facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Υπέρ παραμονής τουρκικού στρατού η πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων

Υπέρ της παραμονής αριθμού τουρκικών στρατευμάτων και μετά από μια ενδεχόμενη λύση και της συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας τάσσεται η πλειοψηφία του πληθυσμού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η δημοσκόπηση, η οποία έγινε για την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Daialog» («Διάλογος») έδειξε ότι ποσοστό 89,4% θεωρεί ότι αριθμός τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, ενώ ποσοστό 88,8% θεωρεί ότι οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Η δημοσκόπηση έγινε με δείγμα 1.304 ατόμων από την εταιρεία «Γκεζιτζί», η οποία, όπως σημειώνεται από την εφημερίδα, ήταν η μόνη που προέβλεψε σωστά τα ποσοστά στις «προεδρικές εκλογές» του 2015, που ανέδειξαν νικητή τον Μουσταφά Ακιντζί.

Μόνο το 3,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει εξ ολοκλήρου, το 5,1% είπε ότι μπορεί να μείνει ή να φύγει, δεν είναι σημαντικό, ενώ ποσοστό 2% απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να αντικατασταθεί από μια διεθνή ειρηνευτική  δύναμη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα για το θέμα της παραμονής ή όχι των τουρκικών εγγυήσεων απάντησαν κατά 88,8% ότι η διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

Στην ερώτηση, εάν μετά τη λύση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ παρέχει ή όχι επαρκή εγγύηση, το 75,5% απάντησε ότι δεν παρέχει επαρκή εγγύηση, ενώ το 24,5% απάντησε ότι παρέχει επαρκή εγγύηση.

Σε ερώτηση, κατά πόσο η εγκατάσταση, μετά τη λύση, 45.000 Ελληνοκυπρίων στο βορρά και η δυνατότητα απεριόριστου αριθμού Ελληνοκυπρίων να έχει το δικαίωμα διαμονής και δημιουργίας επιχείρησης και κατά πόσο αυτό τους προκαλεί ανησυχία ή όχι, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 60,5% ότι δεν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι  «να μείνουν μαζί τους», το 20,2% απάντησε «όσοι θέλουν ας έρθουν, δεν είναι πρόβλημα για μένα» και το 19,3% απάντησε ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να τεθεί ένα όριο.

Όσον αφορά το ζήτημα το ότι σε περίπτωση λύσης 65.000 Τουρκοκύπριοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, το 83,5% απάντησε ότι μια τέτοια λύση δεν θα ήταν δίκαιη, ενώ το 16,5% πιστεύει ότι θα είναι δίκαιη.

Στο ερώτημα ότι σε περίπτωση λύσης το 1/3 των «παλιών» ελληνοκυπριακών περιουσιών θα δοθεί πίσω στους Ελληνοκυπρίους το 61,6% απάντησε ότι «ναι αυτό σίγουρα έχει την έννοια ότι αλλοιώνει τη διζωνικότητα», το αντίθετο πιστεύει το 25,5%, ενώ το 12,9% πιστεύει ότι αυτό δεν είναι σημαντικό θέμα.

Σε άλλη ερώτηση, αν θεωρούν επιτυχημένο τον Μουσταφά Ακιντζί ή όχι, το 52,1% απάντησε ότι τον θεωρεί πετυχημένο και το 47,8% απάντησε αρνητικά. 

Για το εδαφικό και την πρόταση Ακιντζί για ποσοστό εδάφους 39,2%, το 46,7% θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί καθόλου έδαφος στην ελληνοκυπριακή  πλευρά, το 33,7% θεωρεί ότι το να δοθεί αυτό το ποσοστό εδάφους είναι φυσιολογικό και απαιτείται για την επίτευξη λύσης και το 19,6% πιστεύει ότι δόθηκε πολύ έδαφος χωρίς να υπάρξει αντάλλαγμα.

Στην ερώτηση, εάν οι εξελίξεις μέχρι σήμερα αρκούν για να πουν σε ένα δημοψήφισμα «ναι», το 41,3% είπε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει «όχι», το 36,5% απάντησε ότι θα αποφασίσει όταν θα προκύψει το κείμενο της συμφωνίας και το 22,2% απάντησε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει «ναι».

Σημαντικό στοιχείο, που προέκυψε από τη δημοσκόπηση είναι ότι ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο οποίος ήταν ανθυποψήφιος του κ. Ακιντζί και σήμερα ηγέτης του Κόμματος Λαού βρίσκεται ένα βήμα, πριν από την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου. Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ και το κόμμα του οδεύουν προς την αυτοδυναμία στο ενδεχόμενο πρόωρων  «βουλευτικών εκλογών». 

Για τα ποσοστά, που ενδέχεται να εξασφαλίσουν τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα, σε περίπτωση πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», η εικόνα έχει ως εξής:

  • Κόμμα του Λαού: 38,1%
  • Κόμμα Εθνικής Ενότητας: 26,7%
  • Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: 19,6%
  • Δημοκρατικό Κόμμα: 5,2%
  • Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας: 2,4%
  • Κόμμα Αναγέννησης: 1,4%
  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα: 1,3%
  • Κόμμα Κοινοτικής Λύτρωσης: 1,3%
  • Κόμμα Ενωμένης Κύπρου: 1,2%
  • Κόμμα Νέα Κύπρος: 1,2%
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, το «συγκυβερνών» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς ξεπερνά οριακά το όριο για την είσοδο στην «βουλή», ενώ το κόμμα του Ακιντζί δεν καταφέρνει να εισέλθει στην νέα βουλή.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news