facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Στάσιμη στην καταπολέμηση της διαφθοράς η Ελλάδα

Η διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων δεν έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα παρά τις σχετικές συστάσεις που έγιναν προς τη χώρα πριν από ενάμιση χρόνο, διαπιστώνει έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Επίσης, αν και η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του ΣτΕ σύστησε στην ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2015 να καταργήσει μια ειδική παραγραφή για την ποινική ευθύνη μελών και πρώην μελών της κυβέρνησης, η ειδική παραγραφή παραμένει και, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «πιθανό να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού».

Το ΣτΕ ίδρυσε την GRECO για παρακολουθεί την συμμόρφωση με τα πρότυπα στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στόχος της GRECO είναι να ενισχύει την ικανότητα των κρατών-μελών να καταπολεμούν τη διαφθορά παρακολουθώντας την συμμόρφωσή τους μέσω αμοιβαίων αξιολογήσεων και πιέσεων.  

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι έχουν γίνει μόνο μερικά βήματα προόδου για την καταπολέμηση της δωροδοκίας βουλευτών και ότι η ελληνική νομοθεσία έχει «παραβλέψει» την πιθανότητα έμμεσης δωροδοκίας.  

Πρόσφατη αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας που θεσμοθέτησε τις ανώνυμες δωρεές ως 50 ευρώ «ξανανοίγει», σύμφωνα με την έκθεση, «την πόρτα των κινδύνων που σχετίζονται με την πώληση κουπονιών και την υπερβολική χρήση μετρητών για την χρηματοδότηση των κομμάτων».

Για να καταργηθεί η ειδική παραγραφή που ισχύει για τις διώξεις μελών και πρώην μελών της κυβέρνησης, πρέπει να τροποποιηθεί το ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο προφανώς δεν έχει γίνει. Η GRECO σημειώνει ότι ο νόμος του 2003 για την ποινική ευθύνη υπουργών προβλέπει πενταετή παραγραφή τόσο για πλημμελήματα όσο και για κακουργήματα _ ενώ η συνήθης πρακτική στην Ευρώπη είναι πέντε χρόνια για τα πρώτα και 15 για τα δεύτερα.

Έχει τονιστεί επανειλημμένως προς την Ελλάδα ότι μια τόσο περιορισμένη περίοδος παραγραφής για τα κακουργήματα αποτελεί εμπόδιο για την αποτελεσματική δίωξη νυν και πρώην μελών της κυβέρνησης για υποθέσεις δωροδοκίας. Αυτό θεωρείται «άδικο» και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση.  

Η GRECO καταλήγει ότι «η γενικότερη κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί τους τελευταίους 18 μήνες» και καλεί τις ελληνικές αρχές να μεταφράσουν την έκθεση στα ελληνικά και να την δημοσιοποιήσουν.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news