facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

ΟΑΕΔ: Μόνο μέσω διαδικτύου σειρά υπηρεσιών από τη Δευτέρα

Αποκλειστικά μέσω διαδικτύου θα παρέχεται από την προσεχή Δευτέρα μια σειρά υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Οι υπηρεσίες θα παρέχονται με τη χρήση κωδικών πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΟΑΕΔ ή μέσω ΚΕΠ.

Η τρίμηνη Ανανέωση Δελτίου Ανεργίας, οι αιτήσεις για τα Ειδικά Εποχικά Βοηθήματα, Ειδικά Βοηθήματα Ανεργίας, Παροχές Μητρότητας είναι μερικές από τις σημαντικότερες υπηρεσίες για τις οποίες η διαδικασία πρόσβασης αλλάζει.

Για την εξυπηρέτησή τους, οι συναλλασσόμενοι είτε θα πιστοποιούνται ως χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (1. παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης - ΚΠΑ ΟΑΕΔ, ή 2. χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) είτε θα απευθύνονται σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, έχοντας μαζί τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Εγκύκλιος για την μετάβαση στην αποκλειστικά ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών του ΟΑΕΔ έχει αποσταλεί σε όλα τα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, στα οποία από τις 4 Ιανουαρίου θα γίνεται και διανομή σχετικού πληροφοριακού υλικού.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται από τον Οργανισμό να ενημερωθούν εγκαίρως για τις αλλαγές στην πρόσβαση στις υπηρεσίες του για την καλύτερη, αμεσότερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτησή τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Μόνο μέσω διαδικτύου σειρά υπηρεσιών από τη Δευτέρα "

Συντάξεις: Πόσο και γιατί θα μειωθούν μέσα στο 2016

Μπορεί οι θεσμοί να μην έχουν ακόμη δει καν την πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όμως ήδη οι συνταξιούχοι είναι δεδομένο πως θα δουν ήδη από την Πρωτοχρονιά τις απολαβές τους να περικόπτονται - για ακόμα μια φορά.

Πρόκειται για ήδη νομοθετημένες και ψηφισμένες διατάξεις που προκύπτουν από προηγούμενες δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών και οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν από 1/1/2016.

Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Αύξηση των ορίων ηλικίας, ώστε σταδιακά πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 67 (με εξαίρεση όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης). Οι ασφαλισμένοι θα δουλέψουν «εξτρά» από τρεις μήνες έως έξι χρόνια και εννιά μήνες για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Περισσότερο χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αλλά και οι άντρες με ανήλικα που είχαν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012.

2. Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία. Οι πόρτες εξόδου κλείνουν, καθώς στόχος είναι σταδιακά σύνταξη να καταβάλλεται με 40 έτη ασφάλισης στα 62.

3. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του Ο.Γ.Α. Με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97, όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2016 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2015. Ωστόσο, η βασική σύνταξη αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.

4. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις Δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Με βάση τον νόμο 3029/02 για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων θα υπολογίζονται με τους συντελεστές που ορίζουν ο νόμος Λοβέρδου- Κουτρουμάνη (ν. 3863 και 3865/2010.)

5. Πάνω από 70.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα χάσουν το επίδομα μέσω της καθιέρωσης αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Το σχετικό κονδύλι θα μειωθεί κατά 20%, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2019 να έχει αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

6. Μειώνεται η κατώτατη σύνταξη στα 392 ευρώ και το προνοιακό μέρος θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 67 ετών. (ισχύει από το 2015 αλλά πρακτικά θα εφαρμοστεί το 2016, όταν ξεπαγώσει η διαδικασία απονομής συντάξεων).

7.Μειώνεται επιπλέον 10% η σύνταξη για όσους «τολμήσουν» να αποχωρήσουν πρόωρα .

8.Οι εισφορές του ΟΓΑ από 1/1/2016 και μετά αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% φέτος, συν αντίστοιχα ποσοστά το 2017 και 2018 με στόχο των υπερδιπλασιασμό των πληρωμών για ασφάλιση των Ελλήνων αγροτών.

