facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Χουλιαράκης: Τροχοπέδη το ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ακόμα και πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας σήμερα στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται και κάνει ό,τι μπορεί για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Υπενθύμισε, δε, πως τρία είναι τα θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να κλείσουν τις επόμενες ημέρες, ει δυνατόν πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). «Το πρώτο θέμα είναι το δημοσιονομικό, όπου υπάρχει ήδη σημαντική σύγκλιση απόψεων, το δεύτερο είναι η Ενέργεια και το τρίτο και "πιο ακανθώδες" είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Ειδικότερα, σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι τα επίμαχα σημεία είναι:

- το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων,
- το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και
- ο συνδικαλιστικός νόμος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει τη μεταρρύθμιση του 2012 (όσον αφορά τον κατώτατο μισθό), αλλά να τη διορθώσει.

Σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, απάντησε ότι «αυτό μπορεί να συμβεί υπό δύο προϋποθέσεις: Η μία είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η δεύτερη είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι προς το οποίο βοήθησε η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αν και χρειαζόμαστε περισσότερα».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μειώσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, συμβάλλοντας επίσης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news