facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Αναψε πράσινο φως για μια ή περισσότερες μικρές ΔΕΗ

«Μικρή ΔΕΗ» ή «μικρές ΔΕΗ» με τη σύμπραξη της δημόσιας επιχείρησης και ιδιωτών σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ξεπεράσει την προετοιμαζόμενη απαίτηση των δανειστών για αποκρατικοποίηση της εταιρείας ή για πώληση μονάδων παραγωγής ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έχει ανάψει το «πράσινο» φως στη διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να διερευνήσει την πρόθεση τόσο εγχώριων ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και ξένων ομίλων για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων.
Το «σχέδιο Σκουρλέτη» περιλαμβάνει τη συμμετοχή της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού με σταθμούς παραγωγής της (λιγνιτικό ή και υδροηλεκτρικό) και κοιτάσματα λιγνίτη σε εταιρεία που θα συσταθεί από κοινού με ιδιωτική επιχείρηση. Η τελευταία θα μπορεί να κατασκευάσει επίσης νέα μονάδα, να συμπεριλάβει στον κοινό όμιλο και υπάρχουσα δική της κι έτσι να γεννηθεί μία «μικρή ΔΕΗ». Αντίστοιχη συνεργασία μπορεί να κάνει η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του υπουργού, και με δεύτερο ιδιώτη παραγωγό.
Συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν στην «Οικονομία» ότι αποκλείεται η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά η δημόσια επιχείρηση θα μπορεί να μπει σε κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό μετοχών και συνεισφέροντας σε αυτό μονάδα ή μονάδες της.
«Το σχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο για το σπάσιμο της ΔΕΗ με την εκχώρηση μονάδων, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι και συμπληρώνουν: «Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μείωση του μεριδίου της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στην αγορά, ενισχύεται ο ανταγωνισμός αλλά και η ΔΕΗ αποκτά εξωστρεφή χαρακτήρα».
Κάτω από 50%
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών προβλέπει τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ το 2020 κάτω από 50%. Για την ακρίβεια αναφέρεται σχετικώς: «Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα».
Επιπλέον, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη και με την κοινοτική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δώσει πρόσβαση σε τρίτους στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, προνόμια φθηνών πρώτων υλών που έχει αποκλειστικά η ΔΕΗ.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε θεσπίσει το σπάσιμο της ΔΕΗ σε «μικρή ΔΕΗ» με «καλάθι» λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Επιπλέον η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε αφενός στη διενέργεια δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (γαλλικό μοντέλο ΝΟΜΕ) ώστε για ένα μεταβατικό στάδιο να υπάρχει η δυνατότητα ανεξάρτητων προμηθευτών να αγοράζουν τη φθηνή ισχύ της ΔΕΗ και να διαμορφώνουν κι εκείνοι ανταγωνιστικά τιμολόγια. Ωστόσο, ο πραγματικός ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργείται μόνο με την απευθείας πρόσβαση στον λιγνίτη και στο νερό.
Το «σχέδιο Σκουρλέτη» για κοινοπρακτικά σχήματα ΔΕΗ - ιδιωτών ήταν έτοιμο από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο στην έδρα της ιταλικής Edison. Εκεί, σύμφωνα με πηγές, έγινε η πρώτη βολιδοσκόπηση της εταιρείας που είναι θυγατρική της γαλλικής EdF. Η Edison δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν την εταιρεία «Elpedison», η οποία ήδη διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο αλλά και δραστηριότητα στην αγορά λιανικής.
Πριν από περίπου 20 ημέρες συνεργάτες του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ., Γρηγόρη Στεργιούλη, άνοιξαν το θέμα των κοινοπρακτικών σχημάτων ΔΕΗ με ιδιώτες σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους. Τα ΕΛ.ΠΕ. δήλωσαν έτοιμα να συνεργαστούν με τη δημόσια επιχείρηση στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη. Η ΔΕΗ υπενθυμίζεται ότι υποχρεούται να αποσύρει παλιές λιγνιτικές μονάδες.
Λίγες μέρες μετά τη δήλωση των συνεργατών του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ., η διοίκηση της ΔΕΗ με επίσημη ανακοίνωσή της απαντούσε και σημείωνε ότι προτίθεται να συνεργαστεί σε νέες επενδύσεις αλλά όχι με την πώληση μονάδων της.
Το «σχέδιο Σκουρλέτη» για να υλοποιηθεί προϋποθέτει τη συμβολή από την πλευρά της ΔΕΗ δικαιωμάτων σε κοιτάσματα λιγνίτη και την κατασκευή από ιδιώτη νέας μονάδας. Οπως και να έχει, μένει στην πράξη να φανεί αν ανεξάρτητοι παραγωγοί ρεύματος διατίθενται να μετέχουν σε τέτοιες κοινοπραξίες με τη ΔΕΗ και κυρίως αν έχουν την πρόθεση να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναψε πράσινο φως για μια ή περισσότερες μικρές ΔΕΗ"

