facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

«Αυτοψία» του iefimerida στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου -Εκλεισαν 2 κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού [εικόνες]

«Αυτοψία» στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, έκανε το iefimerida, όπου λόγω έλλειψης προσωπικού έχουν κλείσει δυο κλινικές, η οφθαλμολογική και η ουρολογική κλινική.
Τα προβλήματα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, στον ακριτικό Έβρο, είναι τεράστια, αφού λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ουσιαστικά υπολειτουργεί. Το νοσοκομείο Διδυμοτείχου εξυπηρετεί πληθυσμό περίπου 80 χιλιάδων κατοίκων, από το Ορμένιο, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, μέχρι το Σουφλί. Την ίδια στιγμή, το ΕΚΑΒ του Νομού Έβρου διαθέτει μόνο 12 ασθενοφόρα για μια τεράστια έκταση από το Ορμένιο μέχρι την Ξάνθη, επειδή δεν υπάρχουν οδηγοί για να τα κινήσουν.
Έκλεισαν δυο κλινικές
Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου λόγω έλλειψης προσωπικού πριν από έναν μήνα έκλεισε η ουρολογική κλινική, ενώ από τον περασμένο Μάιο παραμένει κλειστή και η οφθαλμολογική κλινική, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να αναγκάζονται είτε να πηγαίνουν μέχρι το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης (που απέχει 170 χιλιόμετρα από το Ορμένιο και 120 χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα) είτε να πληρώσουν για να πάνε σε ιδιώτη γιατρό. 
«Δυο κλινικές πρώτης γραμμής, κυρίως για τους ηλικιωμένους κατοίκους, έκλεισαν επειδή δεν υπάρχει προσωπικό», δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Στάθης Στάμος και προσθέτει: «Το νοσοκομείο μας καλύπτει τα 2/3 του νομού Έβρου και έχουμε τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης. Από τις 51 οργανικές θέσεις γιατρών έχουμε 33. Νοσηλευτικό προσωπικό θα έπρεπε να έχουμε 177 άτομα και έχουμε 140».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου Στάθης Στάμος με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο κ. Στάμος, εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού έχει τεθεί το μηχάνημα του ουρολογικού ελέγχου που είναι απαραίτητο για την εξέταση του προστάτη, ενώ κλειστό παραμένει και το μηχάνημα ωστικής πυκνότητας. Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς του Διδυμοτείχου και των γύρω περιοχών είναι μεγάλη, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, πολλές φορές κάτοικοι των ακριτικών περιοχών του Έβρου, ειδικά όσοι μένουν κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία και την Τουρκία, έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν γιατρό στις γειτονικές χώρες!

Το ουρολογικό ιατρείο του νοσοκομείου Διδυμοτείχου παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού
«Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο»
Στα εξωτερικά ιατρεία και στις Πρώτες Βοήθειες του νοσοκομείου Διδυμοτείχου φθάνουν καθημερινά περίπου 300 άτομα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το προσωπικό δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά και οι γιατροί δίνουν μάχη για να μη κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης δηλώνει στο iefimerida ότι λόγω της υποχρηματοδότησης και λόγω της συνένωσης του νοσοκομείου Διδυμοτείχου με το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (η συνένωση έγινε το 2013), δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την αγορά πετρελαίου. 

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου Κωνσταντίνος Βαφειάδης
«Με την συνένωση των δυο νοσοκομείων το δικό μας νοσοκομείο έχασε την αυτονομία του. Ουσιαστικά είναι ένα παράρτημα του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Έχει χάσει την νομική του οντότητα. Λόγω της περίπλοκης κατάστασης το νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει χάσει χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χρήματα ούτε για να προμηθευτούμε πετρέλαιο», καταλήγει ο κ. Βαφειάδης. 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Διδυμοτείχου δείχνει στον φωτογραφικό φακό το μηχάνημα ουρολογικού ελέγχου που σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού
«Να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς»
Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης δηλώνει στο iefimerida ότι ο Δήμος καταβάλλει προσπάθειες από το 2013 για να αποκτήσει το νοσοκομείο της πόλης ξανά την αυτονομία του και να στελεχωθεί από γιατρούς και νοσηλευτές. «Έχουμε έρθει σε επαφή και με τους βουλευτές του νομού μας και έχουμε ζητήσει να μεσολαβήσουν και εκείνοι στην κυβέρνηση. Πολλοί συμπολίτες μας αναγκάζονται να πάνε σε ιδιώτη γιατρό. Με τη συνένωση των δυο νοσοκομείων μας είχαν υποσχεθεί ότι θα έρχονται στο Διδυμότειχο καθηγητές πανεπιστημίου για να εξετάζουν ασθενείς. Εμείς μέχρι σήμερα δεν είδαμε κανέναν καθηγητή. Κανένας δεν ήρθε. Αντιθέτως, δεν έχουμε ούτε γιατρούς, το νοσοκομείο υποβαθμίστηκε και άλλο», τονίζει ο κ. Πατσουρίδης. Επιπλέον, όπως επισημαίνει, υπάρχουν γιατροί που φεύγουν από το νοσοκομείο Διδυμοτείχου για να πάνε σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, επειδή οι συνθήκες λόγω των ελλείψεων στο Διδυμότειχο είναι δύσκολες. «Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους για να μείνουν στο νοσοκομείο της πόλης μας», επισημαίνει ο κ. Πατσουρίδης. 

