο μια εθνική προσέγγιση, υπονομεύοντας έτσι τη δυνατότητα για συνολικές λύσεις στην Ευρώπη, όπως στο μεταναστευτικό.

«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη συνεργασία, ολοκλήρωση, επιμερισμό του κινδύνου, και αλληλεγγύη. Αντ 'αυτού, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αγκαλιάζουν τον εθνικισμό, την βαλκανοποίηση, τις αποκλίσεις, και την αποσύνθεση» καταλήγει ο κ. Ρουμπινί.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουμπινί: «Σημείο μηδέν» η Ευρώπη το 2016 - Πιθανό ένα Grexit"

Ελλειμμα 314.000 ευρώ στα ταμεία του καταγγέλλει ο Δήμος Περάματος

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μήνυση αφορά ταμειακό έλλειμμα στον δήμο ύψους 314.000 ευρώ και αφορά τις χρήσεις 2011, 2012 και 2013.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ταμειακό έλλειμμα εντοπίστηκε με την ολοκλήρωση του πορίσματος ορκωτών λογιστών για λογαριασμό του Δήμου Περάματος, ενώ την εντολή ελέγχου για χρήσεις παρελθουσών χρόνων είχε αναθέσει η νέα δημοτική αρχή.

Επισημαίνεται ακόμη ότι «τη νομική αλλά και πολιτική πράξη του Δημάρχου Περάματος για κατάθεση μήνυσης, επιδοκίμασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος στη συνεδρίασή του στις 28 Δεκεμβρίου».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλειμμα 314.000 ευρώ στα ταμεία του καταγγέλλει ο Δήμος Περάματος"

Αλεξιάδης: Ακόμη και οι αποδείξεις του σούπερ μάρκετ στο αφορολόγητο

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη.

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι θα λαμβάνονται υπόψιν όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, όπως τα ενοίκια, τα ιατρικά έξοδα. «Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση», τόνισε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, είπε ότι παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να επιβάλλει νέους ελέγχους για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Σε ερώτηση για τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «η επέκταση θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά αλλά και προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είναι υποχρεωτικό».

Επίσης, αναφορικά με όσους ήδη χρωστούν στην εφορία ή είναι ενταγμένοι στον Τειρεσία, ο κ. Αλεξιαδής ανέφερε ότι στα σχέδια είναι να υπάρχει ένας ειδικός τραπεζικός λογαριασμός όπου δεν θα μπορεί η εφορία και η τράπεζα να προχωρά σε δεσμεύσεις. «Πρέπει να διευκολυνθούν και όσοι είναι στον Τειρεσία. Αυτό που εξετάζουμε είναι να υπάρχει ειδικός λογαριασμός που να είναι ακατάσχετος για χρέη προς την εφορία και προς το δάνειο».

Ακόμη, δήλωσε ότι είναι βασικό οι προμήθειες να πέσουν σε λογικά όρια και πως το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται για το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι έχει προετοιμαστεί το προσχέδιο της απόφασης και πως οι τελικές τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά για ένα διάστημα του 2015. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις στις αξίες, ωστόσο είπε ότι οι μειώσεις θα είναι περισσότερες.

«Πάμε σε τροποποίηση συντελεστών και μεταφέρουμε το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για το νέο φόρο ακινήτων και σημείωσε: «Υψηλό είναι το εισόδημα που απομένει σε κάποιον όταν έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Θα υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά».

«Κατεύθυνσή μας είναι να υπάρχει μία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Όταν μιλάμε για πιο δίκαιη κλίμακα, πρέπει να ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και να επιβαρύνει υψηλότερα εισοδήματα», δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Εξάλλου, μιλώντας για τα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «θα ήταν ανέκδοτο να υπάρχει κι άλλη παράταση πέραν της Παρασκευής» και έκανε γνωστό ότι 300.000 οχήματα δεν πλήρωσαν.

«Μέσα στο 2016 θα εξετάσουμε το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η αύξηση στην φορολογία των καυσίμων, η οποία θα επιβληθεί από την πρώτη ημέρα του 2017. Ένα ποσό από τα τέλη κυκλοφορίας που εισπράττουμε τώρα θα το εισπράξουμε με απευθείας πληρωμή αλλά με μικρότερο ποσό, ενώ ένα άλλο ποσό των τελών είναι να είναι να το εισπράξουμε μέσω της αύξησης της τιμή της βενζίνης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Ακόμη και οι αποδείξεις του σούπερ μάρκετ στο αφορολόγητο"

Απόφαση-"βόμβα" του ΣτΕ για τον Λέανδρο Ρακιντζή

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του, παρέπεμψε, λόγω σπουδαιότητας, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, να κριθεί εάν ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Λ. Ρακιντζής, μετά την λήξη της 5ετους θητείας του (14 Σεπτεμβρίου 2009), παραμένει νόμιμα στην θέση του και ασκεί προσφυγές ενώπιον της Δικαιοσύνης κατά τελεσίδικων αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα με πρόεδρο τον Μιχάλη Βηλαρά και εισηγητή τον πάρεδρο Γεώργιο Ζιάμο, δημοσίευσε την τελευταία ημέρα του 2015, σειρά αποφάσεών του (4643/2015, κ.ά.), που αφορούσαν προσφυγές, τόσο του κ. Ρακιντζή ο οποίος ζητάει να μετατραπούν προς το αυστηρότερο οι τελεσίδικες πειθαρχικές αποφάσεις σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και προσφυγές δημοσίων υπάλληλων που ζητούν να απορριφθούν οι προσφυγές του κ. Ρακιντζή κατά των πειθαρχικών τους αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρακιντζής τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης στις 13 Σεπτεμβρίου του 2004 και η θητεία του έχει λήξει από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2009.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει, μεταξύ των άλλων στις αποφάσεις του:

«Δεν είναι κατ’ αρχήν επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές ιδίως ενώπιον του ΣτΕ, κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων.

