facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ντάισελμπλουμ: Εχουμε έτοιμα μέτρα για το χρέος το 2018

«Οι θεσμοί έκλεισαν την πρώτη αξιολόγηση και εφαρμόστηκε μια εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων», σχολίασε ο Γερούν Ντάισελμπουμ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.

Όπως είπε, με βάση την απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με στόχο την εφαρμογή τους «από τώρα έως το τέλος του προγράμματος το 2018».

Ελπίζω στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Staff Level Agreement), «ή αυτή να είναι εφικτή (within reach)».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, «το θέμα της εμπιστοσύνης είναι σημαντικό», τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις. Η βιωσιμότητα τους χρέους είναι σημαντικός παράγοντας. «Αν ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος, αυτό θα επηρεάσει τη ροή επενδύσεων».

Εχουμε δεσμευτεί να κάνουμε περισσότερα αλλά πρέπει να υπάρξει δέσμευση τόσο από τη χώρα ότι δεν θα επιτρέψει «να γυρίσει πίσω», όσο και από τους εταίρους, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, δήλωσε ότι πρέπει να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις και αυτό θα είναι ένα σημαντικό θέμα στο Eurogroup.

Το ΔΝΤ έχει επιχείρημα όταν λέει ότι το 3,5% είναι «τεράστιο βάρος» και πρέπει να το δούμε, αλλά υπάρχει και πλευρά που λέει ότι είναι απαραίτητο για να πληρούνται οι απαιτήσεις από το stability pack.

Όπως είπε, θα ακούσουμε από τον ESM πόσο θα ωφελήσει το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, έχουμε έτοιμα κάποια επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 και θα μας ρωτήσει το ΔΝΤ πόσο δεσμευμένοι είμαστε σε αυτό. «Είναι μια δίκαια ερώτηση και θα το συζητήσουμε».

Πρέπει να χτίσουμε στη θετική συγκυρία και ατμόσφαιρα και να κάνουμε βήματα μπροστά. Κάποιοι θέλουν να πάνε γρηγορότερα, κάποιοι ίσως δεν θέλουν να κάνουν καθόλου βήματα, θα πιέσω λίγο να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα, κατέληξε.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news