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Υπεγράφη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η νέα συμφωνία για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, στο επενδυτικό σχήμα που είχε αναδειχθεί νικητής του αρχικού διαγωνισμού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ:

«Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 υπογράφηκε η νέα συμφωνία με την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP για την υποβολή του τροποποιημένου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για την αξιοποίηση της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ».

Η συμφωνία εξασφαλίζει την προσαρμογή του Σχεδίου στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΠΕ28/2015) και διατηρεί το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016».

Η επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και του το αραβο-τουρκικού fund Jermyn Street Real Estate, ανοίγει τον δρόμο ώστε να υποβληθεί νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο είχε απορρίψει το προηγούμενο, παγώνοντας τη διαδικασία εκχώρησης του γνωστού ξενοδοχείου της Αττικής. Ετσι, η πορεία της αποκρατικοποίησης θα κριθεί από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Εκτιμάται πάντως ότι το σχέδιο έχει εκπονηθεί με τρόπο ώστε να σέβεται το περιβάλλον και για τον λόγο αυτό το Δικαστήριο θα δώσει την έγκρισή του.

Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη για μόλις 13 πολυτελείς καμπάνες αντί για τις 100 του αρχικού. Το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός ολόκληρου χωριού μέσα στο χώρο του σημερινού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Αστήρ Παλλάς.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και γενικότερα της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού. Ειδικότερα, είχε κριθεί μη νόμιμο το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία νέων μονοκατοικιών («καμπάνες») και την κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου.

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι το τίμημα διατηρείται στα 400 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ήπια δόμηση και περιορισμένος αριθμός κατοικιών.

Το ύψος της συνολικής επένδυσης να τοποθετείται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το αρχικό ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ήπια δόμηση, ανάπτυξη, δηλαδή, όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν δασικές εκτάσεις και χώροι πρασίνου. Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,1875, ενώ από το σύνολο των 60.886 τ.μ. που επιτρέπεται να δομηθούν θα αναπτυχθούν τα 56.500 τ.μ.

Παράλληλα, η κάλυψη θα είναι χαμηλή, καθώς μέρος των κατοικιών και διαμερισμάτων προβλέπεται να υλοποιηθεί στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η επέμβαση, δηλαδή, στο υφιστάμενο πράσινο θα είναι πολύ μικρή και οι ζώνες πρασίνου θα ενισχυθούν με πρόσθετες φυτεύσεις.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο αξιοποίησης, το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα αποκτήσει δύο ξενοδοχεία έξι αστέρων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις μονάδες Arion Hotel και Westin Hotel.

Ακόμη, στη χερσόνησο Βουλιαγμένης θα δημιουργηθούν 14 πολυτελείς βίλες, το πολύ δύο επιπέδων, που θα καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 2.000 τ.μ. Τέλος, η περιοχή πρασίνου καταλαμβάνει έκταση 54.,1 χιλιάδων τ.μ, και αντιπροσωπεύει το 16% της συνολικής έκτασης του Αστέρα και το 9% της χερσονήσου. Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Υπενθυμίζεται ότι στο Jermyn Street Real Estate Fund συμμετέχουν κατά κύριο λόγο αραβικά κεφάλαια όπως τα κρατικά επενδυτικά σχήματα Kuwait Investment Fund και το Abu Dhabi Investment Fund από το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντίστοιχα, ενώ μειοψηφική συμμετοχή έχει και ο τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος Dogus, από τους μεγαλύτερους της γείτονος χώρας.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έπεσαν» οι υπογραφές για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης"

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα τα προγραμματισμένα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων "blue star naxos" για τις Κυκλάδες, "blue star 1" για Χίο, Μυτιλήνη και "Νήσος Ρόδος" για Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη.

