facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Διεθνής Αμνηστία: Να μεταφερθούν άμεσα πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Ενέργειες για να διασωθούν ζωές και να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια των προσφύγων, ιδιαίτερα των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά, ζητά η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση καλεί τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, που θα μετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Συγκεκριμένα ζητά:

- Την άμεση μεταφορά ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

- Την εντατικοποίηση των μετεγκαταστάσεων και των προσπαθειών οικογενειακής επανένωσης, με στόχο τη μετακίνηση των προσώπων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται πως, βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου, οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης.

- Τη διασφάλιση της ταχείας καταγραφής των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στα νησιά.

- Την καθιέρωση ασφαλών και νόμιμων οδών, όπως είναι η ανθρωπιστική βίζα, η οικογενειακή επανένωση και η φοιτητική βίζα, ως τρόπου προστασίας των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και διαχείρισης της μετανάστευσης με μεθοδικό και προβλέψιμο τρόπο.

Ακόμη, η Διεθνής Αμνηστία περιλαμβάνει στις προτάσεις ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα επανεγκατάστασης από την Τουρκία και στήριξη της Αγκυρας για την ανάπτυξη ενός συστήματος ασύλου και του νομικού πλαισίου, που θα συμμορφώνονται πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι των προσφύγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία, καλεί, για μια ακόμα φορά, να σταματήσουν οι επιστροφές που διενεργούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, επαναλαμβάνονας ότι η Τουρκία δεν είναι «ασφαλής τρίτη χώρα».

«Θέλουν να τους κρατήσουν στα ελληνικά νησιά»

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να κρατήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά - μακριά από το οπτικό τους πεδίο και ως εκ τούτου μακριά από τη συνείδησή τους. Αλλά με την κατάσταση να επιδεινώνεται, καθώς ξεκινά ο χειμώνας, με το να τους αγνοούν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων», τόνισε η Ιβέρνα ΜακΓκούαν, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

«Τα βήματα για να αντιμετωπιστεί αυτή η δυστυχία είναι ξεκάθαρα, αλλά αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Εάν οι ηγέτες μας δεν αλλάξουν πορεία, η απαράδεκτη προσέγγιση του - διαχειρίσιμου -αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης, θα μείνει στην ιστορία ως ένα μελανό σημείο στη συλλογική συνείδησή μας», προειδοποίησε.

Μερικοί πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά για αρκετούς μήνες χωρίς να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, αναφέρει η οργάνωση. Aλλοι επέλεξαν να επιστρέψουν εθελοντικά, ώστε να ξεφύγουν από τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται και από την αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης τεκμηριώσει, όπως επισημαίνει, περιπτώσεις προσφύγων, οι οποίοι επέστρεψαν παρά τη θέλησή τους, ενώ είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο.

«Το ανθρώπινο κόστος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για μελλοντικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Ωστόσο, οι ηγέτες υπογράφουν όλο και περισσότερες συμφωνίες κάθε εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το κόστος τους σε ζωές και τον ευτελισμό των αξιών της Ευρώπης», πρόσθεσε η κ. Μακ Γκούαν.

«Η μετακίνηση των αιτούντων άσυλο εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, μεταθέτοντας σε άλλες χώρες την ευθύνη, απλά δεν λειτουργεί. Θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά των προσφύγων και εσκεμμένα αγνοεί τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψαν αρχικά τα σπίτια τους».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news