Και είναι μεν ανεκτή η άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης του οποίου έληξε η θητεία, μόνον όμως εφόσον συντρέχουν συνθήκες όλως εξαιρετικές, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από το υπουργικό συμβούλιο και πάντως, όχι πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».

Το Δημόσιο όμως - αναφέρει το ΣτΕ - δεν επικαλέστηκε λόγους εξαιρετικών συνθηκών, οι οποίες να κατέστησαν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ της λήξης της θητείας του και της άσκησης των προσφυγών του ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Αντίθετη ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου, η οποία θα επέτρεπε τη χωρίς χρονικό περιορισμό συνέχιση της άσκησης προσφυγών από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετά τη λήξη της θητείας του, «δεν μπορεί να βρει έρεισμα στην αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η αρμοδιότητά του ανάγεται στον εσωτερικό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης, αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και δεν αφορά, την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες ή στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους» σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Εξάλλου - όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις - η διαδικασία επιλογής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, «ουδόλως προσκρούει σε δυσχέρειες ανάλογες με εκείνες της επιλογής των μελών των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπονται στο Σύνταγμα».

Στις αποφάσεις υπήρξαν δύο μειοψηφίες: Η πρώτη μειοψηφία είναι του συμβούλου Επικρατείας Φ. Ντζίμα ο οποίος, υποστήριξε ότι εφόσον συντρέχει εύλογη αιτία αδυναμίας διορισμού νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από το υπουργικό συμβούλιο, «ως εύλογο χρονικό διάστημα νοείται εκείνο που δεν υπερβαίνει το ήμισυ της θητείας του».

Η δεύτερη μειοψηφία είναι του συμβούλου Επικρατείας Γ. Ποταμία, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά την λήξη της θητείας του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν μπορεί «να εκφράζει εγκύρως την βούλησή του διοικητικού οργάνου, αλλά ούτε να ασκήσει, κατά το νόμο, οποιαδήποτε από τις αρμοδιότητες του ίδιου του οργάνου και επομένως ούτε προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ κατά τελεσίδικών αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση-"βόμβα" του ΣτΕ για τον Λέανδρο Ρακιντζή"

DIEM 2025: Το κόμμα που ιδρύει ο Βαρουφάκης

Ως υπουργός Οικονομικών δεν κατάφερε να προωθήσει τις θέσεις και τις απόψεις του για την πολιτική και την οικονομίας σε καιρό κρίσης. Θα επιχειρήσει να το κάνει όμως μέσα από το κόμμα που ιδρύει με το οποίο φιλοδοξεί να βάλει τέλος στον «κατακερματισμό στην Ευρώπη».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ετοιμάζεται να παρουσιάσει το κόμμα που ιδρύει, το οποίο θα ονομάζεται «Κίνημα για την Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» ή αλλιώς DIEM 2025 (Democracy in Europe Movement 2025).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.eu ο πρώην υπουργός θα ανακοινώσει το κόμμα του στο Βερολίνο, στις 9 Φεβρουαρίου.

Το DIEM 2025 φιλοδοξεί να προσφέρει έναν «τρίτο δρόμο» στους Ευρωπαίους πολίτες, μια εναλλακτική ανάμεσα στην επιστροφή στο «κουκούλι του Έθνους-Κράτους» και στις «αντιδημοκρατικές δομές των σημερινών Ευρωπαϊκών θεσμών».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "DIEM 2025: Το κόμμα που ιδρύει ο Βαρουφάκης"

Βρήκαν 15 εκατ. ευρώ στο χρηματοκιβώτιο του ΠΑΣΟΚ

Δεκαπέντε εκατ. ευρώ μετρητά βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο του ΠΑΣΟΚ κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν οι ορκωτοί λογιστές για την «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα για τη «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ - που φαίνεται να διογκώθηκε επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου - ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια με παραγγελία της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτας Φάκου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News, μετά τις καταθέσεις των ελεγκτών που ερεύνησαν τα οικονομικά του κόμματος την περίοδο 2004 - 2012 προκειμένου να διαπιστώσουν πώς δημιουργήθηκε το χρέος των περίπου 140 εκατ. ευρώ, η έρευνα φαίνεται να καταλήγει στην κλήση, ως υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, του επί σειρά ετών υπευθύνου των οικονομικών του κινήματος Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Εξηγήσεις αναμένεται να ζητηθούν για δυο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι στο χρηματοκιβώτιο του κόμματος υπήρχαν 15 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Έτσι ο υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί κρατείτο ένα τόσο μεγάλο ποσό και δεν είχε κατατεθεί σε κάποια τράπεζα ώστε να ωφελείται το ΠΑΣΟΚ και από τους τόκους, και το δεύτερο, γιατί για μεγάλο μέρος των δαπανών της επίμαχης περιόδου δεν υπάρχουν παραστατικά.

Επίσης διερευνάται η τέλεση αξιόποινων πράξεων που είχαν ως αποτέλεσμα τυχόν ζημία του κόμματος, όπως απιστία και υπεξαίρεση. Όπως σημειώνει η εφημερίδα αναμένεται η κατάθεση του Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Σημειώνεται πάντως ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κατατεθεί έγκληση παρ’ ότι το κόμμα είναι που θίγεται.