Κλειστές είναι, επίσης, οι γραμμές Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Θάσος και Ληξούρι-Αργοστόλι.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε τοπικά δρομολόγια πλοίων στις Κυκλάδες.

To Λιμενικό σώμα καλεί τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν από την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων"

Οι παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ. που... αδειάζουν τα δημόσια ταμεία

Ακριβά καλείται να πληρώσει το Δημόσιο για λάθη σε σχεδιασμούς και επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησαν σε θανάτους και τραυματισμούς πολιτών αλλά και αστυνομικών, καθώς και για την αμέλεια και αδιαφορία του κράτους απέναντι στην υποχρέωση άρτιας εκπαίδευσης και κατάλληλου εξοπλισμού των αστυνομικών.

Αλλεπάλληλες αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων «τιμωρούν» το Δημόσιο με υπέρογκες αποζημιώσεις για την κακή αντίδραση της Αστυνομίας, την απουσία, αδράνεια ή καθυστέρηση, την αμελή φύλαξη, αλλά και για την άρνηση ή ολιγωρία της πολιτείας να εξασφαλίσει την απαραίτητη εκπαίδευση, προστατευτική στολή, αλεξίσφαιρα, ασυρμάτους κ.λπ., αφήνοντας αστυνομικούς σε επιχειρήσεις με πολιτικά, χωρίς σχεδιασμό, ακόμα και με ενδοσυνεννόηση με τα προσωπικά τους κινητά!
Με σειρά αποφάσεων η Δικαιοσύνη ανοίγει τον δρόμο για αξίωση αποζημιώσεων από συγγενείς θυμάτων (πολιτών ή αστυνομικών) για την ψυχική οδύνη και τον πόνο που ένιωσαν, αλλά και από τραυματισθέντες για δαπάνες νοσηλείας, διαφυγόντα κέρδη, καθώς και για αποκατάσταση υλικών ζημιών από καταστροφές και βανδαλισμούς που δεν απέτρεψε η ΕΛ.ΑΣ.
Μόνο σε έξι περιπτώσεις το Δημόσιο καλείται να πληρώσει πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ (εντόκως) για παραλείψεις, λάθη, ολιγωρίες, γκάφες, αδράνειες, κακές εκτιμήσεις, εσφαλμένους σχεδιασμούς, πλημμελή άσκηση καθηκόντων, αστοχίες, που εξέθεσαν αδικαιολόγητα σε υπερβολικό κίνδυνο πολίτες, αστυνομικούς αλλά και περιουσίες.
680.000 € κόστισε ο φάκελος-βόμβα
Στο τελικό αναιρετικό δικαστικό στάδιο βρίσκεται η ευθύνη του Δημοσίου απέναντι στην οικογένεια του υπασπιστή του τ. υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Βασιλάκη, που έχασε τη ζωή του προ 5ετίας όταν άνοιξε φάκελο με εκρηκτικό μηχανισμό που προοριζόταν για τον τ. υπουργό και είχε μεταφερθεί από το πολιτικό του γραφείο στο υπουργικό.
