facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

«Παγώνουν» και το νόμο-γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες

«Παγώνουν» τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου, όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς η κυβέρνηση θέτει πλέον ως πρώτη προτεραιότητά της, την άμεση συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Μετά και τη χθεσινή -5η κατά σειρά - άκαρπη ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων για την ανάδειξη των μελών του ΕΣΡ, λόγω της αρνητικής στάσης της ΝΔ, που εξακολουθεί να θέτει ως όρο την πλήρη επαναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από τον νόμο Παππά, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει και την κατάθεση στη Βουλή, του νόμου-γέφυρα που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών. 

Η απόφαση ελήφθη σε ειδική κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ όπως διευκρινίστηκε, θα ακολουθήσει σύντομα 6η ψηφοφορία στην Διάσκεψη των Προέδρων για την ανάδειξη νέου ΕΣΡ χωρίς ο πρόεδρος της Βουλής να τροποποιήσει τη λίστα των προτεινομένων προσώπων που απορρίφθηκαν χθες. 

Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππά δήλωσε  ότι πριν αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την τροποποίηση του νόμου 4339, θα αναμένει να του κοινοποιηθεί και επισήμως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έτσι ώστε να εναρμονιστεί το σκεπτικό της με το νέο νομοθετικό πλαίσιο. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκου Σακελλαρίου, η καθαρογραφή της απόφασης θα απαιτήσει ένα διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός. Συνεπώς οι όποιες διαδικασίες αδειοδότησης, προσωρινής ή μόνιμης δεν μπορούν πλέον να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του χρόνου και δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν από κανέναν άλλον πλην του ΕΣΡ.

Μέχρι τότε, θα ψηφιστεί μόνον η τροπολογία για την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου 4339 που κρίθηκε αντισυνταγματικό, σε μια συζήτηση που προγραμματίστηκε ήδη για την Πέμπτη και προμηνύεται θυελλώδης.   

Παρά τις θετικές ψήφους που έδωσαν χθες ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στην πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κρατά το «κλειδί» για να ξεκλειδώσει η απαιτούμενη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων και αναμένει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νόμου Παππά, για να σταθμίσει την τελική της στάση.

Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή την τροπολογία με την οποία καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου 4339, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με προεξάρχουσα τη ΝΔ δήλωσαν ότι δεν καλύπτονται από το περιεχόμενο της τροπολογίας, καθώς όπως προβλέπει «αναστέλλεται» και δεν καταργείται η ισχύς των επίμαχων διατάξεων.
 
«Η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με καχυποψία» υπογράμμισε στην Διάσκεψη των Προέδρων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι βρίσκει το περιεχόμενο της τροπολογίας ασαφές και ανεπαρκές.

«Χρειαζόταν μεγαλύτερη σοβαρότητα. Όχι με τροπολογία 6 γραμμών, 10 λεπτά πριν την έναρξη της διάσκεψης που προβλέπει αναστολή και όχι κατάργηση της παράκαμψης του ΕΣΡ» σημείωσε ο κ. Δένδιας, ενώ αντιθέτως ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και ο Σπύρος Δανέλλης εκ μέρους του Ποταμιού θεώρησαν τις δεσμεύσεις του προέδρου της Βουλής θετικές και για τον λόγο αυτό, έδωσαν από χθες την θετική ψήφο των κομμάτων τους.
 
«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η τροπολογία θα ισχύσει και δεν θα αλλάξει το μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι θα προστεθεί στην επίμαχη τροπολογία, ότι για κάθε ζήτημα αδειοδότησης θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Εκτός όμως της αναγκαστικής αναμονής της απόφασης του ΣτΕ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι αν επιθυμεί την συναίνεση η κυβέρνηση για την ανάδειξη του ΕΣΡ θα πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική των επιθέσεων προς την αντιπολίτευση και προς την Δικαιοσύνη.

 
Αφορμή για τις παρατηρήσεις αυτές, έδωσε χθες η κυβέρνηση, η οποία σχολιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΝΔ για την αδειοδότηση των καναλιών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εξοφλεί γραμμάτια στη διαπλοκή».
Ταυτόχρονα τα κόμματα ζητούν ανασκευή των δηλώσεων που έκανε την περασμένη εβδομάδα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με τις οποίες επιτέθηκε κατά των μελών του ΣτΕ, που έκριναν το άρθρο 2Α του νόμου 4339, αντισυνταγματικό.