Η δικαιοσύνη παρενέβη μετά από μήνυση που κατέθεσε πριν από τρία χρόνια στον οικονομικό εισαγγελέα πολίτης που όπως δήλωσε παρακινήθηκε από δημοσιεύματα για κατασπατάληση της περιουσίας του κόμματος.

Τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος ζήτησε από πέντε εταιρείες ορκωτών λογιστών ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε η «μαύρη τρύπα».

Το πόρισμα των ελεγκτών που περιλαμβάνει την περίοδο 2004-2012 παραδόθηκε το 2013 στον τότε γενικό γραμματέα του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη. Για αρκετό χρόνο το πόρισμα έμεινε στο συρτάρι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ το καλοκαίρι του 2014 δόθηκε στη δικαιοσύνη.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρήκαν 15 εκατ. ευρώ στο χρηματοκιβώτιο του ΠΑΣΟΚ"

Προς νέα εμπλοκή στο ασφαλιστικό: Διαφωνεί με τις προτάσεις ένας από τους «Θεσμούς»

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει για το ασφαλιστικό σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγες ώρες πριν αποστείλει στους δανειστές την τελική πρότασή του για την σχετική μεταρρύθμιση. Ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά οι δανειστές θα έχουν στα χέρια τους τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα στις οποίες θα υπάρχουν και συγκεκριμένα νούμερα σε σχέση με την ποσοτικοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κατρούγκαλος δεν ενημερώνει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς όσον αφορά τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία, ωστόσο έχει δεσμευτεί να τα θέσει υπ' όψιν τους. Επιπλέον όλους τους αρχηγούς τους καλεί, αν θέλουν να συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι η κατάθεση του σχεδίου νόμου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ενώ δεν θα ακολουθήσει το δρόμο του κατ' επείγοντος.

Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται πως παραμένουν δύο αγκάθια στη διαπραγμάτευση. Πολιτικοί παράγοντες με άμεση γνώση του θέματος αναφέρουν πως ναι μεν οι δανειστές έχουν δεχτεί τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά υπάρχουν ακόμα διαφωνίες σε ό,τι αφορά την αύξηση των εισφορών και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας τη στάση των δανειστών σημείωνε πως «ένας από τους τέσσερις διαφωνεί κάθετα», και συμπλήρωνε: «Αλλά δεν θίγω υπολήψεις...».

Επιπλέον, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν πως στόχος της μεταρρύθμισης είναι μέχρι το 2060 η δαπάνη για συντάξεις να μην ξεπερνά επιπλέον το 2,5% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2009. Τόνιζαν επίσης πως δεν υπάρχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ θα προστατεύονται και οι μικρές. Επίσης έκαναν λόγο για εξορθολογισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης και για σύνδεση της εθνικής σύνταξης με το ΑΕΠ. «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει», σημείωναν σχετικά παράγοντες του υπουργείου.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος θα μεταβεί στο Βερολίνο την Παρασκευή στις 8 Ιανουαρίου και θα έχει συναντήσεις εκεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Επίσης από τις 14 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου ο υπουργός Εργασίας θα βρίσκεται στο Παρίσι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς νέα εμπλοκή στο ασφαλιστικό: Διαφωνεί με τις προτάσεις ένας από τους «Θεσμούς»"

Μητρόπουλος: Συζητήσαμε με Βαρουφάκη και Ζωή για νέο κόμμα

«Θα πάρουμε πρωτοβουλίες και τις επόμενες ημέρες θα συνυπάρξουμε με άλλες πρωτοβουλίες για να κάνουμε ένα αντιμνημονιακό πατριωτικό μέτωπο», δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Star και στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος.

Ο κ. Μητρόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της δραχμής και τόνισε ότι για αυτό άλλωστε και δεν συνεργάστηκε με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη το ΛΑΕ, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε: «και εγώ όταν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ για να μην εφαρμόσω μνημόνια, δεν περίμενα ότι τελικά θα εφαρμόσω τριπλό μνημόνιο».

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητρόπουλος, επισήμανε ότι με αφορμή την δημιουργία του πολιτικού σχηματισμού συζητά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και την πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, διευκρινίζοντας ότι βρίσκονται σε δημιουργικές συζητήσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Συζητήσαμε με Βαρουφάκη και Ζωή για νέο κόμμα"

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ - Παραιτείται ο Γκρουέφσκι

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων από τις 15 Ιουλίου 2015, με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα. Στις 15 Ιανουαρίου, βάσει της συμφωνίας, θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στα τέλη Απριλίου.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θα παραιτηθεί, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το όνομα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη,ενώ ο Ν. Γκρούεφσκι, ερωτώμενος σχετικά, δήλωσε ότι την απόφαση για το ποιος θα ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τα όργανα του κόμματος.

Τις εξελίξεις σχετικά με την παραίτησή του και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επανέλαβε ότι θα τηρηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Απριλίου.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση αναφέρει ότι η συμμετοχή της στις εκλογές εξαρτάται από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων εκείνων που θα διασφαλίζουν αδιάβλητες και δημοκρατικές εκλογές και κατηγορεί τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι φέρει προσκόμματα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Μάλιστα, κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι πρέπει να αναβληθούν για μερικούς ή περισσότερους μήνες οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Απριλίου, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μία "τίμια" εκλογική αναμέτρηση.