Τα διοικητικά δικαστήρια επιρρίπτοντας ευθύνη στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του υπουργείου, επειδή δεν πέρασαν τον φάκελο-βόμβα από ακτίνες X-RAY, δέχονται ότι το Δημόσιο οφείλει αποζημίωση πάνω από 680.000 ευρώ (με τους νόμιμους τόκους) σε στενούς συγγενείς του θύματος. Κρίνουν ότι ο μη έλεγχος του φακέλου, επειδή τον έφεραν από το πολιτικό γραφείο άτομα διαπιστευμένα-εφοδιασμένα με ηλεκτρονική κάρτα, δεν αρμόζει σε υπουργείο που ασχολείται με απειλές κατά της δημόσιας τάξης και οφείλει να προλαμβάνει κινδύνους, ενώ παραβιάζει και απόρρητη διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που απαγορεύει εξαιρέσεις από τον έλεγχο.
Ο πορτοφολάς τους... αφόπλισε
Σε μία περίπτωση που προ 6ετίας συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη, τα διοικητικά δικαστήρια δέχθηκαν ότι το κράτος οφείλει αποζημίωση 15.000 ευρώ σε πολίτη για την ψυχική οδύνη και το σοκ που πέρασε όταν βρέθηκε για σύντομο διάστημα όμηρος κακοποιού, ο οποίος προσπαθούσε να διαφύγει από την Αστυνομία.
Ετσι ανοίγει ο δρόμος για αντίστοιχη αποζημίωση των υπόλοιπων προσώπων που βρέθηκαν στην ίδια υπόθεση σε ομηρεία, των ΙΧ που καταστράφηκαν κατά την καταδίωξη και φυσικά των συγγενών οδηγού λεωφορείου που σκοτώθηκε από τον δράστη, καθώς οι ευθύνες για το πρωτοφανές συμβάν καταλογίστηκαν σε δύο αστυνομικούς λόγω της αμέλειας που επέδειξαν.
Τον Μάιο του 2008 οι αστυνομικοί πήγαν με περιπολικό σε ΑΤ για να μεταφέρουν συλληφθέντα για κλοπή πορτοφολιού σε άλλο ΑΤ.
Ωστόσο γνωρίζοντάς τον από προηγούμενες πολλές παρόμοιες συλλήψεις και ότι πρόκειται για τοξικομανή με ανάγκη βοήθειας, τον έβαλαν στο πίσω κάθισμα μόνο, χωρίς συνοδό και χειροπέδες, ενώ οι δυο τους κάθισαν μπροστά, αφήνοντας το περίστροφο μέσα σε τσαντάκι στη βάση του χειρόφρενου!
Ο δράστης άρπαξε το όπλο και απείλησε τους αστυνομικούς.
Πυροβολώντας διέφυγε προς ένα χωράφι, όπου εξανάγκασε ιδιοκτήτη αγροικίας με το όπλο στο κεφάλι να τον μεταφέρει με ΙΧ παρακάτω. Κατόπιν τον κατέβασε συνεχίζοντας ο ίδιος την οδήγηση μέχρι που ανατράπηκε το ΙΧ κατά την καταδίωξη. Ακολούθησαν απειλές και ομηρείες άλλων προσώπων (σε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, έκθεση επίπλων κ.λπ.) χρησιμοποιώντας τα ΙΧ τους για να διαφύγει, αλλά έπειτα από συγκρούσεις τα εγκατέλειψε, ενώ σκότωσε οδηγό λεωφορείου, αφού τον έθεσε αρχικά σε ομηρεία.
Ο πρώτος από τους ομήρους αξίωσε αποζημίωση για το σοκ και τη διακινδύνευση της ζωής του, καταλογίζοντας σωρεία λαθών στους αστυνομικούς, επιπόλαιη και ασυντόνιστη καταδίωξη. Το Δημόσιο ισχυρίστηκε ότι δεν ευθύνεται, ότι αντέδρασε με τεράστια κινητοποίηση συλλαμβάνοντας τελικά τον δράση, καθώς και ότι η συγκεκριμένη ομηρεία έληξε σύντομα, χωρίς παρενέργειες.
Τα διοικητικά δικαστήρια συνεκτιμώντας την επιβολή πειθαρχικών ποινών (6μηνης και 4μηνης αργίας) στους δύο αστυνομικούς για την αμελή φύλαξη και τα σοβαρά παραπτώματα που οδήγησαν στην ελευθέρωση του δράστη και όσα επακολούθησαν (απαγωγές, απειλές, ομηρείες, δολοφονία κ.λπ.), υποχρεώνουν το Δημόσιο σε αποζημίωση για τη σωματική - ψυχική ταλαιπωρία και αναστάτωση.
