facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Θεσμοί προς Τσακαλώτο: Πληρώστε κρατικά φέσια αντί για μέρισμα

Δύο νέες επιλογές έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί στο επιτελείο του ΥΠΟΙΚ σε περίπτωση που στο… μέλλον υπάρξει ξανά υπέρβαση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος και δεν ληφθεί (όπως και φέτος) απόφαση για τη διανομή του: να γίνεται "μαξιλάρι" διαθέσιμων στον προϋπολογισμό ή να χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (φορολογούμενους, επιχειρήσεις, συνταξιούχους).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή η δέσμευση ζητείται να καταγραφεί όχι μόνο στην επιστολή Τσακαλώτου, αλλά και να προστεθεί στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο (επικαιροποιημένο SMoU) που θα προκύψει στο τέλος της 2ης αξιολόγησης. Δηλαδή της αξιολόγησης που πλέον μεταφέρεται χρονικά για τους… πρώτους μήνες του 2017.

Σε περίπτωση συμφωνίας με τους θεσμούς για μέρισμα στο μέλλον, προτείνεται να υπάρχει – όπως και τώρα – το δικαίωμα διανομής του μερίσματος είτε για κοινωνικές δαπάνες (με προτίμηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών.

Στις "απαιτήσεις" των θεσμών προς τον ΥΠΟΙΚ, στις οποίες θα πρέπει να απαντήσει εγγράφως και με επιστολή, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και η… διαρκής δέσμευση για τη λήψη μέτρων αν υπάρξει τελικά δημοσιονομική "τρύπα" από τα 617 εκατ. ευρώ του μερίσματος είτε στον προϋπολογισμό του 2016 ή σε αυτόν του 2017.

Η "απαίτηση" μάλιστα για τη λήψη ισοδυνάμων από το ίδιο πεδίο (αυτό της συνταξιοδοτικής δαπάνης) δεν τελειώνει τον Απρίλιο του 2017 όταν θα πιστοποιηθούν τα στοιχεία από την Eurostat για τα δημοσιονομικά του 2016 αλλά και στις επόμενες πιστοποιήσεις (γίνονται δύο φορές τον χρόνο). Και τούτο διότι τον Οκτώβριο του 2016 η Eurostat αποφάσισε αναδρομικά να μειώσει το πλεόνασμα του 2015 με βάση νέες μετρήσεις σε συγκεκριμένους κωδικούς.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών συνεχίζονται σε… διαφορετικούς ρυθμούς αφού στα κέντρα της ΕΕ οι υπηρεσίες των θεσμών έχουν ξεκινήσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές που διαρκούν ουσιαστικά έως και τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς.

Και το τελικό και κρίσιμο πολιτικά ορόσημο είναι αυτό της 12ης Ιανουαρίου, όταν έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του EWG για να κριθεί αν θα "ξεμπλοκάρουν" και σε ποιον βαθμό οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος.

Τα φέσια προς ιδιώτες και τα διαθέσιμα

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί στην τελευταία τους έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) αποκαλύπτουν ότι πέρα από τα γνωστά φέσια του κράτους προς ιδιώτες, δηλαδή τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που ξεπερνούν τις 90 ημέρες και φτάνουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο τέλος Oκτωβρίου στα 6,3 δισ. ευρώ, υπάρχουν ακόμα 3 δισ. ευρώ αφανών οφειλών οι οποίες δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ως υποχρεώσεις και αφορούν κατά το ήμισυ σε μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, και κατά το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ σε εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ…

Όσο για το "μαξιλάρι" διαθεσίμων που θα δημιουργούσε η κυβέρνηση σταδιακά από τις δόσεις, δεν έχει καταφέρει να το.. γεμίσει μετά το νέο "σύρσιμο" των αξιολογήσεων και θεωρείται πολύ σημαντικό για τον τρόπο που "βλέπουν" οι αγορές την ελληνική οικονομία και τον δρόμο… επιστροφής της Ελλάδας σε αυτές που πρέπει σταδιακά να ανοίξει.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η πιθανή "απόκλιση" που μπορεί να προκαλέσει το μέρισμα των 617 εκατ. ευρώ εκτιμάται από τους δανειστές οριακή.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news