Από την πλευρά του, ο Ν. Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Ο Ν. Γκρούεφσκι, οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006, τάσσεται κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου αναβολής των εκλογών του Απριλίου, καθώς είναι απολύτως βέβαιος ότι θα επικρατήσει σε αυτές και επιθυμεί η όλη κατάσταση να ξεκαθαρίσει και να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο το συντομότερο δυνατόν.

Κατά του ενδεχομένου αναβολής των εκλογών του Απριλίου τάσσεται και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται και πάλι σοβαρές διαφωνίες στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ σχετικά με την εφαρμογή μίας σειράς μέτρων που προβλέπονται από τη συμφωνία της 15ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα "ρευστό" σκηνικό.

Η όλη κατάσταση ίσως ξεκαθαρίσει κάπως κατά την επίσκεψη στα Σκόπια, το επόμενο διάστημα, τού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου επετεύχθη η συμφωνία του Ιουλίου για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Χαν,σε επιστολή που απέστειλε το προηγούμενο διάστημα στους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.

Οι Βρυξέλλες φέρονται να προβληματίζονται για τις συνεχείς διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, οι οποίες "πολώνουν" το κλίμα και απειλούν τη διαδικασία επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ - Παραιτείται ο Γκρουέφσκι"

Δεν υπάρχει κρεβάτι Εντατικής για 39 Έλληνες που δίνουν μάχη για την ζωή τους!

Αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ, και δη στο πιο νευραλγικό του κομμάτι, σε εκείνο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι ασθενείς. Τουλάχιστον 39 άνθρωποι περιμένουν σήμερα να βρεθεί άδειο κρεβάτι Εντατικής στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς οι κλειστές κλίνες και το λιγοστό προσωπικό έχουν καταφέρει βαριά πλήγματα σε αυτόν τον τομέα του ΕΣΥ.

Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον όπως καταγράφεται στα στοιχεία του ΕΚΑΒ, θλιβερό και φυσικά άκρως επικίνδυνο για τη ζωή των ασθενών: 52 άνθρωποι διασωληνωμένοι βρίσκονταν την Πρωτοχρονιά σε διαδρόμους ή σε θαλάμους νοσοκομείων περιμένοντας να «ελευθερωθεί» ένα κρεβάτι σε Εντατική, με ό,τι συνέπειες μπορεί να είχε αυτό στην έκβαση της ούτως ή άλλως βαρύτατης κατάστασής τους.

Οι υπερπροσπάθειες των γιατρών και του ΕΚΑΒ επέφεραν κάποια μείωση στη λίστα και, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σήμερα σε αναμονή βρίσκονται 39 ασθενείς για κρεββάτι ΜΕΘ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν υπάρχει κρεβάτι Εντατικής για 39 Έλληνες που δίνουν μάχη για την ζωή τους!"

Η Σουηδία κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες

Η Σουηδία απαιτεί από σήμερα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να διαθέτουν ένα έγγραφο ταυτοποίησης για να τους επιτραπεί να διασχίσουν με τρένο ή λεωφορείο τη γέφυρα του Όρεσουντ, την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στη χώρα.

Εκτός από την ευθύνη που φέρουν οι μεταφορείς στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα στην περίπτωση που παραβούν τον κανονισμό αυτόν, συστηματικοί έλεγχοι γίνονται κατόπιν σχετικού μέτρου που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα στον δανέζικο σταθμό του Κάστρουπ, στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, από όπου αναχωρούν τα τρένα που διασχίζουν τη γέφυρα του Όρεσουντ προς τη Σουηδία. Επίσης έχουν στηθεί περίπου 30 σημεία ελέγχου.
Όλοι οι επιβάτες που θέλουν να μεταβούν στη Σουηδία με το τρένο ή το λεωφορείο θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα αναγνωριστικό έγγραφο (διαβατήριο, ταυτότητα, άδεια οδήγησης κλπ). Το μέτρο αυτό αφορά και τα πορθμεία που διασχίζουν τα στενά του Όρεσουντ.
"Πιστεύω ότι οι έλεγχοι αυτοί ταυτότητας θα είναι αποτελεσματικοί. Ένας μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών θα ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες", διαβεβαίωνε ο υπουργός Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον κατά την ανακοίνωση των ελέγχων αυτών στις 17 Δεκεμβρίου.
Η Σουηδία κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες
Η Σουηδία έχει εξάλλου επαναφέρει ήδη από τις 12 Νοεμβρίου τους ελέγχους στα σύνορά της, με ιδιαίτερο βάρος στη γέφυρα του Όρεσουντ και στα φέριμποτ που προέρχονται από τα λιμάνια της Δανίας και της Γερμανίας στη Βαλτική. Ωστόσο αυτοί γίνονταν μόνον σε τυχαίο δείγμα και σε ορισμένα σημεία της διαδρομής.
Οι μετανάστες που θα προσπαθούν τώρα να επιβιβαστούν χωρίς αναγνωριστικά έγγραφα θα απελαύνονται αυτομάτως, ακόμη και αυτοί που διέρχονται από τη Σουηδία με προορισμό τη Νορβηγία ή τη Φινλανδία και οι οποίοι αρνούνται να καταθέσουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου εκεί.
Οι κανονισμοί αυτοί, σε συνδυασμό με την προσεχή σκλήρυνση των όρων περί διαμονής, είχαν ένα άμεσο αποτέλεσμα, καθώς ο αριθμός των νέων αφίξεων μειώθηκε σημαντικά από τα μέσα Νοεμβρίου.
Η Σουηδία, το 20% των κατοίκων της οποίας κατάγονται από το εξωτερικό, είχε μέχρι σήμερα διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες της στους πρόσφυγες. Το 2015 δέχθηκε περισσότερους από 160.000 πρόσφυγες, ενώ φέτος αναμένεται να δεχθεί περίπου 170.000.
Ωστόσο, το Γραφείο για θέματα Μετανάστευσης, που προσφέρει πλέον κατάλυμα σε έναν κάτοικο ανά 100 στη χώρα, ανακοίνωσε ότι υπερέβη τις δυνάμεις του και ζήτησε από την κυβέρνηση να επέμβει.
Οι συστηματικοί έλεγχοι αναγνωριστικών εγγράφων αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις συγκοινωνίες μεταξύ Σουηδίας και Δανίας, ιδιαίτερα στους 8.600 ανθρώπους που κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο μεταξύ Κοπεγχάγης και Μάλμε, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας.
Τα τρένα που θα εκτελούν το δρομολόγιο θα είναι λιγότερα, ενώ προβλέπονται και καθυστερήσεις 10 ως 50 λεπτών σε σχέση με τα συνηθισμένα ωράρια.
Εξάλλου ένας φράχτης ύψους δύο μέτρων και μήκους πολλών εκατοντάδων μέτρων κατασκευάστηκε στον σταθμό του Κάστρουπ για να εμποδίζει τους μετανάστες που απελαύνονται να εφορμούν στα τρένα που αναχωρούν για τη Σουηδία.
"Είναι σα να χτίσαμε ένα τείχος του Βερολίνου", σημείωσε ο Μίχαελ Ράντροπ, εκπρόσωπος μιας ένωσης χρηστών της γέφυρας του Όρεσουντ, τη δήλωση του οποίου επικαλείτο χθες η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.
Το μέτρο αυτό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια και στη Δανία, η οποία δέχθηκε πέρυσι μόνο 18.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου και φοβάται ότι οι μετανάστες που απελαύνονται από την Σουηδία θα παραμένουν στο έδαφός της.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σουηδία κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες"

