facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Μοντέλο Δανίας στα εργασιακά και κατώτατο μισθό... Βουλγαρίας ζητούν οι δανειστές

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αποκαλύπτει, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα-και πριν τη νέα επιστροφή τους- τις πραγματικές διαθέσεις και θέσεις τους.

Η έκθεση αναφέρεται στο εργασιακό, επισημαίνοντας ότι οι δανειστές ζητούν στην εφαρμογή ενός μοντέλου «Δανίας» με ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Όπως αποκαλύπτει το υπόμνημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά και σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού, οι δανειστές υποστηρίζουν την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων διότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας ή προσαρμογής.

Κατώτατος μισθός χωρίς ωριμάνσεις

Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα χωρίς προσαυξήσεις λόγω εμπειρίας (ωριμάνσεις - τριετίες). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αποτελείται από ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης.

Αύξηση στο όριο των ομαδικών απολύσεων

Οι δανειστές κινούνται στην ίδια σκληρή γραμμή και όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Στην έκθεση αναφέρεται ότι κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών και την προσαύξηση του ποσοστού του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10%.

Μάλιστα, παραθέτει και παραδείγματα, σημειώνοντας ότι με την πρακτική αυτή μειώνονται οι κίνδυνοι μαζικής ανεργίας, όπως συνέβη στις επιχειρήσεις Ηλεκτρονική, Softex και Sprider, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο.

Προσφυγές και συνδικαλιστικός νόμος

Για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), οι θεσμοί δεν ζητούν την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής.

Όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζόμενων, καθώς και την εφαρμογή της ανταπεργίας.

Οι στόχοι των δανειστών για τη μεταρρύθμιση

Οι στόχοι των δανειστών για τη μεταρρύθμιση αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης απασχόλησης και την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news