Τι έγινε στη Διάσκεψη των Προέδρων

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε κατά τη Διάσκεψη ότι ο πυρήνας του νόμου Παππά, δηλαδή το άρθρο 2 Α έχει εκ των πραγμάτων καταργηθεί από την απόφαση του ΣτΕ. Πρόσθεσε ότι ο αρχικός νόμος προέβλεπε ότι το ΕΣΡ παρακάμπτεται μόνο για τον πρώτο διαγωνισμό παροχής τηλεοπτικών αδειών που ήδη έχει διεξαχθεί και σημείωσε ότι η υπουργική τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2 Α είναι «εκ του περισσού», αποκαλύπτει όμως τις προθέσεις της κυβέρνησης για πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι εν λόγω διαβεβαιώσεις του προέδρου της Βουλής σε συνδυασμό με την υπουργική τροπολογία αλλά και τις ουσιαστικές αλλαγές στην λίστα των προτεινόμενων προσώπων για την συγκρότηση του ΕΣΡ έκαμψαν τις ενστάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που τελικά υπερψήφισαν την πρόταση.   

Συγκεκριμένα, η τελική πρόταση που κατατέθηκε μετά από τρεις αλλαγές στην σύνθεση και στην διάταξη των προτεινόμενων προσώπων απέσπασε 16 «ΝΑΙ» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, 6 «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, 1 όχι από την Ένωση Κεντρώων ενώ η ΧΑ απουσίαζε. Για την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 4/5 απαιτούνταν η θετική ψήφος τουλάχιστον 19 μελών. Ωστόσο, με δεδομένη την πάγια αρνητική στάση του ΚΚΕ συνολικά για τις Ανεξάρτητες Αρχές (σ.σ. ψηφίζει «παρών») απαιτείται σχεδόν η ομοφωνία των υπόλοιπων κομμάτων και άρα η θετική στάση της ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε με την πρόταση για επικεφαλής του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα που συγκέντρωσε την αρνητική ψήφο του συνόλου της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα ο κ. Βούτσης να μην την θέσει καν σε ψηφοφορία. Στην συνέχεια προτάθηκε η τοποθέτηση του Ροδόλφου Μορώνη για την θέση του προέδρου και του Βασίλη Μουλόπουλου για την θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο, το Ποτάμι έθεσε ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Μουλόπουλου επικαλούμενο την κομματική του δράση και ζήτησε να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος ο Γιάννης Τζανετάκος. Την ίδια ένσταση εξέφρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνοντας αντικατάσταση με τον Νίκο Κιάο, αίτημα που έγινε τελικά αποδεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής με αποτέλεσμα να αποσπάσει την θετική ψήφο των δύο κομμάτων.

Αναλυτικά η τελική πρόταση για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

Αντιπρόεδρος : Νίκος Κιάος

Μέλη: Βασίλης Μουλόπουλος, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Αγγελική Σγώρα, Γιάννης Τζανετάκος.

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τη νέα πρόταση, όπως και κάθε άλλη πρόταση, εάν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει. Υποστήριξε, δε, ότι η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής προχώρησαν σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -«δείχνοντας» προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι- προκειμένου να διαρραγεί το «μέτωπο υπέρ της συνταγματικότητας».

Δένδιας: Η κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο κι εμείς θα στέρξουμε