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Β. Ελλάδας

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες της Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι δηλώνουν πανέτοιμοι να βγουν στους δρόμους, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

«Με τη φορολόγηση να οδεύει προς το 26% από το πρώτο ευρώ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την προκαταβολή του 75% του φόρου, η κατάσταση για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι τραγική» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, που αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

«Δεν φτάνει που έπονται όλες αυτές οι δυσμενείς αλλαγές, οι ροδακινοπαραγωγοί της Β. Ελλάδας έχουν επιπλέον λόγους να αγκομαχούν, αφού, ενώ πουλήσαμε κάτω της τιμής κόστους, δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ για τη ζημιά που εξακολουθούμε να έχουμε λόγω του ρωσικού εμπάργκο» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, «πέρυσι λάβαμε κάποια ποσά ως ενίσχυση τιμής στην παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου που διαθέσαμε, εφέτος όμως δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ και η ζημιά μας είναι τεράστια».

Ο κ. Χαλκίδης έκανε γνωστό ότι εντός της επόμενης εβδομάδας εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αγροτών αναμένεται να έχουν συνάντηση είτε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είτε με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Μετά τη συνάντηση η Πρωτοβουλία θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση, για να επανακαθορίσει τη στάση της σε ό,τι αφορά στο πεδίο των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, σε ανοιχτή συγκέντρωση που θα γίνει στα μέσα του τρέχοντος μηνός, στη Θεσσαλονίκη, θα καθορίσει τη στάση της και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, με τον επικεφαλής της Χρήστο Γκόντια να λέει στο ΑΜΠΕ: «Δεν βλέπω να καθόμαστε για πολύ ακόμα στα σπίτια μας και η έξοδός μας στους δρόμους μοιάζει μονόδρομος για ακόμη μία φορά».

Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή γραμμή με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων βρίσκονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (Συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Στις Σέρρες οι αγρότες έχουν προγραμματίσει ανοιχτή συγκέντρωση για τις 8 Ιανουαρίου, στις 19.00, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ασφαλιστικό, φορολογικό και το υψηλό κόστος παραγωγής είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος και που αποτελούν και τα πεδία τριβής των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με την κυβέρνηση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Β. Ελλάδας"

«Παράθυρο» Μοσκοβισί για μείωση της φορολογίας των εργαζομένων

Ο Αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με απάντησή του σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού βάρους για τους εργαζόμενους, στην περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση πετύχει απτά αποτελέσματα στον τομέα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει πως «η μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων αποτελεί εθνική ευθύνη», ενώ συνεχίζει τονίζοντας πως «τα περιθώρια για τη μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίσουν να παράγουν απτά αποτελέσματα».

Επίσης η Κομισιόν, διαμέσου του Επιτρόπου της, «εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας των μισθωτών, καθώς και την ανάγκη για «δίκαιο, αποτελεσματικό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα επιβαρύνει περισσότερο τα μεγαλύτερα εισοδήματα, τον συσσωρευμένο πλούτο και τα παραγόμενα κέρδη, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή».

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε ρωτήσει την Κομισιόν αν, μεταξύ άλλων, «σκοπεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων», ενώ παράλληλα ζήτησε πληροφορίες για τις «προτάσεις της αναφορικά με τις απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, με στόχο τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006726/2015 προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Μελέτη ΟΟΣΑ για τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας

Σε πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για τη συνολική φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας, η Ελλάδα καταλαμβάνει τις υψηλότερες θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά καθαρού φορολογικού βάρους για τους εργαζόμενους, με το ατομικό καθαρό εισόδημα να επιβαρύνεται κατά 24.9%, ενώ το οικογενειακό εισόδημα με 2 τέκνα, κατά 28,7%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο δείκτης της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών, ο οποίος περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργοδότες, αφαιρώντας ενδεχόμενες κοινωνικές παροχές από το Κράτος.

