facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Μείωση χρέους κατά 21,8% εισηγείται ο ESM στο Eurogroup

Έγγραφο που αποκαλύπτει η Wall Street Journal καταγράφει την πρόταση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ο ESM προτείνει επιμήκυνση ωριμάνσεων και κλείδωμα επιτοκίων κάτι που θα μπορούσε να φέρει μείωση κατά 21,8% του χρέους έναντι του ΑΕΠ έως το 2060.

Το εξασέλιδο έγγραφο που επικαλείται η Wall Street Journal φέρεται να είναι η πρόταση που θα καταθέσει ο ESM στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ, μεταξύ άλλων, προβλέπει επιμήκυνση ωριμάνσεων και «κλείδωμα» επιτοκίων σε μερικά από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα. Με τα μέτρα αυτά θα μειωθεί ως το 2060 ο λόγος του χρέους προς το ΑΠΕ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Εκπρόσωπος του ESM, πάντως, ανέφερε στην WSJ ότι αυτό είναι «ένα έγγραφο υπό επεξεργασία και δεν έχει γίνει αποδεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο είναι απόρροια της υποχρέωσης του ESM να δώσει τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που απαιτούνται για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος».

Τα μέτρα τα οποία αναφέρονται θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018. Αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων επιμηκύνσεων στις ωριμάνσεις και ανώτατων ορίων στα επιτόκια, θα ληφθούν μόνο εάν «είναι αναγκαίο» και θα συμφωνηθούν στο τέλος του προγράμματος.

Στο έγγραφο του ESM, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αναφέρονται τρεις ομάδες βραχυπρόθεσμων μέτρων με το «κλείδωμα» των επιτοκίων να κρίνεται ως το πιο αποτελεσματικό. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια για ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που θα καταβάλλει η Ελλάδα σε ορισμένα από τα δάνειά της στον ESM, αλλά και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

Άλλα μέτρα είναι η επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3. Άλλο μέτρο είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε ορισμένα από τα δάνειά της το 2017, αναφορικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου αναμένεται να εξεταστεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα πριν το τέλος του 2016.

Αναφερόμενος στον ESM υποστήριξε πως στο προσεχές Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος έως το 2018. Τόνισε πως κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν νωρίς, δηλαδή στις αρχές του 2017. Αντίθετα, δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, σημείωσε.

Όπως είπε, τo Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα επικεντρωθεί, κυρίως, στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει «πολύ σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» και υπάρχει «κλίμα συνεργασίας». Πάντως, δήλωσε πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, καθώς ένας μικρός αριθμός θεμάτων παραμένει προς διευθέτηση. Ειδικότερα, σημείωσε πως στα δημοσιονομικά για το 2018 οι διαφορές είναι μικρές, ενώ το θέμα των εργασιακών δεν θα λυθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σε ανώτερο επίπεδο.

Υπενθύμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών Αρχών. Επίσης, υπενθύμισε ότι για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) χρειάζεται το staff level agreement, γιατί μόνο τότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων.

Όσο για τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε «θα δούμε», καθώς όλοι εμπλέκονται σε αυτήν τη συζήτηση και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Εξάλλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ανέφερε πως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους. «Θα ανοίξει, έτσι, ο δρόμος και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με το εάν είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Η αντίδραση τής εκπροσώπου τού γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε, ήταν να παραπέμψει στις υπάρχουσες «σταθερές συμφωνίες» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Εξάλλου, σημείωσε πως το θέμα των δημοσιονομικών στόχων δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά «είναι ζητήματα που συζητούνται και αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα αντίστοιχα όργανα και συζητούνται εκεί τα μέτρα που αναφέρατε».

efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news