«Λυπάμαι που αναγκάζομαι εκ νέου να τοποθετηθώ. Αισθάνομαι ότι όσα αναφέραμε στην αρχική μας τοποθέτηση παρέμειναν ως μη σημειωθέντα. Αναγκάζομαι να τα επαναλάβω για την τεκμηρίωση της ψήφου μας. Εκφράσαμε διαχρονικά σαφέστατη αντίθεση στον νόμο Παππά και το άρθρο 2Α. Το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις αιτιάσεις μας. Είπαμε μετά ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νόμο και τις αντισυνταγματικές διατάξεις και εμείς θα στέρξουμε για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση καθύβρισε την Δικαιοσύνη, ενεπλάκη στην συγκρότηση του ΕΣΡ και δέκα λεπτά πριν την Διάσκεψη κατέθεσε την τροπολογία. Είπαμε ότι δεν είναι επαρκές ως διατύπωση και με δεδομένο το πλέγμα ιδεών που καταθέσαμε, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το πλαίσιο του κειμένου που θα αποτελεί επαρκή συνθήκη για μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Περιέργως, ενώ μου δόθηκε η εντύπωση ότι και εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη, αυτή την στιγμή ανασκευάζετε την στάση, αναστρέφετε πορεία και μετά την μη συμφωνία επί του κ. Πολύδωρα αναζητείτε νέα ψηφοφορία επί του κ. Μορώνη. Είναι άσκοπο, ατελέσφορο και δεν επιδιώκει την συγκρότηση ΕΣΡ. Προτείνω να ακολουθηθεί η πρόταση Μεϊμαράκη-Κακλαμάνη: να σταματήσουμε την Διάσκεψη, να συμφωνήσουμε το κείμενο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια και να αποφασιστούν τα πρόσωπα του ΕΣΡ. Υποψιάζομαι ότι υπήρξε επαφή με άλλα κόμματα, όχι όμως με τη ΝΔ. Είναι όμως φανερή η απόπειρα διάσπασης του μετώπου υπέρ της συνταγματικότητας. Δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση και καμία άλλη πρόταση, μέχρι να συμφωνήσουμε στο κείμενο για το νέο πλαίσιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές της ΝΔ έστελναν μήνυμα: «Τέρμα η πλάκα, να σταματήσουν να παίζονται παιχνίδια».

Όπως ανέφεραν, ήδη η ΝΔ έχει πει στην κυβέρνηση τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με πρώτο την κατάργηση του νόμου Παππά, ζήτημα για το οποίο σημείωναν ότι η τροπολογία δεν τον καταργεί. Στη συνέχεια να ψηφιστεί νέος νόμος και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα. «Υπάρχουν πολλοί φωτισμένοι Ελληνες και όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσουμε» τόνιζαν, ενώ υπογράμμιζαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα προς ένα τα μέλη του ΕΣΡ και όχι μόνο για τον πρόεδρο.

«Από αύριο επιστρέφουμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα. Θα τους αφήσουμε να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν μόνοι τους» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η εισαγωγική εισήγηση Βούτση

Νωρίτερα, στην εισαγωγική εισήγησή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια, εντός μίας εβδομάδας, να γίνουν σεβαστές οι επιταγές του ΣτΕ όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων για την κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας που προτείνει την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά (σ.σ. προβλέπει τέσσερις άδειες και διαγωνισμό από Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και όχι από ΕΣΡ).

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «το ΣτΕ έχει αλλεπάλληλες αποφάσεις από το 2010 που θεωρεί μη νόμιμη τη διαδικασία παρατάσεων των προσωρινών αδειοδοτήσεων, που ήταν καθεστώς επι πολλά χρόνια. Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια που γίνεται και τώρα να υπάρξει τακτοποίηση, γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Επί πέντε χρόνια δεν υπήρξε προσπάθεια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για προσαρμογή-συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ. Τώρα, εντός μίας εβδομάδας γίνεται προσπάθεια συμμόρφωσης. Το λέω γιατί αυξάνονται οι τόνοι περί συμμορφώσεως επί των δικαστικών αποφάσεων».

Επίσης, πρόσθεσε ότι το ζήτημα του ασυμβίβαστου που προκύπτει από την υποψηφιότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα (σ.σ. είναι αρχηγός κόμματος) αντιμετωπίζεται μετά την ενδεχόμενη εκλογή του στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος: «Ότι είναι αρχηγός κόμματος είναι υπόψη μας. Ο  ίδιος θα μπορούσε να πει ότι "παύω να είμαι αρχηγός"».

Εν συνεχεία, είπε ότι η κυβέρνηση προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, για τον οποίο ανέφερε προηγουμένως ότι έχουν ήφθεί υπόψη τα όποια κωλύματα υφίστανται, από το γεγονός ότι ο κ. Πολύδωρας είναι αρχηγός κόμματος.

