facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Πρόεδρος Κύπρου: Πολυμερής και όχι πενταμερής η διάσκεψη στη Γενεύη

Η Διάσκεψη για την Κύπρο είναι πολυμερής ξεκαθάρισε ο Kύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και σε αυτήν πρόσθεσε θα συμμετέχουν η ΕΕ και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται από κόμματα για υπαναχώρηση του από προηγούμενες δεσμεύσεις του με την συμφωνία του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε πως αυτό που υπάρχει είναι συνέχιση του διαλόγου από εκεί που είχε μείνει στο Μοντ Πελεράν και αυτό πρόσθεσε, ήταν το αίτημα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Σημείωσε πως η 12η Ιανουαρίου, που θα γίνει η διάσκεψη στη Γενεύη, δεν είναι το τέλος του δρόμου και πως αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί ο διάλογος, καθώς στόχος είναι η επίτευξη μιας λύσης που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει σε τακτική βάση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα συναντήσει μάλιστα στο Ισραήλ, καθώς και στις 16 Δεκεμβρίου στο περιθώριο της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν χρειαστεί σημείωσε, θα επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί στη Γενεύη

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου θα συνοδεύσουν τον κ. Αναστασιάδη στη Γενεύη ώστε να γίνεται επί τόπου διαβούλευση κατά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Μετά την ολοκλήρωση τη σημερινής συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου οι αρχηγοί των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις.

Αβέρωφ Νεοφύτου - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως το κόμμα του στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Νίκος Αναστασιάδης. Αναφορικά με τη Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ήρθε η ώρα να φανεί αν κατανοεί στα του κεφαλαίου της ασφάλειας. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε την πορεία των διαπραγματεύσεων ως ένα δρόμο που το τέλος του είναι η λύση του Κυπριακού.

Άντρος Κυπριανού - ΓΓ ΑΚΕΛ

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως πρέπει να ξεπεράσουμε τις έντονες απόψεις που ενδεχομένως έχουμε, για να συμβάλουμε στις προσπάθειες του Προέδρου, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη και καθοριστική φάση του Κυπριακού με αρκετές προοπτικές αλλά και αρκετούς κινδύνους. Ο κ. Κυπριανού, είπε ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Διάσκεψη.

Νικόλας Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Καθόλου πειστικές χαρακτήρισε τις εξηγήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως είπε, η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, με δεδομένα τα οποία οδηγούν σε πενταμερή διάσκεψη, όπως είναι ο στόχος της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, αναίρεσε με αυτή την συμφωνία τις υποσχέσεις που ο ίδιος έδωσε.

Μαρίνος Σιζόπουλος - Πρόεδρος ΕΔΕΚ

Η απουσία μας θα ήταν ανεύθυνη πολιτική πράξη, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ερωτηθείς αν θα συνοδεύσει τον ΠτΔ στην Γενεύη. Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ εξέφρασε στη συνεδρίαση του Εθνικού έντονες ανησυχίες για τις επικείμενες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι στην Διεθνή Διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρούσα και η ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ.

Γιώργος Λιλλήκας - Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Ο Γιώργος Λιλλήκας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, ανέφερε ότι κατατέθηκε η πρόταση για παρουσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σκοπό την εξισορρόπηση του ισοζυγίου δυνάμεων «για να μην βρεθούμε στην γωνιά όπως στο Μπουρκενστοκ». Ακόμη εξέφρασε την ανάγκη μέσα από διπλωματικές διαδικασίες της κυβέρνησης να ζητηθεί η συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών και «να μην περιμένουμε την απόφαση».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης αυτοαναιρέθηκε μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου. Τόνισε ακόμη την ανάγκη να συζητηθούν πριν από την Διάσκεψη τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Γιώργος Περδίκης - Πρόεδρος Οικολόγων

Οι ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την 1η Δεκεμβρίου, χωρίς να ενημερώσει κανένα, είναι λανθασμένες ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων. Τόνισε ότι η διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τη Διεθνή Διάσκεψη είναι σημαντική, με την συμμετοχή της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΕΕ και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news