facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει μόνη της στον ESM τα μέτρα για το χρέος

Δυνατότητα να μπλοκάρουν την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχουν, θεσμικά, η Γερμανία και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τον επίσημο ιστότοπό του, οι περισσότερες αποφάσεις στο Συμβούλιο των Διευθυντών, όπου εκπροσωπούνται τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, λαμβάνονται με ε«ιδική πλειοψηφία» 80 έως 85%.

Η Γερμανία όμως, ως κυριότερος μέτοχος και χρηματοδότης του θεσμού, έχει το 26,9% των δικαιωμάτων ψήφου. Συνεπώς, εάν το Βερολίνο κρίνει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παραβιάζουν το πρόγραμμα στήριξης – που χρηματοδοτείται από τον ESM – έχει τη θεσμικά τη δυνατότητα να το πράξει ακόμα και μειοψηφικά.

Αντίθετα, στην Ελλάδα αναλογεί μόλις το 2,8% των δικαιωμάτων.

Ο ίδιος μηχανισμός ισχύει και στο Συμβούλιο των Διοικητών, το ανώτατο όργανο του ESM, το οποίο συνεδριάζει όμως πολύ σπανιότερα.

Μεγάλη επιρροή μπορεί να ασκήσει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, ως προεδρεύων στο Συμβούλιο των Διοικητών, έχει την αρμοδιότητα να επέμβει εάν κρίνει ότι καταστρατηγούνται αποφάσεις της ευρω-ομάδας.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news