Τα ονόματα που πρότεινε ο κ. Βούτσης για το ΕΣΡ είναι τα εξής:

- Πρόεδρος: Βύρων Πολύδωρας

- Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

- Μέλη οι κ.κ. Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Βασίλης Μουλόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγόρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

Δένδιας: Η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με καχυποψία - Ευθεία παρέμβαση Τσίπρα στα interna corporis της Βουλής

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι «η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με καχυποψία. Αυτό έχει να κάνει με την τακτική που η κυβέρνηση ακολούθησε επι μήνες. Αυτό που αποτέλεσε απύθμενη ζημιά στο θεσμικό κύρος της χώρας, είναι η δήλωση Γεροβασίλη, όπου διετυπώθησαν υβριστικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος της Δικαιοσύνης. Πέραν αυτών, σε συνέχεια παρατηρήσαμε κάτι που για εμάς είναι περίεργο: η επιλογή υποψηφίου προσώπου έγινε όχι από εσάς, όπως επιτάσσει το άρθρο, αλλά από τον πρωθυπουργό. Συνιστά ευθεία ανάμειξη στα interna corporis της Βουλής».

Για την τροπολογία, είπε: «Το λιγότερο που θα ανέμενε κανείς από την κυβέρνηση, είναι μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι την κατάθεση τροπολογίας έξι γραμμών, δέκα λεπτά πριν την Διάσκεψη. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι κωλυσιεργούμε για την στελέχωση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση θα έδειχνε την ελάχιστη γενναιότητα, αν καταργούσε πλήρως το άρθρο 2Α και όχι απλά να φέρνει εδώ την αναστολή του. Είμαστε κατά της όξυνσης και λέμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να επιστραφούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ μέσα από διάταξη και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τους κατάλληλους, για να στελεχωθεί και να συγκροτηθεί το ΕΣΡ».

Χρήστος Παππάς: Ο κ. Πολύδωρας χαίρει της εκτιμήσεώς μας

Την εκτίμηση στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα εξέφρασε η Χρυσή Αυγή, μέσω του εκπροσώπου της, Χρήστου Παππά. «Ο κ. Πολύδωρας δεν είναι του χώρου μας, αλλά χαίρει της εκτιμήσεώς μας -και της προσωπικής θα έλεγα- αν και στεγασμένος επί σειρά ετών σε χώρο της ξενοκρατούμενης και μνημονιακής δεξιάς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει «παρών». Ζήτησε επίσης αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, διότι το «τρίτο κόμμα εκπροσωπείται μόνο από έναν βουλευτή και διαμορφώνεται μια πλαστή πλειοψηφία στη Διάσκεψη».

Λοβέρδος: Να πούμε κι εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη


Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε δύο προϋποθέσεις για να συναινέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «ούτε ισχύουν ούτε καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις του νόμου Παππά. Αυτό που γίνεται είναι η αναστολή τους. Θέτουμε δύο προϋποθέσεις:

- Η αναστολή να γίνει κατάργηση.

- Ο πρόεδρος της Βουλής να εγγυηθεί ότι ο πυρήνας της νέας ρύθμισης δεν θα αλλάξει. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο υπουργός δεν θα το ξαναλλάξει. Ο κ. Παππάς δεν έχει αξιοπιστία και όφειλε να υποβάλει την παραίτησή του. Εμείς δεν τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε ότι φέρνει αυτό σήμερα και αύριο θα το αλλάξει».

Πρόσθεσε, δε, ότι, αν οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, το κόμμα του θα συναινέσει. Αναφορικά με την πρόταση Πολύδωρα, είπε ότι «πιο πολύ συμφωνούμε με τον κ. Μορώνη ως πρόεδρο, παρά με τον κ. Πολύδωρα. Στο μυαλό μου έρχονται οι ζαρντινιέρες. Δεν μπορεί με τέτοια κριτήρια να κάνουμε ανεξάρτητοι αρχή. Αν πάμε με κριτήρια ότι προέρχεται ο υποψήφιος από τον χώρο της Δεξιάς, τότε να πουμε και εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη. Δεν θα είχε όμως λογική. Εμείς προτείνουμε τον κ. Σωτηρέλη».

