facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

«Σπάει» ομόλογα 70 εκατ. για να πληρώσει συντάξεις το ΕΤΕΑ

Ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιήσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προκειμένου να καταβάλει στην ώρα τους και χωρίς περικοπές τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017.
Αυτό αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου, με τον διοικητή του ΕΤΕΑ Θανάση Καποτά να εκτιμά μιλώντας στο euro2day.gr ότι από τα συνολικά 70 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε να ρευστοποιηθούν, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν περίπου 40 με 45 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, η ρευστοποίηση θα γίνει σε δύο φάσεις.
Τα πρώτα 45 εκατ. ευρώ θα πρέπει να ρευστοποιηθούν από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος έως τις 28 Νοεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ, εφόσον χρειαστεί, θα ρευστοποιηθούν έως τις 12 Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι, βάσει της απόφασης του ΔΣ του ΕΤΕΑ, οι επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2017 θα πληρωθούν πριν από την Πρωτοχρονιά.

ΝΔ: Σε τραγική κατάσταση το ΕΤΕΑ

O υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για την τραγική κατάσταση του ΕΤΕΑ και την αδυναμία καταβολής των επικουρικών συντάξεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση έχει βαλθεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της.
Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, το ΕΤΕΑ έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις ομολόγων συνολικού ύψους 300.000.000 ευρώ από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Διοίκηση του ταμείου, από το σπάσιμο των ομολόγων:
Τα 55.000.000 ευρώ έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουλίου.
Τα 30.000.000 ευρώ ρευστοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου, που ήταν και ο πρώτος μήνας των μειώσεων.
Τα 50.000.000 ευρώ έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου, που ήταν ο πρώτος μήνας των αναδρομικών μειώσεων κατά 50 ευρώ από κάθε σύνταξη.
Τα 70.000.000 ευρώ θα ρευστοποιηθούν με νέα -χθεσινή- απόφαση του Ταμείου για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Δεκεμβρίου (καθώς λείπουν 45.000.000 ευρώ) και οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017, από τις οποίες λείπουν 25.000.000 ευρώ.
Ελπίζουμε η νέα υπουργός Εργασίας να πει την αλήθεια στους χιλιάδες συνταξιούχους, που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται, εξαιτίας των χειρισμών μιας ανίκανης κυβέρνησης.
Ελπίζουμε η νέα υπουργός να μη μείνει απαθής και να σταματήσει να παίζει το τραγικό επικοινωνιακό παιχνίδι των επιστολών του προκατόχου της, που περιέπαιζε με την αγωνία των συνταξιούχων.
Μόνη λύση είναι η αλλαγή διακυβέρνησης του τόπου.
Μοναδική διέξοδος είναι η "Συμφωνία Αλήθειας" της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Υπ. Εργασίας: Δεν καταρρέει το ΕΤΕΑ

Η κυβέρνηση, για να μην γίνουν οι επιπλέον οριζόντιες περικοπές επικουρικών συντάξεων που είχαν δεσμευτεί η ΝΔ και το ΠΑΣOΚ, πέτυχε τη συμφωνία των δανειστών για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών, την μικρότερη δυνατή αναπροσαρμογή των συντάξεων (για το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη) και την αξιοποίηση των αποθεματικών του, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας
Άλλωστε, σημειώνει το υπουργείο, σκοπός του Κοινού Κεφαλαίου είναι η δημιουργία αποθεματικών για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων των Φορέων.
Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για να καλυφθούν τα ελλείμματα ήταν η πιστή εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θεσμοθετήθηκε το 2012. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της ρήτρας το ΕΤΕΑ είχε προχωρήσει τον Ιούλιο του 2014 σε οριζόντια μείωση 5,2% και είχε ήδη δρομολογήσει άλλη μία οριζόντια περικοπή 8% στις αρχές του 2015 και μία επιπλέον περικοπή 7% τον Ιούλιο του 2015.
Η ρευστοποίηση μερίδων κοινού κεφαλαίου εγγυάται την ομαλή καταβολή των συντάξεων για το σύνολο των συνταξιούχων. Οι προσαρμογές που έγιναν με το Ν.4387/2016 αντιστοιχούν για κάθε μήνα σε 25 εκ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα (0,5 για εργαζόμενους και 0,5 για εργοδότες) δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα λογιστικά γιατί τα έσοδα δεν έχουν ακόμα βεβαιωθεί.
Ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου , εξάλλου, έχει γίνει και για τις ανάγκες φορέων κύριας ασφάλισης. Ενδεικτικά το 2014 ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών προχώρησε σε ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου συνολικού ποσού 29.800.000 ευρώ.
Συνεπώς, κάθε αναφορά σε κατάρρευση σήμερα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα επιχειρώντας να προκαλέσει κλίμα φόβου και ανασφάλειας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνταξιούχων, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news