9.Οι τριπλές και πολλαπλές συντάξεις, ακόμη και εάν πρόκειται για συντάξεις χηρείας, θα τεθούν στο στόχαστρο και αναμένεται να υποστούν μεγαλύτερες περικοπές συγκριτικά με τις μειώσεις στους λοιπούς ασφαλισμένους.

10.Αναδρομικά, από 1/12/2015 και μετά, αναμένεται να μειωθούν κατά 25% τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων. Και αυτό γιατί καταργήθηκε ο κοινωνικός πόρος και τα έσοδα του ταμείου εμφανίζουν μείωση άνω του 40%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Πόσο και γιατί θα μειωθούν μέσα στο 2016"

Τελευταία ευκαιρία πριν από τη «φάκα» του περιουσιολογίου

«Πόθεν έσχες» για όλους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών από το 2016, με στόχο όχι τη φορολόγηση της περιουσίας αλλά την καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης. Πριν από τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων στο περιουσιολόγιο, οι φορολογούμενοι θα κληθούν αρχικά να αποκαλύψουν εθελοντικά τυχόν αδήλωτα εισοδήματα που έχουν, θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα συμπληρώσουν την ειδική φόρμα στο περιουσιολόγιο, περίπου στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Μεταξύ των πολλών στοιχείων και πληροφοριών που θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνεται η πλήρης ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων, με αναφορά σε ποσό και πηγή προέλευσης, καθώς και όλων των συνδικαιούχων. Θα πρέπει επίσης να δηλώνεται η αξία αποτίμησης όλων των κινητών αξιών. Αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα ιδιωτικά σχολεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.

Τον Μάιο οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο. Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει να τα διορθώνουν ηλεκτρονικά, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να μεταβαίνουν στις εφορίες με τα απαραίτητα παραστατικά. Οπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και σε δεύτερη φάση πιθανόν από το 2017 θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα. Εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα, τα στοιχεία θα αποσταλούν από τις εταιρείες και τους οίκους στους οποίους έχει γίνει η ασφάλιση ή η εκτίμηση. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή. Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών πέραν της φορολόγησής τους θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα γίνονται και οι σχετικές διώξεις.

Ταυτόχρονα και όπως αναφέρει το ίδιο ανώτατο στέλεχος, τα παιδιά που θα γεννηθούν από τις 1-1-2016 με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο θα λαμβάνουν και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
Οσον αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα, όσοι δεν σπεύσουν να τα δηλώσουν με τη δημιουργία του περιουσιολογίου, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να φθάσουν και σε μία έμμεση κατάσχεση των εισοδημάτων αυτών. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι ότι αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογουμένου. Οσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο, ενώ όσοι απλά τα δηλώσουν και τα διατηρήσουν στο εξωτερικό δεν θα έχουν έκπτωση.

Εφόσον δηλωθούν, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα αίρονται και οι ποινικές διώξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι εξαντλητικά που θα φθάνουν έως και το 100% του ποσού που δεν δηλώθηκε στην εφορία. Κάθε αλλαγή περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, θα πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμα παραστατικά και να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, θα επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές, οι οποίες (στις μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής) θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελευταία ευκαιρία πριν από τη «φάκα» του περιουσιολογίου"

Τέλος στο bail out δισεκατομμυρίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Σε ισχύ τίθεται από 1η Ιανουαρίου, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών στην Ευρωζώνη, βάζοντας στην ουσία τέλος στις διασώσεις δισεκατομμυρίων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, πλέον οι ιδιώτες μέτοχοι και επενδυτές ενός τραπεζικού ιδρύματος θα αναλαμβάνουν το κόστος της εκάστοτε διάσωσης εάν αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σύμφωνα με την Telegraph, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν δαπανήσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ από το 2008 για να σώσουν τράπεζες που βρέθηκαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, σέρνοντας έτσι το ευρωπαϊκό νομισματικό μπλοκ στην οικονομική κρίση.