Συντόνισαν την καταδίωξη με κινητά
Αλλη υπόθεση αναδεικνύει την επιχειρησιακή «γύμνια» και ευθύνη της πολιτείας για την απουσία στοιχειώδους εξοπλισμού και εκπαίδευσης, γεγονός που στοίχισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό και τον βαρύ τραυματισμό άλλου, στη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης υπόπτων για διάρρηξη στα Πατήσια.
Το περιστατικό αναμένεται να κοστίσει πάνω από 750.000 ευρώ (με τους νόμιμους τόκους) στο Δημόσιο, αφού το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιόρισε τόση χρηματική ικανοποίηση για τον πόνο και τη θλίψη που βιώνουν οι στενοί συγγενείς 30χρονου αστυνομικού, τον οποίον κακοποιός εκτέλεσε πυροβολώντας τον εξ επαφής στο κεφάλι.
Τον Απρίλιο του 2009 η νεοσύστατη μηχανοκίνητη ομάδα «Δέλτα» ανέλαβε δράση κατόπιν ολιγοήμερης εκπαίδευσης, χωρίς να διαθέτει κανονισμό, προστατευτικές στολές δικυκλιστών (κυκλοφορούσαν με πολιτικά) και υπηρεσιακούς ασυρμάτους.
Τα μέλη της επικοινωνούσαν με τα προσωπικά τους κινητά, πράγμα απαράδεκτο κατά το δικαστήριο, αφού δεν υπήρχε συνεχής, αλλά επιλεκτική ακρόαση και ήταν αδύνατο να δίνονται έτσι εντολές κατά την εξέλιξη μιας επιχείρησης.
Το θανατηφόρο συμβάν στάθηκε αιτία να διορθωθούν οι τραγικές υπηρεσιακές ελλείψεις εκ των υστέρων.
Μόλις γύρισε για ξεκούραση στο ΑΤ, η ομάδα «Δέλτα» κλήθηκε να συνδράμει περιπολικό στην καταδίωξη αγνώστων που επιχείρησαν να διαρρήξουν σταθμευμένο ΙΧ, κάνοντας κυκλωτική κίνηση γύρω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.
Δύο εποχούμενοι αστυνομικοί που απομονώθηκαν, καθώς δεν είχαν ασύρματο, ούτε κατευθυντήριες οδηγίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων (εκφωνητές και αξιωματικοί αγνοούσαν την ύπαρξη και επιχειρηματική δράση της ομάδας), εντόπισαν ύποπτο, προσπάθησαν να τον συλλάβουν, αλλά τους εμπόδισε γυναίκα ισχυριζόμενη ότι είναι ο σύζυγός της.
Επιχειρώντας να ειδοποιήσουν τον επικεφαλής της ομάδας μέσω κινητού ξεπρόβαλε αιφνιδίως τρίτος, που πυροβολώντας εξ επαφής σκότωσε τον έναν και τραυμάτισε τον άλλον στο κεφάλι.
Μετά τους πυροβολισμούς έγινε αντιληπτό ότι είχαν καλέσει στο κινητό, αλλά ήταν πλέον αργά. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέκρουσε ισχυρισμό του Δημοσίου ότι οι δύο αστυνομικοί δεν ενήργησαν με βάση την (ολιγοήμερη) εκπαίδευση, κάνοντας λανθασμένες επιλογές.
Επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για ελλείψεις στην οργάνωση και στον εξοπλισμό της «Δέλτα» κατά την πιλοτική λειτουργία της, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να φείδονται μέσων εξοπλισμών ή χρόνου εκπαίδευσης, αλλά να εξασφαλίζουν άρτια οργάνωση, προετοιμασία και εκτέλεση των αστυνομικών επιχειρήσεων, ώστε να προστατεύονται η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των αστυνομικών. Ομως, με τις παραλείψεις, εκτέθηκαν αναίτια σε υπερβολικό κίνδυνο.
Χωρίς αλεξίσφαιρα σε αιματηρή συμπλοκή
Τέλος, σε δύο άλλες περιπτώσεις, τα διοικητικά δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση 100.000 ευρώ σε δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν σοβαρά από σφαίρες κακοποιών στη διάρκεια συμπλοκών, καθώς κρίθηκε ότι ευθύνεται το Δημόσιο γιατί δεν τους είχε χορηγήσει αλεξίσφαιρα, μολονότι αποτελούν απαραίτητο εξοπλισμό για όσους αναλαμβάνουν καθήκοντα ιδιαίτερης επικινδυνότητας.
ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ «ΧΡΟΝΙΖΟΥΝ» ΚΑΙ... ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ
Το πούλμαν που έκαψαν οι χούλιγκαν και τα ματωμένα «ίχνη» του Πάσσαρη
Χρειάστηκαν 15 ολόκληρα χρόνια για να αναγνωριστεί η ευθύνη του Δημοσίου σε αποζημίωση για την πυρπόληση πούλμαν που μετέφερε οπαδούς της ΑΕΚ στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον Μάρτιο του 2000. Μέσα από έναν δικαστικό «λαβύρινθο», όπου οδήγησε η πολυπλοκότητα της ελληνικής νομοθεσίας, έγινε τελικά δεκτό ότι οι βανδαλισμοί των «φιλάθλων» θα στοιχίσουν πάνω από 200.000 ευρώ (με τους νόμιμους τόκους) στο κράτος, επειδή οι αστυνομικές αρχές δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα, αδράνησαν και άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.
Οι μαρτυρικές καταθέσεις κατέδειξαν ότι μιάμιση ώρα πριν από το κάψιμο του πούλμαν με μολότοφ στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Τμήματος Μεταγωγών, γυναίκα - κάτοικος της περιοχής είχε τηλεφωνήσει στην Αστυνομία και στα κανάλια, υποπτευόμενη πού μπορεί να οδηγήσει η συγκέντρωση περίπου 500 νεαρών με δίκυκλα και άγριες διαθέσεις.
Ωστόσο έγκαιρα έφθασαν μόνο κάμερες (τηλεοπτικές, φωτογραφικές) και δημοσιογράφοι που κατέγραψαν «ζωντανά» την επίθεση, όπως δείχνουν βίντεο και φωτογραφίες εφημερίδων με τους επιτιθέμενους, το φλεγόμενο λεωφορείο κ.λπ.
Το Διοικητικό Εφετείο δέχθηκε ότι η ΕΛ.ΑΣ. παρέβη τα ακραία όρια της διακριτικής της ευχέρειας και δεν δικαιολογείται να επικαλείται άγνοια και αιφνιδιασμό για την απουσία της, τον κακό σχεδιασμό, την προβληματική εκτέλεση, την πλημμελή αστυνόμευση.
Προέκυψε μάλιστα ότι είχε δοθεί πληροφορία στο Κέντρο Αμεσης Δράσης για συγκέντρωση στον Πειραιά μεγάλου αριθμού εποχούμενων οπαδών του Ολυμπιακού, και ακολούθησε εντολή παρακολούθησής τους για να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις, κάτι που όμως δεν επιτεύχθηκε. Κατά τη δικαστική απόφαση, τα αστυνομικά μέτρα σχεδιάστηκαν πλημμελώς, αφού επικεντρώθηκαν στην προστασία σταθμών του ΗΣΑΠ, στην αστυνόμευση χώρων (Ομόνοιας, «Περοκέ», γραφείων ΕΠΟ, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, που όμως κρίθηκε ότι δεν ήταν υψηλού κινδύνου για ματς μεταξύ ΑΕΚ - Ολυμπιακού).