Στον συγκεκριμένο δείκτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις χώρες του ΟΟΣΑ (43,4%), με την επίδραση των κοινωνικών παροχών να είναι ουσιαστικά μηδενική. Με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχει ανάγκη από ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα, που θα επιβαρύνει περισσότερο τα μεγαλύτερα εισοδήματα, τον συσσωρευμένο πλούτο και τα παραγόμενα κέρδη, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Σκοπεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση;

2. Ποιες είναι οι προτάσεις της, αναφορικά με τις απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, με στόχο τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών;

EL
E-006726/2015
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (22.12.2015)

Τα κράτη μέλη θεωρείται ότι έχουν περιθώριο να ελαφρύνουν τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας, αν η φορολογική επιβάρυνση είναι σχετικά χαμηλή σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους τρεις τομείς: στους φόρους κατανάλωσης, στους περιοδικούς φόρους επί των ακίνητων ή στους περιβαλλοντικούς φόρους.

Η Επιτροπή δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο του 2015 μια έκθεση, στην οποία ανέλυε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, ένα κράτος-μέλος χρειάζεται ενδεχομένως να μειώσει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας αν ο τεκμαρτός φορολογικός συντελεστής της εργασίας είναι σχετικά υψηλός σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ ή αν το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας για τον μέσο μισθό είναι σχετικά υψηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ο πίνακας 2.2 της έκθεσης δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ με βάση και τους δύο αυτούς ορισμούς και το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί δυνητική πρόκληση.

Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας έχει υποστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τα τελευταία έτη στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο λόγος των φόρων προς το ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία έτη αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 28 και μεταξύ των χαμηλότερων της ζώνης του ευρώ. Η σημερινή δομή των εσόδων παρουσιάζει ελαφρώς μεγαλύτερη εξάρτηση από έμμεσους φόρους σε σύγκριση με τους άμεσους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές.

Η μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων αποτελεί εθνική ευθύνη. Ωστόσο, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015. Τα περιθώρια για τη μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίσουν να παράγουν απτά αποτελέσματα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παράθυρο» Μοσκοβισί για μείωση της φορολογίας των εργαζομένων"

Νέα δικογραφία για τον Γιάννο στέλνουν στη Βουλή οι εισαγγελείς

Κακουργηματικές ποινικές ευθύνες εντόπισε η εισαγγελία Διαφθοράς στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων, η οποία υπεγράφη με αφορμή τη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξι (6) φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού.

Η σύμβαση υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου 2003, έναντι συμβατικού τιμήματος 381.578.580 ευρώ, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την εταιρία THALES NEDERLAND B.V

Ειδικότερα, ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος που ερευνησε την υπόθεση - με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου - άσκησε ποινική δίωξη για απιστία, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού. Ακόμη δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος επτά ακόμη υπηρεσιακών παραγόντων του υπ. Άμυνας.

Στη Βουλή

Παράλληλα, αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάζονται στη Βουλή μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε ανάλυση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο διατέθηκε στο Γραφείο της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς από τη Μονάδα Ειδικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η Σύμβαση 09/03 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο εισαγγελέας εντόπισε έξι ύποπτα σημεία και συγκεκριμένα εξής:
1) Μη νόμιμη μείωση της πιστωτικής υποχρέωσης της αντισυμβαλλομένης εταιρίας, με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 23 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
2) Μη αναπροσαρμογή, λόγω της παρόδου χρόνου, της πιστωτικής υποχρέωσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων της εταιρίας THALES NEDERLAND B.V., με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
3) Μη νόμιμη μείωση της κάλυψης ποσοστού προγραμμάτων υποκατασκευής ή αγοράς από 50% σε 40% της πιστωτικής αξίας της Σύμβασης 09/03, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.
4) Μη νόμιμη αναγνώριση πιστωτικού πλεονάσματος στην εταιρία THALES NEDERLAND B.V., εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.
5) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο τη δωρεάν παροχή υλικών και υπηρεσιών προς το Πολεμικό Ναυτικό, που όμως αποτελούσαν αντικείμενο έτερου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, στο οποίο τα εν λόγω υλικά και υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν ως αντικείμενο υποκατασκευαστικού έργου, με αποτέλεσμα τη μη συνομολόγηση αντίστοιχου νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ.
6) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την άμεση επένδυση σε ελληνική αμυντική εταιρία, η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την απόκτηση υφιστάμενης εταιρίας αξίας πολλές φορές υποπολλαπλάσιας της χρησιμοποιηθείσας επένδυσης, με αποτέλεσμα την επαύξηση της ιδιωτικής περιουσίας της οικογένειας στην οποία ανήκε η εταιρία που ενεπλάκη στην επένδυση και τη μη συνομολόγηση νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δικογραφία για τον Γιάννο στέλνουν στη Βουλή οι εισαγγελείς"

Στην Αθήνα την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των θεσμών

Στην Αθηνα φτάνουν την Παρασκευη οι εκπρόσωποι των δανειστών, οπότε και θα συζητηθεί εκτενέστερα το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Η πρόταση Κατρούγκαλου θα κατατεθεί σήμερα στους θεσμούς, αφού προηγηθούν ενημερωτικές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος θα βρίσκεται στα Γιάννενα και θα εκπροσωπηθεί από τον βουλευτή του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα) και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επί τάπητος θα τεθεί μεταξύ των δύο πλευρών και ο ακριβης προσδιορισμος μέτρων ύψους 1,8 δισ ευρω, στα οποία περιλαμβάνονται τα 600 εκ ευρώ του Ασφαλιστικού, όπως προβλέπεται από τον Προϋπολογισμό του έτους.