Παφίλης: Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ

«Η λογική η δική μας, με την οποία καταψηφίσαμε, δεν αφορούσε το αντισυνταγματικό ή αν περιορίζει το ΕΣΡ, παρότι έδινε υπερεξουσίες. Η βασική κριτική ήταν ότι το νομοσχέδιο στόχευε σε αναδιανομή μεταξύ παλιών και νέων επιχειρηματικών τζακιών πιο φιλικά για την κυβέρνηση και από την άλλη η ΝΔ. Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ» είπε ο Θανάσης Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ.

Και συνέχισε: «Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε. Δεν κάνουμε παζάρια. Ψηφίζουμε σταθερά "παρών" για τη σύνθεση. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Όσοι υπερασπίζονται τις ανεξάρτητες αρχές, τι έχουν να πουν για τα χρόνια που λειτουργούσε; Είχαμε ποιοτική τηλεόραση. Για την επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, γίνεται με γνώμονα την επικοινωνία και με τυχοδιωκτικές προτάσεις.

Λυκούδης: Η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση

Από την πλευρά του Ποταμιού, ο κ. Σπύρος Λυκούδης υπενθύμισε τη βούληση του κόμματός του για συγκρότηση του ΕΣΡ και υποστήριξε τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος, για να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση.

«Έχουμε την απόφαση του ΣτΕ. Δεν πρέπει λοιπόν να είμαστε ασυνεπείς σε ό,τι υποστηρίζαμε -ότι δηλαδή πρέπει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. Όμως, αυτόν τον προσανατολισμό τον είχαμε με δεδομένα δύο πράγματα: πρωτοβουλία της κυβέρνησης με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Την έχουμε, έστω και στο παρά πέντε της Διάσκεψης. Πρόταση για συγκρότηση ΕΣΡ, που θα στηρίζεται σε πολιτική σωφροσύνη» είπε, για να προσθέσει ότι η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση.

Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, για να προταθεί ο κ. Γιάννης Τζανετάκος για την προεδρία του ΕΣΡ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε διαχυμένοι στις διατυπώσεις. Η διατύπωση περι αναστολής δεν είναι σαφής. Πρέπει να αλλάξει η διατύπωση και να γίνει κατάργηση του άρθρου 2Α».
Βούτσης: Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση

Στο αίτημα που έθεσε συνολικά η αντιπολίτευση περι απόσυρσης του όρου «αναστολής» του επίμαχου άρθρου του νόμου Παππά και αντικατάστασής του με τον όρο «κατάργηση», ο κ. Βούτσης εξήγησε: «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές».

Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ

Την άποψη ότι η κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ, καθώς δεν επιθυμεί τη λειτουργία του, εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να μην εισέρχεται στα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής. Όπως κινήθηκε, μάλλον, ήθελε να κάψει την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ. Αυτά στο παρελθόν γίνονταν με εχεμύθεια και κινήσεις συνεννόησης. Έτσι και εσείς πετύχατε τη συγκρότηση τεσσάρων Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτά δεν γίνονται Δημόσια. Η εικόνα του κ. Πολύδωρα -με τον οποίο δεν έχω κανένα πρόβλημα και θα τον ψήφιζα- να μπαίνει στο Μαξίμου να συναντάται με τον πρωθυπουργό, σαν να είχε ήδη αναλάβει, δεν ήταν σωστή. Εδώ πρέπει να έχουμε ομοφωνία και δεν βοηθά η δημοσιοποίηση των ονομάτων, πολύ περισσότερο από το ΕΣΡ, που τα κανάλια ενδιαφέρονται» είπε.

Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τον κ. Βούτση: «Σας κατανοώ... Αντί η κυβέρνηση να σας βοηθήσει, έρχεται και φέρνει νόμο που αφαιρεί τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ. Αντί να φέρει τότε το νόμο-"γέφυρα", το κάνει τώρα».

Απαντώντας, δε, στον κ. Βούτση, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε ότι ο όρος «αναστολή» είναι νομικά ορθός, για να μην υπάρξουν απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές, εξήγησε: «Ο όρος "αναστολή" δεν μπορεί να νομοθετηθεί. Τι θα νομοθετήσουμε δηλαδή; Τι είναι αυτά; Η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον πρόεδρο της Βουλής να αναζητεί λύσεις, όπως καλοπροαίρετα έχει κανεί στο προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση καλλιεργεί καχυποψία. Άλλο το κόμμα του και άλλο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Τι δουλειά έχει και προτείνει ο Τσίπρας; Την σώσατε την παρτίδα βγαίνοντας από την Βουλή και λέγοντας ότι αύριο θα προτείνετε τον Βύρωνα Πολύδωρα. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θέλει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το σαμποτάρει και βάλλει συνεχώς κατά της ΝΔ».