Πολυπληθής ομάδα χούλιγκαν κουβαλώντας ξύλα, πέτρες και βόμβες μολότοφ -αναφέρεται στην απόφαση- έδρασε ανενόχλητη, λόγω της απουσίας της Αστυνομίας παρά την ειδοποίηση και της ανυπαρξίας δυνάμεων στις οδικές αρτηρίες. Οι νεαροί απέκλεισαν τις μισές λωρίδες κυκλοφορίας, ακινητοποίησαν το πούλμαν καίγοντάς το ολοσχερώς, ενώ τραυματίστηκαν τρεις επιβάτες.
Η αναγνώριση της αποζημίωσης ήρθε έπειτα από πολλές δίκες γιατί το Δημόσιο αρνιόταν, υποστηρίζοντας ότι αφού δεν ζητήθηκε κατευθείαν από το ίδιο, ως τρομοκρατική ενέργεια, δεν επιτρεπόταν να διεκδικηθεί δικαστικά. Το ποσό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν ο ιδιοκτήτης του πούλμαν αποδείκνυε τη δουλειά που έχασε (διαφυγόντα κέρδη).
Η απόδραση
Ο κακοποιός Κ. Πάσσαρης όχι μόνο δεν έχει ακόμα λογοδοτήσει για εγκλήματά του στη χώρα μας (αφού κρατείται για άλλα σοβαρά αδικήματα σε φυλακή της Ρουμανίας), αλλά φέρει ευθύνη και για τις σημαντικές αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλει το Δημόσιο σε θύματα (και συγγενείς θυμάτων) της εγκληματικής δράσης του. Για την προ ετών αιματηρή απόδρασή του από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου είχε μεταφερθεί με κλούβα για εξετάσεις, τραυματίζοντας σοβαρά εξωτερικό φρουρό των φυλακών, τα διοικητικά δικαστήρια αναγνωρίζουν ευθύνη του Δημοσίου, καθώς η Υπηρεσία Μεταγωγών δεν φρόντισε να επισημάνει την ιδιαίτερη επικινδυνότητά του, ώστε να συνοδεύεται από μεγαλύτερη και καλύτερα εξοπλισμένη αστυνομική δύναμη και να αποφευχθεί η τραγωδία, αφού δραπετεύοντας σκότωσε δύο αρχιφύλακες της ΕΛ.ΑΣ. με πιστόλι, που παραμένει άγνωστο πώς βρέθηκε στα χέρια του (οι συγγενείς τους διεκδικούν άλλες αποζημιώσεις).
Για τον σοβαρό τραυματισμό του εξωτερικού φρουρού από σφαίρα στο στήθος, τη μακρόχρονη νοσηλεία και την ψυχική ταλαιπωρία του, τα διοικητικά δικαστήρια καταλογίζουν στο Δημόσιο ευθύνη αποζημίωσης που εντόκως ξεπερνά τα 110.000 ευρώ.
Παράλληλα κρίνουν καθοριστική την παράλειψη ενημέρωσης για την επικινδυνότητα του κακοποιού, αφού στο παρελθόν είχε πυροβολήσει και πετάξει χειροβομβίδα κατά αστυνομικών απειλώντας δημόσια για εκδίκηση, ενώ επισημαίνουν ότι ο τραυματίας είχε αναλάβει λίγους μήνες νωρίτερα υπηρεσία και δεν έφερε όπλο, κάτι για το οποίο αποφασίζει όποιος διατάσσει τη μεταγωγή.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ. που... αδειάζουν τα δημόσια ταμεία"