Παράλληλα θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τον προσδιορισμό εσόδων από αλλαγές στο Φορολογικό καθώς και από τις περικοπές στα κονδύλια του υπουργειου Εθνικής Άμυνας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των θεσμών "

Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις και τι ισχύει με την «προσωπική διαφορά».

Στην τελική ευθεία εισέρχεται τα ασφαλιστικό, καθώς το τελικό κυβερνητικό σχέδιο παρουσιάζεται σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες γράφονταν και σβήνονταν διατάξεις, καθώς πρόκειται για ένα ογκώδες νομοσχέδιο με το οποίο θυσιάζονται οι μελλοντικές συντάξεις, προκειμένου να διατηρηθούν οι ήδη καταβληθείσες στο σημερινό τους επίπεδο.

Οι αλλαγές αναμένονται ριζικές και καθολικές, καθώς προβλέπονται ανατροπές τόσο ως προς τη δομή του νέου συστήματος, αφού η μεταρρύθμιση προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων κύριας ασφάλισης και πρόνοιας σε έναν φορέα-μαμούθ, με ταυτόχρονη ενοποίηση περιουσιών και ενιαίο τρόπο υπολογισμού εισφορών και παροχών σε βάθος τουλάχιστον δύο ετών.

Οι νέες κύριες συντάξεις θα υπολογίζονται ενιαία για όλους, θα αποτελούνται από το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, με ποσοστά αναπλήρωσης χαμηλά, βάσει συντελεστών -υψηλότερων για τους χαμηλόμισθους και χαμηλότερων για τους υψηλόμισθους-, με αποτέλεσμα ο κάθε ασφαλισμένος να έχει τελικά το δικό του «προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης», που θα καθορίζεται από το ετήσιο εισόδημα του ασφαλισμένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου (έτη ασφάλισης).

Νέος τύπος υπολογισμού θα ισχύσει για το εφάπαξ, ενώ για τις επικουρικές θα υπάρξει ένας κανόνας βιωσιμότητας που θα οδηγήσει σε μειώσεις. Μειώσεις θα έρθουν και για τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Η «θυσία» των νέων συνταξιούχων προωθείται προκειμένου να σωθούν οι παλαιοί, ήδη συνταξιούχοι, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι αποτελεί εθνική κόκκινη γραμμή η διατήρηση των κύριων συντάξεων στο σημερινό τους ύψος.

Βέβαια, με στόχο την απεμπλοκή της από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του 2016 σε επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν για τους σημερινούς ασφαλισμένους.

Μάλιστα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι εάν προκύψουν αλλαγές από το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό, αυτές θα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά, ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» (διατηρούνται χωρίς αυξήσεις έως το 2021 βάσει μνημονιακής δέσμευσης), να χρησιμοποιηθεί ανάλογα. Για παράδειγμα, αν μια σύνταξη 1.100 ευρώ με τον επανυπολογισμό πέσει στα 1.000 ευρώ, τα 100 ευρώ είναι η προσωπική διαφορά που θα διατηρηθεί υπέρ του συνταξιούχου μέχρι να συμψηφιστούν, όταν θα ξεκινήσουν να δίνονται εκ νέου αυξήσεις στις συντάξεις.

Σήμερα τα πρώτα αποκαλυπτήρια

Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να αποσταλεί σήμερα στους εκπροσώπους των θεσμών, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί το ραντεβού του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται αυτό να πραγματοποιηθεί αργότερα από τις 8 Ιανουαρίου, καθώς κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σχεδιάζουν διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα.

Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως έχει προγραμματίσει για σήμερα συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τους παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, ενώ αναμένεται να τους ζητήσει και τις προτάσεις τους επ' αυτού. Αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας συνάντησε τον Γιάννη Πλακιωτάκη (11 π.μ.) και τον Βασίλη Λεβέντη ενώ ακολουθούν οι κ.κ. Μπαργιώτας και Αμυράς εκ μέρους του Ποταμιού -καθώς ο κ. Θεοδωράκης λείπει εκτός Αθήνας-, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Φώφη Γεννηματά και εν συνεχεία ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Να σημειωθεί πάντως πως στη διαδικασία ήδη αντέδρασε ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας για συναντήσεις που γίνονται για τους φωτογράφους.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση ο Γ. Πλακιωτάκης δήλωσε πως το σχέδιο κρύβει μειώσεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών. «Η κυβέρνηση ψάχνει συναίνεση στο λάθος, θέλει συνεννόηση με την υιοθέτηση των δικών της προτάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, o Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Κατρούγκαλο επανέλαβε την πρότασή του για ανώτατη σύνταξη στα 1.500 ευρώ (το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ανώτατο πλαφόν 2.200 ευρώ καθαρά και 3.000 για πολλαπλές συντάξεις).

Η κυβέρνηση, όπως πάει, θα καταρρεύσει, υποστήριξε ο Βασίλης Λεβέντης και παράλληλα πρόσθεσε ότι εκτιμά πως ο υπουργός Εργασίας είναι επιφυλακτικός για την αύξηση των εισφορών.

Το απόγευμα ο Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά θα στείλει το νομοσχέδιο στους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου.

