facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Η κυβέρνηση «τακτοποίησε» τους συμβασιούχους στην καθαριότητα και πάγωσε τις προσλήψεις του ΑΣΕΠ

Έναν άγνωστο αριθμό εργαζόμενων στην καθαριότητα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «τακτοποίησε» η κυβέρνηση μέσω μία ασαφούς και γενικόλογης «αιτιολογικής έκθεσης», ενώ την ίδια στιγμή «πάγωσε» έναν επίσης άγνωστο αριθμό ανάλογης ειδικότητας προσλήψεων οι οποίες έγιναν στους ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ.

Τα παραπάνω τονίζει η Καθημερινή σε ρεπορτάζ της εξηγώντας ότι οι συμβάσεις στην καθαριότητα με την «αιτιολογική έκθεση» της κυβέρνησης παρατείνονται για έναν χρόνο, ενώ αντίθετα η κυβερνητική πρόβλεψη για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι να περιμένουν οι επιτυχόντες για έναν χρόνο.

Η τροπολογία ανήκει στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη και συνάντησε πλήθος αντιδράσεων με την ίδια να απαντά: «Αντικειμενικά δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Είναι εργαζόμενοι άνθρωποι στην καθαριότητα. Δεν μιλάμε για θέσεις σε υψηλή ιεραρχία».

Αναφερόμενος στην ουσία της ρύθμισης, ο κ. Μ. Βορίδης είπε: «Εγιναν προσλήψεις σε διάφορους φορείς του Δημοσίου και στους ΟΤΑ. Οι προσλήψεις αυτές παρατάθηκαν μέχρι το 2016. Κρίθηκαν οι προσλήψεις αυτές μη σύννομες, από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν οι Οργανισμοί. Το γεγονός, λοιπόν, αυτό οδήγησε στο να καταγγέλλονται πλέον οι συμβάσεις, να λήγουν οι συμβάσεις αυτές, ακριβώς γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν. Προσέφυγαν οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια. Υπάρχουν ήδη οι πρώτες κρίσεις διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων, που χάνουν τις υποθέσεις οι εργαζόμενοι, γιατί και τα δικαστήρια κρίνουν ότι δεν είναι σύννομες οι προσλήψεις αυτές».

Και έρχεται εδώ η κ. Γεροβασίλη και αντί να συμμορφωθεί και να δώσει λύσεις, τι κάνει; Παρατείνει αυτές τις συμβάσεις μέχρι τις 31/12/2017. Και έρχονται οι φορείς και λένε: “Μα, εμείς έχουμε κάνει διαδικασία ΑΣΕΠ και μπορούμε αυτούς που χρειαζόμαστε να τους προσλάβουμε συννόμως με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ”. Και τι λέει η κ. Γεροβασίλη; “Να τους προσλάβετε, αλλά αφού έχει τελειώσει, μετά τις 31/12/2017, το 2018”. Με συγχωρείτε, είναι σοβαρή νομοθέτηση αυτή; Ερχεστε δηλαδή και λέτε βάλαμε τους δικούς μας, τώρα υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούν να πληρωθούν, οι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάει με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, να περιμένουν, γιατί εμείς φέρνουμε ακόμη μια παράνομη παράταση αυτών των συγκεκριμένων θητειών».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη», προβλέπει την αυτοδίκαιη παράταση μέχρι 31/12/2017 των ατομικών συμβάσεων για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και των ΟΤΑ.

Η τροπολογία αναφέρει ότι «σε περίπτωση που οι φορείς έχουν προβεί στην έκδοση πινάκων κατάταξης των υποψηφίων και εφόσον οι παραταθείσες έως 31.12.2017 συμβάσεις δεν καλύπτουν τις οργανικές θέσεις τους, δύνανται να προσλάβουν το προσωπικό που αντιστοιχεί σε αυτές εντός των δυνατοτήτων των προϋπολογισμών τους. Η πρόσληψη των λοιπών περιλαμβανομένων στους πίνακες κατάταξης πραγματοποιείται μετά την 31η Δεκεμβρίου 2017. Στις περιπτώσεις εκείνες που οι φορείς δεν έχουν προβεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στις προβλεπόμενες στην παρ. 9 του άρθρου 21 το Ν. 2190/2014, όπως ισχύει, ενέργειες ανάρτησης ή δημοσίευσης των σχετικών ανακοινώσεων, αυτές αναστέλλονται εφόσον οι παραταθείσες συμβάσεις καλύπτουν τις οργανικές τους θέσεις».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθεί η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των ΟΤΑ, που ενδεχομένως να προκύψει στην περίπτωση ολοκλήρωσης νέων προσλήψεων.

Με άλλη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να έχουν αναδρομική ισχύ οι αποφάσεις για αποζημιώσεις υπερωριών των εργαζομένων σε δήμους, περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news