facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ποιούς όρους βάζει η Αθήνα ώστε να γίνει η πολυμερής για το Κυπριακό

Σταθερή στη θέση ότι μόνον εάν υπάρξει λύση στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό παραμένει η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη χθεσινοβραδυνή συμφωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης στην Ελβετία στις 12 Ιανουαρίου.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών έκλεισε στις 2 τα ξημερώματα μετά από το τετράωρο δείπνο που παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρτ ‘Ειντε.

Το πρωί, ο κύπριος πρόεδρος είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία και συμφωνήθηκε να έρθει στην Αθήνα για περαιτέρω συνομιλίες μέσα στις επόμενες ημέρες ο Νίκος Αναστασιάδης.

Τζανακόπουλος: Πολυμερής μόνον εάν υπαρξει συμφωνία για τις εγγυήσεις

Λίγη ώρα αργότερα, σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτηρης Τζανακόπουλος χαιρέτισε την επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο οποίο εμπλέκεται και για το οποίο έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφείς τις θέσεις της».

«Μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, «στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής Διάσκεψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η συάντηση Τσίπρα - Εϊντε

Στην Αθήνα έφθασε σήμερα το πρωί και ο κ. Ειντε, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Στη Λευκωσία, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τις 8.30 το πρωί της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου, ενώ κατά πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η πιθανότερη μέρα για το ταξίδι του κύπριου προέδρου στην Ελλάδα είναι η Τρίτη.

Η συμφωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί

Σε ό,τι αφορά την ουσία της συμφωνίας Αναστασιάδη - Ακιντζί, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν κατά το δείπνο ότι η διαδικασία συνεχίζει από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν.

Ανέφερε πως στο μεταξύ θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δυο διαπραγματευτών ούτως ώστε να επιλυθούν τα υπόλοιπα ζητήματα ει δυνατόν μέχρι τις 9 του Γενάρη. Πρόσθεσε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια ανάμεσα στις δυο πλευρές μέχρι τις 12 του Γενάρη οπότε θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη.

Ως προς το εάν θα ήταν ρεαλιστικός στόχος να κλείσουν ένα με δυο κεφάλαια της διαπραγμάτευσης μέχρι την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «εάν υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση πολλά μπορούν να γίνουν».

Σε ερώτηση για την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσθέσει πως η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ερωτώμενος επίσης εάν η Λευκωσία είναι σε επικοινωνία με την Αθήνα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και είναι σε πλήρη συνεργασία και μάλιστα θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες αναζητείται ημερομηνία στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις».

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news