Με τη σειρά της, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου απέφυγε να τοποθετηθεί για την πρόταση Πολύδωρα, πρόσθεσε ωστόσο ότι απαιτείται όχι μόνο η συγκρότηση του ΕΣΡ, αλλά και η ανάθεση σε αυτό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων για την έναρξη του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε «νίκη της κυβέρνησης» τα όσα συμβαίνουν γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς, όπως εξήγησε, αποπροσανατολίζεται ο λαός από τα πραγματικά προβλήματα.

«Πιο έντιμη θα ήταν η κατάργηση του επίμαχου άρθρου» ανέφερε σε άλλο σημείο, υπενθυμίζοντας ότι η θέση του κόμματός του είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παππά. «Αν καταργήσετε το νόμο και προτείνετε πρόσωπα κοινής αποδοχής, τότε όλοι μας θα συναινέσουμε» είπε στο τέλος.

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης «έσφαξε» με το βαμβάκι τον κ. Πολύδωρα, λέγοντας: «Είμαι φίλος και έχω κοινούς αγώνες με τον κ. Πολύδωρα. Αυτά τα δύο όμως δεν θα με έκαναν να φύγω από την συντεταγμένη θέση του κόμματός μου. Όμως, ακούγοντας τον κ. Πολύδωρα, κατάλαβα ότι δεν τον ενδιαφέρει το προεδρείο του ΕΣΡ, αλλά ο επικείμενος ανασχηματισμός και η θέση της κυρίας Γεροβασίλη. Τέτοια πράγματα για τον κ. Τσίπρα ούτε η κυρία Γεροβασίλη δεν θα μπορούσε να πει». 

Βούτσης: Ο κ. Τσίπρας έκανε την πρόταση για Πολύδωρα

Επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί παρέμβασης του πρωθυπουργού στις αρμοδιότητες της Βουλής, ο κ. Βούτσης επανήλθε και «χρέωσε» ευθέως την επιλογή του κ. Βύρωνα Πολύδωρα στον κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Εκτιμώ το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κινήθηκε υποκριτικά. Η υπόθεση είχε πάρει διαστάσεις και το ότι ο πρωθυπουργός -και ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος κόμματος- έκανε την συγκεκριμένη πρόταση, που εμπεριέχει στοιχεία για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, εμένα δεν με θίγει. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού ευθέως να τοποθετείται για τις επιλογές του και εγώ δεν αισθάνθηκα να υποβαθμίζομαι» είπε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε στον πρόεδρο της Βουλής ότι η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πολύδωρα έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στην Κουμουνδούρου.
Τι προηγήθηκε ης Διάσκεψης

Νωρίτερα σήμερα, ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση για την προεδρία του ΕΣΡ, Βύρωνας Πολύδωρας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και συμφωνήθηκε να είναι κανονικά υποψήφιος.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προχώρησε στην κατάθεση, στη Βουλή, διάταξης με την οποία αναστέλλεται το άρθρο 2Α του νόμου 4339, που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣΤΕ, αναλαμβάνοντας παράλληλα την δέσμευση ότι θα τροποποιήσει το σύνολο του νόμου, όταν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δείχνει κατ' αρχάς να αποδέχεται τους όρους που θέτει η ΝΔ, για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και οι οποίοι είναι:

1. Να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη, με την οποία θα επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ, τόσο για την έκδοση προσωρινών αδειών όσο και για τον διαγωνισμό μόνιμης αδειοδότησης των καναλιών.

2. Να σταματήσει κάθε συζήτηση για το ΕΣΡ μέχρι να ψηφιστούν από τη Βουλή όλες οι διατάξεις που θα επαναφέρουν το νομοθετικό πλαίσιο για τα κανάλια στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νόμου Παππά.

3. Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση πόσες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας προτείνει πλέον.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news