facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

SZ: Έκτακτη σύνοδος ευρωζώνης και ΔΝΤ για την Ελλάδα την Παρασκευή

Έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν τις προοπτικές συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα έχουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης και στελέχη του Ταμείου, όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στη σύσκεψη, που θα γίνει στο Βερολίνο, θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα προτού οι ευρωπαίοι εταίροι συναινέσουν τουλάχιστον στη συγκεκριμενοποίηση βαθιών παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και προτού η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα περιλαμβάνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ωστόσο, τα αιτήματα του Ταμείου για το χρέος προσκρούουν πρωτίστως στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι τυχόν μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για ρύθμιση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του τρίτου Μνημονίου, το 2018, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Νωρίτερα, το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI μετέδιδε ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ένα Σχέδιο Β σε περίπτωση που τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο MNI, το Ταμείο και οι εταίροι εξακολουθούν να διαφωνούν πάνω στους μεσοπρόθεσμους στόχους που θα πρέπει να πετύχει η ελληνική πλευρά.

Στην πράξη αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχοι που συνδέονται άρρηκτα με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του. Το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, οι πηγές του MNI επισήμαναν ότι δεν διαβλέπουν ενδεχόμενο συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση στο τελευταίο Eurogroup του έτους, στις 5 Δεκεμβρίου.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news