Μάλιστα, μόνο την περίοδο Οκτωβρίου 2008-Δεκεμβρίου 2012 εισέρρευσαν κρατικά κεφάλαια 1,6 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, δηλαδή περίπου το 13% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Πλέον, λοιπόν, μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) θα είναι οι πρώτοι που θα αναλαμβάνουν το κόστος κατάρρευσης μιας τράπεζας κι όχι οι κυβερνήσεις, όπως συνέβη χαρακτηριστικά σε χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την οδηγία BRRD, μέτοχοι και ομολογιούχοι θα υποστούν απώλειες τουλάχιστον 8% των συνολικών ζημιών της προβληματικής τράπεζας πριν αυτή λάβει κρατική βοήθεια.

Με βάση τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών, δημιουργείται επίσης, και ένα Ταμείο με κεφάλαια από όλες τις τράπεζες τις Ευρωζώνης (μέσα σε χρονικό ορίζοντα 8 ετών), ως «μαξιλάρι» για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κατάρρευσης.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στο bail out δισεκατομμυρίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες"

Στο αρχείο η μήνυση Χαϊκάλη κατά Ντογιάκου και Παναγιωτόπουλου

Στο αρχείο τέθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- η μηνυτήρια αναφορά του τέως υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τέως βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη σε βάρος δυο εισαγγελικών λειτουργών για κατάχρηση εξουσίας ως προς την γνωστή υπόθεση των καταγγελιών του περί απόπειρας δωροδοκίας του, εν όψει της εκλογής, τότε, του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων (18.8.2015), ο Παύλος Χαϊκάλης κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά σε βάρος δύο εισαγγελέων οι οποίοι, τον Δεκέμβριο του 2014, είχαν αρχειοθετήσει τις καταγγελίες του περί απόπειρας δωροδοκίας του, εν όψει της εκλογής -τότε- του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με την μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Χαϊκάλης εγκαλούσε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, αλλά και τον εισαγγελέα Παν. Παναγιωτόπουλο, που ερεύνησε τις καταγγελίες του, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Ο εκτός πολιτικού στίβου πλέον κ. Χαικάλης λόγω της offshore εταιρείας υποστήριζε ότι οι καταγγελίες του περί απόπειρας δωροδοκίας του από τον Γεώργιο Αποστολόπουλο αρχειοθετήθηκαν, χωρίς να ερευνηθούν σε βάθος από την Εισαγγελία.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είχε κάνει ο κ. Χαϊκάλης τον Δεκέμβριο του 2014 ως βουλευτής, τότε, των ΑΝΕΛ (πριν την υπουργοποιήση του), ο Γεώργιος Αποστολόπουλος του προσέφερε 700.000 ευρώ μετρητά, διακανονισμό για το δάνειό του και διάφορες άλλες οικονομικές διευκολύνσεις, συνολικού ύψους από 2-3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ψηφίσει συγκεκριμένα εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Αποστολόπουλος εμφανιζόταν ως σύμβουλος πολιτικών, ως οικονομικός σύμβουλος Τραπεζών, κ.λπ.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Παναγιωτόπουλος, που ερεύνησε την υπόθεση, κατόπιν εντολής του κ. Ντογιάκου, προχώρησε στην αρχειοθέτηση των καταγγελιών του κ. Χαϊκάλη, κρίνοντας ότι αυτές δεν έχουν βάση.

Φυσικά δεν άσκησε ούτε ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Αποστολόπουλου, τον οποίο ο κ. Χαϊκάλης είχε καταγγείλει ως το πρόσωπο που επιχείρησε να τον δωροδοκήσει.

Στο πλαίσιο της τότε έρευνας στον εισαγγελέα είχε κληθεί και είχε καταθέσει, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Τώρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Εμμανουήλ Ρασιδάκης αρχειοθέτησε με τη σειρά του την μηνυτήρια αναφορά του κ. Χαϊκάλη, κρίνοντας ότι όσα αναφέρει δεν έχουν βάση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαϊκάλης είδε την πόρτα εξόδου από τις εκλογικές λίστες των ΑΝΕΛ λόγω της «offshore» εταιρεία του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο αρχείο η μήνυση Χαϊκάλη κατά Ντογιάκου και Παναγιωτόπουλου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news