Κατρούγκαλος: Οι 3 άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα επισκεφθεί τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, στις 6μμ, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εργασίας την ίδια ημέρα θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου για το σχέδιο της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα λάβουν χώρα στη Βουλή και θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί, ενώ εν συνεχεία αναμένεται να σταλεί η ελληνική πρόταση στους θεσμούς.

Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου γιατί αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση, δηλώνει σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και προσθέτει: «έχω συχνές και συστηματικές ανταλλαγές απόψεων με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφίσουν μία δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή καθώς ορισμένοι από του δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και γι αυτό η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα στο διπλωματικό επίπεδο.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λέει ο υπουργός Εργασίας έχει τρεις κύριους άξονες: «Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημοσιο τομέα.

Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος.

Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Επαναλαμβάνει ότι η μη μείωση των κύριων συντάξεων είναι διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό θεμελιακή δέσμευση της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για την διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα αποθεματικά. Σημειώνει δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη λέει ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Διευκρινίζει δε, ότι η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για την ενοποιήσεις ταμείων αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειουργική ενοποίηση του συστήματος».

Τέλος όσον αφορά το μέτωπο των εργασιακών ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αμέσως μόλις κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το θέμα αυτό».

Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει αύριο ο Κατρούγκαλος

Ο υπουργός εργασίας θα επισκεφθεί αύριο στις 6μμ τον Πρ. Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ημέρα θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου για το σχέδιο της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα λάβουν χώρα στη Βουλή και θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Οι 3 άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης"

Αλεξιάδης: Το αφορολόγητο θα χτίζεται αποκλειστικά μέσω κάρτας ή τράπεζας

Ό,τι αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ως δαπάνη, θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή μέσω τραπέζης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Κατά τον τρόπο αυτό, θα αναγνωρίζεται ως αφορολόγητο μόνον ό,τι περνά μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας που θα έχει δηλωθεί ότι αφορά δαπάνες. Οι δαπάνες θα συμπεριλαμβάνουν ενοίκια, ιατρικά έξοδα, αγορά ΙΧ και δαπάνες οικογένειας.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης συμπλήρωσε ότι το χτίσιμο του αφορολόγητου θα σχετίζεται με το εισόδημα του φορολογουμένου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο που θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα προβλέπει τη θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με χρήση κάρτας.

Μάλιστα εξετάζεται να δοθεί κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τους τις κάρτες. Ειδικότερα εξετάζεται το νέο σύστημα να προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που για το 70-80% των δαπανών τους θα χρησιμοποιούν κάρτες να δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Το αφορολόγητο θα χτίζεται αποκλειστικά μέσω κάρτας ή τράπεζας"

Νεφελούδης: Λύση στο ασφαλιστικό για να είναι εφικτή η καταβολή των συντάξεων σε έναν χρόνο

Τον κώδωνα του κινδύνου για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις έκρουσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

«Αν δεν λύσουμε το Ασφαλιστικό, δεν θα μπορούμε σε έναν χρόνο να δώσουμε συντάξεις» προειδοποίησε ο γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας μιλώντας στο MEGA.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν καθορίζει τη βιωσιμότητα ως προς τις κύριες συντάξεις, αλλά αφορά τη διαδικασία σταθεροποίησης του συστήματος εις το διηνεκές».

Ανέφερε ότι «βασικό σκαλοπάτι» του νέου ασφαλιστικού θα είναι η εθνική σύνταξη και επισήμανε ότι αν ίσχυε από σήμερα, θα ήταν της τάξεως των 384 ευρώ μηνιαίως.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Νεφελούδης, το ύψος της καθορίζεται από το 60% του εισοδήματος φτώχειας και αφορά όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασιακού βίου.

Το δεύτερο κομμάτι θα είναι η αναλογική σύνταξη «κι εκεί γίνεται η διαδικασία αναπλήρωσης». «Εμείς θα προσπαθήσουμε για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης» σημείωσε.

Τέλος, ο γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις αλλά και ότι δεν θα συγχωνευθούν κύριες και επικουρικές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεφελούδης: Λύση στο ασφαλιστικό για να είναι εφικτή η καταβολή των συντάξεων σε έναν χρόνο"

Μητροπολίτης Κορίνθου προς Τσίπρα: Εύχομαι σύμφωνο συμβίωσης στα παιδιά σου

Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Κορίνθου Διονυσίου στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, με τις οποίες «ευχήθηκε» στον Πρωθυπουργό σύμφωνο συμβίωσης στα παιδιά του. 

«Εκφράζω πικρό παράπονο. Είναι δυνατόν να ακούς ολόκληρο Πρωθυπουργό να λέει ‘ζητώ συγγνώμη γιατί καθυστερήσαμε; (στη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης). Να σε αξιώσει ο Θεός να παραστείς και στα συμβόλαια των παιδιών σου... Τι θα μου έλεγε τότε ‘με ειρωνεύεσαι’, ‘με κατηγορείς;’ πρέπει να σεβόμαστε ορισμένα παραδείγματα και να δίνουμε καλά παραδείγματα, δεν είναι αυτά καλά παραδείγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Κορίνθου προς Τσίπρα: Εύχομαι σύμφωνο συμβίωσης στα παιδιά σου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news