facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Εκρηκτικοί διάλογοι στο Eurogroup: Αν μας πιέσετε με μέτρα, θα πάμε σε εκλογές -Αν δεν αντέχετε, να πάτε

Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρέθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», είπε ο υπουργός Οικονομικών στους ομολόγους του στην ευρωζώνη, θέτοντας ξεκάθαρο δίλημμα. «Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε τότε να πάτε», ήταν η αντίδραση που εισέπραξε, όπως συνοψίζουν στο «Βήμα» πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες.

«Ηταν ένα πολύ κακό Eurogroup», επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο άσχημο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη χρυσόσκονη για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΠΕ, ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα συμφωνία», ανέφερε η ίδια πηγή.

Ακόμη και ο Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να είπε συνομιλώντας με την ελληνική αποστολή: «Η απόφαση ήταν βίαιη και άδικη, η χειρότερη των τελευταίων ετών!», σύμφωνα πάντα με το «Βήμα».

Στο Eurogroup, η ελληνική πλευρά πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Ο κ. Τσακαλώτος, σε εσωτερικές συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες φέρεται να διεμήνυσε στον πρωθυπουργό «Αν συμφωνηθεί πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ, εγώ φεύγω».

Μέσα σε όλα αυτά, οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη, με την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, επιβάρυναν περισσότερο τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες. «Αυτό δεν βοηθάει το κλίμα της διαπραγμάτευσης», σχολίασε στο «Βήμα» στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει καρδιά και δεν θέλει την ενίσχυση των πλέον αδύναμων, αλλά υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες», ανέφερε ακόμη η ίδια πηγή.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε για τις ενστάσεις ότι πρέπει πρώτα να επαληθευτεί το πλεόνασμα από την Eurostat, το Απρίλιο του 2017, και να συζητηθεί με τους Θεσμούς η διάθεσή του, ενώ υπενθύμισαν ότι υπάρχουν βασικές κατευθύνσεις για το πού πρέπει να διατεθούν τα χρήματα: 1. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 2. ληξιπρόθεσμα, 3. συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.

Η απάντηση Τσακαλώτου

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκανε αναφορά σε εκλογές στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Οι φερόμενοι διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών ​Ευκλείδη Τσακαλώτο ​και ομολόγους του, οι οποίοι παρουσιάζονται στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής και αναπαράγονται στο Διαδίκτυο, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Καμία τέτοια συζήτηση με αναφορά σε εκλογές από μέρους του υπουργού Οικονομικών δεν ​έγινε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Ούτε εντός, ούτε στο περιθώριο αυτού​. Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν υπηρετούνται επαρκώς με ψεύδη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Βήμα επιμένει: Είναι ορθό το δημοσίευμα

Με νέα ανάρτησή του στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα το «Βήμα» απαντά στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζοντας ότι εμμένει στην ορθότητα των πληροφοριών του. «Πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετεί ο κ. Τσακαλώτος» αναφέρει αιχμηρά.

Η ανάρτηση του Βήματος

«Το ''Βήμα'' επιμένει στην ορθότητα του δημοσιεύματος. Βασίζεται σε περισσότερες από μια πηγές με παρουσία στη συνεδρίαση του Eurogroup. Πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετεί ο κ. Τσακαλώτος, όχι ''Το Βήμα''. Ακόμη και μετά τη δημοσίευσή του το άρθρο περιγράφεται από πηγή των Βρυξελλών ως «το πιο ακριβές» για όσα συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news