facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΝΑΤΟ προειδοποιεί Τραμπ: «Η μονομερής πολιτική δεν είναι επιλογή»

Σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παραμείνουν ενωμένες καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις μεγαλύτερες απειλές ασφάλειας των τελευταίων ετών στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ενόσω πληροφορίες συγκλίνουν προς την αναβολή της Συνόδου Κορυφής, στις αρχές του 2017, έως ότου ο νέος αμερικανός πρόεδρος διασαφηνίσει τη στάση του, ο Στόλντεμπργκ απαντά στην κριτική του προειδοποιώντας τον πως η μονομερής πολιτική δεν είναι επιλογή.

Κατά τη μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε επανειλημμένως για το «παρωχημένο» NATO και δεσμεύτηκε για την επαναξιολόγηση των σχέσεων Ουάσιγκτον - Συμμαχίας. Τον περασμένο Ιούλιο συγκεκριμένα είχε υποστηρίξει ότι το NATO είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και πως προτίθεται να αποσυρθεί αφήνοντας τις χώρες-μέλη που δεν καταβάλουν ένα «δίκαιο τίμημα» να υπερασπιστούν μόνες τους τον εαυτό τους.

«Δεν είναι εποχή να αμφισβητείται η αξία της συνεργασίας Ευρώπης - ΗΠΑ», απαντά από την πλευρά του ο ηγέτης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπενθυμίζοντας παράλληλα το αίμα που έχυσαν οι σύμμαχοι του NATO μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

«Η μοναδική φορά που το NATO επικαλέστηκε την αυτοάμυνά του, ότι η επίθεση προς έναν συνιστά επίθεση προς όλους, ήταν σε στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», υπενθυμίζει ο Στόλτενμπεργκ για να τονίσει ευθύς αμέσως ότι η στήριξη της Συμμαχίας τότε δεν υπήρξε απλώς συμβολική. «Εκατοντάδες χιλιάδες ευρωπαίοι στρατιώτες υπηρέτησαν έκτοτε στο Αφγανιστάν. Και περισσότεροι από 1.000 πλήρωσαν το έσχατο τίμημα σε μία επιχείρηση η οποία ήταν ευθεία απάντηση σε μία επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζει ο Στόλτενμπεργκ.

Η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του NATO λίγες μέρες μετά την εκλογή-σοκ του Τραμπ αναδεικνύει τις βαθιές ανησυχίες μεταξύ των στρατιωτικών κύκλων της Ευρώπης. Εξ ου και, σύμφωνα με το Der Spiegel, η Σύνοδος Κορυφής των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2017 βαίνει προς αναβολή για το καλοκαίρι.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news