facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Σύλλογος διαγνωστικών κέντρων κατά Ξανθού: Να βγάλει τα κόκκινα γυαλιά του

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και των διαγνωστικών κέντρων.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση του πρώτου στο πλαίσιο ομιλίας του στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο. «Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η "μεροληψία" υπέρ του δημοσίου και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα», είπε ο υπουργός Υγείας και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΠΑΣΙΔΙΚ.

Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του γραφείου τύπου του υπουργού Υγείας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων δεν άργησε να ξεσπάσει, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων να καλεί, μεταξύ άλλων, τον υπουργό «να βγάλει τα κόκκινα γυαλιά του, για να μπορέσει να δει ότι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η επένδυση του Κράτους σε υλικοτεχνικές υποδομές θεωρείται ξεπερασμένη» και τον κ. Ξανθό να απαντάει λέγοντας: Κατανοούμε την ενόχληση, αλλά δεν περιμέναμε τόσο απροκάλυπτη επίθεση.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΙΔΙΚ

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο οφείλουμε να θυμίσουμε στον Υπουργό ορισμένα βασικά πράγματα:

Δήλωσε ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η "μεροληψία" υπέρ του Δημοσίου και η επικουρικότητα του Ιδιωτικού Τομέα»

Θυμίζουμε στον Υπουργό τα εξής

1. Θεμελιώδης αρχή της δημόσιας διοίκησης, την οποία (δημόσια διοίκηση) χρειάζεται επίσης να του θυμίσουμε ότι ασκεί, είναι η αρχή της «αμεροληψίας» η οποία επιβάλει στη δημόσια διοίκηση κατά την ενάσκηση της εξουσίας της να είναι ανεξάρτητη από επιρροές και να λειτουργεί χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη έναντι του διοικούμενου. Καλό είναι να μην δηλώνει δημοσίως ότι παραβαίνει το καθήκον του. Υπάρχει σχετικό ποινικό αδίκημα και δεν είναι ακαδημαϊκός για να του «συγχωρείται» να «λέει και μια κουβέντα παραπάνω».

2. Αιτία της «μεροληψίας» αυτής (που διαπερνά δυστυχώς διαχρονικά πολιτικά κόμματα και παρατάξεις) είναι το Ελληνικό παράδοξο, που συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, οι Έλληνες πολίτες να πληρώνουν εξωφρενικά ποσά για την περίθαλψή τους και περίθαλψη να μην έχουν! Το Ελληνικό Σύστημα (ας το πούμε και έτσι) κατάφερε να μπερδέψει και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης του Μπίσμαρκ με αυτό του Μπέβεριτζ με αποτέλεσμα να έχουμε τον Ελληνικό αχταρμά που αποκαλούμε «κοινωνική ασφάλιση».

3. Στην Ελλάδα, το κράτος μεροληπτεί ήδη υπέρ του Δημοσίου έναντι το Ιδιωτικού τομέα. Το 90% των δαπανών υγείας κατευθύνεται στις δημόσιες δομές και μόλις το 10% στις ιδιωτικές δομές! Με αυτά τα λεφτά που εισρέουν στο Δημόσιο σύστημα υγείας, το ΕΣΥ θα έπρεπε να είναι παγκοσμίως γνωστό για τις άριστες υπηρεσίες του. Αντ’ αυτού, οι συνδικαλιστές του Δημοσίου συστήματος και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης «κλαίγονται» ότι π.χ. δεν έχουν νοσηλευτές (σημ. νοσηλευτές υπάρχουν, ας ανακαλέσουν τις αποσπάσεις στα διάφορα υπουργικά και βουλευτικά γραφεία κυρίως), ζητώντας να κάνουν νέες (ρουσφετολογικές φυσικά) προσλήψεις χιλιάδων ημετέρων (οι οποίοι φυσικά θα βολευτούν κάπου αλλού αργότερα). Είναι σαφές ότι το ΕΣΥ επιζεί ακόμα χάρη στην αυταπάρνηση πολύ λίγων γιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων, οι οποίοι αντί να επαινούνται θεωρούνται κορόιδα, από τους βολεμένους!

4. Εάν ο Υπουργός βγάλει τα κόκκινα γυαλιά του, θα μπορέσει να δει ότι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η επένδυση του Κράτους σε υλικοτεχνικές υποδομές θεωρείται ξεπερασμένη, ως μη αποδοτική. Αντ’ αυτού προτιμάται η «αγορά υπηρεσιών», σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο, από το οποίο ωφελείται πρωτίστως ο ασφαλισμένος που λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο, για το ασφαλιστικό σύστημα, κόστος. Άλλωστε, ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Κυβέρνησης το ξέρουν, αφού προτιμούν τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας για την προσωπική τους εξυπηρέτηση, ασχέτως του τι υποκριτικά λένε στο λαό...
Επιτέλους, ας αφήσουμε τις αριστερές ιδεοληψίες που έχουν αποτύχει παντού στον κόσμο και ας κοιτάξουμε κατάματα την ωμή πραγματικότητα, γιατί υγεία με αερολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις δεν υπάρχει.

Η απάντηση του κ. Ξανθού

Ο Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με την ανακοίνωση, τόνισε ότι ο ΠΑΣΙΔΙΚ «φέρεται ενοχλημένος από τη δήλωσή μου ότι η πολιτική του υπουργείου είναι ″μεροληπτική″ υπέρ της δημόσιας περίθαλψης και μάλιστα αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος και ποινικό αδίκημα! Ας αφήσουμε τις αστειότητες και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι έχουμε καταστήσει σαφές πως ο ρόλος του υπουργείου Υγείας δεν είναι να ρυθμίζει τον ″ανταγωνισμό″ ανάμεσα στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, αλλά να παρεμβαίνει ενεργά για τη στήριξη και αναβάθμιση του, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών. Η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή, αλλά όρος καθολικής και ισότιμης φροντίδας των ανθρώπων, ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων, ελέγχου της προκλητής ζήτησης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Υγείας διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση και γενικότερα η Πολιτεία δεν έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν την δραστική ενίσχυση των δημόσιων δομών, ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, να αναβαθμίζουν τα εργαστήρια τους και να επαναπροσανατολίζουν δημόσιους πόρους προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

«Ο ΠΑΣΙΔΙΚ απαντά αρνητικά, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του κρατικοδίαιτου επιχειρηματικού τομέα στον χώρο της διάγνωσης, ο οποίος έχει συμβάλλει καθοριστικά στην έκρηξη της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις.

Κατανοούμε την ενόχληση, αλλά δεν περιμέναμε τόσο απροκάλυπτη επίθεση. Πρόθεση μας δεν είναι η αντιπαράθεση, αλλά η οριοθετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και η δυναμική σχέση ανάμεσα στην αυξημένη ″χωρητικότητα″ του ΕΣΥ και στην ανάγκη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους. Θέλουμε, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης και απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης έχει τελειώσει. Η μάχη για την αναβάθμισή της θα είναι διαρκής, επίμονη και αναγκαστικά μακρόχρονη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Ξανθός.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news