facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Αναστασιάδης: Έχουν γίνει βήματα, αλλά υπάρχουν διαφορές. Τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί τώρα

Έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά υπάρχουν ακόμα διαφορές, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού στην Ελβετία- συμπληρώνοντας πως «τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί τώρα».

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης- ο οποίος έκανε λόγο για μια γόνιμη, δημιουργική συζήτηση στη σημερινή συζήτηση-, ενημέρωσε εφ΄'όλης της ύλης για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, καθώς και τις προοπτικές και προϋποθέσεις για την επόμενη συνάντηση. Όπως πρόσθεσε, θα υπάρξει εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν εναπομείνασες διαφορές και να δοθεί ο χρόνος για διαβουλεύσεις πάνω στις εγγυήσεις. «Απόλυτη η δική μας θέση πως δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας» τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως θέλει να πιστεύει ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία με στήριξη της Ελλάδας μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. «Θέλουμε κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό» είπε, προσθέτοντας πως έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η διασφάλιση των απαραιτήτων προϋποθέσεων, αλλά και των απαραιτήτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει καλή διάθεση και κατανόηση» είπε ο Κύπριος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως η ρητορική από την Τουρκία πρέπει να συνοδευτεί από ενθάρρυνση και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Από πλευράς του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιτευχθεί συναντίληψη για τα κριτήρια των εδαφικών διαφορών και τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια και θα καταβάλει κάθε στήριξη. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως δίκαιη λύση του κυπριακού θα είναι προς όφελος Εληλνοκυπρτίων και Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας. Το ζήτημα αυτό, τόνισε, μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο μόνο στη βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Εν συνεχεία, επεσήμανε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν πλήρη ενημέρωση, καθώς «είμαστε σε σημαντική καμπή...χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα».

huffingtonpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news