Οι άξονες της μεταρρύθμισης

Η τελική κυβερνητική πρόταση είναι έτοιμη και σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει αλλαγές σε ορίζοντα τετραετίας. Το θέμα των κύριων συντάξεων παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, παρότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής παραδέχεται ότι οι θεσμοί έχουν εμμονή με τις περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση θα επιμείνει στο να μην υπάρξουν μειώσεις και το έλλειμμα να καλυφθεί από την αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα για τους εργοδότες και μισή μονάδα για τους εργαζόμενους.

Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση στο σύνολό της, παραμένει ο στόχος για διάσωση των επικουρικών συντάξεων κάτω των 170 ευρώ.

Αναλυτικά οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης είναι:

• Νέος τρόπος υπολογισμού για την κύρια σύνταξη με βάση το μέσο εισόδημα για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και έναν συντελεστή μεταξύ 0,65% ή 0,80% και 1,5% με 1,8%. Όσο χαμηλότερο θα είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερος θα είναι ο συντελεστής. Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφώνεται με την προσθήκη της Εθνικής Σύνταξης.

Η Εθνική σύνταξη βάσει της πρόβλεψης στο σχέδιο νόμου θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Είναι πολύ πιθανό, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι η Εθνική σύνταξη θα δίνεται με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης, ενώ για όσους έχουν συμπληρώσει μεταξύ 15 και 19 χρόνια, να δίνεται αναλογικό ποσοστό, για παράδειγμα, 15/20 της Εθνικής σύνταξης. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι το ύψος της Εθνικής Σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με υπουργική απόφαση, με βάση τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

• Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα επανυπολογισθούν εντός του 2016, λαμβάνοντας υπόψη το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ξεπεράσει τον σκόπελο της απόφασης του ΣτΕ, εισάγοντας μάλιστα και την «προσωπική διαφορά» για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το ποσοστό αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος.

• Επιβολή ενός αυστηρότερου πλαφόν για πολύ υψηλά ποσά συντάξεων. Με τον τρόπο αυτό, θα επιβληθούν κάποιες συμβολικές μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, όσων λαμβάνουν ποσά άνω των 2.500 ευρώ. Σημειώνεται πως κάποιες λίγες χιλιάδες συνταξιούχων εξακολουθούν να λαμβάνουν συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου προβλέπει νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη στα 2.300 ευρώ, ενώ ανώτατο όριο 3.000 ευρώ προβλέπεται για το άθροισμα των συντάξεων που εισπράττει ο δικαιούχος από πολλαπλές πηγές (κύρια, επικουρική, μέρισμα κ.λπ.).

• Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Μία μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων. Σε περίπτωση που στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση αναγκαστεί να αποσύρει κατά ένα μέρος την πρότασή της, δεν αποκλείεται να μειωθεί κατά το ήμισυ η αύξηση για τους εργοδότες και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθούν μειώσεις στις επικουρικές. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια μειώσεων, με πιθανότερο αυτό που προβλέπει «μαχαίρι» στα ποσά άνω των 170 ευρώ.

• Μείωση στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, με απώτερο στόχο, το 2019, το ΕΚΑΣ να έχει καταργηθεί. Η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπληρώσει το εισόδημα των σημερινών δικαιούχων του επιδόματος με κάποιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

• Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο θέμα των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. Οι αλλαγές για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ αναμένεται να εφαρμοστούν εντός του 2017 καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμο το σχέδιο για πληρωμές εισφορών με βάση το συνολικό, πραγματικό φορολογητέο εισόδημα. Στην πλήρη εφαρμογή του, το σχέδιο προβλέπει μια ενιαία ασφαλιστική κατηγορία εισόδου, προκειμένου να πληρώνουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Στον ιδιωτικό τομέα, το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι «μοντέλο» ΙΚΑ και σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται περίοδος μετάβασης στο ενιαίο μοντέλο, έως το τέλος του 2018, για όλους τους μισθωτούς και για όσους υπάρχουν παρεκκλίσεις. Η περίοδος αυτή αφορά κυρίως σε ασφαλισμένους σε δημόσιο, ΔΕΚΟ και Τράπεζες. Μεγάλες είναι οι αλλαγές που έρχονται στο θέμα των εισφορών για τους αγρότες καθώς από φέτος και έως το 2018 οι εισφορές από 7% θα αυξηθούν στο 20%.

• Συγχωνεύσεις Ταμείων. Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Ασφάλισης για όλους, με συγχώνευση όλων των Ταμείων κύριας σύνταξης και πρόνοιας (εφάπαξ) και στόχο εντός των επόμενων ετών να εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες υπολογισμού των εισφορών και της παροχής σύνταξης. Βάσει του σχεδιασμού, το 2016 θα είναι έτος μεταβατικό, καθώς οι εντασσόμενοι φορείς θα λειτουργούν ως ξεχωριστές διευθύνσεις, ενώ ΟΓΑ και ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα χωρίς ασφαλιστικές υπηρεσίες, μόνο για τις προνοιακές παροχές.

• Στο νέο σύστημα, σημαντικό βάρος θα πέσει στη δημιουργία ενός φορέα για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, με την ίδρυση ειδικών εταιρειών διαχείρισης κινητής και ακίνητης περιουσίας, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την αξιοποίηση νέων πόρων. Στόχος είναι να υπάρχει αξιοποίηση τμήματος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις (Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας), ενώ δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη διαπραγμάτευση και η πρόταση για επιβολή ειδικού φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις και τι ισχύει με την «προσωπική διαφορά»."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news