facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Αναστασιάδης: Είμαστε διατεθειμένοι για λύση, αρκεί να θέλει και η Τουρκία

Τις συνθήκες που οδήγησαν στο ναυάγιο των συνομιλιών στο Mont Pelerin περιέγραψε σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Όπως σημείωσε, στόχος του δεν είναι η απόδοση ευθυνών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητους τους ισχυρισμούς που επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε δε, ότι οι σχέσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι άριστες: «Μιλάω με τον κ.Τσίπρα, όχι με τον κ.Κοτζιά», είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι διατεθειμένη για λύση στο Κυπριακό, φτάνει να θέλει και η τουρκοκυπριακή.

Ο κ.Αναστασιάδης, περιγράφοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στη δυσμενή κατάληξη στο ελβετικό θέρετρο, δήλωσε πως η Τουρκοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε από θέσεις που είχαν συμφωνηθεί με στόχο να διασυνδέσει το εδαφικό με το ζήτημα της ασφάλειας. Σημείωσε είχε συμφωνηθεί πως το έδαφος που θα παρέμενε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα ήταν 29,2% ως 28,2%. Με βάση αυτά τα ποσοστά τα Ηνωμένα Έθνη είχαν υπολογίσει και τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επέστρεφαν στις περιουσίες τους.

Τόνισε πως ο ίδιος αν και είχε προτείνει να επιστρέψουν 78 – 94.000 άτομα, δέχθηκε όπως επιστρέψουν τελικώς 78 - 92.000 άτομα. Ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε να επιστρέψουν 55-64.000 κάτι που ήταν φανερό ότι οδηγούσε σε αδιέξοδο και διακοπή των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που προέκυψε από τις δηλώσεις Κοτζιά για μη συμμετοχή της Ελλάδας σε πενταμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι υπήρξε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και το πρόβλημα ξεπεράστηκε και ορίστηκε ημερομηνία πενταμερούς. Ωστόσο μετά την αποτυχία στο εδαφικό δεν μπορούσε να υπάρξει συνέχεια.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως η μετάβαση στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη με σκοπό να συζητηθούν τα τρία κριτήρια του εδαφικού.

1.Η έκταση του εδάφους
2.Ο αριθμός των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό Ε/κ διοίκηση
3.Η έκταση της ακτογραμμής

Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως επικοινώνησε με τους κυρίους Τουσκ και Σουλτς, όπως και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αργότερα θα επικοινωνήσει και με τον ΓΓ του ΟΗΕ ζητώντας να παρέμβουν προς τη κατεύθυνση που πρέπει. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία πέραν της ρητορικής, πρέπει να επιδείξει πραγματική βούληση.

Αναφερόμενος στην διακοπή μετά τη πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, είπε ότι τη ζήτησε ο ίδιος για να διαβουλευθεί με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να διαπιστώσει αν ήταν διατεθειμένη να λάβει μέρος σε μια πενταμερή διάσκεψη. Επίσης ζήτησε διακοπή για να ενημερώσει τη πολιτική ηγεσία στη Κύπρο.

«Δεν τίθεται θέμα σχεδίου Β’ αν υπάρξει οριστικό ναυάγιο»

Επισήμανε πως δεν τίθεται θέμα σχεδίου Β’ αν υπάρξει οριστικό ναυάγιο, καθώς το μόνο σχέδιο είναι η λύση του Κυπριακού. Δεν πρόκειται είπε να επιλέξει ως σχέδιο Β’ πολιτικές που θα οδηγήσουν στην πραγμάτωση των όσων επιδιώκει η Τουρκία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε βούληση να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν μόνο όμως αν η Τουρκία δώσει ενδείξεις ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού. Όπως σημείωσε δεν πηγαίνει σε πολυμερή διάσκεψη αν δεν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό γιατί τότε η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει παρασπονδώντας διασύνδεση με το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

«Η σχέση μου είναι άριστη με τον κ. Τσίπρα»

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στο θέμα που είχε προκύψει με τις «εύλογες ανησυχίες» της Ελλάδας. Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά περιοριζόμενος στην επισήμανση της καλής συνεχούς και στενής συνεργασίας του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτώμενος ο κ. Αναστασιάδης για τις δηλώσεις Κοτζιά, είπε: «Εγώ συνομιλώ με τον Πρωθυπουργό και η σχέση μου είναι άριστη τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Δεν θα ασχοληθώ με κουτσομπολιά και παραπολιτικά».

Αδειάζει Ακιντζί

Επίσης, άφησε σαφείς αιχμές για την χαλιναγώγηση του Μουσταφά Ακιντζί από την Άγκυρα. Όπως είπε, ο κ. Ακιντζί εκπροσωπούσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο πλαίσιο των όσων περιθωρίων του αφήνονταν… «όπως και εγώ» σημείωσε.

Επανέλαβε πως αν ο στόχος δεν είναι το ναυάγιο και ο έλεγχος της Κύπρου, η Τουρκία πρέπει να συμβάλει ενεργώς για την λύση.
Ο Κύπριος Πρόεδρος κλείνοντας τη διακαναλική συνέντευξη ανέφερε πως δεν νομίζει ότι έχει πληγεί η προσωπική σχέση με τον Μουσταφα Ακιντζί σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί πρόβλημα. Είπε ότι μετά το Μον Πελεράν δεν επικοινώνησαν καθώς έπρεπε και οι δυο να ξεκουραστούν.
Κατέληξε έχοντας πως δεν θα επιτρέψει να χαθεί η ελπίδα για λύση του Κυπριακού όσο αυτό εξαρτάται από τον ίδιο.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news