Χιλιάδες ασθενείς από τον νομό Έβρου ζουν έναν "Γολγοθά" αφού το νοσοκομείο Διδυμοτείχου ουσιαστικά υπολειτουργεί
Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν ασθενείς, από το νοσοκομείο λείπουν και αναλώσιμα και άλλο ιατρικό υλικό. «Παλαιότερα είχα φέρει συγγενή μου στο νοσοκομείο και αναγκάστηκα να αγοράσω μόνος μου με τα χρήματα μου καθετήρα, γιατί στο νοσοκομείο δεν υπήρχε» δηλώνει με αγανάκτηση ο κ. Μανώλης Μαλλιακούδης, κάτοικος Ορεστιάδας.

Ο κ. Μανώλης Μαλλιακούδης αναγκάστηκε να αγοράσει καθετήρα με τα χρήματα του, αφού όπως υποστηρίζει στο νοσοκομείο δεν υπήρχε
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστελέχωση αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, αυτή τη στιγμή οφείλονται 3.500 μέρες ρεπό στους νοσηλευτές. 

12 ασθενοφόρα από τα σύνορα της Βουλγαρίας μέχρι την Ξάνθη!
Την ίδια στιγμή, το ΕΚΑΒ του νομού Έβρου, ενώ διαθέτει δεκάδες ασθενοφόρα, πολλά εκ των οποίων από δωρεές ιδιωτών, χρησιμοποιεί μόνο 12 ασθενοφόρα για όλη την περιοχή ευθύνης του, αφού λόγω υποστελέχωσης δεν υπάρχουν οδηγοί για να τα κινήσουν. «Πριν από λίγο καιρό πήραμε 7 καινούργια ασθενοφόρα. Όμως το ΕΚΑΒ του νομού Έβρου βγάζει μόνο 12 ασθενοφόρα για μια έκταση από το Ορμένιο μέχρι την Ξάνθη», δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Ξάνθης, κ. Αντώνης Τερζής. 
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το ΕΚΑΒ διαθέτει για ολόκληρη την Αλεξανδρούπολη μόλις 5 ασθενοφόρα, για την Ορεστιάδα μόνο 1 ασθενοφόρο, για το Διδυμότειχο 1 ασθενοφόρο, για την Κομοτηνή 2 ασθενοφόρα και για την Ξάνθη 2 ασθενοφόρα. «Αν στην Ορεστιάδα υπάρξει και δεύτερο περιστατικό θα πρέπει να ξεκινήσει ασθενοφόρο από το Διδυμότειχο, και αν και εκείνο είναι απασχολημένο θα πρέπει αναγκαστικά να ξεκινήσει ασθενοφόρο από την Αλεξανδρούπολη, που απέχει περίπου μια ώρα. Αυτό έχει συμβεί κάποιες φορές», τονίζει ο κ. Τερζής. 

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης
Αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ του νομού Έβρου η υποστελέχωση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, για να μπορέσουν να κινηθούν περισσότερα ασθενοφόρα και να καλυφθεί ολόκληρη η περιοχή ευθύνης, υπάρχει άμεση ανάγκη για πρόσληψη τουλάχιστον 50 εργαζομένων. «Τα Κέντρα Υγείας στην Ορεστιάδα και στις άλλες περιοχές δεν διαθέτουν οδηγούς για τα ασθενοφόρα.
Το ΕΚΑΒ έχει την υποχρέωση να κινεί τα ασθενοφόρα, χωρίς όμως να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό», καταλήγει ο κ. Τερζής.
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news